abonnement Unibet Coolblue
pi_31219484
Eind november wil ik een aantal dagen Marseille doen. Paar vraagjes aan mensen die er al geweest zijn/er wat vanaf weten.

- Hoe kan je er het goedkoopst komen?
Trein/TGV (200 euro?) of vliegtuig (Vliegen vanuit Maastricht of Keulen?)

- Wat zijn leuke bezienswaardigheden voor 2 of 3 dagen verblijf?

- Waar moet je voor oppassen? (Heb slechte verhalen gehoord over criminaliteit)

- Wat is de temperatuur eind November daar..?
pi_31225791
Met HLX www.hlx.com betaal je vanaf Keulen ongeveer 110 euro incl voor een retourtje.

En alles over het weer vind je hier: http://www.wunderground.c(...)cast?query=marseille

Voor de rest ken ik Marseille alleen van de film Taxi, 't schijnt er nogal crimineel te zijn
pi_31674791
Inmiddels geboekt. Ik zal dan maar een verslag maken aangezien hier niemand in Marseille geweest schijnt te zijn.
pi_31675580
quote:
Op dinsdag 25 oktober 2005 09:55 schreef MaxPower het volgende:
Inmiddels geboekt. Ik zal dan maar een verslag maken aangezien hier niemand in Marseille geweest schijnt te zijn.
Veel plezier dan deze ene keer, want vaker zal je er niet komen. Het is gewoon een ranzige havenstad...
pi_31675672


Hoe is het uitgaansleven daar? Verder ga ik er heen voor het voetbal (Marseille - sc Heerenveen) dus eigenlijk is de rest ook niet zo belangrijk.
pi_31675803
Geen idee verder, was blij dat we verder konden na 1 dag...
pi_31781284
crimineel... welke grote stad niet? het hangt er ook een beetje vanaf waar je je begeeft...
ik was zelf niet echt onder de indruk van marseille, het heeft z'n mooie kanten maar ik kan er niet nog een weekend vertoeven
pi_31781754
Ik ben er zelf geweest vorig jaar . Wij kwamen daar eigenlijk meer per toeval aan met de backpack, dus over hoe je het beste reizen kunt kan ik je niet adviseren (of je moet er ook een week over willen doen). Verder is het dus een (ranzige..) havenstad, de haven is wel leuk om even op te lopen, echter moet je niet teveel buiten het centrum komen, want op een gegeven moment kwamen we in een woonwijk die het beste omschreven kon worden als sloppenwijk; vuilnis lag overal op straat en het stonk er verschrikkelijk.

Ik weet niet of je al een hotel hebt, maar ga iig niet in het hotel tegenover het treinstation, het is daar een grote tering zooi. (douche die vol glas ligt, kozijnen die uit elkaar vallen (!!!) etc). Goedkoop is het wel trouwens. En je wordt gelijk welkom geheten door een van de Moslim-eigenaren die de hele dag aan het bidden zijn, tenminste zo leek het.

Wij zijn er 1 dag geweest (vanwege een trein die pas de volgende dag weer verder ging), en dat was lang zat .

Wat je wel kunt doen is om een paar dagen de trein naar Nice te pakken (paar uur treinen, kost een tientje ofzo met TGV). Nice vond ik wel een mooie/schone stad, met een leuke haven (grote jachten..)

[ Bericht 8% gewijzigd door Sport_Life op 29-10-2005 15:36:27 ]
pi_31781797
quote:
Op dinsdag 25 oktober 2005 10:45 schreef Tiger_Woods het volgende:

[..]

Veel plezier dan deze ene keer, want vaker zal je er niet komen. Het is gewoon een ranzige havenstad...
Dat was dus ook mijn indruk (en die van m'n reisgenoot).
quote:
Op dinsdag 25 oktober 2005 10:51 schreef MaxPower het volgende:


Hoe is het uitgaansleven daar? Verder ga ik er heen voor het voetbal (Marseille - sc Heerenveen) dus eigenlijk is de rest ook niet zo belangrijk.
Nogal veel tuig van >40... maargoed wij gingen er niet heen om te stappen.
pi_31782721
Ik ben er van woensdag tot zaterdag... misschien vrijdag maar even naar Nice dan. Bedankt voor de info Sportlife!
pi_31782757
veel plezier en laat horen hoe je het vond! .
pi_31787932
ik kan je Lyon van harte aanraden.
wat een fijne stad, ik ben er gaan wonen
pi_31807366
Zorg dat je de Volkskrant van gisteren nog ergens bemachtigt. Staat een paginagroot stuk over Marseille in.
pi_31813381
quote:
Op zondag 30 oktober 2005 13:37 schreef k_man het volgende:
Zorg dat je de Volkskrant van gisteren nog ergens bemachtigt. Staat een paginagroot stuk over Marseille in.
Heb een abo

Nog niet gelezen overigens.
  zondag 30 oktober 2005 @ 17:34:15 #15
106150 Zoku
Somewhere Else
pi_31814287
Ik vond Marseille een leuke stad met aardige sight-seeings. De kerk op de heuvel zou ik zeker bezichtigen, dat geeft een mooie uitzicht over de stad en over zee. Verder zijn er een aantal mooie kerken (als je daarvan houdt), en is de 'vismarkt' leuk.

Ik ben er echter midden in de zomer geweest. Nu in november zal het wel wat kouder en minder sfeervol zijn. Het kustplaatsje Cassis ligt vlakbij Marseille en is (in de zomer) geweldig leuk. Nice is zoals Sportlife zei inderdaad ook erg leuk om te bezichtigen.
pi_31814664
Kerk is indd mooi, zeker als het donker is met die verlichting!! (we hebben Marseille eigenlijk alleen savonds gezien vanwege n doorreis).

K heb wel een hoop foto's ervan, zal ff kijken of ik zo tijd heb om ze ff te uploaden.
pi_32081429
Gaat lekker in Frankrijk... ik ga gelukkig niet met de auto
pi_32087128
Ik ga donderdag wel met de auto naar Frankrijk, maar we vermijden de "foute" gebieden. (we zitten net onder Nantes)

Maar in Marseille is het ook flnk raak met die rellen en ik weet nu al waar dat allemaal is, zoveel arme wijken daar. Blijf iig een beetje bij de dure hotels e.d. dan kan er niks gebeuren.
pi_32090481
Ik heb al geboekt... geen idee waar dat hotel zit.
pi_32101960
Toen ik daar afgelopen zomer (34 graden) was stonk de hele stad naar pis. Maar eigenlijk is het een hele leuke stad. Neem ff de moeite om door wat Noord-Afrikaanse buurtjes rond het centrum te lopen (dus geen rel-buitenwijken) Dat is veruit het leukste deel van de stad.
pi_32664408
Nou, ik ben inmiddels weer terug uit Marseille. Verrassend leuke stad zeg. De Vieux Port is denk ik het leukst, een mooie haven met leuke kroegjes en restaurantjes langs de kade. Verder viel het me op hoe schoon de stad was. Laat je een papiertje vallen wordt het bij wijze van spreken achter je kont opgeruimd. Dus de beschrijving van ranzige havenstad kan ik alleen maar ontkennen.

Ondanks dat het openbaar vervoer scheen te staken, reden al onze bussen en metro's op tijd, en was dat erg goedkoop. Jammer dat de bussen na 2100 niet meer reden (toch staking?) en de metro al om 2300 dicht was. Ons hotel zat helaas ver buiten het centrum dus moesten we 's nachts met de taxi.

De Notre Dame de la Garde is denk ik de mooiste bezienswaardigheid. Dat is de kerk bovenop de heuvel die over Marseille uitkijkt. De kerk zelf stelt niet bijster veel voor maar het uitzicht is werkelijk subliem. Aan alle kanten kan je over de stad uitkijken.

Verder heb ik vooral de kroegen van binnen gezien dus over de andere delen van de stad kan ik helaas weinig vertellen. Overall denk ik dat je Marseille in 2 dagen perfect kan bekijken, en dat je er niet veel langer moet blijven. Misschien alleen in de zomer als je een dagje strand mee kan pakken. Overigens moet je wel genoeg geld meebrengen want echt goedkoop is het er niet...
pi_32665564
Leuk dat je zo positief bent, veel mensen doen vaak erg negatief over Marseille, in mijn ogen onterecht.
pi_44615108
Afgelopen weekend gebruik gemaakt van de zeer goedkope vliegtickets van Ryanair (20 euro retour incl.) om een iemand op te zoeken in Marseille.

Dag 1
Het is een late vlucht vanaf Eindhoven met Ryanair. Helaas is de luchthaven geheel omgebouwd naar een low-cost luchthaven met een minimum aan voorzieningen na de security. De hal is wel mooi groot en ruim, maar daarachter is het toch allemaal wat simpel en goedkoop. Helaas ook geen restaurant meer, wel een grab and fly shop en een tijdschriftenwinkel.
De volle vlucht verloopt voorspoedig in een Boeing 737-800 die van binnen geheel omgetoverd is in de Ryanair huisstijl geel en blauw, met niet verstelbare stoelen, waar gelukkig ook de tijdschriftzakken aan ontbreken. (=meer beenruimte)

Twintig minuten te vroeg geland en de bagage binnen 5 minuten opgepikt betekent dat ik nog twintig minuten de tijd had om de MP2 terminal van binnen te bekijken voordat ik opgehaald zou worden van de luchthaven. Opvallend zijn de niet afgewerkte muren en de kaalheid van de hele terminal, maar de architect schijnt er trots op te zijn geweest. De investeerders ook, want het is één van de weinige projecten die binnen het tijd en geld budget gerealiseerd zijn.

Op het moment van aankomst van de Ryanair vlucht uit Eindhoven is er geen busverbinding meer met de stad dus de meeste passagiers gaan naar het IBIS of Etap hotel op de luchthaven met het shuttlebusje of halen een huurauto op. Het Formule1 hotel ligt een stukje verderop. Ik word opgehaald met een witte Peugeot 206 (hoe kan het ook anders) en in een half uurtje rijden we naar de stad, waar ik al meteen de eerste sight-seeing krijg van de haven en de oude haven.

Dag 2
Op deze dag vertrekken we vroeg naar Avignon. Een aanrader als je toch in de buurt bent; met de trein kan het in 35 minuten (en dan nog een stukje met de bus van het TGV station naar het centrum) met de auto doen we er ruim een uur over. In Avignon bezoek ik de wereldberoemde brug en het Paleis van de Paus. Vooral dit laatste is erg indrukwekkend groot van binnen. Verder loop ik wat door de stad, waar natuurlijk een onvermijdelijke Kerstmarkt is. De stad zelf is niet al te groot, maar er zijn genoeg musea en natuurlijk restaurants, bars en winkels om je een dagje te vermaken.



's avonds rijden we terug naar Marseille, waar we nog de Notre Dame de la Garde willen bezichtigen. Helaas is deze in de winter al om 19.00 dicht. Maar via wat smalle paadjes in het donkerover de rots waar de kerk op staat lukt het toch om er een rondje om heen te lopen. Eenmaal terug bij de auto krijg ik de taak om ons terug naar huis te krijgen wat wonderwel in het doolhof van straten nog lukt ook. Parkeren is wel een aparte bezigheid in het centrum merk ik, maar het zoeken naar een parkeerplek duurt nog altijd langer dan het inparkeren zelf.



We lopen nog wat door de oude haven en eten nog wat bij een creperie... crepe met courgette is op zich al bijzonder, maar als er dan ook nog worst van everzwijn bij zit dan weet je zeker dat je in Frankrijk bent... In deze omgeving zitten veel (toeristen-)restaurants in allerlei prijsklassen, en zelfs een stuk dat doet denken aan de Beenhouwersstraat iun Brussel. We lopen terug naar huis in de binnenstad en er hangt duidelijk een wat grimmige atmosfeer hier op straat. Ik zou er zelf in ieder geval niet graag zomaar over straat lopen...

Dag 3
Een volle dag sightseeing in Marseille. Alleereerst waarvoor ik naar Marseille wilde: Cité Radieuse van Le Corbusier. Absoluut een indrukwekkend bouwwerk. Niet zozeer aan de buitenkant, maar vooral aan de binnenkant, waar alle originele details behouden zijn.



Verder gaat de sightseeing tour naar Prado en het strand. Het is ondertussen lekker warm geworden dus we lunchen op het strand en rijden daarna langs de Calanques de Cassis (kleine baaien) om later nog wat te gaan wandelen en de zonsondergang te bekijken.



's Avonds is het tijd om het derde uitgaansgebied (de Oude Haven en Prado zijn de andere twee) te bekijken; de Cours Julien of Cours Ju zoals die hier genoemd wordt. Veel restaurantjes, maar weinig waar je naar binnen kan kijken of die echt op de straat gericht zijn. We besluiten voor een Oekraiens restaurantje en dat blijkt helemaal geen verkeerde keuze.




Dag 4
Tijd om naar huis te gaan, maar voordat ik naar huis mocht moest er toch nóg meer van de omgeving gezien worden. Etang de Berre staat op het programma, een meer dat enerzijds een mooi stuk natuur kent en aan de andere kant petrochemische industrie. Je zit dus óf op een mooie plek naar industrie te kijken, of je zit op een verschrikkelijk plek naar iets moois te kijken. Typisch Franse planning zou ik zeggen.
Helaas werk het weer niet echt mee - het is erg mistig - en rijden we daarom maar door naar Saint Chamas. Helaas halen we het net niet om hier nog rond te kunnen kijken dus de brug en de rotswoningen zal ik een andere keer moeten gaan bekijken.

De vlucht terug begint met een kwartier vertraging door een software probleem, maar op Eindhoven kom ik precies op tijd aan om nog makkelijk de bus te halen (die op zondag maar 2x per uur rijdt).


Conclusie: Marseille zelf is niet echt een bijzondere stad om lang te verblijven. In de zomer waarschijnlijk wel leuk om overdag te zien. De omgeving heeft daarentegen genoeg attracties om je geruime tijd te vermaken. Zo ben ik nog niet naar Aix-en-Provence geweest en ook Montpellier ligt niet al te ver weg.

meer foto's hier
pi_44619553
Mooi verslag!
pi_44673547
Goede conclusie, Dutchtrain!

Ik ben ook niet echt weg van Marseille:
het is er niet echt veilig, niet bepaald schoon, en er is niet enorm veel te zien.
De stad is echt in verval. Jammer. De vergane glorie van een oude havenstad (met de nadruk op "ver").

De regio is echter zeker wel de moeite waard om te ontdekken.
Het Etang de Berre, daar heb je niets aan gemist (als je met de trein was gekomen, had je hem onderweg trouwens kunnen zien ).
Aix-en-Provence is absoluut een schattig, gezellig studentenstadje: zeker de moeite waard! En leuk als uitvalsbasis voor een bezoek van de regio.
De Camargue doet een beetje Nederlands aan (plat met water), behalve dat je er flamingo's tegen kunt komen. En muggen. Leuk om te paard te doorkruisen eventueel.
De strandjes in de directe omgeving van Marseille zijn ook niet echt aan te bevelen: voor strandplezier kun je het beste of echt in de richting van Montpellier gaan (toch wel een eindje weg),
of naar Cassis (erg toeristisch, maar wel leuk in de zomer), les Calanques (subliem!), en zo de hele kust tot Italië eigenlijk: overal valt wel iets te ontdekken.
Nice is een heel gave stad! Een oud, Italiaans aandoend stadsdeel, alle moderne winkels in het nieuwere stadsdeel, goed eten, strand, en mooi weer. Alleen geen zandstrand, maar keien.
Le Lubéron (bergjes), en eigenlijk heel veel van wat je tussen Aix-en-Provence en Avignon tegenkomt, is leuk om te bezoeken. Gewoon lekker gaan toeren daar.
Nîmes ook. En Arles. enz. enz.
 FR
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')