Ik heb woensdagavond 200 gram bloem, een theelepel suiker en ongeveer 2 dl. water in een glazen pot gegooid. en op het aanrecht gezet. Vooralsnog stinkt het nog niet heel erg. Het ziet er ongeveer uit als op onderstaand plaatje:quote:Op vrijdag 19 maart 2004 11:36 schreef Pietverdriet het volgende:
En, hoe gaan de zuurdesem/prefermenten experimenten?
Waar ruikt het naar?quote:Op vrijdag 19 maart 2004 11:51 schreef Litman het volgende:
[..]
Ik heb woensdagavond 200 gram bloem, een theelepel suiker en ongeveer 2 dl. water in een glazen pot gegooid. en op het aanrecht gezet. Vooralsnog stinkt het nog niet heel erg. Het ziet er ongeveer uit als op onderstaand plaatje:
[afbeelding]
Het ruikt naar verschraald bier in een flesje waar een nacht een sigarettenpeuk in heeft liggen te weken (voor de kenners )quote:Op vrijdag 19 maart 2004 12:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waar ruikt het naar?
Let wel, er HOEFT helemaal geen desem te ontstaan, er kan ook van alles anders ontstaan, dat is het risico van een wilde gisting, het gaat nog wel eens mis...
Welke gecontroleerde gisting?quote:Op vrijdag 19 maart 2004 12:09 schreef Litman het volgende:
[..]
Het ruikt naar verschraald bier in een flesje waar een nacht een sigarettenpeuk in heeft liggen te weken (voor de kenners )
Hoe gaat zo'n gecontroleerde gisting eigenlijk in zijn werk? Heb je enig idee?
* Pietverdriet wil ook een woonkeuken, helaas nu een open keuken.quote:Op vrijdag 19 maart 2004 12:13 schreef Spindizzy het volgende:
Oh maar dat is inderdaad wel een mooie ja...*op verlanglijstje schrijft*
Hoewel we wel een woonkeuken hebben zit er een piepklein aftands keukenblok in. Binnenkort gaan we de keuken verbouwen en dan kan ik eindelijk al mijn keukenapparaten en dingetjes neerzetten en uitstallen
Als tegenovergestelde van "wilde" gisting. Ik neem aan dat in de "zuurdesemindustrie" de zuurdesem niet uit een wilde gisting wordt gemaakt?quote:Op vrijdag 19 maart 2004 12:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Welke gecontroleerde gisting?
Interessante link! Nederland is trouwens zo ongeveer het enige land waar je geen zuurdesem los kunt kopen (zoals sauerteig in Dld of sourdoughstarter in Eng./VS) Is het soms verboden in NL?quote:Op vrijdag 19 maart 2004 12:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh, ja die kweken gewoon de juiste bacterien. Je sorteert die onder de microscoop en maakt dan een kweek.
Hoe is je duits?
http://www.agfdt.de/loads/lehrinfo/muster.pdf
je kan in Duitsland gewoon van die sachets kopen in de Real (een supermarkt) die kant en klaar (en levende) zuurdesembacterien bevatten.
Oeh, dat klinkt lekker! Ik ben gek op walnoten. Dit staat op de planning voor het weekend.quote:Op woensdag 24 maart 2004 22:51 schreef PdeHoog het volgende:
Honing-walnoten-brood
Laat de honing eens weg, en de boter ook.quote:Op woensdag 24 maart 2004 22:51 schreef PdeHoog het volgende:
Nog een beproefd recept van mij :
Honing-walnoten-brood
Dit is verschrikkelijk lekker brood met daarop nog eens een provencaalse kruidenboter Er is slechts een probleem: de keren dat ik het maakte, wilde het niet goed rijzen. Da's op zich niet echt een probleem, maar het wordt zo'n compacte klomp . De smaak blijft overigens wel .
Iemand enig idee hoe dat kan komen?
Ik ga het binnenkort eens uitproberen. Thnxquote:Op woensdag 24 maart 2004 23:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
-- nuttige tips van Piet --
Piet, ik gooi altijd een klontje boter in mijn brood. Kan ik dus beter weglaten?quote:Op woensdag 24 maart 2004 23:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Laat de honing eens weg, en de boter ook.
Nee hoor, je kan gewoon wat vet in het brood doen, maar walnoten zijn al zo vet dat het niet in dat ene brood niet hoeft.quote:Op donderdag 25 maart 2004 10:26 schreef Spindizzy het volgende:
[..]
Piet, ik gooi altijd een klontje boter in mijn brood. Kan ik dus beter weglaten?
Ben nog steeds vooral bezig een goed speltbrood te bakken. Mijn poging met 200 gr speltmeel en 300 gr zesgranenmeel van de molen was heel goed gelukt. Mijn man zegt dat deze de lekkerste tot nu toe was. En mijn nichtje van bijna drie kreeg er ook zonder moeite drie boterhammen van weggegeten Jammer dat het deeg zo ontzettend kleeft.
Nu de routine van het broodbakken er een beetje inzit stelt het qua werk en tijd niks meer voor. Na het eten ben je een half uur ermee bezig. 's Avonds tegen tienen kunnen we dan nog een warme snee brood met boter en suiker snoepen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |