FOK!forum / Lifestyle / Gas, keramisch, inductie of electrisch koken?
jevricmaandag 14 februari 2005 @ 09:33
Voor een nieuwe keuken moet ik een keuze maken tussen met gas koken, met inductie, keramisch of electrisch? Wat zijn de voor- en nadelen, en wat en waarom vooral moet ik wat kiezen?
JAMspermaandag 14 februari 2005 @ 09:48
Gas is het allergoedkoopst, de fornuizen zelf ook denk ik, maar iig aan energiekosten.
Inductie/keramisch is traag met warm worden en duurder, waar zou je voor kiezen?
Conflictmaandag 14 februari 2005 @ 09:50
Gewoon gas.

Goedkoop, kookt fijner en een gasfornuis gaat langer mee.
205_Lacostemaandag 14 februari 2005 @ 09:51
Inductie is erg duur maar kookt geweldig! Wat je zou kunnen noemen als nadeel is dus de prijs, en het feit dat je wellicht nieuwe pannen nodig hebt die hiervoor geschikt zijn. Zelf heb ik bij m'n ouders jaren op inductie kunnen koken, echt top. Een pan water koken gaat erg snel, maar als je de plaat een stand lager zet dan stopt het ook meteen. Behoorlijk stroomzuinig ook nog! Makkelijk schoon te houden is voor iedereen een voordeel natuurlijk.

Elektrisch koken kost een hoop energie. Als je de plaat zachter zet dan werkt dat pas na enige tijd omdat de plaat zelf warm wordt en niet alleen de pan, zoals bij inductie. Duidelijke no-go.

Keramisch is eveneens erg vervelend, aangezien ook daar de plaat gloeiend heet wordt en pas na lange tijd afkoelt als je deze zachter zet. Kooktijden zijn ook langer. Zeker met kinderen geen aanrader.

Koken met gas blijft ook altijd een prima middel. Het is vrij goedkoop (met name de aanschaf van de kookplaat). Mijn advies zou wel zijn om gas-op-glas te kopen, zodat het schoonmaken vele malen makkelijker is dan 'vroeger'. Gas reageert natuurlijk ook behoorlijk snel. Bij m'n ouders hadden we niet voor niets tussen de 4 inductie kookzones 2 gaspitten.
205_Lacostemaandag 14 februari 2005 @ 09:56
quote:
Op maandag 14 februari 2005 09:48 schreef JAMsper het volgende:
Gas is het allergoedkoopst, de fornuizen zelf ook denk ik, maar iig aan energiekosten.
Inductie/keramisch is traag met warm worden en duurder, waar zou je voor kiezen?
Inductie brengt een pan water razendsnel aan het koken en is dan ook geheel niet te vergelijken met keramisch. De inductieplaat zelf wordt inderdaad niet warm en de warmte hoeft dan ook niet overgedragen te worden van plaat naar pan, maar gaat juist direct naar de pan waardoor het erg snel gaat.

Harde cijfers van gas tov inductie heb ik zo niet, maar als gas sneller is dan zal het elkaar niet veel ontlopen.
Koninginmaandag 14 februari 2005 @ 11:13
Ik heb altijd op gas gekookt, dus heb geen andere ervaringen.
Maar het lijkt me gewoon het beste, op zo'n platte plaat koken.................dat is toch geen koken
Ik zou voor gas gaan.
XcUZ_Memaandag 14 februari 2005 @ 11:17
Ik zweer bij gas. Heb ook keramisch en electrisch gekookt, en ik vind het een ramp! Je kan niet even iets snel op hoog vuur aanbakken en dan op een laag pitje verder laten sudderen zonder allerlei goocheltrucs uit te halen. Ik heb één keer geprobeerd om op een keramische plaat pannenkoeken te bakken... hopeloos .
Fastcruisermaandag 14 februari 2005 @ 11:29
Gas blijft gewoon het handigst. Altijd goed doseerbaar etc.

Keramische plaat ziet er strak uit (in het begin) maar vanwege krassen wordt dat snel minder. Gastoestel is wat "ouderwets" maar who cares? Voordelen van gas zijn legio.
Chillmeistermaandag 14 februari 2005 @ 11:33
elektrisch is idd een ramp. Gas is goed, maar als je het geld heb lijkt inductie mij de juiste keuze, kunnen minder snel ongelukjes mee gebeuren.
Lucillemaandag 14 februari 2005 @ 11:36
quote:
Op maandag 14 februari 2005 09:48 schreef JAMsper het volgende:
Inductie/keramisch is traag met warm worden en duurder, waar zou je voor kiezen?
Je hebt zeker nog nooit met inductie gekookt? Dat is namelijk sneller dan koken met gas.
Lucillemaandag 14 februari 2005 @ 11:39
quote:
Op maandag 14 februari 2005 11:29 schreef Fastcruiser het volgende:
Gas blijft gewoon het handigst. Altijd goed doseerbaar etc.
Inductie is nog beter doseerbaar.
Brave_Sir_Robinmaandag 14 februari 2005 @ 11:41
Een gasplaat is gewoon lekker goedkoop in aanschaf en gebruik. Inductie ook erg goedkoop in gebruik maar toch al snel 800 euro in aanschaf, maar wel makkelijk met schoonmaken.

Vanwege de kosten zou ik toch voor gas kiezen. Keramisch en electrisch zijn eigenlijk geen goede opties meer.
Fastcruisermaandag 14 februari 2005 @ 12:19
quote:
Op maandag 14 februari 2005 11:39 schreef Lucille het volgende:
[..]
Inductie is nog beter doseerbaar.
Helaas geen ervaring mee. Klinkt wel goed wat hier gemeld wordt... alleen die prijs (ook die van de pannen).

Lijkt me "gevoelsmatig" wel ff wennen omdat je de intensie niet ziet/hoort (of wel?).
En hoe is de krasbestendigheid van die kookplaten?
205_Lacostemaandag 14 februari 2005 @ 12:55
quote:
Op maandag 14 februari 2005 12:19 schreef Fastcruiser het volgende:

[..]

Helaas geen ervaring mee. Klinkt wel goed wat hier gemeld wordt... alleen die prijs (ook die van de pannen).

Lijkt me "gevoelsmatig" wel ff wennen omdat je de intensie niet ziet/hoort (of wel?).
En hoe is de krasbestendigheid van die kookplaten?
Het is inderdaad even wennen aan de intensiteit die je nodig hebt, omdat de hoogste stand ook echt bizar hoog is. Handig om snel water mee te koken wel, of de pan snel op te warmen. Het voordeel van inductie is dat de laagste stand ook echt laag is, en de warmte niet 'accumuleert'. Bij gas kan een mengsel alsnog op de laagste stand flink gaan pruttelen en droogkoken, een groot nadeel vind ik.
De krasvastheid van die platen zit echt méér dan snor. In zo'n 9 jaar tijd virtueel geen krasje, en behoorlijk intensief gebruik. Ik maak me echter sterk dat dit bij halogeen of keramisch minder zou zijn.
Zoals ik al gezegd had, als je voor gas gaat, neem dan gewoon gas met een glasplaat. Krassen zal het überhaupt niet doen omdat de pan niet rechtstreeks op het glas gaat, en het scheelt een boel schoonmaakwerk. Optisch is het eveneens mooier vind ik zelf.
Lucillemaandag 14 februari 2005 @ 13:44
quote:
Op maandag 14 februari 2005 12:19 schreef Fastcruiser het volgende:

[..]

Helaas geen ervaring mee. Klinkt wel goed wat hier gemeld wordt... alleen die prijs (ook die van de pannen).

Lijkt me "gevoelsmatig" wel ff wennen omdat je de intensie niet ziet/hoort (of wel?).
En hoe is de krasbestendigheid van die kookplaten?
De prijs is wat mij betreft het enige echte punt waarbij inductie duidelijk verliest van elke andere soort. Gas is gewoon de goedkoopste oplossing en het kookt op zich prima, dus vandaar dat veel mensen kiezen voor deze oplossing.

Je ziet met inductie geen vlam of zo die meteen een idee geeft hoe warm iets is, echter de kookplaat heeft wel een digitaal display waarop voor elke kookzone de sterkte staat aangegeven. Op zie van mij loopt dat van 1 to 9 met telkens en halve stap verder. Dat went eigenlijk heel erg snel, sterker nog, als je eenmaal weet op welke stand je bijvoorbeeld iets tegen de kook aan moet zetten of iets moet braden is het handiger dan naar een gasvlam kijken en op gevoel deze op een bepaalde stand zetten.
Kookplaten zijn redelijk krasbestendig, je moet er natuurlijk niet met een stuk metaal bewust op gaan raggen, maar bij normaal gebruik is dat ook niet nodig. Het schoonmaken gaat 10 keer beter dan bij een gasfornuis en het inbranden van voedselresten op de brander is verleden tijd. Simpel een vochtige doek met eventueel wat schoonmaakmidddel is voldoende om alles weer blinkend schoon te maken.
Aaargh!maandag 14 februari 2005 @ 13:56
Ik heb zowel op keramisch, inductie als op gas gekookt, gas heeft bij mij veruit de voorkeur.

Geen speciale pannen nodig, reageert snel, makkelijk 'op gevoel' de temperatuur instellen.

Groot nadeel bij inductie is dat je altijd pannen met dikke bodems nodig hebt en dat de bodem altijd plat moet zijn, fatsoenlijk wokken is er dan niet bij.
Bigsmaandag 14 februari 2005 @ 22:43
Ik heb maar een paar keer op inductie gekookt, maar ik vond het niet echt een spectaculaire verbetering t.o.v. gas. Uiteraard ziet het er wel mooi uit en is het makkelijk schoon te maken, maar dat is imo het geld niet waard.

Ik heb trouwens laatst ook gekookt met butaangas (bij mijn ouders, die hebben geen aardgas). Dat gaat veel harder dan met gewoon gas was wel ff wennen [/off-topic]
Dr_Croutonmaandag 14 februari 2005 @ 23:05
quote:
Op maandag 14 februari 2005 13:44 schreef Lucille het volgende:

[..]

De prijs is wat mij betreft het enige echte punt waarbij inductie duidelijk verliest van elke andere soort. Gas is gewoon de goedkoopste oplossing en het kookt op zich prima, dus vandaar dat veel mensen kiezen voor deze oplossing.

Je ziet met inductie geen vlam of zo die meteen een idee geeft hoe warm iets is, echter de kookplaat heeft wel een digitaal display waarop voor elke kookzone de sterkte staat aangegeven. Op zie van mij loopt dat van 1 to 9 met telkens en halve stap verder. Dat went eigenlijk heel erg snel, sterker nog, als je eenmaal weet op welke stand je bijvoorbeeld iets tegen de kook aan moet zetten of iets moet braden is het handiger dan naar een gasvlam kijken en op gevoel deze op een bepaalde stand zetten.
Kookplaten zijn redelijk krasbestendig, je moet er natuurlijk niet met een stuk metaal bewust op gaan raggen, maar bij normaal gebruik is dat ook niet nodig. Het schoonmaken gaat 10 keer beter dan bij een gasfornuis en het inbranden van voedselresten op de brander is verleden tijd. Simpel een vochtige doek met eventueel wat schoonmaakmidddel is voldoende om alles weer blinkend schoon te maken.
Amazing discovery, Mike!

Even onthouden voor de toekomst.
jevricwoensdag 16 februari 2005 @ 13:30
Dank voor al de info. Ik heb nog twee vragen: zijn de 'speciale' pannen voor keramisch en elektrisch extra duur en zo ja, hoe duur en hoeveel duurder? Daarbij wil ik graag meer weten over de krasbestendigheid; gaat een keramisch kookplaat er echt lelijk uitzien door krassen bij zeer normaal gebruik?
Kyarawoensdag 16 februari 2005 @ 13:39
Volgens mij valt dat wel mee hoor. Vaak zijn die pannen zowel voor gas als voor inductie geschikt. Het gaat er meer om dat door koken op gas die pannen een beetje vervormen en dus daardoor niet meer geschikt zijn voor inductie. Als je je pannen al op gas hebt gebruikt, kun je ze niet meer voor inductie gebruiken.

Dat was tenminste zoals ik het altijd begrepen heb.
jevricwoensdag 16 februari 2005 @ 13:42
Btw, ik heb nog geen pannen. Ik ga vanuit mijn ouderlijk op mezelf wonen. Dus ga ik nieuwe pannen kopen.
Aaargh!woensdag 16 februari 2005 @ 13:50
quote:
Op woensdag 16 februari 2005 13:39 schreef Kyara het volgende:
Volgens mij valt dat wel mee hoor. Vaak zijn die pannen zowel voor gas als voor inductie geschikt.
Pannen met een vlakke bodem ja, maar een wok / wadjan heeft een bolle bodem, dat gaat dus nooit werken op een 'plaat' , plus dat je voor inductie dus een dikke bodem nodig hebt wat betekend dat de pan langzamer afkoelt, en dat is niet altijd wenselijk.
jevricwoensdag 16 februari 2005 @ 13:57
Ik denk dat ik voor keramisch koken ga. Maar hoe kan ik dan met een wok koken? Zijn hier hulpmiddelen voor? Of bij Chinees eten, maar gewoon naar de Chinees op de hoek ?
Aaargh!woensdag 16 februari 2005 @ 14:59
quote:
Op woensdag 16 februari 2005 13:57 schreef jevric het volgende:
Ik denk dat ik voor keramisch koken ga.
Slechte keus, m'n ouders hebben keramisch en 't is echt super onpraktisch, bovendien heb ik het idee dat hij niet heet genoeg word, of iig niet een pan op temperatuur kan houden zodra je er wat in flikkert (kan ook aan hun toestel liggen)
quote:
Maar hoe kan ik dan met een wok koken? Zijn hier hulpmiddelen voor?
Niet. Wat je wel kan doen is zo'n 'wokpan' kopen, die hebben een afgeplatte bodem, en gedragen zich ook wat anders dan een echte wok.
quote:
Of bij Chinees eten, maar gewoon naar de Chinees op de hoek ?
jevricwoensdag 16 februari 2005 @ 15:37
Ik heb net een kennis van mij gesproken en die meldt dat het koken met een gewone wok zonder platte bodem wel mogelijk is op een keramische kookplaat; gewoon op de grootste pit. Krassen op de plaat schijnt bij normaal gebruik ook wel mee te vallen.
Xaranwoensdag 16 februari 2005 @ 16:20
quote:
Op woensdag 16 februari 2005 13:57 schreef jevric het volgende:
Ik denk dat ik voor keramisch koken ga. Maar hoe kan ik dan met een wok koken? Zijn hier hulpmiddelen voor? Of bij Chinees eten, maar gewoon naar de Chinees op de hoek ?
Keramisch staat bij mij helemaal onderaan het lijstje. Het is de meest omslachtige manier van koken. Je moet rekening houden met een opwarm tijd en een afkoel tijd. Wil je het beste rendament hebben dan moet je pannen hebben met een 100% vlakke bodem. Dus heb je nu al pannen waar je mee op gas heb gekook mag je die weg doen en nieuwe kopen.

Als je voor het schoonmaak gemak gaat kies dan inductie. DIe zijn er al voor minder dan 550 euro. En je kook komfor gaat er duidelijk op vooruit. Tevens is de inductie plaat ook nog eens de meest veilige manier van koken. Geen pan is geen hittebron! Dus iemand die perongeluk (kleine kinderen/huisdieren) over de knopje gaat kan hem niet aan zetten. En als er al een pan op staat die leeg is gebeurt er nog niets! Hij slaat gewoon uit. Een droogkook beveiliging dus. En ook bij overkoken van iets zal het niet direct inbranden (zoals bij keramisch). Omdat de plaat zelf niet warm wordt. (Er komt natuurlijk wel rest warmte van de pan af dus koud zal hij niet blijven!)

Wat het pannen geval van inductie betreft. Ze moeten MAGNETISCH zijn. Zij ze dat? Dan kan je ze gebruiken. Dus glazen pannen ofzo. Die werken niet.
Voor keramisch moeten ze een zo glad mogelijk bodem hebben. Hoe meer hij contact maakt met de plaat hoe beter het rendement.
Voor gas ; zolang ze niet smelten werken ze op gas wel.

En dan is er gas. De mooiste manier van koken. Gelijk van 0 naar 100% vermogen en terug! Het is het goedkoopste om mee te beginnen. Maar je kan de plaat zo uitgebreid mogelijk kiezen natuurlijk.
Denk aan vonk ontsteking (bijna wel standaard), een thermokoppel (als de vlam uit is sluit de gas klep) of automatische herontsteking (vlam, opnieuw vonken en aansteken).

Dus mijn lijstje

1) Gas (veilig, goede kookeigenschappen, relatief goedkoop in aanschaf (maar een goeie kost hier ook geld))

2) Inductie (veiligste manier van koken, nagenoeg gelijk aan gas koken, duurste instap variant)

3) Keramisch (tja....geen positief punt te noemen opdat hij straks is)
Brave_Sir_Robinwoensdag 16 februari 2005 @ 19:30
TS komt hier vragen om advies en gaat vervolgens er vandoor met de algemeen aanvaarde slechtste keus...
205_Lacostedonderdag 17 februari 2005 @ 00:01
quote:
Op woensdag 16 februari 2005 15:37 schreef jevric het volgende:
Ik heb net een kennis van mij gesproken en die meldt dat het koken met een gewone wok zonder platte bodem wel mogelijk is op een keramische kookplaat; gewoon op de grootste pit. Krassen op de plaat schijnt bij normaal gebruik ook wel mee te vallen.
Dat is natuurlijk geen doen! Of je kookt met een 'echte' wok op vuur of je doet 't met een platte bodem. Dat laffe gedoe op zo'n kolere keramische kookplaat is natuurlijk vna de zotten.
Martijn_77vrijdag 18 februari 2005 @ 16:38
Gas het goedkoopste en het makelijkste te doseren.

Als wij in dit huis een nieuwe keuken (De keuken met keramische plaat zat er al in toen we dit huis kochten) nemen we weer gas.
surferrvrijdag 18 februari 2005 @ 19:13
Wij hebben Keramisch, en ik ben er juist positief over.
Dat het langzaam zo zijn, daar merk ik dus echt helemaal niks van.
Als je hem op stand 3(de hoogste) binnen 15 seconden is hij op de goede warmte, of vinden jullie dat langzaam?
Wokken gaat trouwens ook perfect, en ja je moet geen pannen op je Keramischkookplaat zetten die al op gas hebben gestaan, maarja een normaal huishouden heeft 1 pannenset en 1 kookplaat. Dus dat is een een-malig iets, wat je moet beslissen.

Krassen valt ook erg mee, er zitten vast wel wat krasjes op, maar op alles wat je gebruikt komen toch krassen?

Het voordeel is:
-makkelijk, snel schoon te maken
-eenvoudig te bedienen
-veiliger dan gas
SjaakieVvrijdag 18 februari 2005 @ 20:04
Ik heb een keramische plaat gehad. Maar dat vond ik maar niets. Eind vorig jaar ee nieuwe keuken laten zetten, met inductie. Dat werkt perfect. Snel en goed doseerbaar.

Maar ook gas werkt goed. En dat gas niet mooi of strak kan zijn is niet waar. Je hebt hele mooie gaskookstellen inclusief wokbrander.

En ook een AGA is een goed alternatief.

Heb met alle genoemde alternatieven ervaring.
TheOneAndOnlyzondag 20 februari 2005 @ 11:50
ik zou gaan voor een elektrisch gasfornuis
Pietverdrietzondag 20 februari 2005 @ 11:53
Ik zweer bij gas, hoewel ik het bij mijn man op keramiek doe, heb ik thuis lekker gas.
Aaargh!zondag 20 februari 2005 @ 15:43
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 19:13 schreef surferr het volgende:
Wij hebben Keramisch, en ik ben er juist positief over.
Dat het langzaam zo zijn, daar merk ik dus echt helemaal niks van.
Als je hem op stand 3(de hoogste) binnen 15 seconden is hij op de goede warmte, of vinden jullie dat langzaam?
Voor een keramische plaat is dat redelijk snel, maar nog veel te traag om nuttig te zijn, vooral het afkoelen gaat erg traag bij een keramische plaat.
quote:
Wokken gaat trouwens ook perfect,
Dat kan helemaal niet, een wok heeft een ronde bodem die kan niet op een plaat (keramisch of inductie). Bovendien is keramisch te traag om te wokken, bij een wok wil je snel van temperatuur kunnen wisselen, en dat kan met keramisch niet.
quote:
(...)
Het voordeel is:
-makkelijk, snel schoon te maken
Totdat je iets laat overkoken en 't vastbrand op de plaat, dat is een ramp.
quote:
-eenvoudig te bedienen
Niet eenvoudiger dan gas.
quote:
-veiliger dan gas
Je zet senller iets op een nog hete keramische plaat dan op een brandende gaspit.
andromeda1968zondag 20 februari 2005 @ 15:58
We hebben 2 keukens met 2 verschillende kookplaten Gas en Keramish, en als ik op het keramish vuur meer dan 1O keer per jaar kook dan is het veel. Op gebied van koken vind ik gas tot op heden toe, nog steeds veruit het beste.
surferrzondag 20 februari 2005 @ 18:18
quote:
Op zondag 20 februari 2005 15:43 schreef Aaargh! het volgende:

[..]

Voor een keramische plaat is dat redelijk snel, maar nog veel te traag om nuttig te zijn, vooral het afkoelen gaat erg traag bij een keramische plaat.
[..]

Ik kook/bak nogal standaard eten en geen bijzondere gerechten ofzo . Maar ik zou eigenlijk niet weten waarom het handig is als hij snel afkoelen zou?, Als het aanbrand ofzo en je wil heb snel koeler hebben dan verlaag ik gewoon de stand en verschuif/til de ban ff op. Het is maar net wat je handig vind.

Dat kan helemaal niet, een wok heeft een ronde bodem die kan niet op een plaat (keramisch of inductie). Bovendien is keramisch te traag om te wokken, bij een wok wil je snel van temperatuur kunnen wisselen, en dat kan met keramisch niet.
[..]

Ja sorry, wij hebben zo'n "nepwok" met platte bodem , als je snel van temperatuur moet wisselen ja dan heb je gelijk dat gaat niet snel. Maar ik heb dat niet nodig eigenlijk.

Totdat je iets laat overkoken en 't vastbrand op de plaat, dat is een ramp.
[..]
nou dat valt wel mee, je heb er van die speciale mesjes voor,(denk aan ijskrabber),

Niet eenvoudiger dan gas.
[..]
Je zet senller iets op een nog hete keramische plaat dan op een brandende gaspit.
dat is niet veiliger maar handiger, ik bedoelde meer inverband met gas nog aan en geen vuur.
en je kan geen gaslek hebben.

ps, sorry voor deze onduidelijke qoute, me reacties staan nu IN de quote.
Aaargh!zondag 20 februari 2005 @ 19:09
quote:
Op zondag 20 februari 2005 18:18 schreef surferr het volgende:
Ik kook/bak nogal standaard eten en geen bijzondere gerechten ofzo . Maar ik zou eigenlijk niet weten waarom het handig is als hij snel afkoelen zou?, Als het aanbrand ofzo en je wil heb snel koeler hebben dan verlaag ik gewoon de stand en verschuif/til de ban ff op. Het is maar net wat je handig vind.
Bij wokken wil je je groenten e.d. snel roerbakken in een hele hete pan, als je dan andere dingen gaat toevoegen (sausjes e.d.) dan moet je pan weer afkoelen.
quote:
Ja sorry, wij hebben zo'n "nepwok" met platte bodem
Daar kan je dus niet in wokken, een kenmerk van een wok is juist dat door de vorm dingen als olie onderin de ronding v/d pan zitten.
quote:
nou dat valt wel mee, je heb er van die speciale mesjes voor,(denk aan ijskrabber),
Ja, ik ken ze, erg onhandig.
Als je wat morst is je plaat smerig en kan je 'm niet meer gebruiken tot je 'm netjes laat afkoelen en de boel er af krabt.
quote:
dat is niet veiliger maar handiger, ik bedoelde meer inverband met gas nog aan en geen vuur.
Niet-antieke gastoestellen zijn daar tegen beveiligd (bimetaaltje in de vlam die 't gas afsluit als er geen vlam brand, als je 'm aan wilt steken moet je ff de knop ingedrukt houden zodat er gas stroomt en zodra ie fikt kan je 'm dan loslaten)
quote:
en je kan geen gaslek hebben.
Ja, en met gas kan je geen kortsluiting krijgen
surferrzondag 20 februari 2005 @ 20:50
quote:
Op zondag 20 februari 2005 19:09 schreef Aaargh! het volgende:
oke, maar schoonmaken kan je ook meteen doen he, gewoon ff met een vaatdoekje over die plaat heen, ookal is ie nog heet.

Dat van die wok heb je wel gelijk in, ik gebruik dat niet zo erg op die manier dus heb er geen "last"van.

Misschien is het leuk omdat jij of iemand anders? , zij dat keramish koken trager warm werd etc.
Om te kijken hoe lang het duurt om 1 liter water te koken op gas en keramisch.
Heb jij een gas kookplaat?
Aaargh!zondag 20 februari 2005 @ 21:18
quote:
Op zondag 20 februari 2005 20:50 schreef surferr het volgende:
Misschien is het leuk omdat jij of iemand anders? , zij dat keramish koken trager warm werd etc.
Om te kijken hoe lang het duurt om 1 liter water te koken op gas en keramisch.
Heb jij een gas kookplaat?
Ik weet niet hoeveel het scheelt op een liter water, maar vooral de opstart snelheid is zo langzaam.

M'n ouders hebben keramisch, ikzelf kook altijd op gas, was toevallig dit weekend weer ff @ ouders, en als je dan een pan op 't vuur zet met wat boter erin duurt het gewoon minuten voor de pan heet genoeg is om te gebruiken.

Oh, en als bij keramisch de melk overkookt, ben je gewoon *altijd* te laat.
anniezdinsdag 22 maart 2005 @ 19:17
ik heb een gas op glas plaat het enige nadeel hiervan is dat er een vette waas op het glas achterblijft.. ook naar meerdere malen schoonmaken met bv dreft of glassex antivet..
heeft iemand nog een tip van grootmoeder ?

Verders kan ik het iedereen aanraden.
Steijndinsdag 22 maart 2005 @ 20:25
Voor inductie heb je toch ook speciale pannen nodig?

Is koken op rood licht trouwens keramisch? Dat hebben we hier namelijk (Siemens dacht ik), het opwarmen duurt opzich wel lang. Het enige voordeel is eigenlijk dat het makkelijk schoon te houden is omdat het gewoon 1 glazen plaat is waar je de pannen op zet.

[ Bericht 36% gewijzigd door Steijn op 22-03-2005 20:30:36 ]
Henk-Wimdinsdag 22 maart 2005 @ 20:30
Wat is er speciaal aan de inductiepannen?
Steijndinsdag 22 maart 2005 @ 20:33
quote:
Op dinsdag 22 maart 2005 20:30 schreef Henk-Wim het volgende:
Wat is er speciaal aan de inductiepannen?
Doe er maar eens een magneet op. Wij hebben RVS pannen, en die doen het bij de buren (die inductie hebben) niet.
Henk-Wimdinsdag 22 maart 2005 @ 20:39
Dus inductiepannen zijn magnetisch?
shredderdinsdag 22 maart 2005 @ 20:53
quote:
Op dinsdag 22 maart 2005 20:39 schreef Henk-Wim het volgende:
Dus inductiepannen zijn magnetisch?
Ja, en dikker. Als ik later een keuken mag uitkiezen ga ik zeker voor inductie. Kheb heel mn leven keramisch gekookt en bij vrienden op gas. Ik vind qua schoonmaak keramisch veel beter, je kunt gewoon morsen en een geel doekje overheen is het gelijk schoon.

Overigens zag ik dit laatst bij de Horecava.

Een inductie voor de wok. Een inductie kookplaat met een kuiltje
DABAMasterdinsdag 22 maart 2005 @ 21:24
ik heb thuis gas, wat op zich niets mis mee is: .... maar:

de plaat van mijn ouders is 25+ jaar oud, verbrand slechts 80% van het gas... ipv 100!! En dan verlies je dus veel
Henk-Wimwoensdag 23 maart 2005 @ 23:09
quote:
Op dinsdag 22 maart 2005 21:24 schreef DABAMaster het volgende:
ik heb thuis gas, wat op zich niets mis mee is: .... maar:

de plaat van mijn ouders is 25+ jaar oud, verbrand slechts 80% van het gas... ipv 100!! En dan verlies je dus veel
Zal dan lekker stinken zeg...
mikidonderdag 24 maart 2005 @ 15:51
Sinds wij een nieuwe keuken hebben (ongeveer 2 jaar) hebben we inductie. Echt geweldig! In het begin wel even wennen op welke stand je 'm moet zetten, want alles kookt supersnel! Daarnaast moet je idd speciale pannen hebben (nadeel: de goedkopere pannen kunnen meestal niet op inductie waardoor je gebonden bent aan het duurdere segment). Inductieplaten zien er gelikt uit (vind ik), lekker strak met die tiptoetsen. Dat maakt het dus ook heel makkelijk schoonmaken.
205_Lacostedonderdag 24 maart 2005 @ 16:20
Over inductie gesproken...

M'n moeder geeft wekelijks kookdemonstraties voor keukenapparatuur in een keukenzaak. Klanten met vragen of interesse kan ze dan van informatie voorzien. De inductieplaat van een vrouw zou steeds van stand springen. M'n moeder heeft maar niet gezegd dat het kwam omdat d'r tieten op de tiptoetsen hingen (en nee, geen bullshit)
GrotePierzaterdag 26 maart 2005 @ 23:04
GAS!!!!!
MaxiTitanzondag 27 maart 2005 @ 19:21
Ik lees dit topic en volgens mij worden inductie en keramische kookplaten door elkaar gebruikt/verward...
Men zegt keramisch maar bedoelen inductie, tenminste ik hoor de voordelen van inductie onder keramisch vallen en dat terwijl keramisch zo slecht zou zijn... Erg verwarrend...
morezondag 27 maart 2005 @ 21:05
quote:
Op maandag 14 februari 2005 09:48 schreef JAMsper het volgende:
Gas is het allergoedkoopst, de fornuizen zelf ook denk ik, maar iig aan energiekosten.
Inductie/keramisch is traag met warm worden en duurder, waar zou je voor kiezen?
Inductie traag???

Als je advies geeft moet je het wel goed doen. Inductie is supersnel.
Anoek22donderdag 1 juni 2006 @ 13:32
Wij hebben een huis gekocht waar een keramische kookplaat inzit. Ik enthousiast.. Ik heb een rothkel aan gaspitten.. Er zijn hier maar weinig tevreden over een keramische kookplaat.. jammer. Zag er eentje.. naam vergeten.

volgens mij is aan alles (keramisch, inductie) te wennen en mee om te gaan. voordeel van keramisch lijkt me.
1. snel schoonmaken, (geen pitten schuren)
2. b.v 5 minuten voor de gaartijd uitzetten, zodat het gerecht na-gaart.
Jarnodonderdag 1 juni 2006 @ 13:37
Gas, absoluut. Elektrisch en/of keramisch is een ramp, inductie is zo te horen prima maar de hoge aanschafprijs en het feit dat je je huidge pannen weg kunt mikken zou me al tegenhouden. Daarnaast, koken doe je op vuur, niet op glas. .
205_Lacostedonderdag 1 juni 2006 @ 13:41
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 13:32 schreef Anoek22 het volgende:
Wij hebben een huis gekocht waar een keramische kookplaat inzit. Ik enthousiast.. Ik heb een rothkel aan gaspitten.. Er zijn hier maar weinig tevreden over een keramische kookplaat.. jammer. Zag er eentje.. naam vergeten.

volgens mij is aan alles (keramisch, inductie) te wennen en mee om te gaan. voordeel van keramisch lijkt me.
1. snel schoonmaken, (geen pitten schuren)
2. b.v 5 minuten voor de gaartijd uitzetten, zodat het gerecht na-gaart.
Keramisch is klote... zoals al tig keer gezegd, die platen blijven heet ook al zet je 'm uit. Zeker als je met kinderen zit is dat echt geen doen. Daarbij heb je altijd het gezeik dat als de plaat zo heet wordt dat de boel overkookt, dat het lang duurt voordat hij weer gezakt is in temperatuur.

Het voordeel van het snelle schoonmaken gaat niet meer op. Dit geldt namelijk ook voor inductie, en in zekere mate voor gas op glas (Gaspit op een glasplaat).

Het 2e voordeel is zoals boven uitgelegd al geen voordeel meer. Beter kun je de fijne schaalverdeling van inductie gebruiken om instant de temperatuur te verlagen.
Anoek22donderdag 1 juni 2006 @ 14:08
We gaan in juli 2006 pas verhuizen. Ik heb een 3 maandr gekookt met keramisch (thuiszorg) in een gezin.. Als het eten klaar was duurde het nog wel een 20 minuten voordat iedereen aan tafel zat, eten was nog lekker warm.
Het enige wat ik me herinner, was dat ik regelmatig terugliep naar't fornuis om te controleren, stand te hoog of te laag. Ik vond het toch wel erg leuk. Het is toch te leren denk ik. Ja met kleine kinderen is het niet handig, maar je moet zo wiezo je kids uit de keuken, hebben ook met gas. (vlamvorming) ze steken zo iets in het vuur, mijn zoon, die toen 4-8 was was dol op vuur..
Weet je wat ik altijd doe? Ik kook op dit moment nog op gas. Ik doe eerst heel weinig water in de pan, tot het kookt.. later er iets een beetje meer bij. Volgens mij gaat het dan sneller.Het lijkt mij, dat dat niet uitmaakt of het nou gas is of keramisch, als ik dat zou doen.
Maar goed ik hoef alleen maar andere pannen aan te schaffen. En ik heb nu de keus niet meer. Ik hoop toch dat ik er van kan genieten.


Noekie22

[ Bericht 27% gewijzigd door Anoek22 op 01-06-2006 14:13:57 ]
QuickSilverZdonderdag 1 juni 2006 @ 14:24
Hier een artikel over de verschillende manieren van koken. Dat gas op glasplaat vind ik persoonlijk het meest interessant. Nu nog gewoon op gas, maar combinatie met glasplaat staat op het verlanglijstje.
Anoek22donderdag 1 juni 2006 @ 14:34
Heel erg bedankt! voor de site die je aangaf QuickSilverZ
Mijn toekkomstige keuken is ongev. 4 jaar oud, dus zal redelijk modern zijn. (Niet meer de eerste keramische kookplaten, ze schijnen wel gemoderniseerd te zijn, volgen ' jou aangegeven site'..
Martijn_77donderdag 1 juni 2006 @ 19:48
Gas is nog steeds de goedkoopste manier om een liter water aan de kook te brengen daarnaast is gas ook veel makelijker te regelen.

Ik kook nu op keramische (Zat in dit huis) maar in de volgende keuken komt zeker gas
205_Lacostedonderdag 1 juni 2006 @ 20:14
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 19:48 schreef Martijn_77 het volgende:
Gas is nog steeds de goedkoopste manier om een liter water aan de kook te brengen daarnaast is gas ook veel makelijker te regelen.

Ik kook nu op keramische (Zat in dit huis) maar in de volgende keuken komt zeker gas
Gas is niet het makkelijkste te regelen, dat is namelijk inductie. Ook al zet je gas op z'n laagste stand, het blijft altijd nog te heet als je bijvoorbeeld alleen iets wilt warmhouden. Inductie heeft met name in de lage standen een hoop voor op gas!
Jarnodonderdag 1 juni 2006 @ 20:19
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 20:14 schreef 205_Lacoste het volgende:

[..]

Gas is niet het makkelijkste te regelen, dat is namelijk inductie. Ook al zet je gas op z'n laagste stand, het blijft altijd nog te heet als je bijvoorbeeld alleen iets wilt warmhouden. Inductie heeft met name in de lage standen een hoop voor op gas!
Koop een warmhoudplaatje voor 2,50 bij de Blokker. Klaar.
205_Lacostedonderdag 1 juni 2006 @ 20:22
Nog meer huishoudelijke rotzooi in je keuken... Ik zou zeggen... 4 inductiepitten, 2 gaspitten, ideaal!
mikidonderdag 1 juni 2006 @ 21:46
Ik zou absoluut voor inductie gaan. Sinds we thuis een nieuwe keuken hebben, hebben we er inductie in. Mijn moeder is er laaiend enthousiast over, terwijl ze eerst ook nogal erg van het gas was. Supermakkelijk schoon te maken, snel warm en snel weer koud, makkelijk te regelen. Het is eigenlijk net gas, maar dan op een plaat
JAMspervrijdag 2 juni 2006 @ 08:55
Gas is veel goedkoper, en bijna net zo makkelijk als inductie.
fietsmiepvrijdag 2 juni 2006 @ 10:55
Waar ik nu woon, is geen gas; we koken keramisch want dat zat al in het huis; went snel moet ik zeggen. En we hebben dezelfde pannen gehouden; alleen een oude koekepan waarvan de bodem niet meer vlak was weggedaan.
Fixerszaterdag 3 juni 2006 @ 01:43
gewoon electrisch is een drama. keramaisch lijkt me al net zo'n onzinnige ramp. Mijnvoorkeur zal altijd aatgaan naar gas. Dat kan je tenminste horen en op gevoel regelen. Inductie wil ik wel eens proberen, maar dan denk ik ook dat ik er niet mee over weg zou kunnen. Daar til ik mijn pannen te veel en te vaak voor op. Hoe sterk zijn die glasplaten eigenlijk?Ik zet pannen vaak nogal hardhandig neer...
205_Lacostezaterdag 3 juni 2006 @ 07:40
Die glasplaten zijn behoorlijk sterk, maar je moet ook geen lompe boer zijn en 'm rechtstreeks door de plaat kletteren.

En nu noem je inderdaad één voordeel van gas boven inductie! Het kunnen optillen van pannen tijdens het koken, terwijl de pan nog steeds verhit blijft. Koken op inductie is in die zin wat statischer.

Dat is ook de reden dat ik naast inductie altijd nog een gasplaat zou willen
Fixerszaterdag 3 juni 2006 @ 11:41
Dan is inductie niet echt iets voor mij als ik dat zo hoor. Ik kan nogal lomp omgaan met pannen. Kan dan beter een plaatkachel laten inbouwen.

Ik houd het wel op gas...
Tennis-boydonderdag 5 februari 2009 @ 12:59
En is inductie na 4 jaar nog altijd beter dan keramisch?
Hoi_Piepeloidonderdag 5 februari 2009 @ 13:11
Gas!
Keramisch hebben we hier en het is werkelijk verschrikkelijk! Vind het dan ook geweldig als ik ergens anders kan koken.
Het enige voordeel van keramisch is dat je het makkelijk schoonhoudt, maar koken is verschrikkelijk . Duurt heel lang voor een pan goed warm is en als je hem zachter wil zetten duurt het ook echt wel even voor de plaat doorheeft dat je hem zachter hebt gezet . Als er per ongeluk iets overkookt is gelijk die hele plaat onbruikbaar; alle 'pitten' knipperen, piepen, verschrikkelijk

Ik zou gewoon voor gas gaan , het is niet voor niets dat restaurants op gas koken en alle chefkoks bij wie is de chef ook en bij smaken verschillen ook wel de meesten;; het kookt gewoon het beste

Trouwens wat leesvoer: http://extra.volkskrant.nl/select/aanschaf/aanschaf.php?id=19
Hoi_Piepeloidonderdag 5 februari 2009 @ 13:22
Oh en die kookplaten zijn helemaal gevaarlijk als je kleine kinderen in huis hebt, die zien niet dat de plaat heet is (hier iig een klein rood lampje in het hoekje, heb me daar vroeger ook vaak genoeg aan verbrand).
saawdonderdag 5 februari 2009 @ 13:42
Ik heb nooit andesr gebruikt dan gas maar ben er ook ltijd tevreden mee.
Leipo666donderdag 5 februari 2009 @ 14:02
gas: goedkoop zowel in aanschaf als gebruik, heb zelf een gas-op-glas 5 pitter
inductie: duur in aanschaf maar kookt net zoals gas, is erg direct kwa temperatuurregeling, je moet wel pannen hebben die er mee werken, wokken niet echt mogelijk
keramisch: drama, reageert te traag en plaat blijft lang warm ook als er niets meer opstaat
electrisch: net als keramisch maar dan nog net ff trager

de enige 2 die ik dus zou overwegen zijn gas en inductie. Heb je een gas-aansluiting zou ik voor gas gaan, heb je dit niet (zoals grote delen van almere) dan zou ik voor inductie gaan.
AnneXdonderdag 5 februari 2009 @ 14:31
Bij gebrek aan gas - ja heus ! - hebben wij < 25 jaar keramisch gekookt met zware gietijzeren pannen.
Dat ging traag ja : als de aardappelen nog 5 minuten moesten, zette ik de plaat uit en gaarden ze nog wat na.
Pannenkoeken bakken lukte niet en die at ik bij de buren mee !
De plaat was dus uit 1979 ! ms. is dat nu anders. Heerlijk schoonmaken ook.

Op een tijdelijk adres kookte ik een half jaar op gas : bah en definitief het emaille verpest van de kookpannen.
Te snel en overkoken en schoonmaken : een ramp.

Gelukkig niet de braadpan en die staat lekker te sudderen op de inductieplaat.
Voor (maar ?) 80 euro een nieuwe set pannen van Libelle bij de Blokker : super.
Hierop zitten een berg (handige) knopjes plus timers voor iedere plaat afzonderlijk en overkookbeveiliging.
Dat is een studie apart en wennen.
Oh ja, het is een Miele KM 5752 dd. 2006.
En er is een krachtstroom aansluiting nodig voor inductie ( en keramisch) .

Als je ervoor kiest : neem dan wel een plaat met omlijsting.
In de showroom zie je al afgebroken stukjes glas van de randen !

mmm en pannenkoeken !

[ Bericht 1% gewijzigd door AnneX op 05-02-2009 14:38:57 ]
Jurkdonderdag 5 februari 2009 @ 15:33
quote:
Ik zou gewoon voor gas gaan , het is niet voor niets dat restaurants op gas koken en alle chefkoks bij wie is de chef ook en bij smaken verschillen ook wel de meesten;; het kookt gewoon het beste


De Librije kookt anders wel op inductie .
F_rdonderdag 5 februari 2009 @ 16:21
Wij moeten verplicht elektrisch koken. Mijn ouders hadden vroeger gas en nu inductie ben dus alle drie gewend. Ik zal nooit meer voor elektrisch koken kiezen al ben ik nu wel gewend aan de standen. Ligt er ook aan of je zo'n ouderwetse of nieuwe elektrische kookplaat hebt. Inductie is het voordeel dat de plaat niet warm wordt.Je hebt restwarmte maar niet zoveel als met elektrisch. Het nadeel je hebt magnetische pannen nodig deze komen er wel steeds meer. Prijs van elektrisch tov gas heb ik niet maar denk dat gas wel goedkoper is.
Fixersdonderdag 5 februari 2009 @ 18:49
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 12:59 schreef Tennis-boy het volgende:
En is inductie na 4 jaar nog altijd beter dan keramisch?
JA! Ik kook nu noodgedwongen keramisch (op een kookmeubel van ruim 10.000 euro ) en dat is echt waardeloos. Gas blijft mijn voorkeur houden, als het echt niet anders gaat dan inductie. Het trage reageren op de bediening is echt waardeloos met keramisch koken en het wordt niet heet.
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 14:31 schreef AnneX het volgende:
...
Op een tijdelijk adres kookte ik een half jaar op gas : bah en definitief het emaille verpest van de kookpannen.
Te snel en overkoken en schoonmaken : een ramp.
Lijkt me sterk, een beetje emaille (Le Creuset of Staub) kan heel wat mishandeling hebben. Ik heb nog nooit gehoord dat ze kapot gaan door koken op gas.

Wat betreft inductie pannen: het gros is geschikt voor inductie. In de betere winkels zijn de pannen die er níet op werken juist de uitzondering.
AnneXvrijdag 6 februari 2009 @ 00:00
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 18:49 schreef Fixers het volgende:

[..]

JA! Ik kook nu noodgedwongen keramisch (op een kookmeubel van ruim 10.000 euro ) en dat is echt waardeloos. Gas blijft mijn voorkeur houden, als het echt niet anders gaat dan inductie. Het trage reageren op de bediening is echt waardeloos met keramisch koken en het wordt niet heet.
[..]
Lijkt me sterk, een beetje emaille (Le Creuset of Staub) kan heel wat mishandeling hebben. Ik heb nog nooit gehoord dat ze kapot gaan door koken op gas.
De pannen waren inmiddels < 25 jaar oud en niet meer spekglad emaille.
En volgens schoonmama moet je erbij blijven als je kookt en zij kookt ook op zo'n Etna elektrisch fornuis uit 1946.
Alleen werd ik gebeld in een andere ruimte: zwart verkoolde spruitjes en emaille en bingo.
En later nog eens met de aarpels in de resterende pan. Lang leve gas.
Trouwens : alleen in mijn kamerperiode werd er op gas gekookt.

En hoe komt het dat je in een kookmeubel van 10 op keramisch kookt en niet op inductie.
En ik dacht dat keramisch tegenwoordig beter was dan lang geleden. ..
neenvrijdag 6 februari 2009 @ 00:37
Gas, anders kan je geen sate roosteren.
Fixersvrijdag 6 februari 2009 @ 07:13
quote:
Op vrijdag 6 februari 2009 00:00 schreef AnneX het volgende:

[..]

De pannen waren inmiddels < 25 jaar oud en niet meer spekglad emaille.
En volgens schoonmama moet je erbij blijven als je kookt en zij kookt ook op zo'n Etna elektrisch fornuis uit 1946.
Alleen werd ik gebeld in een andere ruimte: zwart verkoolde spruitjes en emaille en bingo.
En later nog eens met de aarpels in de resterende pan. Lang leve gas.
Trouwens : alleen in mijn kamerperiode werd er op gas gekookt.

En hoe komt het dat je in een kookmeubel van 10 op keramisch kookt en niet op inductie.
En ik dacht dat keramisch tegenwoordig beter was dan lang geleden. ..
Ik heb een gietijzeren pan die al zeker 40-50 jaar oud is. Kookt prima, leeftijd is bij goede pannen nauwelijks een issue. Als zoiets aangebrand is na zeer lang droogkoken dan doet water met veel zout vaak wonderen. Als dat niet meer helpt is het droogkoken wel zolang doorgegaan dat op elke vorm van elektrischkoken hetzelfde zou zijn gebeurd.

Ik heb tijdelijke woonruimte en daar staat een gigantisch vrijstaand kookmeubel in, ding is dus niet van mijzelf. Met een ingebouwde keramische kookplaat. Ik heb geen idee wie dat heeft bedacht. Ik had dat ding een inductieplaat meegegeven als ik de keus had gehad.
Tennis-boyzaterdag 7 februari 2009 @ 08:33
Ik heb gehoord dat als je pannen op gas hebt gebruikt je de pannen niet meer op keramisch en inductie kookplaat kan gebruiken. Dus of ik keramische of inductie kookplaat wil aanschaffen moet ik sowieso nieuwe pannen kopen?
Fixerszaterdag 7 februari 2009 @ 09:26
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 08:33 schreef Tennis-boy het volgende:
Ik heb gehoord dat als je pannen op gas hebt gebruikt je de pannen niet meer op keramisch en inductie kookplaat kan gebruiken. Dus of ik keramische of inductie kookplaat wil aanschaffen moet ik sowieso nieuwe pannen kopen?
Antwoord daarop is simpel en eerlijk (ik ben pannenverkoper): Nee. Het is heel erg afhankelijk vna de pannen die je hebt. De criteria voor dergelijke kookplaten zijn simpel: Volledig vlakke bodem voor beide en voldoende magnetisch voor inductie. Het is echter alleen moeilijk te zeggen of een pan het ook daadwerkelijk doet. Dat zou je gewoon moeten testen: pan op de plaat. Beetje water erin en plaat aan. Wordt het warm dan zijn je pannen geschikt. Zoniet dan moet je nieuwe.

Er is overigens nog een ander testje wat je kan doen vooraleer je een plaat gaat aanschaffen. Neem een koelkastmagneet en kijk of die stevig op de panbodem blijft kleven. Dan weet je al of die magnetisch is. De vlakheid van de bodem kan je testen door te kijken of de pan wiebelt op een volledig vlakke ondergrond.

Het is wel aan te raden om pannen met voldoende dikke bodems te nemen. Be elektrisch koken moet de pan zelf veel meer werk doen o de warmte te verdelen dan op gas. Dit is vooral merkbaar bij sauspannen, koekenpannen en woks. Waarbij inductie/keramisch wokken en roerbakken eigenlijk alleen nog redelijk gaat in gietijzer.
F_rzaterdag 7 februari 2009 @ 10:19
Heb ik dus niet voor niets zo'n loeizware gietijzeren wok voor mij elektrische kookplaat.
Het is toch wel zo dat een pan het wel kan doen op inductie maar niet meer helemaal vlak is waardoor je minder rendement haalten daardoor meer verbruikskosten hebt. Of heb ik het mis?
Fixerszondag 8 februari 2009 @ 10:55
Gietijzerijeren pannen zijn zo massief dat die niet snel zullen vervormen. Daarbij werkt een inductieveld tot een par centimeter boven het kookplaat oppervlak. Je kan er een vel papier tussen leggen en dan nog gewoon koken (zonder dat het papier verbrand). Inductiekoken is gebaseerd op het contactloos overbrengen van energie, echter hebben veel platen een ingebouwde beveiliging die er tussen springt als de pan niet vlak genoeg is. Andere vormen van electrisch koken, of dat nu conventioneel of keramisch is, vertrouwen wel op contact tussen plaat en pan om de warmte over te brengen. Dan is het dus wél erg belangrijk dat je een goed en groot contactoppervlak hebt.

Wokken op electische kookvuren blijft een lastig iets. Je ziet momenteel ook steeds meer inductieplaat met gas-wokbrander combi's. Of je moet een inductie wok nemen waar je een holle kookplaat hebt waar de wok precies inpast. Die hebben meerdere spoelen en kunnen de wok heet genoeg krijgen. De beste alternatieven voor wokken op een gewone keramische of inductie plaat is inderdaad gietijzer of ge-emailleerd carbonstaal. Van dat laatste ken ik maar één fabrikant: 'Silit'. die laatste zijn duurder, maar wel onderhoudsvriendelijker dan gietijzer.
Steve-Ozondag 8 februari 2009 @ 10:59
Inductie kookt toch wel het meest prettig , Is dat te duur dan moet je voor gas gaan keramisch/elektrisch is namelijk waardeloos.
Tennis-boymaandag 9 februari 2009 @ 22:57
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 09:26 schreef Fixers het volgende:

[..]

Antwoord daarop is simpel en eerlijk (ik ben pannenverkoper): Nee. Het is heel erg afhankelijk vna de pannen die je hebt. De criteria voor dergelijke kookplaten zijn simpel: Volledig vlakke bodem voor beide en voldoende magnetisch voor inductie. Het is echter alleen moeilijk te zeggen of een pan het ook daadwerkelijk doet. Dat zou je gewoon moeten testen: pan op de plaat. Beetje water erin en plaat aan. Wordt het warm dan zijn je pannen geschikt. Zoniet dan moet je nieuwe.

Er is overigens nog een ander testje wat je kan doen vooraleer je een plaat gaat aanschaffen. Neem een koelkastmagneet en kijk of die stevig op de panbodem blijft kleven. Dan weet je al of die magnetisch is. De vlakheid van de bodem kan je testen door te kijken of de pan wiebelt op een volledig vlakke ondergrond.

Het is wel aan te raden om pannen met voldoende dikke bodems te nemen. Be elektrisch koken moet de pan zelf veel meer werk doen o de warmte te verdelen dan op gas. Dit is vooral merkbaar bij sauspannen, koekenpannen en woks. Waarbij inductie/keramisch wokken en roerbakken eigenlijk alleen nog redelijk gaat in gietijzer.
Zijn de pannen van Ikea goed van kwaliteit of moet ik beter pannen van hoge kwaliteit nemen zoals tefal?
Fixersdinsdag 10 februari 2009 @ 19:15
Tefal en kwaliteit in één zin.....

Tefal zijn vrij matige pannen, zeker voor de prijs die je neer moet tellen om er eentje te mogen aanschaffen. Plus soeppannen met een antiaanbaklaag? Nee als je op budget gaat dan is Ikea al een stuk beter. Al heb ik gehoord dat hun gietijzer serie niet zo geweldig is en dat je dan toch beter kan gaan kijken naar Le Creuset of Staub.

Als je écht goede pannen wilt, kijk dan eens in de hoek van Silit,Demeyere of Fissler. (alleen de sauspannen van de laatste zijn matig) Dat zijn zeer goede pannen die zonder problemen tientallen jaren meegaan. De investering is even slikken, vanaf zo'n 380 euro voor een basis 4-delige set. Maar je hoeft dan niet iedere 6 maanden nieuwe kookpotten te kopen omdat je de anti-aanbak laag eruit geroerd hebt.
mistdeja1dinsdag 10 februari 2009 @ 23:54
ik ben kok van beroep en ik werk toch echt het aller liefste op gas, veel meer gevoel zit erin. inductie gaat te snel.. beetje pasta koken kan op die manier al een drama worden, of gewoon vlees bakken, op stand 8 "kookt" het vlees meer dan het bakt en stand 9 verbrand de boter al binnen een minuut.. echt een drama en als je een plaat koopt.. "elactrisch, inductie etc.. " dan kan je ook gelijk een nieuwe pannenset kopen alleen omdat je dan kans heb je plaat te beschadigen door je al op gas gebruikte pannen te gebruiken op je nieuwe plaat.. inductie is trouwens op de lange termijn veel goedkoper omdat de plaat alleen "aan" staat als er een pan of iets anders magnetisch opstaat. veiliger is het overigens niet.. door de contact warmte van de pan word de plaat ook heet en een verloren vork of simpelweg vergeten de plaat uit te zetten is ook een potentiëel gevaar en is dan een garantie voor serieuse brandwonden, conclusie: kook gewoon op gas zoveel mooier..
mistdeja1woensdag 11 februari 2009 @ 00:06
een oude platen kachel (opa's allesbrander) is trouwens ook super koken maar die blijft zeker heel erg lang warm
CSI_MIAMIwoensdag 11 februari 2009 @ 00:08
Gas en Keramisch koken hebben beide hun eigen charme.. ondanks ik lang op keramisch gekookt heb gaat mijn voorkeur toch uit naar gas.. Misschien zit het tussen de oren, maar k heb het gevoel alsof je meer controle over de hitte toevoer hebt bij gas koken dan bij een van de andere opties..
Schenkstroopzondag 29 november 2009 @ 19:22
Topic Kick.

Ik zit te kijken naar een tweepits electrische kookplaat voor mijzelf (1 persoons huishouden). En wil graag ervaringen horen over het gebruik en de kosten van deze dingen. De platen die ik op het oog heb hebben een 1500 en 750-watt pit/plaat. Is vlees bakken en pasta koken (wat ik voornamelijk doe) te doen zijn of heb ik dan gauw meer vermogen nodig?

[ Bericht 3% gewijzigd door Schenkstroop op 29-11-2009 19:34:04 ]
scarbackzondag 29 november 2009 @ 22:02
Ik ga binnenkort een nieuw huis in waar het ook verplicht elektrisch koken is (ik weet overigens niet of het inductie uitsluit, denk het niet), maar na wat ik hier lees ben ik niet blij .

Het is waarschijnlijk maar voor 2 jaar (als je student-af bent moet je eruit). Is inductie dan een te hoge investering, of het het toch waard boven keramisch/gewoon elektrisch?
Giemzondag 29 november 2009 @ 23:51
Gas, mooie 5 pitter met een wokbrander in het midden. Ik wil echt nooit meer wat anders.. Heet als je het direct heet wil hebben. Uit is ook echt direct uit, niet nog 10 min afkoelen..

Schoonmaken is ook niet veel meer werk dan de glasplaat, zo de vaatwasser in en het fornuis zelf gewoon afnemen.. ik zie de moeite niet. een glasplaat waarop je eten is aangebrand is veel moeilijker schoon te maken.