abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 26 maart 2004 @ 10:20:21 #1
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17977478
Naar aanleiding van het topic van Kastanova moest ik weer terug denken aan mijn eigen studententijd. En dan vooral aan het feit dat ik af en toe echt blut was en mijn eten uit de natuur haalde.

Zo at ik weleens brandnetelsoep, tamme kastanjes en gebakken zoetwatermossels.

Nu leek het me leuk (en handig, want je weet immers nooit met deze economische recessie) om te kijken welke gratis gerechten/recepten uit de natuur we kunnen verzamelen.

Gepofte kastanjes
Ga in het najaar naar het bos en ga op zoek naar een TAMME kastanjeboom. De kastanjes van deze boom zijn te herkennen aan het egelachtige uiterlijk (en dus niet de spikes van de paardekastanje).
Verzamel zo veel mogelijk kastanjes als je maar kunt vinden (ook als voorraad voor later in het jaar).
Tip: mocht je zin hebben in een korte vakantie (al liftend ben je er zo), in Bretange en Normandie struikel je zo ongeveer over de tamme kastanjes.

Thuis gekomen kerf je van een aantal kastanjes (een potie) het schilletje in.
Zet een pan met een stevige bodem op het vuur en doe er een klein beetje olie bij.
Als de pan warm is, doe je de kastanjes erbij.
Doe het vuur lager en schut de kastanjes af en toe.
Als de schilletjes open staan zijn de kastanjes klaar.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_17977720
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 10:20 schreef Tinkepink het volgende:
Naar aanleiding van het topic van Kastanova moest ik weer terug denken aan mijn eigen studententijd. En dan vooral aan het feit dat ik af en toe echt blut was en mijn eten uit de natuur haalde.

Zo at ik weleens brandnetelsoep, tamme kastanjes en gebakken zoetwatermossels.

Nu leek het me leuk (en handig, want je weet immers nooit met deze economische recessie) om te kijken welke gratis gerechten/recepten uit de natuur we kunnen verzamelen.

Gepofte kastanjes
Ga in het najaar naar het bos en ga op zoek naar een TAMME kastanjeboom. De kastanjes van deze boom zijn te herkennen aan het egelachtige uiterlijk (en dus niet de spikes van de paardekastanje).
Verzamel zo veel mogelijk kastanjes als je maar kunt vinden (ook als voorraad voor later in het jaar).
Tip: mocht je zin hebben in een korte vakantie (al liftend ben je er zo), in Bretange en Normandie struikel je zo ongeveer over de tamme kastanjes.

Thuis gekomen kerf je van een aantal kastanjes (een potie) het schilletje in.
Zet een pan met een stevige bodem op het vuur en doe er een klein beetje olie bij.
Als de pan warm is, doe je de kastanjes erbij.
Doe het vuur lager en schut de kastanjes af en toe.
Als de schilletjes open staan zijn de kastanjes klaar.
en dan...haal je de kastanjes eruit en drink je de olie op?
  vrijdag 26 maart 2004 @ 10:39:19 #3
72762 marq
Mr. Psychonaut
pi_17977795
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 10:35 schreef enlightenedwizza het volgende:

[..]

en dan...haal je de kastanjes eruit en drink je de olie op?
nee, natuuuuurlijk niet
Sigmoid: f(x) = 1 / (1 + 2.718281828458# ^ -x)
  vrijdag 26 maart 2004 @ 10:39:53 #4
47102 Elvi
miemkwien
pi_17977809
En wat is het recept voor de brandnetelsoep?
pi_17977836
Datzelfde kun je ook met beukenootjes doen. Is wel wat meer werk. Je moet eerst de beukenootjes pellen en dan in heet olie bakken. Als je bijna klaar bent met bakken gooi je er nog een lekkere lading suiker overheen en je hebt een heerlijk gerecht klaargemaakt! Eet smakelijk allemaal
  vrijdag 26 maart 2004 @ 10:40:57 #6
72762 marq
Mr. Psychonaut
pi_17977837
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 10:39 schreef Elvi het volgende:
En wat is het recept voor de brandnetelsoep?
lading van die bladeren koken en de substantie die overblijft naar binnen werken. ik vind het persoonlijk erg smerig.
Sigmoid: f(x) = 1 / (1 + 2.718281828458# ^ -x)
  vrijdag 26 maart 2004 @ 10:42:00 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17977861
Zoetwatermossels?
Hoe smaakt dat?
Heb dat nog nooit gegeten enne, leek me niet echt wat, vind zoetwatervis ook niet echt lekker, hoewel ik wel rivierkreeft eet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 10:42:45 #8
17807 Skimmer
Inter Arma Enim Silent Leges
pi_17977878
Kan ik als Olie gewoon wat uit de motor van mijn auto halen, of heb je nog een speciaal recept om hier 'gratis' aan te komen?
Nu weer met nieuwe Avatar!
For in the future, we will all fall silent.
War
Ad eundum quo nemo ante iit.
pi_17977900
je kunt natuurlijk ook altijd nog wormen, mieren en paardebloemen eten...
maar wat me dan wat meer aantrekkelijk lijkt zijn de wortels van rietstengels

zie ook: http://hit.harderwijk.sco(...)hoe_overleef_je.html
People will forget what you said or what you did,
but they'll never forget how you made them feel
  vrijdag 26 maart 2004 @ 10:46:37 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17977960
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 10:40 schreef code4u het volgende:
Datzelfde kun je ook met beukenootjes doen. Is wel wat meer werk. Je moet eerst de beukenootjes pellen en dan in heet olie bakken. Als je bijna klaar bent met bakken gooi je er nog een lekkere lading suiker overheen en je hebt een heerlijk gerecht klaargemaakt! Eet smakelijk allemaal
Euh
het is niet echt raadzaam beukenootjes in grote hoeveelheden te eten, daar zitten nogal wat giftige bestanddelen in, een paar kan geen kwaad, maar als je van plan bent er echt maaltijden van gaat eten, dan zou ik dat echt afraden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17978013
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 10:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Euh
het is niet echt raadzaam beukenootjes in grote hoeveelheden te eten, daar zitten nogal wat giftige bestanddelen in, een paar kan geen kwaad, maar als je van plan bent er echt maaltijden van gaat eten, dan zou ik dat echt afraden
Ah, fijn dat ik dat nu weet. Dat wordt dus vanavond geen beukenootjes menu meer!
  vrijdag 26 maart 2004 @ 10:53:01 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17978085
Fagine en Saponine als ik me goed herinner, zijn de alkalie in beukenoten, de hoeveelheid verschild afhankelijk van de plaats en de grondsoort waar ze op staan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 12:16:32 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17979987
Overginds zijn eenden ook erg lekker, en makkelijk te vangen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 13:31:46 #14
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17981798
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 12:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Overginds zijn eenden ook erg lekker, en makkelijk te vangen.
Het vangen lukt misschien nog wel. Maar ik heb nog nooit een eend geplukt en van binnen schoongemaakt en ik vraag me af hoeveel mensen een eend de nek om kunnen draaien
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 13:34:30 #15
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17981863
Overigens, zoetwatermossels zijn naar mijn idee niet echt aan te bevelen. Ik vond ze nogal zandering, maar dat kan ook komen omdat ik ze niet goed schoongemaakt heb.
Ik zou ze nu trouwens nooit meer eten, maar in tijden van honger wordt men creatief!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_17982535
Op zich wel creatief, eten uit de natuur. Maar het klinkt ook wel redelijk wanhopig zeg. Het kost je wel geen geld, maar wel heel veel tijd om dat voedsel te verzamelen.
Trust me, I know what I'm doing.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 14:02:01 #17
20790 Yvonnetje
Mooi hè, alles.....
pi_17982619
Als je al die tijd met het verzamelen en maken van dat spul eens steekt in een baantje, kan je 's avonds gewoon friet gaan halen...
Geluk is een richting, geen punt
  vrijdag 26 maart 2004 @ 14:03:39 #18
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17982660
Ach, ik studeerde En zoveel tijd kost eten zoeken nou ook weer niet als je weet waar je wat kunt vinden.

Wat ik ook nog weleens deed was groente stelen uit volkstuintjes (achtergebleven boerenkool ofzo), maar dat mag eigenlijk niet natuurlijk.

Ik geloof dat je zuring ook kan eten. Maar welke zuring (er zijn verschillende soorten) en wie weet er een lekker recept?
En voor de Duitslandkenners: in veel Duitse tuinen groeit een (onuitroeibaar) onkruid dat 'giest' ofzoiets heet. Het heeft groene blaadjes en witte wortels die je goed moet verwijderen, anders groeit er weer een nieuw plantje. Je kunt het ook eten. Weet iemand hier hoe je dat klaar moet maken?

[ Bericht 6% gewijzigd door Tinkepink op 26-03-2004 14:09:47 ]
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 14:04:58 #19
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17982704
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 14:02 schreef Yvonnetje het volgende:
Als je al die tijd met het verzamelen en maken van dat spul eens steekt in een baantje, kan je 's avonds gewoon friet gaan halen...
Ik werkte me de pleuris (minimaal 40 uur per week naast mijn studie en vaak nog meer), maar had helaas in die tijd een vriendje dat al mijn geld er doorheen snoof. Zo goed? En nu weer ontopic.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 14:05:47 #20
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17982732
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 14:02 schreef Yvonnetje het volgende:
...kan je 's avonds gewoon friet gaan halen...
Ik eet toch liever brandnetelsoep dan elke avond patat hoor!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_17982795
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 13:34 schreef Tinkepink het volgende:
Overigens, zoetwatermossels zijn naar mijn idee niet echt aan te bevelen. Ik vond ze nogal zandering, maar dat kan ook komen omdat ik ze niet goed schoongemaakt heb.
Ik zou ze nu trouwens nooit meer eten, maar in tijden van honger wordt men creatief!
Dat is met alle vis- en aanverwant spul wat je uit de wetering oid haalt zo, die grondsmaak. Er zijn wel manieren ervoor om dat eruit te krijgen maar weet zo niet hoe. Karnemelk heeft mijn moeder ooit geprobeerd bij een zelf gevangen snoek, maar die grondsmaak bleef.

Brandnetelsoep is wel lekker, maar je moet wel de brandnetels gebruiken uit het voorjaar, binnenkort dus. En alleen de toppen. Let wel waar je ze plukt; niet direct langs landbouwgrond of anderszinds plaatsen waar evt. gespoten wordt.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 14:09:13 #22
20790 Yvonnetje
Mooi hè, alles.....
pi_17982801
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 14:05 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ik eet toch liever brandnetelsoep dan elke avond patat hoor!
Ik noem maar een voorbeeld natuurlijk
en als het dan toch over studenten gaat...
Geluk is een richting, geen punt
  vrijdag 26 maart 2004 @ 14:11:32 #23
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17982874
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 14:09 schreef fokje het volgende:

[..]
Brandnetelsoep is wel lekker, maar je moet wel de brandnetels gebruiken uit het voorjaar, binnenkort dus. En alleen de toppen. Let wel waar je ze plukt; niet direct langs landbouwgrond of anderszinds plaatsen waar evt. gespoten wordt.
Ik haal ze uit mijn achtertuin uit een verloren hoekje. Ik pluk ze meestal tot mei en daarna haal ik alles uit de grond, ook om te voorkomen dat er teveel brandnetels komen.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_17982922
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 14:02 schreef Yvonnetje het volgende:
Als je al die tijd met het verzamelen en maken van dat spul eens steekt in een baantje, kan je 's avonds gewoon friet gaan halen...
och, het is ook best eens leuk om te kijken en te proberen wat de natuur hier al zo bied in culinair opzicht. Beter dan patat iig.
  vrijdag 26 maart 2004 @ 15:09:02 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17984358
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 13:58 schreef Unihoc_ACE het volgende:
Op zich wel creatief, eten uit de natuur. Maar het klinkt ook wel redelijk wanhopig zeg. Het kost je wel geen geld, maar wel heel veel tijd om dat voedsel te verzamelen.
Ik heb soms wekenlang zo geleefd, met alleen wat brood of aardappelen aangevuld, niet uit armoede, maar omdat het erg lekker kan zijn. Toegegeven, dat was op een eiland in de Adria, maar Wilde groenten, (wilde asperge, wilde kool, maar ook zuring, om maar wat te noemen) zijn heerlijk, en Wild, vis, inktvis, schaaldieren, zee-egel kaviaar, en om te drinken regenwater, verder wilde vruchten, nee, das geen wanhoop, das verdomt lekker. Ook paddestoelen in de herfst, is een delicatesse. Ook wel eens gedaan op een eilandje bij denemarken, wilde mossels en kokkels, jummie.
Eten uit de natuur is wel veel werk als jager verzamelaar zeg maar, maar het is de meest pure vorm van eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')