abonnement bol.com Unibet Coolblue
  donderdag 23 augustus 2001 @ 13:08:05 #1
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1473076
In navolging van "Wat studeer je"...

Wie volgt er hier een lerarenopleiding (Pabo of tweede/eerste graad)?

Zelf begin ik dit jaar voor de tweede keer aan de Lerarenopleiding Engels in Tilburg (tweede graad dus, wat betekent dat je na de opleiding les mag geven op het VMBO en de onderbouw van HAVO en VWO). Ik ben van plan om na deze vier jaar nog een paar jaar deeltijd te studeren om de eerste graads bevoegdheid te halen (ook lesgeven op bovenbouw HAVO en VWO en op het HBO (Engels als bijvak dan)).

Ik ben niet helemaal uit idealistisch oogpunt deze opleiding gaan volgen. Veel mensen volgen de opleiding omdat het leraarschap een roeping is en ze mensen iets willen leren. Natuurlijk wil ik mensen iets leren, maar een belangrijke drijfveer was voor mij ook het aantal vakantiedagen, het salaris (dat -niet- slecht is) en de mogelijkheid om makkelijk part-time te werken (i.v.m. andere werkzaamheden). Daarnaast is er natuurlijk een gunstig arbeidsperspectief (als je wilt kun je na twee jaar, en dus zonder diploma, al gaan werken), en kun je altijd opnieuw gaan doceren nadat je er een tijdje uit bent geweest zonder noemswaardige bijscholing.

Ik heb gekozen voor het middelbaar onderwijs in plaats van het lager onderwijs (Pabo), omdat ik mensen niet "from scratch" iets wil leren en ik goed om kan gaan met 14-18 jarigen (ook bekend als "pubers").
Wel het liefste op een HAVO/VWO school, omdat daar simpelweg andere kinderen zitten dan op het VMBO en de werksfeer totaal anders is. Ik behandel iedereen met respect, en dat verlang ik dus ook van de leerlingen. En dat is op een VMBO minder snel te verwachten.

Anyway, de vraag lijkt me duidelijk:

Wie volgt een lerarenopleiding en waarom?

Ow ja: Het klinkt leuk als ze je op je stageschool meteen "meneer" noemen

pi_1473122
Ik ben al leraar en het bevalt me prima. Ik doe het ook niet alleen maar uit idealistische overwegingen. Tuurlijk is het geweldig als op een ouderavond de ouders van een leerlinge alleen maar komen om je te bedanken omdat hun dochter zoveel steun aan je heeft. Dan heb ik wel weer zoiets van: "dit is waarom ik het doe"

En het is natuurlijk gewoon hartstikke lachen met die kids, elke dag weer.

Maar de praktische overwegingen telden voor mij ook wel mee hoor, ik ken mensen die er jaren over hebben gedaan om eindelijk geregeld te krijgen dat ze 4 dagen konden gaan werken ipv 5. Ik kan gewoon aan het eind van elk schooljaar zeggen: "volgend jaar wil ik zoveel uren". Fantastisch!

Wat die vakantiedagen betreft ga ik je wel een beetje uit de droom helpen: in de korte vakanties door het jaar heen (herfst, kerst, carnaval) ben je een gedeelte van de tijd nog echt wel met school bezig. Omdat er vlak voor de vakantie een proefwerkweek was bijvoorbeeld, en je nog nakijkwerk hebt. Of gewoon om werk dat is blijven liggen bij te werken. Of om een excursie voor te bereiden. En ga zo maar door. De enige vakantie dat ik echt "los" kom van school is in de zomer, dan doe ik echt wekenlang helemaal niks aan school.
En dat is wel heel lekker ja!

Daarnaast kun je in andere beroepen vaak makkelijker een dag vrij nemen als jij daar zin in hebt. Vrienden van mij nemen lekker de maandag na Lowlands vrij. Dat kan ik dus niet doen. In het onderwijs heb je wel wat meer vakantiedagen dan anderen, maar die dagen liggen dus wel vast. Je kan niet zomaar zeggen van goh, woensdag wordt het lekker weer, ik neem vrij en ga naar het strand.

Maar verder, prima beroep hoor!

  donderdag 23 augustus 2001 @ 13:19:25 #3
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1473149
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:15 schreef Beatrice het volgende:

Wat die vakantiedagen betreft ga ik je wel een beetje uit de droom helpen: in de korte vakanties door het jaar heen (herfst, kerst, carnaval) ben je een gedeelte van de tijd nog echt wel met school bezig.


Da's altijd nog veel meer dan de drie weken bouwvak
quote:
Daarnaast kun je in andere beroepen vaak makkelijker een dag vrij nemen als jij daar zin in hebt.
Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Al hoopt 99,9% van de leerlingen dat je ziek thuis bent als je 5 minuten te laat bij je lokaal aan komt
pi_1473163
Mijn vader is leraar aan het friesepoort College in Drachten!, hij heeft de opleiding gedaan hier in Groningen aan een avond school -edit- en leert nog steeds bij maar dan thuis studie

[Dit bericht is gewijzigd door Chandler op 23-08-2001 13:23]

Just say hi!
  donderdag 23 augustus 2001 @ 13:22:40 #5
10617 Modderman
* heeft het vast niet begrepen
pi_1473178
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:20 schreef Chandler het volgende:
Mijn vader is leraar aan het friesepoort College in Drachten!, hij heeft de opleiding gedaan hier in Groningen aan een avond school
Ik geef het komende trimester Strafrecht aan de propedeusestudentjes van de Universiteit van Leiden, telt dat ook?
Zolang ik wakend nu maar oppas en niets laat gebeuren
Mag zich diezelfde droom nog vaak herhalen in mijn slaap
Slaap kent geen ooggetuigen, maar schenkt wel gedroomde lusten!
[Ovidius, Metamorphosen IX; vers 479-481]
pi_1473185
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:22 schreef Modderman het volgende:

[..]

Ik geef het komende trimester Strafrecht aan de propedeusestudentjes van de Universiteit van Leiden, telt dat ook?


yup
Just say hi!
  donderdag 23 augustus 2001 @ 13:29:42 #7
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1473224
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:22 schreef Modderman het volgende:
Ik geef het komende trimester Strafrecht aan de propedeusestudentjes van de Universiteit van Leiden, telt dat ook?
Twijfelgeval
pi_1473381
nou, ik ben maar geen leraar geworden vanwege het veel betere non-onderwijs salaris, en de meer flexibele vrije dagen.
Ik heb ook van het Moller in Tilburg mogen genieten...
En ieder jaar wordt het chaotischer en vager...
Indien u het niet eens bent met een van de door mij gedane uitlatingen bent u te dom om deze te begrijpen. Ik verzoek u dan ook zich verder van commentaar te onthouden.
  donderdag 23 augustus 2001 @ 14:17:28 #9
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1473558
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:53 schreef DoctorB het volgende:
Ik heb ook van het Moller in Tilburg mogen genieten...
En ieder jaar wordt het chaotischer en vager...
De waarheid van de week inderdaad. Wat is dat een ongeorganiseerde zooi zeg! Fontys op zich is al erg, maar 't Moller is he-le-maal verschrikkelijk.

Ik kreeg vorig jaar m'n studentenpas (en dus bewijs van inschrijving) pas in januari!!

Ik hoorde gisteren dat ik maandag om 10.15 op 't Moller moet zijn. Dat is dus 2 werkdagen van tevoren.

pi_1921499
Een groot nadeel van het onderwijs is dat je er zoveel mee bezig bent. Sowieso neem je altijd werk mee naar huis (lessen voorbereiden, proefwerk maken, proefwerken nakijken etc.) maar ook zijn er vaak dingen die niet onder je normale werktijd vallen maar waar je wel geacht wordt aanwezig te zijn (ouderavond, voorlichtingsavond, open dag, studiemiddag). Ik begin het een groot nadeel van het onderwijs te vinden dat het als "normaal" wordt beschouwd dat je dat allemaal wel even doet, en dat je in je toch al korte pauze nog leerlingen te woord staat en telefoontjes aanneemt enzo, en surveilleert in de kantine. Als in het bedrijfsleven je directeur wil dat je op dinsdagavond iets komt doen, zal ie je dat op zijn minst vriendelijk vragen en daar extra salaris of een andere leuke bonus tegenoverstellen. In het onderwijs "hoort het er gewoon bij" dat je dat allemaal "wel even" doet, "voor de school". En ik hoef niet zo nodig extra geld, maar je voelt je gewoon minder gewaardeerd ofzo.

HET grote nadeel van het onderwijs: alle bijkomende dingen. Tuurlijk is dat een beetje meegenomen in je werktijdfactor: ik geef bijv. 20 lesuren en mijn officiele aanstelling is iets van 28 komma nog wat uren. Maar geloof maar dat ik veel meer dan die 28 uren bezig ben per week! En dat wordt allemaal zo GEWOON gevonden, dat vind ik het vervelende.


Soms krijg ik daar goed de balen van, en dan lees ik in het blaadje van de onderwijsvakbond een interview met een dame van ongeveer mijn leeftijd, die een paar jaar in het onderwijs had gewerkt en nu directiesecretaresse is, en met veel minder inspanning veel meer verdient...en dan denk ik weleens: ik zou mijn geld VEEL makkelijker kunnen verdienen!

Maarja, die kids zijn zo leuk he...!
En mijn vak is zo leuk....!
En sommige van mijn collega's zijn zo leuk!

Dus ik blijf toch in het onderwijs, als ik nu ergens secretaresse zou worden zou ik inderdaad mijn geld makkelijker verdienen, en 's avonds lekker vrij hebben en in het weekend....maar het zou onbevredigend zijn, omdat het niet is wat ik wil. Werken met die kids is WEL wat ik wil. Maar ik heb al wel bedacht dat ik me zo snel mogelijk onmisbaar ga maken op die school, en dan een schaal 12 ga eisen, niet omdat ik meer geld wil, maar omdat ik dan met minder lesuren hetzelfde verdien als nu. Want geloof me het slokt wel veel van je tijd en energie op! En dan heb ik dus nog niet eens een volledige baan, dat zouden 26 lesuren zijn! Nou, nooit van mijn leven!

  dinsdag 16 oktober 2001 @ 23:43:23 #11
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1922505
Welk vak doceer je?
pi_1922523
Eh
laten we even zeggen "een niet zo veel voorkomend vak"

Anders gaat mijn anonimiteit er iets te ver aan

pi_1922604
<ontopic>
Kualalalumpur
</offtopic>
...een helaas veel te vroeg in onbruik geraakte term...
pi_1922725
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2001 23:44 schreef Beatrice het volgende:
Eh
laten we even zeggen "een niet zo veel voorkomend vak"

Anders gaat mijn anonimiteit er iets te ver aan


Dan zou ik gaan vermoeden dat je een taal doceert, en dan denk ik meteen in de richting spaans/fries/russisch (waarbij je die 2e mag doorstrepen als je niet in Fryslân woont/werkt natuurlijk )
  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:00:12 #15
331 Merel
Be here now.
pi_1922795
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2001 23:44 schreef Beatrice het volgende:
Eh
laten we even zeggen "een niet zo veel voorkomend vak"

Anders gaat mijn anonimiteit er iets te ver aan


ik word later net als jij
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1922823
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:00 schreef Merel het volgende:
ik word later net als jij
Wil jij de docent-kant op dan? Ik heb tijdens mijn hele studie geroepen dat ik dat per se NIET wilde
  Admin woensdag 17 oktober 2001 @ 00:02:38 #17
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_1922825
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2001 23:49 schreef Kualalalumpur het volgende:
<ontopic>
Kualalalumpur
</offtopic>
Waarin wil je gaan lesgeven dan?
I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:13:07 #18
331 Merel
Be here now.
pi_1922964
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:02 schreef Beatrice het volgende:

[..]

Wil jij de docent-kant op dan? Ik heb tijdens mijn hele studie geroepen dat ik dat per se NIET wilde


Ja, zeker weten Niet dat ik na m'n studie meteen docente wil worden, maar op een gegeven moment zeker wel. Maar eerst een paar jaartjes wat anders; om meteen vanaf m'n studie tot aan m'n pensioen voor de klas te staan is me ook iets teveel van het goede.
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1923025
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:13 schreef Merel het volgende:
Ja, zeker weten
Koel. Jij bent vast een leukere collega dan degenen met wie ik nu in de sectie zit!
pi_1923108
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:02 schreef Beatrice het volgende:

[..]

Wil jij de docent-kant op dan? Ik heb tijdens mijn hele studie geroepen dat ik dat per se NIET wilde


Ik herken het

Mijn vader is docent, op een middelbare school en mijn moeder was kleuterleidster en juf op lagere school.

Nooit iets met onderwijs van doen willen hebben. Totdat ik vorig jaar een poster zag hangen bij mijn studie. Bijbaantje. Student-assistent bij de THRijswijk. Ok, aangenomen. Bleek ik dus zelfstandig voor de klas te moeten staan, zelf voorbereiden, tentamineren, nakijken etc. Eigenlijk was ik dus docent. Ik heb daar 4 maanden gewerkt, ongeveer 14 uur per week en heb 250 eerstejaars 'door mijn handen' zien gaan.

Mijn mening over 'docent zijn' is ook danig veranderd! Wat kan het leuk zijn! Het is hartstikke leuk om anderen iets te leren. Ook de zaken die voor jou gesneden koek zijn.

Niet dat ik docent wordt ooit, maar voor de leraren hier, joh, wat hebben jullie eigenlijk een leuk beroep

  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:26:38 #21
331 Merel
Be here now.
pi_1923202
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:16 schreef Beatrice het volgende:

[..]

Koel. Jij bent vast een leukere collega dan degenen met wie ik nu in de sectie zit!


Het komt ook gewoon door de leraren die ik zelf op de middelbare school heb gehad. Dat waren gewoon goede docenten en ook fijne mensen, kon met de meesten wel goed opschieten.

En het klinkt misschien heel gek, maar ik vond het leuk om dingen van ze te leren, en daardoor kreeg ik het idee dat het dan leuk zou zijn om dat straks ook zelf te doen.

Volgend jaar eerst maar eens met m'n oude school mee op Griekenlandreis, als leiding 3 weken mee rondtrekken

"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1923232
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:26 schreef Merel het volgende:
Volgend jaar eerst maar eens met m'n oude school mee op Griekenlandreis, als leiding 3 weken mee rondtrekken
3 weken?
Griekenland?
oude school?
Jij komt uit Delft he?

Jij zat toch NIET toevallig op de school waar Hans Verhey lesgeeft he? (ben de naam v/d school even kwijt)

  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:33:41 #23
331 Merel
Be here now.
pi_1923326
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:28 schreef Beatrice het volgende:

[..]

3 weken?
Griekenland?
oude school?
Jij komt uit Delft he?

Jij zat toch NIET toevallig op de school waar Hans Verhey lesgeeft he? (ben de naam v/d school even kwijt)


Stanislas Collega jah
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1923356
[crewwannebemodus]
Dames, dit is geen SCtopic
[/crewwannebemodus]

  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:35:09 #25
331 Merel
Be here now.
pi_1923358
Ow he jij hebt wel eens een topic geopend over dat je op een congres was en een intrigerend briefje aan 1 van de heren in het gezelschap doorspeelde he? Was dat een congres van vakgenoten?!
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1923362
Lachen.
Lieve vent.
En een ware Griekenland-o-fiel
pi_1923385
En nu blijkt dat jij Hans Verhey kent en hij op hetzelfde congres was als ik doe ik GEEN mededelingen meer over briefjes!

Er is immers al meer dan genoeg geslowchat in dit topic

pi_1923409
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:36 schreef Beatrice het volgende:
En nu blijkt dat jij Hans Verhey kent en hij op hetzelfde congres was als ik doe ik GEEN mededelingen meer over briefjes!

Er is immers al meer dan genoeg geslowchat in dit topic


ROFLOL

* Tardis lurkt weer heerlijk mee in dit topic

  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:39:55 #29
331 Merel
Be here now.
pi_1923434
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:36 schreef Beatrice het volgende:
En nu blijkt dat jij Hans Verhey kent en hij op hetzelfde congres was als ik doe ik GEEN mededelingen meer over briefjes!

Er is immers al meer dan genoeg geslowchat in dit topic


goh ik zal hem eens vragen...

en ik stop ook met slowchatten, ik duik m'n bedje in, dromen van m'n toekomstige lerarencarriere

"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
  woensdag 17 oktober 2001 @ 10:04:58 #30
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1925277
Ik HAAT slowchatters
pi_2534354
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2001 22:55 schreef Beatrice het volgende:
Een groot nadeel van het onderwijs is dat je er zoveel mee bezig bent. Sowieso neem je altijd werk mee naar huis (lessen voorbereiden, proefwerk maken, proefwerken nakijken etc.) maar ook zijn er vaak dingen die niet onder je normale werktijd vallen maar waar je wel geacht wordt aanwezig te zijn (ouderavond, voorlichtingsavond, open dag, studiemiddag). Ik begin het een groot nadeel van het onderwijs te vinden dat het als "normaal" wordt beschouwd dat je dat allemaal wel even doet

en nog meer geblaat


Ik merk dat die irritatie hierover bij mij tegenwoordig flink ophoopt. Ik zit verdomme net twee jaar in het onderwijs, en nu al erop afgeknapt?! Vaak snak ik naar een simpel 9 tot 5 baantje en vrije avonden en vrije weekends enzo. Er is toch ook een leven naast je werk? Nou ik heb nauwelijks een leven naast mijn werk!

En toch he...ik wil met die kids werken! Wat moet ik nou op een kantoor? Voor wie kan ik dan iets betekenen?


Dus, Crazaay en Ringo en andere wannabe-leraren: je hebt groot gelijk dat je het onderwijs in wilt, maar pas alsjeblieft heel goed op jezelf! Laat dingen die niet vanzelfsprekend zijn niet vanzelfsprekend worden, hou goed in de gaten dat het je niet helemaal opslokt en je leven gaat beheersen (en nu denk je: makkie, maar echt, voor je het weet zit je net zo te balen als ik nu, laat het niet zover komen!)

  zondag 21 september 2003 @ 22:06:35 #32
66029 Koobus
Le Grange Marais
pi_13345118
Verheij is een held!!!!
Master of my domain
  woensdag 1 oktober 2003 @ 17:47:20 #33
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_13576757
Ik ben zelf ook docent en daarnaast mentor van een tweede klas. Ik ga elke dag fluitend "naar school". Ik zou nooit meer anders willen. Werken met jonge, opgroeiende mensen is geweldig.

Ja tuurlijk zijn er allerlei bijkomstigheden. Als ik in m'n agenda voor de komende weken kijk, zie ik studiemiddagen, ouderavonden, mentorenoverleg, informatieavonden, excursies, etc. Daar tussendoor moet je ook nog es proefwerken in elkaar steken en nakijken. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Als je president wordt, moet je niet zeuren dat je een stropdas moet dragen. Excursies en werkweken zijn uitputtend, maar oh zo leuk, en een enorme opsteker voor de relatie tussen leraar en leerling.

Leerlingen kunnen je onbewust een enorme opsteker geven, door kleine dingen. Dát is wat het onderwijs zo leuk maakt.

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 01-10-2003 17:56]

.
pi_13576885
Ik ben laatste jaars op de Pabo. De klachten die ik hier te lzen krijg herken ik zeker. Ik heb nun atuurlijk nog geen fulltime job, maar ik zie nu al dat het flink aanpoten wordt. Niet dat ik van plan ben om direct als leraar fulltime aan de slag te gaan. Dan krijg ik direct het idee dat ik het leven al heb opgegeven.
Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk ben ik er dan toch aan begonnen. Het liefst sta ik voor groep 8. Ik denk dat ik later, als ik er een beetje inzit, toch geen spijt van zal krijgen dat ik voor dit beroep heb gekozen. Kinderen ZIJN nou eenmaal geweldig!
"Een optimist is een slecht geinformeerde pessimist" [T. Maassen]
pi_13577036
Als ik dit zo lees, heb ik het zo slecht nog niet getroffen. Zit nu ook een jaartje in het onderwijs, maar als gymleerkracht op het Speciaal Basisonderwijs. Bij mij is het tot nu toe nog bij alleen lesgeven gebleven. Geen klasje om bij te houden, geen huiswerk na te kijken, en omdat ik op 2 scholen werk, is het vaak niet mogelijk om naar studiedagen of vergaderingen te gaan.

Nadeel alleen dat je geen eigen klas met kinderen hebt, dus ken alle kinderen een beetje, maar heb ze dan maar 1 uurtje per week.

Maar verder: tot nu toe best een ideale baan met veel vrije tijd en (vaak) leuke klantjes

pi_13646323
Hier is nog zo'n gek die het onderwijs inwil.
Ik wil straks als eerstegraadsdocent scheikunde aan de slag. En ergens wil ik nog eens een bevoegdheid voor wiskunde halen.
Maar dat komt wel in de toekomst.
Voor degenen die zo klagen, moet je ook eens het boek"Wil de laatste docent het licht uitdoen?" lezen, dit gaat over allerlei misstanden in het onderwijs.
Maar verschilt het niet ook per school een beetje hoe het geregeld is?
Ik heb op een school in Groningen stagegelopen, en ik ben nu als pre-LIO aan de slag in Veendam, maar die twee scholen verschillen enorm van elkaar... Ik hoor hier in Veendam zoveel gemopper over alles wat verkeerd geregeld is..

Maareh, het waarom. Tja, in scheikunde is het anders moeilijk een part-time baan te vinden. Ik vind het leuk om mijn kennis over te brengen, en pubers zijn wel leuk om mee te werken.....
Dus vandaar...

You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  zaterdag 4 oktober 2003 @ 17:58:41 #37
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_13648208
quote:
Op zaterdag 4 oktober 2003 16:16 schreef teigan het volgende:
Maar verschilt het niet ook per school een beetje hoe het geregeld is?
Jazeker. De ene school heeft de zaakjes beter onder controle dan de andere. Dat is wel een voordeel als je op meerdere scholen werkt. Je kunt dan vergelijkend warenonderzoek doen.
quote:
Het waarom. Tja, in scheikunde is het anders moeilijk een part-time baan te vinden. Pubers zijn wel leuk om mee te werken.....
Kies je alleen maar scheikunde vanwege de werkgarantie? Ik denk toch dat je behoorlijk bezeten moet zijn van een bepaald vak wil je dat de rest van je leven gaan geven. Enne... pubers zijn GEWELDIG. Laat niemand je vertellen dat ze lastig en vervelend zijn. Het ligt er puur aan hoe JIJ met ze omgaat!
.
pi_13651840
quote:
Op zaterdag 4 oktober 2003 17:58 schreef Baba-O-Riley het volgende:

Kies je alleen maar scheikunde vanwege de werkgarantie? Ik denk toch dat je behoorlijk bezeten moet zijn van een bepaald vak wil je dat de rest van je leven gaan geven. Enne... pubers zijn GEWELDIG. Laat niemand je vertellen dat ze lastig en vervelend zijn. Het ligt er puur aan hoe JIJ met ze omgaat!


Nee, ik kies scheikunde omdat ik het zelf al ruim 4 jaar studeer, en ik er ook zeker wel bezeten van ben. Wat ik meer bedoelde is dat als ik na de studie een baan wil gaan zoeken in het onderzoek/bedrijfsleven, dat ik dan lang kan zoeken totdat ik een part time job vind. En die wil ik wel graag(iig ik wil daar voor kunnen kiezen!!)
Ennuh pubers kunnen wel vervelend zijn, als je nog niet precies weet hoe je ze aan moet pakken... Ik ben nu dus ook hard bezig na te denken over hoe ik een paar "heren" aan moet pakken...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  zaterdag 4 oktober 2003 @ 21:22:42 #39
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_13653056
quote:
Op zaterdag 4 oktober 2003 20:27 schreef teigan het volgende:

Wat ik meer bedoelde is dat als ik na de studie een baan wil gaan zoeken in het onderzoek/bedrijfsleven, dat ik dan lang kan zoeken totdat ik een part time job vind.


Okee, ik snap het.
quote:
Ennuh pubers kunnen wel vervelend zijn, als je nog niet precies weet hoe je ze aan moet pakken... Ik ben nu dus ook hard bezig na te denken over hoe ik een paar "heren" aan moet pakken...
Ligt er aan wat ze flikken hè. Een goed gesprek met de heren kan al wonderen doen, zo is mijn ervaring. Meestal hebben ze wel een verklaring voor hun gedrag, wanneer je er op een normale manier met ze over praat. En helpt dat niét, dan kun je altijd nog de truukendoos opentrekken
.
  zaterdag 4 oktober 2003 @ 23:02:23 #40
21484 dom_blontje
Ga weg, engerd!
pi_13655194
ik word later docente aardrijkskunde.

Heb bewust gekozen voor het voortgezet onderwijs ivm de pubertjes en hun grillen......

  zondag 5 oktober 2003 @ 12:43:55 #41
22259 Fogerty
slapende account
pi_13661389
Ik heb (als Beatrice) eerder in dit topic geklaagd over allerlei bijkomende dingen in het docentenvak. Ik ben een jaar het onderwijs uit geweest, maar ben weer terug! Op mijn vorige school waren er nogal erg veel 'bijkomende dingen', omdat mijn belangrijkste collega extreem slecht functioneerde en communiceerde. Als je als beginnend docent je niet gewoon kunt concentreren op je eigen lessen, omdat je daarbij ook voortdurend zijn blunders op het allerlaatste moment moet rechtbreien, ga je nogal balen Weg van die school dus, beste beslissing die ik ooit genomen heb ondanks dat de andere collega's, de sfeer op die school en de leerlingen me zeer bevielen. Ben daar sowieso te lang gebleven, twijfelde aan het eind van mijn eerste schooljaar daar al of ik wel moest blijven, maarja, de leerlingen waren zo leuk en de andere collega's ook. In november wist ik dat ik echt weg moest gaan. Maar je hebt een eindexamenklas, en wilt dus het jaar volmaken. Toen ik dat eenmaal had gedaan had ik mijn buik zo vol van alles dat ik daarna werk heb gezocht buiten het onderwijs. Maar nu dus weer terug, want het is zo LEUK Lesgeven verveelt nooit, de dagen vliegen voorbij, ik denk dat er weinig andere banen zijn die ik niet heel gauw al saai zou vinden.
Vind wel nog steeds dat het behoorlijk hard werken is. Ik heb een 0,7 baan en dus een 0,7 salaris, maar werk in praktijk echt wel 40 uur per week. Dat wordt enigszins gecompenseerd door de lange vakanties, maar niet helemaal, vind ik. In andere banen heb je tegenwoordig ook aardig wat mogelijkheden om te kiezen voor extra verlofdagen ipv meer salaris en dat soort dingen, en het feit dat in het onderwijs je vakanties vast staan is begrijpelijk, maar wel lastig. Ben het dus nog steeds eens met een vriendin die ik tegenkwam die zei: "ik ben ervan overtuigd dat ik in een andere baan mijn geld makkelijker zou verdienen", maarja, die andere baan zou wel minder leuk zijn, of je moet echt iets geweldigs vinden. Voorlopig hou ik het dus maar bij het onderwijs, da's op dit moment het leukste
Hieperdepiep hoera!
  zondag 5 oktober 2003 @ 15:05:31 #42
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_13664703
quote:
Op zondag 5 oktober 2003 12:43 schreef Fogerty het volgende:
Want het is zo LEUK Lesgeven verveelt nooit, de dagen vliegen voorbij, ik denk dat er weinig andere banen zijn die ik niet heel gauw al saai zou vinden.
quote:
Vind wel nog steeds dat het behoorlijk hard werken is. Ik heb een 0,7 baan en dus een 0,7 salaris, maar werk in praktijk echt wel 40 uur per week. Dat wordt enigszins gecompenseerd door de lange vakanties, maar niet helemaal, vind ik.
Ik heb nu 1 fte, een volle baan dus: 26 lesuren plus een mentoraat. Er komt heel wat bij kijken, maar ik heb gewoon té veel plezier in mijn werk. En dat je "zo veel vakanties hebt", is gewoon een fabeltje. Ja, je hebt wel vrije dagen, maar vaak ben je in vakanties net zo hard bezig.
quote:
Ben het dus nog steeds eens met een vriendin die ik tegenkwam die zei: "ik ben ervan overtuigd dat ik in een andere baan mijn geld makkelijker zou verdienen"
Ik vind het belangrijker dat ik met plezier naar "school" blijf gaan. Ik zeg ook nooit: "Ik ga naar mijn werk". Ik zeg: "Ik ga naar school". Natuurlijk ligt het geld voor het oprapen bij andere banen, maar het plezier in je werk is voor mij belangrijker.
.
  zondag 5 oktober 2003 @ 20:24:53 #43
19134 geursel
"Sailing Home"
pi_13672406
* geursel meld zich!

Ik doe nu deeltijd 2e graads algemene economie op het Mollergebouw te Tilburg. Heb afgelopen juli mijn HBO-CE afgerond, maar dat is niet wat ik wilde. Kan nu binnen 1 jaar al 2e graads leraar zijn. Bevalt het me? Dan ga ik door voor m'n 1e graads. Tja, wat er op me af zal komen? Dunno, maar ben er niet bang voor

Koude tosti's.... Brrrr....
pi_13673541
Heej Fogerty,

toen ik je berichtjes las, en ik zag dat ze al van een lange tijd geleden waren, was ik wel heel benieuwd hoe je er nu tegenaan keek, en hoe het gegaan was.
Mooi dat het je nu toch wel weer goed bevalt, ondanks dat je toch meer ermee bezig bent dan dat je ervoor betaald wordt.
Maar het blijft toch steeds maar te leuk om mee te stoppen he.

You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  donderdag 9 oktober 2003 @ 19:23:19 #45
593 sjak
Juffie Bloem
pi_13771937
Heee,
Ik ben net begonnen met een opleiding tot eerste graads docent. Erg spannend allemaal, erg druk ook en ontzettend wennen om weer in de klas te zitten. Er is wat veranderd zeg in het onderwijs de laatste jaren, ik heb van veel onderwijsvormen nog nooit gehoord (PGO???)
Maar tot nu toe erg leuk...
Zal hier af en toe wel eens komen klagen
Lekker douchen!
pi_13773383
Lesgeven is geweldig Leerlingen kunnen lastig en vermoeiend zijn, maar geven je aan de andere kant juist weer zoveel energie!

En het is zo herkenbaar, dat puberen Stiekem zijn ze best lief

Iedere droom moet je in een potje vangen.
  vrijdag 10 oktober 2003 @ 19:05:07 #47
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_13795783
We kunnen natuurlijk ook, om te voorkomen dat dit topic gigantisch doodbloedt, een paar leuke gebeurtenissen uit de onderwijspraktijk hier neerzetten, zodat het voor de aanstaande docenten duidelijk wordt, HOE leuk het onderwijs eigenlijk is.

Voorbeeldje:
Ik zei een keer voor de grap: "Ach, als je nu een laag punt voor de overhoring hebt, neem je gewoon een fles bier mee, en dan is dat ook weer geregeld". De les er na had een leerling inderdaad een fles bier meegenomen.

Of:
ik sta wat uit te leggen, en opeens midden in een zin hoor ik een leerlinge zeggen: "Meneer, wilt u met me trouwen?" Ik stop, zeg: "Nee", en ga gewoon verder met mijn zin.

.
  vrijdag 10 oktober 2003 @ 19:29:41 #48
22180 Killah_Priest
shirley goes wild and sexy
pi_13796220
ik... ga pabo doen
things happend the same whem you came to my life happiness lies when you know who i am when you share your secret with me somthing come over to me my baby got a secret , he know what he want
pi_13807904
Ik word ook leerkracht!

Heb eerst 3 jaar Nederlands op het Moller in Tilburg gedaan. Wat was het daar slecht geregeld zeg... En daarbij zag ik mezelf niet jaar in jaar uit dezelfde lesjes afdraaien bij iedere keer een andere klas.

Daarom ben ik overgestapt naar de Pabo. Inmiddels alweer 3e jaars, en voor mij echt veel leuker! Een jaar lang dezelfde groep, kinderen die je goed leert kennen en waarvan je duidelijk een ontwikkeling kunt zien, en die ook nog eens niet aan het puberen zijn!

  zaterdag 11 oktober 2003 @ 17:30:20 #50
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_13811453
quote:
Op zaterdag 11 oktober 2003 13:36 schreef -Bregje- het volgende:
En daarbij zag ik mezelf niet jaar in jaar uit dezelfde lesjes afdraaien bij iedere keer een andere klas.
Juist het feit dat je elke keer een andere klas hebt, maakt het (in mijn ogen) afwisselend. En je kunt je lessen natuurlijk zo boeiend maken als je zelf wil. Als je maar lesjes gaat "afdraaien" ben je in mijn ogen een beetje verkeerd bezig. Ik heb bijvoorbeeld drie 2e klassen, dus moet ik 3 x hetzelfde uitleggen. Geen énkele keer is dat hetzelfde. Je kunt eindeloos varieren. Je moet het natuurlijk wél willen.
quote:
Een jaar lang dezelfde groep, kinderen die je goed leert kennen en waarvan je duidelijk een ontwikkeling kunt zien
Dat heb je in het middelbaar onderwijs ook, hoor. En als je mentor van een klas bent, zie je net zo goed een ontwikkeling
.
  maandag 13 oktober 2003 @ 12:06:04 #51
593 sjak
Juffie Bloem
pi_13845913
Ik heb niet te maken met kinderen, de minimum leeftijd om de opleiding bij ons te doen is 17 jaar...napubers dus

Ik mag over een aantal weken voor het eerst voor de klas gaan staan, brrrr, tis een behoorlijk kritische groep en ik zal zelf de lessen moeten maken voor ze. Het zijn in totaal 11 uur over het ECG en hartritmestoornissen. Ben benieuwd hoe ik het interessant voor ze kan krijgen.
Ik ben van plan om te zorgen voor interactie, dat maakt het leuker denk ik. Maar voor mij wel moeilijker...

Jullie horen het wel weer.

Lekker douchen!
  maandag 13 oktober 2003 @ 17:51:09 #52
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_13855407
quote:
Op maandag 13 oktober 2003 12:06 schreef sjak het volgende:
Ik ben van plan om te zorgen voor interactie, dat maakt het leuker denk ik.
Wat je vooral niet moet doen is een uur gaan zitten vertellen. Dat boeit de leerlingen misschien 10, 15 minuten, maar dan ben je ze kwijt en nemen ze niks meer op. Laat ze vooral zélf veel ontdekken. Neem veel spul mee, maak het visueel. Ga in op vragen die de leerlingen stellen, en niet zeggen: "Wacht maar tot na de uitleg". Interactie is idd heel erg belangrijk, dan hou je iedereen bij de les.
.
  maandag 24 november 2003 @ 17:52:12 #53
593 sjak
Juffie Bloem
pi_14893137
Volgende week is het dan zover. Even een korte vraag, hoe bereiden jullie een les voor? Ik heb nu het gevoel dat ik er veel te veel werk in stop, hoe kan ik dat eens handig aanpakken?
Lekker douchen!
  maandag 24 november 2003 @ 17:55:50 #54
19840 Libris
Live from Singapore
pi_14893264
Ik ben een half jaar geleden spontaan les gaan geven op een hogeschool in Singapore, ongeveer 17-jarige scholieren. Ik heb een normale universitaire opleiding en geen onderwijskundige achtergrond, maar het bevalt me goed. Sinds vorige week ben ik verantwoordelijk voor het wiskunde onderwijs van zo'n 360 studenten, erg grappig..
pi_14964529
quote:
Op maandag 24 november 2003 17:52 schreef sjak het volgende:
Volgende week is het dan zover. Even een korte vraag, hoe bereiden jullie een les voor? Ik heb nu het gevoel dat ik er veel te veel werk in stop, hoe kan ik dat eens handig aanpakken?
Ehm, hoe ik een les voorbereid... Ik kijk eens wat ik wil behandelen in een les. Dus is dat een paragraaf, of meer. Waar gaat het over. Dan zoek ik daar de belangrijkste punten uit, de dingen waarvan ik gewoon zeker wil dat ze het weten, of waarvan ik denk dat ze er nog wel eens moeite mee kunnen hebben. Daar bereid ik een uitleg over voor. Ik probeer een beetje de tijd in de gaten te houden.
Eerst even 5 minuten introductie. Dus even de boel zittende krijgen, even vertellen wat we vandaag gaan doen, vragen of er nog dingen uti de vorige les zijn die ze niet snappen.
Daarna dus beginnen met de uitleg, daar doe ik ongeveer 20-30 minuten over, ook echt niet langer, ze hebben niet zo'n lange spanningsboog.
Dan mogen ze zelfstandig aan het werk en kunnen ze vragen nakijken..

Maareh, dit is voor scheikunde. Het zal bij andere vakken niet veel verschillen, maar ik kan me voorstellen dat het bij bv. duits of engels anders werkt

You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  maandag 1 december 2003 @ 16:36:35 #56
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15063266
Nou, ik heb het gehad hoor. Pfffff, ik ben kapot nu.
De les duurde veeeeeel korter dan er voor stond. Ik had drie uur les moeten geven maar met 1,5 uur waren we door de stof heen.
Ik heb het op een vraag-antwoord manier gedaan. Wat ik achteraf erg kinderlijk en saai vond. Volgende les staat voor volgende week maandag op het programma en die ga ik anders aanpakken, ik ga ze dan een opdracht geven waar ze mee aan de slag kunnen.
Het is toch te gek voor worden, ik ben moeier dan die studenten nu.
Lekker douchen!
  maandag 1 december 2003 @ 17:08:01 #57
60270 dancemissiongangster
Yoshitoshi cigar club
pi_15063979
ik word iig geen docent
  maandag 1 december 2003 @ 17:56:04 #58
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15065188
quote:
Op maandag 1 december 2003 16:36 schreef sjak het volgende:
Nou, ik heb het gehad hoor. Pfffff, ik ben kapot nu.
De les duurde veeeeeel korter dan er voor stond. Ik had drie uur les moeten geven maar met 1,5 uur waren we door de stof heen.
Ik heb het op een vraag-antwoord manier gedaan. Wat ik achteraf erg kinderlijk en saai vond.
En de klas bleef gemotiveerd?
quote:
Volgende les staat voor volgende week maandag op het programma en die ga ik anders aanpakken, ik ga ze dan een opdracht geven waar ze mee aan de slag kunnen.
Zo kort mogelijke uitleg, zo veel mogelijk zélf laten uitzoeken. Leren ze meer van, en ze onthouden het ook nog eens langer.
quote:
Het is toch te gek voor worden, ik ben moeier dan die studenten nu.
Dan doe je toch iets fout
.
  maandag 1 december 2003 @ 17:59:41 #59
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15065279
quote:
Op maandag 1 december 2003 17:56 schreef Baba-O-Riley het volgende:

En de klas bleef gemotiveerd?


Nee dus, maar dat waren ze van te voren al niet
quote:
Zo kort mogelijke uitleg, zo veel mogelijk zélf laten uitzoeken. Leren ze meer van, en ze onthouden het ook nog eens langer.
Dat is precies mijn plan!
quote:
Dan doe je toch iets fout
Snik, ik vond dat ik het nog niet eens zo slecht had gedaan voor een eerste keer.
Lekker douchen!
pi_15065293
quote:
Op maandag 1 december 2003 17:56 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Dan doe je toch iets fout
Komophee, twas de eerste keer
Succes nog, sjak!
  maandag 1 december 2003 @ 18:04:08 #61
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15065362
Dank je Thaleia.
, leuke site heb je trouwens
Lekker douchen!
  maandag 1 december 2003 @ 18:48:14 #62
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15066508
Hadden jullie ---> <---- dit ding gezien?

Ik vind het heel knap dat Sjak het gepresteerd heeft om anderhalf uur vol te kletsen. en dat voor een eerste keer, maar je moet echt oppassen dat je jezelf niet helemaal de blubber werkt in 1 les. Zeker als je op een dag een stuk of 7 lessen moet geven.

.
  maandag 1 december 2003 @ 20:38:44 #63
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15070110
quote:
Op maandag 1 december 2003 18:48 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Hadden jullie ---> <---- dit ding gezien?

Ik vind het heel knap dat Sjak het gepresteerd heeft om anderhalf uur vol te kletsen. en dat voor een eerste keer, maar je moet echt oppassen dat je jezelf niet helemaal de blubber werkt in 1 les. Zeker als je op een dag een stuk of 7 lessen moet geven.


Ik had het wel gezien hoor maar kon het niet laten om te reageren
Gelukkig had ik niet een hele dag, dat hoeft ook nog niet als je in opleiding bent, gewoon een paar uurtjes per week. Meestal hoef ik niet eens les te geven maar mag ik observeren. Jammer genoeg wordt er bij de opleiding waar ik stage loop erg veel aanbiedend onderwijs gegeven.
Maar goed, wat ik al zei, volgende week krijgen ze gewoon een berg opdrachten
Lekker douchen!
  dinsdag 2 december 2003 @ 11:21:07 #64
73327 Deviator
papa van Nimué !!
pi_15083758
Ja! Ik doe de lerarenopleiding Geschiedenis..
pi_15083786
Lerarenopleiding Engels
  dinsdag 2 december 2003 @ 11:28:51 #66
73327 Deviator
papa van Nimué !!
pi_15083967
Helaas zit ik nog maar in het eerste jaar, en doe ik het via de LOI (en Chr.HS.Windesheim) en valt het me nogal tegen..

Toch moet en zal ik het halen!!

  dinsdag 2 december 2003 @ 17:03:28 #67
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15093809
quote:
Op dinsdag 2 december 2003 11:28 schreef Deviator het volgende:
Helaas zit ik nog maar in het eerste jaar, en doe ik het via de LOI (en Chr.HS.Windesheim) en valt het me nogal tegen..
Hoe ga je dat dan doen met stage-lopen en zo, als je via de LOI studeert?
.
  dinsdag 2 december 2003 @ 18:21:22 #68
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15095902
quote:
Op dinsdag 2 december 2003 11:28 schreef Deviator het volgende:
Helaas zit ik nog maar in het eerste jaar, en doe ik het via de LOI (en Chr.HS.Windesheim) en valt het me nogal tegen..

Toch moet en zal ik het halen!!


Dus als ik het goed begrijp loop je stage bij een hogeschool? En de theorie via de LOI. Wat moet ik me daar bij voorstellen?Hoe lang duurt het? Waarom valt het je tegen?
Lekker douchen!
  dinsdag 2 december 2003 @ 19:13:49 #69
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15097255
De eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat ik de lerarenopleiding die ik gevolgd heb, knap waardeloos vond. Het is dat ik persé leraar wilde worden, anders was ik afgehaakt. Ik heb 3 x serieus overwogen om er mee te stoppen, terwijl ik de meest gemotiveerde student van onze jaargroep was.
.
  dinsdag 2 december 2003 @ 19:33:25 #70
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15097762
Hoe dat zo?
Ik vind de opleiding die ik doe tot nu wel leuk. Of ik er echt wat aan heb kan ik nu nog niet zeggen. Wel is het natuurlijk erg leuk dat alle mensen die ik spreek die deze opleiding gedaan hebben zeggen dat het de nuttigste opleiding is die ze ooit hebben gehad. Dat geeft me wat houvast voor de komende 2 jaar.
Nu vind ik het alleen nog veel.
Lekker douchen!
  dinsdag 2 december 2003 @ 19:39:46 #71
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15097914
quote:
Op dinsdag 2 december 2003 19:33 schreef sjak het volgende:
Hoe dat zo?
Theorie en praktijk sloten totaal niet op elkaar aan. We moesten allerlei nutteloze opdrachtjes doen waar je in de praktijk niks aan had. Interessante onderwerpen, zoals ADHD, dyslexie etc, werden in een cursusje van 6 bijeenkomsten behandeld, en daarnaast werd je bij presentaties genadeloos neergesabeld als het in de ogen van de docente niet goed was. Heerlijk voor je zelfvertrouwen... We kregen les van mensen die zelf mislukt waren in het onderwijs (één docent was al na 4 maanden mavo overspannen, en dát was zijn onderwijservaring)
.
  dinsdag 2 december 2003 @ 19:49:02 #72
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15098115
quote:
Op dinsdag 2 december 2003 19:39 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Theorie en praktijk sloten totaal niet op elkaar aan. We moesten allerlei nutteloze opdrachtjes doen waar je in de praktijk niks aan had. Interessante onderwerpen, zoals ADHD, dyslexie etc, werden in een cursusje van 6 bijeenkomsten behandeld, en daarnaast werd je bij presentaties genadeloos neergesabeld als het in de ogen van de docente niet goed was. Heerlijk voor je zelfvertrouwen... We kregen les van mensen die zelf mislukt waren in het onderwijs (één docent was al na 4 maanden mavo overspannen, en dát was zijn onderwijservaring)
Oh nee, dat klinkt inderdaad niet goed
Is het lang geleden dat je die opleiding gedaan hebt? En waar was het?
Ik doe de opleiding in Amsterdam, aan het VU, de faculteit bewegingswetenschappen. Het is een eerste graads docentenopleiding speciaal voor beroepen in de gezondheidszorg. Aan het eind mag ik dus alleen in mijn vakgebied lesgeven op een hoge school.
Bij ons krijg ik gewoon opdrachten in de theorie mee die ik in de praktijk moet doen:
Schrijf een didactische analyse van een les die je gezien hebt etc.

Ik vind alleen het administratieve deel gewoon erg veel, overal moet je bijna een verslag van maken. Maar ja, dat hoort er dan maar bij.

Lekker douchen!
  dinsdag 2 december 2003 @ 19:54:37 #73
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15098274
quote:
Op dinsdag 2 december 2003 19:49 schreef sjak het volgende:
Bij ons krijg ik gewoon opdrachten in de theorie mee die ik in de praktijk moet doen:
Dat klinkt al beter.
quote:
Ik vind alleen het administratieve deel gewoon erg veel, overal moet je bijna een verslag van maken. Maar ja, dat hoort er dan maar bij.
Ja dat was bij ons ook. Maar goed, ik ben nu anderhalf jaar klaar, ben aan mijn 3e jaar als docent bezig en dat bevalt allemaal prima! Maar dan merk je wel dat je eigenlijk niet veel aan de opleiding hebt gehad, en dat je een hele hoop toch in de praktijk moet ervaren.
.
  dinsdag 2 december 2003 @ 19:56:11 #74
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15098329
Laat ik nu maar ook eens aan wat huiswerk gaan, anders kom ik morgen onvoorbereid op school. Lijkt me niet slim!
Lekker douchen!
pi_15099015
quote:
Op dinsdag 2 december 2003 19:39 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Theorie en praktijk sloten totaal niet op elkaar aan.
[...]
We kregen les van mensen die zelf mislukt waren in het onderwijs
Nijmegen, toevallig?
Ik heb van mijn stages honderd keer meer geleerd dan van al die bijeenkomsten op de uni bij elkaar, en we hadden gelukkig met zijn allen al gauw door dat we die uni-dingen maar zoveel mogelijk moesten afraffelen en ze "geven wat ze wilden horen", en verder al onze tijd stoppen in de stage waar we wel wat aan hadden.
  dinsdag 2 december 2003 @ 20:48:25 #76
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15099657
quote:
Op dinsdag 2 december 2003 20:22 schreef thaleia het volgende:
Ik heb van mijn stages honderd keer meer geleerd dan van al die bijeenkomsten op de uni bij elkaar, en we hadden gelukkig met zijn allen al gauw door dat we die uni-dingen maar zoveel mogelijk moesten afraffelen en ze "geven wat ze wilden horen", en verder al onze tijd stoppen in de stage waar we wel wat aan hadden.
Precies!
.
  dinsdag 9 december 2003 @ 18:53:02 #77
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15281091
Zo, ik heb weer advies nodig.

Afgelopen week de 2e les gegeven aan die groep. Actief moest het worden. Dus na een hele korte inleiding waarin ik gevraagd heb of iedereen de voorbereiding gedaan had die ze moesten doen en of er eventueel vragen op waren (1 was ja, 2 was nee) heb ik ze in groepjes ritmestroken laten beoordelen.
Dit ging dus niet goed. Want tijdens het zelf beoordelen bleek dat de meerderheid van de klas zich dus niet had voorbereid en dus absoluut niet in staat kon zijn om de stroken goed te analyseren. Neem daarbij het niet opletten in vorige les en het hek was van de dam.
Eerst heb ik in individuele groepen het besproken, hoe ze het het best konden doen, kleine aanwijzingen en tips gegeven maar op een gegeven moment kwam er een leerling naar me toe (terwijl ik iets voor ze aan het kopiëren was) om aan te geven dat er grote verwarring was ontstaan in de groep. Men was het niet eens met mijn manier van doen.

Ik ben terug gegaan naar de klas en heb ze gevraagd wat het probleem was. Helaas kon ik het niet laten om meerdere keren aan te geven dat het kwam omdat zij zich niet hadden voorbereid. Maar ze vonden dat ik een stap had overgeslagen en dat ze hoe dan ook niet in staat konden zijn om de stroken goed te beoordelen.
Op hun verzoek om het uit te leggen ben ik alsnog ingegaan en klassikaal heb ik geprobeerd het een en ander te verduidelijken. Dat was moeilijk omdat ik dat niet had voorbereid maar het ging wel.
Na een tijdje lieten de zittenblijvers weten dat de docent van het jaar ervoor ze een lijst had gegeven met alle kenmerken van de verschillende ritmes. Ik gaf daarop aan dat al die kenmerken terug waren te vinden in het boek en dat ze deze lijst dus zelf konden maken.

De rimes die ze in groepjes moesten doen heb ik ze nu als huiswerk opgegeven om een aantal die zij moeilijk vinden klassikaal te bespreken in de volgende les. Probleem is wel dat ik bang ben de moduledoelstellingen niet te behalen, dit gaf ik ze aan.

Ik dacht het zelf goed opgelost te hebben, had er ook een goed gevoel over. Ik had ze gewezen op hun verantwoordelijkheden en toch de bal bij hun gelaten.

Nu blijkt dat het voor hun wat anders ligt. Een aantal zijn bij de groepsdocent geweest om hun zorg over het geheel uit te spreken. Ze vinden de sfeer tussen mij en hen verpest en vinden niet dat we op deze voet verder kunnen. Ze vonden dat ik erg verdedigend reageerde.

Wat nu????? Help!
Ik wil het met ze bespreken komende les, zie er wel vreselijk tegenop. Maar dan, hoe moeten we dan verder. Het lijkt me moeilijk om mezelf en hun nu nog te motiveren om de lessen leuk te krijgen.

Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Lekker douchen!
  dinsdag 9 december 2003 @ 20:51:23 #78
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15284565
Baba-O-Riley, Thaleia, laat jullie met al jullie wijsheid en ervaring eens uit over mijn probleem
Lekker douchen!
  dinsdag 9 december 2003 @ 22:36:45 #79
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15288206
quote:
Baba-O-Riley, Thaleia, laat jullie met al jullie wijsheid en ervaring eens uit over mijn probleem
Sorry dat ik niet eerder reageerde, ik had een ouderavond.
quote:
Afgelopen week de 2e les gegeven aan die groep. Actief moest het worden. Dus na een hele korte inleiding waarin ik gevraagd heb of iedereen de voorbereiding gedaan had die ze moesten doen en of er eventueel vragen op waren (1 was ja, 2 was nee) heb ik ze in groepjes ritmestroken laten beoordelen.
Groepswerk. Okee. Geef de leerlingen een opdracht en een flinke dosis verantwoordelijkheid. Ook handig om elk groepslid een bepaalde functie te geven. (eentje is de verzorger van het materiaal, eentje doet het tekenwerk, eentje doet het rekenwerk, etc).
quote:
Dit ging dus niet goed. Want tijdens het zelf beoordelen bleek dat de meerderheid van de klas zich dus niet had voorbereid en dus absoluut niet in staat kon zijn om de stroken goed te analyseren.
Het gaat dus mis omdat de leerlingen zich niet voorbereid hebben. Dat ligt dus niet aan jou.
quote:
Neem daarbij het niet opletten in vorige les en het hek was van de dam.
Ja, ik ken het. Ik maak het ook nog wel eens mee dat er in groepjes gewerkt moet worden en dat enkele groepjes niet verder komen. Kun je een paar dingen doen. Óf je gaat de desbetreffende groepjes na, en lost daar het probleem voor ze op. Óf je legt het groepswerk even helemaal stil, en geeft klassikaal wat aanwijzingen of uitleg. Óf je laat een groepje dat het wél begrepen heeft de uitleg verzorgen aan het groepje dat het níet begrepen heeft. Nu zijn ze dan wel even niet met die opdracht bezig, maar het groepje dat moet uitleggen leert om de stof in eigen woorden te vertellen (en jij als docent kunt dan heel goed zien of ze het überhaupt begrepen hebben), en het andere groepje krijgt de uitleg in "hun" taalgebruik. Een leerling legt het soms nét iets anders uit dan jou.
quote:
Men was het niet eens met mijn manier van doen.Ik ben terug gegaan naar de klas en heb ze gevraagd wat het probleem was. Helaas kon ik het niet laten om meerdere keren aan te geven dat het kwam omdat zij zich niet hadden voorbereid. Maar ze vonden dat ik een stap had overgeslagen en dat ze hoe dan ook niet in staat konden zijn om de stroken goed te beoordelen
De eerste les heb je geloof ik anderhalf uur het woord gehad, toch? Nu heb je misschien 5 minuten gepraat en moeten de leerlingen *opeens* zelf aan het werk. Ik kan me goed voorstellen dat de leerlingen zoiets hebben van: Het werken in groepjes moet je voorzichtig opbouwen. Je kunt niet de leerlingen 1-2-3 in groepjes planten (zeker wanneer ze dit nog nóóit gedaan hebben) en een goed resultaat verwachten.
quote:
Op hun verzoek om het uit te leggen ben ik alsnog ingegaan en klassikaal heb ik geprobeerd het een en ander te verduidelijken.
"Geprobeerd"? Het moet duidelijk zijn. Punt.
quote:
Ik gaf daarop aan dat al die kenmerken terug waren te vinden in het boek en dat ze deze lijst dus zelf konden maken.
Zelf dingen opzoeken is voor sommige leerlingen al te veel gevraagd.
quote:
Een aantal zijn bij de groepsdocent geweest om hun zorg over het geheel uit te spreken. Ze vinden de sfeer tussen mij en hen verpest en vinden niet dat we op deze voet verder kunnen. Ze vonden dat ik erg verdedigend reageerde. Ik wil het met ze bespreken komende les, zie er wel vreselijk tegenop. Maar dan, hoe moeten we dan verder. Het lijkt me moeilijk om mezelf en hun nu nog te motiveren om de lessen leuk te krijgen.
Verpeste sfeer tussen docent en klas. Daar ken ik genoeg voorbeelden van, ja. Belangrijk is dat alle neuzen weer dezelfde kant op gaan staan. Dus besteed de komende les eens even *iets* minder aan het boek, maar *iets* meer aan jou + de leerlingen. Ga een klassengesprek met ze aan. Laat hen aan het woord over wat ze van de les vinden, wat ze graag anders zouden willen zien. Misschien komen ze wel met hele goede oplossingen. Het lijkt misschien eng om de klas te laten oordelen, maar geloof me, ik doe het zelf ook regelmatig bij mijn klassen.

(1) Probleem: te grote stap van "klassikaal" naar "groepswerk"
(2) Probleem: leerlingen hebben hun werk niet gedaan.
(3) Probleem: leerling/docent relatie is verstoord.

Eerst ervoor zorgen dat er weer een fijne sfeer in de klas komt. Leerlingen leren het beste als er een fijne sfeer hangt. Daarna moet je proberen om, áls je per sé naar groepswerk wil, dit gefaseerd te doen. Eerst een klein oefeningetje in tweetallen laten maken/nakijken. Dan in groepjes van 4 een klein oefeningetje. Dan het oefeningetje wat uitbreiden. En voor het feit dat ze hun werk niet hebben voorbereid, mag je ze best even uitkafferen. Maar niet té.

Zo, ik hoop dat je er iets aan hebt, maar ik ga nu weer verder. Moet nog maar 29 proefwerken nakijken.

.
  dinsdag 9 december 2003 @ 23:05:01 #80
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15289342
Baba-O-Riley, dank je voor je reactie.
Een aantal punten kan ik echt wel wat mee! Het plan is in ieder geval, zoals ik al schreef, de verstoorde relatie bespreekbaar maken. Daarbij zal ik o.a. aangeven dat mijn verwachtingspatroon te hoog lag en het belangrijkste doel zal zijn de rust te herstellen en natuurlijk ook hun vertrouwen in hun eigen capaciteiten. Het niet meer hebben in eerste instantie over de slechte voorbereiding, de schuldvraag doet er niet toe op dat moment.

Daarna moeten we toch ook weer aan de slag...
En dan niet meteen in hele groepjes maar af en toe in tweetallen, dan weer wat uitleggen, dan weer kijken of ze er zelf uitkomen.

Ik was trouwens in de veronderstelling dat ze wel gewend waren om in groepjes te werken, volgens mijn begeleider doen ze dat wel regelmatig.
Het probleem ligt voornamelijk bij het feit dat er weinig docenten ze checken op de voorbereidingen die ze moeten doen. Maar goed, dat is een situatie waar ik ooit wel mee om leer gaan.

Ik ga er eerst maar eens een nachtje over slapen, en morgen nog even het verhaal bespreken op school met mijn medestudenten. Vrijdag is de volgende les, ik laat je zeker weten wat ik ga doen.

En veel succes met het nakijken van je proefwerken, wanneer moeten ze af zijn?

Lekker douchen!
pi_15289584
Zoveel ervaring heb ik nu ook weer niet en wijsheid bezit ik van nature al bijzonder weinig. Ik weet niet of ik veel zinnigers kan zeggen dan een gemiddelde Fok!user, maar goed, ik probeer het

Eerst 1 ding: ik ben even kwijt aan wat voor soort opleiding en aan welke leeftijdscategorie je lesgeeft. Ik geloof aan volwassenen? Of zestien-/zeventienjarigen, zoiets?

Ik ben ervan overtuigd dat de relatie tussen een groep en een docent na twee lessen niet onherstelbaar verstoord kan zijn. Hij kan zeker verstoord zijn (denk je dat de hele groep 'de sfeer verpest vindt' of alleen die paar mensen die zijn gaan klagen?), maar niet onherstelbaar. Na slechts twee lessen moet de koers echt nog wel bijgesteld kunnen worden. (Hell, in 1 van mijn klassen heb ik de juiste koers nu, na zo'n les of dertig, nog steeds niet gevonden, en toch ben ik niet bereid 'ze dan maar op te geven'. Ik heb wel het idee dat ik na een boel trial and error wel steeds dichter bij de juiste koers begin te komen )

Maar weet je, als ik jouw verhaal zo lees zou ik zelf helemaal niet zoveel anders gereageerd hebben denk ik, daarom vind ik het moeilijk om nu iets van advies te geven. Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan! Ik bedoel, je hebt ze de gelegenheid gegeven om te melden dat ze het niet hadden voorbereid. Dat hebben ze niet gemeld. Als dan vervolgens blijkt dat ze het toch niet hebben voorbereid, ben je bereid om eerst in kleine groepjes en vervolgens klassikaal nog eens de boel uit te leggen....dan ben je toch hartstikke schappelijk geweest al? Maar goed, het gaat er ook niet om wie er 'in zijn recht' staat, jij of die leerlingen, maar om hoe nu verder.

Het lijkt erop dat ze gewend zijn dat alles erg wordt voorgekauwd, en dat ze de boel dus niet hoeven voorbereiden om de les te kunnen volgen, dat de docent wel met kant-en-klare schemaatjes komt etc. Jij ging er vanuit dat ze de stof wel zouden voorbereiden en zelf de relevante informatie kunnen destilleren uit het boek. Normaal gesproken geen onredelijke verwachtingen, maar voor deze groep kennelijk wel te hoog gegrepen (zeg ze dit niet letterlijk, dat komt over als een verwijt terwijl het niet hun schuld is, maar wellicht ligt aan de manier waarop ze door hun vorige docenten zijn 'opgevoed').

Ja, zeker hierop terugkomen met ze! Met de hele groep, want je wilt ook de mening horen van degenen die nu niet naar de groepsleider zijn gestapt. Leg ze uit dat jij verwacht had dat ze de stof hadden voorbereid, omdat dat nu eenmaal echt nodig is om de boel te kunnen volgen, en dat je misschien ook wat te optimistische verwachtingen had m.b.t. hoe snel die opdrachten te doen zijn (gooi het daar maar op, en niet op hun traagheid of zwakke intelligentie ofzo ), en dat je door hun reacties gemerkt hebt dat het toch allemaal niet zo soepel te doen was voor ze, en ze daarom de tijd en gelegenheid hebt gegeven om er nu met de groep nog eens rustig thuis naar te kijken en dat je, nobel als je bent (gebruik die woorden ook maar niet ), daarom nog een extra les tijd hebt ingeruimd om e.e.a. nog eens rustig met ze te bespreken zodat iedereen het kan snappen en vragen kan stellen etc. Jij bent bereid om dat voor hen te doen, en dus verwacht je van hen ook een bereidheid terug, namelijk om goed voorbereid op college te komen en de spullen in orde te hebben enzo. In mijn ervaring werkt het het beste om eerst 'mee te geven' ("ik begrijp heus dat het wel echt moeilijke opdrachten waren, en ben heus bereid om extra tijd in te ruimen om het nog eens rustig uit te leggen" of iets dergelijks) en daarna van hen iets te eisen ("maar dan moeten jullie ook echt wel fatsoenlijk je zaken in orde hebben, anders werkt het niet").
Je zou zelfs zover kunnen 'meegeven' dat je ze aanbiedt toch dat stencil met die ritmes voor ze te kopieren, maar dat past waarschijnlijk niet bij jouw doelstelling dat ze moeten leren dat soort dingen zelf uit het boek te destilleren. Misschien is dat nu nog te hoog gegrepen voor ze, dat weet ik niet, in dat geval zou je ze voor deze keer het stencil kunnen leveren. Of, om te voorkomen dat ze gewend blijven aan hapklare brokken, ze als huiswerkopdracht geven om zelf met behulp van het boek zo'n schema te maken. Dan hebben ze uiteindelijk toch dat stencil dat ze zo graag wilden Maar het hangt erg af van de groep en leeftijd af of dat kan.

Verder dan dat kom ik even niet, omdat ik me dus bijzonder goed kan voorstellen dat ik het ongeveer hetzelfde zou hebben aangepakt als jij.
Ik ben zelf ook geneigd om defensief te reageren als mijn geduld op is. Maar als echt een volledige klas niet uit een opdracht komt, ligt dat niet aan die klas. Dan zouden er altijd wel een paar zijn die het wel lukt. Als werkelijk de hele klas er problemen mee heeft, ligt dat ofwel aan de instructie, ofwel aan de opdracht, ofwel aan de manier waarop ze door voorgangers zijn getraind om nooit iets te hoeven voorbereiden/niet zelf te hoeven denken. Dus inderdaad, niet (niet openlijk, maar ook niet voor jezelf) met de beschuldigende vinger naar die leerlingen wijzen, maar je richten op 'hoe nu verder op een voor hen en mij werkbare manier?'. Vraag ze vooral ook of ze zelf suggesties hebben. En aangezien je dus kennelijk overkwam als 'defensief reagerend': als ze met kritiek op jou komen, die je bij het eerste gehoor meteen al onterecht vindt, zeg dan dat je 'het meeneemt'/'erover zult denken'. Misschien zit er toch wel wat in, en als dat zo is, moet je niet direct weer 'te defensief' gereageerd hebben. Misschien is het echt onterechte kritiek, en dan kun je daar ook kalmer op reageren als je het eerst hebt laten bezinken.

Nouja, afsluitend: ga zeker een gesprek aan en neem ze daarin serieus, dat wordt altijd gewaardeerd. Laat zien dat jij best schappelijk bent, en bereid bent te luisteren naar hun suggesties over de aanpak van de lessen en daar wat mee te doen. Maar dan verwacht jij van hen ook dat zij de boel fatsoenlijk voorbereiden, da's een erg normale en redelijke eis!

Ik hoop dat je er wat aan hebt, ik heb dit alles ingetypt met een gevoel van 'wie ben ik uberhaupt om hier iets over te zeggen, ik klungel zelf ook maar wat aan'. Maar wie weet, pik er maar uit wat je zinnig vindt.

  dinsdag 9 december 2003 @ 23:20:08 #82
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15289906
Thanks Thaleia, ook jou riep ik aan omdat ik ook al het vermoeden had dat we misschien af en toe eenzelfde reactie op dingen hebben.
Mijn plan is zo ongeveer wat jij zegt (en wat Baba ook zei). Maar goed, als jij denkt dat jij het ook niet weet moet ik het plan dan wel uitvoeren

Nogmaals, ik heb ze niet opgegeven, al twijfelde ik vanmiddag wel even aan mijn eigen capaciteiten als docent. Maar daar ben ik inmiddels ook al weer aardig overheen, ik ben braaf voor hun een lijst met kenmerken van de diverse ritmes aan het maken (erg leerzaam, ook voor mij) en die zal ik hun geven zodat ze die naast hun eigen lijstje kunnen gebruiken

Lekker douchen!
pi_15290943
quote:
Op dinsdag 9 december 2003 23:20 schreef sjak het volgende:
al twijfelde ik vanmiddag wel even aan mijn eigen capaciteiten als docent.
Als je enigszins op mij lijkt zal dat niet overgaan. Leraar is "elke dag anders" he, je kunt nooit op je lauweren rusten. En dus kun je als je zo'n type bent als ik ook eeuwig aan jezelf blijven twijfelen. Zeven klassen lopen lekker en eentje loopt kut? Na een stel prima lessen in een bepaalde klas gaat er een keer eentje klote? Meteen reden voor mij om aan mezelf te twijfelen. Tegenwoordig duurt dat wel minder lang dan voorheen en kan ook wel beter relativeren, maar zolang ik dit beroep houd zal het nooit helemaal weggaan denk ik. Houdt het spannend

Misschien kunnen er ook wel wat mensen die nu les hebben in werkgroepen in dit topic reageren, zou best zinnig zijn om adviezen te krijgen van de 'andere kant'.
Succes!

  woensdag 10 december 2003 @ 18:19:53 #84
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15308287
quote:
Op dinsdag 9 december 2003 23:05 schreef sjak het volgende:
Baba-O-Riley, dank je voor je reactie. En veel succes met het nakijken van je proefwerken, wanneer moeten ze af zijn?
Vandaag.
quote:
Op dinsdag 9 december 2003 23:50 schreef thaleia het volgende:
Als je enigszins op mij lijkt zal dat niet overgaan. Leraar is "elke dag anders" he, je kunt nooit op je lauweren rusten.
Heerlijk is dat. Elke dag gebeuren er weer nieuwe dingen, soms negatief, vaak positief. Werken met leerlingen is zo fijn!
quote:
En dus kun je als je zo'n type bent als ik ook eeuwig aan jezelf blijven twijfelen. Zeven klassen lopen lekker en eentje loopt kut? Na een stel prima lessen in een bepaalde klas gaat er een keer eentje klote? Meteen reden voor mij om aan mezelf te twijfelen.
Ik weet niet hoe lang je al voor de klas staat, maar dat wordt na verloop van tijd heus wel minder hoor. In het begin denk je echt van: "zie je wel, ik kan het niet, het ligt aan mij..", etc. Maar na verloop van tijd leer je inderdaad te relativeren en merk je dat het ook bij andere (ervaren) docenten gebeurt, en dat het meestal niet aan jou ligt. Soms echter wél, maar dat is een ander verhaal.
quote:
Misschien kunnen er ook wel wat mensen die nu les hebben in werkgroepen in dit topic reageren, zou best zinnig zijn om adviezen te krijgen van de 'andere kant'.
Toen ik zelf nog op de lerarenopleiding zat moest ik vaak in werkgroepjes werken, en weet je wat: ik vond het klote. Zat je in een groepje van 4, zaten er 2 uit de neus te vreten en jij met de overgebleven persoon maar al het werk doen. Je maakte vaak opdrachten, gooide er maar een hoop informatie in zonder eigenlijk de stof in je op te nemen. Het feit dat de opdracht binnen een bepaalde tijd af moest zijn woog zwaarder op tegen "wat léér ik nu eigenlijk?". Ik heb héle cursussen moeten doen in werkgroepjes, maar wat heb ik er van onthouden: absoluut niets. Maar dat is mijn ervaring die mij er overigens niet van weerhoudt om zélf werkgroepjes te gebruiken in mijn lessen - maar ik zorg er wél voor dat de leerlingen wél wat opsteken, in tegenstelling tot hun leraar destijds...
.
pi_15329238
Leraar worden... heb er ook nog vaak aan gedacht, lijkt me ook best wel leuk. Alleen dat hongerloontje....
We are born crying, live complaining, and die disappointed.
  donderdag 11 december 2003 @ 15:20:30 #86
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15331134
quote:
Op donderdag 11 december 2003 14:00 schreef _RaZoRBlaDe_ het volgende:
Leraar worden... heb er ook nog vaak aan gedacht, lijkt me ook best wel leuk. Alleen dat hongerloontje....
Ach, het valt reuze mee, hoor. Het geld is natuurlijk wel belangrijk, maar voor mij niet hét belangrijkste.
.
  donderdag 11 december 2003 @ 15:27:47 #87
73327 Deviator
papa van Nimué !!
pi_15331324
Ik doe de l.o. voortgezet onderwijs Geschiedenis. Dit voorjaar moet ik stage lopen (eerste keer 10 dagen).
NU twijfel ik nogal of ik een VMBO school opbel of een (wellicht mijn oude ) HAVO/VWO school.

wie heeft wat voors en tegens?

  donderdag 11 december 2003 @ 18:49:22 #88
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15336482
quote:
Op donderdag 11 december 2003 15:27 schreef Deviator het volgende:
NU twijfel ik nogal of ik een VMBO school opbel of een (wellicht mijn oude) HAVO/VWO school. wie heeft wat voors en tegens?
Het zijn 2 verschillende werelden, HAVO/VWO of VMBO. Het is allebei even leuk, maar wel op een eigen manier. Ik geef zowel op VWO als op VMBO les.

(1)
Op HAVO/VWO kun je veel meer stof/kennis kwijt. Je kunt dieper op de stof ingaan. De leerlingen zijn over het algemeen best geïnteresseerd en willen ook nog wel wat huiswerk maken. Ordeproblemen zul je zelden tot nooit tegen komen.

Op VMBO zijn de leerlingen eigenlijk niet zo geïnteresseerd in theorie. Deze leerlingen willen met hun handen werken. De lesstof zul je dus op een dusdanige manier moeten aanbieden dat hij voor deze leerlingen te behapstukken is en interessant is. Vooral dat laatste is belangrijk. Wanneer je voor een VMBO-klas een heel verhaal gaat ophangen over het rijk van Jacoba van Habsburg van 1820 tot 1821 (ik noem maar iets), dan verlies je ze. Een VWO-klas zou het misschien nog interessant vinden, maar VMBO.. hó maar.
Kort samengevat: ben je een docent die zijn vakkennis wil spuien, kies dan VWO/HAVO

(2)
De leerlingen op het VMBO zijn opener en spontaner in mijn ogen, maar vragen ook veel aandacht. Een havo- of vwo-leerling, die redt zich wel. Een vmbo-leerling heeft wat meer steun en begeleiding nodig. Een aai over de bol als-ie iets goed gedaan heeft. Leerlingen op het VMBO werken ook echt voor *jou*. Als ze een werkstuk moeten maken, doen ze dat voor *jou*. En zijn er naderhand ook oprecht trots op. Je moet een band met deze leerlingen weten op te bouwen, en als je die eenmaal hebt, heb je een fantastische tijd met deze leerlingen. Op VWO merk ik dat dat iets minder is. Zij zijn toch iets afstandelijker.

Het VMBO wordt wel eens afgeschilderd als de afvalbak van het onderwijs. Dat is het dus NIET. Ga dus niet naar een VMBO-school met de gedachte: "Hier zitten toch alleen maar kleine crimineeltjes". Wie komt later jouw verwarmingsketel in je huis installeren? Juist, iemand die VMBO gedaan heeft. Wie gaat je nieuwe tegelvloer leggen? Iemand die VMBO gedaan heeft. Geen crimineeltjes, gewoon leerlingen die niet zo goed met hun hoofd kunnen werken, maar des te beter met hun handen. Zijn ze daarom minder? Néé!

Moest ik kiezen tussen VMBO en HAVO/VWO, dan kies ik toch voor VMBO. De omgang met de leerlingen vind ik geweldig. Ik graaf dan wel niet zo diep in mijn vakkennis, maar het is wél een kunst om de leerstof zó te brengen dat de leerlingen gemotiveerd blijven én er iets van opsteken. Dat vergt een hoop creativiteit, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. En daar doe je het uiteindelijk toch voor.

Ik kan me tot slot nog voorstellen dat je denkt: "een vmbo-school, als ik maar geen orde-problemen krijg". Laat me je geruststellen: dat zal best meevallen. Het ligt er aan hoe je je opstelt t.o.v. de klas. Ga je als een week muurbloempje voor die klas staan, dan walsen ze waarschijnlijk over je heen ja. Maar wat je die vmbo-rakkers moet bieden is duidelijkheid en structuur. Als je ze dát biedt, en je houdt je daar consequent aan, zul je niet veel moeilijkheden tegenkomen. Ik zeg niet dat je géén ordeproblemen zult hebben - tuurlijk, ze gaan je even lekker uittesten, maar als je die test hebt doorstaan, en je staat je mannetje... moet je es kijken hoe het dan gaat.

Tot slot:

VWO-leerlingen werken ondanks hun leraar.
VMBO-leerlingen werken dankzij hun leraar.

.
  donderdag 11 december 2003 @ 19:15:13 #89
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15337061
quote:
Op woensdag 10 december 2003 18:19 schreef Baba-O-Riley het volgende:
quote:
Vandaag.
En gelukt?
quote:
Ik weet niet hoe lang je al voor de klas staat, maar dat wordt na verloop van tijd heus wel minder hoor. In het begin denk je echt van: "zie je wel, ik kan het niet, het ligt aan mij..", etc. Maar na verloop van tijd leer je inderdaad te relativeren en merk je dat het ook bij andere (ervaren) docenten gebeurt, en dat het meestal niet aan jou ligt. Soms echter wél, maar dat is een ander verhaal.
Hoe lang sta jij eigenlijk al voor de klas?
Ik kan me voorstellen dat de twijfel minder wordt, ik vind het ook al minder eng...
quote:
Maar dat is mijn ervaring die mij er overigens niet van weerhoudt om zélf werkgroepjes te gebruiken in mijn lessen - maar ik zorg er wél voor dat de leerlingen wél wat opsteken, in tegenstelling tot hun leraar destijds...
Maar dan komt nu natuurlijk de hamvraag: hoe doe je dat dan?
Lekker douchen!
  donderdag 11 december 2003 @ 19:49:08 #90
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15337961
quote:
Op donderdag 11 december 2003 19:15 schreef sjak het volgende:
En gelukt?
Natuurlijk Maar aangezien er proefwerkweek is, heb ik nu wéér een stapel liggen.
quote:
Hoe lang sta jij eigenlijk al voor de klas? Ik kan me voorstellen dat de twijfel minder wordt, ik vind het ook al minder eng...
Een jaar of 3.
quote:
Maar dan komt nu natuurlijk de hamvraag: hoe doe je dat dan?
Ik maak veel eigen materiaal. Omdat ik een taal geef, is dat een stuk makkelijker (denk ik) dan een beta-vak. Ik begin bijvoorbeeld heel simpel met een oefening waarbij de leerlingen in tweetallen moeten nakijken. Dat kan bijvoorbeeld een oefening uit het werkboek zijn, of iets dat ik zelf in elkaar getimmerd heb. Dat oefen je een paar keer, zodat ze weten hoe zoiets in zijn werk gaat. Daarna maak ik een oefening (of zoek ik een oefening in het werkboek die me daar wel geschikt voor lijkt), en laat ik ze in een groepje van 4 werken. Heel geleid, precies zeggen wat ze moeten doen, en wie wát moet doen. Je kunt nog erover denken om de leerlingen zélf de groepjes te laten samenstellen, maar dat heeft een aantal haken en ogen: in elke klas heb je wel 1 of 2 leerlingen die buiten de boot vallen, en dat wordt bij groepjes maken nogmaals pijnlijk duidelijk. Daarnaast bestaat de kans dat de "ettertjes" bij elkaar gaan zitten, en vervolgens een hele tijd niks doen. Maar dat kan ook positief werken: dan hoef je maar één groepje in de gaten te houden Wanneer ze dit enkele keren met een oefening hebben gedaan, kun je ervoor kiezen om een oefening of opdracht te geven die "opener" is. Minder leiding, meer zélf doen. Bijvoorbeeld: "zoek materiaal in kranten over het baby'tje van Willem-Alexander en Maxima en maak daar een mooie collage van", of "zoek informatie over Prins Charles en maak een werkstuk" Inleveren over 3 weken alstublieft. De opdracht is duidelijk, maar de leerlingen zijn nu zélf aan zet. Ze moeten in hun groepje gaan uitmaken wíe wát gaat doen. Ze moeten een tijdsplanning maken - ook belangrijk. Maar ook dit kun je oefenen.

En zo ga je steeds een stapje verder. Natuurlijk moet je niet eerst een keer een oefening in tweetallen laten maken, en dan de les erna opeens in groepjes van 4 een werkstuk laten maken.

Andere werkvormen die je zou kunnen toepassen, naast het eerder genoemde "check in duo's":

Genummerde hoofden
Bij deze samenwerkingsvorm krijgen alle leden van een groepje een nummer. Daarna zijn er verschillende mogelijkheden. De meest gebruikte manier is om de nummers vervolgens te gebruiken als vertegenwoordigers van de groep. Deze vorm is vooral bedoeld voor opdrachten die meer tijd vergen, maar nog wel binnen de les worden afgerond. Omdat leerlingen het eens moeten zijn over één antwoord, zijn vooral vragen waarop maar één correct antwoord mogelijk is, geschikt. Ook kan aan elk nummer een bepaalde rol toebedeeld worden. Bijv: nummer 1 verzorgt de materialen, nummer 2 houdt de tijd in de gaten, nummer 3 zoekt naar informatie en nummer 4 schrijft alles op. Belangrijk bij deze samenwerkingsvorm is de individuele aanspreekbaarheid. Het is noodzakelijk dat de docent duidelijk maakt dat elke leerling het antwoord plus motivering moet kunnen geven.

Denken Delen Uitwisselen
Deze samenwerkingsvorm kan gebruikt worden bij de lesonderdelen waar men normaal gesproken met traditionele vraagtechnieken zou werken. Het is vooral geschikt voor opdrachten met meer dan één goed antwoord, of waarbij de antwoorden elkaar aanvullen.

De docent stelt een vraag aan alle leerlingen. De leerlingen krijgen de tijd om over het antwoord na te denken. Het is belangrijk dat de leerlingen voldoende tijd krijgen om na te denken. Leerlingen bespreken vervolgens in tweetallen hun antwoorden (delen). De docent vraagt willekeurig enkele leerlingen naar hun antwoord (uitwisselen). Ook andere leerlingen mogen naderhand reageren. Zo krijgt de uitwisseling het karakter van een klassengesprek.

Experts
Deze samenwerkingsvorm heeft als belangrijkste kenmerk dat binnen de groep een werkverdeling plaatsvindt en dat leerlingen elkaar daarover kunnen rapporteren. Door deze werkverdeling worden 1 of 2 leerlingen expert in een deel van de opdracht. Een andere naam voor deze samenwerkingsvorm is dan ook Jig Saw Puzzle (of Legpuzzel). Het kenmerk is dat er uiteindelijk een centrale vraag beantwoord moet worden. Om dat antwoord te kunnen geven moeten de leerlingen een veelheid aan informatie vergaren. De lesstof wordt verdeeld in twee tot vijf gelijkwaardige en logische delen. De leerlingen worden, afhankelijk van de materiaalverdeling, ingedeeld in groepen van twee tot vijf. Elke leerling bestudeert het deel van het materiaal dat aan hem is toegewezen. Daarmee wordt zij de expert voor de andere leerlingen. Daarna presenteert elke leerling het bestudeerde materiaal aan de andere groepsleden. Alle leden van de groep weten dat ze aangesproken kunnen worden op begrip van de lesstof.

Woordveld
Het woordveld kan gebruikt worden om het vocabulaire van de leerlingen wat betreft een bepaald onderwerp te testen. Dit kan zowel in de klas gebeuren, als individueel, bijvoorbeeld wanneer een leerling begint met het maken van een werkstuk.

.
  donderdag 11 december 2003 @ 23:20:27 #91
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15344401
Echt heel fijn dat ik zo uitvoerig antwoord van jou en thaleia krijg!
Ik heb er echt veel aan en ben ook blij dat ik een beetje mijn ei kwijt kan.
Lekker douchen!
  vrijdag 12 december 2003 @ 09:23:43 #92
73327 Deviator
papa van Nimué !!
pi_15350565
Ik ga denk ik toch maar voor het HAVO/VWO voor mijn eerste stage,
nu nog even 10 dagen vrij regelen bij mijn werkgever
  vrijdag 12 december 2003 @ 18:51:21 #93
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15364726
quote:
Op vrijdag 12 december 2003 09:23 schreef Deviator het volgende:
Ik ga denk ik toch maar voor het HAVO/VWO voor mijn eerste stage,
nu nog even 10 dagen vrij regelen bij mijn werkgever
Een stage van maar 10 dagen? Daar heb je ook net niks aan..
En waarom heb je voor HAVO/VWO gekozen, als ik vragen mag?
.
  maandag 15 december 2003 @ 09:54:15 #94
73327 Deviator
papa van Nimué !!
pi_15421924
quote:
Op vrijdag 12 december 2003 18:51 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Een stage van maar 10 dagen? Daar heb je ook net niks aan..
En waarom heb je voor HAVO/VWO gekozen, als ik vragen mag?


Eerste jaar is stage 10 dagen..
Tweede jaar 24 ..
derde jaar 24
vierde jaar (LIO stage)..
Havo/vwo omdat ik dan op mijn eigen oude middelbare school kan stage lopen, lijkt me leuk..
  maandag 15 december 2003 @ 21:20:32 #95
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15439543
quote:
Op maandag 15 december 2003 09:54 schreef Deviator het volgende:
Havo/vwo omdat ik dan op mijn eigen oude middelbare school kan stage lopen, lijkt me leuk..
Kán inderdaad erg leuk zijn ja. Kom je daar op je eerste stagedag de docentenkamer binnen, mag je opeens "jij" en "je" zeggen tegen de docenten waar je voorheen nog "u" en "meneer" tegen moest zeggen. Ik werk nu op mijn oude middelbare school.
.
pi_15444724
Zo hee, ik merk weer eens even hoe het in het onderwijs steeds een afwisseling is van piekweken en relaxte weken waarin alles zijn gangetje gaat. Vanmorgen om 7 uur de deur uitgegaan, vanavond kwart over tien thuis, en morgen wordt het NOG later. Ben nu net klaar met nakijken & voorbereiden. Ben werkelijk alleen maar met school bezig nu, maar gelukkig keert vanaf woensdagavond als het goed is de rust weder en kunnen we kalmpjes doorsudderen tot aan de kerstvakantie
  dinsdag 16 december 2003 @ 10:11:46 #97
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15449116
Haha, als je het zo druk hebt weet je even niet meer waar je het allemaal voor doet Komt straks wel weer!
IK ben ook erg druk vandaar nog niet mijn relaas neergeschreven.
De lessen zijn goed gegaan. Ik heb zoals jullie aanraadde eerst een gesprek gevoerd. Al na 6 minuten (getimed door mijn begeleider) was de rotsfeer verdwenen en konden we op een goed manier verder met de lesstof. Dit was het deel wat mij het moeilijkst leek maar eigenlijk ging dat vanzelf, er was genoeg gezegd dus we gingen door, helemaal geen moeilijk gedoe.
Wat ik gedaan heb is onder andere gezocht naar een gelijk doel wat we hadden, en die was natuurlijk heel duidelijk, zij willen dit onderwerp leren ik kan het hun aanbieden. Ik heb ze een korte uitleg gegeven van mijn bedoelingen achter de eerste twee lessen, daar was toen ook wat meer begrip voor. En uiteindelijk heb ik ze gevraagd om meer input te geven, zodat wer de lessen wat levendiger maken. Ik heb aangegeven dat ik nog niet ervaren genoeg ben om in te schatten of mensen het begrijpen, daar heb ik gewoon hulp van hun bij nodig.
Wonder boven wonder ging het goed. Aan het einde van de les hebben zowel de leerlingen als ik aangegeven dat we er een prettig gevoel bij hadden. Leuk!!!
Gisteren heb ik ze weer les gegeven en ik merk mijn verandering voor de klas, ik sta er rustiger, ga steeds meer praktijkvoorbeelden koppelen aan de lesstof en merk dat ik daardoor ook volledige aandachth heb (meestal ). De begeleider zat er dit keer niet bij maar liep ergens tussendoor langs op een moment dat ik ze net aan een oefening had gezet. Hij begreep niet hoe ik ze zo stil had gekregen
Gelukkig, het geeft echt een fijner gevoel zo.

Een aantal tips die ik nog kreeg die me echt geholpen hebben waren:
- kijk niet naar ze als een groep, het zijn individuen.
- ga daar niet staan in de rol van docent, sta daar als jezelf
Inkoppertjes, maar ze hebben me geholpen.

Nu moet ik gaan leren voor een toets morgen, mijn eerste in heel wat jaren. En mijn allereerste open-boek tentamen. Het zal wel lukken hoor, maar ik moet nog wel veel doen.
Donderdag mag ik dan mijn laatste les geven aan deze groep en dan is voor even de tijdsdruk weer van mijn schema.
Dan ga ik fijn veel slapen

Lekker douchen!
  dinsdag 16 december 2003 @ 12:19:45 #98
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15452247
quote:
Op maandag 15 december 2003 23:59 schreef thaleia het volgende:
Zo hee, ik merk weer eens even hoe het in het onderwijs steeds een afwisseling is.Ben nu net klaar met nakijken & voorbereiden.
Hehe, het is weer die tijd van het jaar van proefwerkweken en rapporten. Ik heb deze week een rammel rapportvergaderingen en volgende week maandag mag ik aan mijn mentorklas het rapport uit delen. Mét kerstviering uiteraard.
quote:
Op dinsdag 16 december 2003 10:11 schreef sjak het volgende:
De lessen zijn goed gegaan.
Ha, gelukkig
quote:
na 6 minuten (getimed door mijn begeleider)
Zit er nog iemand bij je in de klas dan? Ik dacht dat je zelfstandig bezig was. Zes minuten is wel snel, moet ik zeggen.
quote:
Wat ik gedaan heb is onder andere gezocht naar een gelijk doel wat we hadden, en die was natuurlijk heel duidelijk, zij willen dit onderwerp leren ik kan het hun aanbieden. Ik heb ze een korte uitleg gegeven van mijn bedoelingen achter de eerste twee lessen, daar was toen ook wat meer begrip voor.
Perfect! Sta ook open voor hún kant van het verhaal hè.
quote:
En uiteindelijk heb ik ze gevraagd om meer input te geven, zodat wer de lessen wat levendiger maken. Ik heb aangegeven dat ik nog niet ervaren genoeg ben om in te schatten of mensen het begrijpen, daar heb ik gewoon hulp van hun bij nodig.
Heel goed. Dit werkt meestal heel motiverend voor de leerlingen. Je hebt ook van die docenten die niet ervaren genoeg zijn, maar door veel te bluffen de leerlingen willen laten denken dat ze "het wel even doen". En dáár prikken de leerlingen heel snel door heen, en bij dát soort figuren gaan ze liggen etteren Maar als jij aangeeft van "luister, we zitten samen in hetzelfde schuitje, ik kan jullie hulp wel gebruiken", dan hebben de leerlingen eerder zoiets van: "hm, laten we maar helpen".
quote:
Wonder boven wonder ging het goed.
Aaah, kom op! Beetje meer vertrouwen in je leerlingen
quote:
Aan het einde van de les hebben zowel de leerlingen als ik aangegeven dat we er een prettig gevoel bij hadden. Leuk!!!
Dan pas je bijna niet meer door de deur omdat je zo'n brede smile hebt.. Toch?
quote:
Gisteren heb ik ze weer les gegeven en ik merk mijn verandering voor de klas, ik sta er rustiger, ga steeds meer praktijkvoorbeelden koppelen aan de lesstof en merk dat ik daardoor ook volledige aandacht heb (meestal ).
Op het moment dat je de praktijk erbij sleept, dus *hun* belevingswereld, heb je ze te pakken. Maar hou er wel terdege rekening mee dat hun spanningsboog niet al te groot is. Je kunt niet van hen verwachten dat ze 50 minuten volledig geconcentreerd zijn. Wat je dan kunt doen, maar dit vergt wel een beetje meer vakdidaktische kwaliteiten, is de les in blokken verdelen van, zeg, 15 minuten, en de leerlingen tussendoor even de gelegenheid te geven om even een kletsminuutje te houden. Dan kunnen ze hun opgekropte energie even kwijt, en kun je er na weer verder met de les.
quote:
De begeleider zat er dit keer niet bij
Even een vraagje: zat die begeleider er ook bij toen het die les zo fout ging? Zo ja, wat is dan in godsnaam de rol van die begeleider?
quote:
Gelukkig, het geeft echt een fijner gevoel zo.
En nu maar hopen dat het fijne gevoel zo blijft, hè
quote:
kijk niet naar ze als een groep, het zijn individuen.
Juist. Wanneer je zegt: "Hou allemaal je mond dicht", luistert niemand. Zeg je "Laurence, hou je mond eens dicht", dan bereik je ze wel.
quote:
ga daar niet staan in de rol van docent, sta daar als jezelf
Precies. Wanneer je daar even "de docent" uit gaat hangen, prikken ze door je heen. Laat maar zien dat je een mens bent "Docenten, het zijn nét mensen"
quote:
Nu moet ik gaan leren voor een toets morgen, mijn eerste in heel wat jaren. En mijn allereerste open-boek tentamen. Het zal wel lukken hoor, maar ik moet nog wel veel doen.
Succes!
quote:
Donderdag mag ik dan mijn laatste les geven aan deze groep.
Maak er iets leuks van.. en GENIET!
.
pi_15465597
[quote]Op dinsdag 18 december 2001 17:59 schreef Beatrice het volgende:

[..]

Ik merk dat die irritatie hierover bij mij tegenwoordig flink ophoopt. Ik zit verdomme net twee jaar in het onderwijs, en nu al erop afgeknapt?! Vaak snak ik naar een simpel 9 tot 5 baantje en vrije avonden en vrije weekends enzo. Er is toch ook een leven naast je werk? Nou ik heb nauwelijks een leven naast mijn werk!

Ik snap dat niet. Ik krijg overal om mij heen van leraren (ook mijn eigen zus) reacties dat doordat je in het onderwijs werkt juist zoveel vrije tijd hebt. En zoveel tijd hebt om ook veel tijd aan andere dingen te besteden dan werk.

pi_15468983
quote:
Op dinsdag 16 december 2003 21:17 schreef mazzel het volgende:
Ik snap dat niet. Ik krijg overal om mij heen van leraren (ook mijn eigen zus) reacties dat doordat je in het onderwijs werkt juist zoveel vrije tijd hebt. En zoveel tijd hebt om ook veel tijd aan andere dingen te besteden dan werk.
Je kunt het zo druk maken als je zelf wilt. Je kunt het jezelf vrij makkelijk maken door voor al je lessen enkel het boek te gebruiken en niets daarnaast. Als je zelf extra opdrachten in elkaar gaat draaien, kost dat tijd (maar ik vind het wel de moeite waard, als iets een keer op een heel andere manier geoefend wordt komt het soms ineens wel aan bij een leerling terwijl dat voorheen niet het geval was, en ik vind het ook wel gewoon leuk om eens een beroep te doen op de creativiteit van leerlingen, bijvoorbeeld, en te zien wat daar dan allemaal voor onverwachts uitkomt).
Daarnaast ben ik zo'n betrokken figuur die naar veel schoolfeesten, muziekoptredens van leerlingen e.d. gaat of helpt bij de sportdag, kost ook tijd. Er zijn ook genoeg docenten die je bij dat soort activiteiten nooit ziet. Maar die dingen zijn juist wel ontzettend leuk. Ik weet inmiddels uit ervaring dat mijn betrokkenheid zo ver kan gaan dat mijn werk mijn leven wordt. En da's ook weer wat veel van het goede, ik probeer daar nu dus meer balans in te vinden, lukt tot nu toe heel aardig.

Wat ook uitmaakt: zit je al vijftien jaar in het onderwijs, met al jarenlang dezelfde methode e.d., dan zul je heel veel materiaal gewoon even 'uit de kast kunnen trekken'. In je eerste jaren als docent ben je bezig opdrachten, repetities, extra oefeningen etc. te maken, want je hebt nog niets klaarliggen van voorgaande jaren. Dat maakt ook een verschil.

  donderdag 18 december 2003 @ 19:13:38 #101
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15520983
quote:
Op dinsdag 16 december 2003 23:14 schreef thaleia het volgende:
Je kunt het zo druk maken als je zelf wilt. Je kunt het jezelf vrij makkelijk maken door voor al je lessen enkel het boek te gebruiken en niets daarnaast.
Dat is strontvervelend... Zowel voor jezelf als voor de leerlingen.. En dan maar klagen dat de leerlingen ongemotiveerd in de les hangen... Zou je niet?
quote:
Daarnaast ben ik zo'n betrokken figuur die naar veel schoolfeesten, muziekoptredens van leerlingen e.d. gaat of helpt bij de sportdag, kost ook tijd.
Het is vooral LEUK. De leerlingen zien je eens van een heel andere kant, en dat kan heel verfrissend werken. Wanneer je eens een babbeltje met een leerling maakt op zo'n feest, kijken ze meestal met heel andere ogen naar je.
quote:
Er zijn ook genoeg docenten die je bij dat soort activiteiten nooit ziet.
Dat zijn die ouwe knorrepotten die de hele dag in de docentenkamer liggen te mekkeren dat de leerlingen tegenwoordig zo slecht luisteren en niks meer uitvoeren. Ondertussen zijn die figuren wel de dagen tot hun pensioen af aan het tellen..
quote:
Ik weet inmiddels uit ervaring dat mijn betrokkenheid zo ver kan gaan dat mijn werk mijn leven wordt.
Belangrijk is dat je aansluiting blijft vinden met de leerlingen. Zo lang je weet wat er onder de leerlingen speelt, zolang je ze kunt aanspreken op hun belevingswereld, zul je ook minder snel afbranden.
.
  zondag 21 december 2003 @ 16:23:39 #102
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15583350
Zo, vrijdag rapportuitreiking gehad. Altijd spannend voor de leerlingen. Maar ook voor mezelf af en toe. Dan zit ik die rapporten te ondertekenen en dan heb je af en toe toch wel zoiets van: "ah shit jong, kom op", of "meid toch, waarom laat je me daar nu die puntjes liggen", of "héé, goed gedaan jochie, ik ben trots op je". En altijd leuk als de leerlingen naar je toe komen met een kerst-kaart. "En een fijne vakantie hè, meneer". De schatjes..
.
  zondag 21 december 2003 @ 18:32:01 #103
69464 Lisariya
After I became myself
pi_15586999
Werken in het onderwijs is het leukste wat er is!
Soms kun je de kids wel hun nek omdraaien, maar vaak krijg je er ook weer genoeg voor terug.
  zaterdag 27 december 2003 @ 14:32:19 #104
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15741404
Hm, het is vakantie en om te voorkomen dat we het topic straks helemaal kwijt zijn, ben ik een beetje gaan spitten in de Fok-archieven, en kwam deze tips van Beatrice tegen. Ik heb er een beetje in zitten aanpassen, maar volgens mij zit hier voor de aankomende en nieuwbakken docenten bést bruikbare tips tussen! Alvast de beste wensen voor een zeer plezierig 2004!

Vraag je bij elke les af op welke manier je een verband kunt leggen met de leefwereld van de leerlingen en hun interesse kunt wekken.
Heel belangrijk! Dat hebben we al eens eerder opgemerkt: op het moment dat je op de belevingswereld van de leerlingen aan weet te sluiten, zijn ze meer gemotiveerd.

Zorg voor afwisseling door verschillende didactische werkvormen te gebruiken tijdens één les.
Vergt wel veel van je didaktische talenten, maar als de les afwisselend is, blijven de leerlingen langer geboeid.

Durf toe te geven dat je iets niet weet en dat je het moet opzoeken.Jazeker, de leerlingen mogen best zien dat jij ook niet alles weet. We zijn mensen, toch?

Help leerlingen die het moeilijk hebben bij het inschrijven van hun agenda. Zorg ervoor dat de opdrachten duidelijk zijn.
Ja, dit is iets wat veel docenten vergeten. Die zeggen: "Uhm, voor de volgende les, maken opdracht 12 en leren de werkwoordsvormen van "haben". De leerlingen weten niet uit hun hoofd wanneer "de volgende les" is. Dus wanneer je huiswerk op het bord schrijft, schrijf dan de datum en het lesuur er bij. Als mentor controleer ik vaak de agenda's van de leerlingen en dan blijkt toch maar weer dat je als docent héél duidelijk moet zijn. Doe je dat niet, moet je ook niet vreemd opkijken als een leerling naar je toe komt met de opmerking: "Ik heb mijn huiswerk niet".

Zorg voor afwisseling bij de evaluatie, bijv. mondeling, multiple choice, ontbrekende woorden invullen, etc
Ik maak mijn proefwerken zelf, ik haal ze dus niet van diskettes of wat dan ook af, en heb heel veel variatie. En vraag niet te veel van hetzelfde: ik bedoel, als ik 5 zinnen vraag, kan ik ook wel zien of ze de verleden tijd begrepen hebben. Daar hoef ik écht geen 15 zinnen voor te laten vertalen. Om de woordenlijsten te overhoren: maak er bijvoorbeeld eens een puzzeltje van! (Die staan o.a. op kennisnet)

Moedig de leerlingen aan om zichzelf en elkaar te evalueren en bespreek de verschillen in waardering.
Hm, gevaarlijk. Als twee leerlingen elkaar niet zo goed liggen, hebben ze wel eens de neiging om elkaar negatief te gaan beoordelen.

Geef proef_toetsen, proef_huiswerken en proef_examens zodat de leerlingen goed begrijpen hoe je evalueert en zich optimaal kunnen voorbereiden.
Op veel scholen gebeurt dit in de brugklas in de periode van het begin van het jaar tot de herfstvakantie.

Geef bij elke evaluatie ook duidelijk te kennen wat GOED was
Positieve feedback: zéér, zéér belangrijk. Uit onderzoeken van de inspectie blijkt dat dit nog steeds te weinig gebeurt!

Begroet de leerlingen, spreek hen aan met hun voornaam, onthou speciale gebeurtenissen, informeer naar hun welbevinden, sta niet toe dat er gepest wordt.
Da's normaal vind ik.. Wanneer je de leerlingen speciale aandacht geeft, al is het maar een "en, hoe gaat het met je nieuwe hondje?" of wat dan ook, dan heb je ze al helemaal voor je gewonnen. Kleine dingetjes.. die doen het 'em

Durf je te verontschuldigen als je in de fout bent gegaan.
Ja, en dat accepteren de leerlingen. Pas wanneer je halsstarrig vol blijft houden dat JIJ het bij het goede eind hebt, en later blijkt toch dat je het fout had, dán ga je af in de ogen van de klas. Wanneer je zegt: "Sorry jongens, alhoewel jullie waarschijnlijk anders zullen oordelen, is vergissen menselijk", of iets anders met een kwinkslag.. is er niks aan de hand.

Probeer ongewenst gedrag in de mate van het mogelijke te negeren. Tja, ik weet het niet hoor... Maar als je ongewenst gedrag gaat negeren, zal die leerling toch steeds een stapje verder gaan met klieren. Terwijl als je die even goed op z'n nummer zet, het ongewenste gedrag misschien in te dammen valt.. Ik geef trouwens zelden straf. Ik heb gemerkt dat een goed gesprek na afloop met die leerling véél beter werkt. Maar goed, hoe denken jullie over bovenstaande stelling?

Ga ervan uit dat een leerling die zich storend gedraagt zelf een probleem heeft (en niet u!). Zoek voorzichtig uit wat het probleem is en laat het hem/haar zelf formuleren.
Precies. Maar dit geldt niet altijd hoor. Het kan ook zó zijn dat de les gewoon strontvervelend is... Ik zie het aan mezelf als ik cursus heb: als de cursusleider saai is, ga je vanzelf ook naar andere middelen zoeken om je te amuseren En ja, ik heb vaak meegemaakt dat een leerling die in de les wat zat te etteren, naderhand met een probleem zat. Het is handig als je dan weet dát er een probleem is. Er zijn zat docenten die zo'n leerling dan een flinke portie straf geven. Lekker, als zo'n leerling bijvoorbeeld de avond van te voren te horen heeft gekregen dat pap en mam gaan scheiden...

Durf te zeggen wat je stoort en waarom, maar word niet emotioneel. Tracht storend gedrag positief te herbenoemen.
Gebruik "ik"-zinnen... IK vind het vervelend dat jullie zo storen.

In principe staan de tafels en stoelen altijd opgesteld in U_vorm.
Hm, hier ben ik niet altijd happig op. Vooral als je een drukke, of een grote klas hebt, kan er van alles gebeuren aan de achterzijde van zo'n carré. En meestal heb je niet genoeg plaats, zodat er ook nog leerlingen langs de muur moeten zitten, en dat is al helemaal funest voor het overzicht.

Leer de voornamen van de leerlingen zo snel mogelijk; start er elke les mee tot je ze kent.
Meestal heb je foto-lijsten. Het lijkt me enorm saai voor de leerlingen als je elke les de namen gaat oefenen. Als élke docent dat élk uur gaat doen..

Je levert je huiswerk op tijd in, Jullie mogen mee de datum bepalen Mijn hemel! "Jongens, voor wanneer maken jullie oefening 4? Wie zegt: donderdag? Vingers! Okee.. wie zegt: vrijdag? Vingers!..."
Dus niet! Bij grote schriftelijke werken geef ik wel een aantal mogelijkheden waar de leerlingen uit kunnen kiezen, maar niet bij elk huiswerkopdrachtje...

Ik verbeter snel.
Kán enorm demotiverend werken, zeker bij een taal. Want als de leerling een fout maakt, en jij als docent zit hem meteen te verbeteren, dan zal die leerling ook denken: "Zie je, laat ik maar gewoon mijn mond dichthouden!" Heel gevaarlijk dit!!

Wekelijks spreekuur van elke leerkracht tijdens de middagpauze of na de lesuren
Spreekuur TIJDENS de middagpauze!? Waar heb ik dan pauze voor!? In mijn pauze hoeft niemand mij te storen en ben ik ook niet bereikbaar. Tenzij er iets met een mentorleerling van mij aan de hand is, maar voor de rest: WACHTEN tot NA de pauze

.
  zaterdag 27 december 2003 @ 14:45:11 #105
20211 Da_Ripper
Follow your bliss
pi_15741670
quote:
Op zaterdag 27 december 2003 14:32 schreef Baba-O-Riley het volgende:

Probeer ongewenst gedrag in de mate van het mogelijke te negeren. Tja, ik weet het niet hoor... Maar als je ongewenst gedrag gaat negeren, zal die leerling toch steeds een stapje verder gaan met klieren. Terwijl als je die even goed op z'n nummer zet, het ongewenste gedrag misschien in te dammen valt.. Ik geef trouwens zelden straf. Ik heb gemerkt dat een goed gesprek na afloop met die leerling véél beter werkt. Maar goed, hoe denken jullie over bovenstaande stelling?


Kben dit jaar pas begonnen met de opleiding Leraar Engels maar over de bovengestelde vraag: Ongewenst gedrag meteen aanpakken. Ik zou, zodra ik gedrag zie wat ik niet tollereer, het meteen in de kiem smoren.

Chill, dat je al die tips achter elkaar hebt gezet

Wat je vindt, ...
  zaterdag 27 december 2003 @ 14:51:29 #106
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_15741824
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:08 schreef CraZaay het volgende:
In navolging van "Wat studeer je"...

Wie volgt er hier een lerarenopleiding (Pabo of tweede/eerste graad)?

Zelf begin ik dit jaar voor de tweede keer aan de Lerarenopleiding Engels in Tilburg (tweede graad dus, wat betekent dat je na de opleiding les mag geven op het VMBO en de onderbouw van HAVO en VWO). Ik ben van plan om na deze vier jaar nog een paar jaar deeltijd te studeren om de eerste graads bevoegdheid te halen (ook lesgeven op bovenbouw HAVO en VWO en op het HBO (Engels als bijvak dan)).

Ik ben niet helemaal uit idealistisch oogpunt deze opleiding gaan volgen. Veel mensen volgen de opleiding omdat het leraarschap een roeping is en ze mensen iets willen leren. Natuurlijk wil ik mensen iets leren, maar een belangrijke drijfveer was voor mij ook het aantal vakantiedagen, het salaris (dat -niet- slecht is) en de mogelijkheid om makkelijk part-time te werken (i.v.m. andere werkzaamheden). Daarnaast is er natuurlijk een gunstig arbeidsperspectief (als je wilt kun je na twee jaar, en dus zonder diploma, al gaan werken), en kun je altijd opnieuw gaan doceren nadat je er een tijdje uit bent geweest zonder noemswaardige bijscholing.

Ik heb gekozen voor het middelbaar onderwijs in plaats van het lager onderwijs (Pabo), omdat ik mensen niet "from scratch" iets wil leren en ik goed om kan gaan met 14-18 jarigen (ook bekend als "pubers").
Wel het liefste op een HAVO/VWO school, omdat daar simpelweg andere kinderen zitten dan op het VMBO en de werksfeer totaal anders is. Ik behandel iedereen met respect, en dat verlang ik dus ook van de leerlingen. En dat is op een VMBO minder snel te verwachten.

Anyway, de vraag lijkt me duidelijk:

Wie volgt een lerarenopleiding en waarom?

Ow ja: Het klinkt leuk als ze je op je stageschool meteen "meneer" noemen


Ik heb de lerarenopleiding Nederlands gedaan en heb ook stage gelopen op een school voor doven, maar ik ben met die opleiding gestopt (doe nu Nederlands op de universiteit). Toch zou ik best voor een paar jaar willen lesgeven. Lijkt me zo gezellig, die twaalfjarige kids en inderdaad 'mevrouw' genoemd worden

Ik schijn echter wel autoritair te zijn tov twaalfjarigen.
Eentje schreeuwde een keer door de klas en toen zei ik: "Heb ik jou gevraagd of je antwoord mocht geven? Nee? Nou dan!".

Jee, wat hard

Niet meer actief op Fok!
  zaterdag 27 december 2003 @ 14:55:21 #107
20211 Da_Ripper
Follow your bliss
pi_15741910
quote:
Op zaterdag 27 december 2003 14:51 schreef Viking84 het volgende:

Ik schijn echter wel autoritair te zijn tov twaalfjarigen.
Eentje schreeuwde een keer door de klas en toen zei ik: "Heb ik jou gevraagd of je antwoord mocht geven? Nee? Nou dan!".


Ouch, kan best hard aankomen voor een 12-jarige. Vooral als het antwoord goed was.
Wat je vindt, ...
  zaterdag 27 december 2003 @ 14:56:12 #108
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_15741930
quote:
Op zaterdag 27 december 2003 14:55 schreef Da_Ripper het volgende:

[..]

Ouch, kan best hard aankomen voor een 12-jarige. Vooral als het antwoord goed was.


dat zei hun lerares ook al
Niet meer actief op Fok!
  zaterdag 27 december 2003 @ 14:57:03 #109
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15741948
quote:
Op zaterdag 27 december 2003 14:51 schreef Viking84 het volgende:
Ik schijn echter wel autoritair te zijn tov twaalfjarigen.
Eentje schreeuwde een keer door de klas en toen zei ik: "Heb ik jou gevraagd of je antwoord mocht geven? Nee? Nou dan!".

Jee, wat hard


Valt best mee, hoor...

Ik weet niet of ik wel zoveel plezier in mijn werk zou hebben als ik heel erg autoritair zou zijn. Die uitspraak van jou gebruik ik ook wel hoor.. En dan ben ik niet eens autoritair. Ik vind hem eerder beleefd.

Wat ik ook wel eens doe als zo'n leerling opeens door de klas begint te tetteren: heel *rustig* (dat straalt gezag uit, als je alles heel rustig doet ) zeggen: "Ik kan me niet herinneren dat ik jou het woord gegeven had".

quote:
Op zaterdag 27 december 2003 14:45 schreef Da_Ripper het volgende:
Kben dit jaar pas begonnen met de opleiding Leraar Engels
Succes! Ik neem aan dat je op een "gewone" lerarenopleiding zit? Aarzel niet om je vragen te stellen! Ik ben altijd bereid om even te helpen
quote:
Chill, dat je al die tips achter elkaar hebt gezet
Ik was me een beetje aan het vervelen

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 27-12-2003 15:14]

.
  zaterdag 27 december 2003 @ 15:28:19 #110
20211 Da_Ripper
Follow your bliss
pi_15742725
quote:
Op zaterdag 27 december 2003 14:57 schreef Baba-O-Riley het volgende:


Succes! Ik neem aan dat je op een "gewone" lerarenopleiding zit? Aarzel niet om je vragen te stellen! Ik ben altijd bereid om even te helpen


"Gewoon" 4-jarige HBO opleiding tot 2e-graads Leraar Engels in Nijmegen.
Ik kwam dit topic vandaag pas tegen en heb meteen alle posts doorgelezen. Zeer interessante en hulpzame posts
Wat je vindt, ...
  maandag 29 december 2003 @ 01:18:35 #111
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_15784315
quote:
Op zaterdag 27 december 2003 15:28 schreef Da_Ripper het volgende:

[..]

"Gewoon" 4-jarige HBO opleiding tot 2e-graads Leraar Engels in Nijmegen.
Ik kwam dit topic vandaag pas tegen en heb meteen alle posts doorgelezen. Zeer interessante en hulpzame posts


Hee leuk, ik doe ook Engels, maar dan in Tilburg (ja, Fontys, ik weet het ).

Wat voor vakken hebben jullie tot nu toe gehad, want een vriendin van mij zit in Rotterdam en daar hebben ze heel andere vakken gehad de 1e periode dan wij vorig jaar (ik zit in het 2e jaar).

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  maandag 29 december 2003 @ 12:05:58 #112
20211 Da_Ripper
Follow your bliss
pi_15791355
We sluiten binnenkort periode 2 af en dan hebben we o.a.
Phonetics, Grammar, Literary Analysis, Oral Proficiency, Drama, British Studie, American Studies, Translation, Psycho/socio en Writing Clinic gehad.
Kweet niet hoe het op Fontys werkt, maar bij ons is het eerste jaar voornamelijk gericht op engels en de volgende 3 meer op het lesgeven.

Wat je vindt, ...
  maandag 29 december 2003 @ 13:27:53 #113
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15793494
Het probleem met Fontys is, is dat ze *denken* dat ze heel goed weten wat er in de praktijk speelt. Maar in werkelijkheid hebben ze geen jota benul er van. Dat zag ik vaak aan de reacties van die docenten als ik terugkwam van een stage. Ze verzinnen wel allemaal onzinnige opdrachten die de studenten dan ZELFSTANDIG (en dat op een opleiding waar je geleerd moet krijgen om met mensen SAMEN TE WERKEN ) moeten maken, maar waar je in de praktijk dus totaal niks aan hebt. Ik was ZO blij toen ik eindelijk dat diploma in mijn handen had: de 4 jaar op Fontys zijn gewoon verschrikkelijk geweest. Het enige leuke was de omgang met de medestudenten. En als ik nu bij mij op school stagiaires krijg van Fontys, help ik ze zó veel mogelijk met hun opdrachten. Omdat ik weet in welk schuitje ze zitten. Een schuitje dat hoognodig aan vernieuwing toe is, en een schuitje dat aan boord een kapitein nodig heeft die WEL weet wat hij doet.
quote:
Op maandag 29 december 2003 12:05 schreef Da_Ripper het volgende:
Kweet niet hoe het op Fontys werkt, maar bij ons is het eerste jaar voornamelijk gericht op engels en de volgende 3 meer op het lesgeven.
Eigenlijk is dat een beetje raar hè. Je wordt leraar Engels, maar je krijgt maar 1 jaar "gericht op Engels". Ik heb 4 maanden in een boekhandel in Engeland gewerkt, en ik ben teruggekomen met een wagonlading aan boeken over spreekwoorden, Engelse "slang", cockney, etc. Want écht Engels leer je niet in één jaar... En dan die drie jaar "gericht" op lesgeven... ik hoop voor je dat je er wat aan hebt... Want het échte lesgeven leer je voor de klas. Alleen. Zonder begeleider.

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 29-12-2003 13:31]

.
  maandag 29 december 2003 @ 13:31:11 #114
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_15793610
quote:
Op maandag 29 december 2003 12:05 schreef Da_Ripper het volgende:
We sluiten binnenkort periode 2 af en dan hebben we o.a.
Phonetics, Grammar, Literary Analysis, Oral Proficiency, Drama, British Studie, American Studies, Translation, Psycho/socio en Writing Clinic gehad.
Kweet niet hoe het op Fontys werkt, maar bij ons is het eerste jaar voornamelijk gericht op engels en de volgende 3 meer op het lesgeven.


Wat hebben jullie veel vakken gehad . Bij de Fontys heb je alle jaren stage, alleen het wordt steeds meer. Het 1e jaar wordt er al redelijk veel op gericht. Wij hadden in de 1e periode in het 1e jaar: MTV (Mondelinge Taalvaardigheid), litcult (literatuur), Phonetics, vakdidactiek, SCC Britain, Syntax, flankerend onderwijs en STV (schrijftaalvaardigheid), drama.

Wij hebben een stuk minder, want we hoefden maar 3 tentamens te doen. Wij hebben in het 2e jaar pas America, dus daar ben ik nu mee bezig.

Ik had liever wel het 1e jaar bijna alleen maar Engels gehad en daana pas lesgeven, want dan heb je tenminste veel meer kennis dan in het begin. Wij kregen aan het eind van het jaar pas Schoolgrammatica, terwijl ik al bijna klaar was met mijn stage. Dat helpt .

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  maandag 29 december 2003 @ 13:34:53 #115
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15793724
quote:
Op maandag 29 december 2003 13:31 schreef mamamiep het volgende:
Ik had liever wel het 1e jaar bijna alleen maar Engels gehad en daana pas lesgeven, want dan heb je tenminste veel meer kennis dan in het begin. Wij kregen aan het eind van het jaar pas Schoolgrammatica, terwijl ik al bijna klaar was met mijn stage. Dat helpt .
Het ligt er aan op welk niveau je stage loopt. Maar vakdidaktiek is het belangrijkste. En maar één jaar Engels is te weinig. Alle 4 de jaren moet je Engels hebben, en het liefst in al haar facetten. En met die schoolgrammatica komt het wel in orde, hoor. Engels is namelijk méér dan alleen maar grammatica!

En vakkennis: ik heb ook een tijdlang Nederlands gegeven. De methodes zijn tegenwoordig zó geschreven dat elke kerstkalkoen er les uit kan geven. Dus daarom laat ik die tegenwoordig zo veel mogelijk links liggen. De methode die mij helemaal bevalt, moet nog geschreven worden...

.
  maandag 29 december 2003 @ 13:36:47 #116
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_15793787
quote:
Op maandag 29 december 2003 13:27 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Het probleem met Fontys is, is dat ze *denken* dat ze heel goed weten wat er in de praktijk speelt. Maar in werkelijkheid hebben ze geen jota benul er van. Dat zag ik vaak aan de reacties van die docenten als ik terugkwam van een stage. Ze verzinnen wel allemaal onzinnige opdrachten die de studenten dan ZELFSTANDIG (en dat op een opleiding waar je geleerd moet krijgen om met mensen SAMEN TE WERKEN ) moeten maken, maar waar je in de praktijk dus totaal niks aan hebt. Ik was ZO blij toen ik eindelijk dat diploma in mijn handen had: de 4 jaar op Fontys zijn gewoon verschrikkelijk geweest. Het enige leuke was de omgang met de medestudenten. En als ik nu bij mij op school stagiaires krijg van Fontys, help ik ze zó veel mogelijk met hun opdrachten. Omdat ik weet in welk schuitje ze zitten. Een schuitje dat hoognodig aan vernieuwing toe is, en een schuitje dat aan boord een kapitein nodig heeft die WEL weet wat hij doet.
Ja, de omgang met de andere studenten is bij ons ook erg goed. Alleen de docenten af en toe . Er moeten er bij ons 2 samenwerken, maar iedereen in de klas denkt dat ze elkaar niet mogen. Zij moeten op elkaar afgestemd zijn, maar ze bijna elkaar uitersten .

Maar goed, de Fontys ondergaat veranderingen. Wij waren de eerste nieuwe lichting. Maar het gaat nog niet allemaal goed hoor. Op stage leer je inderdaad heel erg veel. De veldvakken helpen bij ons niet echt heel erg bij de stage. Tenminste, ik kan maar weinig mensen in de klas vinden waarbij het wel het geval is. Maar goed, ik doe gewoon mijn best en ik zie wel. Tot nu toe gaat het goed .

quote:
[..]

Eigenlijk is dat een beetje raar hè. Je wordt leraar Engels, maar je krijgt maar 1 jaar "gericht op Engels". Ik heb 4 maanden in een boekhandel in Engeland gewerkt, en ik ben teruggekomen met een wagonlading aan boeken over spreekwoorden, Engelse "slang", cockney, etc. Want écht Engels leer je niet in één jaar... En dan die drie jaar "gericht" op lesgeven... ik hoop voor je dat je er wat aan hebt... Want het échte lesgeven leer je voor de klas. Alleen. Zonder begeleider.


Ja, de nu 3e jaars gaan waarschijnlijk wel naar het buitenland, maar bij ons vervalt dat waarschijnlijk Dan leer je een taal en dan ga je niet eens naar het buitenland Daar leer je de taal veel sneller omdat je er dan heel de dag mee bezig bent, en hier maar een deel van de dag. Nu ga ik zelf wel op vakantie naar Groot-Brittanie, maar ja, daar spreek je ook Nederlands met de personen waarmee je op vakantie bent. Maar ik wil wel proberen om nog naar het buitenland te gaan, eventueel voor een deel van mijn stage als het mag .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  maandag 29 december 2003 @ 14:06:51 #117
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_15794666
quote:
Op maandag 29 december 2003 13:34 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Het ligt er aan op welk niveau je stage loopt. Maar vakdidaktiek is het belangrijkste. En maar één jaar Engels is te weinig. Alle 4 de jaren moet je Engels hebben, en het liefst in al haar facetten. En met die schoolgrammatica komt het wel in orde, hoor. Engels is namelijk méér dan alleen maar grammatica!


. Bij onze docent vakdidactiek niet. Hij is heel aardig, maar volgens mij geeft hij nooit de goede inhoud van het vak. Wij doen eigenlijk altijd wat anders en nooit wat eigenlijk moet. Maar goed, hij is wel aardig en we leren op stage wat we moeten weten .
Wij hebben ook alle 4 de jaren Engels, maar na het 2e jaar wordt het elk jaar minder vak en meer veld.
Die grammatica kwam trouwens ook wel goed hoor. Maar het is wel handig om gewoon te bespreken in de lessen hoe je het beste iets kan brengen. In principe staat het gewoon achter in het boek, dus dat was het probleem ook niet. De grammatica gaat gewoon goed .
quote:
En vakkennis: ik heb ook een tijdlang Nederlands gegeven. De methodes zijn tegenwoordig zó geschreven dat elke kerstkalkoen er les uit kan geven. Dus daarom laat ik die tegenwoordig zo veel mogelijk links liggen. De methode die mij helemaal bevalt, moet nog geschreven worden...
Klopt. Ik probeer ook zo veel mogelijk naast de methode te doen. Wij moeten voor het vak America ook 2 volle lessen over Amerika geven, dus dat is ook leuk voor de afwisseling. Ik heb vorig jaar bij mijn stage ook wat dingen geleerd die je kan doen, al was dat wel vanuit de methode. Maar de leerlingen vonden het heel erg leuk, je leert de teksten gewoon op een andere manier gebruiken.
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_15796401
Kerstkaartje van een leerling in de bus vandaag, leuk Op mijn vorige school kreeg ik er wel aardig wat, maar op deze sta ik pas een paar maanden, waarvan ik in totaal ook nog een maand weg ben geweest door familie-omstandigheden. Toch leuk dat er toch al eentje de moeite heeft genomen. Vraag me alleen wel af welke Jelle het is, heb er drie verspreid over diverse klassen
  maandag 29 december 2003 @ 15:25:44 #119
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15796852
quote:
Op maandag 29 december 2003 15:07 schreef thaleia het volgende:
Kerstkaartje van een leerling in de bus vandaag, leuk
Leuk hè
.
pi_15815482
Zo zeg! Wat een geweldig leuk topic. Ik heb alles gelezen. Nou, ik denk dat er veel zaken instaan waar iedereen iets aan heeft. Ik kan me me in alles wel vinden.

Even mijn mening. leraar zijn is geweldig! 't slokt veel van je tijd, en het kan je opslokken - maar dat heb jezelf in de hand. (heeft ook te maken met cultuur op school).

Een groot voordeel vind ik dat je zo af en toe ook op een doordeweekse dag een keer vrij hebt. Heerlijk. Iedereen aan 't werk, en jij kan effe die dingen doen, die je nog moet doen.

Ik denk dat het inderdaad belangrijk is dat je duidelijk aangeeft hoe je wilt dat zaken lopen in een klas, en dat je consequent bent EN BLIJFT! En geef de leerling het gevoel dat alles wat je doet REDELIJK is. Dat 'slikt' iedereen, behalve de onwilligen... maarja, dan weet je dus ook meteen wie dat zijn. Dus creeer eerst orde en rust... dan kun je ook 'makkelijk' je stof geven...

das wel genoeg reactie. Ik schrijf een beetje van de hak op de tak, maar 't is dan ook 02:33, en ik ga nu slapen...

Ik kom hier vaker lezen!

  dinsdag 30 december 2003 @ 05:24:31 #121
20211 Da_Ripper
Follow your bliss
pi_15816748
quote:
Op maandag 29 december 2003 13:27 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Eigenlijk is dat een beetje raar hè. Je wordt leraar Engels, maar je krijgt maar 1 jaar "gericht op Engels". Ik heb 4 maanden in een boekhandel in Engeland gewerkt, en ik ben teruggekomen met een wagonlading aan boeken over spreekwoorden, Engelse "slang", cockney, etc. Want écht Engels leer je niet in één jaar... En dan die drie jaar "gericht" op lesgeven... ik hoop voor je dat je er wat aan hebt... Want het échte lesgeven leer je voor de klas. Alleen. Zonder begeleider.
Nou, in het eerste jaar ben ik een week op stage- in de klas erbij zitten en helpen wanneer ze zelfst. aan het werk zijn.
In het 2e jaar, 2 maanden. Het derde jaar, en hiiiieeeer heb ik zin in , mogen we bijna 4 maanden naar een engelstalig land meelopen op een college/university. En het laaste jaar ben ik LIO.
Plus met mijn diploma kan ik lesgeven in het buitenland, en de tijdens de gehele opleiding wordt er engels gesproken.
Wat je vindt, ...
  dinsdag 30 december 2003 @ 13:27:44 #122
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15823084
Plezier en verdriet gaan hand in hand samen in het onderwijs. Vandaag kreeg ik het bericht dat een collega is overleden. We zijn geschokt. Omwille van privacy-redenen ga ik niet verder op details in. Dat zal maandag wel een domper zijn voor de leerlingen.
.
  dinsdag 30 december 2003 @ 15:32:15 #123
20211 Da_Ripper
Follow your bliss
pi_15827135
Gecondeleerd man, ik kan me nog herrineren dat overlijdens op een school er altijd inhakken.
Wat je vindt, ...
  dinsdag 30 december 2003 @ 17:45:25 #124
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15831527
Dank je.

Ik denk ook dat het maandag best heavy zal worden. Het was een zeer populaire en geliefde docent. Maar goed.

.
  dinsdag 30 december 2003 @ 20:59:45 #125
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_15837618
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 05:24 schreef Da_Ripper het volgende:

[..]

Nou, in het eerste jaar ben ik een week op stage- in de klas erbij zitten en helpen wanneer ze zelfst. aan het werk zijn.
In het 2e jaar, 2 maanden. Het derde jaar, en hiiiieeeer heb ik zin in , mogen we bijna 4 maanden naar een engelstalig land meelopen op een college/university. En het laaste jaar ben ik LIO.
Plus met mijn diploma kan ik lesgeven in het buitenland, en de tijdens de gehele opleiding wordt er engels gesproken.


Die regeling klinkt veel beter dan bij ons op school. Het is goed om ervaring op te doen, maar je leert het vooral als je uiteindelijk zelf voor de klas staat en wij moeten nu elk jaar superveel stage lopen .
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 13:27 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Plezier en verdriet gaan hand in hand samen in het onderwijs. Vandaag kreeg ik het bericht dat een collega is overleden. We zijn geschokt. Omwille van privacy-redenen ga ik niet verder op details in. Dat zal maandag wel een domper zijn voor de leerlingen.
Pas geleden is bij ons ook een concierge overleden en die was ook erg poppulair bij de leerlingen. Zijn jongste dochter zit er nog op school en die zit in een van de klassen die mijn begeleider heeft, alleen geef ik maar weinig les. Maar het was wel raar om heel de school zo anders te zien. De oorzaak blijft hetzelfde, maar het was heel anders dan bij ons vroeger op school .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  dinsdag 30 december 2003 @ 21:05:30 #126
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15837796
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 20:59 schreef mamamiep het volgende:
Die regeling klinkt veel beter dan bij ons op school. Pas geleden is bij ons ook een concierge overleden en die was ook erg poppulair bij de leerlingen. Zijn jongste dochter zit er nog op school en die zit in een van de klassen die mijn begeleider heeft, alleen geef ik maar weinig les.
Loop je nu stage dan? Hoe bevalt dat?
.
  dinsdag 30 december 2003 @ 21:09:05 #127
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_15837930
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 21:05 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Loop je nu stage dan? Hoe bevalt dat?


Ik heb vorig jaar 40 dagen stage gelopen en dit jaar weer 40, waarvan ik er nu 20 op heb zitten.
Bevalt me goed . Wij moeten vorig jaar 20/25 lessen of delen van lessen geven, maar ik kwam aan het eind van het jaar wel aan 50/60 (waarvan voornamelijk hele lessen).

Dit jaar kom ik er waarschijnlijk niet aan, maar dat komt doordat ik nu veel minder lessen heb. Maar goed, dat maakt het niet minder leuk . We hebben best veel stagiaires op mijn school en dat is erg gezellig, de docenten vinden het ook wel leuk . De meeste docenten waarbij we zitten zijn ook jong, de rest van de docenten zitten in een andere docentenkamer.

Heb gisteren de proefwerken nagekeken die ze voor de vakantie hebben gemaakt. Jammer genoeg niet zo heel goed gemaakt, maar er zaten ook goede punten tussen .

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  dinsdag 30 december 2003 @ 21:23:20 #128
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15838388
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 21:09 schreef mamamiep het volgende:
We hebben best veel stagiaires op mijn school en dat is erg gezellig, de docenten vinden het ook wel leuk
Da's fijn. Veel leraren houden er niet zo van als de stagiaires bij elkaar klieken in een hoekje in de docentenkamer. Er zijn zelfs scholen waar de stagiaires de docentenkamer niet eens ín mogen.
quote:
Heb gisteren de proefwerken nagekeken die ze voor de vakantie hebben gemaakt. Jammer genoeg niet zo heel goed gemaakt, maar er zaten ook goede punten tussen .
Normering aanpassen
Nee, ff serieus: het feit dat het proefwerk wat slechter is gemaakt, kan verschillende oorzaken hebben. Of de stof was niet geheel helder, of het proefwerk was gewoon moeilijk, of de leerlingen kregen het niet allemaal geregeld qua leren omdat ze ook nog andere proefwerken hadden (proefwerkweek?). Ik zie het nut niet zo in van een proefwerkweek eigenlijk. De leerlingen stressen, presteren soms ook minder daardoor en jij als docent zit met een stapel werk.

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 30-12-2003 21:25]

.
  dinsdag 30 december 2003 @ 23:56:00 #129
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_15842945
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 21:23 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Da's fijn. Veel leraren houden er niet zo van als de stagiaires bij elkaar klieken in een hoekje in de docentenkamer. Er zijn zelfs scholen waar de stagiaires de docentenkamer niet eens ín mogen.


. Niet in de docentenkamer ? Jeetje, dat vind ik wel erg extreem. Dan moet je als school gewoon geen stagiaires aannemen hoor .
quote:
[..]

Normering aanpassen
Nee, ff serieus: het feit dat het proefwerk wat slechter is gemaakt, kan verschillende oorzaken hebben. Of de stof was niet geheel helder, of het proefwerk was gewoon moeilijk, of de leerlingen kregen het niet allemaal geregeld qua leren omdat ze ook nog andere proefwerken hadden (proefwerkweek?). Ik zie het nut niet zo in van een proefwerkweek eigenlijk. De leerlingen stressen, presteren soms ook minder daardoor en jij als docent zit met een stapel werk.


Ja, ik weet het . Het was trouwens geen proefwerkweek, dit was een tussentoets, maar die telt wel. Dan hebben ze niet alle stof in de proefwerkweek . Ik heb het ook niet op proefwerkweken hoor. Op mijn oude eigen middelbare school hadden we die gelukkig ook niet, dat is veel fijner.

Maar goed, ik ga niet over de normering. Ik kan wel suggesties doen, maar ik ben niet degene die erover beslist. Als de andere klassen het wel goed maken, dan kunnen ze moeilijk de normering aanpassen . Ik weet de uiteindelijke normering niet, maar ik denk dat de meeste rond 6 zitten (op enkele uitschieters naar boven en onder toe). Als ze een voldoende hebben zijn ze al blij genoeg .

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  woensdag 31 december 2003 @ 10:06:11 #130
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15849255
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 13:27 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Plezier en verdriet gaan hand in hand samen in het onderwijs. Vandaag kreeg ik het bericht dat een collega is overleden. We zijn geschokt. Omwille van privacy-redenen ga ik niet verder op details in. Dat zal maandag wel een domper zijn voor de leerlingen.
Bah, wat een vervelend bericht! Heel veel sterkte komende tijd en a.s. maandag. Krijgen de leerlingen nog wel de kans om afscheid te nemen?
Lekker douchen!
  woensdag 31 december 2003 @ 13:06:05 #131
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15853494
quote:
Op woensdag 31 december 2003 10:06 schreef sjak het volgende:
Heel veel sterkte komende tijd en a.s. maandag. Krijgen de leerlingen nog wel de kans om afscheid te nemen?
Dank je wel De crematie is in besloten kring, maar er wordt nog overlegd met de familie wat er op school gedaan wordt.
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 23:56 schreef mamamiep het volgende:
Niet in de docentenkamer? Jeetje, dat vind ik wel erg extreem. Dan moet je als school gewoon geen stagiaires aannemen hoor.
Uhm.. sommige scholen grijpen naar zulke maatregelen omdat stagiaires soms nog te zeer schools zijn. Op een school is bijvoorbeeld ALLE frisdrank uit de docentenkamer verwijderd. Waarom? Omdat de stagiaires voor een kapitaal aan frisdrank weg*zopen*. En dat is maar één voorbeeld. Ik hoor steeds vaker verhalen van scholen of docenten die er serieus over denken om gewoon geen stagiaires meer aan te nemen.

Ik denk aan: (misschien handig voor de aankomende stagiaires)

(1) ongemotiveerde houding
je kunt als "docent" niet ongeïnteresseerd onder uit hangen, of een gezicht tot op de grond hebben

(2) niet het werk zien
Wanneer een docent met stapels proefwerken komt, of wat dan ook, niet even vragen: "Kan ik misschien helpen?". Niet meteen na je laatste les naar huis racen.

(3) in de docentenkamer bij elkaar klieken
Als je dit doet krijg je nóóit een goed beeld van de school. Want de leraren kunnen je alle "inside stories" van een school vertellen. Wanneer je wat giebelig in een hoekje klit, zullen de leraren je ook minder snel als "collega" zien. En daarnaast is het niet echt een positief beeld naar je "collega's" toe.

Waar ik zelf een teringhekel aan heb is van die stagiaires die met veel bombarie binnen komen, zo van: "Hier ben ik!" Van die popie-jopies.

en zo zijn er nog wel meer dingen. Even om aan te geven dat scholen soms niet staan te springen om stagiaires hoor. Ik heb in mijn sectie wel eens gehad dat er opeens een stagiaire voor onze neus stond. Normaal zou je verwachten dat ze minstens een week van te voren even bellen voor een kennismakingsgesprek. Nee, deze stond gewoon voor onze neus. Tja, wat moet je daar dan mee!

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 31-12-2003 13:09]

.
  woensdag 31 december 2003 @ 13:18:15 #132
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15853837
quote:
Op woensdag 31 december 2003 13:06 schreef Baba-O-Riley het volgende:

Nee, deze stond gewoon voor onze neus. Tja, wat moet je daar dan mee!


Vragen of ie een briefje van zijn moeder meehad
Lekker douchen!
  donderdag 1 januari 2004 @ 19:40:07 #133
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15882726
quote:
Op woensdag 31 december 2003 13:18 schreef sjak het volgende:
Vragen of ie een briefje van zijn moeder meehad
Hehehe... "Lesgeven, kreng!"

Allemaal nog de beste wensen voor 2004! Dat het maar een mooi jaar worden mag, met veel plezier in én buiten de klas

.
  vrijdag 2 januari 2004 @ 13:56:08 #134
593 sjak
Juffie Bloem
pi_15899028
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 19:40 schreef Baba-O-Riley het volgende:


Allemaal nog de beste wensen voor 2004! Dat het maar een mooi jaar worden mag, met veel plezier in én buiten de klas


Dank je wel!

Ik wens ook iedereen alleen maar leuke dingen toe in 2004!

Lekker douchen!
  vrijdag 2 januari 2004 @ 15:49:47 #135
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_15901785
*verzoek ingewilligd*
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
pi_15950446
Ik heb er verdorie best zin in om weer te beginnen na deze vakantie. Da's lang geleden voor mij, want op mijn vorige school ging ik het laatste jaar dagelijks met ontzettende tegenzin naar het werk vanwege mijn hopeloze sectie, daarna een jaar eruit geweest, en toen ik na de zomer dan weer ergens begon overheerste het "spannend, laten we maar eens zien wat het wordt"-gevoel.

Nu zat ik vrijdag e.e.a. voor te bereiden en kreeg best zin in om al die dingen ook daadwerkelijk met de klassen te gaan doen. Prettig

pi_15953096
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 21:09 schreef mamamiep het volgende:

[..]

Ik heb vorig jaar 40 dagen stage gelopen en dit jaar weer 40, waarvan ik er nu 20 op heb zitten.
Bevalt me goed . Wij moeten vorig jaar 20/25 lessen of delen van lessen geven, maar ik kwam aan het eind van het jaar wel aan 50/60 (waarvan voornamelijk hele lessen).


Jeetje wat moest jij in het eerste jaar al veel lesgeven! Ik hoefde tijdens mijn eerste jaars stage maar 2 lessen te geven aan een hele klas een nog een les aan een klein groepje leerlingen. Maar ok, ik moet er wel bij zeggen dat we op mijn opleiding pas in het 2e jaar zijn begonnen met onderwijskunde en vakdidactiek. Dus het is opzich wel logisch dat mijn eerste stage meer een snuffelstage was. .

Mijn komende stage begint in februari. Dan moet ik wel wat meer lessen geven. Maar nog steeds niet heel veel. Ik geloof minimaal 12 en maximaal 25. (Ik vind het wel een beetje raar dat er zoveel verschil tussen zit.) Aan de ene kant heb ik er wel zin in maar ik kijk er ook wel wat tegen op. Ik ben vooral benieuwd of ik de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn lessen voor beroepsvoorbereiding kan toepassen in de praktijk. (Vast wel.)

Oh voor de duidelijkheid voor de anderen: Ik doe de lerarenopleiding voor Engels aan de NHL in Leeuwarden. Ik zit nu in het tweede jaar.

  zondag 4 januari 2004 @ 17:38:10 #138
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15958113
quote:
Op zondag 4 januari 2004 12:35 schreef thaleia het volgende:
Nu zat ik vrijdag e.e.a. voor te bereiden en kreeg best zin in om al die dingen ook daadwerkelijk met de klassen te gaan doen. Prettig
Lekker gevoel is dat ja. Ik heb ook wel weer zin om te beginnen, maar had eigenlijk een weekje langer vakantie willen hebben. Ik heb maar 10 dagen kerstvakantie gehad, waarvan ik 3 dagen bezig ben geweest met proefwerken nakijken. Dus ik heb meer het idee alsof ik een lang weekend heb gehad, dan een "vakantie".
quote:
Op zondag 4 januari 2004 14:25 schreef Tristessa het volgende:
Jeetje wat moest jij in het eerste jaar al veel lesgeven! Ik hoefde tijdens mijn eerste jaars stage maar 2 lessen te geven aan een hele klas een nog een les aan een klein groepje leerlingen.
Dat vind ik dan wel weer érg weinig hoor. Ik weet dat opleidingen ernaar streven om je eerst stukjes van lessen te laten geven (een begin of een einde, of een keer een oefeningetje uitleggen), en dan steeds wat meer. Maar goed. Ik heb destijds tijdens mijn eerste stage al een hele loop lessen gegeven. Ik had zoiets van: als het misgaat, dan gaat het mis.
quote:
Maar ok, ik moet er wel bij zeggen dat we op mijn opleiding pas in het 2e jaar zijn begonnen met onderwijskunde en vakdidactiek.
Dat is laat.
quote:
Ik kijk er ook wel wat tegen op. Ik ben vooral benieuwd of ik de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn lessen voor beroepsvoorbereiding kan toepassen in de praktijk. (Vast wel.)
Gewoon jezelf zijn. Wees een beetje relaxed, niet zo'n stresskip die overal straf voor geeft. Maar wees consequent en duidelijk. Ga er vanuit dat je de leerlingen net zo reageren als jij. Ga jij lopen stressen, dan zullen zij ook opgefokt zijn. Ben je heel rustig en beheerst, zullen zij dat ook zijn.
.
pi_15962190
Ik doe 2e graads geschiedenis aan de efa in a dam. Maar niet omdat ik zo graag leraar word. gewoon omdat ik geen vwo heb maar toch meer geschiedenis wil. Ik zie er tegenop om leraar te worden, mn moeder is lerares en die zit altijd maar na te kijken en voor te bereiden, sterker nog, volgends mij is ze overspannen...al 10 jaar.
Zoveel verdient t niet, vakanties stellen ook geen moer voor. Het enige wat me aantrekt is dat je aan het begin van het jaar aan kan geven hoeveel je wil werken. En dan je die schattige crimineeltjes op het vmbo over adolf, stalin, bush en nog wat andere dingetjes mag leren. En dan maar duimen dat ze je niet in elkaar slaan omdat de geschiedenis ze niet aanstaat.

ik vraag me af waar jullie les geven.

grtz

btw wat kan je eigenlijk behalve leraar worden met zo'n lerarenopleiding? (2e graads)

  zondag 4 januari 2004 @ 20:50:45 #140
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_15962990
quote:
Op zondag 4 januari 2004 20:18 schreef geekmeister het volgende:
Zoveel verdient t niet, vakanties stellen ook geen moer voor
Hoor je ons daar over klagen?

Ik onderscheid twee groepen docenten:
(1) Docenten die echt het onderwijs in willen, en daar reken ik mezelf toe. Deze mensen hebben plezier in hun werk, doen er veel naast, zetten zich in voor de school.
(2) Docenten die tegen hun zin om een of andere reden in het onderwijs zijn beland. Dit zijn mensen die elke seconde die ze in hun werk steken, er een teveel vinden. Dit zijn de mensen die in een hoekje van de docentenkamer bij elkaar zitten te mekkeren over "het dalende niveau van de leerling". Het meest gebruikte woord daar is "vroeger". Dit zijn ook de mensen die steeds over salaris liggen te eikelen. Leerlingen worden niet gemotiveerd door deze mensen.

quote:
Het enige wat me aantrekt is dat je aan het begin van het jaar aan kan geven hoeveel je wil werken.
Daar ga je het dus echt niet mee redden, ben ik bang...
quote:
En dan je die schattige crimineeltjes op het vmbo over adolf, stalin, bush en nog wat andere dingetjes mag leren. En dan maar duimen dat ze je niet in elkaar slaan omdat de geschiedenis ze niet aanstaat
Ik hoop dat dit sarcastisch is, anders: sorry hoor, maar dit is de grootste onzin die ik tot nu toe in deze topic gelezen heb. VMBO-ers zijn geen "crimineeltjes". Jij bevestigt precies het vooroordeel wat zoveel mensen hebben over het VMBO. Dat het maar een vergaarbak is van tuig. En dat is het dus niet! VMBO-ers zijn hartstikke lieve kinderen, die toevallig niet zoveel bagage in hun hersenpan hebben meegekregen, maar zijn het daarom crimineeltjes?? NEE!
quote:
ik vraag me af waar jullie les geven.
Ik vraag me af waarom jij überhaupt nog op die lerarenopleiding zit.

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 04-01-2004 20:53]

.
  zondag 4 januari 2004 @ 21:06:06 #141
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_15963352
Ik snap wel wat geekmeister bedoeld. Bij ons in de klas zitten er ook een paar die de opleiding doen omdat het de enige HBO opleiding Engels is. Veel vakken die je kan doen bij 2e graads opleiding is er niet op het HBO, alleen daar. Anders moet je naar de Universiteit, maar dat kan niet altijd.

Maar ik ken ook zat voorbeelden van mensen die geen leraar wilden worden, maar de opleiding deden omdat het bijv. de enige Geschiedenis opleiding op HBO was, maar die de stages steeds leuker vonden en uiteindelijk leraar zijn geworden.

Zo zijn er ook net zoveel voorbeelden van mensen die graag het onderwijs in wilden, maar bij de stages er achter kwamen dat ze dit helemaal niet wilden.

Het gebeurt regelmatig en het zal altijd nog gebeuren. Deze stage vind je dan niet leuk, maar misschien dat je de volgende wel leuk vind. Of jij bent meer een type voor HAVO/VWO. Kan ook. Ach, als je het echt niet leuk vind, dan maak je ook met moeite die 4 jaar vol, dus daar kom je dan nog wel achter .

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  vrijdag 9 januari 2004 @ 10:08:19 #142
593 sjak
Juffie Bloem
pi_16094107
Zo, al een tijdjer niets gepost in dit topic.
Hoe is voor iedereen de start in het nieuwe jaar gegaan?

Ik ga zo weer lessen geven, aan een nieuwe groep, voor mijn tweede stage. Ik hoop dat het iets beter gaat dan de vorige keren, al denk ik dat wel hoor.
Ik zie er niet tegen op, heb leuke onderwerpen en heb het redelijk voorbereid. Het doel is om niet "over" voorbereid te zijn en te leren om te zien wat er gebeurt in een groep tijdens lessen.

Lekker douchen!
  vrijdag 9 januari 2004 @ 15:39:37 #143
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16103480
Gisteren mijn 1e les weer gegeven. Ging hartstikke goed, maar het is dan ook een leuke klas. Vandaag waren ze wel iets drukker, maar het ging wel goed .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  vrijdag 9 januari 2004 @ 17:53:43 #144
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16107592
Ik heb er al weer een week opzitten. Niet echt spannende dingen gebeurd moet ik zeggen.
.
  zaterdag 10 januari 2004 @ 20:36:05 #145
22125 BloodRaven
I walk alone...
pi_16136450
Leraar worden.. of niet.... ben altijd aan het twijfelen of ik nu een lerarenopleiding moet volgen (geschiedenis).

Ik ben nooit echt een goede leerling geweest, kan ik dan wel een goede leraar zijn/worden?? Op school was ik vroeger erg lui, ik had bijna nooit mn huiswerk af, ik spijbelde best vaak, ben wel eens bij 'het kamertje' geroepen voor een vechtpartij. Ik was niet brutaal (dat gelukkig niet).....

En dan nog iets, ik heb altijd al een bloedhekel gehad aan presentaties... mij lijkt lesgeven me iets heel anders als een presentatie... of zit ik er echt heel erg naast??

(sorry, als het een beetje onbegrijpelijk is, maar mn monitor knippert nogal )

  zaterdag 10 januari 2004 @ 21:16:10 #146
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16137360
quote:
Op zaterdag 10 januari 2004 20:36 schreef BloodRaven het volgende:
Leraar worden.. of niet.... ben altijd aan het twijfelen of ik nu een lerarenopleiding moet volgen (geschiedenis).

Ik ben nooit echt een goede leerling geweest, kan ik dan wel een goede leraar zijn/worden?? Op school was ik vroeger erg lui, ik had bijna nooit mn huiswerk af, ik spijbelde best vaak, ben wel eens bij 'het kamertje' geroepen voor een vechtpartij. Ik was niet brutaal (dat gelukkig niet).....

En dan nog iets, ik heb altijd al een bloedhekel gehad aan presentaties... mij lijkt lesgeven me iets heel anders als een presentatie... of zit ik er echt heel erg naast??

(sorry, als het een beetje onbegrijpelijk is, maar mn monitor knippert nogal )


Presentaties vond ik leuk om voor te bereiden, maar als ik daar eenmaal stond was ik ook erg zenuwachtig en had ik niet veel zin in. Dat is nu wel minder, maar het is nog wel zo. Lesgeven daarintegen ben ik niet zenuwachtig voor. Voor de klas staan als leraar is heel anders dan een presentatie. Je bereidt ook anders voor en je hebt veel meer interactie met de klas dan wanneer je een praatje houdt over een onderwerp. Ik vind het heel anders iig, en veel mensen in mijn klas ook. Hoe de rest hier over denkt weet ik niet, maar laat je die presentaties niet tegenhouden .

Er zijn trouwens wel meer studenten die vroeger veel spijbelden en veel uithaalden op school. Er zitten er een paar in onze klas die wel de lessen volgen, maar ze zijn regelmatig afwezig alleen maar omdat ze 9:15 te vroeg vinden . Maar goed, de studenten die vroeger zelf allerlei dingen uithaalden zijn ook vaak studenten die de leerlingen in toom kunnen houden. Is mijn ervaring dan. Je weet wat ze uithalen .

Ik zou deze 2 dingen je niet tegen laten houden, want zo erg is het echt niet hoor .

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_16139663
quote:
Op zondag 4 januari 2004 20:50 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ik hoop dat dit sarcastisch is, anders: sorry hoor, maar dit is de grootste onzin die ik tot nu toe in deze topic gelezen heb. VMBO-ers zijn geen "crimineeltjes". Jij bevestigt precies het vooroordeel wat zoveel mensen hebben over het VMBO. Dat het maar een vergaarbak is van tuig. En dat is het dus niet! VMBO-ers zijn hartstikke lieve kinderen, die toevallig niet zoveel bagage in hun hersenpan hebben meegekregen, maar zijn het daarom crimineeltjes?? NEE!
"Niet zoveel bagage meegekregen", het grootste gros van alle nederlandse kinderen gaat naar het VMBO en dan zeg jij;"niet zoveel bagage"? Het is gewoon gemiddeld. Punt is dat ook de gedragsproblematische en onaangepaste kinderen wel degelijk ook op het VMBO zitten waardoor het VMBO het stigma heeft gekregen van een crimineel ongemotiveerd zooitje. En (dus) nogal dom, waar jijzelf net zogoed intrapt.
Overigens hebben die oudere leraren gelijk hoor als ze zeggen dat het niveau gedaald is; leerlingen (ouders) kiezen liever voor een niveau dat eigenlijk net te hoog ligt voor hun; lager niveau heeft weinig status dus, temeer daar het vmbo niet meer opleidt tot vakmensen maar tot mislukte havisten. Het ultieme voorbeeld blijkt wel uit jouw reply als aankomend leraar die de vmbo leerling, welke gemiddeld een iq heeft die het gemiddelde betreft van alle nederlanders, als "iemand met weinig bagage" ziet, de nette bewoordingen van "dom".
  zaterdag 10 januari 2004 @ 23:11:06 #148
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16140697
quote:
Op zaterdag 10 januari 2004 22:37 schreef fokje het volgende:
-knip-
Volgens mij is hij al docent hoor, geen aankomend.
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  zondag 11 januari 2004 @ 00:28:20 #149
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16142859
quote:
Op zaterdag 10 januari 2004 22:37 schreef fokje het volgende:
"Niet zoveel bagage meegekregen", het grootste gros van alle nederlandse kinderen gaat naar het VMBO en dan zeg jij;"niet zoveel bagage"? Het is gewoon gemiddeld.
Oh, hier is iemand op zijn teentjes getrapt... Je doet nu net alsof ik de vmbo-leerlingen aanval en hen dom noem. Dit is helemaal niet waar.
Laat ik het zo zeggen: het Nederlandse onderwijsstelsel heeft een aantal niveaus, varierend van gymnasium tot en met leerwegondersteunend onderwijs. Wanneer we een vergelijking trekken tussen een gymnasium-leerling en een VMBO-leerling, dan heeft een vmbo-leerling qua capaciteiten minder bagage in vergelijking. Vergelijk maar eens een cito score (nu is die al helemáál niet zaligmakend, maar zo'n toets laat je wel de capaciteiten zien), en anders een BNT-toets. Het is nu eenmaal zo.
quote:
Punt is dat ook de gedragsproblematische en onaangepaste kinderen wel degelijk ook op het VMBO zitten waardoor het VMBO het stigma heeft gekregen van een crimineel ongemotiveerd zooitje. En (dus) nogal dom, waar jijzelf net zogoed intrapt.
Waar ik intrap!? Leg me dat eens even héél goed uit, want ik kan me niet herinneren dat ik ooit in dit topic heb beweerd dat vmbo-ers "een crimineel ongemotiveerd zooitje" zijn. Ik geef zélf 4 jaar les aan vmbo-ers, dus ga me NIET vertellen wat dat voor leerlingen zijn. En daarnaast, ja, gedragsproblematische jongeren zitten ook op het VMBO, maar niet alléén op het vmbo! Als er iemand is die constant tegen het negatieve imago van het vmbo aan het strijden is, dan ben ik het wel.
quote:
Overigens hebben die oudere leraren gelijk hoor als ze zeggen dat het niveau gedaald is
Heb ik ooit gezegd dat dat niet zo is? Ze hebben gelijk ja, maar ik hoef dat gezeur niet de hele dag te horen. Dit stralen ze ook uit op hun leerlingen. Het zijn de leerlingen van 30 jaar geleden niet meer. Die ouwe zeurdozen moeten maar eens een beetje met de tijd meegaan.
quote:
leerlingen (ouders) kiezen liever voor een niveau dat eigenlijk net te hoog ligt voor hun; lager niveau heeft weinig status dus, temeer daar het vmbo niet meer opleidt tot vakmensen maar tot mislukte havisten.
Die is goed.. De leerlingen die theoretisch/gemengde leerweg doen en de overstap naar havo maken misschien. Maar vmbo-ers die de basis- en/of kaderberoepsgerichte leerweg hebben afgerond, komen in het mbo goed terecht.
quote:
Het ultieme voorbeeld blijkt wel uit jouw reply als aankomend leraar die de vmbo leerling, welke gemiddeld een iq heeft die het gemiddelde betreft van alle nederlanders, als "iemand met weinig bagage" ziet, de nette bewoordingen van "dom".
Wat een onzin. Ten eerste ben ik geen aankomend docent, ten tweede wil het feit dat veel leerlingen op het vmbo zitten niet zeggen dat de gemiddelde Nederlandse bevolking datzelfde niveau heeft, en ten derde heb ik nog nooit een vmbo-leerling DOM genoemd. Ik werk de hele dag met vmbo-leerlingen, en ik zou ze NOOIT "dom" noemen. En wanneer een leerling "weinig bagage" heeft, wil dat in mijn ogen helemaal niet zeggen dat een leerling "dom" is.

Wanneer je als leraar een oordeel over een leerling moet geven, bijvoorbeeld bij een leerwegkeuze of sectorkeuze, dan moet je aangeven hoe je zijn intellectuele capaciteiten inschat, zijn sociale vaardigheden, zijn motivatie, zijn werkhouding, etc. Nou, de ene leerling is de andere niet. De ene leerling heeft nu eenmaal iets meer intelligentie, maar dat wil niet zeggen dat die andere leerling dom is.

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 11-01-2004 13:15]

.
  zondag 11 januari 2004 @ 15:53:50 #150
22125 BloodRaven
I walk alone...
pi_16154316
Bedankt voor je reactie Mamamiep

Ik heb nog een paar vraagjes:
- Wanneer ik aan een lerarenopleiding begin en ik maak het af heb ik nog maar een tweedegraads bevoegdheid. Wanneer ik ook een eerstegraads bevoegdheid wil hebben moet ik verder gaan studeren. Hoelang duurt zoiets?? En kan ik daarnaast nog gewoon werken als leraar of is het een voltijdopleiding?? Ik heb namelijk weinig zin om misschien nog 6 jaar naar school te gaan zonder een 'echte' baan.

- Hoe wordt mijn salaris geregeld?? Worden tussenuren meegeteld??
Stel dat ik 20 lesuren heb en 8 tussenuren (per week dus he). En het jaar daarop heb ik 20 lesuren en 2 tussenuren. Krijg ik dan nog evenveel betaald??
Of als ik het eerste jaar 20 lessen per week moet geven. En het jaar daarop maar 18??

Misschien domme vragen, maar ik vind het toch wel belangrijk om het te weten. Ik heb al veel informatie kunnen vinden op het internet en in dit topic. Heeft er misschien nog iemand zijn opleiding gedaan in Rotterdam??

pi_16155931
He getsie Baba-O-Riley, had ik net een hele uitgebreide reply intgetypt gaat me er wat mis. Nou een beknopte reply dan:
quote:
Op zondag 11 januari 2004 00:28 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Oh, hier is iemand op zijn teentjes getrapt... Je doet nu net alsof ik de vmbo-leerlingen aanval en hen dom noem. Dit is helemaal niet waar.
Laat ik het zo zeggen: het Nederlandse onderwijsstelsel heeft een aantal niveaus, varierend van gymnasium tot en met leerwegondersteunend onderwijs. Wanneer we een vergelijking trekken tussen een gymnasium-leerling en een VMBO-leerling, dan heeft een vmbo-leerling qua capaciteiten minder bagage in vergelijking. Vergelijk maar eens een cito score (nu is die al helemáál niet zaligmakend, maar zo'n toets laat je wel de capaciteiten zien), en anders een BNT-toets. Het is nu eenmaal zo.


jah, dat hoef je mij niet te vertellen. Jij suggereert dat vmbo'ers minder capaciteiten hebben tov de norm(?), terwijl het grootste gros van de NL-kinderen vmbo doet. zie http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah157/nl/html/leefsituatie/p2_2.htm , ff naar beneden scrollen naar figuur 2.2. Weliswaar een wat ouder onderzoek, maar zóveel zal er nu ook niet verandert zijn. Wellicht zal het verhoudingsgewijs wel wat zijn opgeschoven naar hogere niveau.
quote:
Waar ik intrap!? Leg me dat eens even héél goed uit, want ik kan me niet herinneren dat ik ooit in dit topic heb beweerd dat vmbo-ers "een crimineel ongemotiveerd zooitje" zijn. Ik geef zélf 4 jaar les aan vmbo-ers, dus ga me NIET vertellen wat dat voor leerlingen zijn. En daarnaast, ja, gedragsproblematische jongeren zitten ook op het VMBO, maar niet alléén op het vmbo! Als er iemand is die constant tegen het negatieve imago van het vmbo aan het strijden is, dan ben ik het wel.
Jij trapt in het feit dat ook jij het idee hebt dat het kinderen zijn met minder capaciteiten, je suggereert dat ze minder capaciteiten hebben dan het gemiddelde, terwijl het 'gemiddelde' op het vmbo zit. Ja, de ivbo en deels vbo-leerlingen hebben gemiddeld idd minder capaciteiten zogezegd tov het gemiddelde, zeker als je het hebt over intellectuele capaciteiten. Overigens zal je het met mij eens zijn dat vooral op het vmbo gedragsproblematische kinderen zitten tov de hogere niveaus waar het vmbo het stigma aan te danken heeft. Natuurlijk zijn de meesten "gewone" kinderen voor wie dergelijke problematiek vreemd is.
quote:
Heb ik ooit gezegd dat dat niet zo is? Ze hebben gelijk ja, maar ik hoef dat gezeur niet de hele dag te horen. Dit stralen ze ook uit op hun leerlingen. Het zijn de leerlingen van 30 jaar geleden niet meer. Die ouwe zeurdozen moeten maar eens een beetje met de tijd meegaan.
Hierin heb je min of meer gelijk, dwz het is één van de redenen dat ik niet meer in het onderwijs zit; het is verworden tot één grote klaagcultuur. Dat wil niet zeggen dat het niet terecht is; van hogere hand worden voortdurend nieuwe didactische methodes opgelegd die per saldo niets opleveren, maar wel voortdurend om nieuwe aanpassingen van de docenten vraagt. tja...
quote:
Die is goed.. De leerlingen die theoretisch/gemengde leerweg doen en de overstap naar havo maken misschien. Maar vmbo-ers die de basis- en/of kaderberoepsgerichte leerweg hebben afgerond, komen in het mbo goed terecht.
Vind je? Ik vind het in een behoorlijk aantal gevallen meer weg hebben van kindermishandeling. Ze zijn imo niet geschikt voor scholing, wel voor leren in praktische zin. Maar ze worden niet opgeleidt tot vakman of -vrouw, maar voor .... juist ja, verdere scholing.
quote:
Wat een onzin. Ten eerste ben ik geen aankomend docent, ten tweede wil het feit dat veel leerlingen op het vmbo zitten niet zeggen dat de gemiddelde Nederlandse bevolking datzelfde niveau heeft, en ten derde heb ik nog nooit een vmbo-leerling DOM genoemd. Ik werk de hele dag met vmbo-leerlingen, en ik zou ze NOOIT "dom" noemen. En wanneer een leerling "weinig bagage" heeft, wil dat in mijn ogen helemaal niet zeggen dat een leerling "dom" is.
Mja. Feit is dat de vmbo vooral een beroep doet op intellectuele vaardigheden, dat is juist alleen maar meer geworden de laatste jaren waardoor de discrepantie tussen "slim" en "dom" zogezegd alleen maar is versterkt. Het systeem maakt de leerling dom. Natuurlijk kan je niet zeggen dat een leerling dom *is*. Zijn er geen verschillende soorten intelligentie? Het wordt niet echt uitgebuit iig.
quote:
Wanneer je als leraar een oordeel over een leerling moet geven, bijvoorbeeld bij een leerwegkeuze of sectorkeuze, dan moet je aangeven hoe je zijn intellectuele capaciteiten inschat, zijn sociale vaardigheden, zijn motivatie, zijn werkhouding, etc. Nou, de ene leerling is de andere niet. De ene leerling heeft nu eenmaal iets meer intelligentie, maar dat wil niet zeggen dat die andere leerling dom is.
Waar het op neer komt veelal is dat sociale vaardigheden, werkhouding e.d. wordt meegenomen in de beoordeling om te zien of de intellectuele capaciteiten kunnen worden ontwikkeld in een bepaalde setting. Dus ja, die éénzijdige benadering maakt iemand wel al snel tot mislukte havist. Ik kan er weinig anders van maken. Is het je nooit opgevallen hoe gefrustreerd veel leerlingen zijn in vooral de lagere niveau's van het vmbo? Een uitspraak van een leerling: "ach waarom zou ik, ik ben toch dom, ik zit hier niet voor niets". En weet je wat zo erg was? Ik had er niets op te zeggen. Want wat ik ook zou zeggen, iedere relativering zou het alleen maar erger maken. Triest, niet?
Leidt ze op met iets wat ze wél kunnen (leren), in mijn ogen voldoet het vmbo daar niet aan en zal deze setting de leerling idd tot dom worden gezien, wat jij ook zegt tegen deze leerlingen. "Minder capaciteiten", het is nb nog erger dan zeggen dat een leerling dommer is imho.
  zondag 11 januari 2004 @ 17:56:18 #152
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16158525
quote:
Op zondag 11 januari 2004 16:35 schreef fokje het volgende:
jah, dat hoef je mij niet te vertellen. Jij suggereert dat vmbo'ers minder capaciteiten hebben tov de norm(?), terwijl het grootste gros van de NL-kinderen vmbo doet.
Dat beweer ik niet. Ik zeg dat wanneer je vmbo-ers vergelijkt met een gymnasiast, ze "minder bagage" hebben. Ik heb helemaal niks met die norm te maken..
quote:
]Jij trapt in het feit dat ook jij het idee hebt dat het kinderen zijn met minder capaciteiten
Minder intellectuele capaciteiten ja. Anders hadden die vmbo-ers wel op het gymnasium gezeten. Op andere gebieden hebben ze evenveel capaciteiten en misschien wel zelfs méér...
quote:
je suggereert dat ze minder capaciteiten hebben dan het gemiddelde, terwijl het 'gemiddelde' op het vmbo zit.
Nee, jij suggereert dat ik dat suggereer. En als ik het over capaciteiten heb, heb ik het steeds over intellectuele capaciteiten. Het vmbo bestaat uit 4 leerwegen, te weten de basisberoepsgerichte, de kaderberoepsgerichte, de gemengde en de theoretische leerweg, en zelfs dáárbinnen heb je nog niveau verschillen hoor..
quote:
Ja, de ivbo en deels vbo-leerlingen hebben gemiddeld idd minder capaciteiten zogezegd tov het gemiddelde, zeker als je het hebt over intellectuele capaciteiten.
En dát is nu precies wat ik je nu al de hele tijd duidelijk probeer te maken...
quote:
Overigens zal je het met mij eens zijn dat vooral op het vmbo gedragsproblematische kinderen zitten tov de hogere niveaus waar het vmbo het stigma aan te danken heeft.
Tuurlijk.
quote:
Vind je? Ik vind het in een behoorlijk aantal gevallen meer weg hebben van kindermishandeling. Ze zijn imo niet geschikt voor scholing, wel voor leren in praktische zin. Maar ze worden niet opgeleidt tot vakman of -vrouw, maar voor .... juist ja, verdere scholing.
Kindermishandeling? Leerlingen die binnen het vmbo echt goed scoren, zullen een diploma halen, en als ze écht gemotiveerd zijn, naar de havo doorstromen. Dit zijn de écht gemotiveerde leerlingen, die 8'en en 9's halen zonder al te veel inspanning. Leerlingen worden overigens niet verplicht om de havo te gaan doen, nadat ze hun vmbo-diploma hebben gehaald. Meestal zitten de ouders er achter, maar dat is een compleet ander verhaal. Je hebt ook leerlingen die de basisberoepsgerichte leerweg afsluiten met 6jes en '7's. Ze halen hun diploma en gaan het MBO in. Ten eerste kiezen ze daar de richting die bij hun past, dus dan hebben ze geen last meer van allerlei (in hun ogen) saaie vakken zoals levensbeschouwing, geschiedenis, aardrijkskunde... Plus het feit dat ze kunnen kiezen uit een beroepsbegeleidende leerweg (dus 4 dagen werken, 1 dag in de week naar school), of een beroeps opleidende leerweg (4 dagen naar school, 1 dag werken), draagt hier zeker aan bij dat het geen mishandeling voor deze leerlingen is. Leerlingen die het écht gehad hebben met school, kiezen dus voor de BBL, en gaan lekker 4 dagen per week werken - leren in de praktijk dus. Ze worden dus wel degelijk een vakman of -vrouw..
quote:
Mja. Feit is dat de vmbo vooral een beroep doet op intellectuele vaardigheden
Je moet die leerlingen toch iets leren. Daarbij, ik heb al een aantal keren gezegd dat "het" vmbo bestaat uit 4 leerwegen. De theoretische en gemengde leerweg doen inderdaad vooral een beroep op de intellectuele vaardigheden.

Maar wanneer een leerling kiest voor de basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, is hij al veel meer lesuren in de afdelingen (bijv. electro, metaal, zorg en welzijn) te vinden, en is dus praktisch bezig. De werkplekkenstructuur is daarom heel goed voor de vmbo-leerling. De vakken die ze dan nog krijgen zijn nederlands en engels, en daar naast 2 of 3 vakken die sectorgericht zijn (bij zorg en welzijn komt daar bijvoorbeeld biologie en nask bij).

quote:
Natuurlijk kan je niet zeggen dat een leerling dom *is*.
Omdat die leerling dat niet is.
quote:
Waar het op neer komt veelal is dat sociale vaardigheden, werkhouding e.d. wordt meegenomen in de beoordeling om te zien of de intellectuele capaciteiten kunnen worden ontwikkeld in een bepaalde setting. Dus ja, die éénzijdige benadering maakt iemand wel al snel tot mislukte havist.
Dit volg ik niet helemaal.
quote:
Is het je nooit opgevallen hoe gefrustreerd veel leerlingen zijn in vooral de lagere niveau's van het vmbo? Een uitspraak van een leerling: "ach waarom zou ik, ik ben toch dom, ik zit hier niet voor niets". En weet je wat zo erg was? Ik had er niets op te zeggen. Want wat ik ook zou zeggen, iedere relativering zou het alleen maar erger maken. Triest, niet?
Ja, ik ken die verhalen. Daarom is een positieve benadering zó ontzettend belangrijk voor deze leerlingen.
quote:
Leidt ze op met iets wat ze wél kunnen (leren), in mijn ogen voldoet het vmbo daar niet aan
Wat wil je dan? Schaf al die vakken maar af, want dat kunnen ze niet? Geef ze maar een meerkeuze-werkje met de antwoorden dikgedrukt, want anders kunnen ze het toch niet? Je moet die leerlingen tóch een zekere basis meegeven. De lesstof moet je op een dusdanige manier geven dat het ook deze leerlingen aanspreekt en op een dusdanige manier dat zij het óók kunnen leren. En dát is de taak van de leraar. En die is niet makkelijk. Daarom heb ik ook zo'n hekel aan mensen die neerkijken op de vmbo-leraar (vooral eerstegraads docenten hebben daar een handje aan, terwijl als ze het zélf zouden moeten doen, ze binnen een week gillend zouden wegrennen. Ik heb het zien gebeuren).

Je moet de leerlingen weten te raken, en dan zijn ze gemotiveerd. Ik zie dat bij mijn eigen vak net zo goed. Je kunt wel zeggen: "okee, pak bladzijde 38, oefening 2" en je gaat saai nakijken. Logisch dat de kinderen dan ongemotiveerd zijn! De rol van de leraar is belangrijker dan je denkt, hoor. Want wáárom zeggen die leerlingen dat ze "dom zijn", en dat ze "toch niets kunnen"?? Omdat ze op de basisschool altijd de laagste cijfers haalden, omdat ze op de basisschool steeds te horen kregen dat ze minder waren dan de havisten en atheneum-klanten in die klas. Op het vmbo krijgen ze les op hun eigen niveau, wat voor hen wenselijk is. Maar dan is het kwaad al geschied. De leraar wacht dan de taak om hen weer op te peppen, door aansprekende lessen te geven.

En daarbij, als ik de vmbo-leerlingen in de afdelingen bezig zie, komen ze wel trots laten zien wat ze aan het doen zijn.

quote:
"Minder capaciteiten", het is nb nog erger dan zeggen dat een leerling dommer is imho.
Hoe moet je het dán zeggen? Hoe zou *jij* het dan zeggen?

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 11-01-2004 17:59]

.
  zondag 11 januari 2004 @ 18:57:53 #153
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16160728
Ik ga er bij deze reply trouwens vanuit dat je havo hebt (aangezien ik HBO doe), maar als je vwo hebt en wo wilt doen moet je dat even zeggen. Dan pas ik het een en ander aan .
quote:
Op zondag 11 januari 2004 15:53 schreef BloodRaven het volgende:
- Wanneer ik aan een lerarenopleiding begin en ik maak het af heb ik nog maar een tweedegraads bevoegdheid. Wanneer ik ook een eerstegraads bevoegdheid wil hebben moet ik verder gaan studeren. Hoelang duurt zoiets?? En kan ik daarnaast nog gewoon werken als leraar of is het een voltijdopleiding?? Ik heb namelijk weinig zin om misschien nog 6 jaar naar school te gaan zonder een 'echte' baan.
Je hebt dan inderdaad 'nog maar' een 2e graads bevoegdheid. Als je daarna je 1e graads wilt halen dan kan je dat op verschillende manieren doen.
Je kan op het HBO verder gaan met je 1e graads. Dit verschilt per school, maar bij ons kan je die voltijd en deeltijd doen. Ligt ook aan de opleiding, want bijv. Engels kan alleen maar deeltijd. Geschiedenis kan geloof ik voltijd en deeltijd. Waarschijnlijk kan je bij de meeste ook duaal doen. Wil je het op het HBO doen, dan moet je op de website kijken van de school waar je heen wilt hoe het daar precies geregeld is met de masters. Kan je het niet vinden, dan moet je maar even zeggen welke school het is, dan zoek ik het voor je op .

Je kan echter ook op de Universiteit je 1e graads halen. Meestal duurt een master 1 jaar, maar een master richting doceren duurt dacht ik 2 jaar. Daarvoor moet je op de website kijken van de Universiteit waar je eventueel je master zou willen doen.

quote:
- Hoe wordt mijn salaris geregeld?? Worden tussenuren meegeteld??
Stel dat ik 20 lesuren heb en 8 tussenuren (per week dus he). En het jaar daarop heb ik 20 lesuren en 2 tussenuren. Krijg ik dan nog evenveel betaald??
Of als ik het eerste jaar 20 lessen per week moet geven. En het jaar daarop maar 18??
Ik ben geen volledig docent, dus ik weet het niet precies. Ik weet dat je een contract voor een bepaald aantal uren hebt en daarbij krijg je nog een aantal uren voor het nakijken/maken van toetsen/vergaderingen bijwonen etc. Dingen die je dus wel moet doen, maar niet onder de lessen vallen . Je krijgt dus niet per tussenuur betaald, want in principe kan je dan ook 2 uur pauze houden. In die 2 tussenuren kan je wel bijvoorbeeld een toets nakijken (waarvoor je wel betaald krijgt), dan hoef je dat niet thuis te doen.

Je krijgt dus gewoon een aantal uren bepaald en je kan zelf kiezen of je
de overige activiteiten (zoals nakijken) in je tussenuren wilt doen of thuis. Wat dat betreft ben je wel redelijk vrij (als je de toetsen maar binnen 2 weken of zo hebt nagekeken ).

Ik dacht dat er gewoon per jaar wordt gekeken hoeveel les jij zelf wilt geven en daar wordt rekening mee gehouden. Hoe dat precies met je contract zit (of dat je voor elk jaar dat je verschillende uren hebt een nieuw contract krijgt) weet ik niet. Dat zou je Baba-O-Riley moeten vragen. Die is al docent, dus die zou op dit soort vragen beter antwoord kunnen geven dan ik .

quote:
Misschien domme vragen, maar ik vind het toch wel belangrijk om het te weten. Ik heb al veel informatie kunnen vinden op het internet en in dit topic. Heeft er misschien nog iemand zijn opleiding gedaan in Rotterdam??
Tuurlijk zijn het geen domme vragen. De keuze van je opleiding bepaald voor veel mensen die toekomst, dus ik zou als ik jou was gewoon zoveel mogelijk informatie verzamelen .
Ik zie trouwens dat je in Rotterdam wilt studeren. Hieronder dan even wat info voor HBO en WO:

HBO:
De algemene website voor leraar Geschiedenis.
Voor de Hogeschool Rotterdam (HRO) is het deze website. Die is algemeen voor de sociale vakken. Je kan deze opleiding in voltijd, duaal en deeltijd studeren, maar volgens mij wil je de eerste 4 jaar gewoon voltijd doen. De lerarenopleiding zelf heeft ook een eigen website. Daar kan je kijken wat voor vakken je precies krijgt en of je het wel echt trekt. Je krijgt er naast het vak gedeelte (Geschiedenis in dit geval) natuurlijk ook veld-vakken (dus het beroep leraar).

Masteropleiding:
Ik kan niets vinden over voltijd masteropleiding Geschiedenis aan de HRO. Er waren er maar 3/4 en die waren Engelstalig en het was allemaal business/internationaal dacht ik.
De HRO heeft in deeltijd ook geen master leraar geschiedenis 1e graads. Zij hebben die master maar voor een paar vakken. Voor de master zou je dus naar de Universiteit moeten als je in Rotterdam wilt blijven.

WO:
Hier is een link naar de studie Geschiedenis in het algemeen.
Op deze website vind je meer informatie over de opleiding Geschiedenis. Je kan daar oa. meer doorklikken naar de masters, maar daar vind ik alleen de master Maatschappijgeschiedenis. Er staat wel dat je richting de educatie kan, maar ik kan er verder niet veel over vinden. Daar moet je anders zelf een keer een brochure over vragen.

Je zou ook eventueel naar dit topic kunnen kijken: Geschiedenis doceren: Hoe? Wat? Waar?.

Zo, dat was het. Nu ga ik weer verder aan mijn huiswerk .

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  zondag 11 januari 2004 @ 20:03:04 #154
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16163619
quote:
Op zondag 11 januari 2004 18:57 schreef mamamiep het volgende:

Ik dacht dat er gewoon per jaar wordt gekeken hoeveel les jij zelf wilt geven en daar wordt rekening mee gehouden.


.... én hoeveel uren er beschikbaar zijn. Als jij komt aanzetten met: "ik wil volgend jaar 20 uur geven", en ze hebben maar 10 uur ter beschikking, dan heb je dus een probleem. Als je een volledige aanstelling hebt, kom je op een zogenaamde "mobiliteitslijst". De school gaat dan een andere school voor je zoeken om die andere uren opgevuld te krijgen.
quote:
Hoe dat precies met je contract zit (of dat je voor elk jaar dat je verschillende uren hebt een nieuw contract krijgt) weet ik niet.
Ik zal je vertellen hoe het bij de scholen waar ik heb gewerkt er aan toe ging.

Je begint aan een school. Dan krijg je een tijdelijke aanstelling (ik heb het dus even niet over een vervanging). In dat jaar komt de directie een aantal keren bij je in de lessen kijken en krijg je een beoordelingsgesprek. Is dat gesprek positief dan krijg je een vaste aanstelling voor onbepaalde tijd. Een fulltime baan is 1 fte. Dat zijn 26 lesuren. Per jaar wordt gekeken hoeveel lesuren te verdelen zijn. Het aantal lesuren kan namelijk verschillen omdat het aantal klassen kan toe- of afnemen en er kunnen docenten vertrekken of bij komen. Wanneer je een full-time baan hebt, en ze hebben bijvoorbeeld maar 23 uur voor je, dan krijg je voor het resterende aantal uren taken. Je krijgt een hele taakomschrijving van je directeur, waar bijna niemand wat van snapt, maar goed.

Wanneer er geen taken zijn, en ze kunnen je geen uren bieden, dan kom je dus op die mobiliteitslijst terecht waar ik het zojuist over had. Dan moet je naar een andere school binnen de onderwijsstichting waar je school onder valt. Hier in Limburg is dat bijvoorbeeld PSVOL. Als de school waar ik werk mij geen uren kan bieden, moet ik naar een andere school binnen het PSVOL. Doe ik dat niet, kunnen ze mij ontslaan. Het is zeg maar een "banen-pool". Wanneer een school dan belt en uren heeft, *moet* je die uren in principe aan nemen.

.
  zondag 11 januari 2004 @ 20:27:51 #155
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16164510
Maar je krijgt toch wel een aantal uren beschikbaar om toetsen etc. na te kijken?
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_16164672
quote:
Op zondag 11 januari 2004 20:27 schreef mamamiep het volgende:
Maar je krijgt toch wel een aantal uren beschikbaar om toetsen etc. na te kijken?
Daarom heb je in het onderwijs dus met 26 lesuren (en die duren geen 60 minuten) een fulltime baan, dat komt (meent de overheid) overeen met wat in andere sectoren een 38-urige werkweek is.
  zondag 11 januari 2004 @ 20:34:43 #157
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16164759
quote:
Op zondag 11 januari 2004 20:32 schreef thaleia het volgende:

[..]

Daarom heb je in het onderwijs dus met 26 lesuren (en die duren geen 60 minuten) een fulltime baan, dat komt (meent de overheid) overeen met wat in andere sectoren een 38-urige werkweek is.


Ok .
Ik wist niet meer zeker hoeveel uren het ook zouden zijn, maar ongeveer 50% van je lesuren dus?
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  dinsdag 13 januari 2004 @ 16:20:11 #158
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16223754
Ik las zojuist het bericht van die docent die vanmiddag in Den Haag is doodgeschoten. Verschrikkelijk. Ik ben er helemaal stil van. Ik ben zelf ook een keer bedreigd maar er wordt toch niets aan gedaan. De ene les beet hij me toe dat ik het langste gedeelte van mijn leven er wel had opzitten, twee lessen later zat hij weer triomfantelijk voor mijn neus. En wat was de reden? Ik had hem er uit gezet. Waar gaat het naar toe met het onderwijs en de maatschappij. Dit gaat echt de verkeerde kant op. Nu zie ik geen enkele van mijn huidige leerlingen tot deze daad in staat, maar toch... Ik ben benieuwd wat de gevolgen zullen zijn. Eerst een hoop ophef, en daarna gaat het als een nachtkaars uit en is het wachten op de volgende..

[Dit bericht is gewijzigd door Baba-O-Riley op 13-01-2004 20:32]

.
pi_16225669
quote:
Op zondag 11 januari 2004 17:56 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Dat beweer ik niet. Ik zeg dat wanneer je vmbo-ers vergelijkt met een gymnasiast, ze "minder bagage" hebben. Ik heb helemaal niks met die norm te maken..


minder of meer...?
Nou ja, interpretatieverschil dan maar.
quote:
Minder intellectuele capaciteiten ja. Anders hadden die vmbo-ers wel op het gymnasium gezeten. Op andere gebieden hebben ze evenveel capaciteiten en misschien wel zelfs méér...
Dat schreef je eerder niet.
quote:
Nee, jij suggereert dat ik dat suggereer. En als ik het over capaciteiten heb, heb ik het steeds over intellectuele capaciteiten.
ok. Komt meteen bij het idee dat ik vind dat er te éénzijdig wordt gedacht over capaciteiten. Er zijn een stuk of 7 of misschien meer (weet zo ff niet uit mijn hoofd, maar er bestaat een rijtje van.) intelligenties/capaciteiten, wat je wil.
quote:
Kindermishandeling? Leerlingen die binnen het vmbo echt goed scoren, zullen een diploma halen, en als ze écht gemotiveerd zijn, naar de havo doorstromen. Dit zijn de écht gemotiveerde leerlingen, die 8'en en 9's halen zonder al te veel inspanning. Leerlingen worden overigens niet verplicht om de havo te gaan doen, nadat ze hun vmbo-diploma hebben gehaald. Meestal zitten de ouders er achter, maar dat is een compleet ander verhaal. Je hebt ook leerlingen die de basisberoepsgerichte leerweg afsluiten met 6jes en '7's. Ze halen hun diploma en gaan het MBO in. Ten eerste kiezen ze daar de richting die bij hun past, dus dan hebben ze geen last meer van allerlei (in hun ogen) saaie vakken zoals levensbeschouwing, geschiedenis, aardrijkskunde... Plus het feit dat ze kunnen kiezen uit een beroepsbegeleidende leerweg (dus 4 dagen werken, 1 dag in de week naar school), of een beroeps opleidende leerweg (4 dagen naar school, 1 dag werken), draagt hier zeker aan bij dat het geen mishandeling voor deze leerlingen is. Leerlingen die het écht gehad hebben met school, kiezen dus voor de BBL, en gaan lekker 4 dagen per week werken - leren in de praktijk dus. Ze worden dus wel degelijk een vakman of -vrouw..
Het systeem ansich vind ik fout, het hele idee waar de vmbo-leerling het slachtoffer van is. Zal het hieronder toelichten.
quote:
knip over het systeem
hoef je verder niet toe te lichten, ik weet waar ik het over heb.
quote:
Wat wil je dan? Schaf al die vakken maar af, want dat kunnen ze niet? Geef ze maar een meerkeuze-werkje met de antwoorden dikgedrukt, want anders kunnen ze het toch niet? Je moet die leerlingen tóch een zekere basis meegeven.
Was er een tijd terug niet het bericht dat het vmbo te moeilijk is voor veel leerlingen? Wat zegt dat?
quote:
De lesstof moet je op een dusdanige manier geven dat het ook deze leerlingen aanspreekt en op een dusdanige manier dat zij het óók kunnen leren. En dát is de taak van de leraar. En die is niet makkelijk.
Dat weet ik, het heeft echter weinig zin als je de nadruk op de didactiek legt als een leerling iets niet kán.
quote:
Daarom heb ik ook zo'n hekel aan mensen die neerkijken op de vmbo-leraar (vooral eerstegraads docenten hebben daar een handje aan, terwijl als ze het zélf zouden moeten doen, ze binnen een week gillend zouden wegrennen. Ik heb het zien gebeuren).
Ik ook. Na 5 minuten al. Belachelijk trouwens die rivaliteit. Zegt ook weer veel over het onderwijssysteem en de mentaliteit hier.
quote:
Je moet de leerlingen weten te raken, en dan zijn ze gemotiveerd. Ik zie dat bij mijn eigen vak net zo goed. Je kunt wel zeggen: "okee, pak bladzijde 38, oefening 2" en je gaat saai nakijken. Logisch dat de kinderen dan ongemotiveerd zijn! De rol van de leraar is belangrijker dan je denkt, hoor. Want wáárom zeggen die leerlingen dat ze "dom zijn", en dat ze "toch niets kunnen"?? Omdat ze op de basisschool altijd de laagste cijfers haalden, omdat ze op de basisschool steeds te horen kregen dat ze minder waren dan de havisten en atheneum-klanten in die klas.
Op het vmbo krijgen ze les op hun eigen niveau, wat voor hen wenselijk is. Maar dan is het kwaad al geschied.
Inderdaad. Rivaliteit is al groot onder basisschoolleerlingen. Dan komt die vermaldije cito-toets er ook nog bij, wat weer zo'n éénzijdige intellectuele capaciteitentest betreft. Waarom niet testen op verschillende capaciteiten? Ook binnen beroepen die praktische vaardigheden vereisen heb je verschillende niveau's. Binnen álle verschillende capaciteiten/intelligenties heb je verschillende niveaus. Op een profvoetballer wordt ook niet neergekeken. Waarom wel op het personeel op de werkvloer? De kassajuf? De vmbo-leraar tov de vwo-leraar? Dat is toch bezopen? De geldingsdrang die er heerst in de gehanicaptenzorg onder het personeel, daar was laatst een topic over. Allemaal kennelijk geboren uit een slechte maatschappelijke waardering. De oorsprong ligt wat mij betreft al in het schoolsysteem.
quote:
En daarbij, als ik de vmbo-leerlingen in de afdelingen bezig zie, komen ze wel trots laten zien wat ze aan het doen zijn.
o ja. op het moment.
quote:
Hoe moet je het dán zeggen? Hoe zou *jij* het dan zeggen?
Je kan niet meer doen dan vertellen waar iemand goed in is en waar hij/zij ronduit slecht in is. Of dat het allemaal ruk is maar waar hij/zij zich verder kan ontwikkelen. Gezien de drop-outs, het geweld (vandaag nog een zeer triest, desondanks uitzonderlijk voorval) deugt het niet. Vandaar ook weer de (terechte) geluiden van de invoering van de ouderwetse ambachtsschool, omdat dat kennelijk wel (beter) werkt. Je schreef zelf al; de pressie (wat verder gaat dan motiveren) die ouders soms op hun kinderen drukken om door te stromen naar de havo, om koste-wat-kost die intellectuele capaciteiten te ontwikkelen, of dat kind het nu leuk vind of niet; dat zou helemaal niet nodig hoeven te zijn imo. Het gaat bovendien vaak ten koste van iemands' (andere) talenten.

Overigens respect voor de vmbo-docent, het is idd niet makkelijk.

pi_16291780
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 16:20 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ik las zojuist het bericht van die docent die vanmiddag in Den Haag is doodgeschoten. Verschrikkelijk. Ik ben er helemaal stil van. Ik ben zelf ook een keer bedreigd maar er wordt toch niets aan gedaan. De ene les beet hij me toe dat ik het langste gedeelte van mijn leven er wel had opzitten, twee lessen later zat hij weer triomfantelijk voor mijn neus. En wat was de reden? Ik had hem er uit gezet. Waar gaat het naar toe met het onderwijs en de maatschappij. Dit gaat echt de verkeerde kant op. Nu zie ik geen enkele van mijn huidige leerlingen tot deze daad in staat, maar toch... Ik ben benieuwd wat de gevolgen zullen zijn. Eerst een hoop ophef, en daarna gaat het als een nachtkaars uit en is het wachten op de volgende..
Ja, verschrikkelijk idd...
Ik ben gelukkig zelf nog nooit bedreigd oid. Heb wel gezien hoe leerlingen die wegens wangedrag van een schoolfeest werden verwijderd behoorlijk agressief reageerden. Op onze schoolfeesten lopen tegenwoordig dan ook zware jongens van een particuliere beveiligingsdienst rond.

Ik vermoed dat het klopt wat je nu steeds op tv hoort: dat schoolleidingen het in de doofpot stoppen om de 'goede naam' van de school niet kwijt te raken. Als jij ook al zegt 'er wordt toch niets aan gedaan'....ik weet zelf van niemand dat hij/zij ooit is bedreigd, wel van een ex-collega die last had van een stalkende leerling. Dat mocht van de schoolleiding toen ook vooral niemand weten. Was niet goed voor de goede naam van de school. Belachelijk. Nou was dit slechts stalken, maar als het ging om ernstige bedreiging en mijn schoolleiding reageerde zo, dan stapte ik onmiddellijk op. (Zeg ik nu heel stoer, in de praktijk gaat het waarschijnlijk anders, je wilt je leuke collega's en je leuke baan en die overgrote meerderheid aan WEL leuke leerlingen ook niet zomaar opgeven natuurlijk)

  donderdag 15 januari 2004 @ 20:42:59 #161
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16295302
quote:
Op donderdag 15 januari 2004 18:50 schreef thaleia het volgende:
Ik ben gelukkig zelf nog nooit bedreigd oid. Heb wel gezien hoe leerlingen die wegens wangedrag van een schoolfeest werden verwijderd behoorlijk agressief reageerden. Op onze schoolfeesten lopen tegenwoordig dan ook zware jongens van een particuliere beveiligingsdienst rond.
Wij hebben een schoolagent, die op alle feesten van school aanwezig is, en tevens op donderdag spreekuur heeft. Hij is dus een bekend persoon. Wat ik zie is dat, wanneer wij schoolfeesten hebben, meestal onrust gestookt wordt door ex-leerlingen of jongeren die toevallig in het dorp wonen en komen kijken. De leerlingen zélf zorgen zelden of nooit voor onrust.
quote:
Ik vermoed dat het klopt wat je nu steeds op tv hoort: dat schoolleidingen het in de doofpot stoppen om de 'goede naam' van de school niet kwijt te raken. Als jij ook al zegt 'er wordt toch niets aan gedaan'....
Hij heeft een gesprekje gehad met de coördinator. Dat was 't.

Maar ik moet wel zeggen dat ik geen enkele van álle leerlingen op mijn school zoiets zou zien doen, in welke omstandigheid dan ook. De algemene tendens is, zoals een (16-jarige vmbo-) leerling dat vanmiddag tegen me zei: "Meneer, al haatte ik U zó erg, dan nóg zou ik het nóóit over mijn hart verkrijgen om een pistool op u te richten, en dan óók nog de trekker over te halen".

(Waarom zet ik er expres "vmbo-leerling" bij? Omdat ik ook vandaag weer merk dat het vmbo weer wordt bestempeld als een vergaarbak van crimineel tuig )

.
  zaterdag 17 januari 2004 @ 16:07:34 #162
22125 BloodRaven
I walk alone...
pi_16342843
Bedankt voor de info, mamamiep
  vrijdag 23 januari 2004 @ 00:14:55 #163
593 sjak
Juffie Bloem
pi_16504868
Even heel snel, moet nog wat aan mijn huiswerk doen dus ben zo weer weg.
Hoe gaat het hier met iedereen?

Ik heb morgen mijn eerste beoordelingsles....Spannend dus. Het wordt niet echt een cijfer maar meer een heleboel aandachtspunten die je gaat mee krijgen voor het komende half jaar.
Les is voorbereid voor mezelf, nu nog voor mijn beoordelaar een mooi formuliertje maken.

Oja, en ik had een mooi cijfer voor mijn toets gehaald!

Lekker douchen!
  vrijdag 23 januari 2004 @ 00:17:01 #164
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16504928
Ik moet nog steeds die beoordelingsformulieren laten invullen . Nu heb ik ze nog maar 1 week en mijn stagebegeleider is er niet, maar ik zit al bijn op 3/4 van mijn stage en het zijn tussenbeoordelingsformulieren (hoor ik daar iemand galgje zeggen ?). Ik zal ze volgende week maar eens laten invullen .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_16505569
Vandaag m'n beoordelingsgesprekken gehad, en echt geweldig commentaar gekregen:

Ik was te vriendelijk, had meestal een te vrolijk karakter. En of ik alsjeblieft ook eens chagerijnig kon worden.

Dit was niet grappig bedoelt, maar als serieus commentaar!

Kan er nog steeds goed om lachen, maar ik heb dus nu de afspraak dat ik vaker mensen eruit ga sturen om minder ernstiger redenen. En ik mag wat minder origineel worden in het bedenken van strafwerk. Gewoon lekker dom boeken laten overschrijven

Ander kritiekpunt kwam meer van mijn kant: Ik ben een heerlijke lesboer aan het worden, maar omdat ik dit jaar geen mentortaak heb en ook geen andere activiteiten, sta ik echt alleen maar voor de klas... Gaat volgend jaar worden opgelost

Positieve punten waren wel: Gestructureerde les, duidelijke uitleg, goede omgang met leerlingen, vernieuwend bezig met praktica en vastgeroeste collega's die ineens weer moeten gaan nadenken over wat ze doen omdat ik soms met de meest lompe vragen kom.

Eindresultaat: ze gaan kijken of er volgend jaar genoeg uren zijn voor een vaste aanstelling

If you're not wiping out, you're not pushing your limits
pi_16505598
Gefeliciteerd!
Ja, die met de ballen in de bek.
  vrijdag 23 januari 2004 @ 00:47:46 #167
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16505702
Nou, ik krijg ook gewoon commentaar na mijn lessen en ze zei tegen mij ook dat ik wat strenger moest zijn. Ik ben te rustig. Dat is wel goed, maar ik moest wat sneller strafwerk geven ook .

Dus ik kan me er wel iets bij voorstellen hoor XD5 .

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  vrijdag 23 januari 2004 @ 00:55:00 #168
593 sjak
Juffie Bloem
pi_16505877
Hahaha, ik zal veel commentaar kunnen krijgen, maar dat ik te rustig ben zal er zeker niet tussen zitten

Ik ga nu snel stoppen, anders zie ik er morgen niet uit...

Lekker douchen!
  vrijdag 23 januari 2004 @ 16:06:01 #169
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16520272
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 00:42 schreef XD5 het volgende:
Vandaag m'n beoordelingsgesprekken gehad, en echt geweldig commentaar gekregen:Ik was te vriendelijk, had meestal een te vrolijk karakter. En of ik alsjeblieft ook eens chagerijnig kon worden.
Dat meen je niet? De leerlingen vinden het juist leuk als ze een vrolijke docent voor zich hebben. Ze zien al genoeg docenten die net nog niet over hun gezicht struikelen. Waarom zou je in hemelsnaam chagrijnig gaan worden? Er komen nog heus wel eens dagen dat je een keer chagrijning bent ja, maar je hoeft toch niet *expres* chagrijnig te worden...
quote:
Dit was niet grappig bedoeld, maar als serieus commentaar!
Dat was serieus grappig
quote:
Kan er nog steeds goed om lachen, maar ik heb dus nu de afspraak dat ik vaker mensen eruit ga sturen om minder ernstiger redenen.
Geef dan wat meer straf of zo, maar ik blijf het wazig vinden. De enige reden die ik zou kunnen aangeven om strenger te zijn is de volgende.

Beginnende docenten hebben de neiging om leuk gevonden te willen worden door de klas. Ze beginnen dus grappig, maar na een paar weken heeft de klas het wel gezien en beginnen ze dus een beetje te irriteren. Wanneer je dan streng moet gaan zijn, is dat best lastig. Dus waar die begeleider je voor wil waarschuwen is: wees niet te lief, maar wees gewoon aan het begin even streng, dan kun je de teugels naderhand nog altijd wat laten vieren.

quote:
En ik mag wat minder origineel worden in het bedenken van strafwerk. Gewoon lekker dom boeken laten overschrijven
Bah, wat ongezellig. Wat is dat voor school waar je les geeft? Ik heb een arsenaal aan strafwerk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik maar zelden straf geef. Bijvoorbeeld: een tekst achterstevoren laten overschrijven; een verhaal schrijven van 3 kantjes over Eendje Kwak; woordenlijst overschrijven in verschillende kleurtjes; een woordzoeker laten invullen, maar dan met cijfers; of iets dat te maken heeft met de aard van de overtreding. Zo had ik iemand die propjes aan het schieten was. Die heb ik dus 2 uur propjes laten maken in een lokaal. Wat ook zeer sadistisch is, is om de leerling een uur in een lokaal te zetten, zonder dat-ie ook maar iets mag doen. Hij moet dus gewoon een uur zitten. En dán duurt een uur lang....

Maar goed, ik ben niet zo sadistisch en meestal is straf ook niet zaligmakend.

quote:
Ander kritiekpunt kwam meer van mijn kant: Ik ben een heerlijke lesboer aan het worden, maar omdat ik dit jaar geen mentortaak heb en ook geen andere activiteiten, sta ik echt alleen maar voor de klas... Gaat volgend jaar worden opgelost
Zijn er dan geen activiteiten waar je gewoon als docent aan mee kunt doen? Zoals daar zijn: schoolfeest, excursies, revue-voorstellingen?
quote:
Eindresultaat: ze gaan kijken of er volgend jaar genoeg uren zijn voor een vaste aanstelling
Proficiat!
.
pi_16523004
Aiaiaiai, weer een leraar neergestoken. Nog in levensgevaar. Wat een ellende zeg...
  vrijdag 23 januari 2004 @ 18:56:35 #171
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16525466
We hebben een levensgevaarlijk beroep. Maar ik laat me er niet door kisten.
.
pi_16560834
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 16:06 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Er komen nog heus wel eens dagen dat je een keer chagrijning bent ja, maar je hoeft toch niet *expres* chagrijnig te worden...

Beginnende docenten hebben de neiging om leuk gevonden te willen worden door de klas. Ze beginnen dus grappig, maar na een paar weken heeft de klas het wel gezien en beginnen ze dus een beetje te irriteren.


Het is niet mijn streven om leuk gevonden te worden. Het is gewoon m'n karakter dat ik af en toe ubervriendelijk ben. Maar daardoor beantwoord ik soms teveel vragen, en schop ik irritante mensen niet gelijk uit m'n lokaal.
quote:
Bah, wat ongezellig. Wat is dat voor school waar je les geeft? Ik heb een arsenaal aan strafwerk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik maar zelden straf geef. Bijvoorbeeld: een tekst achterstevoren laten overschrijven; een verhaal schrijven van 3 kantjes over Eendje Kwak; woordenlijst overschrijven in verschillende kleurtjes; een woordzoeker laten invullen, maar dan met cijfers; of iets dat te maken heeft met de aard van de overtreding. Zo had ik iemand die propjes aan het schieten was. Die heb ik dus 2 uur propjes laten maken in een lokaal. Wat ook zeer sadistisch is, is om de leerling een uur in een lokaal te zetten, zonder dat-ie ook maar iets mag doen. Hij moet dus gewoon een uur zitten. En dán duurt een uur lang....
Hmm... ik kende er al een paar. Maar ik heb nu toch ook wel weer wat leuke ideeën opgedaan. Bedankt
quote:
Zijn er dan geen activiteiten waar je gewoon als docent aan mee kunt doen? Zoals daar zijn: schoolfeest, excursies, revue-voorstellingen?
Iedereen heeft zo zijn vaste taak, en ik kom daar gewoon moeilijk tussen. Ik wordt nu ondertussen wel standaard gevraagd als extra begeleider bij klassenavonden, maar daar houdt het wel een beetje bij op.

Maar dat het lerarenvak zo gevaarlijk is... Kans dat ik per ongeluk een leerling elektrocuteer bij een practicum is nog steeds vele malen groter dan dat ze mij gaan achtervolgen met een mes

If you're not wiping out, you're not pushing your limits
  zondag 25 januari 2004 @ 15:27:48 #173
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16568507
quote:
Op zondag 25 januari 2004 02:43 schreef XD5 het volgende:
Het is niet mijn streven om leuk gevonden te worden. Het is gewoon m'n karakter dat ik af en toe ubervriendelijk ben. Maar daardoor beantwoord ik soms teveel vragen, en schop ik irritante mensen niet gelijk uit m'n lokaal.
Er is niks mis met vriendelijk zijn. Je moet gewoon een leuke sfeer in je klas creëeren, zonder al te veel de politieagent te hoeven uithangen en continu met straf te moeten dreigen. Respect krijg je niet door de popie-jopie uit te hangen! Vriendelijk zijn, interesse tonen voor de leerling, consequent zijn, en rechtvaardig. Irritante mensen hoef je niet meteen je lokaal uit te schoppen. (Anders krijg je straks onder collega's de naam van: "kijk, die schopt iedereen voor elke kleinigheid het lokaal uit") Je kunt ze straf geven. Wat ik meestal doe is een gesprekje met die leerling houden. In het begin kost je dat soms best veel tijd, maar bij mij heeft het zijn vruchten zeer zeker afgeworpen. Je kunt wel straf geven tot je er bij neervalt, maar is dat nu echt wat je wil? Ik sta heel kort bij de leerlingen, en het gevolg is dan dat ze veel minder de neiging hebben om kattekwaad uit te halen.
quote:
Hmm... ik kende er al een paar. Maar ik heb nu toch ook wel weer wat leuke ideeën opgedaan. Bedankt
Laat die sadistische kant van je maar eens naar boven komen
quote:
Maar dat het lerarenvak zo gevaarlijk is... Kans dat ik per ongeluk een leerling elektrocuteer bij een practicum is nog steeds vele malen groter dan dat ze mij gaan achtervolgen met een mes
Ik ben er ook helemaal niet bang voor. Ik krijg zo af en toe wel eens te horen van: "En, moet je nu ook een kogelvrij-vest aan?", maar ik sta niet met knikkende knieën voor de klas of zo.
.
  woensdag 28 januari 2004 @ 15:50:43 #174
22125 BloodRaven
I walk alone...
pi_16659103
Ik zat net te denken dat ik eigenlijk best veel over computers weet, en dat het me ook best leuk lijkt om lessen Informatica te verzorgen op het voortgezet onderwijs. Maar ik heb nergens iets kunnen vinden over een lerarenopleiding Informatica....

Hoe zit dat eigenlijk?? Zijn dat gewoon (wiskunde, natuurkunde?) docenten die dat er gewoon even bij doen??

Lijkt me wel wat om later Geschiedenis EN Informatica te kunnen geven....

pi_16662079
quote:
Op woensdag 28 januari 2004 15:50 schreef BloodRaven het volgende:
Zijn dat gewoon (wiskunde, natuurkunde?) docenten die dat er gewoon even bij doen??
Bij ons wel ja. Natuurkundedocenten geloof ik. En zo wordt CKV bij ons gegeven door docenten Nederlands en Beeldende Vorming. En Verzorging door docenten Biologie.
  woensdag 28 januari 2004 @ 17:40:02 #176
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16662314
Bij ons werd dat gegeven door wiskunde leraren. Maar met ingang van dit schooljaar is het vak informatiekunde voor de basisvorming uit het lesrooster geschrapt.
.
pi_16662495
Hoi,

Nog een maandje of 2 schat ik en dan ben ik klaar met de pabo, op het moment druk bezig met afstuderen en dan eindelijk voor de klas.
Ik heb er om verschillende redenen wat langer over gedaan, dus zal blij zijn als ik het dan ook eindelijk kan afronden.

Tot aan de zomervakantie ga ik in ieder geval eerst invallen, om even de feeling weer te krijgen, zonder alle bijkomende dingetjes, vergaderingen, oudergesprekken, etc...

Na de zomervakantie hoop ik dan aan de slag te kunnen in de bovenbouw

  woensdag 28 januari 2004 @ 18:25:38 #178
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16663506
Bij ons werd het gegeven door een docent Engels, maar die had ik geloof ik wel een soort opleiding achtig iets daarvoor gevolgd. Hij gaf informatica (bovenbouw) en informatiekunde (1e klas).

Informatiekunde werd later ook door een docente Nederlands en een docente Frans gegeven.

Bij ons waren het dus juist taal-mensen.

There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  woensdag 28 januari 2004 @ 18:53:36 #179
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16664288
Ik denk dat informatiekunde zo'n vak is dat gegeven wordt door leraren die nog uren te weinig hadden in hun taakbelasting.
.
  zondag 1 februari 2004 @ 17:57:53 #180
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16783547
Ik heb de afgelopen dagen weer een paar berichtjes gelezen van leerlingen die pistolen of andere wapens mee naar school namen. Soms vraag ik me wel eens af: hoeveel leraren zouden er bedreigd worden, maar waarvan je nooit iets hoort? Ik denk als er een soort van centraal meldpunt zou zijn, je nog wel eens zou kunnen terugdeinzen van het aantal meldingen. Meestal willen directies zulke dingen onder de tafel vegen..
.
  maandag 2 februari 2004 @ 10:18:52 #181
593 sjak
Juffie Bloem
pi_16808700
Daar heb ik laatst wat over gelezen in de nieuwe revu. Het waren allerlei quotes van (ex) leraren waarin werd aangegeven hoeveel er onder tafel word geschoven. Leraren mogen niet zeggen wat er echt speelt anders kost het de naam van de school, maar wat ik ook een heel schrijnend voorbeeld vond was van een homosexuele leraar waarbij door het schoolhoofd werd gezegd dat hij het maar beter stil kon houden anders zou zijn leven niet veilig zijn op die school...

Merk jij er soms wat van Baba-o-riley?

Ik geef geen les aan een middelbare school maar aan beroepsonderwijs, dat scheelt denk ik een stuk. De studenten zitten vrijwillig bij ons en als ze erg vervelend doen dan wijs ik ze op hun vrijwilligheid. Helpt meestal goed.

Lekker douchen!
pi_16817507
Goeiedag mensen.

Ik ben van plan leraar te worden. Na mijn crappy ICT opleiding heb ik MBO niveau 4 gehaald en wil iets anders.
Leraar worden dus.

Alleen weet ik nog niet wat nu mijn mogelijkheden zijn.
Ik weet ook nog niet of ik oudere klassen basisschool of voortgezet onderwijs wil gaan doen. Dit omdat ik nog niet weet wat de mogelijkheden zijn.
Kan iemand mij een duidelijke site geven?
Of wellicht enige achtergrondinformatie?

"Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates"
~Leonard Cohen
  maandag 2 februari 2004 @ 18:00:51 #183
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16821880
quote:
Op maandag 2 februari 2004 10:18 schreef sjak het volgende:
Merk jij er soms wat van Baba-o-riley?
Ik ken wel verhalen van collega's die inderdaad met de dood bedreigd zijn geworden. Persoonlijk ben ik één keer met de dood bedreigd geworden. Dat is toen intern afgehandeld, maar de desbetreffende leerling zat twee lessen later wel weer breedgrijnzend voor mijn neus. Daarnaast ligt het volgens mij ook een beetje aan wat voor type docent je bent. Ik kan het mis hebben, maar als je zo'n bullebak bent die niks van kinderen moet hebben, die zal éérder hier te maken mee krijgen. Mijn leerlingen weten dat wanneer ze hun "good-will" tonen, ze ook "good-will" van mij terug krijgen. Ze weten ook dat ik ook niet moeilijk doe over bepaalde dingen wanneer er een bepaalde reden achter zit. Ze weten wat ze aan mij hebben, maar ik weet ook wat ik aan hen heb. En dat levert bijna nooit problemen of oververhitte situaties op. Behalve dan dat ene figuur dat mij naar de eeuwige jachtvelden toewenste.
quote:
Op maandag 2 februari 2004 15:47 schreef Forau_Diavolina het volgende:
Ik weet ook nog niet of ik oudere klassen basisschool of voortgezet onderwijs wil gaan doen. Dit omdat ik nog niet weet wat de mogelijkheden zijn.
Uhm, er is ook nog een verschil tussen de basisschool en de middelbare school. Je kunt wel zeggen van: ik kies basisschool, want daarmee kan ik zus en zo, maar wie weet "liggen" de basisschool leerlingen je wel helemaal niet, denk je: wat móet ik met dat grut? Aan de andere kant: als je op de middelbare school les wil geven, moet je dat wel in een specifiek vak gaan doen. Het vak moet je liggen, je moet willen omgaan met - soms lastige - jongeren in een moeilijke periode van hun leven, de puberteit.

De keuze tussen basisschool en middelbare school moet je niet baseren op de mogelijkheden. Je moet die baseren op wat je zélf het beste ligt. Mij ligt de basisschool niet, die kinderen zijn me nog te jong; ik heb specifiek gekozen voor het middelbaar onderwijs, en voor een taalvak.

.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 11:20:02 #184
22125 BloodRaven
I walk alone...
  dinsdag 3 februari 2004 @ 22:08:25 #185
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16862835
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 11:20 schreef BloodRaven het volgende:
Meeste zal je vast al kennen, ben zelf ook nog aan het twijfelen of het wel iets voor mij is.
Naar mijn mening moet het leraarschap *in* je zitten, het moet iets zijn dat je altijd al hebt willen doen. Of dat je altijd al met kinderen bezig bent geweest.
.
  woensdag 4 februari 2004 @ 17:05:14 #186
14376 BlaatschaaP
Elephant of joy.
pi_16885357
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 22:08 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Naar mijn mening moet het leraarschap *in* je zitten, het moet iets zijn dat je altijd al hebt willen doen. Of dat je altijd al met kinderen bezig bent geweest.


Ik weet niet of ik dat met je eens ben. Ik zit nu zelf in de 4e klas van het VWO en wil dus later docente worden op de middelbare school. Maar eigenlijk heb ik de afgelopen 10 jaar alleen maar tegen mezelf gezegd 'He bah, leraar, dat lijkt me nou echt niets.'. Ironisch .

De reden waarom ik nu wel opeens docente wil worden is eigenlijk nog vreemder.. Ik merk dat ik me echt heel erg interesseer in mijn lera(a)r(en). Ik vind het gewoon enorm boeiend om een 'band' (in hoeverre dat mogelijk is op school) met ze op te bouwen.. Tja, ze zijn gewoon bijster interessant . En toen ik dat ging merken, dacht ik bij mezelf 'Maar waarom zou ik later dan zelf geen leraar worden? Dezelfde band op proberen te bouwen.. maar dan vanuit de 'andere kant''. En sindsdien ben ik steeds meer de voordelen in gaan zien van docent worden. Het lijkt me gewoon geweldig . Maar daar heb ik dus zeker niet altijd zo over gedacht.

pi_16886838
Ik werk ook in het onderwijs.

Dit is mijn tweede jaar.

Ik werk op het Terracollege.

Na de afgelopen tijd heb ik getwijfeld of ik wel door wilde gaan.

Besloten om door te gaan.

Ben ik zelf bedreigd door een leerling.

De leerling is tot op heden naar huis gestuurd.

Het gekke is dat ik bij verstand weet dat deze leerling niet zoiets soortgelijks zal doen.

Paranoia ik, droom dan weer van wel.

Binnenkort dus een gesprek met ouders, wat zal er daarna gebeuren.

Dit moest ik even kwijt.

Wat betreft dat de collega's hier moeite hebben met veel werk nog thuis te doen.

Ik heb pasgeleden besloten dat ik al het werk op school doe en niets meer thuis, met uitzondering van de welbekende drukke periode's.
Dat gaat nu al 1,5 week prima.
Thuis lekker relaxed, waardoor de druk minder is.
Dit gaat ook ten goede van de lessen, omdat jij net als de leerlingen thuis tv kan gaan kijken, of wat anders.

Mijn relatie met mijn vriend heeft er ook een opsteker van gekregen.

Ik wil iedereen veel sterkte wensen met hun (aankomende) docentschap.

Want de leerlingen zijn o zo lief!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(ook al gebeuren er gekken dingen)

pi_16887717
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 22:08 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Naar mijn mening moet het leraarschap *in* je zitten, het moet iets zijn dat je altijd al hebt willen doen. Of dat je altijd al met kinderen bezig bent geweest.


Dit geldt niet voor alle mensen hoor. Ik hoor ook wel eens van mensen dat ze een lerarenopleiding op het HBO zijn gaan doen omdat ze het vak zelf erg interessant vonden. Het leek hen dan vaak in eerste instantie niet echt leuk om leraar te zijn. Maar door de stages en dergelijke leek het die mensen uiteindelijk toch erg leuk om wel een leraar te worden en zijn ze dus doorgegaan met de opleiding.
  donderdag 5 februari 2004 @ 20:34:37 #189
22125 BloodRaven
I walk alone...
pi_16923227
Ik zou heel graag leraar willen worden. Er zijn alleen drie dingen waardoor ik begin te twijfelen.

# 1 - Spreken.
Ik heb ook altijd een bloedhekel gehad aan presentaties. Ben altijd ontzettend zenuwachtig. Dit is natuurlijk wel normaal, maar als lesgeven hetzelfde voelt als een presentatie houden, dan hoeft het van mij ook niet.
Maar toch lijkt het me dat lesgeven veel leuker is. Nou ja, de eerste paar keer misschien niet (zenuwen ), maar als ik eenmaal over die drempel heen ben.......

# 2 - Salaris.
Docenten verdienen niet slecht, maar toch denk ik dat ik in het bedrijfsleven veel beter kan verdienen. Geld is natuurlijk niet het belangrijkste, maar het blijft toch belangrijk.

# 3 - Nieuwe Studie.
Dan moet ik stoppen met mijn huidige opleiding. En dan ben ik 20/21 jaar als ik aan een lerarenopleiding begin. Ben al bijna bejaard....

  donderdag 5 februari 2004 @ 20:51:01 #190
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_16923660
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 20:34 schreef BloodRaven het volgende:
Ik zou heel graag leraar willen worden. Er zijn alleen drie dingen waardoor ik begin te twijfelen.

# 1 - Spreken.
Ik heb ook altijd een bloedhekel gehad aan presentaties. Ben altijd ontzettend zenuwachtig. Dit is natuurlijk wel normaal, maar als lesgeven hetzelfde voelt als een presentatie houden, dan hoeft het van mij ook niet.
Maar toch lijkt het me dat lesgeven veel leuker is. Nou ja, de eerste paar keer misschien niet (zenuwen ), maar als ik eenmaal over die drempel heen ben.......


Ik vind het niet hetzelfde. Bij presentaties ben ik zenuwachtiger dan wanneer ik les geef. Maar dat moet je gewoon een keer ervaren .
quote:
# 2 - Salaris.
Docenten verdienen niet slecht, maar toch denk ik dat ik in het bedrijfsleven veel beter kan verdienen. Geld is natuurlijk niet het belangrijkste, maar het blijft toch belangrijk.
Tja, je moet zelf uitvinden hoe belangrijk je dat vind .
quote:
# 3 - Nieuwe Studie.
Dan moet ik stoppen met mijn huidige opleiding. En dan ben ik 20/21 jaar als ik aan een lerarenopleiding begin. Ben al bijna bejaard....
Uhm, dat valt heel erg mee hoor. Bij ons in de klas waren de meeste 20/21. Gemiddeld is ongeveer 21/22. Het zal bij andere vakken niet zo heel veel schelen denk ik .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  donderdag 5 februari 2004 @ 20:51:29 #191
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_16923665
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 20:34 schreef BloodRaven het volgende:
Ik zou heel graag leraar willen worden. Er zijn alleen drie dingen waardoor ik begin te twijfelen.

# 1 - Spreken.
Ik heb ook altijd een bloedhekel gehad aan presentaties. Ben altijd ontzettend zenuwachtig. Dit is natuurlijk wel normaal, maar als lesgeven hetzelfde voelt als een presentatie houden, dan hoeft het van mij ook niet. Maar toch lijkt het me dat lesgeven veel leuker is. Nou ja, de eerste paar keer misschien niet (zenuwen ), maar als ik eenmaal over die drempel heen ben.......


Lesgeven is geweldig - het heeft in principe wel iets weg van een presentatie. Je presenteert een nieuw onderwerp / onderdeel of je behandelt een opdracht. Ik heb zelf helemaal geen problemen om voor een groep te staan en te spreken. Dat zou ook niet goed zijn - als docent zijnde. Het is soms wel even wennen als je een nieuwe groep voor je kiezen krijgt, maar je zult zien dat het eigenlijk vanzelf gaat. Je hebt daarnaast een aantal handreikingen: je hebt de methode en je kunt eigen materiaal mee brengen. Aan de hand daarvan kun je je les ophangen. En wanneer je de leerlingen zelfstandig laat werken, hoef je al minder te praten.
Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal truukjes om jezelf wat zekerder te laten voelen wanneer je voor de klas staat cq. presenteert. Maar wanneer je een maagzweer hebt van de spanning, moet je toch even kijken of docent zijn wel datgene is wat je wil. Maar nogmaals: lesgeven, de interactie met de klas, is geweldig, en daarnaast ook nog eens hartstikke leuk. Maar je moet er wel wat voor doen. Je kunt niet voor de klas gaan staan, en denken: okee, nu gaat het leuk worden. Nee, je moet een sfeer scheppen. En wanneer jij in je klas een leuke sfeer schept, zul je ook minder moeite hebben met presenteren/lesgeven.

Trouwens, als je aan de lerarenopleiding begint, ga je ook op stage. De eerste stage is een snuffelstage, waarbij je stukjes van lessen mag geven - zodat je al een beetje aan het "gevoel" kunt wennen.

quote:
# 3 - Nieuwe Studie.
Dan moet ik stoppen met mijn huidige opleiding. En dan ben ik 20/21 jaar als ik aan een lerarenopleiding begin. Ben al bijna bejaard....
Ik denk dat het best wat voordelen heeft als je wat ouder bent wanneer je aan de lerarenopleiding begint. Ik stond bijvoorbeeld met 19 jaar voor de klas, met leerlingen van 16 jaar. Dus het leeftijdsverschil was nét 3 jaar. Dat is ook niet wenselijk. Het gaf geen problemen, dat zeker niet, maar je merkt toch dat de afstand qua leeftijd dan toch eigenlijk iéts te kort is.
.
pi_16935372
Even een ding. Je salaris moet je niet naar kijken.
Leraren verdienen goed. Punt.
En daarbij komt dat je moet doen wat je leuk vind, je kan geen dingen tegen een hoog salaris gaan doen terwijl je ze niet leuk vind.

Verder wil ik de rest nog even bedanken voor de tips. Ben nogsteeds erg aan het nadenken

"Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates"
~Leonard Cohen
  vrijdag 6 februari 2004 @ 11:57:23 #193
593 sjak
Juffie Bloem
pi_16939130
quote:
Op donderdag 5 februari 2004 20:34 schreef BloodRaven het volgende:
Ik zou heel graag leraar willen worden. Er zijn alleen drie dingen waardoor ik begin te twijfelen.

# 1 - Spreken.
Ik heb ook altijd een bloedhekel gehad aan presentaties. Ben altijd ontzettend zenuwachtig. Dit is natuurlijk wel normaal, maar als lesgeven hetzelfde voelt als een presentatie houden, dan hoeft het van mij ook niet.
Maar toch lijkt het me dat lesgeven veel leuker is. Nou ja, de eerste paar keer misschien niet (zenuwen ), maar als ik eenmaal over die drempel heen ben.......


Dit was ook een van mijn angsten maar het is echt heel anders. Het grote verschil is dat je bij een presentatie vaak te maken hebt met mensen die ergens erg veel van weten en die je moet overtuigen (in mijn geval in ieder geval) en bij lesgeven weet jij het meeste Dat geeft een ander gevoel. Daarnaast leer je de klas steeds beter kennen wat het ook steeds makkelijker maakt om met ze om te gaan, bij een presentatie krijg je maar 1 kans om een goede indruk te maken, bij de klas mag je de volgende dag het weer proberen
quote:
# 2 - Salaris.
Docenten verdienen niet slecht, maar toch denk ik dat ik in het bedrijfsleven veel beter kan verdienen. Geld is natuurlijk niet het belangrijkste, maar het blijft toch belangrijk.
Geld is nooit een motivatie om iets te gaan doen, al kan het wel helpen hoor. Het was bij mij 1 van de redenen, ik kan straks makkelijker part-time gaan werken maar dan toch voldoende verdienen. Maar de belangrijkste reden is gewoon dat ik onderwijs een leuk vakgebied vind, hoe leer je mensen iets, erg bijzonder als je dat een beetje begint te snappen.
quote:
# 3 - Nieuwe Studie.
Dan moet ik stoppen met mijn huidige opleiding. En dan ben ik 20/21 jaar als ik aan een lerarenopleiding begin. Ben al bijna bejaard....
Pas op je woorden he Ik ben op mijn 32e begonnen aan een docentenopleiding! En ik voel me nog piepjong!
Lekker douchen!
pi_17034560
Grote consternatie bij ons op school: een leerling uit 3 atheneum moet het land uit. Hij is sinds zijn derde levensjaar niet meer in zijn geboorteland geweest, is (evenals de rest van zijn familie) volledig vernederlandst, doet het hartstikke goed op school, kortom: docenten en medeleerlingen zijn niet blij. Er zijn er vanmiddag een stel naar het stadhuis geweest. Mij benieuwen.
pi_17050140
quote:
Op maandag 9 februari 2004 18:27 schreef thaleia het volgende:
Grote consternatie bij ons op school: een leerling uit 3 atheneum moet het land uit. Hij is sinds zijn derde levensjaar niet meer in zijn geboorteland geweest, is (evenals de rest van zijn familie) volledig vernederlandst, doet het hartstikke goed op school, kortom: docenten en medeleerlingen zijn niet blij. Er zijn er vanmiddag een stel naar het stadhuis geweest. Mij benieuwen.
Ik ben bang dat er niets uit gaat komen. Die Verdonk is zo hard en harteloos als een blok gasbeton...
De meest vredige demonstratie die in de afgelopen jaren gegeven is...

En er is geen ruimte voor, zegt Verdonk. Maar waar laten we ze nu dan?

Ik hoop echt het beste voor die leerling.

"Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates"
~Leonard Cohen
  dinsdag 10 februari 2004 @ 11:33:30 #196
22125 BloodRaven
I walk alone...
pi_17053931
Bedankt voor de reacties, ben toch nog wel een klein beetje aan het twijfelen, maar ik denk wel dat ik volgend jaar een lerarenopleiding (geschiedenis) ga doen.
quote:
Steeds meer studenten zijn geïnteresseerd in het vak van leraar. Dat blijkt uit de inschrijvingen aan de hogescholen die HBO-raad publiceerde. Dit studiejaar meldde er in vergelijking met vorige jaar zestien procent meer studenten aan voor een lerarenopleiding. Reden voor de populariteit van het lerarenvak is de slechte economische situatie.

Al jaren kampt zowel het onderwijs als de zorg met een groot tekort aan personeel. Op Prinsjesdag zei minister Van der Hoeven van Onderwijs dat ze in 2007 het aantal vacatures wil hebben teruggebracht tot 2200.

Ook het aantal aanmeldingen voor opleidingen op het terrein van de gezondheidszorg zijn in trek. Het aantal studenten groeide met tien procent. Het aantal eerstejaars hoger beroepsonderwijs steeg dit jaar met 108.000 studenten, een stijging van bijna zeven procent.

De economische en sociale opleidingen kregen ook te maken met een grotere instroom van studenten. Bij de agrarische opleidingen daalde de instroom echter met twee procent.


Ik vraag me alleen af of er dan nog wel vraag is naar docenten (geschiedenis). Hopelijk wel....
pi_17056194
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 11:33 schreef BloodRaven het volgende:
Bedankt voor de reacties, ben toch nog wel een klein beetje aan het twijfelen, maar ik denk wel dat ik volgend jaar een lerarenopleiding (geschiedenis) ga doen.
[..]

Ik vraag me alleen af of er dan nog wel vraag is naar docenten (geschiedenis). Hopelijk wel....


Tuurlijk wel. Een groot tekort is niet zo snel opgelost. En leraren moeten er altijd zijn. Net als ICT'ers bijvoorbeeld, geen bedrijf kan zonder, maar toch is er de vrees dat de markt ieder moment in kan storten.

En dan nog, gewoon lekker doen wat je wil doen, niet laten leiden door krantenberichtjes, anders zit je dalijk iets te doen waar welliswaar genoeg werk voor is, maar wat jij niet leuk vindt.
Vanmiddag trouwens gesprek met hoofd van de ICT-school. Kijken wat die van mijn andere opleiding vindt.

"Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates"
~Leonard Cohen
  dinsdag 10 februari 2004 @ 15:01:11 #198
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_17059873
Nog even over dat berichtje: ik weet niet of hier nu ook PABO-opleidingen mee bedoeld worden. Maar ik kan me voorstellen dat er meer studenten naar de PABO gaan, dan naar de lerarenopleidingen (dus voor middelbaar onderwijs en volwasseneducatie).
.
pi_17060752
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 15:01 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Nog even over dat berichtje: ik weet niet of hier nu ook PABO-opleidingen mee bedoeld worden. Maar ik kan me voorstellen dat er meer studenten naar de PABO gaan, dan naar de lerarenopleidingen (dus voor middelbaar onderwijs en volwasseneducatie).
Hm, ik weet het niet zo zeker.
PABO is natuurlijk voor de een het helemaal en voor de ander zijn die kleine klotekinderen een ware hel.
De ander wil weer helemaal niets te maken hebben met dat irritante puberale gedrag alsof die kiddo's alles weten.

Dus ik denk dat het over het algemeen genomen vrij goed verdeeld is.
Ik weet bijvoorbeeld nogsteeds niet welke richting ik eigenlijk in wil. Ik heb daar nog een jaartje voor, dus ik heb nog bedenktijd. Maar het spreekt mij beiden eigenlijk zeer aan.


EDIT: Het valt mij op dat dit topic vaak enorme lappen tekst met uitleg bevat, zou dat iets leraar-eigen zijn?

"Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates"
~Leonard Cohen
  dinsdag 10 februari 2004 @ 16:19:44 #200
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_17062307
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 15:32 schreef Forau_Diavolina het volgende:
Het valt mij op dat dit topic vaak enorme lappen tekst met uitleg bevat, zou dat iets leraar-eigen zijn?
Hm, daar heb je best kans op
Maar als ik eenmaal aan het vertellen cq. schrijven ben, dan gaat dat eigenlijk vanzelf. Ik wil graag dat wat ik vertel duidelijk over komt. Misschien af en toe wat te lang voor de Fok-lezer, maar goed. Het zij zo.
.
pi_17062642
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 15:01 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Nog even over dat berichtje: ik weet niet of hier nu ook PABO-opleidingen mee bedoeld worden. Maar ik kan me voorstellen dat er meer studenten naar de PABO gaan, dan naar de lerarenopleidingen (dus voor middelbaar onderwijs en volwasseneducatie).
Ik denk het wel. De laatste paar jaar hoor je best wel vaak dat er bij de PABO veel aanmeldingen zijn. Ik moet wel zeggen dat als ik bij mij op de opleiding kijk, (ik doe de lerarenopleiding Engels) dat er nu wel meer eerstejaars zijn dan vorig jaar.

Vorig jaar waren er 2 klassen bij Engels voor het eerste jaar. Het zijn er dit jaar 3. Ook zijn er bij Nederlands wat meer studenten in het eerste jaar. Frans en Duits zijn ongeveer hetzelfde gebleven.

Maar ik maak me niet al te veel zorgen over of ik later wel of niet een baan zal krijgen. Binnen het onderwijs is er best wel veel vergrijzing en al die oudere mensen gaan er toch wel uit binnen een aantal jaar dus dan is er wel weer een tekort denk ik.

pi_17063788
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 16:30 schreef Tristessa het volgende:
Maar ik maak me niet al te veel zorgen over of ik later wel of niet een baan zal krijgen. Binnen het onderwijs is er best wel veel vergrijzing en al die oudere mensen gaan er toch wel uit binnen een aantal jaar dus dan is er wel weer een tekort denk ik.
Dat denk ik ook. Ook al lopen er op onze school behoorlijk wat jonge docenten rond, het gehalte aan 50+ers is toch echt ook vrij groot.
  dinsdag 10 februari 2004 @ 19:25:03 #203
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_17067779
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 16:30 schreef Tristessa het volgende:

[..]

Ik denk het wel. De laatste paar jaar hoor je best wel vaak dat er bij de PABO veel aanmeldingen zijn. Ik moet wel zeggen dat als ik bij mij op de opleiding kijk, (ik doe de lerarenopleiding Engels) dat er nu wel meer eerstejaars zijn dan vorig jaar.

Vorig jaar waren er 2 klassen bij Engels voor het eerste jaar. Het zijn er dit jaar 3. Ook zijn er bij Nederlands wat meer studenten in het eerste jaar. Frans en Duits zijn ongeveer hetzelfde gebleven.

Maar ik maak me niet al te veel zorgen over of ik later wel of niet een baan zal krijgen. Binnen het onderwijs is er best wel veel vergrijzing en al die oudere mensen gaan er toch wel uit binnen een aantal jaar dus dan is er wel weer een tekort denk ik.


Dat had ik ook. Ik doe ook lerarenopleiding Engels en wij hadden vorig jaar ook 2 eerstejaars klassen. Dit jaar hebben wij er ook 3 .
Dit is volgens mij ook bij andere vakken zo. Bij Duits iig wel (al blijft dat nog lang 1 klas, maar er waren bijna 1,5 keer zoveel mensen . Dus ipv. 6 dit jaar 9 of zo .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  zondag 15 februari 2004 @ 21:32:19 #204
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_17206243
Zo, nog een weekje en dan eventjes lekker vakantie. Ben er wel aan toe hoor..
.
pi_17241193
Ik kom ook even binnenvallen ..

Zijn hier ook mensen die de lerarenopleiding Geschiedenis doen? ( Had niet echt zin om 9 pagina' s door te bladeren, sorry )

Ben nml hard op zoek naar iets en heb de tip gehad om het aan een student Geschedenis te vragen ( [GEZ] Docentenhandleiding / Antwoordenboek )

Dus bij dezen...

Что было, то прошло..
  dinsdag 17 februari 2004 @ 18:01:28 #206
593 sjak
Juffie Bloem
pi_17261103
quote:
Op zondag 15 februari 2004 21:32 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Zo, nog een weekje en dan eventjes lekker vakantie. Ben er wel aan toe hoor..
Nog maar drie dagen en je hebt lekker vakantie!

Ik ben ook zo toe aan vakantie, maar dat zit er voor mij niet in

Lekker douchen!
pi_17277294
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 18:01 schreef sjak het volgende:

[..]

Nog maar drie dagen en je hebt lekker vakantie!

Ik ben ook zo toe aan vakantie, maar dat zit er voor mij niet in


Voordeel van stage op een basisschool
Ookal doe ik nog opleiding ICT.
"Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates"
~Leonard Cohen
  woensdag 18 februari 2004 @ 17:26:44 #208
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_17289474
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 08:44 schreef Forau_Diavolina het volgende:
Voordeel van stage op een basisschool
Mwah, ik ben niet het onderwijs ingegaan voor veel vakanties.. Ik ben in de vakanties net zo goed met school bezig. Alleen de zomervakantie doe ik niks.
.
pi_17305622
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 17:26 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Mwah, ik ben niet het onderwijs ingegaan voor veel vakanties.. Ik ben in de vakanties net zo goed met school bezig. Alleen de zomervakantie doe ik niks.


Absoluut niet nee. Voor vakantie moet je het niet doen.
Maar het is wel een voordeel als je nog op een ict opleiding zit. Ik moet deze vakantie ook aan mijn verslagen werken, maar dat kan ik dan in ieder geval wel doen zonder de docenten die bij mij klagen dat de printer niet werkt.
"Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates"
~Leonard Cohen
  zondag 21 maart 2004 @ 18:02:22 #210
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_17869769
Wel een beetje stil geworden hier


*bescheiden trapje omhoog*
.
pi_17871097
Hoi. Als ik moet stoppen met journalistiek wil ik misschien Docent Nederlands gaan doen -omdat Nederlands écht mijn taal is- of Engels (spreek het heel behoorlijk en graag, is ook iets internationaler zodat ik niet meteen in Nederland hoef te settelen na mijn studie )

Ik ga dit waarschijnlijk wel in Tilburg doen, omdat andere hogescholen een beetje uit de richting zijn en ik met mijn lief in Tilburg ga wonen..

Ik zit alleen ook heel erg met dat praten-voor-groepen-angst, maar misschien is dat af te leren.. (?)
Mon 'en!
pi_17872053
*komt ook weer eens even een kijkje nemen in dit topic*

Om even op bloempjuh te reageren, ik ben ook altijd als de dood om presentaties te houden tijdens mijn studie. Maar voor een klas staan vind ik helemaal niet erg. Je praat dan nl. over een onderwerp waar jij zelf heel veel vanaf weet, en dat moet je op een leuke manier over zien te brengen.
En dat is een heel groot verschil met een presentatie, aangezien die in mijn geval meestal een praatje inhielden over iets waarvan ik nog niet alles snapte, en dat hield ik dan voor docenten/professoren die er alles vanaf wisten...


Verder over hoe het met mijn lesgeef dingetjes gaan..

Ik ben al een tijdje klaar met mijn voorbereiding op LIO stage..
Ik mag door als LIO scheikunde, en ik denk dat ik in september ermee ga beginnen. De beide scholen waar ik eerder stage heb gelopen hebben al aangegeven dat ze mij graag weer willen hebben als LIO, maar ik denk dat ik toch voor een andere school ga, gewoon om op weer een andere school te gaan kijken...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  zondag 21 maart 2004 @ 21:59:28 #213
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_17875453
Ja okee, maar als die andere scholen aangeven dat ze je per sé als LIO willen hebben, kan dat misschien leiden tot een baan.
.
  zondag 21 maart 2004 @ 23:20:36 #214
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_17877650
quote:
Op zondag 21 maart 2004 19:10 schreef bloempjuh het volgende:
Hoi. Als ik moet stoppen met journalistiek wil ik misschien Docent Nederlands gaan doen -omdat Nederlands écht mijn taal is- of Engels (spreek het heel behoorlijk en graag, is ook iets internationaler zodat ik niet meteen in Nederland hoef te settelen na mijn studie )

Ik ga dit waarschijnlijk wel in Tilburg doen, omdat andere hogescholen een beetje uit de richting zijn en ik met mijn lief in Tilburg ga wonen..

Ik zit alleen ook heel erg met dat praten-voor-groepen-angst, maar misschien is dat af te leren.. (?)
Zoals teigan al zei, dat is heel anders dan lesgeven . Ik heb het ook niet zo super op presentaties, maar voor de klas staan is al veel minder eng .

Tilburg is op zich wel een leuke stad, ik woon er wel niet, maar goed. Na school ga ik weleens de stad in of bij mensen uit mijn klas. De daarna dichtsbijzijnde lerarenopleiding is Rotterdam/Utrecht, dus als je in de buurt wil blijven dan zit je in Tilburg ja. Schrik niet van het gebouw . Het was eerst een beetje oud iets waar je niet voor zou kiezen als je voor het gebouw zou gaan, maar ze zijn aan het verbouwen en er zijn al 2 vleugels klaar (van de 5). Ze zijn momenteel met 1,5 vleugel bezig en daar zijn ze ook redelijk snel mee klaar volgens mij. Is best mooi geworden .

Meer informatie over lerarenopleiding Tilburg, roep maar . Ik zit ook bij de Talen .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_17877654
Op Fontys-docentenopleidingen bestaat er een samenwerkingsverband tussen Fontys (duh) en OMO. Als je belooft dat je je stages loopt op OMO-scholen en daar vier jaar gaat werken na je studie, (en nog wat voorwaarden) kom je in aanmerking voor een beurs die zo hoog is als het collegegeld. 't Klinkt mooi, maar betekent wel dat je nooit eens kan gaan reizen ofzo, voor je die vier jaar hebt gehad. 'k Denk niet dat ik daar zin in heb.

Ik weet ook nog steeds niet of ik Engels of Nederlands moet kiezen. Mja, zal eerst maar eens afwachten of ik bij Journalistiek mag blijven
Mon 'en!
pi_17877726
quote:
Op zondag 21 maart 2004 23:20 schreef mamamiep het volgende:

[..]

Zoals teigan al zei, dat is heel anders dan lesgeven . Ik heb het ook niet zo super op presentaties, maar voor de klas staan is al veel minder eng .

Tilburg is op zich wel een leuke stad, ik woon er wel niet, maar goed. Na school ga ik weleens de stad in of bij mensen uit mijn klas. De daarna dichtsbijzijnde lerarenopleiding is Rotterdam/Utrecht, dus als je in de buurt wil blijven dan zit je in Tilburg ja. Schrik niet van het gebouw . Het was eerst een beetje oud iets waar je niet voor zou kiezen als je voor het gebouw zou gaan, maar ze zijn aan het verbouwen en er zijn al 2 vleugels klaar (van de 5). Ze zijn momenteel met 1,5 vleugel bezig en daar zijn ze ook redelijk snel mee klaar volgens mij. Is best mooi geworden .

Meer informatie over lerarenopleiding Tilburg, roep maar . Ik zit ook bij de Talen .
Ik ben afgelopen donderdag op Open Dag geweest. Ik vond het wel kleurig enzo, nog wel nieuwer dan mijn huidige school
Mon 'en!
  zondag 21 maart 2004 @ 23:26:10 #217
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_17877816
quote:
Op zondag 21 maart 2004 23:22 schreef bloempjuh het volgende:

[..]

Ik ben afgelopen donderdag op Open Dag geweest. Ik vond het wel kleurig enzo, nog wel nieuwer dan mijn huidige school
Cool he . Nederlands en Engels zitten in het groene gedeelte (voorheen blauwe, maar met de verhuizing zijn we gelijk ook maar naar de andere kant van het gebouwe verhuisd ). Hoe vond je de rest van de Open Dag? Ben je alleen bij Nederlands en Engels wezen kijken of niet?

Maar goed, die beurs heb ik ook niet nee, want ik wil hierna gewoon vrijheid hebben van wat ik doe.

-edit-
En dat nieuwe dat mag ook wel, want dat groene gedeelte is net 1 maand open of zo . De computer moeten grotendeels nog geplaatst worden dacht ik.
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_17881225
quote:
Op zondag 21 maart 2004 23:26 schreef mamamiep het volgende:

[..]

Cool he . Nederlands en Engels zitten in het groene gedeelte (voorheen blauwe, maar met de verhuizing zijn we gelijk ook maar naar de andere kant van het gebouwe verhuisd ). Hoe vond je de rest van de Open Dag? Ben je alleen bij Nederlands en Engels wezen kijken of niet?

Maar goed, die beurs heb ik ook niet nee, want ik wil hierna gewoon vrijheid hebben van wat ik doe.

-edit-
En dat nieuwe dat mag ook wel, want dat groene gedeelte is net 1 maand open of zo . De computer moeten grotendeels nog geplaatst worden dacht ik.
Ik ben alleen bij NL geweest, ik heb me gisteren pas bedacht dat Engels ook een optie is
Ken jij wel Masterklassers?
Mon 'en!
pi_17901711
Bloempje, zoals anderen al eerder gezegd hebben is voor een klas met leerlingen staan heel anders (en veel leuker) dan presentaties geven voor medestudenten. Ik heb echt een hekel aan presentaties geven maar lesgeven is me best wel goed bevallen.

Ik zelf doe dus de lerarenopleiding Engels maar dan helemaal in het noorden des lands. In Leeuwarden dus. Daar heb je niet heel veel aan natuurlijk .

Het probleem van Nederlands of Engels herken ik nu wel een beetje. Ik vind Engels echt ontzettend leuk maar ik zou er ook wel Nederlands er bij willen doen wat niet mogelijk is. Maar je kan altijd nog later nadat je klaar bent met bijvoorbeeld Engels je graad halen voor Nederlands.
  maandag 22 maart 2004 @ 23:31:30 #220
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_17901824
quote:
Op maandag 22 maart 2004 08:44 schreef bloempjuh het volgende:

[..]

Ik ben alleen bij NL geweest, ik heb me gisteren pas bedacht dat Engels ook een optie is
Ken jij wel Masterklassers?
Ja, ik ken er best veel. Er zitten er ook een paar in mijn klas .
quote:
Op maandag 22 maart 2004 23:26 schreef Tristessa het volgende:
Bloempje, zoals anderen al eerder gezegd hebben is voor een klas met leerlingen staan heel anders (en veel leuker) dan presentaties geven voor medestudenten. Ik heb echt een hekel aan presentaties geven maar lesgeven is me best wel goed bevallen.

Ik zelf doe dus de lerarenopleiding Engels maar dan helemaal in het noorden des lands. In Leeuwarden dus. Daar heb je niet heel veel aan natuurlijk .

Het probleem van Nederlands of Engels herken ik nu wel een beetje. Ik vind Engels echt ontzettend leuk maar ik zou er ook wel Nederlands er bij willen doen wat niet mogelijk is. Maar je kan altijd nog later nadat je klaar bent met bijvoorbeeld Engels je graad halen voor Nederlands.
Daar ben ik het dus mee eens .
Ik doe dan wel Engels in Tilburg, maar goed. Ben benieuwd wat voor vakken jullie allemaal hebben op dit moment, want jij zit ook in het 2e jaar he?

Ach, ik hoor het wel .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_17902060
quote:
Op maandag 22 maart 2004 23:31 schreef mamamiep het volgende:
Daar ben ik het dus mee eens .
Ik doe dan wel Engels in Tilburg, maar goed. Ben benieuwd wat voor vakken jullie allemaal hebben op dit moment, want jij zit ook in het 2e jaar he?

Ach, ik hoor het wel .
Ik zit nu inderdaad in het tweede jaar . Ik heb net mijn stage afgerond en ik ben met het nieuwe laatste trimester begonnen.

Ik heb nu vakken als onderwijskunde en vakdidactiek. Ook hebben we natuurlijk een aantal Engels vakken: novel, grammar, British studies, translation, een aantal remedial classes voor de Engelse vaardigheden waarvan ik helaas fluency moet doen . Daarnaast heb ik ook nog wat algemenere vakken nu zoals algemene en toegepaste taalkunde en stijl & spelling (voor de Nederlandse taal dus.) Dat was het wel zo'n beetje voor trimester .

En hoe zit het nu bij jou? Want de laatste keer dat ik het er met jou over heb gehad bleek wel dat er behoorlijk wat verschillen in zaten geloof ik .
  maandag 22 maart 2004 @ 23:49:53 #222
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_17902305
Ja, er zaten inderdaad wat verschillen. Ik hoef nog maar 2 weken en dan ben ik klaar met mijn stage. Dan nog mijn stageverslag en de competenties ( ) even goed uitwerken .

Ik heb binnenkort tentamens van Lexicon 2B + herkansing Lexicon 1B (van vorig jaar ). Geen zin in om woordjes te leren . Verder heb ik deze periode tentamen van SCC America. Wel een interessant vak . Wij hebben trouwens 4 periodes en geen 3. Maar wij beginnen binnenkort met de 4e periode. Morgen weer Contrastieve Grammatica . Ook wel een leuk vak (vind ik dan).

Fluency hoef ik gelukkig niets mee te doen. Ik heb Phonetics ook al afgerond in januari, dus dat heb ik ook nooit meer . Volgende periode hebben wij tentamen van Grammatica dus en jeugdliteratuur lijkt me ook erg leuk. Daarnaast natuurlijk de standaard vakken van het leraar gedeelte, als vakdidactiek en flankerend onderwijs (denk dat het hetzelfde is als onderwijskunde bij jou). Die laatste 2 vind ik minder boeiend, want ik leer op mijn stage meer dan die 2 vakken bij elkaar heb ik het idee, maar het zal vast wel ergens nuttig voor zijn .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_17902472
Haha, inderdaad die vakken als vakdidactiek en dergelijke vind ik ook niet echt boeiend. Soms is het wel handig omdat ik daar bijvoorbeeld wel heb geleerd hoe ik mijn lessen moet voorbereiden maar dat is ook zowat het enige wat echt nuttig was voor mijn gevoel want de meeste dingen leer je volgens mij inderdaad gewoon in de praktijk .

Jeugdliteratuur heb ik vorig jaar al gehad en ik vond er zelf niet veel aan. De boeken vond ik wel leuk om te lezen maar sommige opdrachten waren wel een beetje kansloos. Vooral de 'creative assignments'. Zo moest ik bijvoorbeeld tekenen hoe ik dacht dat het monster in het desbetreffende boek er uit zag . Of nog eentje: maak een collage bij dit verhaal . Dat vond ik wel wat minder maar dat kan bij jou wel weer heel anders zijn natuurlijk .

En dat met de periodes verschilt natuurlijk weer per instituut. Er zijn ook scholen die met semesters werken en jullie werken dus weer met vier periodes. Elke manier zal wel weer zo zijn voor- en nadelen hebben lijkt me.
  maandag 22 maart 2004 @ 23:57:58 #224
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_17902513
Inderdaad.

En bij jeugdliteratuur moeten wij inderdaad creatieve opdrachten verzinnen etc., maar ik vind dat juist leuk .
Op mijn stage hebben ze voor de 1e klassen ook een project lopen en mijn stagebegeleider vind het niet zo leuk om te doen, maar ik juist wel. Ik vind die dingen altijd wel grappig, beetje creativiteit .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  maandag 26 april 2004 @ 16:57:01 #225
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_18697441
Het creatief bezig zijn binnen de les vind ik heel erg belangrijk, én leuk. Je merkt ook dat de leerlingen meteen meer betrokken zijn bij de les, dan wanneer je oefening 37 uit het werkboek staat te behandelen, terwijl je zelf zoiets in je achterhoofd hebt van: "waar bén ik mee bezig?"
De methode laat ik dan ook zoveel mogelijk los. Ik pik het essentiële er uit, maar daarnaast doe ik andere dingen in de les. Zo heb ik de leerlingen een collage laten maken, een werkstuk en een TV-gids, en deze laten presenteren. Ik heb waanzinnige dingen gezien!
.
  zaterdag 8 mei 2004 @ 16:40:56 #226
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_18977883
Niemand meer iets te melden?
.
  donderdag 13 mei 2004 @ 14:12:37 #227
7242 WarPuppy
Paddestoel
pi_19099011
Ik wel, geef mij eens een reden waarom ik voor leraar Engels zou kiezen?
En hoezit het met de arbeidsmarkt ervan?

ik heb me er al voor ingeschreven
In the quiet words of the virgin Mary..... come again?!
  donderdag 13 mei 2004 @ 18:27:51 #228
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_19105635
"Waarom je voor leraar Engels zou kiezen?"

Ik heb gekozen om leraar Engels te zijn omdat ik helemaal weg ben van de Engelse taal en cultuur, en ik het daarnaast enorm leuk vind om met jonge mensen te werken. Wanneer je kiest om leraar Engels te zijn, vind ik persoonlijk dat je een sterke affiniteit met het vak/land/cultuur moet hebben. Je moet er gek van zijn, je moet de leerlingen er alles over kunnen vertellen... het liefst uit eigen ervaring. Een verblijf in Engeland voor een paar maanden is wat mij betreft een MUST.
Het leraarschap, zoals een aantal mensen hier al eerder hebben neergeschreven, is ontzettend leuk en afwisselend. Geen enkele dag is hetzelfde. Leerlingen zijn geweldige wezens. Laat je niet vertellen dat het ettertjes zijn. Ook de grootste etters kunnen heel interessant zijn. Het ligt er puur aan hoe JIJ je opstelt en hoe je je les geeft/indeelt. Ga je daar staan met een houding van: "Ik ben lekker de baas", dan kun je het shaken. Dan roep je het onheil over je af. Je moet gewoon op een leuke manier met de leerlingen bezig zijn. Dan is het gewoon een geweldig beroep.

Engels: je kunt er hele leuke dingen mee doen in de les; varierend van accenten (bijv. Cockney-accent), tot songteksten, tot leuke teksten; je kunt eindeloos doorgaan met het verzinnen van leuke dingen. De meeste leerlingen kunnen toch al een redelijk woordje Engels babbelen wanneer ze in de brugklas zitten, dank zij MTV en video-clips.

De arbeidsmarkt, tja.. die is verschillend. In de Randstad zullen waarschijnlijk meer vacatures zijn dan in dunbevolkte gebieden. En de vraag is daarnaast wáár je hart ligt. Is dat op een atheneum of een vmbo. Ik ga helemaal voor vmbo, en daar zijn nog wel wat vacatures. Maar op dit moment hier in Zuid-Limburg valt het voor pas-afgestudeerden vies tegen volgens mij. Er zijn wat verschuivingen gaande waardoor mensen met een tijdelijke aanstelling weer kunnen vertrekken. Ik ben blij dat ik op het juiste moment ben ingestapt en mijn vaste aanstelling heb. Het verschilt heel erg.
.
pi_19144905
Twee opleidingen tegelijk, is dat mogelijk??

Toen ik nog op de middelbare school zat, had ik een leraar Natuurkunde, die ook leraar Wiskunde was. Mijn leraar Aardrijkskunde, was ook mijn leraar Geschiedenis en hij heeft mij ooit een keer verteld dat hij vroeger leraar Nederlands was geweest.

Zou dat al gelijk vanaf het begin kunnen, of is het misschien verstandiger om eerst 1 lerarenopleiding te gaan volgen, en later een tweede. (ik neem aan dat ik dan alle overlappende vakken niet meer hoef te doen).
We are born crying, live complaining, and die disappointed.
  zaterdag 15 mei 2004 @ 13:39:59 #230
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_19145582
Vroeger kon dat. Dan kon je twee bevoegdheden halen, zoals NE/EN, NE/GS, GS/AK, maar dat is rond 1997/1998 geloof ik afgeschaft. Ik denk dat je nu één lerarenopleiding moet doen, en daarná voor je tweede vak een aparte opleiding moet doen. Deze is denk ik dan wel korter, omdat je al die vakdidaktische vakken en stages niet meer hoeft te doen.
.
pi_19361138
Baba-O-Riley,

je hoeft als ik het goed heb een deel van de stages niet te doen, maar wat voor eerstegraads wel geldt, is dat je dan nog wel een aantal vakken bij de universiteit moet gaan volgen.
Bijvoorbeeld, als ik nu naast scheikunde, ook eerstegraads docent wiskunde wil worden, moet ik nog een aantal wiskundevakken gaan volgen en afronden..

Verder heb ik door wat dingen vertraging opgelopen, dus ik ga pas in januari beginnen met mijn LIOstage..
Ik zit net dus te bedenken, dat ik dan wat wiskundevakken kan gaan doen..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  dinsdag 25 mei 2004 @ 21:01:54 #232
593 sjak
Juffie Bloem
pi_19403647
Zo zeg, dit topic ben ik een tijd uit het oog verloren. Hoe is het met iedereen?
Ik zit nu bijna aan het einde van het eerste jaar docentenopleiding HGZO. Pff, het is echt veel werk ik moet nu eigenlijk druk bezig zijn met het maken van een lesverantwoordingsformulier. Vrijdag komt een docent van school langs op mijn stageplek om te kijken of ik het goed doe, leuk!

Ik denk dat ik de komende tijd niet veel te zien zal zijn hier, ik laat in de zomervakantie wel weer wat van me horen!
Lekker douchen!
  donderdag 27 mei 2004 @ 20:45:55 #233
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_19456139
Een lesverantwoordingsformulier! Dat klinkt eng!
.
  donderdag 27 mei 2004 @ 21:11:00 #234
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_19456817
Nou, ik ben al 3/4 weken bezig met mijn stageverslag . Is dat erg ? Maar ik lever hem volgende week echt in hoor .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  donderdag 27 mei 2004 @ 22:33:12 #235
593 sjak
Juffie Bloem
pi_19459018
quote:
Op donderdag 27 mei 2004 20:45 schreef Baba-O-Riley het volgende:

Een lesverantwoordingsformulier! Dat klinkt eng!
Tis niet alleen eng, het is ook nog ontzettend veel werk
Maar wel nuttig zo af en toe, het maakt dat je heel bewust moet nadenken over hoe je je les inricht. Je bekijkt de les vanuit allerlei aspecten (beginsituatie, lesdoelstellingen en leeractiviteiten die je wilt activeren enz.) en gaat dan kijken of het soort les die je wilt gaan geven wel past bij die aspecten.
Het geeft dus veel inzicht, alleen moet je het niet te vaak doen...
Morgen heb ik dus een les waarbij de leerlingen presentaties moeten gaan doen, spannend voor hun maar ook spannend voor mij. Ze hebben de afgelopen weken aan deze presentaties gewerkt en ik ben heel benieuwd of ze wel het eindniveau gaan halen wat ik hoop. Ik denk het wel hoor, maar toch is het wel gek om ze zo los te moeten laten in het hele proces. En ik ga daar dus over beoordeeld worden, ik laat het jullie nog wel weten.

Verder moeten wij hier ook het jaar zo langzamerhand gaan afronden. Maar dat betekent dus veel schrijven. Ik moet nu nog 2 reflectieverslagen schrijven (1 les van morgen en 1 over hele jaar) nog 1 opdracht doen en hierna nog een les ethiek gaan geven. Veel te doen dus in 4 weken. En dan te bedenken dat ik nog wel op schema loop....
Lekker douchen!
  donderdag 27 mei 2004 @ 22:53:11 #236
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_19459556
quote:
Op donderdag 27 mei 2004 22:33 schreef sjak het volgende:
Verder moeten wij hier ook het jaar zo langzamerhand gaan afronden. Maar dat betekent dus veel schrijven. Ik moet nu nog 2 reflectieverslagen schrijven (1 les van morgen en 1 over hele jaar) nog 1 opdracht doen en hierna nog een les ethiek gaan geven. Veel te doen dus in 4 weken. En dan te bedenken dat ik nog wel op schema loop....
Dit valt volgens mij nog wel mee . Ik moet van elke les een reflectie hebben. En alle competenties kunnen bewijzen .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_19500774
Ik ben van plan om (als ik slaag.. mn examens gaan niet echt geweldig) een lerarenopleiding Nederlands te gaan volgen (2de graads) in Utrecht. Ik vroeg me af of het echt zo breed is als ik denk.. Kan iemand me er wat meer over vertellen?
  maandag 21 juni 2004 @ 17:50:37 #238
593 sjak
Juffie Bloem
pi_20070269
quote:
Op zaterdag 29 mei 2004 20:44 schreef Foxxy het volgende:
Ik ben van plan om (als ik slaag.. mn examens gaan niet echt geweldig) een lerarenopleiding Nederlands te gaan volgen (2de graads) in Utrecht. Ik vroeg me af of het echt zo breed is als ik denk.. Kan iemand me er wat meer over vertellen?
En Foxxy, kun je aan de slag?
Lekker douchen!
pi_20073333
quote:
Op zaterdag 27 december 2003 14:32 schreef Baba-O-Riley het volgende:

Ik verbeter snel.
Kán enorm demotiverend werken, zeker bij een taal. Want als de leerling een fout maakt, en jij als docent zit hem meteen te verbeteren, dan zal die leerling ook denken: "Zie je, laat ik maar gewoon mijn mond dichthouden!" Heel gevaarlijk dit!!
Tjah toch is verbeteren soms wel belangrijk denk ik. Wij hadden docenten die helemaal niet verbeterden op sommige punten, met als resultaat dat de uitspraak bij de talen over het algemeen bedroevend slecht was. Dat mensen in de 6e nog niet wisten dat je bij Frans 3e persoonsvorm meervoud de -ent niet uitspreekt, omdat de docent in de onderbouw dat nooit gezegd had, en als het er eenmaal in zit... =S
Sanity is (not) statistical
pi_20073974
Ik studeer Engels, ben derdejaars. Heb een orientatiecursus gedaan bij het IVLOS en daarbij hoorde een korte stage (tien dagen totaal) om een beeld te krijgen van het onderwijs en es een lesje te draaien. Het lijkt menog steeds leuk om het onderwijs in te gaan.
Het loon maak ik me ook niet druk om eigenlijk, dat vind ik zo slecht niet. En ach, weinig vrije tijd. Je moet iets met je tijd, als ik het maar ergens in kan steken waar ik achter sta vind ik het voorlopig goed. Ik zie het vanzelf wel.

Wat iemand aan het begin van het topic zei, dat de school doet alsof extra taken vanzelfsprekend zijn, en dat dat in andere beroepen niet zo is, dat is absoluut niet waar. Mijn moeder heeft bij banken gewerkt, mijn vader in de beveiliging, en ik heb zelfs op mijn bijbaantje in de supermarkt nog datzelfde probleem. Ik krijg echt niet meer betaald voor overwerk (tenminste, niet meer dan standaard uurloon), ik word ook soms gebeld of ik een paar uur later nog even wat over kan nemen, krijg ook boze klanten op m'n dak omdat een ander iets vergeten is te doen, etc. Mijn oma woonde vroeger vlak bij haar werk, en iedere keer als het alarm ging werd ze uit bed gehaald omdat ze er zo lekker dichtbij woonde, kreeg ze ook niets voor. Dat soort lullige dingen gebeurt echt overal.
Sanity is (not) statistical
  maandag 21 juni 2004 @ 21:02:15 #241
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20075580
quote:
Op maandag 21 juni 2004 19:49 schreef Maeghan het volgende:
Tjah toch is verbeteren soms wel belangrijk denk ik. Wij hadden docenten die helemaal niet verbeterden op sommige punten, met als resultaat dat de uitspraak bij de talen over het algemeen bedroevend slecht was.
Helemáál niet verbeteren is natuurlijk ook niet goed. Je moet denk ik een tussenweg zoeken. Want het is echt vervelend en demotiverend als zo'n leraar élk woord dat je verkeerd uitspreekt gaat verbeteren. Misschien per keer op 1 specifiek onderdeel letten of zo?
.
  dinsdag 22 juni 2004 @ 11:11:06 #242
593 sjak
Juffie Bloem
pi_20087388
quote:
Op donderdag 27 mei 2004 22:53 schreef mamamiep het volgende:

[..]

Dit valt volgens mij nog wel mee . Ik moet van elke les een reflectie hebben. En alle competenties kunnen bewijzen .
Bij ons gaan ze volgend jaar competentie gericht opleiden. Ik kruip dus door het oog van de naald. Alhoewel ik daar wel wat in zie hoor. Als het dan ook meer vrijheid oplevert om bepaalde vakken te skippen zeg maar.

Ik moet nog 1 verslag maken en dan ben ik klaar met het eerste jaar. Ondanks ziekte ga ik het halen, ik ben onwaarschijnlijk trots op mezelf! Ik heb veel geleerd!
Lekker douchen!
  dinsdag 22 juni 2004 @ 11:11:51 #243
593 sjak
Juffie Bloem
pi_20087404
quote:
Op maandag 21 juni 2004 21:02 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Helemáál niet verbeteren is natuurlijk ook niet goed. Je moet denk ik een tussenweg zoeken. Want het is echt vervelend en demotiverend als zo'n leraar élk woord dat je verkeerd uitspreekt gaat verbeteren. Misschien per keer op 1 specifiek onderdeel letten of zo?
Ben het wel met je eens, goed idee ook om per les 1 onderdeel aan te pakken. Laat je ze dit dan ook van te voren weten?
Lekker douchen!
  dinsdag 22 juni 2004 @ 16:21:46 #244
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20096175
quote:
Op dinsdag 22 juni 2004 11:11 schreef sjak het volgende:
Ben het wel met je eens, goed idee ook om per les 1 onderdeel aan te pakken. Laat je ze dit dan ook van te voren weten?
Mwah, ligt er aan. Als een woord echt rigoreus fout uitgesproken wordt, dan verbeter ik het wel. Maar nu eens let ik bijvoorbeeld op bepaalde klanken, dan weer of uitgangen wel goed uitgesproken worden. Ik zeg niet van te voren van: "Jongens, vandaag ga ik er eens op letten of jullie *vul maar in* goed uitspreken". Raken ze alleen maar zenuwachtig van
quote:
Op maandag 21 juni 2004 20:12 schreef Maeghan het volgende:
Ik studeer Engels, ben derdejaars. Daarbij hoorde een korte stage (tien dagen totaal) om een beeld te krijgen van het onderwijs en es een lesje te draaien.
Krijg je pas in het derde jaar een introductiestage?

Tuurlijk is het onderwijs leuk als je "eens een lesje mag draaien". Want tijdens dat "ene lesje" is de klas natuurlijk heel stil en nieuwsgierig, en heb je ook nog niet te maken met alle andere rompslomp. Niet alleen correctiewerk en vergaderingen en zo, maar ook het omgaan met een klas. Een stuk of 4 lessen kan elke docent nog wel vullen aan het begin (van het jaar of stageperiode), maar dan gaat de klas je uitproberen. En dán wordt het pas leuk Ik vind onderwijs ook geweldig, maar het is af en toe best heavy (en dan heb ik het niet over lastige leerlingen of zo, integendeel!) en 10 dagen zijn te weinig om écht een goede indruk te krijgen van het onderwijs.

Maar da's mijn mening. Je zult het zelf wel ervaren als je afgestudeerd bent
.
  dinsdag 22 juni 2004 @ 17:00:37 #245
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_20097481
quote:
Op dinsdag 22 juni 2004 11:11 schreef sjak het volgende:

[..]

Bij ons gaan ze volgend jaar competentie gericht opleiden. Ik kruip dus door het oog van de naald. Alhoewel ik daar wel wat in zie hoor. Als het dan ook meer vrijheid oplevert om bepaalde vakken te skippen zeg maar.
Meer vrijheid? Waar dan ? Daar merken wij niets van, wij moeten gewoon alle vakken doen. Dat competentiegericht werken is ook voornamelijk bij de stages en daar kan je moeilijk dingen skippen .
quote:
Ik moet nog 1 verslag maken en dan ben ik klaar met het eerste jaar. Ondanks ziekte ga ik het halen, ik ben onwaarschijnlijk trots op mezelf! Ik heb veel geleerd!
. Je mag daar ook best trots op zijn, want veel halen het niet in 1 jaar .
quote:
Op dinsdag 22 juni 2004 16:21 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Krijg je pas in het derde jaar een introductiestage?
Opleiding: Engelse taal en cultuur

Op de Uni heb je geen lerarenopleiding he . Daar moet je een master doen. Dus ik neem aan dat je die hierna gaat doen Maeghan?
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
pi_20097878
Ik ga maandag beginnen aan m'n stageverslag.

Schijtcompetenties!
  dinsdag 22 juni 2004 @ 17:46:46 #247
593 sjak
Juffie Bloem
pi_20098831
quote:
Op dinsdag 22 juni 2004 17:00 schreef mamamiep het volgende:
Meer vrijheid? Waar dan ? Daar merken wij niets van, wij moeten gewoon alle vakken doen. Dat competentiegericht werken is ook voornamelijk bij de stages en daar kan je moeilijk dingen skippen .
Het lijkt mij het doel van competentie gericht onderwijs dat als je ergens al competent voor bent en je kunt dat bewijzen dat je dat vak dus niet hoeft te doen, bv ik heb een jaar informatica gestudeerd dat kan ik bewijzen en daardoor hoef ik geen computeronderwijs te volgen. Ik heb begrepen dat ze dat zo bij ons willen gaan doen. Maar ik doe een post-hbo opleiding dus misschien is het bij ons anders. De opleiding die ik doe duurt 2 jaar.
Ik denk dat competentie gericht onderwijs in het begin meer werk is, hoe ga je iets bewijzen enz. Maar als het goed wordt uitgevoerd dan lijkt het mij een heel stimulerende leeromgeving. Maar dan moet ik niet het gevoel hebben dat ik alles driedubbel zou moeten doen en ik vind ook dat als ik mezelf competent acht en dat kan ik bewijzen ik dan mag skippen.
Lekker douchen!
pi_20100769
Ik haat het woord competentie .
.
pi_20102385
Ik heb mijn inschrijfpapieren op de bus gedaan.. Ik kan nu niet meer terug

Ik ga echt voor Docent Nederlands. En ik heb er best wel zin in. Alleen dat ik weer eerstejaars ben vind ik niet leuk
Mon 'en!
  dinsdag 22 juni 2004 @ 21:04:25 #250
25753 mamamiep
Godmother of Trivia
pi_20104281
quote:
Op dinsdag 22 juni 2004 20:02 schreef bloempjuh het volgende:
Ik heb mijn inschrijfpapieren op de bus gedaan.. Ik kan nu niet meer terug

Ik ga echt voor Docent Nederlands. En ik heb er best wel zin in. Alleen dat ik weer eerstejaars ben vind ik niet leuk
Ik heb 1 jaar nog iets anders gedaan, dus ik was ook 2 keer 1e jaars. Dat was idd minder . En stufi wordt minder, maar ja, je doet er niets aan .

En idd: competenties .
There are so many things I want to say to you but time's caught me up and now I'll never say them - except that I've loved you from the moment I saw you and every moment since.
  dinsdag 22 juni 2004 @ 21:39:35 #251
14376 BlaatschaaP
Elephant of joy.
pi_20105195
Ik begin het met de dag zekerder te weten. Echt net dat beroep wat ik jaaaaaaaaaaaren uit mijn leven vanuit het diepste van m'n hart heb verafschuwd wil ik nu gaan beoefenen . Leraar worden, met tieners werken, lesgeven, geschiedenis bestuderen, het lijkt me allemaal zo enorm leuk! Wat maakt het uit dat het kut betaalt, dat je extra veel tijd kwijt bent, dat je uitgescholden wordt door leerlingen? Het lijkt me nog steeds zo geweldig .
  woensdag 23 juni 2004 @ 17:24:59 #252
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20128462
quote:
Op dinsdag 22 juni 2004 21:39 schreef BlaatschaaP het volgende:
Wat maakt het uit dat je uitgescholden wordt door leerlingen?
Dit valt dus écht reuze mee, hoor...
.
  woensdag 23 juni 2004 @ 19:02:19 #253
14376 BlaatschaaP
Elephant of joy.
pi_20131217
quote:
Op woensdag 23 juni 2004 17:24 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Dit valt dus écht reuze mee, hoor...
I was being sarcastic.
  woensdag 23 juni 2004 @ 19:38:08 #254
14376 BlaatschaaP
Elephant of joy.
pi_20132275
Trouwens, achter je rug om wordt er meer geroddeld dan je denkt, volgens mij .
  woensdag 23 juni 2004 @ 22:00:01 #255
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20136474
Op atheneum wel ja... op vmbo niet. Die zeggen het je wel in je gezicht, áls ze wat tegen je hebben. Dat waardeer ik wel
.
pi_20142856
quote:
Op dinsdag 22 juni 2004 16:21 schreef Baba-O-Riley het volgende:

Krijg je pas in het derde jaar een introductiestage?
Nee, ik studeer Engels. Lerarenopleiding is apart.
quote:
Tuurlijk is het onderwijs leuk als je "eens een lesje mag draaien". Want tijdens dat "ene lesje" is de klas natuurlijk heel stil en nieuwsgierig, en heb je ook nog niet te maken met alle andere rompslomp. Niet alleen correctiewerk en vergaderingen en zo, maar ook het omgaan met een klas. Een stuk of 4 lessen kan elke docent nog wel vullen aan het begin (van het jaar of stageperiode), maar dan gaat de klas je uitproberen. En dán wordt het pas leuk Ik vind onderwijs ook geweldig, maar het is af en toe best heavy (en dan heb ik het niet over lastige leerlingen of zo, integendeel!) en 10 dagen zijn te weinig om écht een goede indruk te krijgen van het onderwijs.

Maar da's mijn mening. Je zult het zelf wel ervaren als je afgestudeerd bent
Het was ook alleen om een globaal beeld te geven hoor. Die introcursus waar die stage bij hoorde willen ze verplicht gaan stellen als toegangseis voor de LO, dus vandaar dat ik 'm ben gaan doen. Verder was ie niet bepaald nuttig hoor, als je 't mij vraagt, maar goed. Ik weet best wel wat het inhoudt, ik heb namelijk zelf ook zes jaar op school rondgelopen ;-P Nee ff serieus, ik weet wel hoe 't werkt, k ben niet gek. Ik heb me heus wel eens verdiept ik wat ik wil hoor =)
Sanity is (not) statistical
  maandag 28 juni 2004 @ 18:11:29 #257
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20256673
Ha, binnenkort met m'n mentorklas 2 dagen op survival. Helemaal geweldig, even lekker met die kinderen op stap en overnachten. Ik kijk er nu al naar uit. Maar toch hoor ik soms hele negatieve geluiden om me heen over dat soort buitenschoolse activiteiten. Mentoren die zitten te mekkeren dat ze "nooit met hun klas ergens naar toe" willen én zullen gaan. Ik bedoel, ik snap dat soort mensen niet. Of ligt dat aan mij? Ze leggen een groot vergrootglas over dingen die eventueel fout zouden kunnen gaan, maar de leuke dingen, daar hoor je ze niet over. Die bestaan in hun ogen gewoon niet: hoe kun je nu een leuke tijd hebben met leerlingen? Bah, ik kots op dat soort lui. Kijk, dat je persé alleen les wil geven en niet geïnteresseerd wenst te zijn in de wezens die je voor je hebt zitten, oke, maar dan meteen zo negatief over alles zijn, dát irriteert me!

Ik weet nu al dat ik 2 geweldige dagen ga hebben, oke, je slaapt geen minuut - maar dat hoort er toch allemaal bij. Een vlot bouwen, 's nachts een spel, kampvuur, barbecue, geweldig Een geweldige opsteker voor je relatie met je leerlingen, dat kan ik je wel zeggen.

Maja, helaas denken een hoop andere docenten daar anders over, en laat dat nu nét de mensen zijn die constant zitten te klagen over de leerlingen....
.
pi_20257814
Tjah, overal heb je nu eenmaal goede en slechte werknemers. Dat hou je. En klagen is vaak gewoon een slechte gewoonte of afweermechanisme geworden, je moet het ook niet bij iedereen serieus nemen. Ik klaag bijvoorbeeld echt overal over, terwijl ik het meestal allemaal niet zo erg vind. Misschien zijn sommige van die docenten juist wel bang om een band te krijgen met de leerlingen...
Sanity is (not) statistical
pi_20259435
quote:
Op maandag 28 juni 2004 18:11 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ha, binnenkort met m'n mentorklas 2 dagen op survival. Helemaal geweldig, even lekker met die kinderen op stap en overnachten...
Oh man, hier verlang ik nú al naar. Ik heb het ook al in mijn kop om absoluut mentor te willen worden enzo. En dat terwijl ik nog moet beginnen aan de ópleiding. Ik ben zelfs zo gek dat ik bij mijn nieuw te 'bouwen' kapsel rekening houd met het eventueel-ooit-voor-de-klas-staan.
Mon 'en!
  woensdag 30 juni 2004 @ 20:29:24 #260
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20317464
quote:
Op maandag 28 juni 2004 20:09 schreef bloempjuh het volgende:
Oh man, hier verlang ik nú al naar. Ik heb het ook al in mijn kop om absoluut mentor te willen worden enzo.
Het is wel behoorlijk veel werk, maar het is wel hartstikke leuk
quote:
Op maandag 28 juni 2004 19:08 schreef Maeghan het volgende:
Misschien zijn sommige van die docenten juist wel bang om een band te krijgen met de leerlingen...
Ik denk dat we hier het verschil zien tussen de echte lesboeren en leraren die wat meer sociaal-pedagogisch bezig zijn. De eerste groep kiest puur voor het vak (die vind je dan ook meestal op havo/atheneum en bovenbouw), terwijl de tweede groep meer bezig is met de leerlingen en de lesstof komt dan op de tweede plaats. Ik reken mezelf tot de tweede groep. Ik denk dat je ook een hoop problemen ondervangt wanneer je een beetje een fijne band met je leerlingen hebt.
.
  donderdag 1 juli 2004 @ 10:31:22 #261
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_20330161
Ik wil dus ook voor de klas staan, tzt. Maar volg totaal geen opleiding waarmee dat kan
Ik zou evt. wel op een HBO instelling les kunnen geven, maar daar is volgens mij niet echt vraag naar...
Mijn vriend wil overigens godsdienstleraar worden.
pi_20331254
Vraagje. Ik heb dus anderhalf jaar journalistiek achter de rug, geen P gehaald, maar wel een hoop vakken gedaan. Zou ik daar (met het oog op competentiegericht gedoe) iets aan hebben? (Ga nu Docent Nederlands worden..) Ik geloof dat de school mij een mentor aan zou wijzen die daarvoor met me mee kijkt, maar ik ben benieuwd wat ik kan verwachten..

Ik heb bijvoorbeeld mijn taaltoets meteen gehaald. Het moest in twee keer, een keer voor niveau 1 en een keer voor niveau 2 maar heb die met gemak gehaald. Zou dat iets kunnen opleveren?
Mon 'en!
  donderdag 1 juli 2004 @ 11:22:36 #263
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_20331370
Vrijstellingen, misschien. Maar meestal heb je daar niks aan. Vrijstellingen tellen alleen mee wanneer je alle andere punten gehaald hebt. Als je dus niet genoeg andere punten gehaald heb, zou het kunnen voorkomen dat je ondanks het feit dat je mét vrijstellingen wel genoeg punten gehaald zou hebben, toch niet aan de 21-punten norm voor de IBG of aan de BSA-norm van de opleiding kan voldoen. Vrijstellingen werken m.i. altijd in je tegendeel, terwijl je een vak waarvoor je een vrijstelling zou kunnen krijgen allang gehad hebt, en dus vrij gemakkelijk nog een keer zou kunnen doen.
  donderdag 1 juli 2004 @ 14:56:36 #264
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20337213
Zonder diploma kom je bij een school niet aan de bak, hoor. En als je geen diploma hebt, dan willen ze toch dat je zo snel mogelijk je diploma haalt.

Daarnaast houdt het docentschap heel wat méér in dan wat taaltoetsjes halen

[ Bericht 35% gewijzigd door Baba-O-Riley op 01-07-2004 21:14:11 ]
.
pi_20408780
Ik heb eergister de knoop doorgehakt: ik ga een lerarenopleiding Nederlands doen! Wilde eerst misschien nog meeloten voor Journalistiek, maar naar mijn idee zal die opleiding niet aan mijn verwachtingen voldoen.
  zondag 4 juli 2004 @ 18:18:46 #266
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20410689
Goede keuze
.
  donderdag 8 juli 2004 @ 19:03:05 #267
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_20495222
Uit een ander topic enkele kwootjes.
quote:
Jij gelooft dat leraren in deze tijd nog discreet blijven.? Je moest eens weten hoe leraren over studenten/leerlingen (tijdens vergaderingen bv) kunnen lullen, en het gaat er dan niet zachtzinnig aan toe als ik een de vriend van een klasgenoot van me mag geloven, hij is docent van beroep.
Hoe is dat bij jullie? Komt jullie bovenstaande bekend voor? Op onze school valt dat echt reuze mee eigenlijk. Leerlingen worden nooit afgezeikt tijdens vergaderingen, af en toe es een opmerking als "'t is een luie donder" of zo, maar voor de rest niet. Discreet zijn we zeker. Als iemand mij iets zou vertellen, dan hou ik dat ook voor mij. Tenzij het iets wat je niet voor je kúnt houden, maar dat zal ik die leerling dan van te voren wel zeggen.
quote:
Een school zonder roddelende leraren bestaat niet denk ik
Hmm, leraren roddelen ook over elkaar. Maar dat is in elke organisatie zo, denk ik.
quote:
Bij ons op school zijn er ieder jaar weer pooltjes onder de leraren: wie blijft er zitten en wie gaat er door.
Dat vind ik behoorlijk kinderachtig eigenlijk. Wij doen dat wanneer nieuwe docenten op school komen ("hoe lang gaat die het redden, 2 maanden?"), ahem.. maar uh.. als je als docenten zó opstelt tegenover leerlingen ben je verkeerd bezig in mijn ogen.
quote:
Je moest eens weten hoe die leraren onder elkaar zijn. Ik kon met een aantal docenten goed opschieten, en als je die hoort zijn ze keihard om je rug om. Dat is ook heel normaal, maar in de klas zijn ze over het algemeen in hun voorbeeldfunctie.
Hm, ik ben in en buiten de klas precies dezelfde. Het is niet zo dat ik eerst met een leerling praat, en vervolgens alles doorklep wat die leerling me zojuist verteld heeft. Grapjes ten nadele van leerlingen maak ik nooit. Ik zet alleen mezelf vaak in de zeik, maar zelfspot moet je hebben.

[ Bericht 47% gewijzigd door Baba-O-Riley op 08-07-2004 20:18:49 ]
.
  zondag 22 augustus 2004 @ 18:37:52 #268
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21469379
*schop omhoog*

Wie is er al weer begonnen? Ik begin officieel op 6 september, ik ga over een week maar weer es kijken hoe alles er bij staat
.
pi_21469760
ik moet mijn onderzoek op de uni nog afrondne, maar ik begin in januari hopelijk als LIO..

Eindelijk dan, ik ben het zo zat op het lab, als ik kon had ik dit onderzoek misschien wel niet eens meer afgemaakt, maar ik heb iets om naar uit te kijken..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_21472509
quote:
Op zondag 22 augustus 2004 18:37 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Wie is er al weer begonnen? Ik begin officieel op 6 september, ik ga over een week maar weer es kijken hoe alles er bij staat
Deze week begin ik, het is mijn eerste jaar voor de klas (wiskunde).
Morgen de hele dag vergaderen
Woensdag begint het echte werk
quote:
Op donderdag 1 juli 2004 14:56 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Zonder diploma kom je bij een school niet aan de bak, hoor. En als je geen diploma hebt, dan willen ze toch dat je zo snel mogelijk je diploma haalt.
Ik ben niet bevoegd, kom van de uni (TU Delft) niet afgemaakt. Ga nu de (deeltijd)lerarenopleiding volgen HBO in Rotterdam (Fontys). Heb voor veel vakken vrijstelling gekregen, na dit jaar heb ik al mijn bevoegdheid.
Ben in mei van dit jaar gaan solliciteren en (tot mijn eigen verbazing) aangenomen voor een halve baan .
  zondag 22 augustus 2004 @ 22:38:15 #271
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21474965
quote:
Op zondag 22 augustus 2004 20:52 schreef Meester_Kuijpie het volgende:
Deze week begin ik, het is mijn eerste jaar voor de klas (wiskunde).
Morgen de hele dag vergaderen
Woensdag begint het echte werk
Veel plezier! Post je ervaringen maar hier, is altijd leuk om te lezen. En vergaderingen zijn bij ons altijd heel gezellig
quote:
Ik ben niet bevoegd, kom van de uni (TU Delft) niet afgemaakt. Ga nu de (deeltijd)lerarenopleiding volgen HBO in Rotterdam (Fontys). Heb voor veel vakken vrijstelling gekregen, na dit jaar heb ik al mijn bevoegdheid.
Dan willen ze inderdaad nog al es een uitzonderingetje maken.

Succes
.
pi_21480173
Ik had eigenlijk het plan om dit jaar te beginnen aan de opleiding journalistiek maar nu dit in het water is gelopen heb ik me gestort op de lerarenopleiding Nederlands aan de HVA. Heb er echt heel veel zin in (deze week ook introductie)!
  maandag 23 augustus 2004 @ 11:45:16 #273
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_21481846
Er start per 1 september een nieuw alternatief voor mensen die leraar willen worden: de éénjarige kopopleiding. Zelf zit ik eraan te denken om dit volgend jaar te gaan doen (ik studeer komend jaar af), dus ik ben erg blij met deze optie. Vooral omdat je gewoon studiefinanciering krijgt voor die opleiding, ongeacht of je je studiejaren al hebt gebruikt of niet! De opleiding is bedoeld voor mensen met een afgeronde hbo of wo-bachelor. Het lijkt me wel wat Ookal krijg je er een tweedegraads bevoegdheid mee, dan kun je in elk geval aan de slag en daarna in deeltijd een eerstegraads bevoegdheid halen. Best een goede optie dus!

Voor geïnteresseerden: http://www.leroweb.nl/lero/nieuws_agenda/1215

Oja, nog een vraag: bestaat er ergens op internet een overzicht van vacatures in het onderwijs? Ik hoor altijd verhalen van lerarentekort, maar op websites als www.wordleraar.nl of www.werkeninhetonderwijs.nl staan echt maar heel weinig vacatures.

Zijn er overigens ook mensen hier die ervaring hebben met de zij-instroom?
pi_21482639
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 10:02 schreef troT het volgende:
Ik had eigenlijk het plan om dit jaar te beginnen aan de opleiding journalistiek maar nu dit in het water is gelopen heb ik me gestort op de lerarenopleiding Nederlands aan de HVA. Heb er echt heel veel zin in (deze week ook introductie)!
Ben je niet toegelaten bij Journalistiek? Ik heb niet eens meer meegeloot, al had ik wel een grote kans om toegelaten te worden (stond gemiddeld een 7.2). Ik ga een lerarenopleiding Nederlands doen aan de HvU.
  maandag 23 augustus 2004 @ 13:50:10 #275
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21484708
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 11:45 schreef Christine het volgende:
Ook al krijg je er een tweedegraads bevoegdheid mee, dan kun je in elk geval aan de slag
Wat is er mis met een tweedegraads bevoegdheid? Ben je alleen maar leraar als je eerstegraads bevoegd bent?
quote:
Oja, nog een vraag: bestaat er ergens op internet een overzicht van vacatures in het onderwijs? Ik hoor altijd verhalen van lerarentekort, maar op websites als www.wordleraar.nl of www.werkeninhetonderwijs.nl staan echt maar heel weinig vacatures.
Vacatures worden meestal binnen een bepaalde onderwijsstichting intern opgevuld. Pas wanneer er geen mogelijkheden binnen zo'n stichting zijn, wordt er een externe vacature geplaatst.

http://www.meesterbaan.nl/ al es geprobeerd?
.
  maandag 23 augustus 2004 @ 14:29:52 #276
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_21485711
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 13:50 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Wat is er mis met een tweedegraads bevoegdheid? Ben je alleen maar leraar als je eerstegraads bevoegd bent?
Nee hoor, ik noemde het meer als nadeel voor mezelf, omdat lesgeven op de bovenbouw mij het leukste lijkt
quote:
Vacatures worden meestal binnen een bepaalde onderwijsstichting intern opgevuld. Pas wanneer er geen mogelijkheden binnen zo'n stichting zijn, wordt er een externe vacature geplaatst.

http://www.meesterbaan.nl/ al es geprobeerd?
Dank voor de link!
  maandag 23 augustus 2004 @ 16:36:18 #277
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21488361
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 14:29 schreef Christine het volgende:
Nee hoor, ik noemde het meer als nadeel voor mezelf, omdat lesgeven op de bovenbouw mij het leukste lijkt
Ah zo. Je zult er zelf wel achterkomen wat je het beste bevalt wanneer je eenmaal les aan het geven bent. Zo zei ik aan het begin van mijn opleiding dat ik nóóit vmbo zou willen. En kijk me nu: ik werk al 3 jaar in het vmbo en zou niks anders meer willen
quote:
Dank voor de link!
Graag gedaan.
.
pi_21488601
quote:
Op dinsdag 22 juni 2004 21:39 schreef BlaatschaaP het volgende:
Wat maakt het uit dat het kut betaalt
Dat vind ik dus reuze meevallen. En dat uitgescholden worden trouwens ook
  maandag 23 augustus 2004 @ 17:37:20 #279
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_21489843
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 16:36 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ah zo. Je zult er zelf wel achterkomen wat je het beste bevalt wanneer je eenmaal les aan het geven bent. Zo zei ik aan het begin van mijn opleiding dat ik nóóit vmbo zou willen. En kijk me nu: ik werk al 3 jaar in het vmbo en zou niks anders meer willen
Ik zal het inderdaad wel merken... want werken met brugklassers lijkt me dus ook ontzettend leuk. Toen ik zelf in mijn eindexamenjaar zat, ben ik eens als begeleider mee gegaan op een introductieweek en daar heb ik zo van genoten! Volgens mij is als leraar het mentoraat misschien nog wel leuker dan het lesgeven zelf. Maar ook daar kom ik vanzelf wel achter he?!
pi_21492124
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 11:45 schreef Christine het volgende:
Oja, nog een vraag: bestaat er ergens op internet een overzicht van vacatures in het onderwijs? Ik hoor altijd verhalen van lerarentekort, maar op websites als www.wordleraar.nl of www.werkeninhetonderwijs.nl staan echt maar heel weinig vacatures.
Christine, op www.onderwijsvacaturebank.nl en www.volkskrantbanen.nl zijn veel onderwijsvacatures te vinden. Vooral die eerste is aan te bevelen.

@ Baba-O-Riley: Bedankt voor je aanmoedigingen! Vandaag was erg gezellig om kennis te maken met al mijn nieuwe collega's (Het zijn er alleen zo veel). Ben zeer leuk ontvangen. Was ook leuk om een sectievergadering met de wiskunde docenten mee te maken. Wiskunde docenten zijn hele eigenaardige mensen, maar dat wisten jullie natuurlijk al !
  maandag 23 augustus 2004 @ 19:55:25 #281
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21493065
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 19:19 schreef Meester_Kuijpie het volgende:

@ Baba-O-Riley: Bedankt voor je aanmoedigingen! Vandaag was erg gezellig om kennis te maken met al mijn nieuwe collega's (Het zijn er alleen zo veel).
Denk ook maar niet dat je ze allemaal bij naam zult kennen aan het einde van het schooljaar
quote:
Ben zeer leuk ontvangen. Was ook leuk om een sectievergadering met de wiskunde docenten mee te maken. Wiskunde docenten zijn hele eigenaardige mensen, maar dat wisten jullie natuurlijk al !
Nou, een goed begin is het halve werk. Nu nog de eerste confrontatie met je "schatjes"
.
pi_21493222
Ik begin woensdag ook weer, vandaag sectievergadering e.d. gehad. Het is dit jaar wel een stuk vertrouwder om te starten, vorig jaar was ik nieuw, kende noch collega's noch leerlingen, wist de weg niet etc. Nu zijn alleen mijn brugklassen nieuw en een vierde klas die ik vorig jaar niet heb gehad. En die vijftien nieuwe collega's. Da's al een stuk overzichtelijker

Heb er op zich wel zin in, zie alleen wat op tegen het vroege opstaan weer
pi_21493781
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 19:55 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Denk ook maar niet dat je ze allemaal bij naam zult kennen aan het einde van het schooljaar
Alle nieuwe docenten krijgen een smoelenboek met daarin alle collega's en ik krijg ook nog foto's van de leerlingen waar ik les aan geef. Da's maar goed ook, ik ben niet zo'n ster in namen onthouden.
  maandag 23 augustus 2004 @ 20:47:36 #284
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21494410
Belangrijkste is dat je de leerlingen kent. Die docenten, dat komt nog wel.. Het is altijd irritant als je een leerling moet aanspreken met: "Uhh.. jij met die witgestreepte trui..." Maar niet elke les namen gaan oefenen, want dat is voor de leerlingen zó vervelend
.
  dinsdag 24 augustus 2004 @ 10:03:52 #285
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_21502844
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 20:47 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Belangrijkste is dat je de leerlingen kent. Die docenten, dat komt nog wel.. Het is altijd irritant als je een leerling moet aanspreken met: "Uhh.. jij met die witgestreepte trui..." Maar niet elke les namen gaan oefenen, want dat is voor de leerlingen zó vervelend
Eén van mijn leraren kan ook geen namen onthouden. Maar hij noemt iedereen Jaap of Marie, of bedenkt bijnamen als "krullie" (voor iemand met krullen) of "zachte g" (voor iemand uit limburg). Gek genoeg weet hij wel altijd zonder verwarring voor elkaar te krijgen dat iedereen weet wie hij bedoelt.
Maargoed, het is natuurlijk beter om de namen te weten al wordt het wel ellendig als je dubbele namen in de klas hebt.
Is het trouwens als leraar lastig om je "om te laten scholen" zodat je les kunt gaan geven in een ander vak?
pi_21503461
ik weet niet hoe moeilijk het is Christine, ik denk trouwens wel, weet ik niet zeker, dat je van de IBG nog een tegemoetkoming kan krijgen..

Ik ben wel van plan om er straks een bevoegdheid bij te halen, maar ik ga er nu bewust nog niet achteraan, ik heb de neiging teveel te willen doen en zo mezelf over de kop te werken...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  dinsdag 24 augustus 2004 @ 10:49:13 #287
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_21503616
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2004 10:41 schreef teigan het volgende:
ik weet niet hoe moeilijk het is Christine, ik denk trouwens wel, weet ik niet zeker, dat je van de IBG nog een tegemoetkoming kan krijgen..

Ik ben wel van plan om er straks een bevoegdheid bij te halen, maar ik ga er nu bewust nog niet achteraan, ik heb de neiging teveel te willen doen en zo mezelf over de kop te werken...
Werk jij als leraar nu?
Ik heb diverse opties gevonden waarbij je óf betaald krijgt, óf een tegemoetkoming. Op dit moment lijkt de kopopleiding mij het handigst, omdat mijn vriend en ik dan tegelijkertijd klaar zijn met studeren, en dan allebei in het onderwijs aan de slag kunnen. We zien het allemaal wel
pi_21503698
Ik start dit jaar met de 2egraads lerarenopleiding Engels aan de Fontys in Sittard. Ik ben eigenijk door mijn interesse in de engelse taal bij deze studie beland en heb daarna pas interesse gekregen in het vak leraar. Mijn voornaamste overwegingen zijn ook: Leuk nuttig werk, meer vrije tijd en toch redelijk betaald en de mogelijkheid om ernaast nog iets anders te doen. Natuurlijk weet ik dat ook dit vak zo zijn nadelen heeft, maar het lijkt me een stuk interessanter dan een baan in het bedrijfsleven.

Het leukste lijkt mij lesgeven op een middelbare school (HAVO/VWO) omdat ik daar zelf de beste herinneringen aan heb. Maar hoe het er vanaf de andere kant van de klas uitziet zal ik de komende jaren wel uitvinden.
pi_21503734
quote:
Op maandag 23 augustus 2004 20:47 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Belangrijkste is dat je de leerlingen kent. Die docenten, dat komt nog wel.. Het is altijd irritant als je een leerling moet aanspreken met: "Uhh.. jij met die witgestreepte trui..." Maar niet elke les namen gaan oefenen, want dat is voor de leerlingen zó vervelend
O ow, dat wordt nog wat, ik ben niet zo geweldig met namen dus zal ik op een andere manier moeten oefenen.
  dinsdag 24 augustus 2004 @ 14:27:53 #290
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_21508373
Vandaag had ik de intro voor Maatschappijleer tweede graads.

Waarom ik dit wil doen? Lesgeven vind ik leuk. Ik heb een half jaar PABO gedaan alleen wil ik les geven aan oudere kinderen en maatschappijleer vind ik een enorm gaaf vak. Het is een combi van al mijn favoriete vakken dus de keus was snel gemaakt.

Dinsdag begin ik en ik ben erg benieuwd.

Stage hoef ik pas over 10 weken te lopen.

Ow en ik doe het aan de EFA. (educatieve faculteit amsterdam)

[ Bericht 4% gewijzigd door Silmarwen op 24-08-2004 14:40:05 ]
  dinsdag 24 augustus 2004 @ 14:41:07 #291
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21508680
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2004 10:56 schreef Evil_Jur het volgende:
O ow, dat wordt nog wat, ik ben niet zo geweldig met namen dus zal ik op een andere manier moeten oefenen.
Meestal krijg je wel een lijst met foto's.
.
pi_21509642
quote:
ik denk trouwens wel, weet ik niet zeker, dat je van de IBG nog een tegemoetkoming kan krijgen..
Jazeker, voor de lerarenopleiding krijg je een tegemoetkoming van de IB Groep.

Zie http://www.ib-groep.nl/st(...)=1000004457&sid=3312

" Tegemoetkoming leraren

Als u als student, zij-instromer of contractant een lerarenopleiding of een pabo-opleiding in het hoger onderwijs volgt, kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming leraren.

De tegemoetkoming leraren bestaat uit een tegemoetkoming in het cursus- of collegegeld en een tegemoetkoming in de schoolkosten. Voor het studiejaar 2004–2005 gelden de volgende bedragen:
tegemoetkoming in het cursus- of collegegeld: 567,23
tegemoetkoming in de schoolkosten: 608,64 "
pi_21511087
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2004 10:49 schreef Christine het volgende:

[..]

Werk jij als leraar nu?
Ik heb diverse opties gevonden waarbij je óf betaald krijgt, óf een tegemoetkoming. Op dit moment lijkt de kopopleiding mij het handigst, omdat mijn vriend en ik dan tegelijkertijd klaar zijn met studeren, en dan allebei in het onderwijs aan de slag kunnen. We zien het allemaal wel
Ik ben op dit moment nog aan het studeren, ik ben na 4 jaar studie omgeschakeld naar de bachelor-master systeem, omdat ik dan een master education kon volgen en ik minder onderzoek ed hoef te doen, aangezien ik daar nu toch wel op ben uitgekeken..

Als alles goed gaat begin ik in januari als LIO scheikunde op een school hier in de stad(Grunn)
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
  woensdag 25 augustus 2004 @ 15:23:19 #294
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21534887
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2004 10:54 schreef Evil_Jur het volgende:
Ik start dit jaar met de 2egraads lerarenopleiding Engels aan de Fontys in Sittard
Ooojeee... succes .
Ik hoop van ganser harte dat het daar nu beter geregeld is dan bij mij destijds. Dat was een ramp.
quote:
Het leukste lijkt mij lesgeven op een middelbare school (HAVO/VWO) omdat ik daar zelf de beste herinneringen aan heb. Maar hoe het er vanaf de andere kant van de klas uitziet zal ik de komende jaren wel uitvinden.
In het eerste jaar ga je al meteen op stage. Wordt gezellig
.
pi_21536073
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2004 15:17 schreef Meester_Kuijpie het volgende:

[..]

Jazeker, voor de lerarenopleiding krijg je een tegemoetkoming van de IB Groep.

Zie http://www.ib-groep.nl/st(...)=1000004457&sid=3312

" Tegemoetkoming leraren

Als u als student, zij-instromer of contractant een lerarenopleiding of een pabo-opleiding in het hoger onderwijs volgt, kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming leraren.

De tegemoetkoming leraren bestaat uit een tegemoetkoming in het cursus- of collegegeld en een tegemoetkoming in de schoolkosten. Voor het studiejaar 2004–2005 gelden de volgende bedragen:
tegemoetkoming in het cursus- of collegegeld: 567,23
tegemoetkoming in de schoolkosten: 608,64 "
Dit geldt dus niet als je al gewoon Stufi krijgt?
pi_21541934
quote:
Op woensdag 25 augustus 2004 16:19 schreef Evil_Jur het volgende:
Dit geldt dus niet als je al gewoon Stufi krijgt?
Dit geldt niet als je gewone sudiefinanciering krijgt. Dit geldt bijvoorbeeld voor zij-instromers en deeltijdopleidingen.

Mijn eerste lesdag zit erop!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Leuke leerlingen, hoop dat het een gezellig jaar gaat worden.
Had al meteen een huilend kind in de brugklas (kwam niet door mij hoor). De jongen zijn oma was gisteren overleden. Was heel erg sneu. Ik had het heel erg met hem te doen.
  woensdag 25 augustus 2004 @ 21:37:29 #297
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_21543405
Heeft niemand ervaring met het doceren van Maatschappijleer?

Lijkt me intressant om te lezen hoe het nu daadwerkelijk is om dat vak te geven
  woensdag 25 augustus 2004 @ 21:46:48 #298
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21543665
quote:
Op woensdag 25 augustus 2004 20:43 schreef Meester_Kuijpie het volgende:
Mijn eerste lesdag zit erop!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Leuke leerlingen, hoop dat het een gezellig jaar gaat worden.
Haha, leuk
De eerste week zijn ze nog wel lief en leuk. Maar pas op: ze gaan je uitproberen. Je weet nu nog niet wie de "rotjochies" in de klas zijn. Wees op je hoede! (Enne.. ik zeg nu wel "rotjochies", maar dat bedoel ik eigenlijk niet zo. Je moet ze weten te raken). Tot de herfstvakantie gewoon even de teugels strak houden, want als je meteen als de popie-jopie vent gaat beginnen, walsen ze ongenadig over je heen. Weet dat je respect krijgt níet door de leuke meester uit te hangen, maar door consequent en rechtvaardig te zijn.
Zal ook wel een heel gezellig jaar worden denk ik. Hou ons op de hoogte
quote:
Had al meteen een huilend kind in de brugklas (kwam niet door mij hoor). De jongen zijn oma was gisteren overleden. Was heel erg sneu. Ik had het heel erg met hem te doen.
Die dingen horen er bij.
quote:
Op woensdag 25 augustus 2004 21:37 schreef Silmarwen het volgende:
Heeft niemand ervaring met het doceren van Maatschappijleer? Lijkt me interessant om te lezen hoe het nu daadwerkelijk is om dat vak te geven
Een collega van me die dat vak geeft doet vooral veel projecten en springt in op de actualiteit. Hij praat veel met de leerlingen over allerlei onderwerpen, zoals drugsgebruik, de problematiek rond Lonsdale, etc. Hijzelf vindt het een fijn vak om te geven, omdat hij veel vrijheid in heeft om het programma zélf in te vullen. Afgelopen jaar heeft hij o.a. leerlingenverkiezingen georganiseerd, i.c.m. het vak geschiedenis.

[ Bericht 21% gewijzigd door Baba-O-Riley op 25-08-2004 22:02:20 ]
.
  woensdag 25 augustus 2004 @ 22:08:26 #299
14376 BlaatschaaP
Elephant of joy.
pi_21544225
Ja, nu vraag ik me eigenljik ook af of hier docenten/studenten Geschiedenis zijn. En zoja: Wat vinden jullie ervan? Ervaringen? Anekdotes? Alles? Ik ben namelijk heel benieuwd .
  woensdag 25 augustus 2004 @ 23:41:09 #300
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_21546778
quote:
Op woensdag 25 augustus 2004 21:46 schreef Baba-O-Riley het volgende:


Een collega van me die dat vak geeft doet vooral veel projecten en springt in op de actualiteit. Hij praat veel met de leerlingen over allerlei onderwerpen, zoals drugsgebruik, de problematiek rond Lonsdale, etc. Hijzelf vindt het een fijn vak om te geven, omdat hij veel vrijheid in heeft om het programma zélf in te vullen. Afgelopen jaar heeft hij o.a. leerlingenverkiezingen georganiseerd, i.c.m. het vak geschiedenis.
Dat lijkt mij nu ook zo fijn omdat dit vak niet vast is. De maatschappij verandert constant dus het vak ook. Het lijkt mij juist zo intressant om steeds op die actualiteiten in te springen en discussies te voeren met leerlingen.

Voor mijn gevoel is dit het vak met de meeste vrijheden en dat spreekt mij enorm aan.

Op de intro hoorde ik ook meteen "Neem een abbonement op een krant!", wat wel te verwachten is natuurlijk.

Maar bij de leraren opleiding kun je 4 "eindstromingen" kiezen. Verdieping in maatschappijleer, economie, geschiedenis of aardrijkskunde. Ik weet nog niet waar ik voor ga kiezen, maar ik weet al wel dat ik hierna nog een jaar uni wil doen voor eerste graads, zodat je een breder spectrum aan leerlingen hebt.

VMBO of HAVO/VWO lijkt mij namelijk enorm verschillend. Eerder in dit topic zag ik een mooie uitspraak hierover die ik zeer passend vind. Dat je vmbo'ers meer moet motiveren en dat er in de havo/vwo groepen weer meer wat diepgang zit qua theorie. Het lijkt me leuk dit te combineren.
  donderdag 26 augustus 2004 @ 12:38:26 #301
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_21554392
quote:
Op woensdag 25 augustus 2004 23:41 schreef Silmarwen het volgende:
VMBO of HAVO/VWO lijkt mij namelijk enorm verschillend. Eerder in dit topic zag ik een mooie uitspraak hierover die ik zeer passend vind. Dat je vmbo'ers meer moet motiveren en dat er in de havo/vwo groepen weer meer wat diepgang zit qua theorie. Het lijkt me leuk dit te combineren.
Het is allebei hartstikke leuk ja, maar het motiveren is niet direct het "leuke" aan VMBO-ers. Ze zijn gewoon hartstikke spontaan, en als je hun respect hebt, doen ze álles voor je. Mensen van havo en atheneum zijn meestal wat gereserveerder - niet dat dit een negatief punt is. Ik zal een voorbeeldje geven: een leerling was een beetje rumoerig, dus ik had die even stevig de wacht aangezegd in de les. Naderhand loop ik naar de docentenkamer, komt-ie naast me lopen: "Meneer? Sorry hè, dat ik vandaag zo vervelend was, het was eigenlijk niet m'n bedoeling". Je kunt gewoon heerlijk met die leerlingen flauwekul uithalen. Op ons survivalkamp was er een rustpunt langs een riviertje... Uiteindelijk stond ik tot m'n knieën in het water een watergevecht te houden.

De combinatie vmbo/vwo is wel aardig ja. Ik heb het zelf een jaar gedaan, en het enige nadeel wat ik zag was dat ik bij vmbo alles opeens "te moeilijk" aan het uitleggen was, en bij vwo had ik de neiging om alles "te simpel" uit te leggen. De afwisseling was wel heel fijn.
.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')