Vanavond besloten wij eens lekker uit eten te gaan
en hierbij de recensie:
Brasserie Willem V Willemstraat 5 in Rijswijk ZHAl fietste ik in mijn middelbare schooltijd elke dag langs deze brasserie, toch liep ik er vanavond straal voorbij. Geen opvallende tent dus van de buitenkant en we moesten zelfs even kijken of ze wel open waren, want de deur zat dicht. Het was wel handiger geweest als deze open stond.
Eenmaal binnengekomen wordt onze jas aangenomen en kunnen we zelf een plekje uitkiezen. We nemen een tafeltje bij het raam in het (avond)licht, omdat de rest van de brasserie erg donker is.
De tafel is netjes gedekt en er wordt een fles water voor ons op tafel gezet (zoals bij alle gasten). Aan de muur hangen schilderijen van een nabijgelegen galerie en overal in de zaak komen kurken van flessen terug, wat wel apart is. Het interieur is niet super (al staan de schilderijen zeker mooi), maar ze hebben er wat van proberen te maken, dat is duidelijk te zien.
We beginnen met een stokbroodje met aïoli (van het huis) en kiezen iets lekker van de menukaart. Mijn vriend gaat voor de ossenhaaspuntjes en ik wil graag een carpaccio van runderlende.
Er komen mooie kleurige borden op tafel waarop de voorgerechten erg mooi geschikt zijn, ziet er goed uit
De ossenhaaspuntjes worden geserveerd in een filodeeg bakje met een donkere ketjapjus, waarin de ketjapjus helaas erg dominant van smaak is. Pas wanneer je het vlees wil doorslikken proef je het pas, heerlijk, maar zonde dat deze smaak zo onderdrukt wordt door de ketjap.
De carpaccio is goed gesneden, met geroosterde pijnboompitjes, huisgemaakte pesto, sla en parmezaanse kaas. Prima gerecht om mee te beginnen.
We drinken lekker een glaasje wijn en tussendoor water en er wordt een nieuwe fles op tafel gezet als die van ons leeg is. Voor het hoofdgerecht besluit mijn vriend voor de eendenborstfilet in sinaasappel-Grandmarniersaus te gaan.
Ik neem lamskroon met klassieke honing-thijm-saus, welke net als de eendenborst, met aardappelpuree, gestoofde courgette en knapperige haricots verts wordt opgediend.
De eigenaar is een gezellig man die helemaal begint te stralen als we deze bestelling doen. Prachtig, de eend, oh heerlijk, mooi lamsvlees, dat gaat u lekker vinden. Dat zie je niet vaak meer tegenwoordig! Wij vinden het een erg prettige benadering. Ondertussen horen we in de kleine keuken achterin deze "pijpenla" sissende geluiden van het eten wat klaargemaakt wordt
Het hoofdgerecht komt op tafel en we vinden het een beetje jammer dat er ook nog een bak friet op tafel komt, het was prima en beter zelfs zonder, maar wellicht vragen mensen er vaak om?
Ik ben niet weg van de eendenborst, maar mijn vriend vindt het zalig, is wel iets waar je van moet houden. Het begint vrij scherp door de Grandmarnier en de sinaasappel en dan komt de eend eroverheen wandelen, lekker rosé klaargemaakt.
Mijn lamskroon blijken 6 lamskoteletten te zijn, toch wel wat veel voor 1 persoon, al krijg ik het best op hoor (al moet ik tot half 4 's nachts zitten, ik zal ze opeten
).
Heerlijk rosé gebakken en met een beetje vet eraan met een lekkere smaak, maar niet teveel. De saus is prima en niet overheersend; de thijm en de honing combineren super met het lamsvlees.
Dan een hapje van de aardappelpuree proeven, geen aardappels die tot lijm gepureerd zijn, maar een mooie puree (zoals het mij thuis niet echt lukt), maar damn wat zit daar een hoop boter doorheen! Heel erg lekker, maar zeker geen eten voor elke dag.
De boontjes zijn erg lekker bij de zware puree en de courgette is er ook lekker bij. De frietjes hebben we praktisch niet aangeraakt.
Eigenlijk zitten we best wel vol, maar de desserts zien er toch ook wel heerlijk uit, we nemen allebei toch maar het met marsepein ingepakte pistache-ijs met amarenen kersen en slagroom.
Pfoe, toch een erg grote portie komt op tafel, maar het ijs is erg lekker en heel apart met het marsepein en de kersen, al is het wel mierzoet. Misschien was het nog lekkerder geweest om gehakte pistachenoten door het ijs te doen en er minder suiker in te gebruiken?
We ploffen en kunnen geen koffie meer op, maar we hebben een heerlijke avond gehad met lekker eten, een gezellige sfeer en erg vriendelijke bediening.
We komen hier zeker nog eens terug, alleen al om de rest van de kleine, maar zeer interessante kaart uit te proberen
We betalen 75 euro voor het eten en ieder 2 drankjes, tuurlijk, best wat geld, maar we hebben een lekkere avond gehad en totaal geen spijt, we komen zeker nog eens terug
En hier nog ene linkje naar de menukaart:
http://home.wanadoo.nl/frankvdburg/WillemV.html[ Bericht 0% gewijzigd door BBQ-kip op 10-06-2005 12:32:48 ]
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!