abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 24 november 2005 @ 19:45:21 #1
45648 D1
Religieus spookrijder
pi_32545486
Kon tot mijn verbazing geen Fantopic van deze grootse trainer vinden, hetgeen hiermee gecorrigeerd wordt.



Deze man die samen met Riemer van der Velde SC Heerenveen vanuit de bodem van de eerste divisie tot een solide subtopper heeft veranderd. Dezekfde trainer die met Heerenveen periodetitels won weer degradeerde zat jaren later op de bank toen Heerenveen z'n debuut in de Champions League maakte.

Wat stukjes geschiedenis over Foppe:
quote:
Foppe, die het kick and rush voetbal zoals dat onder zijn succesvolle voorganger Henk van Brussel werd gespeeld wil inruilen voor verzorgd voetbal, zit vol ideeën en ambitieus maar zijn toch lang niet zwakke spelersgroep (met in zijn eerste seizoen onder meer het 'wereldmiddenveld' Eddy Bosman, Pieter Bijl en Ype Anema) kan de nieuwe trainer zo snel niet volgen. Als de punten uitblijven, laat het resultaat zich raden: het publiek begint te morren en er verschijnt zelfs een spandoek met de tekst: Foppe, rot op!

Na drie matige seizoenen wordt Foppe, die zich in die jaren vaak opgejaagd voelt door de media, door de voorzitter van zijn post afgehaald. Hij gaat zich in het vervolg bezighouden met de jeugd, de scouting en het uitzetten van het technische beleid. Daarnaast wordt hij assistent-trainer; eerst onder Ted Immers, later onder Ab Gritter en vervolgens onder Fritz Korbach. Die laatste zorgt uiteindelijk voor de cultuuromslag binnen de club die noodzakelijk is om de ideeën van Foppe de Haan te kunnen verwezenlijken. Korbach gebiedt de spelers twee keer per dag te komen trainen. En of de spelers nu wel of geen baan hebben, het gebeurt zoals Korbach het wil.

Het is het begin van professionalisering en in die sfeer gedijen Foppe's methodieken wel. Dat blijkt wanneer Korbach (die Heerenveen in de zomer van 1990 via de nacompetitie voor het eerst in de geschiedenis van de club naar de eredivisie heeft geloodst) op 18 oktober 1992 na een 1-2 nederlaag tegen FC Zwolle zijn congé krijgt en Foppe een nieuwe kans krijgt. Nog in het zelfde seizoen leidt hij Heerenveen via de nacompetitie terug naar de eredivisie en wat opmerkelijker is: Heerenveen haalt de bekerfinale. Op Hemelvaartsdag 20 mei 1993 verliest Heerenveen in de Rotterdamse Kuip met 6-2 van Ajax, maar wat vooral in de herinnering blijft hangen is de exodus van 23.000 Friese supporters en de geweldige sfeer die er vóór, tijdens en na de wedstrijd in De Kuip hangt.

In de jaren die volgen bouwen Heerenveen en Foppe verder aan het grote doel: van de club een stabiele subtopper in de eredivisie maken. Het lukt, vooral ook de club er vaak in slaagt om supertalenten als Jon Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooij en (nu weer) Mika Väyrynen voor een prikje in huis te halen, om ze later voor miljoenen euro’s (guldens) te (gaan) verkopen.

Het ene hoogtepunt volgt het andere op, al moet de club ook teleurstellingen incasseren. Zo verliest Heerenveen in mei 1997 opnieuw een bekerfinale. De 4-2 nederlaag tegen Roda JC beschouwt De Haan als één van zijn grootste teleurstellingen uit zijn carrière.

Een jaar later wordt Heerenveen in de beker in de halve finale door Ajax uitgeschakeld. Maar omdat die club samen met de andere finalist PSV het jaar uitkomt in de Champions League, mag Heerenveen in een duel tegen de andere verliezend halve finalist FC Twente in de 'kleine bekerfinale' uitmaken wie het volgend seizoen in de Europa Cup II voor bekerwinnaars mag uitkomen. Heerenveen, met Van Nistelrooij in een glansrol, wint in Zwolle met 3-1 en plaatst zich zodoende voor het eerst in de geschiedenis van de club voor Europees voetbal.

In 1998 krijgt Foppe het predikaat 'Coach van het Jaar' opgespeld, maar zijn sportieve hoogtepunt ligt in het seizoen 1999-2000 wanneer Heerenveen achter kampioen PSV als tweede eindigt. Het levert de club deelname aan de lucratieve Champioens League op. De absolute top is Heerenveen nog te machtig, maar de avonturen in Lyon, Athene en Valencia smaken wel naar meer. De laatste jaren blijft het grote succes echter uit en als Foppe de Haan op 22 juli vorig jaar in een emotionele persconferentie zijn naderende afscheid aankondigt, beseft hij dat het onder zijn leiding ook niet meer zal gebeuren.

Volgende week zondag zit Foppe, die in een rol als adviseur aan de club verbonden zal blijven, in de uitwedstrijd tegen FC Twente in Enschede voor de 507de en laatste keer voor een competitiewedstrijd als hoofdtrainer op de bank van SC Heerenveen. Foppe: "It hûs sil ik net misse, de minsken des te mear."

Bron: Friesch Dagblad 10 mei 2004 (Edward Jorna)
In plaats van z'n welverdiende rust volledig te consumeren heeft hij Heerenveen verruilt voor de KNVB. Had hij afgelopen zomer nog het succesvolle Oranje -21 onder zijn hoede op het EK, nu heeft hij Jong Oranje ook naar het EK geleid.

Al met al hulde voor deze prachtige man. Iemand die altijd bescheiden is gebleven. Die af en toe heerlijk overtrokken kon reageren op spelers die buiten de pas liepen, maar die ook een engelen geduld had met spelers waarin hij geloofde.

En nog een stuk:
quote:
Foppe de Haan in december 2006Foppe de Haan (Lippenhuizen, 26 juni 1943) is een Nederlandse voetbaltrainer.

De Haan werd geboren als zoon van de wagenmaker Reinder de Haan en Tjimkje Wouda. Hij was van 1985 tot 2004 in dienst van sc Heerenveen. De Haan was de langst zittende trainer bij dezelfde club in het Nederlandse betaalde voetbal en bereikte in het seizoen 2003-2004 de mijlpaal van 500 competitiewedstrijden als trainer/coach van de Friese club. Bij Heerenveen maakte hij tevens deel uit van de directie, als directeur technische zaken.

Onder de Haan bereikte sc Heerenveen twee keer de KNVB-bekerfinale, in 1993 en in 1997. Beide malen werd verloren, eerst met 6-2 van Ajax, daarna met 4-2 van Roda JC. In 2000 kwalificeerde Heerenveen zich als de nummer twee van de eredivisie rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Op 22 juli 2003, tijdens de persconferentie voorafgaand aan het nieuwe seizoen, kondigde De Haan zijn afscheid aan na afloop van het seizoen 2003-2004. Van een positie als technisch directeur van SC Heerenveen, zoals hij eerder overeen was gekomen, besloot hij af te zien.

In 2003 werd hij onderscheiden met de Sport award. Op 10 mei 2004, na de laatste thuiswedstrijd van sc Heerenveen onder leiding van De Haan, werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds medio 2004 is Foppe de coach van Jong Oranje, waarmee hij in 2006 historie schreef door het Europees kampioenschap te winnen. Na een moeizame start (2-1 verlies tegen Jong Oekraïne en een 1-1 gelijkspel tegen Jong Denemarken) werd er in de laatste poulewedstrijd met 1-0 gewonnen van titelverdediger Jong Italië, waardoor Jong Oranje zich op de valreep plaatste voor de halve finale. In die halve finale werd de favoriet Jong Frankrijk na verlenging met 3-2 verslagen. Het bereiken van de finale was al een unicum, nog nooit had een jeugdteam van de KNVB in deze leeftijdsklasse een finale van een groot toernooi bereikt.

In de finale werd revanche genomen voor de eerste nederlaag door Jong Oekraïne met 3-0 te kloppen. Keeper Kenneth Vermeer en spits Klaas-Jan Huntelaar onderscheidden zich met sublieme reddingen en doelpunten, alhoewel de gehele teamprestatie van de ploeg van De Haan geroemd werd. Naast het feit dat Jong Oranje geschiedenis schreef, was het ook pas de eerste prijs voor Foppe de Haan in zijn lange trainersloopbaan.

Begin September 2005 is het Foppe Fonds opgericht. Het Foppe Fonds is een initiatief van Foppe de Haan en Kiwanis Heerenveen. Foppe de Haan heeft in zijn succesvolle trainersloopbaan actief bijgedragen aan de vorming van carrières van jonge sportmensen. Maar niet elk kind heeft het geluk van een glansrijke loopbaan in de sport of het bedrijfsleven. Geluk, plezier, vrede en gezondheid zijn echter basisingrediënten die ieder kind nodig heeft. Juist voor de kinderen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is, wil het Foppe Fonds zich inzetten.

Als speler actief voor

THOR (Lippenhuizen)
GAVC Grou
sc Heerenveen
Enschedese Boys
VV Akkrum

Als trainer actief voor

VV Akkrum (1974-1976)
Heerenveen, jeugd (1976-1977)
Drachtster Boys (1977-1980)
ACV (1980-1983)(NF)
Steenwijk (1983-1985) (NF)
sc Heerenveen (1985-2004)
Jong Oranje (2004 - heden)

Erelijst als trainer
promotie naar de eredivisie sc Heerenveen 1993
Europees kampioen Jong Oranje: 2006
Behalen van 2e plaats en champions league sc Heerenveen seizoen 1999-2000

Deze zomer op weg naar een kampioenschap met spelers onder de 47.

Zijn spelerscarriere is imponerend. Hopen dat 't voor de spelers een voorbeeld zal zijn.


[ Bericht 27% gewijzigd door rubbereend op 16-05-2007 01:47:43 ]
Far better it is to dare mighty things, to win glorious triumphs even though checkered by failure, than to rank with those poor spirits who neither enjoy nor suffer much because they live in the gray twilight that knows neither victory nor defeat.
pi_32546211
Ik vind Foppe een hele beste buurman!!
In de mythologie was Cassiopeia de koningin van Ethiopië en getrouwd met koning Cepheus. Ze hadden één dochter: Andromeda.
  donderdag 2 maart 2006 @ 19:37:23 #3
529 twi
Het lichtje is uit...
pi_35653209
*rotschop*

Prachtig, een emotionele Foppe de Haan bij De Wereld Draait Door
pi_35653272
Prachtige televisie! Mooie kerel die Foppe
Bobby Robson forever!
Stadio Oreste Granillo ---- Stadio Angelo Massimino ---- Stadio Euganeo ---- Stadio Olimpico
  donderdag 2 maart 2006 @ 19:40:04 #5
26414 greatgonzo
Gonzo met een G
pi_35653327
Schitterende Tv, hij moet nog bijna janken als die zijn afscheid ziet, krijgt een brok in de keel als hij verteld over zijn liefde voor het voetbal..
Bij tijd en wijle aanwezig...
  donderdag 2 maart 2006 @ 19:40:24 #6
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
  donderdag 2 maart 2006 @ 19:40:48 #7
10086 Heerlijkheid
gebiedt mij te zeggen
pi_35653357
Was erg mooi.
  donderdag 2 maart 2006 @ 19:46:20 #8
529 twi
Het lichtje is uit...
pi_35653573
quote:
Ik was eerder. Slotje.
pi_35653774
Geweldig daar kunnen de Gullitjes (ik ben niet te benijden) van deze wereld nog wat van leren
  Trouwste user 2022 donderdag 2 maart 2006 @ 20:34:26 #10
7889 tong80
Spleenheup
pi_35655190
Dat waren mooie beelden.


Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_35656074
dat was vanavond een heel erg mooi stukje televisie!! goh, wat houdt die man van het spelletje... wat leeft Foppe voor het voetbal; ik kreeg er zowat kippevel van
I'm a shooting star leaping through the sky like a tiger defying the laws of gravity
Farookh Bulsara (Freddie Mercury) 05/09/1946-24/11/1991
Hattrick: SC diepFries (1295088)
  dinsdag 15 mei 2007 @ 23:51:36 #12
89850 Proud2beDiepfries
Fryslân Boppe!!!
pi_49425075
**Rotschop**

Meteen maar even een linkje naar 'Foppe in De Wereld Draait Door (vanaf minuut 27:40)'

Foppe is vanavond weer even in Knevel + Van Den Brink. Hij is weer lekker ouderwets op dreef

Foppe


PS. voor de anti-fans
I'm a shooting star leaping through the sky like a tiger defying the laws of gravity
Farookh Bulsara (Freddie Mercury) 05/09/1946-24/11/1991
Hattrick: SC diepFries (1295088)
pi_49425246
Foppe for president
pi_49431422
Is dit ergens terug te zien? Heb het gemist.
  woensdag 16 mei 2007 @ 09:21:57 #15
89850 Proud2beDiepfries
Fryslân Boppe!!!
pi_49431684
quote:
Op woensdag 16 mei 2007 09:08 schreef MaxPower het volgende:
Is dit ergens terug te zien? Heb het gemist.
Natuurlijk bij 'Uitzending gemist', Foppe is ergens vanaf minuut 37 aan het woord
I'm a shooting star leaping through the sky like a tiger defying the laws of gravity
Farookh Bulsara (Freddie Mercury) 05/09/1946-24/11/1991
Hattrick: SC diepFries (1295088)
pi_49439691
De ene na laatste zin uit de OP
quote:
Op donderdag 24 november 2005 19:45 schreef D1 het volgende:
Deze zomer op weg naar een kampioenschap met spelers onder de 47.
Foppe
You're lost little girl
  woensdag 16 mei 2007 @ 13:25:06 #17
148059 Pritt
Atheïst
pi_49439937
Hij zei weer wijze dingen, geweldige vent!
A.F.C. Ajax - Piet de Visser
  woensdag 13 juni 2007 @ 23:19:17 #18
89850 Proud2beDiepfries
Fryslân Boppe!!!
pi_50432201

2 gespeeld, 2 gewonnen, halve finale en gekwalificeerd voor Peking
I'm a shooting star leaping through the sky like a tiger defying the laws of gravity
Farookh Bulsara (Freddie Mercury) 05/09/1946-24/11/1991
Hattrick: SC diepFries (1295088)
pi_50432345
Hij had Heerenveen kampioen gemaakt met Alves
  Moderator / Redactie Sport woensdag 13 juni 2007 @ 23:38:21 #20
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_50433094
geweldig gedaan
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  woensdag 13 juni 2007 @ 23:50:09 #21
82578 Grimm
shoo bi do bi doo
pi_50433539
kan die niet bassie gaan bijsturen bij het nl elftal?
pi_50433602
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 23:50 schreef Grimm het volgende:
kan die niet bassie gaan bijsturen vervangen bij het nl elftal?
pi_50433613
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 23:50 schreef Grimm het volgende:
kan die niet bassie gaan bijsturen bij het nl elftal?
Foppe for bundscoach, bassie assistent!
pi_50433694
Hoop Friezen in dit topic

Maar hij heeft het wel goed gedaan heur.
"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve" Napoleon Hill
  donderdag 14 juni 2007 @ 00:06:02 #25
168255 J.Herrer
Avatar voor de ekte
pi_50434092
Foppe = God ja
Is tenminste in staat om een goed team te kweken en prijzen te winnen

Jammer dat ie het grote Oranje niet coacht
One hundred percent independent, I'm the fucking boss
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')