FOK!forum / Culinesse à gogo / Zelf azijn maken
Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 21:34
Op verzoek, een azijnmaaktopic.
In Zelf kaas maken kwam men met dit adres http://www.vinimare.nl/ en men verkoopt daar alles om zelf azijn te maken.
Nu heb je niet veel nodig om azijn te maken. In principe kan je gewoon wijn laten staan (open) en het wordt vanzelf azijn. Maar dit proces kan ook mislopen. Die mensen van vinemare verkopen ook azijn bacterien, en daarmee kan je vervolgens zelf azijn maken, makkelijk en risicovrij.

Je kan een azijnvat kopen (je vind het wel eens op rommelmarkten) of gewoon een vat gebruiken, een grote plasticfles of glazen fles. Gewoon een container waar je wijn in doet en voldoende lucht bij kan en je doet er een doekje over de hals tegen stof en vliegen. Let bij aardewerk op, de glazuur kan lood bevatten en je wilt geen lood in verbinding binnen krijgen, das uitermate giftig.

Goed, je hebt een grote mandfles, of zoiets, doe daar rode wijn in (paar liter) en de azijnmoeder. Laat dit nu een tijd (maanden, jaren) staan op een warme plek (op zolder bv) zo dat er voldoende lucht bij kan.
Als je behouder groot genoeg is, doe er eventueel wat eiken en moerbei hout in (stukje zoethout is ook lekker) maar dit moet echt onbehandeld hout zijn. Een eiken vat of moerbeien vat is het summum.
Dit zijn opties en is zeker niet nodig.
Je azijn word met de jaren beter, en je kan al je restjes wijn er in gooien. Je krijgt nu een rode wijn azijn, zeker als die een paar jaar staat, die van mij staat al 7 jaar, die beter is dan de balsamico die je hier koopt.
Het is ook leuk met witte wijn, of met sherry, met kruiden, of met cider maken.
Je kan van allerlei alcoholische dranken azijn maken, maar port en sherry moet je wat aanlengen anders dood het hoge alcohol percentage de bacterien.

Nu kan je zeggen, ik kan bij ojel en vinnegur toch ook azijn kopen of bij de supermarkt. Maar geloof me, als je een paar flessen (liefst zoete, die is aromatischer) sherry in azijn veranderd hebt, dat aroma, dat is een azijn die krijg je niet in de winkel.
Het is ook een heel leuk cadeautje, zelfgemaakte azijn.
Martijn_77woensdag 3 augustus 2005 @ 21:40
Wat kun je dan als azijn moeder gebruiken Piet?

Zou je hiervoor wijnazijn uit de winkel kunnen gebruiken?
dutch-mammawoensdag 3 augustus 2005 @ 21:46
...en als je dan je eigengemaakte azijn hebt, kan je hiermee verder:

Ananas-azijn

Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
resten en afsnijsel van ananas
4 flinke lepels donkerbruine basterdsuiker
1,25 l water

* Bereiding
Meng alles (schillen, vruchtvlees, suiker en water) in een grote kom en zet de kom - onafgedekt - op een warm, zonnig plekje tot de inhoud - na een dag of drie - begint te gisten.
Laat de kom staan tot alle suiker is vergist en de suikers zijn omgezet in zuren; dit kan drie weken of langer duren.
In het begin wordt de vloeistof troebel, maar na een tijdje verdwijnt die troebelheid en wordt de vloeistof amberkleurig.
Na een week of drie ontstaat het begin van een wittige, gelatineuze 'wolk'; dit is de 'azijnmoeder'.
Laat alles staat tot die wolk vrij compact is geworden, hetgeen eveneens een week of drie kan duren.
Giet de vloeistof - die inmiddels de naam 'azijn' mag dragen, door een zeef in een grote kan en schenk hem over in een fles die met een kurk kan worden afgesloten.
De in de zeef achtergebleven azijnmoeder kan, met een nieuwe hoeveelheid bruine suiker en water (en eventueel ook wat ananasresten) worden gebruikt voor het maken van een nieuwe hoeveelheid azijn.

-------------------------------------------------------------------------


Azijn met dragon en groene peperkorrels

Menugang: -
Keuken: -
Soort: Inmaak
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 1/2 dl verse dragonblaadjes, aangedrukt gemeten, afgespoeld en drooggeslingerd
1 eetlepel gedroogde, grof geplette groene peperkorrels
5 dl witte wijnazijn
twijgjes dragon voor de garnering
hele groene peperkorrels voor de garnering

* Bereiding
Deze azijn blijft maanden goed. De garnering en andere vaste stoffen in de azijn kunnen echter verkleuren of vergaan.

Doe de dragonblaadjes in een gesteriliseerde glazen pot van 1 liter inhoud en kneus ze met een houten lepel.
Voeg de gekneusde peperkorrels en de azijn toe, sluit de pot af en laat de azijn op een koele donkere plaats minstens vier dagen tot twee weken trekken.
Zeef de azijn door een fijnmazige zeef in een glazen kan.
Gooi de vaste bestanddelen weg.
Giet de azijn in twee gesteriliseerde glazen flessen of potten van 2 ½ dl inhoud.
Voeg een paar twijgjes dragon en een paar hele groene peperkorrels toe als garnering en sluit de flessen of potten af.

-------------------------------------------------------------------------

Azijn, gearomatiseerd

Menugang: -
Keuken: -
Soort: Inmaak
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Tip
Kenmerken:

* Ingrediënten
azijn
dragon, rozemarijn of tijm, rode pepers of frambozen

* Bereiding
Leuk om cadeau te geven: zelf gearomatiseerde azijn. Gebruik gesteriliseerd, ongekleurd glaswerk met schroefdoppen of gesteriliseerde kurken.


Als basis gebruikt u een goede kwaliteit azijn. Lekkere smaakstoffen zijn:
gewassen en gedroogde takjes dragon, rozemarijn of tijm, rode pepers en frambozen. Laat de azijn minstens 3 weken op een lichte plaats trekken. Wilt u de azijn lang bewaren? Zeef dan de smaakstoffen er weer uit. Als u de azijn bewaart op een koele donkere plaats dan is hij ongeveer een jaar houdbaar.

-------------------------------------------------------------------------

Citroenazijn, scherpe

Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
6 citroenen in parten
2.4 l wijnazijn
50 g pimentkorrels
50 g zwarte peperkorrels
50 g geraspte mierikswortel
1 blaadje foelie
6 kruidnagels
75 g zout

* Bereiding
Specerij & azijn tegen de kook brengen, van het vuur nemen.
Citroen met zout inwrijven en in diepe stenen kom of pot schikken. Hete azijn erover, doek erop, 4 dagen trekken.
Azijn zeven, citroenen uitknijpen, in een schone fles doen en kurk er los op.
Voor marinades of (met olie) in aardappelsalades.

-------------------------------------------------------------------------

Frambozenazijn

Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 kg frambozen
1,1 l rode of witte wijnazijn
125 g suiker per 600 ml vocht na de eerste bereiding

* Bereiding
Doe 1 kg frambozen in een grote kom, giet er 1,1 liter rode of witte wijnazijn over en laat dit 4 dagen afgedekt op een koele plaats staan.
Giet de inhoud van de schaal door een fijne zeef, die op een grote pan ligt.
Laat de vloeistof in de pan lopen en druk dan het fruit voorzichtig door de zeef.
Weeg per 600 ml vocht 125 gr suiker af en doe de suiker bij het vocht in de pan.
Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken.
Laat het opnieuw door het zeef druppelen en doe het in flessen, die u eerst met sodawater heeft omgespoeld.

-------------------------------------------------------------------------

Frambozenazijn

Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: joyke38
Kenmerken:

* Ingrediënten
450 gram frambozen
600 ml rode of witte wijnazijn
voor iedere 600 ml azijn 450 gr suiker
eventueel een paar hele frambozen

Dit recept werkt ook voor bramen en zwarte bessen.

* Bereiding
Je neemt 450 gram frambozen, doe deze in een schaal en kneus ze met een houten spatel. Schenk hier 600 ml rode of witte wijnazijn op, dek het af met een doek en laat het 3-4 dagen staan. Af en toe roeren.
Door kaasdoek (o.i.d.) zeven en de azijn opnieuw meten. Voor iedere 600 ml azijn 450 gr suiker toevoegen en samen 10 minuten koken. Af laten koelen en opnieuw zeven. Schenk in flessen met deksels die tegen azijn bestand zijn.
Je kunt eventueel een paar hele frambozen erbij doen.
Dit recept werkt ook voor bramen en zwarte bessen.

-------------------------------------------------------------------------

Frambozenazijn

Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
500 gr verse frambozen
1 1/2 liter witte wijnazijn
1 eetlepel suiker

* Bereiding
Laat de frambozen en de azijn in een gesteriliseerde, luchtdicht afgesloten, glazen pot op een warme plaats trekken.
Schud de pot af en toe om.
Zeef na twee weken door een fijnmazige zeef de azijn van de frambozen af.
Pers de frambozen licht om de smaak (maar niet de pulp) er uit te krijgen.
Breng de azijn met de suiker langzaam aan de kook en laat hem 10 minuten zachtjes sudderen.
Giet hem dan in gesteriliseerde flessen of potten.
Leg, indien gewenst, in iedere fles of pot een paar rijpe frambozen.

-------------------------------------------------------------------------

Kruidenazijn

Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
kruiden
witte wijnazijn

Gebruik, naast knoflook, bijvoorbeeld basilicum, laurier, kervel, bieslook, dille, vlierbloem, jeneverbes, venkel, lavendel, maggi, marjolein, munt, Oostindische kers, oregano, rozemarijn, salie, kleine pimpernel, selderij, tijm of dragon.

* Bereiding
Doe kruiden 1-2 weken in witte wijnazijn, op een warme plaats, daarna koel en donker bewaren.

-------------------------------------------------------------------------

Specerij-azijn

Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 l wijnazijn
10 kruidnagels
1 kaneelstokje
24 peperkorrels
1 laurierblad
1 lepel wit mosterdzaad
djahe
2 blaadjes foelie
1 lepel spaanse pepertjes
15 pimentkorrels

* Bereiding
Doe alles in een stopfles, schud af en toe en laat 1-2 maanden trekken, daarna zeven en in een schone fles doen. Ook voor inmaak.

-------------------------------------------------------------------------

Vlierbessenazijn, zoete

Menugang: -
Keuken: -
Soort: -
Type: Inmaak Olie Azijn Chutney Sambal
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
1.5 kg vlierbessen
1.5 l wijnazijn
basterdsuiker

* Bereiding
Was 1½ kg vlierbessen, ris ze niet af. Doe in stenen pot of diepe kom en doe er 1½ l wijnazijn over. Afdekken met schone doek, 5-10 dagen trekken, af en toe met een pollepel omroeren.
Zeven, per 6 dl 350 g basterdsuiker erbij. Op laag vuur oplossen. Dan 10 minuten bruisend koken. Heet in verwarmde flessen doen en goed afsluiten.
Kan zo gedronken worden. Kan ook met andere zachte vruchten, met name zwarte bessen en frambozen.

-------------------------------------------------------------------------

Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 21:49
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 21:40 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat kun je dan als azijn moeder gebruiken Piet?

Zou je hiervoor wijnazijn uit de winkel kunnen gebruiken?
Ja, je kan ongefilterde wijnazijn uit de eco winkel gebruiken, maar zoals ik al zei, die shop verkoopt azijncultuur 100 ml. Euro 5,98 Artikelnummer 122.001.1.
Er zijn meer mensen die dit verkopen in internet. Kweste van ff zoeken naar azijncultuur of essigmutter.
Van één zo een azijncultuur maak je zo veel meer, gewoon die 100 ml op een liter witte wijn, of een 8% neutrale alcohol oplossing, bij een graad of 25 en voldoende lucht en je hebt zo 1,1 liter azijncultuur.
Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 21:51
Vruchten azijnen zijn trouwens veel lekkerder als je van de vruchten een wijn maakt, en dan een azijn. Das lekkerder dan die vruchten bij een azijn te doen.

Appels -> cider -> ciderazijn
ipv appelsap bij een natuurazijn te doen.

Ja, je kan natuurlijk azijn essence kopen, en daar mee met sapjes verdunnen tot een azijn. Maar das net zoiets als boullion blokjes gebruiken.
dWc_RuffRyderwoensdag 3 augustus 2005 @ 21:53
Die Pietverdriet weet gewoon alles .
Martijn_77woensdag 3 augustus 2005 @ 21:56
En die azijncultuur kun je blijven gebruiken als je maar zorgt dat hij aan kan groeien?
dutch-mammawoensdag 3 augustus 2005 @ 21:58
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 21:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Van één zo een azijncultuur maak je zo veel meer, gewoon die 100 ml op een liter witte wijn, of een 8% neutrale alcohol oplossing, bij een graad of 25 en voldoende lucht en je hebt zo 1,1 liter azijncultuur.
Wacht ff... dus als je gewoon alcohol 8% gebruikt, kan je ook azijn maken?
Wij hebben namelijk zelden restjes wijn...

* dutch-mamma zit nu hard te rekenen hoever je de pure alcohol van de Colruyt moet verdunnen om 8% te krijgen, en vraagt zich af of dat met gewoon water kan...
Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 21:58
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 21:53 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Die Pietverdriet weet gewoon alles .
Alleen als het om eten en drinken gaat, en dan nog leer ik dagelijks erbij.
Maar goed, het is een liefhebberij.
Het is mijn droom om een huis met een grote kelder te hebben (en een zolder)
Een flinke lap tuin en eventueel wat land.
En dan de kelder vol met jam en wijn, confits, ingemaakte spullen, zuurkool en zo en op zolder een paar azijnvaten.
Ik vind dat gewoon leuk en vooral lekker..
Martijn_77woensdag 3 augustus 2005 @ 22:00
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 21:58 schreef dutch-mamma het volgende:
* dutch-mamma zit nu hard te rekenen hoever je de pure alcohol van de Colruyt moet verdunnen om 8% te krijgen, en vraagt zich af of dat met gewoon water kan...
Waar haal je die pure alcohol dan? En is dat van die drinkbare alcohol?
dutch-mammawoensdag 3 augustus 2005 @ 22:00
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 21:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Alleen als het om eten en drinken gaat, en dan nog leer ik dagelijks erbij.
Maar goed, het is een liefhebberij.
Het is mijn droom om een huis met een grote kelder te hebben (en een zolder)
Een flinke lap tuin en eventueel wat land.
En dan de kelder vol met jam en wijn, confits, ingemaakte spullen, zuurkool en zo en op zolder een paar azijnvaten.
Ik vind dat gewoon leuk en vooral lekker..
Ja, dat herken ik... *zucht*
dWc_RuffRyderwoensdag 3 augustus 2005 @ 22:03
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 21:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Alleen als het om eten en drinken gaat, en dan nog leer ik dagelijks erbij.
Maar goed, het is een liefhebberij.
Het is mijn droom om een huis met een grote kelder te hebben (en een zolder)
Een flinke lap tuin en eventueel wat land.
En dan de kelder vol met jam en wijn, confits, ingemaakte spullen, zuurkool en zo en op zolder een paar azijnvaten.
Ik vind dat gewoon leuk en vooral lekker..
Hehe, ik vind je een van de interessantste users op Fok!, erg leuk om je posts te lezen .
Againzenderwoensdag 3 augustus 2005 @ 22:06
Uitermate interessant dit!
verkapte tpv dus
dutch-mammawoensdag 3 augustus 2005 @ 22:06
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 22:00 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar haal je die pure alcohol dan? En is dat van die drinkbare alcohol?
Jij zit iets dichterbij België dan ik
Moet je naar de Colruyt gaan, daar hebben ze alcohol van ca. 95%. JA, drinkbare alcohol (wel even verdunnen!) en ik heb spijt van hier tot gunder dat ik vorig jaar (vakantie) niet een fles of wat heb meegenomen... Was rond de 25 euro per liter. Kan je héél wat azijntjes en likeurtjes en kruidenbittertjes uit halen...
(maar ik zie waarschijnlijk binnenkort wat Belgische kennissen en zal ze eens lief aankijken)
Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 22:07
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 21:56 schreef Martijn_77 het volgende:
En die azijncultuur kun je blijven gebruiken als je maar zorgt dat hij aan kan groeien?
Ja, net als zuurdesem of gist, joghurt ofzo
Zijn gewoon bacterien.
In principe kan dat onbeperkt, in de praktijk kan het gebeuren dat er vreemde culturen bij komen en dat het dan een keer misgaat. Maar meestal gaat het goed.
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 21:58 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Wacht ff... dus als je gewoon alcohol 8% gebruikt, kan je ook azijn maken?
Wij hebben namelijk zelden restjes wijn...
Ja hoor, die bacterien eten alcohol en zetten die om in azijnzuur, net zoals gisten suikers omzetten in alcohol en CO2
quote:
* dutch-mamma zit nu hard te rekenen hoever je de pure alcohol van de Colruyt moet verdunnen om 8% te krijgen, en vraagt zich af of dat met gewoon water kan...
Ja dat kan met gewoon water, maar je kan ook gewoon een fles witte wijn gebruiken, of jonge jenever. 1 liter jenever van plus 3 liter water is wel okay ongeveer.
dutch-mammawoensdag 3 augustus 2005 @ 22:12
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 22:07 schreef Pietverdriet het volgende:


Ja dat kan met gewoon water, maar je kan ook gewoon een fles witte wijn gebruiken, of jonge jenever. 1 liter jenever van plus 3 liter water is wel okay ongeveer.
Bedankt! Ik ben niet zo'n jenever-fan, dus dat is ook wel een optie... Maar die fles Belgische alcohol staat ook hoog op mijn verlanglijstje!

Lijkt me leuk om eens uit te proberen!
Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 22:15
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 22:06 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Jij zit iets dichterbij België dan ik
Moet je naar de Colruyt gaan, daar hebben ze alcohol van ca. 95%. JA, drinkbare alcohol (wel even verdunnen!) en ik heb spijt van hier tot gunder dat ik vorig jaar (vakantie) niet een fles of wat heb meegenomen... Was rond de 25 euro per liter. Kan je héél wat azijntjes en likeurtjes en kruidenbittertjes uit halen...
(maar ik zie waarschijnlijk binnenkort wat Belgische kennissen en zal ze eens lief aankijken)
Je zou ook gewoon een paar flessen wijn of sherry kunnen kopen en daar je azijn van maken, das lekkerder als een azijn van neutrale alcohol, want die zal niet veel afwijken van de standaard natuurazijn in de plastic flessen.
Is toch veel leuker om een azijn te maken van een paar flessen Chianti en dan een Chianti azijn te hebben?
Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 22:17
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 22:12 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Bedankt! Ik ben niet zo'n jenever-fan, dus dat is ook wel een optie... Maar die fles Belgische alcohol staat ook hoog op mijn verlanglijstje!

Lijkt me leuk om eens uit te proberen!
Die Colruyt alcohol is een reden om eens naar belgie te rijden. Heb hier in de tuin waar ik nu zit een mispelboom ontdekt, en de eigenaar doet daar naar waarschijnlijkheid niets mee. Dan ga ik die mispels van de herfst op alcohol (en wat suiker) zetten.
Jummmmie.
Martijn_77woensdag 3 augustus 2005 @ 22:21
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 22:06 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Jij zit iets dichterbij België dan ik
Moet je naar de Colruyt gaan, daar hebben ze alcohol van ca. 95%. JA, drinkbare alcohol (wel even verdunnen!) en ik heb spijt van hier tot gunder dat ik vorig jaar (vakantie) niet een fles of wat heb meegenomen... Was rond de 25 euro per liter. Kan je héél wat azijntjes en likeurtjes en kruidenbittertjes uit halen...
(maar ik zie waarschijnlijk binnenkort wat Belgische kennissen en zal ze eens lief aankijken)
Ik zal eens informeren bij mijn Belgische kennissen. Heb ik gelijk weer een mooie reden om even langs te komen.
Martijn_77woensdag 3 augustus 2005 @ 22:23
Wat gebruik je zelf eigenlijk als azijnvatten Piet?
Alternatewoensdag 3 augustus 2005 @ 22:23
Kun je uitleggen hoe je specifiek de balsamico variant maakt? Wat voor wijn raad je aan enzo? Lijkt me geweldig om een eigen variant te maken, alleen het is zo jammer dat je pas na 7 jaar weet of je het goed gedaan hebt
dutch-mammawoensdag 3 augustus 2005 @ 22:25
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 22:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je zou ook gewoon een paar flessen wijn of sherry kunnen kopen en daar je azijn van maken, das lekkerder als een azijn van neutrale alcohol, want die zal niet veel afwijken van de standaard natuurazijn in de plastic flessen.
Is toch veel leuker om een azijn te maken van een paar flessen Chianti en dan een Chianti azijn te hebben?
Da's waar... Maar ik wil dat vooral gebruiken als basis van kruidenazijn. Ja, ik weet het, dat kan ook met wijn! Ga ik óók zeker eens doen, hoor!
Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 22:25
Heb aardewerken azijnvaten, (met loodvrije glazuur), in de keuken staan, en heb op zolder een waterfles uit zo een waterspender (die dingen die op kantoren staan).
Ik had een eiken vat, maar das bij een verhuizing gesneuveld, dus zit nu naar een ander te loeren.
Pietverdrietwoensdag 3 augustus 2005 @ 22:33
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 22:23 schreef Alternate het volgende:
Kun je uitleggen hoe je specifiek de balsamico variant maakt? Wat voor wijn raad je aan enzo? Lijkt me geweldig om een eigen variant te maken, alleen het is zo jammer dat je pas na 7 jaar weet of je het goed gedaan hebt
ten eerste is ie na een paar maanden al te gebruiken, maar wordt steeds lekkerder (wijn blijven bijvullen)
De balsamico uit Modena wordt uit de lokale wijn gemaakt, (wijn uit mondena en reggio)
De echte hoort in eiken en moerbeihouten vaten gemaakt te worden, maar je kan dus ook gewoon een stuk eiken en een stuk moerbeihout aan je azijn toevoegen.
Ik zelf gebruik eiken en zoethout, gewoon een stuk eiken van een boom en wat zoethout.
Je tapt iedere keer wat azijn af en je gooit er iedere keer weer wijn bij, ik gooi er eerlijk gezegt gewoon alle rode wijn in die over is.
ParanoidEvwoensdag 3 augustus 2005 @ 22:41
Maar, wat doe je met zoveel azijn, als het je hobby is?
Pietverdrietdonderdag 4 augustus 2005 @ 08:10
Zelf gebruiken, en weggeven.
Rampestamperzaterdag 6 augustus 2005 @ 02:10
Moet zo'n azijn echt op een echt warme plek staan? Wij hebben hier in huis namelijk geen CV, en dus ook geen ketel om de azijn te zetten. En moet je het op een plek zetten waar er licht bij kan, of juist niet?
Pietverdrietzaterdag 6 augustus 2005 @ 09:11
quote:
Op zaterdag 6 augustus 2005 02:10 schreef Rampestamper het volgende:
Moet zo'n azijn echt op een echt warme plek staan? Wij hebben hier in huis namelijk geen CV, en dus ook geen ketel om de azijn te zetten. En moet je het op een plek zetten waar er licht bij kan, of juist niet?
Waarom zet je de azijn dan niet gewoon in de keuken? Licht niet, warmte wel.
Martijn_77zaterdag 6 augustus 2005 @ 10:04
quote:
Op zaterdag 6 augustus 2005 09:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom zet je de azijn dan niet gewoon in de keuken? Licht niet, warmte wel.
Hoe warm mag ie maximaal staan?
Pietverdrietzaterdag 6 augustus 2005 @ 11:14
37 graden ofzo, geen idee, gaat om bacterien.
Rampestamperzaterdag 6 augustus 2005 @ 13:42
quote:
Op zaterdag 6 augustus 2005 09:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom zet je de azijn dan niet gewoon in de keuken? Licht niet, warmte wel.
In de keuken is het 's winters alleen warm als er gekookt wordt.
Pietverdrietzaterdag 6 augustus 2005 @ 13:46
Geeft niet rampestamper, het hoeft niet de hele tijd warm te zijn, constante (koele) temp is voor wijn belangrijk, azijn is daar makkelijker.
Als je een mooi azijnvat hebt kan je hem ik de keuken zetten (indien plek)
Rampestamperzaterdag 6 augustus 2005 @ 19:12
quote:
Op zaterdag 6 augustus 2005 13:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Geeft niet rampestamper, het hoeft niet de hele tijd warm te zijn, constante (koele) temp is voor wijn belangrijk, azijn is daar makkelijker.
Als je een mooi azijnvat hebt kan je hem ik de keuken zetten (indien plek) [afbeelding]
Weet je wat? Ik ga het gewoon proberen.
Pietverdrietzaterdag 6 augustus 2005 @ 19:13
Is na een maand of 2-3 al lekker, en wordt met de jaren alleen maar beter.
Alternatezondag 7 augustus 2005 @ 19:53
Ja ik ga het ook zeker proberen! Ontzettend leuk idee!
Wij hebben hier een mooi CV hok wat altijd heet is, dus dat lijkt me ideaal.
okee6dinsdag 9 augustus 2005 @ 22:05
quote:
Op donderdag 4 augustus 2005 08:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Zelf gebruiken, en weggeven.
Geweldig topic, maar mijn vraag is: gebruik je omdat je eigen azijn hebt dit ook meer in je keuken? En noem eens wat gerechten als je wilt? Azijn associeer ik vrijwel enkel met zuur- en boerenkool
Rampestamperwoensdag 10 augustus 2005 @ 00:42
quote:
Op dinsdag 9 augustus 2005 22:05 schreef okee6 het volgende:

[..]

Geweldig topic, maar mijn vraag is: gebruik je omdat je eigen azijn hebt dit ook meer in je keuken? En noem eens wat gerechten als je wilt? Azijn associeer ik vrijwel enkel met zuur- en boerenkool
Ja, daar dacht ik ook al over na. Daar zit je dan straks met een X aantal liter azijn waar je niets mee doet .
Pietverdrietwoensdag 10 augustus 2005 @ 11:34
Je gebruikt azijn om bv dressing over de sla mee te maken, of als basis voor de saus a l'orange voor eend. En die azijn, die wordt met de jaren steeds beter, dus het geeft niet als het "Staat". Voor de rest is een fles zelfgemaakte azijn natuurlijk een vreselijk leuk presentje voor iemand die ook van lekker eten houd. Verder kan je met je zelfgemaakte azijn bv uitjes in het zuur maken, of wat dacht je van zelfgemaakte mosterd? Mosterdzaad kopen, malen in een oude koffiemolen, met azijn vermengen en een maandje laten staan.
Ik snap eerlijk gezegt echter niet waarom je azijn met zuurkool associeert, okee6
BBQ-kipwoensdag 10 augustus 2005 @ 12:54
Misschien denkt hij dat de witte kool omgezet wordt in zuurkool door er azijn bij te gieten?
okee6woensdag 10 augustus 2005 @ 12:57
Voor de sla is het uiteraard wel makkelijk als je er van houdt. Wat betreft zuurkool, ik maak wel stamppot en als je naar verhouding dan aardig wat aardappel gebruikt, komt de azijn nog van pas bij het op smaak brengen
Pietverdrietwoensdag 10 augustus 2005 @ 13:02
Stampotzuurkool met azijn, okay, dat is de eerste keer dat ik daar van hoor, maar goed.
okee6woensdag 10 augustus 2005 @ 13:10
quote:
Op woensdag 10 augustus 2005 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Stampotzuurkool met azijn, okay, dat is de eerste keer dat ik daar van hoor, maar goed.
Zou niet weten waarmee anderen dat op smaakbrengen dan doen Ben trouwens wel benieuwd of er ook mensen zelf witte kool laten fermenteren, ik niet in elk geval BBQ-kip
Rampestamperwoensdag 24 augustus 2005 @ 21:20
Vandaag eindelijk de azijncultuur binnengekregen .

Daarbij zat ook een brief met gebruiksaanwijzing. Ik zal hem even overtypen zodat degenen die er eventueel ook aan willen beginnen er ook iets aan hebben. Ik heb hier en daar een nummertje tussen haakjes gezet omdat ik over het besprokene bij het nummertje nog vragen heb die jullie misschien kunnen helpen oplossen, en om eventuele meden00bs te helpen.
quote:
[u]Bereidingswijze[/b]
Natuurazijn kan alleen uit alcoholische dranken zoals cider, druivenwijn, appelwijn, frambozenwijn of andere vruchtenwijnen bereid worden. Dit omdat de azijn gevormd wordt uit voorhanden zijnde alcohol door tussenkomst van azijnbacteriën. De wijnen dienen (1)gezond of licht azijnstekig te zijn en mogen niet te alcoholrijk zijn (liefst niet hoger dan 8 à 10% alcohol,(2)desnoods verdunnen). Daar sulfiet de azijnzuurbacteriën afzwakt en hun werking vertraagt, mogen de wijnen (3)niet of weinig gezwaveld zijn. De wijnen moeten droog zijn, daar de azijnbacteriën de restsuiker afbreken tot ongewenste nevenproducten. (4)Om een kwaliteitsazijn te verkrijgen, is het aan te raden om de wijn zo’n10 minuten op max. 60ºC te pasteuriseren om de ongewenste micro-organismen te doden. Bij een hogere temperatuur zou de alcohol verdampen.
Na het pasteuriseren dient de wijn tot 30ºC afgekoeld te worden alvorens men de azijnreincultuur toevoegt. Azijnzuurbacteriën houden van warmte en werken optimaal bij een temperatuur van 30ºC. Hogere temperaturen doden ze en bij lagere temperaturen worden ze inactief.

De azijnbereiding gebeurt in feite in etappes. Doe de inhoud van het flesje moedercultuur (eventueel de helft) bij ½ liter gepasteuriseerde wijn van 30ºC en doe het geheel in een fles van 1 liter. De azijnzuurbacteriën zijn aëroob (zonder lucht kunnen zij niet leven) en hebben de zuurstof eveneens nodig om ethylalcohol in azijnzuur om te zetten (het voornaamste bestanddeel van azijn). Bijgevolg mogen onze recipiënten slechts voor de helft gevuld worden. Sluit de fles af met een propje watten, (5)houd deze cultuur op een temperatuur van 30ºC en schud de fles regelmatig (elke dag) voor een goede zuurstofvermenging. Vervang voor deze handeling de watten door een (6)steriele afsluitdop. Na 8 à 10 dagen is deze eerste entcultuur klaar en kunt u deze gebruiken om meer azijn te maken. Doe deze entcultuur bij 2 liter wijn van 30ºC en laat onder dezelfde voorwaarden verder werken. Na weer 8 à 10 dagen kunt u deze tweede cultuur aan 5 liter wijn toevoegen en aldus verder werken tot de totale hoeveelheid wijn verwerkt is.

Na ongeveer 2 maanden begint de azijn te klaren en is de azijnzuurgisting beëindigd. Filtreer nu de azijn,vul hem af in steriele flessen en zet hem op een frisse plaats.

Opgelet:
Maak nooit azijn in dezelfde plaats of in de nabijheid van wijn in bereiding.
Voor azijnbereiding kan men ook wijnen gebruiken die reeds lichtjes aangetast zijn door azijnsteek. Er kunnen echter bij zwaar aangetaste wijnen bijbesmettingen optreden die andere gistingen teweegbrengen met vorming van allerlei ongewenste nevenproducten die voor smaak en geur zeer nadelig kunnen zijn. Van een slecht beginproduct zal men nooit een prima eindproduct kunnen bekomen.

Veel succes!!
En dan nu mijn vragen:
1: Wat houdt dit in? Ik neem aan dat gezonde wijn, gewoon wijn is. Maar wat is dan azijnstekige wijn? Al reeds aangetast door de bacteriën?

2: Gaat dat verdunnen gewoon met water?

3: Hoe weet ik of een wijn gezwaveld is?

4: Hoe weet ik wanneer de wijn 60ºC is, zijn daar “speciale” kookthermometers voor ofzo? En, hoe zorg ik er in vredesnaam voor dat de temperatuur ook daadwerkelijk 60ºC blijft gedurende 10 minuten?

5: Is die 30ºC nou echt noodzakelijk of is kamertemperatuur ook voldoende?

6: Moet het perse steriel zijn, en zo ja, is het uitkoken van een dop voldoende?

Nu een aantal vragen zonder nummertje, maar daarom niet minder belangrijk.

Is het van belang dat als je bijvoorbeeld met witte wijn azijn begint te maken, om dan ook bij witte wijn te blijven of is het ook mogelijk om later bijvoorbeeld rode wijn toe te voegen? Of vloek ik nu heel erg? Ik heb namelijk de ballen verstand van wijn. Sterker nog, ik lust het niet eens! Of de wijnazijn dan ook veel gebruikt gaat worden is dus nog maar de vraag, maar het gaat om het experiment.
En als het belangrijk zijn, is het verstandig om in de beginfase van het azijn bereiden dezelfde flessen wijn te gebruiken? Ik ben namelijk gelijk mijn moeders wijnvoorraad gaan plunderen en ze heeft overal maar 1 fles van of het is zoete wijn :’).

Ik wilde overigens deze wijn gebruiken om te beginnen, goed idee of niet?

Cartlidge & Brown reserve dry white California. 8,5% alcohol.

Verder wil ik de eerste brouwsels in limonadeflessen doen van 1 liter en later in een groter vat overgieten. Als vat heb ik trouwens net als mijn naamgenoot een grote waterfles van een waterdispenser op het oog, hij is in ieder geval al geconfisqueerd .

In ieder geval alvast bedankt voor de reacties, en tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Ik hou jullie op de hoogte van de voortgang.
Pietverdrietwoensdag 24 augustus 2005 @ 21:43
quote:
Op woensdag 24 augustus 2005 21:20 schreef Rampestamper het volgende:
Vandaag eindelijk de azijncultuur binnengekregen .
[afbeelding]
Daarbij zat ook een brief met gebruiksaanwijzing. Ik zal hem even overtypen zodat degenen die er eventueel ook aan willen beginnen er ook iets aan hebben. Ik heb hier en daar een nummertje tussen haakjes gezet omdat ik over het besprokene bij het nummertje nog vragen heb die jullie misschien kunnen helpen oplossen, en om eventuele meden00bs te helpen.
[..]

En dan nu mijn vragen:
En mijn antwoorden
quote:
1: Wat houdt dit in? Ik neem aan dat gezonde wijn, gewoon wijn is. Maar wat is dan azijnstekige wijn? Al reeds aangetast door de bacteriën?
Wijn die al azijnig is geworden door te lang openstaan
quote:
2: Gaat dat verdunnen gewoon met water?
Ja
quote:
3: Hoe weet ik of een wijn gezwaveld is?
Goekope troep is vaak gezwaveld
quote:
4: Hoe weet ik wanneer de wijn 60ºC is, zijn daar “speciale” kookthermometers voor ofzo? En, hoe zorg ik er in vredesnaam voor dat de temperatuur ook daadwerkelijk 60ºC blijft gedurende 10 minuten?
Je kan een termometer gebruiken, maar ik doe niet zo moeilijk
quote:
5: Is die 30ºC nou echt noodzakelijk of is kamertemperatuur ook voldoende?
Ja
quote:
6: Moet het perse steriel zijn, en zo ja, is het uitkoken van een dop voldoende?
Ja hoor, maar ff uitspoelen met kokend water, is ook okay
quote:
Nu een aantal vragen zonder nummertje, maar daarom niet minder belangrijk.

Is het van belang dat als je bijvoorbeeld met witte wijn azijn begint te maken, om dan ook bij witte wijn te blijven of is het ook mogelijk om later bijvoorbeeld rode wijn toe te voegen? Of vloek ik nu heel erg? Ik heb namelijk de ballen verstand van wijn. Sterker nog, ik lust het niet eens! Of de wijnazijn dan ook veel gebruikt gaat worden is dus nog maar de vraag, maar het gaat om het experiment.
Ik gebruik rode wijn, en een andere azijn is gemaakt van sherry
quote:
En als het belangrijk zijn, is het verstandig om in de beginfase van het azijn bereiden dezelfde flessen wijn te gebruiken? Ik ben namelijk gelijk mijn moeders wijnvoorraad gaan plunderen en ze heeft overal maar 1 fles van of het is zoete wijn :’).
Nee, in prinicipe kan je zelfs verdunde jenever gebruiken, niet dat dat lekkere azijn wordt, maar het kan wel
quote:
Ik wilde overigens deze wijn gebruiken om te beginnen, goed idee of niet?
[afbeelding]
Cartlidge & Brown reserve dry white California. 8,5% alcohol.
Prima, hoeft ook niet te verdunnen
quote:
Verder wil ik de eerste brouwsels in limonadeflessen doen van 1 liter en later in een groter vat overgieten.
Goed idee
quote:
Als vat heb ik trouwens net als mijn naamgenoot een grote waterfles van een waterdispenser op het oog, hij is in ieder geval al geconfisqueerd .
Jep, heb er ook nog eentje.
quote:
In ieder geval alvast bedankt voor de reacties, en tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Ik hou jullie op de hoogte van de voortgang.
Okie dokie, veel succes
Rampestamperwoensdag 24 augustus 2005 @ 21:58
quote:
Op woensdag 24 augustus 2005 21:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En mijn antwoorden
[..]

Wijn die al azijnig is geworden door te lang openstaan
gesnapt
[..]

Ja
ook gesnapt
[..]


Goekope troep is vaak gezwaveld
Staat het op de fles bijvoorbeeld?
[..]

Je kan een termometer gebruiken, maar ik doe niet zo moeilijk
Hoe doe jij het dan?
[..]

Ja
Kamertemperatuur is OK?
[..]

Ja hoor, maar ff uitspoelen met kokend water, is ook okay
Ook gesnapt
[..]

Ik gebruik rode wijn, en een andere azijn is gemaakt van sherry
Maar kan ik nou ook witte met rode wijn mengen?
[..]

Nee, in prinicipe kan je zelfs verdunde jenever gebruiken, niet dat dat lekkere azijn wordt, maar het kan wel
Ook gesnapt
[..]

Prima, hoeft ook niet te verdunnen
Daar heb ik hem op uitgezocht
[..]

Goed idee
Ik heb zo mijn momenten
[..]

Jep, heb er ook nog eentje.
Ideaal, wij hebben zo'n apparaat thuis. 's Zomers is dat heerlijk.
[..]

Okie dokie, veel succes

Dank!
Pietverdrietwoensdag 24 augustus 2005 @ 22:08
quote:
Op woensdag 24 augustus 2005 21:58 schreef Rampestamper het volgende:

[..]
Het staat meestal niet op de fles, nee.
Ik verhit niet tot 60 graden, en ik doe gewoon kamertemperatuur.
Rampestamperwoensdag 24 augustus 2005 @ 22:11
quote:
Op woensdag 24 augustus 2005 22:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het staat meestal niet op de fles, nee.
Ik verhit niet tot 60 graden, en ik doe gewoon kamertemperatuur.
Dan vraagik het wel gewoon bij de slijter of de wijn gezwaveld is of niet. Die zal het toch wel weten mag je aannemen.

Jij mikt de azijncultuur er zo bij? Want dan doe ik dat ook. De weg van de minste weerstand is OK.
Pietverdrietwoensdag 24 augustus 2005 @ 22:26
quote:
Op woensdag 24 augustus 2005 22:11 schreef Rampestamper het volgende:

[..]

Dan vraagik het wel gewoon bij de slijter of de wijn gezwaveld is of niet. Die zal het toch wel weten mag je aannemen.
Ah, bull

Ten eerste zal die slijter altijd beweren dat de wijn niet gezwaveld is,

en ten tweede is die wijn van de slijter veel te duur om azijn van te maken. Gewoon een flesje rooie wijn van de hema is prima.
quote:
Jij mikt de azijncultuur er zo bij? Want dan doe ik dat ook. De weg van de minste weerstand is OK.
Ja, ik mik de azijncultuur er gewoon bij.
Rampestamperdonderdag 25 augustus 2005 @ 00:12
quote:
Op woensdag 24 augustus 2005 22:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ah, bull

Ten eerste zal die slijter altijd beweren dat de wijn niet gezwaveld is,

De laaienlichter!
quote:
en ten tweede is die wijn van de slijter veel te duur om azijn van te maken. Gewoon een flesje rooie wijn van de hema is prima.
Ik was stiekem al van plan om wat goedkope meuk bij de lidl te gaan kopen
quote:
[..]

Ja, ik mik de azijncultuur er gewoon bij.
Weet ik voldoende
Pietverdrietdonderdag 25 augustus 2005 @ 09:49
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 00:12 schreef Rampestamper het volgende:

[..]


Ik was stiekem al van plan om wat goedkope meuk bij de lidl te gaan kopen
[..]
Koop echter geen al te goedkope meuk, die is waarschijnlijk gezwaveld
Rampestamperdonderdag 25 augustus 2005 @ 18:43
Zo, ik heb zojuist fase 1 van het azijn maken in gang gezet. Eerst de wijn even met fles en al, (de limonadefles met de dop erop, dan kan de alcohol wel verdampen maar niet ontsnappen), au bain marie gezet op ongeveer 55ºC, gewoon voor de zekerheid, en weer af laten koelen en even flink schudden om de eventuele verdampte alcohol weer door de wijn te mengen.

Wat wel opviel is dat de wijn na het verwarmen een stuk donkerder van kleur werd.

Daarna de azijncultuur toegevoegd en de fles afgesloten met een niet al te stevig samengedrukte prop watten. Ik heb overigens maar de helft van de moedercultuur gebruikt, zoals in de brief staat, zodat ik het eventueel nog een keer opnieuw kan proberen. Of nog meer maken natuurlijk.

Ziehier het resultaat


De wijn met azijncultuur werd eigenlijk na een minuut al troebel, dit zal het werk van de bacteriën wel zijn.

Close-up


Ik zal kijken of ik voor de verdere updates niet een betere camera kan regelen voor wat betere foto’s.

Tot zover dag 1, als er iets interessants te melden valt komt er een update, een soort azijnlogboek zeg maar .

[ Bericht 7% gewijzigd door Rampestamper op 25-08-2005 18:54:45 ]
Rampestamperdonderdag 25 augustus 2005 @ 18:45
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 09:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Koop echter geen al te goedkope meuk, die is waarschijnlijk gezwaveld
Goed Piet, ik zal er op letten, geen wijn van een euro per 2 liter dus, als je dat al wijn kunt noemen .
Pietverdrietdonderdag 25 augustus 2005 @ 19:38
Na een week of wat kan je proeven of ie al zuur wordt.
BBQ-kipdonderdag 25 augustus 2005 @ 20:08
Kun je ook witte en rode wijn mengen? (ik roep maar wat leuks hoor)
Rampestamperdonderdag 25 augustus 2005 @ 20:29
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 19:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Na een week of wat kan je proeven of ie al zuur wordt.
Voor mij is alle wijn zuur .
Pietverdrietvrijdag 26 augustus 2005 @ 00:34
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 20:08 schreef BBQ-kip het volgende:
Kun je ook witte en rode wijn mengen? (ik roep maar wat leuks hoor)
tuurlijk.
Zoals ik al eerder zei, alles kan, zolang er maar rond de 8% alcohol in zit.
Leuk is om dan bv azijn te maken van Sherry (wel verdunnen) of Port, Wijn, Appelcider. Geeft allemaal een eigen aparte smaak,
pievdbvrijdag 26 augustus 2005 @ 22:06
piet,

kan je gewoon alle restjes samenkappen?
bv. je begint op basis van wijn, achteraf kap je er wat verdunde porto bij.
gaat dit? of liever niet proberen?
Pietverdrietvrijdag 26 augustus 2005 @ 22:31
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 22:06 schreef pievdb het volgende:
piet,

kan je gewoon alle restjes samenkappen?
bv. je begint op basis van wijn, achteraf kap je er wat verdunde porto bij.
gaat dit? of liever niet proberen?
Ik heb een rode wijn azijn vatje staan, daar gooi ik alle restjes rooie wijn in, en een hele fles als ie niet lekker is. Je kan wel allerlei alcoholica door de azijn gooien, maar lekkerder is natuurlijk een witte wijn azijn, een rode, een sherry azijn (dat is verdomt lekker van zoete sherry)
Pietverdrietvrijdag 26 augustus 2005 @ 22:32
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 20:29 schreef Rampestamper het volgende:

[..]

Voor mij is alle wijn zuur .
Na, als het Azijn wordt proef je dat echt.
pievdbvrijdag 26 augustus 2005 @ 22:42
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 22:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb een rode wijn azijn vatje staan, daar gooi ik alle restjes rooie wijn in, en een hele fles als ie niet lekker is. Je kan wel allerlei alcoholica door de azijn gooien, maar lekkerder is natuurlijk een witte wijn azijn, een rode, een sherry azijn (dat is verdomt lekker van zoete sherry)
ok,
Ik begin volgende week aan mijn opleiding kok, ondertussen werk ik een aantal jaar in de keuken van eerst een taverne, nu een restaurant.
Denk je dat men het zal waarderen als je je zelf gemaakte azijn gebruikt in de keuken (mits je zelf proeft dat deze beter is dan die uit een groothandel?)
In dat geval begin ik er binnenkort aan, heb ik later een leuke voorraad van verschillende azijnen.
Pietverdrietvrijdag 26 augustus 2005 @ 22:45
Leuk!
Kok is een mooi vak, maar ook heel zwaar.
pievdbvrijdag 26 augustus 2005 @ 23:11
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 22:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Leuk!
Kok is een mooi vak, maar ook heel zwaar.
weet ik, ik heb 6 jaar in die taverne elk weekend gewerkt (14u/dag), het laatste jaar daarvan heb ik er nog eens de dinsdag bijgenomen.
De laatste maand en een half ben ik op aanraden van de eigenaar van de taverne (die overigens kok was in een bekende zaak in het brusselse) een vakantiejob gezocht in een restaurant om meer bij te leren. Ook daar heb ik geleerd dat kok zijn een zwaar werk is.
Maar ondanks dat, ik doe het werk heel graag en krijg er ook appreciatie voor van de koks.

nugoed, terug on topic:
mag het eigenlijk wel? niet gekeurde producten, zoals zelfgemaakt azijn, wijn, kaas, enz. verkopen aan je klanten?
Pietverdrietvrijdag 26 augustus 2005 @ 23:27
Soit, je maakt toch ook soep ofzo, dus waarom zou je zelf geen azijn mogen maken..
pievdbvrijdag 26 augustus 2005 @ 23:35
van azijn vind ik het nog aannemelijk, maar wijn en kaas?
ik kan me voorstellen dat je voor wijn een vergunning nodig hebt.
Rampestamperzaterdag 27 augustus 2005 @ 00:03
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 22:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb een rode wijn azijn vatje staan, daar gooi ik alle restjes rooie wijn in, en een hele fles als ie niet lekker is. Je kan wel allerlei alcoholica door de azijn gooien, maar lekkerder is natuurlijk een witte wijn azijn, een rode, een sherry azijn (dat is verdomt lekker van zoete sherry)
Dan maak ik de volgende ronde rode wijn azijn .

Vandaag overigens niets te melden, al heb ik wel steeds de neiging om te gaan kijken of er al iets gebeurt.

Tip: ruik niet aan de moedercultuur en het wijn/moedercultuur mengsel . Het stinkt de pan fles uit . Een enorm sterke, ranzige wijn lucht zit er aan. Driewerf bah! Gelukkig stinkt het niet door de watten heen .
Pietverdrietdinsdag 6 december 2005 @ 20:27
Een kick voor golfer, die wil zijn wijnkelder opruimen, en anderen vinden het vast ook leuk.
Golfer, laat je weten of het gelukt is?
Rampestamperwoensdag 7 december 2005 @ 08:19
Helemaal vergeten jullie op de hoogte te houden .

Nou, het is dus gelukt .

Heeft er iemand behoefte aan een fles zelfgemaakte azijn? Ik heb nog zo'n tien liter staan .
Againzenderwoensdag 7 december 2005 @ 08:43
quote:
Op woensdag 7 december 2005 08:19 schreef Rampestamper het volgende:
Helemaal vergeten jullie op de hoogte te houden .

Nou, het is dus gelukt .

Heeft er iemand behoefte aan een fles zelfgemaakte azijn? Ik heb nog zo'n tien liter staan .
Tja, azijn gaat er nou eenmaal niet zo hard doorheen als wijn natuurlijk

Maar is de smaak een beetje goed?
Pietverdrietwoensdag 7 december 2005 @ 09:08
quote:
Op woensdag 7 december 2005 08:19 schreef Rampestamper het volgende:
Helemaal vergeten jullie op de hoogte te houden .

Nou, het is dus gelukt .

Heeft er iemand behoefte aan een fles zelfgemaakte azijn? Ik heb nog zo'n tien liter staan .
gewoon laten staan, hij wordt alleen maar beter naarmate die ouder wordt.
Rampestamperwoensdag 7 december 2005 @ 09:27
quote:
Op woensdag 7 december 2005 08:43 schreef Againzender het volgende:

[..]

Tja, azijn gaat er nou eenmaal niet zo hard doorheen als wijn natuurlijk

Maar is de smaak een beetje goed?
Geen idee eigenlijk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit wijn drink. Azijn ook niet overigens .
quote:
Op woensdag 7 december 2005 09:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

gewoon laten staan, hij wordt alleen maar beter naarmate die ouder wordt.
Ik ga gewoon een hoop weggeven, althans dat ga ik proberen.
Muckwoensdag 7 december 2005 @ 16:51
quote:
Op woensdag 7 december 2005 09:27 schreef Rampestamper het volgende:

Ik ga gewoon een hoop weggeven, althans dat ga ik proberen.
familie is groot zat
en nee, ik hoef geen flesje mee naar arnhem
GREENSKiNdonderdag 26 januari 2006 @ 23:00
Iemand een geweldig idee waar een mooie azijntobbe/vat/pot te kopen is? Online of in real life? Niet te vinden...
Pietverdrietvrijdag 27 januari 2006 @ 06:41
quote:
Op donderdag 26 januari 2006 23:00 schreef GREENSKiN het volgende:
Iemand een geweldig idee waar een mooie azijntobbe/vat/pot te kopen is? Online of in real life? Niet te vinden...
Bij Manufactum bijvoorbeeld
http://www.manufactum.de/(...)ebnis_Pr.5112.0.html
Rampestampervrijdag 27 januari 2006 @ 08:10
En ook hier: http://www.vinimare.nl/
GREENSKiNdinsdag 7 februari 2006 @ 00:39
He, late reply van mij, maar goede tips, thanks!
Pietverdrietdinsdag 7 februari 2006 @ 06:39
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 00:39 schreef GREENSKiN het volgende:
He, late reply van mij, maar goede tips, thanks!
al azijn aan het maken?
Serendipsdinsdag 7 februari 2006 @ 23:20
Ik knal hier even onverschaamd een tvp neer...
Rampestamperwoensdag 8 februari 2006 @ 08:12
Volgens mij kan ik mijn azijn wel weg mieteren... Ik keek er even naar voordat ik naar mijn werk ging en er dreef allemaal witte troep (schimmel gok ik zo) bovenop. Lijkt me niet de bedoeling...
GREENSKiNwoensdag 8 februari 2006 @ 18:18
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 06:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

al azijn aan het maken?
Nee, nog niet. Ik wil eigenlijk een iets leukere om in m'n keuken neer te kunnen zetten. Glas, het liefst... bijvoorbeeld van die grote potten als bij de oil & vinegar! Maar helaas, niet goed te vinden.
Pietverdrietzondag 5 maart 2006 @ 22:55
quote:
Op woensdag 8 februari 2006 08:12 schreef Rampestamper het volgende:
Volgens mij kan ik mijn azijn wel weg mieteren... Ik keek er even naar voordat ik naar mijn werk ging en er dreef allemaal witte troep (schimmel gok ik zo) bovenop. Lijkt me niet de bedoeling...
Zijn nu een maand verder, hoe is het er nu mee?
Pilootjezondag 5 maart 2006 @ 23:00
Piet ik heb door jou ook eens een poging gewaagd, vloeistof ruikt en smaakt nu prima naar azijn. Alleen de vloeistof is nog niet geklaard. Staat nu al ongeveer 1 a 2 maanden op mijn terrarium ( 25 graden van binnen, dus ongeveer 20 a 23 van boven ) met een zakdoek er overheen. Lucht in en uit dus. Op de bodem een drapje, deze wil ik gaan gebruiken als azijnmoeder.
Wanneer wordt ie helder, dan kan ie in zijn nieuwe flesje...
Pietverdrietmaandag 6 maart 2006 @ 07:38
quote:
Op zondag 5 maart 2006 23:00 schreef Pilootje het volgende:
Piet ik heb door jou ook eens een poging gewaagd, vloeistof ruikt en smaakt nu prima naar azijn. Alleen de vloeistof is nog niet geklaard. Staat nu al ongeveer 1 a 2 maanden op mijn terrarium ( 25 graden van binnen, dus ongeveer 20 a 23 van boven ) met een zakdoek er overheen. Lucht in en uit dus. Op de bodem een drapje, deze wil ik gaan gebruiken als azijnmoeder.
Wanneer wordt ie helder, dan kan ie in zijn nieuwe flesje...
Helder worden kan lang duren, maanden, maar dat is niet belangrijk. Gooi iedere keer nieuwe wijn bij het azijn, hij wordt met verloop van tijd alleen maar beter.
Pilootjedinsdag 7 maart 2006 @ 00:52
Oke dan ga ik hem hevelen en in een nieuw vat doen, mijne is op basis van sherry die ik hier speciaal voor heb gehaald. Drink het anders nooit, dus van bijgooien zal wel weinig komen
Rampestamperdinsdag 7 maart 2006 @ 14:29
quote:
Op zondag 5 maart 2006 22:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zijn nu een maand verder, hoe is het er nu mee?
Nog immer witte zooi. zou het helpen als ik de boel eens door een koffiefilter laat lopen?
Pietverdrietdinsdag 7 maart 2006 @ 14:30
quote:
Op dinsdag 7 maart 2006 14:29 schreef Rampestamper het volgende:

[..]

Nog immer witte zooi. zou het helpen als ik de boel eens door een koffiefilter laat lopen?
hoe ruikt/smaakt het?
Haarige_Huredinsdag 7 maart 2006 @ 14:31


[ Bericht 100% gewijzigd door Martijn_77 op 07-03-2006 14:35:15 (Erg fout die edit) ]
Pietverdrietdinsdag 7 maart 2006 @ 14:31
quote:
Op dinsdag 7 maart 2006 00:52 schreef Pilootje het volgende:
Oke dan ga ik hem hevelen en in een nieuw vat doen, mijne is op basis van sherry die ik hier speciaal voor heb gehaald. Drink het anders nooit, dus van bijgooien zal wel weinig komen
Je moet sherry wel verdunnen, het alcoholpercentage is te hoog voor azijnbacterien, die gaan daar dood aan en je krijgt geen azijn.
Neem bij voorkeur zoete sherry, die is aromatischer
Rampestamperdinsdag 7 maart 2006 @ 15:00
quote:
Op dinsdag 7 maart 2006 14:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

hoe ruikt/smaakt het?
Het ruikt naar azijn, en het smaakt denk ik ook wel zo. Het enige wat er aan mankeert is dat er witte troep op drijft. Zou het zo kunnen zijn dat de azijn te koud heeft gestaan deze winter?
Pietverdrietdinsdag 7 maart 2006 @ 15:09
quote:
Op dinsdag 7 maart 2006 15:00 schreef Rampestamper het volgende:

[..]

Het ruikt naar azijn, en het smaakt denk ik ook wel zo. Het enige wat er aan mankeert is dat er witte troep op drijft. Zou het zo kunnen zijn dat de azijn te koud heeft gestaan deze winter?
Als het naar azijn ruikt en smaakt is er niets aan de hand. De "troep" die er op drijft zijn waarschijnlijk gewoon de azijnbacterien, die hebben zuurstof nodig.
Rampestamperdinsdag 7 maart 2006 @ 15:10
quote:
Op dinsdag 7 maart 2006 15:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als het naar azijn ruikt en smaakt is er niets aan de hand. De "troep" die er op drijft zijn waarschijnlijk gewoon de azijnbacterien, die hebben zuurstof nodig.
Nou, het zijn echt klonten. Ik maak er vanavond wel even een foto van, dan kun je zelf even oordelen .
Pietverdrietdinsdag 7 maart 2006 @ 15:13
quote:
Op dinsdag 7 maart 2006 15:10 schreef Rampestamper het volgende:

[..]

Nou, het zijn echt klonten. Ik maak er vanavond wel even een foto van, dan kun je zelf even oordelen .
Ja dat kan, er kan echt een flinke klont in ontstaan, ook wel bekend als de moeder.
De bacterien kunnen echte kolonien vormen.
Maar laat de foto's maar ff zien.
Pilootjedinsdag 7 maart 2006 @ 16:35
Zoete sherry gekocht, en verdunt, precies zoals je zei.
Rampestamperwoensdag 8 maart 2006 @ 17:24
Nou, het heeft even geduurd maar ik heb mijn camera gevonden .

Een close-up door het gat van de jerrycan waar het inzit, als je lang genoeg naar de foto kijkt gaat hij vanzelf bewegen


een closeup van de schenktuit van de jerrycan die in gesloten toestand in de jerrycan zit, en dus duidelijk in de azijn hangt.


nog een foto van de schenktuit maar dan zonder flits(let vooral op mijn vaste hand )
Pietverdrietwoensdag 8 maart 2006 @ 17:58
hmmm.
Nog nooit gezien zoiets.
Waar heb je de azijn van gemaakt?
Rampestamperwoensdag 8 maart 2006 @ 18:37
Gewoon, witte wijn, netjes verdund enzo.
Pilootjedonderdag 9 maart 2006 @ 01:06
Dat had ik ook, gewoon lekker laten staan, en zo nu en dan schudden, dan zakt alles naar de bodem, op een gegeven moment is het allemaal weg.
Pietverdrietdonderdag 9 maart 2006 @ 08:25
quote:
Op woensdag 8 maart 2006 18:37 schreef Rampestamper het volgende:
Gewoon, witte wijn, netjes verdund enzo.
wijn hoef je eigenlijk niet te verdunnen, doe ik ook niet.
Martijn_77donderdag 9 maart 2006 @ 08:55
@Rampestamper was het een schone jerrycan?
Rampestamperdonderdag 9 maart 2006 @ 12:53
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 01:06 schreef Pilootje het volgende:
Dat had ik ook, gewoon lekker laten staan, en zo nu en dan schudden, dan zakt alles naar de bodem, op een gegeven moment is het allemaal weg.
Pfieow. Ik was al bang dat ik de hele bende weg kon mikken.
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 08:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

wijn hoef je eigenlijk niet te verdunnen, doe ik ook niet.
Dan is het toch eigenlijk te sterk? Maar nu ik er zo over nadenk heb je wel een punt, het wordt namelijk uit zichzelf ook wel azijn...
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 08:55 schreef Martijn_77 het volgende:
@Rampestamper was het een schone jerrycan?
Ja, het is een jerrycan speciaal bestemd voor drinkwater, ik heb hem nieuw in de winkel gekocht, en heb hem nog uitgebreid schoongemaakt.
Pietverdrietwoensdag 22 maart 2006 @ 22:23
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 12:53 schreef Rampestamper het volgende:

[..]

Pfieow. Ik was al bang dat ik de hele bende weg kon mikken.
[..]

Dan is het toch eigenlijk te sterk? Maar nu ik er zo over nadenk heb je wel een punt, het wordt namelijk uit zichzelf ook wel azijn...
[..]

Ja, het is een jerrycan speciaal bestemd voor drinkwater, ik heb hem nieuw in de winkel gekocht, en heb hem nog uitgebreid schoongemaakt.
Stond ie wel open?
Rampestamperwoensdag 22 maart 2006 @ 22:41
quote:
Op woensdag 22 maart 2006 22:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Stond ie wel open?
Ja, met een losse prop watten in de opening zodat er geen stof inkomt.
GREENSKiNvrijdag 24 maart 2006 @ 00:38
Komt er dan nog wel genoeg zuurstof bij?
DzjieDubwoensdag 3 mei 2006 @ 16:26
Even een domme vraag, maar als je nieuwe(re) wijn bij de azijn giet die al maanden staat - dan is die nieuwe wijn nog lang niet in azijn veranderd. Kan je het azijnmengsel dan toch gebruiken?
Pietverdrietwoensdag 3 mei 2006 @ 18:09
quote:
Op woensdag 3 mei 2006 16:26 schreef DzjieDub het volgende:
Even een domme vraag, maar als je nieuwe(re) wijn bij de azijn giet die al maanden staat - dan is die nieuwe wijn nog lang niet in azijn veranderd. Kan je het azijnmengsel dan toch gebruiken?
Ja hoor, als je het niet overdrijft met nieuwe erbij gieten.
Ik giet altijd staartjes wijn bij
piepsterwoensdag 3 mei 2006 @ 20:49
Morgen ga ik in de natuurwinkel kijken voor zo'n cultuur. Bestellen via internet kost ¤8,- meer aan verzendkosten, en da's best veel geld vind ik.
Pilootjewoensdag 3 mei 2006 @ 23:56
hier begint de azijn al wat helder te worden.
Piet wat kan ik nog meer bij mijn basic sherry azijn doen ?
Misschien wat kruiden als laurier, jeneverbes, peper etc ?
Pietverdrietdonderdag 4 mei 2006 @ 00:05
quote:
Op woensdag 3 mei 2006 23:56 schreef Pilootje het volgende:
hier begint de azijn al wat helder te worden.
Piet wat kan ik nog meer bij mijn basic sherry azijn doen ?
Misschien wat kruiden als laurier, jeneverbes, peper etc ?
Tuurlijk kan dat, maar ik zou dat niet bij je hele voorraad doen, als je sherry azijn klaar is een aantal flesjes nemen en daarin je verschillende toevoegingen doen.
Byte_Medonderdag 4 mei 2006 @ 00:23
dat doet me denken, ik moet mijn azijn eens testen. heb een tijd geleden een paar liter wijn die enigszins verzuurd was apart gezet in een jerrycan (bij gebrek aan een eiken vat uiteraard), samen met wat gewone azijn (zo heb ik dat bij scheikunde geleerd). moet hem binnenkort eens uitproberen met een salade of zo.
Aenarionzondag 7 mei 2006 @ 15:07
Is het aan te raden om van champagne azijn te maken?

Kan ik ook frambozenazijn maken?
Aenarionzondag 7 mei 2006 @ 15:20
Laat die 2e vraag maar zitten

Die staat namelijk al bij die recepten, overheen gelezen...
Pietverdrietzondag 7 mei 2006 @ 17:56
quote:
Op zondag 7 mei 2006 15:07 schreef Aenarion het volgende:
Is het aan te raden om van champagne azijn te maken?
Nee
Champagne is gewoon een witte wijn met bruis, en alleen maar bijzonder door de bruis en de naam, en veel te duur voor een vergelijkbare witte wijn zonder bruis. Je moet toch eerst de bruis eruit hebben voordat je er azijn van maakt, en dan bedoel ik ook helemaal CO2 doet het niet goed samen met azijnbacterien, die willen zuurstof
quote:
Kan ik ook frambozenazijn maken?
Ja,
SadKingBillywoensdag 18 oktober 2006 @ 19:42
Schopje..

Ik ga deze week maar even bij de natuurwinkel hier kijken, daar hebben ze in ieder geval een mooie ongefilterde natuurazijn, volgens mij zowel een rode als een witte. Als ik deze winter mijn best doe heb ik hopelijk volgend jaar zomer een lekkere balsamico voor bij mijn aardbeien!
Rampestamperdonderdag 19 oktober 2006 @ 10:03
Ik heb mijn lading azijn weg gemieterd. Hij ging op de één of andere manier schimmelen.