abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_13901991
Dit is een beetje bedoeld als vervolg op Hoogbegaafd? Wat vind je er zelf van?
Dat topic heb ik namelijk helemaal gemist, maar ik wilde er zelf eigenlijk ook wel eens met andere HB'ers over praten. Hier zal ik gewoon weer met dezelfde vraag beginnen:

Hoe ervaar jij het om hoogbegaafd te zijn? Zie je het als een voordeel of een nadeel?
Wat ik verder nog graag zou willen weten is hoe en wanneer je erachter bent gekomen dat je HB bent, hoe het je leven heeft beïnvloed en of je het belangrijk vindt om contact te hebben met 'lotgenoten' om hierover te praten.
Dat laatste heb ik namelijk nooit gehad en dat mis ik toch wel een beetje. Vandaar ook dit topic. Een aantal mensen zal in dat andere topic al geantwoord hebben, maar goed. Ik hoop dat jullie het niet dubbelop vinden ofzo.

Are you pondering what I'm pondering?
  woensdag 15 oktober 2003 @ 18:19:32 #2
11950 ullie
Motherfucker from Hell
pi_13902117
Wat is eigenlijk de definitie van hoogbegaafdheid?
Geldverdienen? Dat is zooo vorige eeuw!
pi_13902139
Tja. Er is bij mij op de lagere school ooit zoiets geconstateerd, ik heb ook een klas en bijna twee overgeslagen, moest minder goed lerende medeleerlingen bijles geven op de gang en zelfs proefwerken van klasgenoten nakijken.

Eerlijk gezegd ben ik niet bepaald dol op dat stempel van hoogbegaafd. Ik heb in het dagelijks leven niet het gevoel dat ik slimmer ben dan de meeste mensen en ik heb ook geen zin om zo beschouwd te worden door andere mensen. Het klinkt zo alienachtig. Ik vertel dus ook weinig over wat ik in de eerste alinea aanstip, het doet er wat mij betreft niet zo toe.

En ik heb al helemaal geen zin om in een clubje hoogbegaafd te gaan zitten zijn of zo.

Frankly my dear, I don't give a damn. Smike. O+.
  woensdag 15 oktober 2003 @ 18:26:23 #4
54750 koala2002
Lief beertje of toch niet?
pi_13902227
Leuk innitiatief mini_rulez, ik was de andere al bijna vergeten, maar vond de discussies die ontstonden erg interessant, heb zelf niet echt wat toe te voegen aan je vragen want ik geloof niet dat ik hoogbegaafd ben...
Schilder me rood, geef me de kleur van je hartstocht!
We're one, but we're not the same.
pi_13902401
Ben ooit eens op de basisschool getest toen bleek dat ik met gemak groep 4 over kon slaan. School deed een beetje moeilijk dus moesten die tests worden gedaan. Schijnbaar ben ik dus hoogbegaafd maar heb hier tot nu toe niet echt veel van gemerkt, naast dat ik 5vwo doe op het moment. Wel heb ik geluk gehad dat ik een 'late' leerling was want ik ben dus over een ruime 1,5 jaar klaar terwijl ik in december 16 word. Ik voel mezelf niet veel slimmer dan mijn 'leergenoten' ofzo, zelfs totaal niet soms (ben een beetje lui ).

Wel merk ik dat ik veel sneller kan reageren op dingen en bij een hele hoop situaties gebruik ik heel sterk 'logica' om bepaalde dingen op te lossen enzo. Ik denk alleen niet dat dat iets met hoogbegaafdheid te maken heeft maar gewoon met mn persoon zelf.

Doordat ik in dat hokje werd gezet ben ik wel een jaartje of wat op school gepest maar gelukkig was dat daarna over; mn lerares zat me namelijk ook de hele tijd te fokken en noemde me 'professortje' enzo, grrr, ik kan dat mens wel afschieten!

Nooit heb ik de drang gevoeld ofzo om 'lotgenoten' op te zoeken, ik denk namelijk dat je jezelf daar alleen maar meer mee afscheidt van de rest; je maakt zelf dat je tot een andere categorie gaat behoren en ik denk niet dat dat goed is.

Meer heb ik niet echt te melden geloof ik.

| Foto's |
pi_13902407
Op de basisschool wilde men mij meteen de eerste klas al overslaan, omdat ik al kon lezen en rudimentair schrijven. Mijn ouders vonden het niks en vonden dat mijn gekrabbel eerst maar eens echt schrijven moest worden. Uiteindelijk hebben ze het een paar jaar kunnen tegengehouden, maar heb ik wel de 5e overgeslagen. Toen ook allemaal getest enzo en ja hoor _o_ was hoogbegaafd.

Het heetf zijn voordelen, je pikt dingen sneller op en dergelijke, maar het heeft volgens mij meer nadelen. Mensen vinden je snel vreemd, of een opschepper, je kan in een sociaal isolement terecht komen. Daarnaast is het voor mij persoonlijk bijna onmogelijk om ergens voor gemotiveerd te raken, de nieuwigheid is er altijd zo af. Het kost mij in ieder geval veel moeite om me op 1 ding te concentreren.

En ach, hoe ik over hoogbegaafdheid denk ... ik vind dat mensen er niet zo de nadruk op moeten leggen en doen alsof het allemaal zo speciaal is. Niet lullig bedoeld, maar ik heb nooit echt de behoeftfe gehad om het erover te hebben. Ik snap dit soort topics ook niet wat dat betreft

O ja, ik heb een beetje een hekel aan ouders die moeite doen om hun kinderen een klas over te laten staan. Het gebeurt naar mijn mening veel te veel tegenwoordig, het wordt lijkt het wel gezien als een soort statussymbool. Laat de school zoiets lekker beslissen, er spelen veel meer aspecten mee dan intelligentie.

Bij mij wilden mijn ouders er eigenlijk niet aan, maar ik werd, waarschijnlijk uit verveling, het is allemaal al te lang geleden, uiteindelijk onhandelbaar in de klas. Een klas overslaan bleek daar wel de oplossing voor. Maar op een gegeven moment werkte het weer omgekeerd, werd ik onhandelbaar omdat ik het gevoel had mij te moeten bewijzen tegenover mijn oudere en grotere medeleerlingen op de middelbare school.

[Dit bericht is gewijzigd door _o_ op 15-10-2003 18:41]

pi_13902484
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 18:20 schreef Ripley het volgende:
Tja. Er is bij mij op de lagere school ooit zoiets geconstateerd, ik heb ook een klas en bijna twee overgeslagen, moest minder goed lerende medeleerlingen bijles geven op de gang en zelfs proefwerken van klasgenoten nakijken.
Ik heb in totaal 3 klassen overgeslagen op de lagere school. En verder heb ik tot mijn 11e ongeveer zo ontzettend veel geleerd en info tot me genomen dat het toen over was. Toen is het ook volledig de verkeerde kant opgegaan bij mij (later ook drank en drugs etc.) en van mijn hoogbegaafdheid is nog maar vrij weinig over.

Als een kind dus wil leren geef het die kans maar probeer het ook een kind te laten zijn.

If consequences dictate my course of action I should play GOD and shoot you myself.[br] I'm very tired of waiting. I should kick you,beat you, fuck you, and then shoot you in your fucking head.
pi_13902524
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 18:36 schreef _o_ het volgende:
...
Daarnaast is het voor mij persoonlijk bijna onmogelijk om ergens voor gemotiveerd te raken, de nieuwigheid is er altijd zo af. Het kost mij in ieder geval veel moeite om me op 1 ding te concentreren.
...
hmm dat motivatieprobleem ken ik, na een half jaar studeren, wat gewoon te makkelik ging vond ik het zo saai worden dat ik alleen nog maar ging feesten
maar hoe weet je nou eigenlijk zeker of je wel hoogbegaafd bent?
Het leven is als een neus. Je moet eruit halen wat er in zit.
pi_13902658
Tja, de definitie van hoogbegaafdheid...
Voor zover ik weet zijn er meerdere gangbare definities. Sommigen zeggen dat iedereen met een IQ boven 130 hoogbegaafd is, anderen vinden dat wat kort door de bocht en zeggen dat het te maken heeft met meerdere dingen, zoals creativiteit en motivatie. Zelf denk ik ook dat het een combinatie van meerdere factoren is. De omschrijvingen op deze site vind ik zelf wel duidelijk.
Are you pondering what I'm pondering?
pi_13902832
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 18:40 schreef Grayburn het volgende:
Als een kind dus wil leren geef het die kans maar probeer het ook een kind te laten zijn.
Juist! Je kunt wel drie klassen overslaan omdat de stof je zo makkelijk afgaat, maar sociaal-emotioneel ben je dan ws nog helemaal niet zo ver als je nieuwe klasgenoten. Dat wreekt zich bijna altijd.
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_13902863
Hm, even een reactie op een paar mensen:

Ik vind het ook onzin om hier met z'n allen interessant te gaan zitten doen, ik wil helemaal niet de indruk geven van "kijk ons eens bijzonder zijn" of mensen in hokjes gaan zetten en doen alsof wij heel andere mensen zijn ofzo. Er zijn gewoon bepaalde problemen waar ik al mijn hele leven tegenaan loop (en waarvan ik hoor dat andere hoogbegaafde mensen er ook last van hebben) en ik vraag me af of dat dingen zijn die aan mij liggen of dat ze gewoon bij de 'afwijking' horen. Daar probeer ik achter te komen door de kijken of het dingen zijn die andere hoogbegaafden herkennen. De oorzaak van een probleem herkennen maakt het een stuk makkelijker om het op te lossen. Voor mij is het wel een geruststelling om te lezen dat ik niet de enige ben die met deze dingen zit.

Met klassen overslaan moet je imo heel voorzichtig zijn. Ik heb er zelf eentje overgeslagen (groep 2) en dat ging gelukkig heel goed, maar ik heb ook wel eens verhalen gehoord van mensen die door het leeftijdsverschil of het stempeltje 'hoogbegaafd' totaal niet geaccepteerd werden door hun klasgenoten. Daarom lijkt het mij belangrijk om bij kinderen die eventueel een klas over gaan slaan niet alleen te kijken naar hun IQ (dat zal bij hoogbegaafden het probleem niet zijn) maar ook naar hun sociale/emotionele ontwikkeling, die volgens mij nog veel belangrijker is dan de intellectuele ontwikkeling. Daarnaast moet je als het kind eenmaal in die nieuwe klas zit niet tegen klasgenoten gaan zeggen dat dat kind er zit omdat hij/zij te slim was voor de vorige klas, oid. Dat is het ergste dat je een kind kunt aandoen want zo gauw kinderen doorhebben dat iemand anders is, of een buitenbeentje, kunnen ze hem/haar genadeloos buitensluiten en dat is absoluut niet goed voor de sociale/emotionele ontwikkeling van kinderen.
Terwijl je het kind dan helpt door te zorgen dat de lesstof een beetje meer op niveau is, benadeel je het ook weer door er indirect voor te zorgen dat het geen vriendjes heeft en niet met andere kinderen kan spelen, en dat laatste is iets wat de meeste kinderen veel erger vinden dan makkelijke leerstof. Ik heb bij een vriend van me op de basisschool gezien wat er met kinderen gebeurt als ze niet herkend worden als hoogbegaafd en daardoor constant onder hun niveau moeten werken, dat is vreselijk, maar bij diezelfde jongen heb ik ook gezien wat voor gevolgen het voor kinderen heeft als ze de normale omgang met andere kinderen missen en dat is minstens net zo erg.
Zucht, lang verhaal.

[Dit bericht is gewijzigd door Mini_rulez op 15-10-2003 19:03]

Are you pondering what I'm pondering?
pi_13902870
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 18:11 schreef Mini_rulez het volgende:
of je het belangrijk vindt om contact te hebben met 'lotgenoten' om hierover te praten.
Dat laatste heb ik namelijk nooit gehad en dat mis ik toch wel een beetje.
Vanwaar eigenlijk de behoefte?

Edit: gelezen.

[Dit bericht is gewijzigd door Moonah op 15-10-2003 19:06]

"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_13902889
Een stomme vraag, in hoeverre is hoogbegaafdheid vergankelijk? Tis bij mij ooit geconstateerd, verder niets mee gedaan, en ik moet nou niet zeggen dat ik na een groot aantal lichtelijk demotiverende vwo er nu nog iets van merk.

edit: Hoewel idd 75% van het lijstje lichtelijk bekend voorkomt. Ach misschien is het een stukje zelfacceptatie, dat je het niet als anders ziet oid.

[Dit bericht is gewijzigd door Roonaan op 15-10-2003 19:20]

pi_13902931
mijn IQ is ooit getest op 130 (=120 op de nieuwe weiss test)
dus ben zelf gelukkig (ja gelukkig) niet HB, maar mijn vader
en mijn zoontje van 7jr zijn allebei wel HB, en ik heb dus de
ervaring dat het het er zeker niet makkelijker op maakt, het
maakt het leven vaak zelfs moeilijker, vooral op sociaal gebied ..
  † In Memoriam † woensdag 15 oktober 2003 @ 19:08:15 #15
675 just me
oldbie DCLXXV
pi_13902940
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 18:40 schreef Grayburn het volgende:


Als een kind dus wil leren geef het die kans maar probeer het ook een kind te laten zijn.


ik denk dat je hiermee de spijker op de kop slaat!!
Godmother of Radio 49
And now I think of my life as vintage wine
How fragile we are
pi_13903025
Dit zijn dus de kenmerken van hoogbegaafdheid(volgens die ene site). Ik begrijp nu ook waarom men zegt dat ik hoogdbegaafd ben. Alle kenmerken die voor mij van toepassing zijn zijn vetgedrukt .
quote:
zijn aanzienlijk sneller in het begrijpen en verwerken van nieuwe stof dan gemiddelde leerlingen,
hebben gemakkelijker inzicht in complexe leerstof,
zijn intellectueel nieuwsgierig (stellen veel vragen),
hebben een zeer goed geheugen,
hebben een grote en rijke woordenschat,
zijn taakgericht en geconcentreerd (als de motivatie er is of gewekt is),
kunnen perfectionistisch zijn (stellen hoge eisen aan zichzelf en vaak ook aan anderen),
kunnen zeer creatief denken,
zijn in staat om al heel jong verbanden te leggen,
hebben dikwijls een overdreven rechtvaardigheidsgevoel,
bekijken de wereld door een heel andere bril dan de meeste leeftijdsgenoten,
experimenteren graag,
zijn kritisch ten opzichte van alles, dus ook van regels, gewoonten en tradities,
hebben belangstelling voor veel dingen; hebben een brede waaier van interesses,

kunnen moeilijk keuzen maken (veel is er interessant en/of belangrijk),
zijn gevoelig voor gevoelens en behoeften van anderen (en houden daar meestal rekening mee, ook ten koste van zichzelf),
doorzien sociale patronen en herkennen emoties bij anderen,
zijn jonger dan anderen gericht op allerlei vragen, ook levensvragen, (Wat gebeurt er als je dood bent? Waarom maken mensen oorlog?),

zijn goed in staat/geneigd zichzelf te vermaken en kunnen dat lang volhouden (bij voldoende interesse en motivatie), niet altijd
nemen initiatief en geven leiding (al dan niet geaccepteerd door leeftijdsgenoten),
vooral voor hoogbegaafde leerlingen in de onderbouw van de basisschool geldt, dat zij tekenen op hoger niveau dan leeftijdsgenoten (meer details, eerder perspectief) maar een hekel hebben aan inkleuren,
vroeg gericht zijn op letters en woorden (vraagt naar letters en leert zichzelf lezen),
vroeg gericht op cijfers en getallen,
interesse hebben in onderwerpen die op deze leeftijd niet gebruikelijk zijn (zaken die in het Jeugdjournaal en Klokhuis aan de orde komen).

Bijna alles dus .

Vreemd, had geen idee dat 'hoogbegaafd' zoveel anders was dan 'slim' ofzo..

[edit]

quote:
Op school slaat vaak de verveling toe en ze leren te presteren met zo min mogelijk inspanning.
Dit herken ik echt heel erg. Ik doe haast niets voor toetsen etc. (wel over het algemeen braaf mn huiswerk maar dat omdat dat onder school in een verplicht uur is; thuis doe ik zo goed als niets) en ik ga altijd voor ongeveer de 6, 7 dan ben ik wel tevreden.

Waar ik het meest last van heb is dat leidinggevende, want dat gevoel heb ik echt heel erg wat mensen soms wel irritant vinden.

En in mijn hele leven is niet 1x in me opgekomen met 'lotgenoten' te praten ofzo. Ikzelf vind me niet veel verschillend van anderen alleen zit het me met bepaalde dingen gewoon wat meer mee. Don't make such a big deal about it.

[Dit bericht is gewijzigd door MeAndMyself op 15-10-2003 19:19]

| Foto's |
pi_13903055
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 18:36 schreef _o_ het volgende:
Mensen vinden je snel vreemd, of een opschepper, je kan in een sociaal isolement terecht komen. Daarnaast is het voor mij persoonlijk bijna onmogelijk om ergens voor gemotiveerd te raken, de nieuwigheid is er altijd zo af. Het kost mij in ieder geval veel moeite om me op 1 ding te concentreren.
Dit stukje is voor mij heel erg herkenbaar.
Van die motivatie kan ik me goed voorstellen dat het een probleem voor mensen is. Je hebt meestal redelijk snel door hoe dingen in elkaar zitten, en dan is het niet interessant of nieuw meer. Voor school ben je bijvoorbeeld ook niet gemotiveerd, omdat goede resultaten simpelweg niet iets zijn waar je trots op bent. Als je zelfs voor een tien weinig hoeft te doen, zul je zo'n punt niet snel als verdienste van jezelf zien. Waarom zou je er trots op zijn als je er niet eens moeite voor gedaan hebt?
Het eerste deel komt me erg bekend voor omdat ik zelf ook ervaar dat je snel als arrogant of een opschepper gezien wordt als je zegt dat je het allemaal eigenlijk wel wat makkelijk vindt. Als je boven het gemiddelde niveau zit, word je al snel arrogant genoemd als je klaagt en moet je niet zeuren of je krijgt te horen "wees blij dat je het tenminste kunt". Mensen snappen vaak niet dat het net zo frustrerend kan zijn wanneer alles constant te makkelijk is, als wanneer de stof te moeilijk is.
Daardoor merk ik ook dat mijn hoogbegaafdheid iets is waar ik niet snel met mensen over praat. Je bent toch altijd bang dat mensen denken dat je er alleen over begint om op te scheppen. Voor mij is het helemaal niet iets om over op te scheppen. We hebben er immers niets voor hoeven te doen om deze 'gave' mee te krijgen, dus waar zou je trots op moeten zijn? Ik wil niet zeggen dat ik het een last vind, of dat de voordelen voor mij niet opwegen tegen de nadelen, maar ik zal toch ook niet zeggen dat het alleen maar handig is.
Are you pondering what I'm pondering?
pi_13903123
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 19:12 schreef MeAndMyself het volgende:

Vreemd, had geen idee dat 'hoogbegaafd' zoveel anders was dan 'slim' ofzo..


Dat had ik dus ook toen ik dat lijstje las. Bijna al die kenmerken zijn voor mij herkenbaar. Dat had ik echt niet verwacht, vooral omdat ik al zo lang geleden getest ben (toen ik 4 was). Blijkbaar is het toch niet iets dat over gaat.

Mij werd juist altijd verteld dat hoogbegaafdheid inderdaad meer was dan alleen slim zijn, maar ik begon te twijfelen toen ik overal en nergens las dat iedereen met een IQ van 130 of hoger hoogbegaafd is. Uit zo'n lijstje als dit maak ik ook op dat het niet alleen IQ is.

Are you pondering what I'm pondering?
pi_13903230
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 19:14 schreef Mini_rulez het volgende:

[..]

Dit stukje is voor mij heel erg herkenbaar.
Van die motivatie kan ik me goed voorstellen dat het een probleem voor mensen is. Je hebt meestal redelijk snel door hoe dingen in elkaar zitten, en dan is het niet interessant of nieuw meer. Voor school ben je bijvoorbeeld ook niet gemotiveerd, omdat goede resultaten simpelweg niet iets zijn waar je trots op bent. Als je zelfs voor een tien weinig hoeft te doen, zul je zo'n punt niet snel als verdienste van jezelf zien. Waarom zou je er trots op zijn als je er niet eens moeite voor gedaan hebt?
Het eerste deel komt me erg bekend voor omdat ik zelf ook ervaar dat je snel als arrogant of een opschepper gezien wordt als je zegt dat je het allemaal eigenlijk wel wat makkelijk vindt. Als je boven het gemiddelde niveau zit, word je al snel arrogant genoemd als je klaagt en moet je niet zeuren of je krijgt te horen "wees blij dat je het tenminste kunt". Mensen snappen vaak niet dat het net zo frustrerend kan zijn wanneer alles constant te makkelijk is, als wanneer de stof te moeilijk is.
Daardoor merk ik ook dat mijn hoogbegaafdheid iets is waar ik niet snel met mensen over praat. Je bent toch altijd bang dat mensen denken dat je er alleen over begint om op te scheppen. Voor mij is het helemaal niet iets om over op te scheppen. We hebben er immers niets voor hoeven te doen om deze 'gave' mee te krijgen, dus waar zou je trots op moeten zijn? Ik wil niet zeggen dat ik het een last vind, of dat de voordelen voor mij niet opwegen tegen de nadelen, maar ik zal toch ook niet zeggen dat het alleen maar handig is.


Het is ook niet voor niks, dat hoogbegaafde kinderen vaak ondermaats presteren. Als je op een bepaald niveau zit, betekent dat niet dat je zonder aandacht in de lessen en huiswerk maken ook goede punten scoort. Op zo'n ogenblik wordt het gewoon tegen je gebruikt. "Ja, jij kan veel beter, je bent gewoon lui." Misschien, maar jij daagt mij niet genoeg uit.
Over dat arrogantieverhaal, klopt ook helemaal. Je moet je bijna schamen om ervoor uit te komen. Sommige mensen hebben zoiets van: goh, wat leuk voor je dat zal wel handig zijn? Maar het overgrote deel heeft meteen zoiets van: ja loop er maar mee to koop, je voelt je zeker beter dan mij. En wat nog erger is, zijn de sceptische mensen. Hoogbegaafd? Oja? Laat maar eens een papiertje zien dan! Als ik het niet ben, jij ook niet!

Dat is ook waarom ik het zo vreemd vind dat je er een topic over opent. Omdat het toch een onderwerp is waarbij je vaak vervelende reacties krijgt. Ik snap dat je er vaak moeite mee gehad hebt, dat heb ik ook en nog steeds, maar veel kan je er niet tegen doen denk ik. Je zou misschien bij Mensa kunnen aankloppen, maar dat vind ik juist zo'n clubje dat zichzelf zo geweldig vindt en dat graag naar buiten uitstraalt.

pi_13903301
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 19:24 schreef _o_ het volgende:

[..]
Ik snap dat je er vaak moeite mee gehad hebt, dat heb ik ook en nog steeds,


hoezo? Waardoor hebben jullie er moeite mee gehad? Heb er zelf namelijk zo goed als geen last van gehad en ben zogezegd blij dat ik HB ben.

Het is dan ook niet echt iets waarmee ik elke dag mee wordt geconfronteerd, als je niet beter wist zou je zeggen dat ik 'normaal' ben.

| Foto's |
pi_13903398
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 19:28 schreef MeAndMyself het volgende:

[..]

hoezo? Waardoor hebben jullie er moeite mee gehad? Heb er zelf namelijk zo goed als geen last van gehad en ben zogezegd blij dat ik HB ben.

Het is dan ook niet echt iets waarmee ik elke dag mee wordt geconfronteerd, als je niet beter wist zou je zeggen dat ik 'normaal' ben.


Op dit moment heb ik er nog last van omdat het me nog steeds niet gelukt is om een studie af te ronden. Ben er wel weer mee bezig, maar heb nog steeds dezelfde motivatieproblemen als vroeger. Ik had gehoopt dat dat wel verdwenen zou zijn na een paar jaar werken. Misschien ligt het aan het niveau (ik doe nu hbo), maar er bestaat nou eenmaal geen academische opleiding voor wat ik nu doe.

En problemen vroeger, tsja hou het maar op een sociaal isolement. Dat soort dingen zijn niet echt dingen die ik hier zou bespreken eigenlijk

  woensdag 15 oktober 2003 @ 19:36:27 #22
11950 ullie
Motherfucker from Hell
pi_13903428
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 18:50 schreef Mini_rulez het volgende:
Tja, de definitie van hoogbegaafdheid...
Voor zover ik weet zijn er meerdere gangbare definities. Sommigen zeggen dat iedereen met een IQ boven 130 hoogbegaafd is, anderen vinden dat wat kort door de bocht en zeggen dat het te maken heeft met meerdere dingen, zoals creativiteit en motivatie. Zelf denk ik ook dat het een combinatie van meerdere factoren is. De omschrijvingen op deze site vind ik zelf wel duidelijk.
De definitie lijkt me inderdaad breder dan alleen een iq van 130 of hoger. Dan was m'n halve middelbareschool klas hoogbegaafd geweest. Ben het zelf gelukkig niet. Mis de noodzakelijke motivatie component van het eerste model. Sommige dingen herken ik wel van de lagere school, maar verder nooit een klas overgeslagen. Een ex-klasgenoot voldoet denk ik wel aan zo ongeveer elk criterium. Klas overgeslagen, doet een universitaire studie naast het conservatorium omdat ie zich verveelde, etc.
Was wel in het begin een beetje een buitenbeentje.
Geldverdienen? Dat is zooo vorige eeuw!
pi_13903690
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 19:24 schreef _o_ het volgende:
Dat is ook waarom ik het zo vreemd vind dat je er een topic over opent. Omdat het toch een onderwerp is waarbij je vaak vervelende reacties krijgt. Ik snap dat je er vaak moeite mee gehad hebt, dat heb ik ook en nog steeds, maar veel kan je er niet tegen doen denk ik. Je zou misschien bij Mensa kunnen aankloppen, maar dat vind ik juist zo'n clubje dat zichzelf zo geweldig vindt en dat graag naar buiten uitstraalt.
Tja, omdat ik er in het echt niet snel met mensen over praat is dit juist een manier om wel in contact te komen met mensen die misschien dezelfde problemen ervaren als ik. Je kunt er idd niet veel tegen doen, maar ik vind het toch wel fijn om te weten dat die dingen niet per se aan mij liggen.
Mensa vind ik echt helemaal niks. Ik was toevallig vanmiddag nog op hun site toen ik wat informatie zocht, en zij komen op mij inderdaad over als mensen die er vooral mee op willen scheppen. Dat merk je eigenlijk al meteen aan de eis die zij stellen als je lid wilt worden: een hoog IQ, meer niet.
quote:
Op woensdag 15 oktober 2003 19:36 schreef ullie het volgende:
Ben het zelf gelukkig niet. Mis de noodzakelijke motivatie component van het eerste model.
Over dat stuk twijfelde ik ook even. Ik ben zelf namelijk ook vaak totaal niet gemotiveerd om de dingen te doen die moeten. Enerzijds zal dat komen door andere factoren die niets met mijn hoogbegaafdheid te maken hebben, maar anderzijds denk ik dat je als hoogbegaafde ook niet zomaar voor alles gemotiveerd bent. Je bent zeker leergierig, maar dat betekent juist dat je steeds nieuwe dingen wilt leren, en dat je heel erg gemotiveerd kunt zijn om iets verder uit te zoeken dat je interessant vindt. Volgens mij is het zeker niet zo dat hoogbegaafden per definitie alles graag doen wat met school of leren te maken heeft. In de gewone schooldingen heb je juist vaak totaal geen zin, en je kunt je er maar moeilijk toe zetten omdat het vaak veel te simpel of teveel van hetzelfde is, of compleet nutteloos lijkt.
Are you pondering what I'm pondering?
pi_13903837
Wat ik heel goed merk is gewoon dat er zoveel dingen zijn die ik wil weten. Ik wil weten hoe iets werkt, waarom iets werkt, waarom dit is, waarom dat zo wordt gedaan etc.

School boeit me niet echt. Als ik tv kijk (wat niet echt vaak is) is het meestal Discovery Channel. WO2, techniek, misdaad, geschiedenis etc. Vergelijk het met 'de avonden' die ze hebben op discovery; ongeveer alles boeit me wel. En dan kom ik op school en dan is er niets wat me interesseert: nederlands enzo en vooral wiskunde: verreweg de meeste stof zal ik heel mijn leven niet meer gebruiken en dient ook nergens voor.

Het is die nieuwsgierigheid waardoor ik er dagelijks mee wordt geconfronteerd. Alleen denk ik dan niet bij mezelf van "goh, dit komt omdat ik hoogbegaafd ben", het is meer een soort van gewoonte.

Ik rook trouwens ook regelmatig marijhuana. Ik kan niet echt zeggen of het met dat HB te maken heeft maar op een zekere zin denk ik wel: ik word er wat rustiger van in mn hoofd en dat is altijd wel even relaxt .

owja: mn reactiesnelheid is behoorlijk snel, bijv. als er een kopje valt ofzo en ik 'zie dingen ook gebeuren', in de zin van een fractie van een seconde voordat bijv. een kopje valt 'zie' ik het al vallen en gaat mijn hand al die richting in van het kopje om deze op te vangen. Hebben meer mensen dit?

[Dit bericht is gewijzigd door MeAndMyself op 15-10-2003 20:09]

| Foto's |
pi_13915572
MeAndMyself: wat jij beschrijft heb ik ook. Stof van school is niet interessant omdat je het al weet of omdat het compleet nutteloos is (dat had ik ook met wiskunde), dus ga je zoeken naar dingen die je wel interessant vindt. Ik heb die gelukkig gevonden in mijn vervolgopleiding, University College.
Natuurlijk denk je niet elke keer na over "goh dit wil ik weten omdat ik hoogbegaafd ben" of "deze som kan ik oplossen doordat ik hoogbegaafd ben", maar het is toch een eigenschap die je hebt.

Naar rust in m'n hoofd verlang ik ook vaak. Normaal gaat alles zo razendsnel, gedachten vliegen in een fractie van een seconde van één onderwerp naar een ander, je legt de meest onnodige verbanden tussen dingen die je ziet en gaat vanzelf proberen om vanalles te begrijpen en verder over dingen nadenken, dat zou best wel eens wat rustiger mogen. Joints heb ik nooit geprobeerd (hou niet van tabak) maar ik merk dat alcohol daar ook goed bij helpt.
Verder helpt muziek mij echt om tot rust te komen. Dat is één van de weinige dingen waar ik geconcentreerd mee bezig kan zijn, vooral als ik zelf speel. Misschien is het doordat je aan zoveel dingen tegelijk kunt denken, maar ik kan me normaal maar moeilijk op iets concentreren en dat hoor ik wel vaker van HB'ers.

Die reactiesnelheid ken ik ook wel een beetje, ik zie dingen wel gebeuren maar ik ben motorisch niet zo goed dat ik er dan ook meteen naar kan handelen.

Are you pondering what I'm pondering?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')