abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_31864165
quote:
Op dinsdag 1 november 2005 11:40 schreef dramslag het volgende:
nee soort van donuts.
ik kon vannacht niet meer op de naam komen.
Grovne
  zondag 29 juli 2007 @ 20:44:02 #27
97643 misteriks
finest in cool since 1977
pi_51942199
kan je met een NLhuurwagen relax door macedonie tuffen ?
misteriks' contribution is sponsored by Great Attitude Inc.
  maandag 30 juli 2007 @ 10:25:42 #28
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_51953379
Jahoor (ik ben er in 2006 geweest, in een natuurgebied bij Ohrid). De hoofdwegen zijn wel te berijden, alleen de onverharde wegen zijn behoorlijk slecht. Dus het hangt er een beetje vanaf waar je heen wil. Overigens kan je ook daar (bijv. op het vliegveld) een auto huren, dan hoef je niet het hele stuk uit Nederland daarheen te rijden.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_60365562
Het is een hele lange tijd sinds de laatste post hier maar ik post toch nog even. Mocht het niet mogen/ op prijs worden gesteld dan sorry en sluit het maar.

Ik wil vanuit Bulgarije naar MacedoniŽ reizen en daar het e.e.a. gaan bekijken. Mensen met tips/ advies etc etc? Ik ben er erg benieuwd naar. Het is een niet al te vaak bezocht land en de informatie is dus ook wat schaars maar ik ben erg benieuwd.
  dinsdag 29 juli 2008 @ 22:09:19 #30
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_60429861
Hoe wil je reizen? De trein is niet het beste vervoermiddel, want er zijn in MacedoniŽ zelf weinig spoorwegen en de treinen hebben vaak veel vertraging. Bussen hebben een beter netwerk en zijn goedkoper; je moet er wel rekening mee houden dat de mensen weinig Engels of andere talen spreken, dus dat je dan wel duidelijk moet kunnen maken waar je heen wil. Macedonisch geld kan je niet in het buitenland opnemen of inwisselen, maar je kan wel gewoon pinnen bij de meeste automaten.
Wat betreft bezienswaardigheden is het gebied rond Ohrid erg mooi; de stad zelf heeft wat oude kloosters en de natuur eromheen is echt prachtig.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  woensdag 30 juli 2008 @ 12:36:42 #31
74276 saaw
fight harder or walk away
pi_60441133
Ik heb alleen een keer 12 uur op het station van Skopje doorgebracht en moet toegeven dat ik het vreselijk vond. Alle gebouwen die we konden zijn waren half ingestort en/of hadden de schietgaten er nog in. De mensen waren erg onvriendelijk en onbehulpzaam en het eten was vreselijk.

Maar dat meer lijkt me wel wat misschien toch maar een keer terug dan
an urge to help mankind overcomes me
  woensdag 30 juli 2008 @ 13:35:26 #32
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_60442401
Dat vond ik ook van Skopje... ben er 's nachts aangekomen met de trein, werd afgezet in de taxi op weg naar het hotel (uiteindelijk 20 euro betaald aan de chauffeur voor 2 personen, terwijl hij op het station nog zei dat het 2 euro zou kosten, maar anders wilde hij ons niet uit de auto laten - en hij zette ons niet eens direct bij het hotel af). Later weer langsgekomen met de bus op de terugweg, en het zag er inderdaad allemaal nogal lelijk, troosteloos en mistroostig uit. Ook bij het meer van Ohrid word er voortdurend geprobeerd geld aan je te verdienen, maarja, als je de armoede en verborgen werkeloosheid ziet is dat niet zo vreemd. Dus let op wat je doet en afspreekt en betaal niet meer dan je redelijk vindt.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_60476604
Allereerst bedankt voor jullie bijdrages!

SaskiaR: Ik wil er reizen per trein en bus en misschien af en toe een stukje liftend. Ik heb niet veel hasst dus een keer (of vaker) vertraging en een trage/ slechte trein is ook niet zo erg voor me (ben ook wel iets gewend in AziŽ). Bus is ook een optie maar mijn ervaring is dat de trein vaak toch een stuk relaxter reist. Ik ga er inderdaad vanuit dat weinig mensen Engels, Duits of Nederlands zullen spreken. Met wat moeite en improvisatie kom je wel een eindje. Een paar woorden in het Macedonisch op papier hebben is ook wel makkelijk natuurlijk.

saaw: klink veelbelovend Het kan wel wat anders zijn nu natuurlijk en hopelijk heb je net wat onvriendelijke mensen getroffen die ik niet ga treffen... Ik zie het wel.

Meert tips zijn altijd welkom (ook over de andere landen op de Balkan e.d. die ik wil bezoeken; AlbaniŽ, BosniŽ, KroatiŽ, SloveniŽ, Bulgarije en Montenegro).
pi_60550261
Hey WRDA6, weet niet wanneer je wil gaan, maar kan je 6 augustus nog wel wat uitgebreidere tips geven. Heb ruim 3 weken in Prishtina gezeten, net 2 dagen naar Ohrid geweest (afrader!) en van Ohrid een uitstapje naar Albanie gemaakt. Vorig jaar naar Slovenie, Bosnie, Albanie, Kroatie, Servie en Macedonie geweest. Zit nu in Skopje te wachten op de trein naar Prishtina . Groetjes!
pi_60555409
quote:
Op maandag 4 augustus 2008 14:55 schreef Icke het volgende:
Hey WRDA6, weet niet wanneer je wil gaan, maar kan je 6 augustus nog wel wat uitgebreidere tips geven. Heb ruim 3 weken in Prishtina gezeten, net 2 dagen naar Ohrid geweest (afrader!) en van Ohrid een uitstapje naar Albanie gemaakt. Vorig jaar naar Slovenie, Bosnie, Albanie, Kroatie, Servie en Macedonie geweest. Zit nu in Skopje te wachten op de trein naar Prishtina . Groetjes!
Hallo Icke!

Ik vertrek 22 augustus en ga met de auto heen (ga met iemand mee heen). We overnachten waarschijnlijk in Hongarije om dan door te rijden tot aan Plovdiv.

Fijn dat je wat tips wilt geven. Bedankt.

Waarom zie je Ohrid als een afrader?
  maandag 4 augustus 2008 @ 22:01:21 #36
97643 misteriks
finest in cool since 1977
pi_60561070
Plovdiv is al fantastisch op zich wrda6
Ik vrees dat je tijd te kort gaat hebben hoor. Heb er vorig jaar op 3 weken tijd ook "maar 4 landen" kunnen bezoeken.
Ikzelf vind skopje wťl leuk. Het rommelige, het hectische (de chauffeurs !) en de mengelmoes (die er in feite niet is) van christelijk en moslim gedeelte van de stad. Het is een feit dat ze je maar al te graag van je geld ontdoen (opletten met vignetten en tolwegen!), maar al bij al zijn de mensen heel behulpzaam en ook vriendelijk vind ik.. Op dat vlak vind ik enkel Hongarije En Tsjechie in Oost-Europa als enige minpunt; nogal botte mensen imo.
Melnik in Bulgarije is ook aan te raden; en als je dan toch in de buurt ben, moet je Rilla Monastir bezoeken !
misteriks' contribution is sponsored by Great Attitude Inc.
pi_60562253
Bedankt!

Mocht de tijd te krap zijn dan plak ik er een week aan vast en blijf ik langer. Of ik ga later weer eens die kant in. Het is niet zover dus goed te doen.
  zaterdag 12 juni 2010 @ 18:07:58 #38
249182 Holy_Goat
mhŤŤhŤhŤ
pi_82713886
Een hele tijd geleden heb ik in de Spits een lang artikel gelezen over de bestemming Ohrid, in MacedoniŽ. Het leek me wel wat eigenlijk! Nu wil ik deze vakantie eind juli graag een keer daarheen, maar er zijn naar mijn idee niet zo veel maatschappijen die er heen gaan.

Wie heeft er ervaringen met Ohrid en MacedioniŽ? Tips? Andere aanbevelingen, ook qua de reis / hotel?

Gr HG
  zaterdag 12 juni 2010 @ 21:12:14 #39
48439 DutchTrain
De wereld is (g)een pretpark!
pi_82720809
Paar weken geleden geweest. Het is een mooie omgeving en er is nog een groter en warmer meer met wat strandjes en horeca in de nabijheid.
Ik ben naar Tirana gevlogen en vandaar de trein genomen naar Pogradec, een stukje gelift en een taxi genomen om daar te komen, maar je kan ook naar Skopje vliegen (germanwings of airberlin waarschijnlijk?) en daar een auto huren.

Auto huren is het makkelijkst, de wegen zijn best goed. Er rijden ook wel bussen en taxi's zijn niet al te duur als je ze deelt met meerdere personen. Ik kan je Risto's guesthouse in Elshani aanbevelen; 20 euro per nacht inclusief ontbijt en voor 8 euro mag je ook nog mee-eten.

Pas vanaf later in de zomer kun je zwemmen in het meer, maar echt schone strandjes zijn er niet te vinden. Ohrid is een aardig plaatsje, met de gebruikelijke attracties en souvenirwinkels.
non sum uni angulo natus, patria mea totus hic mundus est
pi_82721772
Ik ben er een dagje geweest vorige week. Kwam toen ook vanuit Tirana, minibus naar Pogradec, taxi naar de grens, stuk gelopen en daar min of meer toevallig weer op een taxi gestuit, was van plan de bus te nemen. Van daaruit de bus naar Skopje genomen, andersom zijn er ook redelijk wat bussen waarmee je het zou kunnen doen. Evt is vliegen op Sofia, dan via Skopje naar Ohrid ook wel een te doen als je 7 uur in de bus niet erg vindt. Heb er overnacht in Sunny Lake hostel, erg net hostel, heel vriendelijk personeel. In het stadje zelf heb je aardig wat restaurantjes en monumenten (fort, romeins theater, oude kerken, stadsmuur etc). Echter een echt strand in de buurt heb ik niet kunnen vinden.Ja wat strookjes kiezelstenen van zo'n 5m... Duiken schijn je er wel te kunnen. Het was er toen al best druk qua toeristen, dus in het hoogseizoen zal het helemaal druk zijn.
pi_82754486
Sowieso is naar voormalig JoegoslaviŽ vliegen echt een ramp helaas...
  zondag 13 juni 2010 @ 20:02:56 #42
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_82755151
Ik ben er in 2006 geweest, met de trein uit Nederland naar Skopje (50 uur) en toen de bus naar het meer van Ohrid. De treinen vanaf Belgrado naar het zuiden waren erg onbetrouwbaar, en de dienstregeling moet je je maar niet teveel van aantrekken...
De omgeving is supermooi; ga behalve naar het meer ook eens naar het natuurgebied Galicica, direct ten oosten van het Ohridmeer en naar het meer aan de andere kant daarvan (Prespa-meer).
Ik ben wel geschrokken van de armoede in Macedonie; enorm veel vervallen of juist half afgebouwde huizen; veel 'verborgen' werkloosheid (5 mensen die 1 tankstation bedienen en eigenlijk niks nuttigs te doen hebben). Weinig faciliteiten voor toeristen; zelfs in het redelijk toeristische Ohrid-gebied weinif hotels en restaurants. Niemand spreekt Engels, wel veel mensen wat Duits. Ze zijn wel erg vriendelijk, en ondanks de armoede willen ze je uitnodigen voor eten en drinken zonder geld terug te vragen. Anderen daarentegen proberen je geld af te troggelen met derde-wereld-achtige trucs (geld vragen als je ergens wil parkeren terwijl dat duidelijk gewoon gratis is e.d.).
Kortom, niet erg op westerse toeristen gericht, maar erg mooi!
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  zondag 13 juni 2010 @ 23:23:46 #43
48439 DutchTrain
De wereld is (g)een pretpark!
pi_82767983
Oh, dat beeld is nu echt compleet anders. Menukaarten in restaurants zijn in het engels, net als toeristische info. Zelfs de taxichauffeurs spraken engels of duits. In de vele toeristenshops in Ohrid ook. Ohrid is een echte toeristenplek geworden.

En die vervallen huizen zijn niet van armoede, maar omdat de bevolking afneemt in de dorpen. Veel mensen zijn naar de stad getrokken en dan storten de gemeenschappen in de zelfvoorzienende dorpen snel in.
Skopje en Ohrid zijn nu beide mooi opgeknapte steden, waar je nog wel wat rafelige randjes hebt, maar armoede of zwervers heb ik in MacedoniŽ nu nergens meer gezien (in tegenstelling tot Bulgarije of AlbaniŽ).
non sum uni angulo natus, patria mea totus hic mundus est
  zondag 13 juni 2010 @ 23:27:57 #44
48439 DutchTrain
De wereld is (g)een pretpark!
pi_82768162
quote:
Op zondag 13 juni 2010 19:48 schreef Athlon_2o0o het volgende:
Sowieso is naar voormalig JoegoslaviŽ vliegen echt een ramp helaas...
Austrian Airlines vliegt toch naar de meeste plekken wel? En Germanwings heeft ook veel bestemmingen in de Balkan.
non sum uni angulo natus, patria mea totus hic mundus est
pi_84193511
Hallo Allemaal,

Heb gisteravond nog een rechtstreekse vlucht geboekt Amsterdam - Ohrid - Amsterdam
met Transavia.
Hier is de link voor Q-International : http://www.qxxl.nl/Content/LastMinutes/Overview.html

Mvg,

Kalipso,
Ohrid fan sinds 1973
pi_85038846
Overwegen om in september/oktober een week naar Macedonie te gaan om een vriend van ons te gaan bezoeken die daar woont (en vandaan komt).

We houden zelf vooral van natuur en 'oude' cultuur: dorpen, steden, kastelen, dat soort werk. Wie heeft er tips die de moeite waard zijn voor die periode van het jaar? We zullen beschikking over een auto hebben.

Alvast bedankt :)
pi_85071963
Vorig jaar heb ik samen met twee vrienden een roadtripje gedaan vanaf Sarajevo, met een cirkeltje naar Thessaloniki, Boekarest en Belgrado. Montenegro en AlbaniŽ vind ik super persoonlijk. Kost allemaal bar weinig, prachtige natuur en prima aan de kust. In AlbaniŽ heb je wel een treinnetwerk wat (geregeld) op tijd rijdt. Stel je er verder niet veel bij voor, ik kwam toevallig met een man aan het praten die, naast zijn werk als wasmachine verkoper in Zwitserland, hoofd van het Nationale Spoor was. Waarschijnlijk wel een mooie ervaring. MacedoniŽ is ook supermooi. Op een goeie avond is het dorpje Bitola een leuke plek om uit te gaan - en mooie dames te spotten. De wegen in MacedoniŽ die ik heb gereden waren super (van Ohrid naar Skopje o.d.). Persoonlijk denk ik dat je het meeste ziet als je met de auto gaat, veel bezienswaardigheden liggen niet bepaald in de buurt van busroutes. Maar sommige steden - wel selectief - zijn ook leuk!
  dinsdag 10 augustus 2010 @ 10:22:40 #48
78918 SeLang
Black swans matter
pi_85085348
Skopje vond ik tegenvallen en accomodatie is vreselijk duur (voor die regio). Rondom Lake Ohrid is het prachtig (en goedkoop). En in Ohrid (stad) heb je erg goedkope ijsjes (als in: 6 ijsjes voor ťťn euro) :9.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans" - Woody Allen
Mijn reisverslagen
pi_85454643
Ik ben net terug uit Bosnie. Was echt fantastisch. Veel te zien en te beleven. Vanuit Sarajevo kan je alle kanten op. Wij hebben een 1-daagse excursie gemaakt naar het dorpje Lukomir. Het ligt op 1500m boven de zeespiegel, het is het meest geisoleerde dorpje van heel Bosnie Herzegovina. Geen stromend water, luxe en auto's, maar back to the nature. Het is echt prachtig om te zien dat de mensen in Lukomir nog wonen zals 100 jaar geleden. De lokale bevolking ( lees 12 mensen) zijn zo aardig, met handen en voeten nodigden ze ons uit voor een kopje Bosnische koffie. Verder zijn we nog naar Mostar geweest met zijn wereldberoemde brug,hebben we geraft op de Neretva en wijn geproeft in Trebinje. <spam weg>

[ Bericht 14% gewijzigd door UIO_AMS op 11-01-2011 11:40:23 ]
  zondag 6 februari 2011 @ 20:42:47 #50
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92427946
:o topic kick!

Wij zijn een beetje vakanties aan het bekijken. Ik vind alleen over Macedonie zo weinig info -O-
We zijn nu een vakantie aan het bekijken in Ohrid. De vraag is eigenlijk, is er wel wat vertier/winkels/boulevard in de omgeving of kom je daar echt alleen maar voor de natuur?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')