abonnement Unibet Coolblue
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 2 oktober 2005 @ 13:33:34 #1
862 Arcee
Look closer
pi_31112162
Augurken zijn een paar maanden houdbaar en jam wel bijna een jaar. Na openen echter zijn ze ineens "Beperkt houdbaar". Hoe lang is dat? En dag? Een week? Een maand?

Soms staat op produkten dat ze na openen enkele dagen houdbaar zijn. Daar kan ik wel wat mee, maar "beperkt"? Wat is dat? Ik vertrouw 't na enkele dagen al niet meer.

Hoewel jam volgens mij zelfs ongekoeld nog wel weken houdbaar is.
pi_31113178
Zolang het product nog niet groen uitslaat van de schimmel kun je het vast nog wel eten.
Active Topics
pi_31113212
De maggie uit 11-2003 was nog prima te doen
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  zondag 2 oktober 2005 @ 14:05:12 #4
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_31113323
De houdbaarheid gaat na openen natuurlijk achteruit. En ik denk dat men zich zo probeert in te dekken dat je je ze niet aan de vermelde houdbaarheids datum kunt houden
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_31113436
Zoalng het in het vocht blijft zitten, blijft het volgens mij minstens goed tot de houdbaarheidsdatum. Het vocht is immers zuur en remt de vorming van bacterieën. De delen van de augurk die boven het vocht uitsteken, zijn echter niet meer beschermd, dus die kunnen gaan rooten/schimmelen.
  zondag 2 oktober 2005 @ 14:13:08 #6
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_31113594
Mijn ervaring is dat geopende jam (buiten de koelkast) na een week of twee van die mooie donzige plekjes begint te vertonen. Maar dat hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid conserverings-middelen erin, ik heb de over het algemeen iets "zuiverder' soorten jam. Een andere factor is natuurlijk de temperatuur buiten de koelkast, is het 15 of 25 graden daar ?

Augurken, in de koelkast, doen het bij mij maandenlang goed.

Het probleem voor de fabrikant is dat de omstandigheden na het openen niet meer gecontroleerd zijn. Ik denk dat als ik mijn jam een uurtje vlak na een blauw/wit uitgeslagen sinaasappel zou laten staan, dan binnen een dag de jam ook compleet beschimmeld is.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 2 oktober 2005 @ 14:13:36 #7
862 Arcee
Look closer
pi_31113611
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:05 schreef Martijn_77 het volgende:
De houdbaarheid gaat na openen natuurlijk achteruit. En ik denk dat men zich zo probeert in te dekken dat je je ze niet aan de vermelde houdbaarheids datum kunt houden
Maar ze hebben toch wel een idee van hoe lang hun produkt na openen nog houdbaar is?
pi_31113613
Stroop uit 1993 is volgens mijn ouders ook nog steeds goed :p
(Hebben ze echt nog in hun kast staan en gebruiken ze zelf ook)
pi_31113618
kan je zelf niet inschatten of iets bedorven is of niet?
'The Less you know, The more you believe'
pi_31113625
Ik vind dit zelf vrij irritant, en heb de neiging dingen daardoor te snel weg te gooien, terwijl ze gewoon nog goed zijn (rationeel gezien). Wat voor mij als bedorven geldt kan voor een ander nog steeds eetbaar zijn (" gewoon de schimmel eraf schrapen"). Een maat van mij bewaart bijv. de boter buiten de koelkast....is helemaal geel en ranzig....En hij eet gerust vlees wat al een week geopend in de koelkast ligt etc. Of vla die al 3 dagen over de datum is en waarvan het pak bol staat.

Wat mij betreft zetten ze binnenkort een tijdsindicatie erop, gewoon voor de twijfelaars. Dan kun je zelf alsnog naar eigen inzicht beslissen, net als bij bier (wat veeeel langer goed is als de datum die erop staat).
  zondag 2 oktober 2005 @ 14:15:35 #11
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_31113679
Sinasappelsap is na opening ook maar 3 dagen houdbaar zeggen ze..
  zondag 2 oktober 2005 @ 14:16:18 #12
93214 DeTolk
Elk puntje telt.
pi_31113701
melk is 2-3 dagen na de datum nog prima te drinken
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 2 oktober 2005 @ 14:16:46 #13
862 Arcee
Look closer
pi_31113718
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:13 schreef juliusbackpacking het volgende:
kan je zelf niet inschatten of iets bedorven is of niet?
Jawel, maar waarom aan de ene kant een exacte datum en dan na openen ineens alleen een vage indicatie?
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 2 oktober 2005 @ 14:17:20 #14
862 Arcee
Look closer
pi_31113738
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:15 schreef Zwansen het volgende:
Sinasappelsap is na opening ook maar 3 dagen houdbaar zeggen ze..
Dat geloof ik ook wel, moet ik zeggen.
pi_31113843
ik erger me er ook altijd aan. schimmels kun je wel zien. bacterien niet. die kun je hoogstens ruiken (hun afval)

ik ben ook voorstander van betere omschrijvingen ten aanzien van de houdbaarheid na opening. ik drink ook regelmatig melk die al een dag of wat over de datum is. dat gaat altijd wel goed.

en gisteren was ik vergeten mijn boodschappen van die ochtend in de koelkast te doen. -> vlees 10 uur buiten de koeling. hoe lang zou dat nog goed zijn?
[Love] Beyond this dejection there's beauty and grace
A glorious future we long to embrace
[Rage] (PAIN!) All the time, I have waited with rage
All the time, I was promised my salvation
  zondag 2 oktober 2005 @ 14:22:50 #16
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_31113917
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:16 schreef DeTolk het volgende:
melk is 2-3 dagen na de datum nog prima te drinken
Ik heb regelmatig melk (van de AH) gehad die een dag VOOR de houdbaarheidsdatum al klontjes had...
censuur :O
pi_31114027
Waarom zou je vertrouwen op de datum die een fabrikant meegeeft. Ben je zo ver van de natuur af komen te staan (ik klink als een hippie ) dat je niet eens meer weet wat nog eetbaar is of niet? Met kijken, ruiken en desnoods proeven ben je er snel genoeg achter of iets nog eetbaar is.
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 2 oktober 2005 @ 14:30:25 #18
862 Arcee
Look closer
pi_31114179
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:25 schreef Lexie het volgende:
Waarom zou je vertrouwen op de datum die een fabrikant meegeeft. Ben je zo ver van de natuur af komen te staan (ik klink als een hippie ) dat je niet eens meer weet wat nog eetbaar is of niet? Met kijken, ruiken en desnoods proeven ben je er snel genoeg achter of iets nog eetbaar is.
Hippie.
  zondag 2 oktober 2005 @ 14:46:20 #19
93214 DeTolk
Elk puntje telt.
pi_31114714
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:22 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Ik heb regelmatig melk (van de AH) gehad die een dag VOOR de houdbaarheidsdatum al klontjes had...
Uitzonderingen op de regel )
pi_31114819
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:25 schreef Lexie het volgende:
Waarom zou je vertrouwen op de datum die een fabrikant meegeeft. Ben je zo ver van de natuur af komen te staan (ik klink als een hippie ) dat je niet eens meer weet wat nog eetbaar is of niet? Met kijken, ruiken en desnoods proeven ben je er snel genoeg achter of iets nog eetbaar is.
Wow, ze bestaan nog
  zondag 2 oktober 2005 @ 14:50:38 #21
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_31114857
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:25 schreef Lexie het volgende:
Waarom zou je vertrouwen op de datum die een fabrikant meegeeft. Ben je zo ver van de natuur af komen te staan (ik klink als een hippie ) dat je niet eens meer weet wat nog eetbaar is of niet? Met kijken, ruiken en desnoods proeven ben je er snel genoeg achter of iets nog eetbaar is.
"De natuur"?! Melk uit een pak, jam uit een potje en een koe uit de diepvries?! Dat heeft NIETS met de natuur te maken, maar met kunstmatige houdbaarheid.
censuur :O
pi_31115130
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:50 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

"De natuur"?! Melk uit een pak, jam uit een potje en een koe uit de diepvries?! Dat heeft NIETS met de natuur te maken, maar met kunstmatige houdbaarheid.
Rotting en verderf is anders nog steeds natuurlijk en maakt geen verschil tussen wel/niet kunstmatig. Een geconserveerd plakje ham dat ligt te rotten stinkt even erg als een rottend stuk ham zonder toevoegingen..
  zondag 2 oktober 2005 @ 15:15:33 #23
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_31115607
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:00 schreef Lexie het volgende:

[..]

Rotting en verderf is anders nog steeds natuurlijk en maakt geen verschil tussen wel/niet kunstmatig. Een geconserveerd plakje ham dat ligt te rotten stinkt even erg als een rottend stuk ham zonder toevoegingen..
Bij bv sinaasappelsap is het een stuk lastiger. Vooral als je zelf je smaak een beetje kwijt bent omdat je na een avond zuipen net opgestaan bent
Vampire Romance O+
  zondag 2 oktober 2005 @ 15:23:03 #24
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_31115819
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:22 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Ik heb regelmatig melk (van de AH) gehad die een dag VOOR de houdbaarheidsdatum al klontjes had...
Misschien staat je koelkast te warm ingesteld?
The love you take is equal to the love you make.
pi_31115861
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:00 schreef Lexie het volgende:

[..]

Rotting en verderf is anders nog steeds natuurlijk en maakt geen verschil tussen wel/niet kunstmatig. Een geconserveerd plakje ham dat ligt te rotten stinkt even erg als een rottend stuk ham zonder toevoegingen..
er bestaat geen natuurlijke ham dat komt niet voor in de natuur
[Love] Beyond this dejection there's beauty and grace
A glorious future we long to embrace
[Rage] (PAIN!) All the time, I have waited with rage
All the time, I was promised my salvation
pi_31116300
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:16 schreef Arcee het volgende:

[..]

Jawel, maar waarom aan de ene kant een exacte datum en dan na openen ineens alleen een vage indicatie?
Is dat werkelijk zo moeilijk te begrijpen?

die producten worden goed verpakt, warmte processen en weet ik wat allemaal zodat het zo min mogelijk schadelijke bacterieën bevat. Weinig tot geen variabele(standaard proces), dus jampot 1 en jampot 20.000 hebben nagenoeg dezelfde inhoud. Dan is makkelijk vast te stellen hoelang iets houdbaar is.

Zodra jij het open maakt zijn er veel meer variabele, temp. van je koelkast, hoeveelheid "leven" in je koelkast, gebruik je een schoon of vuil mes/lepeltje noem maar op. beperkt houdbaar dus, afhankelijk van de omstandigheden.
'The Less you know, The more you believe'
  zondag 2 oktober 2005 @ 16:15:33 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31117177
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:23 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Misschien staat je koelkast te warm ingesteld?
Je moest eens weten hoeveel mensen de koelkast te warm hebben, niet voor niets komen de meeste voedselvergiftigingen van thuis eten..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 2 oktober 2005 @ 16:23:10 #28
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_31117377
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je moest eens weten hoeveel mensen de koelkast te warm hebben, niet voor niets komen de meeste voedselvergiftigingen van thuis eten..
Ik geloof je onmiddellijk.
The love you take is equal to the love you make.
pi_31117692
Mijne staat dan ook altijd op max . Koud bier .
  zondag 2 oktober 2005 @ 16:39:09 #30
108862 a-child-in-chains
weight of the world is a bitch
pi_31117778
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:40 schreef juliusbackpacking het volgende:

[..]

Is dat werkelijk zo moeilijk te begrijpen?

die producten worden goed verpakt, warmte processen en weet ik wat allemaal zodat het zo min mogelijk schadelijke bacterieën bevat. Weinig tot geen variabele(standaard proces), dus jampot 1 en jampot 20.000 hebben nagenoeg dezelfde inhoud. Dan is makkelijk vast te stellen hoelang iets houdbaar is.

Zodra jij het open maakt zijn er veel meer variabele, temp. van je koelkast, hoeveelheid "leven" in je koelkast, gebruik je een schoon of vuil mes/lepeltje noem maar op. beperkt houdbaar dus, afhankelijk van de omstandigheden.
eens

een oom van mij zei altijd: een beeeetje ga je niet dood aan. is mischien zelfs wel
goed. Als je op alle pietepeuterige dingetjes gaat letten en je houdt het
heel lang vol. Dan zou je na 30 jaar (als je bv. vlees per ongeluk 2 uur langer heb laten ontdooien) het loodje leggen bij het avondeten ofzo.
Alleen mensen met liefde in hun leven groeien voorspoedig en worden sterker.
No room for the unlucky.
pi_31118531
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je moest eens weten hoeveel mensen de koelkast te warm hebben, niet voor niets komen de meeste voedselvergiftigingen van thuis eten..
Onze koelkast op 5 is vriezen. Bevoren melk
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 2 oktober 2005 @ 17:08:55 #32
862 Arcee
Look closer
pi_31118538
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:40 schreef juliusbackpacking het volgende:
Is dat werkelijk zo moeilijk te begrijpen?

die producten worden goed verpakt, warmte processen en weet ik wat allemaal zodat het zo min mogelijk schadelijke bacterieën bevat. Weinig tot geen variabele(standaard proces), dus jampot 1 en jampot 20.000 hebben nagenoeg dezelfde inhoud. Dan is makkelijk vast te stellen hoelang iets houdbaar is.

Zodra jij het open maakt zijn er veel meer variabele, temp. van je koelkast, hoeveelheid "leven" in je koelkast, gebruik je een schoon of vuil mes/lepeltje noem maar op. beperkt houdbaar dus, afhankelijk van de omstandigheden.
En waarom zijn slasaus, mosterd en appelmoes niet vatbaar voor die variabelen?
pi_31120385
In een aantal landen wordt het wel keurig aangegeven. In Brazilie staat bv. op ieder product vermeld wat de voedingswaarden zijn, voor welke (bekende) allergieen het wel/niet geschikt is EN hoelang het na openen houdbaar is.

Ketchup bv. na openen 3 maanden houdbaar, mits in een koelkast bij max. 7 graden C.

Echt, ik heb nog nooit zulke uitgebreide etiketten gezien als daar, maar ik vind het erg goed.

Zelfs op tandpasta, luiers etc. staan houdbaarheidsdatums (ivm werking, plakkracht van strips etc).
Ik zoek niet, ik vind.
pi_31125127
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 17:08 schreef Arcee het volgende:

[..]

En waarom zijn slasaus, mosterd en appelmoes niet vatbaar voor die variabelen?
Als ik een pot appelmoes in de kast zet blijft hij tijden goed, maak ik hem open en zet hem in de koelkast dan is het met 1 week bekeken. Met mosterd gaat het minder snel maar is op een gegeven moment ook niet meer goed(korter dan dat ik hem dicht laat).
'The Less you know, The more you believe'
  maandag 3 oktober 2005 @ 14:39:59 #35
72463 Whiskers
Kinky Kitten
pi_31145017
* Whiskers checkt het altijd via de kat; lust 'tie het nog, dan is het nog goed.
Gaat alleen op bij zuivel en vleeswaren.
Cat hair is a fashion statement
I'm really a cat you see and it's not my last life at all
  maandag 3 oktober 2005 @ 14:52:18 #36
93214 DeTolk
Elk puntje telt.
pi_31145413
quote:
Op maandag 3 oktober 2005 14:39 schreef Whiskers het volgende:
* Whiskers checkt het altijd via de kat; lust 'tie het nog, dan is het nog goed.
Gaat alleen op bij zuivel en vleeswaren.
En als je kat doodgaat , koop je dan weer een nieuwe testkat?
  vrijdag 25 november 2005 @ 16:28:22 #37
1986 Jane
agnostic dyslexic insomniac
pi_32570341
quote:
Op maandag 3 oktober 2005 14:52 schreef DeTolk het volgende:

[..]

En als je kat doodgaat , koop je dan weer een nieuwe testkat?
Een kat eet nooit iets dat bedorven is.

Ik test dingen ook regelmatig op de kat, idd.
Lying awake, wondering if there is a Dog...
Tijn won het Morlvision Songfestival 2023
pi_32570935
Bij een aantal produkten wordt, voor het sluiten van de verpakking, de lucht vervangen door een gas waarin schimmels e.d. niet kunnen groeien.
Meestal is dat stikstof, maar het kunnen ook andere gassen zijn.
Dat gas verdwijnt natuurlijk bij het openen waardoor dan die houdbaarheid een stuk korter wordt.
  vrijdag 25 november 2005 @ 17:03:11 #39
35189 Troel
scherp en bot
pi_32571392
Ik heb altijd zoiets, als er maar genoeg suiker in zit gaat het niet kapot.

Maarja, soms moet je gewoon goed kijken of er geen vreemde kleurtjes bijgekomen zijn op je etenswaren.
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  vrijdag 25 november 2005 @ 17:05:23 #40
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_32571454
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:01 schreef Active_Topics het volgende:
Zolang het product nog niet groen uitslaat van de schimmel kun je het vast nog wel eten.
Zelfs dan kun je sommige produkten nog eten.
Kaas bijvoorbeeld.

En appelmoes. Schep je het gewoon vanaf als het beginnende schimmel is
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 25 november 2005 @ 17:06:29 #41
4177 Jojogirl
Curves in all the right places
pi_32571483
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 16:48 schreef DrXLTrouble het volgende:
Bij een aantal produkten wordt, voor het sluiten van de verpakking, de lucht vervangen door een gas waarin schimmels e.d. niet kunnen groeien.
Meestal is dat stikstof, maar het kunnen ook andere gassen zijn.
Dat gas verdwijnt natuurlijk bij het openen waardoor dan die houdbaarheid een stuk korter wordt.
Maar dan nog kan die fabrikant toch wel weten hoe lang het na openen nog houdbaar is? Dat is toch gewoon te testen.
  vrijdag 25 november 2005 @ 17:08:55 #42
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_32571553
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:06 schreef Jojogirl het volgende:

[..]

Maar dan nog kan die fabrikant toch wel weten hoe lang het na openen nog houdbaar is? Dat is toch gewoon te testen.
Hangt er dus vanaf waar je het dan bewaard. In de koelkast, buiten de koelkast. In het zonlicht, in het donker. Kamertemperatuur hier, kamertemperatuur daar (zit nog wel eens verschil in).

Kunnen ze moeilijk allamaaal op het pakje gaan zetten
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_32571668
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:16 schreef DeTolk het volgende:
melk is 2-3 dagen na de datum nog prima te drinken
Ik laat een pak melk soms wel een week staan en het is nog prima te drinken .
  vrijdag 25 november 2005 @ 17:35:10 #44
242 Pinball
Electric Monk
pi_32572340
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:08 schreef Nembrionic het volgende:
Kunnen ze moeilijk allamaaal op het pakje gaan zetten
Voor ál die andere produkten kunnen ze daar toch ook een zinnige indicatie voor geven?
Waarom dan in allejezeshemelsnaam niet voor augurken en dergelijke? Waarom?
Whenever you find that you are on the side of the majority, it is time to reform.
  vrijdag 25 november 2005 @ 17:46:58 #45
97745 Thorical
finding a way
pi_32572658
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:06 schreef Jojogirl het volgende:

[..]

Maar dan nog kan die fabrikant toch wel weten hoe lang het na openen nog houdbaar is? Dat is toch gewoon te testen.
Natuurlijk kunnen ze dat en ze weten ook verdomde goed hoelang hun produkten nog houdbaar zijn.
Maar ze zijn niet zo dom om het op de verpakking te zetten, ivbm claims die niet te controleren zijn.
  zaterdag 26 november 2005 @ 11:47:30 #46
4177 Jojogirl
Curves in all the right places
pi_32591322
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:08 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Hangt er dus vanaf waar je het dan bewaard. In de koelkast, buiten de koelkast. In het zonlicht, in het donker. Kamertemperatuur hier, kamertemperatuur daar (zit nog wel eens verschil in).

Kunnen ze moeilijk allamaaal op het pakje gaan zetten
Het zou al een hoop helpen als ze het voor de meest logische bewaarplek (koelkast/voorraadkast) zouden vermelden.
  FOK!-Schrikkelbaas zaterdag 26 november 2005 @ 11:56:09 #47
862 Arcee
Look closer
pi_32591483
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:46 schreef Thorical het volgende:
Natuurlijk kunnen ze dat en ze weten ook verdomde goed hoelang hun produkten nog houdbaar zijn.
Maar ze zijn niet zo dom om het op de verpakking te zetten, ivbm claims die niet te controleren zijn.
"Na openen beperkt claimbaar".
  zaterdag 26 november 2005 @ 12:02:14 #48
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_32591592
quote:
Op zaterdag 26 november 2005 11:47 schreef Jojogirl het volgende:

[..]

Het zou al een hoop helpen als ze het voor de meest logische bewaarplek (koelkast/voorraadkast) zouden vermelden.
Doen ze vaak "na openen gekoeld bewaren" enz
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_32682418
Het is houdbaar tot de datum die erop is aangegeven. Na openen meestal een dag of 3.
Zal wel wettelijk bepaald zijn.
pi_32682661
Vind het ook zo vaag.
Een dicht pakje voorgesneden plakken salami is volgens de verpakking wel 3 weken houdbaar.
Maar, is dat alleen zo als het pakje dicht is? Zo ja, hoelang is de rest dan houdbaar zodra de verpakking open is geweest?

Ook bij een potje pesto/tapenade is het vaag. Eenmaal geopend is nog het maar zo'n 6 dagen houdbaar staat vaak op het etiket. Terwijl ik het na die termijn altijd nog prima vind ruiken en het ziet er ook goed uit. Toch gooi ik het maar weg dan.

Vraag me ook af hoe het zit met houdbare (gesteriliseerde) melk, die in de supermarkt niet in de koeling staat. Hoelang houdbaar indien de verpakking open is geweest?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')