abonnement Unibet Coolblue
pi_30883607
Op zondag 4 september vertrekken we naar Montreal, Canada. We zullen een rondreis maken, waarbij we met een rental car via Boston, New York, Washington, Shendoah NP, Niagara Falls en Toronto weer terug zullen vliegen vanaf Montreal. Oorspronkelijk zouden we niet weer naar de VS gaan dit jaar (daar waren we vorig jaar al geweest), maar aangezien ik een reisje naar New York had gewonnen, besloten we deze gelegenheid aan te grijpen en er een langere reis van te maken. Als je toch eenmaal gratis die kant op kunt vliegen, moet je er uit halen wat er in zit

We vliegen via Philadelphia, waar we voldoende tijd hebben om onze verbinding te halen. Zelfs met de zeer overdreven hoeveelheid uitgebreide veiligheidscontroles die we tegenkomen: op deze reis zijn we minstens door 4 detectiepoortjes gegaan, waar ook vaak schoenen uit moeten en alles uitgebreid wordt gecontroleerd. Hoewel we op Schiphol al grondig zijn gecheckt en we in Philadelphia niet meer zien dan het vliegveld (een groot deel van het vliegveld zelfs, aangezien we van gate A naar gate F moeten), zijn er dus in Philadelphia nog 3 controles. Aangekomen bij de F-gates, weet US Airways met wie we vliegen nog niet zo precies vanaf welke gate ze nou welk vliegtuig willen laten vertrekken. Na 4 gatewijzigingen in 20 minuten vertrekt het kleine vliegtuigje (meer een bus met vleugels, wat een verschil met een 767) toch netjes op tijd.

Op het vliegveld in Montreal halen we meteen onze rental voor de komende weken op. Er staat een van oorsprong Roemeense jongen achter de balie, waarmee we meteen een leuk gesprek hebben, omdat hij het nog steeds altijd leuk vindt om Europeanen te ontmoeten. "Omdat hij goede zin heeft" besluit hij onze bestelde 'intermediate' om te ruilen voor een mooiere en grotere auto, zonder bijbetaling. We krijgen een mooie Pontiac Grandprix met GPS, cd-speler, en uiteraard de standaarden als airco, electrische bediening van van alles en centrale vergrendeling. De auto rijdt ook werkelijk heerlijk! Het is natuurlijk ook nog eens een automaat, en dat rijdt toch wel gemakkelijk voor een paar weken.



Met behulp van de GPS rijden we zonder enig probleem naar ons hotel.
Het hotel ziet er goed uit, het bed lonkt na de lange reis en het is ook wel bedtijd.
De volgende ochtend beginnen we met ontbijt in het hotel. Waarschijnlijk zijn er voldoende leuke tentjes te vinden om te ontbijten, maar deze ochtend gaan we voor gemakkelijk. Ze bieden een ontbijtbuffet aan, dus dat gaan we eens uitproberen. Het is een 'lekker' Amerikaans ontbijt: gebakken aardappeltjes, scrambled eggs, bacon, worstjes, wafels, pancakes en een enkel sneetje toast. Voor mij volstaan 2 sneetjes toast bij mijn koffie! Al die warme, gebakken dingen in de ochtend bekoren me niet echt.

Ons hotel blijkt niet ver af te zitten van de berg waaraan Montreal zijn naam dankt: Mont Royal. Het is prachtig weer en een beetje beweging na een dag vliegen is heerlijk.
Het is een pittige klim in de warme zon, maar aangekomen bij de oude vesting op de berg heb je wel een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. Je kunt echt mijlenver kijken.







In het havengebied schijnen leuke eettentjes en mooie bezienswaardigheden te zitten, dus daar wandelen we naar toe om te lunchen. Onderweg valt het ons op dat veel winkels gesloten zijn; misschien zijn ze hier op maandagochtend nooit geopend? In het havengebied is het vreselijk druk, en het zijn niet allemaal toeristen. Het blijkt Labour Day te zijn en veel mensen genieten van deze vrije dag en het mooie weer door het water en vertier op te zoeken. Zoals veel mensen doen, gaan ook wij lekker in het zonnetje in het gras liggen en mensen kijken, ijsje eten, lezen. We hadden nog steeds niet geluncht en zochten daarom een terrasje op. Wie vindt een pitcher heerlijke sangria en een mandje nacho's geen goede lucnh?
Op zoek naar een restaurantje om te dineren, lopen we nog wat rond in dit gebied. Er zijn diverse straatartiesten bezig met voorstellingen, je kunt er fietsen, karts en zelfs segways huren en waterfietsen Er staan ook mooie historische gebouwen, waaronder een heuse Notre Dame! Nou ja, een kleinere versie dan.



Op een gezellig plein met ook weer straatartiesten en tekenaars vinden we een leuk terras waar we Italiaans kunnen eten. Het blijft lekker lang warm en dus ook druk, zodat we ons tijdens het eten kunnen amuseren met mensen kijken. Montreal heeft op deze warme dag wel wat van Parijs in de zomer.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  Moderator zaterdag 24 september 2005 @ 13:52:50 #2
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_30885680
Leuk om te lezen! Precies de rit die ik ook nog eens wil maken.
Coole car ook.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_30887913
ziet er goed uit miss

mooie auto ook inderdaad

waarmee had je die reis naar NY nou gewonnen ?
pi_30888321
Erg leuk misssly! Mooi auto hoor.

Die prijsvraag had je gewonnen met een sms-spelletje ?
pi_30889280
Op dinsdag 6 september is het tijd om de auto goed in te rijden: Montreal - Boston is 528 km. Het is een prachtig landschap waar we doorrijden. Hier en daar is het net Nederland met grote maisvelden, maar deze velden zijn toch net iets groter!

Ook weer dankzij de GPS is het rijden in Boston niet lastig, ook al is het qua infrastructuur een vreselijke stad. In Boston wordt al jaren gewerkt aan The Big Dig: een ondergronds wegenstelsel om de stad een beetje te ontlasten. Het werk schiet echter niet erg op en er zijn heel veel afzettingen en slechte wegen. In de binnenstad is het een en al eenrichtingsverkeer, dus als we ons hotel zien liggen moeten we eerst nog zien hoe we er nu uiteindelijk echt kunnen komen en waar we de auto kunnen laten.

Het hotel blijkt valet-parking te hebben (heel gewoon voor hotels in de steden, merken we later): je rijdt tot voor de deur, stapt uit en zegt dat je incheckt. Je laat je sleutels gewoon in de auto zitten en begeeft je naar de lobby, checkt in en gaat naar je kamer. Daar worden de koffers ook afgeleverd en je hebt nergens omkijken naar. Ideaal!
We verblijven in het Park Plaza, een behoorlijk chique hotel, eigenlijk, maar voor 2 nachten overleef ik dat wel.
Om een indruk te krijgen van de omgeving waar we zitten en een broodje te regelen, lopen we nog even in de omgeving van het hotel rond. Er zit een mooi park vlakbij en een leuk straatje met wat restaurants; daar gaan we morgen iets eten. Als ik op bed zit te lezen, merk ik dat er een paar kleine beestjes over het hoofdbord van het bed lopen. Gewoon even weghalen, niets aan de hand, dachten we. De beestjes blijven echter komen, en hoewel ze maar klein zijn, is het toch geen prettig idee om zo te gaan slapen. Even overleg met de receptionist levert ons een andere kamer op. Deze is nog groter en mooier dan de andere en heeft maar liefst 2 badkamers, aan beide kanten van de muur waartegen het bed staat. Wat een luxe!

Woensdag 7 september hebben we om in Boston rond te kijken, de volgende dag zullen we doorrijden naar New York. Als je maar 1 dag hebt, is zo'n hop-on/hop-off tour wel erg handig en in Boston kun je dit dan ook nog eens doen in sfeervolle, ouderwetse trolley's. Met deze tour gaan we eerst naar de waterkant. Het uitzicht op het water en de stad is er erg mooi en je kunt er heerlijk even zitten.







Terug bij naar de trolley en op naar de volgende stop: de USS Constitution en Bunker Hill.
De USS Contitution is het oudste actieve schip van de US Marine. Hoewel het niet meer vaart, is het nog steeds zeewaardig en wordt het 'bemand' door actieve mariniers die bezoekers uitleg geven en het schip bewaken.







Het ziet er ook allemaal erg indrukwekkend uit met de kanonnen en de ongelofelijk dikke touwen. En je zult maar helemaal hoog in de top van zo'n mast moeten klimmen op een volle, woelige zee!

Vanaf de Constitution is het een leuke wandeling naar Bunker Hill. Op deze heuvel hebben de Amerikanen een belangrijke slag geleverd tegen de Britten. Ze verloren de slag weliswaar, maar het feit dat ze streden was zo goed voor de moraal dat ze door bleven gaan en uiteindelijk de Britten hebben verdreven. Ter nagedachtenis aan de strijd en de mannen die hier sneuvelden, is hier een obelisk gebouwd. Deze obelisk kun je in en dan de 294 treden omhoog vanwaar je een mooie blik kunt werpen op Boston. Het is een behoorlijke klim, maar zeker de moeite waard!

Grappig is dat zowel de bezichting van de boot als Bunker Hill gratis zijn, zoals wel meer historisch belangrijke bezienswaardigheden in de VS.









Bij Bunker Hill begint ook de Freedom Trail: een lijn van rode stenen die door een groot deel van de stad loopt en leidt langs diverse plekken in Boston waar tijdens de revolutie belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Als je voldoende tijd hebt en zin om te lopen, is dit een leuke route door de stad.



Tijdens ons bezoekje aan de haven, heb ik folders gezien voor whale-watch cruises! Dat lijkt me wel wat, maar het kost behoorlijk wat tijd. Deze dag halen we dat niet meer, en de volgende dag wordt het krap als we op tijd in New York willen zijn. Maar we komen natuurlijk onderweg naar New York 'bijna' langs Cape Cod....
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_30889324
quote:
Op zaterdag 24 september 2005 15:11 schreef het_fokschaap het volgende:
ziet er goed uit miss

mooie auto ook inderdaad

waarmee had je die reis naar NY nou gewonnen ?
Het schijnt nogal vreemd te zijn, maar ik kan als vrouw ook wel genieten van een mooie, fijne auto, en dat was deze Pontiac zeer zeker! Mijn eigen Polootje viel wel weer even tegen

Ik had de reis gewonnen bij YorinFM met de CSI-prijsvraag. De reis was een 4-daagse vliegreis naar new york. De tickets voor deze reis en de overnachtingen in New york heb ik dus niet hoeven te betalen. Dat scheelt wel wat op het totale prijskaartje
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_30901358
heb je nog zo'n segway geprobeerd eigenlijk ?
pi_30901426
quote:
Op zaterdag 24 september 2005 22:36 schreef het_fokschaap het volgende:
heb je nog zo'n segway geprobeerd eigenlijk ?
Nee, we konden niet vinden waar die te huur waren
Maar sangria drinken op een terrasje is ook erg OK
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_30901532
quote:
Op zaterdag 24 september 2005 22:38 schreef miss_sly het volgende:

[..]

Nee, we konden niet vinden waar die te huur waren
Maar sangria drinken op een terrasje is ook erg OK
zeker !

in Amsterdam worden er nu stadsrondleidingen op die dingen gegeven. zou het op zich wel eens willen proberen...maar dan zonder de rondleiding
pi_30901634
quote:
Op zaterdag 24 september 2005 22:41 schreef het_fokschaap het volgende:

[..]

zeker !

in Amsterdam worden er nu stadsrondleidingen op die dingen gegeven. zou het op zich wel eens willen proberen...maar dan zonder de rondleiding
Jij hebt geen rondleiding nodig, maar ik zou dat best leuk vinden.
Kun je die dingen niet huren zonder rondleiding dan? Lijkt me best gaaf!
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_30902064
quote:
Op zaterdag 24 september 2005 22:45 schreef miss_sly het volgende:

[..]

Jij hebt geen rondleiding nodig, maar ik zou dat best leuk vinden.
Kun je die dingen niet huren zonder rondleiding dan? Lijkt me best gaaf!
geen idee. zo ja, dan kunnen we een segway-meet doen
pi_30902113
quote:
Op zaterdag 24 september 2005 22:58 schreef het_fokschaap het volgende:

[..]

geen idee. zo ja, dan kunnen we een segway-meet doen
Count me in!
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_30945493
Leuk verslag en mooooooooie foto's
En die auto mét GPS
pi_30945705
Leuk reisverslag

Heb je nog meer foto's van Boston? Ik wil die stad graag een keer bezoeken.
New Yorker in spe
http://www.thefootballbox.nl
  maandag 26 september 2005 @ 16:14:16 #15
36752 timmeeeh
provocateur et penseur
pi_30945927
quote:
Op maandag 26 september 2005 16:04 schreef Jeroenus het volgende:
Leuk reisverslag

Heb je nog meer foto's van Boston? Ik wil die stad graag een keer bezoeken.
Wat Jeroenus zegt

ik hoop volgend jaar naar Boston te gaan
"Maar ja, echt ontspannen zaten we niet meer te bingoën"
  zaterdag 1 oktober 2005 @ 02:10:06 #16
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_31077189
Geweldige vakantie!

Kinkt bekend dat rappe tempo. Mooie foto's ook.

Prima gebied om te reizen met veel kodak momenten!
reset
  Moderator zondag 2 oktober 2005 @ 22:25:31 #17
5428 crew  miss_sly
pi_31128054
Donderdag 8 september.
We vertrekken vroeg uit Boston omdat we toch willen kijken of het mogelijk is een whale watch cruise te maken. Op de kaart hebben we een willekeurig kustdorpje op het schiereiland uitgezocht, Barnstable, waar we willen kijken of we een schip kunnen vinden.

We stellen de GPS in om gemakkelijk Boston uit te komen, en ik ben zo druk bezig met kijken welke volgende afslag het systeem bedoelt, dat ik per ongeluk door oranje rijd. Omdat de verkeerslichten aan de overkant van de straat staan, rijd ik dus effectief door rood. Meteen begint er achter mij een sirene te loeien en komen er 2 motoragenten achter me aan, die me duidelijk maken dat ik even moet stoppen. Het is net als in de film: de agent loopt naar de auto, en buigt zich een beetje voorover om in de auto te kunnen kijken, terwijl ik het raampje opendoe.

Hij vraagt of ik ook weet waarom hij me staande houdt, en ik zeg dat het wel zal zijn omdat ik door oranje reed. Hij maakt me er minzaam op attent dat ik door rood reed en dat dat gevaarlijk is en niet mag. Natuurlijk wil hij mijn rijbewijs zien, maar met mijn roze papiertje kan hij niet echt uit de voeten. Het paspoort moet er bij komen, en hij kijkt nog eens of de persoon op de foto en ik echt wel dezelfde zijn. Als laatste wil hij toch ook nog even de autopapieren zien. Uit het handschoenenvakje plukken we een strookje tevoorschijn dat bij deze rental voor autopapieren moet doorgaan. De verzameling papieren die hij in zijn handen heeft, brengt hem volgens mij erg in de war: het rijbewijs kent hij niet, de auto blijkt een huurauto, ook nog eens uit Canada, en de bestuurder een Europeaan
Misschien had hij ook wel gewoon goede zin, maar in ieder geval besluit hij me te laten gaan met de waarschuwing het niet meer te doen en erg goed op te letten de rest van de vakantie. Sure!

De weg naar Barnstable is erg mooi. We rijden een stukje langs de kust waar leuke zomerhuisjes staan met een machtig uitzicht op het water. Alles is wel leeg en verlaten; de vakanties zijn voorbij en de gemiddelde Amerikaan die zich zo'n huisje kan veroorloven, werkt op een gewone woensdag.



Ineens zien we een bord met reclame voor whale watch cruises...jawel, in Barnstable! We zetten er even vaart in en arriveren rond half 12 bij de 'haven' van Barnstable, waar al een schip klaar ligt; het vertrek is om 12 uur en er is nog plaats!

De tocht met de boot zal ongeveer 4 uur duren. We veroveren een lekker plekje in de zon op de achtersteven. Na ongeveer een uur varen, mindert de boot vaart. Vol verwachting kijk ik over de reling, maar ik zie niets. Het is kennelijk ook nog niet de goede plek, dus hij trekt weer op en we varen nog een tijdje verder. Weer neemt de snelheid af, en dit keer is er wel wat te zien! Een meter of 30 verderop zien we een fonteintje de lucht in gaan en een grote, donkere rug boven het water uitkomen. Loom dobbert de walvis een beetje rond en slaat een keer zachtjes met zijn staart op het water. Ik vind het al geweldig, maar de kapitein is schijnbaar van mening dat hij ons nog iets mooiers kan laten zien, want na een paar minuten geeft hij zachtjes gas en varen we toch nog een stuk verder. Na weer een paar minuten varen, komen we bij twee walvissen die lekker in het water liggen te slapen. Het is echt een schitterend gezicht zoals ze daar naast elkaar liggen, soms even een fonteintje water spuitend.



De slapende walvissen laten we dan verder weer met rust en na weer een tijdje varen, komen we bij weer een andere walvis. Deze heeft er zin in: hij duikt telkens weer onder water en laat zijn geweldige staart uit het water oprijzen om met een klap op het water te laten komen. Hij is niet bang van de boot, en zwemt rond en zelfs onder de boot, om zich goed te laten bewonderen. Het is echt een geweldig gezicht om dit machtige beest van zo dichtbij te zien! Tegelijkertijd heb ik ook wel wat medelijden met ze; iedere dag worden ze door meerdere boten gevonden en gadegeslagen door tientallen mensen.



















Tegen 5 uur zijn we pas weer in de haven. We moeten nog een paar uur rijden voor we in New York zijn. In New York parkeren we de auto niet bij het hotel voor USD 36,= per dag, maar proberen we het op long term parking bij JFK Airport. Het kan ons inziens nooit erg veel duurder zijn.
Rond 10 uur hebben we de long term parking gevonden. Na een niet erg interessant ritje met de subway, direct van JFK naar hartje Manhattan, arriveren we om 11 uur dan eindelijk bij ons hotel. Ietwat later dan de bedoeling was, maar wat mij betreft waren de walvissen het oponthoud volledig waard!
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  maandag 3 oktober 2005 @ 00:21:52 #18
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_31132513
quote:
Op zaterdag 24 september 2005 23:00 schreef miss_sly het volgende:

[..]

Count me in!
me too!

mooi verslag miss!
It's Time To Shine
[i]What would life be like without rhethorical questions?[/i]
pi_31216495
mooi zeg.....
Xbox Live Gamertag: Harmen84
pi_31243452
walvissen
"If i think, it all seems absurd to me; if i feel, it all seems strange; if i desire, he who desires is something inside of me." Fernando Pessoa - The Book of Disquiet
Wandelen in Noorwegen
  Moderator zaterdag 8 oktober 2005 @ 00:36:14 #21
5428 crew  miss_sly
pi_31272011
Vrijdag 9 september
We slapen lekker uitl Er wordt toch geen ontbijt geserveerd in het hotel en er zijn genoeg tentjes in de omgeving om iets te eten. Als we de gordijnen open doen, blijkt wat een mooi uitzicht we hebben!





Tijdens onze vorige trip naar New York van oktober vorig jaar hebben we een fijne deli gevonden op Times Square waar ze heerlijke warme bagels met cream cheese verkopen. Times Square is maar 5 minuutjes lopen, dus daar gaan we ons ontbijt halen. Daarna stappen we in de metro en gaan naar het Museum of Modern Art (MoMA); voor dit museum hadden we de vorige keer geen tijd meer.

Het lijkt erop dat het er niet erg druk is: er staan een soort van dranghekken waar je een enorme rij mensen in kwijt kunt, maar er staat niemand! En dat terwijl ze nog wel een mooie tijdelijke expositie hebben: Pioneering Modern Painting, Cézanne en Pissaro 1865-1885 ( http://www.moma.org/exhibitions/2005/cezannepissarro/index.html ). De expositie is erg mooi samengesteld, en het is erg mooi om te zien hoe deze schilders die zoveel naar elkaar gekeken en van elkaar geleerd hebben, zo verschillend zijn. Er hangen verschillende werken gebroederlijk van hetzelfde onderwerp die ze naast elkaar op hetzelfde punt hebben geschilderd en zo anders op het doek hebben gezet. Ook hun ontwikkeling is erg mooi om te zien. Lijken hun stijlen in het begin nog op elkaar, gaandeweg slaan ze ieder een eigen weg in. Soms vond ik het werk van Pissaro mooier, soms ook dat van Cézanne.

Hieronder een voorbeeld van 2 schilderijen, samen geschilderd en toch zo anders geworden, door materiaal- en kleurgebruik en interpretatie.






De tijdelijke expositie bevond zich op de bovenste verdieping, en net als veel mensen werkten we van boven naar beneden. Hoe lager we kwamen, hoe moderner de tentoongestelde stukken werden. Uiteraard hebben we de Waterlelies van Monet bewonderd, evenals Starry Night van Van Gogh. Er hangen een paar schitterende kleine werken van Salvador Dali, mooie Mondriaans, Picasso's. Ik vind dat ze een erg mooie collectie hebben.

Op de derde verdieping is de afdeling met foto's. Ook hier een tijdelijke expo: Mount St. Helens: Photographs by Frank Gohlke. Een indrukwekkende verzameling foto's van voor, tijdens en lang na de uitbarsting van Mount St. Helens in 1980. Ook veel van de andere foto's vind ik erg mooi, hoewel ik me soms wel afvraag wat deze foto's nou 'kunst' maken, en een erg mooie amateurfoto hier niet komt te hangen.

Grappig is de afdeling met modern design. Natuurlijk staan er een paar ontwerpen van Rietveld tussen! In enkele vitrines zijn wat moderne gadgets uitgestald; sommige zijn erg succesvol geworden, anderen hebben het niet verder gebracht dan hier nu als curiosa uitgestald te zijn. Er liggen bijvoorbeeld bic-pennen, een Zwitsers zakmes en een i-pod, maar ook een exemplaar van Sony's robothondje Aibo



Van uren slenteren door een museum word je wel moe, maar gelukkig ligt Central Park net om de hoek. Met een hotdog gaan we lekker in het gras in het zonnetje liggen om uit te puffen.
Onderweg naar het hotel komen we langs Macy's; daar moet even geshopt worden Macy's is vooral groot! Ik moet zeggen dat ik niet erg onder de indruk was van de kleding die er verkocht werd, wel van de prijzen van sommige zaken. Uiteraard kan ik het niet laten om iets te kopen, dus na enige tijd ( ) verlaat ik met 2 nieuwe truien het pand.

Ons hotel The New Yorker ligt echt in hartje Manhattan, dus een diner is zo gevonden. Ik waag me aan de tongfilet, maar in de VS weten ze zelfs daar een te grote, vette hap van te maken. Het smaakt niet slecht, maar ik heb het wel eens lekkerder gegeten.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 00:59:37 #22
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_31272573
meer!
It's Time To Shine
[i]What would life be like without rhethorical questions?[/i]
  Moderator zaterdag 8 oktober 2005 @ 01:08:31 #23
5428 crew  miss_sly
pi_31272754
Rustig aan, qu! Ik krijg RSI van het typen
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  zaterdag 8 oktober 2005 @ 01:09:52 #24
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_31272787
quote:
Op zaterdag 8 oktober 2005 01:08 schreef miss_sly het volgende:
Rustig aan, qu! Ik krijg RSI van het typen
daarom kan ik nog wel meer willen

It's Time To Shine
[i]What would life be like without rhethorical questions?[/i]
  Moderator zaterdag 8 oktober 2005 @ 14:50:37 #25
5428 crew  miss_sly
pi_31282048
zaterdag 10 september
Bij het vorige bezoek hebben we de Brooklyn Bridge alleen uit de verte bewonderd, dus vandaag is het tijd om er overheen te wandelen. Volgens de kaart in het metrostation is deze brug niet zo gemakkelijk te bereiken en moet je altijd een heel eind lopen. In de praktijk blijkt het allemaal nogal mee te vallen, maar de Amerikanen hebben toch echt een heel eigen perceptie van wat echt ver lopen is
Met de metro gaan we eerst naar Brooklyn op de andere oever en wandelen op ons gemakje terug over de brug naar Manhattan. Ook nu weer ligt er een schitterende skyline voor je en tegelijkertijd heb je een mooi uitzicht over de baai met Lady Liberty en de eilanden.









Als we bijna aan het eind van de brug zijn gekomen, zien we een grote stoet motorrijders, geflankeerd door politie uiteraard, onder ons doorrijden; Ik denk dat het er wel 200 zijn. In een rustig tempo rijden ze naar het zuiden en verdwijnen daar door de bocht in het eiland uit het zicht.

Vanaf het einde van de Brooklyn Bridge is het maar een klein stukje (voor onze begrippen dan ) naar Ground Zero en Battery Park. Morgen is het 11 september, en omdat we er nu zo dichtbij zijn en morgen vanwege de herdenkingen Ground Zero niet erg toegankelijk zal zijn, kunnen we beter meteen het bezoekje aan deze plek afleggen.


De weg voor Ground Zero is afgezet en er staan enorm veel motoren geparkeerd: de stoet die we hebben zien rijden, is een stoet motorrijders die met z'n allen gevallen broeders komen herdenken. Het is een indrukwekkend en emotioneel gezicht om deze bomen van kerels met leren jacks, tattoo's, piercings, etc., heel dicht bij elkaar in een kring te zien staan, terwijl iemand een korte toespraak houdt. Ze eindigen met z'n allen in gebed en daarna breken ze weer op: stoere kerels met tranen in hun ogen en over hun wangen, diep onder de indruk van de plek waar ze staan.



Op mij maakt het, net als vorig jaar, weer een diepe indruk. Wat hier gebeurd is, blijft zo onwerkelijk. Dat er zoveel haat en gekte in de wereld is, dat het kan resulteren in het drama dat hier 4 jaar geleden heeft plaatsgevonden, blijft iets dat mijn bevattingsvermogen volledig te boven gaat. De enorme krater die er ligt, lijkt wat meer opgeruimd dan vorig jaar, maar ergens stoort het me dat er nog niet iets nieuws herrezen is. Het beste bewijs van de standvastigheid van de Amerikanen, waar ze zichzelf toch meteen na de tragische dagen op beriepen, zou zijn geweest als er inmiddels een mooi monument of een bijna voltooid nieuw gebouw zou staan. Maar nee, gekibbel over wat en hoe te doen met dit stuk grond houdt de gemoederen meer bezig.

We lopen verder, naar Battery Park. Vorig jaar waren ze bezig met een grondige renovatie van dit park, en ik ben benieuwd hoe ver ze er mee zijn. Hoewel het het minst mooie parkje is dat ik in New York heb gezien, is het wel het park dat me het meest doet. Misschien juist doordat het wat vervallen is, misschien door de ligging op de punt van Manhattan, misschien ook wel doordat daar The Spere staat.

The Spere heeft me op een of andere manier echt geraakt. Dit eens zo mooie, vlekkeloze, perfect ronde symbool van Wereldvrede, dat wonder boven wonder de gebeurtenissen, weliswaar gehavend, heeft overleeft, doet me misschien nog wel meer dan de krater op Ground Zero zelf.







Ze zijn nog volop bezig om Battery Park op te knappen, maar je kunt wel zien dat er vooruitgang in zit; dat mag ook wel in een jaar, zou je zeggen Er is nu echt veel meer gras om lekker even in te gaan liggen, en de kade ziet er al een stuk beter uit.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')