abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_77846881
registreer om deze reclame te verbergen
http://saturn.jpl.nasa.gov/files/PIA11682_full_movie.mov

best wel bijzonder om zo te zien
quote:
This movie from Cassini, made possible only as Saturn's north pole emerged from winter darkness, shows new details of a jet stream that follows a hexagon-shaped path and has long puzzled scientists.

The hexagon was hidden in darkness during the winter of Saturn's long year, a year that is equal to about 29 Earth years. But as the planet approached its August 2009 equinox and signaled the start of northern spring, the hexagon was revealed to Cassini's cameras. This is the first time the whole hexagonal shape has been mapped out in visible light by Cassini, and these images show unprecedented details of Saturn's high northern latitudes. The hexagon was originally discovered in images taken by Voyager spacecraft in the early 1980s. Since 2006, the Cassini Visual and Infrared Mapping Spectrometer (VIMS) instrument has been observing the hexagon at infrared wavelengths, but at lower spatial resolution than these visible light images.
meer op http://saturn.jpl.nasa.go(...)dex.cfm?imageId=3769
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155307432
CassiniSaturn twitterde op donderdag 13-08-2015 om 19:06:14 Last dance with Dione: the final close flyby of Saturn's icy moon. http://t.co/mewJUs8usA http://t.co/vijxqVAK0j reageer retweet
CMnva6VUEAA_8Gl.jpg
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155307990
en trouwens ook:

CassiniSaturn twitterde op woensdag 29-07-2015 om 18:07:11 New, enhanced-color images reveal unexplained reddish streaks on Saturn's moon Tethys. http://t.co/4M37CU6YoB http://t.co/b0vnyTqRvt reageer retweet
CLGBDgkUsAA2_ba.jpg

CLGBEOPUcAQOO_Z.jpg
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 18 augustus 2015 @ 03:29:12 #104
77130 star_gazer
-|||---------------|||-
pi_155315641
registreer om deze reclame te verbergen
Geweldige missie is dit. Heel veel interessants opgeleverd _O_
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_155316723
Haha, wie heeft dit oude topic boven water weten te halen? :)
hier staan nog posts van mij van bijna 9 jaar geleden :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155316727
Even de Cassini artikels overhevelen uit de andere topics :)

quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 08:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-12-2012

Rivier ontdekt op maan van Saturnus

[ afbeelding ]
© reuters.

Op een van de manen van de planeet Saturnus is een 400 kilometer lange rivier ontdekt. Die mondt uit in een grote zee. Het is de eerste keer dat zo'n groot rivierensysteem buiten de aarde is gezien. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vandaag gemeld.

Water stroomt er niet. Op het oppervlak van de maan Titan, waar de rivier is gevonden, zijn ethaan en methaan. Op aarde zijn dat gassen, maar op Titan worden de stoffen vloeibaar door de extreme kou.

Titan is de enige plek buiten de aarde waar vloeistoffen zijn gevonden.

De rivier werd ontdekt met de Europees-Amerikaanse satelliet Cassini. Die draait sinds 2004 in een baan rond Saturnus.

(HLN)
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 18:18 schreef -CRASH- het volgende:
Cassini Spots Mini Nile River on Saturn Moon
[ afbeelding ]
This image from NASA's Cassini spacecraft shows a vast river
system on Saturn's moon Titan. It is the first time images from space
have revealed a river system so vast and in such high resolution
anywhere other than Earth. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI.


W&T / Rivier ontdekt op maan van Saturnus
quote:
0s.gif Op donderdag 20 december 2012 18:52 schreef -CRASH- het volgende:
Saturnus in de schaduw

Klikbaar
[ link | afbeelding ]

Ruimtesonde Cassini heeft een prachtige foto van Saturnus gemaakt, terwijl deze zich in de schaduw van de gasplaneet bevond. Op de foto schittert Saturnus en zijn ringen op spectaculaire wijze.

Cassini richtte voor het maken van deze foto de camera's op Saturnus en de zon. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, stond de zon precies achter de planeet. Zonlicht verblindde Cassini hierdoor niet, terwijl de planeet en de ringen baadden in licht.

De foto die u hierboven ziet, bestaat uit zestig foto's. Cassini maakte de foto tijdens haar 174e rondje rondom Saturnus. "Van alle glorierijke foto's die we van Saturnus hebben, zijn de foto's gemaakt vanuit de schaduw van Saturnus toch het meest ongebruikelijk," stelt onderzoeker Carolyn Porco. De foto geeft wetenschappers een heel goed beeld van de ringen en atmosfeer van Saturnus. Vanuit dit perspectief kunnen ze dan ook wellicht weer nieuwe dingen over de planeet ontdekken.

Het is niet de eerste keer dat Cassini vanuit de schaduw een foto maakte. In 2006 gebeurde dat ook al eens. Die foto was extra bijzonder, omdat op deze foto niet alleen Saturnus, maar ook de aarde schittert. Onze planeet is te zien als een dof stipje in ťťn van de ringen. Op deze nieuwste foto van Cassini is de aarde niet zichtbaar: deze bevindt zich - net als de zon - achter de planeet.
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 januari 2013 09:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
17-01-2013

'Zandverstuivingen' houden Titan jong

[ afbeelding ]
Twee grote kraters op Titan: een verse (links) en een sterk opgevulde (rechts). NASA/JPL-Caltech/ASI/GSFC

Afgaande op het aantal inslagkraters, lijkt het oppervlak van de grote Saturnusmaan Titan heel jong. Maar schijn bedriegt: eenmaal gevormde kraters blijken snel te worden opgevuld. Dat blijkt uit onderzoek met de NASA-ruimtesonde Cassini.

De meeste andere manen van Saturnus zijn bezaaid met vele duizenden kraters. Dat is een duidelijke aanwijzing dat hun oppervlakken al vele honderden miljoenen jaren nauwelijks veranderingen hebben ondergaan. Maar tot nu toe zijn op Titan niet meer dan zestig kraters aangetroffen, terwijl toch al de helft van zijn oppervlak nauwkeurig is bekeken.

Uit onderzoek van de weinige kraters op Titan blijkt bovendien dat deze gemiddeld honderden meters minder diep zijn dan vergelijkbare kraters op de grote Jupitermaan Ganymedes. Er moet dus een proces zijn dat de kraters op de Saturnusmaan opvult.

Er zijn twee kandidaten voor dat proces. De eerste is erosie door een stromende vloeistof - niet water, want daarvoor is het veel te koud op Titan, maar bijvoorbeeld methaan. Bij dat type verwering zou het opvulproces aanvankelijk heel snel verlopen om vervolgens, naarmate de kraterranden verder afslijten en minder steil worden, steeds verder te vertragen.

In dat geval zouden er echter veel net-niet-volle kraters op Titan te vinden moeten zijn, maar die ontbreken. De Cassini-beelden tonen kraters die nog maar amper opgevuld zijn, half opgevulde kraters en kraters die bijna helemaal opgevuld zijn. En dat wijst erop dat het opvulproces juist heel gelijkmatig verloopt.

Volgens de onderzoekers lijkt het er nog het meest op dat de kraters worden opgevuld door zand dat door de wind wordt meegevoerd. Op Titan bestaat dat 'zand' overigens niet uit verweerd gesteente, maar uit bevroren koolwaterstoffen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2013 09:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-02-2013

Cassini ziet deeltjesversneller in werking bij Saturnus

[ afbeelding ]
Cassini verricht metingen aan een schokfront bij Saturnus. ((ESA))

De planeetverkenner Cassini heeft op 3 februari 2007 metingen verricht aan elektrisch geladen deeltjes in de zonnewind die door de schokgolf rond het magnetisch veld van de planeet Saturnus tot extreem hoge snelheden en energieŽn werden versneld. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Nature Physics.

Sterrenkundigen weten dat elektrisch geladen deeltjes (voornamelijk waterstofkernen en elektronen) tot bijna de lichtsnelheid versneld kunnen worden door schokgolven rond supernova-explosies. Supernovaresten vormen dan ook de bron van de zogeheten kosmische straling. De precieze oriŽntatie van magnetische velden in zo'n supernovarest kan echter niet gemakkelijk achterhaald worden, en die is van groot belang voor het uiteindelijke versnellingsmechanisme.

Cassini heeft nu voor het eerst metingen verricht aan de versnelling van geladen deeltjes (uit de zonnewind) in een situatie waar de magnetische veldlijnen min of meer evenwijdig liggen met de loodlijn op de schokgolf. Uit de metingen aan deze 'quasi-paralelle schokgolven' blijkt dat het versnellingsmechanisme onder die omstandigheden veel efficiŽnter kan zijn dan tot nu toe werd gedacht. De resultaten kunnen leiden tot een beter begrip van de herkomst van kosmische straling. (GS)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2013 09:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-03-2013

De allerlaatste close-up foto's van Saturnus' maan Rhea

[ afbeelding ]

Ruimtesonde Cassini heeft voor de laatste keer een flyby langs Saturnus' maan Rhea gemaakt. En natuurlijk legde de sonde de maan op de gevoelige plaat vast. Het levert prachtige close-up foto's op: de laatste die we in hťťl lange tijd van Rhea zullen gaan zien.

Cassini passeerde Rhea op een afstand van zo'n 997 kilometer. Het doel van de flyby was het meten van het zwaartekrachtveld van Rhea. Maar terwijl Cassini daarmee bezig was, maakte de sonde ook nog eens een aantal close-up foto's.

Bijvoorbeeld de foto hieronder. Op de foto is het pokdalige oppervlak van Rhea goed te zien. Kraters maken er de dienst uit.

[ afbeelding ]
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Wat direct opvalt aan de foto die u hieronder ziet, is de streep die dwars over het oppervlak lijkt te lopen. Het is een slenk: een stuk grond dat lager ligt dan de omringende grond en aan beide zijden steile wanden heeft. De slenk die we hier zijn, lijkt vrij recent te zijn ontstaan, maar verder kunnen de onderzoekers er weinig zinnigs over zeggen: ze weten nog steeds niet goed hoe deze slenken op Rhea ontstaan.

[ afbeelding ]
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Cassini maakte ook enkele foto's vanaf een iets grotere afstand. Dit kiekje werd vanaf een slordige 269.000 kilometer afstand gemaakt.

[ afbeelding ]
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Het lijkt raadzaam om deze foto's van Rhea goed in u op te nemen. Het zijn de allerlaatste close-up foto's die Cassini van de maan maakte.

(scientias.nl)
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 08:57 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
14-03-2013

Mysterieuze gas in Titans atmosfeer

[ afbeelding ]

Tijdens een flyby van ruimtesonde Cassini ontdekten sterrenkundigen een vreemde fluorescente gloei op Saturnusmaan Titan. De gloei was alleen zichtbaar aan dagkant van de maan - de fluorescente kleur ontstaat alleen wanneer zonlicht op de gasmoleculen botst - en was het sterkst te zien op een hoogte van 950 kilometer van het oppervlak van Titan.

Om welk gas het gaat, is volgens onderzoekers in Physical Review Letters nog onduidelijk. Een lichtspectrum van Cassini, die alle aanwezig gassen in Titans atmosfeer weergeeft, laat een piek op 3,28 micrometer zien. Die golflengte ligt in de buurt bij die van methaan, die een piek kent die zo sterk is, dat het de onbekende gas tot nu toe verborgen bleef.

De onderzoekers gokken dat het gas misschien behoort tot de groep van de polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Deze kankerverwekkende stoffen zitten in sigarettenrook en aangebrand voedsel van de barbecue. Verder onderzoek moet de precieze identiteit van het mysterieuze gas onthullen.

Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

(faqt.nl)
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 22:49 schreef Misty_eyes het volgende:
16-06-2013

Eerste topografische kaart van aardachtig Titan is een feit!

[ afbeelding ]

Wetenschappers hebben voor het eerst een complete topografische kaart van Saturnus' maan Titan gemaakt. De kaart geeft ons een nog beter beeld van ťťn van de meest aardachtige plekken in ons zonnestelsel.

"Op Titan is zoveel interessante activiteit te vinden, zoals stromende vloeistoffen en bewegende zandduinen," stelt onderzoeker Ralph Lorenz. "Maar om deze processen te begrijpen is het heel nuttig om te weten hoe het oppervlak glooit." Dat laatste is ook heel nuttige informatie voor wetenschappers die zich bezighouden met het weer en klimaat op Titan.

Cassini

Nu is het in kaart brengen van Titan nog niet zo gemakkelijk. Rond de maan hangt namelijk een dikke nevel die het zicht aardig belemmert. Maar ruimtesonde Cassini is niet voor ťťn gat te vangen. De sonde vloog de afgelopen jaren zo'n honderd keer langs de maan op en maakte tijdens een groot deel van die flyby's radarbeelden van de maan. En op basis van die informatie kon een topografische kaart van een deel van de maan worden samengesteld.

De hele maan

Maar de onderzoekers wilden meer: ze wilden dat hun kaart de hele maan zou beslaan. Dat was lastig. "Cassini cirkelt niet om Titan. We hebben slechts ongeveer de helft van het oppervlak van Titan in kaart gebracht." Om toch een topografische kaart van de gehele maan te kunnen maken, pasten de onderzoekers een wiskundig trucje toe. "Je neemt een plek waar je geen gegevens van hebt en kijkt hoe dicht deze zich bij de dichtstbijzijnde gegevens bevindt, vervolgens gebruik je verschillende benaderingen om de hoogte te schatten. Als je een punt kiest dat omringd wordt door allemaal hoge punten dan moet je wel een speciale reden hebben, wil je denken dat dat punt lager is." De schattingen die deze aanpak oplevert, komen keurig overeen met wat we al van Titan weten, bijvoorbeeld dat de polen lager liggen dan de gebieden rondom de evenaar.

[ afbeelding ]
Topografische kaarten van Titan. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / ASI / JHUAPL / Cornell / Weizmann.

Voor nader onderzoek

"Met deze nieuwe topografische kaart zien we ťťn van de meest fascinerende en dynamische werelden in ons zonnestelsel nu in 3D verschijnen," vertelt onderzoeker Steve Wall. "Op aarde hangen rivieren, vulkanen en zelfs het weer nauw samen met de hoogte van het oppervlak en we kunnen niet wachten om te zien wat het oppervlak van Titan ons daarover kan vertellen."

De meest recente informatie waarop de kaart gebaseerd is, stamt uit 2012. De onderzoekers hopen in 2017 - als de missie van Cassini eindigt - nog meer informatie verzameld te hebben en de kaart te kunnen updaten.

(scientias.nl)
quote:
0s.gif Op donderdag 30 mei 2013 09:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-05-2013

Saturnusmaan Dione heeft mogelijk ook ondergrondse oceaan

[ afbeelding ]
Cassini-opname van de Saturnusmaan Dione. (NASA/JPL-Caltech)

De ijzige Saturnusmaan Dione heeft waarschijnlijk - net als zijn kleinere broertje Enceladus - een ondergrondse oceaan. Die conclusie trekken planeetonderzoekers uit nieuwe waarnemingen van Dione, verricht door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini.

Cassini ontdekte een zwakke stroom van elektrisch geladen deeltjes die van Dione afkomstig is. Aan het oppervlak zijn oude breuklijnen gevonden die sterk lijken op de zogeheten 'tijgerstrepen' in het zuidpoolgebied van Enceladus - een systeem van breuklijnen waaruit geisers van stof en ijs ontspringen. Ook zijn er oppervlaktestructuren op Dione ontdekt die suggereren dat er sprake is van een 'zachte' onderlaag - vermoedelijk een mengsel van ijs en water.

Een van de sterkste aanwijzingen voor het bestaan van een ondergrondse oceaan - in elk geval in het verleden maar mogelijk nu nog steeds - is het feit dat de 800 kilometer lange bergrug Janiculum Dorsa (aan de onderzijde van de foto, net links van de dag/nacht-lijn) deels in het Dione-oopervlak gezakt lijkt te zijn. Dat is eigenlijk alleen te verklaren wanneer de korst onder de bergrug tijdens het ontstaan relatief warm was.

De nieuwe resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het vakblad Icarus. (GS)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juni 2013 09:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-06-2013

Cassini gaat nieuwe 'Pale Blue Dot'-foto van de aarde maken

[ afbeelding ]
Gesimuleerd beeld van Saturnus en de aarde zoals Cassini dat op 19 juli zal fotograferen. (NASA/JPL-Caltech)

De Amerikaanse planeetverkenner Cassini, die zich in een baan rond de geringde planeet Saturnus bevindt, zal op 19 juli om 23.27 uur Nederlandse tijd opnieuw een foto maken waarop de verre aarde zichtbaar is als een 'pale blue dot' - een kleine blauwe stip. In 2006 en 2012 gebeurde dat ook al, maar de opname die voor volgende maand staat gepland, zal de eerste zijn in 'natuurlijke kleuren'. Cassini bevindt zich op dat moment in de schaduw van Saturnus, zodat de camera?s op de aarde gericht kunnen worden zonder beschadigd te worden door het felle zonlicht: gezien vanuit Cassini bevindt de zon zich achter de Saturnusbol. (GS)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op zondag 20 oktober 2013 14:23 schreef -CRASH- het volgende:
Een schitterende mozaÔek van Saturnus, van bovenaf gefotografeerd
20 oktober 2013 door Arie Nouwen

klikbaar
[ link | afbeelding ]

Op donderdag 10 oktober 2013 vloog de sonde Cassini boven de noordpool van de planeet Saturnus en vanaf daar had 'ie een schitterende blik op het noordelijk halfrond van Saturnus en op zijn ringen. Er werden 12 zwart-wit foto's gemaakt, die met toepassing van rood-, groen- en blauwfilters werden ingekleurd. Vervolgens was amateur-fotobewerker Gordan Ugarkovic zo vriendelijk om van deze raw-foto's ťťn majestueuze foto te maken, hierboven te bewonderen - dubbelklikken voor de ooooooooohhhhhh-versie, 4000 x 3200 pixels groot. Op de noordpool zelf is heel goed in lichtblauw de hexagonale vortex te zien, een gigantische orkaan die daar al heel lang woedt. Phil Plait beschrijft op zijn website Bad Astronomy de foto tot in alle details.
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 07:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
03-04-2014

Ondergrondse oceaan op Saturnusmaan ontdekt

[ afbeelding ]
Foto van Saturnus' maan Enceladus waarop waterdam is te zien. © ap.

Op de Saturnusmaan Enceladus is een ondergrondse oceaan ontdekt. Dat meldden de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.
Bewijs daarvoor is verzameld door de Europees-Amerikaanse satelliet Cassini. Die draait sinds 2004 in een baan rond Saturnus.

Wetenschappers vermoedden al jaren dat er op Enceladus vloeibaar water is. In 2005 werden stralen waterdamp gezien die opspoten uit de kleine maan, met een diameter van 500 kilometer.

Cassini vloog in 2010 en 2012 enkele keren op 100 kilometer afstand langs de maan. Met speciale apparatuur is vastgesteld dat Enceladus een zee herbergt

(HLN)
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 april 2014 10:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
16-04-2014

Saturnus staat op het punt te bevallen van nieuwe maan

[ afbeelding ]
© Reuters/NASA.

Nieuwe beelden van NASA's planeetverkenner Cassini suggereren dat Saturnus op dit moment een nieuw maantje aan het vormen is. Het gaat om een poreuze ijsbal die door wetenschappers al liefdevol 'Peggy' werd gedoopt.

Het maantje werd niet rechtstreeks waargenomen maar een heldere boog van tien kilometer breed en 1.200 km lang aan de buitenrand van de A-ring van de planeet zou wijzen op de nakende geboorte van de ijsbal. 'Peggy' zal weldra de reeds indrukwekkende Saturnusfamilie van 62 manen vervoegen.

"Zoiets hebben we voorheen nog nooit geobserveerd", aldus Carl Murray, astronoom en tevens auteur van het gepubliceerde wetenschappelijk artikel over de bijzondere ontdekking in het vakblad Icarus. "We zijn getuige van een geboorte, waarbij een maantje het ringenstelsel van de planeet verlaat en op eigen kracht naar buiten migreert."

Het markante 'baringsproces' kan wetenschappers meer inzicht verschaffen in de manier waarop de grotere manen van Saturnus zijn ontstaan.

(HLN)
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juni 2014 08:36 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-06-2014

Titan stelt wetenschappers voor raadsel: golven of drijvend ijs?

[ afbeelding ]
Een NASA-conceptbeeld van een zee op Titan, gebaseerd op gegevens van de ruimtesonde Cassini. © reuters.

Titan, de maan van Saturnus, stelt wetenschappers voor een nieuwraadsel. De zeeŽn op de maan vertonen mysterieuze eigenschappen. Onderzoekers vermoeden dat het om golven gaat, wat zou betekenen dat Titan nog meer overeenkomsten vertoont met de Aarde dan voorheen gedacht.
De gelijkenissen met onze Aarde zijn frappant. Titan heeft heuvels, een dichte atmosfeer, regen, wind en grote meren. Maar de atmosfeer zou ons verstikken, want ze bestaat uit stikstof en methaan, en water komt er alleen voor als ijs, omdat de temperatuur omwille van de grote afstand tot de zon -180 graden celsius bedraagt.

Toch is Titan de enige plek in het zonnestelsel, buiten de Aarde, waar vloeibare meren, rivieren en zeeŽn zijn. De waterkringloop op Titan is gebaseerd op vloeibaar methaan en ethaan dat wolken vormt in de atmosfeer, neerdaalt als regen en via rivieren in meren en zeeŽn stroomt.

Golven
Die zeeŽn herbergen vele geheimen. De ruimtesonde Cassini verstuurde recent vreemde gegevens door over Ligeia Mare, een zee die zich 500 kilometer uitstrekt over de noordpool van Titan. Volgens Jason Hofgartner van Cornell University in New York, die het onderzoek leidde, was een deel van de zee sterk opgelicht. Op later beeldmateriaal was het opgelichte vlak weer verdwenen.

De ontdekking verscheen in het vakblad Nature Geoscience. De meest plausibele verklaring is volgens de onderzoekers dat de zee op dat moment woester was, waardoor meer energie werd gereflecteerd naar de ruimtesonde. "En dat komt dan wellicht door de wind, die ontstaat wanneer op het noordelijke halfrond van Titan de zomer start", aldus Hofgartner. "Getijden kunnen ook golven veroorzaken, maar dan zou het fenomeen exact ťťn Titandag later - of 16 dagen op Aarde - opnieuw opduiken. En dat was niet het geval."

Opborrelende gassen
Als de zeeŽn op Titan effectief aangestuurd worden door de wind, zou dat betekenen dat de seizoenen er dezelfde klimaatregelende rol spelen als op Aarde. Maar zeker is dat niet. Een andere mogelijke verklaring die de onderzoekers naar voren schuiven, is dat gassen door de stijgende temperatuur opborrelen van de bodem van Ligeia Mare naar het oppervlak. Of het zou ook gewoon om drijvend ijs kunnen gaan.

(HLN)
quote:
0s.gif Op donderdag 3 juli 2014 08:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-06-2014

Saturnusmissie krijgt grootse finale

[ afbeelding ]
Impressie van ruimtesonde Cassini tijdens het slotstuk van zijn missie. (NASA/JPL-Caltech)

Het slotstuk van de missie van de ruimtesonde Cassini heeft de benaming 'Cassini Grand Finale' gekregen. De naam is door het publiek gekozen uit een lijst van suggesties die NASA in april van dit jaar online heeft gezet. Cassini draait al tien jaar rondjes rond de planeet Saturnus.

Eind 2016 begint Cassini aan een reeks gewaagde omlopen om Saturnus. Daarbij zal hij twintig keer hoog boven de noordpool van de planeet uitstijgen en de buitenste begrenzing van het ringenstelsel op een afstand van slechts 10.000 kilometer passeren. Bij die gelegenheden zal hij onder meer de pluim van ijsdeeltjes onderzoeken die door de actieve maan Enceladus worden uitgestoten.

Als klap op de vuurpijl zal Cassini op 22 april 2017 een laatste scheervlucht langs de grote Saturnusmaan Titan maken. Die ontmoeting brengt hem in een baan die hem door het 'gat' tussen Saturnus en de binnenste begrenzing van het ringenstelsel voert. TweeŽntwintig keer zal de ruimtesonde door dit 'oog van de naald' duiken.

Op 15 september 2017 komt er een definitief einde aan de Cassini-missie. De zwaartekracht van Titan geeft hem dan een klein zetje dat ervoor zorgt dat hij in de atmosfeer van Saturnus duikt. (EE)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 08:16 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
03-07-2014

Saturnusmaan Titan heeft ondergrondse oceaan die zo zout is als Dode Zee

[ afbeelding ]
© epa.

Wetenschappers hebben dankzij de Amerikaanse Saturnussonde Cassini sterke aanwijzingen gevonden dat de ondergrondse oceaan op de maan Titan mogelijk even zout is als de Dode Zee op Aarde, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld.

De Cassini scheerde de voorbije tien jaar herhaaldelijk langs Titan, de grootste maan van Saturnus. Bij die passages stuurde de onbemande sonde data omtrent zwaartekacht en topografie door. Aan de hand hiervan slaagden de onderzoekers erin om een model van Titan te maken.

De ondergrondse oceaan op Titan blijkt daarbij een extreem hoge dichtheid te hebben. Dat betekent dat deze oceaan mogelijk "zware" zouten bevat, zoals zwavelzouten, natriumzouten en kaliumzouten. "Dit is heel erg zout", aldus Giuseppe Mitri van de universiteit van Nantes. "Nu we dit weten, verandert het onze kijk op de oceaan als een potentiŽle broedplaats van leven."

Bovendien ontdekten de wetenschappers dat de dikke ijskorst boven de oceaan zeer stijf is. Dit verklaart waarom de dikte van de ijskorst van Titan van plek tot plek verschilt. Een minder stijve korst zou zich op een gegeven moment aanpassen aan de vorm van de maan, maar dat is hier niet mogelijk.

Het model verklaart ook hoe het vijf procent methaan in de atmosfeer van Titan wordt aangevuld. Omdat zonlicht methaan afbreekt, is er een proces actief dat het gas aanvult. De onderzoekers vermoeden dat dit plaatselijk gebeurt op zogenoemde hotspots, te vergelijken met vulkanisme op Aarde. Methaan komt dus maar op enkele plekken in de atmosfeer terecht.

(HLN)
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 augustus 2014 08:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-08-2014

Cassini ziet wolkenvorming boven meren op Titan

[ afbeelding ]
Wolken boven Ligeia Mare op de Saturnusmaan Titan. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute )

De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft eind juli gezien hoe grote wolkencomplexen zich ontwikkelen boven Ligeia Mare, een van de methaanmeren nabij de noordpool van de grote Saturnusmaan Titan. Eerder zijn al wolken waargenomen op het zuidelijk halfrond van Titan, toen het daar 'zomer' was (de gemiddelde oppervlaktetemperatuur op Titan is ca. 180 graden onder nul). Inmiddels is op het zuidelijk halfrond de winter aangebroken, en wordt het op het noordelijk halfrond van Titan zomer; op basis van atmosferische modellen was dan ook verwacht dat er wolkenactiviteit op het noordelijk halfrond zou gaan optreden. Nog onduidelijk is of de nu gefotografeerde wolken inderdaad het begin van een noordelijk 'wolkenseizoen' markeren. Ook is onbekend of de wolken bij voorkeur boven de methaanmeren ontstaan, of dat ze ook boven het 'landoppervlak' van Titan voorkomen, waar ze veel minder gemakkelijk zijn waar te nemen. (GS)
(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op woensdag 1 oktober 2014 10:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-09-2014

Radar-raadsel in Titan-meer

[ afbeelding ]
Radarwaarnemingen van Ligeia Mare. (NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell )

Planeetonderzoekers hebben een mysterieuze structuur ontdekt in Ligeia Mare, een van de grote methaanmeren op de Saturnusmaan Titan. De meren - die behalve methaan vermoedelijk ook ethaan bevatten - zijn donker op de radarmetingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini, omdat het gladde oppervlak vrijwel geen radargolven verstrooit. Het omringende 'land' is veel ruwer en verstrooit de radargolven wťl, waardoor het helder is op de radarfoto's.

Nabij de kust van Ligeia Mare is in 2013 een nieuw helder gebied waargenomen, dat in 2012 niet zichtbaar was. Nieuwe waarnemingen in augustus 2014 tonen aan dat de merkwaardige structuur nog steeds zichtbaar is, maar iets minder helder en vooral groter is geworden: ca. 160 vierkante kilometer in plaats van 75 vierkante kilometer.

Het Titanoppervlak is niet met gewone camera's zichtbaar, doordat het schuil gaat onder een dikke, smogrijke dampkring. Infraroodwaarnemingen van Cassini hebben in het betreffende gebied geen bijzonderheden aan het licht gebracht. Van 'zeespiegeldaling', bijvoorbeeld als gevolg van verdamping van methaan, kan geen sprake zijn: de kustlijn van Ligeia Mare is sinds 2012 niet van vorm veranderd.

Planeetonderzoekers denken dat er mogelijk sprake is van golven aan het oppervlak van het Titan-meer, maar het zou ook kunnen gaan om vast materiaal dat in het methaanmeer ronddrijft. Een sluitende verklaring is er in ieder geval nog niet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 oktober 2014 10:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-10-2014

Ruimtesonde maakt zonnig plaatje van zeeŽn op Titan

[ afbeelding ]
Cassini-opname van zonlicht dat is weerspiegeld door de noordelijke methaanzeeŽn op Titan. De opname is gemaakt op 21 augustus 2014. (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho)

Een nieuwe, schitterende opname van de ruimtesonde Cassini, gemaakt in het nabij-infrarood, toont zonlicht dat is weerspiegeld door de zeeŽn rond de noordpool van de grote Saturnusmaan Titan. Het is voor het eerst dat de meren en de zonneglinstering in ťťn beeld zijn vastgelegd.

De weerspiegeling van het zonlicht is op zijn helderst in het noordelijke deel van Kraken Mare, de grootste zee op Titan. Het weerkaatste licht was zelfs zo helder dat de detector waarmee Cassini het licht vastlegde oververzadigd raakte.

Ook het zuidelijke deel van Kraken Mare is op de foto te zien. De heldere rand van dat deel duidt erop dat de zee voorheen groter was. Mogelijk is door verdamping van de vloeibare methaan en ethaan, waarmee de zee is gevuld, de zeespiegel gedaald. Dat is opmerkelijk, omdat de naastgelegen zee Ligeia Mare, die in verbinding staat met Kraken Mare, sinds 2012 niet van vorm lijkt te zijn veranderd. (EE)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 09:16 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
10-11-2014

Cassini meet diepte van methaanmeer op Titan

[ afbeelding ]
Radaropname van Kraken Mare op de Saturnusmaan Titan. (NASA/JPL)

De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft dieptemetingen verricht in Kraken Mare, een van de grote methaanmeren op het noordelijk halfrond van de Saturnusmaan Titan. Dicht bij de kust, nabij de monding van wat op een brede rivierbedding lijkt, werd met het radarinstrument van Cassini een diepte gemeten van 20 tot 35 meter. Op andere plaatsen waar de radarhoogtemetingen zijn uitgevoerd werden geen echo's ontvangen, wat kan wijzen op een grotere diepte of op een sterker absorberende vloeistof. De hellingen nabij de kustlijn lijken vrij steil te zijn, wat overeen zou komen met een grote diepte.

In Kraken Mare zijn ook vreemde heldere 'eilanden' ontdekt (gebieden met een hoge radarreflectiviteit), vergelijkbaar met het 'magische eiland' dat de afgelopen jaren gezien is in Ligeia Mare. In het geval van Kraken Mare gaat het met zekerheid om structuren aan het oppervlak: gebieden met sterke golfbewegingen, of vast drijvend materiaal - mogelijk 'ijsschotsen' van bevroren koolwaterstoffen.

De nieuwe resultaten worden deze week gepresenteerd op de 46ste bijeenkomst van de Division for Planetary Science van de American Astronomical Society in Tucson, Arizona. (GS)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juni 2015 13:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
02-06-2015

Cassini's afscheidsfoto's van Hyperion

[ afbeelding ]
Cassini-opname van de Saturnusmaan Hyperion, gemaakt op 31 mei 2015. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Op 31 mei vloog de Amerikaanse planeetverkenner Cassini voor het laatst op 'kleine' afstand langs de onregelmatig gevormde, 'sponschatige' Saturnusmaan Hyperion. Cassini maakte gedetailleerde foto's van het merkwaardige hemellichaam vanaf ca. 38.000 kilometer afstand.

Op de oorspronkelijke opnamen zijn details van ca. 230 meter groot te onderscheiden. Hyperion heeft een extreem lage dichtheid, en is vermoedelijk zeer poreus. Kosmische inslagen zullen het oppervlaktemateriaal daardoor sterk samendrukken, waardoor het sponsachtige uiterlijk ontstaat.

De Cassini-missie wordt in 2017 beŽindigd; voor die tijd zijn geen nieuwe scheervluchten langs Hyperion meer voorzien.

Klik hier voor meer foto's


(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juli 2015 09:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-07-2015

IJsmaan van Saturnus vertoont vreemde rode krassen

[ afbeelding ]
Cassini-opname van de vreemde rode strepen op het oppervlak van de Saturnusmaan Tethys. De strepen zijn enkele kilometers breed en honderden kilometers lang. De kleuren op de foto zijn ‘aangedikt’. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Nieuwe opnamen, gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini, laten zien dat het noordelijk halfrond van de Saturnusmaan Tethys talrijke rode ‘krassen’ vertoont. Een paar daarvan waren al vaag te zien op eerdere Cassini-opnamen. Maar ze vallen nu veel meer op dan een aantal jaren geleden, omdat de noordelijke zomer nu is aangebroken in het Saturnus-stelsel. Hierdoor worden de strepen beter aangelicht door de zon.

Wetenschappers hebben nog geen idee hoe de strepen zijn ontstaan. Mogelijk bestaan ze uit ijs met chemische verontreinigingen dat recent aan de oppervlakte is gekomen. Een andere mogelijkheid is dat er gas ontsnapt uit het inwendige van Tethys. Hoe dan ook: de strepen zijn geologisch jong, want ze lopen dwars over oudere structuren, zoals inslagkraters, heen.

Afgezien van enkele kleine kraters op de maan Dione, zijn rode tinten schaars op de manen van Saturnus. Het geologisch jonge oppervlak van de Jupitermaan Europa vertoont echter ook rode structuren.

In november van dit jaar zal Cassini de krassen nog eens wat beter bekijken. Mogelijk wordt dan meer duidelijk over hun aard en samenstelling.

(allesoversterrenkunde)


[ Bericht 63% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 18-08-2015 09:11:12 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155316882
registreer om deze reclame te verbergen
17-08-2015

Cassini scheert vandaag voor de allerlaatste keer langs maan Dione

cassini1.jpg
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 17 augustus 2015 om 08:54 uur

Aan al het goede komt een eind. En dus ook aan de missie van Cassini. Vandaag neemt de sonde alvast afscheid van maan Dione.

Vandaag scheert Cassini voor de allerlaatste keer langs de maan heen. Later vanavond (rond half negen Nederlandse tijd) zal de afstand tussen Cassini en Dione het kleinst zijn: zo’n 474 kilometer. Tijdens de scheervlucht bestudeert Cassini de zwaartekracht van Dione. Ook zal de sonde foto’s met een zeer hoge resolutie maken van de noordpool van Dione. Bovendien zal Cassini zoeken naar stofdeeltjes die afkomstig zijn van Dione. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar gebieden op de ijzige maan die bijzonder goed in staat zijn om warmte vast te houden.

Vijfde scheervlucht
Het is niet de eerste keer dat Cassini een scheervlucht langs Dione maakte. De sonde deed dat al vier keer eerder. In december 2011 bijvoorbeeld, toen de afstand tussen Cassini en de maan slechts 100 kilometer bedroeg.

dione1-954x537.jpg.
Dione van dichtbij. Achter de maan zie je nog ťťn van de ringen van Saturnus. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Enigma
Vandaag zal Cassini voor de allerlaatste keer langs Dione scheren. Ondanks dat de sonde dat al veel vaker deed, is het spannend. Er is namelijk nog heel veel onduidelijk over deze maan. “Dione is een enigma,” stelt onderzoeker Bonnie Buratti. “Er zijn aanwijzingen dat er nog steeds geologische activiteit plaatsvindt, waaronder een atmosfeer die verandert en ijsvulkanen. Maar we hebben nog geen geologische activiteit gespot. De vijfde scheervlucht is onze laatste kans.”

Grand finale
Cassini arriveerde in 2004 bij Saturnus en doet sindsdien onderzoek naar de gasreus en zijn manen. De fantastische missie begint echter op zijn eind te lopen. Later dit jaar zal Cassini afscheid nemen van de andere manen van Saturnus om vervolgens te beginnen aan wat NASA de ‘grand finale’ noemt. Tijdens dit deel van de missie duikt Cassini herhaaldelijk in het gebied tussen Saturnus en zijn ringen.

En na de ‘grand finale’? Dan wil NASA niets aan het toeval overlaten en Cassini opdracht geven om zich in de atmosfeer van Saturnus te boren. Zo moet voorkomen worden dat de sonde nadat deze stuurloos is geraakt op bijvoorbeeld Titan of Enceladus crasht: twee manen waar leven wellicht tot de mogelijkheden behoort en die we niet willen besmetten met eventuele aardse bacteriŽn die wellicht nog op Cassini huizen

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155329919
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 augustus 2015 08:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Haha, wie heeft dit oude topic boven water weten te halen? :)
hier staan nog posts van mij van bijna 9 jaar geleden :)
ik :P

zag het op Twitter voorbij komen en was bijna vergeten dat de missie nog liep.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155431057
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 augustus 2015 18:05 schreef rubbereend het volgende:

[..]

ik :P

zag het op Twitter voorbij komen en was bijna vergeten dat de missie nog liep.
haha
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155431071
20-08-2015

Ruimtesonde Cassini neemt afscheid van Dione

fd5569de013db8928902aac2076d3c09.jpg
Dione is op 17 augustus 2015 gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Op de achtergrond is het ringenstelsel van Saturnus te zien. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Ruimtesonde Cassini heeft voor het laatst close-ups gemaakt van de Saturnusmaan Dione. Twee ervan tonen meer details op het kraterrijke oppervlak van deze ijsmaan dan eerdere opnamen.

Cassini vloog afgelopen maandag op een afstand van iets minder dan vijfhonderd kilometer langs Dione. De ‘scheervlucht’ was overigens niet primair bedoeld om foto’s van deze maan te maken, maar om haar zwaartekrachtsveld te onderzoeken. Dat moet inzicht geven in haar inwendige structuur.

Het was voorlopig voor het laatst dat wetenschappers Dione van dichtbij konden onderzoeken. Cassini is bezig met een ’afscheidstournee’ langs de manen van Saturnus. Later dit jaar zal de ruimtesonde nog driemaal in de buurt komen van Enceladus, de Saturnusmaan die ‘ijsvulkanisme’ vertoont. Op 28 oktober wordt deze maan tot op minder dan vijftig kilometer genaderd, en zal Cassini door de ijle pluim van ijsdeeltjes vliegen die door Enceladus wordt uitgestoten.

In 2016 en 2017 worden nog enkele van de kleine, onregelmatig gevormde Saturnusmaantjes bekeken, waaronder Daphnis, Telesto, Epimetheus en Aegaeon. In het laatste jaar verlaat Cassini het baanvlak van de manen van Saturnus om, ter afsluiting van zijn missie, enkele keren door het ‘gat’ tussen Saturnus en zijn ringenstelsel te duiken.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155431099
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 augustus 2015 09:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
20-08-2015

Ruimtesonde Cassini neemt afscheid van Dione

[ afbeelding ]
Dione is op 17 augustus 2015 gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Op de achtergrond is het ringenstelsel van Saturnus te zien. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Ruimtesonde Cassini heeft voor het laatst close-ups gemaakt van de Saturnusmaan Dione. Twee ervan tonen meer details op het kraterrijke oppervlak van deze ijsmaan dan eerdere opnamen.

Cassini vloog afgelopen maandag op een afstand van iets minder dan vijfhonderd kilometer langs Dione. De ‘scheervlucht’ was overigens niet primair bedoeld om foto’s van deze maan te maken, maar om haar zwaartekrachtsveld te onderzoeken. Dat moet inzicht geven in haar inwendige structuur.

Het was voorlopig voor het laatst dat wetenschappers Dione van dichtbij konden onderzoeken. Cassini is bezig met een ’afscheidstournee’ langs de manen van Saturnus. Later dit jaar zal de ruimtesonde nog driemaal in de buurt komen van Enceladus, de Saturnusmaan die ‘ijsvulkanisme’ vertoont. Op 28 oktober wordt deze maan tot op minder dan vijftig kilometer genaderd, en zal Cassini door de ijle pluim van ijsdeeltjes vliegen die door Enceladus wordt uitgestoten.

In 2016 en 2017 worden nog enkele van de kleine, onregelmatig gevormde Saturnusmaantjes bekeken, waaronder Daphnis, Telesto, Epimetheus en Aegaeon. In het laatste jaar verlaat Cassini het baanvlak van de manen van Saturnus om, ter afsluiting van zijn missie, enkele keren door het ‘gat’ tussen Saturnus en zijn ringenstelsel te duiken.

(allesoversterrenkunde)
dione13-954x656.jpg
Nog zo’n prachtige foto van Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

dagdione-954x557.jpg
Dag, Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155467680
wat een geweldige missie is het toch _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155481562
CassiniSaturn twitterde op vrijdag 21-08-2015 om 00:10:12 Breathtaking views from the final close Dione flyby of the mission: http://t.co/cI8F48oYX7 https://t.co/dDHHRMsgF8 reageer retweet
animatie van de flyby
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_156082678
CassiniSaturn twitterde op maandag 14-09-2015 om 17:06:48 Saturn as seen from the night side, the outline of its polar hexagon visible at top center. http://t.co/wSgxtUL4sd http://t.co/dSVyLzGCz2 reageer retweet
CO31-GMU8AA2HXX.jpg:large
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 16 september 2015 @ 10:45:09 #115
172669 Papierversnipperaar
CafeÔne is ook maar een drug.
pi_156135945
quote:


A global ocean lies beneath the icy crust of Saturn's geologically active moon Enceladus, according to new research using data from NASA's Cassini mission.

Researchers found the magnitude of the moon's very slight wobble, as it orbits Saturn, can only be accounted for if its outer ice shell is not frozen solid to its interior, meaning a global ocean must be present.

The finding implies the fine spray of water vapor, icy particles and simple organic molecules Cassini has observed coming from fractures near the moon's south pole is being fed by this vast liquid water reservoir. The research is presented in a paper published online this week in the journal Icarus.

Previous analysis of Cassini data suggested the presence of a lens-shaped body of water, or sea, underlying the moon's south polar region. However, gravity data collected during the spacecraft's several close passes over the south polar region lent support to the possibility the sea might be global. The new results -- derived using an independent line of evidence based on Cassini's images -- confirm this to be the case.

"This was a hard problem that required years of observations, and calculations involving a diverse collection of disciplines, but we are confident we finally got it right," said Peter Thomas, a Cassini imaging team member at Cornell University, Ithaca, New York, and lead author of the paper.

Cassini scientists analyzed more than seven years' worth of images of Enceladus taken by the spacecraft, which has been orbiting Saturn since mid-2004. They carefully mapped the positions of features on Enceladus -- mostly craters -- across hundreds of images, in order to measure changes in the moon's rotation with extreme precision.

As a result, they found Enceladus has a tiny, but measurable wobble as it orbits Saturn. Because the icy moon is not perfectly spherical -- and because it goes slightly faster and slower during different portions of its orbit around Saturn -- the giant planet subtly rocks Enceladus back and forth as it rotates.

The team plugged their measurement of the wobble, called a libration, into different models for how Enceladus might be arranged on the inside, including ones in which the moon was frozen from surface to core.

"If the surface and core were rigidly connected, the core would provide so much dead weight the wobble would be far smaller than we observe it to be," said Matthew Tiscareno, a Cassini participating scientist at the SETI Institute, Mountain View, California, and a co-author of the paper. "This proves that there must be a global layer of liquid separating the surface from the core."

The mechanisms that might have prevented Enceladus' ocean from freezing remain a mystery. Thomas and colleagues suggest a few ideas for future study that might help resolve the question, including the surprising possibility that tidal forces due to Saturn's gravity could be generating much more heat within Enceladus than previously thought.

"This is a major step beyond what we understood about this moon before, and it demonstrates the kind of deep-dive discoveries we can make with long-lived orbiter missions to other planets," said co-author Carolyn Porco, Cassini imaging team lead at Space Science Institute, Boulder, Colorado, and visiting scholar at the University of California, Berkeley. "Cassini has been exemplary in this regard."

The unfolding story of Enceladus has been one of the great triumphs of Cassini's long mission at Saturn. Scientists first detected signs of the moon's icy plume in early 2005, and followed up with a series of discoveries about the material gushing from warm fractures near its south pole. They announced strong evidence for a regional sea in 2014, and more recently, in 2015, they shared results that suggest hydrothermal activity is taking place on the ocean floor.

Cassini is scheduled to make a close flyby of Enceladus on Oct. 28, in the mission's deepest-ever dive through the moon's active plume of icy material. The spacecraft will pass a mere 30 miles (49 kilometers) above the moon's surface.

The Cassini-Huygens mission is a cooperative project of NASA, ESA (European Space Agency) and the Italian Space Agency. NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, manages the mission for the agency's Science Mission Directorate in Washington. JPL is a division of the California Institute of Technology in Pasadena. The Cassini imaging operations center is based at SSI. The California Institute of Technology in Pasadena manages JPL for NASA.

For more information about Cassini, visit:

http://www.nasa.gov/cassini

http://saturn.jpl.nasa.gov

Bron: www.sciencedaily.com
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_157165924
CassiniSaturn twitterde op donderdag 22-10-2015 om 20:20:11 Coming Oct. 28: a flight through the plume of icy spray coming from Saturn's moon Enceladus. https://t.co/qgVY4lvJbN https://t.co/xITkpbvHgq reageer retweet
ben benieuwd hoe het gegaan is en wat eruit gaat komen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_157608367
CassiniSaturn twitterde op maandag 16-11-2015 om 20:30:42 The fresh surface of Saturn's active moon Enceladus reflects more brightly than Dione's. https://t.co/KGyweisLvl https://t.co/9BI5fPHExy reageer retweet
CT9Oh7RVEAAj8Em.jpg:large

&

Winter op Titan aanstaande
&

quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2015 19:51 schreef rubbereend het volgende:
CassiniSaturn twitterde op donderdag 22-10-2015 om 20:20:11 Coming Oct. 28: a flight through the plume of icy spray coming from Saturn's moon Enceladus. https://t.co/qgVY4lvJbN https://t.co/xITkpbvHgq reageer retweet
ben benieuwd hoe het gegaan is en wat eruit gaat komen
CSk1YkAUsAEvJAn.jpg

CSmEjjhVEAAcsx5.jpg

CSmEjkbU8AA6HAi.jpg
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_158430783
CassiniSaturn twitterde op vrijdag 04-12-2015 om 22:15:54 Peering through the haze: an infrared view of Titan's surface. Details: https://t.co/c4W28vQVW1 https://t.co/OiB7g4aej3 reageer retweet
CVaTOorVEAEjH0H.jpg

CassiniSaturn twitterde op dinsdag 08-12-2015 om 20:51:32 A new look at Saturn's moon Prometheus, one of the highest resolution views ever. Details: https://t.co/WIw2dRAAJf https://t.co/M1jtcWEBw3 reageer retweet
CVumRuaVAAAC-13.jpg

CassiniSaturn twitterde op maandag 21-12-2015 om 17:26:39 Enceladus, old and new: Saturn's moon dramatically displays the contrasts in its terrain. https://t.co/5V9tKAXlw5 https://t.co/V1R1d2YeRP reageer retweet
CWw0DIeUsAAFM2k.jpg

CassiniSaturn twitterde op maandag 21-12-2015 om 21:13:03 A poignant farewell to our close views of Saturn's amazing moon #Enceladus https://t.co/URizuEeXvv https://t.co/8Kum2JImr5 reageer retweet
CWxn3mNUwAAV5dm.jpg

CWxn3n4VAAAy85l.jpg

CWxn3o4UAAAWj03.jpg
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159076154
CassiniSaturn twitterde op woensdag 13-01-2016 om 19:08:28 Enceladus shows its true spots: a new image zooms in on the mysterious "dalmation terrain" https://t.co/BvmbB5ksk6 https://t.co/r9nP4y1XHV reageer retweet
CYnn7BdUMAAm7KF.jpg
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159122533
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159652699
CassiniSaturn twitterde op dinsdag 02-02-2016 om 22:20:22 Less than meets the eye? Saturn’s rings surprise our scientists yet again https://t.co/Tgtd9IrZvF https://t.co/zr7gLuEiZH reageer retweet
CaPTpCSUcAAXnue.jpg:large
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator donderdag 4 februari 2016 @ 16:53:11 #122
146299 crew  laforest
Metropolitan elite
pi_159655068
quote:
0s.gif Op donderdag 4 februari 2016 15:22 schreef rubbereend het volgende:
CassiniSaturn twitterde op dinsdag 02-02-2016 om 22:20:22 Less than meets the eye? Saturn’s rings surprise our scientists yet again https://t.co/Tgtd9IrZvF https://t.co/zr7gLuEiZH reageer retweet
[ afbeelding ]
Dat zier er toch heel surrealistisch uit. Wat zou ik dat graag eens met mijn eigen ogen zien; ik bedoel van zo dicht bij, niet via een telescoop.
The Gods shall be united in Christ, and GOD shall be reborn; The Lord Jehovah shall be the Power of GOD; The Lord Lucifer shall be the Light of GOD; The Lord Satan shall be the Love of GOD; The Lord Christ shall be the Unity of GOD.
  Moderator donderdag 4 februari 2016 @ 16:53:57 #123
146299 crew  laforest
Metropolitan elite
pi_159655080
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 augustus 2015 09:14 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Nog zo’n prachtige foto van Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

[ afbeelding ]
Dag, Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

(scientias.nl)
_O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
The Gods shall be united in Christ, and GOD shall be reborn; The Lord Jehovah shall be the Power of GOD; The Lord Lucifer shall be the Light of GOD; The Lord Satan shall be the Love of GOD; The Lord Christ shall be the Unity of GOD.
pi_159655112
echt hele mooie foto's. ik vind Uranus net een pingpongballetje hehe.
Wette wa gij zaai, nen echten apsjaar.
Trotse tante van Loes, Jaan, Mie, Eef, Wiebke, Olle en Doukje
pi_159862885
CassiniSaturn twitterde op maandag 08-02-2016 om 18:34:08 Ices and Shadows: Saturn's moon Tethys and the rings https://t.co/oVuYFJNPZT https://t.co/ZdHxfKdzQb reageer retweet
PIA18355_modest.jpg

_O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')