abonnement Unibet Coolblue
pi_20123171
quote:
Zweden door naar kwartfinales


Zweden heeft zich dinsdagavond in groep C geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Portugal. Het onderlinge duel tussen Zweden en Denenmarken eindigde in Porto in 2-2. Ibrahimovic speelde de hele wedstrijd, maar kon slechts een enkele keer gevaarlijk worden. De spits scoorde niet.

Door de uitslag van Zweden - Denenmarken was de uitslag van het duel tussen Italië en het al uitgeschakelde Bulgarije (2-1) niet meer van belang.

Groepswinnaar Zweden speelt zaterdag in Faro/Loul‚ in Estadio Algarve tegen de nummer twee van groep D. Dat is Duitsland, Nederland of Letland. Denemarken, de nummer twee van groep C, speelt zondag in de kwartfinales tegen Tsjechië in Porto.
Bron: Ajax.nl
pi_20123206
quote:
Ajacieden unaniem over winst Oranje

Alle tien voorspellers van Ajax denken dat Oranje woensdagavond de Letten zal verslaan. Negen van hen verwachten winst of gelijkspel in de andere poulewedstrijd, zodat Nederland doorgaat naar de kwartfinale. Alleen Julien Escudé denkt dat De Duitsers te sterk zulen zijn voor de Tsjechen.

Marco van Basten voorspelt een heuse 'walk-over' van de Hollanders. Voor de grootste uitslag van het toernooi zal Nederland verantwoordelijk zijn: met 6-0 worden de Letten naar huis gestuurd. Daniël de Ridder denkt aan evenveel goals, maar hij gunt de Letten de spreekwoordelijke eer van een doelpunt: 5-1. Sander Boschker en Victor Sikora voorspellen een 4-0 overwinning, Escudé verwacht dat Oranje met 3-1 te sterk zal zijn. Ronald Koeman en John van 't Schip gaan uit van 3-0, Yannis Anastasiou, John O'Brien en Maarten Stekelenburg denken dat het bij 2-0 ophoudt.

De drie trainers, Van 't Schip, Marco van Basten en Koeman, alsmede Sikora, Daniël de Ridder en Boschker denken dat Duitsland en Tsjechië vanavond in evenwicht zullen zijn. Stekelenburg, O'Brien en Anastasiou zien Tsjechië winnen. In al deze gevallen plaatst Nederland zich voor de kwartfinale. Volgens Escudé krijgt de avond voor de Nederlanders niet zo'n goede afloop: 2-0 voor Duitsland.

Maar toen deze Ajacieden een week of drie geleden de poule invulden had geen van hen verwacht dat Oranje afhankelijk zou zijn van de Duitsers en Tsjechen. Ook Escudé niet, want alle tien zijn ook unaniem in hun verwachting dat Nederland een van de twee landen in poule D is die doorgaat naar de volgende ronde. Laten we hopen dat de Ajacieden gelijk krijgen.
Bron: Ajax.nl
pi_20126754
quote:
Advocaat evenaart tegen Letland Michels


Dick Advocaat werkte bij de KNVB als assistent van Rinus Michels, hetgeen hem de bijnaam de Kleine Generaal opleverde. De leerling heeft zijn meester geëvenaard. De huidige bondscoach zit tegen Letland voor de 53-ste keer op de bank bij het Nederlands elftal.

Michels kwam in vier afzonderlijke periodes tot zijn 53 interlands als bondscoach. Op 27 maart 1974 zat hij voor het eerst op de bank bij het Nederlands elftal. Tegen Oostenrijk werd het 1-1. Na de WK-finale tegen West-Duitsland was het KNVB-dienstverband afgelopen.

Tien jaar later keerde Michels kortstondig terug op de bank van Oranje. De Generaal, die in Zeist werkte als manager technische zaken, ging aan de slag als vervanger van de opgestapte Kees Rijvers. Begin 1985 staakte hij zijn werkzaamheden wegens een hartoperatie.

In 1986 hervatte Michels zijn werkzaamheden als zijn opvolger Leo Beenhakker vertrokken is naar Real Madrid. Onder zijn leiding veroverde Nederland in Duitsland de Europese titel. Na het mislukte WK in 1990 begon Michels aan zijn vierde periode als bondscoach. Die eindigde in 1992 in de halve EK-finale, waarin Denemarken na strafschoppen won.

Na het EK gaf Michels het roer over aan zijn assistent Advocaat. De Kleine Generaal begon met een nederlaag tegen Italië, dat de vriendschappelijke interland met 3-2 won. De 5-0 winst in het EK-kwalificatieduel met Luxemburg was de afsluiting van zijn eerste fase als bondscoach. Advocaat koos voor een aanbod van PSV.

In 2002 keerde Advocaat als opvolger van Louis van Gaal terug bij de KNVB. Zijn eerste wedstrijd, tegen Engeland, eindigde in een 1-1 gelijkspel. Mogelijk is Letland zijn laatste tegenstander in zijn hoedanigheid als bondscoach.

Opvallend genoeg ontlopen de resultaten van het Nederlands elftal onder Michels en Advocaat elkaar nauwelijks. Alleen het aantal doelpunten voor vertoont een opvallende afwijking, waarbij Advocaat vooral 'scoorde' in zijn eerste periode.



* = De genoemde datum staat voor het laatste resultaat van het Nederlands elftal onder de Haagse bondscoach. Advocaat heeft nog een contract tot 2006 bij de KNVB.
Bron: VI.nl
pi_20132613
quote:
Trotse Grieke schenken helden één miljoen

Voor Griekenland kan het EK na de plaatsing voor de kwartfinale niet meer stuk. De Grieken zijn zo in hun nopjes met de prestatie van hun team dat de spelers een premie van één miljoen euro krijgen, zo liet staatssecretaris van Sport Giorgos Orfanos weten.

'Het voetbalteam heeft alle Grieken trots gemaakt', legde Orfanos uit. Mocht de ploeg van bondscoach Otto Rehhagel het EK zelfs winnen, dan kunnen de spelers nog een miljoen extra innen. Maar dan moeten de Grieken eerst in de kwartfinale afrekenen met de grote favoriet Frankrijk.
Bron: VI.nl
pi_20133926
quote:
Galásek met negen nieuwe Tsjechen in basis


Karel Brückner neemt geen risico. De Tsjechische bondscoach haalde flink de bezem door zijn basiselftal en laat slechts twee spelers die tegen Nederland in de basis stonden, beginnen aan het duel met Duitsland.

Brückner had al aangekondigd enkele grote spelers rust te gunnen met het oog op de kwartfinales. De 63-jarige trainer gunt alleen Tomás Galásek en Martin Jiránek een basisplaats. Alle andere Tsjechen die zaterdag aan de aftrap stonden tegen Oranje, beginnen op de bank.

Bij de Duitsers is er toch een verrassing waar te nemen in de opstelling. Bondscoach Rudi Völler kiest voor een behoudender strategie dan tegen Letland, maar weigert net zo voorzichtig te beginnen als tegen Nederland.

Kevin Kuranyi begint als enige aanvaller, in de rug gesteund door Michael Ballack. Op het middenveld stelt hij Bernd Schneider, Dietmar Hamann, Bastian Schweinsteiger en Torsten Frings op.
Bron: VI.nl
pi_20133953
quote:
Oranje: De Boer en Reiziger nieuw, Cocu speelt


Dick Advocaat heeft geen verrassingen uit de hoge hoed getoverd wat betreft de elf die starten tegen Letland. Frank de Boer vervangt de geblesseerde Wilfred Bouma en Michael Reiziger speelt in plaats van de geschorste John Heitinga.

Phillip Cocu, over wiens inzetbaarheid gisteren nog twijfels waren, is fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen in Braga. Arjen Robben behoudt zijn plaats in de basis, net als Clarence Seedorf.

Opstelling Oranje: Van der Sar; Reiziger, Stam, De Boer, Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu, Davids; Van der Meyde, Van Nistelrooy, Robben.

Opstelling Letland: Kolinko, Isakovs, Zemlinskis, Stepanovs, Blagonadezdins; Bleidelis, Lobanovs, Astafjevs, Rubins; Prohorenkovs, Verpakovskis.
Bron VI.nl
pi_20140689
quote:
'Het enige dat ontbrak waren doelpunten'


De teleurstelling was groot bij Rudi Völler en Michael Ballack, die precies wisten waar het die Mannschaft aan ontbrak: Tore.

'We hadden grote kansen en hebben een goede tweede helft gespeeld, maar het enige waar het aan ontbrak waren de doelpunten', berustte bondscoach Völler in de uitschakeling van zijn ploeg, door de 2-1 nederlaag tegen Tsjechië. De Duitsers speelden een sterke tweede helft, maar misten een handvol grote kansen.

'Het is de laatste twee jaren al een groot probleem dat we niet scoren. Ook tegen de kleine landen scoren we niet. We werken harder, we lopen meer, maar we scoren niet. Vandaag ook. Nu krijgen we een counter tegen en gaat de bal er bij de Tsjechen wel in.'

'Het is heel erg teleurstellend, want ik heb er altijd in geloofd dat het ons zou lukken. Maar het is niet zo erg als vier jaar geleden, tijdens het vorige EK.'

'We maken geen doelpunten', wees uitblinker Michael Ballack het manco van de Duitsers aan. 'We hebben veel kansen gehad. We hebben de laatste jaren slechter gespeeld dan tijdens dit toernooi, maar het lukte niet. De Tsjechen speelden met hun tweede elftal en toch slagen we er niet in om van ze te winnen.'

'Iedereen heeft hard gewerkt, maar het was niet genoeg. Men kan die Mannschaft helemaal niets verwijten. We hebben ons best gedaan, maar het was niet voldoende.'
Bron: VI.nl
pi_20140711
quote:
'Fantastisch, dit verdienen we gewoon!'


Heel Oranje jubelde na afloop van de verlossende laatste wedstrijd in Poule D. Ook de spelers waren lyrisch in hun eerste reactie en bedankten de 'Tsjechische vrienden' nadrukkelijk.

'Dit is een fantastische dag. Alles zit mee, je wint zelf gewoon én Tsjechië klopt Duitsland', hijgde Ruud van Nistelrooy opgetogen voor de camera's van de NOS. 'Fantastisch, fantastisch, dit verdienen we gewoon! We zijn Tsjechië dankbaar.'

Ook Phillip Cocu vergat de redders van Oranje niet. 'We bedanken onze Tsjechische vrienden voor de zege op Duitsland. Dit is gigantisch. We zijn op de goede weg zo en hebben op deze manier een goede kans om verder te gaan.'

Ook Arjen Robben ziet het Nederlands elftal nog wel verder komen. 'De Duitsers hadden het geluk nu eens niet mee, gelukkig. Wij moeten ons focussen op ons spel op weg naar de finale', sprak de linksbuiten hoopvol.
Bron: VI.nl
pi_20140769
quote:
Milan Baros en Tsjechen killen Duitsland


Nederland vreesde voor de Tsjechische B-ploeg, maar de reserves van Karel Brückner kweten zich met verve van hun taak en klopten de Duitsers.

In de 77ste minuut viel de bevrijdende treffer. De Tsjechen counterden, Milan Baros passeerde doelman Oliver Kahn in twee keer en hielp zo zijn ploeg aan een 2-1 voorsprong. Daarmee bevrijdde Baros het Nederlands elftal, maar vooral zijn eigen ploeg. Want na een redelijk probleemloze eerste helft stonden de Tsjechen in de tweede helft een half uur lang onder grote Duitse druk.

In die eerste 45 minuten maakten de Tsjechen het spel, ook al waren Tomás Galásek en Martin Jiranek de enige basisspelers die tegen het Nederlands elftal ook aan de aftrap hadden gestaan. Duitsland speelde zoals het altijd lijkt te spelen: achterover leunen, de tegenstander het spel laten maken en zelf hopen op een scherpe uitval. En volgens dat scenario voltrok zich ook het eerste half uur.

De Duitsers hadden nog geen uitgespeelde kans gehad, of een geslaagde poging ondernomen, maar toen Michael Ballack in de 21ste minuut met zijn linker uithaalde, was het wel direct raak. Na geknoei van Jaroslav Plasil belandde de bal via Bernd Schneider en Bastian Schweinsteiger bij de middenvelder van Bayern München, die met een prachtige volley vanaf twintig meter doelman Jaromir Blazek klopte.



Tsjechië B rechtte echter de rug en kwam op het half uur langszij. Marek Heinz (foto) krulde een vrije trap vanaf twintig meter onhoudbaar achter doelman Oliver Kahn. Het was de verdiende gelijkmaker voor de beter spelende Tsjechen.

Maar in de tweede helft wankelde de ploeg van Brückner. Duitsland voerde de druk hoog op, wat ook de opdracht was van bondscoach Völler: zijn Mannschaft moest moediger spelen. Met jongeling Lukas Podolski als joker creëerden de Duitsers een flinke handvol gevaarlijke kansen. Ballack raakte de paal, Blazek keerde met kunst- en vliegwerk enkele inzetten van Schneider en Podolski, invaller Tomás Hubschmann haalde zelfs nog een kopbal van Christian Wörns van de doellijn.

Brückner besloot zijn B-elftal te hulp te schieten en bracht vaste waarden Karel Poborsky en Milan Baros halverwege de tweede helft in het veld. En het was diezelfde Baros die in de 77ste minuut de Tsjechen naar de 2-1 en de Nederlanders naar de kwartfinales schoot.
Bron: VI.nl
pi_20140833
quote:
Eindstand Poule D: Tsjechië en Oranje.

Bron: VI.nl
pi_20140894
quote:
Advocaat: 'Dit was een heel emotioneel duel'


Bondscoach Dick Advocaat maakte zich na het laatste fluitsignaal uit de voeten en vierde zijn feestje in de catacomben. 'Het was een heel emotionele wedstrijd voor ons allemaal. Er is zeer positief gereageerd door de hele groep', meende Advocaat tegenover de NOS.

'Ik ben zeer tevreden over de concentratie die de spelers hebben opgebracht. Complimenten voor de discipline van de jongens. We moeten nu tegen Zweden en normaal gesproken moet je die wedstrijd op papier ook kunnen winnen.'

Advocaat kwam desgevraagd ook nog even terug hoe hij persoonlijk was benaderd na de eerste twee duels. 'Er is een teneur neergezet door een aantal mensen die volgens mijn normen en waarden veel te ver gaat. Stenigen en ophangen... pfff. Er is veel te veel op de man gespeeld. Ik vind dat je objectief moet blijven.'
Bron: VI.nl
pi_20140948
quote:
Nederland doet zijn werk en bedankt Tsjechië


Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Zelf had Oranje niet veel moeite met Letland en won het met 3-0. Maar nog belangrijker, Tsjechië B nekte Duitsland, waardoor het Nederlandse feest in Braga kon beginnen.

Virtueel was Nederland een half uur uitgeschakeld. Maar toen Oranje op voorsprong kwam, maakte Tsjechië de achterstand goed. En toen Oranje de overwinning veiligstelde, bezorgde een speler van Tsjechië's A-team de verlossing.

Oranje had bij de twee doelpunten overigens niet over geluk te klagen. Bij de strafschop in de 27ste minuut was de overtreding - als het er al één was - buiten het strafschopgebied. En bij de 2-0 stond Van Nistelrooy buitenspel.

Kim Milton Nielsen en zijn assistenten waren Oranje echter goedgezind. Edgar Davids lokte de penalty uit toen hij op links eerst Mihails Zemlinskis door zijn benen speelde en vervolgens Vitalijs Astafjevs de pas afsneed.

Dankzij zijn val binnen de zestien mocht Van Nistelrooy aanleggen van elf meter. De Letse doelman Aleksandr Kolinko koos voor de hoek waar Van Nistelrooy vrijwel standaard schiet. Maar Oranje's spits verraste en schoof de bal in de andere hoek: 1-0.

Nog geen tien minuten later bracht Clarence Seedorf de bal uit een vrije trap voor het doel. Phillip Cocu dook vrij bij de tweede paal op en kopte terug op Van Nistelrooy, die in eerste instantie buitenspel stond maar in tweede instantie de 2-0 mocht binnenkoppen.



In de tweede helft startte Nederland slecht en Letland kon daardoor drie keer gevaarlijk worden. Andrej Rubins en Valentins Lobanovs schoten venijnig maar wisten het doel niet te vinden, al leek Edwin van der Sar zo goed als geklopt.

Daarna nam Nederland het initiatief over en was het vooral Van Nistelrooy die kansen kreeg. De man met vier goals op het EK slaagde er niet in Kolinko voor een derde keer te passeren. Waarna het offensiefje wegebde en het vooral luisteren was naar reacties vanuit het publiek.

De Oranje-fans bleken goed op de hoogte van de tussenstand bij Duitsland-Tsjechië. Lange tijd spande het erom. Met de 1-1 in Lissabon was Nederland door maar bij een Duitse treffer, die in de lucht hing, zou de ploeg van Dick Advocaat alles voor niets hebben gedaan.

De verlossing kwam toen de Tsjechen tegen de verhouding in op een 2-1 voorsprong kwamen. Invaller Milan Baros schoot Oranje met zijn derde doelpunt in zijn derde EK-duel op rij naar de kwartfinale. Dat invaller Roy Makaay in Braga nog 3-0 maakte voor Nederland, vergrootte de feestvreugde des te meer.
Bron: VI.nl
pi_20141884
quote:
Nieuwe top 3: De Boer, Sar en Overmars


Na de 3-0 overwinning op Letland vormen drie van de huidige internationals de top drie van meest ervaren Oranje-spelers.

Frank de Boer staat intussen op 111 interlands. Al sinds 15 november 2000 is de verdedigende helft van de voetballende tweeling recordinternational van het Nederlands elftal. Destijds passeerde hij Aron Winter.

Diezelfde Winter is tijdens het EK door twee andere spelers voorbijgestreefd. Edwin van der Sar voegde drie wedstrijden aan zijn totaal toe en is de nummer twee met 87 caps. Marc Overmars volgt op twee interlands.

Van het drietal hebben De Boer en Overmars aangekondigd om na het EK een punt achter hun interlandloopbaan te zetten. Van der Sar heeft zich nog niet uitgesproken over zijn Oranje-toekomst.

Bron: VI.nl
pi_20143137
quote:
Van Nistelrooy in Top 10 Oranje-topscorers


Met zijn twee doelpunten tegen Letland heeft Ruud van Nistelrooy zich bij de tien beste schutters van het Nederlands elftal geschaard.

Van the Man deed zijn bijnaam woensdag in Braga eer aan, al had hij wel wat hulp nodig. In de openingsfase aarzelde hij nog alleen voor doelman Aleksandr Kolinko, maar vanaf de strafschopstip was Van Nistelrooy zeer koel. En toen Phillip Cocu niet veel later de bal teruglegde, was de Brabantse topscorer zeer attent.

Van Nistelrooy voerde zijn totaal op tot achttien doelpunten in dienst van het Nederlands elftal. Daarmee neemt hij de tiende plaats in op de topscorerslijst. Nummer negen, Leen Vente, is met negentien goals binnen handbereik. Maar nummer acht, Marco van Basten, lijkt voorlopig nog niet te achterhalen: 24 doelpunten.

Topscorer is nog altijd Patrick Kluivert, die veertig keer voor Oranje scoorde. Hij had daar 79 wedstrijden voor nodig. Van Nistelrooy maakte zijn achttien goals in 36 wedstrijden. Qua gemiddelde ontlopen beide 27-jarige spitsen elkaar dus niets.

Bron: VI.nl
pi_20147731
quote:
'De angst won het van de vaderlandsliefde'


'Een schande! Schaam jullie!' Bild doet het altijd met een schep zout, maar ook de andere Duitse media likken de wonden van het 'schandelijke' afscheid.

'Terugreis donderdag. Dat liet zich niet verhinderen. Met de beste wil van de wereld niet. Veel te stroperig speelde de Duitse nationale ploeg', schrijft Die Welt, die tot een simpele doch pijnlijke conclusie komt. 'Het Duitse voetbal is niet goed genoeg meer om tot de internationale voorhoede te behoren.'

'De droom is uit, aan gruzelementen door een Tsjechische tweede ploeg', aldus Süddeutsche Zeitung, die zag dat bij de Duitse ploeg in de eerste helft 'de angst het won van vaderlandsliefde'. 'Rudi Völler volgde vanaf de zijlijn de ondergang van zijn getrouwen tandenknarsend. Zijn missie eindigde bij dit EK zoals hij die na het laatste van 2000 begonnen was: Met knock-out in de voorronde-knock tegen de tweede garnituur van een vermeende mindere.'

'De nummer twee van het WK Duitsland heeft op blamerende wijze afscheid genomen van het EK. Twee jaar voor het WK in eigen land een nieuw sportief dieptepunt', schrijft Frankfurter Algemeine Zeitung. 'Ook een half uur durende stormloop na rust kan niet wegnemen dat het team van Rudi Völler verdiend voortijdig de terugreis kan maken.'

Zoals gebruikelijk laat Bild minder ruimte voor nuance. 'Sinds acht jaar hebben we geen EK-wedstrijd meer gewonnen. Een schande! Schaam jullie, mislukkingen! Dit heerlijke EK, zonder ons. Hoe vaak hebben we bij het zien van wedstrijden van Engeland of Zweden wel niet gedacht: Is dit een andere sport? Waarom laat niemand van onze jongens eens een combinatie over drie, vier schijven zien?'

'Zo doet men dat, Duitsland! We konden de Letten niet pletten. Maar Holland nam de outsider in de mangel', aldus Bild. 'Holland staat in de kwartfinale en lacht ons uit. Zoals altijd zongen de fans: "Schade Deutschland, alles ist voorbei". O, wat is dat zuur.'

Bild heeft de jacht op de Duitse bondscoach Völler al geopend: 'Rudi, dat was het! Ook voor jou? Misschien doet Hitzfeld het beter', bloklettert het boulevardblad.

Frankfurter Algemeine Zeitung heeft een scenario voor de wisseling van de wacht al klaar liggen. De beschikbare Ottmar Hitzfeld en zijn trouwe assistent Michael Henke nemen de plaats in van het huidige technische duo Völler en Skibbe. De laatste neemt de baan over van Uli Stieleke, die met Jong Duitsland weinig uitrichtte op het jeugd-EK in eigen land. En Völler keert terug bij Bayer Leverkusen, waar hij het werk van de opgestapte manager Reiner Calmund overneemt.
Bron: VI.nl
pi_20147760
quote:
Rudi Völler houdt het voor gezien


Zijn dienstverband bij de Duitse bond liep nog tot en met het WK in 2006, maar Rudi Völler levert per direct zijn contract in. 'We betreuren de beslissing, maar moeten die accepteren.'

'Ik zal terugtreden uit mijn functie'. Met die woorden opende Völler de persconferentie op de dag na de uitschakeling van Duitsland door Tsjechië. Volgens de Duitse bondscoach moet er een fris gezicht voor de groep staan in de aanloop naar het WK in 2006. Duitsland heeft zich als organiserend land al geplaatst.

'We betreuren de beslissing, maar moeten die accepteren', zei Gerhard Mayer-Vorfelder. De voorzitter van de Duitse bond wilde Völler graag behouden, maar de pogingen hem als bondscoach te behouden waren tevergeefs.

Direct na de wedstrijd tegen Tsjechië gaf Völler nog te kennen door te willen gaan. 'Ik heb een contract tot 2006. Op dit moment ga ik er vanuit dat ik verder ga, maar het is niet zo dat ik aan mijn stoel ben vastgeplakt. Ik zie het allemaal gelaten aan.' Een dag na de uitschakeling gaf Völler aan toen al een vertrek in zijn achterhoofd te hebben.

De spelers stonden achter hun coach. 'Het is normaal dat er bij een uitschakeling kritiek komt. Ik hoop alleen dat de discussie op de juiste manier wordt gevoerd. De ploeg wil met Rudi doorgaan', zei Michael Ballack na Tsjechië-Duitsland (2-1). Zijn ploeggenoot Dieter Hamann noemde Völler 'waarschijnlijk de ideale man'.

Hoog op de lijst van opvolgers staat Ottmar Hitzfeld. De trainer, die aan het einde van het seizoen werd bedankt door Bayern München, is beschikbaar. Dat geldt niet voor Christoph Daum, die met Fenerbahçe de Turkse titel pakte.

Völler trad in het najaar van 2000 aan als opvolger van Erich Ribbeck, die na het mislukte EK in Nederland en België niet meer verderging. Daum was toen de belangrijkste kandidaat, maar vanwege cocaïne-gebruik moest de Duitse bond iemand anders vinden. Völler zou de opengevallen plaats tijdelijk gaan invullen, maar bleef uiteindelijk aan tot en met het EK.
Bron: VI.nl
pi_20147823
quote:
Alleen Denen wonnen EK na start als Oranje

Nederland moet een voorbeeld nemen aan Denemarken. In 1992 stonden de Deense internationals na een stroeve groepsfase uiteindelijk wel met de beker in handen.

De Denen, die op het laatste moment werden toegevoegd aan het EK-deelnemersveld na het schrappen van Joegoslavië, begonnen met een overwinning op Frankrijk. Na een nederlaag tegen Zweden was het gelijkspel tegen Engeland uiteindelijk voldoende voor de tweede plaats, en een plek bij de laatste vier. Na winst in de halve finale tegen Nederland, volgde de zege op Duitsland in de eindstrijd.

De groepswedstrijden doorkomen zonder puntverlies is evenmin een garantie voor succes. Tsjechië heeft als vijfde land in de EK-historie de groepsronde met een honderdprocent-score afgesloten. In 1984 was een dergelijk prestatie voor Frankrijk de opmaat voor de titel. Zestien jaar later konden Portugal, Nederland en Italië de foutloze start niet doorzetten.



pi_20147876
quote:
'Wunderbar! Wij houden van Oranje! En nu Zweden!'


De Nederlandse media kraaien victorie, na de wonderbaarlijke apotheose van woensdagavond. 'Wunderbar!', heet het nu, en: 'We houden van Oranje...' Waarbij uiteraard niet de Tsjechische hulp wordt vergeten: 'Milan bedankt!'

In het Algemeen Dagblad krijgt de Tsjechische spits, die nog een half uurtje speeltijd kreeg en de winnende treffer tegen de Duitsers binnenschoot, een paginagroot eerbetoon. 'Milan bedankt!' Want Nederland rekende (hoopte) op Tsjechische hulp, en Nederland kréég Tsjechische hulp. 'In een totaal onverwacht scenario is Oranje gisteravond als glorieuze overwinnaar uit de strijd gekomen. Dankzij vooral de Tsjechen en toch ook de zwakte van de Duitsers.'

Maar ook de Oranje-selectie verdient volgens de beschouwing in het AD een groot compliment. 'Voor de wijze waarop het zich uit de ellende van de afgelopen dagen heeft getrokken. De nederlaag tegen Tsjechië had immers een zware wissel getrokken op het gezelschap (..) De vraag is waar het Nederland nu staat in Portugal. Is het plotseling een favoriet? Dat zou wat al te brutaal zijn.'

Ook De Telegraaf realiseert zich waar de Nederlandse bedankjes naar uit moeten gaan. 'Lef Tsjechen redt Nederland', heet het namelijk al op de voorpagina. Om het populistisch te vervolgen met: 'Dick naar kwartfinale!', en: 'Rudi, alles ist vorbei!' Over de hele breedte van de sportpagina kopt de krant: 'Wonder in Braga.' Om in het verslag te constateren: 'Misschien is de kwalificatie van Oranje het bewijs dat er toch nog enige gerechtigheid is in de voetbalwereld En hopelijk het begin van nog veel meer moois voor het Nederlands elftal in Portugal.'

'Het hoofd kan weer worden opgeheven. Omdat nederland door de gong werd gered. Met dank aan Tsjechië', schrijft de krant in een analyse, waarin wordt gesteld dat Oranje nu ineens één van de kampioenskandidaten is: 'Opnieuw de bevestiging dat de Tsjechen een zeer serieuze kandidaat voor de Europese titel zijn. Hoe gek dat misschien ook klinkt, het Nederlands elftal is dat nu ook. Tenminste, de ploeg hoeft niet langer slechts als outsider te worden beschouwd.'

Door de mirazuleuze ontsnapping, zit Dick Advocaat weer boven op het paard. 'Verguisde trainer is weer Kleine Generaal', kopt de Volkskrant: 'Na een avondje balanceren tussen geluk en vertwijfeling is het Nederlands elftal gelouterd uit de strijd gekomen. Met dank aan de fabuleuze Tsjechen, die veel meer deden dan hun sportieve plicht en de dorre Duitsers uit het toernooi stootten, trakteerde het elftal van de geplaagde coach Advocaat zichzelf op een plaats in de kwartfinales.'

De krant staat bovendien even stil bij het nakende afscheid van recordinternational Frank de Boer. 'Roemloos leek Frank de Boer zijn carrière bij Oranje te moeten beëindigen op de reservebank. Maar na zijn terugkeer in de basis tegen Letland krijgt de imposante loopbaan van de 34-jarige verdediger een opwindend vervolg. In de kwartfinales van de Euro 2004 hoopt De Boer zaterdag zijn 112de interland te spelen tegen Zweden.

Ook het ANP leek al rekening te hebben gehouden met het vertrek van een handvol internationals. Maar: 'Stam, De Boer en Overmars kunnen hun afscheid ook weer uitstellen. Davids, Cocu en Reiziger hoeven tot zaterdagavond ook niet na te denken over hun verdere loopbaan als international (..) 'Tsjechië, Tsjechië, zongen de 20.000 internationals op de tribune. De dolgelukkige spelers dansten op de maat van de spreekkoren. Plotseling is weer alles mogelijk. Oranje leeft nog.'

Bron: VI.nl
pi_20149693
quote:
Oranje en Tsjechië naar kwartfinale


Met dank aan de tweede keus van Tsjechië vervolgt het Nederlands elftal het Europees kampioenschap voetbal in Portugal. Tot groot vermaak van de dolgelukkige meegereisde supporters vernamen de spelers van Oranje na afloop van de zege op Letland (3-0) dat Duitsland ook van een met negen reserves spelende al zekere groepswinnaar had verloren (2-1). Tomás Galásek startte in de basis bij de Tsjechen, bij Oranje viel Wesley Sneijder in de tweede helft in.

Niet Duitsland, maar het Nederlands elftal speelt zaterdag in Faro de kwartfinale tegen Zweden, met Ajacied Zlatan Ibrahimovic in de gelederen. Direct na de wedstrijd zorgden de ontwikkelingen tijdens de laatste groepswedstrijden van poule D van het EK tot grote vreugde bij trainers en spelers van Oranje. Met beide vuisten in de lucht besefte Advocaat dat zijn veelbesproken wissel in het duel met Tsjechië zijn ploeg niet noodlottig is geworden.

Stam, Frank de Boer en Overmars kunnen hun afscheid ook weer uitstellen. Davids, Cocu en Reiziger hoeven tot zaterdagavond ook niet na te denken over hun verdere loopbaan als international. ,,Tsjechië, Tsjechië'', zongen de 20.000 Nederlandse fans op de tribune. De dolgelukkige spelers dansten op de maat van de spreekkoren. Plotseling is weer alles mogelijk. Oranje leeft nog.

De kwalificatie voor de kwartfinales komt op een mooi moment. Na een lange zoektocht lijkt Advocaat de ideale speelwijze voor het Nederlands elftal eindelijk te hebben gevonden. In navolging van de verloren ontmoeting met Tsjechië, speelde Oranje opnieuw zeker in de eerste helft aantrekkelijk en verzorgd voetbal.

Waar de Letten in de twee voorgaande wedstrijden nog indruk maakten met gegroepeerd verdedigen, bleven ze in het futuristische en opnieuw oranje gekleurde stadion van Braga het antwoord schuldig op het aanvalspel van de tegenstander.

Met Robben en Van der Meyde op de flanken en Seedorf vlak achter diepe spits Van Nistelrooij zette Oranje de Letten vanaf het eerste fluitsignaal onder grote druk. De nummer laatst van de groep had wel de pech dat Oranje dankzij twee scheidsrechterlijke dwalingen nog voor rust op een voorsprong van 2-0 kwam.

De ervaren Deense arbiter Nielsen dacht ten onrechte dat Zemlinskis de in het strafschopgebied dribbelende Davids neerlegde. Van Nistelrooij maakte in de 27e minuut vanaf elf meter geen fout. Nielsen had acht minuten later ook kunnen fluiten toen Seedorf de bal vanaf rechts voortrok. Van Nistelrooij stond op het moment van
de voorzet echter duidelijk buitenspel.

De spits van Manchester United kopte op aangeven van Cocu wel Nederlands tweede treffer en zijn vierde doelpunt van het EK achter de kansloze Kolinko. Van Nistelrooij nestelde zich met het doelpunt naast de Engelse spits Rooney aan kop van de topscorerslijst van het EK.

Oranje haalde na rust niet meer het hoge niveau van de eerste helft. Robben en Van der Meyde kwamen moeilijker langs hun tegenstander. Frank de Boer leed tot drie keer slordig balverlies in de opbouw. De recordinternational dankte zijn 111e interland aan
een achillespeesblessure van Bouma. Vergeleken met de basisformatie van het vorige duel met de Tsjechen verving Reiziger de geschorste Heitinga als rechtsback.

Met Overmars en Makaay voor Van der Meyde en Van Nistelrooij stond de slotfase van het duel in het teken van de gebeurtenissen bij het duel tussen de tweede keus van Tsjechië en Duitsland. Met radio's en mobiele telefoons lieten de vele Nederlandse
toeschouwers zich op de hoogte houden van het scoreverloop. Een orkaan van vreugde volgde na het bericht dat Tsjechië een 2-1 voorsprong had genomen. De derde treffer van Makaay in de 83e minuut maakte de feestvreugde alleen maar groter.

In het Tsjechische team kwam Zdenek Grygera niet in actie. Tomás Galásek speelde de eerste helft.

Nederland - Letland 3-0 (2-0). 27. Van Nistelrooij 1-0 (strafschop), 35. Van Nistelrooij 2-0, 84. Makaay 3-0. Scheidsrechter: Nielsen (Den). Toeschouwers: 30.000.
Nederland: Van der Sar; Reiziger, Stam, De Boer en Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu en Davids (77. Sneijder); Van der Meyde (62. Overmars), Van Nistelrooij (70. Makaay) en Robben.
Letland: Kolinko; Isakovs, Zemlinskis, Stepanovs en Blagonadezdins; Bleidelis (83. Stolcers), Lobanovs, Astajevs en Rubins; Verpakovskis (62. Pahars) en Prohorenkovs (74. Laizans).

Duitsland - Tsjechië 1-2 (1-1). 21. Ballack 1-0, 30. Heinz 1-1, 77. Baros 1-2. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toeschouwers: 46.849. Gele kaart: Nowotny, Lahm, Wörns (Duitsland), Tyce (Tsjechië).
Duitsland: Kahn; Friedrich, Nowotny, Wörns en Lahm; Frings (46. Podolski), Hamann (79. Klose), Schneider, Ballack en Schweinsteiger (86. Jeremies); Kuranyi.
Tsjechië: Blazek; Jiranek, Bolf, Galasek (46. Hobschman) en Rozehnal; Vachousek, Mares, Tyce en Plasil (70. Poborsky); Lokvenc (59. Baros) en Heinz.

Eindstand:
Tsjechië 3 3 0 0 9 (7-4)
Nederland 3 1 1 1 4 (6-4)

--
Duitsland 3 0 2 1 2 (2-3)
Letland 3 0 1 2 1 (1-5)
Tsjechië en Nederland naar kwartfinales.
Bron: Ajax.nl
pi_20149731
quote:
Nederland-Zweden in Slowaakse handen


De UEFA heeft Lubos Michel aangewezen als scheidsrechter voor de kwartfinale Nederland-Zweden. Voor de Slowaakse arbiter is het zijn derde wedstrijd op dit EK. In de groepsfase floot Michel de wedstrijden Griekenland-Spanje en Zwitserland-Frankrijk.

Nederland heeft goede herineringen aan Michel. De Slowaakse scheidsrechter was aangewezen bij de Nederland-Schotland, waarin Oranje zich kwalificeerde voor het EK. Edgar Davids en Jaap Stam kregen in die wedstrijd een gele kaart.

De kwartfinale tussen Tsjechië en Denemarken is in handen van Valentin Ivanov. Urs Meier (Engeland-Portugal) en Anders Frisk (Frankrijk-Griekenland) waren al aangewezen door de UEFA.
Bron: VI.nl
pi_20149760
quote:
Zweden zonder Edman tegen Nederland


Erik Edman moet zaterdag toekijken hoe 'zijn' Zweden het er in de kwartfinale tegen Nederland vanaf brengt. De verdediger van SC Heerenveen kreeg tegen Denemarken zijn tweede gele kaart van het toernooi en is daardoor automatisch geschorst voor één wedstrijd.

Zweden hoopt dat Teddy Lucic zaterdag wel beschikbaar is. De Leverkusen-verdediger, die na zijn uitvallen tegen Bulgarije niet meer in actie kwam, is op de weg terug van een ribblessure. 'Hij gaat elke dag vooruit', zei teamarts Magnus Forrsblad. '

Naast Edman moeten twee andere spelers de kwartfinale door een schorsing missen. Pauleta (Portugal) ontbreekt in het duel met Engeland, terwijl de Griek Zissis Vrysas de wedstrijd tegen Frankrijk moet overslaan.
Bron: VI.nl
pi_20149776
quote:
'Marcello Lippi volgt Giovanni Trapattoni op'


Giovanni Trapattoni zal geheel volgens zijn contract nog een dikke twee weken bondscoach van Italië blijven, maar dan neemt Marcello Lippi het over, aldus Pietro Calabrese, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, in de Gazzetta dello Sport.

Trap wordt verantwoordelijk gehouden voor het Italiaanse debacle op het EK in Portugal. Op het WK van 2002 werd Italië ook al snel geëlimineerd, maar toen kwam Trapattoni er nog mee weg. Nu dus niet. Volgens de Italiaanse media zal Lippi vrijdag worden gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van de Squadra Azzurra.

Hoewel de Deens/Zweedse complottheoriën in Italië nog steeds opgeld doen, is de overheersende mening toch dat de ploeg zélf heeft gefaald, Giovanni Trapattoni niet in de laatste plaats. Te verdedigend, te voorzichtig.

Marcello Lippi, die zijn voornaamste successen behaalde bij Juventus, liet al eerder weten ooit graag bondscoach te willen worden. Hij had eigenlijk een jaartje vrijaf willen nemen, maar daar zal nu niets van komen. Voor het geval de Italiaanse EK-missie zou mislukken, was Lippi al vóór het evenement gepolst of hij eventueel bereid zou zijn. Het antwoord luidde bevestigend.
Bron: VI.nl
pi_20152126
quote:
Geschiedenis geeft Engeland de upperhand


Omdat het het gastland is mag Portugal dat een licht voordeel genieten in de eerste kwartfinale op het EK, maar qua historie tussen beide landen, is Engeland veruit favoriet in de confrontatie van vanavond tussen beide landen.

Portugal en Engeland troffen elkaar in totaal negentien keer in het verleden. Liefst negen maal leverde dat een overwinning op voor de Engelsen, terwijl Portugal slechts drie keer aan het langste einde trok. Zeven maal eindigde de ontmoeting tussen de twee landen in een gelijkspel.

Engeland heeft bovendien de grootste overwinning op z'n conto staan. Op 26 mei 1947 werd het, nota bene in Portugal, 10-0 voor de Engelsen. Acht jaar later, op 22 mei 1955, boekten de Portugezen de grootste zege in de onderlinge confrontatie: 3-1.

De laatste wedstrijd tussen Portugal en Engeland, op 7 september 2002, eindigde in een gelijkspel: 1-1.

Omdat het het gastland is mag Portugal dat een licht voordeel genieten in de eerste kwartfinale op het EK, maar qua historie tussen beide landen, is Engeland veruit favoriet in de confrontatie van vanavond tussen beide landen.

Portugal en Engeland troffen elkaar in totaal negentien keer in het verleden. Liefst negen maal leverde dat een overwinning op voor de Engelsen, terwijl Portugal slechts drie keer aan het langste einde trok. Zeven maal eindigde de ontmoeting tussen de twee landen in een gelijkspel.

Engeland heeft bovendien de grootste overwinning op z'n conto staan. Op 26 mei 1947 werd het, nota bene in Portugal, 10-0 voor de Engelsen. Acht jaar later, op 22 mei 1955, boekten de Portugezen de grootste zege in de onderlinge confrontatie: 3-1.

De laatste wedstrijd tussen Portugal en Engeland, op 7 september 2002, eindigde in een gelijkspel: 1-1.

Bron: VI.nl
pi_20155174
quote:
Zlatan: 'Wel respect, maar geen schrik voor Oranje'


EXCLUSIEF

Zlatan Ibrahimovic kijkt reikhalzend uit naar de confrontatie met het Nederlands elftal, zaterdagavond in Faro. Al had hij natuurlijk liever Duitsland gehad, zo liet hij VI.nl weten. 'Raar trouwens dat Sneijder en Van der Vaart niet in de basis staan', aldus de spits van het Zweedse nationale elftal én Ajax.

'Ik kijk enorm uit naar de confrontatie met Oranje', aldus de lange Zweedse spits, 'al had Nederland niet mijn voorkeur; ik had natuurlijk liever tegen Duitsland gespeeld. Jullie hebben een fantastisch elftal, met zoals iedereen weet een uitstekende voorhoede. Ook met het verdedigingscentrum is niks mis. Wilfred Bouma ken ik natuurlijk vanuit de Nederlandse competitie, da's een uitstekende verdediger, en aan Jaap Stam hoef ik sowieso geen woorden vuil te maken. Dat is één van de beste verdedigers ter wereld.'

Die loftuitingen impliceren echter niet dat de Scandinaviërs angst hebben voor Oranje. Integendeel zelfs. 'We hebben absoluut respect voor Nederland, maar geen schrik', zegt Ibrahimovic. 'Zelf voelen we dat we iedere wedstrijd groeien. We hebben met z'n allen het gevoel dat we die plaats in de kwartfinale helemaal verdiend hebben.' De Ajax-spits zag Oranje aan het werk tegen Tsjechië: 'Een hele goeie en mooie wedstrijd, omdat beide ploegen wilden. De wedstrijd tegen Letland heb ik niet gezien. Ik vond Duitsland-Tsjechië interessanter. Dat Nederland van Letland zou winnen was wel te verwachten.'

Zlatan Ibrahimovic is overigens niet de enige bekende in de Zweedse ploeg. Collega-spits Henrik Larsson heeft ook al een Nederlands verleden (Feyenoord), evenals Marcus Allbäck (SC Heerenveen), terwijl verdediger Erik Edman zijn brood nog steeds verdient in het Abe Lenstra Stadion. Net als overigens Petter Hansson, maar hij staat niet in de Zweedse basis. Zoals Ibrahimovic' ploeggenoten Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder niet in de basis van Oranje staan. En dat verbaast de Zweed.

Ibrahimovic: 'Ik vind dat hoogste opmerkelijk, omdat ik zowel Van der Vaart als Sneijder hoog heb zitten. Maar Nederland heeft kennelijk zulke goede spelers dat ze die twee gewoon op de bank kunnen zetten. Nou, we zullen zaterdagavond zien of dat terecht is...'
Bron: VI.nl
pi_20157378
quote:
Scan moet Bouma's inzetbaarheid bepalen


Het Nederlands elftal werkte the day after een lichte training af in Albufeira. Wilfred Bouma was de enige die niet in actie kwam. De linksbenige verdediger kampt met een enkel- en achillespeesblessure.

Een MRI-scan moet uitwijzen hoe ernstig de kwetsuur is en of Bouma op tijd speelklaar is om zaterdag in de kwartfinale tegen Zweden aan te kunnen treden.

Tegen de Letten haalde Bouma het niet. Hij werd vervangen door recordinternational Frank de Boer, die een sterke indruk achterliet en als aanvoerder aan zijn 111e interland begon.

Naast Bouma deden ook Ruud van Nistelrooy en Wesley Sneijder niet voluit mee. De spits van Oranje heeft lichte liesklachten maar maakt zich geen zorgen over zijn inzetbaarheid tegen de Zweden. Sneijder trainde aangepast omdat hij tegen Letland een schop tegen zijn knie kreeg.
Bron: VI.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')