abonnement Unibet Coolblue
pi_17313420
quote:
Op maandag 16 februari 2004 11:37 schreef Litman het volgende:
Ok, iedereen kent wel van die broodbakmachinetypjes die na 49 Euro te hebben uitgegeven bij de Aldi en zonder morsen het geprepareerde meel plus wat chemicaliën in de de machine te hebben gegooid, zichzelf de nederlandse Paul Bocuse wanen.
Ja die broodbakmachines stellen ook geen ruk voor. De enige goeie is die van Panasonic. Kost wel een paar duiten (¤180-¤210) maar wel perfect resultaat.
Bij de weg 500 meel en 400 water is m.i. een beetje vreemde verhouding. Ik dacht meer aan 500 en 300water
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
  donderdag 19 februari 2004 @ 15:05:41 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17314259
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 14:35 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Ja die broodbakmachines stellen ook geen ruk voor. De enige goeie is die van Panasonic. Kost wel een paar duiten (¤180-¤210) maar wel perfect resultaat.


Vraagje:
Heb je die wel eens geprobeerd?
Gek dan toch dat de testen naar broodbak machines die van de aldi er heel goed uitkomt. Heb er verschillende getest, maar die van de aldi is in de prijs kwaliteit verhouding absoluut een top apparaat, en bij het kijken naar de kwaliteit alleen is ie nog steeds heel goed.

Edit, over broodbakmachinens verder in het broodbakmachine topic graag

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17314612
Ik heb een paar dagen geleden getracht een ciabattabrood te bakken. M'n allereerste, ik ben niet zo'n culinair wonder. De korst was zo hard dat je er iemands hersens mee kon inslaan. Van binnen had hij juist wel wat gaarder gekund volgens mij. Betekent dat dan dat de oven te heet stond....? Of iets anders?
pi_17315228
Hoe lang heb je hem gebakken en op hoeveel graden?

Bij mij is ciabatta vaak na 15-20 minuten al gaar op 200 graden (dacht ik).
Je kunt 'luisteren' of je brood gaar is door er op te kloppen, klinkt het hol dan is het gaar. Het is dan aan jezelf of je hem er toch nog wat langer in laat om een harder korstje te krijgen.

pi_17316587
Ca. 25-30 minuten op 220 graden...
  donderdag 19 februari 2004 @ 17:29:24 #31
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17318645
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 14:35 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Bij de weg 500 meel en 400 water is m.i. een beetje vreemde verhouding. Ik dacht meer aan 500 en 300water


Met volkoren tarwemeel werkte het perfect. Ligt misschien ook aan het gebruikte meel/bloem!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  donderdag 19 februari 2004 @ 17:43:09 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17319018
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 17:29 schreef Litman het volgende:

[..]

Met volkoren tarwemeel werkte het perfect. Ligt misschien ook aan het gebruikte meel/bloem!


wel eerlijk blijven, brood bakken is een vak, en niet makkelijk.
als goed brood bakken makkelijk zou zijn, dan zou er niet zoveel hulpmiddelen in de bakkerijen gebruikt worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17324070
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 11:08 schreef Litman het volgende:

[..]

Klopt, er is niets mooiers dan je deeg op het aanrecht gooien en er op slaan!
[..]

Wordt je brood wel iets zoeter, hou ik persoonlijk niet zo van.....
[..]

Beter bakresultaat in welk opzicht? Dat het brood bruiner wordt?


Ach zoeter valt wel mee met een telepeltje op een kilo bloem. 't brenkt wel je gist lekker op gang. Bier ook trouwens en dat geeft nog wat extra smaak zelfs.

Beter bakresultaat. Weet niet meer waarom het precies is, geloof dat het was om het bakproces goed opgang te laten komen. Bij bladerdeeg producten zoals verse croissants zorgt de stoom er voor dat ze extra luchtig worden.

pi_17333268
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 16:22 schreef rooierooie het volgende:
Ca. 25-30 minuten op 220 graden...
Misschien moet je hem wat lager in de oven zetten.
Met brood bakken moet je het gewoon een aantal keer fout doen en blijven proberen. Niet ophouden na het eerste mislukte brood.
Ik weet eigenlijk niet goed wat de oorzaak kan zijn van jouw probleem, daarvoor ben ik niet ervaren genoeg. Maar het kan misschien ook zijn dat je niet goed genoeg gekneed hebt of het niet lang genoeg hebt laten rijzen.
pi_17334595
Zo zonder Fok! maar wat ge-experimenteerd met brood. Gewoon standaard recept scheut olijfolie en wat gedroogde basilicum en oregano door het deeg kneden. Weer zout tekort, al komt het dit keer door de olie. Twee flinke kofflepels zout (met kop erop) op een kilo bloem moet in principe genoeg zijn.

Volgende experiment: Andere bloemsoorten gebruiken. In plaats van de gewone tarwebloem ('t is niet bruin, 't is niet wit) witte bloem, volkoren bloem of een mengsel met wat rogge.
pi_17334752
quote:
Op maandag 23 februari 2004 08:43 schreef Tedda het volgende:
Misschien moet je hem wat lager in de oven zetten.
Met brood bakken moet je het gewoon een aantal keer fout doen en blijven proberen. Niet ophouden na het eerste mislukte brood.
Ik weet eigenlijk niet goed wat de oorzaak kan zijn van jouw probleem, daarvoor ben ik niet ervaren genoeg. Maar het kan misschien ook zijn dat je niet goed genoeg gekneed hebt of het niet lang genoeg hebt laten rijzen.
Bedankt voor je reactie. Ik ga het gewoon nog een keertje proberen. Ik heb er die keer twee gemaakt en die tweede heb ik inderdaad lager in de oven gezet maar ook van die tweede was de korst keihard dus daar heeft het niet aan gelegen. Ik heb een klein elektrisch oventje, misschien moet ik die gewoon wat minder heet zetten ofzo...
  maandag 23 februari 2004 @ 14:07:25 #37
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17336022
quote:
Op maandag 23 februari 2004 11:26 schreef rooierooie het volgende:

[..]

Ik heb een klein elektrisch oventje, misschien moet ik die gewoon wat minder heet zetten ofzo...
Die kleine oventjes kunnen enorm heet worden inderdaad, probeer het eens op 180 graden!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
pi_17336093
Als er geen molen in de buurt is kun je bij reformwinkels ook verschillende soorten meel kopen. Daar hebben ze ook verschillende zaden voor in/op het brood zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad
  dinsdag 16 maart 2004 @ 12:22:27 #39
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17751148
Hoppetee! Omhoog!

Afgelopen zaterdag heb ik ge-experimenteerd met spelt. Een spelbroodje gebakken voor bij de soep. Hmmm, alleen maar speltmeel is net ff te heftig. Was een saai brood. Nu ben ik bezig met 200 gr speltmeel en 300 gram tarwemeel. Het staat nu voor de eerste keer re rijzen. Ben benieuwd

Komende zaterdag gaan we even hier bij de molen langs. Kijken wat we daar voor meel kunnen scoren want al die kilozakkies bij de biowinkel tikken heel hard aan.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  dinsdag 16 maart 2004 @ 13:21:04 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17752288
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:08:35 #41
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17755458
Ik wil toch nog wel ff opscheppen over het resultaat

Before:


After:


Hij was nog niet perfect maar ik ben zeker niet ontevreden over deze poging
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:15:06 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17755589
Hoe smaakt het?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:16:07 #43
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17755619
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe smaakt het?
Beetje flauw nog. Ben toch nog te voorzichtig met zout.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:17:23 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17755649
Moet inderdaad altijd gevoelsmatig veel zout in brood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:19:13 #45
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17755688
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Moet inderdaad altijd gevoelsmatig veel zout in brood.


Maar goed, overmorgen gewoon nog een poging.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:22:41 #46
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17755785
Probeer eens half zeezout, half jozo (om geen jodiumtekort te krijgen). Met zeezout voeg je met een klein beetje heel veel smaak toe!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  dinsdag 16 maart 2004 @ 16:25:20 #47
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17755856
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 16:22 schreef Litman het volgende:
Probeer eens half zeezout, half jozo (om geen jodiumtekort te krijgen). Met zeezout voeg je met een klein beetje heel veel smaak toe!
Die van dat jozo is een goeie tip. Schrijf het gelijk op boodschappenlijstje
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_17770763
ik doe dit ook altijd (zelf brood bakken in een cakevorm), voor mij geen machine hoor! ik koop eigenlijk nooit meer brood van de supermarkt.

Mijn recept is ietsje anders:


500g bloem,
ong. half blokje gist (dingen zijn ong. 30g geloof ik), dan rijst ie wat beter. instantgist is ook prima
300ml lauw water
flinke snuf zeezout
2 theelepels olijfolie

en als je er echt een feest van wil maken moet je wat uienringen bakken en met een beetje bloem binden, dit op het laatst door het deeg kneden (niet erdoorheen, maar in strengen zeg maar)
met cashewnoten en rozijnen door het deeg wordt het ook allemaal een stuk lekkerder, maar ook vetter en duurder.

ik laat het brood rijzen op de verwarming, ong. 45min, onder een vochtige theedoek
over voorverwarmen op 200 graden, en ong. 1u bakken. Dan nog een kwartiertje met de grill van onderen zodat ie aan alle kanten bruin is.
En dan.... je fikken branden tijdens het afsnijden van het eerste bammetje. Daar een beetje boter opsmeren en dan een snufje zout erop.... HEERLIJK!


en... mijn broden zijn altijd lekkerder dan die uit de broodbakmachine van mn ouders
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  vrijdag 19 maart 2004 @ 11:36:04 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17820362
En, hoe gaan de zuurdesem/prefermenten experimenten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 maart 2004 @ 11:46:54 #50
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_17820587
Piet, mijn brood is van binnen best kruimelig. Weet jij waar dat aan kan liggen? Te kort gekneed? Te kort gebakken?
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')