abonnement Unibet Coolblue
pi_31261536
Ik bak tegenwoordig zelf vaak patat: aarappels schillen, snijden, 1x bakken/frituren in olie bij lage temperatuur (150 denk ik), af laten koelen, daarna nog 1x frituren bij 180 graden.

Kun je voor het lekkerste (krokantste) resultaat nu beter een "kruimige" of "vastkokende" pieper gebruiken? (waarbij ik de aardappel uiteraard niet kook, maar dat zijn toch de kreten die er op de aardappelzak staan?)

Oftewel: Wat zijn de beste aardappels om patat van te maken? Bintje, eigenheimer, ander ras?

Binnenkort maar eens met zoete aardappels aan het experimenteren slaan!

Olie is btw mix van 1 liter olijfolie en 1 liter zonnebloemolie.....
pi_31261610
voor paptat zou ik zéér kruimige aardappels gebruiken, toch...
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  vrijdag 7 oktober 2005 @ 18:52:09 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31261847
Kruimige aardappels, die hebben een hoger zetmeel aandeel.
En gebruik ossewit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 7 oktober 2005 @ 19:20:47 #4
93965 Leffe48
Blond dan wel te verstaan.
pi_31262713
Eerst een tijdje in een pan koken, daarna het ergste vocht er uit halen door ze een tijdje tussen een theedoek te leggen. En daarna frituren bij 180 graden.

Dan krijg je erg lekkere patat, en niet zo erg vet.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
pi_31262741
Staat vaak toch ook op de zak aardappels zelf,
waarvoor ze geschikt zijn.
Beide kan maar kruimige is beter
pi_31262776
ik kookte de pas gesneden frietjes altijd nog even 1 a 2 minuten, dan goed afdrogen, en dan 2 keer frituren, toen werden ze extra extra knapperig omdat t buitenste zetmeelrandje door het koken kruimeliger werd.
(:
  vrijdag 7 oktober 2005 @ 19:35:32 #7
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_31263182
Wat Piet zegt ik zou ook voor de kruimige aardappel gaan.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_31273967
Ik zag net bij de KVW dat ik een Saturna moet gebruiken vanwege het lage suikergehalte....
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 11:11:10 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31277170
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 02:06 schreef Solitarias het volgende:
Ik zag net bij de KVW dat ik een Saturna moet gebruiken vanwege het lage suikergehalte....
Nieuwe aardappels bevatten sowieso weinig suiker, dat komt later in het jaar als het zetmeel begint af te breken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31281024
Bakken in ossewit is niet echt gezond natuurlijk. Wel lekker, daar niet van. Maar op zich gaat het in plantaardige olie ook niet verkeerd.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 14:11:06 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31281121
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:06 schreef DIJK het volgende:
Bakken in ossewit is niet echt gezond natuurlijk.
Humbug
Verzadigde vetten als ossewit houden zich veel beter bij verhitting.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31281310
Volgens mij kun je toch echt beter Olie met enkelvoudig onverzadigde vetzuren nemen zoals Olijfolie. Net zo stabiel als verzadigde vetten en een stuk gezonder als het dierlijk vet Ossewit. Slaolie is inderdaad niet echt geschikt voor verhitting.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 14:44:54 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31281921
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:18 schreef DIJK het volgende:
Volgens mij kun je toch echt beter Olie met enkelvoudig onverzadigde vetzuren nemen zoals Olijfolie. Net zo stabiel als verzadigde vetten en een stuk gezonder als het dierlijk vet Ossewit.
Nee, niet echt.
Omdat je frituurvet vaker verhit is onverzadigde vetten niet de perfecte oplossing.
Dierlijk vet is niet ongezond, dat is een sprookje.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 16:38:45 #14
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_31284610
Ik gebruik altijd gewone Binten.
En ik frituur ze eerst voor. Haal ze eruit. Volgende portie voorbakken. Eruit. Eerste potie afbakken.
Etc...etc..
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_31284901
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, niet echt.
Omdat je frituurvet vaker verhit is onverzadigde vetten niet de perfecte oplossing.
De perfecte oplossing is er niet. Frituren wordt nooit gezond.
Maar onverzadigd vet is met het oog op o.a. het dichtslibben van de aderen gewoon beter dan verzadigd vet. Probleem is wel dat de meeste onverzadigde vetten niet geschikt zijn om te verhitten (waardoor giftige stoffen vrij komen) en snel ranzig worden. Olijfolie is echter wel redelijk geschikt om te verhitten omdat het veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren (en geen meervoudig zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie) bevat. Toch blijft het verstandig om vaak de olie te verversen.
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Dierlijk vet is niet ongezond, dat is een sprookje.
Maar een teveel aan dierlijk vet wel. En dat er teveel vet aan/in je frieten blijft hangen is inherent aan frieten bakken. Ook al bak je op de perfecte temperatuur, laat je goed uitlekken en ga je flink met keukenrol aan de slag.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 16:50:48 #16
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_31284938
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:49 schreef DIJK het volgende:
De perfecte oplossing is er niet. Frituren wordt nooit gezond.
Olestra komt het dichtst in de buurt.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 16:51:53 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31284964
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:49 schreef DIJK het volgende:


Maar een teveel aan dierlijk vet wel. En dat er teveel vet aan/in je frieten blijft hangen is inherent aan frieten bakken. Ook al bak je op de perfecte temperatuur, laat je goed uitlekken en ga je flink met keukenrol aan de slag.
Eenzijdig en veel eten is nooit goed, alleen sla eten is ook niet goed.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 16:52:46 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31284988
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:50 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Olestra komt het dichtst in de buurt.
Ga je alleen nogal van lekken,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31285165
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenzijdig en veel eten is nooit goed, alleen sla eten is ook niet goed.
Nee daarom moet je ook zeker die lap vlees incluis dierlijk vet blijven eten. Maar is als je regelmatig gebruik maakt van de friteuse, ossewit misschien niet zo'n verstandige keuze.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 18:47:07 #20
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_31287993
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 16:59 schreef DIJK het volgende:

[..]

Nee daarom moet je ook zeker die lap vlees incluis dierlijk vet blijven eten. Maar is als je regelmatig gebruik maakt van de friteuse, ossewit misschien niet zo'n verstandige keuze.
Verstandig en met mate eten is altijd goed. Maar welke aardappelrassen zijn nu echt goed te frituren?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 18:49:02 #21
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_31288040
Binten
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 18:51:48 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31288106
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 18:47 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Verstandig en met mate eten is altijd goed. Maar welke aardappelrassen zijn nu echt goed te frituren?
Om friet te maken, zweer ik bij een hoog zetmeelaandeel, dus bloemigkokende, wat grotere aardappels.
Ik weet zo niet wat er aan rassen te koop is tegenwoordig in NL, maar Irene vond ik altijd erg lekker.
Je moet met erg bloemige aardappels, erg voorzichtig zijn. Ze vallen snel uit elkaar als je ze schud.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 20:11:03 #23
97745 Thorical
finding a way
pi_31290192
Bij mij op de markt verkopen ze A de lekkerste frieten en B patat aardappelen.
Bij A haal ik 3x per jaar een kinderfrietje zonder en bij B staat er nooit bij wat voor'n piepers het eigenlijk zijn maar ik ga met PVD mee dat het behoorlijk kruimige aardappels moeten zijn met voor mij een "zoetje".
Zelf denk ik dat het hele ossewit verhaal wat achterhaald is maar dat moet een ieder voor zich zelf weten.
Wat wel belangrijk is, niet te veel tegelijk bakken zodat je frituur niet te veel afkoelt.
  maandag 10 oktober 2005 @ 20:35:32 #24
119606 habanero
577000 Scoville
pi_31341469
nicola aardappel en aragide olie
pi_31342394
Nog niemand heeft het over de dikte van de friet gehad.
Voor de smaak maakt het nogal wat uit als je dikke of dunne friet snijdt
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')