Schellak (E904) is trouwens een glansmiddel. Wordt verkregen door het opkoken van het afscheidingsproduct van diezelfde luizen, waar E120, die rode kleurstof van afkomstig is. Bij mijn weten is E120 trouwens de enige kleurstof met een dierlijke oorsprong. E124 is een veelgebruikte synthetische vervanger. (Ik heb laatst een project afgerond waarin we ook E124 hebben gebruikt, en die troep is echt lastig doseerbaar. Maargoed, dat even terzijde). Zo te zien is het vervangen van E904 nog best lastig, aangezien de meeste glansmiddelen irritaties kunnen veroorzaken (net als schellak overigens). E902 kan een optie zijn, wordt ook nog vaak gebruikt voor snoep e.d.quote:Op zaterdag 9 juli 2005 10:41 schreef bloempjuh het volgende:
Dat weet ik al, zie mijn mijn originele post in dit topic.
In gewone M&M's zit schellak en misschien nog wel andere foute kleurtjes. In de variant van de Aldi zit geen foute kleurstof maar weer wel gelatine. Bestaat er ook een M&M's (met pinda's)-nep-variant zonder gelatine of foute kleurstof of whatever?
Nou ja... 1 vegetarisch gerecht waarin niet-vegetarische dingen zit is natuurlijk niet vegetarischquote:Op zondag 10 juli 2005 22:50 schreef Vork het volgende:
We zijn wat dat betreft ook bestwel verwend in Nederland. Bijna ieder restaurant heeft minimaal 1 vegetarisch gerecht op de menukaart staan en iedere supermarkt verkoopt tientallen vleesvervangers. Dit heb ik in het buitenland nog amper gezien. Het hangt ook een beetje van de keuken af natuurlijk. In veel landen zijn de maaltijden om het vlees heen gebouwdf zegmaar. Dus het is vlees met iets erbij. In een land als Zwitserland, waar meer schotels, salades, pasta's enzo worden gegeten, daar zijn ook veel meer vleesloze gerechten, of gerechten waarin vlees een minder grote rol speelt, waardoor het makkelijker is weg te laten of te vervangen.
Dankjewel! Parijs, Montpellier en Marseille staan op het programma en die staan ook op desbetreffende site. Dat scheelt alvast weer. En voor de rest zal ik mijn eigen culinaire talenen moeten aanspreken.quote:Op zondag 10 juli 2005 22:39 schreef TechXP het volgende:
De zondag heb ik gegeten in een vegetarisch restaurant vlakbij de Notre Dame. Dit was lekker en hadden veel keuze (50% was veganistisch dus voor mij ook ideaal). Je hebt ook Maoz er zitten.
www.happycow.net/europe/france/paris/
In de AH pinda's in melkchocolade met een gekleurde suikerlaag ( ) zit als glansmiddel geen schellak, maar Carnauwbawas (E903), en is Natuurlijk.quote:Op zaterdag 9 juli 2005 10:41 schreef bloempjuh het volgende:
[..]
Dat weet ik al, zie mijn mijn originele post in dit topic.
In gewone M&M's zit schellak en misschien nog wel andere foute kleurtjes. In de variant van de Aldi zit geen foute kleurstof maar weer wel gelatine. Bestaat er ook een M&M's (met pinda's)-nep-variant zonder gelatine of foute kleurstof of whatever?
Misschien is het al een keer gemeld, maar ik denk dat ik die M&M-achtigen heb gevonden. BIj C1000 verkopen ze Alpina Colorinos. Hierin zit geen schellak, maar Azorubine (E122) als rode kleurstof (andere kleurstoffen zijn ook allemaal okay) en de glansmiddelen zijn : plantaardig vet, bijenwas en caraubawas. Ik eet ze op dit moment en ze smaken op zich best aardig, het is natuurlijk geen echte M&M's, maar prima te doen.quote:Op donderdag 7 juli 2005 09:03 schreef bloempjuh het volgende:
En vraagje: Bestaan er M&M-achtigen zonder 'foute' ingrediėnten? Gewone M&M's hebben schellak, de variant van de Aldi gelatine..
Vork, gast, je bent de bestequote:Op donderdag 21 juli 2005 15:49 schreef Vork het volgende:
[..]
Misschien is het al een keer gemeld, maar ik denk dat ik die M&M-achtigen heb gevonden. BIj C1000 verkopen ze Alpina Colorinos. Hierin zit geen schellak, maar Azorubine (E122) als rode kleurstof (andere kleurstoffen zijn ook allemaal okay) en de glansmiddelen zijn : plantaardig vet, bijenwas en caraubawas. Ik eet ze op dit moment en ze smaken op zich best aardig, het is natuurlijk geen echte M&M's, maar prima te doen.
Als je eten wilt binnen 10 minuten ongeveer, dan:quote:Op maandag 1 augustus 2005 22:45 schreef Martijn_77 het volgende:
Even een vraagje van mijn kant wat raden jullie mij aan als ik een keer vegetaries wil koken?
vlees vervangers of zijn er nog andere alternatieven?
ja hoor. Je kan ook gewoon macaroni gebruiken. Of spaghetti. etc.quote:Op maandag 1 augustus 2005 23:26 schreef Martijn_77 het volgende:
En als je niet van Couscous houdt kun je dan ook rijst gebruiken?
Hier 1 bron: vegatopia.com forum (wat is de tweede?)quote:Op donderdag 4 augustus 2005 21:22 schreef TechXP het volgende:
Ik hoor net dat er in de vegetarische boterhamworst van AH vis zit (in de aroma's). Even ter waarschuwing. 2 bronnen bevestigen het.
Daarnaast zou het ook wel in de aroma's van andere producten kunnen zitten.
Volgens de AH klantenservice:quote:Op woensdag 10 augustus 2005 22:44 schreef Cat_Byte het volgende:
Op de vegetarische ham van AH staat dat er sporen van vis in kunnen zitten. Wat moet ik me daar nou bij voorstellen? Dat het in dezelfde fabriek als de surimi sticks wordt gemaakt?
quote:Op woensdag 10 augustus 2005 15:16 schreef TechXP het volgende:
Geachte heer Romijn,
Naar aanleiding van uw e-mail hebben wij navraag gedaan binnen onze
organisatie en kunnen u het volgende melden:
De klant heeft gelijk. Er wordt visbouillonpoeder gebruikt. Strikt genomen
mag dit niet in vegetarische producten, vandaar dat wij al actie hebben
ondernomen met de leverancier. De leverancier is nu op zoek naar een
soortgelijk ingrediėnt maar dan niet van dierlijke oorsprong. Wordt in de
loop van de tijd aangepast.
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geļnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice
Ik heb een login verstuurd naar je emailadres in je profiel.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 11:09 schreef Cat_Byte het volgende:
Het door u opgevraagde artikel behoort tot het betaalde gedeelte van De Telegraaf-i. Als u hieronder inlogt met een actief account, dan kunt u het artikel direct lezen:
Ben toch wel heel benieuwd wat er in het artikel staat. Op het journaal geweest, wanneer? Dan is dat nog te zien op www.uitzendinggemist.nl
quote:Op donderdag 18 augustus 2005 11:09 schreef Cat_Byte het volgende:
Het door u opgevraagde artikel behoort tot het betaalde gedeelte van De Telegraaf-i. Als u hieronder inlogt met een actief account, dan kunt u het artikel direct lezen:
quote:Vegetarische worst bevat vis
Supermarktketen Albert Heijn heeft jarenlang vegetarische boterhamworst verkocht die niet vegetarisch is. In de worst zat een visaroma dat voor vegetariėrs onacceptabel is.
Een woordvoerster van Albert Heijn spreekt van een "heel vervelende zaak", die zal worden rechtgezet. Het omstreden visaroma zal vervangen worden door een groentearoma, waardoor de worst weer door de beugel kan. Ook gaat de kruidenier de supermarkten vragen om de boterhamworst en het vegetarisch gehakt met bieslook, waar ook het visaroma in zit, uit de schappen te halen.
"Hoewel er absoluut geen gevaar voor de volksgezondheid is, willen we toch de consument tegemoet komen die heeft aangegeven dat er iets niet in orde is", aldus de woordvoerster.
De Nederlandse Vegetariėrsbond spreekt van 'dommigheid' en denkt niet dat er opzet in het spel is. Behalve in de boterhamworst zouden ook in de kant-en-klare foe yong hai-maaltijden van Albert Heijn 'foute' (kip-)extracten zitten. De woordvoerster van de kruidenier spreekt dit tegen.
De vegetarische worst die toch niet vegetarisch blijkt te zijn.
Waarom het zo lang geduurd heeft voordat iemand opmerkte dat de vegetarische worst niet vegetarisch was, weet de woordvoerster niet. Pas sinds dit jaar staan alle ingrediėnten op het etiket.
Het waren vegetarische klanten van Albert Heijn die aan de bel trokken. Boterhamworst wordt veel verkocht bij Albert Heijn. Vegetarische boterhamworst minder. Exacte verkoopaantallen wil de woordvoerster niet kwijt.
Het gaat erom dat ze 'doelbewust' vis er in doen. Dat is wat anders als dat er mogelijke resten van insecten enzo tussen groente etc kan zitten.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 11:40 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat je je opwind dat er dierlijke producten in een vegetarisch gelabeld eindproduct zitten kan ik me voorstellen. Maar goed, als er in de aroma´s een boulionpoeder zit dat op visbasis is gemaakt is het aandeel erg weinig. Hoe zeer stoor je je dan aan dierlijke resten die met het oogsten van groenten meekomen?
Nee denk ook niet zozeer aan opzet, maar wel aan dom gedrag. Er moeten gewoon standaard vastgelegde wettelijke richtlijnen komen eigenlijk voor iets 'vegetarisch' noemen, want dat dit gebeurd dat kan gewoon niet.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 11:54 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Jeetje! Die heb ik weleens op! Nou ja, ik geloof ook niet dat er opzet in het spel is, Albert-Heijn is een prima supermarkt voor vegetariers. Wel jammer zeg...
Dat vroeg ik niet.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 12:23 schreef TechXP het volgende:
[..]
Het gaat erom dat ze 'doelbewust' vis er in doen. Dat is wat anders als dat er mogelijke resten van insecten enzo tussen groente etc kan zitten.
Dan zou een vegetarier dus helemaal niets meer kunnen eten.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 12:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat was niet mijn vraag. En als je je groeten was, verzuip je al die beestjes die er op zitten.
Dat, of gewoon toegeven dat je altijd een bep percentage dierlijke producten binnenkrijgt en daar niet histeries over doen.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 12:47 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Dan zou een vegetarier dus helemaal niets meer kunnen eten.
Dat is altijd mogelijk ja. Dat is toch gewoon bekend.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 12:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat, of gewoon toegeven dat je altijd een bep percentage dierlijke producten binnenkrijgt en daar niet histeries over doen.
Nepburger kan heel goed, maar je kan ook bijvoorbeeld vegaballetjes op een sateprikker doen met stukjes ui en paprika ertussen. En mais natuurlijk, wat ook lekker is voor niet-vegetariers!quote:Op donderdag 18 augustus 2005 13:15 schreef SteveBallmer het volgende:
Goed dat ik dit topic zie!
Zaterdag komen er wat mensen BBQ'en en daar zitten 2 vegetariers bij.
De vlees/viskant is prima in orde, maar wat moet ik in godsnaam voor die 2 doen?
Gewoon wat van die nepburgers op de grill kwakken of kan het iets exclusiever?
Help!
Je zou zelf vegoburgers kunnen maken maar die laten zich niet zo goed BBQen.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 13:15 schreef SteveBallmer het volgende:
Gewoon wat van die nepburgers op de grill kwakken of kan het iets exclusiever?
quote:Op donderdag 18 augustus 2005 13:25 schreef SteveBallmer het volgende:
Ik wil graag iets aparts maken.
Gemaakt en gelukt.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 13:29 schreef Spindizzy het volgende:
Auberginespies met krielaardappeltjes
voor 4 personen
1 aubergine, 16 krieltjes in de schil, 100 gram gedroogde tomaatjes op olie,
3 takjes verse basilicum, vers gemalen peper, 16 cherrytomaatjes, 4 spiesen
# Snijd de aubergine in de lengte in 6 dunne plakken. Halveer de plakken. Bestrooi ze met zout en laat ze 20 minuten liggen.
# Kook ondertussen de krieltjes bijna gaar. Laat ze uitlekken in een vergiet.
# Pureer de gedroogde tomaatjes, met aanhangend olie, samen met de basilicumblaadjes in een keukenmachine tot een pasta. Breng op smaak met peper.
# Dep de plakken aubergine droog. Bestrijk ze met het tomatenmengsel. Rol elke plak stevig op.
# Rijg afwisselend de auberginerolletjes, de krieltjes en de cherrytomaatjes aan de spiezen.
# Bestrijk de spiezen rondom met olijfolie. Laat ze in circa 10 minuten rondom bruin roosteren op de hete barbecue.
[/i]
Dan heet je gewoon totaal-vegetarier... niet echt veganist dus... en je neemt denk wel ei?quote:Op maandag 22 augustus 2005 16:29 schreef marsterretje het volgende:
Nu ben ik dus al jarenlang vegetarier, en gebruik noten en zuivel als calcium en eiwit leveranciers. En dat kan dus nu niet meer... Nu zijn er dus 2 oplossingen: noten en zuivel schrappen en sort-of veganist worden voor iig de komende weken. Als kaasliefhebber is dat natuurlijk lastig, maar dat kan ik wel aan zonder veel problemen.
Waarom wil je dan vlees nemen? wat wil je daar dan weer mee bereiken?quote:De andere optie is om tijdelijke terug te gaan naar vlees/vis in mijn dieet. Ik ben geen hele dogmatische vegetarier, voornamelijk vind ik vlees niet lekker. Maar het hele vlees eet idee staat me erg tegen na 7 jaar vleesloos te leven. Maar wel heb ik er al eerder over gedacht weer vis te gaan eten, omdat mijn lichaam me zo in de steek liet het afgelopen jaar, dus ik sta er ook niet onwelwillend tegenover.
Door de zuivel krijg je al niet veel calcium binnen omdat het niet goed word opgenomen. Zie zuiveloffline.nlquote:Mijn vragen: * Wat moet ik aan mijn dieet toevoegen om voldoende eitwit en calcium binnen te krijgen als ik geen zuivel en noten kan eten?
Ik zou het niet proberen. Je lichaam is er niet meer op ingesteld en ik heb gehoord dat mensen die dat gingen doen weer ziek werden een tijd.quote:* Kun je als vegetarier wel weer direct vlees gaan eten, of moet je dat opbouwen? Krijg je niet heel erg buikpijn, of wekt vlees laxerend na ontwenning?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |