abonnement Unibet Coolblue
  maandag 8 november 2004 @ 12:36:28 #1
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_23162866
Toen ik een jaar of 12 geleden door de liefde naar Limburg verhuisde dacht ik hetzelfde van wat velen van jullie waarschijnlijk denken, vooral stereotypes, saai land, niets te beleven, kortom Duitsland had alleen bestaansrecht door de autobahnen.

In de loop van de jaren ben ik met mijn vriendin steeds vaker de grens over gegaan, per fiets, brommer en per auto, steeds dieper Duitsland in.

Ik zie de laatste tijd wel vaker topics verschijnen met vraagje over wat te doen enz. in Duitsland, en vaak werden daar dezelfde antwoorden gegeven, conclusie dat kan makkelijker, vandaar deze poging tot een centraal Duitsland topic.

Duitsland ligt voor een groot deel van Nederland binnen handbereik en is voor een dagje uit makkelijk te rijden. De info die ik heb gaat vooral over het deel wat aan zuidelijk Nederland grenst, ik hoop dat andere grensbewoners/grensgangers dit topic aanvullen met hun tips en ervaringen.

Leuke winkelen
In het Ruhrgebied (zeg maar Venlo de grens over) liggen erg leuke winkelsteden, goed bereikbaar vanuit Nederland met trein en auto.
een korte samenvatting:

Krefeld



Leuk winkelen, goedkoop parkeren, niet zo sjiek als buurman Monchengladbach.
Leuk is dat vanaf Krefeld een stoomtreintje rijd, niet duur en je word een half uurtje ouderwets door elkaar geschud.
De dierentuin is ook de moeite van een bezoekje waard.
Vanaf 18 november is er kerstmarkt.
informatie op: www.krefeld.de

Monchengladbach



Leuke winkelstad, parkeren is iets duurder, maar nog lang niet zo duur als in Nederlandse steden, er is in Monchengladbach een mooie botanische tuin.
Ook in Monchengladbach is vanaf 18 november een kerstmarkt.
Enige minpunt is dat het winkelcentrum op de Abteiberg is gebouwd, gevolg, je moet altijd de heuvel op tijdens het winkelen.
informatie op: www.moenchengladbach.de/

Dusseldorf



Door vele Nederlanders een graag bezochte stad, leuk (maar duur winkelen) in de Aldstadt, flaneren langs de Rijn, begin November is er al sinds een paar jaar de start van het WK langlaufen, erg apart om een keer te zien. Verder is Dusseldorf beroemd om z'n kerstmarkt en de Kermis.
Leuk is een bezoekje aan Aquazoo Löbbecke Museum al ben je daar rustig een dag mee bezig.
Parkeren is er erg duur.
informatie op www.duesseldorf.de/de/

Keulen



Dé winkelstad van het Duitse grensgebied, groot, veel en druk dat is Keulen kort samengevat, parkeren in het centrum is loeiduur, beter de auto neerzetten in de parkeergarage bij de zoo (2, 60 per dag) en dan met de metro het centrum in.
De Zoo is op zich zelf al een leuk dagje uit, vergeet verder de dom niet met een bezoekje te vereren. Een rondvaart is een leuke pauze voor de vermoeide winkelvoeten en is nog goed te betalen.
informatie op: http:www.koln.de

Centro



Een speciale vermelding is voor het overdekte Centro in Oberhausen, dicht aan de snelweg, gratis parkeren in gigantische parkeergarages, heel erg veel winkels (van kleding tot platenzaak) genoeg om je bankrekening leeg te kopen en je schoenzoelen op te verslijten. Het allermooiste van Centro is dat alle winkels van maandag tot en met zaterdag (!!!!!) open zijn van 10 uur in de morgen tot 20 uur in de avond, verder zijn er bij Centro nog verschillende uitgaansgebieden en een grote arena waar naast ijshockey ook regelmatig grote artiesten optreden.

Voor een middagje winkelen, zijn stadjes als Kleve, Viersen enz. de moeite waard, klein maar gezellig.

openingstijden
Das lastig in Duitsland, de winkels mogen open zijn van 6 uur in de morgen tot 20.00 uur in de avond. Om 6 uur gaan de meeste bakkerijen open, maar verder nog niets, de grote supermarkten in de buitengebieden van de steden gaan zo rond 8 uur half 9 open, gaan vaak pas (ook op zaterdag) om 20.00 uur weer dicht en de winkelcentra gaan meestal rond 9 uur half 10 open en op de sluitingstijden is geen pijl te trekken, je kunt als regel aanhouden, hoe groter de stad, hoe langer de winkels open zijn, let wel, het is nergens centraal geregeld zoals in Nederland, ook in stadcentra zullen er winkels zijn die tot 20.00 uur open zijn.

In kleinere stadjes en dorpen gaan de winkels meestal rond half 9 open en gaan rond half 7 in de avond dicht. Behalve op Zaterdag dan zijn vooral in de kleinere dorpjes de winkels vanaf 12 uur dicht.

Voordeeltjes

Wat is er goedkoop in Duitsland ?

- benzine (Diesel niet)
- electronica, verschil tussen Nederland en Duitsland kan bij een tv o.i.d. oplopen tot een paar 100 euro, ook digicams (foto en video) zijn in Duitsland goedkoper
- drank
- en een laatste onverwachte: dierenbenodigdheden.

Koopzondagen

Komen niet zo vaak voor in Duitsland, ze worden daar verkaufsoffene Sonntagen genoemd, even bellen met de vvv in de stad waar je heen wilt en ze kunnen je alle info geven.

Attractieparken!

In Duitsland heb je ook meerdere attractieparken die zeer de moeite waard zijn

Europa Park:
Een groot park, met echt veel achtbanen! Je kan er ook goed eten enzo, en het is leuker/groter vind ik dan Walibi oid. De meeste imposante coaster is toch wel Silver Star Het is wel ver rijden, het ligt in Rust.


Movie Park Germany
Vroeger ook Warner Brothers Movie World. Niet echt een speciaal park, wel leuk voor een dagje. Ligt niet ver van de Nederlandse grens, Bottrop (Nordhrein Westfalen)


Phantasialand
Een park wat ook nog te doen is vanuit Nederland, het ligt in Brühl, Nordrhein Westfalen. Leuk park, met een nieuwe achtbaan dit jaar


Ik mis vast nog wel parken, maar ik ga nu eten

Heidepark
Een park met echt een enorm grote houten achtbaan De rest is ook leuk, het is wel een eindje rijden naar het park (Soltau).


Ik zal de komende tijd telkens weer wat info toevoegen over andere leuke dingen, (pretparken enz.) op of aanmerkingen zijn altijd welkom.

[ Bericht 4% gewijzigd door DutchTrain op 03-12-2006 13:04:44 ]
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_23163320
quote:
Op maandag 8 november 2004 12:36 schreef Klonk het volgende:

Centro

[afbeelding]

Een speciale vermelding is voor het overdekte Centro in Oberhausen, dicht aan de snelweg, gratis parkeren in gigantische parkeergarages, heel erg veel winkels (van kleding tot platenzaak) genoeg om je bankrekening leeg te kopen en je schoenzoelen op te verslijten. Het allermooiste van Centro is dat alle winkels van maandag tot en met zaterdag (!!!!!) open zijn van 10 uur in de morgen tot 20 uur in de avond, verder zijn er bij Centro nog verschillende uitgaansgebieden en een grote arena waar naast ijshockey ook regelmatig grote artiesten optreden.
Ik kan het mishebben hoor, maar in het Centro heb ik ALLEEN maar kleding / telefoon winkels en af en toe een eet/vreet tent gezien. Absoluut niet veel variatie in de winkels.

Al is het wel heel mooi om er eens rond te lopen natuurlijk
  maandag 8 november 2004 @ 13:01:55 #3
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_23163447
je hebt idd mis.

Centro heeft idd veel kledingwinkels, maar o.a. een disneywinkel, computergame winkel, grote warenhuizen zoals Galleria Kaufhoff, een paar drogisterijen, kruidenwinkels, en een apart gedeelte voor kleine winkeltjes met allerlei kleine dingetjes en als je niets te eten hebt gezien, dan heb je de coca cola oase over het hoofd gezien.
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_23163785
In het Centro zitten aardig wat kledingwinkels, gelukkig hier en daar ook nog wat andere winkels zoals al genoemd. Daarnaast heb je nog de Promenade. Allemaal restaurants (vooral toch ketens) en bars.

Van de genoemde steden vind ik Köln en Düsseldorf toch wel het leukste.

In Düsseldorf parkeer ik altijd tussen de Altstadt en het nieuwe gedeelte (Schauspielhaus). Geweldig vind ik de P&C, en dan vooral de Boutique in de kelder. Ze hebben nu ook in de Altstadt een H&M alleen voor jeudigen. Ook wel heel leuk.
Daarnaast heb je natuurlijk Saturn (voor Electro, soort Mediamarkt) met leuke aanbiedingen. In de Shadowarcade in de kelder kun je lekker en leuk eten (italiaans, japans, koreaan en nog een paar leuke toco's). In de Altstadt kun je ook lekker een Alt gaan drinken. (In Köln natuurlijk een Kölsch).
Daarnaast lekker een mok koffie drinken bij een van de 3 Starbucks.

Krefeld heeft een Mediamarkt, Mönchengldadbach 2 Saturns. Dus voor de electrocnia vanuit Venlo gezien allebei niet ver weg.

Bij Köln heb je ook een IKEA (Kaarst). De prijzen zijn soms goedkoper en soms duurder dan in Nederland. (+- 25 minuten vanuit Venlo).

Duits bier en sterke drank is ook de moeite waard te kopen in Duitsland.

In het Ruhrgebied vindt je ook een tal van leuke voetbalclubs:
onder ander: Borussia MG, Borussia Dortmund, VFL Bochum, Bayer Leverkusen
1 FC Köln, Schalke.

[ Bericht 29% gewijzigd door bassieVL op 08-11-2004 13:25:33 ]
Stop rockin' the boat.
  Moderator maandag 8 november 2004 @ 18:40:58 #5
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_23171612
En opgenomen in het Centrale landenoverzicht.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_23184823
Uitgaan in Duitsland kan ook heel leuk zijn.
Zo heb je de E-dry in Geldern (meestal is de helft van de bezoekers Nederlands.), het Delta Park in Duisburg, een uit Circustenten bestaande Discotheek. PM in Moers schijnt ook goed te zijn. Bij de laatste moet je er wel aan denken dat je net gekleed bent en niet te sportief of sportschoenen aan hebt (je ziet dat men in Duitsland toch wat netter uitgaat).

In 2006 heb je natuurlijk het Wereldkampioenschap voetbal. De stadions die gebruikt worden zijn allemaal verbouwd of zelfs nieuw gebouwd (Berlin, Dortmund, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Hannover, Kaiserslautern, Köln, Leipzig, München, Nürnberg und Stuttgart). Dus zeker de moeite waard als je kaartjes kunt bemachtigen. Vanaf 1 februari 2005 begint de kaartverkoop.

Vlak over de grens bij Venlo heb je onder andere de Kriekenbecker Seeen. Daar kun je mooi fietsen/wandelen en in de winter bijvoorbeeld schaatsen. Het zijn een aantal gigantische zeeën. Vlakbij heb je ook de Blaue Lagune. Een meertje met strand waar in de zomer veel gezwommen wordt en ook gewaterskied kan worden. Wel moet je entree betalen.
Stop rockin' the boat.
pi_23184857
quote:
Op maandag 8 november 2004 12:56 schreef renkie het volgende:

[..]

Ik kan het mishebben hoor, maar in het Centro heb ik ALLEEN maar kleding / telefoon winkels en af en toe een eet/vreet tent gezien. Absoluut niet veel variatie in de winkels.

Al is het wel heel mooi om er eens rond te lopen natuurlijk
Dat was een paar jaar terug niet zo
Dat is 'helaas' (of juist niet) veranderd..

Maar binnenkort hebben ze daar ook een Saturn
pi_23184888
quote:
Op dinsdag 9 november 2004 09:20 schreef ijsmeis het volgende:

[..]

Dat was een paar jaar terug niet zo
Dat is 'helaas' (of juist niet) veranderd..

Maar binnenkort hebben ze daar ook een Saturn
Saturn is een onderdeel van MediaMarkt en die zijn overal in duitsland
Cuore Sportivo
pi_23184979
quote:
Op dinsdag 9 november 2004 09:23 schreef alki het volgende:

[..]

Saturn is een onderdeel van MediaMarkt en die zijn overal in duitsland
Ja. Dus? .
Ik zeg alleen even dat ze die binnenkort dus ook in Centro hebben.
Dan hebben ze tenminste weer wat meer 'andere' winkels dan kledingwinkels .
pi_23185868
Ben wel blij dat er wat meer variatie is bij het Centro. Voor kleren zit je er altijd goed. Als je FC Bayern fan bent ook
Dus een Saturn is wel een aanwinst (nummertje 100 in Duitsland). Aan het begin zat er ook nog een grote cd/dvd winkel. Maar die heb ik na de eerste keer ook niet meer gezien.

Stop rockin' the boat.
  dinsdag 9 november 2004 @ 10:22:17 #11
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_23185897
je bedoelt HMV die zit ergens halverwege, op de eerste verdieping.
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_23185936
quote:
Op dinsdag 9 november 2004 10:22 schreef Klonk het volgende:
je bedoelt HMV die zit ergens halverwege, op de eerste verdieping.
die zat ergens halverwege. Maar de laatste keer dat ik er was was die er dus niet meer. Volgens de site dus ook niet meer.
Stop rockin' the boat.
  dinsdag 9 november 2004 @ 10:25:45 #13
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_23185953
das kut, ben er al een tijdje niet meer geweest , ze hadden daar altijd mooi vinyl en een veel import.......
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_23186104
ben nu ook 5 á 6 maanden niet meer geweest. Zoals gezegd was de HMV al snel weer weg.

Je moet er ook niet te vaak komen, daarnaast zijn er zoveel leuke alternatieven in het Ruhrgebiet. Met mooi weer loop ik toch liever in Düsseldorf of Köln.

In Köln is trouwens ook een mega grote muziekinstrumentenwinkel. Midden in het Centrum. Denk dat de meeste muzikanten deze winkel wel kennen. http://www.musicstorekoeln.de 3000m² showroom.
Ook heb je iets buitenaf een grote Saturn (in de buurt van het Mediapark). Schijnt de grootste cd afdeling te hebben van ... ( weet nu niet meer of het duitsland of europa was).

In het Ruhrgebiet zijn ook vaak leuke concerten van wereldsterren. Denk aan locaties als Köln Arena, Arena Auf Schalke, Ruhrstadion enzovoort. Vaak dichterbij dan de Ahoy of Arena.
www.eventim.de of www.kartenhaus.de voor tickets en agenda.
Stop rockin' the boat.
  zaterdag 13 november 2004 @ 19:11:48 #15
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_23293726
Zo, we hebben onze voetjes vandaag moe gelopen in CentrO, een gouwe tip ga niet op een zaterdagmiddag zo voor de kerst, het was druk, maar dan ook druk in de overtreffende trap, buiten was de kerstmarkt in opbouw.

Voor de kenners ze hebben de rijrichting ook veranderd op het terrein, je kunt vanaf garage drie niet meer gelijk naar de grote weg, maar moet in een lange file het halve terrein over.
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_23299416
quote:
Op dinsdag 9 november 2004 09:23 schreef alki het volgende:

Saturn is een onderdeel van MediaMarkt en die zijn overal in duitsland
Volgens mij is Saturn een concurrent hoor...

In Duitsland zit de drogisterijketen DM. En laat dat nou mijn favoriet zijn
Voordeel van Duitse supermarkten is ook dat ze er zoveel dingen hebben die je in Nederland niet kunt kopen. Milka, Kinder, diverse soepen, Bratwurst
pi_23323555
quote:
Op zondag 14 november 2004 00:56 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

Volgens mij is Saturn een concurrent hoor...
allebei onderdeel van de Metro Group.

En inderdaad duitse supermarkten zijn zeer OK.
Stop rockin' the boat.
  maandag 15 november 2004 @ 10:13:59 #18
105703 Vunn
Niet te verwarren met mamaboo
pi_23323612
Vind Duitsland zowieso erg leuk. Meestal beleefde en aardige mensen, goed eten en prachtige steden (Marburg, Cochem, Bonn enz.)
I've heard it could take days to explore this site
pi_23326233
quote:
Op maandag 15 november 2004 10:10 schreef bassieVL het volgende:

[..]

allebei onderdeel van de Metro Group.

En inderdaad duitse supermarkten zijn zeer OK.
Lekker groot ook
  maandag 15 november 2004 @ 12:51:38 #20
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_23326537
Zo, nu het kouder word ga ik wat tips geven over langlaufen/wintersport op rijafstand van Nederland, dat we in Bayern en de alpen lekker kunnen skieen dat weten we allemaal, wat ook iedereen weet is dat je kunt wintersporten in Winterberg, leuk als je van andere Nederlanders houdt, niet leuk als je op zoek bent naar rust en een wat minder massaal gebeuren.

We gaan hiervoor naar de Eifel, de Eifel begint net onder Aachen en is bij vele bekend door lieve kleine stadjes, vakwerkhuizen, het voorbeeld hiervan is natuurlijk Monschau ( www.monschau.de ) vooral in deze tijd, zeg maar de pre kersttijd is dat een uitstapje waard (gezellige kerstmarkt) maar ook hier veel Nederlanders.



Terug naar de sneeuw (als die er ligt tenminste) daarvoor kun je prima terecht in wat zo mooi de Schnee Eifel word genoemd, de naam zegt het al, sneeuw is hier vrij zeker, leuke plaatsjes om in alle rust te kunnen langlaufen, rodelen en in beperkte mate (de heuvels zijn hier niet veel hoger dan een 900 meter) skieen. kun je terecht in de plaatsjes die rond Hellenthal ( www.hellenthal.de ) liggen, denk hierbij aan Blumenthal en Harperscheid. De Schnee eifel ligt globaal naast de Haut Fagne, dus makkelijk te doen op een dagje.



Verwacht in deze gebieden niet het vertier van bijvoorbeeld Winterberg, verwacht wel lagere prijzen, mooier landschap, rust en stilte, zelfs als het druk is. Skies, langlauflatten en ander spul is gewoon te huur.

Sowieso is de Eifel als sneeuwgebied aan te raden, maar het gebied rond Hellenthal, Weisserstein ligt het hoogste en heeft de meeste kans op sneeuw.

Meer info over de eifel vind je op www.eifel.de
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_23326781
En hier maar even de kerstmarkten op een rij

AACHEN 21.11. - 20.12.2004
AHAUS 02.12. - 12.12.2004
AUGSBURG 25.11. - 24.12.2004
BADEN-BADEN 26.11. - 21.12.2004
BAD HÖNINNGEN 26.11 - 29.11.2004
BAD IBURG 29.11.- 30.11.2004
BAD WIMPFEN 26.11 - 28.11.2004 (Dan ieder weekend van vr. tot zon.)
BAYREUTH 28.11. - 23.12.03
BEDBURG 11.12 - 12.12.2004
BERLIN 22.11. - 21.12.2004
BERNKASTEL KUES 27.11. bis 19.12.2004
BIELEFELD 22.11. - 23.12.2004 en 27. - 30.12.2004
BONN 19.11. - 23.12.2004
BRANDENBURG 27.11. - 19.12.2004
BREMEN 25.11. - 23.12.2004
BRÜHL 04.12.2004
COCHEM 27.11. - 19.12.2004
COESFELD 02.12. - 05.12.2004 (Marktplaats (voetgangerszone))
DORTMUND 18.11. - 23.12.2004
DRESDEN 25.11. - 24.12.2004
DÜSSELDORF 18.11. - 23.12.2004 (Altstadt)
DÜSSELDORF 18.11. - 23.12.2004 (Shadowplatz)
EMMERICH 1.tot 2. Advent
ERFURT 28.11. - 20.12.2004
ESSEN 18.11 - 23.12.2004
FRANKFURT (Flughafen) 26.11. - 20.12.2004
FREIBURG IM BREISGAU 22.11. - 23.12.2004
GOSLAR 24.11. - 29.12.2004
HANNOVER MÜNDEN 26.11. - 31.12.2004
KLEVE 26.11. - 05.12.2004
KOBLENZ 20.11. - 22.12.2004
KÖLN 22.11. - 23.12.2004
LEIPZIG 25.11. - 20.12.2004
LUDWIGSBURG 25.11. - 20.12.2004
MAINZ 25.11. - 23.12.2004
MONSCHAU 26.11.- 21.12.2004
KASSEL 22.11. - 23.12.2004
MÜNCHEN 26.11. - 23.12.2004
MÜNSTER 22.11 - 23.12.2004
NÜRNBERG 26.11. - 24.12.2004
OBERHAUSEN Altstadt 20.09. - 21.12.2004
OBERHAUSEN Centro 18.11. - 23.12.2004
OLDENBURG 25.11. - 22.12.2004
OSNABRÜCK 24.11. - 22.12.2004
PADERBORN 24.11. - 23.12.2004
RÜDESHEIM 24.11. - 21.12.2004
SAARBRÜCKEN 25.11. - 23.12.2004
SCHWERIN 25.11. - 22.12.2004
SIEGBURG 27.11. - 19.12.2004
STUTTGART 26.11. - 23.12.2004
TRIER 26.11. - 22.12.2004
ULM 26.11. - 22.12.2004
WEIMAR 26.11. - 21.12.2004
WERDER (Havel) 04.12. - 05.12.2004 (kasteelterrein van Caputh)
WORMS 24.11. - 21.12.2004
WÜRZBURG 26.11. - 23.12.2004
XANTEN 26.11. - 21.12.2004

PS. In Duitsland zijn de kerstmarkten 7 dagen per week geopend van 11.00 tot 20.00 uur.
Ook op zaterdag en zondag.
De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en mogen tot 20:00 uur open zijn. Op zon- en feestdagen zijn de winkels gesloten.
  maandag 15 november 2004 @ 13:22:55 #22
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_23327117
Superlijstje, een toevoeging:

vergeet niet dat dit de kerstmarkten in grote en middelgrote plaatsen zijn, ook vele kleinere stadjes en dorpen hebben zeer gezellige kerstmarkten.
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_23416684
Jullie kunnen IN KEULEN ook GRATIS PARKEREN...
Er is een parkeerplaats onder de Severinsbrug (Severinsbrücke) op de rechte rijnzijde (dus daar waar de Dom NIET staat ;-)). Je kunt er parkeren en van daar met de tram lijnen 7 of 8 drie stationen naar "Neumarkt" rijden (Kost voor drie stationen alleen maar 1,60Euro of zoiets).
Alleen 's vrijdags is er markt, dan mag je er niet parkeren. Ik ben niet zeker of het ook 's zaterdags soms markt ist, maar ik denk van niet (ik zal binnenkort ff kijken)...
Als me nog verdere tipps invallen, schrijf ik ze hier op...

Ik vind het mooi, dat ook Nederlandsers Duitsland graag hebben, want ik hou ERG van Nederland ;-)
  zaterdag 20 november 2004 @ 13:12:53 #24
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_23444842
Goeie tip, ik ga het bij ons volgende dagje Keulen gelijk proberen.

Meer info over een leuke kerstmarkt (ben er vorig jaar geweest en was toen erg gezellig) in Duisburg vind je op www.duisburg.de en dan op weinachtsmarkt klikken, of via http://www.duisburg-information.de/index_weihnacht.html

Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_28225674
*kick*
Ik wil misschien wel deze zomer een weekje naar Duitsland, met de trein of auto. Ik zou het leuk vinden om tips te krijgen welke Duitse steden erg leuk zijn in de zomer. Berlijn en Kassel ben ik al geweest, zo ook de omgeving Oldenburg/Bremen.

Wat ik graag wil: mooie omgeving, (redelijk) rustig, water (meer of zee) en het liefst wat leuke bezienswaardigheden in de omgeving.
One of the least benightedly unintelligent life forms it has been my profound lack of pleasure not to be able to avoid meeting.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')