FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Stoommandjes, het grote stoomtopic
DancingPhoebezaterdag 26 februari 2005 @ 20:23
Vandaag heb ik in de toko twee stoommandjes gekocht. Ik zag het al bij verschillende kookprogrammaas voorbij komen en in het topic over groentes leren eten gaf iemand aan dat gestoomde groenten erg lekker waren, dus ik dacht ik moet ook aan de stoom!

Dus nu ben ik op zoek naar leuke stoomreceptjes en stoomideeen, dus ik dacht tijd voor een stoomtopic!

Bij deze dus.

Zelf wil ik vooral groenten en visgerechten gaan stomen, dus als iemand nog lekkere recepten hiervoor heeft, ik hou me aanbevolen.

Maar voor al uw gestoom:
Ashramzaterdag 26 februari 2005 @ 20:32
grote stoommandjes?
Dan kan ik je aanraden om vis te stomen.

Een schoongemaakt sliptongetje besprekelen met fijngesneden gember en peper en zout.
Gaarstomen en dan uit de stoom halen. Daarover een paar eetlepels verhitte olie geieten en sojasaus. Fijngesneden bosuitjes erover en eventueel wat koriander. Voor het opscheppen de saus met een lepel nog eens over de vis scheppen en smullen maar.
DancingPhoebezaterdag 26 februari 2005 @ 20:35
Het zijn middelgrote stoommandjes, er kan wel een mooi stuk vis in. Leg je de vis dan zo op de bodem van het mandje? Of een stukje folie dr onder?
Ashramzaterdag 26 februari 2005 @ 20:44
Andere gereecht andere post:

Gestoomde ei:

1 kommetje ei, driekwart kommetje water en door elkaar klutsen. Zout peper en sojasaus erdoor. Dit in een kleine diepe schaaltje gieten en in de stoommandje plaatsen. Dit ongeveer 20 minuten stomen.

Suggesties:
- versnipperde bosuitjes door de ei roeren
- mager spek fijnhakken en erdoor roeren, stoomtijd verlengen tot een 30 minuten
Laat het vet eraan, deze geeft een 'bite' aan de zachte gladde ei.

De ei na stomen afmaken met wat sojasaus.
Oblivionzaterdag 26 februari 2005 @ 20:51


Volgens mij heb ik wel eens gezien dat er een vis gestoomd werd in het mandje, op een bananenblad?
Zien er leuk uit, die mandjes.
Ashramzaterdag 26 februari 2005 @ 20:51
quote:
Op zaterdag 26 februari 2005 20:35 schreef DancingPhoebe het volgende:
Het zijn middelgrote stoommandjes, er kan wel een mooi stuk vis in. Leg je de vis dan zo op de bodem van het mandje? Of een stukje folie dr onder?
Doe maar een stuk folie in.

Ikj doe het vaak met een grote wok en een soort standje voor in de wok waardoor je een heel bord in de wok kan leggen. Daar leg ik het vis op.

Ik zal straks wat fotomateriaal posten om te laten zien wat ik bedoel.
Het is soms fijn werken met een stommandje, maar een wok of zelfs hapjespan doen het beter als stoomkoker.
Voor kleine bereidingen zijn stoommadjes dan weer ideaal omdat je dan neit zo'n grote hoeveelheden water moet gebruiken omwille van de omvang van de pan.
Ashramzaterdag 26 februari 2005 @ 20:56
quote:
Op zaterdag 26 februari 2005 20:51 schreef Oblivion het volgende:
[afbeelding]

Volgens mij heb ik wel eens gezien dat er een vis gestoomd werd in het mandje, op een bananenblad?
Zien er leuk uit, die mandjes.
Ik verkies altijd de roestvrijstalen varianten omdat deze naar mijn ervaring te moeilijk schoon te krijgen zijn. Ze absorberen geuren en vocht en geeft dit weer af aan de volgende bereiding. De specifieke smaak van de bereidingen in bamboemandjes kun je compenseren door idd van die bladeren onderaan te leggen. Maar het waren geen bananeblaren, maar in elke toko kun je die blaren krijgen. In sommige gevallen gebruik je bordjes als je de stoomvocht wil bewaren.
Oblivionzaterdag 26 februari 2005 @ 20:58
Ah, dus ze zijn wel van roestvrijstaal te krijgen?
Wist ik dus niet zeker.
Daar zou gezien de hygiene ook eerder voor gaan, maar het staat zo nostalgisch zo'n houten mandje.
krakkemiekezaterdag 26 februari 2005 @ 21:00
Je kunt er ook kwee mangkok in maken. Dat zijn gestoomde cakejes, in een kopje.
Oblivionzaterdag 26 februari 2005 @ 21:07
quote:
Op zaterdag 26 februari 2005 21:00 schreef krakkemieke het volgende:
Je kunt er ook kwee mangkok in maken. Dat zijn gestoomde cakejes, in een kopje.
Heb je een recept?
Of koop je die kant en klaar?
krakkemiekezaterdag 26 februari 2005 @ 21:11
Nee, ik heb geen recept meer
Het is een cakebeslag zonder vet, met zelfrijzend bakmeel. Ik heb ze nooit ergens te koop gezien.
Ashramzaterdag 26 februari 2005 @ 21:36
Mou, even mijn alternatief voor het stoommandje:





ipv wok kan je een hapjespan nemen of een grote pa, afhankelijk wat je erin wilt plaatsen uiteraard.
Zo'n rooster is eigenlijk alleen bruikbaar bij een wok vanwege de vorm. Bij een hapjespan of gewone pan kan je met behulp van staaldraad een soort driepoot maken die stabiel genoeg is om een bord met inhoud op te plaatsen. Bij de toko hebben ze zoiets ook wel liggen.

Let overigens niet op de rommel rond de wok, want het is een drukke avond geweest in de zaak waar ik deze foto's mocht trekken.
Martijn_77zondag 27 februari 2005 @ 11:44
quote:
Op zaterdag 26 februari 2005 20:58 schreef Oblivion het volgende:
Ah, dus ze zijn wel van roestvrijstaal te krijgen?
Wist ik dus niet zeker.
Daar zou gezien de hygiene ook eerder voor gaan, maar het staat zo nostalgisch zo'n houten mandje.
RVS lijkt mij idd ook beter dan zo'n houten want ik denk dat zo'n houten ook niet in de vaatwasser kan
DancingPhoebezondag 27 februari 2005 @ 17:35
Ach HAD Ik maar een vaatwasser!
Martijn_77zondag 27 februari 2005 @ 22:06
quote:
Op zondag 27 februari 2005 17:35 schreef DancingPhoebe het volgende:
Ach HAD Ik maar een vaatwasser!
Ja, oke maar krijg je ze met dan hand wel goed schoon?
Rapaillemaandag 28 februari 2005 @ 03:41
Ik las in een ander topic ook dat het gebruik van een vergiet in een pan goed werkt. Klopt helemaal

Nu vroeg ik me af wat voor kruiden/dingen lekker zijn om in het water te gooien? Zo krijg je dus een heel subtiel smaakje aan bijvoorbeeld je vis
pirke64maandag 28 februari 2005 @ 09:32
Ik heb toevallig dit weekend voor het eerst broccoli gestoomd met behulp van een normale pan met een rvs mandje wat je erin kan hangen en wat tot 5 cm van de bodem komt. 3 cm water in de pan en stomen maar.... werkt perfect!
ParanoidEvmaandag 28 februari 2005 @ 19:45
Gestoomde groenten vind ik erg lekker. Maar waar haal je eigenlijk zo'n mandje en wat kost het?
Oblivionmaandag 28 februari 2005 @ 20:01
Een rvs mandje, of een bamboe?
Bamboe kan je in een toko halen, rvs zou ik niet zo durven zeggen, maar een kookwinkel moet ze toch wel hebben.
ParanoidEvmaandag 28 februari 2005 @ 20:45
Ok bedankt
Ashrammaandag 28 februari 2005 @ 23:31
RVS kan je vast in Rotterdam halen bij de Wah Nam Hong en in Amsterdam bij de Dun Yong.
Beide zijn grote Chinese toko's en hebben deze dingen zeker.
Charmiandinsdag 1 maart 2005 @ 03:31
quote:
Op zaterdag 26 februari 2005 21:00 schreef krakkemieke het volgende:
Je kunt er ook kwee mangkok in maken. Dat zijn gestoomde cakejes, in een kopje.
Of roti kukus, das een grote gestoomde cake met heel veel eieren.
Morgen een receptje voor beiden, tis nu een beetje laat.
Charmiandinsdag 1 maart 2005 @ 03:36
quote:
Op maandag 28 februari 2005 23:31 schreef Ashram het volgende:
RVS kan je vast in Rotterdam halen bij de Wah Nam Hong en in Amsterdam bij de Dun Yong.
Beide zijn grote Chinese toko's en hebben deze dingen zeker.
Rvs rijststomers zijn toch bij iedere toko wel te krijgen toch? Ik heb nu een plastic (ook bji de toko gehaald) voor in de magnetron, je kunt daar ook heel goed groenten in stomen en dan heb je ook nog de electrische. Ik weet overigens niet (meer) of er elementen bij zitten om bijv. dimsumhapjes te stomen.
pirke64dinsdag 1 maart 2005 @ 08:40
Ik heb al twee rijskokers versleten, te weten de pannen. Deze waren van een mindere kwaliteit, Na verloop van tijd kwam er een gat in de bodem. De mandjes zijn echter nog prima in orde. Ik heb ondekt dat ze ook prima in een van mijn BK pannen passen, dus nu doen we het zo.
DancingPhoebedinsdag 1 maart 2005 @ 08:53
Menseeeeeeeeeen, die mandjes zijn 1,50 ofzo. Dus als ze vies zijn, dan haal ik nieuwe.

RECEPTEN WIL IK!!!!


Ashramdinsdag 1 maart 2005 @ 09:37
recepten?

Sla in ieder geval genoeg dimsum in bij de toko. Allemaal diepvries! Perfect als er eens bezoek komt.
Wat je zelf kan doen is bijvoorbeeld de gestoomde ei maken die ik in het andere dimsumtopic heb gepost.
Vis stomen staat er ook bij.

enne..oh ja. Krabbetjes in kleine stukjes hakken, dan marineren met zwarte bonensaus (tau sie) en knoflook en gember en wat olie, peper en zout. Uurtjes of 2 marineren.
In een klein bordje plaatsen en in de stoommand voor 20 minuten of zo.
Bordje is ERG belangrijk want de sappen met de kruiden vormen de saus.

Anders koop je eens een paar oesters, st.Jacobssschelpen (koraal verwijderen) of mosselen.
De bovenste helft van de schelp verwijderen.

Vullen met het volgende:
- beetje fijngehakte knoflook
- peper en zout
- beetje lichte sojasaus (Pearl River of Kikkoman)
- beetje geweekte glasnoedels

Stomen voor 5-10 minuten. Waag het niet om het vocht uit de schelp weg te gieten. Ondertussen heb je wat olieverhit en die je het volgende om de boel af te maken:
- beetje verscnipperde bosuitjes erover
- theelepel hete olie erover

Eet smakelijk.
Oesters zijn lekker, st. Jacobsschelpen hebben een heerlijk structuur, maar mosselen hebben volgens mij veruit te beste smaak.
DancingPhoebedinsdag 1 maart 2005 @ 10:17
Kiiiiiiiijk! We gaan de goede kant op! Ga door ga door!

Wat is aan te radem op dim sum gebied? Ik hou erg van vlees/vis en wat minder van groente.
Ashramdinsdag 1 maart 2005 @ 10:23
Ha Kau (garnalenpasteitje in rijsdeeg)
Siew Mai (vleespasteitjes in eierdeeg)
er zijn er zoveel....ik kan niet eens op de namen komen. Het is nog vroeg en mijn hoogd staat naar koffie.
Ashramdinsdag 1 maart 2005 @ 10:24
Doorgaans is DimSum vooral vis/vlees en weinig groenten.
Ligt allemaal mooi in het vriesvak naast elkaar.
Charmiandinsdag 1 maart 2005 @ 17:45
Ok hier dan 2 recepten:

ROTI KUKUS

200gr. meel
400gr. suiker
2 zakjes vanille suiker
7 eieren
Een rijst stomer
En een dunne theedoek


BEREIDING
Scheid de eiwit van de eigeel.
Voeg de suiker en de vanille suiker bij de eigeel en mix alles goed door elkaar.
Het meel toevoegen, maar nog niet verder mixen.
Klop het eiwit stijf, zodat het aan de bodem vast blijft kleven.
Mix nu het meel goed door het eigeel en voeg het eiwit er goed doorheen.
Ondertussen heb je het water laten koken van de stomer.
Leg nu de theedoek in de bovenste pan van de stomer, daarin doe je het mengel in de pan.
Op een laag vuurtje ongeveer 3 kwartier laten stomen.
Om te kijken of het gaar is prik je met een saté stokje of een breinaald in de cake, blijft er niks plakken dan is de cake gaar.
Leg de cake met theedoek op een bord zodat het kan afkoelen, daarna omkeren zachtjes de theedoek van de cake verwijderen.
En klaar is de roti kukus

Je kunt ook nog in een gedeelte van het beslag een paar lepels cacaopoeder doen voor een gemarmerde roti kukus.



KWEE MANGKOK

Benodigdheden: 350 gram zelfrijzend bakmeel * 300 gram bruine basterdsuiker * 1 zakje vanillesuiker * ½ dl koffiemelk of volle melk. Voor het kokosmengsel: 4 eetlepels koffiemelk of volle melk * 50 gram santen (van een blok) * 1 theelepel zout.

Bereiden: doe het meel, de suiker en de vanillesuiker in een kom en roer de melk erdoor totdat alles zich goed heeft vermengd. Breng in een steelpan met een dikke bodem 4½ dl water langzaam aan de kook met de melk, de verkruimelde santen en wat zout. Blijf voortdurend roeren totdat de santen geheel is opgelost. Zorg ervoor dat het geheel net niet aan de kook komt. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud tot zo'n 40 °C afkoelen. Vermeng de santen met de bloem-suikermassa tot een homogeen geheel. Roer het tot een egale pap die als een dik lint van een lepel afglijdt.
Spoel 6 kleine, diepe kommetjes om met koud water. Droog ze niet af; de binnenkant dient namelijk vochtig te blijven. Vul de kommetjes voor 3/4 met het beslag en plaats ze in de bovenste pan van een rijststomer. Vul de onderste pan met water en breng het aan de kook. Stoom de kwee mangkok in circa 20 minuten gaar. Haal de kwee mangkok uit de pan, laat ze 5 minuten uitdampen en haal ze dan voorzichtig uit de kommetjes. Ze zijn nu klaar om gegeten te worden. Maar koud zijn ze ook erg lekker.
Gumtreezaterdag 5 maart 2005 @ 10:10
ik gebruik al jaren deze Ikea stoommand, slechts ¤ 9,95

Martijn_77maandag 7 maart 2005 @ 23:12
quote:
Op zaterdag 5 maart 2005 10:10 schreef Gumtree het volgende:
ik gebruik al jaren deze Ikea stoommand, slechts ¤ 9,95

[afbeelding]
En die hand je dan in een gewone pan?
krakkemiekemaandag 7 maart 2005 @ 23:14
Lijkt me wel.......
Shreeverzondag 20 maart 2005 @ 12:37
Roti kukus!
Ik heb het gisteren gemaakt, een hele mooie met rose, de eerste keer en meteen goed gelukt
moussyzondag 20 maart 2005 @ 13:50
quote:
Op zaterdag 5 maart 2005 10:10 schreef Gumtree het volgende:
ik gebruik al jaren deze Ikea stoommand, slechts ¤ 9,95

[afbeelding]
ow die wil ik ook wel ipv een zeef in mn pan hangen