abonnement Unibet Coolblue
pi_41150699
Moeilijk te zeggen wie in het algemeen geen lifters mee zouden moeten nemen, en of er een verschil zou moeten bestaan tussen mannen en vrouwen. Dat moet iedereen helemaal voor zich weten. Iedereen heeft een andere risicoperceptie, en voor iedereen liggen de feitelijke risico's ook anders. Als je met een "big mama" te maken hebt zul je wel oppassen... Wel is het zo dat uit een in Londen in de jaren '70 gehouden onderzoek onder lifters bleek dat liftende vrouwen significant meer risico's liepen dan liftende mannen. Het gaat hier bij mijn beste weten om het meest actuele onderzoek naar de risico's van het liften. Uit interviews bleek dat van de liftende vrouwen ongeveer 3 op 8 te maken had gehad met bepaalde vormen van sexuele intimidatie of geweld, terwijl dat bij mannen 1 op 8 was. Tenzij ik me de cijfers niet juist herinner! Het onderzoek is terug te vinden via lifters.startpagina.nl, kopje online literatuur, en dan Hitch-hiking Rinvolucri. Overigens schijnt liften in koppels veiliger te zijn, maar dit is voor zover ik weet nog nooit onderzocht.


"Sometimes the driver may find himself propelled into intimacy by the violence of his own desires"

Maarten: zoals je wellicht weet bezit ik ook een auto. Liever noem ik het trouwens een automobiel. Trots ben ik er niet op - dat ben ik wel op andere dingen - soms is het wel praktisch en soms ook onmisbaar voor werk. Ik bezit ook een NS-voordeelurenkaart, maar die verdien ik dit jaar niet meer terug. Ach, het zei maar zo. Het afgelopen jaar heb ik drieduizend kilometer gereden in mijn eigen auto.

[ Bericht 23% gewijzigd door Frank__NL op 25-08-2006 01:57:38 ]
pi_41181492
quote:
Op woensdag 23 augustus 2006 20:23 schreef DutchTrain het volgende:

[..]

Het is altijd zeer vermakelijk om het allemaal hier te lezen

Vooral doorgaan
In dat geval... heb ik nog wel wat leesvoer

Mijn tien meest gebruikte plekken om te liften (periode 1992-24 augustus 2006):
1. Maastricht A2 liftersplaats 35 keer
2. Bemelen Oude Akerstraat local road 21 keer
3. Zaltbommel A2 tankstation De Lucht-West 8 keer
4. Maastricht Bemelerweg local road 7 keer
5. Nijmegen Graafseweg x Groene straat 7 keer
6. Grathem A2 oprit 41 x N273 6 keer
7. Maastricht A2 x N278 X Europaplein 6 keer
8. s-Hertogenbosch A59 oprit 47 6 keer
9. Susteren A2 tankstation Het Anker 6 keer
10. Echt A2 tankstation Bosserhof 5 keer

Mijn tien meest frequente aankomst- en overstapplaatsen:
1. Maastricht omgeving N2 (o.a. liftersplaats en Oranjeplein) 43 keer
2. Maastricht centrum en NS-station 9 keer
3. s-Hertogenbosch A59 afrit 47, knooppunt Empel (A59xA2) en vluchtstrook A2 x Empelsedijk 2 km ten noorden van knooppunt Empel 9 keer
4. Luik centrum 8 keer
5. Arnhem centrum 7 keer
6. Bemelen 6 keer
7. Eindhoven knooppunt Leenderheide (A2xA67) 6 keer
8. Nijmegen centrum 6 keer
9. Susteren A2 tankstation Het Anker 6 keer
10. Utrecht afritten A2 6 keer

Lifts met een wachttijd van hoogstens een minuut.
1. 0 minuten, 29 km. Liftgever zag mij voor ik op liftplek kwam. Europaplein Maastricht.
2. 1 minuut, 180 km. Ik had net twee happen uit mijn appel gedaan. Liftersplaats Maastricht.
3. 1 minuut, 94 km. Een van de eerste aankomende auto's brengt de snelheid terug van 80 naar 0 bij de snelle aanloop naar de oprit Hasselt-West.
4. 1 minuut, 85 km. Eerste aankomende auto stopt. Belangrijke wegrkruising in Bialystok, Polen.
5. 1 minuut, 78 km. Chauffeur zag mij uitstappen van vorige lift. Ik was mijn liftbord aan het pakken. Knooppunt Leenderheide, zuidzijde.
6. 1 minuut, 50 km. De eerste chauffeur die ik op tankstation De Paal bij Twello om een lift vraagt zegt ja.
7. 1 minuut, 50 km. Mijn chauffeuses zeiden: je kunt die chauffeur vragen. Ik stap uit op het tankstation, neem mijn tas, draai mijn hoofd naar rechts en vraag "heeft u nog een plekje vrij?". Mijn nieuwe chauffeur moest nog even op mij wachten (sanitaire stop). Tankstation Aachener Land.
8. 1 minuut, 46 km. In Baarlo, langs de Napoleonsbaan, stopt de laatste auto uit de eerste flow van auto's nadat het stoplicht op groen springt.
9. 1 minuut, 41 km. Een van de eerste aankomende chauffeurs stopt voor mijn bord "LUX" vooraan Martelange, Belgie.
10. 1 minuut, 33 km. Uit de eerste flow auto's na groen licht stopt er een. Zuidwestzijde ring Leuven.
11. 1 minuut, 33 km. Een van ons groepje van drie steekt zeer enthousiast en niet geheel ongevaarlijk de trompetaansluiting over, waar wij zojuist aan het eind van de afrit waren uitgestapt. Hij wilde namelijk heel graag dat een van de aankomende auto's ons meteen mee zou nemen. En zo ging het ook.
12. 1 minuut, 21 km. Een van de eerste chauffeurs stopt.
13. 1 minuut, 20 km. Een van de eerste chauffeurs stopt en doet dit op een elegante wijze, door de voorgenomen stop met de clignateur ruim tevoren aan te kondigen en de Mercedes (van zijn dochter ) in een sjieke boog naar de afrit van het nabijgelegen tankstation te brengen.
14. 1 minuut, 17 km. Een chauffeur staat stil op een plek langs de Napoloeansbaan waar ik gewoonlijk richting Venlo en verder tracht te liften. Hij wilde mij wel mee laten rijden.
15. 1 minuut, 14 km. Een van de eerste chauffeurs stopt voor ons aan het begin van de A25 in Luik. Helaas reed hij slechts tot Vise en niet naar Maastricht. Maar we reden toch mee.
16. 1 minuut, 12 km. Na een dagwandeling bereiken in het hart van het bos van Bialowieza (Polen) de regionale weg 689. We lopen even harder door, want het is al schemerdonker en er komt juist een auto aan. We kunnen mee. Onze chauffeur woont vlakbij ons toeristische onderkomen.
17. 1 minuut, 12 km. Een van de eerste aankomende chauffeurs, en de eerste Franse, stopt op de regionale weg van Virton (B) naar Montmedy (F). Ik toonde een bordje "France".
18. 1 minuut, 9 km. Na een lange dag buiten keren we per trein terug naar het stadje Susice in Tsjechie. In een nabijgelegen dorp kamperen wij. We kunnen eventueel opgehaald worden. Bij het stationnetje stappen wat mensen uit en er blijken twee chauffeurs te zijn die mensen op komen halen. Een van de auto's rijdt achteruit, met de bedoeling weg te rijden. Ik klop aan. Het raampje wordt opengedraaid. Ik zeg alleen "autostop do" en dan het plaatsje waar wij kamperen. Toevallig rijdt onze chauffeuse een heel eind in de goede richting. Ik onderhoud een soort conversatie met gebrekkig Pools, en we worden naar het kampeerveld gebracht.
19. 1 minuut, 8 km. We komen bij de regionale weg 689, die dwars door het bos van Bialowieza voert. De eerste aankomende chauffeur stopt. Zij woont vlakbij ons toeristisch onderkomen.
20. 1 minuut, 8 km. In het Lauwersmeergebied stopt de eerste aankomende chauffeur terwijl ik op de N364 mijn duim uitstrek. Ze hadden in een keer goed geraden dat ik ook naar Schiermonnikoog wilde.
21. 1 minuut, 7 km. Na een lift tot tankstation De Slenk langs de A50 bij Wolfheze wandelde ik rustig naar de even noordelijker kruisende Amsterdamseweg N224. Een van de eerste chauffeurs stopt op de bushalte.
22. 1 minuut, 6 km. In het Tsjechische dorp Prasily is weinig verkeer. Uit een kleine straat komt een man in (uiteraard?) een Skoda aangereden. Wij mogen meerijden.
23. 1 minuut, 5 km. In Epen hadden wij net de bus gemist, en het leek wel of onze chauffeur dat wist.
24. 1 minuut, 5 km. De eerste aankomende chauffeur in mijn dorp stopt, terwijl ik bij de kerk sta te liften.
25. 1 minuut, 5 km. Ik had een lift van tankstation Knuvelkes bij Eijsden met een chauffeur die naar Charleroi ging. Voor mij wilde hij wel een eindje Luik inrijden, maar niet helemaal. Het laatstestukje was afgezet vanwege de Tour de France-proloog, die ik wilde zien. Al het verkeer reed dus vanaf de afzetting binnendoor naar de stad. Het verkeer werd gereguleerd door een verkeersagent, dus vroeg of ik mocht liften, en dat mocht wel.
26. 1 minuut, 5 km. We staan voorin een Belgisch dorpje. Mijn duim dwingt respect af bij de eerste aankomende chauffeur.
27. 1 minuut, 5 km. Tsjechie, geen herinnering.
28. 1 minuut, 5 km. We stonden op het busstation aan de grens bij Vaals en wachtten op een bus naar Aken. Bij het arriveren van een taxi zei de naast ons wachtende man die de taxi besteld had dat we voor nop mee konden.
29. 1 minuut, 5 km. Op het verkeersplein aan de Via Regia in Maastricht stopt de eerste aankomende chauffeur voor ons.
30. 1 minuut, 4,5 km. Tsjechie, geen herinnering.
31. 1 minuut, 4 km. In Ootmarsum besluit ik de weg naar mijn bestemming in Nutter te vragen. Het is een boerderij. De man blijkt daar een soort van liefje te hebben en vind het leuk om mij naar mijn boerderij te brengen.
32. In Nijmegen sta ik te liften met mijn POLSKA-t-shirt. De derde aankomende chauffeur heeft een Poolse kentekenplaat op zijn auto, en stopt vanwege het t-shirt.
33. 1 minuut, 4 km. Chauffeur had mij uit zien stappen van mijn vorige lift.
34. 1 minuut, 4 km. Tsjechie. Geen herinnering.
35. 1 minuut, 4 km. Pessart Wald ten oosten van Frankfurt am Mainz. Ik lift bij de afrit van de A3. De tweede chauffeur stopt, terwijl ik mijn overtuigde duim toon. Hij vraagt mij wat er loos is. "Nichts" zeg ik.
36. 1 minuut, 3,5 km. Een van de eerste chauffeurs stopt.
37. 1 minuut, 3 km. Vanuit mijn dorp was ik te voet op weg naar Maastricht. Aan de rand van Maastricht kwam ik weer op een asfaltweg. Daar stak ik "voor de vorm" mijn duim nog maar eens uit. Er stopte een chauffeur die mij gezien had met mijn gevulde rugzak vanaf het terras in het dorp. Aan de rand van Bemelen had ik ook nog een minuut of tien staan liften.
38. 1 minuut, 2 km. Een van de eerste aankomende chauffeurs stopt.
39. 1 minuut, 2 km. Tsjechie. We waren met de bus op weg terug naar de camping. In het laatste dorp voor de camping stap ik uit om een transactie te doen aan de pinautomaat. Ik kan onmiddelijk weer meerijden in een Audi A4 en ik stap uit voor de camping. Ik wacht mijn maatjes op die nog in de bus zaten en vanaf de bushalte terug kwamen lopen naar de camping. Overigens was er in de Audi A4 plek geweest voor ons allen...
40. 1 minuut, 1,5 km. We zijn met zijn tweeen en mijn maatje voor die dag was nog onder invloed van de op Oudjaarsavond geconsumeerde wodka. Bovendien bevinden wij ons in een gebied met vijftien centimeter sneeuw met een ijslaag daaronder. Kortom, we slingeren over het weggetje van links naar rechts, tot de Jeep van mijn maatje in de berm beland. De Jeep is niet meer los te krijgen. Na een tijdje komt er een jong stel langs die we om hulp vragen. Maar we komen niet weg. Het stelletje stapt weer in hun auto. Met veel mimiek trekt mijn maatje nog een keer de aandacht. Of we mee kunnen rijden. Want we willen verderop gaan wandelen in het grote bos. En zo geschiedt. De Jeep is de volgende ochtend uit de berm getrokken met hulp van de buurman en zijn trekker. Buurman woont ongeveer vijfhonderd meter verderop.
41. 1 minuut, 1,5 km. De eerste auto stopt. We zijn in Polen, maar het is een Nederlander. In zo'n smakeloze VW Golf nog wel.
42. 1 minuut, 1 km. De eerste auto stopt. Ik heb net een stap van de camping gezet.
43. 1 minuut, 1 km. De eerste auto stopt.
44. 1 minuut, 1 km. Bij snelwegafrit 8 van de A2 vraag ik om een lift richting het centrum en ik kan mee tot de meest nabije sneltramhalte. De M.L. Kinglaan in Utrecht is ongeveer duizend meter lang.

Top 10 langste wachttijden
1. 160 min., 76 km, 's nachts, Duits tankstation
2. 135 min., 65 km, 's nachts, regen, grenstankstation Bocholtz
3. 105 min., 98 km, 's nachts, regen, Duits tankstation
4. 105 min., 72 km, 's avonds, grenstanktstaiton Bocholtz
5. 95 min., 55 km, tankstation De Lucht, Zaltbommel. De Goden verzocht. De eerste aankomende chauffeuse stopte voor mijn bord met Maastricht. Vanwege mijn omvangrijke bepakking en gebrek aan bagageruimte en de gedachte dat de volgende kans niet al te lang op zich zou laten wachten heb ik de rit afgeslagen. Ik vroeg toen nog niet om lifts.
6. 90 min, 159 km, regen. Aan het begin van de A25 bij Luik richting Maastricht. We waren met tweeen. Een plek met tot nu toe wisselende ervaringen.
7. 90 min, 72 km, 's avonds, koud, tankstation Oeijenbraak, Lierop. Ik had juist mijn langste lift tot op heden achter de rug. Mijn chauffeur had via CB Radio getracht een vervolglift te regelen vanuit Venlo-Eindhoven naar 's-Hertogenbosch. Dit lukte niet. Mij kostte het vervolgens 90 minuten om een lift naar Den Bosch te krijgen met opnieuw een Poolse chauffeur. Het was zondagavond en er was vrij weinig verkeer (relatief veel burgers uit de jongste EU-landen, terugkerend naar de plekken waar zij werken, zoals het havengebied van Antwerpen).
8. 80 min, 153 km. Tankstation aan verkeerplein Verteilerkreis Koeln. Verkeer in vele richtingen. Gedurende mijn aanwezigheid kwam en ging een lifter die naar Berlijn moest. Ik ging richting het zuiden.
9. 75 min, 55 km, koud, regen. Tankstation Aachener Land. Mijn eerste keer liften op een Duits tankstation. Een openbaring! Chauffeurs aanspreken ging mij niet zo goed af. Ik genoot van de elementen bij de oprit. Ik kreeg een lift van een Bulgaarse chauffeur, die vlak voor Keulen naar het zuiden af zou buigen. Dat ik uitstapte op tankstation Frechen-Sud was eigenlijk meer geluk dan wijsheid, maar wel essentieel om voortvarend richting Polen te komen.
10. 75 min, 17 km. Een bushalte in Almelo aan de uitvalsweg naar Tubbergen en Ootmarsum. Ochtend. De lift kreeg ik van een man die tegenover de bushalte woonde en mij al een tijdje had zien staan. Uiteindelijk had ik mijn lift ongeveer twintig minuten voor vertrek van de eerste bus.

Top 10 kortste wachttijden uitgedrukt in minuten gedeeld door de lengte van de verkregen lift:
1. 29 km, wachttijd 0 minuten, wachttijd minuut/km 0,000
2. 180 km, 1 minuut, 0,0006
3. 700 km, 7 minuten, 0,010
4. 94 km, 1 minuut, 0,011
5. 85 km, 1 minuut 0,012
6. 78 km, 1 minuut, 0,013
7. 127 km, 2 minuten, 0,016
8. 118 km, 2 minuten, 0,017
9. 118 km, 2 minuten, 0,017
10. 50 km, 1 minuut, 0,020

Top 10 langste wachttijden uitgedrukt in minuten gedeeld door de lengte van de verkregen lift:
1. 1 km, 10 minuten wachttijd, wachttijd minuut/km 10,000
2. 2 km, 15 min., 7,500
3. 2 km, 15 min., 7,500
4. 6 km, 35 min., 5,833
5. 6 km, 30 min., 5,000
6. 4 km, 20 min., 5,000
7. 3 km, 15 min., 5,000
8. 3 km, 15 min., 5,000
9. 3 km, 15 min., 5,000
10. 17 km, 75 min., 4,412

Top 20 langste lifts
1. Swiecko PL naar Lierop NL, 700 km, 7 min. wachttijd
2. Bocholtz NL naar Konigs Wusterhausen D, 640 km, 30 min. wachttijd
3. Koln D naar Michendorf D, 540 km, 20 min.
4. Hunsdorf D naar Piotrkow Tribunalski PL, 480 km, 10 min.
5. Berlin D naar Hamm D, 470 km, 30 min.
6. Trzciel PL naar Warszawa PL, 390 km, 25 min.
7. Autetal D naar Michedorf D, 290 km, 15 min.
8. Reinhardshein D naar Aachen D, 280 km, 15 min.
9. Maastricht NL naar Staphorst NL, 265 km, 50 min.
10. Okmiany PL naar Chemnitz D, 224 km, 10 min.
11. Berchem L naar Maastricht NL, 223 km, 5 min.
12. Maastricht NL naar Diemen NL, 215 km, 30 min.
13. Holten NL naar Auetal D, 208 km, 30 min.
14. Michendorf D naar Trzciel PL, 207 km, 15 min.
15. Eichelborn D naar Hunsdorf D, 206 km, 10 min.
16. Berchem L naar Maastricht NL, 206 km, 5 min.
17. Bialystok PL naar Warszawa PL, 185 km, 30 min.
18. Epiez F naar Bemelen NL, 180 km, 25 min.
19. Maastricht NL naar Utrecht NL, 180 km, 1 min.
20. Maastricht NL naar Utrecht NL, 175 km, 25 min.

Lifts van een kilometer (kortere had ik nog niet)
1. Utrecht A2 8 naar Utrecht 24 Oktober plein, 1 km, 1 min. wachttijd
2. Cadier en Keer naar Sint Antoniusbank, 1 km, 1 min.
3. Bialowieza PL naar Grudki PL, 1 km, 1 min.
4. Groningen liftersplaats naar Groningen A7 x A28, 1 km, 2 min.
5. Grudk PL naar Bialowieza PL, 1 km, 3 min.
6. Kaspersky Hory CZ naar Cikanka CZ, 1 km, 10 min.
pi_41215139
Zojuist terug gekomen uit Slovenie. M'n eerste internationale lift en ik ben echt onder de indruk. Mijn ervaringen? 't staat allemaal op dibbekehitch.blogspot.com

Alvast bedankt voor het kijken, ben benieuwd naar de reacties.
pi_41224248
Gisterochtend vertrok ik op de duim voor een weekend bij mijn pa.

Ik twijfelde of ik het eerste stukje tot aan Maastricht per auto zou doen. Er kwam een auto met een Frans kenteken aan. De chauffeur stopte en liet mij mee rijden tot de liftersplaats. Daar had ik na een paar minuten een lift naar het A2-tankstation Bosserhof bij Echt. Het eerste koppel dat ik aansprak op het tankstation liet mij meerijden tot aan Eindhoven, waar onze wegen zouden splitsen. Op de A2-oprit Waalre/Valkenswaard had ik na een kwartier mijn laatste lift tot afrit 47 van de A59. Tien minuutjes lopen naar mijn pa.
pi_41311906
En zondagavond liftte ik weer terug vanuit Den Bosch naar Maastricht. Dat was althans de bedoeling. Maar om kwart over acht gaf ik er - na veertig minuten op oprit 47 van de A59 - de brui aan en wandelde ik maar naar het station, zo'n vierduizend meter verderop. Ik wilde tenslotte wel op zondag nog thuiskomen. De reden dat ik niet weg kwam? Ach, je hebt altijd wat geluk nodig. Verder voelde ik me niet top, maar daar wijd ik het niet zo aan. Het weer was heel gek, met een afwisseling van buitjes (stond ik effe onder de plu) tot droog (stond ik in de zon, kon de chauffeurs nauwelijks zien). Een probleem bij die oprit vind ik nog steeds dat het volgende snelwegknooppunt op een kilometer ligt. Daar moet ik dan naar het zuiden (Eindhoven, Maastricht), maar naar het noorden (Utrecht, Amsterdam) is eigenlijk ook wel prima, omdat je dan na vijf minuten bij tankstation De Lucht aan de A2 bent. En daar kun je met het voetgangerstunneltje naar de andere kant... daar heb ik meestal in hooguit 15-20 minuten een lift van meer dan 100 km naar Zuid-Limburg. Deze keer niet dus. De trein zat heerlijk, en Moby bracht een leuk concert ten gehore.
  dinsdag 29 augustus 2006 @ 23:54:03 #156
151295 Ba-Hala-Na
Amerika is the Best
pi_41312299
Nee, ik lift zelf ook niet, daar ben ik wellicht te beroerd voor. Maar neem ze wel graag mee, als ze er tenminste een beetje oke uitzien.

Vaak kom ik buitenlandse types tegen die ik dan ook mee neem. Wel grappig, ze zeggen altijd dat mijn Engels zo perfect is voor een Nederlander. Kijk ik hun aan, en zeg, ik ben net als jou ook een buitenlander hoor, hier kom je alle soorten tegen bla bla bla!

Altijd wel toffe gespreken met die gasten!
pi_41975911
Hoi! Komende vrijdag ga ik weer liftend naar Duitsland. Nu heb ik even een vraag en ik hoop dat hij door jullie beantwoord kan worden. Ik wil namelijk richting Oberhausen gaan. Nu wilde ik de vorige keer, met mijn vriend, bij de pomp gaan staan aan de N325, want daar hadden we al eens vaker gestaan. Alleen de pomp was de vorige keer weg ! Ze waren daar mee bezig, ik weet niet of ze hem aan het op- of afbouwen waren dus ik weet ook niet of er überhaupt alweer iets staat of dat er überhaupt iets nieuws komt. De vorige keer hebben we geluk gehad en stopte daar toch iemand voor ons, wat trouwens best gevaarlijk was daar want er was bijna geen plek om te blijven staan. Als blijkt dat we daar niet meer kunnen staan heeft iemand dan andere tips hoe we het beste richting Oberhausen komen?

Eigenlijk moeten we naar Recklinghausen, maar dat ligt redelijk in de buurt daar.

Alvast bedankt!
  donderdag 21 september 2006 @ 11:42:38 #158
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_42010610
Tvp. leuke verhalen...
Ligt hieronder nu een lifter op het Velperbroekcircuit te wachten
Haters everywhere but I don't really care.
pi_42092176
@tristessa
Goed, ik ben te laat met mijn advies. Beter te laat dan nooit, toch! Ik zou dan beginnen bij het Esso-tankstation in Velp dat 100 meter boven het verkeersplein ligt. Je komt tot op 500 meter met een bus vanuit Arnhem, halte is vlak bij het ziekenhuis in Velp. Bordje Zevenaar of Didam. Aan de A12 heb je voor afrit Zevenaar tankstation "Oudbroeken" waar je om een lift kan vragen. Ik dacht dat er vanuit Velp weinig Duitse chauffeurs het verkeersplein oprijden. Als ze er wel zijn, zoek dan een Duitser en rij (minstens) mee tot het grenstankstation net na afrit 30 van de A12.
  zaterdag 14 oktober 2006 @ 00:46:52 #160
53731 Flipper01
Addicted Dolphin
pi_42661134
Vandaag mijn eerste liftervaring opgedaan in Nederland!
Groningen - Velp (GLD) 168km in 2 uur en 20 minuten
Ik ben begonnen bij de officiële liftersplek in Groningen gestaan, ik heb hier eerst een tijd met een bord 'Zwolle' gestaan, maar na 10 minuten heb ik dit maar weg gedaan. 5 minuten later had ik een lift richting Assen, maar ik kon meerijden tot Zwolle.
Bij tankstation Haerst (net voor Zwolle) was het meteen raak. De eerste mensen die ik aansprak gingen richting Arnhem en wilden mij wel meenemen. Ze moesten naar Den Bosch dus ik kon niet tot Arnhem centrum komen, dus wilde ik het tankstation voor knooppunt Waterberg uitstappen. Helaas bleek dit tankstation gesloten waarop we zijn doorgereden.
Ik ben uiteindelijk afgezet bij afrit 20 (Arnhem-centrum) op een carpoolplaats. Helaas ging niemand van de aanwezige mensen richting Velperbroek dus ben ik naar de afrit van de A12 gelopen, iemand aangesproken bij het stoplicht en ik kreeg meteen een korte lift. Deze persoon kon mij aan de schelmseweg afzetten en daar bij het stoplicht had ik meteen weer een lift naar m'n eindbestemming!
Uiteindelijk ben ik net zo lang onderweg geweest dan wanneer ik de trein had genomen, dit was alleen veel leuker en goedkoper
Ik moet alleen zondagavond weer terug, maar ik denk niet dat ik dit liftend ga doen aangezien het al om 19:00 uur donker is en het lijkt me dat het liften dan wel lastiger zal gaan
I don't shine if you don't shine
  zaterdag 14 oktober 2006 @ 00:51:08 #161
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_42661275
quote:
Op zaterdag 14 oktober 2006 00:46 schreef Flipper01 het volgende:

Uiteindelijk ben ik net zo lang onderweg geweest dan wanneer ik de trein had genomen, dit was alleen veel leuker en goedkoper
Zie hier de lifters-paradox: langer? leuker!
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_42725701
Vandaag zat ik in de trein vanuit Brussel naar Luik en vlak voor het hoofdstation Liege-Guillemins (Luik) kwam ik langs de beste liftplek in Luik om richting Brussel te liften: de oprit van de snelweg die in het centrum begint, vijfhonderd meter ten westen van Luik.

@flipper. In het donker is het inderdaad een heel stuk lastiger (in Nederland). In Velp kun je beginnen aan de Schelmseweg met een bordje A12, zodat je een lift krijgt naar knooppunt Waterberg. De oprit daar richting Apeldoorn is goed en vlak voor Apeldoorn en het knooppunt A50xA1 is tankstation De Somp. Afijn, een koud kunstje voor jou. Zelf begin ik in Nederland bijna nooit in het donker (alleen als ik op een tankstation langs de snelweg kan beginnen, soms kun je er per OV komen of kun je je weg laten brengen). In het begin deed ik het nooit in het donker, en vond ik het ook niet leuk als het tijdens de reis donker werd. Nu maakt me het niet meer zoveel uit, als ik maar wel tijdens licht begin. Eenmaal op de snelweg is het toch vrij makkelijk.

De paar keer dat ik naar Velp (waar ik gestudeerd heb) liftte werd ik door chauffeurs die verder reden over de A50 op mijn verzoek afgezet op A12 afrit 26, waarmee je direct aan de weg naar Arnhem-centrum/Velp staat. Hier is ook een bushalte waar je makkelijk kan liften met een bordje "Velp".
pi_42873534
Van de week 2 keer redelijk succesvol op weg geweest. Dinsdag van Etten-Leur - Lage Zwaluwe - shell tankstation H.I.Ambacht - Rotterdam Alexander gelift. Wegens tijdgebrek vanaf daar de trein naar Gouda gepakt.

Gisteren Etten-Leur - shell tankstation H.I.Ambacht afgezet door een aardige Liberiaan in een bestelwagen. Gesprek gehad over de corruptie in Afrika. Vanaf H.I.Ambacht na erg lang wachten (gelukkig niet opgegeven) door een vrouwtje dat op Shell Moerdijk werkt afgezet in Gouda.

Jammer dat er nog zoveel mensen grappig proberen te doen d.m.v. middelvingers, stoppen en toch wegrijden. Waar ik dan wel om kan lachen zijn mensen die hun duim naar je opsteken
Hopelijk komt er in de toekomst nog eens een lift revival of zoiets. Hoe meer mensen lifters zien staan hoe meer het normaal wordt.
AquaDiGio heet vanaf nu w8jij17
pi_42891648
heb tijdens mijn stage/vakantie in zuid afrika ook wel gedeelten gelift. was ergens aan de zuidkust. heb er echt hele leuke herrinneringen aan. het ene moment zit je achterin een bakkie en het volgende moment in een grote 4WD. best wel leuke gesprekken gehad. zowel met blanken als zwarten. Had van te voren beetje overlegd met mijn hostel. het is heel avontuurlijk en je komt echt op andere plekken.
pi_42896066
Van land plaats (snel-) weg (afritnummer) | Naar Land Plaats (snel-) weg (afritnummer) | afstand (km) | wachttijd (min.)

21 October 2006
NL Maastricht lokale weg Via Regia | B Hasselt A13 27 | 32 | 8
B Hasselt A13 27 | B Sint Joris Winge N223 x N2 | 46 | 5
B Sint Joris Winge N223 x N2 | B Kerkom local road | 5 | 15

22 October 2006
B Binkom N223 | B Aarschot N223 x A2 | 12 | 1
B Aarschot N223 x A2 | B Tongeren N79 x A2 | 65 | 5
B Tongeren N79 x A2 | B Riemst N79 | 5 | 20
B Riemst N79 | NL Maastricht N278 Tongerseplein | 8 | 3
pi_42928795
Ik heb afgelopen week meegedaan aan een liftwedstrijd! Dit was mijn eerste keer serieus liften, en ik moet zeggen dat hij mij enorm is bevallen! We zijn in 4 dagen van Arnhem naar Florence toe gelift, behalve dan mijn teamgenoot en ik, wij vielen bij Milaan af door slechte keuze van liftplekken, en moesten de laatste 300km per trein afleggen. Ik hoop volgend jaar weer aan zoiets mee te doen!

Zijn er meer mensen die weleens zo ver door Europa hebben gelift? Kunnen zij mij misschien over ervaringen in Frankrijk vertellen? Ik ben benieuwd naar het liften naar Parijs, maar ik heb gehoord dat je dan echt Frans MOET spreken, omdat Franse mensen niet echt bereid zijn Engels te praten.
pi_42936989
Hoi. Het is altijd wel handig om de landstaal te spreken. Het lijkt mij dat er ook veel Italianen zijn die geen Engels kunnen. Maar het lukt toch ook altijd wel. Het lastigste vind ik om chauffeurs te vertrouwen als ik ze niet kan verstaan. Verder kun je ook prima met bordjes liften in Frankrijk en er gaan ook veel Nederlanders en Belgen heen. Naar Parijs toe is eigenlijk vrij eenvoudig. Tussen Breda en Antwerpen heb je tankstation Hazeldonk, waar je idealiter een lift naar Lille (of Parijs) krijgt. Tussen Kortrijk en Lille is er ook een tankstation aan de snelweg. Dat is kort voor de grens. Aangezien benzine in Belgie goedkoper is zal het daar wel druk zijn. En voor mensen die vanuit Nederland naar Parijs rijden is het een handige plek om even uit te rusten. Parijs weer uitliften is wat lastiger zoals ze zeggen. De meest voor de hand liggende plek is Porte de la Chapelle (aansluiting van de rondweg van Parijs op de A1 naar Lille, 100 m. van metrostation), maar hier schijnt het moeilijk te zijn. Een makkelijkste plek is het tankstation "Aire de Vemars" op de A1 tussen afrit 7 en 6, 20 km van de Eifeltoren. Vanaf station Gare du Nord ga je per RER D1 naar Louvres. Van daar met een bus, liftend of te voet naar Villeron. Dan loop je nog 500 meter richting Vemars tot je bij de oostelijke berm van de A1 ben. Daar moet je dan nog 1 km door de berm naar het noorden lopen. Maar er zijn nog wat andere mogelijkheden lees ik op internet.

[ Bericht 0% gewijzigd door Frank__NL op 25-10-2006 22:26:39 (RER D1 ipv RER D) ]
pi_42941535
quote:
Op woensdag 25 oktober 2006 18:19 schreef NegaSado het volgende:
Ik heb afgelopen week meegedaan aan een liftwedstrijd! Dit was mijn eerste keer serieus liften, en ik moet zeggen dat hij mij enorm is bevallen! We zijn in 4 dagen van Arnhem naar Florence toe gelift, behalve dan mijn teamgenoot en ik, wij vielen bij Milaan af door slechte keuze van liftplekken, en moesten de laatste 300km per trein afleggen. Ik hoop volgend jaar weer aan zoiets mee te doen!

Zijn er meer mensen die weleens zo ver door Europa hebben gelift? Kunnen zij mij misschien over ervaringen in Frankrijk vertellen? Ik ben benieuwd naar het liften naar Parijs, maar ik heb gehoord dat je dan echt Frans MOET spreken, omdat Franse mensen niet echt bereid zijn Engels te praten.
Ik ben naar Avignon gelift en weer terug. De hele tijd maar één Fransman gehad die ons meenam (wel 700 km, maar dat terzijde Voor de rest Belgen en Nederlanders, die waren er ook erg veel omdat het zomervakantie was. Bij die Fransman met half Frans / half Engels best nog wel een gesprek gehad, was iig geen probleem.
// Last.fm
pi_42965717
JIj hebt zo te zien wel verstand van zaken, Frank_NL. Als ik er nog eens heen lift, dan zal ik jouw informatie wel eventjes uitprinten, dan weet ik zeker dat ik er kom!
pi_43056179
Van Plaats (snel-) weg (afritnummer of tankstation) | Naar Plaats (snel-) weg (afritnummer of tankstation) | afstand (km) | wachttijd (min.) | wachttijd per km (min.)

27 October 2006
NL Meerssen A2 T 52-51 Kruisberg | NL Maarheeze A2 T 36-35 Groote Bleek | 65 | 5 | 0,077 | Volvo met zwartlederen bekleding
NL Maarheeze A2 T 36-35 Groote Bleek | NL s-Hertogenbosch Vughterweg | 48 | 10 | 0,208 | Auto (vrouw) plus volgende motorrijder (haar vent)
NL s-Hertogenbosch Wilhelminaplein | NL Nieuwkuijk local road | 14 | 3 | 0,214 | Yes! Op het fameuze ""Heetmanplein"" gelift! De code gekraakt van hoe succesvol van A2 naar A59 te liften vanuit het zuiden via het Wilheminaplein...

29 October 2006
NL s-Hertogenbosch A59 47 | NL Boxtel A2 26-27 Velder | 26 | 3 | 0,115 | alweer zo'n grote bak | pas een stuk of 10-20 auto's langsgekomen... | ICT consultant met lessen in "het nieuwe rijden"
NL Boxtel A2 26-27 Velder | NL Meerssen center | 100 | 7 | 0,070 | Gepensioneerde microbioloog met kennis van vegetatiekunde en had dinsdag een afspraak met een kameraad van mij... Jawel!
pi_43913833
26 November 2006
Van NL Nijmegen N326 Graafseweg x Neerboschweg naar NL Veldhoven-Zuid A2 32 | afstand 71 km, wachttijd 2 min.
Van NL Veldhoven-Zuid A2 32 naar NL Cranendonck A2 T 35-36 't Haasje | afstand 18 km, wachttijd 60 min.
Van NL Cranendonck A2 T 35-36 't Haasje naar NL Maastricht A2 x Viaductweg | afstand 69 km, wachttijd 7 min.
  zaterdag 9 december 2006 @ 14:36:54 #172
56791 Dikkiedik_2003
De liftende hollander
pi_44275385
Ik ga de eerste week van 2007 met mn vriendin weer liftend op pad, naar Normandie in frankrijk! We willen het kasteel Mt. St. Michal bezoeken, die op een eiland in de oceaan, en een bezoek brengen aan de kanaaleilanden. Alls we dat redden.
Lang geleden voor mij weer maar ik heb er erg veel zin in. Duss alle tips zijn welkom, wat de beste route zal zijn enzo.
Frank, bedankt voor het in leven houden van het topic! erg cool hoe je diehard door blijft liften. Het is voor mij meer een periode geweest, nu alles weer wat dichterbij is in mn leven en het bezit van een autootje lift ik niet zoveel meer. Hoewel ik het wel mis, dus ik kijk erg uit naar ons avontuur in frankrjk!
Ik ben benieuwd naar andere ervaringen in frankrijk? Ik kan gelukkig een beetje frans maar toch... fransen blijven fransen. Maar volgens mij alleen in parijs en cote d'azur waar ze echt arrogant zijn.
We will see..
Liftverhalen http://liftendehollander.web-log.nl
Enjoy Life. Always Look For Adventure.
The Sun. The Water. The Wind. The Snow. The Adrealine Thats the Ultimate.
pi_44280410
Ik ben benieuwd naar je avontuur in Normandië, Maarten!
Ik hoop dat er met het nieuwe seizoen weer veel nieuwe verhalen in deze topic zullen verschijnen.
In januari of februari hoop ik richting Schotland te gaan om daar een familie te bezoeken die ik ontmoet heb tijdens mijn werk als Childrens Courier in Frankrijk. Niet al te lang daarna hoop ik een vriendin die een jaar in Bologna studeerd te kunnen bezoeken.

Vanmiddag rondgekeken bij outdoorspecialist de Wit in Schijndel. Ik kwam ogen tekort en heb alleen nog maar thermo kleding aangeschaft.
Er hing een backpackrugzak waar je een stel Chinezen in zou kunnen vervoeren. Die was echt huge!

Maar goed, leuke winkel
AquaDiGio heet vanaf nu w8jij17
  zaterdag 9 december 2006 @ 18:25:47 #174
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_44280763
quote:
Op zaterdag 9 december 2006 14:36 schreef Dikkiedik_2003 het volgende:
Ik ben benieuwd naar andere ervaringen in frankrijk? Ik kan gelukkig een beetje frans maar toch... fransen blijven fransen. Maar volgens mij alleen in parijs en cote d'azur waar ze echt arrogant zijn.
We will see..
Mijn ervaring in Frankrijk, en m.n. de Côte d'Azur, is dat je er prima kunt liften, vooral op de kleinere wegen. Langs de snelweg is het soms wat lastiger, maar gelukkig zijn er tolwegen met de gebruikelijke opstoppingen. Kennis van het Frans is dan wel tamelijk onmisbaar!

Probeer Parijs wel te vermijden, die stad is echt een fuik wat liften betreft. Eenmaal erin, kom je er héél moeilijk weer uit. Ik denk niet dat je er komt als je richting Normandië gaat, maar mocht je er toevallig heen gereden worden (alles hangt bij het liften toch af van toeval), zorg dan dat je vóór de Périphérique bij een benzinestation wordt afgezet, check dat ook duidelijk vooraf op de kaart, en neem alleen liften aan die je over Parijs heen brengen.

Hetzelfde geldt trouwens voor Lyon, maar dat is helemaal uit de richting. Tien jaar geleden ben ik daar met een vriend vast komen te zitten, we kwamen die stad NIET uit, hoe druk het ook was.
Uiteindelijk de trein naar Grenoble moeten nemen waarvandaan het liften weer van een leien dakje ging.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_44281286
quote:
Op zaterdag 9 december 2006 18:25 schreef Ringo het volgende:

Hetzelfde geldt trouwens voor Lyon, maar dat is helemaal uit de richting. Tien jaar geleden ben ik daar met een vriend vast komen te zitten, we kwamen die stad NIET uit, hoe druk het ook was.
Uiteindelijk de trein naar Grenoble moeten nemen waarvandaan het liften weer van een leien dakje ging.
Lyon

Acht uur in de brandende zon gestaan. Honderden auto's per uur kwamen langs, niemand stopte Op gegeven moment meegenomen en tien kilometer verder op een benzinestation afgezet. Daar binnen 15 min een lift van 500 KM gekregen.

Achteraf een leuk verhaal, toen wat minder
// Last.fm
  zondag 10 december 2006 @ 21:35:52 #176
56791 Dikkiedik_2003
De liftende hollander
pi_44312460
Thnx mensuh Ja parijs gaan we ook proberen te vermijden, als is het niet de stad dan zijn de parijzenaren wel. Bedankt voor je tip om voor de Pheripherique afgezet te worden. Het ligt ook buiten de route, we willen via le havre en Rouen gaan. Maar laten ons vooral door "het lot" leiden, net waar we heen kunnen gaan! Dus misschien wel parijs aangezien daar denk ik het meeste verkeer heen gaat. We nemen 1 backpack mee en een daybag met voedsel, slaapzakken mee. De dagen zullen koud en kort zijn in januari, dus we proberen elke dag vroeg weg te gaan en voor 5 uur een slaapplek te regelen. Ik kijk er enorm naar uit!
Liftverhalen http://liftendehollander.web-log.nl
Enjoy Life. Always Look For Adventure.
The Sun. The Water. The Wind. The Snow. The Adrealine Thats the Ultimate.
pi_44314168
quote:
Op zaterdag 9 december 2006 18:46 schreef XxxPimxxX het volgende:

[..]

Lyon

Acht uur in de brandende zon gestaan. Honderden auto's per uur kwamen langs, niemand stopte Op gegeven moment meegenomen en tien kilometer verder op een benzinestation afgezet. Daar binnen 15 min een lift van 500 KM gekregen.

Achteraf een leuk verhaal, toen wat minder
Kleine kans dat je het misschien nog weet, maar welk tankstation ben je toen afgezet? Ik hoop niet dat het mij ooit zal overkomen.
AquaDiGio heet vanaf nu w8jij17
pi_44315883
quote:
Op zondag 10 december 2006 22:27 schreef AquaDiGio het volgende:

[..]

Kleine kans dat je het misschien nog weet, maar welk tankstation ben je toen afgezet? Ik hoop niet dat het mij ooit zal overkomen.
Ehm, ten noorden van Lyon. Was de 'gemeente camping' tegenover en ook een paar eetgelegenheden en woon winkels.
// Last.fm
pi_44342330
Natuurlijk heb ik ook alweer liftplannen. Ik kan deze winter nog op reis. Als eerste wil ik op 24 december in de middag naar mijn ouders liften, of beter gezegd een van de twee ouderlijke huizen. Ik dacht er over om met een bordje Free Hugs op de Maastrichter liftersplaats te gaan staan, omdat ik de Free Hugs Campaign erg aardig vind.

Op 27 december lift ik vanuit 's-Hertogenbosch naar Rzepin, het eerst station over de Pools-Duitse grens (voorbij Frankfurt an der Oder), waar ik 's avonds verder ga per trein. Als iemand mee wil liften: dat kan! Vanaf Rzepin kun je 's avonds laat verder per nachttrein naar Warschau, Poznan, Katowice en Krakow.

Tja, laatst wilde het liften niet lukken hoor. Ik vertrok na 6 uur, het was dus donker, het regende wat en mijn beginplek was het kleine tankstation langs de A2 bij Meerssen (net boven Maastricht). Mooi niet. 'k Heb ook nog een kwartiertje gepost op de Maastrichter liftersplaats, maar nee, helaas. Dan maar met de trein...

Wat Frankrijk betreft: ik weet dat er op de grens tussen Mons (A7) en Valenciennes (A2) een snelheidsbeperking is van rond de 30 per uur. Perfecte liftplek direct aan de snelweg dus, net na de grens. Het zou best kunnen dat dat ook geldt voor de grens tussen Gent (A14) en Lille (A1)... lijkt er wel een beetje op als ik op Google Earth af ga.

Vandaag kwam ik trouwens min of meer toevallig het weblog tegen van een inwoner van Eindhoven, die de afgelopen maanden verschillende liftreizen heeft gemaakt, vaak binnen Nederland. Deze man noemt zichzelf de * Vredeslifter *. Hier is het weblog: Vredeslifter. Onderaan de pagina moet je even doorklikken naar de oudere berichten om bij de liftverhalen te komen. Enjoy!


Yavanna, reisgenoot van de Vredeslifter

[ Bericht 12% gewijzigd door Frank__NL op 12-12-2006 00:39:05 ]
pi_44347896
Wat een goede initiatieven allemaal!
Ik zag op Man Bijt Hond de Free Hugs Campaign. Eerst vond ik het een beetje lachwekkend, maar achteraf dacht ik dat dit een hele mooie manier is om de wereld de broodnodige liefde te geven. Ikzelf zou zoiets niet snel doen, maar ik hoop dat er meer mensen met dit soort acties komen (y).
AquaDiGio heet vanaf nu w8jij17
pi_44353715
Is het trouwens mogelijk om naar de UK te liften?
AquaDiGio heet vanaf nu w8jij17
pi_44357285
quote:
Op dinsdag 12 december 2006 12:54 schreef AquaDiGio het volgende:
Is het trouwens mogelijk om naar de UK te liften?
Tuurlijk, alleen de boot moet je natuurlijk wel zelf betalen

Liften schijnt in de UK trouwens ook niet echt heel soepel te gaan, maar dit weet ik niet zeker.
// Last.fm
pi_44357394
Haha, nee man

Ik bedoelde de tunnel. Of is dat helemaal onmogelijk?
AquaDiGio heet vanaf nu w8jij17
  dinsdag 12 december 2006 @ 20:31:20 #184
56791 Dikkiedik_2003
De liftende hollander
pi_44369184
quote:
Op dinsdag 12 december 2006 14:47 schreef AquaDiGio het volgende:
Haha, nee man

Ik bedoelde de tunnel. Of is dat helemaal onmogelijk?
Bij een vrachtwagenchauffeur of automobilist die met zn truck/auto op de trein gaat ? Zou je wel zelf je kaartje moeten betalen
Liftverhalen http://liftendehollander.web-log.nl
Enjoy Life. Always Look For Adventure.
The Sun. The Water. The Wind. The Snow. The Adrealine Thats the Ultimate.
pi_44370099
Aan AquaDiGio (en andere Engelandgangers!)

Zeker is het mogelijk om naar Engeland te liften. Vrachtwagenchauffeurs mogen volgens mij zowel in de Eurotunnel als op het veer van Calais naar Dover met twee personen op de truck en dat kost niets extra. Voor auto's geldt dat er maximaal 5 passagiers in de auto mogen zitten en dan kost het niks extra. Elders op internet is te lezen dat lifters met ervaring met de overtocht adviseren om niet bij de havens te liften (behoorlijk streng bewaakt), maar op de tankstations op de route naar het veer en de tunnel. Vanuit Nederland is tankstation Jabekke langs de A10 tussen Brugge en Oostende het meest geschikt om uit te kijken naar Engelandgangers. Vanuit Engeland (Londen) worden Thurrock servcies en Maidstone services aanbevolen om een rit naar het vasteland te vinden.

Lees hier: Into and out of UK bij Digihitch

Een lift nemen die "maar" tot aan Calais gaat (met een Fransman dus) is waarschijnlijk niet echt handig, omdat de haven meer dan vijf kilometer van die stad ligt.

Liften in Groot Brittannie is niet zo moeilijk, heb ik me laten vertellen. Op snelwegopritten schijnt het niet echt eenvoudig te zijn, maar eenmaal op de snelweg is het vrij makkelijk om lifts te krijgen naar tankstations langs de snelwegen.

Schotland staat bekend als een heel fijn gebied om te liften. Dus veel plezier en een goede reis als het zover is

Bij De Wit in Schijndel ben ik ook wel eens geweest. Inderdaad een erg mooie en grote zaak met alles wat je je maar kan wensen.
  woensdag 13 december 2006 @ 17:43:27 #186
139230 El_Chica_Del_Fuego
Nee, ik wil geen Mac }:|
pi_44398746
tvp!
*Think outside the box*
pi_44430417
Bedankt voor de info, Frank. Ik denk dat ik in januari de gok maar ga wagen om het zo te doen.
Ik weet dat een vliegticket niet duur hoeft te zijn, maar het is puur het avontuur waar ik voor ga.
pi_44579468
Zondag heb ik weer eens enkele seconden mijn duim opgestoken. De eerste aankomende chauffeur in mijn dorp stopte. Hij reed naar of langs voetbalstadion De Geusselt en ik oordeelde dat dat iets te ver van het centrum was (namelijk ca 15 minuten lopen). Een chauffeur reed aan mijn duim voorbij, maar de derde stopte alweer. Een dame die vanuit Valkenburg met twee kinderen binnendoor naar Maastricht-west reed. Achter het station uitgestapt.
pi_44714779
Vanmiddag was ik eindelijk zo ver. De afwas gedaan, de was gestreken en opgeborgen. Stekkers uit het stopcontact. Verwarming naar nul.

Bemelen. De middag voor Kerstavond. Eindelijk rust op straat.

Voor ik bij de weg kom rijdt er juist een auto voorbij. Een minuutje later komt er een chauffeur uit een zijstraatje. Mijn duim levert niks op. De eerste chauffeur die over de Oude Akerstraat komt, de infraslagader van het dorp, stopt en de vrouw in het gezelschap vraagt waar ik dan heen wil.

En zo ben ik na een paar minuutjes op weg naar de Geusselt. Liftersplaats Maastricht (teken hier als je de liftersplaats ook wil terug zien komen na de aanleg van de A2-tunnel in Maastricht/).

Op de liftersplaats sta ik een minuut of vier, vijf tot een gezin met een heel klein familielid (van nog geen jaar oud, vermoedelijk) met de clignateur te kennen geeft een stop te maken op de liftersplaats. In de achterbak zitten Kerstcadeautjes.

Ik mag voorin zitten, dan kan moeder de nodige aandacht geven aan de kleine. He, moeder zat zojuist nog achter het stuur, naast haar man. Nu zit ik dus naast de chauffeur. Ik heb er toch even voor gezorgd dat deze baby onderweg wat meer ouderlijke aandacht krijgt

Het is mistig en het is mooi. Al blijft de kleur van het asfalt lelijk - en dominant. Op de grens van Limburg naar Brabant verandert die kleur van donkerblauw naar grijsblauw.

Ze rijden naar Schijndel en nemen vanwege de bijrijder de route over de A2 en verlaten deze bij Boxtel en Liempde. We dachten allebei dat Boxtel-Noord de afrit is om naar Schijndel te rijden. Dit blijkt niet zo te zijn. Dat is de volgende afrit.

Nu sta ik dus op een rustige snelwegoprit. Want vanuit het zuiden van Boxtel rijdt men niet massaal naar het noorden (Boxtel-Noord is daar tenslotte veel geschikter voor), en zoveel verkeer komt er niet vanuit het nabijgelegen Liempde. Liempde. Dat is een soort openluchtmuseum. De eerste Brabantse boererijen zie ik vanaf de oprit staan.

Na een minuut of vijf draait de eerste automobilist de snelweg op... en rijdt door! De middag voor Kerstavond in Brabant. Ik had het anders verwacht.

Niet veel later draait een jongedame de oprit op. De bocht wordt veel te ruim gemaakt. Niet omdat de bocht verkeerd werd ingeschat, zo blijkt, maar omdat ik al was waargenomen en ik onbedingt een lift zou krijgen. We spreken in de "U"-vorm, maar we zouden dezelfde leeftijd kunnen hebben. Uit beleefdheid zou ik mijn chauffeuse in ieder geval niet minder jong schatten dan ik zelf ben. Ze heeft veel liftervaring in Schotland en Ierland en ook, geloof ik, in het stuk van Europa dat in de volksmond nog vaak "Oost-Europa" wordt genoemd. Maar Brabant heeft ze altijd een lastig gebied gevonden om te liften, vergeleken met andere streken in eigen land.

Ze heeft geen haast en vraagt me haar richting het station de weg te wijzen. Aangezien we Vught al voorbij zijn wordt het een omweggetje. Geeft niet - er is tijd. En we waren het samen gezellig aan het maken. Deze afrit. Hier rechts. "En nu, links of rechtdoor?". Maakt niet uit. En hier dan links. Oh, rechtdoor, sorry. Rechts. Links en achteraan gaan we een rondje maken. Oke, hier wilde ik zijn.

Inmiddels staan we bij mijn pa voor de deur.

Ik wist inmiddels dat ze nog wel tijd had voor een "bakkie" (het Brabantse equivalent van het Limburgse "tas"). Maar ik "besloot" toch de vraag niet te laten vloeien. En mijn pa bevestigde dat dat had gemogen. Onbekende chauffeuse, als je dit leest: kom gerust nog eens een bakkie doen hoor. Ik vond het erg gezellig!

Van Bemelen naar 's-Hertogenbosch-Noord. Afstand ca. 130 kilometer, reistijd ongeveer 110 minuten waarvan een minuut of tien langs de weg.
pi_44716523
Hij heeft er weer een gemaakt hoor. Geweldig. Ik heb meteen de petitie ondertekend.
pi_44896849
Poeh! Wat was ik weer ambitieus. Helaas, een uitgebreid verslag tijdens de reis zit er niet in geloof ik. De heenreis verliep wel aardig met elf chauffeurs en snelle aansluitingen tot aan Rasthof Michendorf aan de A10 bij Potsdam. Maar daar en op Rasthof Am Fichtenplan, de grens bij Swiecko en langs DK2 bij Swiebodzin had ik oponthoud van 20 tot 90 minuten alvorens een volgende chauffeur voor me klaarstond. De Belg die vanaf Michendorf een lift gaf was op weg naar Zakopane, maar hij wist niet goed of hij nu over Wroclaw of over Poznan moest gaan. Over Poznan had ie me mooi naar mijn eindbestemming kunnen brengen. Heb 'm eerlijk advies gegeven, al was dat nu in mijn nadeel, want zodoende ging hij verder over de Duitse A13 in plaats van de A10.

Op Am Fichtenplan sprak ik een Belg aan die naar Jelenia Gora bleek te gaan rijden. Nu ja, het bleek in Belgie woonachtige Nederlander met sterke banden in Hirschberg. Deze Pools-Belgische Nederlander zei overigens dat ie zelf nooit naar Polen zou durven liften. En in zijn auto was overigens geen plek, maar ik moest toch de andere kant op. Een Eindhovense vrachtwagenchauffeur zei "je moet er maar zin in hebben" toen ik zei dat ik zonder eigen vervoermiddel over de snelweg naar Polen ging.

Van Rasthof Am Fichtenplan kreeg ik een lift tot aan Swiebodzin, maar het leek me handiger om de auto zo'n zeventig kilometer eerder te verlaten, net over de grens. Leek me makkelijker om daar een lift van 90 km te vinden dan eentje van 20 km langs de weg in Swiebodzin. Maar een uur later was ik dan toch blij met een lift naar Swiebodzin. Eenmaal daar vroeg de chauffeur die me meenam vanaf Swiecko bij een kleiner tankstation aan wat chauffeurs of ze richting Poznan/WaWa gingen, maar dat was niet zo.

Eentje schakelde wel CB Radio in, en enkele minuten later wees ie me op de vrachtwagenchauffeur die zijn bolide juist tot stilstand had gebracht op DK2.

Na een paar uurtjes met bekenden in Trzciel ging ik vanaf het 16 km verderop gelegen Zbaszyn verder per pospiesny trein naar Poznan, om over te stappen op de TLK nachttrein naar Gliwice (en eindbestemming Krakow). In Gliwice groepeerde ik met Magda (uit Knurow) en treinden we verder naar Bielsko Biala waar we door ene Marysia werden opgehaald.

En zo belandden wij in Kozy. We gebruiken deze plek als uitvalsbasis voor wandelingen door de Kleine Beskiden. Gisteren was het mistig en vandaag was de zon volop aan het schijnen.

Magda had nog nooit gelift, maar het is deze manier van reizen waarmee wij ons verplaatsen en haar liftmimiek is erg goed te noemen. Gisteren liftten we samen in drie auto's mee, en we hoefden nooit langer dan een minuut te wachten. Liften, dat vrolijke bijproduct van een niet-kapitalistisch systeem, werkt nog altijd prima. Jammer dat niemand het meer doet, maar goed, mij zal het niet weerhouden.

Vandaag werden we in de bossen gevonden door een hongerige hond, die (mede door de aanhaligheid van Magda) een hele tijd met ons meeliep en klaarblijkelijk door een voormalige baas geacht werd voor zichzelf te zorgen. Gelukkig hadden we chauffeurs die ons drieen best mee wilden laten rijden; handig, sociaal en fijn.

De ontmoeting met deze hond, die momenteel onder onze hoede staat, had overigens niet plaats kunnen vinden als wij geen lift hadden gekregen van een man die helemaal naar de top van de berg Zar (761 m.) moest. We stonden te liften bij de rotonden tussen Kozy en Kety op de weg richting Poreba. Na een minuut of vijf stopte deze man. Op de lege stoelen naast hem in zijn transportbus zaten reeds drie kleurrijke bergbewoners van hout, eentje met een hele grote neus en alle met een wat dommige gelaatsuitdrukking. Hij kwam vanuit Kozy. Het is me niet duidelijk geworden of hij het houtsnijwerk zelf had gemaakt. Nu mochten wij mee met de kunstwerkjes in onze handen. Ik had gedacht om Zar vanaf de voet van de berg langs de rivier Sola te gaan beklimmen, maar onze liftgever bleek Zar op te gaan rijden. Aldoende bleek dat hij helemaal tot het hoogste puntje van Zar ging. Het houtsnijwerk kreeg een plaatsje in zijn winkeltje met toeristische prullaria; houtsnijwerk, lepels, engeltjes, schilderijtjes enzovoorts.

De hond heeft de naam Tolla gekregen, maar Czappa (van Czapka) was ook genomineerd. Nu ja, we kunnen er niet zelf voor zorgen geloof ik, dus is het afwachten of deze naam duurzaam zal blijken.

Voor iedereen alvast een fijne jaarwisseling en tot volgende keer.
pi_44917386
Gisteravond is de vrouwtjesherder Tolla, die ons eergisteren vond tijdens onze wandeling vanaf de heuvel Zar, weggelopen. Een dikke dag in de nabijheid van haar nieuwe baasje Magda was - blijkbaar - niet voldoende voor de jonge hond om zich te binden. Nu ja, de hond en haar bazin waren dan ook beide zonder lijn op stap en Tolla ging er als een haas vandoor, bang voor het vuurwerk dat in de wijde omgeving afgestoken werd.

De rest van de avond was Magda bedroefd.

Vandaag werden we langzaam wakker. Motregen met neigingen naar regen zette de toon in combinatie met een aardig jakkerende wind. Tegen twaalven zijn we voor een laatste wandeltrip vertrokken. Onze ogen zagen meer van Kozy, het grootste dorp van Polen. Het lijkt hier wel of alle huizen vrij staan. We zagen heel veel honden op erven en vele bordjes met "zly pies" en "grosny pies" op de hekken, die veelal bestaan uit metaaldraad.

Het regende nog wat.

Onderweg besloten we op de kasteelruine af te gaan waar we gisteren ook naar op weg waren. Na een tijdje verlieten we de gemarkeerde route en liepen we over paden, wegen en sporen door het bos en langs de velden over de glooiingen van de voet van een van de Kleine Beskiden.

De regen keerde langzaam aan terug. Het kon ons niet deren. We kwamen langs aardige plekjes. Hier en daar verstild. Hier en daar een ouderwetse woning van hout. Maar de ruine van "bergbandieten" (of zoiets, volgens Magda) vonden we niet op ons pad. We wilden niet te laat terug zijn, omdat Magda vanavond mee kan rijden met de vader van Maria tot aan Katowice.

Zo liepen we langzaam de heuvel uit, terwijl we voor de tweede keer in het dal van de Sola kwamen. Hier hadden we een mooi uitzicht onder vrij slechte visuele omstandigheden op de omliggende Kleine Beskiden, waaronder Zar, de berg die we twee dagen tevoren liftend beklommen hadden.

Er kwam een Fiat aangereden over de smalle asfaltweg en de chauffeur stopte toen ik zwoei. Het jonge stel reed naar Bielsko Biala przez Kozy, zodat we bijna thuis weer uit konden stappen.

En dat was tevens de eerste lift in het nieuwe jaar. Dat er nog vele mooie dagen mogen volgen voor iedereen.

De eerste lifter is ook al waargenomen. Na een paar kilometer passeerden we een vent die op een bushalte stond met uitgestrekte arm.
  zaterdag 6 januari 2007 @ 23:53:41 #193
56791 Dikkiedik_2003
De liftende hollander
pi_45094440
Frank, het zou handig zijn als je aan het begin van je waarschijnlijk interessante verhaal aangeeft waar je naar toe gelift hebt. Je noemt wel plaatsnamen en je begint je verhaal uit het niets.
Liftverhalen http://liftendehollander.web-log.nl
Enjoy Life. Always Look For Adventure.
The Sun. The Water. The Wind. The Snow. The Adrealine Thats the Ultimate.
  zondag 7 januari 2007 @ 00:51:07 #194
56791 Dikkiedik_2003
De liftende hollander
pi_45096456
Ik ben zoals gezegd, gedaan het nieuwe jaar begonnen met een liftreis naar Normandie in Frankrijk !
Van te voren hebben we ons goed voorbereid, de route uitgestippeld en voor de grote plaatsen hostels gezocht.
Route: naar Breda - Antwerpen- Lille - Amiens - Rouen - Le Havre - Caen - Mt St. Michel: Totaal 815 km heen.
We zijn nu net thuisgekomen en zal al vast een stukje van het verslag gaan schrijven. En hebben ook een boel foto's!

We waren Maandag 1 januari om 10 uur sochtends in Purmerend begonnen onder een viaduct. Niet het meest gunstigste weer en dag om te liften aangezien het keihard waaide met af en toe een bui en 10 graden. Ik was samen met mn vriendin gaan liften, zij voor het eerst en ik voor het eerst naar het buitenland. We werden afgezet door famillie om bij purmerend te starten.



Al na 10 minuten met de duim omhoog werden we opgepikt door een grote Volvo, bestuurd door 2 oudere mensen opweg naar een familliebezoek in Zaandam. Het waren duidelijk hondenliefhebbberd aangezien de achterbank voorzien was van een laag hondenharen. Maar we waren op weg naar Frankrijk!



In Zaandam werden we om 10.48 bij de Esso langs de A8 afgezet en ik zag het somber in. Ik heb hier al vaker gestaan, vooral lang gestaan, ze nemen je in de randstad niet zo snel mee. Er was ook zeer weinig verkeer aangezien het nieuwjaarsdag was. Ook zag ik de aanwezigheid van de "vrolijke" eigenaar van de pomp waar ik al eens een flinke discussie mee gehad had over dat lifters profiteurs zijn enzo. Maar het viel mee. Na het aanspreken van de paar automobilisten zag ik Stephanie ( mn lieve vriendinnetje ) naar een gespotte volvo lopen en we mochten mee in de richting van Rotterdam! Het zag er naar uit dat het aardig ging opschieten!



Dus na een kwartier bij de Esso zaten we om 11.10 alweer in een Volvo, een grote nieuwe met leren bekleding en lekker warm. De chauffeur kwam terug van Terschelling waar hij met een stel vrienden oud en nieuw had gevierd, maar hij was het een beetje zat geworden en was weer vroeg weg gegaan om naar huis te gaan in Hendrik Ido Ambacht. Het was een beetje een verloren student die het nu denk ik goed gemaakt had gezien zn auto. Alleen zn vrienden hadden kinderen en huisje-boompje-beestje en werd die gesprekken, kinderen voor - en kinderen na zat en ging naar huis. Gelukkig voor ons dus! Hij nam ons mee omdat hij zelf vroeger in zn studententijd ook veel gelift had, in de tijd van geen OV-kaart. Hadden het wat over onze studies gehad maar veel is daarvan niet meer blijven hangen Wij gingen naar Rotterdam, richting grens, en dat was belangrijker!

Hij was voor ons nog iets verder gereden en ons bij een ESSO bij Dordrecht afgezet.



Dus om 12.00 uur stonden we al bij de Esso, bij dordrecht langs de A16 richting Breda!
Nu richting Breda en antwerpen! Maar daar ga ik morgen verder over schrijven, nu eerst slaap!!
Liftverhalen http://liftendehollander.web-log.nl
Enjoy Life. Always Look For Adventure.
The Sun. The Water. The Wind. The Snow. The Adrealine Thats the Ultimate.
pi_45149797
Heeft iemand het boek "Hoe word ik wereldreiziger?" van Marcel Gansevoort en consorten al gelezen?
Wat een supervet boek! Prachtige foto's en dit keer eens niet de standaard belevenissen van reizigers, maar concrete informatie waar je echt wat mee kunt.
Voorheen was "Weg met BNN" een favoriet, maar deze kun je er niet mee vergelijken.
pi_45191072
Zondag 7 januari. Van Wroclaw (Polen) naar Eindhoven (Nederland)

7 januari ben ik teruggekeerd naar Nederland. De avond van 6 januari ging ik met Marek en Ania per stadsbus (harmonicatype met dubbelklappende deuren) naar station PKP Lublin Glowny, waar ik kort voor tienen in de avond op de nachtelijke sneltrein naar Wroclaw (Breslau) stapte.

In Wroclaw ontbijtte ik met ene Monika. Daarna ging ik met de bus vanaf PKS Wroclaw Glowny naar Wroclaw-Bielany. Dit is een extreem rech... ik bedoel extreem Westers shopping industriegebied (met Ikea, Tesco, Castorama, Media Markt, Makro, Pizza Hut, H&M, Empik en nog een aantal gigazaken rond een schier eindeloze zee van asfalt).

Niettegenstaande het bijzonder kille karakter van dit wasteland, heb ik een bezoek gebracht aan hypermarket Tesco, waar ik een paar compact discs heb aangeschaft; Bravo Hits Zima 2007 en Planeta Super Mix 8. Ik wilde een foto maken van de hypermarket, maar dat mocht binnen niet, want er kwam een "Amerikaan" op mij af die betaald wordt door het megabedrijf Tesco. Toen wilde ik naar binnen gaan, maar dan moest ik eerst mijn grote rugtas achter slot en grendel hebben. Dat wilde ik dus niet (het is een vrij land, toch?), maar even later ben ik toch terug gewandeld van halverwege Tesco en het Orlen tankstation aan de A4 bij Wroclaw.

Het Orlen tankstation aan de A4 bij Wroclaw-Bielany heeft een "cultstatus" voor lifters volgens de almanak "Autostop polski", die in 2005 verschenen is.

Er was behoorlijk wat klandizie, vooral van Polen die de terug- (of heen-) reis aanvaarden naar arbeidsplaatsen in Westeuropa, op deze regenachtige zondag na Drie Koningen.

Na 50 minuten kon ik mee met een chauffeur in een auto met een Duits kenteken. Ik vroeg of ik mee kon naar de Pools-Duitse grens. Het bleek dat hij naar Monchengladbach ging, 35 kilometer van Venlo, en ik mocht mee als ik wilde. Dat wilde ik wel.

Vanaf het tankstation aan de A57 (of A52?) tussen Dusseldorf en Monchengladbach ging het liften trager met ritjes naar de grens bij Venlo (einde A61, na een half uur), naar het A67-tankstation boven Venlo (na 20 minuten, mijn achter het stuur bier drinkende liftgever moest nog even bij iemand op bezoek in de stad terwijl ik in de auto wachtte) en naar het laatste tankstation aan de A67 tussen Venlo en Eindhoven, "Oeijenbraak" bij Lierop (na 10 min.). Bij Oeijenbraak was ik een uur. Vorig jaar was ik hier ook op zondag, toen was het 8 januari, dit keer 7. Toen was ik hier 90 minuten tot ik een Poolse chauffeur vond die wel via 's-Hertogenbosch om wilde rijden naar Rotterdam, zodat ik bij mijn pa uit zou komen...

Nu wisselde na een uur op het tankstation de wacht achter de kassa van de tankshop en ik kon meerijden met de pompmedewerker (herstel, kassamedewerker) die vertrok. Hij reed naar Maastricht; een erg onverwachte en zeldzame richting vanuit dit tankstation. Ik reed bijna mee naar Maastricht (naar huis); 's morgens wist ik niet of ik naar huis zou gaan of naar mijn pa, ik liet het afhangen van de bestemmingen van de liftgevers. Nu kon ik mee naar huis, en anders moest ik alsnog een lift naar Den Bosch krijgen. Maar mijn vriendelijke chauffeur wilde me ook wel naar NS Eindhoven brengen. Daar had ik niet genoeg tijd om de filosofische uitspraak van Mondriaan in de vertrekhal te lezen, want ik kon de stoptrein naar 's-Hertogenbosch nog halen.

Ik rende de trap op.

En op het boven de sporen gelegen deel van NS 's-Hertogenbosch vloog ik mijn pa in de armen...

Toen resteerde nog een ritje naar zijn flat in de wijk Maaspoort en weinige laatste stappen met mijn pletzak (Pools voor rugzak).

De tankstationmedewerker vertelde dat zij door Shell worden geinstrueerd om lifters te verzoeken niet op het tankstation te liften, maar dit doen de medewerkers lang niet altijd. Bovendien mogen ze dit ook alleen maar op het stukje tankstation dat eigendom is van Shell. Het grootste deel (bijna alles dat niet bij de shop hoort of onder de overkapping zit) hoort niet bij de pomp. De tankstationmedewerker was het met me eens dat lifters "wegsturen" ook niet nodig is als de lifter zich gedraagt zoals 't hoort.
pi_45191218
Maandag 8 januari. Laatste dag van mijn vakantie. Laatste liftreis, na een dagje langs familie in Brabant, op de fiets te hebben gedaan.

Ik loop naar de A59, oprit Maaspoort. Het loopt tegen zessen, dus is het donker en normaal gezien zou het vrij lastig zijn om hier liftend weg te komen (in Polen zou dat makkelijker gaan). Maar ik weet dat er een file staat (want ik werd een momentje eerder geforceerd om mij over een fietspad langs de snelweg te verplaatsen). Ik wandel de oprit af om plaats te nemen op de vluchtstrook.

Na een minuut of 10 rijdt het verkeer langzaamaan wat sneller door en ik verberg mijn bordje MAAST.. Ik loop wat verder langs de A59 richting Knooppunt Empel, want daar rijdt het verkeer nog wel langzaam. Nu blijkt dat er ondertussen een aanrijding is geweest, waardoor het verkeer weer tot stilstand komt. Ik zie de situatie wat aan. Als het verkeer nagenoeg stil staat loop ik naar de middenberm en spreek chauffeurs aan. De vijfde kanshebber draait het raampje los. Hij rijdt niet richting Maastricht, maar uiteraard wel de A2 op. Ik mag mee naar tankstation De Lucht. Inmiddels heb ik een half uurtje op de A59 doorgebracht.

Op De Lucht gebruik ik het tunneltje om naar de goede kant van de A2 te komen. Bij de pomp is het erg druk, maar de chauffeurs die ik aanspreek rijden niet verder dan Den Bosch of Tilburg. Bij het restaurant spreek ik een stel aan dat me, na enige aarzeling, een lift geeft tot aan tankstation Het Anker langs de A2 bij Urmond/Susteren.



De Limburgers heten U welkom.

Het is, in mijn beleving, een vrij drukke avond op de weg. Op Het Anker tref ik na een minuut of tien een verzekeringsman, die in Gronsveld woont. In zijn Saab brengt hij mij tot mijn voordeur.

Alle chauffeurs hartelijk dank voor de verleende diensten en een goed 2007.
pi_45193717
Het blijft allemaal fantastisch om te lezen

Ikzelf heb toch maar weer afgezien van deelname aan een liftwedstrijd
  dinsdag 9 januari 2007 @ 22:49:38 #199
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_45196161
Op zaterdag 30 december waarschijnlijk de kortste lift ooit gehad. Ik zou oud & nieuw doorbrengen in Zeerijp, provincie Groningen, op een oude boerderij. Omdat ik veel tassen had, leek de trein me handiger (vanuit Den Haag ). Op Groningen CS de boemel naar Loppersum. Aldaar uitgestapt, en toen zag ik dat Zeerijp maar 3 km verder was. Dus ik in de avondschemering mijn duim opgestoken.

Na 10 minuten stopt er een auto.
"Woar most hin, jong?"
"Zeerijp."
"Ik kan je tot aan de eerste T-splitsing brengen. Vanaf daar nog een steenworp."

Welgeteld 99 seconden in de auto gezeten en vanaf daar naar Zeerijp gelopen. De boerderij bleek uiteindelijk áchter het dorp te liggen, nog zo'n 3 km verder maar ik heb geen poging meer gedaan een auto aan te houden.

P.S. het was trouwens een vrouw die me meenam; het kan toeval zijn maar de laatste 3 keren dat ik heb gelift het afgelopen jaar, ben ik telkens door een vrouw meegenomen, ook over langere afstanden, terwijl me dat in al die voorgaande (tientallen) liften vrijwel nooit is overkomen.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_45224069
Vanmorgen heb ik alweer een stukje gelift. Ik had een nacht met weinig rust achter de rug… slecht gegeten, maar ook de teleurstelling van het weer terug zijn in het opgeruimde kikkerlandje… met gedachten bij ene Magda. Nu zag ik dat ene Magda, wel een andere, maar alweer een met oorspronkelijk Pools bloed en supercool een “bottle party” geeft in haar flat in Duisburg, komende vrijdag. Ik voel me gemotiveerd om die reis te gaan maken; na ’t werk met de trein naar Heerlen en dan naar de N281 wandelen en dan langs Neuss naar Duisburg Stadtmitte. Zondag is mijn vader jarig, dus dan duim ik door naar ’s-Hertogenbosch.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')