abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 16 september 2005 @ 15:50:51 #1
17635 mvdlubbe
het is al ijdelheid
pi_30637603
WIj hebben een MYO licentie en kopen PC's waarop een OEM-versie van XP is geïnstalleerd.
Zo betalen we dus in feite dubbel voor Windows XP maar het principe behelst meer dan alleen XP, namelijk alle besturingssystemen waarvoor los van de OEM-licentie al voor is betaald (Linux, Unix, etc).

Dit specifieke geval gaat over 10 laptops met een 64bits processor waarop dus, aangezien onze Open Licentie dit toelaat, XP64 op willen installeren. De meegeleverde software+licentie is XP32.

De verkoper verzekert mij: De prijzen voor het OS binnen de Multi Year Open licentie zijn gebaseerd op de aanname dat je een PC koopt die een OEM versie van Windows voorgeïnstalleerd heeft.
Microsoft deelt mij mee dat dit niet juist is. De MYO-constructie laat toe dat ik de door de MYO gelicenseerde software mag installeren op een pc met een besturingssysteem. De geschetste situatie van het aanschaffen van barebones, daarop linux installeren en vervolgens overgaan op MYO-XP is dus licentietechnisch toegestaan.

Ik heb dus, in tegenstelling tot wat de verkoper mij wil vertellen, het volste recht gebruik te maken van de MYO-software zonder OEM-versies te moeten aanschaffen.

Naar HP dan, voor de refund. Want waarom zou ik dubbel betalen? Helaas, HP is niet bereid ook maar iets terug te betalen van de kosten die ik heb gemaakt doordat HP geen barebone laptops verkoopt. Mooier nog: de persoon die ik aan de lijn krijg weet mij zelfs te vertellen dat het toch niet de schuld kan zijn van HP dat ik contracten afsluit met Microsoft en dat ik dus, wat betreft HP, helemaal niet dubbel betaal. Het is echter, en dat wordt ook door dezelfde medewerker bevestigt, niet mogelijk een OS-loze laptop van HP te kopen.
Voorts meld ik dat ik er des te meer in geïnteresseerd ben daar ik een AMD64 heb terwijl HP een XP32 meelevert. Dat moet ik maar niet zo erg vinden, meent de medewerker, want 'die hele 64bits technologie staat toch maar in de kinderschoenen'...

Ik vraag nog een laatste keer of het echt niet mogelijk is de software te retourneren zonder daar de hardware bij te moeten inleveren voor een refund. Nee, dat kan echt niet.
Dus vraag ik of ze het dan dus meer op prijs stellen dat ik het hele pakket retourneer. Dat kan binnen 7 dagen bij het aankooppunt, zegt hij. Nee, zeg ik, binnen 20 dagen. Nee, 7, wettelijk. Nee, 20, volgens de aan mij door HP voorgelegde overeenkomst. En in ja/nee spelletjes heb ik niet zo'n zin.

Het moge duidelijk zijn. Het kan deze OEM niet zoveel schelen of ik dubbel betaal. Maar ik heb ook niet echt een goed beeld meer waarheen ik zou moeten gaan, wat ik zou moeten doen.
Enkel naar de EU maar voordat daar wat gebeurt ben je 10 jaar verder .
De laptop functioneert prima zonder voorgeïnstalleerd besturingssysteem. Ik heb die XP die erbij zit niet nodig om het apparaat te kunnen gebruiken.

Iemand hier ervaring met dit soort zaken? Wat zijn de mogelijkheden nog?
12. Hoe vaak ben je bang dat je leven zonder internet vervelend, leeg en onplezierig zal zijn?
  vrijdag 16 september 2005 @ 16:02:40 #2
56864 Marty26
#Dislectisch Baggeren _O_
pi_30637966
Ja ik ken dat systeem wel ja.... Dat is gewoon erg veel gezeik zowieso is het MS licence traject best complex. En voor laptops zonder OS zou je eens met IBM moeten praten die jongen hebben een hekel aan MS en leveren ook laptops met linux os er op. Althans een paar jaar geleden nog wel.
Het punt is dat jij al een licentie ( MYO ) hebt lopen en je oem gewoon moet kopen
Dat zuigt gewoon ze zetten je gewoon voor blok en er valt niet om heen te gaan....
Check een IBM reseller dat wil nog wel eens werken...
Paxlie says: nu ben ik zo vervuld van geluk omdat jij via de digitale snelweg weer bij me bent O+
  vrijdag 16 september 2005 @ 16:04:34 #3
4118 ToMaSZ
Let the hammer fall!
pi_30638029
Lastig denk ik. Probeer voor de gein eens de EULA van de oem-xp's niet te accepteren, desnoods dat op te nemen en dan een refund vragen op basis van het niet eens zijn met de EULA. Op dat moment zie jij af van de licentie, omdat jou wordt verboden daarvan gebruik te maken (je mag immers geen oem gebruiken zonder de eula te accepteren) De bal ligt dan, volgens mij, technisch gezien bij Microsoft.

But then again, ik ben gelukkig niet gehinderd door enige juridische onderbouwing
Scouting Rover Crofts Groep bouwt een nieuw clubhuis!
  vrijdag 16 september 2005 @ 16:14:18 #4
17635 mvdlubbe
het is al ijdelheid
pi_30638342
Je kunt inderdaad aangeven dat je niet akkoord gaat. Maar dat leidt er alleen maar toe dat je dus het recht hebt, volgens de licentie, binnen 20 dagen het hele pakket aan te bieden aan de verkoper die je het produkt heeft verkocht, tegen volledige vergoeding.
Maar dan heb ik de hardware ook niet meer en dat is lastig.

Volgende keer zal ik inderdaad eens kijken naar laptops/desktops die wel worden geleverd zonder OS.
12. Hoe vaak ben je bang dat je leven zonder internet vervelend, leeg en onplezierig zal zijn?
pi_30639869
quote:
Op vrijdag 16 september 2005 16:14 schreef mvdlubbe het volgende:
Volgende keer zal ik inderdaad eens kijken naar laptops/desktops die wel worden geleverd zonder OS.
Als je iets vind, laat 't dan ff hier weten aub.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')