abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_1671420
registreer om deze reclame te verbergen
Actie: Nee is Nee!

Afgelopen zondagnacht was ik, met vele anderen, getuige van een live verkrachting. Een dronken meisje dat tientallen malen fysiek en verbaal te kennen gaf dat ze geen sex wilde. Een meisje dat de aanrander schopte en sloeg, dat krijste, dat nee,nee,nee als mantra bleef repeteren en uiteindelijk haar verzet staakte en tegen haar wil gepenetreerd werd.
Een waanzinnige ervaring en een maatschappelijk schandaal van de eerste orde. Heel erg is dat dit meisje omgeven was door een bewakingsdienst die niet ingreep. Nog veel erger is dat de dader zichzelf vrijpleit door het meisje de schuld te geven en dat meisje daar dan maar in gaat geloven. Werkelijk schandalig is het feit dat een redactie meewerkt aan die poging om de schuld om te keren en daartoe een volkomen verknipte uitzending vertoont waarin het meisje vrijwillig lijkt mee te werken. Waar dit om gaat? Om Diane en Frank in het Big-Brother huis. Live op de internet-stream te zien, continu gevolgd door een groot aantal camera's.

De hele maandag heb ik me afgevraagd wat daar mee te doen. Niets zeggen betekent dat deze klassieke 'date-rape' niet alleen ongestraft blijft, maar dat deze gesanctioneerd wordt door het uitblijven van een reactie. Een publieke verkrachting is uiterst zeldzaam en moet juist om die reden bestraft. Niet alleen om de dader iets bij te brengen, maar om heel Nederland te tonen waar de grenzen liggen; dat als een meisje nee zegt het ook nee is.

Date rape's, waarbij dader en slachtoffer elkaar goed kennen, zijn het meest voorkomende type verkrachting. Het spookbeeld van de grote man die uit de bosjes springt en het blonde meisje bruut neemt is met recht een spookbeeld. Sexueel geweld wordt meestal door een vriend, een buurman of een collega gepleegd. Het is vrij normaal dat het slachtoffer naderdehand de zaak probeert te verdringen. Het waanbeeld onstaat al snel dat het meisje zelf wel aanleiding gegeven zal hebben, ze mag die jongen immers graag, dus heeft ze hem niet direkt geslagen toen hij haar een kusje gaf. Ook in dit geval loopt het zo: Diana voelde zich de volgende dag schuldig en Frank stimuleerde dat flink. Door de bijzondere omgeving waarin ze niet kan overleggen met een vriendin, moeder of een ander vertrouwenspersoon is het natuurlijk ook moeilijker om in je zelf te blijven geloven. Het zal ook niet helpen dat ze op de toppen van haar zenuwen opgesloten zit in een televisie-programma met mensen waar ze miscchien nog maanden mee door moet. Het wordt vrij onmogelijk om je rug recht te houden als je weet dat de dader de volgende nacht weer naast je slaapt. Ze heeft maar twee keuzes: het programma verlaten en aangifte doen of blijven en het proberen te vergeten. Een moeilijke keus als je je maandenlang voorbereid hebt op je deelname in deze grote spelshow.

Vandaag heb ik besloten mijn verantwoordelijkheid te nemen en aangifte te doen van een misdrijf. Een grote stap omdat ik daarmee Diana mogelijkerwijs tegen haar wil weer confronteer. Ik heb er niet alleen lang over nagedacht, ik heb ook overlegd met vrienden, een aantal vrouwenorganisaties en het Buro Slachtofferhulp. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan omdat het niet alleen om Diane gaat, maar om alle mannen en vrouwen in zo'n situatie. Er is nog altijd veel onbegrip voor verkrachting binnen (vriendschaps-) relaties; meestal is het immers het woord van de een tegen de ander en de omgeving weet niet wat te geloven. Deze keer is er een videoband waarop het hele verloop gedetailleerd vastgelegd is. Een unieke kans waarvan ik vind dat die uitstijgt boven het belang van Diane. Bovendien wordt zij er, anders dan na een normale verkrachting, toch weer mee geconfronteerd als ze het huis verlaat. Vergeten en verzwijgen kan ze het dus toch niet.

Het mag niet zo zijn dat na deze publieke vertoning mensen gaan geloven dat sexueel geweld gewoon mag en kan. Het mag en kan niet; nee is echt nee en die boodschap kan ik hiermee helpen uitdragen.

Na wat omzwervingen tussen de politiekorpsen en beraadslagingen met de officier van justitie heb ik vandaag toch officieel melding mogen doen bij de zedenpolitie in Almere. De feitelijke aangifte volgt a.s. dinsdag; de zedenpolitie is ook daar overbelast.
Om die aangifte zo goed mogelijk te doen wil ik de streamverslagen van alle sites meenemen en als verklaringen toevoegen. De verantwoordelijke agente zou het op prijs stellen als de kijkers van die nacht met naam en toenaam als schriftelijke getuige toegevoegd kunnen worden. Als je daar aan mee wil werken moet je even een mailtje sturen naar [email protected]

Tot slot roep ik alle internet sites rond het thema Big Brother op om zo breed mogelijk hun verontwaardiging te uiten over de ernstige nalatigheid van de programmaleiding van BB. Het omkeren van de schuldvraag in de tv-uitzending maakt het nog erger voor het slachtoffer. Bovenal hebben zij de taak om binnen dat huis te zorgen voor de veiligheid van de bewoners; het toelaten van een verkrachting staat daar wel erg ver van af en dat maakt ze mijns inziens medeplichtig.

Voor degenen die na het zien van de uitzending van dinsdag zich af vragen waar dit over gaat: lees de streamverslagen van 16 en 17 september op www.fokforum.nl en www.mediawatchers.nl. Wie me steunt in mijn verontwaardiging kan zich solidair tonen door in het topic Actie: Nee is Nee! zijn of haar naam te zetten en dit bericht door te mailen aan anderen.

Was getekend: Voyeur.

Here we are now, entertain us.
  dinsdag 18 september 2001 @ 20:07:11 #2
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_1671457
Ik bewonder je daadkracht. Ben alleen bang dat Diane het zelf niet als date-rape ziet (wat het volgens mij overigens wel is). Sterkte!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  dinsdag 18 september 2001 @ 20:08:03 #3
6897 Chandler
prof. dislecticus
pi_1671469
Nee
taal voutjes zijn onderdel van mijn leeven.
up up down down left right left right B A en dan heb je courier!!!! grrr
pi_1671538
registreer om deze reclame te verbergen
Nee in de zin van: ik steun?

Ik steun in ieder geval!

High resolution, low density
pi_1671550
Ik denk dat aangeven van Frank wel moeilijk is omdat je de betrokken personen niet kent .
Wel vind ik dat Big Brother die Frank er zonder pardoes uitgetrapt had moeten worden .
En inderdaad het is daterape , zelf heb ik ook in haar situatie gezeten en als hij in huis blijft zitten gaat het een echte mindgame bij hem worden , wat je nu al zag , want hij blijft dit heel lang doorzetten zolang die haar ziet .
Frank die gaf me al in het begin heel erge argwaan omdat die qua de manier die over vrouwen sprak al heel erg aan die jongen deed denken waar ik het vroeger meemaakte .
We are the weirdo's mr - The Craft
pi_1671564
We maken dan wel graag grappen en grollen in dit forum, en daar is ook niks mis mee, het is ook bedoeld als luchtig forum, maar je hebt natuurlijk gewoon gelijk!

Wat hier gebeurd is, gaat alle perken te buiten. We hadden al geen hoge pet op van Yorin/JdMP, maar vandaag (of eigenlijk al eergisteren toen het gebeurde) hebben zij laten zien het woord 'ethiek' niet te kennen of absoluut te negeren, door ten eerste niet in te grijpen en ten tweede geen maatregelen achteraf te nemen. Bovendien wordt een en ander zelfs in geuren en kleuren (gemanipuleerd en wel) uitgezonden.

Dat er een verkrachting heeft plaatsgevonden kan ik niet onder ede bevestigen, maar er is in ieder geval sprake van een aanranding. De feiten laten hier geen misverstand over bestaan.

Ik steun deze actie dan ook van harte.
Cynix, medegetuige.

Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  dinsdag 18 september 2001 @ 20:15:32 #7
9883 Marble
Was liever geaborteerd.
pi_1671572
registreer om deze reclame te verbergen
Wat een nare situatie dit

Maar ik steun deze actie wel, dus bij deze

[Dit bericht is gewijzigd door Marble op 18-09-2001 20:17]

My mother was a drug addict. When she got pregnant, she took more drugs. She even tried to kill me inside her with a coat hanger, but I survived. I was born blind as a result, but my mother didn't care. She overdosed choking on her own vomit.
  dinsdag 18 september 2001 @ 20:16:54 #8
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_1671582
Heb je eigenlijk al contact gehad met de redactie Voyeur? Zo ja, wat zeiden zij hiervan?
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_1671629
Tjemig jongens. Dat is nogal wat, wat hier staat.
Ik ga even die streamverslagen lezen.
"Hij lijkt 100% op de gemiddelde bear-pornoster"
Twitter! / Fotoboek! / DirkTube!
pi_1671642
Ik steun deze actie ook.

Er moet toch zeker ook iets tegen yorin/hummie te doen zijn?
-gelegenheid geven tot,
-niet ingrijpen (medeplichtigheid of zo?)

't gaat om hoe je ermee omgaat
pi_1671653
Suc6 ermee iig!
Ook even streamverslagen lezen enzo.
In uitzending was idd niets te zien, ja dat zij bovenop hem klom, maar kan uiteraard met veel knipplakwerk.
anjanjanjanjanjanjanjanjanjanjanjanjanjanjanjanja
pi_1671655
Heeft niet iemand een filmpje? Nu kan ik het niet beoordelen.
pi_1671685
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  dinsdag 18 september 2001 @ 20:28:08 #14
314 centa
Tis wat hoor!
pi_1671715
Nee Nee Nee
Waar ben ik?
  dinsdag 18 september 2001 @ 20:29:00 #15
12074 hoihepiet
ene enige echte
pi_1671721
quote:
Op dinsdag 18 september 2001 20:22 schreef Aernout het volgende:
Heeft niet iemand een filmpje? Nu kan ik het niet beoordelen.
Ja ik begrijp 't maar ik kan je vertellen dat 't precies zo is gegaan als in de streamverslagen ikzelf was verbijsterd over wat d'r zondagnacht gebeurd.

Op basis hiervan kan je nog niks beoordelen en ik hoef je ook niet over te halen. De sex die je vanavond gezien hebt was lettelijk verknipt, de "daad" die ze lieten zien was in feite zelfs nog korter omdat yorin wat stukjes achterelkaar geknipt heeft.

Om de verbijstering en omdat ik frenk verschrikkelijk ranzig vind mede door wat er zondag is gebeurd, yorin maakt 't feest compleet met een totaal verknipte uitzendig.

Het enige wat ik een beetje jammer vind is dat yorin hierdoor veel extra en gratis publiciteit zal krijgen maar mijn zegen heb je.

Ik heb een drankprobleem waar ik niet zat van word.
pi_1671751
Mijn steun heb je van harte.

e.e.a. staat ook al bij Frank aangeven bij de politie

pi_1671782
Diane is wel een meisje dat het concept nee=nee een beetje verwarrend maakt.

Ik weet dat ik hiermee de knuppel in het hoenderhok gooi maar hoe je het ook wendt of keert...Diane zat bvenop tijdens de daad en zei de volgende morgen doodleuk dat ze er van heeft genoten........

Dubbel!

Maak je niet druk! Morgen is vandaag al weer gisteren....
pi_1671798
Diane is inderdaad niet helemaal vrij te pleiten. Ze is zacht gezegd enigzins labiel.
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  dinsdag 18 september 2001 @ 20:36:45 #19
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_1671800
Diane is gewoon in de war en kan waarschijnlijk niets aan haar gedrag veranderen (ze heeft therapie nodig).

Heb net geprobeerd op de BB-chat met iemand van de redactie te spreken, maar ze geven helaas niet thuis. Ga morgen maar eens bellen denk ik.

Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_1671925
Ik heb de streamverslagen gelezen en de uitzending van vanavond gezien en ben het er absoluut niet mee eens dat ze is aangerand.

Ook ik vind Frank een ongelooflijke eikel die z'n lul achterna loopt maar ze heeft hem toch echt heel duidelijk zitten teasen en kroop zelf bij hem in bed, lag kreunend te zoenen en ging uit eigen vrije wil bovenop hem zitten.

Ook hebben we allemaal kunnen zien en horen en in de streamverslagen kunnen lezen dat dit dametje behoorlijk haar smoeltje open kan trekken en voor zichzelf op kan komen dus als ze dat werkelijk niet had gewild ben ik van mening dat ze dat dan ook niet had gedaan.

Dan kan je nog aanvoeren dat ze dronken was en geil en zich daarom heeft laten gaan maar dan moet je niet zuipen als je er niet tegen kan.

En als allerlaatste wil ik nog aanvoeren dat als zij dit achteraf gezien en ontnuchterd toch als een aanranding heeft ervaren, ze dit dan zelf ook wel aan had kunnen geven maar ze schaamde zich alleen omdat haar vader dit had gezien zoals we vanavond hebben gezien, sterker nog, ze zei letterlijk: "ik zou dit eigenlijk wel altijd willen maar dan in het gewone leven en niet op deze manier, dat het op tv komt" en dat zeg je niet als je het niet lekker vond laat staan dat ze zich aangerand zou voelen.

pi_1671961
Ik ben het er wl mee eens dat de redactie al veel eerder had moeten ingrijpen.... Toen zij hem aanvloog bv.
Maak je niet druk! Morgen is vandaag al weer gisteren....
  dinsdag 18 september 2001 @ 20:56:00 #22
215 misterDre
Paint it black!
pi_1672006
Ik ben het helemaal met je eens Tante Bep.

Beetje overspannen deze actie.
Maar succes ermee!

pi_1672061
Vanwege de relevantie plaats ik dit ook maar hier:

De mantel der liefde

Mijn eerste column van deze serie had een vrolijke moeten zijn. Snijdende observaties, optimistische satirische voorspellingen, een mooie start van het seizoen. Dat wordt hij niet. In de nacht van zondag op maandag is onder de ogen van duizenden internetters en minimaal twee redacties een misdrijf gepleegd. Diana werd aangerand –naar zeggen van de dader zelfs verkracht- door Frank en niemand heeft ingegrepen. Sterker nog, van alle kanten wordt het gebeurde weggemoffeld, onder het tapijt geveegd, totdat zelfs het slachtoffer niet meer denkt dat het om een misdrijf ging, maar dat ze gewoon zelf stom is geweest.

Het gebeurt heel veel meisjes, deze manier van aanranding. Ze flirten, ze zijn vrolijk, het rokje is misschien wat aan de korte kant, de handen zijn misschien wat vrijpostig. En als het moment daar is, en de jongen duwt letterlijk en figuurlijk ook na tien keer nee nog door, dan denken ze allemaal dat ze ook eigenlijk wel verplicht zijn om er nu mee door te gaan. Ze willen geen ruzie, ze zijn te moe om veel weerstand te bieden, emotioneel en fysiek te zwak om hem de deur uit te zetten. Veel meisjes zeggen nog veel minder vaak en minder duidelijk ‘nee’ dan Diane deed, maar de volgende dag voelen ze zich toch vies, ze douchen drie keer, ze verschonen de lakens, ze willen het er niet meer over hebben en ze besluiten dat ze nooit meer een druppel alcohol drinken. Ze voelen zich schuldig omdat ze de jongen zover hebben uitgedaagd, terwijl ze geen sex met hem wilden, ze voelen zich schuldig dat ze toch hebben toegegeven. Ze zijn sletten, in hun eigen ogen.

Het geval Frank heeft nog een extra dimensie. Hij weet namelijk zeker dat Diane gek op hem is, alleen heeft ze dat zelf niet door. Frank kent de vrouwtjes wel en weet beter dan zijzelf wat ze voelen en denken. Ik ken heleboel Franks (of is het Franken?), en ze kunnen je knettergek maken. Wat je ook tegen ze zegt, al gil je ze in het gezicht dat je ze niet moet, ze zullen het altijd opvatten als een liefdesverklaring. Om wanhopig van te worden. Ze dwingen je uiteindelijk om ze zo grof en bot mogelijk af te wijzen, en als je dat tenslotte doet storten ze zo volledig in dat je bijna omkomt in je medelijden en ze alleen nog maar wil troosten. Je hebt namelijk helemaal geen hekel aan ze, maar zodra je dat zegt slaat de balans weer om, weten ze zeker dat je toch van ze houdt en kun je weer opnieuw beginnen. In de verwarring van zo’n proces gebeurt het maar al te vaak dat het meisje ontdekt dat ze opeens sex heeft terwijl ze dat niet wou, en voelt zich daarna ook nog eens schuldig want nu denkt hij natuurlijk heleml dat ze hem leuk vindt, ander had ze het toch niet gedaan. Emotionele onderbuikchantage waarbij de dader zich gedraagt als slachtoffer, en het slachtoffer zich dus automatisch dader voelt.

Met verbijstering heb ik die nacht naar de streams zitten kijken, met nog meer verbijstering heb ik zojuist de uitzending bekeken. Mijn herinnering blijkt met me aan de haal, Frank is een lieve jongen en Diane wou best heel graag met hem naar bed, ze klimt zelfs bovenop hem! Als ik het niet met mijn eigen ogen had gezien en vooral met mijn eigen oren had gehoord zou ik het ook niet geloven. Zeker twintig keer heb ik Diane ‘Nee’ horen zeggen terwijl de twee in bed lagen, er wordt er geen ntje uitgezonden. Diane is een keer zelf bij Frank in bed gekropen –dat wordt uitgezonden-, maar vrij snel daarna vertrokken en werd daarna keer op keer door hem weer teruggetrokken in zijn bed –daar zien we niets van terug. Frank heeft haar voortdurend gekust, een paar seconden heeft ze –als gebaar- dat enigszins beantwoord, de paar seconden die vanavond zijn uitgezonden. Diane heeft eventjes bovenop Frank gezeten, maar wou daarna gelijk weg, werd tegengehouden door Frank. Gelukkig heb ik het met mijn eigen ogen gezien, gelukkig staan er op minimaal twee sites www.fokforum.nl en www.mediawatchers.nl gedetailleerde verslagen. Ik ben dus niet gek. Een willekeurige greep uit wat opmerkingen uit de verslagen van fok!:

quote:
Diane wil niet, en Frenk zegt ik doe toch niets.
…..
Frank zit de hele tijd 'alsjeblieft' te roepen en Diane zegt de hele tijd 'nee' te zeggen.
Kusgeluiden.
…..
Diane is terug in de slaapkamer en is laveloos! Ze wordt door Frenk de holbewoner in zijn bed gesleept. Maar hij doet niks met d'r zegt ie
….
Dianne zit nu bovenop frenk,..zucht...hijg, en probeert hem uit tel leggen dat ze echt niet wil, kus...lebber. Diane wil naar haar eigen bedje.
... maar mag niet van Frenkieboy.

het gesprek gaat als volgt:
Diane: nee
Frenk: alsjeblieft
(dit een keer of 10)
frenk laat diane niet gaan en duikt er steeds weer bovenop, diane probeert te zeggen dat ze 't niet wil.
…..
Dan stoppen ze even, dianne zegt nee, nee, frenk alsjeblieft. Dianne klimpt er bovenop, ff wat op en neer, dianne er weer af... nee nee, frenk mag ik alsjeblieft uit m'n bed?, frenk: alsjeblieft maak het af, alsjeblieft. Dianne, nee het is echt niet goed mag ik alsjeblieft naar m'n eigen bed? frenk: nee nee
Uit vrijwel alle streamverslagen spreekt dezelfde verbijstering die ik voelde. Als ik me er niet de hele dag over had opgewonden, was die verbijstering waarschijnlijk door de uitzending van vanavond gesust. Yorin heeft voor elkaar wat Veronica nooit gelukt is. Toen wachtte ik op manipulatie, valse weergaves van de werkelijkheid ten koste van bepaalde deelnemers; het gebeurde nooit. Nu voor het eerst hebben ze me rechts ingehaald. Een misdrijf is verdoezeld, bedekt met de mantel der liefde. De andere deelnemers beschermen hun medebewoner omdat ze niet weten wat ze ermee moeten. Diane beschermt Frank omdat ze om hem geeft, zich schuldig voelt en nog 100 dagen met hem door moet. De productie beschermt haar programma, omdat ze anders een schandaal blootleggen waar ze zelf aan medeplichtig zijn. “Je bent jong en je wilt wat” was vroeger de slagzin van Veronica. “Je bent wild en je jongt wat” maakten wij er als puber altijd melig van. De nieuwe slogun van Yorin:”Ze zijn wild en jong, en als een meisje nee zegt dan knippen we dat er gewoon uit.”


-edit- weet niet waarom al mijn diacritische tekens zo raar eruit komen te zien, hoop dat het nog een beetje leesbaar is...

Edit: Poging gedaan de 'vreemde tekens' leesbaar te maken.

[Dit bericht is gewijzigd door Cynix op 18-09-2001 23:02]

mooi he, alles
pi_1672065
Ik word wat eentonig maar ik ben het alweer eens met Tante Bep, die precies ook mijn mening weergeeft. En dan vraag ik me ook af: wat zou Diana ZELF hiervan vinden?? Kun je wel stellen dat de aangifte het belang van Diana te boven gaat maar dat vind ik wel heel erg veel gezegd. Wie kan en mag dat zo stellen? Ze zit niet in het gevang, hoor!!
dat ik dit nog mag meemaken!
  dinsdag 18 september 2001 @ 21:12:53 #25
749 TheMarco
www.i-marco.nl/weblog/
pi_1672188
Kan me de sentimenten wel voorstellen maar een praktische vraag rijst:

Kan een ander voor haar aangifte doen? Kan dat niet alleen met minderjarigen?

Iemand moet toch zelf een aanklacht indienen tegen de vermeende verkrachter?

Zijn er juristen in de zaal?

I'm definitely caught up in the wrong universe.
Oh, and The Net is Dead too...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')