pi_35681348
Ik ben een groot liefhebber van rijst. De gekookte aardappel, zoals ik die vroeger op mijn bord kreeg, laat ik links liggen. En pasta is natuurlijk ook heerlijk in de variaties die te koop zijn.
Wie weet welke van genoemde drie het meest gezond is en waarom?
One of us is ugly, One of us is cute, One of us you'd like to see in her birthday suit
pi_35681986
Wat bedoel je precies met: 'gezond'?
  vrijdag 3 maart 2006 @ 16:01:39 #3
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_35682074
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 15:59 schreef cinnamongirl het volgende:
Wat bedoel je precies met: 'gezond'?
voedingsstoffen misschien?
pi_35682698
de aardappel volgens mij. tenzij je ongepelde rijst gebruikt of volkoren pasta. die komen dan goed in de buurt van de aardappel. Ik ben ook een pasta mens, maar sinds ik last van mijn darmen heb. weet ik dat je alleen die dingen mag eten. sporadisch een andere is goed, maar niet voor dagelijks, want dan mis je teveel vezels
pi_35682703
Rijst. Meest voedzaam. Daarna pasta en daarna aardappelen denk ik.
pi_35683481
Ik ben zelf ook gaan rondzoeken. http://www.voedingswaardetabel.nl/ geeft de volgende waarden:

Aardappelen, gekookt kcal 78 (per 100 gram), 0,1 gram vet, 17 gram koolhydraten per 100 gram
Rijst, witte gekookt kcal 93 (per 100 gram), 0,2 gram vet, 10 gram koolhydraten per 100 gram
Pasta, bereid, gem. kcal 115 (per 100 gram), 2, 9 gram vet, 17,5 kooldydraten per 100 gram.

Pasta is het minst gezond. De aardappel is dus de winnaar. Had ik niet verwacht.
One of us is ugly, One of us is cute, One of us you'd like to see in her birthday suit
pi_35683614
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:34 schreef ABBAfan het volgende:
Ik ben zelf ook gaan rondzoeken. http://www.voedingswaardetabel.nl/ geeft de volgende waarden:

Aardappelen, gekookt kcal 78 (per 100 gram), 0,1 gram vet, 17 gram koolhydraten per 100 gram
Rijst, witte gekookt kcal 93 (per 100 gram), 0,2 gram vet, 10 gram koolhydraten per 100 gram
Pasta, bereid, gem. kcal 115 (per 100 gram), 2, 9 gram vet, 17,5 kooldydraten per 100 gram.

Pasta is het minst gezond. De aardappel is dus de winnaar. Had ik niet verwacht.
Witte rijst . Ten eerste moet je sowieso zilvervliesrijst daar neerzetten, ten tweede zegt het aantal koolhydraten niets over WELKE koolhydraten dat zijn en ten derde zijn vet, eiwitten en koolhydraten niet de enige dingen die er toe doen.

Edit: en ten vierde staat er op die site niet wat voor vetten het zijn, dus daar kan je niks uithalen.
pi_35683655
Ik eet veel witte pandan rijst omdat het makkelijk smaakvol te maken is met bijvoorbeeld roerbakgroenten. De aardappel wordt al gauw ongezonder als je het met vleesjus of kaas lekkerder moet maken.
One of us is ugly, One of us is cute, One of us you'd like to see in her birthday suit
pi_35683707
Slechte koolhydraten zijn toch suikers?
One of us is ugly, One of us is cute, One of us you'd like to see in her birthday suit
pi_35683848
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:40 schreef ABBAfan het volgende:
Slechte koolhydraten zijn toch suikers?
Niet helemaal. "Koolhydraat" is gewoon een verzamelnaam voor alle soorten suikers. Glucose is bijvoorbeeld een suiker (bestaat uit slechts 1 koolhydraatgroep) , zetmeel ook (bestaat uit tientallen glucosemoleculen). Alle andere soorten zitten hier tussenin. Het punt is dat het lichaam alle soorten suikers afbreekt tot glucose, omdat dit de enige vorm is die door de darmwand heen kan.
  vrijdag 3 maart 2006 @ 16:44:46 #11
142454 Lienzz
Klik hier!
pi_35683892
Er is verschil tussen rijst en rijst je hebt de Witte rijst en je hebt idd de zilvervliesrijst en meergranen rijst en nog meer verschillende soorten. Maar hoe donkerder de rijst hoe gezonder....



En dat kan zomaar.....?
  vrijdag 3 maart 2006 @ 16:45:58 #12
120048 boekenworm
Vastgeroest aan letters
pi_35683928
Ikzelf ga voor de aardappel.
Denkt teveel, is te gelukkig en leeft teveel
pi_35684196
Overigens worden de suikers die uit meerdere ketens bestaan dus complexe of meervoudige koolhydraten genoemd. Deze worden traag verteerd omdat ze dus eerst moeten worden afgebroken tot glucose m.b.v. vitamine B en mineralen. De simpele of enkelvoudige koolhydraten (glucose dus, maar ook fructose, sucrose e.d.) kunnen heel snel door het lichaam worden opgenomen. Het gevaar is dat je bij een grote hoeveelheid in 1 keer dus een glucosepiek krijgt terwijl je die niet nodig hebt (tenzij je vlak ervoor hebt gesport) en dus een deel ofwel als warmte wordt afgegeven, ofwel als vet wordt opgeslagen.
pi_35693728
Rijst en aardappelen staan het dichtst bij de natuur, dus ik zou geneigd zijn deze twee te noemen. Uiteraard heb ik het dan niet over witte rijst of gebakken aardappelen.
In aardappelen zitten vrij veel vitaminen, maar ik weet niet hoe veel daarvan verloren gaat met koken en wat de gezondste manier van bereiden is.

Maar ik zou gewoon afwisselen .. 2 x per week aardappelen, 2 x per weer rijst, 2 x per week pasta.. zoiets. Dat doe ik in ieder geval wel, he tlijkt me ook nogal snel vervelen als je bijna alleen maar rijst of pasta als hoofdmaaltijd hebt?


Iemand trouwens nog een idee of couscous een beetje gezond is qua voedingsstoffen?
pi_35693942
Witte rijst, witte pasta's en vooral aardappelen vallen onder ongezond volgens de bekende voedingswetenschapper Walter Willett. Aardappelen zouden vooral ongezond zijn vanwege de hoge glycemische index, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.

Volkoren pasta's en zilvervliesrijst vallen volgens hem onder gezond.
pi_35694384
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 22:29 schreef mwuhaha het volgende:
Witte rijst, witte pasta's en vooral aardappelen vallen onder ongezond volgens de bekende voedingswetenschapper Walter Willett. Aardappelen zouden vooral ongezond zijn vanwege de hoge glycemische index, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.

Volkoren pasta's en zilvervliesrijst vallen volgens hem onder gezond.
BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn. Het principe van "goede en slechte koolhydraten" is zo simpel nog niet als mensen denken.

Die GI index is in principe alleen bedoeld voor diabetes-patienten, die een hoge bloedsuikerspiegel moeten voorkomen ivm aanmaak van insuline.
pi_35695324
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 22:42 schreef LedZep het volgende:

[..]

BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn. Het principe van "goede en slechte koolhydraten" is zo simpel nog niet als mensen denken.

Die GI index is in principe alleen bedoeld voor diabetes-patienten, die een hoge bloedsuikerspiegel moeten voorkomen ivm aanmaak van insuline.
Je leert het wel
pi_35695643
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 22:42 schreef LedZep het volgende:
[..]
BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn.[...]
Ik weet ook niet precies hoe het zit met GL, GI en aardappelen. Maar studies geven ook een relatie aan tussen aardappelen en diabetes.
pi_35705574
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 23:19 schreef mwuhaha het volgende:

[..]

Ik weet ook niet precies hoe het zit met GL, GI en aardappelen. Maar studies geven ook een relatie aan tussen aardappelen en diabetes.
. Was er ook niet zo'n studie die een relatie aangaf tussen brood en kanker?
pi_35707089
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 11:47 schreef LedZep het volgende:

[..]

. Was er ook niet zo'n studie die een relatie aangaf tussen brood en kanker?
Geen idee. Maar uitspraken over de relaties tussen aardappelen en diabetes, en diabetes en de inname van snel bloedsuikerspiegel stijgende voeding, komen voort uit grote bekende epidemiologische studies.
  zaterdag 4 maart 2006 @ 12:48:46 #21
88064 Undergod
Houd u van toffees?
pi_35707230
ongetwijfeld. Omdat mensen in afrika minder brood eten en daar minder kanker is?
point being: alles staat in contact met kanker tegenwoordig.
Noise is all relative to the silence preceding it
pi_35707526
quote:
Maar hoe donkerder de rijst hoe gezonder....
Ook die zwarte rijst die zo lekker aan de onderkant van de pan blijft plakken?
quote:
Edit: en ten vierde staat er op die site niet wat voor vetten het zijn, dus daar kan je niks uithalen.
Dat zullen wel plantaardige vetten zijn, redelijk voor de hand liggend. (Ik heb tenminste nog nooit gehoord van paste gemaakt uit frituurvet... Alhoewel, nu ik dit opschrijf vraag ik me af: hoeveel vet zit er eigenlijk in eieren? Ach, dat zijn natuurlijk meergranen eieren.

Verder hebben zowel rijst, pasta als de aardappel veel goede basis ingrediënten. Dat wat het maakt tot gezond of ongezond is dat wat je er bij eet. En dan m.n. de über ranzige jus in 't kuiltje.
  zaterdag 4 maart 2006 @ 13:13:09 #23
88064 Undergod
Houd u van toffees?
pi_35707981
pasta van frituurvet; "Gezond eten met de vertrouwde smaak van vroeger"
Noise is all relative to the silence preceding it
pi_35709828
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 12:58 schreef en_door_slecht het volgende:

[..]

Ook die zwarte rijst die zo lekker aan de onderkant van de pan blijft plakken?
[..]

Dat zullen wel plantaardige vetten zijn, redelijk voor de hand liggend. (Ik heb tenminste nog nooit gehoord van paste gemaakt uit frituurvet... Alhoewel, nu ik dit opschrijf vraag ik me af: hoeveel vet zit er eigenlijk in eieren? Ach, dat zijn natuurlijk meergranen eieren.

Verder hebben zowel rijst, pasta als de aardappel veel goede basis ingrediënten. Dat wat het maakt tot gezond of ongezond is dat wat je er bij eet. En dan m.n. de über ranzige jus in 't kuiltje.
In het eiwit zitten vrijwel alleen onverzadigde vetten, in het eigeel ook een boel verzadigde vetten geloof ik. Maar ik denk dat als je een "winnaar" moet aanwijzen je vooral moet kijken naar het aantal vezels dat er in elk product zit. Qua koolhydraten en vetten maakt het denk ik weinig uit.
pi_35710563
Gezond eten = gevarieerd eten.

Dus gewoon iedere dag afwisselen met gewone pasta, volkoren pasta, gekookte aardappel, gebakken aardappel, zilvervliesrijst, witte rijst, verse pasta, frites, pandan rijst, enz

Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')