abonnement Unibet Coolblue
pi_20285953
quote:
[b]
En kan iemand mij uitleggen hoe het precies met de trap afdaling zit, moet dit vooral gevisualiseerd of gevoeld worden? Lukt mij namelijk nog vrij slecht om een redelijke voorstelling te maken...
Visualiseren is best moeilijk, volgens mij helpt het al enorm als je je het gevoel van een trap afdalen kunt inbeelden. Voel hoe je voeten de traptreden raken en hoe je zo steeds lager komt.
  woensdag 30 juni 2004 @ 12:20:46 #227
64838 Mischa_NL
De_Relatieman
pi_20303367
voelen is al goed, je hoeft het niet te zien. denk dat je je linkse been omhoog tilt en hem een trede naar beneden zet ofzo. daarna de andere been.. pak de leuning denkbeeldig vast al dat soort dingen. zoveel mogelijk die trap voelen. dan zie je hem vanzelf na een tijdje. misschien merk je zelfs pas dat je de trap zag als je klaar bent...

nog een site over dromen, en uittredingen: http://www.xs4all.nl/~pasquale/TTM/nl/1/
Michelle is een chick
pi_20307825
Ik steek vaak ook bij het afdalen 1 of 2 handen in mijn zak, dat geeft je nog meer 'body feeling'!
pi_20667492
Voor diegenen die kunnen mediteren zonder angst, te gaan malen over zorgen, twijfels e.d. en redelijk stabiel de geest kunnen aansturen een verdieping:

8 Jhana fasen

De 8 Jhana (Jhana=absorptie v/d geest of exctase) fasen geven een beschrijving van meditatie zoals dat door de eeuwen is ervaren door yogi's, asceten e.d en geeft de verschillende bewustzijnstoestanden weer. Deze fasen vind je o.a. terug in het Boeddhisme. Ze geven een geleidelijke verdieping aan in concentratie, om toegang te verkrijgen tot deze fasen moet men eerst een bepaalde mate van concentratie kunnen opwekken/aansturen in meditatie. De mate van concentratie is dan vergelijkbaar wanneer je bewustzijn wegzakt door bijvoorbeeld geboeid met 1 handeling bezig te zijn, dit kan van alles zijn zoals een film kijken en opgaan in de film, sportactiviteit of een computerspel spelen en je gehele omgeving vergeten. Kan je deze mate van concentratie opwekken tijdens meditatie kan je beginnen met de Jhana fasen te verkennen. Het is echter niet de bedoeling dat je deze concentratie door forceren verkrijgt, je zal moeten oefenen zodat deze natuurlijk (automatisch) begint.

Je kan deze concentratie opwekken tijdens meditatie door je te richten op 1 object, zoals je ademhaling. Je gaat dan zo op in de ritmische beweging van je ademhaling dat je innerlijk geen stem meer hebt die alles wat je waarneemt/voelt rationaliseert. Op een moment zal je je ademhaling niet meer detecteren, je gaat op in de ademhaling zelf. Heb je dat nivo bereikt kan je toegang verkrijgen tot de eerste Jhana. Bedenk je je tijdens de meditatie dat je je ademhaling niet meer detecteert, zal je overnieuw moeten beginnen. Als "jij" niet meer benoemt dat je in en uitademt, het is een pure ervaring en je hebt dat stabiel sta je voor de 1ste Jhana. Je kan je ook richten op je glimlach, of op de zwaartekracht.

Je kan deze meditatie overigens het beste doen in halve lotus positie (dus niet liggend, dan val je ongetwijfeld in slaap). Het is erg belangrijk je rug recht te houden, maar niet te geforceerd en niet te los. De handpositie is het beste de rechterhand rustend op de linkerhand in je schoot met de duimen elkaar licht aanrakend.


Dhyana Mudra


Halve lotus: kleermakerszit met 1 been rustend over de andere

Nog beter is natuurlijk volledige lotus maar niet iedereen is zo lenig.


Volledige lotus

De eerste fase van Jhana is het meester maken van je lichamelijke gevoel en het effect daarvan op de geest (wisselwerking emoties<->lichaam). In deze fase verander je dus het object van je aandacht, ipv de ademhaling concentreer je je (bijvoorbeeld) op het zwaartepunt van je lichaam, 2 vingers boven je navel. Door een vergelijkbaar gevoel op te wekken wanneer je glimlacht zal dat gevoel zich intensieveren en geleidelijk door je gehele lichaam te voelen zijn. Er komen hier geen visualisaties aan te pas en het is niet te bedoeling dat je innerlijk aan het praten bent (je ervaring niet direct ervaren maar rationaliseren). Het is ook niet de bedoeling dat je ook maar iets forceert.

Je beheerst de eerste Jhana fase als het je gelukt is deze vol te houden voor lange tijd, het op te wekken wanneer je wil en belangrijkste: je enkel het gevoel opzich observeert.

Mocht iemand dit lukken wil ik ook wel kort de overige 7 fasen beschrijven
Bronnen:
Zeer uitgebreide beschrijvingen van bewustzijnstoestanden
The Wanderling
Dharma.org
Buddhanet:
Juiste concentratie
Achtergrond info over boeddhistische meditatie
  vrijdag 16 juli 2004 @ 16:57:38 #230
73930 Blinker
Only one Go Ahead Eagles
pi_20667690
hey leuk!
Ook mooi met al die bronnen erbij erg handig.
Volgens mij ben ik al bij de eerste Jhana fase
pi_20668047
quote:
Op vrijdag 16 juli 2004 16:57 schreef Blinker het volgende:
hey leuk!
Ook mooi met al die bronnen erbij erg handig.
Volgens mij ben ik al bij de eerste Jhana fase
Natuurlijk kan ik dat niet voor je beoordelen, dat kan je alleen zelf

De fase vóór Jhana wordt wel vaak verward met de eerste Jhana fase zelf. Als je elke dag mediteert voor ong. 15-30 minuten op regelmatige tijdstippen voor ong. een jaar, kan het goed zijn dat je bij de eerst fase bent. Ik zie dat je gitaar speelt, ik weet niet of je deze goed beheerst maar ik kan me voorstellen dat je tijdens het spelen het bewustzijns nivo bereikt voor de eerste Jhana. Als je dat kan opwekken zonder er iets voor te hoeven doen, dus niet geforceerd en zonder moeite tijdens halflotus meditatie dan heb je een redelijk goede indicatie dat je bij de eerst fase bent aanbeland Onderschat ze niet, de meeste mensen halen niet eens het stadium van voor de Jhana (of behalen deze wel, maar beheersen deze niet).

Lukt het je je innerlijke stem "uit te zetten" voor langere tijd?
  vrijdag 16 juli 2004 @ 20:44:20 #232
73930 Blinker
Only one Go Ahead Eagles
pi_20673276
ik denk dan eigenlijk dat ik meer in het stadium van daarvoor zit.
Het uitzetten van mijn innerlijke stem lukt dan ook wel maar voor een korte tijd alleen.

PS:Misschien had ik dit beter niet moeten lezen, straks ga ik erop letten
pi_20678416
quote:
Op vrijdag 16 juli 2004 20:44 schreef Blinker het volgende:
ik denk dan eigenlijk dat ik meer in het stadium van daarvoor zit.
Het uitzetten van mijn innerlijke stem lukt dan ook wel maar voor een korte tijd alleen.

PS:Misschien had ik dit beter niet moeten lezen, straks ga ik erop letten
Juist als je erop gaat letten zal het je beter lukken om die stem uit te zetten het is echt niet makkelijk en wordt ook wel "de ontembare demoon" genoemd. "Demoon" omdat het jezelf schade toebrengt door je perceptie te kleuren. Alles wat je in het verleden hebt geleerd wordt opgeslagen als een herinnering en als je iets waarneemt zal je geest eerst tijd besteden aan het opzoeken van de corresponderende herinnering en vervolgens die herhalen en in voor de situatie toepasselijke woorden omzetten. Tijdverspilling dus en voeding voor je ego. Kinderen doen dit bv. niet. Voor mensen die geheel niet die innerlijke stem controleren kan deze zelfs een geheel eigen leven gaan leiden en het gevoelsleven domineren door continu in een negatieve spiraal te discussieren (met jezelf) en veel mensen leven hierdoor op een automatische piloot, niet echt bewust van wat er om zich heen gebeurt.

Een korte tijd uitzetten is dus al heel wat! Ikzelf probeer het ook overdag als ik gewoon loop, zoveel mogelijk oefenen. In het begin zal je misschien af en toe wat forcerend aanvoelen maar hoe langer je die stem kan uitstellen hoe beter het gaat. Wel belangrijk is dat je niet je innerlijke stem gaan negeren; het is juist beter 1000x door te hebben dat je weer aan het praten bent dan dat je negeert. Het is eigenlijk best raar hoe je continu alles wat je waarneemt omzet in woorden ipv gewoon waar te nemen.
pi_20680334
quote:
Op vrijdag 16 juli 2004 16:51 schreef The_Shining het volgende:
Voor diegenen die kunnen mediteren zonder angst, te gaan malen over zorgen, twijfels e.d. en redelijk stabiel de geest kunnen aansturen een verdieping:

8 Jhana fasen
Bedankt voor deze uitgebreide uitleg, ik ben altijd al nieuwschierig geweest naar boeddistische meditatie en zal me er eens een beetje in proberen te verdiepen.
Eerst vanavond maar eens even kijken of ik bij de eerste Jhana kan komen.
Soldaat bij de verbindingsdienst
  zondag 18 juli 2004 @ 00:51:27 #235
73930 Blinker
Only one Go Ahead Eagles
pi_20697124
Ik krijg het soms ook gewoon onbewust in het dagelijks leven.
Ik doe als werk vakkenvuller en als ik dan alleen vul en zit een hele tijd bij 1 soort vak dan gebeurd het wel es maar toch blijf ik doorgaan met vullen.

Of is dat toch iets anders wat ik dan ervaar?
pi_20738464
quote:
Op zaterdag 17 juli 2004 01:20 schreef Antagonist het volgende:
Bedankt voor deze uitgebreide uitleg, ik ben altijd al nieuwschierig geweest naar boeddistische meditatie en zal me er eens een beetje in proberen te verdiepen.
Eerst vanavond maar eens even kijken of ik bij de eerste Jhana kan komen.
En, nog gelukt?

Je zou ook eens kunnen kijken naar Vipassana meditatie. Deze is voornamelijk gericht op het verkrijgen van inzichten, andere meditaties in het boeddhisme zijn gericht op het ontwikkelen van de geest. Zegmaar als je geest een instrument is leer je eerst deze te ijken en vervolgens kan je je omgeving (of de realiteit) en jezelf bekijken en daar inzichten over opdoen.

Lees ook eens de "bijwerkingen" - de ontwikkeling van je natuurlijke vermogens van je geest. Uiteraard mag dit niet je doel zijn voor meditatie, dan kan het behoorlijk averechts werken. Beste is het gewoon laten gebeuren. Als je in 1 van de ontwikkelde vermogens gaat onderzoeken of in opgaat, belemmert dat je verdere ontwikkeling en kan je jaren doen over het bereiken van de opvolgende Jhana.

De vermogens zijn in te delen als bv. je hebt nu 1 zicht van de 2, het fysieke. Het welkbekende 3e oog waardoor je ook de "spirituele" werkelijkheid achter de werkelijkheid kan waarnemen. Zo ook het gehoor en tast. In het Westen zijn deze ook wel bekend als helderhorend, -voelen en -zien.

Oja en over "astraal reizen", in het boeddhisme kent men de 31 werelden van existentie. Eén van mijn grote voorbeelden is Ajaan Lee Dhammadharo en zijn leer, een Thaise monnik volgens de Thaise Woud Traditie. Deze monnik leefde een tijd als asceet, wat inhoudt dat hij rondzwierf in de bossen van Thailand zonder enig bezit. In de link staan enkele van zijn ervaringen, heel interessant

Er zijn nog andere boeddhistische meditaties, zoals de Dharmakaya meditaties. Maar hiervoor moet je wel enige kennis opdoen over wat de dharma inhoudt. De Dharmakaya betekend 'Dharma' (de leer van de Boeddha) en kaya is lichaam. Zelfde doelen als met meeste meditaties (boeddha-natuur realiseren en latente vermogens van de geest ontwikkelen). Er worden ook mantra's gebruikt (hier kan ik ook nog wel posten mocht iemand geinteresseerd zijn).



Probeer ook eens een meditatie op de klanken van het Tibetaans boeddhisme. Je vindt ze hier, klik op de Mahakala rituelen. Mahakala is een aspect van de bodhisattva (heilige) Avalokiteshvara. Hij symboliseert snelle ontwikkeling, zonder angst door illusies heenbreken.

[ Bericht 0% gewijzigd door The_Shining op 20-07-2004 11:41:03 ]
pi_20738689
quote:
Op zondag 18 juli 2004 00:51 schreef Blinker het volgende:
Of is dat toch iets anders wat ik dan ervaar?
Als je afgeleid bent en daardoor in een trance doorwerkt is het iets anders. Dan is het meer als een ongecontroleerde waas. Als je met aandacht en concentratie de vakkenvult zonder na te denken is het vergelijkbaar met de meditatie.
  dinsdag 20 juli 2004 @ 15:49:33 #238
73930 Blinker
Only one Go Ahead Eagles
pi_20744773
nee, als ik dat heb dan denk ik helemaal niets en elke keer als het een keer toevallig gebeurd sta ik er weer van te kijken wat er was gebeurd..
pi_20882431
Pas geleden (3 dagen) ben ik weer begonnen met meditatie
Ik merk dat ik steeds verder kom, maar het lukt me nog steeds niet om in trance te komen.
Kan ik beter in trance komen door m'n chackra's te stimuleren? (gewoon in reallife)
pi_20882511
Ik moet het mediteren ook een beetje oppikken, ik ben ook zoiets als 3 dagen geleden weer begonnen, maar ik heb er veel meer moeite mee dan vorig jaar. Ik zal kijken hoe het gaat in de komende dagen .

P.S. hey darkgangster, lang niet gezien
Snijden maar
pi_20892642
Mijn ervaring van gister:
quote:
Ik ging naar bed en ging meteen mediteren. Toen ben ik heel lang door gegaan
met de trap. Ik voelde steeds minder van m'n lichaam, op het laatst alleen m'n kop en
m'n romp. De rest leek of het gewoon echt weg was, alsof ik het nooit heb gehad.
Alleen toen begon m'n neus te kriebelen. Dat werd zo irritant dat ik er gewoon ff aan
moest krabben. Daarna keek ik op de klok en zag ik dat ik al een half uur had
gemediteerd .Toen ben ik gewoon maar gaan slapen.
Is het normaal voor een beginner dat het een half uur duurt voordat je in trance bent?

[offtopic] Hej RadrigodiazdeVivar! Ik ben een tijdje niet op het forum geweest [/offtopic]

[edit] Net iets gevonden op internet, een guide voor beginners: http://www.astralpulse.com/guides/90day/90day.htm [/edit]

[ Bericht 11% gewijzigd door DarkGangster op 27-07-2004 19:58:52 (linkje erbij) ]
pi_20899281
quote:
Op dinsdag 27 juli 2004 17:33 schreef DarkGangster het volgende:
Is het normaal voor een beginner dat het een half uur duurt voordat je in trance bent?
Dat is voor iedereen verschillend. Vergeet je niet dat de diepte van je trance eindeloos is?
pi_20899873
quote:
Op dinsdag 27 juli 2004 22:52 schreef The_Shining het volgende:
Vergeet je niet dat de diepte van je trance eindeloos is?
Kan je echt altijd dieper blijven gaan?
pi_20899922
quote:
Op dinsdag 27 juli 2004 23:18 schreef DarkGangster het volgende:
Kan je echt altijd dieper blijven gaan?
Probeer het!

wedstrijdje doen
pi_20900402
quote:
Op dinsdag 27 juli 2004 23:20 schreef The_Shining het volgende:

Probeer het!

wedstrijdje doen
Ik kom niet eens in een normale trance
Laat staan diepe trance
pi_20900521
quote:
Op dinsdag 27 juli 2004 23:41 schreef DarkGangster het volgende:
Ik kom niet eens in een normale trance
Laat staan diepe trance
Wat is het dan waardoor je wordt afgeleid?
pi_20900943
quote:
Op dinsdag 27 juli 2004 23:46 schreef The_Shining het volgende:
Wat is het dan waardoor je wordt afgeleid?
Soms krijg ik een slaperig gevoel en stop ik ff. Is dat misschien erg?
Dat slaperig gevoel zal wel komen omdat ik laat ga mediteren/slapen
Ik ga vandaag wat vroeger naar bed
  woensdag 28 juli 2004 @ 01:46:00 #248
64838 Mischa_NL
De_Relatieman
pi_20902359
w00h, ik ben er ook weer...

Dat ding van astrapulse is hier al wel eens voorbij gekomen DarkGangster.

Maargoed. Ik begin eigenlijk toch te redelijk te twijfelen aan de waarheid van een OBE.
Het zo lang mediteren, en nog niet lukken, doet mij concluderen dat het gewoon niet bestaat.

Wat mij wel lijkt dat het kan zijn, is het echt IN SLAAP vallen maar gelijk jezelf weer bewust worden in een droom. waarom zou dit niet kunnen. Lucide dromen zijn voor mij namelijk een feit. Ze zijn nog niet erg helder. Ik kom nu tot het moment: dit is wel erg raar. Maar ik denk op dat moment nog niet: oh shit ik droom natuurlijk.

Maargoed ik ga het zometeen nog ff proberen als ik naar bed ga. Aangezien ik gewoon blijf mediteren. dit om makkelijker in slaap te kunnen komen, omdat je er erg rustig van word, en makkelijk van kunt slapen!
quote:
Op dinsdag 27 juli 2004 23:46 schreef The_Shining het volgende:

[..]

Wat is het dan waardoor je wordt afgeleid?
Om ook maar even te zeggen waar ik altijd van afgeleid word als ik in (bijna) trance ben.
Meestal word ik aafgeleid door een plotselinge gedachte die niet bewust opkomt. daar droom je vanzelf helemaal op mee... soms heb je er hele beelden bij enzo, maar dit is niet een trance lijkt me.
Als ik dan denk, w00ps mocht niet mezelf laten gaan, ben ik die beelden weer kwijt, als dat nou niet zo was... maarja weinig aan te doen.
Michelle is een chick
pi_20904318
quote:
Op woensdag 28 juli 2004 00:08 schreef DarkGangster het volgende:
Soms krijg ik een slaperig gevoel en stop ik ff. Is dat misschien erg?
Dat slaperig gevoel zal wel komen omdat ik laat ga mediteren/slapen
Ik ga vandaag wat vroeger naar bed
Dat slaperig gevoel komt omdat je geest onbewust ergens druk mee bezig is. Je kan zo doorgaan maar het duurt dan wel jaren voordat je ervan af bent en echt verder komt. Meditatie wordt je met jezelf geconfronteerd, als er overdag dingen zijn die je dwarszitten en je negeert deze bouwt het zich op. Ga je mediteren willen deze dingen zich aan je bewuste tonen, het vechten daartegen (of geestelijk wegrennen) is wat je slaperig maakt.
quote:
Op woensdag 28 juli 2004 01:46 schreef Mischa_NL het volgende:
Om ook maar even te zeggen waar ik altijd van afgeleid word als ik in (bijna) trance ben.
Meestal word ik aafgeleid door een plotselinge gedachte die niet bewust opkomt. daar droom je vanzelf helemaal op mee... soms heb je er hele beelden bij enzo, maar dit is niet een trance lijkt me.
Als ik dan denk, w00ps mocht niet mezelf laten gaan, ben ik die beelden weer kwijt, als dat nou niet zo was... maarja weinig aan te doen.
Over OBE's, als dat je uitgangspunt is voor meditatie kan ik je nu al vertellen dat het je niet zal lukken. Je kan alleen zoiets doen als je een bepaald nivo hebt bereikt in controle over je geest. Daar is meditatie voor bedoeld, om je eigen geest in controle te houden en zo stil te krijgen.

Dat is net iets anders dan Darkgangsters probleem, jij vecht niet tegen die gedachtes die je overdag uitstelt en e negeert ze ook niet, je laat je erdoor meeslepen. Probeer een "natuurlijk einde" aan die beeldverhalen te maken, dus je wordt wakker midden in zo'n beeld en ipv stoppen en denken "oops" vat je controle op het beeld en brei je er een natuurlijk einde aan
pi_20921630
quote:
Op woensdag 28 juli 2004 09:17 schreef The_Shining het volgende:
Dat slaperig gevoel komt omdat je geest onbewust ergens druk mee bezig is. Je kan zo doorgaan maar het duurt dan wel jaren voordat je ervan af bent en echt verder komt. Meditatie wordt je met jezelf geconfronteerd, als er overdag dingen zijn die je dwarszitten en je negeert deze bouwt het zich op. Ga je mediteren willen deze dingen zich aan je bewuste tonen, het vechten daartegen (of geestelijk wegrennen) is wat je slaperig maakt.
Ik heb inderdaad vaak van die dingen die me dwars zitten
Maar als ik het goed begrijp moet ik die dingen verwerken en dan verder gaan
Als dat zo is kan ik wel huilen van geluk
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')