FOK!forum / Culinesse à gogo / [Zelf patat bakken] Kruimige of vastkokend aardappel?
Solitariasvrijdag 7 oktober 2005 @ 18:42
Ik bak tegenwoordig zelf vaak patat: aarappels schillen, snijden, 1x bakken/frituren in olie bij lage temperatuur (150 denk ik), af laten koelen, daarna nog 1x frituren bij 180 graden.

Kun je voor het lekkerste (krokantste) resultaat nu beter een "kruimige" of "vastkokende" pieper gebruiken? (waarbij ik de aardappel uiteraard niet kook, maar dat zijn toch de kreten die er op de aardappelzak staan?)

Oftewel: Wat zijn de beste aardappels om patat van te maken? Bintje, eigenheimer, ander ras?

Binnenkort maar eens met zoete aardappels aan het experimenteren slaan!

Olie is btw mix van 1 liter olijfolie en 1 liter zonnebloemolie.....
Jordy-Bvrijdag 7 oktober 2005 @ 18:44
voor paptat zou ik zéér kruimige aardappels gebruiken, toch...
Pietverdrietvrijdag 7 oktober 2005 @ 18:52
Kruimige aardappels, die hebben een hoger zetmeel aandeel.
En gebruik ossewit
Leffe48vrijdag 7 oktober 2005 @ 19:20
Eerst een tijdje in een pan koken, daarna het ergste vocht er uit halen door ze een tijdje tussen een theedoek te leggen. En daarna frituren bij 180 graden.

Dan krijg je erg lekkere patat, en niet zo erg vet.
EnniroCvrijdag 7 oktober 2005 @ 19:21
Staat vaak toch ook op de zak aardappels zelf,
waarvoor ze geschikt zijn.
Beide kan maar kruimige is beter
neinvrijdag 7 oktober 2005 @ 19:22
ik kookte de pas gesneden frietjes altijd nog even 1 a 2 minuten, dan goed afdrogen, en dan 2 keer frituren, toen werden ze extra extra knapperig omdat t buitenste zetmeelrandje door het koken kruimeliger werd.
Martijn_77vrijdag 7 oktober 2005 @ 19:35
Wat Piet zegt ik zou ook voor de kruimige aardappel gaan.
Solitariaszaterdag 8 oktober 2005 @ 02:06
Ik zag net bij de KVW dat ik een Saturna moet gebruiken vanwege het lage suikergehalte....
Pietverdrietzaterdag 8 oktober 2005 @ 11:11
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 02:06 schreef Solitarias het volgende:
Ik zag net bij de KVW dat ik een Saturna moet gebruiken vanwege het lage suikergehalte....
Nieuwe aardappels bevatten sowieso weinig suiker, dat komt later in het jaar als het zetmeel begint af te breken.
DIJKzaterdag 8 oktober 2005 @ 14:06
Bakken in ossewit is niet echt gezond natuurlijk. Wel lekker, daar niet van. Maar op zich gaat het in plantaardige olie ook niet verkeerd.
Pietverdrietzaterdag 8 oktober 2005 @ 14:11
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:06 schreef DIJK het volgende:
Bakken in ossewit is niet echt gezond natuurlijk.
Humbug
Verzadigde vetten als ossewit houden zich veel beter bij verhitting.
DIJKzaterdag 8 oktober 2005 @ 14:18
Volgens mij kun je toch echt beter Olie met enkelvoudig onverzadigde vetzuren nemen zoals Olijfolie. Net zo stabiel als verzadigde vetten en een stuk gezonder als het dierlijk vet Ossewit. Slaolie is inderdaad niet echt geschikt voor verhitting.
Pietverdrietzaterdag 8 oktober 2005 @ 14:44
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:18 schreef DIJK het volgende:
Volgens mij kun je toch echt beter Olie met enkelvoudig onverzadigde vetzuren nemen zoals Olijfolie. Net zo stabiel als verzadigde vetten en een stuk gezonder als het dierlijk vet Ossewit.
Nee, niet echt.
Omdat je frituurvet vaker verhit is onverzadigde vetten niet de perfecte oplossing.
Dierlijk vet is niet ongezond, dat is een sprookje.
Nembrioniczaterdag 8 oktober 2005 @ 16:38
Ik gebruik altijd gewone Binten.
En ik frituur ze eerst voor. Haal ze eruit. Volgende portie voorbakken. Eruit. Eerste potie afbakken.
Etc...etc..
DIJKzaterdag 8 oktober 2005 @ 16:49
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, niet echt.
Omdat je frituurvet vaker verhit is onverzadigde vetten niet de perfecte oplossing.
De perfecte oplossing is er niet. Frituren wordt nooit gezond.
Maar onverzadigd vet is met het oog op o.a. het dichtslibben van de aderen gewoon beter dan verzadigd vet. Probleem is wel dat de meeste onverzadigde vetten niet geschikt zijn om te verhitten (waardoor giftige stoffen vrij komen) en snel ranzig worden. Olijfolie is echter wel redelijk geschikt om te verhitten omdat het veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren (en geen meervoudig zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie) bevat. Toch blijft het verstandig om vaak de olie te verversen.
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Dierlijk vet is niet ongezond, dat is een sprookje.
Maar een teveel aan dierlijk vet wel. En dat er teveel vet aan/in je frieten blijft hangen is inherent aan frieten bakken. Ook al bak je op de perfecte temperatuur, laat je goed uitlekken en ga je flink met keukenrol aan de slag.
Nembrioniczaterdag 8 oktober 2005 @ 16:50
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:49 schreef DIJK het volgende:
De perfecte oplossing is er niet. Frituren wordt nooit gezond.
Olestra komt het dichtst in de buurt.
Pietverdrietzaterdag 8 oktober 2005 @ 16:51
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:49 schreef DIJK het volgende:


Maar een teveel aan dierlijk vet wel. En dat er teveel vet aan/in je frieten blijft hangen is inherent aan frieten bakken. Ook al bak je op de perfecte temperatuur, laat je goed uitlekken en ga je flink met keukenrol aan de slag.
Eenzijdig en veel eten is nooit goed, alleen sla eten is ook niet goed.
Pietverdrietzaterdag 8 oktober 2005 @ 16:52
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:50 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Olestra komt het dichtst in de buurt.
Ga je alleen nogal van lekken,
DIJKzaterdag 8 oktober 2005 @ 16:59
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenzijdig en veel eten is nooit goed, alleen sla eten is ook niet goed.
Nee daarom moet je ook zeker die lap vlees incluis dierlijk vet blijven eten. Maar is als je regelmatig gebruik maakt van de friteuse, ossewit misschien niet zo'n verstandige keuze.
Martijn_77zaterdag 8 oktober 2005 @ 18:47
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:59 schreef DIJK het volgende:

[..]

Nee daarom moet je ook zeker die lap vlees incluis dierlijk vet blijven eten. Maar is als je regelmatig gebruik maakt van de friteuse, ossewit misschien niet zo'n verstandige keuze.
Verstandig en met mate eten is altijd goed. Maar welke aardappelrassen zijn nu echt goed te frituren?
Nembrioniczaterdag 8 oktober 2005 @ 18:49
Binten
Pietverdrietzaterdag 8 oktober 2005 @ 18:51
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 18:47 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Verstandig en met mate eten is altijd goed. Maar welke aardappelrassen zijn nu echt goed te frituren?
Om friet te maken, zweer ik bij een hoog zetmeelaandeel, dus bloemigkokende, wat grotere aardappels.
Ik weet zo niet wat er aan rassen te koop is tegenwoordig in NL, maar Irene vond ik altijd erg lekker.
Je moet met erg bloemige aardappels, erg voorzichtig zijn. Ze vallen snel uit elkaar als je ze schud.
Thoricalzaterdag 8 oktober 2005 @ 20:11
Bij mij op de markt verkopen ze A de lekkerste frieten en B patat aardappelen.
Bij A haal ik 3x per jaar een kinderfrietje zonder en bij B staat er nooit bij wat voor'n piepers het eigenlijk zijn maar ik ga met PVD mee dat het behoorlijk kruimige aardappels moeten zijn met voor mij een "zoetje".
Zelf denk ik dat het hele ossewit verhaal wat achterhaald is maar dat moet een ieder voor zich zelf weten.
Wat wel belangrijk is, niet te veel tegelijk bakken zodat je frituur niet te veel afkoelt.
habaneromaandag 10 oktober 2005 @ 20:35
nicola aardappel en aragide olie
allsystemshaltmaandag 10 oktober 2005 @ 21:13
Nog niemand heeft het over de dikte van de friet gehad.
Voor de smaak maakt het nogal wat uit als je dikke of dunne friet snijdt
Martijn_77maandag 10 oktober 2005 @ 21:16
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 21:13 schreef allsystemshalt het volgende:
Nog niemand heeft het over de dikte van de friet gehad.
Voor de smaak maakt het nogal wat uit als je dikke of dunne friet snijdt
Maar hoe dik je die friet snijdt is ook smaak gebonden. Ik ken namelijk ook mensen die vinden die dikke friet helemaal niet lekker.
hassanjassanmaandag 10 oktober 2005 @ 21:36
Als je een grill hebt dan moet je es dit doen:

op je mandoline, of iets dergelijks, patat snijden van aardappels in de schil
dan koken in water (met wat zout erbij) tot ze half gaar zijn.

dan afgieten en laten drogen effe op een theedoek

ondertussen heb je je over op 200 graden gezet

doe de aardappels op een bakplaat, olijfolie eroverheen, een zooi hele tenen knoflook erbij beetje mixen en dan onder de grill stoppen....helemaal gaar grillen die patat en ondertussen af en toe omdraaien en je hebt superlekkere patat.

past goed bij een mooi stuk vis of vlees.
Solitariasmaandag 10 oktober 2005 @ 22:30
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 21:36 schreef hassanjassan het volgende:
Als je een grill hebt dan moet je es dit doen:

op je mandoline, of iets dergelijks, patat snijden van aardappels in de schil
dan koken in water (met wat zout erbij) tot ze half gaar zijn.

dan afgieten en laten drogen effe op een theedoek

ondertussen heb je je over op 200 graden gezet

doe de aardappels op een bakplaat, olijfolie eroverheen, een zooi hele tenen knoflook erbij beetje mixen en dan onder de grill stoppen....helemaal gaar grillen die patat en ondertussen af en toe omdraaien en je hebt superlekkere patat.

past goed bij een mooi stuk vis of vlees.
Komend weekeinde ga ik dit een proberen!
Komt mijn 20kg Franse knofloook (verjaardagskadootje van ouders) toch goed van pas!
Nembrionicmaandag 10 oktober 2005 @ 23:05
20KG?
Damn...lekker!
Solitariasmaandag 10 oktober 2005 @ 23:19
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 23:05 schreef Nembrionic het volgende:
20KG?
Damn...lekker!
Ja, + een enorme grijns van mijn pa! Ben nu de knoflookleverancier voor al mijn vrienden....
hassanjassanwoensdag 12 oktober 2005 @ 12:38
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 22:30 schreef Solitarias het volgende:

[..]

Komend weekeinde ga ik dit een proberen!
Komt mijn 20kg Franse knofloook (verjaardagskadootje van ouders) toch goed van pas!
Yups, veel knoflook gebruiken, dat is altijd goed.

Oh ja, tijdens het grillen, moet je de deur een stukje open laten om de grill steeds op maximaal te houden.Maak dus een slang (snake) van alufolie en doe die tussen de overdeur.

Al het water zal ook veel verdampen uit de piepers n snel zal de keuken zich vullen met een heerlijk knoflook aardappelgeur.

een hele lekker variatie hierop is dus het zout met de schil van een citroen en rozemarijn blaadjes in een vijzel fijnmalen en dan na het bakken op de patat doen...heerlijk.
Pietverdrietwoensdag 12 oktober 2005 @ 12:47
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 23:19 schreef Solitarias het volgende:

[..]

Ja, + een enorme grijns van mijn pa! Ben nu de knoflookleverancier voor al mijn vrienden....
Nu nog een mooi wapen boven de deur
Hofleverancierknofleverancier
Cappucinomaandag 31 oktober 2005 @ 16:59
quote:
Op vrijdag 7 oktober 2005 18:42 schreef Solitarias het volgende:
Ik bak tegenwoordig zelf vaak patat: aarappels schillen, snijden, 1x bakken/frituren in olie bij lage temperatuur (150 denk ik), af laten koelen, daarna nog 1x frituren bij 180 graden.

Kun je voor het lekkerste (krokantste) resultaat nu beter een "kruimige" of "vastkokende" pieper gebruiken? (waarbij ik de aardappel uiteraard niet kook, maar dat zijn toch de kreten die er op de aardappelzak staan?)

Oftewel: Wat zijn de beste aardappels om patat van te maken? Bintje, eigenheimer, ander ras?

Binnenkort maar eens met zoete aardappels aan het experimenteren slaan!

Olie is btw mix van 1 liter olijfolie en 1 liter zonnebloemolie.....
Hoelang bak je ze de eerste keer? En hoelang daarna?
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 03:37
Honger tvp
Maya_Bdonderdag 5 februari 2009 @ 03:38
Bildstar*****
liesje1979donderdag 5 februari 2009 @ 03:38
Kruimig en zo oud mogelijk!
Maya_Bdonderdag 5 februari 2009 @ 03:39
Opperdoezzzzzzzzzzzz...of casave ook goed:-)
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 03:41
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:38 schreef liesje1979 het volgende:
Kruimig en zo oud mogelijk!
Hoeveel graden en welk vet?
liesje1979donderdag 5 februari 2009 @ 03:44
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:41 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Hoeveel graden en welk vet?
Weet ik veel!
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 03:46
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:44 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Weet ik veel!
Nee je weet niet veel!
Morwendonderdag 5 februari 2009 @ 03:46
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:38 schreef liesje1979 het volgende:
Kruimig en zo oud mogelijk!
Waarom dat dan?
Twerkdonderdag 5 februari 2009 @ 03:47
Het gaat niet om de patat, maar om de saus.. Ketchup, curry, chilisaus of zelfs appelmoes.. Alles draait om de saus
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 03:47
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:46 schreef Morwen het volgende:

[..]

Waarom dat dan?
Ossenwit schijnt ook lekker te zijn . Al vraag ik me A af of het nog verkocht wordt en B je kunt er alleen patat in maken geen snacks.
Morwendonderdag 5 februari 2009 @ 03:48
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:41 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Hoeveel graden en welk vet?
Volgensmij 150 graden voorbakken,terugkoelen en dan op 180 afbakken.
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 03:48
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:47 schreef Twerk het volgende:
Het gaat niet om de patat, maar om de saus.. Ketchup, curry, chilisaus of zelfs appelmoes.. Alles draait om de saus
D'Ananas kom er maar in
Morwendonderdag 5 februari 2009 @ 03:49
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:47 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Ossenwit schijnt ook lekker te zijn . Al vraag ik me A af of het nog verkocht wordt en B je kunt er alleen patat in maken geen snacks.
Ossewit alleen nog in Belgie dacht ik. Arachideolie oid schijnt ook lekker te zijn.
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 03:50
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:48 schreef Morwen het volgende:

[..]

Volgensmij 150 graden voorbakken,terugkoelen en dan op 180 afbakken.


Doe het meestal ook zo . Alleen soms hebben de patatjes wel wat viagra nodig (beetje slapjes etc) . Wel veel lekkerder dan die fabrieksdiepvies zooi
liesje1979donderdag 5 februari 2009 @ 03:50
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:46 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Nee je weet niet veel!
Klopt!

http://www.diamant.nl/pages_producten/diamant_frituurolie.html

Het is bijna gezond!
liesje1979donderdag 5 februari 2009 @ 03:52
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:46 schreef Morwen het volgende:

[..]

Waarom dat dan?
Morwen! !

Geen idee, ik heb ooit een jaar in een groentenzaak gewerkt en die schenen het beste te zijn.
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 03:53
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:49 schreef Morwen het volgende:

[..]

Ossewit alleen nog in Belgie dacht ik. Arachideolie oid schijnt ook lekker te zijn.
Arachideolie hoor je idd veel mensen over . Maar waar nou precies het voordeel inzit met die olie is me niet geheel duidelijk . De prijs i.i.g. niet . peperduur dat spul.
Olijfolie schijt ook prima te zijn maar levert een sterke smaak op en vind ik niet zo lekker.
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 03:55
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:52 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Morwen! !

Geen idee, ik heb ooit een jaar in een groentenzaak gewerkt en die schenen het beste te zijn.
Hier bij Bram Ladage gebruiken ze bintjes. En hebben al diverse prijze aangaande gezondste/ beste patat van Nederland etc gewonnen. Blijft natuurlijk subjectief . Idd kiezen voor een zetmeelrijke aardappel . Nicola schijnt ook goed te werken.
Twerkdonderdag 5 februari 2009 @ 04:04
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:48 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

D'Ananas kom er maar in
Wie?
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 04:06
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 04:04 schreef Twerk het volgende:

[..]

Wie?
De frituurkoning

Gebakken kaassoufflés
Twerkdonderdag 5 februari 2009 @ 04:09
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 04:06 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

De frituurkoning

Gebakken kaassoufflés
Aha ok.. Het lijkt me niet te vreten, maar het idee is aardig. Wellicht zou de juiste saus nog wat kunnen compenseren
Morwendonderdag 5 februari 2009 @ 04:09
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:52 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Morwen! !

Geen idee, ik heb ooit een jaar in een groentenzaak gewerkt en die schenen het beste te zijn.
Hey

Lijkt mij juist dat die uit elkaar vallen, maar als jij het zegt
Morwendonderdag 5 februari 2009 @ 04:11
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:53 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Arachideolie hoor je idd veel mensen over . Maar waar nou precies het voordeel inzit met die olie is me niet geheel duidelijk . De prijs i.i.g. niet . peperduur dat spul.
Olijfolie schijt ook prima te zijn maar levert een sterke smaak op en vind ik niet zo lekker.
Olijfolie lijkt mij idd helemaal niks, zou dan eerder voor een neutrale olie gaan. Eerdaags maar weer eens maken
liesje1979donderdag 5 februari 2009 @ 04:11
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 04:09 schreef Morwen het volgende:

[..]

Hey

Lijkt mij juist dat die uit elkaar vallen, maar als jij het zegt
ja als ik het zeg!
(Maar serieus de oude kruimige aardappels waren erg in trek! )

Waar was je?
Maya_Bdonderdag 5 februari 2009 @ 04:13
Ja, even naar Piet patat Pastinaak(k)t een Frietke eten met Pik Van Lilly
Morwendonderdag 5 februari 2009 @ 04:16
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 04:11 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

ja als ik het zeg!
(Maar serieus de oude kruimige aardappels waren erg in trek! )

Waar was je?
Ke dan

Netwas ik even mijn neus snuiten, moest ik dat melden
liesje1979donderdag 5 februari 2009 @ 04:17
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 04:16 schreef Morwen het volgende:

[..]

Ke dan

Netwas ik even mijn neus snuiten, moest ik dat melden
Nee ik had je gemist in de nachtploeg
Morwendonderdag 5 februari 2009 @ 04:21
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 04:17 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Nee ik had je gemist in de nachtploeg
Ben een beetje ziekjes... Maar dat is geheel offtopic.

Patat
liesje1979donderdag 5 februari 2009 @ 04:45
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 04:21 schreef Morwen het volgende:

[..]

Ben een beetje ziekjes... Maar dat is geheel offtopic.

Patat
!

Mensen die friet zeggen
Twerkdonderdag 5 februari 2009 @ 04:55
Mensen die friet eten
Pacmaniacdonderdag 5 februari 2009 @ 04:56
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 04:45 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

!

Mensen die friet zeggen
Niet hier a.u.b.
Pacmaniaczondag 8 februari 2009 @ 02:48
Vandaag weer gemaakt en was

Alleen ze waren wat slapjes? Heb ze voorgebakken op 150 graden daarna afgebakken op 175. Iemand een suggestie waardoor ze wat meer krokant worden?
Sorelladinsdag 10 februari 2009 @ 20:28
tvp die van mij zijn ook altijd slapjes
Pacmaniacwoensdag 11 februari 2009 @ 05:17
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 20:28 schreef Sorella het volgende:
tvp die van mij zijn ook altijd slapjes
Sorella ik heb het nu net anders gedaan. Pan op 140 graden en voorbakken. Duurt wel even maar vooruit. Als het goed is zijn ze nu minder donker dan dat je ze op 150/160 graden doet. Daarna ipv 180 op 170 afbakken.

Marginale verschillen maar het heeft hier goed gewerkt
dvrwoensdag 11 februari 2009 @ 05:58
quote:
Op zondag 8 februari 2009 02:48 schreef Pacmaniac het volgende:

Alleen ze waren wat slapjes? Heb ze voorgebakken op 150 graden daarna afgebakken op 175. Iemand een suggestie waardoor ze wat meer krokant worden?
Vergeet dat voorbakken, en kóók ze even voor (minuutje of 4). Dan laten uitdampen en in de frituur. Worden ze lekker krokant van en ze worden goudgeel in plaats van ranzig bruin van de aangebrande suikers.

Arachide (pinda) olie zou ik niet doen, dat spattert ontzettend. Wie geen dierlijk vet wil gebruiken kan huismerk frituurvet van C1000 of AH gebruiken, dat van palmvet gemaakt is (wel even controleren, kan intussen veranderd zijn). Palmvet is net als Ossewit verzadigd vet, maar heeft ook het voordeel dat er nauwelijks schadelijke transvetten in ontstaan.
Pacmaniacwoensdag 11 februari 2009 @ 06:05
quote:
Op woensdag 11 februari 2009 05:58 schreef dvr het volgende:

[..]

Vergeet dat voorbakken, en kóók ze even voor (minuutje of 4). Dan laten uitdampen en in de frituur. Worden ze lekker krokant van en ze worden goudgeel in plaats van ranzig bruin van de aangebrande suikers.

Arachide (pinda) olie zou ik niet doen, dat spattert ontzettend. Wie geen dierlijk vet wil gebruiken kan huismerk frituurvet van C1000 of AH gebruiken, dat van palmvet gemaakt is (wel even controleren, kan intussen veranderd zijn). Palmvet is net als Ossewit verzadigd vet, maar heeft ook het voordeel dat er nauwelijks schadelijke transvetten in ontstaan.
Klinkt puik

Moet je ze dan eerst zeker weer heel goed laten drogen?
mistdeja1woensdag 11 februari 2009 @ 20:10
je zou ook ipv de aardappels gaar te koken de aardappels gaar kunnen frituren op ongeveer 160 graden, later frituur je ze dan ipv op 180graden op 190 graden dan zijn ze wel knapperig aardappels gaar koken voor friet/patat heb ik zowiezo nooit van gehoort, water en frituur = not done, succes
mistdeja1woensdag 11 februari 2009 @ 20:11
sorry verkeert gelezen.. je doet het goed, gewoon 2e temperatuur verhogen dan zijn ze knapperig
dvrdonderdag 12 februari 2009 @ 13:46
quote:
Op woensdag 11 februari 2009 06:05 schreef Pacmaniac het volgende:

Moet je ze dan eerst zeker weer heel goed laten drogen?
Nee hoor, gewoon na het koken afgieten in een vergiet (of beter: zeef), een minuutje laten uitdampen en dan hup de frituur in.
Pacmaniacvrijdag 20 februari 2009 @ 04:30
quote:
Op donderdag 12 februari 2009 13:46 schreef dvr het volgende:

[..]

Nee hoor, gewoon na het koken afgieten in een vergiet (of beter: zeef), een minuutje laten uitdampen en dan hup de frituur in.
Morgen/straks maar weer eens proberen.Voorkoken gaat ik doen. Iemand anders nog praktische tips?
Twerkvrijdag 20 februari 2009 @ 04:36
Alles maar dan ook echt alles draait om de saus.
Morwenvrijdag 20 februari 2009 @ 04:38
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 04:36 schreef Twerk het volgende:
Alles maar dan ook echt alles draait om de saus.
Precies, gedoe met die patat steeds

Tipje voor extra lekker: Paprikapoeder erover of voor pittig cayennepeper
popolonvrijdag 20 februari 2009 @ 04:40
Saus is juist bijzaak.
Pacmaniacvrijdag 20 februari 2009 @ 04:42
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 04:40 schreef popolon het volgende:
Saus is juist bijzaak.
Fail !


Yoghonaise of andere Light bagger verneuken je patatje compleet. Volle Zaanse mayo met 80 % vet. Maar je moet ook niet elke dag frietuur naar binnenwerken dus health /care.
Twerkvrijdag 20 februari 2009 @ 04:43
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 04:42 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Fail !


Yoghonaise of andere Light bagger verneuken je patatje compleet. Volle Zaanse mayo met 80 % vet. Maar je moet ook niet elke dag frietuur naar binnenwerken dus health /care.
Dit klinkt me echt als muziek in de oren.. Deze realistische, verstandige taal. Hulde.
popolonvrijdag 20 februari 2009 @ 04:43
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 04:42 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Fail !
lightedvrijdag 20 februari 2009 @ 12:23
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:55 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Hier bij Bram Ladage gebruiken ze bintjes. En hebben al diverse prijze aangaande gezondste/ beste patat van Nederland etc gewonnen. Blijft natuurlijk subjectief . Idd kiezen voor een zetmeelrijke aardappel . Nicola schijnt ook goed te werken.
En welke MAYO gebruiken jullie bij BRAM? Vroeg het een keer toen zeiden ze die Remia lite ofzo, die groene, maar die is het niet volgens mij, smaakt heel anders
neinvrijdag 20 februari 2009 @ 13:20
Zaanse mayo lekker vet ook
En daarbij, voor de mensen die op hun vet letten: wat maakt dat kleine beetje meer olie in de mayo nou uit op een bak PATAT? Serieus
Sorellavrijdag 20 februari 2009 @ 15:22
Aardappelen geschild en met de patatten snijder in reepjes gesneden, Daarna in de frituurolie gegooid op 140/150 graden een minuut of 5 en nu staan ze uit te lekken tot het etens tijd is.
Ben benieuwd of ze nu wel knapperig zijn als ze straks op 170 afgebakken worden.
neinvrijdag 20 februari 2009 @ 18:17
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 15:22 schreef Sorella het volgende:
Aardappelen geschild en met de patatten snijder in reepjes gesneden, Daarna in de frituurolie gegooid op 140/150 graden een minuut of 5 en nu staan ze uit te lekken tot het etens tijd is.
Ben benieuwd of ze nu wel knapperig zijn als ze straks op 170 afgebakken worden.
Laat even weten hoe het is gelukt!
Sorellavrijdag 20 februari 2009 @ 20:49
Slappe hap
Misschien omdat het kruimige aardappels waren ?
Oja eerst koken hielp ook niet bleven ze ook slap (verleden week gedaan)
Pacmaniacvrijdag 20 februari 2009 @ 20:54
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 20:49 schreef Sorella het volgende:
Slappe hap
Misschien omdat het kruimige aardappels waren ?
Oja eerst koken hielp ook niet bleven ze ook slap (verleden week gedaan)
Net voorgekookt 4 min en dan zo de pan in op 175 en perfect krokant

Alleen je kan wel je frituurvet wegpleuren das beetje jammer
Sorellazaterdag 21 februari 2009 @ 08:38
Ik heb ze ook weleens voorgekookt maar bleef slappe hap, misschien was de temp te hoog volgende keer maar weer proberen. Als het niet lukt dan koop ik wel die nieuwe crunch patat van aviko d8 ??
Pacmaniaczondag 22 februari 2009 @ 04:04
quote:
Op zaterdag 21 februari 2009 08:38 schreef Sorella het volgende:
Ik heb ze ook weleens voorgekookt maar bleef slappe hap, misschien was de temp te hoog volgende keer maar weer proberen. Als het niet lukt dan koop ik wel die nieuwe crunch patat van aviko d8 ??
Dan moet het wel aan je aardappelen liggen. Ik had nu aardappelen van de Bas vd Heijden .
Blauwe zak merk Top's en dan iets kruimig. Lekkere grote aardappelen ook en superkrokante patat
Twerkzondag 22 februari 2009 @ 04:05
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 04:40 schreef popolon het volgende:
Saus is juist bijzaak.
liesje1979zondag 22 februari 2009 @ 04:19
quote:
Op zondag 22 februari 2009 04:05 schreef Twerk het volgende:

[..]


Ik was toch al eerder in Cul geweest, en jij ook!
Twerkzondag 22 februari 2009 @ 04:20
quote:
Op zondag 22 februari 2009 04:19 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Ik was toch al eerder in Cul geweest, en jij ook!
Oow ok :p

Weinig indruk gemaakt blijkbaar
liesje1979zondag 22 februari 2009 @ 04:23
quote:
Op zondag 22 februari 2009 04:20 schreef Twerk het volgende:

[..]

Oow ok :p

Weinig indruk gemaakt blijkbaar

Integenstelling tot het saustopic!
Pacmaniaczondag 22 februari 2009 @ 04:23
quote:
Op zondag 22 februari 2009 04:23 schreef liesje1979 het volgende:

[..]


Integenstelling tot het saustopic!
Waar?
Twerkzondag 22 februari 2009 @ 04:23
kraaksandaalzondag 22 februari 2009 @ 04:25
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:20 schreef nein het volgende:
Zaanse mayo lekker vet ook

Die Mayo is beste in NL te krijgen en nog goedkoopste ook.
Pacmaniaczondag 22 februari 2009 @ 04:27
quote:
Op zondag 22 februari 2009 04:25 schreef kraaksandaal het volgende:

[..]

Die Mayo is beste in NL te krijgen en nog goedkoopste ook.
Nederland kennende is dat volgend jaar ook afglopen. Zullen we wel vettax o.i.d. moeten gaan betalen(al die stoute plannen van Bos moeten toch ergens van bekostigt worden)
liesje1979zondag 22 februari 2009 @ 04:27
quote:
Op zondag 22 februari 2009 04:23 schreef Twerk het volgende:

Ja!! Ketchup uiteraard.
Maar nee, het haalt het niet bij je saustopic, hoewel close.
Morwenzondag 22 februari 2009 @ 04:28
quote:
Op zondag 22 februari 2009 04:27 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Nederland kennende is dat volgend jaar ook afglopen. Zullen we wel vettax o.i.d. moeten gaan betalen(al die stoute plannen van Bos moeten toch ergens van bekostigt worden)
Zaanse Mayo light
liesje1979zondag 22 februari 2009 @ 04:28
Huh? Ik quote iets anders dan ?
Twerkzondag 22 februari 2009 @ 04:29


Misschien moet iedereen de OP+eventueel reacties maar uitprinten en bij de lokale snackbar door de brievenbus gooien om zo mogelijk ze bewust te maken van hun nalatende gedrag
liesje1979zondag 22 februari 2009 @ 04:33
quote:
Op zondag 22 februari 2009 04:29 schreef Twerk het volgende:


Misschien moet iedereen de OP+eventueel reacties maar uitprinten en bij de lokale snackbar door de brievenbus gooien om zo mogelijk ze bewust te maken van hun nalatende gedrag
Misschien moet er een speciale politieke partij komen ter behoud van bepaalde normen en waarden in de fastfood maatschappij.
Het is patat,
Speciaal is met ketchup
Standaard geen uitjes op de oorlog
En sausjes maken het eten.


Ik zou op je stemmen
devlinmrwoensdag 25 februari 2009 @ 16:57
Aardappelen bestaan voornamelijk uit water en zetmeel en zijn opgebouwd uit cellen die zetmeelkorrels bevatten. Onder invloed van warmte nemen de zetmeelkorrels water op dat afkomstig is uit de aardappelcel en zo gaart de aardappel. Dit principe geldt zowel voor gefrituurde als voor gekookte aardappels.

Een kruimig aardappel neemt minder olie op dan een vastkokende. de kruimige aardappel bevat meer zetmeel en is daardoor minder doordringbaar voor olie en zal hierdoor ook knapperiger worden.. Wat dat betreft is het belangrijk om te weten dat de buitenkant van een hele aardappel doorgaans meer zetmeel bevat. De frites die worden gesneden uit de buitenkant worden dus knapperiger !
Voor de binnenkant van de frites verlangen we echter de smeuige beet van vastkokende aardappels.
Speciaal gecultiveerde fritesaardappels houden daarom het midden tussen vastkokend en kruimig
Geschikte soorten zijn: Agria Victoria, Bintje, Sante, Elba, Donald of Primera.

Gebruik bij het snijden altijd een vlijmscherp mes. Botte messen beschadigen de aanzienlijk meer dan scherpe. De beschadiging van de cellen leidt tot een meer poreuze korst die veel olie opneemt.
Door deze beschadigingen is het ook van groot belang dat na het snijden de frites goed worden afgespoeld om het vrijgekomen zetmeel weg te spoelen. Dit zetmeel vervuild namelijk de frituurolie.

vwb de olieen of de vetten:

tja, dierlijk vet is dan misschien wat slechter voor den mensch, het geeft wel het knapperigste resultaat.

Het gebruik van smaakvolle olieen inclusief extra vierge olijfolie wordt afgeraden vanwege de hoge temperaturen waarbij kankerverwekkende stoffen ontstaan.
Zuivere olieen als Arachideolie, geraffineerde olijfolie, zonnebloemolie, canolaolie of maiskiemolie zijn wel geschikt

Wat men nog weleens vergeet is dat het ook nog eens belangrijk is hoe je je friet snijd.
waarom?
Hoe dunner de frites hoe groter de relatieve olieopname. de dikte van een laagje olie in frites is ongeveer 0.2mm,. Luciferfrites of chips bestaan dus bijna uit pure olie.

De diepere smaak van frites ontstaat vooral aan het oppervlak. Een geribbeld oppervlak of het dun snijden van frites kan dus meer smaak geven.

Als de frites dun genoeg zijn, kan het voorbakken worden overgeslagen.

Denk eraan dat dunne frites een groot oppervlakte hebben in verhouding tot hun gewicht. Hierdoor daalt de temperatuur van de olie meer vergeleken met een gelijke hoeveelheid (in gewicht) dikker gesneden frites.
Dunnere frites dienen dus in kleinere porties gebakken te worden.

Nog een leuk weetje:
Antioxidanten gaan het oxideren - ranzig worden- van olie tegen. Veel kruiden bevatten antioxidanten. Rozemarijn is hiervan een goed voorbeeld. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat rozemarijnextract de kwaliteit van de frituurolie zelfs tot 2 keer langer goed houdt. Daarnaast heeft rozemarijn een positief effect op de smaak. Ferran Adria (el bulli) adviseerd dan ook om een takje rozemarijn kort (30 sec) te laten meebakken in de olie.
Morwendonderdag 26 februari 2009 @ 02:00
quote:
Op woensdag 25 februari 2009 16:57 schreef devlinmr het volgende:
*knip

Kruimige aardappels met een scherp mes in niet te dunne reepjes en dan in zonnebloemolie. *check

Ga ik morgen denk ik maar eens proberen: Fish and Chips

PS: iemand nog een tip waar ossewit (die blokken, geen vloeibare zooi) te koop is?
liesje1979donderdag 26 februari 2009 @ 02:03
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:00 schreef Morwen het volgende:

[..]


Kruimige aardappels met een scherp mes in niet te dunne reepjes en dan in zonnebloemolie. *check

Ga ik morgen denk ik maar eens proberen: Fish and Chips

PS: iemand nog een tip waar ossewit (die blokken, geen vloeibare zooi) te koop is?

Ja maar je duikt steeds op als laatste poster in myat, en nu weer hier.
Waar dan ook.....
Morwen!!!!!!
Morwendonderdag 26 februari 2009 @ 02:06
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:03 schreef liesje1979 het volgende:

[..]


Ja maar je duikt steeds op als laatste poster in myat, en nu weer hier.
Waar dan ook.....
Morwen!!!!!!
Whehehehe

Dat heb je als je me stalkt heh
kraaksandaaldonderdag 26 februari 2009 @ 02:06
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:00 schreef Morwen het volgende:


PS: iemand nog een tip waar ossewit (die blokken, geen vloeibare zooi) te koop is?
In Belgie waarschijnlijk, hier frituurt er zowat geen kwaletaria meer in.
Morwendonderdag 26 februari 2009 @ 02:14
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:06 schreef kraaksandaal het volgende:

[..]

In Belgie waarschijnlijk, hier frituurt er zowat geen kwaletaria meer in.
Ja, Belgie, I know Maar daar woont mijn huis niet, waarde kraaksandaal.
liesje1979donderdag 26 februari 2009 @ 02:20
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:06 schreef Morwen het volgende:

[..]

Whehehehe

Dat heb je als je me stalkt heh
Ja oude aardappels moet je hebben!


Jij komt in myat, ik niet in de jouwe!
kraaksandaaldonderdag 26 februari 2009 @ 02:23
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:14 schreef Morwen het volgende:

[..]

Ja, Belgie, I know Maar daar woont mijn huis niet, waarde kraaksandaal.
http://www.foodservice.va(...)ducten?categorie=335
Morwendonderdag 26 februari 2009 @ 02:29
quote:
Dat is wel wat ik bedoel ja, maar:

[Vandemoortele richt zich op twee belangrijke markten: de ambachtelijke bakkerij (Bakery) en de horeca (Foodservice).

Niet gericht op Supermarkten of individuele klanten. En om er nou een truc van aan te laten rukken

Maar, thanx voor het meedenken.
kraaksandaaldonderdag 26 februari 2009 @ 02:30
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:29 schreef Morwen het volgende:


Maar, thanx voor het meedenken.
Misschien een inkoopactie organiseren?
Morwendonderdag 26 februari 2009 @ 02:37
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:30 schreef kraaksandaal het volgende:

[..]

Misschien een inkoopactie organiseren?
Ik zou eerst weleens willen weten waarom het uit de handel gehaald is, in dit topic en andere vinden mensen het toch lekkerder dan vloeibare vetten. Zal het de ultieme bemoeizucht van de gezondheidspolitie zijn?

Ik heb een tijdje in de horeca gewerkt en het is echt een drama om vloeibaar frituurvet te vervangen en je apparaten schoon te maken. Lijkt wel lijm. Terwijl met dierlijk vet was ik zo klaar...
kraaksandaaldonderdag 26 februari 2009 @ 03:18
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 02:37 schreef Morwen het volgende:

Zal het de ultieme bemoeizucht van de gezondheidspolitie zijn?


In NL is Ossewit nooit echt populair geweest, meeste frituurs/ snackbars hadden eerst goedkoop ander spul in blokken en daarna wat ze nu hebben, reuze gezond enzo.
Morwendonderdag 26 februari 2009 @ 03:29
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 03:18 schreef kraaksandaal het volgende:

[..]

In NL is Ossewit nooit echt populair geweest, meeste frituurs/ snackbars hadden eerst goedkoop ander spul in blokken en daarna wat ze nu hebben, reuze gezond enzo.
Gaat mij niet om de naam verder, maar om de inhoud dus àls het nog onder een andere naam te koop is nu hoor ik dat ook graag.

Je hebt overigens nog steeds wel blokken vet maar die hebben ze ook plantaardig gemaakt op 1 of andere manier
kraaksandaaldonderdag 26 februari 2009 @ 03:43
Ik doe in ieder geval mee om 't weer te krijgen dat spul, er gaat niets boven ossewit in de frituurpan.
Pacmaniacdonderdag 26 februari 2009 @ 05:35
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 03:43 schreef kraaksandaal het volgende:
Ik doe in ieder geval mee om 't weer te krijgen dat spul, er gaat niets boven ossewit in de frituurpan.
Volgens mij uiteindelijk nog "gezonder" ook. Al die omega 5 vetten in plantaardige olie is misschien wel slechter. Daarnaast gaat olie minder lang mee ook (dwz te lang door frituren in zonnebloemolie etc)
devlinmrdonderdag 26 februari 2009 @ 09:15
Ik zag van de week nog Ossewit bij AH XXL liggen. T'is dus gewoon te koop.

Ook lekker trouwens, frituren in geklaarde boter

[ Bericht 52% gewijzigd door devlinmr op 26-02-2009 09:31:26 ]
Morwenzaterdag 28 februari 2009 @ 04:01
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 09:15 schreef devlinmr het volgende:
Ik zag van de week nog Ossewit bij AH XXL liggen. T'is dus gewoon te koop.

Ook lekker trouwens, frituren in geklaarde boter
Nu met die vervloekte voetbalplaatjeshype was ik dus weer eens een keer in de AH en zie daar: Ossewit

@kraaksandaal: Bel die vrachtwagen maar af
Stereotomyzaterdag 28 februari 2009 @ 04:02
Mor
Morwenzaterdag 28 februari 2009 @ 04:03
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 04:02 schreef Stereotomy het volgende:
Mor
Palm
Stereotomyzaterdag 28 februari 2009 @ 04:05
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 04:03 schreef Morwen het volgende:

[..]

Palm
Ik lust ook wel een frietje ossewit, als het toch een frietje moet zijn.
Twerkzaterdag 28 februari 2009 @ 04:15
Maar frietsaus.
Pacmaniaczaterdag 28 februari 2009 @ 06:26
Schandalig trouwens dat er vrijwel nergens in supermarkten goede bintjes te koop zijn. Van die grote jongens weet je wel. Met de kleintjes blijft het een beetje behelpen.

Trouwens met de kwaliteit "verse" zakjes patataardappelen(gesneden en wel) is het ook uitermate droevig gesteld.
Twerkzaterdag 28 februari 2009 @ 06:29
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 06:26 schreef Pacmaniac het volgende:
Schandalig trouwens dat er vrijwel nergens in supermarkten goede bintjes te koop zijn. Van die grote jongens weet je wel. Met de kleintjes blijft het een beetje behelpen.

Trouwens met de kwaliteit "verse" zakjes patataardappelen(gesneden en wel) is het ook uitermate droevig gesteld.
Je maakt het daadwerkelijke voedsel veel te belangrijk joh.
Divelzaterdag 28 februari 2009 @ 06:33
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 06:26 schreef Pacmaniac het volgende:
Schandalig trouwens dat er vrijwel nergens in supermarkten goede bintjes te koop zijn. Van die grote jongens weet je wel. Met de kleintjes blijft het een beetje behelpen.

Trouwens met de kwaliteit "verse" zakjes patataardappelen(gesneden en wel) is het ook uitermate droevig gesteld.
Bintjes zijn tegenwoordig bijna nergens meer te koop. Ditt ras word steeds zwakker en dus hebben ze andere rassen die meer resistent zijn.
Pacmaniaczaterdag 28 februari 2009 @ 06:33
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 06:29 schreef Twerk het volgende:

[..]

Je maakt het daadwerkelijke voedsel veel te belangrijk joh.
Voor het beste resultaat moeten zowel de sauzen alsmede de snacks/patat van sublieme kwaliteit zijn.
Pacmaniaczaterdag 28 februari 2009 @ 06:35
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 06:33 schreef Divel het volgende:

[..]

Bintjes zijn tegenwoordig bijna nergens meer te koop. Ditt ras word steeds zwakker en dus hebben ze andere rassen die meer resistent zijn.
Succes formule Bram Ladage gebruikt sinds jaar en dag binten hoor. Als hun ze op grote schaal kunnen krijgen moet dat voor de huis tuin en keuken frituur-koning ook mogelijk zijn.
Divelzaterdag 28 februari 2009 @ 06:49
Blijkbaar dus niet. Ik zie ze soms nog wel eens bij een boer liggen maar in de winkels zeker al een jaar of 5 niet meer.
Isabeauzaterdag 28 februari 2009 @ 06:50
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 06:35 schreef Pacmaniac het volgende:

Succes formule Bram Ladage gebruikt sinds jaar en dag binten hoor. Als hun ze op grote schaal kunnen krijgen moet dat voor de huis tuin en keuken frituur-koning ook mogelijk zijn.
Misschien kopen die wel alle Bintjes op in Nederland en zijn ze daarom zo slecht verkrijgbaar
Pacmaniaczaterdag 28 februari 2009 @ 06:52
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 06:50 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Misschien kopen die wel alle Bintjes op in Nederland en zijn ze daarom zo slecht verkrijgbaar
Als dat het geval mocht zijn moeten ze per direct geboycot worden!

Bintjes
Konevzondag 1 maart 2009 @ 17:48
Ik zelf werk bij een tent waar we verse friet maken, en in de zomer maken we die van Frieslanders aardappelen, erg lekker!:) Maar die zijn er alleen vanaf mei/juni ongeveer geloof ik.
Divelmaandag 2 maart 2009 @ 09:23
Frieslanders zijn de nieuwe Bintjes aan het worden, ze hebben ongeveer dezelfde eigenschappen. Redelijk vast van structuur en dus ideaal voor patat en puree.
AAA2009donderdag 29 oktober 2009 @ 12:19
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 12:11 schreef Winner_Taco het volgende:

[..]

Bintjes ??? Die zijn in de Randstad niet meer te krijgen !
nee, patat aardappelen

ik zocht in de winkels maar nergens te krijgen

volgens de tv kostten ze bijna niks, 18cent per kilo ongeveer, zijn wel de duurste aardappelen..
AAA2009donderdag 29 oktober 2009 @ 12:23
de prijs van patat gaat 10x over de kop

onderwerp voor keuringsdienst van waarde.
Winner_Tacodonderdag 29 oktober 2009 @ 12:37
Ik wil bintjes

Sorelladonderdag 29 oktober 2009 @ 16:43
Tegenwoordig gooi ik mijn verse patat in een pan gevuld met slaolie en zet daarna het gas aan.
Voor mij geen patat uit de frituurpan meer
Pietverdrietdonderdag 29 oktober 2009 @ 17:53
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 16:43 schreef Sorella het volgende:
Tegenwoordig gooi ik mijn verse patat in een pan gevuld met slaolie en zet daarna het gas aan.
Voor mij geen patat uit de frituurpan meer
iiiiiiiiiiiiiieuw, friet uit stinkende slaolie.
Stereotomydonderdag 29 oktober 2009 @ 18:03
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 16:43 schreef Sorella het volgende:
Tegenwoordig gooi ik mijn verse patat in een pan gevuld met slaolie en zet daarna het gas aan.
Voor mij geen patat uit de frituurpan meer
Je wil geen frituurpan maar je gooit je friet in olie dat minder geschikt is voor frituren en gaat het vervolgens op een gasbron frituren?

Oooookay.
Dunckiedonderdag 29 oktober 2009 @ 18:09
tvp
Isabeaudonderdag 29 oktober 2009 @ 18:11
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 16:43 schreef Sorella het volgende:
Tegenwoordig gooi ik mijn verse patat in een pan gevuld met slaolie en zet daarna het gas aan.
Voor mij geen patat uit de frituurpan meer
Ik snap hem niet helemaal. Doe je nou je verse aardappelstokjes in een pan met koude slaolie die je dan vervolgens warm gaat maken?
Stereotomydonderdag 29 oktober 2009 @ 21:12
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 18:11 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik snap hem niet helemaal. Doe je nou je verse aardappelstokjes in een pan met koude slaolie die je dan vervolgens warm gaat maken?
Lekker.
Sorelladonderdag 29 oktober 2009 @ 22:24
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 18:11 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik snap hem niet helemaal. Doe je nou je verse aardappelstokjes in een pan met koude slaolie die je dan vervolgens warm gaat maken?
Yup, slaolie, arachide olie, olijfolie, frituurolie als het maar olie is
Pietverdrietdonderdag 29 oktober 2009 @ 22:26
* Pietverdriet maakt een aantekening niet bij Sorella friet te eten
Stereotomydonderdag 29 oktober 2009 @ 22:28
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 22:24 schreef Sorella het volgende:

[..]

Yup, slaolie, arachide olie, olijfolie, frituurolie als het maar olie is
En dit vind je beter dan de frituurpan, omdat... ?
Mirjamdonderdag 29 oktober 2009 @ 22:29
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 16:43 schreef Sorella het volgende:
Tegenwoordig gooi ik mijn verse patat in een pan gevuld met slaolie en zet daarna het gas aan.
Voor mij geen patat uit de frituurpan meer
je weet dat je patat zich eerst helemaal volzuigt met olie?
en dus ontzettend vet en smerig wordt?
Sorelladonderdag 29 oktober 2009 @ 23:14
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 22:29 schreef Mirjam het volgende:

[..]

je weet dat je patat zich eerst helemaal volzuigt met olie?
en dus ontzettend vet en smerig wordt?
Lol dat d8 ik dus ook maar dat valt ontzettend mee dat vet worden. In de frituurpan had ik altijd friet wat naar beneden hing, van die slappe hap wat ik ook probeerde. voorkoken, voorfrituren op 150/160 graden het maakte allemaal niet uit heb bleef slappe hap.
Nu heb ik stevige patat, zacht van binnen en niet (zo) vet en als ik het bak stinkt mijn huis er ook niet naar, zeker de eerste keer niet.

Ik heb het uit een of ander tijdschrift bij een client gehaald.

Mijn theorie is dat door het water wat zich in de verse patat bevind het vet er weer uitgedrukt wordt want het borrelten als een gek. maar dat is dus mijn theorie
Winner_Tacodonderdag 29 oktober 2009 @ 23:28
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 16:43 schreef Sorella het volgende:
Tegenwoordig gooi ik mijn verse patat in een pan gevuld met slaolie en zet daarna het gas aan.
Voor mij geen patat uit de frituurpan meer
Dit lijkt me heel erg vies
Sorellavrijdag 30 oktober 2009 @ 08:16
Je moet (bijna)alles een keer geprobeerd hebben dan pas kan er geoordeeld worden.
Dus ik zou zeggen pak een pan

P.s. met patat uit de koeling gaat het ook.