abonnement Unibet Coolblue
pi_31261536
Ik bak tegenwoordig zelf vaak patat: aarappels schillen, snijden, 1x bakken/frituren in olie bij lage temperatuur (150 denk ik), af laten koelen, daarna nog 1x frituren bij 180 graden.

Kun je voor het lekkerste (krokantste) resultaat nu beter een "kruimige" of "vastkokende" pieper gebruiken? (waarbij ik de aardappel uiteraard niet kook, maar dat zijn toch de kreten die er op de aardappelzak staan?)

Oftewel: Wat zijn de beste aardappels om patat van te maken? Bintje, eigenheimer, ander ras?

Binnenkort maar eens met zoete aardappels aan het experimenteren slaan!

Olie is btw mix van 1 liter olijfolie en 1 liter zonnebloemolie.....
pi_31261610
voor paptat zou ik zéér kruimige aardappels gebruiken, toch...
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  vrijdag 7 oktober 2005 @ 18:52:09 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31261847
Kruimige aardappels, die hebben een hoger zetmeel aandeel.
En gebruik ossewit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 7 oktober 2005 @ 19:20:47 #4
93965 Leffe48
Blond dan wel te verstaan.
pi_31262713
Eerst een tijdje in een pan koken, daarna het ergste vocht er uit halen door ze een tijdje tussen een theedoek te leggen. En daarna frituren bij 180 graden.

Dan krijg je erg lekkere patat, en niet zo erg vet.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
pi_31262741
Staat vaak toch ook op de zak aardappels zelf,
waarvoor ze geschikt zijn.
Beide kan maar kruimige is beter
pi_31262776
ik kookte de pas gesneden frietjes altijd nog even 1 a 2 minuten, dan goed afdrogen, en dan 2 keer frituren, toen werden ze extra extra knapperig omdat t buitenste zetmeelrandje door het koken kruimeliger werd.
(:
  vrijdag 7 oktober 2005 @ 19:35:32 #7
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_31263182
Wat Piet zegt ik zou ook voor de kruimige aardappel gaan.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_31273967
Ik zag net bij de KVW dat ik een Saturna moet gebruiken vanwege het lage suikergehalte....
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 11:11:10 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31277170
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 02:06 schreef Solitarias het volgende:
Ik zag net bij de KVW dat ik een Saturna moet gebruiken vanwege het lage suikergehalte....
Nieuwe aardappels bevatten sowieso weinig suiker, dat komt later in het jaar als het zetmeel begint af te breken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31281024
Bakken in ossewit is niet echt gezond natuurlijk. Wel lekker, daar niet van. Maar op zich gaat het in plantaardige olie ook niet verkeerd.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 14:11:06 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31281121
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:06 schreef DIJK het volgende:
Bakken in ossewit is niet echt gezond natuurlijk.
Humbug
Verzadigde vetten als ossewit houden zich veel beter bij verhitting.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31281310
Volgens mij kun je toch echt beter Olie met enkelvoudig onverzadigde vetzuren nemen zoals Olijfolie. Net zo stabiel als verzadigde vetten en een stuk gezonder als het dierlijk vet Ossewit. Slaolie is inderdaad niet echt geschikt voor verhitting.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 14:44:54 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31281921
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:18 schreef DIJK het volgende:
Volgens mij kun je toch echt beter Olie met enkelvoudig onverzadigde vetzuren nemen zoals Olijfolie. Net zo stabiel als verzadigde vetten en een stuk gezonder als het dierlijk vet Ossewit.
Nee, niet echt.
Omdat je frituurvet vaker verhit is onverzadigde vetten niet de perfecte oplossing.
Dierlijk vet is niet ongezond, dat is een sprookje.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 16:38:45 #14
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_31284610
Ik gebruik altijd gewone Binten.
En ik frituur ze eerst voor. Haal ze eruit. Volgende portie voorbakken. Eruit. Eerste potie afbakken.
Etc...etc..
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_31284901
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, niet echt.
Omdat je frituurvet vaker verhit is onverzadigde vetten niet de perfecte oplossing.
De perfecte oplossing is er niet. Frituren wordt nooit gezond.
Maar onverzadigd vet is met het oog op o.a. het dichtslibben van de aderen gewoon beter dan verzadigd vet. Probleem is wel dat de meeste onverzadigde vetten niet geschikt zijn om te verhitten (waardoor giftige stoffen vrij komen) en snel ranzig worden. Olijfolie is echter wel redelijk geschikt om te verhitten omdat het veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren (en geen meervoudig zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie) bevat. Toch blijft het verstandig om vaak de olie te verversen.
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Dierlijk vet is niet ongezond, dat is een sprookje.
Maar een teveel aan dierlijk vet wel. En dat er teveel vet aan/in je frieten blijft hangen is inherent aan frieten bakken. Ook al bak je op de perfecte temperatuur, laat je goed uitlekken en ga je flink met keukenrol aan de slag.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 16:50:48 #16
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_31284938
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:49 schreef DIJK het volgende:
De perfecte oplossing is er niet. Frituren wordt nooit gezond.
Olestra komt het dichtst in de buurt.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 16:51:53 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31284964
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:49 schreef DIJK het volgende:


Maar een teveel aan dierlijk vet wel. En dat er teveel vet aan/in je frieten blijft hangen is inherent aan frieten bakken. Ook al bak je op de perfecte temperatuur, laat je goed uitlekken en ga je flink met keukenrol aan de slag.
Eenzijdig en veel eten is nooit goed, alleen sla eten is ook niet goed.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 16:52:46 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31284988
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:50 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Olestra komt het dichtst in de buurt.
Ga je alleen nogal van lekken,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31285165
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenzijdig en veel eten is nooit goed, alleen sla eten is ook niet goed.
Nee daarom moet je ook zeker die lap vlees incluis dierlijk vet blijven eten. Maar is als je regelmatig gebruik maakt van de friteuse, ossewit misschien niet zo'n verstandige keuze.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 18:47:07 #20
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_31287993
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:59 schreef DIJK het volgende:

[..]

Nee daarom moet je ook zeker die lap vlees incluis dierlijk vet blijven eten. Maar is als je regelmatig gebruik maakt van de friteuse, ossewit misschien niet zo'n verstandige keuze.
Verstandig en met mate eten is altijd goed. Maar welke aardappelrassen zijn nu echt goed te frituren?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 18:49:02 #21
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_31288040
Binten
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 18:51:48 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31288106
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 18:47 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Verstandig en met mate eten is altijd goed. Maar welke aardappelrassen zijn nu echt goed te frituren?
Om friet te maken, zweer ik bij een hoog zetmeelaandeel, dus bloemigkokende, wat grotere aardappels.
Ik weet zo niet wat er aan rassen te koop is tegenwoordig in NL, maar Irene vond ik altijd erg lekker.
Je moet met erg bloemige aardappels, erg voorzichtig zijn. Ze vallen snel uit elkaar als je ze schud.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 20:11:03 #23
97745 Thorical
finding a way
pi_31290192
Bij mij op de markt verkopen ze A de lekkerste frieten en B patat aardappelen.
Bij A haal ik 3x per jaar een kinderfrietje zonder en bij B staat er nooit bij wat voor'n piepers het eigenlijk zijn maar ik ga met PVD mee dat het behoorlijk kruimige aardappels moeten zijn met voor mij een "zoetje".
Zelf denk ik dat het hele ossewit verhaal wat achterhaald is maar dat moet een ieder voor zich zelf weten.
Wat wel belangrijk is, niet te veel tegelijk bakken zodat je frituur niet te veel afkoelt.
  maandag 10 oktober 2005 @ 20:35:32 #24
119606 habanero
577000 Scoville
pi_31341469
nicola aardappel en aragide olie
pi_31342394
Nog niemand heeft het over de dikte van de friet gehad.
Voor de smaak maakt het nogal wat uit als je dikke of dunne friet snijdt
  maandag 10 oktober 2005 @ 21:16:51 #26
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_31342485
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 21:13 schreef allsystemshalt het volgende:
Nog niemand heeft het over de dikte van de friet gehad.
Voor de smaak maakt het nogal wat uit als je dikke of dunne friet snijdt
Maar hoe dik je die friet snijdt is ook smaak gebonden. Ik ken namelijk ook mensen die vinden die dikke friet helemaal niet lekker.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_31343121
Als je een grill hebt dan moet je es dit doen:

op je mandoline, of iets dergelijks, patat snijden van aardappels in de schil
dan koken in water (met wat zout erbij) tot ze half gaar zijn.

dan afgieten en laten drogen effe op een theedoek

ondertussen heb je je over op 200 graden gezet

doe de aardappels op een bakplaat, olijfolie eroverheen, een zooi hele tenen knoflook erbij beetje mixen en dan onder de grill stoppen....helemaal gaar grillen die patat en ondertussen af en toe omdraaien en je hebt superlekkere patat.

past goed bij een mooi stuk vis of vlees.
Moet je die kleur zien, hoorapparaat-beige !
pi_31344881
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 21:36 schreef hassanjassan het volgende:
Als je een grill hebt dan moet je es dit doen:

op je mandoline, of iets dergelijks, patat snijden van aardappels in de schil
dan koken in water (met wat zout erbij) tot ze half gaar zijn.

dan afgieten en laten drogen effe op een theedoek

ondertussen heb je je over op 200 graden gezet

doe de aardappels op een bakplaat, olijfolie eroverheen, een zooi hele tenen knoflook erbij beetje mixen en dan onder de grill stoppen....helemaal gaar grillen die patat en ondertussen af en toe omdraaien en je hebt superlekkere patat.

past goed bij een mooi stuk vis of vlees.
Komend weekeinde ga ik dit een proberen!
Komt mijn 20kg Franse knofloook (verjaardagskadootje van ouders) toch goed van pas!
  maandag 10 oktober 2005 @ 23:05:45 #29
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_31345888
20KG?
Damn...lekker!
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_31346273
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 23:05 schreef Nembrionic het volgende:
20KG?
Damn...lekker!
Ja, + een enorme grijns van mijn pa! Ben nu de knoflookleverancier voor al mijn vrienden....
pi_31381564
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 22:30 schreef Solitarias het volgende:

[..]

Komend weekeinde ga ik dit een proberen!
Komt mijn 20kg Franse knofloook (verjaardagskadootje van ouders) toch goed van pas!
Yups, veel knoflook gebruiken, dat is altijd goed.

Oh ja, tijdens het grillen, moet je de deur een stukje open laten om de grill steeds op maximaal te houden.Maak dus een slang (snake) van alufolie en doe die tussen de overdeur.

Al het water zal ook veel verdampen uit de piepers n snel zal de keuken zich vullen met een heerlijk knoflook aardappelgeur.

een hele lekker variatie hierop is dus het zout met de schil van een citroen en rozemarijn blaadjes in een vijzel fijnmalen en dan na het bakken op de patat doen...heerlijk.
Moet je die kleur zien, hoorapparaat-beige !
  woensdag 12 oktober 2005 @ 12:47:12 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31381732
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 23:19 schreef Solitarias het volgende:

[..]

Ja, + een enorme grijns van mijn pa! Ben nu de knoflookleverancier voor al mijn vrienden....
Nu nog een mooi wapen boven de deur
Hofleverancierknofleverancier
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 31 oktober 2005 @ 16:59:31 #33
56967 Cappucino
Niet denken, maar doen!
pi_31841513
quote:
Op vrijdag 7 oktober 2005 18:42 schreef Solitarias het volgende:
Ik bak tegenwoordig zelf vaak patat: aarappels schillen, snijden, 1x bakken/frituren in olie bij lage temperatuur (150 denk ik), af laten koelen, daarna nog 1x frituren bij 180 graden.

Kun je voor het lekkerste (krokantste) resultaat nu beter een "kruimige" of "vastkokende" pieper gebruiken? (waarbij ik de aardappel uiteraard niet kook, maar dat zijn toch de kreten die er op de aardappelzak staan?)

Oftewel: Wat zijn de beste aardappels om patat van te maken? Bintje, eigenheimer, ander ras?

Binnenkort maar eens met zoete aardappels aan het experimenteren slaan!

Olie is btw mix van 1 liter olijfolie en 1 liter zonnebloemolie.....
Hoelang bak je ze de eerste keer? En hoelang daarna?
Cash is fact, profit is an opinion!!
pi_65755555
Honger tvp
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  donderdag 5 februari 2009 @ 03:38:27 #35
232776 Maya_B
Klaproosdoos
pi_65755557
Bildstar*****
  One tough cookie donderdag 5 februari 2009 @ 03:38:59 #36
169210 liesje1979
pi_65755560
Kruimig en zo oud mogelijk!
  donderdag 5 februari 2009 @ 03:39:24 #37
232776 Maya_B
Klaproosdoos
pi_65755562
Opperdoezzzzzzzzzzzz...of casave ook goed:-)
pi_65755576
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:38 schreef liesje1979 het volgende:
Kruimig en zo oud mogelijk!
Hoeveel graden en welk vet?
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  One tough cookie donderdag 5 februari 2009 @ 03:44:47 #39
169210 liesje1979
pi_65755587
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:41 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Hoeveel graden en welk vet?
Weet ik veel!
pi_65755592
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:44 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Weet ik veel!
Nee je weet niet veel!
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_65755595
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:38 schreef liesje1979 het volgende:
Kruimig en zo oud mogelijk!
Waarom dat dan?
I used to work in a morgue........I am a people person
Only Human
pi_65755598
Het gaat niet om de patat, maar om de saus.. Ketchup, curry, chilisaus of zelfs appelmoes.. Alles draait om de saus
The poet presents the imagination with images from life and human characters and situations, sets them all in motion and leaves it to the beholder to let these images take his thoughts as far as his mental powers will permit.
pi_65755600
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:46 schreef Morwen het volgende:

[..]

Waarom dat dan?
Ossenwit schijnt ook lekker te zijn . Al vraag ik me A af of het nog verkocht wordt en B je kunt er alleen patat in maken geen snacks.
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_65755602
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:41 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Hoeveel graden en welk vet?
Volgensmij 150 graden voorbakken,terugkoelen en dan op 180 afbakken.
I used to work in a morgue........I am a people person
Only Human
pi_65755605
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:47 schreef Twerk het volgende:
Het gaat niet om de patat, maar om de saus.. Ketchup, curry, chilisaus of zelfs appelmoes.. Alles draait om de saus
D'Ananas kom er maar in
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_65755610
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:47 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Ossenwit schijnt ook lekker te zijn . Al vraag ik me A af of het nog verkocht wordt en B je kunt er alleen patat in maken geen snacks.
Ossewit alleen nog in Belgie dacht ik. Arachideolie oid schijnt ook lekker te zijn.
I used to work in a morgue........I am a people person
Only Human
pi_65755613
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:48 schreef Morwen het volgende:

[..]

Volgensmij 150 graden voorbakken,terugkoelen en dan op 180 afbakken.


Doe het meestal ook zo . Alleen soms hebben de patatjes wel wat viagra nodig (beetje slapjes etc) . Wel veel lekkerder dan die fabrieksdiepvies zooi
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  One tough cookie donderdag 5 februari 2009 @ 03:50:36 #48
169210 liesje1979
pi_65755615
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:46 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Nee je weet niet veel!
Klopt!

http://www.diamant.nl/pages_producten/diamant_frituurolie.html

Het is bijna gezond!
  One tough cookie donderdag 5 februari 2009 @ 03:52:52 #49
169210 liesje1979
pi_65755624
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:46 schreef Morwen het volgende:

[..]

Waarom dat dan?
Morwen! !

Geen idee, ik heb ooit een jaar in een groentenzaak gewerkt en die schenen het beste te zijn.
pi_65755626
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 03:49 schreef Morwen het volgende:

[..]

Ossewit alleen nog in Belgie dacht ik. Arachideolie oid schijnt ook lekker te zijn.
Arachideolie hoor je idd veel mensen over . Maar waar nou precies het voordeel inzit met die olie is me niet geheel duidelijk . De prijs i.i.g. niet . peperduur dat spul.
Olijfolie schijt ook prima te zijn maar levert een sterke smaak op en vind ik niet zo lekker.
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')