abonnement Unibet Coolblue
pi_37624544
*CD collectie van Falco afstoft

*VH1 Classic aanzet
pi_37632886
Hmm, die van Falco ken ik helemaal niet.
pi_37640377
quote:
Op zondag 7 mei 2006 17:33 schreef k_man het volgende:
Hmm, die van Falco ken ik helemaal niet.
Wiener Blut heb je ook nog. Gaat volgens mij net zo hard over drugs
pi_38170223
Morgen.

Net nog wat info opgezocht over de Werkbundsiedlung.

Helaas wordt er regen voorspeld.
pi_38343055
Zow, weer terug. Ik heb:
- niet Weens gewalst;
- geen Wiener schnitzel gegeten;
- me niet in een koetsje laten vervoeren;
- paleis Schönbrunn overgeslagen;
- niks gedaan dat met Sissi verband hield;
- geen Mozart kugeln gegeten;
- de Spaanse rijschool niet bezocht;
- geen Sachertorte gegeten;
- wél een prima lang weekend gehad.

pi_38345017
quote:
Op maandag 29 mei 2006 20:00 schreef k_man het volgende:
Zow, weer terug. Ik heb:
- niet Weens gewalst;
Dat lijkt me logisch, want volgens mij is het balseizoen alweer voorbij
quote:
- geen Wiener schnitzel gegeten;
Schande
quote:
- me niet in een koetsje laten vervoeren;
Groot gelijk, die dingen zijn veel te duur
quote:
- paleis Schönbrunn overgeslagen;
quote:
- niks gedaan dat met Sissi verband hield;
Je bent langs de Hofburg gewandeld en daar heeft Sissi ook gewoond. Zo!
quote:
- geen Mozart kugeln gegeten;
Zonde
quote:
- de Spaanse rijschool niet bezocht;
Ik ook nooit Die waren ongetwijfeld dicht met Hemelvaart
quote:
- geen Sachertorte gegeten;
Mis je niet zo veel aan. Bovendien is Sacher best duur
quote:
- wél een prima lang weekend gehad.
Like duh
pi_38345514
OK, ik heb geen dingen gedaan omdat ze met Sissi te maken hebben. En stiekem heb ik wel een doosje kugeln op het vliegveld gekocht (vast veel te duur, maar ach), alleen heb ik strikt genomen geen Mozart kugeln in Wenen gegeten.
pi_38347814
quote:
Op maandag 29 mei 2006 21:09 schreef k_man het volgende:
OK, ik heb geen dingen gedaan omdat ze met Sissi te maken hebben. En stiekem heb ik wel een doosje kugeln op het vliegveld gekocht (vast veel te duur, maar ach)


Tip voor iedereen die naar Wenen gaat: koop je mozartkugeln gewoon in de supermarkt, daar zijn ze het goedkoopst. Dus vergeet de toeristenwinkels en het vliegveld.
quote:
alleen heb ik strikt genomen geen Mozart kugeln in Wenen gegeten.
In Schwechat dan
pi_38347961
Ook niet. Thuis pas.

En supermarkten zijn niet open op zondag. Of Hemelvaart. Of zaterdagnamiddag. Nou ja, vrijwel nooit dus.
pi_38348130
Verslagje:

donderdag 25 mei
Uiteindelijk nipt op tijd de vlucht (¤ 269,29) gehaald. Een uur van tevoren op Schiphol zijn is dus écht onvoldoende als het druk is en/of je pech hebt. Na aankomst in Wenen eerst met de S-bahn van het vliegveld naar Wien Mitte (¤ 3,00) en daar een 72-uur Wenen gekocht, geldig in bus, tram en metro (¤ 12,00).

Even de bagage droppen en een beetje opfrissen in het hotel; een vijfsterren design hotel, prima gelegen aan de rand van de binnenstad, schuin tegenover het Rathaus. Met een glas champagne als welkomstdrankje en een portier die de bagage naar de kamer draagt.

Dan snel de stad in, om vandaag nog zoveel mogelijk zien van de binnenstad, want het loopt al tegen het eind van de middag. Natuurlijk naar de Stephansdom en verder o.a. het parlementsgebouw, het Rathaus, de Votivkirche, universiteit, Mölkerbastei, Hofburg, etc. Grauw weer, dus vrijwel geen foto's gemaakt.

Dan wordt het tijd om te eten en Akakiko is de eerste aantrekkelijke optie waar ik langskom; een modern Japans tentje met aantrekkelijke prijzen. Een Japans biertje, misosoepje en een bord sashimi kosten samen slechts ¤ 16,90. Verderop in dezelfde straat als desert een ijsje met tartufo smaak gekocht (¤ 2,20) en nog wat verder gelopen door het centrum, waar nu het donker wordt veel gebouwen mooi aangelicht worden. Nog even een colaatje gehaald bij een kiosk (¤ 2,00) en dan terug naar het hotel.

vrijdag 26 mei
Eerst wat restpunten in het centrum afhandelen waar ik gisteren niet aan toe gekomen ben; de Postsparkasse van Otto Wagner en de prachtige voetgangers c.q. metrobrug daar vlakbij. Trouwens ook één van de locaties uit Before Sunrise.

Vanaf hier is het Hundertwasser Haus op loopafstand. Het pand is een must en de moeite waard, maar er omheen is het wel héél erg toeristisch. Alles in zogenaamde Hundertwasser-stijl, waaronder een heel winkelcentrum met allerlei souvenirs, horeca en prullaria. En het 'toilet of modern art' (¤ 0,60): toiletten betegeld in grillige Hundertwasser-achtige patronen. Iets verderop in dezelfde buurt nog het Kunsthaus Wien, eveneens van Hundertwasser. Alleen van buiten bekeken. Al met al is het wel leuk, maar toch behoorlijk kitsch en uitgemolken. Geluncht met een broodje 'Leberkäse' (¤ 3,80), dat in niets doet denken aan een broodje leverkaas. Dit is met dikke plakken lauwwarm vlees en een flinke klodder ketchup. Goed te eten.

Naar de dichtstbijzijnde metrohalte gewandeld en met de U3 naar Gasometer. Valt een beetje tegen. Het nieuwe 'megaplex' ding wat ze er bij gebouwd hebben is een lelijke doos, die door veel gekleurd glas uitstraling moet krijgen en waarbinnen alleen een paar tieners rondhangen. De winkels in de Gasometer zelf zijn weinig boeiend en de flat die ertegenaan gebouwd is, is van een afstand wel spectaculair als groots gebaar, maar blijkt bij nadere inspectie qua materialisatie en detaillering niet erg fraai. Tijd om hier weg te gaan.

Terug met de U3 tot aan Karslplatz. Voor de prachtige oude metrohaltegebouwtjes van Otto Wagner en voor Secession met het beroemde fries van Gustav Klimmt. De rest van hetgeen er op dit moment in Secession te zien valt, is trouwens totaal oninteressant.

Het is nu ietsje beter weer dan gisteren, dus eventjes terug naar de binnenstad om wat foto's van gisteren in te halen. Dan op zoek naar Figlmuller voor de beroemde schnitzels. Hoewel ik er vroeg ben, zelfs voor zevenen, staat er een flinke rij buiten te wachten op een vrijkomend plaatsje binnen. Ook bij de tweede vestiging, om de hoek, is dat het geval. Het regent inmiddels en ik ga echt niet in de stromende regen staan wachten tot ik naar binnen mag om een schnitzel te eten!

Dan maar snel een ander restaurantje in de buurt zoeken. Dat is snel gevonden in de vorm van Go Wok, ook weer zo'n modern, lekker goedkoop Aziatisch eetcafé. Voor soep, hoofdgerecht, dessert en bier hoef ik uiteindelijk slechts ¤ 17,10 af te rekenen.

zaterdag 27 mei
Tijdens het ontbijt in de serre van het hotel klettert de regen keihard op het glazen dak. Wat te doen? Het oorspronkelijke plan doorzetten (Karl Marxhof) of de veiliger optie: een museum induiken? Na het ontbijt regent het al ietsje minder hard, dus ik neem de gok. Aangekomen bij het indrukwekkende complex is het al zo goed als droog. Het zal later verder opklaren tot een prachtig mooie, zonnige dag. Deze dag zal in het teken staan van architectuur uit het begin van de twintigste eeuw.

Het Karl Marxhof is de moeite zeker waard. Fraai van architectuur en imposant van grootte. Het plan om een rondje eromheen te lopen laat ik maar varen: dat kost erg veel tijd, en aangezien het complex toch symmetrisch is kan ik ook wel toe met de helft.

Terug bij de metrohalte opnieuw de vraag wat te doen: hier wat eten kopen bij een van de winkeltjes of daarmee wachten tot later? Wachten maar, want het ontbijt was pas om half tien en het is nu nog maar net na twaalven. Hup, met de U4 zo ongeveer het hele traject af tot aan de halte Braunschweiggasse. Waar, zo blijkt, natuurlijk geen eettentje te vinden is.

Dit is het 13e van Wenen; een sjieke wijk met veel grote, vrijstaande villa's in een groene omgeving. Hier heeft Adolf Loos een vijftal villa's ontworpen die op loopafstand van elkaar liggen. De ontwerpen van Loos zijn vaak van buiten niet zo speciaal; de buitenkant is namelijk vooral een afgeleide van de binnenkant. Bezoeken gaat niet, want dit zijn nog altijd privé woningen. Niet dat het veel geeft, de villa's van Loos dienen vooral als aanknopingspunt om een route te wandelen door deze mooie, wel een beetje levensloze wijk, waar echter ook genoeg andere mooie huizen staan.

De route voert uiteindelijk naar de Werkbund Siedlung uit 1932, een vervolg op de Weissenof Siedlung in Stuttgart. In wijkje mochten de Oostenrijkse toparchitecten en enkele internationale sterren huizen ontwerpen die het toppunt van modern wonen moesten zijn. Als enige Nederlander heeft Rietveld hier een blok huizen ontworpen. Verder naast wederom wat werk van Loos blokjes huizen van Hoffmann en de Fransman Lurçat als fraaiste ontwerpen.

Gelukkig is aan de rand van het wijkje tenminste een supermarkt, waar even een hapje en drankje gekocht kan worden (¤ 2,49).

Terug wandelen naar metrohalte Unter St. Veit voor de U4, overstappen op de U2, uitstappen bij de universiteit, daar tram 41 nemen naar Scheibenbergstrasse en uiteindelijk nog op een redelijke tijd aankomen bij Haus Moller van, alweer, Adolf Loos. Dit is een villa die ook qua gevel ijzersterk overkomt en die herkend zal worden door mensen die in Nederland vaak per trein reizen: een afbeelding ervan is te vinden in enkele intercity's.

Voor mij is het één van de allerfraaiste panden in Wenen. Tegenvaller: ervoor staat een hokje met bewaking. Als ik foto's wil maken wordt me verteld dat hier een ambassadeur woont en fotograferen verboden is (thuis blijkt dat van deze beroemde villa online inderdaad verrassend weinig foto's te vinden zijn). Wie de straten in deze wijk verder bergop volgt wordt beloond met een mooi uitzicht over de heuvels rond de stad. Ietsje minder mooi, omdat het weer begonnen is te regenen.

Inmiddels een dringende behoefte aan een toilet, dus terug met de tram naar de universiteit en snel naar de Mac vlakbij. Als je een topic opent over Macs in den vreemde moet je hier eigenlijk sowieso wel even naar binnen gaan. Er staan echter flinke rijen en er staat niks op de kaart dat er in Nederland niet op staat. Dat wordt dus geen Mac!

Direct naast de Mac zit Mister Lee en ach, als ik de vorige twee avonden al met stokjes gegeten heb, waarom dan niet nog een derde keer? Ook dit is weer zo'n modern, mild geprijsd Aziatisch restaurant. Een driegangen menu, een biertje en voor ¤ 14,50 ben ik klaar.

Ik had nog het idee tram 1 of 2 te nemen langs de ring en alle imposante gebouwen daarlangs, maar die gebouwen heb ik in de afgelopen dagen allemaal al gezien en het regent nu echt keihard, dus ik kies voor het hotel en de douchekop ter grootte van een soepbord...

zondag 28 mei
De dag begint zoals de vorig eindigde: met regen. Ik heb nog tijd om iets te doen voor ik naar het vliegveld moet en kies voor het nabijgelegen nieuwe museumkwartier. Ik heb net te weinig tijd om ook echt een museum te bezoek, dus beperk me tot het bekijken van het complex. Daarbij gehinderd door de onophoudelijke harde regen.

Na een uurtje hou ik het voor gezien en ga terug naar het hotel. Bagage ophalen, uitchecken en betalen (¤ 480,00). Dan per metro en S-bahn (¤ 3,00) naar het vliegveld. Verwarrend: dezelfde S-bahn heet in de ene richting S2, maar in de omgekeerde richting S7.

Nu gelukkig wel mooi op tijd op het vliegveld. Genoeg tijd om nog even wat te eten (¤ 11,20) en een souveniertje te kopen: een blikje Mozart kugeln (¤ 11,50).

Totale kosten voor vier dagen Wenen: ¤ 856,08

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 29-05-2006 22:10:12 ]
pi_38348957
quote:
Op maandag 29 mei 2006 22:02 schreef k_man het volgende:
Ook niet. Thuis pas.

En supermarkten zijn niet open op zondag. Of Hemelvaart. Of zaterdagnamiddag. Nou ja, vrijwel nooit dus.
Er is bijna geen supermarkt die op zaterdagmiddag niet open is. Alleen winkels buiten het centrum en bakkers zijn op zaterdagmiddag dicht. De Billa op het Franz-Josefsbahnhof en bij het Prater zijn bovendien op zondag open en de kans is groot dat ze dat op Hemelvaart ook open zijn.

En anders had je altijd nog de vrijdag om je boodschapje te doen. Mij houd je niet voor gek
pi_38349175
quote:
Op maandag 29 mei 2006 22:05 schreef k_man het volgende:
Het is nu ietsje beter weer dan gisteren, dus eventjes terug naar de binnenstad om wat foto's van gisteren in te halen. Dan op zoek naar Figlmuller voor de beroemde schnitzels. Hoewel ik er vroeg ben, zelfs voor zevenen, staat er een flinke rij buiten te wachten op een vrijkomend plaatsje binnen. Ook bij de tweede vestiging, om de hoek, is dat het geval. Het regent inmiddels en ik ga echt niet in de stromende regen staan wachten tot ik naar binnen mag om een schnitzel te eten!
Ik heb ergens gezegd dat je niet naar Figlmuller moet. Het is er te druk, het is er te duur en de schnitzels zijn, behalve qua grootte, helemaal niet spectaculair. Die lui teren puur op toeristen die de boekjes volgen.
pi_38349806
quote:
Op maandag 29 mei 2006 22:19 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

Er is bijna geen supermarkt die op zaterdagmiddag niet open is. Alleen winkels buiten het centrum en bakkers zijn op zaterdagmiddag dicht. De Billa op het Franz-Josefsbahnhof en bij het Prater zijn bovendien op zondag open en de kans is groot dat ze dat op Hemelvaart ook open zijn.

En anders had je altijd nog de vrijdag om je boodschapje te doen. Mij houd je niet voor gek
Op zaterdagmiddag was ik dus buiten het centrum, op die andere twee plekken ben ik niet geweest. En zo belangrijk vind ik het niet of ik nou een paar euro meer of minder voor die kugeln betaald heb.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 29-05-2006 22:33:09 ]
pi_38391739
Het is trouwens wel de bedoeling dat jullie ff zeggen dat het een leuk verslagje is hè?

pi_38391850
quote:
Op dinsdag 30 mei 2006 22:55 schreef k_man het volgende:
Het is trouwens wel de bedoeling dat jullie ff zeggen dat het een leuk verslagje is hè?

Ganz geil
pi_38393280
quote:
Op dinsdag 30 mei 2006 22:55 schreef k_man het volgende:
Het is trouwens wel de bedoeling dat jullie ff zeggen dat het een leuk verslagje is hè?

Je bent ¤ 143,92 onder je budget gebleven. Knap gedaan
pi_38604271
quote:
Op dinsdag 30 mei 2006 23:22 schreef DutchTrain het volgende:

[..]

Je bent ¤ 143,92 onder je budget gebleven. Knap gedaan
Hoe kom je daarbij?
pi_39800491
Een beetje een stomme kick misschien Maar waarom is er in de maand juli geen snars te doen in Wenen qua opera en Spaanse Rijschool ? Daar had ik me nou juist zo op verheugd en op die websites staan die data, en van September tot Juni heb ik echt geen tijd om op vakantie te gaan.

Sowieso lopen ze volgens mij op deze manier een hoop toeristen mis

En nu ga ik het topic maar eens doorlezen, want er zullen vast ook wel andere leuke dingen te doen zijn.
And you know I might
Have just flown too far from the floor this time
Cause they calling me by my name..
pi_39801783
De Spaanse Rijschool is sowieso op vreemde momenten dicht. Ben er zelf ook nog nooit geweest, maar heb wel twee keer voor een dichte deur gestaan.

En ik denk zomaar dat de opera het niet van de toeristen moet hebben.
  zaterdag 19 augustus 2006 @ 17:26:27 #145
124107 King_of_Kool
Hail to the King
pi_40971983
Dat deze nog niet langs is geweest.
Het hunderdwasser huis

De ene doodgraver tegen de andere: Ik heb zo'n drukke week gehad, ik heb er 2 moeten laten lopen!
pi_40995661
Ehm, die is dus al wel genoemd. Lees het topic.
pi_40995744
Toch zou ik denk ik niet graag in het Hundertwasserhaus wonen. Constant die toeristen voor je deur
pi_40996290
856,08 voor 4 dagen.
Travelling in 2015: Parijs // Luxemburg // Verenigde Staten // Frankfurt (?)
pi_40999597
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 13:42 schreef Jaguarized het volgende:
856,08 voor 4 dagen.
4 dagen wonen in het Hundertwasserhaus
pi_41000035
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 15:33 schreef DutchTrain het volgende:

[..]

4 dagen wonen in het Hundertwasserhaus
Watte?
Travelling in 2015: Parijs // Luxemburg // Verenigde Staten // Frankfurt (?)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')