abonnement Unibet Coolblue
pi_1238349
Okee, nieuw topic in een poging om geschiedenisforum te redden.

Ik blijf het altijd nog een fascinerend onderwerp vinden. Wie schoot president John F. Kennedy dood op vrijdag 22 november 1963 in Dallas, Texas?

Er bestaan grofweg 2 theorieën. De officiële "Lone Gunman"-theorie d.w.z. Lee Harvey Oswald schoot JFK dood. En de onofficiële, door een meerderheid van het Amerikaanse volk aangehangen, theorie van de Conspiracy: een samenzwering van hetzij FBI en CIA ofwel een samenzwering van Maffia en bepaalde facties binnen de CIA.

Wat zijn eigenlijk precies de bewijzen voor de samenzweringstheorie? Waarom is de "Lone Gunman"-theorie eigenlijk zeer onwaarschijnlijk? JFK heeft door zijn dood eeuwigheidswaarde gekregen (na FDR wordt JFK in polls nog steeds als beste president aller tijden gezien), maar is zulks op grond van zijn verdienste als president eigenlijk wel gerechtvaardigd? Zit er verband tussen de moorden op JFK, Dr. Martin Luther King en broer RFK? Wat is de rol geweest van J. Edgar Hoover (directeur van FBI) in dit alles? Zijn JFK en RFK betrokken geweest bij de dood van Marilyn Monroe? Wat zijn de banden van JFK en vader Joe met de Maffia? Wilde JFK de Amerikaanse militaire adviseurs in Vietnam inderdaad terugtrekken?
Was JFK m.a.w. een duif of was hij gewoon een kind van zijn tijd, een havik, en tough on communism?
Lee Harvey Oswald: was hij een agent van de CIA of niet?

Interessante vragen die in dit topic beantwoord kunnen worden.

[Dit bericht is gewijzigd door Ryan3 op 19-07-2001 22:19]

I´m back.
pi_1238819
De LoneGunMan theorie is gebaseerd om een kogel die 7 verwondingen maakt vanuit 1 schot en allerlei kanten opdraait en -vliegt Bovendien kon Lee Harvey Oswald vanuit de positie waar hij schoot nooit de verwondingen aanbrengen die gevonden zijn aan het hoofd van JFK, JFK z'n schedelbasis was namelijk openschoten door een schot van de zijkant, en niet van de achterkant...

* FLIPNEUS is verslaafd aan de theorie van de film JFK

In a dream I'm a different me with a perfect you, we fit perfectly.
And for once in my life I feel complete and I still want to ruin it.
  donderdag 19 juli 2001 @ 23:41:55 #3
12499 Hooghoudt
Spassig und überraschend
pi_1238903
Geweldige film idd...
Nicht ärgern, nur wundern!
pi_1239109
Door Ryan3 - maandag 09 juli 2001 14:36

--------------------------------------------------------------------------------
In JFK geeft Stone zijn eigen visie op wat er achter moordaanslag zat. Absoluut niet historisch accuraat dus. Stone, die in VietNam vocht, beweert dat met de moord op JFK, die een samenzwering was van CIA en FBI, Amerika zijn onschuld verloor. Na JFK geeft Johnson het startsein voor VietNam-oorlog, waarbij alleen het militair-industrieel complex (waar Eisenhower in zijn afscheidsrede voor waarschuwde) garen spon.
JFK is in deze visie de laatste goede president geweest. Alleen hierop al is veel af te dingen. JFK heeft op sociaal-economisch gebied in eigen land, en dat was toch zijn grote verkiezingsissue, vooral veel aan pappen en nathouden gedaan terwijl grote omwentelingen vooral in werking zijn gesteld door zg conservatieve democraat Johnson: bijv. burgerrechten voor Afro-Amerikanen en de New Frontier. Goed JFK heeft weinig tijd gehad, maar toch.

Wat VietNam betreft gaat Stone af op flinterdun bewijs voor de stelling dat JFK, die eigenlijk al tot over zijn oren in VietNam betrokken was, Amerikaanse inmenging wilde afblazen, wat 1 van de motieven was voor de moordaanslag. Nl. een ambivalent interview voor tv en een mooie toespraak voor een universiteit.

Het plot van de film JFK is verfilming van het boek van district-attorney Garrison in New Orleans, die onderzoek deed naar de rol van voormalig inwoner van New Orleans en verdachte van de moord: Lee Harvey Oswald.

Nou schijnt Garrison weer tot over zijn oren betrokken geweest te zijn, zoals alle overheidsdienaren in die streek, bij de Maffia en heeft hij er ook alles aan gedaan om eventuele betrokkenheid van Maffia bij moordaanslag in de doofpot te stoppen.

Volgens sommige onderzoekers is het waarschijnlijker dat als er al sprake is van een samenzwering dat de Maffia er veel mee te maken heeft. Vader Joe Kennedy, die rijk geworden was door bootlegging tijdens de Prohibition (1919-1933), heeft m.b.v. de Maffia de verkiezingsuitslag in Chicago naar zijn hand gezet, zodat JFK met de tot dan toe kleinste marge de verkiezingen kon winnen. Wat doet JFK vervolgens? Hij stelt broertje RFK als Attorney-General aan (ongeveer min. v. Jus.) en die zet plotseling verbeten de jacht in op de georganiseerde misdaad, die tot dan toe door J. Edgar Hoover van de FBI (omdat hij werd gechanteerd door Maffia met homo-erotische foto's die van hem waren gemaakt) totaal genegeerd was (Er bestaat niet zo iets als de Cosa Nostra of de Maffia, zei hij keer op keer). Enfin Maffia erg pissig dus.

Komt nog bij dat de herovering van Cuba vanuit Florida door bannelingen/tuig/rechtsextremen in april 1961 bij de 'Bay of Pigs' ook al was teruggefloten door JFK en daar zat de Maffia ook bij, omdat ze hun casino's op Cuba kwijtgeraakt waren dankzij Fidel 'the beard' Castro. Niet uitgesloten mag worden volgens zelfde onderzoekers dat bepaalde min of meer onafhankelijk opererende facties binnen de CIA, die ook betrokken waren bij voorbereidingen op de invasie in Cuba, hand- en spandiensten hebben verricht t.b.v. de samenzwering.

Lees ook hierover: 'The Cold Six Thousand' van James Ellroy.

[Dit bericht is gewijzigd door Ryan3 op 09-07-2001 14:45]

I´m back.
pi_1240654
FBI heeft hem vermoord
pi_1240660
quote:
Op donderdag 19 juli 2001 23:27 schreef FLIPNEUS het volgende:

* FLIPNEUS is verslaafd aan de theorie van de film JFK


IDD een goeie film, ga hem vanavond maar weer eens kijken
muziek, m'n lust en mijn leven
pi_1240915
quote:
Op donderdag 19 juli 2001 23:27 schreef FLIPNEUS het volgende:

* FLIPNEUS is verslaafd aan de theorie van de film JFK


In de encyclopedie der pseudo-wetenschappen van Hulspas & Nienhuys (de grootste debunkers in den lande), 'Tussen Waarheid & Waanzin', is een entry opgenomen over Jim Garrison.

Jim Garrison wordt afgeschilderd als een fantast met connecties met de Maffia. Eerst werd de rechts-extreme avonturier Ferrie (in de film gespeeld door Joe Pesci) als leider van de samenzwering gezien, daarna maakt Garrison verbeten jacht op Clay Shaw (in de film gespeeld door Tommy Lee Jones). Dit leidt tot een proces waarbij Shaw wordt vrijgesproken (zie ook de film). Doch Shaw werd direct daarna nogmaals gearresteerd. Er ontstaat een rompslomp die nog 2 jaar duurt totdat een hoge rechter Garrison verbiedt Shaw nog verder te vervolgen. Garrison zoekt het dan pas in de Grote Samenzwering en komt hiermee in rechts- en linksextreem vaarwater. Zijn carrière als openbaar aanklager is dan overigens voorbij.

De Grote Samenzwering is uitermate paranoïde gedachtengoed dat bij rechts- en linksextreme kringen (tegenwoordig zijn anti-globalisten er ook aanhanger van) in de VS weeldig tiert. Timothy MacVeigh, verantwoordelijk voor de Oklahoma-bombing, is bijv. ook aanhanger van deze cultus. Grofweg komt het erop neer dat de VS worden overgenomen door duistere krachten, hetzij de mondiale financiële instellingen dan wel de Verenigde Naties (met als hulpjes: FBI, CIA, NSA, DEA, ATF enz. enz.) of een Joods complot(protocollen van de wijzen van Zion) i.s.m. de Bilderbergconferentie om een wereldregering te vormen (wat dan weer handig is voor de buitenaardsen waarmee VS-regering of duistere permanente krachten achter de regering allang contact heeft) etc. etc. Kennedy is in deze context iemand die de boel doorhad ("de laatste goede president") en dus door de geheime diensten is geëlimineerd.

In series als 'the X-files' en 'Dark Skies' komen dit soort ideeën ook aan bod trouwens.

I´m back.
pi_1247614
Ik denk dat de CIA er iets mee te maken heeft. En dan in het bijzonder een fractie van de CIA die erg loyaal was ten opzichte van vice-president Johnson.

Lee Harvey Oswald was een 'manchurian candidate'. Niet eentje om een moord te plegen, maar eentje om de schuld op zich te nemen. De moord zelf is gepleegd door CIA-scherpschutters. En Oswald werd 'geprogrammeerd', dmv hypnose, als zondebok. En op die manier zou het publiek er ook geen problemen mee hebben als Oswald en plein public werd gedood.

Mijn idee:
Johnson zit erachter

Luctor et emergo (voor de ongeletterden: Ik worstel en kom boven)
Que sera sera
Niet up to date fotoboek!
pi_1247739
quote:
Op zaterdag 21 juli 2001 14:14 schreef Nutcase het volgende:
Ik denk dat de CIA er iets mee te maken heeft. En dan in het bijzonder een fractie van de CIA die erg loyaal was ten opzichte van vice-president Johnson.

Lee Harvey Oswald was een 'manchurian candidate'. Niet eentje om een moord te plegen, maar eentje om de schuld op zich te nemen. De moord zelf is gepleegd door CIA-scherpschutters. En Oswald werd 'geprogrammeerd', dmv hypnose, als zondebok. En op die manier zou het publiek er ook geen problemen mee hebben als Oswald en plein public werd gedood.

Mijn idee:
Johnson zit erachter


En Jack Ruby dan? Waarom heeft hij de moord op Oswald gepleegd? Is dat dan een Lone Gunman? Van Ruby is bekend dat ie bij de persconferentie aanwezig was tijdens de welke Oswald, zonder enige bescherming, aan de pers werd getoond en de spreker tijdens de persconferentie verbeterde toen ie zei dat Oswald lid was van het Castro-commité (Fair play For Castro-commité, zei Ruby) en dat ie enkele uren voor de aanslag iemand met een foedraal uit zijn auto liet bij de "grassy knoll" (volgens een genegeerde getuige). Verder had Ruby wel connecties met de maffia, maar niet met de CIA.

Als Oswald gebrainwashed was als Manchurian Candidate (zoals misschien moordenaars van King (Ray) en RFK (Sirhan) ook, zoals wel wordt beweerd), waarom zei, de uiterlijk rustige na beschuldigd te zijn van moord op de president, Oswald dan "I'm a patsy". Blijkbaar was hij zich dan bewust van het feit dat ie gebrainwashed was of zo. Lijkt mij niet erg efficiënt zo'n brainwash.

Wat nog een andere kwestie is, is: wat deed Oswald in Nederland, op zijn terugreis van Sovjet-Unie naar VS? Zo stonden er in het paspoort van Marina Oswald wel stempels van de Nederlandse douane en in die van Lee niet.

I´m back.
  woensdag 25 juli 2001 @ 17:08:29 #10
3479 Lithion
Melancholisch misantroop
pi_1273338
K'heb het al eens eerder gepost, maar denk dat het in deze discussie wel op z'n plaats is om het te herhalen

Ik heb zelf ook een tijdje de theorieën van de film JFK als waarheid aangenomen... of in ieder geval een intrigrerende en zeer plausibele mogelijkheid. Maar om alles in perspectief te brengen zou ik iedereen aan willen raden om de volgende site eens te lezen, welke me een stuk objectiever lijkt dan een commerciële film.

http://mcadams.posc.mu.edu/home.htm

Trek er 2 á 3 uurtjes voor uit, want het is een gigantische berg informatie, maar zéér de moeite waard

pi_1273782
quote:
Op vrijdag 20 juli 2001 11:03 schreef Ryan3 het volgende:
Timothy MacVeigh, verantwoordelijk voor de Oklahoma-bombing, is bijv. ook aanhanger van deze cultus.
Was.
  donderdag 26 juli 2001 @ 00:38:09 #12
13561 kUWn
pizza, porno en passiviteit
pi_1275607
in X-files kwam t ook n keer aan bod en daarin bleek dat de Cigarette-smoking man (cancer-man) JFK vermoord heeft, dus ik zet mn geld daar maar op.....
Er is blijkbaar behoefte aan en wie zijn wij dan om daar niet aan te voldoen...
  FOK!-Schrikkelbaas donderdag 26 juli 2001 @ 09:07:09 #13
2057 Tokus
www.metalfan.nl
pi_1276357
quote:
Op woensdag 25 juli 2001 17:08 schreef Lithion het volgende:
K'heb het al eens eerder gepost, maar denk dat het in deze discussie wel op z'n plaats is om het te herhalen

Ik heb zelf ook een tijdje de theorieën van de film JFK als waarheid aangenomen... of in ieder geval een intrigrerende en zeer plausibele mogelijkheid. Maar om alles in perspectief te brengen zou ik iedereen aan willen raden om de volgende site eens te lezen, welke me een stuk objectiever lijkt dan een commerciële film.

http://mcadams.posc.mu.edu/home.htm

Trek er 2 á 3 uurtjes voor uit, want het is een gigantische berg informatie, maar zéér de moeite waard


leuke site ja, maar net als bij de film weet je dan nog niet wat of er aan klopt en wat niet. Dus om nou te zeggen dat die site objectiever, nee.
Nothing lasts forever but the certainty of change
  donderdag 26 juli 2001 @ 10:30:00 #14
13921 BdR
nu ook in ultra-lowres!
pi_1276716
[offtopic]
Jim Carrey in Ace Ventura deel1 :"I WAS THE SECOND GUN MAN ON GRASSY KNOLL!!"

LOL
[/offtopic]

tv not rot brain..
Life is something to do when you can't get to sleep..
The snoozebar.. cause there's nothing like starting the day with a little procrastination
pi_1277720
Ik ben altijd huiverig om klakkeloos dingen aan te nemen van films (hoe interessant/plausibel ook), documentaires, etc.. Om antwoorden te geven op deze vragen moet je wel heel veel gelezen hebben (en dan niet uit de 3e, 4e hand etc). Tenminste, als 'de waarheid' uberhaupt nog te achterhalen valt.

Goed, iets (broodje aap?) dat ik op discovery eens heb gezien (toegegeven, weinig betrouwbaar en sensatiebelust). Het ging over zogenaamde `mind control projects`, waarbij The catcher in the rye (van JD Salinger) of delen/woorden eruit als trigger zou kunnen fungeren. Immers, Chapman had het op zak toen hij Lennon neerschoot en... het zal vast op andere manieren terug zijn gekomen waar ik geen weet (meer) van heb. Er werd door deze programmamakers eveneens gesuggereerd dat Oswald en Ruby als pionnen hierin gebruikt zouden kunnen zijn.

Sja.. Don't shoot the messenger.

I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_1295221
quote:
Op woensdag 25 juli 2001 17:08 schreef Lithion het volgende:
K'heb het al eens eerder gepost, maar denk dat het in deze discussie wel op z'n plaats is om het te herhalen

Ik heb zelf ook een tijdje de theorieën van de film JFK als waarheid aangenomen... of in ieder geval een intrigrerende en zeer plausibele mogelijkheid. Maar om alles in perspectief te brengen zou ik iedereen aan willen raden om de volgende site eens te lezen, welke me een stuk objectiever lijkt dan een commerciële film.

http://mcadams.posc.mu.edu/home.htm

Trek er 2 á 3 uurtjes voor uit, want het is een gigantische berg informatie, maar zéér de moeite waard


Ik ben aan de site begonnen en moet zeggen zeer interessant. Debunking the Conspiracy. Ben nog niet helemaal klaar.
I´m back.
  FOK!fossiel vrijdag 19 oktober 2001 @ 22:15:16 #17
8443 cptmarco
it's captain...
pi_1952705
Ik kwam net onderstaand krantenartikel tegen (wel wat lang, maar het leest vrij gemakkelijk):
quote:
U. Pittsburgh-area coroner believes Lee Harvey Oswald didn't act alone

By Marty Flaherty
The Pitt News


(U-WIRE) PITTSBURGH -- According to the findings of Allegheny County Coroner Dr. Cyril H. Wecht, the U.S. government committee assigned to investigate the assassination of President John F. Kennedy was inconsistent with the forensic evidence of the case.

Wecht is a nationally renowned forensics expert who was the first forensic pathologist allowed by the Kennedy family to examine the president's remains.

Wecht's lecture on the Kennedy assassination last Wednesday night was not a conspiracy theory based upon conjecture about who had motive, opportunity and means to carry out the assassination. Rather, it was a methodical, scientific rebuttal of the Warren Commission's findings, which endorsed the theory that Lee Harvey Oswald acted alone in killing President Kennedy.

Wecht pointed out was that there was an 11-degree upward angle from an entry wound in Kennedy's back to the corresponding exit wound in his throat.

According to Wecht, this angle would be wholly inconsistent with the trajectory of a bullet fired from Oswald's supposed position on the sixth floor of the Texas School Book Depository unless Kennedy was bent over at the time.

"John Kennedy was not tying his shoes or scratching his groin ... when he was shot," Wecht said. "He was doing what a president in a motorcade should be doing: smiling and waving."

To illustrate this point, Wecht displayed a series of slides, including still captures from Abraham Zapruder's film of the assassination, as well as diagrams from the original autopsy performed on Kennedy. He noted that this evidence -- not information gathered on his own -- was the source for his calculations.

He also attacked the "single bullet theory," the explanation presented by Arlen Specter, now a Pennsylvania senator. According to this theory, three bullets fired by Oswald could account for the eight wounds in President Kennedy and Texas Gov. John Connally, who rode in the limousine with Kennedy.

Wecht said that the Warren Commission's claim that a single gunman carried out the assassination depended on the ability of one of those three bullets to account for several of the eight wounds.

Specter's account of how this might have happened, as shown in a diagram that Wecht displayed, required the bullet to repeatedly change direction and speed. "Whatever you want, this bullet readily and happily obliges," Wecht said.

"I think there is a political need to quiet these things down to assuage the anxieties of the people," he said.

Wecht did not make any claims about who might have carried out the assassination during his lecture, but afterward answered a question to that effect by saying, "Not Cuba, not China," but an "American patriot," seeking to eliminate a politician who could not be removed from office by election.


Als ik dit lees wordt toch weer nieuwsgierig. Ik heb nooit gelooft dat Oswald alleen opereerde. Maar wie heeft het dan wel gedaan. Denk niet dat het ooit bekent wordt.
  zondag 21 oktober 2001 @ 00:21:03 #18
15458 flight_643
Fasten your seatbelts
pi_1959252
Ryan3, is het niet zo dat 75 jaar na dato (dus 1963 + 75 = 2038) de files van de FBI/CIA openbaar gemaakt worden? Ik meen me dat uit de film te herinneren of ergens gelezen te hebben...

Ik ben benieuwd, ben zelf dan 61, nog effe wachten

  zondag 21 oktober 2001 @ 00:29:43 #19
3479 Lithion
Melancholisch misantroop
pi_1959348
quote:
Op zondag 21 oktober 2001 00:21 schreef flight_643 het volgende:
Ryan3, is het niet zo dat 75 jaar na dato (dus 1963 + 75 = 2038) de files van de FBI/CIA openbaar gemaakt worden? Ik meen me dat uit de film te herinneren of ergens gelezen te hebben...

Ik ben benieuwd, ben zelf dan 61, nog effe wachten


Veel files van de FBI en de CIA zijn al openbaar gemaakt ivm de Freedom of Information Act (FOIA), waarin burgers het recht krijgen om informatie van hun regering op te vragen. Het resultaat is alleen vaak teleurstellend, sleutelwoorden en namen zijn onleesbaar gemaakt en vaak blijft er van een document niet veel meer over dan een datum, een codering en een aanhef.
Daarbij staat het niet vast dat de dossiers na 75 jaar ook daadwerkelijk vrijkomen, de CIA kan deze periode nog altijd verlengen.
  FOK!-Schrikkelbaas zaterdag 3 november 2001 @ 22:57:03 #20
862 Arcee
Look closer
pi_2079014
quote:
Op donderdag 19 juli 2001 22:13 schreef Ryan3 het volgende:
To illustrate this point, Wecht displayed a series of slides, including still captures from Abraham Zapruder's film of the assassination, as well as diagrams from the original autopsy performed on Kennedy.
Dat die Zapruder daar stond te filmen... wat een intrigerend moment vind ik dat. Dat-ie van te voren nog dacht: "Zal 'k m'n camera nog meenemen?" en vervolgens legt-ie 1 van de meest legendarische stukjes film aller tijden vast... het Zapruder-momentje. Wat een waanzinnig moment.
pi_2079067
quote:
Op zaterdag 21 juli 2001 14:14 schreef Nutcase het volgende:
...
Johnson zit erachter
dat is idd een beetje de meest cynische theorie die er bestaat, ik heb hem een jaar terug gehoord van mijn geschiedenisleraar, de theorie was toen vrij jong. Ik wacht met smart tot de archieven mbt deze zaak opengaan over een jaar of 30 als alle personen die ermee te maken hadden dood zijn
  Redactie Frontpage zondag 4 november 2001 @ 04:25:47 #22
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_2079958
quote:
Op zaterdag 03 november 2001 22:57 schreef Arcee het volgende:


Dat die Zapruder daar stond te filmen... wat een intrigerend moment vind ik dat. Dat-ie van te voren nog dacht: "Zal 'k m'n camera nog meenemen?" en vervolgens legt-ie 1 van de meest legendarische stukjes film aller tijden vast... het Zapruder-momentje. Wat een waanzinnig moment.


Sindsdien is elke Amerikaan een Zapruder Wannabe. Kijk maar naar het WTC-incident.

Het is dus duidelijk niet Oswald. Misschien dat hij een schot heeft gelost, dat weet ik niet. Maar het was zeker niet Oswald als brein.

pi_2082019
Ik zag een tijdje geleden Willem Oltmans bij Theo van Gogh beweren dat net als bij de aanslag op JFK, de 'schaduwregering' van de VS achter de aanslagen op het WTC en het Pentagon zit.


Jammer dat hij niet met bewijzen kwam, maar ik vind het wel een intrigerende gedachte.

Keeping an eye on the world going by my window.
pi_2082127
quote:
Op zondag 04 november 2001 15:46 schreef Thelonious het volgende:
Ik zag een tijdje geleden Willem Oltmans bij Theo van Gogh beweren dat net als bij de aanslag op JFK, de 'schaduwregering' van de VS achter de aanslagen op het WTC en het Pentagon zit.


Jammer dat hij niet met bewijzen kwam, maar ik vind het wel een intrigerende gedachte.


ja natuurlijk kon hij niet met bewijzen komen
ik kan me alleen voorstellen dat dan de opmars is voor een fascistische wereldmacht, maar die theorie is mij te onrealistisch. En dan weten ze het ook wel heeeeel erg goed geheim te houden.
pi_21919450
Het zit zo,

Oswald was helemaal de weg kwijt, gezien zijn fascinatie voor rusland en Cuba enz...
Zag Oswald JFK als een bedreiging voor de wereld, en wilde JFK vermoorden...
Hier kregen FBI, CIA enz "en wat je allemaal nog meer heb" lucht van..
Dit kwam deze mensen wel erg goed uit, want ook hun vonden dat JFK er vervelende ideeën op nahield, en besloten om Oswald te volgen met zijn plannen en daar waar nodig was, zonder het medeweten van Oswald zelf een handje te helpen... en omzeker te zijn dat JFK werd vermoord werden op de bepaalde plekken scherpschutters gezet en zo gauw dat er geschoten werd, Oswald op te vangen en hem aan te wijzen als de moordenaar van JFK
en Oswald was er zeker van dat hij het zelf had gedaan, ter wel de FBI, CIA enz mijnheer Oswald een handje hadden geholpen.....
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')