abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 16 februari 2006 @ 10:06:58 #26
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_35144278
quote:
Op dinsdag 14 februari 2006 20:03 schreef faberic het volgende:

[..]

Hoe kan je 7 gr. koffie zo aantampen dat je na 25 sec. pas op 25 ml zit? Dat lukt mij echt nooit. Als ik 50 ml. espresso wil hebben moet ik die enkele piston vullen met zo'n 11 gram koffie.... Bij de dubbele piston lukt me het bijna nooit om langzaam te laten druppen.
tis een spel tussen, hoeveelheid koffie, de grofheid van de maling, het aandrukken van de koffie en de druk.

Ps, leuk topic, eindelijk iets wat ik tijdens mn werk kan uitproberen.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_35146052
Ik vind espresso zetten een van de weinige dingen waarbij de hardware (naast techniek en kennis natuurlijk) echt een belangrijke factor is. Professionele machines met grote ketels en massieve zetgroepen zijn in staat om de temperatuur van het water stabiel te houden wat o zo belangrijk is, net zoals de kwaliteit van de pomp. Een goede molen geeft je de mogelijkheid precies de maalgraad van de machine in te stellen en levert een gelijkmatige maling op.
Bij verse bonen stel ik de molen meestal zo in dat de espresso in 25 tot 30 doorloopt zonder noemenswaardig aan te drukken. Na een paar dagen loopt de kwaliteit van de bonen al zover terug dat ik dat compenseer door fijner te malen en/of harder aan te drukken. Na nog een paar dagen is kwaliteit al zo matig dat ik de bonen alleen nog gebruik voor macchiato of cappuccino.
  donderdag 16 februari 2006 @ 12:26:25 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35148134
Brand jij zelf, Mirugai?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35158008
quote:
Op donderdag 16 februari 2006 12:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Brand jij zelf, Mirugai?
Nope. Ik ben al een lange tijd aan het overwegen om ermee te beginnen met een I-Roast. Ongebrande bonen kun je lang bewaren en het lijkt me leuk bonen te branden zoals je ze zelf wilt hebben (ik houd niet van al te donkere bonen bijv.). Maar wat me tegenhoudt is dat het een vak is en ik me afvraag of je goede resultaten kunt krijgen. Zoals de prof. branders zul je het wel nooit krijgen, maar als je voldoende tot goed zelf kunt branden ben ik al tevreden denk ik. De bronnen op het internet zijn er wat dat betreft niet duidelijk in en er wordt hierover nogal wat heen en weer gediscussieerd.
  donderdag 16 februari 2006 @ 18:22:55 #30
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35160185
Het moet heerlijk zijn om elke zondagochtend koffiebonen te branden voor de rest van de week (eigenlijk moet je om de 3 dagen voor de versheid, maar dat is niet haalbaar).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35292214
@Mirugai,
@Faberic,

Heb vandaag voor het eerst dit forum ontdekt en val onmiddellijk met mijn neus in de boter.
"Het branden van koffie"

Wekelijks brand ik een halve kilo groene bonen, voor eigen gebruik in mijn/onze 2 groeps FUTURMAT RIMINI espresso machine.
De machine heeft naast de twee groepen een tien liter boiler die wordt verwarmd door een 2600 Watt element.
Is natuurlijk aangesloten op het riool en waterleiding, ter voorkoming van kalk op de edele delen wordt al het gebruikte water over een ionenwisselaar onthard.
Mijn koffiemolen is een monsterachtig beest van FIORENZATO , ruim een halve meter hoog.

Het branden van koffie doe ik reeds jaren, is vrij eenvoudig, ook hier geld veel oefenen dus... veel koffie drinken.
Je zult het misschien niet geloven maar mijn 'roasting equipment' bestaat slechts uit een drie standen 1000 Watt kookplaatje, een oude 30 cm diameter roodkoperen koekepan, een garder, een paar handschoenen en natuurlijk mijn ogen en niet te vergeten mijn oren.

Nadat de pan op stand (3) tien minuten voorverwarmd is wordt er 200 gram groene bonen in de pan gedaan, het geheim is dat vanaf nu je de bonen geen seconde met rust laat, konstant roeren met de garder.
Na enkele minuten (5 a 6) begin je reeds de eerste CRACK's te horen, ook beginnen de vliesjes los te laten van de bonen, daarbij beginnen de bonen te verkleuren van groen naar stroogeel, de vliesjes worden steeds met de mond weggeblazen.
Rond deze tijd wordt de het kookplaatje op stand (2) gezet, nu is het gewoon een kwestie van tijd, de bonen verkleuren van stoogeel naar melk-chocolade tot puur, rond deze tijd komt de z.g.n tweede CRACK, Bingo... dat is voor mij tijd om de boel in een koude roestvrijstalen vergiet te kieperen en afkoelen, wederom gewoon door te blazen.
Het geheel duurt ongeveer 15 a 20 minuten.

OPGELET!! Er komt enorm veel rook, vliesjes en stank vrij, dus niet binneshuis proberen, zelf brand ik koffie in mijn tuinkas met alle ramen en de deur open.

Meestal koop ik 10 Kilo Unwashed Brasil Arabica Cerrado bonen en 10 kilo Washed Colombia Arabica Supremo Popayan. (eens per jaar). de bonen worden telkens na het branden Fifty Fifty vermengd.

De bonen worden altijd afzonderlijk gebrand , elke boon heeft namelijk andere eigenschappen en stelt andere eisen wat tijd en aandacht betreft.

Vroeger gebruikte ik een kleine hetelucht oven, het grote nadeel hiervan was dat je na een tijdje niet meer door het glasraam kon kijken en zodoende geen zicht had op je bonen.

Met vriendelijke groet
gamgra

  dinsdag 28 februari 2006 @ 09:19:58 #32
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35565573
Ik had me voorgenomen om het espresso apparaat hier eens schoon te maken, immers stond dat ding er al lang voordat ik er gebruik van maakte. Even wat opgezocht, en het bleek belangrijk te zijn om de "mand" van het porta-filter goed schoon te houden. Bij een goed onderhouden piston moest het binnenin glimmend metaal zijn. Dus ik dat ding openmaken, wat blijkt? Inderdaad, compleet zwart, echt pikzwart. Weet iemand een beetje agressief middel om die aangekoekte zooi te verwijderen? Moet vast mogelijk zijn.

@gamgra: dit klinkt best goed eigenlijk. Ik moet eerst maar eens zorgen voor een espresso maler, en als ik dan een beetje ervaring heb kan ik dat best proberen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 28 februari 2006 @ 10:41:36 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35566877
@ Gamra, ik weet hoe het stinkt en dat het niet makkelijk is, dus ben ik blij met een koffiewinkel die zelf brand.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35568190
@ faberic: Met een goed schuursponsje en flink boenen met warm water kom je al een heel eind! Er bestaan wel schoonmaakmiddelen speciaal voor espresso apparaten, die bestaan in poeder en vloeibaar, misschien kan je die bij een goede koffiewinkel kopen.
"My wife doesn't understand me - Albert Einstein"
pi_35590365
@Faberic

Het aller veiligste en beste middel om aangekoekte koffieresten te verwijderen is HEETWATER met daarin huis tuin en keuken SODA.
Toen ik mijn huidige, 5 jaar oude, twee groeps Futurmat via Marktplaats kocht heb ik direct daarna de beide broeikoppen met alle aanhangsels opengeschroefd en in een GROTE.. ketel water met 1 kilo Soda op het vuur gezet.
Na een paar uur koken stond ik versteld van het resultaat, alles keurig gereinigd en glanzend als nieuw, op de bodem van de ketel lag 1 cm zwarte drek.
Er bestaan ook allerlei tabletten en poeders die waarschijnlijk ook werken maar met Soda heb je een prima resultaat met geringe kosten.
Soda werkt natuurlijk niet voor het verwijderen van kalk, hiervoor heb je een geschikte zuuroplossing nodig.

groeten
gamgra
pi_35591126
@ Pietverdriet,

Eerdaags ga ik een paar foto's van mijn "Mickey Mouse roasting set-up" bijvoegen, misschien dat ik op die wijze je kan stimuleren, het is echt de rook en stank dubbel en dwars waard.


gamgra

[ Bericht 0% gewijzigd door gamgra op 01-03-2006 13:03:01 ]
  donderdag 2 maart 2006 @ 20:14:54 #37
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35654505
Er staat nu een keteltje natriumcarbonaatdecahydraat-oplossing te pruttelen met daarin de pistons. Ben benieuwd. Er drijven nu steeds meer zwarte koffie-resten rond....
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35669229
Ik heb een aantal keren bonen gebrand (popcornmachine uit de Gamma voldoet ruimschoots; 9 Euro). Vooral van de crèma sta ik telkens weer versteld: echt een dikke schuimlaag die we uit onze Siemens halfautomaat op de espresso krijgen. Alleen vind ik het moeilijk om goede mengelingen te maken, want een goede espressomengeling bestaat natuurlijk uit een aantal soorten bonen.(Ik vind de smaak vrij vlak en niet gelaagd) Iemand hier tips? (PS: ik heb met een uitbater van een Illy koffiezaak gepraat en hij beweert dat er bij Illy 5 gram per portie gerekend wordt omdat het sterkere koffie is)
pi_35669285
Trouwens: ik lees hier van een aantal mensen die toestellen opkopen op bv. Marktplaats. Ik heb ook al een paar keer getwijfeld, maar ik ken te weinig van techniek om zo'n machine te kunnen oplappen. Zijn er meestal zware kosten mee verbonden? Hoe werkt trouwens een Ionenwisselaar en is dit de beste manier om kalk te vermijden. (ik werk met een Brita waterfilter, niet echt top maar zal een beetje helpen denk ik)
pi_35674210
Hoi all, @ Timpie82,

Jaren terug zijn wij begonnen met een Krupps machientje van toendertijd 300 gulden, na 7 jaar gaf hij de geest, de komplete broeikop viel er op zeker moment vanaf.
Daarna een Rancilio Silvia gekocht, geweldige machine, prima espresso, na weer enkele jaren een Vibiemme Domobar, ook prima machine maar... ik werd gek van het alsmaar opvullen van het water reservoir en het legen van de lekbak.

Toen heb ik mijn huidige 2 groeps espresso machine voor 200 Euro op marktplaats gekocht, er was wel een en ander defect, peilglas, manometer, vulkraan, daarbij heb ik alle rubbrs en nog wat klein spul moeten vernieuwen, tevens een aansluiting gemaakt op de waterleiding en riool.
Totale reparatie en aansluitkosten ongeveer 150 Euro,

Dit soort machines zijn echter niet geschikt voor iedereen, moet je indenken dit monster weegt leeg 63 kilogram, heeft een tien liter boiler en VREET electriciteit, daar staat natuurlijk wel wat tegenover
De prestaties zijn echt subliem.

@ Timpie82

Met betrekking tot je vraag over de Ionenwisselaar, die van mij betaat uit een roestvrijstalen vaatje van 12 liter, hierin bevindt zich een aantal liters ionenwisselaar, een soort kunsthars, ziet er uit als bruine suiker.
In het kort gezegd wordt de kalk hierin uit het water verwijdert, de kunsthars geraakt na enige tijd (3 maanden) uitgeput, daarna moet men de kunsthars weer regenereren = (spoelen met een 5% zout oplossing) hierna is de wisselaar weer bruikbaar, de kunsthars gaat bijna voor eeuwig mee, mits het niet uitdroogt of bevriest.
Ionenwisselaar ontharders vind je vaak te koop op Marktplaats of Ebay.

Over het branden van koffie is reeds veel gezegd en geschreven, in principe maakt het niet uit wat voor methode je hanteert, als je er maar plezier aan beleeft.
Het resultaat is sterk afhankelijk van de kwaliteit groene bonen die je gebruikt, ook de graad van roasting heeft grote invloed op je resultaat =smaak.

Opgelet!! een espresso apparaat moet minstens 30 minuten voorverwarmd zijn voordat het gebruikt wordt, zoniet is je koffie zuur en bitter = niet te drinken!!!

met groeten
gamgra
  vrijdag 3 maart 2006 @ 14:36:41 #41
120482 mirugai
very fishy
pi_35678759
Gamgra, heb je een foto van je opstelling? Ben benieuwd hoe het eruit ziet. Op oa. sweetmarias had ik al een vergelijkbare beschrijving gevonden van het branden met een gewone pan (stovetop roasting) en ik ga het zeker uitproberen, maar om het binnen te doen, dat zie ik niet zitten en ik heb geen losse kookplaat om het buiten te doen, dus daar moet ik nog iets op vinden.
Ben zelf begonnen met de gewone mokapotjes, daarna een keer een simpel elektrisch dingetje gehad vergelijkbaar met een krups, dat was niks. Een stuk later een Saeco aroma nero gehaald, die was al een stuk beter, maar was weer een schijntje van de Rancilio Silvia die ik daarna heb genomen. Met wat getweak kun je daar heeele goede espresso uit krijgen. Wel begon ik me te irriteren aan het gemis van een warmtewisselaar, waardoor je niet gelijktijdig kunt stomen en koffie kunt zetten.
Ik heb nu een Cimbali Junior. Een kleine professionele machine met warmtewisselaar, losse waterontharder en losse wateraansluiting; de eengroeps uitvoering van de grotere Cimbali machines en is precies goed voor mijn doeleinden. Een tweegroeps zou voor mij veel te groot zijn.
pi_35679944
@ mirugai,

Natuurlijk heb ik foto's van mijn set-up, weet echter niet hoe ik die foto's toe moet voegen aan mijn reply , ik heb geen home page, ik heb al gekeken maar volgens mij kan ik geen foto's vanuit mijn C: documenten / afbeeldingen invoeren, misschien kan iemand me een hint geven.


gamgra
pi_35679960
Interessant dit
Oh, and that's a bad miss!
  vrijdag 3 maart 2006 @ 15:24:10 #44
120482 mirugai
very fishy
pi_35680504
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 15:09 schreef gamgra het volgende:
Natuurlijk heb ik foto's van mijn set-up, weet echter niet hoe ik die foto's toe moet voegen aan mijn reply , ik heb geen home page, ik heb al gekeken maar volgens mij kan ik geen foto's vanuit mijn C: documenten / afbeeldingen invoeren, misschien kan iemand me een hint geven.
Ik maak gebruik van flickr.com om foto's te hosten. Gewoon een gratis account aanmaken en je kunt foto's van je computer uploaden.
  vrijdag 3 maart 2006 @ 15:37:00 #45
120482 mirugai
very fishy
pi_35680983
Hier een fotootje van m'n setup:

M'n maler is nu nog de Rocky van Rancilio en die is niet slecht. Tzt wil ik upgraden naar een Mazzer mini electronic of een Cimbali junior maler.
Hey, ik krijg er trek van. Ik denk dat ik er nog eentje ga zetten
pi_35682902
@mirugai: ziet er geweldig uit, om jaloers op te worden
  vrijdag 3 maart 2006 @ 16:24:34 #47
83951 rashudo
project 2501
pi_35683083
* wannabe barista meldt
Their eyes opaque.
pi_35683689
Hoi,

Uiteindelijk is het toch gelukt,
De foto met het kookstelletje en de pan met garder is mijn enige Roasting equipment, werkt perfect
Zoals je op de bodem van de pan kan opmerken er is een behoorlijk laagje "patine'' gevormd.


groeten
gamgra

[ Bericht 100% gewijzigd door gamgra op 03-03-2006 16:56:20 ]
pi_35683888
pi_35684009
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')