Knoflook is één van de oudste cultuurgewassen. Ze behoort tot de allium familie en daartoe behoren nog meer bekende en onbekende producten. Van knoflook wordt alleen de bol gebruikt. Plantkenners zeggen dat het eigenlijk niet echt een bol is. Het is een samenstelling van meerdere partjes die we 'tenen' noemen.
De beruchte knoflookadem na het eten is afkomstig van zwavelhoudende verbindingen. Hierdoor mag knoflook dan wel een slechte naam hebben, toch is knoflook een wereldwijd gebruikt product als smaakmaker van vele gerechten. En heus, knoflook heeft niet alleen slechte eigenschappen. De teentjes bevatten namelijk ook vitamine A, B1 en C en een aantal belangrijke mineralen en stoffen die anti-bacterieel werken, de bloeddruk en cholesterol verlagen en de kransslagaderen van het hart versterken. Daar heeft u toch wel een uurtje knoflookadem voor over?
De knoflookteentjes laten zich prima verwerken bij vlees, stoofpotten en bonengerechten, diverse groenten, salades en sauzen. Pas op bij het bakken dat de knoflook niet te donker wordt. De smaak wordt dan namelijk erg bitter. Voor een krachtige knoflooksmaak laat u de knoflook niet te lang met uw gerechten mee pruttelen.
Buitenlandse benamingen
In het buitenland noemen ze knoflook uiteraard anders. De officiële benaming is: Allium sativum var. sativum
Overige benamingen:
Engeland: Garlic
Duitsland: Knoblauch
Denemarken: Hvidlog
Noorwegen: Hvitlok
Finland: Walkosipuli
Zweden: Vitlok
Frankijk: Ail
Griekenland: Skordo
Italië: Aglio
Spanje: Ajo
Portugal: Alho
Waar komt knoflook vandaan?
Waarschijnlijk is knoflook afkomstig uit Azië. Later in het Midden Oosten werden deze planten (de Allium Longicuspis) veredeld zodat er grotere bollen ontstonden. Al ruim 500 jaar wordt knoflook geteeld. In de Egyptische pyramides zijn afbeeldingen van knoflook terug te vinden die er op wijzen dat knoflook niet alleen een culinaire maar ook een ceremoniële betekenis had. Knoflook werd vroeger gegeten voor krijgers een oorlog begonnen. Het zou ze extra kracht geven. Ook is bekend dat de Romeinen en de Grieken knoflook gebruikten als medicijn tegen eczeem, kiespijn en slangebeten.
Langzaam kwam knoflook naar Europa waar het nu een bekend ingrediënt geworden is. Vooral in de Oosterse keuken is knoflook erg populair.
Knoflook in de handel
Bij de groenteman kunt u knoflook in diverse variëteiten tegenkomen. Zo kunt u prachtige strengen knoflook kopen. Gebruikt u veel knoflook? Dan is dit zeker een aanrader. Deze strengen staan ook zeer decoratief in uw keuken. Daarnaast zijn de bolletjes ook los of in een netje van 2 à 3 stuks verkrijgbaar.
Dan is er nog verse knoflook. Deze wordt in de maanden augustus en september geoogst. Dat is een maand vroeger als de bekende knoflook. Dit resulteert in een frissere en zachtere smaak. Groot voordeel is dat verse knoflook geheel bruikbaar is, zowel de witte bol als de lichtgroene steel.
De toepassing van verse knoflook zijn legio. Echter door zijn milde karakter is verse knoflook breder te gebruiken in de Noord Europese keuken dan de gewone gedroogde knoflook. Bovendien heeft men na het eten van deze milde, culinaire smaakmaker beduidend minder last van mondgeur.
Verder is knoflook ook op olie verkrijgbaar. Erg makkelijk want u hoeft niet meer te pellen maar kunt het direct gebruiken.
Dan is er nog de knoflook in poedervorm. Makkelijk in gebruik en lekker lang houdbaar.
Tot slot zijn er nog een aantal specialiteiten. Zo kennen we gerookte knoflook. Deze heeft een karakteristieke en lichte rooksmaak. Dan hebben we kraailook of parelknoflook. Deze heeft zilverachtige glanzende zachte teentjes met een licht bittere smaak. Daslook kan alleen rauw verwerkt worden omdat de bladeren bij verhitting veel aroma verliezen. Ze heeft een intensieve, knoflookachtige geur.
Zo pelt u knoflook
Begin aan de onderkant, haal van daaruit het velletje met een mes naar boven toe los en verwijder het.
Snijd oudere teentjes in de lengte door om de groene kiem, die scherp en bitter smaakt, te verwijderen.
Wie veel teentjes ineens wil verwerken kan ze het beste pletten met de platte kant van een breed mes.
Met de knoflookpers worde de teentjes snel en moeiteloos fijngeknepen, zelfs met schil en al.
Knoflook bewaren
Gedroogde knoflook is langer houdbaar dan verse knoflook. Deze wordt los of aan een streng verkocht. Verse knoflook heeft een minder scherpe smaak dan de gedroogde variant. Nadeel van verse knoflook is dat zo'n bolletje maar een dag of vier houdbaar is.
Bewaar verse knoflook in de koelkast en gedroogde knoflook op een koele en donkere plaats.
Verse knoflook is 4 dagen houdbaar.
Gedroogde knoflook is ca. 3 weken houdbaar. Knoflookadem?
Een sterke knoflookgeur aan uw vingers raakt u kwijt door uw handen te wassen met water en zout.
Een sterke knoflookgeur uit de mond raakt u kwijt door een stukje peterselie in de mond te nemen.Ook het drinken van een glas melk doet wonderen.
Bron [ Bericht 1% gewijzigd door Blues op 28-01-2006 18:52:43 ]