abonnement Unibet Coolblue
pi_17564068
quote:
'Systeem rechtshandhaving op de schop'

RIJSWIJK - De vroegere baas van het Openbaar Ministerie (OM), A. Docters van Leeuwen, vindt dat het complete systeem van rechtshandhaving op de schop moet. Volgens hem komt anders onze rechtsstaat in gevaar. Het huidige systeem wankelt op het randje de afgrond, meent hij.


A. Docters van Leeuwen.

Docters van Leeuwen zei dit zondagavond in een uitzending van het televisieprogramma Netwerk. Hij constateert onder meer dat de politie minder taken en minder bazen moet krijgen. Het OM moet zich beter gaan specialiseren en de organisatie moet topjuristen binnen zien te halen, om de kwaliteit van de vervolgende instantie te verbeteren. "Als je het systeem niet op de schop neemt, dan ben je niet klaar voor de moderne tijd" , meent de vroegere baas van het OM.
Bron: Telegraaf.nl

Interessant. Dat hijzelf zegt dat het systeem op het randje van de afgrond staat zegt imho genoeg. Ben het wel eens met zijn stellingen. Wat vinden jullie ervan?
pi_17564116
Reorganisatie nummer zoveel gaat echt niks uitmaken. Net zoals de eerdere klinkt het allemaal heel voor de hand liggend, net zoals het ooit een heel goed idee leek de Rijks- en Gemeentepolitie op te heffen. Probleem ligt 'm bij de wetten, niet de organisatie.
  zondag 7 maart 2004 @ 23:10:46 #3
82910 Duritz
Tellende Kraai
pi_17564836
Volledig bericht:
quote:
Ex-baas OM: Systeem rechtshandhaving op de schop

RIJSWIJK (ANP) -De vroegere baas van het Openbaar Ministerie (OM), A. Docters van Leeuwen, vindt dat het complete systeem van rechtshandhaving op de schop moet. Volgens hem komt anders onze rechtsstaat in gevaar. Het huidige systeem wankelt op het randje van de afgrond, meent hij.

Docters van Leeuwen zei dit zondagavond in een uitzending van het televisieprogramma Netwerk. Hij constateert onder meer dat de politie minder taken en minder bazen moet krijgen. Het OM moet zich beter gaan specialiseren en de organisatie moet topjuristen binnen zien te halen, om de kwaliteit van de vervolgende instantie te verbeteren. ,,Als je het systeem niet op de schop neemt, dan ben je niet klaar voor de moderne tijd'', stelt de vroegere baas van het OM.

Reactie Donner

Docters van Leeuwen wijst er op dat bijvoorbeeld ook de industrie in Nederland het roer helemaal om heeft moeten gooien om zich aan te passen aan de ontwikkelingen. Dat moet nu ook bij politie en justitie gebeuren. Hij stelt voor om een van de zwaarste middelen in te zetten, om dit voor elkaar te krijgen: het instellen van een staatscommissie.

In een reactie benadrukt minister Donner van Justitie dat het kabinet al begonnen is met een dergelijke ingrijpende operatie. Dat is vormgegeven in het zogenoemde veiligheidsplan van de huidige regering, zei hij. Hij wijst daarbij onder meer op de inmiddels opgerichte nationale recherche.
Ik zeg: De Wijkersloot: Exit, Docters van Leeuwen: Weer terug.

Deze man heeft visie. Die soldatenpester moet opzouten.
"We hebben een systeem dat in toenemende mate werk belast en inactiviteit subsidieert." (Milton Friedman)
pi_17565010
quote:
Hij constateert onder meer dat de politie minder taken en minder bazen moet krijgen. Het OM moet zich beter gaan specialiseren en de organisatie moet topjuristen binnen zien te halen, om de kwaliteit van de vervolgende instantie te verbeteren
Is dit niet een beetje abstract, alsof het op een verkiezingspamflet geschreven staat?

Minder taken? Wat, autodiefstal is niet meer strafbaar?
Specialiseren? Huh?
Etc...

Ik vind het erg vaag overkomen. Maar goed, het is uiteraard maar een klein stukje tekst.
  zondag 7 maart 2004 @ 23:22:47 #5
46464 Flumina
Lekker ruig heien!
pi_17565057
quote:
Specialiseren? Huh?
Met specialiseren bedoelde hij dat delen van het OM bepaalde strafzaken kregen. En ook rechtbanken zouden zich specialiseren: één rechtbank voor bijv. milieu-delicten, de ander voor drugs, enz.
we hebben een reëel probleem, dus we zoeken naar reële oplossingen
in dit specifieke geval maken twee helften één
pi_17565599
quote:
Op zondag 7 maart 2004 23:22 schreef Flumina het volgende:

[..]

Met specialiseren bedoelde hij dat delen van het OM bepaalde strafzaken kregen. En ook rechtbanken zouden zich specialiseren: één rechtbank voor bijv. milieu-delicten, de ander voor drugs, enz.
Ik denk dat rechtbanken losstaan van het OM, maar inderdaad, het OM zou zich kunnen opsplitsen in verschillende 'afdelingen' die zich dan gaan bezighouden met verschillende deelgebieden.
Those who know do not speak
Those who speak do not know
pi_17565741
quote:
Op zondag 7 maart 2004 23:22 schreef Flumina het volgende:

[..]

Met specialiseren bedoelde hij dat delen van het OM bepaalde strafzaken kregen. En ook rechtbanken zouden zich specialiseren: één rechtbank voor bijv. milieu-delicten, de ander voor drugs, enz.
Dat lijkt mij een goed idee, maar hebben ze daar al niet specialisten voor? Immers, het gaat slechts om de mensen en niet om het gebouw.
  maandag 8 maart 2004 @ 03:03:20 #8
52589 sjun
uit solidariteit
pi_17567709
quote:
Op zondag 7 maart 2004 23:10 schreef Duritz het volgende:
Volledig bericht:
[..]

Ik zeg: De Wijkersloot: Exit, Docters van Leeuwen: Weer terug.

Deze man heeft visie. Die soldatenpester moet opzouten.
Een dank u voor bewezen dienstentijd voor een nieuwe uitdaging ten behoeve van Joan de Wijkerslooth zal ik toejuichen. De man lijkt in een hele andere wereld te leven dan ik. Of het nu van Arthur Docters-van Leeuwen moet worden als nieuwe chef van het OM weet ik nog niet. Maar wat mij betreft zou hij zeker kandidaat zijn.
Niets is dommer te censureren dan hetgeen men niet begrijpt.
  maandag 8 maart 2004 @ 12:52:20 #9
70125 X-Phantom-X
work in Progress
pi_17572404
Ik ben voor, zolang justitie zich nou eens gaat richten op de aanpak van echte criminaliteit ipv zich verder te specialiseren in het grijpen van burgers die toch wel netjes hun parkeerboete betalen
I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy...
  maandag 8 maart 2004 @ 13:08:24 #10
74036 Snibi23
Staat op z'n kop!
pi_17572622
Ik ben zeer voor. Als je specialisten het werk laat doen dan weet je ook waar ze het over hebben. De meeste advocaten zijn toch ook gespecialiseerd? Waarom het OM dan niet. Ben er 100% voor.
Zie de wereld op zijn kop. Eigenlijk ben je niets anders gewend.
  maandag 8 maart 2004 @ 13:21:00 #11
67322 plum
Beroepsvader
pi_17572802
Kijk zolang het zo is, dat ik een inbrekermet een beetje geweld mijn huis uit donder, ik daarvoor strafbaar ben, ben ik het met deze stelling eens. Ze moeten de inbreker pakken en niet ik die hem uit mijn huis heeft gewerk.
Drukt z'n snor
pi_17573095
Ik ben toch zeer benieuwd hoe hij dit idee wil gaan invullen. Denk toch niet dat onze nationale uitpersploeg zit te wachten om riante 'chef' baantjes zomaar op te geven. Nog even en ze moeten ook de mensen aanpakken die tot nu toe door o.a. de belastingsdienst ontzien worden. En dat terwijl ze al jaren niet veel mee doen dan burgers extra belasting afpersen en hier en daar toevallig een echte crimineel oppakken die daarna weer vrijgesproken wordt wegens onrechtmatig verkregen bewijs o.i.d. Of blijkt dat deze jarenlang drugs smokkelde in opdracht van de staat.
Geloven is zeker weten dat je het niet weet.
Geloven maakt meer kapot dan je lief is.
Vloeken is aangeleerd...geloven ook.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')