abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_35002587
Zijn er mensen met ervaring van het kopen van een studentenkamer via deze bedrijven?
Zo ja, hoe ging dat ? Foto's van je kamer?
pi_35002914
Hier ben ik ook erg benieuwd naar!! tvp dus
Will we take it to that step - Will we do more than just connect?
And will you bring the thunder in my life - And the fire in my eyes?
  zondag 12 februari 2006 @ 17:34:28 #3
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_35006037
Kennelijk iets dat je toch nog wel even goed moet doorrekenen:
quote:
Te koop: kamers
door Herman Bouter

AMSTERDAM (DFT) - 15 augustus 2005 - Het begin van het studiejaar is alweer in aantocht. Veel nieuwe studenten komen in verschillende steden aan en zijn driftig op zoek naar een kamer. Ieder jaar is het weer een strijd om een kamer te bemachtigen. Vaak worden kamers via via bemachtigd. De kamernood heeft blijkbaar ook ondernemers aangetrokken. Tegenwoordig kan je al voor een paar honderd euro per maand een kamer kopen. Tenminste, dat wordt aan iedere belangstellende voorgespiegeld door de firma Studentenstudio. Hoe werkt het?
Deze firma koopt panden en verbouwt deze tot studio’s ter verkoop. Een studio is een eenkamerappartement met een keukenblok op de kamer. Uit informatie van de firma blijkt dat een bepaalde studentenkamer van 19 m² ¤100.000 vrij op naam kost. Per saldo is de prijs ¤5263 per m², en dat is aan de prijs, zelfs in dure steden zoals Amsterdam en Utrecht.
De financiële situatie van veel studenten is niet florissant, dus zullen zij bij hun ouders aan moeten kloppen. In de meeste situaties zullen de ouders voor het volle hypotheekbedrag borg moeten staan. Wanneer uw kind met uw hulp de studentenkamer volledig gefinancierd kan kopen, dan zijn we benieuwd naar de lasten. In de informatie worden u de lasten voorgerekend op basis van een jaar rentevast tegen 3,7%. Dit betekent een rentelast van ¤3700 per jaar of ruim ¤308 per maand. Met een voorschot servicekosten van ¤70 per maand daar bovenop, komen de totale maandlasten op ¤378.
Studenten hebben meestal geen belastbaar inkomen om de hypotheekrente van af te trekken, dus zijn de brutolasten ook de nettolasten. Deze last is aanmerkelijk meer dan de kosten die de aanbieder van de studentenstudio’s op de website heeft berekend. Die komen uit op ¤300 per maand. In deze berekening is dan nog geen rekening gehouden met aflossing op de hypotheek.
De maandlast stijgt ook wanneer de hypotheekrente stijgt. In het rekenvoorbeeld wordt gerekend met een jaar vaste rente. Na een jaar wordt de rente opnieuw vastgesteld. Is de rente gestegen, dan zullen ook de lasten van de studentenkamer stijgen.
Het initiatief van de studentenkamers is interessant voor wie het kan betalen. De potentiële kopers doen er echter wel goed aan het rekenwerk van de aanbieder opnieuw te laten doorrekenen, zodat de hypotheeklasten voor uw kind, en uiteindelijk voor u, beheersbaar en daarmee betaalbaar blijven.
Bron
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_35006935
quote:
Op zondag 12 februari 2006 17:34 schreef Duderinnetje het volgende:

Uit informatie van de firma blijkt dat een bepaalde studentenkamer van 19 m² ¤100.000 vrij op naam kost.
Voor iets meer dan 140.000 heb je een 50 m2 appartement in Amsterdam vlakbij het centrum. Als je ouders toch kunnen veroorloven om een (2e) hypotheek te nemen, waarom niet gelijk een appartement ipv een "kamertje".
pi_35133920
Niet meer ervaring?
pi_35318623
Allemaal leuk en aardig... maar kan je z'n studio als je dr uit wilt wel weer verkopen
  dinsdag 21 februari 2006 @ 12:20:45 #7
62913 Blik
The one and Only!
pi_35322579
toevallig heb ik samen met mijn vriendin bij koopstudio een "kamer" gekocht. Het idee van koopstudio is super maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan.

1. de rente. In het voorbeeld van koopstudo werd er in ons geval gerekend met 3.7% rente per jaar voor de hypotheek. Dit bleek al snel grote onzin te zijn aangezien de hypotheek volgens de bank maatwerk betreft. Deze rente lag in ons geval op 4.8%. Dit zou ons ongeveer 100 euro per maand extra kosten. Uiteindelijk heeft mijn vader een 2de hypotheek genomen en we betalen 3.6 % rente nu.

2. Aangezien je te maken hebt met het kopen van een huis heb je ook te maken met dure makelaarskosten.

3. Service van koopstudio is slecht, vaak chaggy mensen aan de foon omdat je te maken hebt met secretaressetjes die nergens iets vanaf weten. Moet je mensen kennen en meteen vragen of je doorverbonden kunt worden. (Elena ter Haar (Sales) of Ronald Kempener (verbouwingen))

4. geen oven in de keuken (dus hebben we erbij gekocht)

5. Betaald toch veel geld

Maar er zijn natuurlijk ook mooie dingen zoals:

1. Wij kregen een Ikea-bon van 2.500 euro erbij, die hebben we bij koopstudio zelf uitgegeven door middel van een extra verbouwing (grotere keuken, mooiere badkamer)

2. Wij krijgen de eerste 2 jaar een korting van ruim 250 euro, wij betalen aan vaste huislasten de eerste 2 jaar maar ongeveer 300 euro (ruim gerekend, incl gwl)

3. Wij hebben nu een eigen badkamer en eigen keuken, voor een maandprijs ver onder het gemiddelde van Utrecht, Utrecht is stervensduur qua huren.

Dus, mits je een beetje geluk hebt met bijvoorbeeld je ouders, en het huis waarin je intresse hebt is niet te groot (wel makkelijk als je geen 10 huisgenoten hebt) is het echt wel een optie die je moet in je hoofd moet houden. Wij krijgen komende vrijdag ons huisje opgeleverd, gaan meteen daarna nog wat verven en dan is het inrichten geblaze
  dinsdag 21 februari 2006 @ 12:27:52 #8
62913 Blik
The one and Only!
pi_35322795
quote:
Op zondag 12 februari 2006 17:34 schreef Duderinnetje het volgende:
Kennelijk iets dat je toch nog wel even goed moet doorrekenen:
[..]

Bron
Volgens mij kun jij je aftrek van je hypotheekrente opsparen, dus dat eerste punt is niet echt van toepassing. Volgens mij is het zo dat je het 5 jaar op kan sparen. Dis als je binnen 5 jaar belastbaar inkomen hebt (die kans is over het algemeen best groot) kun je het dan aftrekken.

Punt 2 is natuurlijk wel waar, maar je kunt natuurlijk kiezen tussen 1, 3 of 5 jaar vaste rente

waar het artikel volgens mij niks over zegt (heb het niet echt gelezen) is de korting die je van koopstudio krijgt gedurende de eerste 2 jaar, zo krijg ik een korting van 250 euro per maand. De eerste 2 jaar zijn mijn maandelijkse kosten minder dan 300 euro (met 2 personen). Ik betaalde voor mijn kamer in Breda al evenveel in mijn eentje
pi_35560334
Ik woon sinds september in Amsterdam, en vraag me eigenlijk ook wel af wat het per maand zou kosten een studio ofzo te kopen!
Ik weet niet of mijn ouders er voor te porren zijn overigens, maar misschien is het iets om het over te hebben met ze.. Punt is alleen dat ze pas vier jaar geleden een huis gekocht hebben en hun hypothecaire schuld nog hoog is.. maakt dat uit?
Zijn er meer studenten met een koopwoning? en is het niet veel handiger om je ouders gewoon de woning te laten kopen zodat het ook op hun naam staat? weet niet zo veel van hypotheken.
ervaringen welkom! ook mensen die buiten studentenstudio hebben gekocht !
pi_54737419
Ik en mijn vriend hebben bij koopstudio in Utrecht een woning gekocht en zoals al is gezegd zitten hier veel voordelen aan. Vooral dat je uiteindelijk lage lasten heb in vergelijking met huren in Utrecht. toch moet je er altijd op rekenen dat er nog weer kosten bijkomen aan verbouwing en onderhoud.

De service van koopstudio is ongelovelijk slecht. Ze hebben een monopolie op deze markt en daar maken ze gebruik van! De prijzen voor de studio's in het centrum zijn vaak veel te hoog! vooral als je geen zelfstandige studio koopt. Koopstudio beweerd dat je ze ook weer voor die prijs kunt verkopen maar dat is niet altijd zo! ook doen ze net alsof de studio morgen verkocht is als jij hem niet neemt. Dit is vaak ook niet waar het duurt best lang voordat de studio's verkocht worden. ER IS BEST OP DE PRIJS AF TE DINGEN!!

Hou hier rekening mee en hou vooral het hoofd koel en dan kun je best een mooie woning op een mooie locatie vinden bij koopstudio
pi_54738512
Je koopt dus een mini apartement. Maar er wordt hier nog niets gezegt over de overdrahctsbelasting bij het kopen, zaken als gemeentelijke belastingen, vast recht enz zit dat allemaal in de service kosten, en natuurlijk verzekeringen.
Kijk voor al mijn projecten op mijn website.
  dinsdag 20 november 2007 @ 14:50:15 #12
62913 Blik
The one and Only!
pi_54738968
quote:
Op dinsdag 20 november 2007 14:30 schreef tnimble het volgende:
Je koopt dus een mini apartement. Maar er wordt hier nog niets gezegt over de overdrahctsbelasting bij het kopen, zaken als gemeentelijke belastingen, vast recht enz zit dat allemaal in de service kosten, en natuurlijk verzekeringen.
er is geen overdrachtsbelasting bij het kopen.

alle zaken als gemeentelijke kosten, vastrecht, gas/water/licht, opstalverzekering/ wa-verzekering, kabel-tv en internet zit allemaal in de servicekosten inbegrepen. Zelfs een extra post voor onderhoud is ook inbegrepen in de servicekosten

Je maandelijkse kosten komen op het volgende neer. hypotheekrente + servicekosten (- evt. aktiekorting) = totale maandelijkse kosten

Voor mij komt het op het volgende neer voor in totaal 2 jaar:

350 euro hypotheek + 130 euro servicekosten - 250 euro aktiekorting = 230 euro per maand.

Hiervoor heb ik eigen keuken, eigen badkamer en aparte slaapkamer. Woon samen met mijn vriendin, dus de woonkosten zijn laag. We hebben echter wel wat problemen gehad met de accountant, die zich totaal niet aan de afspraken hield. Waardoor we dus totaal geen inzicht hadden in onze eigen rekening. Maar vanaf volgende week is dat dus ook verleden tijd.
pi_54786995
TVP
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  vrijdag 23 november 2007 @ 01:01:33 #14
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_54793482
tvp idd
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
pi_56549084
Ik ga donderdag naar zo een informatiebijeenkomst in Utrecht
Wil echt zo snel mogelijk in Amsterdam wonen omdat ik nu elke dag ongeveer 3 uur in de trein zit

Echt op kamers gaan lijkt me niet helemaal fijn (heb geen zin in gezeik met douchen 's ochtends enzo) dus dit lijkt me een goed alternatief. Mijn ouders hebben flink wat centjes (net kleiner gaan wonen), maar vinden het toch wat te ver gaan om een heel appartement voor me te kopen. Dus dit is mijn hoop
わたしはヤスパーです!
  dinsdag 5 februari 2008 @ 20:59:46 #16
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_56549140
wat was ook alweer de website?
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
pi_56549705
わたしはヤスパーです!
pi_56550142
quote:
Op dinsdag 20 november 2007 14:50 schreef Blik het volgende:

[..]

er is geen overdrachtsbelasting bij het kopen.

...
Dat is het gevolg van wat ik persoonlijk het grootste nadeel vind van het concept: het betreft geen appartementsrecht. Van een appartementsrecht wordt je eigenaar, een "koop"studio betreft (voor zover ik weet) een lidmaatschap in een vereniging. De vereniging is op zijn beurt eigenaar van het gebouw. Hieruit volgt dat er in principe geen hypotheek te verstrekken valt, het pand is immers onderpand en om een onderpand te verstrekken moet je eigenaar zijn. De vereniging heeft (eigenlijk altijd) wel een deal met één hypotheekverstrekker die dit toch wil financieren, maar op hun voorwaarden (en door hun monopolypositie hoge rente). Vaak moeten ouders ook nog garant staan.
Het grootste nadeel is verder de hoofdelijke aansprakelijkheid. Als één van de leden zijn rente niet betaald, kan de bank deze verhalen op ieder lid! Dit lijkt mij zeker niet wenselijk, en als je daar met je volle verstand voor kiest is het nog niet zo erg. De verkopers maken dit echter niet bijzonder goed duidelijk is mijn mening..
Zo zijn er nog meer nadelen:
Omdat het pand niet is gesplitst, hebben de studio's vaak geen eigen huisnummer. Ook kan de vereniging voorkomen dat jij het lidmaatschapsrecht aan iemand anders verkoopt (iemand die zij niet mogen bijvoorbeeld).
Bovenstaande is nog niet zo erg, zolang je de nadelen maar kent én de prijs er naar is. Dat is vaak niet zo, de vierkante-meterprijzen liggen voor de koopstudios vaak juist boven die van appartementen en vol eigendom-woningen.
Denk hier dus goed over na!
pi_56552252
quote:
Op dinsdag 20 november 2007 13:41 schreef -marit- het volgende:
ER IS BEST OP DE PRIJS AF TE DINGEN!!

Hou hier rekening mee en hou vooral het hoofd koel en dan kun je best een mooie woning op een mooie locatie vinden bij koopstudio
Hoeveel hebben jullie er dan af weten te halen?
わたしはヤスパーです!
pi_56552344
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 21:54 schreef DonJames het volgende:

[..]

Dat is het gevolg van wat ik persoonlijk het grootste nadeel vind van het concept: het betreft geen appartementsrecht. Van een appartementsrecht wordt je eigenaar, een "koop"studio betreft (voor zover ik weet) een lidmaatschap in een vereniging. De vereniging is op zijn beurt eigenaar van het gebouw. Hieruit volgt dat er in principe geen hypotheek te verstrekken valt, het pand is immers onderpand en om een onderpand te verstrekken moet je eigenaar zijn. De vereniging heeft (eigenlijk altijd) wel een deal met één hypotheekverstrekker die dit toch wil financieren, maar op hun voorwaarden (en door hun monopolypositie hoge rente). Vaak moeten ouders ook nog garant staan.
Het grootste nadeel is verder de hoofdelijke aansprakelijkheid. Als één van de leden zijn rente niet betaald, kan de bank deze verhalen op ieder lid! Dit lijkt mij zeker niet wenselijk, en als je daar met je volle verstand voor kiest is het nog niet zo erg. De verkopers maken dit echter niet bijzonder goed duidelijk is mijn mening..
Zo zijn er nog meer nadelen:
Omdat het pand niet is gesplitst, hebben de studio's vaak geen eigen huisnummer. Ook kan de vereniging voorkomen dat jij het lidmaatschapsrecht aan iemand anders verkoopt (iemand die zij niet mogen bijvoorbeeld).
Bovenstaande is nog niet zo erg, zolang je de nadelen maar kent én de prijs er naar is. Dat is vaak niet zo, de vierkante-meterprijzen liggen voor de koopstudios vaak juist boven die van appartementen en vol eigendom-woningen.
Denk hier dus goed over na!
Dit dus.
pi_56555204
Ik ben ongeveer 2 maanden geleden ook naar deze bijeenkomst geweest. De appartementen in Amsterdam zijn wel gesplitst dus je hebt wel je eigen nummer plus een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen deel. Je wordt alleen lid van de Vereniging Van Eigenaren.

Echter zal ik nooit in zee gaan met de bedrijf. De prijzen die zij durven te vragen zijn belachelijk hoog (minimaal ¤ 8000,- per vierkante meter, gemiddeld ligt de prijs in Amsterdam op ¤ 4000,-) en dan is de afwerking niet eens top en je zit maar in een studio van 30 m2. Voor het zelfde bedrag kan je groter en luxer wonen en op een toplocatie in Amsterdam. Plus de voordelen die zij noemen (belastingdemper en vaste lastendemper) zijn allen zelf ook te regelen samen met een financiel adviseur.

Het pand waar ik op reageerde was die op de Oudezijdse Voorburgwal 93, de goedkoopste studio was ¤ 250.000,- voor 28 m2. Dit liep op tot ¤ 425.000,- voor het 50 m2 studio. Vanuit koopstudio gaan ze er vanuit dat je als starter ¤ 20.000,- bruto per jaar verdient, de maximale hypotheek die je op dat moment kan krijgen is ¤ 90.000,- Wil je zelfstandig dit pand kunnen financieren dan zou je per jaar ¤ 55.000,- (¤ 4300,- per maand) moeten verdienen. Met 2 inkomens zou het wel mogelijk zijn maar dan zit je met z'n tweeen op 28 m2, dat lijkt me ook niet goed voor je relatie.
pi_56566295
Ik ben student (heb dus geen noemenswaardige inkomen) maar toch hebben ze het over betaalbare studio's. Mijn ouders zouden dan garant moeten staan.

Maar is het echt zo dat dit goedkoper kan? Ik heb niet zo een verstand van hypotheken enzo maar de meeste redelijke appartementen in Amsterdam zijn al gauw 120000,-
Als je daarover een hypotheek neemt betaal je al gauw 500 euro per maand, dat is bijna niet te doen.

Zijn er naast huren, (wat nog duurder is), nog opties voor mij om aan woonruimte te komen? Zouden die dempers mij kunnen helpen? (ouders zijn redelijk rijk)

Onwijs bedankt als je de tijd neemt om te reageren!
Ik wil iig snel en betaalbaar, zelfstandig in Amsterdam wonen en vraag me af wat mijn beste optie is:)
わたしはヤスパーです!
pi_56566399
quote:
Op woensdag 6 februari 2008 18:44 schreef JustJap het volgende:
Ik ben student (heb dus geen noemenswaardige inkomen) maar toch hebben ze het over betaalbare studio's. Mijn ouders zouden dan garant moeten staan.

Maar is het echt zo dat dit goedkoper kan? Ik heb niet zo een verstand van hypotheken enzo maar de meeste redelijke appartementen in Amsterdam zijn al gauw 120000,-
Als je daarover een hypotheek neemt betaal je al gauw 500 euro per maand, dat is bijna niet te doen.

Zijn er naast huren, (wat nog duurder is), nog opties voor mij om aan woonruimte te komen? Zouden die dempers mij kunnen helpen? (ouders zijn redelijk rijk)

Onwijs bedankt als je de tijd neemt om te reageren!
Ik wil iig snel en betaalbaar, zelfstandig in Amsterdam wonen en vraag me af wat mijn beste optie is:)
Wat denk je van je ouders een woning voor je laten kopen (moet je iets lullen over verstandige investering)? Zelf heb je geen inkomen als student of iig niet noemenswaardig, wat betekent dat je helemaal geen normale financiering kunt krijgen. Voor niets gaat de zon op enzo.
pi_56593278
Ik kom net van die informatiebijeenkomst en ben tot de conclusie gekomen dat het iig in Amsterdam wel heel duur is! 250000 euro voor iets van 30 vierkante meter is wel heel veel. En het principe met die dempers is leuk de eerste 2 jaar maar die jaren daarna ga je dus flink op je bek
Heb idd het idee dat ze er flinke winst opmaken, en dat het veel logischer is om je ouders een huis te laten kopen (voor een veel lager bedrag) en dan ben je ook niet zo afhankelijk van je medebewoners (internet bv is bij koopstudio gezamelijk gekozen..)

Heb net mijn vader gebeld en heel depri gedaan over mijn mogelijkheden en ff benadrukt dat het stuk goedkoper is als hij iets koopt
Ga van het weekend even langs en erover praten (goede investering blabla! )

Wat is trouwens het meeste handige als hij mee wil betalen?
Gewoon op zijn naam, en dan ik huren? (krijg ik dan ook huursubsidie?:P)
En kan mijn vader een lagere hypotheekrente krijgen omdat hij rijker is? (hij heeft ook paar keer gezegd dat hij nu flinke overwaarde heeft, kan ik daar wat mee?)
わたしはヤスパーです!
  donderdag 7 februari 2008 @ 23:52:32 #25
62913 Blik
The one and Only!
pi_56594077
250.000 euro voor 30 vierkante meter is echt absurd. Aan dat soort bedragen moet je nooit beginnen, want als starter zijnde mag je zo'n hypotheek niet eens in je eentje hebben.

Ik heb minder dan de helft betaald voor 40 vierkante meter in Utrecht en ¤ 7.500 korting gekregen in de vorm van een meubelcheque en aktiekorting.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')