abonnement Unibet Coolblue
pi_25281774
Drie jaar na fusie kampt Inholland met flinke problemen

Wat citaten:
Onrust, chaos, angst. Bijna drie jaar na de fusie is het personeel van Hogeschool Inholland doodongelukkig. De onvrede over de organisatieveranderingen, reorganisaties en van bovenaf opgelegde onderwijsvernieuwingen is groot, zo blijkt uit onderzoek van de hogeschool zelf. Maar het college van bestuur speelt verstoppertje en wil de barre resultaten van de tevredenheidsonderzoeken niet openbaar maken. Veel hoop op verbeteringen heeft het personeel niet. Kritiek wordt meestal teruggekaatst naar de docenten.

Bij de studentenorganisaties ISO en LSVb komen veel klachten van binnen, melden bestuursleden Madelein Hofmijster en Gijs van Dijk. Studenten voelen zich een nummer, de medezeggenschap is slecht geregeld, er zijn roosterproblemen en ze schamen zich voor de kinderachtige, inhoudsloze reclame die Inholland onder het mom van studievoorlichting produceert aldus Hofmijster. Het ISO-kenniscentrum dat studenten in de raden ondersteunt, inventariseert de klachten over de medezeggenschap. Ook het onderzoeksbureau van de LSVb is bezig met Inholland. Gijs van Dijk: Het is voor het eerst dat de LSVb één hogeschool onder de loep neemt. We krijgen over alle grote hogescholen klachten, maar Inholland steekt er echt met kop en schouders boven uit.

Inholland heeft dit jaar ook een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers uitgevoerd, maar de uitslag daarvan mag absoluut niet naar buiten gebracht worden. Mensen die de uitkomsten (gedeeltelijk) hebben gezien houden angstvallig hun kiezen op elkaar. Jos Elbers heeft tijdens het cao-overleg verteld dat de uitkomst verschrikkelijk slecht is stelt Annemieke Lub, onderhandelaar bij Inholland namens de AOb. Maar hij zegt dat hij er niet van geschrokken is. Bij Ichthus was er in het begin ook veel kritiek en nu dragen ze me daar op handen beweerde hij. Die laatste opmerking laat ik graag voor zijn rekening.

De sfeer bij Inholland is verschrikkelijk slecht, er heerst een angstcultuur. Medewerkers die protesteren, worden onder druk gezet. Ze krijgen bijvoorbeeld te horen: je hebt toch een tijdelijk contract? Ina Siebelink: Je merkt dat mensen erg bang zijn om zich uit te spreken. Er waren zelfs medewerkers die het tevredenheidsonderzoek niet durfden in te vullen. Sterker nog: Medewerkers willen niet eens meer in de medezeggenschapsraad weet studente Iris Goedhart, die in de raad van de Alkmaarse school of economics zit. Bij de laatste tussentijdse verkiezingen heeft geen enkel personeelslid zich beschikbaar gesteld. Docenten hebben wel een mening, maar daar komen ze liever niet openlijk voor uit. Ze denken: straks ben ik mijn baan kwijt.

De mening van de baas

Jos Elbers weigerde mee te werken aan het portret van de Hogeschool Inholland. Hij wilde wel een interview geven, maar alleen als hij in het artikel als enige aan het woord zou komen. Het verhaal zou bovendien afgedrukt moeten worden in de vraag-antwoordvorm en er zouden minimaal vijf vragen gesteld moeten worden. De vragen mochten niet vooringenomen zijn en Inholland zou achteraf mogen corrigeren op fout citeren en feitelijke onjuistheden. Deze voorwaarden zouden vooraf in een door Inholland opgesteld contract worden vastgelegd.
Popsterren, Hollywood-acteurs en profvoetballers stellen wel vaker dit soort eisen, maar voor bestuurders van publiek gefinancierde organisaties zijn ze nogal ongebruikelijk. Het Onderwijsblad wil een portret van Inholland publiceren waarin ook medewerkers en studenten hun mening kwijt kunnen en geen interview waarin alleen de collegevoorzitter aan het woord komt. Uiteraard is Elbers uitgenodigd te reageren op de feiten en opinies in dit artikel, maar daar had hij geen behoefte aan.
Deze reactie past in een patroon: Elbers wil de beeldvorming over Inholland controleren en regisseren. Zodra Inholland met de pers te maken krijgt worden er draaiboeken opgesteld en protocollen gemaakt waarin precies wordt aangegeven wie er met de journalisten mogen praten en wat die mogen zien weet AOb-onderhandelaar Annemieke Lub. Zelfs de commissie-Schutte die onderzoek deed naar de fraudeaffaire kreeg een door Inholland opgesteld protocol voorgelegd waarin stond dat alle communicatie via het college van bestuur moest verlopen. De commissie mocht bovendien alleen de Inholland-vestiging in Den Haag bezoeken, waar het college van bestuur kantoor houdt, en kreeg geen toegang tot andere locaties. (YvdM)

De bodem van de schatkist

De financiële positie van Inholland is gezond. Voor het schrappen van banen is dus geen acute aanleiding. Maar de bodem van de schatkist begint in zicht te komen. Dat blijkt uit de jaarrekening over 2003 die het Onderwijsblad bij het ministerie van Onderwijs heeft opgevraagd omdat Inholland de (openbare) stukken niet wilde afgeven.
Het boekjaar 2003 werd afgesloten met een tekort van 3,3 miljoen euro, 2,1 procent van de totale inkomsten. Het verlies is bijna voor de helft toe te schrijven aan de contractactiviteitenpoot die 1,6 miloen euro tekort kwam. Daarnaast waren de personeelsuitgaven hoger dan verwacht, onder andere omdat de personeelsreductie trager is verlopen dan gepland en er zijn meer interimmanagers aangesteld dan begroot.
De investeringen, onder andere in de nieuwbouw in Haarlem en ICT, zijn voor een groot deel betaald uit eigen middelen. Eind 2002 had Inholland nog 88,7 miljoen euro in kas, eind 2003 was daar nog 18,4 miljoen van over. In de toekomst zal er geld geleend moeten worden om investering te betalen. Geld lenen zal echter een negatief effect hebben op de vermogenspositie, die door het tekort en de grote investering in 2003 al is verslechterd. De solvabiliteit (een maat voor het vermogen om op lange termijn schulden af te lossen) daalde met bijna vijf procentpunten, maar blijft wel boven de in het hbo (en door Inholland zelf) gehanteerde norm van twintig procent.

Bron: www.aob.nl

INholland:

[ Bericht 0% gewijzigd door HPoi op 27-02-2005 14:51:11 ]
pi_25281785
Je hebt een preview-knop.
I intend to live forever, or die trying.
pi_25281789
Inholland sucks

Al die onderwijsinstelling zijn veel te groot. Dat werkt voor geen meter
  zondag 27 februari 2005 @ 14:52:29 #4
19840 Libris
Live from Singapore
pi_25281890
Hoeveel studenten heeft inholland eigenlijk?
  Heeft over alles een mening 2022 zondag 27 februari 2005 @ 14:57:00 #5
31936 Dr_Flash
CubeMeister
pi_25281939
Dit komt beter tot zijn recht in SES
Salivili hipput tupput tapput äppyt tipput hilijalleen
pi_25281977
quote:
Op zondag 27 februari 2005 14:52 schreef Libris het volgende:
Hoeveel studenten heeft inholland eigenlijk?
quote:
Hogeschool Inholland is met bijna veertigduizend studenten en ruim drieduizend medewerkers veruit de grootste hbo-instelling van Nederland en Jos Elbers is de baas van deze megahogeschool.
pi_25282041
HSZuyd Heerlen
pi_25282116
quote:
Op zondag 27 februari 2005 14:57 schreef Dr_Flash het volgende:
Dit komt beter tot zijn recht in SES
JOEPIE! Had ik het net zo goed NIET kunnen posten.
pi_25282204
40.000, dat is echt way te groot om nog fatsoenlijk te kunnen besturen. Dat blijkt wel weer...
For great justice!
  Heeft over alles een mening 2022 zondag 27 februari 2005 @ 15:22:42 #10
31936 Dr_Flash
CubeMeister
pi_25282295
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:10 schreef HPoi het volgende:

[..]

JOEPIE! Had ik het net zo goed NIET kunnen posten.
Doe eens rustig zeg
Salivili hipput tupput tapput äppyt tipput hilijalleen
  zondag 27 februari 2005 @ 15:32:31 #11
41334 Sjtefan
Ik ben niet gek...
pi_25282420
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:04 schreef DaYwALKuR het volgende:
HSZuyd Heerlen
Sjees, dan ben je wel de enige die dat vindt
... ik ben een vliegtuig
  zondag 27 februari 2005 @ 15:36:30 #12
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_25282491
Tja, dat krijg je he. als alle scholen gaan fuseren omdat het dan goedkoper zou zijn, maar uiteindelijk is het alleen maar duurder.
So we just called him Fred
pi_25282529
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:16 schreef QyRoZ het volgende:
40.000, dat is echt way te groot om nog fatsoenlijk te kunnen besturen. Dat blijkt wel weer...
Dat zei ik in 1985 al, die kneuzen die ook wel "managers" genoemd worden, snappen niet dat een leerling niet een produkt is dat in een leerfabriek gepropt kan worden en dat er dan een kant en klaar produkt uitrolt.

Alles boven de 1000 leerlingen voor voortgezet onderwijs is te groot. En voor basisscholen moeten ze de limiet keihard op 150 leerlingen zetten.
  Heeft over alles een mening 2022 zondag 27 februari 2005 @ 15:39:52 #14
31936 Dr_Flash
CubeMeister
pi_25282534
Kan bij nader inzien beter in NWS
Salivili hipput tupput tapput äppyt tipput hilijalleen
pi_25282641
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:39 schreef oheng het volgende:

[..]

Dat zei ik in 1985 al, die kneuzen die ook wel "managers" genoemd worden, snappen niet dat een leerling niet een produkt is dat in een leerfabriek gepropt kan worden en dat er dan een kant en klaar produkt uitrolt.
idd, hier ben ik het helemaal mee eens. Staat ook in het stuk, studenten worden behandeld als een nummer. Die Jon Elbers leidt het als een bedrijf, een school is GEEN bedrijf!

Hij zal het heus wel goed doen in het bedrijfsleven en af en toe de bezem door het onderwijs halen is goed, daar het onderwijs/ de leraren, de neiging hebben stil te blijven staan, maar hij helpt heel de school naar de mallemoeren. Dat de docenten niks meer durfen te zeggen omdat ze onder druk worden gezet is schandalig! De ondernemingsraad heeft niet eens inzicht in de uitslagen van tevredenheidsonderzoeken over Inholand, zij mogen alleen wat gemiddelden zien.
pi_25282909
Ik heb het stuk niet gelezen omdat ik inmiddels wel weet hoe het in het onderwijs aan toegaat: leraren zijn teveel tijd kwijt aan vergaderen over de meest onzinnige flauwekul (zoals het merk suikerklontjes dat besteld moet worden) en fusies met andere scholen. Ik ben zelf geen leraar, maar ik ken er wel een heleboel, en allemaal klagen ze over hetzelfde. Als ze de klassen en scholen verkleinen heb je veel meer controle over de leerlingen, en heb je veel minder probleemgevallen die je tijd opvreten en het ziekteverzuim onder het personeel veroorzaken. Dat is pas synergie.
pi_25285973
[offtopic]
Probleem lost zich vanzelf op als er serieus aan muizenverdelging gedaan wordt. Op moment weten ze niet waar ze de kleine muisjes laten moeten omdat ineens elke school 'zwart' word.

Tegenwoordig worden er weinig (originele nederlandse) kinderen meer gemaakt. En dat zie je dus binnen niet al te lange tijd op de scholen ook. Nu is het al super rustig op de verlos afdelingen van menig ziekenhuis.
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32
  zondag 27 februari 2005 @ 20:01:20 #18
61284 Folkwin
Muisje op het kruisje!
pi_25286077
tvp
"I don't know things I'm supposed to know, but I do know things I'm not supposed to know"
pi_25286263
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:47 schreef HPoi het volgende:
idd, hier ben ik het helemaal mee eens. Staat ook in het stuk, studenten worden behandeld als een nummer. Die Jon Elbers leidt het als een bedrijf, een school is GEEN bedrijf!
Hogeschool Rotterdam denkt hier helaas ook zo over: ze zijn een bedrijf. Maar daar zit ook een schijnbaar voorstel aan verbonden, ik ben dan consument, en als het gedrag van een medewerker mij niet aanstaat kan hij/zij ook de volle laag krijgen, cctje naar college van bestuur.

Overigens zou ik het persoonlijk een bijzonder mooi initiatief vinden als opleidingen inhoudelijk beoordeeld gaan worden voordat er studiegeld differentiaties optreden. Want de accreditatie is tegenwoordig een lachertje.
Steun Elkaar, Kopieer Nederlands Waar!
Hadîs (An-Nawawi): "Niemand van jullie gelooft (werkelijk) totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst."
pi_25287306
Al het onderwijs in Nederland is poep.
Niets.
pi_25287975
quote:
Op zondag 27 februari 2005 19:53 schreef spectrumanalyser het volgende:
[offtopic]
Probleem lost zich vanzelf op als er serieus aan muizenverdelging gedaan wordt. Op moment weten ze niet waar ze de kleine muisjes laten moeten omdat ineens elke school 'zwart' word.

Tegenwoordig worden er weinig (originele nederlandse) kinderen meer gemaakt. En dat zie je dus binnen niet al te lange tijd op de scholen ook. Nu is het al super rustig op de verlos afdelingen van menig ziekenhuis.
Dat is weer een andere probleem. Dat een inspectie continue onze school in de gaten omdat Inholland "met kop en schouders" boven andere scholen uitsteekt qua slecht onderwijs is toch wel 'apart'. Bovendien weet ik niet of het gezond is dat de baas van Inholland bepaalt wat er in de pers over zijn school wordt geschreven.
pi_25288056
quote:
Op zondag 27 februari 2005 20:01 schreef Folkwin het volgende:
tvp
ook student op Inholland?
pi_25288263
Ik heb nu al van meer dan 5 mensen gehoord dat het een ontiegelijke kutschool is, InHolland. Vooral Communicatie schijnt 90% kleuren en plakken te zijn, dan dat je ook daadwerkelijk iets economisch doet. Dus niet alleen het personeel, maar ook inhoudelijk stelt het weinig voor. Misschien moet ik er maar heen gaan om alleen mn P te halen
Delivered without an information leaflet
pi_25288361
quote:
Op zondag 27 februari 2005 22:17 schreef gekke_sandra het volgende:
Ik heb nu al van meer dan 5 mensen gehoord dat het een ontiegelijke kutschool is, InHolland. Vooral Communicatie schijnt 90% kleuren en plakken te zijn, dan dat je ook daadwerkelijk iets economisch doet. Dus niet alleen het personeel, maar ook inhoudelijk stelt het weinig voor. Misschien moet ik er maar heen gaan om alleen mn P te halen
HAHA, eh Communicatie op Inholland weet ik alles van, heeft mijn nichtje gedaan. NIET doen, zoek een andere hogeschool uit plz!
pi_25288500
quote:
Op zondag 27 februari 2005 22:22 schreef HPoi het volgende:
HAHA, eh Communicatie op Inholland weet ik alles van, heeft mijn nichtje gedaan. NIET doen, zoek een andere hogeschool uit plz!
Hmm.. dat maakt meer dan 6..
Wat mij verteld is, doet me extreem veel denken aan mbo. Was van heel communicatie afgestapt, maar de hoogte van het niveau schijnt heel erg te verschillen per hogeschool. Toch maar eens betere research doen dan.
Delivered without an information leaflet
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')