quote:
Op zondag 2 oktober 2005 03:19 schreef Axioma het volgende: Hebben jullie nog recepten om zowel vega's als niet vega's aan te tonen dat vegetarisch eten wel degelijk lekker is?
Onderstaand recept heb ik een niet-vego vriendin voorgezet en dat was haar eerste keer echt vego eten. Daarna heeft ze een aantal vegokookboeken aangeschaft omdat ze nu doorheeft dat vegetarisch koken helemaal niet saai, vies en flauw is.
Kikkererwtenstoofschotel met fetaIngrediėnten1 courgette
2 uien
2 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel milde paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 blik gepelde tomaten (400 g)
1 blik kikkererwten (400 g)
zout en peper
200 g feta (kaas)
BereidenCourgette wassen, schoonmaken en in dikke plakken snijden. Plakken in vieren snijden. Uien pellen en in stukken snijden. Knoflook pellen en grof hakken. In pan olie verhitten. Ui en courgette ca. 5 minuten al omscheppend bakken. Paprikapoeder, komijn, koriander en knoflook erdoor scheppen en nog ca. 1 minuut bakken. Tomaten met sap erbij schenken en aan kook laten komen. Mengsel afgedekt ca. 20 minuten zachtjes stoven. In zeef kikkererwten laten uitlekken en door groenten scheppen. Groenten nog ca. 10 minuten zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Feta laten uitlekken en in blokjes snijden. Kikkererwten met groenten in vier diepe borden scheppen. Blokjes feta erover verdelen. Serveren met couscous of pitabroodjes.
Dit is voor twee grote eters genoeg. Als je ook een voorgerecht hebt en een salade erbij kunnen er 4 mensen van eten. Ik gooi er op het eind altijd een flinke handvol verse koriander door.
------------------------------------
Ook erg lekker:
Paprikalasagne met oude kaasIngrediėnten1 rode ui, gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2/3 pot geroosterde paprika's (a 465 g), in stukken
2 theelepels paprikapoeder
3 eetlepels boter
50 g bloem
500 ml melk
250 g oude kaas, geraspt
250 g lasagnevellen
Materialen
ovenschaal inhoud ca. 2 1/2 liter, ingevet
BereidenIn pan ui in olie goudbruin fruiten. Tomaat en geroosterde paprika toevoegen en aan de kook brengen. Paprikasaus 15 min. laten sudderen en op smaak brengen met paprikapoeder, mespunt suiker, zout en peper. Oven voorverwarmen op 200 °C. In pan boter verwarmen en bloem erdoor roeren. Gedeelte van melk erbij schenken, aan de kook brengen en met pollepel of garde goed blijven roeren tot geheel glad is. Rest van melk in gedeelten erbij schenken en goed blijven roeren tot gladde saus ontstaat (dit duurt ca. 3 min). Saus minimaal 2 min. doorkoken. Helft van kaas door saus roeren en op smaak brengen met zout en peper. Bodem van ingevette ovenschaal met lasagnevellen bedekken, 1/3 van kaassaus erover verdelen en lasagnevellen erop leggen. Helft van paprikasaus erop scheppen en met lasagnevellen afdekken. Verder laagjes maken van respectievelijk kaassaus, lasagnevellen, paprikasaus, lasagnevellen en met kaassaus eindigen. Lasagne met rest van kaas bestrooien en in midden van oven in 40 min. gaar laten worden.