abonnement Unibet Coolblue
pi_21607829
Gisteren heeft een Duitse kayakster haar zoveelste gouden medaille behaald. In 1980 kreeg ze de eerste en sindsdien heeft ze bij elke spelen minstens een medaille gehaald. Alleen in 1984 niet, omdat die spelen (LA) geboycot werden.

24 jaar achter elkaar dus! Vrij bizar.
pi_21607879
Die Engelse roeier, Ratclif ofziets. Die heeft toch ook op 5 spelen 5 gouden medailles gehaald?

Ook vrij bijzonder
pi_21607915
quote:
Wachten op de vijfde gouden medaille

Olympisch goud winnen is een topprestatie, winnen op vijf verschillende Spelen is bijna bovenmenselijk. Roeier Steven Redgrave en kanoster Birgit Fischer zijn er dicht bij.

Door een onzer redacteuren

SYDNEY, 16 SEPT. Roeier Steven Redgrave kondigde in Atlanta zijn afscheid aan nadat hij z'n vierde gouden medaille had gewonnen. "Wie me nog in de buurt van een boot aantreft, mag me neerschieten", zei de Brit toen. In Sydney is de 38-jarige Redgrave er gewoon weer bij. Zestien jaar na zijn eerste olympische zege in Los Angeles gaat hij op voor zijn vijfde achtereenvolgende titel.

Redgrave is een sportheld in Engeland. Hij hield bij de vorige Olympische Spelen samen met partner Matthew Pinsent als enige de Britse eer hoog. Zijn zege betekende de enige gouden medaille voor Groot- Brittanniė, dat in Atlanta een blamage beleefde. Bovendien wordt het doorzettingsvermogen van Redgrave zeer geprezen. In 1997 werd er suikerziekte bij de roeier ontdekt en sindsdien moet hij zichzelf zes keer per dag injecteren, maar die tegenslag was voor hem geen aanleiding om het roeien op te geven. "Ik ben een betere roeier dan vier jaar geleden", zegt Redgrave over zijn vorm. "Ik ben vooral mentaal veel sterker geworden."

Op zijn eerste vier Olympische Spelen roeide Redgrave in de dubbeltwee zonder stuurman, in Sydney komt hij uit in de dubbelvier. Zijn bootgenoot uit 1992 en '96, Pinsent, is er ook weer bij, samen met James Cracknell and Tim Foster. Redgrave en Pinsent, die gisteren bij de openingsceremonie de Britse vlag droeg, zijn ondanks het leeftijdsverschil grote vrienden geworden. Als ze niet roeien slaan ze regelmatig een balletje op de golfbaan. Pinsent was een jonge roeier van negentien, toen hij tien jaar geleden in de boot bij Redgrave terechtkwam. Ze bleven samen 61 wedstrijden ongeslagen in de dubbeltwee.

De vier van Redgrave heeft het in de lange voorbereiding op Sydney niet makkelijk gehad. Bij de wereldbekerwedstrijd in Luzern in juli werd de Britse boot slechts vierde. Het was de eerste keer in elf jaar dat Redgrave bij een wedstrijd buiten de eerste drie eindigde. Hij zei na afloop dat de zware nederlaag hem niet slecht was uitgekomen. "Iedereen ging ervan uit dat we in Sydney wel zouden winnen. Maar na Luzern is die gedachte verdwenen. We zijn zeker nog wel favoriet voor het goud, maar het is niet meer een formaliteit dat we gaan winnen."

De interesse voor Redgrave en zijn boot is groot. Vorige maand werd een driedelige documentaire over de ploeg uitgezonden op de BBC-televisie. De meeste opnamen waren door de roeiers zelf gemaakt. Redgrave heeft inmiddels alweer zijn afscheid aangekondigd. Na Sydney stopt hij. Maar wie zal hem na Atlanta nog geloven? "Ik stop echt. Na alle lichamelijke problemen die ik heb gehad, kan ik me niet voorstellen dat ik na dit jaar nog op topniveau zou kunnen roeien", aldus Redgrave. Het is niet vreemd dat de roeier in een tv-commercial reclame maakt voor een ziektekostenverzekering.

Naast Redgrave gaat er nog een deelnemer in Sydney op voor een vijfde gouden medaille in verschillende Olympische Spelen. Deze kanoster, Birgit Fischer, is in haar land Duitsland en de rest van de wereld veel minder bekend dan Redgrave. Dat komt vooral omdat ze uit een nog kleinere tak van sport afkomstig is. Maar haar prestatie is niet minder indrukwekkend dan die van Redgrave. Ze had zelfs al meer titels op verschillende Spelen kunnen hebben, als de Oost-Duitse ploeg, waarvan ze voor de val van de Muur deel uitmaakte, niet in 1984 de Spelen van Los Angeles had geboycot. Fischer was pas achttien toen ze in 1980 in Moskou haar eerste gouden medaille won op de 500 meter kayak individueel.

Ook Fischer heeft haar afscheid aangekondigd. Ze wordt coach en wil proberen in het Europees Parlement te komen. Daar zal ze haar strijd voortzetten om de jeugd via het sporten weg te houden van het xenofobe rechts-extremisme. "Wij zijn als topsporters in Duitsland de helft van het jaar buitenlanders. Want dan hebben we wedstrijden en trainen we in het buitenland. Maar als we wel in het land zijn, willen we graag vriendelijk worden behandeld."

Redgrave en Fischer zullen, ook als ze er in slagen in Sydney weer goud te winnen, geen record breken. De Hongaarse schermer Aladar Gerevitsj won op zes verschillende Spelen (1932-'60) olympische titels, ondanks de onderbreking door de Tweede Wereldoorlog. Misschien dat Redgrave en Fischer er straks toch nog een uitdaging in zien de prestatie van Gerevitsj te evenaren.
pi_21607930
Steven Radgrave geloof ik, echt fantastisch wat die man heeft gedaan echt 5 x achter elkaar goud.
pi_21607941
quote:
Op zaterdag 28 augustus 2004 22:21 schreef calvobbes het volgende:
Die Engelse roeier, Ratclif ofziets. Die heeft toch ook op 5 spelen 5 gouden medailles gehaald?

Ook vrij bijzonder
Hij doet dus op topniveau mee sinds 1984, zij al vier jaar langer.
pi_21614201
quote:
Op zaterdag 28 augustus 2004 22:23 schreef k_man het volgende:
Hij doet dus op topniveau mee sinds 1984, zij al vier jaar langer.
Ze doet zelfs al 8 jaar langer mee. 4 jaar voor 1984 en 4 jaar na 2000.
Plus dat ze in die tijd veel meer olympische medailles heeft gehaald dan Redgrave. Wel een beetje raar dat er aan haar veel minder aandacht werd besteed dan aan Redgrave 4 jaar geleden. Haar prestatie is minimaal gelijkt waardig en volgens mij zelfs beter.
pi_21614383
Birgit Fischer inderdad, dat is echt fenomenaal.
  zondag 29 augustus 2004 @ 19:19:00 #8
30919 mitt
Michael Corleone
pi_21623153
42

jammer dat ze geen goud haalde, anders was ze op gelijke hoogte gekomen met de grootsten van de Olympiade
Op dinsdag 9 september 2003 13:57 schreef Dr.Daggla het volgende:
[13:57:43] <@Daggla> ik weet ei'k ook niet wie corleone is.. Uit ER ofzo?
pi_21627071
quote:
Op zondag 29 augustus 2004 19:19 schreef mitt het volgende:
42

jammer dat ze geen goud haalde, anders was ze op gelijke hoogte gekomen met de grootsten van de Olympiade
Als je op Duitsland de OS had gevolgd, had je het ook live kunnen ervaren. Was leuk om te zien
pi_21628354
quote:
Op zondag 29 augustus 2004 19:19 schreef mitt het volgende:
42

jammer dat ze geen goud haalde, anders was ze op gelijke hoogte gekomen met de grootsten van de Olympiade
Ze heeft wel goud gehaald toch?

In de kayak 4 en zilver in de kayak 2.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')