abonnement Unibet Coolblue
pi_34377119
Ik wil dus zo'n echte zware gietijzeren braadpan aanschaffen om mijn blikken pan die ooit voor 15 gulden in die naam gekocht is te vervangen.

Anti-aanbaklaag of juist niet in een braadpan?

Email van binnen of het naakte gietijzer?

Ovaal? Rond?

Enne... dat gietijzer aan de binnenkant, roest dat niet, en brandt het vlees niet aan?

Ik zag bij V&D een pan met puntjes/bolletjes aan de binnenkant van het deksel; daar kon gecondenseerd vocht afdruipen om weer netjes op het vlees te vallen. Goed idee of grote onzin?
pi_34378311
Goed topic ben ook op zoek.
pi_34378351
Emaille is toch afgeschaft?
pi_34378376
op zoek naar aanbiedingen van de merken die als heel goed bekend staan.. gero, de dure tefals, bk enz. en dan de flink zware pannen pakken
Hajeto!
pi_34379185
quote:
Op maandag 23 januari 2006 14:52 schreef skiczukie het volgende:
Emaille is toch afgeschaft?
Da's dan heel recent gebeurd, want afgelopen zaterdag was het er nog. Zo'n gekleurde buitenkant op een verder gietijzeren pan.

De pan bij V&D had een uitsparing in het deksel waar je koud water in kunt gieten; dit houdt het deksel koel. De binnenkant van het deksel staat niet hol (zoals normale pannendeksels) maar bol, met druppelpuntjes waar het vocht (dat condenseert op het koele deksel) weer van afdruipt op het vleesch... ja, da's heel koel natuurlijk.

Wel gietijzer aan den binnenkant. Is dat nou goed of kun je binnenin beter email hebben?
pi_34379305
Ik dacht dat email was afgeschaft omdat het kankerverwekkend zou zijn.
  maandag 23 januari 2006 @ 15:22:33 #8
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_34379395
quote:
Op maandag 23 januari 2006 15:19 schreef skiczukie het volgende:
Ik dacht dat email was afgeschaft omdat het kankerverwekkend zou zijn.
Nee hoor.
The love you take is equal to the love you make.
pi_34380070
quote:
Op maandag 23 januari 2006 15:19 schreef skiczukie het volgende:
Ik dacht dat email was afgeschaft omdat het kankerverwekkend zou zijn.
Er zijn prachtige goeie emaille pannen op de markt.
Het oude emaille (van vroegah) was niet best, dat weet ik ook nog wel.
Volgens mij had dat te maken met de kleur rood, de chroomverbinding o.i.d.
Ik kan me niet voorstellen met onze huidige controles dat het nu niet goed meer zou zijn?
  maandag 23 januari 2006 @ 15:45:03 #10
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_34380249
Ik heb twee BK braadpannen. Da's volgens mij ook emaille. Zwart van buiten, blauw van binnen. Bevallen mij erg goed.

De creuset (of andere gietijzeren)-braadpannen zijn mooi, maar duur en zwaar (lijkt me erg onhandig bij de afwas).
The love you take is equal to the love you make.
pi_34380367
quote:
Op maandag 23 januari 2006 15:40 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Er zijn prachtige goeie emaille pannen op de markt.
Het oude emaille (van vroegah) was niet best, dat weet ik ook nog wel.
Volgens mij had dat te maken met de kleur rood, de chroomverbinding o.i.d.
Ik kan me niet voorstellen met onze huidige controles dat het nu niet goed meer zou zijn?
Vast wel, anders zou het dus afgeschaft zijn.
Ik had dus een oude emaille-pan, maar heb ik weggegooid.
pi_34405663
quote:
Op maandag 23 januari 2006 15:45 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb twee BK braadpannen. Da's volgens mij ook emaille. Zwart van buiten, blauw van binnen. Bevallen mij erg goed.

De creuset (of andere gietijzeren)-braadpannen zijn mooi, maar duur en zwaar (lijkt me erg onhandig bij de afwas).
Maar zijn dat echte braadpannen? Ik heb ook een emaille pan, maar die heeft echt een date met de Kliko wanneer ik een braadpan koop. De bodem is dun, wat betekent dat de warmte niet goed verdeeld wordt. De bodem is ook een beetje kromgetrokken
Met vlees braden of bij een stoofpot of erwtensoep wordt het dan plaatselijk zo heet dat het aanbrandt.
  dinsdag 24 januari 2006 @ 10:37:20 #13
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_34405982
ik heb een loeizware lodgepan. helemaal gietijzer, dus wel behandelen tegen corrosie met wat olie erna. ding heeft ook een beugel waardoor je hem boven kampvuren kan hangen.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 24 januari 2006 @ 10:47:05 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_34406240
Naakt gietijzer is het beste voor een braadpan, en nooit met afwasmiddel schoonmaken, alleen met heet water.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_34406292
ik ben ook op zoek naar een braadpan
waa rkoop je uberhaupt zo een ding?
ik zag ze laatst bij de digros, maar die vond ike cht veel te klein.
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_34408847
quote:
Op dinsdag 24 januari 2006 10:48 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik ben ook op zoek naar een braadpan
waa rkoop je uberhaupt zo een ding?
ik zag ze laatst bij de digros, maar die vond ike cht veel te klein.
Hm, ik ga ff kijken bij de Hema, Blokker, misschien 2e hands, maar voorlopig het liefste de ovale gietijzeren bij V&D... voor 'maar' 39.95.

Ok bij de Blokkert hebben ze een merkloze oranje, lekkere zware met dikke bodem, binnen en buiten emaille. Ze hebben ook BK, maar die voelt al weer lichter (dunner) aan. Ik vind juist die dikke gietijzeren bodem belangrijlk.

[ Bericht 17% gewijzigd door mgerben op 24-01-2006 13:17:52 ]
  dinsdag 24 januari 2006 @ 14:34:02 #17
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_34413436
quote:
Op dinsdag 24 januari 2006 10:21 schreef mgerben het volgende:

[..]

Maar zijn dat echte braadpannen? Ik heb ook een emaille pan, maar die heeft echt een date met de Kliko wanneer ik een braadpan koop. De bodem is dun, wat betekent dat de warmte niet goed verdeeld wordt. De bodem is ook een beetje kromgetrokken
Met vlees braden of bij een stoofpot of erwtensoep wordt het dan plaatselijk zo heet dat het aanbrandt.
Nee, het zijn echt wel braadpannen. Warmte wordt prima verdeeld en de bodem is nog steeds vlak.

Ik heb ook emaille kookpannen en die zijn duidelijk van veel mindere kwaliteit.
The love you take is equal to the love you make.
pi_34414609
He, nie slecht!

Als je zoekt op gietijzer + braadpan + deksel vind je trouwens ook wel wat interessants: een aantal pannen met een deksel waar je in de bovenkant water of ijs kunt leggen, in combinatie met condensatiebobbels aan de binnenkant. Klinkt wel kčk.

Deze bijvoorbeeld: http://www.surprisekookgerei.nl/index.html?lang=nl&target=d13.html&lmd=38741.622917

Of deze:
http://www.kooktoppers.nl(...)gietijzer/index.html
pi_34436015
Ik ben erg blij met m'n Creuset. Die zwart-blauwe pannen vind ik te dun voor m'n suddergerechten. Het kan wel, maar mijn pan werkt fijner.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 25 januari 2006 @ 21:02:24 #21
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34460268
quote:
Op maandag 23 januari 2006 15:19 schreef skiczukie het volgende:
Ik dacht dat email was afgeschaft omdat het kankerverwekkend zou zijn.
Emaille is gesmolten glas
quote:
Emaille
Ga naar: navigatie, zoek
Emaille of email is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen of om deze te versieren. Email bij aardewerk wordt meestal glazuur genoemd.

Eigenschappen
Het metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd; bij aardewerk wordt de oppervlakte dichter en minder waterdoorlatend, terwijl het ook krasbestendiger wordt. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillelaag ook decoratief.

Omdat de emaillelaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen.

Al in de Middeleeuwen werd email gebruikt in de vervaardiging van sieraden. In de twintigste eeuw werd buitenreclame vaak uitgevoerd in emaille.

Voor het aanbrengen van de glazuurlaag wordt een mengsel van kwarts, kaolien, borax en veldspaat in een oven gesmolten en op het te emailleren voorwerp gebrand.
Bron

En volgens mij is glas niet kanker verwekkend. Heb zelf ook een een oude emaille braadpan staan en dat werkt perfect
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 25 januari 2006 @ 22:36:29 #22
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_34464103
quote:
Op woensdag 25 januari 2006 21:02 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Emaille is gesmolten glas
[..]

Bron

En volgens mij is glas niet kanker verwekkend. Heb zelf ook een een oude emaille braadpan staan en dat werkt perfect
ik denk dat het meer om de pigmentpoeders gaat waarmee geėmailleerd wordt/werd.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_34465613
quote:
Gebruik van pannen waarvan het emaille is beschadigd kan schadelijk zijn. De loslatende emaille-splinters kunnen de darm beschadigen en ook de van de splinters vrijkomende kleurstoffen zijn mogelijk ongezond.
Dus laten we niet hysterisch worden zou Piet zeggen

Kapot weggooien en nieuw kopen.
  woensdag 25 januari 2006 @ 23:15:11 #24
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_34465657
piet gebruikt net als ik gewoon kaal gietijzer. en zoals we allemaal weten is het enige gevolg dat je ijzerwaardes in je lichaam iets stijgen. en dat is nooit slecht.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_34473167
quote:
Op woensdag 25 januari 2006 23:15 schreef zoalshetis het volgende:
piet gebruikt net als ik gewoon kaal gietijzer. en zoals we allemaal weten is het enige gevolg dat je ijzerwaardes in je lichaam iets stijgen. en dat is nooit slecht.
Zolang je op Schiphol nog door de poortjes komt is er niets aan de hand.
  donderdag 26 januari 2006 @ 10:23:20 #26
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_34473204
quote:
Op woensdag 25 januari 2006 23:15 schreef zoalshetis het volgende:
piet gebruikt net als ik gewoon kaal gietijzer. en zoals we allemaal weten is het enige gevolg dat je ijzerwaardes in je lichaam iets stijgen. en dat is nooit slecht.
Nooit slecht? Hemochromatose (ijzerstapeling) is anders een nare aandoening.
The love you take is equal to the love you make.
  donderdag 26 januari 2006 @ 10:43:04 #27
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_34473665
quote:
Op donderdag 26 januari 2006 10:23 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Nooit slecht? Hemochromatose (ijzerstapeling) is anders een nare aandoening.
het gaat dan ook niet om die waardes

alles teveel is natuurlijk slecht he...
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_34531162
Ok, gietijzeren braadpannen:

bij de Bijenkorf hebben ze veel modellen van Le Creuset. Leuke pan, maar niet goedkoop!!
Bij de Blokker is er een merkloze braadpan, twee maten, rond de 30 euro.
Hema heeft er ook een, lijkt op de blokker.
V&D heeft een een ronde en een ovalen. De ronde is naar keuze geemailleerd (van binnen) of ruw gietijzer. De ovalen was er alleen in ruw gietijzer.

Ik heb de ovale pan gekocht. Van binnen is hij dus niet geemallieerd.
Echt massief gietijzer.
Alleen het deksel weegt al bijna twee kilo!!


Dit is hem dus:


De nopjes van binnen zijn om stoom op te laten condenseren en op het vlees te laten druppelen.

Zo ziet het er dus uit:


En kip is :





[ Bericht 23% gewijzigd door mgerben op 27-01-2006 21:48:56 ]
pi_34534941
Mooie pan
  vrijdag 27 januari 2006 @ 23:30:54 #30
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_34535244
Mocht je ooit in Zweden/Noorwegen zijn.. dan kun je ze daar goedkoper vinden vertelde mijn mams..
Maargoed.. Weet niet of het dan toeval is ofzo..... maar zij heeft meerdere van dit soort gietijzeren pannen gekocht en scheelde behoorlijk veel geld ten opzichten van NL.
Mocht je er toevallig zijn enzo
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_34543352
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 23:30 schreef MissHobje het volgende:
Mocht je ooit in Zweden/Noorwegen zijn..
[...]
Mocht je er toevallig zijn enzo
Haha, bedankt, maar te laat!
Inderdaad, hoe duur moet het zijn? Het is gewoon een brok gietijzer in de vorm van een pan. Zo duur is ijzer nu ook weer niet.

Ik heb er nu 39.95 voor betaald. Le Creuset is duidelijk een klasse duurder: Daar gaat het tussen de 90 en 180 euro.
Wat wel hielp is dat de Blokker pan ook in dezelfde prijsklasse zat: 30 of 35 euro. En Blokker is niet de zaak met de grootste marges, dus heb ik maar aangenomen dat zo'n pan dat wel mag kosten ... en toen ben ik naar V&D gegaan. Doei Blokker :-)
  zaterdag 28 januari 2006 @ 16:02:03 #32
72710 whispers
verbally copulating
pi_34551848


Ik gebruik al jaren een Creuset en vind het zeker de investering waard. Gaan trouwens superlang mee, die dingen.

Mijn Creuset is wel geėmailleerd langs binnen. Heb je geen last van aanbakken in een gewone gietijzeren pan?
pi_34575107
Tuurlijk, Creuset is ook mooi. En hij moet zeker 30 jaar mee kunnen, en daarna bij je kinderen ook nog een keer 30 jaar, dus qua afschrijving is het helemaal niks natuurlijk.

Alleen is zo'n ding at he end of the day natuurlijk gewoon een brok gietijzer, niet meer en niet minder.
Dus daarom vond ik de V&D pan eigenlijk ook prima.

Wat je nog wel mag vertellen is of die Creuset van binnen ook barstjes laat zien? Of blijft het emaille egaal?

Maar idd, naakt gietijzer dus. Hij is ook naakt en ruw aan de onderkant, dus ik heb er een onderzetstukje bij gekocht om het fornuis niet te beschadigen.
Het bakt vooralsnog totaal niet aan (nu 2x gebruikt).

Ik denk dat dat niet aanbakken te maken heeft met de goede warmteverdeling (er zijn binnen in de pan geen hot-spots waar het zo heet wordt dat het eten verkoolt), koken op een laag pitje (uiteraard), en veel omdraaien.
Het vocht dat uit de kip loopt helpt ook om de pan koel te houden.
De kip is gaar als hij uit elkaar valt bij het omdraaien :-)


De tweede keer was een receptje van mijn vriendin. Men neme:

Een of twee kilo soepvlees (goedkoop rundvlees dus).
Suiker, 4 stuks koreanderwortels, knoflookjes en een bouillonblokje.

Geen olie in de pan.
Suiker in de pan, warm laten worden tot het smelt en begint te borrelen; laat maar een tikje carameliseren.
Dan blussen met water, knoflook, b-blokje, wortels erbij, vlees erin.
Niet aanbraden of dat soort gein, daar doet ze niet aan.

Dan gaat er nog wat maggi bij, en aardig wat oestersaus erbij (dat gaat bij ons bijna overal in, en het gaat niet naar oesters smaken - vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan) - voor de nauwkeurigen, doe maar een eetlepel of vijf.

Nou, dan op heel zacht vuurtje zetten en bij vrienden op bezoek gaan.


Echt iets voor koken op een zondag; drie uur op laten staan (of langer, als je het vergeten bent), dan de hele pan nog eens in een deken wikkelen en lekker in zijn eigen warmte een gratisch uur laten doorsudderen.

Het goedkoopste vlees wordt zo zacht dat je het met de bolle kant van een lepel kunt snijden.

[ Bericht 7% gewijzigd door mgerben op 29-01-2006 12:14:59 ]
  zondag 29 januari 2006 @ 12:11:04 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_34575214
quote:
Op zaterdag 28 januari 2006 16:02 schreef whispers het volgende:


Mijn Creuset is wel geėmailleerd langs binnen. Heb je geen last van aanbakken in een gewone gietijzeren pan?
Naakt gietijzer dat goed behandeld wordt en ingewerkt is, is een geweldige antiaanbak.
Wil je een flippende kok zien, dan moet je zijn gietijzeren pannen in de afwasmachine stoppen en daarna met staalwol schuren...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 29 januari 2006 @ 12:11:51 #35
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_34575236
Nou wil ik er ook een.
The love you take is equal to the love you make.
pi_34575460
quote:
Op zondag 29 januari 2006 12:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Naakt gietijzer dat goed behandeld wordt en ingewerkt is, is een geweldige antiaanbak.
Wil je een flippende kok zien, dan moet je zijn gietijzeren pannen in de afwasmachine stoppen en daarna met staalwol schuren...
Gebruik zelf voornamelijk gietijzeren braadpannen van Le Creuset, maar dan dus de pannen zonder enig emaille, helemaal zwart. Werkt super, aanbakken is echt geen probleem, zolang mensen niet doen wat Piet hierboven beschreven heeft...
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_34575552
quote:
Op zondag 29 januari 2006 12:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Naakt gietijzer dat goed behandeld wordt en ingewerkt is, is een geweldige antiaanbak.
Wil je een flippende kok zien, dan moet je zijn gietijzeren pannen in de afwasmachine stoppen en daarna met staalwol schuren...
Idd, jij schreef al dat je ze alleen met heet water schoon maakt.
Ik wil wel de restjes eruit hebben - ik vind het niet erg als er een tikje vettigheid achterblijft.
Dus: Schuursponsje erbij, of een borstel of zo? Wat doe jij?
  zondag 29 januari 2006 @ 12:27:56 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_34575724
quote:
Op zondag 29 januari 2006 12:22 schreef mgerben het volgende:

[..]

Idd, jij schreef al dat je ze alleen met heet water schoon maakt.
Ik wil wel de restjes eruit hebben - ik vind het niet erg als er een tikje vettigheid achterblijft.
Dus: Schuursponsje erbij, of een borstel of zo? Wat doe jij?
Heet water en een borstel als ie echt smerig is, anders gewoon een stukje keukenpapier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 29 januari 2006 @ 12:35:58 #39
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_34575957
of een nachtje met alleen water laten weken.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_34576030
quote:
Op zaterdag 28 januari 2006 16:02 schreef whispers het volgende:
[afbeelding]

Ik gebruik al jaren een Creuset en vind het zeker de investering waard. Gaan trouwens superlang mee, die dingen.

Mijn Creuset is wel geėmailleerd langs binnen. Heb je geen last van aanbakken in een gewone gietijzeren pan?
DIe heb ik ook, heel fijn, maarlukt mij wel om die aan te laten bakken. Maar ik heb ook een 'naakte' gietijzeren pan waar het ook wel mee lukt trouwens. Net als de grilplaat bedenk ik me nu, en die vind ik echt vervelend om schoon te krijgen.

[ Bericht 2% gewijzigd door NoSigar op 29-01-2006 20:06:13 ]
Helpt waar hij kan!
  zondag 29 januari 2006 @ 12:48:56 #41
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_34576380
gietijzer heeft eigenlijk maar een nadeel. het stuitert maar één keer als je het laat vallen.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zondag 29 januari 2006 @ 13:50:49 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_34578523
quote:
Op zondag 29 januari 2006 12:48 schreef zoalshetis het volgende:
gietijzer heeft eigenlijk maar een nadeel. het stuitert maar één keer als je het laat vallen.
Hoe bedoel je? Tegels sneuvelen eerder als de pan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_34578624
quote:
Op zondag 29 januari 2006 13:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe bedoel je? Tegels sneuvelen eerder als de pan
Die snap ik ook niet helemaal, ik heb in al die jaren nog nooit enige schade aan een gietijzeren pan gehad, zowel thuis als in het restaurant. Ik laat ze heus wel eens vallen, maar dat overleven ze stuk voor stuk met gemak.
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
  zondag 29 januari 2006 @ 14:39:47 #44
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_34580226
Maar als ze op je voet landen, is je voet kapot, niet de pan.
The love you take is equal to the love you make.
  zondag 29 januari 2006 @ 14:44:47 #45
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_34580443
quote:
Op zondag 29 januari 2006 13:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe bedoel je? Tegels sneuvelen eerder als de pan
ik heb een andere keukenvloer

maar het was eenmalig gelukkig.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_34586161
quote:
Op zondag 29 januari 2006 14:39 schreef Lienekien het volgende:
Maar als ze op je voet landen, is je voet kapot, niet de pan.
Gelukkig maar!
't is wel 39.95 hoor!
  zondag 29 januari 2006 @ 17:32:15 #47
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_34586535
quote:
Op zondag 29 januari 2006 17:22 schreef mgerben het volgende:

[..]

Gelukkig maar!
't is wel 39.95 hoor!
Weet je wel hoe duur een nieuwe voet kost!
The love you take is equal to the love you make.
pi_34588062
ik heb ook le creuset, en meer omdat het gewoon mooi is en geemailleerd is ook van binnen, zoals piet zei is een onbehandelde onderkant, mits goed ingewerkt een superantikleeflaag, maar om het nou elke keer een nacht te laten weken vind ik ook weer zo wat. het is nl. vooral met het soort gerechten wat ik maak met een braadpan, wat zich, voor mijn gevoel niet leent voor blanke gietijzer. Kijk mijn pffertjespan is gewoon van gietijzer, net als mijn grillplaat, maar dat is dus niet iets wat uren ligt te sudderen met eten erin, zoiets wil ik heel snel ook weer schoon hebben na het bereiden/eten, dus emaille aan de binnenkant werkt heel goed.
En voor zover ik weet zie ik ook geen enkel verschil in smaak of bereiding, slechts in gemak, dus je betaald een fiks bedragm eer voor gemak, maar dat gemak is het me wel waard dan.
Moet je die kleur zien, hoorapparaat-beige !
pi_42582544
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 22:29 schreef THEFXR het volgende:
is de braadpan van ikea wat? bedoel is het een goede koop?
Heb ik ook zien staan laatst ... maar ja, toen had ik de mijne al natuurlijk.

Jazeker. Leuke braadpan, niets mis mee.
Al bevalt het gietijzer van binnen (ipv emaille) mij wel moet ik zeggen.
  woensdag 11 oktober 2006 @ 17:33:37 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_42582959
quote:
Nee, hij is aan de binnenkant geemaileerd, een goede braadpan is dat niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 11 oktober 2006 @ 19:14:37 #52
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_42585916
sorry voor de vuiligheid, maar ik heb de pan al een tijd niet gebruikt en de werkster is ziek

heerlijke pan. gekocht onder de naam lodgepan, weegt veel.

http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=image&file=braadpan_002.jpg
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_42598747
heb er vandaag 1 gehaald bij de V&D, een gietijzeren, met nopjes in de deksel (pfff moest wel wat ver lopen naar de auto, dan weegt ie best wel zwaar)
euh.. hoe moet je een nieuwe pan inwerken, met olie en dan ff op laag vuur??

[ Bericht 21% gewijzigd door THEFXR op 12-10-2006 01:39:15 ]
pi_42602652
Ik heb een volledig gietijzeren braadpan van het merk Q-linair, ooit gekocht bij de Makro. Bevalt prima. ZIe het merk trouwens nergens meer, zou er nog wel een grotere pan bij willen hebben van dit merk.
  donderdag 12 oktober 2006 @ 09:52:11 #55
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_42602700
quote:
Op donderdag 12 oktober 2006 01:25 schreef THEFXR het volgende:
heb er vandaag 1 gehaald bij de V&D, een gietijzeren, met nopjes in de deksel (pfff moest wel wat ver lopen naar de auto, dan weegt ie best wel zwaar)
euh.. hoe moet je een nieuwe pan inwerken, met olie en dan ff op laag vuur??
een uurtje in de oven op 160 graden, dan elke keer na gebruik met warm water reinigen, eventueel inoliėn voor dat je hem wegzet.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  donderdag 12 oktober 2006 @ 09:59:29 #56
61279 Coolfool
Belanda goreng
pi_42602860
Van de site van Le Creuset
quote:
How best to clean my Le Creuset?
If the correct cooking temperature has been used then cleaning your cookware is that much easier. Hot soapy water can be used but make sure the pan has cooled before washing, and then rinse and dry thoroughly.NEVER fill a hot pot or pan with cold water, or plunge into water for soaking.
You can remove stubborn food residues before washing with a plastic or sponge scourer only - do not use metal scourers or abrasive cleaners of any kind. Also available for really stubborn stains is our special ‘Pots and Pans ‘ cleaner.
Dry pans thoroughly after washing - do not leave to drain or put away while still damp.
Pans with metal or plastic handles may be washed in a dishwasher. Wooden handled products should not be put in a dishwasher.
Ik heb zelf ook 2 braadpannen van Le Creuset, een grote en een wat kleinere. Dat was een mooie aanbieding van de Bijenkorf, ze hadden zoveel korting dat ik beide pannen had voor de prijs van alleen de grote. Ik gebruik ze alleen veel te weinig... Toch maar eens op zoek naar recepten.
pi_42604926
quote:
Op donderdag 12 oktober 2006 09:49 schreef pirke64 het volgende:
Ik heb een volledig gietijzeren braadpan van het merk Q-linair, ooit gekocht bij de Makro. Bevalt prima. ZIe het merk trouwens nergens meer, zou er nog wel een grotere pan bij willen hebben van dit merk.
Dat merk is er ook bij de Bijenkorf - die heeft er messen van. Leuke messen, niet zo duur als een merk-koksmes, maar wel zo stijf dat ze niet alle kanten opbuigen.
Misschien hebben ze ook de pannenset...

Oh, wie in Frankrijk komt moet daar zeker even kijken.
Daar houden ze ook van gietijzeren braadpannen - en nee, het is niet allemaal Creuset!
pi_42605037
quote:
Op donderdag 12 oktober 2006 01:25 schreef THEFXR het volgende:
heb er vandaag 1 gehaald bij de V&D, een gietijzeren, met nopjes in de deksel (pfff moest wel wat ver lopen naar de auto, dan weegt ie best wel zwaar)
euh.. hoe moet je een nieuwe pan inwerken, met olie en dan ff op laag vuur??
Andersom... pan opwarmen op laag vuur en dan een klontje boter erin.
Goed laten smelten en de eerste keer even de het vet met een papiertje overal langswrijven.
Daarna een kippetje erin, vuur omhoog; telkens ietsje laten bruinbakken en draaien.
pi_42611488
Inoliėn met boter? Het spijt me maar hier heb ik echt nog nooit van gehoord. Lijkt me sowieso geen goed idee om dat dan met ongeklaarde boter te doen.

Volgens mij is de gebruikelijke methode er flink wat plantaardige olie ingooien en een flinke tijd op hoog vuur laten warmen. Af laten koelen en afspoelen met heet water en wegezetten. Na het gebruik nooit reinigen met zeep maar met heet water en desnoods zo'n geel met groen schuursponsje.
Helpt waar hij kan!
  donderdag 12 oktober 2006 @ 18:37:02 #60
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_42617241
quote:
Op donderdag 12 oktober 2006 15:19 schreef NoSigar het volgende:
Inoliėn met boter? Het spijt me maar hier heb ik echt nog nooit van gehoord. Lijkt me sowieso geen goed idee om dat dan met ongeklaarde boter te doen.

Volgens mij is de gebruikelijke methode er flink wat plantaardige olie ingooien en een flinke tijd op hoog vuur laten warmen. Af laten koelen en afspoelen met heet water en wegezetten. Na het gebruik nooit reinigen met zeep maar met heet water en desnoods zo'n geel met groen schuursponsje.
je en nooit met de schuurkant. in de oven zetten werkt beter.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_53452266
Ik heb gisteren de AH pan gekocht (merk Hack?), mooi ding, 25cm en loodzwaar. Ben er erg blij mee (en ik doe weet eens wat nuttigs met de airmiles). Maar in het begeleidend foldertje staat dat afwasmiddel geen probleem is. Het 'inbranden' staat er wel netjes in. Wat nu? Advies in de wind slaan en gewoon heet water gebruiken? En hierboven lees ik dat de gele kant van een sponsje dus geen kwaad kan?
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
  donderdag 25 oktober 2007 @ 13:09:32 #62
12005 Acathla
Go Your Own Way
pi_54157833
Heeft er iemand een idee waar je het goedkoopst een Le Creuset koopt? Ik heb ook de 30,- versie gezien, maar vind het toch voor stoverij etc. de moeite waard om een goede pan te hebben.
Love will be my strongest weapon
  donderdag 25 oktober 2007 @ 14:22:04 #63
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_54159380
quote:
Op dinsdag 25 september 2007 09:02 schreef Jarno het volgende:
Ik heb gisteren de AH pan gekocht (merk Hack?), mooi ding, 25cm en loodzwaar. Ben er erg blij mee (en ik doe weet eens wat nuttigs met de airmiles). Maar in het begeleidend foldertje staat dat afwasmiddel geen probleem is. Het 'inbranden' staat er wel netjes in. Wat nu? Advies in de wind slaan en gewoon heet water gebruiken? En hierboven lees ik dat de gele kant van een sponsje dus geen kwaad kan?
misschien is het gietijzer behandeld? maar voor een fijne patina kan je pan toch het best laten weken na het gebruik en met heetwater afwassen. gebruik de borstel ipv de schuurspons.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_54159984
Ik heb er jaren geleden ook een bij de AH gekocht, en het zijn waarschijnlijk dezelfde. Ik doe mijne dus nooit in de vaatwasmachine. Maar als het erg aangekoekt is gebruikt ik gewoon de groene kant van een schuursponsje, geen probleem.
anonieme razernist
pi_54160110
En voor de mensen die en hekel hebben aan het schoonmaken van de braadpan, een kleine tip.

ALs je het vlees, de vis of gevogelte uit de pan gehald hebt, even afblussen met wijn, met een garde goed doorroeren, wat in laten koken tot er nog maar de helft van over is, klontje boter erbij, of anders wat room, nog wat door laten warmen, en over je eten ermee.

Scheelt daarna een heleboel schuren en schrobben, aangezien je alles losgekookt hebt.


Oh, let er wel op, dat het vuur niet voluit staat, anders verbrand de room.
  zaterdag 28 maart 2009 @ 22:40:34 #66
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_67506961
Ik wil graag deze braadpan van Ikea:


Alleen heeft hij geen gietijzeren deksel met nopjes, mijn vraag is dan ook of hij dan wel geschikt is om goede stoofpotten mee te maken?
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
  zaterdag 28 maart 2009 @ 22:54:31 #67
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67507456
quote:
Op maandag 23 januari 2006 14:12 schreef mgerben het volgende:
Enne... dat gietijzer aan de binnenkant, roest dat niet, en brandt het vlees niet aan?
Ja, dat roest en ja dat brandt aan.
Enige waar je volgens mij op moet letten is dat je een pan hebt met goeie, dikke bodem.
En er hoeft niet perse een anti-aanbaklaag in, maar zo'n ruwe gietijzerachtige binnenkant, dat kan iedereen verzinnen dat dat kut is. Alleen de snobs denken dat dat beter is, maar dat is alleen maar omdat die pannen ook meteen duurder zijn.

Puntjes, bolletjes, klinkt als bullshit.
pi_67509459
quote:
Op zaterdag 28 maart 2009 22:40 schreef hierissieweer het volgende:
Ik wil graag deze braadpan van Ikea:
[ afbeelding ]

Alleen heeft hij geen gietijzeren deksel met nopjes, mijn vraag is dan ook of hij dan wel geschikt is om goede stoofpotten mee te maken?
En emaille aan de binnenkant. En gaatjes om stoom te laten ontsnappen. Da's toch zonde? Je kunt hem beter wat zachter zetten zodat je niet zoveel stoom krijgt die wil ontsnappen. Kun je hem lekker lang laten staan.

Heb inmiddels gietijzer. Werkt toch wel erg goed. Roest niet en brandt niet aan .
Het deksel is toch wel om vocht tegen te laten condenseren. Of het daarbij nopjes moet hebben weet ik niet, maar je wilt de stoom niet laten gaan.
Dat principe vind je ook in de tajine - lekker lang stoven waarbij het vocht op het deksel neerslaat en terugloopt.
  zondag 29 maart 2009 @ 00:19:53 #69
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67509505
In een hapjespan slaat het vocht ook neer op de deksel en loopt terug in het gerecht hoor.
Eigenlijk gewoon in ALLE pannen waar je een deksel op doet.
pi_67510155
Die nopjes op- de deksel zijn gewoon om de condens wat gelijkmatiger te verdelen, zodat niet alles langs de randen stroomt. Nou ja, mooi als je het hebt, maar zonder kun je natuurlijk echt ook wel stoven.
Het grootste nadeel aan gietijzer vind ik trouwens het gewicht van de pannen, maar voor de rest vind ik ze nog steeds erg fijn, zowel de mooie grote oranje Le Creuset met emaille aan de binnenkant als de Hackman zonder iets. En van roest heb ik in al die jaren -met de juiste verzorging- nog niets gemerkt.
anonieme razernist
pi_67516536
Ik heb nooit last van roesten of aanbranden
Ik heb een Hackmanpan van de AH. Prima waar voor m'n geld, vind ik.
pi_67520302
Emaille aan de binnenzijde vind ik geen bezwaar, ik werk er prima mee. Net zoals dat spul van silit (zij noemen het Silargan E-30, ik zeg emaille). Tegenwoordig is alles van creuset aan de buiten- én binnenkant geemailleerd. Ook dat matzwarte van ze is e-maille. Net zoals bij Staub.

De nopjes aan de deksel zijn volgens mij ook maar een marginale toevoeging, de mogelijkheid om ijsblokjes in de deksel te leggen lijkt me meer zoden aan de dijk zetten. Voor stoofgerechten is een zware deksel vooral belangrijk om te voorkomen dat stoom ontsnapt. Een extra koeling zorgt dan voor meer condensatie.

Anti aanbaklagen heb je voor vlees en stoven toch al niet nodig. Alleen voor het bakken van vis en eieren e.d. is het makkelijker. Sterker nog, dat het een beetje aanbakt in het begin geeft juist meer lekkers.
pi_78237459
ik ga hier zweepslagen krijgen,maar mijn braadpan is verroest, is er nog een methode om hem op orde te krijgen?
pi_78237785
Hoe verroest is verroest en wat voor braadpan is het?
  zaterdag 20 februari 2010 @ 21:31:09 #75
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_78242476
quote:
Op zaterdag 20 februari 2010 19:15 schreef THEFXR het volgende:
ik ga hier zweepslagen krijgen,maar mijn braadpan is verroest, is er nog een methode om hem op orde te krijgen?
Was het een flink dure?
  zaterdag 20 februari 2010 @ 23:02:00 #76
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_78245646
quote:
Op zaterdag 20 februari 2010 19:15 schreef THEFXR het volgende:
ik ga hier zweepslagen krijgen,maar mijn braadpan is verroest, is er nog een methode om hem op orde te krijgen?
ja. koop een staalborstelboor. zet die op je boormachine en schuur het roest weg. was hem af met warm water en olie hem in met een doek. zet hem lang in een voorverwarmde oven van 200 graden. afentoe het vet uit de pan halen met keukendoek.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_78251308
quote:
Op zaterdag 20 februari 2010 19:24 schreef Fixers het volgende:
Hoe verroest is verroest en wat voor braadpan is het?
de bodem is gedeeltelijk verroest en hij kostte 40 euro bij de v&d.
pi_78251316
quote:
Op zaterdag 20 februari 2010 23:02 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

ja. koop een staalborstelboor. zet die op je boormachine en schuur het roest weg. was hem af met warm water en olie hem in met een doek. zet hem lang in een voorverwarmde oven van 200 graden. afentoe het vet uit de pan halen met keukendoek.
oke, dank je voor je bijdrage
pi_78257099
TIP: Als je tijd hebt ga eens naar Designer Outlet Roermond.. daar is de outlet shop van Le Creuset.
Sinds 1978
  zondag 21 februari 2010 @ 20:10:53 #80
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_78274815
quote:
Op zondag 21 februari 2010 01:48 schreef THEFXR het volgende:

[..]

oke, dank je voor je bijdrage
hier staat ook het een en ander.

http://www.outdoorcooking.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=32
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_78293229
quote:
Op zondag 21 februari 2010 10:49 schreef bakkiepleur het volgende:
TIP: Als je tijd hebt ga eens naar Designer Outlet Roermond.. daar is de outlet shop van Le Creuset.
oke, maar dat de pan verroest is, ligt niet aan het merk hoor, ben er gewoon onvoorzichtig mee geweest, vandaar die zweepslagen ,weet je.
pi_78293910
Ook hier aan het kijken voor een braadpan. Iemand ervaring met de Relance Deluxe?
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_78295795
quote:
Op maandag 22 februari 2010 09:39 schreef Steven184 het volgende:
Ook hier aan het kijken voor een braadpan. Iemand ervaring met de Relance Deluxe?

Binnen- en buitenzijde geėmailleerd , de binnenzijde wil je niet geėmailleerd hebben.
pi_78297856
quote:
Op maandag 22 februari 2010 10:56 schreef THEFXR het volgende:

[..]

Binnen- en buitenzijde geėmailleerd , de binnenzijde wil je niet geėmailleerd hebben.
Waarom, omdat Piet dat zegt? Niets mis met een geėmailleerde binnenkant.
pi_78320749
Gietijzer heeft zo zijn aanhangers. Zo maak je door veel gebruik een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Ook is gietijzer altijd erg dik waardoor de warmte erg goed verspreid wordt. Zelfs de wanden worden erg warm en stralen hun warmte weer af naar de inhoud. Heel gelijkmatig dus.
Bij emaille zou bijvoorbeeld de metalen tussenlaag dunner kunnen zijn - dus minder warmtespreiding.
  maandag 22 februari 2010 @ 21:44:42 #86
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_78321630
het grote nadeel is dat je in emaille niet mag krassen/snijden. in gietijzer maakt dat niets uit
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_78321792
quote:
Op maandag 22 februari 2010 21:44 schreef zoalshetis het volgende:
het grote nadeel is dat je in emaille niet mag krassen/snijden. in gietijzer maakt dat niets uit
Persoonlijk hoe ik ook meer van gietijzer, tenminste nooit gezeur met wat ik wel een niet mag gebruiken. Daarbij hebben ze allemaal inmiddels een perfecte anti-aanbak.
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_78322595
quote:
Op maandag 22 februari 2010 21:44 schreef zoalshetis het volgende:
het grote nadeel is dat je in emaille niet mag krassen/snijden. in gietijzer maakt dat niets uit
Mwoch, snijden op gietijzer is toch al funest voor je messen. Opscheppen met een metalen lepel maakt ook niets uit op emaille, zolang je niet met de punten van een vleesvork op je pan in gaat hakken is er niets aan de hand. Een patina, die vormt op gewoon emaille ook wel.
  maandag 22 februari 2010 @ 22:21:48 #89
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_78323671
quote:
Op maandag 22 februari 2010 22:01 schreef Fixers het volgende:

[..]

Mwoch, snijden op gietijzer is toch al funest voor je messen. Opscheppen met een metalen lepel maakt ook niets uit op emaille, zolang je niet met de punten van een vleesvork op je pan in gaat hakken is er niets aan de hand. Een patina, die vormt op gewoon emaille ook wel.
ik heb een heerlijke kleine koekenpan van gietijzer met emaille. voor stoven/sudderen/gehaktsauzen en braden gebruik ik mijn grote gietijzeren lodgepan.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  woensdag 24 februari 2010 @ 14:39:27 #90
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_78393035
is TS nou ooit nog met die thaise getrouwd? Met die bruidschat.... hoe zat het ook weer
Boef!
pi_78412179
quote:
Op woensdag 24 februari 2010 14:39 schreef TheFrankey het volgende:
is TS nou ooit nog met die thaise getrouwd? Met die bruidschat.... hoe zat het ook weer
Én kind, intussen. Scherp geheugen.
  woensdag 24 februari 2010 @ 22:04:38 #92
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_78412239
quote:
Op woensdag 24 februari 2010 22:03 schreef mgerben het volgende:

[..]

Én kind, intussen. Scherp geheugen.
belangrijker... hoe zit het met de bruidsschat?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_78447327
quote:
Op woensdag 24 februari 2010 22:04 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
belangrijker... hoe zit het met de bruidsschat?
Veel te veel off-topic.
Het is hier geen slow-chat.
pi_78450044
quote:
Op donderdag 25 februari 2010 19:10 schreef mgerben het volgende:

[..]

Veel te veel off-topic.
Het is hier geen slow-chat.


na al mijn nuttige tips reageer je zo op een reactie van mij terwijl je aan het slowchatten bent?

mafkees.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')