abonnement Unibet Coolblue
pi_173745776
11-09-2017

Cassini vliegt voor de laatste keer langs Saturnusmaan Titan


Illustratie van Cassini's laatste Titanpassage. (NASA/JPL-Caltech)

De Amerikaanse planeetverkenner Cassini vloog op 11 september 2017 om 21.04 uur Nederlandse tijd voor het laatst op vrij kleine afstand langs de grote Saturnusmaan Titan. Tijdens deze passage, op een hoogte van 119.049 kilometer boven het oppervlak van Titan, werd de baan van de ruimtesonde precies zó afgebogen dat hij aanstaande vrijdag 15 september volgens plan in de dampkring van Saturnus zal duiken. Daarmee komt een eind aan het succesvolle Cassini-project.

Cassini vloog de afgelopen 13 jaar gemiddeld ongeveer eens per maand langs Titan; vaak op veel kleinere afstand dan vandaag. Onder de dikke, smogrijke dampkring van de Saturnusmaan zijn bergen, ijsvulkanen, methaanmeren en duinen ontdekt. Foto's en meetgegevens van de laatste 'scheervlucht' zullen in de loop van de komende dagen naar de aarde worden geseind. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173745801
12-09-2017

Cassini vliegt nu echt zijn ondergang tegemoet

Het ruimtevaartuig is door maan Titan op ramkoers gebracht met Saturnus.

Gisterenavond (Nederlandse tijd) is Cassini voor de allerlaatste keer langs Saturnus’ maan Titan gevlogen. De ruimtesonde naderde de maan tot een afstand van zo’n 119.000 kilometer.

Baanwijziging
Hoewel de sonde dus ver bij Titan uit de buurt bleef, is de scheervlucht wel bepalend voor Cassini’s toekomst. Want ondanks de grote afstand heeft de zwaartekracht van Titan de baan van Cassini beïnvloed. Door de scheervlucht langs Titan is Cassini iets afgeremd en zal deze de volgende keer dat deze Saturnus nadert niet over, maar diep in de atmosfeer van de gasreus duiken.

De laatste momenten
Nu de scheervlucht langs Titan erop zit, zijn de laatste dagen van Cassini werkelijk aangebroken. Op 15 september zal de sonde net iets te diep in Saturnus’ atmosfeer duiken en door toedoen van de enorme wrijving het loodje leggen. Onderzoekers hopen dat de ruimtesonde terwijl deze zijn kamikazeduik uitvoert nog enige tijd data kan verzamelen en versturen. Maar waarschijnlijk lukt dat maar kort: zodra Saturnus’ atmosfeer Cassini in zijn greep krijgt, zal de sonde er niet langer in slagen om zijn antenne op de aarde gericht te houden en valt de communicatie stil. Dat gebeurt naar verwachting wanneer Cassini iets meer dan 1500 kilometer van de wolkentoppen van Saturnus verwijderd is. Enkele ogenblikken daarna zal de ruimtesonde door de wrijving uiteenspatten.


In zijn lange werkzame leven heeft Cassini heel wat mooie foto’s gemaakt. Hier zie je er eentje die de sonde recent maakte: een close-up van de ringen van Saturnus. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech /Space Science Institute.

Waarom?
Het noodlottige einde is noodzakelijk, omdat Cassini – bijna twintig jaar na de lancering – bijna door zijn brandstof heen is. NASA en ESA willen voorkomen dat de sonde straks stuurloos wordt en bijvoorbeeld neerstort op Enceladus, één van de potentieel leefbare manen van Saturnus. Deze maan willen de ruimtevaartorganisaties ongerept laten voor vervolgonderzoek.

Wanneer dat vervolgonderzoek er komt, is onduidelijk. Op dit moment is Cassini de enige missie in het Saturnus-systeem en er liggen nog geen concrete plannen voor een vervolg. Toch kunnen fans van astronomie en ruimtevaart de komende jaren hun hart ophalen aan de vele missies die op stapel staan. Zo is ruimtesonde OSIRIS-REx momenteel onderweg naar planetoïde Bennu. Doel? Materiaal van de planetoïde halen en naar de aarde brengen: een primeur! En dan is er natuurlijk Juno nog die momenteel om Jupiter cirkelt. En de Mars Insight-lander die diep in de rode planeet zal gaan boren en volgend jaar het luchtruim kiest. Ook interessant is de Europa Clipper-missie die naar één van de potentieel leefbare manen van Jupiter gaat. En wat denk je van deze missie naar Mercurius? Om nog maar te zwijgen over de krachtigste ruimtetelescoop ooit – James Webb – die eveneens volgend jaar wordt gelanceerd en naar verwachting de jacht op buitenaards leven een impuls gaat geven.

Nieuwsgierig naar wat Cassini in al die jaren gepresteerd heeft? Lees dan eens dit artikel met daarin alle hoogtepunten uit een bijna 20 jaar durende ruimtemissie. Of scroll eens door de mooiste foto’s die Cassini tijdens zijn loopbaan heeft gemaakt.

(sientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173750625
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  woensdag 13 september 2017 @ 13:34:15 #254
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_173750710
Paar dagen nog ;(
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_173766878
Nog maar 1 dag

Friday, Sept. 15: End of Mission

•7 to 8:30 a.m. EDT -- Live commentary on NASA TV and online. In addition, an uninterrupted, clean feed of cameras from JPL Mission Control, with mission audio only, will be available during the commentary on the NASA TV Media Channel and on Ustream.

•About 8 a.m. EDT -- Expected time of last signal and science data from Cassini

•9:30 a.m. EDT -- Post-mission news conference at JPL (on NASA TV and online). Participants include: ◦Thomas Zurbuchen, associate administrator for the Science Mission Directorate, NASA Headquarters, Washington

◦Mike Watkins, center director, JPL
◦Earl Maize, Cassini project manager, JPL
◦Linda Spilker, Cassini project scientist, JPL
◦Julie Webster, spacecraft operations chief, JPL

To participate in either news conference by phone, media must contact Andrew Good at andrew.c.good@jpl.nasa.gov or 818-393-2433 by one hour before each of the briefings’ start time. To attend the Sept. 13 and Sept. 15 news conferences in person, media must have credentials arranged in advance. Media and the public also may ask questions during the news conferences using #askNASA.

To watch the news conferences and commentary online, visit:

https://www.nasa.gov/live

http://www.youtube.com/nasajpl/live

For media, there are additional streaming links at:

https://saturn.jpl.nasa.gov/mission/grand-finale/for-media/

Newsroom

The newsroom hours are:
Wednesday, Sept. 13: 8 a.m. to 4 p.m. PDT
Thursday, Sept. 14: 8 a.m. to 4 p.m. PDT
Friday, Sept. 15: 3 a.m. to 3 p.m. PDT
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 14 september 2017 @ 17:29:52 #256
445108 t4600c
Preserving the Past for.......
pi_173775513
Giga gaaf, ga ik zeker volgen (:

Gaat Cassini ook foto's doorsturen terwijl het in Saturnus zakt? Zou dat geen storing opwekken?
Watch me at: YouTube
Experience the past: Flickr
Support me on Patreon
pi_173775568
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 17:29 schreef t4600c het volgende:
Giga gaaf, ga ik zeker volgen (:

Gaat Cassini ook foto's doorsturen terwijl het in Saturnus zakt? Zou dat geen storing opwekken?
Zolang de antennes intact blijven zou er data verstuurd kunnen worden.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173775573
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 17:29 schreef t4600c het volgende:
Giga gaaf, ga ik zeker volgen (:

Gaat Cassini ook foto's doorsturen terwijl het in Saturnus zakt? Zou dat geen storing opwekken?
Dat laatste lijkt mij wel, maar ik hoop dat er nog veel foto's gestuurd kunnen worden voor het onvermijdelijke einde van Cassini.
pi_173777621
quote:
14s.gif Op donderdag 14 september 2017 17:36 schreef Juup© het volgende:

[..]

Dat laatste lijkt mij wel, maar ik hoop dat er nog veel foto's gestuurd kunnen worden voor het onvermijdelijke einde van Cassini.
hoop het ook.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173786719
15-09-2017

Dit zijn de allerlaatste foto's van Cassini

Vandaag eindigt de Cassini-missie. Het ruimtevaartuig verbrandt net na het middaguur in de atmosfeer van de atmosfeer van de ringenplaneet. De allerlaatste foto’s kun je hier zien.

Naar verwachting gaat het contact om 12.31 uur verloren. De laatste kreet van de ruimtesonde zal zo’n 83 minuten later op aarde arriveren. “Het laatste signaal van de sonde is als een echo,” legt projectmanager Earl Maize uit. “Het zal bijna anderhalf uur nadat Cassini al weg is door het zonnestelsel galmen. Hoewel we weten dat het lot van Cassini dan al beslist is, is de missie hier op aarde nog niet over zolang we nog een signaal van Cassini ontvangen.” Gisteren schreef Caroline een uitgebreid artikel over de laatste dag van Cassini.

Cassini duikt met een snelheid van 113.00 kilometer per uur in de atmosfeer van Saturnus. Dertig seconden nadat Cassini het contact met de aarde verbreekt, spat de sonde – door de enorme wrijving die deze in de atmosfeer ondervindt – uiteen. Kort daarna verbrandt het ruimtevaartuig en is er dus helemaal niets meer over.

Vandaag ontvangen wetenschappers nog veel foto’s van Cassini. Wij plaatsen hieronder de mooiste beelden. Dit artikel wordt in de loop van de dag verder uitgebreid. Je kunt ook de site van NASA bezoeken en de laatste vrijgegeven beelden bekijken.


De maan Enceladus in beeld. Deze foto is 13 september gemaakt en gisteren gearriveerd.


Een ruwe foto van Titan. Woensdagmiddag gemaakt en deze kwam gisteravond binnen op aarde.


Foto van de ringen van Saturnus. Dit is een onbewerkte foto, die gistermiddag is gemaakt. Vanochtend om 5:26 uur kwam de foto binnen bij het Cassini-team.


Foto van de ringen van Saturnus. Vanochtend gedownload om 8:06 uur Nederlandse tijd. Deze foto is gisteravond door Cassini gemaakt.


Nog eentje van de ringen.

Dit artikel wordt in de loop van de dag verder uitgebreid, zodra er meer foto’s arriveren.

Wat heeft Cassini ons gebracht?
Dat zetten we eerder al voor je op een rijtje. Hier kun je bijvoorbeeld de hoogtepunten van de missie en de belangrijkste ontdekkingen die astronomen dankzij Cassini hebben gedaan, nalezen. En in dit artikel vind je de mooiste foto’s die Cassini heeft gemaakt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173786781
T-minus 5H 59M 59S
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173787450
leuk linkje om te kijken

https://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173787725
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2017 17:29 schreef t4600c het volgende:
Giga gaaf, ga ik zeker volgen (:

Gaat Cassini ook foto's doorsturen terwijl het in Saturnus zakt? Zou dat geen storing opwekken?
het antwoord is nee
quote:
Cassini wordt nu de atmosfeer van Saturnus ingestuurd, waar de sonde met 120.000 kilometer per uur zal verdampen. Tijdens die laatste seconden zullen zes sensoren van Cassini live informatie terug blijven sturen naar aarde, voor zolang als mogelijk. Uiteindelijk kunnen de kleine stuwraketten de weerstand niet meer aan en gaat de sonde tollen, vlak voordat hij totaal verdampt. "Cassini bestaat vooral uit aluminium, dus dat is zó weg", zegt Maize. "Het laatste wat overblijft zijn de brandstofcellen van iridium, dat een veel hoger smeltpunt heeft."

Beelden zal Cassini die laatste momenten niet meer maken, omdat de wetenschappers de voorkeur geven aan de ruwe meetgevens. Op aarde zullen onderzoekers en geïnteresseerden proberen de laatste momenten van Cassini via telescopen te volgen, al is de kans klein dat de minuscule explosie op de een na grootste planeet van ons zonnestelsel te zien is.
https://nos.nl/artikel/21(...)-boven-saturnus.html
pi_173788020
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 09:58 schreef Prisha het volgende:
leuk linkje om te kijken

https://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html
Zag op de simulator dat Cassini ook data aan het versturen is/was
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173788215
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 09:19 schreef -CRASH- het volgende:
T-minus 5H 59M 59S
Binnen 1 uur kunnen er geen 3 uur vervlogen zijn...toch?!?

Want op de ene stream moet ie nog 4 +uur.


En op de andere 3+ uur
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173788230
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 10:31 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zag op de simulator dat Cassini ook data aan het versturen is/was
nog steeds ja
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173788281
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 10:41 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Binnen 1 uur kunnen er geen 3 uur vervlogen zijn...toch?!?

Want op de ene stream moet ie nog 4 +uur.


En op de andere 3+ uur
op die tweede link is de distance to Saturn ook minder als die andere. Welke is fake news :P
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173788336
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 10:45 schreef Prisha het volgende:

[..]

op die tweede link is de distance to Saturn ook minder als die andere. Welke is fake news :P
Idd Schuld van Trump

En ik kijk/luister naar de 2de. die heeft betere muziek :P
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173788402
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 10:41 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Binnen 1 uur kunnen er geen 3 uur vervlogen zijn...toch?!?

Want op de ene stream moet ie nog 4 +uur.


En op de andere 3+ uur
misschien kijken ze vanuit een ander zichtpunt naar Cassini, de eerste vanaf de aarde, de ander vanaf Saturnus
quote:
Door de tijd die radiosignalen nodig hebben om van Saturnus tot de aarde te raken, vinden gebeurtenissen momenteel plaats op Saturnus 83 minuten voor ze op aarde worden waargenomen. Dat betekent dat het ruimtetuig in werkelijkheid om 12.31 uur onze tijd de communicatie met de aarde zal verliezen, maar dat het signaal van die gebeurtenis pas 83 minuten later de aarde zal bereiken. Daarom geeft de NASA als tijdstip waarop dat gebeurt ook 13.55 uur.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-dampkring-van-satu/
pi_173788530
quote:
5s.gif Op vrijdag 15 september 2017 10:55 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

misschien kijken ze vanuit een ander zichtpunt naar Cassini, de eerste vanaf de aarde, de ander vanaf Saturnus

[..]

https://www.vrt.be/vrtnws(...)-dampkring-van-satu/
Dat klinkt idd plausibel
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  vrijdag 15 september 2017 @ 12:01:58 #271
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_173789520
Nog minder dan twee uur. ;(
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_173789641
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 12:01 schreef Perrin het volgende:
Nog minder dan twee uur. ;(
Minder dan een half uurtje

quote van zakjapannertje

Door de tijd die radiosignalen nodig hebben om van Saturnus tot de aarde te raken, vinden gebeurtenissen momenteel plaats op Saturnus 83 minuten voor ze op aarde worden waargenomen. Dat betekent dat het ruimtetuig in werkelijkheid om 12.31 uur onze tijd de communicatie met de aarde zal verliezen, maar dat het signaal van die gebeurtenis pas 83 minuten later de aarde zal bereiken. Daarom geeft de NASA als tijdstip waarop dat gebeurt ook 13.55 uur.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173789647
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 12:01 schreef Perrin het volgende:
Nog minder dan twee uur. ;(
Nog minder dan een half uur ;(
pi_173789814
nog 14 minuten
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173789848
:'(
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')