FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat kun je allemaal met een vijzel??
teenage-dirtbagdonderdag 6 januari 2005 @ 20:48
Ik zag het topic "wat kun je allemaal met een blender". En toen dacht ik aan mijn verjaardags cadeau, een vijzel. Maar jah wat kun je er allemaal mee doen? Het is een vrij grote vijzel van vulkaan steen. Heeft iemand een idee waarvoor je het kan gebruiken? Heeft iemand recepten of iets dergelijks? Alvast bedankt!
Safaridonderdag 6 januari 2005 @ 21:08
Je kunt er kruiden en specerijen mee fijnstampen. Op die manier komen de aroma's beter vrij dan wanneer je het zou fijnhakken met een mes of keukenmachine.

Ik gebruik hem voornamelijk voor dressings en marinades. Gewoon wat groen spul, teentje knoflook erbij, scheutje olijfolie en stampen maar. Als je de juiste techniek eenmaal onder de knie hebt, is het ook veel sneller dan een keukenmachine en je hebt veel minder afwas.
rucksichlosdonderdag 6 januari 2005 @ 21:15
een vijzel is ideaal om verse kruiden mee fijn te stampen en vermengen. wordt veel gebruikt in de indische keuken.
joshus_catdonderdag 6 januari 2005 @ 21:37
...maar je wordt er wel moe van..
Pelgrimdonderdag 6 januari 2005 @ 21:39
En je kunt er wierook mee maken. Althans de ingedrienten. Dus dat is ook wel makkelijk.
ivetjedonderdag 6 januari 2005 @ 21:41
Hee, dat was mijn topic...van die blender

Maar eh, wij hebben idd ook een vijzel...alleen gebruiken hem eigenlijk nooit. Het is idd lekker voor verse kruiden...alles goed fijnstampen en beetje olie erbij. In kookprogramma's komt het best vaak terug...zie het weleens bij Jamie Oliver enzo
Lekker voor je vlees te marineren enzo...of voor dressing voor over de sla. Kruiden stampen, in potje met olie, roeren en klaar is kees
En voor knoflook is het handig...ipv zo'n vreselijk irritant knoflookpersje wat altijd moeilijk schoon te maken is
Adfundumdonderdag 6 januari 2005 @ 22:27
Je zou natuurlijk zelf buskruit kunnen maken, daar heb je ook een vijzel voor nodig

iets meer in de lijn van CUL: pesto!
Dat kun je voor veel gerechten gebruiken, soep, pasta, pizza enz. Bewaren door er een laagje olie op ze zetten of invriezen (als ijsblokjes)
recept, natuurlijk naar eigen smaak aanpassen

Ingrediënten.
45 gram Basilicum
4 tenen Knoflook
30 gram Pijnboompitten
4 eetlepels Olijfolie
2 eetlepels Parmezaanse kaas
soms Peterselie
Peper en zout

Bereidingswijze.
Pel de knoflook en snijdt ze in kleine stukjes.
Pureer met een vijzel de knoflook, pijnboompitten, en basilicum.
Doe de kaas er door en de olie erbij.
Peper en zout naar smaak toevoegen.


Ook zou je zelf mosterd kunnen maken, gebruik de vijzel dan om de mosterdzaadjes te pletten
Martijn_77vrijdag 7 januari 2005 @ 07:42
Is ook nog een ander topic over

Vijzel.... eerst voorbewerken?
zoalshetisvrijdag 7 januari 2005 @ 07:50
met een vijzel stamp je niet persé. je kan beter met het bewegende gedeelte rondjes draaien. zo maak je van je kruiden een heerlijk gladde en bovendien optimaal gemendgde pasta.
Riovrijdag 7 januari 2005 @ 11:00
Ik heb hem laatst gebruikt toen mijn losse suiker op was, op suikerklontjes me te malen... 1 kilo suiker had ik nodig, was zwaar werk!

Wat kan er eigenlijk niet in een vijzel?
Safarivrijdag 7 januari 2005 @ 11:23
quote:
Op vrijdag 7 januari 2005 11:00 schreef Rio het volgende:
Wat kan er eigenlijk niet in een vijzel?
Frituren?
Riovrijdag 7 januari 2005 @ 12:19
Mwoa, kost wat moeite misschien, maar is niet onmogelijk.
snuggervrijdag 7 januari 2005 @ 12:33
sambal