Inductie brengt een pan water razendsnel aan het koken en is dan ook geheel niet te vergelijken met keramisch. De inductieplaat zelf wordt inderdaad niet warm en de warmte hoeft dan ook niet overgedragen te worden van plaat naar pan, maar gaat juist direct naar de pan waardoor het erg snel gaat.quote:Op maandag 14 februari 2005 09:48 schreef JAMsper het volgende:
Gas is het allergoedkoopst, de fornuizen zelf ook denk ik, maar iig aan energiekosten.
Inductie/keramisch is traag met warm worden en duurder, waar zou je voor kiezen?
Je hebt zeker nog nooit met inductie gekookt? Dat is namelijk sneller dan koken met gas.quote:Op maandag 14 februari 2005 09:48 schreef JAMsper het volgende:
Inductie/keramisch is traag met warm worden en duurder, waar zou je voor kiezen?
Inductie is nog beter doseerbaar.quote:Op maandag 14 februari 2005 11:29 schreef Fastcruiser het volgende:
Gas blijft gewoon het handigst. Altijd goed doseerbaar etc.
Helaas geen ervaring mee. Klinkt wel goed wat hier gemeld wordt... alleen die prijs (ook die van de pannen).quote:Op maandag 14 februari 2005 11:39 schreef Lucille het volgende:
[..]
Inductie is nog beter doseerbaar.
Het is inderdaad even wennen aan de intensiteit die je nodig hebt, omdat de hoogste stand ook echt bizar hoog is. Handig om snel water mee te koken wel, of de pan snel op te warmen. Het voordeel van inductie is dat de laagste stand ook echt laag is, en de warmte niet 'accumuleert'. Bij gas kan een mengsel alsnog op de laagste stand flink gaan pruttelen en droogkoken, een groot nadeel vind ik.quote:Op maandag 14 februari 2005 12:19 schreef Fastcruiser het volgende:
[..]
Helaas geen ervaring mee. Klinkt wel goed wat hier gemeld wordt... alleen die prijs (ook die van de pannen).
Lijkt me "gevoelsmatig" wel ff wennen omdat je de intensie niet ziet/hoort (of wel?).
En hoe is de krasbestendigheid van die kookplaten?
De prijs is wat mij betreft het enige echte punt waarbij inductie duidelijk verliest van elke andere soort. Gas is gewoon de goedkoopste oplossing en het kookt op zich prima, dus vandaar dat veel mensen kiezen voor deze oplossing.quote:Op maandag 14 februari 2005 12:19 schreef Fastcruiser het volgende:
[..]
Helaas geen ervaring mee. Klinkt wel goed wat hier gemeld wordt... alleen die prijs (ook die van de pannen).
Lijkt me "gevoelsmatig" wel ff wennen omdat je de intensie niet ziet/hoort (of wel?).
En hoe is de krasbestendigheid van die kookplaten?
Amazing discovery, Mike!quote:Op maandag 14 februari 2005 13:44 schreef Lucille het volgende:
[..]
De prijs is wat mij betreft het enige echte punt waarbij inductie duidelijk verliest van elke andere soort. Gas is gewoon de goedkoopste oplossing en het kookt op zich prima, dus vandaar dat veel mensen kiezen voor deze oplossing.
Je ziet met inductie geen vlam of zo die meteen een idee geeft hoe warm iets is, echter de kookplaat heeft wel een digitaal display waarop voor elke kookzone de sterkte staat aangegeven. Op zie van mij loopt dat van 1 to 9 met telkens en halve stap verder. Dat went eigenlijk heel erg snel, sterker nog, als je eenmaal weet op welke stand je bijvoorbeeld iets tegen de kook aan moet zetten of iets moet braden is het handiger dan naar een gasvlam kijken en op gevoel deze op een bepaalde stand zetten.
Kookplaten zijn redelijk krasbestendig, je moet er natuurlijk niet met een stuk metaal bewust op gaan raggen, maar bij normaal gebruik is dat ook niet nodig. Het schoonmaken gaat 10 keer beter dan bij een gasfornuis en het inbranden van voedselresten op de brander is verleden tijd. Simpel een vochtige doek met eventueel wat schoonmaakmidddel is voldoende om alles weer blinkend schoon te maken.
Pannen met een vlakke bodem ja, maar een wok / wadjan heeft een bolle bodem, dat gaat dus nooit werken op een 'plaat' , plus dat je voor inductie dus een dikke bodem nodig hebt wat betekend dat de pan langzamer afkoelt, en dat is niet altijd wenselijk.quote:Op woensdag 16 februari 2005 13:39 schreef Kyara het volgende:
Volgens mij valt dat wel mee hoor. Vaak zijn die pannen zowel voor gas als voor inductie geschikt.
Slechte keus, m'n ouders hebben keramisch en 't is echt super onpraktisch, bovendien heb ik het idee dat hij niet heet genoeg word, of iig niet een pan op temperatuur kan houden zodra je er wat in flikkert (kan ook aan hun toestel liggen)quote:Op woensdag 16 februari 2005 13:57 schreef jevric het volgende:
Ik denk dat ik voor keramisch koken ga.
Niet. Wat je wel kan doen is zo'n 'wokpan' kopen, die hebben een afgeplatte bodem, en gedragen zich ook wat anders dan een echte wok.quote:Maar hoe kan ik dan met een wok koken? Zijn hier hulpmiddelen voor?
quote:Of bij Chinees eten, maar gewoon naar de Chinees op de hoek ?
Keramisch staat bij mij helemaal onderaan het lijstje. Het is de meest omslachtige manier van koken. Je moet rekening houden met een opwarm tijd en een afkoel tijd. Wil je het beste rendament hebben dan moet je pannen hebben met een 100% vlakke bodem. Dus heb je nu al pannen waar je mee op gas heb gekook mag je die weg doen en nieuwe kopen.quote:Op woensdag 16 februari 2005 13:57 schreef jevric het volgende:
Ik denk dat ik voor keramisch koken ga. Maar hoe kan ik dan met een wok koken? Zijn hier hulpmiddelen voor? Of bij Chinees eten, maar gewoon naar de Chinees op de hoek ?
Dat is natuurlijk geen doen! Of je kookt met een 'echte' wok op vuur of je doet 't met een platte bodem. Dat laffe gedoe op zo'n kolere keramische kookplaat is natuurlijk vna de zotten.quote:Op woensdag 16 februari 2005 15:37 schreef jevric het volgende:
Ik heb net een kennis van mij gesproken en die meldt dat het koken met een gewone wok zonder platte bodem wel mogelijk is op een keramische kookplaat; gewoon op de grootste pit. Krassen op de plaat schijnt bij normaal gebruik ook wel mee te vallen.
Voor een keramische plaat is dat redelijk snel, maar nog veel te traag om nuttig te zijn, vooral het afkoelen gaat erg traag bij een keramische plaat.quote:Op vrijdag 18 februari 2005 19:13 schreef surferr het volgende:
Wij hebben Keramisch, en ik ben er juist positief over.
Dat het langzaam zo zijn, daar merk ik dus echt helemaal niks van.
Als je hem op stand 3(de hoogste) binnen 15 seconden is hij op de goede warmte, of vinden jullie dat langzaam?
Dat kan helemaal niet, een wok heeft een ronde bodem die kan niet op een plaat (keramisch of inductie). Bovendien is keramisch te traag om te wokken, bij een wok wil je snel van temperatuur kunnen wisselen, en dat kan met keramisch niet.quote:Wokken gaat trouwens ook perfect,
Totdat je iets laat overkoken en 't vastbrand op de plaat, dat is een ramp.quote:(...)
Het voordeel is:
-makkelijk, snel schoon te maken
Niet eenvoudiger dan gas.quote:-eenvoudig te bedienen
Je zet senller iets op een nog hete keramische plaat dan op een brandende gaspit.quote:-veiliger dan gas
dat is niet veiliger maar handiger, ik bedoelde meer inverband met gas nog aan en geen vuur.quote:Op zondag 20 februari 2005 15:43 schreef Aaargh! het volgende:
[..]
Voor een keramische plaat is dat redelijk snel, maar nog veel te traag om nuttig te zijn, vooral het afkoelen gaat erg traag bij een keramische plaat.
[..]
Ik kook/bak nogal standaard eten en geen bijzondere gerechten ofzo . Maar ik zou eigenlijk niet weten waarom het handig is als hij snel afkoelen zou?, Als het aanbrand ofzo en je wil heb snel koeler hebben dan verlaag ik gewoon de stand en verschuif/til de ban ff op. Het is maar net wat je handig vind.
Dat kan helemaal niet, een wok heeft een ronde bodem die kan niet op een plaat (keramisch of inductie). Bovendien is keramisch te traag om te wokken, bij een wok wil je snel van temperatuur kunnen wisselen, en dat kan met keramisch niet.
[..]
Ja sorry, wij hebben zo'n "nepwok" met platte bodem , als je snel van temperatuur moet wisselen ja dan heb je gelijk dat gaat niet snel. Maar ik heb dat niet nodig eigenlijk.
Totdat je iets laat overkoken en 't vastbrand op de plaat, dat is een ramp.
[..]
nou dat valt wel mee, je heb er van die speciale mesjes voor,(denk aan ijskrabber),
Niet eenvoudiger dan gas.
[..]
Je zet senller iets op een nog hete keramische plaat dan op een brandende gaspit.
Bij wokken wil je je groenten e.d. snel roerbakken in een hele hete pan, als je dan andere dingen gaat toevoegen (sausjes e.d.) dan moet je pan weer afkoelen.quote:Op zondag 20 februari 2005 18:18 schreef surferr het volgende:
Ik kook/bak nogal standaard eten en geen bijzondere gerechten ofzo . Maar ik zou eigenlijk niet weten waarom het handig is als hij snel afkoelen zou?, Als het aanbrand ofzo en je wil heb snel koeler hebben dan verlaag ik gewoon de stand en verschuif/til de ban ff op. Het is maar net wat je handig vind.
Daar kan je dus niet in wokken, een kenmerk van een wok is juist dat door de vorm dingen als olie onderin de ronding v/d pan zitten.quote:Ja sorry, wij hebben zo'n "nepwok" met platte bodem
Ja, ik ken ze, erg onhandig.quote:nou dat valt wel mee, je heb er van die speciale mesjes voor,(denk aan ijskrabber),
Niet-antieke gastoestellen zijn daar tegen beveiligd (bimetaaltje in de vlam die 't gas afsluit als er geen vlam brand, als je 'm aan wilt steken moet je ff de knop ingedrukt houden zodat er gas stroomt en zodra ie fikt kan je 'm dan loslaten)quote:dat is niet veiliger maar handiger, ik bedoelde meer inverband met gas nog aan en geen vuur.
Ja, en met gas kan je geen kortsluiting krijgenquote:en je kan geen gaslek hebben.
oke, maar schoonmaken kan je ook meteen doen he, gewoon ff met een vaatdoekje over die plaat heen, ookal is ie nog heet.quote:Op zondag 20 februari 2005 19:09 schreef Aaargh! het volgende:
Ik weet niet hoeveel het scheelt op een liter water, maar vooral de opstart snelheid is zo langzaam.quote:Op zondag 20 februari 2005 20:50 schreef surferr het volgende:
Misschien is het leuk omdat jij of iemand anders? , zij dat keramish koken trager warm werd etc.
Om te kijken hoe lang het duurt om 1 liter water te koken op gas en keramisch.
Heb jij een gas kookplaat?
Doe er maar eens een magneet op. Wij hebben RVS pannen, en die doen het bij de buren (die inductie hebben) niet.quote:Op dinsdag 22 maart 2005 20:30 schreef Henk-Wim het volgende:
Wat is er speciaal aan de inductiepannen?
Ja, en dikker. Als ik later een keuken mag uitkiezen ga ik zeker voor inductie. Kheb heel mn leven keramisch gekookt en bij vrienden op gas. Ik vind qua schoonmaak keramisch veel beter, je kunt gewoon morsen en een geel doekje overheen is het gelijk schoon.quote:Op dinsdag 22 maart 2005 20:39 schreef Henk-Wim het volgende:
Dus inductiepannen zijn magnetisch?
Zal dan lekker stinken zeg...quote:Op dinsdag 22 maart 2005 21:24 schreef DABAMaster het volgende:
ik heb thuis gas, wat op zich niets mis mee is: .... maar:
de plaat van mijn ouders is 25+ jaar oud, verbrand slechts 80% van het gas... ipv 100!! En dan verlies je dus veel
Inductie traag???quote:Op maandag 14 februari 2005 09:48 schreef JAMsper het volgende:
Gas is het allergoedkoopst, de fornuizen zelf ook denk ik, maar iig aan energiekosten.
Inductie/keramisch is traag met warm worden en duurder, waar zou je voor kiezen?
Keramisch is klote... zoals al tig keer gezegd, die platen blijven heet ook al zet je 'm uit. Zeker als je met kinderen zit is dat echt geen doen. Daarbij heb je altijd het gezeik dat als de plaat zo heet wordt dat de boel overkookt, dat het lang duurt voordat hij weer gezakt is in temperatuur.quote:Op donderdag 1 juni 2006 13:32 schreef Anoek22 het volgende:
Wij hebben een huis gekocht waar een keramische kookplaat inzit. Ik enthousiast.. Ik heb een rothkel aan gaspitten.. Er zijn hier maar weinig tevreden over een keramische kookplaat.. jammer. Zag er eentje.. naam vergeten.
volgens mij is aan alles (keramisch, inductie) te wennen en mee om te gaan. voordeel van keramisch lijkt me.
1. snel schoonmaken, (geen pitten schuren)
2. b.v 5 minuten voor de gaartijd uitzetten, zodat het gerecht na-gaart.
Gas is niet het makkelijkste te regelen, dat is namelijk inductie. Ook al zet je gas op z'n laagste stand, het blijft altijd nog te heet als je bijvoorbeeld alleen iets wilt warmhouden. Inductie heeft met name in de lage standen een hoop voor op gas!quote:Op donderdag 1 juni 2006 19:48 schreef Martijn_77 het volgende:
Gas is nog steeds de goedkoopste manier om een liter water aan de kook te brengen daarnaast is gas ook veel makelijker te regelen.
Ik kook nu op keramische (Zat in dit huis) maar in de volgende keuken komt zeker gas
Koop een warmhoudplaatje voor 2,50 bij de Blokker. Klaar.quote:Op donderdag 1 juni 2006 20:14 schreef 205_Lacoste het volgende:
[..]
Gas is niet het makkelijkste te regelen, dat is namelijk inductie. Ook al zet je gas op z'n laagste stand, het blijft altijd nog te heet als je bijvoorbeeld alleen iets wilt warmhouden. Inductie heeft met name in de lage standen een hoop voor op gas!
De Librije kookt anders wel op inductie .quote:Ik zou gewoon voor gas gaan , het is niet voor niets dat restaurants op gas koken en alle chefkoks bij wie is de chef ook en bij smaken verschillen ook wel de meesten;; het kookt gewoon het beste
JA! Ik kook nu noodgedwongen keramisch (op een kookmeubel van ruim 10.000 euro ) en dat is echt waardeloos. Gas blijft mijn voorkeur houden, als het echt niet anders gaat dan inductie. Het trage reageren op de bediening is echt waardeloos met keramisch koken en het wordt niet heet.quote:Op donderdag 5 februari 2009 12:59 schreef Tennis-boy het volgende:
En is inductie na 4 jaar nog altijd beter dan keramisch?
Lijkt me sterk, een beetje emaille (Le Creuset of Staub) kan heel wat mishandeling hebben. Ik heb nog nooit gehoord dat ze kapot gaan door koken op gas.quote:Op donderdag 5 februari 2009 14:31 schreef AnneX het volgende:
...
Op een tijdelijk adres kookte ik een half jaar op gas : bah en definitief het emaille verpest van de kookpannen.
Te snel en overkoken en schoonmaken : een ramp.
De pannen waren inmiddels < 25 jaar oud en niet meer spekglad emaille.quote:Op donderdag 5 februari 2009 18:49 schreef Fixers het volgende:
[..]
JA! Ik kook nu noodgedwongen keramisch (op een kookmeubel van ruim 10.000 euro ) en dat is echt waardeloos. Gas blijft mijn voorkeur houden, als het echt niet anders gaat dan inductie. Het trage reageren op de bediening is echt waardeloos met keramisch koken en het wordt niet heet.
[..]
Lijkt me sterk, een beetje emaille (Le Creuset of Staub) kan heel wat mishandeling hebben. Ik heb nog nooit gehoord dat ze kapot gaan door koken op gas.
Ik heb een gietijzeren pan die al zeker 40-50 jaar oud is. Kookt prima, leeftijd is bij goede pannen nauwelijks een issue. Als zoiets aangebrand is na zeer lang droogkoken dan doet water met veel zout vaak wonderen. Als dat niet meer helpt is het droogkoken wel zolang doorgegaan dat op elke vorm van elektrischkoken hetzelfde zou zijn gebeurd.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 00:00 schreef AnneX het volgende:
[..]
De pannen waren inmiddels < 25 jaar oud en niet meer spekglad emaille.
En volgens schoonmama moet je erbij blijven als je kookt en zij kookt ook op zo'n Etna elektrisch fornuis uit 1946.
Alleen werd ik gebeld in een andere ruimte: zwart verkoolde spruitjes en emaille en bingo.
En later nog eens met de aarpels in de resterende pan. Lang leve gas.
Trouwens : alleen in mijn kamerperiode werd er op gas gekookt.
En hoe komt het dat je in een kookmeubel van 10 op keramisch kookt en niet op inductie.
En ik dacht dat keramisch tegenwoordig beter was dan lang geleden. ..
Antwoord daarop is simpel en eerlijk (ik ben pannenverkoper): Nee. Het is heel erg afhankelijk vna de pannen die je hebt. De criteria voor dergelijke kookplaten zijn simpel: Volledig vlakke bodem voor beide en voldoende magnetisch voor inductie. Het is echter alleen moeilijk te zeggen of een pan het ook daadwerkelijk doet. Dat zou je gewoon moeten testen: pan op de plaat. Beetje water erin en plaat aan. Wordt het warm dan zijn je pannen geschikt. Zoniet dan moet je nieuwe.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 08:33 schreef Tennis-boy het volgende:
Ik heb gehoord dat als je pannen op gas hebt gebruikt je de pannen niet meer op keramisch en inductie kookplaat kan gebruiken. Dus of ik keramische of inductie kookplaat wil aanschaffen moet ik sowieso nieuwe pannen kopen?
Zijn de pannen van Ikea goed van kwaliteit of moet ik beter pannen van hoge kwaliteit nemen zoals tefal?quote:Op zaterdag 7 februari 2009 09:26 schreef Fixers het volgende:
[..]
Antwoord daarop is simpel en eerlijk (ik ben pannenverkoper): Nee. Het is heel erg afhankelijk vna de pannen die je hebt. De criteria voor dergelijke kookplaten zijn simpel: Volledig vlakke bodem voor beide en voldoende magnetisch voor inductie. Het is echter alleen moeilijk te zeggen of een pan het ook daadwerkelijk doet. Dat zou je gewoon moeten testen: pan op de plaat. Beetje water erin en plaat aan. Wordt het warm dan zijn je pannen geschikt. Zoniet dan moet je nieuwe.
Er is overigens nog een ander testje wat je kan doen vooraleer je een plaat gaat aanschaffen. Neem een koelkastmagneet en kijk of die stevig op de panbodem blijft kleven. Dan weet je al of die magnetisch is. De vlakheid van de bodem kan je testen door te kijken of de pan wiebelt op een volledig vlakke ondergrond.
Het is wel aan te raden om pannen met voldoende dikke bodems te nemen. Be elektrisch koken moet de pan zelf veel meer werk doen o de warmte te verdelen dan op gas. Dit is vooral merkbaar bij sauspannen, koekenpannen en woks. Waarbij inductie/keramisch wokken en roerbakken eigenlijk alleen nog redelijk gaat in gietijzer.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |