abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_33476940
Voor een recept uit de 15de eeuw heb ik bier nodig dat het meest lijkt op middeleeuws bier.
Kenmerken van middeleeuws bier: bovengistend, zonder hop gebrouwen.
Ik heb al begrepen dat hoploos bier niet te krijgen is. Bier zonder hop is zoet van smaak omdat de vergisting niet compleet was, waardoor er meer suikers in het bier achterblijven en het alcoholpercentage laag is. Hop conserveert bier, en voegt een "bittertje" aan de smaak toe.
Nou heb ik helemaal geen verstand van bier, ik weet dus niet welk bier het dichtst bij het bier dat ik zoek komt. Engelse ale of Belgisch kloosterbier, zover ben ik gekomen, maar dan?

Is er een bierexpert die weet welk bier bovengistend en zoet is met weinig alcohol? Helemaal mooi zou 't zijn als er ook nog hoploos bier was, maar ja, dat is vast een hopeloze zoektocht.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
pi_33477043
Mischien dat je hier wat mee kent..


Middeleeuws bier
Het grote verschil tussen “ons” bier en dat van vroeger is dat al het bier van ons gebaseerd is op hop en niet op gruit. Hop is pas hier gebruikt vanaf 1300. Gruit is een geheimzinnig iets, een kruidenmengsel met als hoofdbestanddeel de gagelplant, maar verder door elke brouwer aangevuld met een eigen recept van kruiden als salie, rozemarijn, duizendblad, laurier, jeneverbes, karwijzaad, anijs, dennenhars,
koriander en bijvoorbeeld zouthout. Het recht om gruit samen te stellen, vormde tot in de late Middeleeuwen de grondslag van accijns op bier. Graven, hertogen en bisschoppen hadden het gruitrechtmonopolie. De gagelplant die zo veel in bier werd gebruikt in de vroege en volle Middeleeuwen werd gebruikt heet officieel “Myrica gale”. Deze plant is paarsroze bloeiend en groeit op normaal vochtige en voedselrijke grond. Je vind hem nog steeds in het wild én in het tuincentrum.


Paar linkjes :

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier

http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/controve.html

http://www.beer2005.be/langue/nl/biere/geschiedenis.htm
pi_33477196
Het wikipedia artikel had ik al gevonden, dank je voor de andere links. Overigens zijn de lemmata over "beer" en "ale" in de Engelstalige Wikipedia óók interessant.
Ik had nog vergeten te vermelden dat het om een Engels recept gaat. In Engeland werd hop pas in de loop van de vijftiende eeuw vanuit Nederland geïntroduceerd bij het bierbrouwen. Dit hopbier ondervond aanvankelijk veel tegenstand onder de toen ook al behoudende Britten.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
pi_33478310
Uit de brouwwereld komen ook namen zoals Hoppenbrouwer en De Gruyter. Wanneer je het stukje van WesHell leest weet je ook waarom.
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
  woensdag 28 december 2005 @ 19:13:22 #5
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_33478476
quote:
Op woensdag 28 december 2005 18:24 schreef Chrisje101 het volgende:
Bier zonder hop is zoet van smaak omdat de vergisting niet compleet was, waardoor er meer suikers in het bier achterblijven en het alcoholpercentage laag is.
Bier dat aan die voorwaarden voldoet is vrij simpel te krijgen, dat heet 'oud bruin'. Of dat is wat je zoekt is een tweede.
quote:
Nou heb ik helemaal geen verstand van bier, ik weet dus niet welk bier het dichtst bij het bier dat ik zoek komt. Engelse ale of Belgisch kloosterbier, zover ben ik gekomen, maar dan?
Belgisch kloosterbier is meestal niet zoet en heeft ook geen laag alcoholpercentage

Als je voor het echte werk wilt gaan en toevallig in de buurt woont of er veel moeite voor wilt doen: http://users.telenet.be/tikkebroeken/plukdedag/Gagelbier.htm


Leuk idee trouwens, zo'n oud recept uitproberen. Laat je het resultaat hier horen, en indien positief, mag ik het recept?
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
  woensdag 28 december 2005 @ 19:25:44 #6
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33478876
quote:
Op woensdag 28 december 2005 19:13 schreef De_Hertog het volgende:
Leuk idee trouwens, zo'n oud recept uitproberen. Laat je het resultaat hier horen, en indien positief, mag ik het recept?
Ben idd ook benieuwd naar de resultaten van dit recept.

@TS Is de bereidingswijze van het bier ook anders dan het huidige bier?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_33480727
Van de webmaster van http://www.brouw-bier.nl/index.htm heb ik nog waardevolle informatie gekregen, onder andere dat Westmalle en La CHouffe bovengistende bieren zijn met nog levend gist, de meeste andere bieren zijn gepasteuriseerd.
Het recept is voor appelflappen, uit een Engels manuscript van rond 1430. Als ik de bewerking af heb zet ik het op mijn site, met achtergrondinformatie. Ik zal er hier een link naar plaatsen (ik denk overmorgen).
Overigens, voor lieden die zelf bier brouwen: het boekje "A sip through time" van Cindy Renfrow heeft verschillende historische rcepten voor bier, maar ook voor mede, wijn, brandy, cider e.d.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
pi_33488026
Leuke site heb je Chrisje101, staan erg veel wetenswaardigheden en leuke recepten op.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_33513624
Voor degenen die benieuwd waren naar het recept, het staat nu online:
http://www.coquinaria.nl/recepten/06.1histrecept.htm
Het is voor middeleeuwse appelflappen. Mooi voor oudjaar dus.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
pi_33513863
Hier in nijmegen gebruiken ze vaak Hertog jan bockbier in recepten, lekker dat het is
  donderdag 29 december 2005 @ 20:35:10 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33517035
Middeleeuws bier was meestal zuur, je komt het in bv Berlijn nog tegen, een Suurbier, Berliner Weisse, das geen witbier, maar een bier dat op een andere manier is bereid verfrissend dorstlessend is en nauwelijks alcohol bevat. Dat was in de middeleeuwen zo omdat bier gedronken werd ipv water, omdat water op zich vaak niet veilig was.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33517746
quote:
Op donderdag 29 december 2005 20:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Middeleeuws bier was meestal zuur
Weet je misschien ook waarom het bier zuur was? Elders heb ik namelijk gevonden dat het middeleeuwse bier door onvolledige vergisting juist aan de zoete kant was.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  donderdag 29 december 2005 @ 20:55:22 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33517867
quote:
Op donderdag 29 december 2005 20:51 schreef Chrisje101 het volgende:

[..]

Weet je misschien ook waarom het bier zuur was? Elders heb ik namelijk gevonden dat het middeleeuwse bier door onvolledige vergisting juist aan de zoete kant was.
Melkzuurvorming door melkzuurbacterien
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33517878
Door infecties van de melkzuurbacterie werd en wordt bier zuur.

Het enige soort bier dat echt zuur hoort te zijn zijn de geuze-bieren. Dit zijn bieren van spontane gisting uit de regio Brussel in Belgie. Wanneer dit brouwsel na het vergisten opgeslagen wordt in eikenhouten vaten het het nog Lambiek. Pas nadat 1 en 3 jaar gelagerde lambieken met elkaar versneden zijn mag het de naam Geuze dragen.
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_33517958
Niet dat het je verder gaat helpen met je zoektocht, maar misschien is het een idee om eens Mede te proberen?
"If you are depressed you shouldn't be in C major!" - Rick Beato
pi_33518832
quote:
Op donderdag 29 december 2005 20:55 schreef Pietverdriet het volgende:

Melkzuurvorming door melkzuurbacterien
Melkzuurbacteriën in bier?.

Ik zal je één van mijn bronnen citeren die stellen dat hoploos bier zoet is, en niet zuur:
Harold McGee in Over eten en koken p. 482, over de beschrijving van bier vóór de introductie van hop bij het bierbrouwen:
"[.... ] het water voor bier werd gekookt nadat de mout erin was geweekt en voordat de fermentatie plaatsvond, en het uiteindelijke bier was zoet en alcoholisch genoeg om de meeste schadelijke micro-organismen uit te schakelen."

Over zuurder bier, McGee p.493, over bovengistend bier: "Omdat de op het wort drijvende gistcellen ruimschoots in aanraking met zuurstof kunnen komen en besmet kunnen worden door micro-organismen in de lucht, is dit bier wat zuurder en relatief sterk van smaak."
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
pi_33518936
quote:
Op donderdag 29 december 2005 20:58 schreef Litpho het volgende:
Niet dat het je verder gaat helpen met je zoektocht, maar misschien is het een idee om eens Mede te proberen?
Aardig bedacht, maar mede is een honingdrank.
Wel lekker overigens, ik drink het wel eens.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  donderdag 29 december 2005 @ 22:06:35 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33520762
quote:
Op donderdag 29 december 2005 21:18 schreef Chrisje101 het volgende:

[..]

Melkzuurbacteriën in bier?.
Ja, melkzuurbacterien in bier
"Berliner Weiße

Obergäriges, hefetrübes und lange gelagertes Bier, welches unter Zuhilfenahme von Milchsäurebakterien gebraut wird. "

http://www.betrunkene-dekorieren.de/bierlexikon/lexikonabise.html
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33521695
quote:
Bedankt voor de link, heel informatief!
Toch denk ik dat die melkzuurbacteriën specifiek zijn voor het Berlijns Witbier en enkele andere bieren, maar zeker niet in ieder bovengistend bier voorkomen. Soms wordt de aanwezigheid van melkzuurbacteriën in bier namelijk als een fout gezien. Dus: Goed middeleeuws bier was niet zuur, maar zoet. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat zuur bier niet lekker is hoor!
Paar willekeurige links gegoogled over ongewenste melkzuurbacteriën:
http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/fouten.html
http://www.biertje.tmfweb.nl/encb.htm
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/zuur.html
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  donderdag 29 december 2005 @ 22:30:05 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33521849
quote:
Op donderdag 29 december 2005 22:27 schreef Chrisje101 het volgende:

[..]

Bedankt voor de link, heel informatief!
Graag gedaan
quote:
Toch denk ik dat die melkzuurbacteriën specifiek zijn voor het Berlijns Witbier en enkele andere bieren, maar zeker niet in ieder bovengistend bier voorkomen. Soms wordt de aanwezigheid van melkzuurbacteriën in bier namelijk als een fout gezien. Dus: Goed middeleeuws bier was niet zuur, maar zoet. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat zuur bier niet lekker is hoor!
Paar willekeurige links gegoogled over ongewenste melkzuurbacteriën:
http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/fouten.html
http://www.biertje.tmfweb.nl/encb.htm
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/zuur.html
"Er werd in de Middeleeuwen erg veel bier gedronken. Naar schatting zo'n 400 liter per persoon per jaar. Bier heeft een lage pH (zuur) en tezamen met het aanwezige alcohol zorgt ervoor dat bier minder ziektekiemen bevatte dan water. Bovendien heeft bier een behoorlijke calorische waarde en bevat het aminozuren en B vitamines.. Vanwege deze eigenschappen was bier eeuwenlang de meest geliefde en meest gedronken drank. Het bier in die tijd was wezenlijk anders dan tegenwoordig. Na de middeleeuwen daalde de bierconsumptie, maar aan het einde van de 19 e eeuw nam deze weer toe vanwege de ontwikkeling van het lager bier."
http://www.food-info.net/nl/national/ww-bier.htm
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33523428
quote:
Op donderdag 29 december 2005 22:30 schreef Pietverdriet het volgende:

Bier heeft een lage pH (zuur) en tezamen met het aanwezige alcohol zorgt ervoor dat bier minder ziektekiemen bevatte dan water.
http://www.food-info.net/nl/national/ww-bier.htm
Nou weet ik ook niet meer! Ik zou graag de bron van de info op die internetpagina zien.
Bij Albert Coenders, Het hoe en waarom van koken staat ook weer dat de smaak van het vóórhopse bier werd bepaald door alcohol en suikers (p.282).
Veel boeken die -zij het meestal terloops- de geschiedenis van het bierbrouwen behandelen zwijgen over de smaak ervan. Ik denk dat ik eens verder ga informeren bij het Archeon en verenigingen als de SCA (die zich met historical reenactment bezighouden).
Dankzij deze discussie ben ik me in ieder geval een stuk bewuster geworden van de complexiteit van een simpel glaasje bier!
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  vrijdag 30 december 2005 @ 11:11:04 #22
122182 Chrisje101
Semper Delicata
pi_33532703
Ik heb mijn licht opgestoken bij enkele mensen die ervaring hebben met het brouwen/drinken van middeleeuwse bieren. De conclusie is:

Afhankelijk van de gebruikte wort en brouwmethode kan het bier zoet of zuur zijn. Ook toen had je al donker en blond bier. Het donkere, meer gemoute bier was zoeter, het blonde bier zuurder van smaak.

Hoe dan ook, morgen ga ik bergen appelflappen bakken, en aangezien ik dan toch veel beslag moet maken, ga ik behalve de Westmalle nog een paar andere bieren uitproberen.

Edit: Een link over historische Schotse ales:
http://www.fraoch.com/

[ Bericht 5% gewijzigd door Chrisje101 op 30-12-2005 12:19:15 ]
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  vrijdag 30 december 2005 @ 12:44:31 #23
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_33535845
Ik heb het een vriend van me gevraagd die inmiddels al zeer veel bieren heeft geproefd (stuk of 1000 verschillende volgens ratebeer.com)
quote:
-=skortila=- wrote:

Je zou het Keyte bier eens kunnen proberen.

Voor zover ik me kan herrineren wordt het gebrouwen zonder hop. Het is alweer enige tijd terug dat ik het op heb. Met een beetje geluk wel te verkrijgen bij een bierspeciaalzaak.

zie ook http://www.internetv.biz/dob/kyte.asp


[ Bericht 8% gewijzigd door SiGNe op 30-12-2005 12:53:16 ]
  vrijdag 30 december 2005 @ 12:58:49 #24
122182 Chrisje101
Semper Delicata
pi_33536466
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 12:44 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb het een vriend van me gevraagd die inmiddels al zeer veel bieren heeft geproefd (stuk of 1000 verschillende volgens ratebeer.com)
[..]
Dat bier ziet er interessant uit. Ik ga nu op zoek naar een bierspeciaalzaak in de omgeving van Hilversum.
Overigens kun je op het plaatje van het etiket van dat bier lezen dat er wel hop is gebruikt: Golding Kent- en Hallertau-hoppellets, als ik de kleine lettertjes goed heb gelezen.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  vrijdag 30 december 2005 @ 13:01:44 #25
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_33536598
Ik zie het ja..wel vaag dat ze het dan hoploos noemen..
Ik zal het die vriend van me 's vragen, zelf heb ik de ballen verstand van bier.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')