abonnement Unibet Coolblue
pi_20031350
Alle onderwerpen. Nieuws! Die krijgen jullie allemaal van mij. Ik hou VI.nl tijdens het EK zorgvuldig op de hoogte van het laatste EK nieuws!

Als het goed is heb je mij al is nieuws zien posten in een Quote tag. Hopenlijk vonden jullie het iets. Voor mij is het alleen maar lastig dat ik ze in aparte topics moest plaatsen. Dus nieuws van Nederland in het Nederland centraal topic.

Dit wil ik nu anders doen, Daarom zet ik al het nieuws van het EK 2004 in deze topic. Hopenlijk begrijpen jullie mij, en ik hoop dat ik jullie snel en effiecien op de hoogte kan houden!

Mijn eerste inzending, en tevens een voorbeeld!
quote:
Nederland heeft alles, maar verspeelt alles


Het Nederlands elftal dwong tegen Tsjechië lang veel bewondering af maar verspeelde uiteindelijk een 2-0 voorsprong en droop af met een zure 3-2 nederlaag. Een onbegrijpelijke wissel van Dick Advocaat, die Oranje's uitblinker Arjen Robben wisselde voor Paul Bosvelt, leidde de ondergang in.

Het leek allemaal nog wel zo mooi te worden. Eindelijk kwam het Nederlands elftal weer eens op een snelle voorsprong toen Wilfred Bouma geheel vrijstaand bij de tweede paal raak kopte uit een vrije trap van Robben.

De snelle goal verloste Oranje van veel van de kwalen waarmee het de laatste jaren kampt. Opeens bleken de spelers elkaar weer te vinden, lukten passeeracties, maakten de spitsen een vooractie en waren de schoten scherp. En dat allemaal door eindelijk een voorsprong en een beetje meer ruimte.

Een klassieke Nederlandse treffer was het gevolg. De steekbal van Edgar Davids was slim, het vrijlopen en voorzetten van Robben uit het boekje en de intikker van Ruud van Nistelrooy ijskoud: met de fraaie 2-0 als gevolg.

Oranje mocht overigens van geluk spreken dat het doelpunt werd goedgekeurd. Bij de pass van Davids op Robben stond Van Nistelrooy bijna tien meter buitenspel, en die terreinwinst kwam hem goed van pas toen hij scoorde.

De euforie ebde snel weg toen Tsjechië binnen drie minuten aansloot. Phillip Cocu leidde de tegentreffer in met een kinderlijke fout. Milan Baros pikte de bal op, stuitte op Jaap Stam maar kreeg de bal in twee keer bij Koller, die simpel kon scoren: 2-1.



In het vervolg bleef het duel op en neer golven en waren Nederland en Tsjechië om beurten gevaarlijk. Voor Oranje haalden John Heitinga, Clarence Seedorf en Davids verwoestend uit maar kwamen hun schoten slechts centimeters tekort. Maar ook Edwin van der Sar werd regelmatig beproefd en wist niet van wijken.

Een kwartier na rust haalde Advcocaat de woede van heel Nederland op zijn hals door uitblinker Robben, op wie de Tsjechen maar geen vat konden krijgen, te vervangen door defensieve middenvelder Paul Bosvelt.

Niet toevallig kreeg Tsjechië het initiatief steviger in handen en werd Nederland veel minder gevaarlijk. Een typische Tsjechische goal bracht de zo gevreesde gelijkmaker. Pavel Nedved zette voor, Koller legde met de borst af en Milan Baros knalde onberispelijk raak.

Het Nederlands elftal moest een kwartier voor tijd opnieuw een tegenvaller slikken toen Heitinga onterecht zijn tweede gele kaart kreeg en kon vertrekken. En nog was het spektakel niet voorbij. Een vijfde doelpunt hing in de lucht, aan beide kanten.

Triest genoeg viel het beslissende doelpunt bij Van der Sar. Marek Heinz knalde, Van der Sar redde, Karel Poborsky pikte de bal op en bediende Smicer, die de bal alleen nog over de doellijn hoefde te blazen. Waarmee de Tsjechen de comeback in de 88ste minuut compleet maakten en Oranje de volgende kater bezorgden.
Zoals hierboven afgebeeld, wil ik dit jullie onder aandacht brengen. Als er nieuw nieuws is, en ik heb hem nog steeds niet hier gepost. Dan vraag ik hierbij jullie hulp.

Met vriendelijke groet.

BMWM3
pi_20031468
quote:
Machteloos Duitsland niet langs Letland


Letland moest tegen Tsjechië in het laatste kwartier het hoofd buigen, tegen Duitsland bleef de Baltische EK-debutant wel overeind (0-0). De Letse spits Verpakovskis deed meer van zich spreken dan zijn twee Duitse collega's Kuranyi en Bobic bij elkaar.

De Duitse bondscoach Rudi Völler had een verdediger (Jens Nowotny) opgeofferd voor een extra spits (Fredi Bobic). Maar de ingreep sorteerde niet het beoogde effect. Evenals tegen Tsjechië hield de Letse defensie stand, zonder veel kansen weg te geven. Even ontsnapt aan de straffe bewaking kreeg Kevin Kuranyi vroeg in de wedstrijd een kans, het schot ging voorlangs. Maar verder moest Duitsland in de eerste helft genoegen nemen met schoten van afstand, die onvoldoende kracht of de verkeerde richting hadden.

Met Andrej Rubins als meest in het oog springende speler deed Letland in aanvallend opzicht van zich spreken. De mooiste actie was van Maris Verpakovskis, zes minuten voor rust. De aanvaller pikte de bal op de middenlijn op en passeerde vier Duitse verdedigers. Aan het einde van de rush ontbeerde Verpakovskis de kracht om ook nog doelman Oliver Kahn te passeren.

De Letse spits zorgde kort na rust voor de nodige Duitse hartkloppingen, toen hij in het zestienmetergebied met Christian Wörns en Frank Baumann in de buurt onderuit ging. De vragende blikken van Verpakovskis vonden geen antwoord bij scheidsrechter Riley.

Letland verdiende toch het eerste winstpunt op het EK. Duitsland had geen antwoord op de stugge Letse defensie, die natuurlijk weinig ruimte liet. Nog los van het gemis aan raffinement en tempo lag het Duitse probleem vooral in de spits. Kuranyi viel niet op, zijn aanvalsmaatje Bobic maakte nagenoeg niets klaar. Tekenend was zijn laatste actie van de wedstrijd, toen hij bij een voorzet van Kuranyi veel te laat bij de bal kwam.

Het gebrek aan scherpte zette Völler halverwege de tweede helft tot het inwisselen van Bobic voor Miroslav Klose. In het laatste kwartier maakte ook Kuranyi plaats voor Thomas Brdaric. Het bleek lood om oud ijzer. Letland bleef overeind tegen het ideeënloze Duitsland. Tekenend voor armoede in de Duitse spits liet Klose in blessuretijd een grote kopkans onbenut.
pi_20031486
quote:
Cruijff: 'Het grootste probleem de opbouw'


'Het is heel naar, maar de Tsjechen hebben uitstekend gevoetbald.' Johan Cruijff was diplomatiek in zijn analyse bij de NOS na de 3-2 nederlaag van Nederland tegen Tsjechië.

Hoewel hij de ingreep van Advocaat niet wilde veroordelen, het van het veld halen van Arjen Robben was ook voor Cruijff opvallend. 'De wissel kwam niet op het meest gelukkige moment. Vanaf dat moment durven de Tsjechen meer risico te nemen. Zonde dat juist hij eraf gaat. Het is zonde dat je een speler zo bezig en de tegenstander met angst voor hem eruit haalt. Aan de andere kant, ik begrijp de wissel wel', zei Cruijff.

Volgens Cruijff lag de pijn ergens anders. 'Er was te weinig balbezit. Het grootste probleem was de opbouw van achteruit. Er kwamen alleen maar lange ballen.'

Toch had Cruijff niet gekozen voor Robben. 'Zoek de ruimte voor hem. Kijk of hij de linksback gek kan krijgen. Je kan hem ook aan de rechterkant zette, dan hou je in ieder geval die dreiging.'
Dit was het nieuws van gisteren 19 juni 2004. Trusten
  zondag 20 juni 2004 @ 01:34:33 #4
32422 engessa
Who's dirty?
pi_20031497
quote:
Op zondag 20 juni 2004 01:33 schreef BMWM3 het volgende:

[..]

Dit was het nieuws van gisteren 19 juni 2004. Trusten
Morgen ga jij je tietens posten?
  zondag 20 juni 2004 @ 01:36:21 #5
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_20031525
VBL>>>EK2004forum
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_20031722
quote:
Oranje treft Nielsen in laatste groepsduel

De UEFA heeft Kim Milton Nielsen aangewezen als scheidsrechter voor het laatste groepsduel van het Nederland elftal. De Deen leidt woensdag de wedstrijd in Braga tegen Letland. De Noorse scheidsrechter Terje Hauge heeft Duitsland-Tsjechië toegewezen gekregen.
pi_20032104
Waarom kort jeje posts niet in:

www.vi.nl ?

daar knip en plak jij toch alles vanaf ?
pi_20032137
quote:
Op zondag 20 juni 2004 02:20 schreef Logitik het volgende:
Waarom kort jeje posts niet in:

www.vi.nl ?

daar knip en plak jij toch alles vanaf ?
Omdat sommige mensen geen lid/registratie zijn/hebben van vi. Dus daarom. En ik vind het leuk om te doen en jullie van de laatste nieuws te voorzien!
pi_20035445
quote:
Oranje geeft winst uit handen, Heitinga rood


Na afloop van een aantrekkelijk maar verloren schouwspel tegen Tsjechië (2-3) heeft het Nederlands elftal plaatsing voor de kwartfinale van het Europees kampioenschap voetbal niet meer in eigen hand. Ook bij een zege in de laatste groepswedstrijd tegen Letland is de duur van het verblijf van Oranje in Portugal afhankelijk van de uitslag van het duel tussen Duitsland en Tsjechië. Ajacied Johnny Heitinga speelde in de basis, maar moest een kwartier voor tijd het veld verlaten vanwege een tweede gele kaart. Zdenek Grygera en Tomás Galásek startten eveneens vanaf het fluitsignaal, maar de Ajacieden verlieten voortijdig het veld.

Het Nederlands elftal bekert bij een zege op Letland alleen verder wanneer het al voor de kwartfinale geplaatste Tsjechië niet van Duitsland verliest. Zowel spelers als bondscoach staan in de aanloop van de ontmoeting met Letland voor een zware taak. De internationals moeten verwerken dat ze tegen de Tsjechen een 2-0 voorsprong
verspeelden. Advocaat zal moeten uitleggen waarom hij op het moment dat Oranje domineerde, uitblinker Robben voor middenvelder Bosvelt wisselde. Uitgerekend na die omzetting verloor Oranje het initiatief en verspeelde het in het laatste half uur een 2-1 voorsprong.

Voor de wissel van Robben voor Bosvelt leek Advocaat nog met twee nieuwe spelers en een aanvallendere speelwijze kleur aan Oranje te geven. De bondscoach gaf tegen de Tsjechen de voorkeur aan Robben als linksbuiten. De eveneens van een hamstringblessure herstelde Seedorf verdrong Van der Vaart uit de basisformatie. Advocaat bracht bovendien een wijziging in zijn defensie aan. Cocu speelde niet als middenvelder maar als centrale verdediger. De aanvoerder moest zich samen met Bouma en Stam over de Tsjechische spitsen Koller en Baros ontfermen.

Ook met een extra centrale verdediger speelde het Nederlands elftal super aanvallend. In balbezit verschenen vleugelverdedigers Heitinga en Van Bronckhorst naast Seedorf en Davids op het middenveld. Robben en Van der Meyde moesten als diepe buitenspelers scherpschutter Van Nistelrooij van munitie voorzien.

Het was uitgerekend centrale verdediger Bouma die de gedurfde speelwijze in de vierde minuut voor het eerst beloonde. Nedved moest de naar voren sprintende rechtsback Heitinga onreglementair stoppen. Bouma kopte de goed door Robben getrapte vrije trap onberispelijk langs de kansloze doelman Cech.

Nauwelijks een kwartier later bereidde Robben eveneens de tweede treffer voor. De aanwinst van Chelsea liet rechtsback en Ajacied Grygera opnieuw achter zich. De toegesnelde Van Nistelrooij promoveerde de uitstekende voorzet van Robben koelbloedig tot het tweede Nederlandse doelpunt.

Ongewild liet Cocu de aangeslagen Tsjechen in de 23e minuut terug in de wedstrijd komen. De aanvoerder verspeelde knullig de bal aan Baros die vervolgens Koller in staat stelde tegen te scoren. Ook na de onnodige treffer van Tsjechië hield het Nederlands elftal het betere van het spel. Vlak voor het rustsignaal was Davids nog dichtbij de derde Nederlandse treffer. Op aangeven van Robben trof hij de paal. Zdenek Grygera verliet halverwege de eerste helft het veld al voor Smicer. Of de Ajacied vanwege een blessure het veld moest verlaten is nog niet duidelijk.

Onbegrijpelijk voor de vele aanwezige Nederlandse supporters in Aveiro haalde Advocaat een half uur voor tijd Robben naar de kant. De uitblinker van Oranje moest plaatsmaken voor extra middenvelder Bosvelt. De wissel pakte faliekant verkeerd uit. Zonder Robben verloor Nederland aan aanvallende kwaliteiten.

Met een prachtige redding op een schot van Smicer behoedde Van der Sar zijn ploeg in de 64e minuut nog voor de gelijkmaker. De doelman was in de 71e minuut echter kansloos op een mooi schot van Baros: 2-2. Oranje kwam na een tweede gele kaart van Heitinga helemaal met lege handen te staan. Na een schot op de lat van Nedved besliste Smicer het duel alsnog in Tsjechisch voordeel.



Karakteristieken:
Aveiro: Nederland - Tsjechië 2-3 (2-1). 4. Bouma 1-0, 19. Van Nistelrooij 2-0, 23. Koller 2-1, 71. Baros 2-2, 88. Smicer 2-3.
Scheidsrechter: Metujo Gonzalez (Spa). Toeschouwers: 30.000. Rode kaart: 75. Heitinga (Nederland) 2x geel. Gele kaart: Seedorf (Nederland), Galásek (Tsjechië).
Nederland: Van der Sar; Stam, Cocu en Bouma; Heitinga, Seedorf (86. Van der Vaart), Cocu, Davids en Van Bronckhorst; Van der Meyde (79. Reiziger), Van Nistelrooij en Robben (59. Bosvelt).
Tsjechië: Cech; Grygera (24. Smicer), Ujfalusi, Jiranek en Jankulovski; Poborsky, Gal sek (62. Heinz), Rosicky en Nedved; Baros en Koller (75. Rozehnal).

Stand:
Tsjechië 2 2 0 0 6 5-3
Duitsland 2 0 2 0 2 1-1
Nederland 2 0 1 1 1 3-4
Letland 2 0 1 1 1 1-2
Tsjechië naar kwartfinale

Programma, 23/6, 20:45
Nederland - Letland (Braga),
Duitsland - Tsjechië (Lissabon)
Bron: www.ajax.nl
pi_20037106
quote:
'Dit was voetbal met een grote V'


In Nederland is er de kater na de 3-2 nederlaag tegen Tsjechië, maar in de buitenlandse media wordt vol lof gesproken over de wedstrijd, die 'de voetbalhemel voor de echte liefhebber' was. Een overzicht van de buitenlandse media.

Terwijl Kicker al sprak van een Riessen-Fussball-Speil kwam het Duitse boulevardblad Bild superlatieven tekort. 'Nauwelijks zijn de Duitsers van het veld, worden we op het EK al op giganten-voetbal getrakteerd. Wat was de 3-2 van Tsjechië tegen Nederland een adembenemende wedstrijd! Negentig minuten hoog tempo, mooie goals, simpelweg een grote belevenis.'

L'Equipe sprak van een historische wedstrijd. 'Nog nooit in het bestaan van het EK zijn er twee landen in geslaagd de toeschouwers op de tribune én achter de tv zo te boeien. Nederland en Tsjechië hebben een wedstrijd gebracht vol spanning, ontegenzeggelijk prachtige aanvallen en doelpunten. Het is onmogelijk om het grote aantal kansen te beschrijven.'

'Wat een eerbetoon aan het voetbal! Wat een gevecht! Wat een kansen', schrijft Marca. 'Het EK was tot nu toe goed, maar dit keer was het voetbal met een grote V. Nederland had alles in eigen hand, maar kwam achter en ligt er bijna uit. Je moet het gezien hebben om het te geloven om van de schoonheid ervan te kunnen genieten.'

Gazzetta Della Sport was evenzeer te spreken over de 'mooiste' wedstrijd. De Italiaanse krant legde bij de wissel van Robben een parallel met het duel Italië-Zweden. 'Het lijkt Trapattoni wel met zijn wissel van Cassano. In een poging in te grijpen op het veld ging in de praktijk het overwicht verloren en uiteindelijk ook de wedstrijd.'

'Aanval op aanval op aanval. Dit was de voetbalhemel voor de echte liefhebber', schrijft The Observer enthousiast. 'Het eindigde voor de Nederlanders in hel, maar als ze zich hebben hersteld moeten ze zich beseffen dat ze deelnamen in een buitengewone voetbalwedstrijd.'
Bron: www.vi.nl
pi_20037185
Het was inderdaad onderhand The Best Game Ever, voor de neutrale kijker en voetballiefhebber althans. Toch leuk dat we dat dan in ieder geval nog met ons voetbal mogelijk maken, en daarbij betrokken zijn.
pi_20037450
quote:
'Van Figo verwacht ik verder niets meer'


Ooit was ik een fan van Luis Figo. Ik zag een betere Sjaak Swart in hem. Swart was in de jaren zeventig een sierlijke, donkere rechtsbuiten van Ajax en het Nederlands elftal, die naar eigen zeggen eerst zijn directe tegenstander passeerde en de voorzet gaf om vervolgens op tijd in het strafschopgebied te zijn om de bal zelf fraai in te koppen. Dat was niet zo, maar Sjakie maakte in de loop der jaren veel doelpunten en gaf veel voorzetten. Een uitermate nuttige schakel in een voorhoede waarin Piet Keizer en Johan Cruijff voor de genialiteit zorgden.

Luis Figo vond ik zelfs beter dan Swart. Getructer, slimmer, genialer en minimaal net zo doelgericht. En dat in het veranderende voetbal, waarin het harder en meedogenlozer toeging dan in Sjakie's tijd. Ik ging voor Figo naar Barcelona kijken, omdat Johan Cruijff hem bij Sporting Lissabon weghaalde en vond zijn transfer naar Real Madrid een logische. Hij hoort bij een nog prestigieuzere ploeg dan Barcelona, hij sluit moeiteloos aan bij Roberto Carlos, Zinedine Zidane, Raúl, Ronaldo en David Beckham. De 135 miljoen gulden die met die transfer was gemoeid achtte ik normaal.

Maar wat is er met hem misgegaan? Het afgelopen seizoen knoeide hij bij de Koninklijke maar wat aan, wegzakkend in verwoestend egoïsme. Net als dat hele stelletje over het paard getilde zakkenvullers, om maar eens een modewoord te gebruiken. Maar ik was ervan overtuigd dat tijdens dit Europees kampioenschap de oude en ware Luis Figo weer zou opstaan. Omdat zijn Portugal zo op hem rekent. Hier hangen de straten vol met zijn foto, vullen zijn columns de kranten, ontleent het volk - althans volgens de kranten - positieve energie aan zijn aanwezigheid. Hier is hij populair als in zijn tijd bij Sporting. Hier is hij de plaatsvervanger van God en die ontwijkt zijn verantwoordelijkheid ook nooit.

Vorige week zaterdag was Portugal niet in de ban van Rui Costa, Pauleta of Fernando Couto, maar lag het aan de voeten van de oude dribbelkoning die het land naar het allerhoogste zou leiden. Ik hoopte mee, rekenend op 's mans eergevoel en droomde al van de eindstrijd tussen Frankrijk en Portugal die net zo mooi zou zijn als de halve finale van 1984, toen in Marseille beide landen op meeslepende wijze voetballes doceerden aan de rest van de wereld. Maar ik had het al na vijf minuten gezien. Luis Figo gedroeg zich als een slechte Clarence Seedorf, hij liep overal en nergens, poogde van alles, doch slaagde minder en minder in zijn acties. Figo bleek niets van zijn Real-echec te hebben geleerd, speelde voor zichzelf en in zichzelf gekeerd. Uiteindelijk sloot hij zich definitief af van het elftal, dat verder en verder wegzakte en roemloos ten onder ging. Figo dus ook.

Van Figo verwacht ik verder niets meer. Sterker nog, ik mag hopen dat coach Luiz Felipe Scolari zijn knuppel pakt en Figo uit het elftal ramt. Luis Figo is een sta-in de-weg geworden. Te dominant. Te eigenwijs. Te ingebeeld. Nog steeds niet beseffend wat het voorbije seizoen leerde, namelijk dat ook hij, zelfs hij, in teamverband dient te denken. Ik werd zaterdag misselijk van mijn idool. Struikelend, gesticulerend, falend werd hij een karikatuur van een topvoetballer, de liefde van tallozen onwaardig. Portugal dook zaterdagavond onder in een oorverdovende stilte en durfde niet hardop uit te spreken wat mij voorin de mond lag. 'Figo, landverrader.' Het goede resultaat in de wedstrijd tegen de Russen doet daar niets aan af.

Kees Jansma
Bron: www.vi.nl
pi_20038938
quote:
Brückner: 'Rust voor Nedved en anderen'


Tsjechië treedt niet met het sterkste elftal aan tegen Duitsland. In ieder geval is aanvoerder Pavel Nedved er woensdag niet bij.

'Ik zal Nedved en wat andere spelers rust geven', zei bondscoach Karel Brückner na de 3-2 overwinning op Nederland, waarmee kwalificatie voor de kwartfinale werd binnengehaald.

Waarschijnlijk blijft ook Tomás Galásek aan de kant. De Ajax-middenvelder liep tegen Nederland tegen een gele kaart aan en staat zodoende op scherp. Uit voorzorg zal de Tsjechische bondscoach Galásek niet laten spelen tegen Duitsland.

Brückner ziet het buiten de ploeg laten van enkele basiskrachten niet als probleem. 'We hebben genoeg goede spelers in de selectie.' Nederland is afhankelijk van het resultaat van Tsjechië-Duitsland. In het geval dat Duitsland de laatste groepswedstrijd wint is Oranje uitgeschakeld.
Bron: www.vi.nl
pi_20039495
quote:
Geschorste spelers tijdens EURO 2004
Bron: www.vi.nl
pi_20039806
quote:
What if: Poule A zo klaar als een klontje

Met nog één duel te gaan in de poule is de tijd van het grote rekenen en de reglementskennis aangebroken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als Griekenland wint van Rusland en Portugal Spanje klopt? En wanneer zijn de Spanjaarden sowieso door?

VI.nl maakte een tabel met alle mogelijke what if-scenario's. Zo blijkt dat Griekenland en Spanje slechts een puntje nodig heeft om de kwartfinale te bereiken. Portugal moet simpelweg winnen, Rusland is sowieso uitgeschakeld.

Programma zondag 20 juni 20:45u: Rusland-Griekenland, Spanje-Portugal



Nummers één en twee van de poule gaan naar de kwartfinale.

Als twee of meer ploegen gelijk eindigen in punten, moeten de volgende regels uitkomst bieden:

1. het puntentotaal uit de onderlinge duels
2. het doelsaldo uit de onderlinge duels
3. het aantal doelpunten voor in de onderlinge duels
4. het doelsaldo in alledrie de poule-duels
5. het aantal doelpunten voor in alledrie de poule-duels
6. het coëfficiënt van de WK- en EK-kwalifcatiereeks (punten/wedstrijden)
7. de ranking in het Fair Play-klassement

Mocht er dan nog geen beslissing zijn gevallen dan wordt er geloot.

Als twee ploegen gelijk eindigen op basis van de eerste drie criteria én in het laatste duel tegenover elkaar staan, volgt er een strafschoppenreeks direct na het laatste duel tussen die twee lande.
Bron: www.vi.nl
pi_20043131
quote:
Advocaat denkt niet aan opstappen


De dag na de nederlaag tegen Tsjechië moest Dick Advocaat toegeven met de wissel van Robben een inschattingsfout te hebben gemaakt. Maar de Oranje-bondscoach peinst niet over opstappen. 'Ik ben geen wegloper.'
Terwijl de spelers een lichte training afwerkten gaf Advocaat op een ingelaste persconferentie nogmaals uitleg over zijn redenen Robben ten faveure van Paul Bosvelt naar de kant te halen. Ook na een (kort) nachtje slapen, kon de Hagenaar zijn keuze begrijpen.

'Achteraf is de wissel niet goed uitgepakt. Ik heb daar nu wel spijt van. Maar ik kan me heel goed voorstellen waarom ik Bosvelt voor Robben heb gebracht. We hadden een mannetje minder op het middenveld. Ik had niet het gevoel dat we de wedstrijd controleerden. Bovendien had Robben al drie maanden nauwelijks gevoetbald. Daarom heb ik hem er uitgehaald.'

Clarence Seedorf en Edgar Davids zouden hebben laten doorschemeren hun wenkbrauwen te hebben gefronst bij de wissel. 'Zij waren het met jullie (de pers, red.) eens. Zij vonden ook dat ik Robben had moeten laten staan. Maar ik was van mening dat we met twee spitsen moesten gaan spelen', legde Advocaat uit. 'En dat is nog steeds een stuk meer dan de meeste landen.'
Bron: www.vi.nl
pi_20043174
quote:
Everton wil minimaal 75 miljoen voor Rooney


Manchester United, Chelsea en Real Madrid azen op Wayne Rooney. Maar Everton is niet van zins de achttienjarige EK-ster te laten gaan. Zelfs niet als een van de clubs bereid is 75 miljoen euro te betalen.
Rooney dankt de interesse vooral aan zijn sterke optreden met de Engelse nationale ploeg in Portugal. De jonge aanvaller speelde goed tegen Frankrijk en forceerde een strafschop. Tegen Zwitserland scoorde hij vervolgens twee keer.

'David Moyes en ik zijn het eens dat Wayne nu een speler van 75 miljoen euro is', zei voorzitter Bill Kenwright. Maar ook als dat bedrag op tafel komt is een vertrek van Goodison Park nog niet zeker. 'Ik zal elk bod afwijzen en zeggen: Dank je wel, maar waar wil je verder over praten?'

Toch laat algemeen directeur Trevor Birch de deur op een kier. 'Als er iemand komt die 150 miljoen biedt dan gaan we er natuurlijk over nadenken. Maar we zijn niet in die situatie, dus het is niet meer dan speculeren.'

Everton kan het geld goed gebruiken. The Toffees kampen met een schuldenlast van bijna vijftig miljoen euro. Manager David Moyes kan dan ook voor volgend seizoen geen versterkingen halen.
Bron: www.vi.nl
pi_20043936
quote:
Spanje mist Etxebarria tegen Portugal

Spanje zal waarschijnlijk zonder Joseba Etxebarria aantreden tegen Portugal. De aanvaller kampt met een blessure.
De Baskische vleugelspeler bleef tijdens de rust van het duel met Griekenland in de kleedkamer achter met een kneuzing in zijn rechterbovenbeen. Volgens bondsarts Genaro Borrás is er een flinke ontsteking ontstaan in het bovenbeen, waardoor het meespelen zeer twijfelachtig is.

'Voor zo'n belangrijke wedstrijd als deze, denk ik niet dat Etxebarria op tijd fit is', verklaarde bondscoach Iñaki Sáez. Hij kan zich troosten met de gedachte dat invaller Joaquin tegen de Grieken zeer sterk inviel.

De blessures van Carles Puyol en Raúl Bravo vallen mee. Het tweetal verdedigers zal normaal gesproken mee kunnen doen in de Iberische derby, komende zondag.
Bron: www.vi.nl
pi_20043973
quote:
Griekenland houdt ook Spanje in bedwang


Het was hangen en wurgen, maar het is de Grieken wel gelukt. Griekenland verraste voor het tweede duel op rij. Na eerst gastland Portugal te hebben verslagen, hield de ploeg van bondscoach Otto Rehhagel woensdag Spanje in bedwang: 1-1.
Dankzij het zwaarbevochten gelijkspel is Griekenland dicht bij een plaats in de kwartfinale. Met Spanje delen de Grieken de koppositie met vier punten. Komend weekeinde wacht een cruciale ontmoeting met Rusland, terwijl Spanje Portugal van zich af moet zien te houden.

Het betere Spanje mocht zich het meest beklagen over de puntendeling, die tot stand kwam tijdens een zeer onderhoudend duel. De Grieken namen een afwachtende houding in en lieten de Spanjaarden het spel maken. Het leverde een open wedstrijd op nadat Fernando Morientes Spanje in de 28ste minuut op voorsprong had gebracht.

Die voorsprong kwam tot stand na een blunder in de Griekse afweer. Michalis Kapsis dacht simpel de bal terug te spelen op doelman Antonis Nikopolidis, maar had niet in de gaten dat Raúl attent was. De Madrileense aanvoerder pikte de bal op en hakte de bal op zijn aanstormde ploegmaat Morientes, die zich via een fraaie schijnbeweging alle ruimte schiep om doeltreffend uit te halen: 1-0.



Spanje controleerde vervolgens het duel, zocht de aanval, maar moest af en toe beducht zijn op een Griekse tegenstoot, die veelal werd ingeleid door Theodoros Zagorakis. De Griekse aanvoerder haalde enkele keren gevaarlijk uit, maar doelman Iker Casillas kon hij niet passeren.

De Spanjaarden kregen de betere kansen. Invaller Joaquin dolde haast voortdurend Panagiotis Fyssas (foto onder) op de linkerflank en verzond enkele knappe voorzetten, maar twee keer verzuimde een geheel vrijstaande Raúl om het verschil naar twee te tillen.

Dat kwam zijn land duur te staan. Halverwege de tweede helft verstuurde Vassilis Tsiartas een prachtige pass op Angelos Charisteas (foto), die vanaf zeven meter Casillas passeerde met een diagonale schuiver. De gelijkmaker leidde een Spaans slotoffensief in, maar ondanks enkele kansen voor Joaquin en Iván Helguera hield de ploeg van Rehhagel wilskrachtig stand.
Bron: www.vi.nl
pi_20044659
quote:
'Dennis Rommedahl snel fit dankzij drijftank'


Dennis Rommedahl kan dinsdag mogelijk gewoon spelen tegen Zweden. De Deense buitenspeler herstelt veel sneller dan verwacht van de heupblessure die hij tegen Bulgarije opliep.
'Rommedahls toestand is bemoedigend', gaf teamarts Mogens Kreutzfeldt aan. 'Normaal gesproken wordt zo'n blessure erger de dag erna, maar bij hem is juist het tegenovergestelde aan de hand en hopen we hem zelfs speelklaar te krijgen voor Zweden.'

Een behandeling in een drijftank is het geheim achter het snelle herstel van de 25-jarige PSV'er. 'Maar we kunnen misschien pas op de dag van de wedstrijd uitsluitsel geven of hij echt kan spelen.'
Bron: www.vi.nl
pi_20050582
quote:
Smicer evenaart EK-record Klinsmann


Met zijn winnende doelpunt tegen Nederland maakte Vladimir Smicer zich al bijna onsterfelijk in Tsjechië. De aanvallende middenvelder van Liverpool veroverde eveneens een vermelding in de EK-recordboeken.

Smicer is nu met Jürgen Klinsmann de enige speler die op drie eindrondes van het EK wist te scoren. De Duitse spits deed dat in West-Duitsland, Zweden en Engeland, de Tsjechische supersub in Engeland, België en Portugal.

Smicer kwam tot nog toe negen wedstrijd in actie op een EK. Slechts één enkele keer maakte hij overigens een hele wedstrijd mee. Drie keer werd hij gewisseld en vijf keer viel hij in. De 3-2 was bovendien zijn 25ste goal voor Tsjechië.

pi_20050632
quote:
Olic positief bevonden maar niet geschorst


Ivica Olic is positief bevonden bij de dopingcontrole na de wedstrijd tegen Frankrijk. De Kroatische aanvaller wordt desalniettemin niet bestraft door de tuchtcommissie van de UEFA.

Bij Olic werden sporen van methylpresnisolone aangetroffen. 'Dat is een pijnstiller', legde de UEFA-woordvoerder uit. 'Het gebruik ervan zouden we hebben goedgekeurd als het vooraf zou zijn gemeld in het medisch attest.'

Een schorsing blijft echter uit, de UEFA laat het bij een boete van bijna 6.500 euro. 'De Kroatische arts had ons moeten informeren, maar om wat voor administratieve reden dan ook is dat niet gebeurd.'

Olic kreeg de pijnstiller toegediend omdat hij in de oefeninterland tegen Denemarken op 5 juni een ribblessure opliep. De 24-jarige linkspoot kan nu maandag gewoon meedoen tegen Engeland.
Bron: www.vi.nl
pi_20050680
quote:
Schrale troost Russen: snelste EK-goal ooit


Voor de Russen was het EK al na twee wedstrijden en zonder ook maar één doelpunt voorbij. In de laatste groepswedstrijd redde Rusland de eer tegen Griekenland en kreeg Dmitri Kiritsjenko een EK-record in handen.

De 27-jarige aanvaller van CSKA Moskou scoorde al in de tweede minuut tegen Griekenland. Kiritsjenko profiteerde van een fout in de Griekse verdediging en maakte daarmee de snelste goal ooit op een eindronde van het EK.

Bron: www.vi.nl
pi_20050725
quote:
'Spugende' Alexander Frei gaat vrijuit


Alexander Frei, de Zwitser die Steven Gerrard tijdens het duel met Engeland zou hebben gespuugd, wordt niet vervolgd. De tuchtcommissie van de UEFA bepaalde dat er niet voldoende bewijs was waaruit zou blijken dat Frei daadwerkelijk in de fout ging..

Engeland noch Gerrard zelf had zich overigens beklaagd, maar de Duitse zender ZDF kwam op de proppen met beelden waaruit zou blijken dat Frei zou hebben gespuugd. Dat heeft er inderdaad alle schijn van (Frei maakt een spugende beweging, Gerrard grijpt naar zijn nek en meent iets gevoeld te hebben), maar honderd procent bewijs is het niet: de mond van Frei is bijvoorbeeld niet in beeld.

'Ik ben erg blij', reageerde de Zwitserse aanvaller, die nu tegen Frankrijk gewoon in de basis zal staan. 'Ik heb echter nooit een slecht geweten gehad. Maar het is duidelijk dat die incident de voorbereiding van het elftal er niet gemakkelijk op heeft gemaakt.' En Peter Gillieron, namens de Zwitserse voetbalbond: 'Er was geen bewijs. We zijn erg tevreden en blij. Zowel voor het team als voor de speler.'
Bron: www.vi.nl
pi_20050798
quote:
Op zondag 20 juni 2004 21:59 schreef BMWM3 het volgende:

[..]

Bron: www.vi.nl
Hoaah ik was 9 minuten eerder Dmitri Kiritsjenko redt eer Rusland, en goed ook!
[14.gif]
pi_20051459
quote:
Heitinga: 'tweede gele kaart onterecht'


In de tweede poulewedstrijd tijdens het EK in Portugal, stonden Ajacieden Johnny Heitinga, Tomás Galásek en Zdenek Grygera tegenover elkaar. Voor de eerste eindigde de avond in een drama vanwege het verlies en vooral een tweede, onterechte, gele kaart. Voor de twee Tsjechen nam de avond een positieve wending omdat zij een 2-0 achterstand ombogen in een 3-2 winst en zich daarmee kwalificeerden voor de kwartfinales.

Heitinga kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op de Tsjechische sterspeler Pavel Nedved. ,,Hij viel voordat ik hem raakte’’, vond de jonge Ajacied. ,,Ik baal er enorm van, want daarna schieten de Tsjechen er ook nog de 3-2 in, dat is enorm zuur.’’ Heitinga vond dat Oranje een goede wedstrijd speelde. ,,Iedereen wilde voetballen, we speelden met vleugelaanvallers, we speelden gewoon goed. Het publiek stond op fantastische wijze achter ons. We kwamen snel met 2-0 voor, vervolgens laten we het na om de voorsprong verder te vergroten. Nu hoop ik dat de Tsjechen hun sportieve plicht doen tegen Duitsland.’’

Heitinga doelt op het feit dat Tsjechië door de overwinning zeker is van een plaats in de kwartfinale. Alleen een zege van de Tsjechen op Duitsland bied voor Oranje nog de mogelijkheid zich eveneens te plaatsen voor de volgende ronde. Dan moet Nederland natuurlijk wel Letland verslaan aanstaande woensdag..

Tomás Galásek denkt dat zijn team ook woensdag voor de overwinning zal gaan. ,,Onze bondscoach Brückner wil alle wedstrijden winnen. Hij en wij ook zullen alles doen om te winnen. Hij heeft wel gevraagd aan bijvoorbeeld Nedved of hij rust wil nemen´´, aldus de Ajacied.

Galásek was opgelucht na de overwinning op Oranje. ,,Toen het 2-2 werd en later 3-2 weet je niet wat er met je lichaam gebeurt. Ik dacht dat we tegen een grotere achterstand op zouden lopen. Gelukkig kregen wij meer en meer greep op de wedstrijd. Ik zou niet graag in het lichaam van een van de Nederlandse spelers willen zitten nu. Toch denk dat meestal de beste wint´´, aldus de Ajacied.
Bron: www.ajax.nl
pi_20051939
quote:
Portugal zorgt voor mirakel in Iberische kraker


Na anderhalve wedstrijd leek Spanje al zo goed als zeker van de kwartfinales, en scheen het gastland voor een schier onmogelijke missie te staan. Maar voor de slotdag in Poule A werd de Portugese gebeden verhoord en werden Raúl c.s. alsnog naar huis gestuurd. Invaller Nuno Gomes werd de gevierde held: 1-0.

Luiz Felipe Scolari had vooraf werkelijk álles uit de kast gehaald om Portugal op scherp te krijgen. 'Bondscoach van Portugal zijn is als de nacht doorbrengen met een meisje, en er de volgende ochtend achter komen dat ze aartslelijk is', sprak hij bijvoorbeeld aan de vooravond. En: 'Laten we eerlijk zijn: eigenlijk komt dit Portugal gewoon kwaliteit tekort.'

Ook voetbaltechnisch had de Braziliaan er veel aan gedaan om het onmogelijke toch nog mogelijk te maken: hij had nu eindelijk eens gekozen voor Cristiano Ronaldo in de Portugese basis. De vleugelaanvaller speelde vooral het eerste half uur erg sterk, en kreeg op slag van rust zelf de beste kans tot dan toe: de voorzet kwam van Luis Figo, waarna Ronaldo hoog boven de Spaanse defensie uittorende. Zijn kopbal miste echter juist het Spaanse doel.

De keuze voor Ronaldo (en Deco) maakte meteen duidelijk waar Portugal voor ging: de volle winst. Spanje wilde genoegen nemen met een gelijkspel en zakte in. Het leverde weliswaar een Portugees overwicht op, maar slechts weinig écht uitgespeelde kansen. Behalve de kopbal van Ronaldo had Miguel halverwege de eerste helft een goede schotkans, waarop Iker Casillas een antwoord klaar had. Spanje stelde daar vooral een kopbal van Fernando Torres (net over) tegenover.



In de pauze bracht Scolari Nuno Gomes binnen de lijnen voor de tegenvallende Pauleta. Het bleek een gouden wissel, want tien minuten later bracht de aanvaller zijn land in opperste extase: De assist was van Figo, waarna Gomes aannam, draaide en van even buiten de zestienmeter in de hoek mikte: 1-0.

Aan de andere kant had Torres niet veel later dé mogelijkheid om Portugal terug in het moeras te duwen, maar het stiftje van de Spaanse aanvaller trof de paal. Zoals Costinha namens Portugal Casillas tot een uiterste redding dwong.

De Spaanse furie werd nog even wakker. En waar Scolari koos voor het verdedigen van de 1-0 (Armando Petit voor Figo), daar nam Iñaki Sáez alle risico (Fernando Morientes voor Juanito). Costinha (vrije kopbal hoog over) en Maniche (alleen voor Casillas) zelfs nog dé mogelijkheid voor de defenitieve nekslag (vrije kopbal hoog over), die missers werden hen ras vergeven: thuisland Portugal maakte het mirakel waar en knikkerde buurland Spanje uit het toernooi.
Bron: www.vi.nl
pi_20051972
quote:
Gelukkige Grieken komen weg met verlies


De opdracht was zo simpel vooraf voor de Grieken. Een puntje tegen de teleurstellende Russen en plaatsing voor de kwartfinale van het EK was binnen. Dat puntje lukte niet, want Griekenland verloor met 2-1. Plaatsing lukte wel, omdat Spanje onderuitging en Griekenland die ene belangrijke treffer maakte.

Na ruim een kwartier zag het er nog zeer donker uit voor de ploeg van Otto Rehhagel. De Duitse bondscoach van Griekenland zag zijn elftal twee snelle tegenslagen incasseren. Na één minuut en tien seconden profiteerde Dmitri Kiritsjenko van een fout in de verdediging. En in de zeventiende minuut kopte Dmitri Boelikin raak uit een hoekschop.

Nog voor rust klaarde de hemel op voor Griekenland. Zissis Vrysas scoorde op aangeven van Dimitris Papadopoulos. Vrysas' goal was van grote waarde omdat de Grieken daarmee sowieso op doelsaldo de tweede plaats zouden innemen.

In de tweede helft golfde het spel op en neer en hield Griekenland stand. Of beter gezegd de marge van één doelpunt verschil. Waardoor de kwartfinale zowaar werd bereikt, zij het met de hakken over de sloot na een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag op Portugese bodem.
Bron: www.vi.nl
pi_20052021
quote:
Poule A: Portugal en Griekenland door

Bron: www.vi.nl
pi_20053285
quote:
'Spanje=verliezen als het er om gaat'


'Spanje verliest tegen Portugal en lijdt weer eens zwaar schipbreuk', kopt MARCA. 'Adios España! Naar huis! Wat een deceptie!', vond de Madrileense sportkrant ook nog.

'Spanje probeerde het nog wel aan het einde en trof paal en lat. Maar aan de meet verloor het en moest het vaarwel zeggen tegen het EK en liet het weer de kans liggen om iets te bewijzen op het internationale podium.'

Ook AS koos voor het vaarwel, maar dan op z'n Portugees: 'Adeus', opende de krant. In een hoofdredactioneel commentaar legde Ivan Castello uit dat het eigenlijk geen verrassing was. 'Er verandert nooit iets. Op 1964 na dan. Spanje staat gelijk aan verliezen als het er op aankomt.'

'De harde werkelijkheid was dat Portugal beter was, in ieder geval een uur lang. En dus zitten wij weer thuis, op onze natuurlijke plek ook al staat het Spaanse clubvoetbal op z'n hoogtepunt.'
Bron: www.vi.nl
pi_20058685
quote:
'Zaterdag herwon ik mijn liefde voor Oranje'


Het boeiende duel van het Nederlands elftal met Tsjechië leverde een enorme berg leesvoer en meningen op in de Nederlandse dagbladen. Opvallend genoeg blinken de bladen uit in het geven van opinies, terwijl er haast geen kolom is gewijd aan de wedstrijd zelf. De teneur is duidelijk: Advocaat heeft gefaald. Toch neemt een kleine groep het voor De Kleine Generaal op, aangevoerd door Johan Cruijff.

Wisselen! Het Algemeen Dagblad laat er geen misverstand over bestaan, wat de krant wil doen met de bondscoach van Oranje. Advocaat heeft 'keihard gefaald' vindt het AD. 'Theoretisch kan hij nog Europees kampioen worden. Maar coaches die blunderen zoals Advocaat deed in de 59ste minuut van die toch heerlijke wedstrijd in Aveiro, worden in eigen land nu eenmaal niet gewaardeerd.'

Ook de GPD-bladen zijn vernietigend. Advocaat is te kakken gezet door de Tsjech Karel Brückner. 'Kort en goed gezegd: Brückner coachte progressief, aanvallend, dwingend, uitgaande van de eigen talenten. Advocaat - die altijd zegt van de eigen kracht uit te gaan - ging opnieuw uit van de kracht van de tegenstander. Zijn tactiek was defensief, zijn wisselbeleid vervolgens laf en hopeloos, een Nederlandse bondscoach onwaardig.'

Het oordeel over de bondscoach en dé wissel van Arjen Robben is in alle media eensluidend: de grootste blunder uit zijn loopbaan. Iedereen is boos. 'Oranje werd dus door de coach in zijn achteruit gezet. Tot ongenoegen van de spelers, die dit direct na de wedstrijd in de catacomben op keiharde, ondubbelzinnige wijze voor de voeten van de bondscoach wierpen. Waarbij in alle emoties woorden werden gebruikt, die niet voor papier zijn bestemd.'

Overigens werd de 3-2 nederlaag niet alleen veroorzaakt door de wissel, merkte het AD zijdelings op. 'Ook door de niet benutte kansen van zijn spelers, de blunders (Cocu, Van Bronckhorst) in de verdediging, het falen van de Spaanse scheidsrechter én het sterke spel van de tegenstander, hangt het verblijf van Oranje in Portugal aan een zijden draad.'

Johan Cruijfff neemt het in zijn column in De Telegraaf op voor Advocaat. 'Het gaat me te ver om Dick Advocaat alle schuld te geven voor de nederlaag. Natuurlijk is de coach verantwoordelijk, maar er stonden ook spelers op het veld die al jarenlang op dit niveau meelopen. (...) Maar niemand zei iets, waardoor er maar weer een hijs riching Ruud van Nistelrooy werd gegeven. Daarom vind ik het te makkelijk om met z'n allen in één richting te wijzen.'

de Volkskrant deelt die opvatting: 'De publieke opinie is inmiddels gevormd en in deze wereld van uitersten heet het dan al gauw: weg met die man. De spelers die zo lang ergernis wekten, die hem zo vaak in de steek lieten door tactisch onbenul of technische onvolkomenheid, kregen gisteren voor de training een heldenontvangst.'

Diezelfde krant bekeek de 3-2 ook van een positieve kant. 'Vergeet Advocaat en zijn malle wissel. Vergeet de dramatische afloop en de mogelijke uitschakeling van het Nederlands elftal. Koester de schoonheid van voetbal, het ultieme gevecht van profs die op een magische avond in Aveiro gewoon weer jongens op straat zijn met liefde voor hun eerste bal. Zaterdag was daar weer eens zo'n explosie van aanvalsvoetbal, van lef en combinatievermogen, tegen een opponent van kaliber. Nederland-Tsjechië is nu al een klassieker. De beste wedstrijd van EURO 2004.'

En ook Hugo Borst is vol lof in zijn column in het AD. 'Zaterdagavond herwon ik mijn liefde voor het Nederlands elftal. Twee jaar lang was het kut met peren, maar (...) het was groots en meeslepend. De schitterende reddingen van Van der Sar, het leeuwenhart van Davids en Van Nistelrooy, de brille en moed van Robben, maar ook alle anderen voetbalden en streden op een manier die geen uitzondering maar regel moet zijn. Hulde!'.

De meest passende conclusie komt van de Volkskrant. 'Haalt Nederland alsnog de kwartfinales, dan is alles misschien vergeten en vergeven. Gebeurt dat niet, dan zal die ene vraag blijven knagen: hoe was het gelopen als Robben was gebleven? Dan zullen de spinsels in de bovenkamer van Advocaat een strop blijken.'
Bron: www.vi.nl
pi_20061269
quote:
Duitsers blij: 'Tsjechië schenkt ons zege'


De boodschap van Karel Brückner, dat hij enkele van zijn Tsjechische sterren rust gunt tijdens het duel met Duitsland, is door de Duitsers met gejuich ontvangen.

'Tschechen schenken uns den Sieg', weet Bild. Het sensatieblad heeft al een verlanglijstje gemaakt met spelers door wiens naam een streep mag worden gehaald: Pavel Nedved, Tomas Rosicky, Milan Baros, Jan Koller en Karel Poborsky. 'De Nederlanders zullen over competitievervalsing klagen, maar de UEFA kan dit B-elftal niet verbieden.'

Bondscoach Rudi Völler reageert heel wat voorzichtiger. 'Ik laat me niet gekmaken. Vier jaar geleden hebben we tijdens het EK met 3-0 van Portugal B verloren', herinnerde de Bundestrainer aan de roemloze uitschakeling tijdens EURO 2000, toen de Duitsers dachten zich via een zege op de reserves van de Portugezen te kunnen kwalificeren.
Bron: www.vi.nl
pi_20061292
quote:
UEFA in beroep tegen spugende Frei


De UEFA is in beroep gegaan tegen de vrijspraak van Alexander Frei. Enkele uren nadat de Zwitserse aanvaller was vrijgesproken wegens het bespugen van tegenstander Steven Gerrard, doken er nieuwe televisiebeelden op, waarop wel te zien is dat Frei de Engelman in de nek spuwt.

Zondagmiddag sprak de zevenkoppige tuchtcommissie van de UEFA Frei nog vrij wegens voldoende gebrek aan bewijs. Enkele uren later bracht het Zwitserse SF DRS echter nieuwe beelden.

Peter Stadelmann, directeur van de Zwitserse voetbalbond vreesde direct al dat de vrijspraak nog een staartje zou krijgen. 'Als er nieuwe bwijsmaterialen boven tafel komen en worden aangedragen, dan kan de zaak worden heropend', verklaarde hij zondag.

Maandagochtend besloot de UEFA in beroep te gaan. De aanklager eist dat de tuchtcommissie Frei voorlopig schorst voor het cruciale groepsduel met Frankrijk, dat maandagavond op het programma staat. Nog deze middag zal Levent Biçakçi, vice-voorzitter van de beroepscommissie van de UEFA, uitspraak doen.
Bron: www.vi.nl
pi_20061450
bmwm3
Voices tell me I'm the shit.
pi_20067520
quote:
Geschorste spelers tijdens EURO 2004


Bron: www.vi.nl
pi_20067546
quote:
Zwitsers laten spugende Frei buiten selectie


Alexander Frei speelt maandagavond niet mee in het groepsduel van Zwitserland met Frankrijk. De Zwitserse voetbalbond (SFV) besloot de aanvaller uit de selectie te halen voor de cruciale ontmoeting.

De SFV nam de beslissing in overleg met Frei. De spits overleefde zondag nog een tuchtzaak, waarin hij was beschuldigd van het spugen naar tegenstander Steven Gerrard. Maar de UEFA ging maandagochtend in beroep nadat uit nieuwe televisiebeelden duidelijk te zien was dat Frei tufte in de nek van de Engelsman.

De uitspraak van het beroep wordt maandagmiddag bekend, maar de SFV besloot dat verdict niet af te wachten. 'Alexander Frei en de SFV hebben samen besloten dat hij vanavond niet zal spelen, onafhankelijk van de beslissing van de UEFA is', luidde de officiële verklaring.

De UEFA-aanklager eist dat de tuchtcommissie Frei voorlopig schorst voor het cruciale groepsduel met Frankrijk, dat maandagavond op het programma staat. Nog deze middag zal Levent Biçakçi, vice-voorzitter van de beroepscommissie van de UEFA, uitspraak doen.
Bron: www.vi.nl
pi_20067565
quote:
UEFA schorst Frei twee weken


De UEFA heeft Alexander Frei voorlopig voor vijftien dagen geschorst, nadat nieuwe televisiebeelden binnenkwamen waarop duidelijk te zien is dat de Zwitser tegenstander Steven Gerrard in de nek spuugt.

'Mocht Zwitserland zich vanavond (maandag, red.) kwalificeren voor de kwartfinales, dan zal de beroepscommissie van de UEFA nog deze week een uitspraak doen. Lukt het de Zwitsers niet zich te plaatsen, dan zal pas in juli in Nyon (op het hoofdkantoor van de UEFA, red.) een beslissing volgen', luidt de officiële verklaring die de UEFA maandagmiddag verspreidde.

Een uur voor die mededeling maakte de Zwitserse voetbalbond (SFV) al bekend dat Frei maandag niet mee zou spelen tegen Frankrijk. 'Alexander Frei en de SFV hebben samen besloten dat hij vanavond niet zal spelen, onafhankelijk van de beslissing van de UEFA.'

De 24-jarige Frei overleefde zondag nog een tuchtzaak, waarin hij was beschuldigd van het spugen naar tegenstander Steven Gerrard. Maar de UEFA ging maandagochtend in beroep nadat uit nieuwe televisiebeelden duidelijk te zien was dat Frei tufte in de nek van de Engelsman.
Bron: www.vi.nl
pi_20067603
quote:
Kroaten willen Rooney rode kaart aansmeren


Kroatië heeft maandag aan een zege op Engeland genoeg voor een plek in de kwartfinale. Als grootste gevaar zien de Kroaten Wayne Rooney, die tegen de Zwitsers uitblonk met twee goals. En bondscoach Otto Baric heeft een sluw plannetje bedacht om de achttienjarige spits onschadelijk te maken.

'Ik denk dat we een manier hebben gevonden om Rooney af te stoppen', verklaarde de 71-jarige Baric. 'Rooney verzamelt gele kaarten, en laten we hopen dat hij een rode kaart krijgt.'

Reservedoelman Joey Didulica maakte duidelijk wat die tactiek precies inhoudt. 'De bondscoach heeft ons verteld om te loeren op Rooneys zwakheden. Onze verdedigers hebben de opdracht dat ze hem een paar keer ondersteboven moeten kegelen. Dan zul je zien, dat we de reactie krijgen die we willen. No problem', verklaarde de ex-doelman van Ajax in The Guardian.

'Alles is geoorloofd in liefde, oorlog en voetbal. Het is geen vieze tactiek. het is een tactiek. Hij is jong en hij heeft laten zien dat hij daar niet mee kan omgaan.'

In zijn eerste twee optredens liet Rooney zien een heethoofd te zijn. In het duel met de Fransen ontsnapte hij enkele keren met een gele kaart. Dat lukte hem niet tegen Zwitserland. Hij kreeg die prent voor een onbezonnen tackle met gestrekt been richting het hoofd van doelman Jörg Stiel.

Didulica: 'Hij is zeker een goede speler en hij is ook agressief, maar dat is misschien een voordeel voor ons. Hij is jong en impulsief. Wie weet gaat zijn hoofd weer op tilt, zoals toen hij met zijn noppen vooruit op de Zwitserse keeper afgleed. Voor mij was dat een rode kaart. Ook al raakte hij hem maar een heel klein beetje, het was wel zijn bedoeling.'

'En na zijn gele kaart liep hij tien minuten als een dolle rond, nog agressiever dan normaal, en maakte hij nog een tackle, die hem een volgende boeking had kunnen opleveren. Als we hem op die manier kunnen provoceren, dan zal hij zich zeker laten gaan. Neem maar aan van mij, als je je door je emotie laat sturen, dan is een rode kaart onvermijdelijk.'
Bron: www.vi.nl
pi_20068679
quote:
Duitsland met een spits tegen Tsjechen


Duitsland richt zich op het cruciale duel met Tsjechië. Bij winst is die Mannschaft zeker van een plek in de kwartfinales, bij elk ander resultaat is de ploeg afhankelijk van het resultaat van Nederland-Letland.

Een opstelling of tactiek heeft Rudi Völler zelf nog niet gegeven, maar min of meer is duidelijk geworden hoe de Duitse bondscoach zijn ploeg wil laten spelen. Aanvoerder Oliver Kahn maakte al bekend dat Duitsland zich tegen de Tsjechen 'compact zal opstellen en geen kansen moet toelaten'.

Naar verwachting zal Duitsland dezelfde tactiek hanteren waarmee eerder het Nederlands elftal werd bestreden. Met Frank Baumann en Dietmar Hamann als defensieve middenvelders voor de vierkoppige defensie en met Kevin Kuranyi als enige aanvaller. Fredi Bobic, die zaterdag nog mocht starten tegen Letland, begint weer op de bank.

'Het is waar dat we met een aanvaller beter speelden dan met twee', verklaarde assistent-bondscoach Michael Skibbe. 'We speelden beter georganiseerd en gaven onze tegenstander weinig scoringskansen. Tegen de Tsjechen moeten we voorkomen dat we teveel mogelijkheden weggeven.'

Bastian Schweinsteiger krijgt waarschijnlijk een plek op het middenveld, waardoor de tot nu toe teleurstellend spelende Bernd Schneider (foto) naar de bank verdwijnt. Tegen de Letten loste de negentienjarige middenvelder van Bayern München zijn elf jaar oudere landgenoot al halverwege af. Schweini zal op links beginnen, zodat Torsten Frings naar zijn vertrouwde rechterflank verhuist.

Overigens kampen Schweinsteiger, Hamann en Schneider met kleine blessures, waardoor ze maandag allen ontbraken op de training. Schweinsteiger en Schneider hebben last van een kuit, Hamann kampt met een pijnlijk dijbeen. Volgens Skibbe kunnen ze alle drie meespelen tegen Tsjechië.
Bron: www.vi.nl

[ Bericht 1% gewijzigd door BMWM3 op 21-06-2004 17:11:11 ]
pi_20069310
quote:
Tsjechen willen Duitsers naar huis sturen


Wesley Sneijder zou al een sms-je hebben gehad van ploeggenoot Tomás Galásek, waarin de Tsjechische Ajacied zijn Nederlandse kompaan toevertrouwd, dat de Tsjechen hun stinkende best gaan doen tegen Duitsland. Ook de overige Tsjechen zeggen nog een appeltje te schillen te hebben met die Mannschaft.

Doelman Petr Cech verwijst naar de finale van EURO 96 toen de Duitsers met
2-1 wonnen van de Tsjechen, via een golden goal van Oliver Bierhoff. 'Ik herinner me dat ik de wedstrijd thuis bekeek met mijn familie. Het was heel erg teleurstellend.'

'Het zou goed zijn om hun voor de verandering eens een keer naar huis te sturen. We hebben al zo lang niet meer van Duitsland gewonnen, dus dat is nog een extra reden om de wedstrijd serieus te nemen.'

'Er zullen spelers worden gewisseld, maar we weten nog niet hoeveel', verklaarde Vladimir Smicer, matchwinner in het duel met Nederland. 'We hebben ons al gekwalificeerd, dus we hebben niets te verliezen. We hebben geen enkele druk, en hoeven niet aan te vallen. We kunnen mooi afwachten wat Duitsland doet. Zij moeten winnen.' Waarschijnlijk zal Smicer een basisplaats krijgen net als Milan Baros.

Assistent-coach Miroslav Baranek wilde nog niets over de opstelling zeggen. 'We kunnen de Nederlanders niets beloven, maar ook als de opstelling heel erg veel verschilt met die van de twee vorgaande duels, dan kan ik jullie verzekeren dat alle spelers hongerig genoeg zijn om te winnen.'
Bron: www.vi.nl

[ Bericht 3% gewijzigd door BMWM3 op 21-06-2004 19:20:16 ]
pi_20069474
quote:
Wat als Poule B: Kroatië moet winnen

Met nog één duel te gaan in de poule is de tijd van het grote rekenen en de reglementskennis aangebroken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als Engeland verliest van Kroatië en Zwitserland wint van Frankrijk? En wanneer zijn de Engelsen sowieso door?

VI.nl maakte een tabel met alle mogelijke wat als-scenario's.

Frankrijk heeft de beste papieren voor kwartfinale. De ploeg van Jacques Santini heeft aan een punt genoeg zeker te zijn van een vervolg op het EK. Maar ook als de Fransen verliezen van Zwitserland is het nog niet uitgeschakeld. Bij een nederlaag van Frankrijk en een gelijkspel bij Engeland-Kroatië eindigen drie landen op vier punten en moet het onderlinge doelsaldo bepalen of Zwitserland, Engeland of Frankrijk naar huis moet.

Programma maandag 21 juni 20:45u: Kroatië-Engeland, Zwitserland-Frankrijk.



Nummers één en twee van de poule gaan naar de kwartfinale.

Als twee of meer ploegen gelijk eindigen in punten, moeten de volgende regels uitkomst bieden:

1. het puntentotaal uit de onderlinge duels
2. het doelsaldo uit de onderlinge duels
3. het aantal doelpunten voor in de onderlinge duels
4. het doelsaldo in alledrie de poule-duels
5. het aantal doelpunten voor in alledrie de poule-duels
6. het coëfficiënt van de WK- en EK-kwalifcatiereeks (punten/wedstrijden)
7. de ranking in het Fair Play-klassement

Mocht er dan nog geen beslissing zijn gevallen dan wordt er geloot.

Als twee ploegen gelijk eindigen op basis van de eerste drie criteria én in het laatste duel tegenover elkaar staan, volgt er een strafschoppenreeks direct na het laatste duel tussen die twee landen.
Bron: www.vi.nl
pi_20072495
quote:
Willem had Van der Meyde willen wisselen


Als het aan Willem van Hanegem had gelegen, dan had niet Arjen Robben tegen de Tsjechen het veld moeten ruim, maar Andy van der Meyde. Dat vertelde de assistent van Dick Advocaat maandag op de persconferentie van Oranje, waarop hij de plaats innam van Dick Advocaat.

De Kromme moest toegeven dat hij een andere mening was toegedaan dan Dick Advocaat, die zaterdagavond tegen Tsjechië Arjen Robben naar de kant haalde. Na die wissel kantelde de wedstrijd en gaf Oranje alsnog een 2-1 voorsprong uit handen. Advocaat gaf later toe dat het een 'ongelukkige wissel' betrof.

Van Hanegem vond dat overigens de normaalste zaak van de wereld. 'Het zou toch gek zijn als wij met z'n vieren altijd dezelfde mening waren toegedaan?' De assistent gaf voorts toe dat hij voor een andere optie zou hebben gekozen. 'Ook Clarence Seedorf wat meer naar rechts, Andy van der Meyde eruit en een extra middenvelder erbij was nog een optie. Maar Advocaat koos voor Robben.'

Aan het slot van de persconferentie werd Van Hanegem ook nog gevraagd wat hij zou doen als Advocaat straks in een vergelijkbare situatie opnieuw Arjen Robben naar de kant zou willen halen. 'Dan sla ik 'm neer', antwoordde Van Hanegem droog.
Bron: www.vi.nl
pi_20075316
quote:
Vonlanthen in de basis tegen Frankrijk


Na twee interlands, en in totaal pas vijftien minuten, heeft Johan Vonlanthen zich een plaats verworven in de basiself. De Zwitserse PSV'er begint tegen Frankrijk.

De interlandcarrière van Vonlanthen heeft een enorme vlucht genomen. De PSV'er werd op het laatste moment in de Zwitserse EK-ploeg gehaald na het afhaken van Marco Streller (gebroken been) en Léonard Thurre (spier).

In de voorbereiding op het EK maakte Vonlanthen zijn debuut. Tegen vriendschappelijke interland tegen Liechtenstein maakte hij negen minuten voor het einde zijn entree. Vonlanthen bleek niet voor alleen de training meegenomen naar Portugal. Tegen Engeland mocht de PSV'er zes minuten voor tijd opdraven. Tegen Frankrijk komt hij aan de aftrap.

Bondscoach Kuhn koos voor Vonlanthen als stand-in van Sebastian Frei, die vanwege het spuwen twee weken geschorst is. De Zwitserse voorhoede onderging een metamorfose, want ook Stephane Chapuisat komt niet aan de aftrap. De 103-voudige is gepasseerd ten faveure van Daniel Gygax.
Bron: VI.nl
pi_20078443
quote:
Vonlanthen lost met goal tegen Fransen Rooney af


Wayne Rooney is jongste EK-doelpuntenmaker af. Na vijf dagen heeft Johan Vonlanthen het Engelse talent die eer afgenomen.

Rooney werd donderdag met zijn goal tegen Zwitserland de jongste doelpuntenmaker in de EK-historie. De Engelse international was op het moment van scoren achttien jaar en zeven maanden. Met zijn doelpunt tegen Frankrijk stelde Vonlanthen dit record met dik twee maanden scherper. De PSV'er is geboren op 1 februari 1986.

Vonlanthen had slechts 41 minuten als international op zijn naam voor zijn eerste interlandtreffer voor Zwitserland. De PSV'er, die begin juni in het oefenduel met Liechtenstein debuteerde, kwam tot nu in twee interlands slechts in de slotfase in de ploeg.

Tegen Frankrijk mocht Vonlanthen in de basis starten bij afwezigheid van de geschorste Alexander Frei. Met de gelijkmaker na 26 minuten bewees hij het gelijk van bondscoach Kuhn. De PSV'er maakte ook het eerste Zwitserse velddoelpunt op een EK. Kubilay Turkyilmaz maakte uit een strafschop het enige doelpunt op het EK in 1996.
Bron: VI.nl
pi_20078732
quote:
King Wayne leidt Engelsen wéér naar zege


Precies veertig minuten hing het voortbestaan van Engeland in de Euro 2004 aan een zijden draad. Totdat Wayne Rooney weer van zich deed spreken. Met één assist en twee treffers, kroonde de pas achttienjarige Evertonian zich tot de voorlopige koning van het toernooi: 4-2.

Engeland wist voorafgaande aan het duel met Kroatië één ding zeker: minimaal een gelijkspel zou volstaan voor een plek in de kwartfinales. 'Maar wij hebben géén ploeg die op 0-0 kan spelen', wist bondscoach Sven-Gøran Eriksson, 'zo dat in het moderne voetbal überhaupt nog een ploeg kan.'

De Zweed had die woorden nog niet uitgesproken, of Engeland keek in het allesbeslissend duel met de Kroaten tegen een achterstand aan. Er stond maar nauwelijks vijf minuten op de klok, toen Milan Rapajic een vrije trap in de Engelse doelmond gooide. David James kon nog redden op de inzet van Dado Prso, maar op de rebound van Niko Kovac was hij kansloos, 0-1.

Met die uitslag zouden de Engelsen dus uit het toernooi liggen en begon het peentjes zweten. Dat was aan het spel van de Engelsen ook af te lezen, en het duurde een kwartiertje eer de ploeg zich herpakte. Het moment dat Kroatië zich vooral leek te willen bekommeren om het verdedigen van die voorsprong, sloeg de balans om.

Paul Scholes en Sol Campbell deelden al wat spelenprikjes uit, voor het vijf minuten voor de pauze raak was. Michael Owen verscheen alleen voor Tomislav Butina, die in eerste instantie nog kon redden. Wayne Rooney behield in de rebound echter het overzicht, en stelde Paul Scholes koppend in staat om z'n eerste treffer sinds drie jaar voor Engeland aan te tekenen, 1-1.

Daarmee konden de Engelsen weer wat rustiger ademhalen, en nog voor de pauze maakte de ploeg aan alle onzekerheid een einde. Nu was het Rooney zelf, die zich daarmee tot één van de smaakmakers van de Euro 2004 bombardeerde, die middels een schot van afstand het vonnis voltrok: 2-1.

Rooney had z'n kruit daarmee echter nog niet verschoten, want dik twintig minuten voor tijd was het opnieuw raak: de jongeling verscheen op assist van Michael Owen alleen voor Butina, maakte geen fout en tekende zijn vierde treffer van het EK aan: 3-1. Voor Eriksson hét moment om de topscorer van Euro 2004 (met al een gele kaart op zak) naar de kant te halen.

Igor Tudor, die daarmee bewees óók voor het doel van de tegenstander gevaarlijk te kunnen zijn, bracht de spanning niet veel later nog even terug (3-2), maar de Engelse kwartfinaleplaats kwam niet meer in gevaar. Zeker niet toen Frank Lampard er ook nog 4-2 van maakte.
Bron: VI.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door BMWM3 op 21-06-2004 23:00:29 ]
pi_20078789
quote:
Frankrijk op halve kracht naar kwartfinale


Zonder te overtuigen haalde Frankrijk de kwartfinale. Zwitserland deed niet veel onder voor de Fransen, die dankzij twee oplevingen van Henry met 3-1 zegevierden.

Op enkele stuiptrekking in het eerste kwartier na leek Zwitserland er niet aan te pas te komen tegen Frankrijk. Hakan Yakin had een paar keer het Franse doel onder vuur genomen, maar het antwoord van Frankrijk was beduidend dreigender.

Aan de openingstreffer van Zinedine Zidane ging een fout van de Zwitserse keeper Jörg Stiel vooraf, maar gezien de druk op het Zwitserse doel was de 1-0 niet meer dan logisch. Het was te wijten aan een gebrek aan scherpte dat Frankrijk de wedstrijd niet in een tijdsbestek van enkele minuten besliste.

De openingstreffer zorgde na verloop van tijd voor een misplaatst gevoel van superioriteit bij de Fransen, die met hun lage tempo Zwitserland terug in de wedstrijd hielpen. Het gevolg liet niet lang op zich wachten, waarbij Mickael Silvestre zijn voor dit EK gebruikelijke kostbare fout maakte. De Franse verdediger leverde bal simpel in, waarna de bal via Ricardo Cabañas uiteindelijk voor de voeten kwam van Johan Vonlanthen: 1-1.

Zwitserland had een overwinning nodig voor een plaats in de kwartfinale. Maar ook met de ingebrachte verdediger Huggel als breekijzer kon Zwitserland niets afdwingen. De ploeg van Kuhn moest hopen op een toevalstreffer, die niet viel.

In het laatste kwartier viel dan toch de beslissing, in het voordeel van de Fransen. Thierry Henry, die vooral was opgevallen door een gebrek aan vorm, scoorde na doorkoppen van invaller Louis Saha. In de slotfase deed Henry er nog een schepje bovenop, waarmee Frankrijk zich verzekerde van de eerste plaats in Poule B. Op vrijdag wacht Griekenland in de kwartfinale.

Bron: VI.nl
pi_20081146
quote:
Willy Sagnol valt uit met armblessure


Voor Willy Sagnol was de wedstrijd tegen Zwitserland na de eerste helft voorbij. De Franse verdediger moest noodgedwongen achterblijven in de kleedkamer vanwege een armblessure

De blessure van Sagnol ziet er ernstig uit. Röntgen-onderzoek moet dinsdag uitwijzen of de vrees gerechtvaardigd is. Het is niet de eerste keer dat zijn arm hem mogelijk parten speelt. In maart stond de verdediger van Bayern München enige weken aan de kant vanwege een gebroken arm.
Bron: VI.nl
pi_20088733
quote:
'Oranje plaatst zich voor de kwartfinale'


Het Nederlands elftal ontsnapte tegen Duitsland aan een nederlaag en maakte indruk tegen Tsjechië maar verloor wel. Toch denken de bezoekers van VI.nl dat Oranje zich gaat plaatsen voor de kwartfinale, ook al geven de Tsjechen waarschijnlijk een aantal vedetten rust.

Ruim 88 procent van de bezoekers voorspelt dat de ploeg van bondscoach Dick Advocaat sowieso zelf wint van Letland. Voorwaarde om niet uitgeschakeld te worden is dan wel dat Duitsland niet ook wint van Tsjechië.

Zestig van die 88 procent gelooft echter niet in die Mannschaft of vertrouwt op de eerzucht van de Tsjechen. Met als gevolg dat Nederland zich alsnog achter groepswinnaar Tsjechië bij de laatste acht op het EK voegt.

Drie procent van de voetbalvolgers gelooft in een superstunt van de Letten. Zij denken dat Letland Oranje klopt én dat Duitsland verliest van Tsjechië. Waardoor Letland met de Tsjechen doorgaan naar de kwartfinale.

Bron: VI.nl
pi_20088765
quote:
Van Hooijdonk bereid met spuit te spelen


De rugblessure waarmee Pierre van Hooijdonk sinds het duel met Duitsland kampt, bezorgt hem hem meer last dan oorspronkelijk verwacht. De supersub van Oranje traint aangepast en apart van de groep.

Tegen het AD laat Van Hooijdonk echter weten inzetbaar te zijn in de laatste groepswedstrijd tegen Letland. Indien nodig is de 34-jarige spits bereid een verdovende injectie te nemen om te kunnen spelen.

Van Hooijdonk deed zijn reputatie als stormram tegen de Duitsers weer eer aan. Vooral in de lucht stichtte hij veel gevaar en gaf hij Oranje weer hoop op een beter resultaat, waarna de gelijkmaker uiteindelijk ook viel.
Bron: VI.nl
pi_20088787
quote:
Engeland overleeft pas voor tweede keer


Heel Engeland jubelde na de plaatsing voor de kwartfinale van het EK in Portugal. Toch was het pas de tweede keer dat de 'voetbalgrootmacht' de groepsfase overleefde op een Europees kampioenschap.

Alleen in 1996, toen football was coming home en Engeland gastheer was van het EK, was het niet al snel voorbij voor de 'uitvinder van het voetbal'.

Toen werd Albion eerste in een poule met Nederland, Schotland en Zwitserland en stuitte het na verlengingen strafschoppen in de halve finale op de latere winnaar Duitsland.

Bij de andere vier EK's waarvoor de Engelsen zich plaatsten, kon de ploeg al na drie duels naar huis. Twee keer eindigde het zelfs op de vierde en laatste plaats in de groep, twee keer op de derde plaats.

Bron: VI.nl
pi_20088862
quote:
Italianen vrezen Scandinavisch akkoordje


Italië vreest met grote vreze. Want als de Denen en Zweden het in het slotduel van Poule C op een akkoordje gooien, is hun EK al voorbij. Met nog één duel te gaan in de poule is de tijd van het grote rekenen en de reglementskennis aangebroken. Bij welke uitslag is bijvoorbeeld een Scandinavische deal gunstig?

VI.nl maakte een zo eenvoudig mogelijke tabel met alle mogelijke what if-scenario's. Zo blijkt dat Italië plaatsing voor de kwartfinale op het EK niet meer in eigen hand heeft.

De ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni moet zelf sowieso winnen. Komt er een winnaar in de wedstrijden tussen de Denen en de Zweden dan is er niets aan de hand en gaan de twee winnaars van het laatste duels door.

Wint Italië en wordt het gelijk in de Scandinavische derby, dan wordt de uitslag van het gelijkspel doorslaggevend. Zweden is ongeacht de hoogte van het gelijkspel door. Een 0-0 is fataal voor Denemarken, een 2-2 of hoger voor Italië.

Wordt het 1-1 dan gaat het doelsaldo over alledrie de pouleduels tellen en is Zweden zeker door omdat het beter scoorde dan Denemarken. Het is dan aan Italië om tenminste met drie goals verschil te winnen om verder te mogen op het EK.

Programma dinsdag 22 juni: Denemarken-Zweden, Italië-Bulgarije



Nummers één en twee van de poule gaan naar de kwartfinale.

Als twee of meer ploegen gelijk eindigen in punten, moeten de volgende regels uitkomst bieden:

1. het puntentotaal uit de onderlinge duels
2. het doelsaldo uit de onderlinge duels
3. het aantal doelpunten voor in de onderlinge duels
4. het doelsaldo in alledrie de poule-duels
5. het aantal doelpunten voor in alledrie de poule-duels
6. het coëfficiënt van de WK- en EK-kwalifcatiereeks (punten/wedstrijden)
7. de ranking in het Fair Play-klassement

Mocht er dan nog geen beslissing zijn gevallen dan wordt er geloot.

Als twee ploegen gelijk eindigen op basis van de eerste drie criteria én in het laatste duel tegenover elkaar staan, volgt er een strafschoppenreeks direct na het laatste duel tussen die twee landen.
Bron: VI.nl
pi_20088892
quote:
'Zweeds superduo hoog op verlanglijst Barça'


Henrik Larsson en Zlatan Ibrahimovic hebben zich met hun sterke spel tot nog toe op het EK nog eens in de kijker gespeeld van Barcelona. De Catalanen bevestigden via voorzitter Joan Laporta dat de club de spelers hoog op het verlanglijstje heeft staan.

Beide Zweedse aanvallers zouden een optie zijn om het shirt met rugnummer negen van Patrick Kluivert over te nemen. Larsson heeft ondanks zijn gevorderde leeftijfd (32) de betere papieren. 'Met zijn leeftijd is hij slechts ervaren, maar geen veteraan', legde Laporta uit.

'Larsson heeft de eigenschappen die onze trainer van een spits vraagt: scorend vermogen, strijdlust en de kracht om de verdediging van de tegenstander onder druk te zetten. Bovendien heeft het bestuur van Celtic ons verteld dat hij uiterst professioneel is en zich fysiek uitstekend verzorgt.'

Buiten alle loftuitingen geldt ook dat Larsson transfervrij is en Ibrahimovic naar verluidt twintig miljoen euro moet kosten. 'Ajax weet dat we geïnteresseerd zijn in Ibrahimovic. Maar Barcelona heeft geen concreet bod gedaan op deze speler, die het fantastisch doet op het EK.'
Bron: VI.nl
pi_20089752
quote:
Maar één keer gaf geplaatst land niet thuis


Er is hoop voor het Nederlands elftal. Een land dat na twee duels op een EK al zeker was van plaatsing voor de kwartfinale gaf in het verleden maar één keer niet thuis in de laatste groepswedstrijd.

Dat doemscenario vreest Oranje als Tsjechië woensdag in Lissabon Nederlands rivaal Duitsland treft. Want laat groepswinnaar Tsjechië het lopen en wint Duitsland, dan is Nederland sowieso het kind van de rekening.

Sinds het EK 1984 in Frankrijk, toen voor het eerst twee landen per poule zich plaatsten voor de kwartfinale, kwam zoiets maar één keer voor. Op het EK 1996 in Engeland liet het al geplaatste Kroatië zich met 3-0 beetnemen door Portugal, waardoor Denemarken kansloos werd.

In de andere vijf gevallen won het al geplaatste land vier keer ook zijn laatste wedstrijd in de poule en was alle commotie over mogelijke complottheoriën vooraf zinloos. Eén keer eindigde zo'n duel in een gelijkspel.

Niet meegerekend in de tabel in het laatste groepsduel van Nederland tegen Frankrijk op EURO 2000. Beide landen waren toen al zeker van plaatsing en voor de overige twee landen was er dus zelfs theoretisch geen kans meer. Nederland won toen met 3-2, maar Frankrijk werd Europees kampioen.

Bron: VI.nl
pi_20093054
quote:
Baric dient ontslag in, Sáez blijft aan

Kroatië moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. Otto Baric diende na de uitschakeling in de eerste ronde van het EK zijn ontslag in. Baric' contract liep overigens tot het einde van het EK.

Zijn collega Iñaki Sáez besloot juist niet op te stappen. De Spaanse bondscoach blijft ondanks de teleurstellend vroege uitschakeling op het EK aan tot en met het WK in 2006.

Bij de spelers staat Sáez er goed op, bij het Spaanse publiek een stuk minder. Zij verwijten hem in het laatste groepsduel met Portugal voor een te behoudende tactiek te hebben gekozen.
Bron: VI.nl
pi_20093906
quote:
Zweden betrapt stokende Italiaanse journalist


Italië is in de ban van Denemarken-Zweden. Ziekelijk in de ban zelfs. Een Italiaanse journalist dreigt zich zelfs voor de rechtbank te moeten verantwoorden nadat hij werd betrapt in het Zweedse spelershotel.

De niet bij naam genoemde journalist wilde een zogenaamd Zweedse fax vanuit de Zweedse thuisbasis in Portugal naar de Deense bond sturen met het voorstel een deal te maken en 2-2 te spelen.

Met die uitslag plaatsen namelijk zowel de Denen als de Zweden zich voor de kwartfinale en is Italië sowieso uitgeschakeld. De angst voor een dergelijk akkoordje is groot in Italië.

Om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, stuurt de nationale zender RAI extra camera's naar het beladen duel. De journalist in kwestie wilde zelf een duit in het zakje doen, maar slaagde niet in zijn slinkse truc.

De Zweedse voetbalbond neemt de actie hoog op en denkt er serieus over na de Italiaanse bedrieger voor de rechter te slepen.
Bron: VI.nl
pi_20100596
quote:
Letse bondscoach wedt op kwartfinales


Er is Aleksandrs Staskovs veel aan gelegen om met Letland ten koste van Nederland en Duitsland de kwartfinales van het EK te halen. De Letse bondscoach gooide er maar weer eens een weddenschap tegenaan en beloofde zijn hoofd kaal te zullen scheren indien de Letten dat kunststukje volbrengen.

Het is overigens niet de eerst keer dat Starkovs een weddenschap aangaat en deze verliest (c.q. wint). Ook voor het play-off-duel met Turkije beloofde hij vooraf dat hij zijn haar zilver zou verven indien het EK in Portugal via de barrage alsnog zou worden gehaald. En aldus geschiedde.

Nu gaat hij dus nog een stapje verder. 'Als we de kwartfinales halen, dan gaat mijn haar eraf. Ik hoop alleen maar dat mijn kapper het druk krijgt', aldus Starkovs.
Bron: VI.ni
pi_20100640
quote:
'Ik wil geen vervanger van Vogel zijn'


Stéphane Chapuisat, Jörg Stiel en Fabio Celestini hebben een punt achter hun interlandcarrière gezet. De drie Zwitsers maakten dat dinsdag bekend, een dag na de uitschakeling in de groepsronde van EURO 2004.

Doelman Stiel was de oudste speler die dit EK in actie kwam met zijn 36 jaar. De 21-voudig international maakte weinig indruk als betrouwbare sluitpost. Hij viel eerder op door zijn vreemde capriolen, zoals in het openingsduel met de Kroaten (waar hij onder een stuiterende bal doorliep) en in de partij tegen de Engelsen (toen een schot van Wayne Rooney via de paal en zijn hoofd in zijn doel belandde).

Chapuisat (foto) nam de zesde plaats in van oudste EK-deelnemers. Chappi zal komende maandag zijn 35ste verjaardag vieren en gaat de boeken in als Zwitsers recordinternational. De aanvaller kwam 103 keer in actie. Maandag verloor hij zijn basisplaats aan Johan Vonlanthen, die prompt deed wat Chapuisat al bijna twee jaar niet meer had gedaan in de nationale ploeg: scoren.

Verrassender is het afscheid van Fabio Celestini. De 28-jarige middenvelder van Olympique Marseille speelde 31 interlands. 'Ik stel hoge eisen aan mijzelf en ik heb bondscoach Kuhn al voor het EK laten weten, dat ik op het defensieve middenveld niet de nummer twee wil zijn achter Johann Vogel. Ik wil een basisplaats en wil niet een gaatjesvuller zijn.' Celestini kwam tijdens het EK twee duels in actie. Tegen Kroatië viel hij in, tegen de Engelsen nam hij de plaats in van de geschorste Vogel.

Bron: VI.nl
pi_20100730
quote:
Letland hoopt op stunt: 'Wij hebben één voordeel'


Letland is niet alleen een lastige horde voor het Nederlands elftal op weg naar de kwartfinales van EURO 2004, de Letten kunnen zelf ook nog een plek afdwingen bij de laatste acht.

'We blijven onszelf verrassen', beweert aanvoerder Vitalijs Astafjevs. 'We verrasten door ons te plaatsen voor de eindronde, en nu hebben we zelfs een kansje om de kwartfinales te bereiken. Als we met dezelfde instelling spelen als de twee eerste wedstrijden, dan is alles mogelijk.'

Dat weet ook bondscoach Aleksandrs Starkovs. Na de 1-2 nederlaag tegen Tsjechië en het 0-0 gelijkspel tegen Duitsland kreeg de trainer zelfs lof voor zijn tactiek van onder meer Karel Brückner en José Mourinho.

'Mensen hebben aardige dingen gezegd, maar dat zal allemaal zijn vergeten als we slecht spelen tegen Nederland. Je wordt altijd herinnerd aan je laatste wedstrijd. En als het dan toch onze laatste wedstrijd moet zijn, dan zullen we er maar om de juiste redenen een heel memorabel duel van maken.'

Starkovs gelooft in een stunt. 'Er zit geen verschil tussen de Nederlanders, de Duitsers en de Tsjechen. Ze zijn allemaal moeilijk om te bespelen, ze hebben allemaal supersterren. Vergeet niet, Nederland heeft meer druk dan wij. Dus misschien hebben wij een psychologisch voordeel.'
Bron: VI.nl
pi_20105189
quote:
UEFA: ploegen beboeten voor onsportieve fans


De UEFA wil paal en perk stellen aan de onsportiviteit van de fans op de Euro 2004 in Portugal. Vooral het wegfluiten van het volkslied van de tegenstander is de Europese voetbalbond een doorn in het oog.

De UEFA constateerde het onsportieve verstieren van het volkslied al verscheidene malen. Zo was het ook bij de openingswedstrijd van Oranje, tegen Duitsland, 'goed' raak.

'Het is nu al een paar keer gebeurd en we zullen het niet meer tolereren', aldus William Gaillard, persvoorlichter van de UEFA. Gaillard liet weten dat de landen van onsportieve fluiters beboet zullen worden.
Bron: VI.nl
pi_20105215
quote:
Einde EK Sagnol dreigt na nieuwe armbreuk


Pech voor Willy Sagnol, want zijn linkerarm blijkt opnieuw gebroken te zijn. De rechtback van het Franse nationale elftal liep de blessure op in het duel met Zwitserland, maandagavond.

'Zijn deelname aan de rest van het toernooi is erg onzeker', liet de Franse bond (FFF) via een persbericht weten. En volgens een woordvoerder van de FFF zou bondsarts Jean-Marcel Ferret 'zeer pessimistisch'.

Het is niet voor het eerst dit seizoen dat Sagnol zijn arm breekt. In maart moest hij zich al laten opereren aan zijn onderarm. Hij speelde voorts enkele wedstrijden met een beschermend manchet.

Voor de 27-jarige back is zijn nieuwe blessure erg zuur. Hij mocht maandag voor het eerst starten tijdens het EK. Waarschijnlijk zal William Gallas de plek van Sagnol weer innemen. De verdediger van Chelsea kampt wel met een lichte enkelblessure.
Bron: VI.nl
pi_20105236
quote:
Oranje zonder Wilfred Bouma tegen Letten


Het Nederlands elftal moet het woensdagavond in de beslissende groepswedstrijd tegen Letland in ieder geval zonder Wilfred Bouma stellen. De verdediger van PSV kampt met een dermate ernstige enkelblessure dat hij niet kan spelen.

Wie de plaats van de Brabander in de Oranje-verdediging zal innemen, is nog onbekend. Phillip Cocu een linie naar achteren of Frank de Boer ligt het meest voor de hand.
Bron: VI.nl
pi_20106930
quote:
Zlatan Ibrahimovic volgens Ajacieden door naar kwartfinale

Zlatan Ibrahimovic kan zich dinsdagavond met Zweden plaatsen voor de kwartfinale van het EK in Portugal. Volgens vijf van de Ajacieden die de poule hebben ingevuld, gaat dat zeker lukken omdat zij verwachten dat Ibrahimovic en de zijnen als winnaar van de Scandinavische derby tegen Denemarken uit de bus zullen komen. Het trainersduo van Jong Ajax verwacht dat het EK voor Ibrahimovic na vanavond afgelopen zal zijn.

Marco van Basten en John van 't Schip verwachten niet dat Zlatan Ibrahimovic met Zweden in staat zal zijn de kwartfinale te bereiken. Marco van Basten denkt dat de Scandinaviërs in evenwicht zullen zijn: 1-1. Maar omdat hij voorspelde dat Italië zou winnen van Zweden, verwacht hij dat Zweden zijn laatste wedstrijd speelt. Tevens denkt Marco van Basten dat Italië Bulgarije verslaat. Mocht de trainer de uitslagen van de laatste speelronde in poule C wel goed hebben, dan kwalicficeert Ibrahimovic zich toch, want als de Italianen winnen en Zweden - Denemarken wordt 1-1, dan gaat Zweden door op basis van doelasaldo.

John van 't Schip voorspelt dat Zweden het onderspit moet delven tegen Denemarken: 0-1. Aangezien hij verwacht dat de Italianen geen moeite zullen hebben met Bulgarije (2-0), eindigt Zweden als derde in de poule. Als het aan Van 't Schip ligt tenminste.

De overige acht Ajacieden verwachten dat Ibrahimovic zaterdag of zondag in actie moet komen in de kwartfinale. Sander Boschker, Maarten Stekelenburg en Julien Escudé verwachten vanavond een gelijkspel voor hun teamgenoot, maar zien Zweden zich wel kwalificeren voor de volgende ronde. Escudé voorspelt 2-2, de uitslag waaraan zowel Denemarken als Zweden genoeg heeft voor kwalificatie. In realiteit dan, want volgens de Fransman eindigt het Deense team op de derde plek.

Daniël de Ridder, Victor Sikora, Ronald Koeman, John O'Brien en Yannis Anastasiou voorspellen winst voor hun lange teamgenoot. Sikora voorspelt de meeste doelpunten: 3-2. Koeman en Anastasiou zijn eensgezind: een 2-1 zege voor Zweden; O'Brien is wat zuiniger met doelpunten: 1-0 en Daniël de Ridder denkt aan 2-0.

Wie van hen de beste vooruitziende blik heeft, is vanavond iets voor elven bekend.
Bron: Ajax.nl
pi_20107391
quote:
Zweden en Denen tarten ieder scenario: 2-2!


De discussies zullen ongetwijfeld losbarsten bezuiden de Alpen, want waar heel Italië voor vreesde, gebeurde daadwerkelijk: Denemarken en Zweden finishten hun onderlinge slotwedstrijd in Poule C op het gevreesde 2-2.

Als er iémand zich vooraf boos had gemaakt over de aantijgingen vanuit het Italiaanse kamp over mogelijke afspraken tussen Denemarken en Zweden, om het op een doelpuntrijk gelijkspel te laten aankomen, dan was het de Deense bondscoach Morten Olsen wel. Verrassend was het dan ook niet dat uitgerekend de Denen er in het Scandinavische onderonsje een échte wedstrijd van probeerde te maken.

Het was ook Denemarken dat in de stromende regen de beste kansen kreeg: Jesper Grønkjaer bijvoorbeeld, die voor het eerst in de basis mocht beginnen kreeg een uitgelezen mogelijkheid. Het was ook Denemarken dat, op bijna een half uur voetballen, de leiding nam. De manier waarop dat gebeurde was wonderschoon. Jon-Dahl Tomasson volleerde op een metertje of twintig, waarna de bal met een fraaie boog in de Zweedse kruising zeilde, 1-0.

In het kwartier voor de pauze, namen de Zweden het heft over. Met enkele knoeperds van kansen tot gevolg. Een Zweedse gelijkmaker zou ook mooi in het Italiaanse handjeklap-scenario hebben gepast, maar die zat er niet in. De halve volley van Zlatan Ibrahimovic was te slap en de kopbal van Olof Mellberg eindigde op de paal.

Toeval of niet, maar de 1-1 viel vlak na de pauze. En de aanleiding was een overtreding van doelman Thomas Sørensen (hoewel hij zijn handen keurig bij het lichaam hield) op Henrik Larsson, die door de Duitse scheidsrechter Merk met een strafschop werd beoordeeld. De ex-Feyenoorder voltrok vanaf de stip zelf het vonnis en tekende zijn derde treffer van het toernooi aan.

Geheel volgens het al dan niet bestaande draaiboek, was het vervolgens weer de beurt aan Denemarken. En andermaal was het Tomasson die scoorde. Ditmaal stond hij op de goede plaats nadat de bal in de Zweedse zestienmeter in de kluts was blijven hangen, 2-1.

Daarna kende het scenario een verrassende wending, doordat Denemarken de beste kansen bleef krijgen. Aan Tomasson en de PSV'ers Dennis Rommedahl en Kasper Bøgelund waren ze niet besteed. En waar vooraf menigeen voor had gevreesd, maar niemand had durven bedenken, gebeurde nog in de slotminuten: Mattias Jonson bracht Zweden in de slotminuut nog langszij: 2-2. Een belangrijke treffer ook nog, omdat Italië tegen Bulgarije in de slotminuut nog de volle winst greep.
Bron: VI.nl
pi_20107707
quote:
Italië mag alleen huilen na povere zege


De tranen vloeiden bij de Italianen, want ondanks een late winnende treffer van Antonio Cassano, moet Italië net als Bulgarije naar huis.

Gans Italië mocht zich dan vier dagen lang drukmaken over een Scandinavisch complot, de eigen nationale ploeg slaagde er maar ternauwernood in om van de matige Bulgaren te winnen. In een bedroevende vertoning ontsnapten de azzurri maar net met een nipte zege.

Of Zweden en Denemarken nu wel of niet aan hun sportieve plicht voldeden (de 2-2 was erg geloofwaardig), dat maakte eigenlijk geen zier uit. Italië groef zijn eigen graf door slap en ongeïnspireerd te spelen.

En op het moment dat Mattias Johnson de veelbesproken 2-2 maakte, keek de ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni nog tegen een 1-1 stand aan. En op het moment dat Antonio Cassano in Guimaraes in de vierde minuut van blessuretijd Italië naar de 2-1 overwinning schoot, floot Markus Merk in Porto voor het eindsignaal bij de Denen en Zweden.

Aan het spelbeeld was ook niet te zien waarom Italië een plek in de halve finale moest verdienen. La Squadra Azzurra slaagde er nimmer in een overwicht te bewerkstelligen en moest zelfs lange tijd achter de Bulgaren aanlopen. Dat mag op zich heel opmerkelijk genoemd worden, aangezien de elf van Plamen Markov allesbehalve vloeiende combinaties vormden. Geen enkele pass was op maat, maar door het gemis aan Italiaanse scherpte, leidde dat weinig tot balverlies.

Ter vergroting van de Italiaanse misère kwam Bulgarije nog op voorsprong ook. Dimitar Berbatov legde scheidsrechter Ivanov in de luren, door zich achterover te laten vallen en aan Marco Materazzi te gaan hangen. Na de schwalbe passeerde Martin Petrov (foto) doelman Gianluigi Buffon: 1-0.

De Italianen kwamen nog wel razendsnel terug. Drie minuten na rust poeierde Antonio Cassano op de onderkant van de lat, en in de klutssituatie die vervolgens ontstond, bleek Simone Perrotta het meest attent.

In de 42 resterende minuten joeg Italië nog wel op de overwinning. Trapattoni haalde Christian Vieri nog van de bank en durfde in de slotfase nog een extra aanvaller in te brengen met Marco Di Vaio. Maar van een echt groot offensief was zelden sprake, mede omdat de Bulgaren met een flink aantal overtredingen voorkwamen dat het lage tempo een versnelling hoger ging. Vieri, Gianluca Zambrotta en Alessandro Nesta waren nog gevaarlijk, maar echt in de problemen kwam de nerveuze doelman Zdravko Zdravkov lange tijd niet. Pas in de vierde minuut van blessuretijd werd hij voor de tweede keer geklopt. Maar de vreugdetranen van de intikker van Cassano, veranderden in tranen van verdriet nadat de azzurri de Scandinavische eindstand vernamen.
Bron: VI.nl
pi_20108363
quote:
Trap: 'Met opgeheven hoofd naar huis'


Giovanni Trapattoni probeerde zijn teleurstelling direct na de uitschakeling goed te verbergen. Ondanks de 2-1 zege op Bulgarije moet Italië naar huis, omdat Denemarken en Zweden het lot tarten en er een 2-2 gelijkspel uitsleepten.

'Ik denk dat wij niet verzaakt hebben', verdedigde Trap zijn elftal, dat zeer matig en zeer defensief acteerde en geen moment de indruk wekte te willen winnen van Bulgarije. 'We hebben goed gespeeld. We hebben twee goals gemaakt en we kunnen ook met opgeheven hoofd van het veld, want we hebben gewonnen.'

'Ik heb alleen mijn twijfels over de strafschoppen', verwees Trapattoni naar de schwalbe van Dimitar Berbatov die Bulgarije wel een strafschop opleverde, en de valpartij van Antonio Cassano die Italië geen penalty bracht. 'Verder wil ik het niet hebben over de arbitrage. Dat is niet nodig.'
Bron VI.nl
pi_20109424
quote:
Italiaanse preses: 'Alles wijst op 2-2 afspraak'


Je kon er natuurlijk op wachten. De eerste boze Italiaanse reactie is binnen. Franco Carraro, de voorzitter van de Italiaanse bond (FICG) is laaiend.

'Er is geen twijfel over mogelijk, want uit de manier waarop het duel Denemarken-Zweden zich ontwikkelde, wijst alles erop dat ze op een 2-2 gelijkspel uit waren', mopperde de preses. 'Maar het is wel heel erg moeilijk te bewijzen.' Over een officiële klacht wilde Carraro nog niet praten.

Wel wist Carraro waar het is misgegaan. 'We hebben het toernooi verlaten met vijf punten. We hebben een goede indruk achtergelaten, maar we hebben het niet goed genoeg gedaan. Twee dingen hebben ons de das omgedaan. We hebben te veel kansen gemist en we hadden een van de wedstrijden tegen Denemarken en Zweden moeten winnen.
Bron: VI.nl
pi_20109437
Jullie mogen hier best reageren hoor
pi_20109694
quote:
Gullit: 'Cruijff moet rol krijgen bij Oranje'


Nog voor Nederland definitief is uitgeschakeld op het Europees Kampioenschap in Portugal en duidelijk is of Dick Advocaat al dan niet zal opstappen, filosoferen de grootheden van het Nederlandse voetbal al hardop over zijn opvolging. Als het aan Ruud Gullit ligt, moet Johan Cruijff een rol krijgen bij Oranje. Cruijff op zijn beurt pleit voor iemand van de nieuwe generatie.

'Cruijff moet, op wat voor manier dan ook, binnen de KNVB een rol bij Oranje krijgen', aldus Gullit in Sportzomer van de NOS. 'Alleen al qua uitstraling zou dat een uitstekende keuze zijn. Hij wordt altijd en overal al gezien als het boegbeeld van ons voetbal. Daar moeten we dan maar eens gebruik van maken.'

'Hij geeft altijd wel commentaar op het Nederlands elftal', vervolgt Gullit. 'Maar je ziet wél dat hij het met zijn hart doet. Daarbij denk ik dat-ie het zelf ook wel graag zou willen.'

Johan Cruijff zelf pleitte in hetzelfde programma overigens voor een jonge hond. 'De nieuwe generatie, die moet het nou gaan doen. Ik denk daarbij aan iemand als Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard of Ruud Gullit. Nee, Van Hanegem niet. Of je moet zeggen dat je op dezelfde voet verder wilt. Maar dat zou niet moeten, zoals ikzelf eigenlijk ook afscheid moet nemen.'
Bron: VI.nl
  woensdag 23 juni 2004 @ 00:53:21 #69
89808 Boomstam
Bart de Tiggelen
pi_20110968
verander het topic maar in: Copy/paste VI in dit topic
pi_20111466
quote:
Oranje: De Boer voor Bouma, Cocu twijfelachtig


Het Nederlandse elftal zal het woensdagavond in het allesbeslissende slotduel in Poule D met Letland moeten doen zonder de geblesseerde verdediger Wilfred Bouma. Overigens is ook het meedoen van Phillip Cocu tegen de Letten twijfelachtig.

De jonge PSV'er kampt met een achillespeesblessure, die hem het meespelen tegen Letland onmogelijk maakt. In de loop van dinsdagavond kwam daar ook nog eens de blessure van Phillip Cocu bij. De neo-PSV'er is nog niet definitief afgehaakt voor het beslissende treffen van woensdagavond, maar zijn inzetbaarheid is wel twijfelachtig geworden. Door de blessure van Bouma lijkt een terugkeer van recordinternational in de Oranje-basis zo goed als zeker.

Bondscoach Dick Advocaat zei op de laatste persconferentie voor het duel met Letland dat hij nog alle vertrouwen heeft op een goede afloop. 'We moeten winnen en daarom proberen net zo te spelen als tegen Tsjechië. Een wedstrijd die we ook hadden moeten winnen, ondanks de verkeerde wissel', grapte hij.

Ook de selectie van het Nederlands elftal vertrouwt op een goede afloop, aldus Advocaat: 'De groep heeft tegen Tsjechië laten zien dat het nog steeds alle vertrouwen in zichzelf heeft. Naar wat er bij Duitsland-Tsjechië gebeurt moeten we niet kijken. Wij zijn zélf verplicht een goed resultaat neer te zetten en vervolgens dat de Tsjechen hun sportieve plicht doen.'

De waarschijnlijke opstelling van Oranje tegen Letland:
Doel: Edwin van der Sar.
Verdediging: Michael Reiziger, Jaap Stam, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst.
Middenveld: Clarence Seedorf, Phillip Cocu, Edgard Davids.
Aanval: Andy van der Meyde, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben.
Bron: VI.nl
pi_20114393
quote:
Boze Buffon: '2-2? Het is een schande!'


'Het is een schande.' De Italiaanse doelman Gianluigi Buffon neemt geen blad voor zijn mond. Hij baalt van het 2-2 gelijkspel van Denemarken en Zweden, dat volgens hem geen toeval kan zijn.

'Ik ben erg verbitterd. Ik had echt nooit verwacht dat dit zou kunnen gebeuren, bij twee landen die altijd trots zijn op de sportieve manier waarop ze spelen', mopperde Gigi.

'Als je dagenlang praat over een resultaat - een 2-2 uitslag, dus geen gewoon gelijkspel - en het komt nog uit ook, nou dan ben ik heel erg verrast. Al die mensen die de mond vol hebben over fair-play en sportiviteit moeten hun ogen eens open doen.'

Bondscoach Giovanni Trapattoni weigerde een oordeel te geven over de 2-2 van Oporto. 'Ik heb nog geen beelden gezien. Hoe zou ik dan moeten oordelen? Wij hebben gedaan wat we moeten doen. Jullie collega’s die bij die andere wedstrijd aanwezig zijn, die moeten maar een oordeel uitspreken', bleef Trap diplomatiek. Van een protest bij de UEFA wilde hij niets weten.

Simone Perrotta, die tekende voor de Italiaanse 1-1 op weg naar de waardeloze 2-1 zege op Bulgarije, was ook al voorzichtig. 'Er is namelijk een kans dat ik dingen ga zeggen, waarvan ik later spijt krijg.' Zijn vervanger Massimo Oddo was directer: 'We verlaten Portugal met een bittere smaak in ons mond.'

Gigi Riva, een van de Italiaanse levende legendes, was ook al boos. 'Ze hebben er een mooie show van gemaakt. Elke keer als de Denen scoorden, deden ze alsof ze erg blij waren, maar ze lieten de Zweden wel gelijkmaken. Over ons mogen ze dan altijd kwaadspreken, maar ze zijn zelf nog erger.'
Bron: VI.nl
pi_20114414
quote:
UEFA en Olsen kapittelen Italianen


Franco Carraro, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond (FICG), is te ver gegaan, zo luidt het oordeel van UEFA-woordvoerder William Gaillard. Carraro beweerde dat de 2-2 uitslag van Denemarken en Zweden afgesproken werk is.

'Dat is een onverantwoordelijke opmerking, die hij waarschijnlijk heeft gemaakt, toen zijn emoties hoog zaten', suggereerde Gaillard over Carraro, die sinds april ook lid van het bestuur van de UEFA is en al jaren lid is van het IOC.

'Ploegen en hun begeleiders moeten leren op een waardige manier te verliezen. Ze moeten zich focussen op de waarden van een toernooi, ervoor zorgen dat het vervolg van het toernooi een succes is.'

Morten Olsen, de bondscoach van Denemarken, wuifde kritische opmerkingen weg als zijnde 'belachelijk'. 'Iedereen die de gehele wedstrijd heeft gezien, weet dat niemand op dat resultaat heeft gespeeld.'

Ook zijn Zweedse collega Lars Lägerback deelt die visie. En dat de Scandinaviërs zich in de slotminuten neerlegden bij de 2-2 vond hij niet schokkend. 'Dat had iedereen gedaan in deze situatie. Ik denk dat we met opgeheven hoofd deze wedstrijd achter ons kunnen laten.'
Bron: VI.nl
pi_20114437
quote:
Olsen rekent niet meer op Niclas Jensen


De blessure voor Niclas Jensen is een domper op de Deense vreugde over het bereiken van de kwartfinale. Mogelijk is het EK voor de verdediger van Borussia Dortmund voorbij.

Jensen (29) bleef in de rust van het duel tegen Zweden achter in de kleedkamer. Zijn wissel voor Kasper Bøgelund was ingegeven door een enkelblessure, die hij in de eerste helft had opgelopen.

Na afloop van de wedstrijd tegen Zweden werd Jensen voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. 'Ik denk niet dat hij dit toernooi nog in actie zal komen', zei de Deense bondscoach Morten Olsen.
Bron: VI.nl
pi_20122094
quote:
Oranje dicht bij 'ouderdomsrecord'


Met rentree van Frank de Boer en Michael Reiziger komt er tegen Letland een 'oud' Nederlands elftal aan de aftrap. Het record van Schotland-uit wordt zelfs benaderd.

De 'veroudering' van het Nederlandse basiselftal tegen Letland is ingegeven door de blessure van Wilfred Bouma en de schorsing van John Heitinga. Dick Advocaat noemde recordinternational Frank de Boer als logische vervanger van de PSV'er, terwijl Michael Reiziger in de plaats komt van de Ajacied. Dat scheelt zo'n achttien jaar.

Mocht de bondscoach inderdaad kiezen voor deze optie dan komt de gemiddelde leeftijd in de buurt van het oudste Oranje aller tijden. In de eerste wedstrijd tegen Schotland bereikte de gemiddelde Oranje-leeftijd een hoogtepunt; 29,55 jaar.

De nederlaag op Hampen Park zette Advocaat aan tot verjonging, die in de return gestalte kreeg met basisplaatsen voor Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en in mindere mate Wilfred Bouma.

Die verjonging zou met het opstellen van Frank de Boer en Michael Reiziger weer worden teruggedraaid. Want met een gemiddelde leeftijd van 29,18 komt Oranje weer dichtbij de dertig jaar en dus het record van 29,55 jaar.

Het verschil tussen de jongste en oudste international in het veld is gegroeid. Was Andy van der Meyde tegen Schotland met 24 jaar de jongste, tegen Letland is de twintigjarige Robben de benjamin. Frank de Boer blijft de oudste.

Bron: VI.nl
pi_20122153
quote:
Rekenen met Oranje: Wat als in Poule D


Met nog één duel te gaan in de poule D is de tijd van het grote rekenen en de reglementenkennis aangebroken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als Duitsland verliest van Tsjechië en Nederland tegen Letland niet verder komt dan 1-1?

VI.nl maakte een tabel met alle mogelijke wat als-scenario's.

Woensdag is de dag van de waarheid voor het Nederlands elftal. Wil de ploeg van bondscoach Dick Advocaat zich kwalificeren voor de kwartfinales, dan zal Oranje een resultaat moeten neerzetten tegen Letland. Een noodzakelijke voorwaarde is dat de Duitsers punten verspelen tegen Tsjechië.

Ook als Nederland gelijk speelt, kunnen Arjen Robben cs nog doorgaan naar de laatste acht. In dat geval is het noodzakelijk dat die Mannschaft verliest van de Tsjechen.

Bij een nederlaag van Duitsland en een remise bij Nederland-Letland eindigen de drie landen op twee punten. Het onderlinge resultaat geeft daarbij de doorslag. Als Oranje tegen de Letten op 1-1 blijft steken kunnen Duitsland en Letland naar huis en wacht Nederland in de kwartfinale Zweden vanwege het aantal gescoorde doelpunten in de onderlinge ontmoetingen.

Bij 0-0 in Braga gaat Nederland niet door als Duitsland met één doelpunt verschil verliest en meer dan twee keer scoort. Als het duel Duitsland-Tsjechië in 2-3 eindigt moet zelfs het zesde criterium van stal worden gehaald om Duitsland tot de nummer twee in Poule D te benoemen.

Programma woensdag 23 juni 20:45u: Tsjechië-Duitsland, Nederland-Letland.



Nummers één en twee van de poule gaan naar de kwartfinale.

Als twee of meer ploegen gelijk eindigen in punten, moeten de volgende regels uitkomst bieden:

1. het puntentotaal uit de onderlinge duels
2. het doelsaldo uit de onderlinge duels
3. het aantal doelpunten voor in de onderlinge duels
4. het doelsaldo in alledrie de poule-duels
5. het aantal doelpunten voor in alledrie de poule-duels
6. het coëfficiënt van de WK- en EK-kwalifcatiereeks (punten/wedstrijden)
7. de ranking in het Fair Play-klassement

Mocht er dan nog geen beslissing zijn gevallen dan wordt er geloot.

Als twee ploegen gelijk eindigen op basis van de eerste drie criteria én in het laatste duel tegenover elkaar staan, volgt er een strafschoppenreeks direct na het laatste duel tussen die twee landen.
Bron: VI.nl
pi_20123171
quote:
Zweden door naar kwartfinales


Zweden heeft zich dinsdagavond in groep C geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Portugal. Het onderlinge duel tussen Zweden en Denenmarken eindigde in Porto in 2-2. Ibrahimovic speelde de hele wedstrijd, maar kon slechts een enkele keer gevaarlijk worden. De spits scoorde niet.

Door de uitslag van Zweden - Denenmarken was de uitslag van het duel tussen Italië en het al uitgeschakelde Bulgarije (2-1) niet meer van belang.

Groepswinnaar Zweden speelt zaterdag in Faro/Loul‚ in Estadio Algarve tegen de nummer twee van groep D. Dat is Duitsland, Nederland of Letland. Denemarken, de nummer twee van groep C, speelt zondag in de kwartfinales tegen Tsjechië in Porto.
Bron: Ajax.nl
pi_20123206
quote:
Ajacieden unaniem over winst Oranje

Alle tien voorspellers van Ajax denken dat Oranje woensdagavond de Letten zal verslaan. Negen van hen verwachten winst of gelijkspel in de andere poulewedstrijd, zodat Nederland doorgaat naar de kwartfinale. Alleen Julien Escudé denkt dat De Duitsers te sterk zulen zijn voor de Tsjechen.

Marco van Basten voorspelt een heuse 'walk-over' van de Hollanders. Voor de grootste uitslag van het toernooi zal Nederland verantwoordelijk zijn: met 6-0 worden de Letten naar huis gestuurd. Daniël de Ridder denkt aan evenveel goals, maar hij gunt de Letten de spreekwoordelijke eer van een doelpunt: 5-1. Sander Boschker en Victor Sikora voorspellen een 4-0 overwinning, Escudé verwacht dat Oranje met 3-1 te sterk zal zijn. Ronald Koeman en John van 't Schip gaan uit van 3-0, Yannis Anastasiou, John O'Brien en Maarten Stekelenburg denken dat het bij 2-0 ophoudt.

De drie trainers, Van 't Schip, Marco van Basten en Koeman, alsmede Sikora, Daniël de Ridder en Boschker denken dat Duitsland en Tsjechië vanavond in evenwicht zullen zijn. Stekelenburg, O'Brien en Anastasiou zien Tsjechië winnen. In al deze gevallen plaatst Nederland zich voor de kwartfinale. Volgens Escudé krijgt de avond voor de Nederlanders niet zo'n goede afloop: 2-0 voor Duitsland.

Maar toen deze Ajacieden een week of drie geleden de poule invulden had geen van hen verwacht dat Oranje afhankelijk zou zijn van de Duitsers en Tsjechen. Ook Escudé niet, want alle tien zijn ook unaniem in hun verwachting dat Nederland een van de twee landen in poule D is die doorgaat naar de volgende ronde. Laten we hopen dat de Ajacieden gelijk krijgen.
Bron: Ajax.nl
pi_20126754
quote:
Advocaat evenaart tegen Letland Michels


Dick Advocaat werkte bij de KNVB als assistent van Rinus Michels, hetgeen hem de bijnaam de Kleine Generaal opleverde. De leerling heeft zijn meester geëvenaard. De huidige bondscoach zit tegen Letland voor de 53-ste keer op de bank bij het Nederlands elftal.

Michels kwam in vier afzonderlijke periodes tot zijn 53 interlands als bondscoach. Op 27 maart 1974 zat hij voor het eerst op de bank bij het Nederlands elftal. Tegen Oostenrijk werd het 1-1. Na de WK-finale tegen West-Duitsland was het KNVB-dienstverband afgelopen.

Tien jaar later keerde Michels kortstondig terug op de bank van Oranje. De Generaal, die in Zeist werkte als manager technische zaken, ging aan de slag als vervanger van de opgestapte Kees Rijvers. Begin 1985 staakte hij zijn werkzaamheden wegens een hartoperatie.

In 1986 hervatte Michels zijn werkzaamheden als zijn opvolger Leo Beenhakker vertrokken is naar Real Madrid. Onder zijn leiding veroverde Nederland in Duitsland de Europese titel. Na het mislukte WK in 1990 begon Michels aan zijn vierde periode als bondscoach. Die eindigde in 1992 in de halve EK-finale, waarin Denemarken na strafschoppen won.

Na het EK gaf Michels het roer over aan zijn assistent Advocaat. De Kleine Generaal begon met een nederlaag tegen Italië, dat de vriendschappelijke interland met 3-2 won. De 5-0 winst in het EK-kwalificatieduel met Luxemburg was de afsluiting van zijn eerste fase als bondscoach. Advocaat koos voor een aanbod van PSV.

In 2002 keerde Advocaat als opvolger van Louis van Gaal terug bij de KNVB. Zijn eerste wedstrijd, tegen Engeland, eindigde in een 1-1 gelijkspel. Mogelijk is Letland zijn laatste tegenstander in zijn hoedanigheid als bondscoach.

Opvallend genoeg ontlopen de resultaten van het Nederlands elftal onder Michels en Advocaat elkaar nauwelijks. Alleen het aantal doelpunten voor vertoont een opvallende afwijking, waarbij Advocaat vooral 'scoorde' in zijn eerste periode.



* = De genoemde datum staat voor het laatste resultaat van het Nederlands elftal onder de Haagse bondscoach. Advocaat heeft nog een contract tot 2006 bij de KNVB.
Bron: VI.nl
pi_20132613
quote:
Trotse Grieke schenken helden één miljoen

Voor Griekenland kan het EK na de plaatsing voor de kwartfinale niet meer stuk. De Grieken zijn zo in hun nopjes met de prestatie van hun team dat de spelers een premie van één miljoen euro krijgen, zo liet staatssecretaris van Sport Giorgos Orfanos weten.

'Het voetbalteam heeft alle Grieken trots gemaakt', legde Orfanos uit. Mocht de ploeg van bondscoach Otto Rehhagel het EK zelfs winnen, dan kunnen de spelers nog een miljoen extra innen. Maar dan moeten de Grieken eerst in de kwartfinale afrekenen met de grote favoriet Frankrijk.
Bron: VI.nl
pi_20133926
quote:
Galásek met negen nieuwe Tsjechen in basis


Karel Brückner neemt geen risico. De Tsjechische bondscoach haalde flink de bezem door zijn basiselftal en laat slechts twee spelers die tegen Nederland in de basis stonden, beginnen aan het duel met Duitsland.

Brückner had al aangekondigd enkele grote spelers rust te gunnen met het oog op de kwartfinales. De 63-jarige trainer gunt alleen Tomás Galásek en Martin Jiránek een basisplaats. Alle andere Tsjechen die zaterdag aan de aftrap stonden tegen Oranje, beginnen op de bank.

Bij de Duitsers is er toch een verrassing waar te nemen in de opstelling. Bondscoach Rudi Völler kiest voor een behoudender strategie dan tegen Letland, maar weigert net zo voorzichtig te beginnen als tegen Nederland.

Kevin Kuranyi begint als enige aanvaller, in de rug gesteund door Michael Ballack. Op het middenveld stelt hij Bernd Schneider, Dietmar Hamann, Bastian Schweinsteiger en Torsten Frings op.
Bron: VI.nl
pi_20133953
quote:
Oranje: De Boer en Reiziger nieuw, Cocu speelt


Dick Advocaat heeft geen verrassingen uit de hoge hoed getoverd wat betreft de elf die starten tegen Letland. Frank de Boer vervangt de geblesseerde Wilfred Bouma en Michael Reiziger speelt in plaats van de geschorste John Heitinga.

Phillip Cocu, over wiens inzetbaarheid gisteren nog twijfels waren, is fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen in Braga. Arjen Robben behoudt zijn plaats in de basis, net als Clarence Seedorf.

Opstelling Oranje: Van der Sar; Reiziger, Stam, De Boer, Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu, Davids; Van der Meyde, Van Nistelrooy, Robben.

Opstelling Letland: Kolinko, Isakovs, Zemlinskis, Stepanovs, Blagonadezdins; Bleidelis, Lobanovs, Astafjevs, Rubins; Prohorenkovs, Verpakovskis.
Bron VI.nl
pi_20140689
quote:
'Het enige dat ontbrak waren doelpunten'


De teleurstelling was groot bij Rudi Völler en Michael Ballack, die precies wisten waar het die Mannschaft aan ontbrak: Tore.

'We hadden grote kansen en hebben een goede tweede helft gespeeld, maar het enige waar het aan ontbrak waren de doelpunten', berustte bondscoach Völler in de uitschakeling van zijn ploeg, door de 2-1 nederlaag tegen Tsjechië. De Duitsers speelden een sterke tweede helft, maar misten een handvol grote kansen.

'Het is de laatste twee jaren al een groot probleem dat we niet scoren. Ook tegen de kleine landen scoren we niet. We werken harder, we lopen meer, maar we scoren niet. Vandaag ook. Nu krijgen we een counter tegen en gaat de bal er bij de Tsjechen wel in.'

'Het is heel erg teleurstellend, want ik heb er altijd in geloofd dat het ons zou lukken. Maar het is niet zo erg als vier jaar geleden, tijdens het vorige EK.'

'We maken geen doelpunten', wees uitblinker Michael Ballack het manco van de Duitsers aan. 'We hebben veel kansen gehad. We hebben de laatste jaren slechter gespeeld dan tijdens dit toernooi, maar het lukte niet. De Tsjechen speelden met hun tweede elftal en toch slagen we er niet in om van ze te winnen.'

'Iedereen heeft hard gewerkt, maar het was niet genoeg. Men kan die Mannschaft helemaal niets verwijten. We hebben ons best gedaan, maar het was niet voldoende.'
Bron: VI.nl
pi_20140711
quote:
'Fantastisch, dit verdienen we gewoon!'


Heel Oranje jubelde na afloop van de verlossende laatste wedstrijd in Poule D. Ook de spelers waren lyrisch in hun eerste reactie en bedankten de 'Tsjechische vrienden' nadrukkelijk.

'Dit is een fantastische dag. Alles zit mee, je wint zelf gewoon én Tsjechië klopt Duitsland', hijgde Ruud van Nistelrooy opgetogen voor de camera's van de NOS. 'Fantastisch, fantastisch, dit verdienen we gewoon! We zijn Tsjechië dankbaar.'

Ook Phillip Cocu vergat de redders van Oranje niet. 'We bedanken onze Tsjechische vrienden voor de zege op Duitsland. Dit is gigantisch. We zijn op de goede weg zo en hebben op deze manier een goede kans om verder te gaan.'

Ook Arjen Robben ziet het Nederlands elftal nog wel verder komen. 'De Duitsers hadden het geluk nu eens niet mee, gelukkig. Wij moeten ons focussen op ons spel op weg naar de finale', sprak de linksbuiten hoopvol.
Bron: VI.nl
pi_20140769
quote:
Milan Baros en Tsjechen killen Duitsland


Nederland vreesde voor de Tsjechische B-ploeg, maar de reserves van Karel Brückner kweten zich met verve van hun taak en klopten de Duitsers.

In de 77ste minuut viel de bevrijdende treffer. De Tsjechen counterden, Milan Baros passeerde doelman Oliver Kahn in twee keer en hielp zo zijn ploeg aan een 2-1 voorsprong. Daarmee bevrijdde Baros het Nederlands elftal, maar vooral zijn eigen ploeg. Want na een redelijk probleemloze eerste helft stonden de Tsjechen in de tweede helft een half uur lang onder grote Duitse druk.

In die eerste 45 minuten maakten de Tsjechen het spel, ook al waren Tomás Galásek en Martin Jiranek de enige basisspelers die tegen het Nederlands elftal ook aan de aftrap hadden gestaan. Duitsland speelde zoals het altijd lijkt te spelen: achterover leunen, de tegenstander het spel laten maken en zelf hopen op een scherpe uitval. En volgens dat scenario voltrok zich ook het eerste half uur.

De Duitsers hadden nog geen uitgespeelde kans gehad, of een geslaagde poging ondernomen, maar toen Michael Ballack in de 21ste minuut met zijn linker uithaalde, was het wel direct raak. Na geknoei van Jaroslav Plasil belandde de bal via Bernd Schneider en Bastian Schweinsteiger bij de middenvelder van Bayern München, die met een prachtige volley vanaf twintig meter doelman Jaromir Blazek klopte.



Tsjechië B rechtte echter de rug en kwam op het half uur langszij. Marek Heinz (foto) krulde een vrije trap vanaf twintig meter onhoudbaar achter doelman Oliver Kahn. Het was de verdiende gelijkmaker voor de beter spelende Tsjechen.

Maar in de tweede helft wankelde de ploeg van Brückner. Duitsland voerde de druk hoog op, wat ook de opdracht was van bondscoach Völler: zijn Mannschaft moest moediger spelen. Met jongeling Lukas Podolski als joker creëerden de Duitsers een flinke handvol gevaarlijke kansen. Ballack raakte de paal, Blazek keerde met kunst- en vliegwerk enkele inzetten van Schneider en Podolski, invaller Tomás Hubschmann haalde zelfs nog een kopbal van Christian Wörns van de doellijn.

Brückner besloot zijn B-elftal te hulp te schieten en bracht vaste waarden Karel Poborsky en Milan Baros halverwege de tweede helft in het veld. En het was diezelfde Baros die in de 77ste minuut de Tsjechen naar de 2-1 en de Nederlanders naar de kwartfinales schoot.
Bron: VI.nl
pi_20140833
quote:
Eindstand Poule D: Tsjechië en Oranje.

Bron: VI.nl
pi_20140894
quote:
Advocaat: 'Dit was een heel emotioneel duel'


Bondscoach Dick Advocaat maakte zich na het laatste fluitsignaal uit de voeten en vierde zijn feestje in de catacomben. 'Het was een heel emotionele wedstrijd voor ons allemaal. Er is zeer positief gereageerd door de hele groep', meende Advocaat tegenover de NOS.

'Ik ben zeer tevreden over de concentratie die de spelers hebben opgebracht. Complimenten voor de discipline van de jongens. We moeten nu tegen Zweden en normaal gesproken moet je die wedstrijd op papier ook kunnen winnen.'

Advocaat kwam desgevraagd ook nog even terug hoe hij persoonlijk was benaderd na de eerste twee duels. 'Er is een teneur neergezet door een aantal mensen die volgens mijn normen en waarden veel te ver gaat. Stenigen en ophangen... pfff. Er is veel te veel op de man gespeeld. Ik vind dat je objectief moet blijven.'
Bron: VI.nl
pi_20140948
quote:
Nederland doet zijn werk en bedankt Tsjechië


Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Zelf had Oranje niet veel moeite met Letland en won het met 3-0. Maar nog belangrijker, Tsjechië B nekte Duitsland, waardoor het Nederlandse feest in Braga kon beginnen.

Virtueel was Nederland een half uur uitgeschakeld. Maar toen Oranje op voorsprong kwam, maakte Tsjechië de achterstand goed. En toen Oranje de overwinning veiligstelde, bezorgde een speler van Tsjechië's A-team de verlossing.

Oranje had bij de twee doelpunten overigens niet over geluk te klagen. Bij de strafschop in de 27ste minuut was de overtreding - als het er al één was - buiten het strafschopgebied. En bij de 2-0 stond Van Nistelrooy buitenspel.

Kim Milton Nielsen en zijn assistenten waren Oranje echter goedgezind. Edgar Davids lokte de penalty uit toen hij op links eerst Mihails Zemlinskis door zijn benen speelde en vervolgens Vitalijs Astafjevs de pas afsneed.

Dankzij zijn val binnen de zestien mocht Van Nistelrooy aanleggen van elf meter. De Letse doelman Aleksandr Kolinko koos voor de hoek waar Van Nistelrooy vrijwel standaard schiet. Maar Oranje's spits verraste en schoof de bal in de andere hoek: 1-0.

Nog geen tien minuten later bracht Clarence Seedorf de bal uit een vrije trap voor het doel. Phillip Cocu dook vrij bij de tweede paal op en kopte terug op Van Nistelrooy, die in eerste instantie buitenspel stond maar in tweede instantie de 2-0 mocht binnenkoppen.



In de tweede helft startte Nederland slecht en Letland kon daardoor drie keer gevaarlijk worden. Andrej Rubins en Valentins Lobanovs schoten venijnig maar wisten het doel niet te vinden, al leek Edwin van der Sar zo goed als geklopt.

Daarna nam Nederland het initiatief over en was het vooral Van Nistelrooy die kansen kreeg. De man met vier goals op het EK slaagde er niet in Kolinko voor een derde keer te passeren. Waarna het offensiefje wegebde en het vooral luisteren was naar reacties vanuit het publiek.

De Oranje-fans bleken goed op de hoogte van de tussenstand bij Duitsland-Tsjechië. Lange tijd spande het erom. Met de 1-1 in Lissabon was Nederland door maar bij een Duitse treffer, die in de lucht hing, zou de ploeg van Dick Advocaat alles voor niets hebben gedaan.

De verlossing kwam toen de Tsjechen tegen de verhouding in op een 2-1 voorsprong kwamen. Invaller Milan Baros schoot Oranje met zijn derde doelpunt in zijn derde EK-duel op rij naar de kwartfinale. Dat invaller Roy Makaay in Braga nog 3-0 maakte voor Nederland, vergrootte de feestvreugde des te meer.
Bron: VI.nl
pi_20141884
quote:
Nieuwe top 3: De Boer, Sar en Overmars


Na de 3-0 overwinning op Letland vormen drie van de huidige internationals de top drie van meest ervaren Oranje-spelers.

Frank de Boer staat intussen op 111 interlands. Al sinds 15 november 2000 is de verdedigende helft van de voetballende tweeling recordinternational van het Nederlands elftal. Destijds passeerde hij Aron Winter.

Diezelfde Winter is tijdens het EK door twee andere spelers voorbijgestreefd. Edwin van der Sar voegde drie wedstrijden aan zijn totaal toe en is de nummer twee met 87 caps. Marc Overmars volgt op twee interlands.

Van het drietal hebben De Boer en Overmars aangekondigd om na het EK een punt achter hun interlandloopbaan te zetten. Van der Sar heeft zich nog niet uitgesproken over zijn Oranje-toekomst.

Bron: VI.nl
pi_20143137
quote:
Van Nistelrooy in Top 10 Oranje-topscorers


Met zijn twee doelpunten tegen Letland heeft Ruud van Nistelrooy zich bij de tien beste schutters van het Nederlands elftal geschaard.

Van the Man deed zijn bijnaam woensdag in Braga eer aan, al had hij wel wat hulp nodig. In de openingsfase aarzelde hij nog alleen voor doelman Aleksandr Kolinko, maar vanaf de strafschopstip was Van Nistelrooy zeer koel. En toen Phillip Cocu niet veel later de bal teruglegde, was de Brabantse topscorer zeer attent.

Van Nistelrooy voerde zijn totaal op tot achttien doelpunten in dienst van het Nederlands elftal. Daarmee neemt hij de tiende plaats in op de topscorerslijst. Nummer negen, Leen Vente, is met negentien goals binnen handbereik. Maar nummer acht, Marco van Basten, lijkt voorlopig nog niet te achterhalen: 24 doelpunten.

Topscorer is nog altijd Patrick Kluivert, die veertig keer voor Oranje scoorde. Hij had daar 79 wedstrijden voor nodig. Van Nistelrooy maakte zijn achttien goals in 36 wedstrijden. Qua gemiddelde ontlopen beide 27-jarige spitsen elkaar dus niets.

Bron: VI.nl
pi_20147731
quote:
'De angst won het van de vaderlandsliefde'


'Een schande! Schaam jullie!' Bild doet het altijd met een schep zout, maar ook de andere Duitse media likken de wonden van het 'schandelijke' afscheid.

'Terugreis donderdag. Dat liet zich niet verhinderen. Met de beste wil van de wereld niet. Veel te stroperig speelde de Duitse nationale ploeg', schrijft Die Welt, die tot een simpele doch pijnlijke conclusie komt. 'Het Duitse voetbal is niet goed genoeg meer om tot de internationale voorhoede te behoren.'

'De droom is uit, aan gruzelementen door een Tsjechische tweede ploeg', aldus Süddeutsche Zeitung, die zag dat bij de Duitse ploeg in de eerste helft 'de angst het won van vaderlandsliefde'. 'Rudi Völler volgde vanaf de zijlijn de ondergang van zijn getrouwen tandenknarsend. Zijn missie eindigde bij dit EK zoals hij die na het laatste van 2000 begonnen was: Met knock-out in de voorronde-knock tegen de tweede garnituur van een vermeende mindere.'

'De nummer twee van het WK Duitsland heeft op blamerende wijze afscheid genomen van het EK. Twee jaar voor het WK in eigen land een nieuw sportief dieptepunt', schrijft Frankfurter Algemeine Zeitung. 'Ook een half uur durende stormloop na rust kan niet wegnemen dat het team van Rudi Völler verdiend voortijdig de terugreis kan maken.'

Zoals gebruikelijk laat Bild minder ruimte voor nuance. 'Sinds acht jaar hebben we geen EK-wedstrijd meer gewonnen. Een schande! Schaam jullie, mislukkingen! Dit heerlijke EK, zonder ons. Hoe vaak hebben we bij het zien van wedstrijden van Engeland of Zweden wel niet gedacht: Is dit een andere sport? Waarom laat niemand van onze jongens eens een combinatie over drie, vier schijven zien?'

'Zo doet men dat, Duitsland! We konden de Letten niet pletten. Maar Holland nam de outsider in de mangel', aldus Bild. 'Holland staat in de kwartfinale en lacht ons uit. Zoals altijd zongen de fans: "Schade Deutschland, alles ist voorbei". O, wat is dat zuur.'

Bild heeft de jacht op de Duitse bondscoach Völler al geopend: 'Rudi, dat was het! Ook voor jou? Misschien doet Hitzfeld het beter', bloklettert het boulevardblad.

Frankfurter Algemeine Zeitung heeft een scenario voor de wisseling van de wacht al klaar liggen. De beschikbare Ottmar Hitzfeld en zijn trouwe assistent Michael Henke nemen de plaats in van het huidige technische duo Völler en Skibbe. De laatste neemt de baan over van Uli Stieleke, die met Jong Duitsland weinig uitrichtte op het jeugd-EK in eigen land. En Völler keert terug bij Bayer Leverkusen, waar hij het werk van de opgestapte manager Reiner Calmund overneemt.
Bron: VI.nl
pi_20147760
quote:
Rudi Völler houdt het voor gezien


Zijn dienstverband bij de Duitse bond liep nog tot en met het WK in 2006, maar Rudi Völler levert per direct zijn contract in. 'We betreuren de beslissing, maar moeten die accepteren.'

'Ik zal terugtreden uit mijn functie'. Met die woorden opende Völler de persconferentie op de dag na de uitschakeling van Duitsland door Tsjechië. Volgens de Duitse bondscoach moet er een fris gezicht voor de groep staan in de aanloop naar het WK in 2006. Duitsland heeft zich als organiserend land al geplaatst.

'We betreuren de beslissing, maar moeten die accepteren', zei Gerhard Mayer-Vorfelder. De voorzitter van de Duitse bond wilde Völler graag behouden, maar de pogingen hem als bondscoach te behouden waren tevergeefs.

Direct na de wedstrijd tegen Tsjechië gaf Völler nog te kennen door te willen gaan. 'Ik heb een contract tot 2006. Op dit moment ga ik er vanuit dat ik verder ga, maar het is niet zo dat ik aan mijn stoel ben vastgeplakt. Ik zie het allemaal gelaten aan.' Een dag na de uitschakeling gaf Völler aan toen al een vertrek in zijn achterhoofd te hebben.

De spelers stonden achter hun coach. 'Het is normaal dat er bij een uitschakeling kritiek komt. Ik hoop alleen dat de discussie op de juiste manier wordt gevoerd. De ploeg wil met Rudi doorgaan', zei Michael Ballack na Tsjechië-Duitsland (2-1). Zijn ploeggenoot Dieter Hamann noemde Völler 'waarschijnlijk de ideale man'.

Hoog op de lijst van opvolgers staat Ottmar Hitzfeld. De trainer, die aan het einde van het seizoen werd bedankt door Bayern München, is beschikbaar. Dat geldt niet voor Christoph Daum, die met Fenerbahçe de Turkse titel pakte.

Völler trad in het najaar van 2000 aan als opvolger van Erich Ribbeck, die na het mislukte EK in Nederland en België niet meer verderging. Daum was toen de belangrijkste kandidaat, maar vanwege cocaïne-gebruik moest de Duitse bond iemand anders vinden. Völler zou de opengevallen plaats tijdelijk gaan invullen, maar bleef uiteindelijk aan tot en met het EK.
Bron: VI.nl
pi_20147823
quote:
Alleen Denen wonnen EK na start als Oranje

Nederland moet een voorbeeld nemen aan Denemarken. In 1992 stonden de Deense internationals na een stroeve groepsfase uiteindelijk wel met de beker in handen.

De Denen, die op het laatste moment werden toegevoegd aan het EK-deelnemersveld na het schrappen van Joegoslavië, begonnen met een overwinning op Frankrijk. Na een nederlaag tegen Zweden was het gelijkspel tegen Engeland uiteindelijk voldoende voor de tweede plaats, en een plek bij de laatste vier. Na winst in de halve finale tegen Nederland, volgde de zege op Duitsland in de eindstrijd.

De groepswedstrijden doorkomen zonder puntverlies is evenmin een garantie voor succes. Tsjechië heeft als vijfde land in de EK-historie de groepsronde met een honderdprocent-score afgesloten. In 1984 was een dergelijk prestatie voor Frankrijk de opmaat voor de titel. Zestien jaar later konden Portugal, Nederland en Italië de foutloze start niet doorzetten.



pi_20147876
quote:
'Wunderbar! Wij houden van Oranje! En nu Zweden!'


De Nederlandse media kraaien victorie, na de wonderbaarlijke apotheose van woensdagavond. 'Wunderbar!', heet het nu, en: 'We houden van Oranje...' Waarbij uiteraard niet de Tsjechische hulp wordt vergeten: 'Milan bedankt!'

In het Algemeen Dagblad krijgt de Tsjechische spits, die nog een half uurtje speeltijd kreeg en de winnende treffer tegen de Duitsers binnenschoot, een paginagroot eerbetoon. 'Milan bedankt!' Want Nederland rekende (hoopte) op Tsjechische hulp, en Nederland kréég Tsjechische hulp. 'In een totaal onverwacht scenario is Oranje gisteravond als glorieuze overwinnaar uit de strijd gekomen. Dankzij vooral de Tsjechen en toch ook de zwakte van de Duitsers.'

Maar ook de Oranje-selectie verdient volgens de beschouwing in het AD een groot compliment. 'Voor de wijze waarop het zich uit de ellende van de afgelopen dagen heeft getrokken. De nederlaag tegen Tsjechië had immers een zware wissel getrokken op het gezelschap (..) De vraag is waar het Nederland nu staat in Portugal. Is het plotseling een favoriet? Dat zou wat al te brutaal zijn.'

Ook De Telegraaf realiseert zich waar de Nederlandse bedankjes naar uit moeten gaan. 'Lef Tsjechen redt Nederland', heet het namelijk al op de voorpagina. Om het populistisch te vervolgen met: 'Dick naar kwartfinale!', en: 'Rudi, alles ist vorbei!' Over de hele breedte van de sportpagina kopt de krant: 'Wonder in Braga.' Om in het verslag te constateren: 'Misschien is de kwalificatie van Oranje het bewijs dat er toch nog enige gerechtigheid is in de voetbalwereld En hopelijk het begin van nog veel meer moois voor het Nederlands elftal in Portugal.'

'Het hoofd kan weer worden opgeheven. Omdat nederland door de gong werd gered. Met dank aan Tsjechië', schrijft de krant in een analyse, waarin wordt gesteld dat Oranje nu ineens één van de kampioenskandidaten is: 'Opnieuw de bevestiging dat de Tsjechen een zeer serieuze kandidaat voor de Europese titel zijn. Hoe gek dat misschien ook klinkt, het Nederlands elftal is dat nu ook. Tenminste, de ploeg hoeft niet langer slechts als outsider te worden beschouwd.'

Door de mirazuleuze ontsnapping, zit Dick Advocaat weer boven op het paard. 'Verguisde trainer is weer Kleine Generaal', kopt de Volkskrant: 'Na een avondje balanceren tussen geluk en vertwijfeling is het Nederlands elftal gelouterd uit de strijd gekomen. Met dank aan de fabuleuze Tsjechen, die veel meer deden dan hun sportieve plicht en de dorre Duitsers uit het toernooi stootten, trakteerde het elftal van de geplaagde coach Advocaat zichzelf op een plaats in de kwartfinales.'

De krant staat bovendien even stil bij het nakende afscheid van recordinternational Frank de Boer. 'Roemloos leek Frank de Boer zijn carrière bij Oranje te moeten beëindigen op de reservebank. Maar na zijn terugkeer in de basis tegen Letland krijgt de imposante loopbaan van de 34-jarige verdediger een opwindend vervolg. In de kwartfinales van de Euro 2004 hoopt De Boer zaterdag zijn 112de interland te spelen tegen Zweden.

Ook het ANP leek al rekening te hebben gehouden met het vertrek van een handvol internationals. Maar: 'Stam, De Boer en Overmars kunnen hun afscheid ook weer uitstellen. Davids, Cocu en Reiziger hoeven tot zaterdagavond ook niet na te denken over hun verdere loopbaan als international (..) 'Tsjechië, Tsjechië, zongen de 20.000 internationals op de tribune. De dolgelukkige spelers dansten op de maat van de spreekkoren. Plotseling is weer alles mogelijk. Oranje leeft nog.'

Bron: VI.nl
pi_20149693
quote:
Oranje en Tsjechië naar kwartfinale


Met dank aan de tweede keus van Tsjechië vervolgt het Nederlands elftal het Europees kampioenschap voetbal in Portugal. Tot groot vermaak van de dolgelukkige meegereisde supporters vernamen de spelers van Oranje na afloop van de zege op Letland (3-0) dat Duitsland ook van een met negen reserves spelende al zekere groepswinnaar had verloren (2-1). Tomás Galásek startte in de basis bij de Tsjechen, bij Oranje viel Wesley Sneijder in de tweede helft in.

Niet Duitsland, maar het Nederlands elftal speelt zaterdag in Faro de kwartfinale tegen Zweden, met Ajacied Zlatan Ibrahimovic in de gelederen. Direct na de wedstrijd zorgden de ontwikkelingen tijdens de laatste groepswedstrijden van poule D van het EK tot grote vreugde bij trainers en spelers van Oranje. Met beide vuisten in de lucht besefte Advocaat dat zijn veelbesproken wissel in het duel met Tsjechië zijn ploeg niet noodlottig is geworden.

Stam, Frank de Boer en Overmars kunnen hun afscheid ook weer uitstellen. Davids, Cocu en Reiziger hoeven tot zaterdagavond ook niet na te denken over hun verdere loopbaan als international. ,,Tsjechië, Tsjechië'', zongen de 20.000 Nederlandse fans op de tribune. De dolgelukkige spelers dansten op de maat van de spreekkoren. Plotseling is weer alles mogelijk. Oranje leeft nog.

De kwalificatie voor de kwartfinales komt op een mooi moment. Na een lange zoektocht lijkt Advocaat de ideale speelwijze voor het Nederlands elftal eindelijk te hebben gevonden. In navolging van de verloren ontmoeting met Tsjechië, speelde Oranje opnieuw zeker in de eerste helft aantrekkelijk en verzorgd voetbal.

Waar de Letten in de twee voorgaande wedstrijden nog indruk maakten met gegroepeerd verdedigen, bleven ze in het futuristische en opnieuw oranje gekleurde stadion van Braga het antwoord schuldig op het aanvalspel van de tegenstander.

Met Robben en Van der Meyde op de flanken en Seedorf vlak achter diepe spits Van Nistelrooij zette Oranje de Letten vanaf het eerste fluitsignaal onder grote druk. De nummer laatst van de groep had wel de pech dat Oranje dankzij twee scheidsrechterlijke dwalingen nog voor rust op een voorsprong van 2-0 kwam.

De ervaren Deense arbiter Nielsen dacht ten onrechte dat Zemlinskis de in het strafschopgebied dribbelende Davids neerlegde. Van Nistelrooij maakte in de 27e minuut vanaf elf meter geen fout. Nielsen had acht minuten later ook kunnen fluiten toen Seedorf de bal vanaf rechts voortrok. Van Nistelrooij stond op het moment van
de voorzet echter duidelijk buitenspel.

De spits van Manchester United kopte op aangeven van Cocu wel Nederlands tweede treffer en zijn vierde doelpunt van het EK achter de kansloze Kolinko. Van Nistelrooij nestelde zich met het doelpunt naast de Engelse spits Rooney aan kop van de topscorerslijst van het EK.

Oranje haalde na rust niet meer het hoge niveau van de eerste helft. Robben en Van der Meyde kwamen moeilijker langs hun tegenstander. Frank de Boer leed tot drie keer slordig balverlies in de opbouw. De recordinternational dankte zijn 111e interland aan
een achillespeesblessure van Bouma. Vergeleken met de basisformatie van het vorige duel met de Tsjechen verving Reiziger de geschorste Heitinga als rechtsback.

Met Overmars en Makaay voor Van der Meyde en Van Nistelrooij stond de slotfase van het duel in het teken van de gebeurtenissen bij het duel tussen de tweede keus van Tsjechië en Duitsland. Met radio's en mobiele telefoons lieten de vele Nederlandse
toeschouwers zich op de hoogte houden van het scoreverloop. Een orkaan van vreugde volgde na het bericht dat Tsjechië een 2-1 voorsprong had genomen. De derde treffer van Makaay in de 83e minuut maakte de feestvreugde alleen maar groter.

In het Tsjechische team kwam Zdenek Grygera niet in actie. Tomás Galásek speelde de eerste helft.

Nederland - Letland 3-0 (2-0). 27. Van Nistelrooij 1-0 (strafschop), 35. Van Nistelrooij 2-0, 84. Makaay 3-0. Scheidsrechter: Nielsen (Den). Toeschouwers: 30.000.
Nederland: Van der Sar; Reiziger, Stam, De Boer en Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu en Davids (77. Sneijder); Van der Meyde (62. Overmars), Van Nistelrooij (70. Makaay) en Robben.
Letland: Kolinko; Isakovs, Zemlinskis, Stepanovs en Blagonadezdins; Bleidelis (83. Stolcers), Lobanovs, Astajevs en Rubins; Verpakovskis (62. Pahars) en Prohorenkovs (74. Laizans).

Duitsland - Tsjechië 1-2 (1-1). 21. Ballack 1-0, 30. Heinz 1-1, 77. Baros 1-2. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toeschouwers: 46.849. Gele kaart: Nowotny, Lahm, Wörns (Duitsland), Tyce (Tsjechië).
Duitsland: Kahn; Friedrich, Nowotny, Wörns en Lahm; Frings (46. Podolski), Hamann (79. Klose), Schneider, Ballack en Schweinsteiger (86. Jeremies); Kuranyi.
Tsjechië: Blazek; Jiranek, Bolf, Galasek (46. Hobschman) en Rozehnal; Vachousek, Mares, Tyce en Plasil (70. Poborsky); Lokvenc (59. Baros) en Heinz.

Eindstand:
Tsjechië 3 3 0 0 9 (7-4)
Nederland 3 1 1 1 4 (6-4)

--
Duitsland 3 0 2 1 2 (2-3)
Letland 3 0 1 2 1 (1-5)
Tsjechië en Nederland naar kwartfinales.
Bron: Ajax.nl
pi_20149731
quote:
Nederland-Zweden in Slowaakse handen


De UEFA heeft Lubos Michel aangewezen als scheidsrechter voor de kwartfinale Nederland-Zweden. Voor de Slowaakse arbiter is het zijn derde wedstrijd op dit EK. In de groepsfase floot Michel de wedstrijden Griekenland-Spanje en Zwitserland-Frankrijk.

Nederland heeft goede herineringen aan Michel. De Slowaakse scheidsrechter was aangewezen bij de Nederland-Schotland, waarin Oranje zich kwalificeerde voor het EK. Edgar Davids en Jaap Stam kregen in die wedstrijd een gele kaart.

De kwartfinale tussen Tsjechië en Denemarken is in handen van Valentin Ivanov. Urs Meier (Engeland-Portugal) en Anders Frisk (Frankrijk-Griekenland) waren al aangewezen door de UEFA.
Bron: VI.nl
pi_20149760
quote:
Zweden zonder Edman tegen Nederland


Erik Edman moet zaterdag toekijken hoe 'zijn' Zweden het er in de kwartfinale tegen Nederland vanaf brengt. De verdediger van SC Heerenveen kreeg tegen Denemarken zijn tweede gele kaart van het toernooi en is daardoor automatisch geschorst voor één wedstrijd.

Zweden hoopt dat Teddy Lucic zaterdag wel beschikbaar is. De Leverkusen-verdediger, die na zijn uitvallen tegen Bulgarije niet meer in actie kwam, is op de weg terug van een ribblessure. 'Hij gaat elke dag vooruit', zei teamarts Magnus Forrsblad. '

Naast Edman moeten twee andere spelers de kwartfinale door een schorsing missen. Pauleta (Portugal) ontbreekt in het duel met Engeland, terwijl de Griek Zissis Vrysas de wedstrijd tegen Frankrijk moet overslaan.
Bron: VI.nl
pi_20149776
quote:
'Marcello Lippi volgt Giovanni Trapattoni op'


Giovanni Trapattoni zal geheel volgens zijn contract nog een dikke twee weken bondscoach van Italië blijven, maar dan neemt Marcello Lippi het over, aldus Pietro Calabrese, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, in de Gazzetta dello Sport.

Trap wordt verantwoordelijk gehouden voor het Italiaanse debacle op het EK in Portugal. Op het WK van 2002 werd Italië ook al snel geëlimineerd, maar toen kwam Trapattoni er nog mee weg. Nu dus niet. Volgens de Italiaanse media zal Lippi vrijdag worden gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van de Squadra Azzurra.

Hoewel de Deens/Zweedse complottheoriën in Italië nog steeds opgeld doen, is de overheersende mening toch dat de ploeg zélf heeft gefaald, Giovanni Trapattoni niet in de laatste plaats. Te verdedigend, te voorzichtig.

Marcello Lippi, die zijn voornaamste successen behaalde bij Juventus, liet al eerder weten ooit graag bondscoach te willen worden. Hij had eigenlijk een jaartje vrijaf willen nemen, maar daar zal nu niets van komen. Voor het geval de Italiaanse EK-missie zou mislukken, was Lippi al vóór het evenement gepolst of hij eventueel bereid zou zijn. Het antwoord luidde bevestigend.
Bron: VI.nl
pi_20152126
quote:
Geschiedenis geeft Engeland de upperhand


Omdat het het gastland is mag Portugal dat een licht voordeel genieten in de eerste kwartfinale op het EK, maar qua historie tussen beide landen, is Engeland veruit favoriet in de confrontatie van vanavond tussen beide landen.

Portugal en Engeland troffen elkaar in totaal negentien keer in het verleden. Liefst negen maal leverde dat een overwinning op voor de Engelsen, terwijl Portugal slechts drie keer aan het langste einde trok. Zeven maal eindigde de ontmoeting tussen de twee landen in een gelijkspel.

Engeland heeft bovendien de grootste overwinning op z'n conto staan. Op 26 mei 1947 werd het, nota bene in Portugal, 10-0 voor de Engelsen. Acht jaar later, op 22 mei 1955, boekten de Portugezen de grootste zege in de onderlinge confrontatie: 3-1.

De laatste wedstrijd tussen Portugal en Engeland, op 7 september 2002, eindigde in een gelijkspel: 1-1.

Omdat het het gastland is mag Portugal dat een licht voordeel genieten in de eerste kwartfinale op het EK, maar qua historie tussen beide landen, is Engeland veruit favoriet in de confrontatie van vanavond tussen beide landen.

Portugal en Engeland troffen elkaar in totaal negentien keer in het verleden. Liefst negen maal leverde dat een overwinning op voor de Engelsen, terwijl Portugal slechts drie keer aan het langste einde trok. Zeven maal eindigde de ontmoeting tussen de twee landen in een gelijkspel.

Engeland heeft bovendien de grootste overwinning op z'n conto staan. Op 26 mei 1947 werd het, nota bene in Portugal, 10-0 voor de Engelsen. Acht jaar later, op 22 mei 1955, boekten de Portugezen de grootste zege in de onderlinge confrontatie: 3-1.

De laatste wedstrijd tussen Portugal en Engeland, op 7 september 2002, eindigde in een gelijkspel: 1-1.

Bron: VI.nl
pi_20155174
quote:
Zlatan: 'Wel respect, maar geen schrik voor Oranje'


EXCLUSIEF

Zlatan Ibrahimovic kijkt reikhalzend uit naar de confrontatie met het Nederlands elftal, zaterdagavond in Faro. Al had hij natuurlijk liever Duitsland gehad, zo liet hij VI.nl weten. 'Raar trouwens dat Sneijder en Van der Vaart niet in de basis staan', aldus de spits van het Zweedse nationale elftal én Ajax.

'Ik kijk enorm uit naar de confrontatie met Oranje', aldus de lange Zweedse spits, 'al had Nederland niet mijn voorkeur; ik had natuurlijk liever tegen Duitsland gespeeld. Jullie hebben een fantastisch elftal, met zoals iedereen weet een uitstekende voorhoede. Ook met het verdedigingscentrum is niks mis. Wilfred Bouma ken ik natuurlijk vanuit de Nederlandse competitie, da's een uitstekende verdediger, en aan Jaap Stam hoef ik sowieso geen woorden vuil te maken. Dat is één van de beste verdedigers ter wereld.'

Die loftuitingen impliceren echter niet dat de Scandinaviërs angst hebben voor Oranje. Integendeel zelfs. 'We hebben absoluut respect voor Nederland, maar geen schrik', zegt Ibrahimovic. 'Zelf voelen we dat we iedere wedstrijd groeien. We hebben met z'n allen het gevoel dat we die plaats in de kwartfinale helemaal verdiend hebben.' De Ajax-spits zag Oranje aan het werk tegen Tsjechië: 'Een hele goeie en mooie wedstrijd, omdat beide ploegen wilden. De wedstrijd tegen Letland heb ik niet gezien. Ik vond Duitsland-Tsjechië interessanter. Dat Nederland van Letland zou winnen was wel te verwachten.'

Zlatan Ibrahimovic is overigens niet de enige bekende in de Zweedse ploeg. Collega-spits Henrik Larsson heeft ook al een Nederlands verleden (Feyenoord), evenals Marcus Allbäck (SC Heerenveen), terwijl verdediger Erik Edman zijn brood nog steeds verdient in het Abe Lenstra Stadion. Net als overigens Petter Hansson, maar hij staat niet in de Zweedse basis. Zoals Ibrahimovic' ploeggenoten Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder niet in de basis van Oranje staan. En dat verbaast de Zweed.

Ibrahimovic: 'Ik vind dat hoogste opmerkelijk, omdat ik zowel Van der Vaart als Sneijder hoog heb zitten. Maar Nederland heeft kennelijk zulke goede spelers dat ze die twee gewoon op de bank kunnen zetten. Nou, we zullen zaterdagavond zien of dat terecht is...'
Bron: VI.nl
pi_20157378
quote:
Scan moet Bouma's inzetbaarheid bepalen


Het Nederlands elftal werkte the day after een lichte training af in Albufeira. Wilfred Bouma was de enige die niet in actie kwam. De linksbenige verdediger kampt met een enkel- en achillespeesblessure.

Een MRI-scan moet uitwijzen hoe ernstig de kwetsuur is en of Bouma op tijd speelklaar is om zaterdag in de kwartfinale tegen Zweden aan te kunnen treden.

Tegen de Letten haalde Bouma het niet. Hij werd vervangen door recordinternational Frank de Boer, die een sterke indruk achterliet en als aanvoerder aan zijn 111e interland begon.

Naast Bouma deden ook Ruud van Nistelrooy en Wesley Sneijder niet voluit mee. De spits van Oranje heeft lichte liesklachten maar maakt zich geen zorgen over zijn inzetbaarheid tegen de Zweden. Sneijder trainde aangepast omdat hij tegen Letland een schop tegen zijn knie kreeg.
Bron: VI.nl
pi_20162280
quote:
EK vruchtbare bodem voor veel verlengingen

De spelers van de acht overgebleven landen kunnen aan de bak. Op Europese kampioenschappen lopen de knock-outduels veel vaker uit op een verlenging dan op Wereldkampioenschappen. De kans dat er na negentig minuten geen beslissing is gevallen, is zelfs bijna twee keer zo groot.

In de WK-geschiedenis zijn er in totaal 170 knock-outduels gespeeld. In 42 gevallen was er extra tijd nodig om een winnaar te bepalen. Het EK kende 46 duels die een directe winnaar moesten opleveren. Maar liefst 21 keer volgde een verlenging na de officiële speeltijd.

Het is dan ook niet verrassend dat de top drie aan toernooien met het hoogste percentage verlengingen alledrie EK's zijn. Toppunt van gelijkwaardigheid was het EK 1976, toen allevier de knock-outduels op een verlenging uitliepen.

Bron: VI.nl
pi_20162386
quote:
Twijfels over Vieira en Gallas bij Frankrijk


Frankrijk moet het vrijdagavond in de kwartfinale van het EK tegen Griekenland mogelijk zonder twee belangrijke spelers doen. Middenvelder Patrick Vieira (foto) en verdediger William Gallas trainden de afgelopen dagen niet mee en zijn twijfelgevallen.

Vieira kampt met een dijbeenblessure en staat er het slechtste voor. Gallas heeft een kneuzing aan zijn enkel en is er minder erg aan toe. Beide spelers waren in het laatste groepsduel met Zwitserland nog van de partij. 'Zij gaan nu naar de dokter en daarna nemen wij een beslissing', gaf bondscoach Jacques Santini aan.
Bron: VI.nl
pi_20162416
quote:
Toldo zegt Squadra Azzurra vaarwel


Francesco Toldo zet na 28 caps een punt achter zijn interlandcarrière. De 32-jarige Italiaanse doelman maakte dat bij terugkomst van het zo slecht verlopen EK in Milaan bekend.

'Ik ga me nu volledig richten op Internazionale. Deze beslissing had ik al voor het EK genomen, maar ik heb me stil gehouden in het belang van de ploeg', legde Toldo uit.

'Ik had gehoopt met een mooie overwinning afscheid te nemen en het doet me verdriet dat het nu zo is gegaan en dat ik negen jaar azzurro niet heb kunnen bekronen.'

Toldo was in Portugal niet Giovanni Trapattoni's eerste keus. De bondscoach koos voor Gianluigi Buffon, Toldo's zes jaar jongere collega. 'De Squadra Azzurra is bij hem in goede handen.'

Voor de spelers van Oranje is Toldo een goede bekende. In de halve finale van het EK 2000 bleef de lange doelman bij maar liefst vijf van de zes strafschoppen de baas.
Bron: VI.nl
pi_20166750
quote:
Portugal geeft veel en krijgt dankzij Ricardo alles


Dramatiek was er genoeg in het duel tussen Portugal en Engeland. Goed voetbal des te minder. Het duurde uiteindelijk 120 minuten en strafschoppen voordat de Portugezen zich winnaar mochten noemen van de eerste kwartfinale op het EK. Met dank aan de blote handen en trefzekere voeten van doelman Ricardo.

Er was goed en slecht voor nieuws voor Engeland in de eerste helft. Het slechte nieuws was dat troetelkind Wayne Rooney al snel moest uitvallen met een voetblessure. Het goede nieuws was dat Michael Owen Engeland bij de hand nam. De aanvalsleider stelde in de groepsduels vooral teleur maar stichtte tegen Portugal voor rust constant gevaar.

Dat het enige doelpunt voor rust werd gemaakt door Owen, was geen verrassing. De manier waarop evenmin. Costinha dacht simpel terug te koppen op zijn doelman, maar de attente Owen doorzag het en werkte de bal uit de draai knap voorbij Ricardo.

Het was overigens niet alleen Engeland dat de klok sloeg. Vooral de laatste linie had grote moeite met de druk die Portugal al ver op de Engelse helft zette. Veel Engels balverlies en veel halve kansen voor de Portugezen waren het gevolg. Met name Luis Figo kwam niet verder dan wel erg losse flodders.

In de tweede helft bleef het logische Portugese offensief uit. Het briesje werd nooit een storm omdat de aanvallers hun tegenstanders simpelweg nooit de baas waren, waardoor de ploeg van Sven-Göran Eriksson doodeenvoudig overeind bleef.

Hoe langer het duel duurde, hoe meer pijn aan de ogen de pogingen van het gastland deden. Figo schoot een kwartier voor tijd een keer verrassend op doel, maar David James redde. Het was gelijk Figo's laatste daad. Bondscoach Luiz Felipe Scolari haalde hem naar de kant. Tot groot verdriet van de verongelijkte Portugese aanvoerder.

Twee invallers brachten Portugal desalniettemin langszij. Simao kapte zich vrij op links, zette voor en Hélder Postiga kopte van dichtbij vrij binnen: 1-1. In de laatste minuut stelde Engeland bijna weer orde op zaken toen Sol Campbell eerst op de lat kopte en uit de rebound scoorde, zij het dat scheidsrechter Urs Meier vond dat doelman Ricardo werd gehinderd.

In de verlenging drong Portugal het meeste aan en leek de goede wil te worden beloond toen invaller Rui Costa met een verwoestende knal in de 110e minuut 2-1 maakte. In de resterende minuten richtte Engeland zich op en maakte de tot dan toe inzichtbare Frank Lampard uit de draai weer gelijk.

De strafschoppenserie kende net als de wedstrijd veel tragiek. Zo faalde David Beckham direct met een afzwaaier van jewelste. Maar ook de ervaren Rui Costa schoot over. Ricardo zorgde uiteindelijk voor de beslissing. De keeper van Sporting Lissabon stopte de zevende Engelse penalty van Darius Vassell met zijn blote handen. En schoot Portugal vervolgens zelf naar de halve finale.
Bron: VI.nl
pi_20176052
quote:
Rooney breekt middenvoetsbeentje


Wayne Rooney blijkt zijn middenvoetsbeentje te hebben gebroken in de kwartfinale van Engeland tegen Portugal. De achttienjarige revelatie van Euro 2004 is circa een maand uitgeschakeld.

Halverwege de eerste helft raakte Rooney geblesseerd. In een sprintduel met Jorge Andrade ging de Portugees per ongeluk op de voet van de Engelse topscorer staan, wiens schoen hierdoor uitvloog. De Evertonian probeerde nog enkele minuten door te spelen, maar moest uiteindelijk toch van het veld. Direct na zijn wissel werd Rooney naar een ziekenhuis vervoerd, om röntgenfoto's te laten nemen.

'Het is dezelfde blessure die David Beckham had voor het WK. Hij zal waarschijnlijk een maand uitgeschakeld zijn', verklaarde bondscoach Sven Göran Eriksson. Rooney maakte grote indruk tijdens het EK. Hij maakte vier doelpunten en bereidde er ook nog een voor.
Bron: VI.nl
pi_20176089
quote:
Engeland huilt om de stip, Becks en Ricardo


Voor de vierde maal in veertien jaar sneuvelde Engeland op een grote eindronde door strafschoppen. David Beckham neemt de schuld op zich, alhoewel de Engelsen ook naar de penaltystip wijzen.

Het was niet voor het eerst dat Engeland verloor na een mislukte strafschoppenreeks. Na het WK in 1990 (West-Duitsland), het EK 1996 (wederom Duitsland) en WK 1998 (Argentinië) draaide ook de serie tijdens Euro 2004 uit op een deceptie. Portugal was net iets sterker. Slechts een keer won Albion, tijdens de kwartfinale van Euro 96 klopten de Engelsen Spanje.

David Beckham en Darius Vassell waren de twee pechvogels. Vooral de misser van Beckham maakte indruk. Becks schoot woest naast en over. Uit televisiebeelden is echter duidelijk te zien, dat op het moment dat hij zijn standbeen neerzette, de bal al in beweging komt, waardoor hij een gigantische mistrap maakt. Eerder dit toernooi faalde hij ook al, tegen Frankrijk, terwijl hij in de kwalificatieronde ook al miste tegen Turkije.



Volgens Sven Göran Eriksson was Beckham in de kleedkamer niet te troosten. 'David mag zichzelf dan wel de schuld geven, maar dit hoort bij voetbal. Zeker als het op strafschoppen uitdraait', oordeelde de bondscoach. 'Penalty's nemen is een vak, maar het is ook een loterij. Volgens mij gleed hij wéér ongelukkig uit met zijn standbeen.'

Michael Owen lukte het wel te scoren vanaf elf meter, maar ook hij klaagde over de stip van het Estádio da Luz. 'Het veld heeft een zandbasis. Door de manier waarop mensen strafschoppen nemen, komt er erg veel druk te staan op het standbeen, waardoor het gras lijkt te verschuiven.' Dat was te merken, want elke strafschopnemer was eerst een tijdje aan het 'tuinieren' om de stip op orde te krijgen, voordat hij uithaalde.

Woensdag, een dag voor de kwartfinale, hadden de Engelsen nog geoefend op het nemen van strafschoppen, zij het op de andere stip, die eveneens in zeer slechte staat verkeerde. Bondscoach Eriksson: Tijdens de training merkten we al dat het gras niet goed was. De UEFA beloofde me een andere stip neer te leggen, maar blijkbaar is dat toch niet gebeurd.'

Doelman David James baalde eveneens. Hij slaagde er zelf niet in een strafschop te keren, in tegenstelling tot zijn collega Ricardo, die ook nog eens de beslissende pingel binnen knalde. 'Als lid van de vakbond van keepers, ben ik een beetje geïrriteerd door Ricardo. Nadat hij eerst een fantastische redding maakte, neemt hij ook nog eens de beste strafschop van het stel.'
Bron: VI.nl
pi_20176116
quote:
'Ricardo mocht schieten als hij er een stopte'


Luiz Felipe Scolari en Ricardo konden hun geluk niet op nadat Portugal zich via strafschoppen kwalificeerde voor de halve finales van Euro 2004. 'Ik wist dat ik hem ging maken.'

Doelman Ricardo was de grote man in de beslissende strafschoppenreeks met de Engelsen. Eerst stopte hij met blote handen een strafschop van Darius Vassell, vervolgens stuurde hij Nuno Valente weg van de stip, om zelf de beslissende penalty binnen te schieten.

'Ik had Scolari al verteld, dat indien nodig ik ook bereid was een strafschop te nemen', verklaarde Ricardo op A Bola. 'Hij zei dat als de serie na vijf penalty's nog niet was beslist, ik er ook een mocht nemen. Ik wist zeker dat ik hem ging maken.'



Scolari nuanceert het verhaal. 'Hij is een van de vaste strafschoppennemers van Sporting. Ik heb hem nog nooit een shoot-out zien verliezen. Ik wachtte op het moment dat hij een grote redding maakte, voordat ik hem de strafschop liet nemen. En hij scoorde zoals hij op de training ook altijd doet.'

Ricardo: ' 'Ik voel me enorm goed, doordat ik dat doelpunt heb gemaakt. Maar het is ook een geweldig gevoel om naar de halve finales te gaan.'

Scolari had tijdens het duel een Gouden Wissel door vedette Luis Figo naar de kant te halen voor Hélder Postiga, die prompt de gelijkmaker (1-1) binnenknikte. 'Ik wil alle Portugezen bedanken voor de manier waarop ze ons hebben gesteund. En ik wil ook mijn spelers bedanken, die onklopbaar waren tijdens het duel. We hebben de overwinning volkomen verdiend, omdat mijn ploeg de betere was. Ik hoop dat deze overwinning werkt als een extra motivatie voor de rest van het toernooi.'
Bron: VI.nl
pi_20176187
quote:
UEFA stuurt arbiter Mejuto naar huis

Het Nederlands elftal hoeft niet bang te zijn dat het tijdens de knock-outfase van Euro 2004 nog duels speelt onder leiding van Manuel Mejuto González. De UEFA heeft de Spaanse scheidsrechter naar Spanje laten terugkeren.

Mejuto floot twee wedstrijden tijdens het EK. In zijn eerste interland tussen Italië en Denemarken, ontging hem onder meer de omstreden spuugpartij van Francesco Totti, terwijl de arbiter 'slechts' geel gaf voor de doodschop die dezelfde Italiaan uitdeelde aan René Henriksen. Na het bestuderen van videobeelden kreeg Totti alsnog straf voor het bespugen van Christian Poulsen.

Mejuto's tweede duel was dat van Oranje met Tsjechië, waarin hij onder meer weigerde een strafschop toe te kennen nadat Tomas Ujfalusi Ruud van Nistelrooy omver trok en John Heitinga een geelrode kaart gaf na een schwalbe van Pavel Nedved.

Via persbureau Efe liet Mejuto weten erg teleurgesteld te zijn. 'Ik ben verdrietig, want volgens mij heb ik goed genoeg gepresteerd om door te gaan.'

Bron: VI.nl
pi_20176245
quote:
Engelsen woest op 'idiote scheids Meier'


Engeland is bestolen, zo oordelen de Engelse media over de uitschakeling van hun nationale ploeg in de kwartfinale tegen Portugal. Scheidsrechter Urs Meier moet het ontgelden.

'Engeland is bestolen van Euro 2004 Glory door een hartverscheurende beslissing van een idiote scheidsrechter.' The Sun laat er geen twijfel over bestaan, waarom de ploeg van bondscoach Sven Göran Eriksson donderdag werd uitgeschakeld door Portugal. 'BBC TV-analist Peter Reid somde de gevoelens van de natie op met zijn oordeel over het afgekeurde doelpunt: We zijn bedrogen', verwijst het sensatieblad naar de in hun ogen ten onrechte afgekeurde treffer van Sol Campbell, vlak voor het eindsignaal.

Niet alleen analist Reid, maar ook zijn BBC-collega's Ian Wright, Alan Hansen en Gary Lineker waren boos. 'Engeland mocht dan wel de op-één-na-beste ploeg zijn op het veld, toch zijn we heel erg benadeeld door die beslissing van de scheidsrechter', concludeerde het viertal ontstemde Britse ex-internationals.

Ook kwaliteitskranten The Guardian en The Independent wijzen Meier aan als hoofdschuldige. The Guardian: 'Het mag Campbell worden vergeven, als hij denkt dat er een samenzwering van scheidsrechters tegen hem is, als het gaat om grote toernooien. Tijdens die eindronden had de zelden scorende verdediger twee maal de goalscoring hero van Engeland kunnen zijn.' En The Independent: 'Het was een echo van Saint Etienne in 1998, toen Campbell ook al een winnende treffer afgekeurd zag worden.'

Beide kranten verwijzen naar de achtste finale van het WK in 1998, toen Argentinië Engeland klopte via strafschoppen, nadat Campbell in de 81ste minuut nog dacht de winnende 3-2 te hebben gemaakt. Dat doelpunt werd afgekeurd omdat Alan Shearer doelman Carlos Roa zou hebben gehinderd.



'Volgens mij was het geen overtreding en ik heb dan ook geen idee waarom de goal is afgekeurd', mopperde John Terry in The Guardian. Ploegmaat Frank Lampard voegde daaraan toe: 'De grensrechter keurde de goal zelfs goed en liep al terug naar de middellijn.'

The Sun zint op wraak. De populaire krant roept zijn lezers op om Urs Meier te laten weten wat zij vinden van zijn beslissing, door e-mails te sturen naar de website van Urs Meier (www.ursmeier.ch).

Maar de scheidsrechter is niet de enige schuldige, vindt The Sun en ook The Telegraph. David Beckham heeft in het huidige seizoen al drie keer een strafschop gemist als speler van de nationale ploeg. The Sun stelt dan ook dat hij er nooit meer een mag nemen. 'Hij moet verbannen worden van de stip.'

Ook The Telegraph wijst naar de aanvoerder. 'Portugals winnende strafschop kwam van hun keeper, Ricardo. Hierdoor heeft Engelands penaltydrama een nieuw dieptepunt bereikt. Eén man moet de meeste schuld op zich nemen, en dat is de aanvoerder, David Beckham. Zijn derde gemiste strafschop op rij zette zijn ploeggenoten onder een enorme druk.'

Net als Nederland heeft ook Engeland een reputatie opgebouwd als het gaat om falen tijdens strafschoppen. Tijdens de WK's van 1990 en 1998 en tijdens het EK van 1996 sneuvelde Albion na missers vanaf de stip. The Independent: 'De litanie van pijn kreeg een nieuw hoofdstuk, want voor de vierde keer in zeven toernooien werd Engeland gebroken in de martelkamer van het voetbal, ook wel strafschoppen genoemd. Dit keer was Darius Vassell het slachtoffer, een stille, gevoelige jongeman, waarvan men hoopt dat hij er weer bovenop komt.'

The Telegraph blikt al vooruit naar de toekomst. 'We moeten nu niet in paniek raken en in de reddingsboten gaan zitten. Engeland moet zich herpakken en zich gewoon focussen op het WK van 2006. De baan van Eriksson is veilig, ook al had hij een ongelukkige wissel van Steven Gerrard. Zijn genereuze werkgevers, de FA, houden van hem en wilen met hem doorgaan, mede omdat er geen beter alternatief voorhanden is.'
Bron: VI.nl
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 25 juni 2004 @ 12:54:41 #110
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_20177019
Bouma fit! hij kan spelen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_20177243
quote:
Op vrijdag 25 juni 2004 12:57 schreef jimjim1983 het volgende:
we kunnen ook gewoon naar www.vi.nl gaan
Ga jij dan
Sommige mensen registreren er niet. Dus daarom doe ik dit!
pi_20177398
ok

wordt wel een beetje een eentonig topic dit
pi_20180798
quote:
Spaanse bondscoach stapt toch op


Iñaki Sáez is opgestapt als bondscoach van Spanje. Hij verliet om 13.45 uur een vergadering met de directie van de Spaanse bond (RFEF) en verklaarde vervolgens aan de pers dat hij ontslag heeft genomen.

'Ze hebben me net de redenen uitgelegd waarom het onvermijdelijk was om mij niet meer de nationale selectie te laten trainen', meldde Sáez, die daaruit de conclusie trok om zijn functie neer te leggen. De afgetreden bondscoach weigerde om vragen te beantwoorden, omdat hij te geëmotioneerd zou zijn.

Sáez wordt verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende uitschakeling van de Spaanse ploeg op het EK in Portugal. De Spanjaarden sneuvelden in de groepsronde na een zege op Rusland, een gelijkspel tegen Griekenland en een nederlaag tegen Portugal.

Eerder deze week maakten de Baskische trainer en de RFEF nog bekend dat hij aan zou blijven als bondscoach, maar mede door grote druk van de Spaanse media lijkt de bond van gedachten te zijn veranderd.

Als eventuele opvolgers worden Luis Aragonés en Vicente del Bosque genoemd. Del Bosque, die net een tweejarig contract bij Besiktas heeft getekend heeft, geeft Aragonés de beste kansen. 'Hij is een zeer ervaren trainer en een voorbeeld voor iedereen', aldus de voormalige Real Madrid-trainer over zijn collega. Maar zelf zet hij de deur ook op een kier: 'bondscoach zijn is een wens van iedere trainer, ook van mij.'

Sáez is de derde bondscoach die na uitschakeling op het EK zijn ontslag nam. Rudi Völler en Otto Baric gingen hem voor.
Bron: VI.nl
pi_20180819
quote:
Vedette Figo keerde niet terug na wissel


Luis Figo had geen zin om feest te vieren met zijn ploeggenoten. De grootste vedette van Portugal had blijkbaar zo de pest in dat hij in de 74ste minuut van het veld moest, dat hij weigerde terug te keren op de bank van het Estádio da Luz.

Figo speelde een allesbehalve goede wedstrijd. De voormalig Galáctico van Real Madrid zwoegde over het hele veld, maar het lukte hem geen enkele om een succesvolle solo te maken of geslaagde aanval op te zetten.

Uitgerekend in de 74ste minuut, direct na zijn beste actie - hij dwong doelman David James tot een redding met een gevaarlijk schot - had bondscoach Luiz Felipe Scolari genoeg gezien: Figo moest eruit en Hélder Postiga kwam als vervanger.

Figo verliet het veld via de achterlijn en niet zoals gebruikelijk de middellijn, en toog direct door na de kleedkamer, zonder ook maar een blik te werpen op de Portugese bank. De 31-jarige aanvoerder keerde niet meer terug, noch tijdens de verlenging, noch tijdens de strafschoppenserie, noch tijdens de festiviteiten na de succesvolle afloop van die penaltyreeks.
Bron: VI.nl
pi_20180828
quote:
Duitsers': 'Weg met Kahn, Bobic en Jeremies'

Rudi Völler is al weg, maar welke Duitse internationals komen in aanmerking voor de selectie van die Mannschaft die tijdens het WK 2006 in Duitsland moet presteren? Niet veel als het aan het Duitse volk ligt.

Het boulevardblad Bild is geroemd om het verwoorden van het onderbuikgevoel, maar de krant blijkt veel milder te zijn dan de eigen lezers. De redactie maakte een opstelling van de ploeg, die nog een kans verdient op weg naar het WK van 2006. Slechts zes spelers moeten vertrekken.

Dietmar Hamann, Jens Nowotny, Bernd Schneider, Christian Ziege, Fredi Bobic en natuurlijk Jens Jeremies: allen WEG. Nowotny is te traag, Schneider mist te veel kansen, Hamann is op, Bobic is verwelkt, en Jeremies en Ziege waren in Portugal alleen maar als toerist aanwezig.

Voor slechts twee dertigers is er nog plaats: Oliver Kahn en Christian Wörns. Daarnaast hoeven mid-twintigers Torsten Frings en Michael Ballack niet te vrezen voor hun plek in de ploeg die is gebouwd rondom jonkies Bastian Schweinsteiger, Phillip Lahm, Sebastian Deisler en Lukas Podolski. 'Lahm is de winnaar van het EK', bejubeld Bild de back van VfB Stuttgart.

Het blad vroeg ook zijn lezers om hun mening. Via de website konden de bezoekers aangeven welke spelers wel of niet in aanmerking kwamen voor het WK 2006. Het oordeel was vernietigend, want van de huidige WK-selectie kregen alleen Lahm, Ballack, Frings, Schweinsteiger, Hinkel, Ziege en Podolski een positief advies.

Kahn hoeft van 79 procent van de bezoekers niet meer in het doel, Nowotny mag van 95% thuisblijven, Wörns, Klose en Hamann kregen van 89% een negatief advies, Jeremies hoeft van 71% niet meer in de Duitse kleren het veld op en liefst 96% van de Duitsers is Bobic beu. De nieuwe bondscoach weet waaraan hij toe is.
Bron: VI.nl
  vrijdag 25 juni 2004 @ 15:23:24 #117
32422 engessa
Who's dirty?
pi_20181002
Krijgen we na het EK ook een overhoring van jou?
pi_20182754
quote:
UEFA: 'Niets mis met de penaltystip'


De Europese voetbalbond (UEFA) stuurt alle klachten van de Engelsen over de strafschopstip direct door naar de prullenbak. Engeland verloor donderdagavond de strafschoppenserie tegen Portugal, mede door een misser van David Beckham, die de bal zag wegrollen van de stip terwijl hij uithaalde.

Bondscoach Sven Göran Eriksson verklaarde na afloop dat hij al twee keer bij de UEFA had geklaagd over de strafschopstippen in het Estádio da Luz, en dat hem was toegezegd dat die stippen werden opgeknapt. Wat volgens de Zweed ogenschijnlijk niet was gebeurd.

De UEFA spreekt tegen dat het veld niet in orde was en beweert dat er na beide klachten direct een strook gras was vervangen. 'De scheidsrechter bekeek beide stippen en was tevreden, en gooide zijn muntje omhoog om te bepalen aan welke kant de strafschoppen zouden worden genomen', verhaalde Wiliam Gaillard, woordvoerder van de UEFA.

'Iedereen zag dat de spelers naar de stip keken voordat zij de strafschoppen namen. Het blijkt dat er een speler was, die er een opvallend probleem mee had, maar geen van alle anderen. Dus trek zelf maar je conclusie.'

Eriksson had zowel daags voor het duel met Frankrijk als daags voor het duel met Portugal geklaagd over de strafschopstippen in het Estádio da Luz. David Beckham miste in beide wedstrijden vanaf elf meter, een keer vanaf elke stip.
Bron: VI.nl
pi_20183932
quote:
Op vrijdag 25 juni 2004 13:08 schreef jimjim1983 het volgende:
ok

wordt wel een beetje een eentonig topic dit
Idd, gebruik eens andere bronnen (BBC, Sky sports, voetbalplanet etc.)
O mamma mamma mamma, O mamma mamma mamma. Sai perche mi batte il corazon?
Ho visto Maradona, ho visto Maradona. Eh, mammà, innamorato son!
A Guinness a day keeps the doctor away
pi_20186425
quote:
Beckham: 'De gigaster is een grote schlemiel'


Hij ging het toernooi in als een van de grote sterren, en als populairste voetballer ter wereld. Hij verlaat Euro 2004 als de grootste schlemiel. Vergeet de knipogende Frank de Boer in 2000, die twee strafschoppen miste in de halve finale. De afgang van David Beckham op donderdag 24 juni 2004 is nog vele malen groter.

Waar ging het mis voor Captain Becks? Ging het mis in het duel met Frankrijk, toen hij vanaf elf meter zijn meerdere vond in Fabien Barthez? Of waren het de twee goals van Zinedine Zidane in de slotfase van die vreemde wedstrijd, en die zijn zelfvertrouwen danig knakten? Is de verleidelijke Rebecca Loos de schuldige of het dramatische seizoenseinde met Real Madrid? Of moeten we nog verder terug gaan, en het moment dat Beckham tekende bij Real aanduiden als begin van het einde van 's mans giga-sterrendom?

Wat ook de reden mag zijn: het seizoen 2003/04 is niet het seizoen van Beckham. Een onzichtbaar jaar bij Real, slechts een gelukte en gescoorde vrije trap, problemen met Victoria en een miserabel EK. In Portugal was de 29-jarige rechtspoot veel minder aanwezig dan gewoonlijk in de Engelse ploeg. Hij oogde vermoeid, lag vaak op de grond, verdedigde slap en voegde amper iets toe aan het elftal van bondscoach Sven Göran Eriksson. Sterker: hij lijkt qua sterrenstatus in ieder geval in eigen land te zijn voorbijgestreefd door Wayne Rooney.

Vrijdag moest Beckham zich verdedigen. Ten eerste voor die erbarmelijke strafschop tegen Portugal. 'De avond voor de wedstrijd hadden we al op strafschoppen geoefend, aan de andere kant van het veld. En onze voeten gleden steeds onder ons weg', begon de speler met de alom geroemde traptechniek zijn verklaring.



'Volgens mij heeft de bondscoach er nog een klacht over ingediend bij de UEFA, maar ik denk niet dat daar iets mee is gedaan. Bij mijn strafschop gebeurde in ieder geval hetzelfde als tijdens de training. Toen ik mijn standbeen neerzette, ging de bal omhoog net voordat ik hem raakte. Ik denk dat het normaal gesproken niet mogelijk is om die bal zo te raken dat hij op die manier wegvliegt.'

Beckham moest zich ook verdedigen om zijn aanvoerdersband te behouden, want er komen steeds meer geluiden op dat de band naar een ander moet. Hij heeft immers sinds die goal tegen Griekenland in september 2001 zelden een heldenrol vervuld. Misschien dat de band beter past bij Gary Neville, die van nature meer een leiderstype is, of Steven Gerrard.

De huidige captain is not amused. 'Denk je dat ik het team niet meer kan inspireren zoals ik eerst heb gedaan? Luister, ik ben aanvoerder van Engeland en ik zal mijn positie niet opgeven. Ik ben er trots op deel uit te maken van deze ploeg en ik ben er trots op aanvoerder te zijn. Mensen mogen hun twijfels hebben, maar ik zal die band alleen opgeven als er iemand op staat dat ik dat doe. En die persoon is de bondscoach.'

Beckham mag dan een stille leider zijn. Het tekent de speler dat hij als eerste op Darius Vassell afliep en een troostende arm om de schouders van de aanvaller sloeg, na diens cruciale misser tegen de Portugezen. Maar dat gebaar zal toch minder lang in de herinnering van de voetballiefhebber blijven hangen, als die machteloze handen in de richting van de strafschopstip, na Beckhams pijnlijke poging Ricardo te kloppen vanaf elf meter.
Bron: VI.nl
pi_20186444
quote:
Griekenland won nog nooit van Fransen


Afgaande op de voetbalhistorie tussen beide landen, heeft Frankrijk vanavond in de tweede kwartfinale maar bitter weinig van Griekenland te vrezen.

De Grieken slaagden er in het verleden namelijk nog nooit in om Frankrijk in een onderling duel te verslaan. De twee landen stonden tot nu toe zes maal tegenover elkaar, waarbij de Fransen vijf keer aan het langste eind trokken. Slechts één keer eindigde het treffen onbeslist.

Op 1 oktober 1958 boekte Frankrijk z'n grootste overwinning op Griekenland: 7-1. De laatste ontmoeting dateert van 21 februari 1996, toen de Fransen zegevierden met 3-1. Op een groot toernooi stonden de twee landen nog nooit tegenover elkaar.
Bron: VI.nl
pi_20186461
quote:
Volgens MRI-scan kan Bouma gewoon spelen


Als de MRI-scan - die vandaag uitstluitsel zou over de inzetbaarheid van Wilfred Bouma in de kwartfinale tegen Zweden -allesbepalend is, dan kan de PSV'er gewoon spelen. Er werd rondom de achillespees van de verdediger namelijk niets ernstigs geconstateerd, meldt de website van PSV.

Het enige wat problemen zou kunnen geven, is een lichte irritatie die Bouma ondervindt aan de pees van zijn voet. Het herstel daarvan verloopt echter voorspoedig. Volgens de Eindhovense club lijkt het er dan ook op dat Bouma tegen Zweden 'gewoon' inzetbaar is.

Het Nederlands elftal traint vrijdagavond om half negen nog een keer in het stadion van Faro, waar de wedstrijd zaterdagavond om kwart voor negen begint. Voorafgaande aan de training geeft bondscoach Dick Advocaat nog een persconferentie.
Bron: VI.nl
pi_20186529
quote:
Holland v Sweden preview

The third quarter final takes place at the Estadio Algarve on Saturday, with Sweden locking horns with Holland.

The Dutch emerged from their slumber to book their place in the last eight with a victory over Latvia, while Sweden needed a last-gasp equaliser against Denmark to reach the knockout stages.

Oranje coach Dick Advocaat had been widely criticised following Holland's first two group games, but the win over Latvia has increased belief that they could finally remove their habitual underachievers tag.

The inclusion of flying winger Arjen Robben has added spark to Holland's play, while Ruud van Nistelrooy has started to fire in the goals for his country with the same regularity he does for Manchester United.

Robben and van Nistelrooy are almost certain to start against Sweden, with Advocaat unlikely to make any changes to his impressive midfield which also includes Edgar Davids, Clarence Seedorf, Philip Cocu and Andy van der Meyde.

The game will be Advocaat's 54th in charge of Holland, taking him past Rinus Michels in the list of the country's most experienced coaches, and he will be hoping his side can make it a real celebration by booking a place in the last four.

The defence would appear to be the only area which may need tinkering with, as Johnny Heitinga is available again after serving a suspension against Latvia, while Wilfred Bouma is still struggling with an Achilles problem.

PSV Eindhoven defender Bouma started the first two games, but missed the win over Latvia through injury and Advocaat may opt to continue with Frank de Boer and Jaap Stam as his central defensive partnership.

Sweden played some stylish football in the group stage and coaches Tommy Soderberg and Lars Lagerback will look for more of the same on Saturday.

Henrik Larsson and Zlatan Ibrahimovic have struck up a real understanding in attack and they will look to increase their combined tally of five goals at Estadio Algarve.

A number of the Swedish squad ply their trade in Holland, including Ibrahimovic, Erik Edman and Petter Hansson, but friendships will be set aside for 90 minutes on Saturday.

Soderberg and Lagerback will have to select without Edman, who is suspended, and the injured Teddy Lucic.

Reserve goalkeeper Magnus Kihlstedt has a groin problem, but Soderberg and Lagerback are unlikely to make drastic changes following the 2-2 draw with Denmark.
Bron: Skysports.com
pi_20193336
quote:
Het is officieel: Lippi volgt Trapattoni op


Niet dat het een verrassing was, maar de Italiaanse voetbalbond maakte vrijdagmiddag officieel de opvolger van Giovanni Trapattoni wereldkundig: Marcello Lippi.

Trap wordt verantwoordelijk gehouden voor het Italiaanse debacle op het EK in Portugal. Op het WK van 2002 werd Italië ook al snel geëlimineerd, maar toen kwam Trapattoni er nog mee weg. Nu dus niet. De overheersende mening in Italië dat de ploeg zélf heeft gefaald, Giovanni Trapattoni niet in de laatste plaats. Te verdedigend, te voorzichtig, luidde het oordeel.

Marcello Lippi, die de afgelopen tien jaar successen aaneenreeg met Juventus, was eigenlijk van plan een sabbatical year te houden, maar verklaarde wél beschikbaar te zijn als bondscoach. Lippi tekende een contract tot en met het WK 2006 in Duitsland. De verbintenis van Giovanni Trapattoni loopt op 15 juli aanstaande af.
Bron: VI.nl
pi_20193377
quote:
Grieken kegelen zwakke kampioen uit toernooi


Na de vroege uitschakeling van de titelpretendenten Spanje, Italië, Engeland en, vooruit, Duitsland, was het in de kwartfinale van het EK ook al de beurt aan Frankrijk. En terecht, want Griekenland had maar weinig te duchten van de onthutsend zwakke kampioen: 0-1.

Wat een sof. Het was weer even terugschakelen na de heerlijkheid die Portugal en Engeland het publiek een avond eerder nog hadden geboden. Frankrijk en Griekenland verveelden Europa, en dat mocht uiteraard vooral de Europees kampioen worden aangerekend. Die dan ook terecht, en dat al in de kwartfinales, het veld moest ruimen.

Was het de Franse arrogantie? Onderschatting misschien? De behoudzucht van bondscoach Jacques Santini? Feit is dat de regerend Europees kampioen, die het moest stellen zonder Patrick Vieira, z'n slechtste wedstrijd van het lopende EK afwerkte: legio fouten, nauwelijks tempo, om van uitgespeelde kansen helemaal maar te zwijgen.

De enige ploeg die er nog wat van leek te willen maken was Griekenland, dat tijdens z'n voorgaande twee grote voetbaltoernooien nog nooit de voorrondes had overleefd. De ploeg van bondscoach Otto Rehhagel, de enige Duitser die wél de kwartfinales haalde, kreeg zelfs de beste kansen.

Zo moest Fabien Barthez redden op hun venijnig schot van Angelos Charisteas, grabbelde de Franse doelman een vrije trap van Kostas Katsouranis (na een fout van Bixente Lizarazu) maar ternauwernood van de doellijn, en kon hij een fraaie volley van Zissis Vryzas maar net over zijn deklat tikken. En Frankrijk? Dat kreeg voor de pauze zegge en schrijve één mogelijkheid: Thierry Henry kopte in de 25ste minuut naast.



In het eerste kwartier na rust was er even een Franse opleving, die gepaard ging met een kans voor Thierry Henry (van zestien meter net naast) maar die duurde veel te kort om het dappere Griekenland te verontrusten. Nee, dat deden de Grieken zelf beter: in de 65ste minuut legde Theodoros Zagorakis Lizarazu in de luren, waarna hij zijn voorzet precies op het hoofd van de door Didier Thuram vrijgelaten Charisteas liet vallen, 0-1.

Daarmee was de verrassing compleet. Maar was het eigenlijk wel een verrassing? Immers: Griekenland had Spanje in de EK-kwalificatie al onder zich gehouden, had vervolgens in de poule gastland Portugal verslagen en was vervolgens andermaal overeind gebleven tegen Spanje. En Frankrijk? Twee oplevingen van Zinedine Zidane tegen Engeland, een portie geluk tegen Kroatië en nauwelijks tegenstand van het zwakke Zwitserland.

Kansjes kregen de Fransen in de slotfase nog wel, onder meer via de invallers Sylvain Wiltord en Louis Saha, en middels een andermaal koppende Henry, maar de gelijkmaker zat er eigenlijk geen moment in. En dat op zich is een trieste constatering voor de regerend Europees kampioen, wiens verval zich twee jaar geleden in Japan en Zuid-Korea eigenlijk reeds inzette. Nog negen dagen, en de gevallen koning weet wie de kampioenskroon mag overnemen.
Bron: VI.nl
pi_20193394
Joh ik wist niet dat de grieken frankrijk hebben uitgeschakelt .
pi_20193424
quote:
Les Bleus left stunned by Greece

Greece produced the upset of Euro 2004, and arguably any European Championship, by knocking out reigning champions France courtesy of a single goal by Angelos Charisteas.

Despite having to endure long periods of pressure, the well-organised Greeks were good value for their victory against France team who struggled to find any fluency.

Much of the credit must go to Otto Rehhagel whose tactical plan of placing man-markers on France's main attacking weapons of Thierry Henry, Zinedine Zidane and David Trezeguet paid handsome dividends.

The French struggled to come to terms with their hugely disciplined opponents and, one last-gasp Henry effort apart, did not look like breaking down the Greek backline.

Greece refused to be intimidated by their more illustrious opponents and unquestionably started the better of the two sides - indeed Charisteas served notice of the problems he was to cause in the very first minute by winning a towering flick-on that nearly let in Demis Nikolaidis.

The first shot in anger came from Nikolaidis who, after excellent interchange with Charisteas, fired in a rasping 25-yard drive - but straight at Barthez who parried and gathered comfortable enough.

Greece came agonisingly close to breaking the deadlock a minute later when Giorgos Karagounis swung in an inviting free-kick from the left which Kostas Katsouranis flicked goalwards. Barthez deflected the ball against the post and managed to grasp it just before it crossed the line, although there were protests from the Greek players the ball had crept home.

France seemed to be spurred into action and immediately launched their best attack, but after breaking into the box Bixente Lizaruzu could not find a team-mate with his pull back.

Lizarazu was again involved as France created their first real chance on 24 minutes, the veteran full back burst on to a Zinedine Zidane pass down the left and floated a superb cross on to the head of Henry who put his effort narrowly wide.

Panagiotis Fyssas - who like opposing left full back Lizarazu broke forward at every opportunity - came close with an audacious volley eight minutes before the break.

The Benfica star collected an excellent cross-field ball from Angelos Basinas on his chest and raced inside William Gallas before unleashing a looping shot which a retreating Barthez was forced to tip over the bar.

The effort summed up a first half in which Greece looked far more purposeful than a lethargic France, although Henry did his best to inject some energy into Jacques Santini's side on 43 minutes. However - after a trademark burst of pace - the striker saw his long-range effort deflected harmlessly into the arms of Antonis Nikopolidis.

It was the Arsenal star who had the first effort of the second period, and he was unlucky on two counts when, after skilfully bringing down Zidanes's flick, he first saw his goal-bound volley unwittingly deflected wide by Traianos Dellas, and was then denied a corner by referee Anders Frisk.

On 56 minutes Lizarazu made another superb break from full back, the 34-year-old rolled back the years by outwitting Theo Zagorakis and charging into the box but just let the ball slip from his control as he prepared to shoot.

The run seemed to inspire the French who threatened again moments later when Henry danced clear down the left and floated a wonderful cross to the far post which seemed destined to be nodded home by David Trezeguet until Michalis Kapsis intervened with a vital clearing header.

William Gallas then did a 'Lizarazu', breaking into the box after a forceful run but, like his team-mate, had the ball taken off his toe as he prepared to shoot with Zagorakis clearing the danger.

Henry tested Nikopolidis from distance with a well-struck left-footed effort on 63 minutes but the Greek custodian was his equal.

Just as France seemed to be imposing themselves on proceedings the Greeks struck their hammer blow. Zagorakis did superbly to lift the ball over Lizarazu's head and steadied himself before delivering a pinpoint cross to Charisteas who sent a text book header into the top corner giving Barthez no chance.

France boss Jacques Santini responded by making a double change and introduced Louis Saha and Sylvain Wiltord in place of the ineffectual David Trezeguet and Olivier Dacourt.

Saha almost made an instant impact as he skipped between Zagorakis and Kapsis and into the box, but mishit his right-foot shot which bobbled into the grateful arms of Nikopolidis.

With just three minutes remaining, and French hopes fading by the second, Henry had a gilt-edged chance to restore parity. Lilian Thuram strode forward and sent over a fine cross, but the unmarked striker put his header the wrong side of the post from eight yards.

It proved to be Les Bleus' last real chance, and when Lizarazu sent a last-gasp effort soaring well over the bar, France's hopes went with it, and the holders found themselves unceremoniously dumped out.
Bron: SkySports.com
  vrijdag 25 juni 2004 @ 23:18:49 #128
4178 Lord Dreamer
I Rule In Hell
pi_20193487
quote:
Sensatie in Lissabond

Grieken kloppen Frankrijk!
door Marco van der Laan
LISSABON - De Griekse goden moeten een plaatsje inruimen op berg Olympus. Zeus moet een plekkie opschuiven, want er is een nieuwe troonpretendent. Geen Griek, maar een Duitser. Zijn naam? Otto Rehhagel. Zijn heldendaad? Als bondscoach van de Grieken Frankrijk uitschakelen. Het werd in de kwartfinale 1-0 tegen de regerend Europees kampioen. U wilde een échte verrassing? Hier is-ie.


Fabien Barthez plukt een bal van Katsouradis van de lijn. De Griek zou als laatste lachen.

De Franse bondscoach Santini moet zich 45 minuten lang kapot hebben geërgerd aan zijn arrogant opererende ploeg. Wie niet op de hoogte was van de reputaties van beide ploegen zou in de eerste helft de Grieken zomaar voor de favorieten hebben kunnen houden.

Een plichtmatig rondspelend Frankrijk, kennelijk in de veronderstelling dat geduld zeker tot succes zou leiden, moest de verrassende tegenstander de meeste kansen toestaan. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Otto Rehhagel zijn mannen goed had geïnstrueerd. De 65-jarige Duitser is in staat gebleken een middelmatige ploeg (4-0 verlies tegen Nederland in de voorbereiding) tot grootste prestaties te bewegen. Het doet je afvragen wat de Duitser met écht goed spelersmateriaal kan doen.

In ieder geval zag deze Rehhagel dat Katsouradis tot tweemaal toe de Franse doelwachter Barthez tot moeilijke reddingen dwong, terwijl ook een harde boogbal van Fyssas een uitgestoken vuist van Barthez ontmoette. Aan de andere kant kopte Henry uit volledig vrije positie hard naast hett doel van Nikopolides.

Eens te meer bleken de Fransen afhankelijk van de bevliegingen van meeste Zinedine Zidane, maar in de eerste helft was ZZ-Top zeker zichzelf niet. Onnodig en soms klungelig balverlies kenmerkte zijn optreden in de eerste helft, al was het lang niet zo slecht als dat van Pires, die werkelijk geen bal goed raakte.

De echte verrassing deed zich in de tweede helft voor. Natuurlijk, Frankrijk drukte na de rust stevig op het Griekse doel, maar het waren de Grieken die in de 65e minuut de score openden. Zagorakis fopte Lizarazu aan de rechterkant, leverde een perfecte voorzet af, die door Charisteas werkelijk perfect werd ingekopt: 1-0 dankzij de spits van Werder Bremen.

Santini reageerdee vlot met de wissels. Hij haalde Trezeguet (geen bal gehad) naar de kant voor Saha en wisselde de verdedigend ingestelde Dacourt voor rasopportunist Wiltord. Hij haalde ook volkomen terecht Robert Pires naar de kant voor Jerome Rothen, de technisch begaafde linkspoot van AS Monaco (volgend seizoen Paris SG).

Het baatte allemaal niet. Henry kopte nog aan de buitenkant van de paal, Lizarazu trof van binnen de zestien een Griekse verdediger. Het veranderde niets aan de stand. Griekenland zit bij de laatste vier. Otto Rehhagel is onstervelijk.


Frankrijk - Griekenland 0-1 (0-0): 65. 0-1 Charisteas. Scheidsrechter: Frisk (Zwe.). Geel: Zidane (Fra), Karagounis, Zagorakis (Gri.)

Frankrijk: Barthez, Gallas, Silvestre, Lizarazu, Thuram, Makelele, Dacourt (72. WIltord), Zidane, Pires (79. Rothen), Trezeguet (72. Saha), Henry

Griekenland: Nikopolidis, Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas, Zagorakis, Basinas (84. Tsiartas), Karagounis, Katsouranis, Nikolaidis (61. Lakis), Charisteas
bron Telegraaf.nl
It is a sad day, it is a red day. It is going to be a black day. When the sun rises........
Some day you shall flee, Panted and weak - Master, Passion, Greed.
pi_20193801
Bedankt voor je hulp
pi_20195973
quote:
Rehhagel: 'We hebben verdiend gewonnen'


Het is nogal niet niks: het nietige Griekenland dat de Europees kampioen onttroont. 'Het was verdiend ook', aldus König Otto Rehhagel. 'Op basis van onze passievolle manier van voetballen en de échte manier om te winnen. We hebben met alles gevochten wat we in ons hadden, en dat heeft zich uitbetaald. Ieder lid van ons team verdiend een groot compliment.'

'De Fransen dachten', vertelde de Duitser na afloop, 'alles leuk en aardig met die Grieken, maar wij zijn de betere ploeg. Maar toen ze er eenmaal achter waren dat wij er ook wel wat van konden, toen duurde het een tijdje voor ze zich herpakten. En toen dat eenmaal zover was, kwamen ze niet met hun eigen specifieke positiespel, maar met kick and rush. Ze gooiden alles blind naar voren.'

Rehhagel maakte met zijn 'nieuwe vaderland' het onmogelijke waar. 'We hebben Frankrijk laten zien wat ze nog niet kenden: we hebben ze vroeger aangepakt dan veel andere tegenstanders bij ze doen. Dat waren ze duidelijk niet gewend en daar hadden ze het behoorlijk moeilijk mee.'
Bron: VI.nl
pi_20195999
quote:
Dick Advocaat: don't change a winning team


Oranje zal zaterdagavond in de kwartfinale tegen Zweden waarschijnlijk beginnen met dezelfde basis die tegen Letland het spits afbeet. Dat houdt in dat Frank de Boer, die nogmaals liet weten géén strafschop te zullen nemen mocht het zover komen, andermaal mag beginnen.

Op strafschoppen werd op de afsluitende training van vrijdag overigens niet getraind, omdat Dick Advocaat de mening is toegedaan dat je de spanning en druk tijdens een échte penalty shoot-out nooit kan nabootsen. Bovendien heeft hij een aantal zekerheidjes. Ruud van Nistelrooy is schutter nummer één, gevolgd door Roy Makaay en Pierre van Hooijdonk. 'Als het nodig is zet ik ze vlak voor tijd in', aldus de bondscoach.

Advocaat bekende bovendien te overwegen eventueel van keeper te wisselen, vlak voor een mogelijke penaltyserie. Sander Westerveld staat immers meer dan Edwin van der Sar bekend als een penaltykiller. 'Dat is inderdaad een mogelijkheid', gaf de bondscoach toe, 'maar mijn gevoel zegt dat ik het niet doe.'

Hoewel er niet serieus werd getraind op strafschoppen, werd er door verschillende spelers toch eentje genomen. Pierre van Hooijdonk en Boudewijn Zenden misten c.q. hun strafschoppen werden gestopt door Edwin van der Sar.

Op de persconferentie voorafgaande aan de training liet Frank de Boer overigens nogmaals weten zich deze keer maar niet in de richting van de strafschopstip te begeven. 'Maar we hebben genoeg mensen die het durven en die het ook zouden kunnen.' Eén van hen was Marc Overmars: 'Ik heb er vijf genomen in mijn carrière. Dat waren slechte penalties, waarvan één zelfs met een stuit, maar ze zaten wél allemaal.'

Dick Advocaat ziet waarschijnlijk geen reden om de basis die afgelopen woensdag tegen Letland begon te wijzigen. Dat betekent dat Frank de Boer wellicht weer de voorkeur zal krijgen boven Wilfred Bouma, die vrijdag een MRI-scan aan zijn achillespees onderging. Daarbij werd niks ernstigs geconstateerd, waardoor de PSV'er in principe inzetbaar zou moeten zijn.

De meest waarschijnlijke opstelling van Oranje tegen Zweden:
Doel:
Edwin van der Sar
Verdediging: Michael Reiziger, Jaap Stam, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst.
Middenveld: Clarence Seedorf, Phillip Cocu, Edgar Davids.
Aanval: Andy van der Meyde, Ruud van Nistelrooy, Marc Overmars.
Bron: VI.nl
pi_20196026
quote:
Santini disappointed with exit

France coach Jacques Santini felt his side lost their way in their shock defeat to Greece on Friday.

The Greeks stunned the footballing world when Angelos Charisteas headed them to victory over Les Bleus in the second quarter final.

Santini praised Greece for their solid defending, but felt his side did not play to their full potential after falling behind.

"It's a really big disappointment," said Santini. "We had hoped to get to the final.

"We weren't thinking clearly towards the end of the match.

"We were just rushing forwards and that was not the best way to go about it.

"Greece deserved to score in the first half, but in the second half it was the other way around.

"There was too much wasted technique and, at the end of the game, we lacked lucidity.

"We came up against a very tightly-knit defence.

"Our adventure has come to end even though, like the other seven teams in the quarter finals, we could have gone all the way to the final."
Bron: SkySports.com
pi_20202873
quote:
'Van Nistelrooy verreweg beste schutter'


Er staan Ruud van Nistelrooy, en daarmee ook Oranje, nog mooie dingen te wachten op het EK. De spits van het Nederlands elftal wordt namelijk eenvoudig topscorer van het toernooi, meent de overgrote meerderheid van de bezoekers van VI.nl.

Bijna tachtig procent stemde op Van Nistelrooy, die met vier doelpunten samen met Wayne Rooney de topscorerslijst van het EK aanvoert. De overige schutters kunnen niet op veel steun rekenen. Alleen de Tsjech Milan Baros scoorde met acht procent meer dan marginaal.

Voor aanvang van het toernooi schaalde wedkantoor William Hill Van Nistelrooy als tweede favoriet in voor de titel van topscorer. Nummer één was Thierry Henry, maar die is net als Rooney en Zinedine Zidane inmiddels uitgeschakeld.

Bron: VI.nl
pi_20202915
quote:
'Nederland net iets beter dan Zweden'


Het Nederlands elftal is op basis van de statistieken licht favoriet tegen Zweden in de kwartfinale van het EK. Oranje speelde achttien keer tegen de Zweden en kan op een iets betere score bogen.

Nederland won het onderlinge duel acht keer, tegenover zeven Zweedse zeges. De Scandinaviërs hebben echter de grootste overwinning in handen. In de ofeninterland in september 1954 werd het in het Råsunda-stadion 6-1.

Ook de laatste ontmoeting ging naar Zweden. Op 27 april 1983, toen de broertjes Koeman debuteerden voor Oranje in de Galgenwaard, werd het 3-0 voor de bezoekers.

Bron: VI.nl
pi_20208320
quote:
Blessures voor Nuno Gomes en Andrade


Nuno Gomes en Jorge Andrade zijn niet ongeschonden uit de strijd gekomen. De twee Portugezen hebben een enkelblessure overgehouden aan de kwartfinale tegen Engeland.

De aanvaller en verdediger hebben rust voorgeschreven gekregen en hebben daarom de training moeten laten schieten. De medische staf heeft goede hoop dat Nuno Gomes en Andrade woensdag in de halve finale inzetbaar zijn.

Portugal moet het in de halve finale opnemen tegen de winnaar van Nederland-Zweden.
Bron: VI.nl
pi_20208332
quote:
Scolari wil dat de pers ophoudt over Figo


Portugals bondscoach Luiz Felipe Scolari heeft de pers verzocht het geval Figo te laten rusten. 'Laten we het niet meer hebben over dat onderwerp. Figo verdient het niet een slechte naam te krijgen', verdedigde Scolari zijn vedette.

Net als Nederland kent ook Portugal een veelbesproken wissel. In de kwartfinale tegen Engeland haalde Scolari Figo van het veld. Tot grote onvrede van de trotse aanvoerder, die zich direct verongelijkt terugtrok in de catacomben.

'Iedereen reageert op zijn manier', aldus Scolari, die benadrukte dat Figo zich altijd positief opstelt en gewoon ook dolblij was met de uiteindelijke overwinning op Engeland. 'Figo was een idool voordat ik bondscoach werd en voor mij zal hij altijd een idool blijven. Ook als mens.'
Bron: VI.nl
  zaterdag 26 juni 2004 @ 18:30:33 #137
51671 hellmondunited
Mountainbike Junk
pi_20208346
nu t leukste nieuws van die basketballer sil vous plait
OJAAJOH?
pi_20208360
quote:
Zwitsers onderzoek naar 'liegen' in zaak-Frei


Met de UEFA-schorsing leek de zaak tegen Frei afgedaan, maar het spuugincident van de Zwitserse aanvaller krijgt in eigen land een staartje.

De Zwitserse bond wil met een special onderzoek antwoord op de vraag of er 'personen op enig tijdstip rond het voorval met betrekking tot de strafzaak gelogen hebben', zo laat de bond weten in een persverklaring. Het vermoeden bestaat dat iemand in het Zwitserse EK-begeleidingsteam de waarheid heeft achtergehouden toen de UEFA de zaak onderzocht.

Alexander Frei kreeg een schorsing van twee weken voor het spuwen in de nek van de Engelse international Gerrard. Aanvankelijk ontkende de Zwitserse aanvaller het voorval, maar op basis van televisiebeelden ontkwam hij niet aan een straf.
Bron: VI.nl
pi_20208383
quote:
Basketballer op rij Q vangt penalty Becks


Hij had gehoopt 'zijn' Spanje in Estadio da Luz in de kwartfinale te kunnen zien, maar door het falen van de Spaanse spelers werd het Portugal-Engeland. Spanjaard Pablo Corral hield wel een bijzonder aandenken over aan het duel.

De basketballer uit Galicië ving de bal namelijk waarmee David Beckham de strafschoppenreeks opende. De Engelse aanvoerder produceerde een enorme afzwaaier en schoot hoog over, lag dat aan de stip, zo claimde Becks.

Gezeten op rij Q plukte Corral de bal - naar eigen zeggen met één hand - uit de lucht, stopte hem onder zijn shirt en nam hem mee naar huis.

Bron: VI.nl
pi_20210908
quote:
Zweden met onervaren backs tegen Nederland


De Zweedse bondscoaches Lars Lagerbäck en Tommy Söderberg hebben één wijziging doorgevoerd voor het duel met Nederland. Verrassend is die mutatie niet.

De Zweedse basisopstelling kent nauwelijks verrassingen. Kim Källström heeft zijn basisplaats moeten inleveren. De middenvelder van Stade Rennes moet plaatsmaken voor Tobias Linderoth, die het duel met Denemarken moest missen door een schorsing.

De enige tegenvaller voor bondscoaches Lars Lagerbäck en Tommy Söderberg is dat Teddy Lucic niet op tijd hersteld is van een ribblessure. De back van Bayer Leverkusen was de aangewezen persoon om de plek over te nemen van linksback Erik Edman, die tegen Nederland geschorst is. Met Alexander Östlund en Mikael Nilsson heeft de Zweedse achterhoede nu weinig ervaren backs.

Opstelling Zweden:
Isaksson; Östlund, Jakobsson, Mellberg, Nilsson; Jonson, Linderoth, Svensson, Ljungberg; Ibrahimovic en Larsson.
Bron: VI.nl
pi_20210926
quote:
Advocaat houdt tegen Zweden vast aan succeself


Het Nederlands elftal ondergaat geen wijzigingen ten opzichte van de basiself in het duel met Letland. De kwartfinale tegen Zweden wordt zodoende voor Frank de Boer zijn 112de interland.

Oranje-bondscoach Dick Advocaat moest tegen Letland noodgedwongen zijn elftal op twee plaatsen wijzigingen. Frank de Boer en Michael Reiziger maakten hun rentree in het Nederlands elftal als vervangers van Wilfred Bouma (blessure) en John Heitinga (schorsing). Beide routiniers hoeven geen plaats te maken voor hun jongere teamgenoten.

Evenals voor het duel met Letland kampte Bouma in de aanloop naar de kwartfinale tegen Zweden met een achillespeesblessure. Een mri-scan bracht geen problemen aan het licht, maar Advocaat heeft toch gekozen voor Frank de Boer.

Ook Heitinga keert niet terug in de basisopstelling. De Ajacied was tegen Letland geschorst vanwege zijn twee gele kaarten in het duel met Tsjechië. Reiziger speelde in de laatste groepswedstrijd rechtsback en mag die positie ook tegen Zweden gaan invullen.

Opstelling Nederland:
Van der Sar; Reiziger, Stam, De Boer, Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu, Davids; Van der Meyde, Van Nistelrooy en Robben.
Bron: VI.nl
pi_20223559
quote:
Nederland rekent af met trauma


Met angst en beven werd in het Nederlandse kamp uitgekeken naar een beslissing vanaf de strafschopstip. Tegen Zweden liep het daar op uit (0-0). Maar Oranje rekende af met het trauma en staat dus in halve finale.

Zoals Nederland angst kon hebben voor de Zweedse aanvalskoppel Ibrahimovic-Larsson, waren de Zweedse bondscoaches Lars Lagerbäck en Tommy Söderberg vooral bevreesd voor de vleugelspel van Nederland. Zeker omdat de beoogde backs vanwege een schorsing (Edman) en blessure (Lucic) niet beschikbaar waren. Met Alexander Östlund en Mikael Nilsson speelde Zweden met twee gelegenheidbacks.

Het onervaren Zweedse tweetal bleef zonder veel problemen overeind. Slechts een enkele keer had Nilsson het nakijken, zoals in de tiende minuut. Robben, die van positie wisselde met Andy van der Meyde, trok naar binnen en loste een schot dat met moeite werd gekeerd.

Het was een van de weinige dreigende Nederlandse acties in de eerste helft. Zweden trok zich terug, temporiseerde en ontregelde daarmee het Nederlandse spel dat te weinig tempo en te weinig verrassing kende. Van het gevreesde aanvalsspel was dan ook weinig te zien.

Zweden had de zaakjes goed op orde, maar kon in offensief opzicht evenmin veel uitrichten. De beste kans was voor Anders Svensson. De middenvelder kon uithalen na een voorzet van Mattias Jonson, die een fout van Giovanni van Bronckhorst afstrafte. Door toedoen van Wilfred Bouma, die de geblesseerde Frank de Boer tien minuten voor rust had vervangen, hoefde Edwin van der Sar niet in te grijpen.

Robben had misschien niet altijd evenveel succes met zijn acties, hij zorgde ook na rust voor de meeste dreiging. In begin tweede helft onderstreepte hij door een afgemeten voorzet op Van Nistelrooy af te leveren. De Oranje-spits kopte over, zoals hij ook kort daarop met een hakbal geen succes had.



Het was een hoopgevende start van de tweede helft, die gaandeweg steeds meer weg had van een moeizaam gevecht tussen twee vermoeide ploegen. Nederland liet te veel ruimte tussen de linies, en dat veranderde niet na de wissel van John Heitinga voor Davids. Zweden kon op z'n beurt niet profiteren van de geboden ruimte.

Natuurlijk waren er kansen, die van Fredrik Ljungberg kon worden weggestreept tegen die van Van Nistelrooy, maar geen van beide landen maakte echt aanspraak op een doelpunt. Eén opleving leek voldoende om de plek in de halve finale te pakken.

Die kwam niet in de reguliere speeltijd, mede omdat invaller Roy Makaay in de slotseconden net over de kruising schoot. Die kwam niet in de eerste verlenging, omdat een schot van Robben via Isaksson op de paal belandde. Omdat Seedorf van afstand de Zweedse keeper op zijn weg vond, en omdat Van Nistelrooy keihard naast schoot.

Ook in de tweede verlenging kon Nederland de vermaledijde penaltyreeks niet voorkomen. Want Isaksson redde op een vrije trap van Seedorf, terwijl de treffer van Van Nistelrooy werd afgekeurd wegens buitenspel. Maar ook omdat Larsson op de lat schoot en Ljungberg op de paal.

En dus moest de kwartfinale worden beslist vanaf de strafschopstip. En eindelijk werd er gebroken met het Nederlandse trauma. De misser van Zlatan Ibrahimovic kreeg een vervolg bij Phillip Cocu, maar de zesde Zweedse strafschop werd een prooi voor Van der Sar. Robben kreeg de kans zich onsterfelijk te maken en deed dat ook. Met de halve finale als volgende station.
Bron: VI.nl
pi_20223580
quote:
Robben: 'We gaan het nu doortrekken'


Arjen Robben kent al een fantastisch toernooi. Na zijn beslissende strafschop kijkt de linkspoot verder. 'We gaan nu doortrekken'

Begrijpelijkerwijs kon het geluk van Robben na afloop niet op. 'Dit is fantastisch. Het mocht eindelijk een keertje zo zijn', zei de jonge PSV'er voor de camera's van de NOS. 'We hebben niet heel goed gevoetbald, maar we hebben karakter getoond. We zijn met z'n allen positief gebleven.'

Na de eerste tien strafschoppen moest iemand opstaan voor de zesde Nederlandse penalty. Dick Advocaat had niet de zesde Oranje-klant aangewezen, de Haagse coach liet de keus aan de spelers zelf. 'Het was niet helemaal zeker wie het zou gaan doen. We besloten het zelf.'

Na een weigering van Bouma twijfelde Robben niet en nam de taak op zich. 'Verstand op nul en alleen maar denken "ik schiet 'm erin". We gaan het nu doortrekken. Het is gewoon super. Het is echt een team geworden en dat zie je terug op het veld. Zo sleep je je door zo'n penaltyreeks heen', onderstreepte Robben welke positieve ontwikkeling het Nederlands elftal in Portugal door heeft gemaakt.

Bron: VI.nl
pi_20223589
quote:
Dick Advocaat: 'De groep verdiende dit'


Het was een moeilijke wedstrijd, zo stelde Dick Advocaat na afloop vast. Het succes was deels te danken aan de teamgeest.

'Het was een moeilijke wedstrijd voor beide ploegen. Het is lastig tegen de Zweden te spelen. Het vreet energie, zeker in deze weersomstandigheden', zei bondscoach Dick Advocaat over de wedstrijd tegen Zweden, dat na strafschoppen het hoofd moest buigen.

In de kwartfinale hanteerden beide landen veelvuldig de lange bal. Advocaat wilde daar een einde aan maken door John Heitinga in te brengen. 'Ik wisselde Davids, omdat we geen grip meer konden krijgen. Davids had te veel balverlies. En ik wilde Seedorf meer naar voren duwen. Het pakte in het begin goed uit, maar later gingen we de lange bal spelen.'

Advocaat roemde de teamgeest. 'De sfeer, ook met de groep, is fantastisch. De enorme bereidheid naar elkaar toe. Als je ziet hoe Kluivert zich opstelt, geweldig. Het succes had ook te maken met dat de groep erin geloofde. We zijn van ver moeten komen. De groep verdiende dit. Vanavond niet met goed voetbal, maar wel door keihard te werken.'

Naast complimenten voor Van Nistelrooy en Robben – 'die niet lekker in de wedstrijd zat' – noemde Advocaat het optreden van Van der Sar 'geweldig'. 'Ook wil ik complimenten geven aan keeperstrainer Hiele. Ze zijn er met z'n tweeën fanatiek mee bezig zijn geweest. Bovendien, wat de Zweden niet wisten is dat wij wisten dat zijn gisteren op de training van de tien strafschoppen er negen rechts beneden inschoten.'
Bron: VI.nl
pi_20223611
quote:
Lagerbäck: 'We komen er dichter bij'


De Zweedse bondscoaches Söderberg en Lagerbäck waren teleurgesteld, maar tevreden met het optreden van hun spelers tegen 'erg goed' Nederland.

De teleurstelling was groot in het Zweedse kamp. 'De hele ploeg heeft het goed gedaan, zowel in de verdediging als in de aanval. Ze waren de hele wedstrijd geconcentreerd', zei de Zweedse bondscoach Tommy Söderberg na de uitschakeling door Nederland. 'We hebben laten zien dat we wilden winnen. We durfden aan te vallen. We hadden tegen het einde het initiatief. Het is zuur om na strafschoppen te verliezen.'

'Onze spelers hebben uitstekend werk verricht tegen een erg goede Nederlandse ploeg met zulke grote individuele capaciteiten en zoveel ervaring', zei collega-bondscoach Lars Lagerbäck (foto), die ook een lichtpuntje zag. 'Op het WK verloren we na een Golden Goal. Dit keer na strafschoppen, we komen dus dichterbij', refereerde hij aan het WK in 2002, toen Senegal de kwartfinale in Afrikaans voordeel beslechtte.
Bron: VI.nl
pi_20223635
quote:
'Gerechtigheid: Nederland verslaat negatief Zweden'


Nederland was de gelukkigste in de kwartfinale tegen de Zweden, is het oordeel van de buitenlandse media, die vrede hebben met de halve finaleplaats van Oranje.

'Strafschoppen zijn een gemene manier om wedstrijden te beslissen. Maar de Nederlandse winst op Zweden in de kwartfinale van Euro 2004 maakte duidelijk dat er gerechtigheid is: justice was done', concludeerde persbureau Reuters. 'De Nederlanders verdreven het spook van drie opeenvolgende EK-uitschakelingen via strafschoppen en het zou ook oneerlijk zijn geweest als die reeks was voortgezet na de negatieve vertoning van Zweden, die pas positief gingen spelen in de verlenging.'

'Het enige wat de Zweden kunnen zeggen, is dat ze pech hadden omdat ze tweemaal het houtwerk raakten in de slotfase van de extra periode. Maar dat late offensief kwam pas na een vertoning waarin zij de wil ontbeerden om de wedstrijd te winnen. Het toernooi is beter af met een halve finale tussen Portugal en Nederland. En het is passend dat Robben, die meer dan welke speler dan ook had geprobeerd flair in het teleurstellende duel te brengen, zijn ploeg naar de halve finale stuurde.'

De meeste media wijzen op de tactiek: Nederland wilde wel aanvallen, maar liep zich lange tijd te pletter op de Zweedse defensie. 'Het duel begon saai en eindigde zeer levendig met twee knallen op de paal en eentje op de lat', zag La Gazzetta dello Sport. 'De tactiek hoorde bij een schaakduel. Zweden is een ploeg zonder sterren, die goed georganiseerd spelen en die als belangrijkste doel hadden om de Oranje-furie in bedwang te houden. Met dat doel voor ogen besloot de ploeg de eigen aanvallende intenties bijna geheel te negeren.'



En ook A Bola sprak van een tegenvallend duel. 'Het geluk lachte naar de Nederlanders, na 120 minuten van a-typisch voetbal, als het voetbal van beide ploegen in de groepsfase in ogenschouw wordt genomen. Van twee landen die indruk maakten met hun aanvallende voetbal, werd een open wedstrijd met veel doelpunten verwacht. Maar niets van dat alles. Zweden en Nederland speelden een berekenend partijtje voetbal, zonder al te veel risico te nemen. Nederland had het meeste balbezit, maar speelde in een te laag tempo. Pas in de zestigste minuut durfde Advocaat alles op de aanval te zetten door met drie verdedigers het duel uit te spelen.'

'Een pakkende verlenging redde het vermoeiende duel', oordeelde Bild. 'De derde kwartfinale van het EK miste de klasse van Engeland-Portugal. Met een temperatuur van dertig graden schiepen beide ploegen zich slechts weinig kansen. Tegen beide spijkerharde defensies waren de aanvallers Van Nistelrooy, Larsson en Ibrahimovic amper te zien. De Nederlandse strategen Seedorf en Cocu konden simpelweg de inbus-sleutel niet vinden om de standvastige Ikea-kast uit elkaar te halen. Pas in het slot werd het echt spannend. Het toppunt van spanning was de elf-meter-serie, waarin Robben en Van der Sar uitgroeiden tot helden.'

'De winst na strafschoppen moet Nederland nieuw zelfvertrouwen geven nadat drie eerdere Europese campagnes en het WK van 1998 eindigden door penalty's', denkt The Independent. 'Nu ontmoeten zij Portugal, een listige opdracht in de hoofdstad van de gastheer, maar een wedstrijd die meer enthousiasme zal creëren dan wanneer de immer-functionele Zweden zich verder hadden geploeterd. Alles in ogenschouw nemend toonden de Nederlanders meer aanvallende intenties. Het meest opvallende feit was dat Zweden wel op strafschoppen had geoefend en Nederland niet.'
Bron: VI.nl
pi_20223674
quote:
Robben undaunted by crucial kick

Chelsea-bound winger Arjen Robben stated he was not nervous before shooting Holland into the semi-finals of Euro 2004 following a shoot-out win over Sweden.

With the match finishing level at 0-0 following 120 minutes of football in Faro, the sides were left with the lottery of penalties to decide who should advance.

With the score at four apiece Edwin van der Sar saved Olof Mellberg's penalty which handed Robben the chance to end Holland's spot-kick misery.

The Oranje had not won on penalties on four occasions, however Robben coolly slotted his effort home to book their place in the semi-finals.

"The nerves are over now. It was exciting," said match-winner Robben. "It's exciting. We won and now it's a party.

"I think today we fought till the end and we did it with all the team, we stayed positive and we've won.

"I was not really afraid or nervous. I was confident, I only thought I'm scoring now.

"It was a lottery. We did not play that well. We were a little bit lucky."
Bron: SkySports.com
pi_20223736
quote:
Hollands Makaay spült nach verbotener Pinkel-Pause die Schweden raus
Pipi-Skandal um Bayern-Star!


Hat's da schon gedrückt! Roy Makaay dkurz vor seiner Einwechslung
Holland im Halbfinale gegen EM-Gastgeber Portugal! Doch der Sieg im Elfer-Drama gegen Schweden hinterlässt einen üblen Geruch. Weil ausgerechnet Bayerns Tor-Phantom Roy Makaay vor der Verlängerung plötzlich unerlaubt auf dem Klo verschwand.
Bron: Bild.de
pi_20223832
quote:
Exclusief fotoverslag van Zweden-Nederland

Het Nederlands elftal bereikte zaterdag na een straffenschoppenserie de halve finales van het Euro 2004. De ontlading was enorm, Nederland ging immers nooit door als het op het nemen van strafschoppen aan zou komen. Hieronder een exclusief fotoverslag.


© Pics United - Mellberg en Van Nistelrooy vochten stevige duels uit.


© Pics United - Robben op snelheid met de bal.


© Pics United - Het legioen houdt de adem in ... strafschoppen.


© Pics United - Van Nistelrooy schiet de eerste voor Oranje binnen.


© Pics United - Dan stop Van der Sar de strafschoppen van Mellberg.


© Pics United - En Robben faalt niet op hét moment suprème!


© Pics United - De ontlading is daar bij de spelers van Oranje.


© Pics United - Heitinga, Van Nistlerooy en Makaay vliegen Robben om zijn nek.


© Pics United - Daarna volgt de rest ... en ze duiken er bovenop!


© Pics United - Ook bij Dick Advocaat is de ontlading groot.


© Pics United - Robben en Advocaat ...
Bron: PSV.nl
pi_20223903
quote:
Robben schiet oranje naar de halve finales

© Pics United / Arjen Robben

Arjen Robben heeft met een alles beslissende strafschop in de zesde serie het Nederlands elftal naar de halve finales van Euro 2004 geschoten. In de reguliere en extra tijd werd niet gescoord en dus moest het op strafschoppen aankomen, een karwei dat een Nederlands elftal in het verleden niet vaak klaarde.

De wedstrijd tussen Zweden en Nederland was meer spannend dan goed te noemen. Vooral in de eerste helft was het baltempo tergend laag en werden er ook nauwelijks kansen gecreëerd. Arjen Robben was met een schot uit de tweede lijn nog het dichtst bij een doelpunt. Frank de Boer had net als tegen Letland de positie van Wilfred Bouma overgenomen, maar na een overtreding die de verdediger zelf op Fredrik Ljungberg maakte moet hij geblesseerd het veld verlaten. Er zijn op dat moment 35 minuten gespeeld. Bouma is zijn logischer vervanger en hij speelde een prima partij.


© Pics United - Frank de Boer moet het veld verlaten met een blessure.

In de tweede helft gaat het tempo omhoog en komen er meer kansen, ook voor de Zweden. Phillip Cocu haalt een schot van Zlatan Ibrahimovic van de lijn en aan de andere moet doelman Andreas Isaksson een aantal keren handelend optreden. De wedstrijd nadert zijn einde en het blijft ongemeend spannend tot in de laatste minuut. Bij Oranje zijn in de tweede helft ook nog Johnny Heitinga (voor Edgar Davids) en Roy Makaay (voor Andy van der Meyde) in het veld gekomen.

De twee keer vijftien minuten verlenging, want dat werden het uiteindelijk, zijn qua voetbal beter dan de hele 90 minuten vooraf. Veel kansen aan beide kanten en een aantal keren kruipt ook Oranje door het oog van de naald. Henrik Larsson schiet via de lat over en Ljungberg schiet buiten bereik van Edwin van der Sar op de paal.


© Pics United - Van der Sar op tijd uit zijn doel voordat Larsson gevaarlijk kan worden.

Strafschoppen moeten dus de beslissing brengen in deze kwartfinale in Faro en de Zweden mogen beginnen. Invaller Kim Källström is de eerste en die schiet de bal feilloos achter Van der Sar. Op zijn beurt schiet Ruud van Nistlerooy de eerste Nederlandse strafschop onhoudbaar achter Isaksson. Ook Larsson en de jonge Heintga hebben geen probleem met hun elf meter. Zlatan Ibrahimovic wel, want de Ajacied schiet de bal over het doel. Michael Reiziger schiet Oranje dan voor het eerst op voorsprong, maar Ljungberg houdt de Zweden nog in de race. Dan schuift Phillip Cocu naar voren en die schiet de bal onfortuinlijk op de paal. De stand is weer gelijk en de laatste twee strafschoppen in de eerste serie van vijf volgen. Eerst schiet Erik Wilhelmsson raak en vervolgens schuift Makaay de bal heel cool binnen. Verdediger Olof Mellberg is de eerste die weer voor de Zweden aan moet leggen en de redding is er van Van der Sar. Dan loopt Arjen Robben naar voren; hij stuurt de doelman de verkeerde hoek in en scoort zeer beheerst! Oranje is door naar de halve finales!


© Pics United - Van Nistelrooy benut de eerste strafschop voor Oranje.
Bron: PSV.nl
pi_20224733
quote:
Zweedse media treuren en kraken Zlatan


De Zweedse kranten reageerden teleurgesteld maar ook trots op de uitschakeling van hun nationale ploeg. Zlatan Ibrahimovic kreeg de meeste kritiek.

'Het feest is voorbij', kopte de tabloid Expressen met daaronder een foto van treurende toeschouwers. 'Euro 2004 is geen herhaling van het fantatische WK van 1994, toen de spelers van de ploeg uitgroeiden tot nationale helden.' Op dat WK in de Verenigde Staten veroverden de Zweden zeer verrassend de derde plaats.

'Zo dichtbij, zo dichtbij. Zo bitter, zo bitter. Zo vreselijk, zo vreselijk', speelde Aftonbladet met de emoties van de Scandinaviërs. 'Bijna hadden we gewonnen van een van de beste ploegen ter wereld. Het was een bitter en vreselijk gevecht, waarin Zweden net niet sterk genoeg was om te winnen.'

De tabloid was ook kritisch. Zlatan Ibrahimovic moest het ontgelden, waarbij gezegd moet worden dat de populaire Ajacied al jaren oorlog voert met de pers in zijn vaderland. 'Hij zat mentaal stuk en had geen strafschop moeten nemen', verwees Aftonbladet naar de wild overgeschoten penalty van Zlatan.

'Een kwartfinale van een EK verliezen door strafschoppen is gewoon te oneerlijk om waar te zijn', treurde Göteborgs Posten.

Toch klonk er ook enige trots door in de artikelen. Zweden begon het EK immers met een 5-0 zege op Bulgarije, en speelde drie keer op dramatische wijze gelijk tegen respectievelijk Italië, Denemarken en Nederland. Reden voor dagblad Dagens Nyheter om een dankwoord te plaatsen: 'Toch bedankt Mellberg. Bedankt voor alles wat jij en de ploeg ons hebben gegeven.'

Bron: VI.nl
pi_20234102
quote:
Uilenberg: 'Strafschop Ljungberg was geldig'

Over de strafschoppenserie van Nederland en Zweden zal nog lang worden gesproken, zeker door de winst van Oranje. De penalty van Fredrik Ljungberg was een van de meest bediscussieerde: was 'ie nou wel of niet geldig? 'Hij was zeker geldig', weet Jaap Uilenberg zeker.

Ljungberg moest als vierde Zweed aanleggen. De middenvelder raakte de lat, maar zag tot zijn geluk de bal via de rug van doelman Edwin van der Sar in het Nederlandse doel stuiteren. Scheidsrechter Lubos Michel keurde deze pingel goed, en daar heeft hij gelijk in, verzekert hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB, Jaap Uilenberg.

'Toen het gebeurde vroeg ik me ook af of het juist was, omdat dit soort dingen heel weinig voorkomt', bekent Uilenberg, die snel de spelregels erbij pakte. Daarin valt te lezen dat Ljungbergs strafschop valt onder de noemer Bijzondere Strafschop.

Kortweg gezegd: als een bal eerst de paal of de lat raakt en vervolgens via de doelverdediger in het doel belandt, dan is deze poging geldig. Indien de bal na de paal of de lat te hebben geraakt, eerst de grond raakt en dan via de keeper in het doel belandt, dan is de poging ongeldig. Het moment dat de bal de grond raakt, is de poging 'uitgewerkt'.

De poging van Ljungberg hoort bij de eerste categorie, dus was zijn penalty geldig.
Bron: VI.nl
pi_20234122
quote:
Jorge Andrade fit voor Oranje en Nistelrooy


Jorge Andrade is fit. De Portugese international kampte met een enkelblessure, die hij had opgelopen tijdens de kwartfinale tegen Engeland.

'De enkel is nu beter en ik ben bijna helemaal fit', vertelde Jorge Andrade, die als centrale verdediger komende woensdag zeer waarschijnlijk te maken zal krijgen met Ruud van Nistelrooy in de halve finale van Euro 2004.

'Het is niet Jorge Andrade tegen Ruud van Nistelrooy. De hele ploeg zal samen moeten werken om de spelers van de tegenstander te stoppen', aldus de 26-jarige speler van Deportivo La Coruña. 'Zij hebben een goede ploeg, compleet met spelers die in de top van Europa spelen.'

'Maar het was al erg moeilijk om zo ver te komen als we nu zijn. We hebben heel wat obstakels moeten overwinnen. We zijn blij dat we in de halve finale staan, maar we zijn nog niet tevreden.'
Bron: VI.nl
pi_20234150
quote:
Eindelijk is Van der Sar held van Oranje


'Het moest er een keer van komen.' Met tranen van geluk in zijn rood doorlopen ogen en een blijde glimlach rond zijn mond, vertelde een nog van de adrenaline hypere Edwin van der Sar over zijn mooiste moment als doelman van het Nederlands elftal. Eindelijk is hij de ware held van Oranje tijdens een groot toernooi. En eindelijk won Nederland een strafschoppenserie tijdens een eindronde.

Voor aanvang van het EK vertelde hij in Voetbal International nog over zijn droom. 'Natuurlijk wil ik dolgraag die ene cruciale redding maken, of die beslissende penalty stoppen, waarna iedereen zich op mij stort. Daar droomt iedere speler van. Het is ook een van de redenen waarom ik nog steeds die ongelooflijke drive heb.' Zaterdag 26 juni beleefde Van der Sar zijn gewenste moment, toen hij de strafschop van Olof Mellberg keerde, en zichzelf en Oranje van een trauma verloste.

De penalty-ellende begon op 22 mei 1979 tijdens een jubileumwedstrijd in Bern vanwege het 75-jarig bestaan van de FIFA. Nederland en Argentinië vochten via strafschoppen uit wie dit ereduel zou winnen, en na tien penalty's van elk land verloor Oranje, ondanks dat Pim Doesburg twee strafschoppen keerde. Daarna volgden nederlagen tijdens de EK's van 1992, 1996 en 2000 en het WK van 1998.

Tijdens de toernooien van '96, '98 en 2000 stond Edwin van der Sar al onder de lat. Slechts één van de dertien penalty's kon de dunne Voorhouter keren, maar zijn save op de inzet van Paolo Maldini viel in het niets bij de missers van zijn landgenoten in die vreselijke halve finale tegen de Italianen. Dat duel tegen Italië was ook de laatste zet die Nederland nodig had om het elf-meter-schieten uit te roepen tot nationaal trauma.



Niet alleen de penaltymissers kregen de schuld, ook Van der Sar moest het ontgelden. Het meest pijnlijk was de confrontatie met journalist/analist Hugo Borst, die de doelman tijdens een rechtstreeks tv-programma betichtte van onprofessionalisme. Gesteund door Gyuri Vergouw, schrijver van een boekje over penalty's, beveelde Borst bondscoach Dick Advocaat aan om Van der Sar te wisselen wanneer er weer eens strafschoppen moeten worden genomen. 'Het is natuurlijk duidelijk dat ik niet de grootste penaltykiller ben. Maar wie heeft de garantie dat het met een ander wel goed gaat?', probeerde Sar zich te verdedigen.

Deze voorgeschiedenis zal de victorie van de 33-jarige doelman alleen maar zoeter maken. 'Het moest er een keer van komen. Anders had ik mijn carrière aan de wilgen gehangen. Had ik die 88 interlands zo de deur uitgegooid! Maar ik had een goed gevoel. En ik zat er ook elke keer dicht bij en had pech met die strafschop van Ljungberg.'

De strafschoppenserie benadrukte nogmaals dat Van der Sar bezig is aan een sterk EK. Utigezonderd die ene vrije trap van Torsten Frings valt de doelman van Fulham vooral op met geweldige reddingen, waarmee hij Oranje tegen Tsjechië, Letland en Zweden op de been hield. Toch is Van der Sar nog niet tevreden: 'We zijn er nog niet. Het is nog maar de halve finale. Het is nog steeds niks. Nu we dit hebben overwonnen, moeten we ook maar het toernooi winnen.'
Bron: VI.nl
pi_20234215
quote:
Van der Sar op jacht naar record Zidane


Zinedine Zidane mag zich de speler noemen die het langst in actie kwam tijdens de EK-eindrondes. De Franse spelmaker kwam in veertien duels tot 1321 minuten voor Les Bleus en daarmee heeft hij net iets meer ervaring van vijf van zijn (ex-)ploeggenoten.

Achter Zizou strijden Edwin van der Sar en Karel Poborsky om de opvolger van de Franse wereldvoetballer te worden. Van der Sar heeft na de verlenging tegen Zweden 1144 minuten op zijn naam staan, 177 minuten minder dan Zidane. Poborsky staat op 991 minuten en treedt zondag met de Tsjechische ploeg aan tegen Denemarken.

Beide spelers kunnen Zidane nog achterhalen, mits hun land de finale haalt en zij beiden van de partij zijn. Mocht Nederland de finale halen en zowel deze eindstrijd als de halve finale zonder verlenging uitspelen, dan heeft de Nederlandse doelman precies drie minuten meer op het veld gestaan als Zidane. Poborsky kan de Fransman alleen inhalen als de Tsjechen minstens twee keer een verlenging spelen.

Overigens is Van der Sar al de meest ervaren Nederlander. Door het duel met Zweden is hij Dennis Bergkamp gepasseerd. De lange goalie heeft 22 minuten meer gespeeld dan Bergkamp.

Bron: VI.nl
pi_20234245
quote:
Historie: Denemarken kansloos tegen Tsjechen


Afgaande op de voorgaande onderlinge ontmoetingen, is Denemarken absoluut kansloos tegen Tsjechië. Van de afgelopen achttien onderlinge interlands wonnen de Tsjechen (zowel Tsjechië als Tsjechoslowakije) maar liefts elf keer. Denemarken won slechts één maal, terwijl er zes keer een gelijkspel tussen beide landen uitrolde.

Wél kunnen de Denen, die zondagavond zullen starten als underdog, bogen op het feit dat de laatste ontmoeting tussen beide landen werd gewonnen door Denemarken. Op 2 juni 2001 werd het in Kopenhagen 2-1 in het voordeel van de thuisclub.

Op grote toernooien kwamen de twee landen elkaar tot dusverre éénmaal tegen: op de Euro2000 zaten de twee landen bij elkaar in de poule (van Nederland). De Tsjechen wonnen die confrontatie met 2-0.

Tsjechoslowakije behaalde z'n grootste overwinning op Denemarken op 6 juni 1973. In Praag werd het toentertijd maar liefst 6-0. De enige zege van de Denen op Tsjechië (2 juni 2001, 2-1) was uiteraard ook de grootste.
Bron: VI.nl
pi_20234277
quote:
Euro 2004 lijkt voorbij voor Frank de Boer


Voor Frank de Boer lijkt een einde te zijn gekomen aan Euro 2004. De aanvoerder van het Nederlands elftal is dusdanig geblesseerd, dat hij niet meer in actie denkt te komen tijdens het EK.

'Het gaat eigenlijk steeds slechter sinds ik ben gewisseld. Het doet steeds meer pijn', verklaarde De Boer voor de camera's van Studio Sport. De recordinternational zette in het duel met Zweden een drieste tackle in op Fredrik Ljungberg, en moest dat bekopen met een gele kaart een een pijnlijke rechterenkel.

'Morgen (maandag, red.) laat ik er een scan van maken. Het voelt alsof het een botkneuzing is of dat er aan de binnenkant van mijn enkel een bandje is gescheurd', verduidelijkte de 34-jarige verdediger.

Mocht uit het onderzoek blijven dat De Boer niet meer in actie kan komen, dan zal hij niet direct zijn koffers pakken. 'Het is duidelijk dat ik bij de groep blijf. Ik zal dan proberen mijn steentje bij te dragen en proberen anderen te helpen. Ik denk dat dat mijn taak is geworden.'

Door deze blessure lijkt ook het einde van de interlandcarrière van Frank de Boer in zicht. De 112-voudig international had voor het EK al aangekondigd dat het toernooi in Portugal zijn laatste optreden in het shirt van het Nederlands elftal zou zijn.
Bron: VI.nl
pi_20237793
quote:
Milan Baros nu alleen EK-topscorer


Milan Baros is door zijn twee treffers tegen Denemarken nu in zijn eentje topscorer op het EK. Hij ging Ruud van Nistelrooy en Wayne Rooney voorbij.

Baros scoorde tot nu toe tijdens iedere wedstrijd op dit EK. Tegen zowel Letland (1-1) als Nederland (2-2) zorgde de spits voor de gelijkmaker. In de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland maakte het de winnende treffer: 2-1.

Baros speelde tegen Denemarken zijn 28ste interland voor Tsjechië. Daarin trof hij negentien keer doel. Tijdens zijn laatste zes interlands was Baros overigens maar liefst acht keer trefzeker.

Bron: VI.nl
pi_20239726
quote:
Tsjechen hebben aan kwartiertje voldoende


Dik een helft lang liet Tsjechië de arme Denen in de waan dat er zondagavond wat te halen viel in Porto. Maar aan een briljant kwartiertje waarin er even wat druk op de ketel werd gezet, voetbalde de topfavoriet zich naar de halve finale: 3-0.

Na de imposante voorronde van Tsjechië, waren er maar weinig kenners over die de ploeg van coach Karel Brückner niét als absolute topfavoriet bestempelde. De kwartfinale tegen Denemarken, dat het moest stellen zonder de geblesseerde aanvaller Ebbe Sand, zou dan ook wel eens kunnen uitdraaien op een Tsjechische show.

Dat liep even anders, want het duel was weliswaar interessant voor de échte liefhebber, maar voor de doorsnee toeschouwer oervervelend. En dat was vooral de favoriet aan te rekenen, want Denemarken - dat voor de pauze veruit het meeste balbezit had en derhalve de wedstrijd optisch domineerde - probéérde tenminste nog te voetballen.

Kansen leverde het de ploeg van ex-Ajax-coach Morten Olsen evenwel niet op: de Tsjechen lieten de Vikingen ballen tot aan de zestienmeter, maar daarna werd er resoluut ingegrepen. Tsjechië deed het overigens nauwelijks beter: het kwam niet verder dan slappe schotjes van Pavel Nedved en Milan Baros, en een mislukte voorzet van Karel Poborsky op de lat.



Vrijwel onmiddellijk na de rust bleek waartoe de de Tsjechen werkelijk in staat zijn: in de 49ste minuut liet Poborsky een hoekschop vallen op het hoofd van de vogelvrije Jan Koller, die zijn ploeg voor het eerst dit toernooi op een 1-0 voorsprong kopte.

Die voorsprong was natuurlijk koren op de molen van Nedved c.s., die Denemarken vanaf dat moment weer de bal gunden. De risico's waarmee dat gepaard ging werden nu wél genadeloos afgestraft: de messcherpe assists waren van eerst Poborsky en vervolgens Nedved, die beiden scherpschutter Milan Baros als doelwit vonden. Met eerst een stiftje en vervolgens een droge knal besliste hij al in de 65ste minuut het duel: 3-0.
Bron: VI.nl
pi_20245463
quote:
Tsjechië nu favoriet bij bookmakers


Het optreden van Tsjechië tot dusverre op het EK (vier overwinningen) heeft die ploeg bij de Engelse bookmaker William Hill nu in de favorietenrol gedrukt. Eén ingelegde pond is goed voor een uitbetaling van 2,37 ponden.

De Tsjechen zijn bij de bookies overigens behoorlijk gestegen: aan het begin van het toernooi kende het land nog een bescheiden quotering van 1:15.

Gastland Portugal en Nederland, die elkaar aanstaande woensdag in Lissabon treffen, volgen op gepaste afstand. Een Portugese kent een quote van 1:3,2. Een overwinning van Oranje levert 3,5 ponden per 1 pond inleg op.

Volgens de bookmakers is het met de Griekse verrassing nu wel gedaan. Griekenland krijgt van William Hill een quotering van van 1:11.

Volgens het bookmakerskantoor zijn Portugal en Nederland overigens bijzonder aan elkaar gewaagd. Een Portugese zege op Oranje wordt ingeschaald op 1:2,37. Een overwinning van Nederland in Lissabon staat op 1:2,7.

Bron: VI.nl
pi_20245485
quote:
'Luis Aragonés nieuwe bondscoach Spanje'


Luis Aragonés zal zeer waarschijnlijk aan de slag gaan als bondscoach van Spanje. De huidige coach van Real Mallorca mag van die club onderhandelen met de Spaanse bond (RFEF).

Aragonés werkte nog geen seizoen bij Mallorca, waar hij na een matige competitiestart Jaime Pacheco in oktober 2003 opvolgde. In zijn contract had hij een clausule laten opnemen, dat Real Mallorca hem niet in de weg zou staan indien de Spaanse bond een beroep op hem zou doen. Voorzitter Mateo Alemany liet afgelopen weekeinde weten dat die afspraak nog steeds geldt.

Naar verwachting zal Aragonés volgende week tekenen tot en met het WK van 2006. In augustus wacht zijn eerste duel, als de Spanjaarden oefenen tegen Venezuela. Een maand later begint de kwalificatieronde voor het WK 2006.

Onbekend is nog wat de precieze datum van ingang van het dienstverband van Aragonés zal zijn, aangezien de RFEF nog overhoop ligt met de onlangs opgestapte Iñaki Sáez over de datum van diens datum van ontslag. Het contract van Sáez zou aanvankelijk op 15 juli 2004 aflopen.
Bron: VI.nl
pi_20245499
quote:
Bondscoach Frankrijk: 'Blanc of Tigana'


Laurent Blanc en Jean Tigana zijn de twee meest voorname kandidaten om de vacature van bondscoach van Frankrijk in te gaan vullen. De huidige trainer, Jacques Santini vertrekt naar Tottenham Hotspur.

Blanc en Tigana kunnen rekenen op voorname steun. Blanc heeft de sympathie van Claude Simonet, voorzitter van de Franse bond (FFF), Tigana is naar voren geschoven door zijn voormalige ploeggenoot Michel Platini.

‘Iets zegt me dat Blanc een goede trainer zal zijn’, vertelde Simonet aan L’Equipe. ‘Ik zal zijn kandidatuur niet verwerpen, nu ik heb gezien hoe succesvol Didier Deschamps is met AS Monaco. De kandidatuur van Blanc moet met veel belangstelling worden bestudeerd.’

Ervaring als coach heeft Blanc nog niet. In de zomer van 2003 zette de 97-voudig international een punt achter zijn loopbaan. Simonet wijst naar Platini, die zonder ervaring direct aan de slag ging als bondscoach van Les Bleus. ‘Platini was een bondscoach met zeer grote kwaliteiten. En ik denk dat de kwaliteiten van Blanc eveneens enorm zijn.’

Dat Platini als bondscoach weinig succesvol was, laat Simonet achterwege. De 72-voudig international en aanvoerder van de Franse ploeg die in 1984 de Europese titel veroverde was van november 1988 tot en met juni 1992 bondscoach, faalde in de WK-kwalificatie voor 1990 en overleefde de groepsfase niet met Frankrijk op het EK van 1992.

Platini, vice-voorzitter van de FFF, schoof Tigana al naar voren als kandidaat. De voormalige trainer van Fulham en AS Monaco zit zonder club sinds hij moest vertrekken bij de Londense club. Hij speelde 52 interlands tussen 1980 en1988.

Als derde kandidaat geldt Bruno Metsu, die faam verwierf als bondscoach van Senegal. Met de Afrikaanse ploeg verraste hij tijdens het WK van 2002, door een plek in de kwartfinale te veroveren en titelverdediger Frankrijk uit te schakelen.
Bron: VI.nl
pi_20258712
quote:
Nederland-Portugal in handen Anders Frisk


Ondanks, en dankzij, de uitschakeling heeft Zweden toch een rol in de eerste halve finale van het EK. De UEFA heeft Anders Frisk aangesteld voor de ontmoeting tussen Nederland en Portugal.

Frisk stond op de kandidatenlijst van de UEFA, maar moest gezien zijn nationaliteit afwachten wat 'zijn' Zweden tegen Nederland zou doen. Met de uitschakeling kon het licht op groen voor de Zweedse arbiter, die Oranje dit toernooi tegen Duitsland heeft gefloten. Nederlands tegenstander Portugal kreeg tegen Spanje te maken met Frisk.

Pierluigi Collina fluit de andere halve finale tussen Tsjechië en Griekenland. Voor de Italiaan is het zijn laatste optreden op een groot toernooi, omdat hij vanwege zijn leeftijd over twee jaar niet meer in aanmerking komt voor een uitverkiezing.

De finale staat onder leiding van Markus Merk. De Duitser kreeg vier jaar geleden de verantwoordelijkheid voor de halve eindstrijd (Nederland-Italië).
Bron: VI.nl
pi_20258733
quote:
Ebbe Sand bedankt voor Deens elftal


Ebbe Sand heeft bedankt voor de Deense nationale ploeg. De 31-jarige aanvaller vindt dat hij fysiek niet meer in staat is nog langer voor Denemarken én Schalke 04 te spelen.

Sand kwam 66 keer in actie voor de Denen. Hij maakte 22 goals. Zijn hoogtepunt beleefde hij tijdens het WK van 1998 in Frankrijk, toen hij als onbekende speler indruk maakte, al scoorde hij slechts een keer, tegen Nigeria (4-1 winst).

Tijdens dit EK kwam Sand drie wedstrijden in actie, alle drie groepsduels. In de kwartfinale tegen Tsjechië liet hij verstek gaan door een beenblessure. Scoren deed hij niet tijdens Euro 2004.

Sand begint binnenkort aan zijn zesde seizoen bij Schalke 04.
Bron: VI.nl
pi_20258751
quote:
Deco, Nedved en drie Nederlanders op scherp


Tien spelers moeten oppassen dat zij in de halve finale van het EK niet oplopen tegen een gele kaart. Want dat zou betekenen dat zij de finale van Euro 2004 moeten missen.

Drie Nederlanders horen bij de tien internationals die al een boeking op hun naam hebben staan: Roy Makaay (foto), Andy van der Meyde en Frank de Boer. Voor de laatste is het echter heel erg twijfelachtig of hij dit toernooi nog in actie kan komen. De recordinternational kampt met een enkelblessure.

Naast het Oranje-trio moeten nog zeven spelers voorzichtig zijn, waaronder Pavel Nedved en Deco. Vooral Nedved zal op zijn tellen passen. Vorig seizoen miste hij de finale van de Champions League, nadat hij in de halve finale tussen Juventus en Real Madrid een onnodige gele kaart incasseerde. Zonder de Tsjech verloor Juve de eindstrijd van AC Milan.

Bij de Tsjechen hebben naast Nedved ook Marek Jankulovski en Tomas Ujfalusi een gele kaart op zak. Bij hun tegenstander, Griekenland, zijn twee spelers gewaarschuwd: Theodoros Zagorakis en Giorgos Karagounis.

Naast Deco moeten de Portugezen Costinha en Ricardo Carvalho een nieuwe gele kaart ontlopen.
Bron: VI.nl
pi_20258775
quote:
Geen wonder Frank de Boer: EK voorbij


Hij had het zelf al voorspeld en helaas bevestigde nader onderzoek zijn voorspelling. Het EK, en daarmee ook zijn interlandcarrière, is definitief voorbij voor Frank de Boer.

De recordinternational van het Nederlands elftal is vier tot zes weken uitgeschakeld door de harde tackle op Fredrik Ljungberg in de kwartfinale tegen Zweden. De actie leverde De Boer een gele kaart en een enkelblessure op.

De Boer is ondanks de tegenslag niet van plan naar huis te gaan en de selectie te verlaten. De 112-voudige international wil de ploeg met zijn ervaring van dienst blijven in Portugal, ook al is dat niet meer als speler.

Bovendien zou een eventuele Europese titel zijn toch wat trieste aftocht kunnen opfleuren. De Boer wil het niet missen en hoopt zondag in Lissabon als volwaardig lid van de selectie een gouden medaille te kunnen ophalen.
Bron: VI.nl
pi_20258795
quote:
Advocaat walgt van kritiek en twijfelt over toekomst


Na de wissel aller wissels op het EK liet Dick Advocaat nog weten niet te denken aan opstappen. Maar na het EK scheidt de bondscoach van Oranje er mogelijk op eigen initiatief alsnog mee uit. 'Er zijn dingen gebeurd waardoor ik niet
meer echt kan genieten.'

Voor de duidelijkheid: er is geen bijna klassieke ruzie binnen de selectie, die zijn autorieit doet wankelen. Nee, de kritiek na de vervanging van Arjen Robben tegen Tsjechië maakt Advocaat moedeloos. Zo moedeloos dat hij ondanks een contract tot en met het WK in 2006 niet uitsluit na het EK af te treden, wat de uitslag dan ook zal zijn.

De zichtbaar geëmotioneerde bondscoach is overigens niet doof voor kritiek maar de manier waarop hij onder vuur werd genomen, stemt hem triest. 'Als je deze functie hebt, moet je tegen kritiek kunnen', legde Advocaat uit aan de pers. 'Als iets slecht is, is het slecht. Maar het slaat helemaal door. Waar zijn we mee bezig? Ik denk niet dat dat gerealiseerd wordt.'

'Ik ben erg teleurgesteld. Niet in de spelers. Daar ben ik heel tevreden over. Ik ben heel trots op de spelersgroep die eigenlijk twee jaar geleden al was afgeschreven. Maar er zijn dingen gebeurd waardoor ik niet meer echt kan genieten.'

Op welke dingen Advocaat doelt, liet hij al na Letland weten. 'Er is een teneur neergezet door een aantal mensen die volgens mijn normen en waarden veel te ver gaat. Stenigen en ophangen... pfff. Er is veel te veel op de man gespeeld. Ik vind dat je objectief moet blijven.'

Woorden als stenigen en ophangen kwamen uit de mond van voetbalanalist Jan Mulder, al ging zijn ironische commentaar een eigen leven leiden toen het NOS Journaal de context wegknipte. Juist direct na de klare taal, nuanceerde Mulder zijn uitspraken nadrukkelijk, al ging zijn maar-niet-heus-opmerking aan veel mensen voorbij.
Bron: VI.nl
pi_20271747
quote:
Nedved dreigt en laat ploeggenoten wachten


Pavel Nedved heeft het op zijn geweten dat de Tsjechen pas laat de slaap konden vatten na de gewonnen kwartfinale tegen Denemarken. De aanvoerder van Tsjechië moest naar de dopingcontrole en stond niet toe dat zijn ploeggenoten alvast het vliegtuig pakten.

'Hij zei: Als jullie weggaan, speel ik niet mee in de halve finale', liet Tomáas Galásek weten voor de camera's van SBS 6. 'Het was geen geintje, hij was serieus. We hebben toen overlegd met de trainer en besloten te wachten. Hij is wel de aanvoerder.' Met als gevolg een late vlucht en een korte nacht.

Tsjechië komt donderdag weer in actie. In Porto strijdt de ploeg van bondscoach Karel Brückner met Griekenland om een plaats in de finale van het EK 2004 in Portugal.
Bron: VI.nl
pi_20271797
quote:
'Nederland en Portugal houden van de bal'


De halve finale tussen Nederland en Portugal is er eentje waar de strijd om de bal centraal zal staan. De statistici van de UEFA becijferden namelijk dat Oranje en het gastland de twee ploegen zijn die het meeste van de bal houden.

In de voorgaande vier duels hadden Nederland en Portugal gemiddeld 58 procent balbezit. Geen ander land kan op zo'n overwicht bogen.

Tsjechië en Griekenland, die in de andere halve finale bepalen wie er naar de eindstrijd gaat, gaan van een heel andere tactiek uit. De Tsjechen hebben gemiddeld 49 procent balbezit, de op de Duitse leest geschoolde Grieken slechts 42 procent en nemen daarmee en veertiende plaats in.

Balbezit zorgt uiteindelijk ook voor veel hoekschoppen, zo blijkt uit de cijfers. In dat klassement is Portugal koploper. De ploeg van Luiz Felipe Scolari mocht er al 40 nemen, dus tien per wedstrijd. Dick Advocaats mannen kregen er in totaal acht minder en staan tweede.

Bron:VI.nl
pi_20271823
quote:
Oranje tegen Portugal opnieuw in het wit


Het Nederlands elftal zal, zoals zxaterdag in de kwartfinale tegen Zweden, ook in de halve finale tegen Portugal in het wit spelen.

Omdat Portugal (los van het feit dat het het gastland is) volgens het speelschema 'thuis' speelt, heeft de Europese voetbalbond besloten dat zij in het vertrouwde thuistenue mogen opdraven: rood shirt, groene broek, rode kousen.
Bron: VI.nl
pi_20274001
quote:
Oranje-youngsters: 'Liever geen Figo!'


Als het aan de jonkies in de selectie van het Nederlands elftal ligt, dan woensdagavond in Lissabon toch maar liever een Portugal zonder Luis Figo.

De youngsters van Oranje - Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Wilfred Bouma en Johnny Heitinga - kregen maandag op de persconferentie van Oranje gezamenlijk de vraag voorgelegd of ze liever tegen een Portugal mét of zonder Luis Figo zouden willen spelen. De vedette van weleer is immers duidelijk op zijn retour.

Na een lange stilte nam Rafael van der Vaart uiteindelijk het woord. 'Dan toch maar liever geen Figo. Je zult net zien dat hij juist tegen ons nog eens zijn oude niveau haalt en de pannen van het dak speelt', sprak de Ajacied.

Dick Advocaat was overigens precies dezelfde mening toegedaan. De bondscoach ziet het liefst Simão op de plek van de 'oude vos' (31). 'Figo blijft immers een onberekenbare speler. Hij kan in misschien zijn laatste interland de wedstrijd zo maar beslissen', aldus de bondscoach.
Bron: VI.nl
pi_20284887
quote:
'Van Nistelrooy in basis, Robben op de bank'


In het favoriete elftal van Kaiser Franz Beckenbauer is één basisplaats ingeruimd voor een Nederlander: Ruud van Nistelrooy. Arjen Robben moet genoegen nemen met een plaatsje op de bank. Wel staan er twee Duitsers in zijn ploeg: Michael Ballack op het middenveld en Philipp Lahm als linksback. 'Ik kijk natuurlijk een beetje vanuit Duits perspectief, en Ballack en Lahm hadden wel de minste schuld aan de uitschakeling.'

Beckenbauer's favoriete elftal in Bild kent een 4-2-4-opstelling. 'Veel te aanvallend natuurlijk voor een realistische wedstrijd, maar de spitsen domineren nu eenmaal dit EK', verdedigt der Kaiser zijn offensieve strijdplan. Dat gaat uiteraard ten koste van het middenveld: 'Normaal gesproken horen ook Karel Poborsky en Fredrik Ljungberg in mijn EK-ploeg te staan.'

De favoriete EK-selectie van Franz Beckenbauer
Doel: Ricardo (Portugal).
Verdediging: Thomas Helveg (Denemarken), Troianos Dellas (Griekenland), Sol Campbell (Engeland), Philipp Lahm (Duitsland).
Middenveld: Pavel Nedved (Tsjechië), Michael Ballack (Duitsland)
Aanval: Milan Baros (Tsjechië), Ruud van Nistelrooy (Nederland), Wayne Rooney (Engeland), Henrik Larsson (Zweden).

Reservebank:
Doel: Cech (Tsjechië), verdediging: Ferreira (Portugal), Kapsis (Griekenland), Laursen (Denemarken), Zambrotta (Italië), middenveld: Poborsky (Tsjechië), Lampard (Engeland), Ljungberg (Zweden), aanval: Robben (Nederland), Ronaldo (Portugal).
Bron: VI.nl
www.eurocarsforum.nl > Voor een leuke auto forum!
pi_20284996
quote:
Nedved vraagt UEFA om geel te schrappen


De Tsjechen hebben een verzoek ingediend bij de UEFA om de gele kaart die Pavel Nedved incasseerde, te laten vervallen.

Nedved kreeg in de 61ste minuut van de kwartfinale tegen Denemarken een gele kaart, omdat hij Jesper Grønkjær zou hebben gehaakt. Maar na bestudering van de televisiebeelden werd niet echt duidelijk dat de Tsjechische aanvoerder de Deen had geraakt. Ogenschijnlijk was scheidsrechter Valentin Ivanov in het theater van Grønkljær getrapt, die zich liet vallen en vervolgens verontwaardigd verhaal ging halen bij Nedved en ook nog aan diens haren trok.

Officieel is het niet mogelijk beroep aan te tekenen tegen een gele kaart, vandaar dat de Tsjechen de UEFA vragen nog eens de beelden te bekijken, liet Petr Fousek, de bondsvoorzitter van de Tsjechen weten. Naar verwachting zal de UEFA woensdag reageren op het verzoek.

Nedved vreest eenzelfde scenario als vorig seizoen, toen hij in de halve finale van de Champions League tegen een gele kaart aanliep. Hierdoor moest hij toekijken tijdens de finale waarin zijn Juventus verloor van AC Milan.

Dat uitgerekend Nedved zich voordoet als slachtofffer van een schwalbe mag hypocriet genoemd worden. De dynamische middenvelder was er met een valpartij tegen Oranje ook verantwoordelijk voor dat John Heitinga eerder dit toernooi een geelrode kaart kreeg aangesmeerd.
Bron: VI.nl
pi_20285012
quote:
Jiránek niet op tijd fit voor Griekenland


Martin Jiránek is niet op tijd fit om donderdag mee te spelen als Tsjechië in de halve finale aantreedt tegen Griekenland. De rechtsback kampt met een dijbeen blessure.

De 25-jarige speler liep de kwetsuur op in de eerste helft van het duel met Denemarken (3-0), bij een ietwat ongelukkige defensieve actie. Intensieve behandeling bleek niet te baten, zo verklaarde bondsarts Petr Krejci. 'Hij heeft meer tijd nodig om te herstellen.' Het is niet duidelijk of Jiránek op tijd hersteld is voor een eventuele EK-finale.

Als vervanger zal zeer waarschijnlijk Zdenek Grygera de plaats innemen van Jiránek. De Ajacied begon Euro 2004 nog in de basis van Tsjechië, maar bondscoach Karel Brückner verloor snel het vetrouwen in de 24-jarige international en stelde Jiránek op.
Bron: VI.nl
pi_20285041
quote:
Figo na wissel: 'Ik heb er geen spijt van'


Luis Figo sprak dinsdag voor het eerst over de afloop van de kwartfinale tussen Portugal en Engeland. De populairste Portugese international werd in de 74ste minuut gewisseld door bondscoach Luiz Felipe Scolari, vertrok direct naar de kleedkamer en keerde niet meer terug op de bank of tijdens de festiviteiten na de winst op de Engelsen. Dat laatste leverde hem veel commentaar op.

Figo, die tot nu toe een moeizaam EK speelt en overijverig zoekt naar zijn vorm, probeerde uitleg te geven: 'Het enige wat er op dat moment door mijn gedachten ging, was dat de ploeg aan het verliezen was en dat ik graag op het veld wilde staan om te helpen. Ik heb geen misdaad begaan.' Portugal keek op het moment van Figo's wissel tegen een 1-0 achterstand aan, maar won alsnog via strafschoppen.

'Ik kan begrijpen dat niet iedereen het leuk vond, wat er gebeurde. Maar ik heb er geen spijt van. Ik heb het veld verlaten en dat was het. Ik denk dat het zelfs God niet zal lukken om jullie hiervan overtuigen', klonk het zelfverzekerd uit de mond van de 31-jarige vedette.



Bondscoach Scolari nam het eerder deze week nog op voor Figo. 'Iedereen reageert op zijn manier', aldus de Braziliaan, die daaraan toevoegde dat de aanvaller zich altijd positief opstelt en toch dolblij was met de winst op Engeland. 'Laten we het niet meer hebben over dat onderwerp. Figo verdient het niet een slechte naam te krijgen.'

Op zijn beurt liet Figo weten zeer tevreden te zijn met de bondscoach, die hij een trainer noemt met 'veel prestige en ervaring'. 'Voor ons is het belangrijk om een trainer als hem bij de ploeg te hebben.'

Volgens de 107-voudig international heeft het Nederlands elftal geen zwakke punten, waardoor hij denkt dat de halve finale 'door details' zal worden beslist. 'We hebben negentig minuten de tijd om een moeilijke wedstrijd te winnen, en ik denk dat we daarin zullen slagen.'

'We zijn ver gekomen en hebben de kans om voor het eerst een belangrijke titel te winnen. We moeten nu doen, wat ons tijdens andere gelegenheden door de vingers is geglipt', verwijst Figo onder meer naar de verloren kwartfinale in 1996 (tegen Tsjechië) en de verloren halve finale van 2000 (tegen Frankrijk). Ik hoop dat de fans ons met net zo veel passie zullen blijven steunen als eerder dit toernooi.'
Bron: VI.nl
pi_20285083
quote:
UEFA: 'Geel van Nedved blijft staan'


De UEFA reageerde snel op het verzoek van de Tsjechen om de gele kaart van Pavel Nedved nog eens te bestuderen. Met een kort maar krachtig 'nee' kreeg Tsjechië niet zijn zin.

Heel zakelijk wees de UEFA naar het reglement. Volgens artikel 44, paragraaf 3 en 4 is het niet mogelijk om op deze manier een gele kaart opnieuw onder de loep te nemen. De Tsjechische bond was op de hoogte van deze regels, maar hoopte dat de UEFA-bobo's een uitzondering wilden maken.

Nedved kreeg in de 61ste minuut van de kwartfinale tegen Denemarken een gele kaart, omdat hij Jesper Grønkjær zou hebben gehaakt. Na bestudering van de televisiebeelden werd niet echt duidelijk dat de Tsjechische aanvoerder de Deen had geraakt. Ogenschijnlijk was scheidsrechter Valentin Ivanov in het theater van Grønkljær getrapt, die zich liet vallen en vervolgens verontwaardigd verhaal ging halen bij Nedved en ook nog aan diens haren trok.

Nedved vreest eenzelfde scenario als vorig seizoen, toen hij in de halve finale van de Champions League tegen een gele kaart aanliep. Hierdoor moest hij toekijken tijdens de finale waarin zijn Juventus verloor van AC Milan. 'Maar ik zal mijn speelstijl niet veranderen en ik ben ook niet van plan om mijn been terug te trekken', keek Nedved vooruit naar de halve finale tegen de Grieken.

Dat uitgerekend Nedved zich voordoet als slachtofffer van een schwalbe mag hypocriet genoemd worden. De dynamische middenvelder was er met een vrijwillige valpartij tegen Oranje ook verantwoordelijk voor dat John Heitinga eerder dit toernooi een geelrode kaart kreeg aangesmeerd.
Bron: VI.nl
pi_20285108
quote:
Scolari: 'Frisk, pas op voor Hollandse trucjes'


De oorlog lijkt begonnen. Na alle aardige woorden van wederzijds respect die de laatste dagen vielen te noteren uit Portugese en Nederlandse monden, vond Luiz Felipe Scolari het nodig om te waarschuwen. 'Scheidsrechter Frisk, pas op voor de Hollandse trucjes.'

De Portugese bondscoach Scolari staat bekend als succescoach, maar de 55-jarige is ook omstreden omdat het zijn filosofie is dat resultaat voor alles gaat. Op allerlei manieren is het geoorloofd te winnen: via ruw spel, provocatie, defensief vechtvoetbal, zelfs via tijdtrekken van ballenjongens. Het was dan ook niet geheel onverwacht, dat de Braziliaan zich dinsdag richtte tot scheidsrechter Anders Frisk.

'De scheidsrechter moet voorzichtig zijn, om de Nederlanders geen voordeel te geven. Rechtsback Reiziger tilt altijd een voet van de grond als hij ingooit, terwijl Ruud van Nistelrooy vaak buitenspel staat bij vrije trappen en daardoor voordeel heeft', somt Scolari enkele Hollandse trucjes op. 'We hebben hun spel geanalyseerd, dus we zijn op de hoogte van dit soort details.'

Scolari richtte zich de laatste dagen ook met een waarschuwende vinger naar het Portugese volk, dat naar zijn mening iets te eurforisch is na het bereiken van de halve finale. 'We zullen al het mogelijk doen om de finale te bereiken, maar een hoop mensen lijken te vergeten dat we een zeer goede tegenstander hebben. We hebben de halve finales bereikt, en dat was mijn doel, toen ik deze baan accepteerde. Maar we hebben nog niets gewonnen, en we zullen dat ook niet doen, als we de finale niet bereiken.'

Van een favorietenrol wil hij al helemaal niet weten. 'Als ik de statistieken bekijk dan is er niet veel verschil tussen beide landen op het gebied van balbezit, schoten op doel en overtredingen. Dus ik zou niet weten waarom wij de favoriet zijn.'

Over zijn tactiek wilde Scolari weinig kwijt. 'Ons doel is het om het leven van onze tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken, en zij zullen waarschijnlijk hetzelfde doen. Ik zou wel graag willen dat we cool aan een wedstrijd beginnen. We kregen tegen Griekenland en Engeland heel snel doelpunten tegen, waardoor we van begin af aan achter de feiten aan liepen, net als tegen Spanje. In deze wedstrijd zou ik graag ons spel willen opbouwen.'
Bron: VI.nl
pi_20285229
Heb ik me net aangemeld bij die club van Derksen.
  dinsdag 29 juni 2004 @ 22:07:46 #179
58460 RicXDesign
^ Im with stupid ^
pi_20291703
Thanx BMW voor de Info .. Had de meeste dingen wel al ergens gelezen of gezien , maar sommige dingen nog niet
pi_20291713
quote:
Zwitserse vrouwen: 'Liever Baros dan Ruud'


Nu Zwitserland is uitgeschakeld tijdens het Europees kampioenschap, moeten de media op andere manieren proberen de aandacht op Euro 2004 te houden. Boulevardblad Blick organiseerde een Mister Euro 2004 verkiezing: Wie is de knapste speler in de halve finales?

Van elk land nomineerde het blad twee internationals, waarop de bezoekers konden stemmen. Namens het Nederlands elftal deden Edgar Davids en Ruud van Nistelrooy mee aan de verkiezing. Voorts streden de Portugezen Luis Figo en Nuno Gomes, Tsjechen Pavel Nedved en Milan Baros en Grieken Angelos Charisteas en (George Clooney-look-a-like) Anthonis Nikopolidis mee om de Zwitserse eretitel.

Milan Baros won de verkiezing met overmacht. De Zwitserse vrouwen blijken te smelten voor de topscorer van Euro 2004, die in zijn eentje meer stemmen vergaarde dan nummers twee en drie, Van Nistelrooy en Nuno Gomes. Edgar Davids moet zich tevreden stellen met de zevende plek.

Bron: VI.nl
pi_20302893
quote:
Een elftal EK-feiten over Nederland en Portugal


Nederland en Portugal strijden vanavond in Estádio José Alvalade XXI om de eerste plek in de finale van het EK 2004. Een blik in de archieven leverde een aantal bijzondere feiten op.

Een elftal EK-feiten over Nederland en Portugal

  • Nederland won eerder 1x van Portugal, speelde 3x gelijk en verloor 4x
  • Robben en Sneijder maakten op 30 april hun debuut tegen Portugal
  • Nederland en Portugal verloren nooit meer dan één wedstrijd op een EK
  • Geen enkel land won twee keer een strafschoppenserie op één EK
  • Portugal scoorde in de laatste negen EK-duels tenminste altijd één keer
  • Invallers maakten vijf van de zes Portugese doelpunten op dit EK
  • Nederland is de enige die het EK won na een nederlaag in het eerste duel
  • Scolari kan de eerste bondscoach worden die het WK en het EK wint
  • Kluivert is de enige veldspeler die Advocaat nog niet inzette
  • Bij Portugal kwamen alle twintig veldspelers al in actie
  • Scheidsrechter Anders Frisk leidt zijn achtste EK-duel, een record
  • Bron: VI.nl
    pi_20302928
    quote:
    Overmars op training rechtsbuiten van Oranje


    Marc Overmars lijkt terug te keren in de basis van het Nederlands elftal, dat woensdag in de halve finale aantreedt tegen Portugal. Dinsdagavond nam hij de plek in van Andy van der Meyde tijdens de laatste training in het Estádio José Alvalade XXI.

    Bondscoach Dick Advocaat wilde voorafgaand aan de training niets zeggen over de opstelling waarmee Oranje woensdag aan de halve finale tegen Portugal begint. Naar verwachting zal de bondscoach het Nederlands elftal op twee plaatsen wijzigen.

    Sowieso moet de Hagenaar de positie van de geblesseerde Frank de Boer opvullen. Wilfred Bouma lijkt de belangrijkste kandidaat, maar de PSV'er trainde dinsdagavond wél apart van de groep vanwege zijn pijnlijke achillespees. Mocht de Brabander niet fit genoeg zijn, dan start John Heitinga.

    De rechtsbuitenpositie is de enige andere plek waarachter een vraagteken staat. Van der Meyde sukkelde de laatste duels met zijn vorm, vandaar dat Overmars op de training de basisplaats in nam. Roy Makaay is het enige andere alternatief.

    Advocaat wil dat zijn ploeg de Portugezen van begin af aan en zo dicht mogelijk bij het Portugese doel onder druk zet. 'We gaan uit van onze eigen kwaliteiten, maar het gaat ervan afhangen wie er morgen de sterkste ploeg heeft en het beste start.'

    Advocaat wijst nog op de positie van Portugal. 'Dit land heeft er zo lang op gewacht dat hun spelers de finale halen, dus dat betekent dat zij onder een enorme druk staan. Zij moeten gewoon. Daarvan moeten wij profiteren.'

    Vermoedelijke opstelling Nederland:
    Van der Sar; Reiziger, Bouma, Stam en Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu en Davids; Overmars, Van Nistelrooy en Robben.

    Bron: VI.nl
    pi_20302986
    Handig topic .
    Als het niet wil branden moet je beter stoken.
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')