abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 28 augustus 2003 @ 07:53:36 #1
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_12775353
Ik start dit topic omdat ik eens wil weten hoe mensen het zelf ervaren hoogbegaafd te zijn.
Vind je het relaxed of baal je ervan (like me)

Ik hoor vaak reacties als "Stel je niet aan man jij haalt toch wel een 9!" of "Zo lekker man jij hoeft zeker toch niet te leren."
Niet dus. Ik vind dat mensen er een rare kijk op hebben. Ik ben op de middelbare vaak gepest met het feit dat ik enkel hoge cijfers haalde en op de basisschool zo erg dat ik alleen maar onvoldoendes ging halen zodat ik maar niet opviel.

Ook denk ik echt altijd na over waarom dingen zo zijn, wat is de theorie erachter. En je kunt nu eenmaal niet alles beantwoorden en dit kan enorm frustrerend zijn.
Ik zie ook vaak rare reacties als ik eens een onvoldoende haal. Mensen beseffen ook niet dat je niet overal goed in kunt zijn. (taal is niet mijn sterkste punt)

Dus nu ben ik benieuwd of er meer mensen het zo ervaren of dat iedereen echt denkt "ik vind het wel relaxed"

Groetjes

  donderdag 28 augustus 2003 @ 07:58:57 #2
14321 stuifzand
Dum dum dumtiedum...
pi_12775374
Het is een voordeel en een nadeel.
Het snelle denken is praktisch omdat je niet te lang over dingen hoeft te denken om ze door te hebben.
In de omgang met mensen is het een nadeel, omdat je niet hetzelfde denkt kunnen er flinke misverstanden ontstaan.
Als je maar eenmaal doorhebt dat je anders denkt, kun je meer begrip krijgen voor de ander, en je misschien aanpassen. Verwacht echter niet dat ook maar iemand zich aan je aanpast, dat is eenvoudigweg niet mogelijk.
Voor mezelf heb ik het wel erg nodig dat ik met mensen kan praten die op dezelfde manier denken als ik, en daar heb je fora voor (bijvoorbeeld dat van www.hiq.nl). Sinds ik daar actief ben zijn er veel puzzelstukjes op zijn plaats gevallen.
Zo kwam ik er dus pas een half jaar geleden achter dat ik helemaal anders denk dat niet-hb'ers en werden een hoop dingen opgehelderd.
  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:01:22 #3
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_12775383
Ik word er af en toe echt helemaal gek van.
En weetje wat ik merk dat ik me wel erger aan domme mensen. (erg he shame on me) En met dom bedoel ik niet MAVO maar met dom bedoel ik mensen die gewoon niet nadenken of op een niet logische manier handelen.
Ik erger me er ook dood aan als iemand me niet snapt. Maar dat is meer een beetje egoistisch van mijzelf ben ik bang.

Vraagje wat is jou IQ ?

  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:07:45 #4
14321 stuifzand
Dum dum dumtiedum...
pi_12775413
Dat ergeren is voor mij zeker herkenbaar, maar ik raad je aan om dat niet hier te bespreken. Gesprekken tussen hb'ers over dit onderwerp zijn voor niet-hb'ers misschien erg pijnlijk.
Ik ga daar hier dus ook niet over praten, omdat iedereen dan over me heen valt, wat hier nog al regelmatig eens gebeurd.

Mijn iq? pff geen idee, nooit de officiële mensa-test gedaan, is ook niet nodig. Ik scoor meestal rond de 140-145 ergens.
Hb gaat veel meer om het je herkennen in de lijstjes van eigenschappen.
En daar zit ik op een score van 90%

  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:11:44 #5
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_12775430
Haha ja die reacties snap ik ook wel.
Het is ook zeker niet dat ik me beter voel voor alle duidelijkheid.

Dank je wel voor de site! Hij is super.

Greetingz

pi_12775437
Ik vind het wel lekker ja.
Superfly.
pi_12775457
Ik kan niet echt antwoord geven op je vraag, ik ben niet "officieel" hoogbegaafd. Al heeft een lerares op de HAVO wel eens zo'n vermoeden gehad. Qua cijfers was ik altijd vrij middelmatig en met talen vrij laag. Maar dat kwam meer omdat het me weinig kon schelen (om meerdere redenen), er niks aan deed, toch voldoendes haalde en zodoende "besloot" zo door te gaan.

Alleen, net zoals bij jou (misschien in andere mate), ben ik met talen (muv Nederlands) erg zwak, maar ik kon mijn instelling niet aanpassen en heb daarom veel onvoldoendes gehaald bij Duits en Frans.

Als ik in mijn hele HAVO periode (inclusief toetsweken, tentamens en examens) gemiddeld 3 uur per week thuis aan school heb gewerkt, dan is het veel, ik had niet meer nodig om voldoendes te halen.

Het "mooiste" voorbeeld is mijn examen natuurkunde. Ik had al 3 tentamen periodes achter de rug, stond krap aan een 7 gemiddeld en ging zo dus m'n examens in. De avond ervoor heb ik ongeveer 5 minuten door m'n boek gebladerd en ben geslaagd met een mooie 8.

Misschien ben ik dus wel hoogbegaafd, zoals die lerares vermoedde, misschien niet. Ik weet het niet en wil er eigenlijk ook niet achter komen. Ik ben blij met mezelf zoals ik ben en ben blij met de "gave" dat ik zo bar weing hoef te doen om bepaalde dingen te leren.

Ik lees nu je vraag nog aan stuifzand over zijn iq. Ik zal meteen die vraag voor mij beantwoorden. Ik heb nooit een officiele test gedaan, maar ik heb laatst een test op internet gedaan. Daar haalde ik een score van 131 en bij een andere test op internet zat ik ruim boven de 140.

-edit- Typo

[Dit bericht is gewijzigd door Semoi op 28-08-2003 08:17]

I reject the truth and substitute it with my own.
  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:15:56 #8
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_12775459
Onderbouw eens waarom.

Ik kan het me niet voorstellen.
Ik moet alles in het extreme doen overal de uitdaging in zoeken ik verveel me zo snel ik wil zo veel en ik kan niet alles.

pi_12775466
Wanneer ben je hoogbegaafd?
[i][b]'Tis maar fok!'[/b][/i]
  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:19:15 #10
14321 stuifzand
Dum dum dumtiedum...
pi_12775474
Wat Semoi aankaart zou onderpresteren kunnen zijn.
In mijn geval was het nog veel erger, ik ben van vwo naar havo naar mavo gegaan, toen via mbo weer naar de havo naar hbo. alleen de havo gehaald van die laatste drie, toen toelatingsexamen voor de universiteit gedaan. Daar weer afgehaakt en uiteindelijk een mbo diploma gehaald.

Onderpresteren komt door te weinig uitdaging (voor zover ik weet).

  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:19:59 #11
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_12775477
Volgens mij krijgen heel erg weinig mensen nu de "diagnose" omdat er zo weinig over bekend is.
Maar wat je nu wel veel hebt op basisscholen is dat er beter op gelet wordt.
Vaak worden alleen kinderen die laag scoren goed begeleidt en kinderen die hoog scoren niet. Je hebt uitdagingen nodig.
Zoals wat ik me nog goed kan herinneren was leren lezen in groep 3.
Ik kon lezen toen ik 3 was. Nou dan is groep 3 niet meer zo heel erg leuk als je boekjes moet lezen over aap en vis.
Dat vind ik wel jammer. Eigenlijk zouden ze daar ook eens op moeten concentreren.
Kinderen die tenslotte met 3 jaar kunnen piano spelen worden wel gestimuleerd.
pi_12775484
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:07 schreef stuifzand het volgende:
Dat ergeren is voor mij zeker herkenbaar, maar ik raad je aan om dat niet hier te bespreken. Gesprekken tussen hb'ers over dit onderwerp zijn voor niet-hb'ers misschien erg pijnlijk.
Ik ga daar hier dus ook niet over praten, omdat iedereen dan over me heen valt, wat hier nog al regelmatig eens gebeurd.

Mijn iq? pff geen idee, nooit de officiële mensa-test gedaan, is ook niet nodig. Ik scoor meestal rond de 140-145 ergens.
Hb gaat veel meer om het je herkennen in de lijstjes van eigenschappen.
En daar zit ik op een score van 90%


Maar waar ben je dan wel officieel op hb getest? Het is natuurlijk makkelijk om je hb te noemen maar laat dat 's officieel testen, je kan namelijk ook 'gewoon' arrogant zijn met een beetje hoog iq. Die score van 90% vind ik nu niet iets waarvan je zegt dat je hoog begaafd bent, juist niet, want dan je zit niet eens bij de top 5%. Op de officiele test bij de psycholoog heb ik die gemaxt.

Ik ben zelf hb, 2 jaar geleden achter gekomen en vind het vrij kut aan de andere kant weet ik nu wel wat er 'mis' met mij is en hoe ik ermee kan omgaan en zo het beste er van kan maken.

ik voorspel overigens dat een discussie hierover op dit forum niet zoveel zin heeft omdat iedereen denk dat hij/zij hb is.

  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:23:03 #13
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_12775497
Een iq van 130 maar je moet ook sociaal zijn.
Het is geloof ik in 4 vlakken gedeeld. Hoog IQ, sociaal, creatief en logisch redeneren. Dus niet alleen slim zijn.

Ik zelf krijg op de basisschool ivbo advies. Ben naar een heterogene brugklas gegaan en kreeg vwo advies waar ik niet naartoe ben gegaan vanwege mijn faalangst en ben in 4 HAVO gestopt met school. Heb toen mijn mbo gedaan (spw) heb vervolgens een half jaar Media Design and Technology gestudeerd wat ik saai vond, ben toen de rest van het jaar PABO gaan doen wat ik opzich wel leuk vond maar mn p niet haalde door mijn spelling (heb echt veel moeite met taal) en studeer nu via de LOI voor docent geschiedenis.

Ik wist trouwens niet dat zwemmen zo een moeite was maar het komt me wel bekend voor. Ik heb namelijk geen zwem diploma gehaald!

[Dit bericht is gewijzigd door Silmarwen op 28-08-2003 08:24]

pi_12775506
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:19 schreef stuifzand het volgende:
Wat Semoi aankaart zou onderpresteren kunnen zijn.

Onderpresteren komt door te weinig uitdaging (voor zover ik weet).


Zoals ik zei, kwam het door meerdere redenen. Eén daarvan was idd dat ik geen uitdaging had. Als je met een gemiddelde van 3 uur per week de HAVO goed doorkomt (dat is dus ook inclusief examens enzo, tijdens normale weken kwam dat vaak niet boven een uur uit), dan vergaat al snel de lust om er meer tijd aan te gaan besteden. Althans bij mij.
I reject the truth and substitute it with my own.
pi_12775523
Hoogbegaafd wil niet zeggen dat je 9 voor je examens heb hoor. Dan ben je gewoon goed in leren... 's erg makkelijk om hoogbegaafd met intelectualisme te verwarren.
pi_12775529
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:24 schreef Semoi het volgende:

[..]

Zoals ik zei, kwam het door meerdere redenen. Eén daarvan was idd dat ik geen uitdaging had. Als je met een gemiddelde van 3 uur per week de HAVO goed doorkomt (dat is dus ook inclusief examens enzo, tijdens normale weken kwam dat vaak niet boven een uur uit), dan vergaat al snel de lust om er meer tijd aan te gaan besteden. Althans bij mij.


met die uren doel je op studie-uren buiten school om, huiswerk dus? Dan ben je met 3 uur denk ik niet een zeldzaam geval.
[i][b]'Tis maar fok!'[/b][/i]
  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:28:34 #17
26417 Dovenwereld
Ingenieur Informatica
pi_12775536
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:23 schreef Silmarwen het volgende:
Een iq van 130 maar je moet ook sociaal zijn.
Het is geloof ik in 4 vlakken gedeeld. Hoog IQ, sociaal, creatief en logisch redeneren. Dus niet alleen slim zijn.
sociaal is niets maken met iq.. maar wel met eq!
pi_12775543
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:19 schreef stuifzand het volgende:
Wat Semoi aankaart zou onderpresteren kunnen zijn.
In mijn geval was het nog veel erger, ik ben van vwo naar havo naar mavo gegaan, toen via mbo weer naar de havo naar hbo. alleen de havo gehaald van die laatste drie, toen toelatingsexamen voor de universiteit gedaan. Daar weer afgehaakt en uiteindelijk een mbo diploma gehaald.

Onderpresteren komt door te weinig uitdaging (voor zover ik weet).


Onderpresteren komt vaak door te weinig persoonlijke uitdaging,als je hb bent moet je gemotiveerd worden omdat je het zelf wilt, niet door anderen. Een cijfer boeit dan niet zo omdat dat iets is van iemand anders.

Op de middelbare school had ik altijd 1-en voor engels, duits en frans op de woordjes simpelweg omdat ik die woordjes gewoon dom vond om te leren, dat kon ik gelukkkig ophalen op de luister en lees toets 1 x per jaar bijvoorbeeld. Ik heb ook altijd middelmatig gepresteerd op school omdat ik niet voldoende gemotiveerd was, ik vond het weinig boeiends en had wel andere dingen die wel interessant waren. Gelukkig had ik wel het besef dat ik die school toch moest afmaken omdat je anders nu eenmaal geen steek verder komt.

  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:30:41 #19
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_12775554
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:28 schreef Dovenwereld het volgende:

[..]

sociaal is niets maken met iq.. maar wel met eq!


IQ heeft ook niets te maken met hoogbegaafd zijn.
Zoals ik al zei is het een combinatie. En je moet iets hebben waar je heel erg goed in bent zoals tekenen ofzo.
Alleen een hoog IQ maakt je niet hoogbegaafd.

Er stond ook bij, verslavingsgevoelig, herkent iemand dat?
Ben benieuwd hoe dat zou komen? Voor de kick ofzo? Iemand een theorie

Nog een vraagje, wat ik heb is dat het altijd zo druk in mijn hoofd is van alle gedachtes daardoor word ik vaak moe. Herkennen jullie dat?

[Dit bericht is gewijzigd door Silmarwen op 28-08-2003 08:32]

  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:32:25 #20
14321 stuifzand
Dum dum dumtiedum...
pi_12775569
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:20 schreef Sambal het volgende:

[..]

Maar waar ben je dan wel officieel op hb getest? Het is natuurlijk makkelijk om je hb te noemen maar laat dat 's officieel testen, je kan namelijk ook 'gewoon' arrogant zijn met een beetje hoog iq.


Ja doei. Ik weet echt wel waar ik het over heb, ik ben 29 en dus geen kind van de hype. Overigens is het wel getest door een officiële instantie maar er werd geen cijfer genoemd, en dat doen die instanties wel vaker "want anders ga je maar naast je schoenen lopen".
quote:
Die score van 90% vind ik nu niet iets waarvan je zegt dat je hoog begaafd bent, juist niet, want dan je zit niet eens bij de top 5%. Op de officiele test bij de psycholoog heb ik die gemaxt.
gefeliciteerd. Maar misschien is dat met die schoenen wel bij jou gebeurd. Misschien moet je eens wat meer over hb lezen. Je iq moet boven de 130 zijn, en dat is het bij mij. Een niet hb'er haalt helemaal niet van die hoge scores. Plus dat dit mijn hele leven al speelt, vanaf mijn vroege kindertijd al. Dus ga nou niet beoordelen op 2 berichten hier of ik hb ben of niet.
quote:
ik voorspel overigens dat een discussie hierover op dit forum niet zoveel zin heeft omdat iedereen denk dat hij/zij hb is.
Dat ben ik met je eens.
pi_12775574
Het is soms best wel balen.
Wel om andere redenen dan tot nu to genoemd.

Wat mijn ervaring is dat je dingen erg snel kapot gaat denken. Te analytisch en anderen kunnen gedachtengang niet volgen, laat staan snappen. Dat werkt soms best frustrerend.

Misschien lomp gezegd, maar het zou een verademing zijn om "eenvoudiger" te kunnen denken. Voorkomt enorm veel problemen.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat elke HB'er/ster potentieel depressief is.

Opleiding verhaal is onzin, ik kon studeren, maar verzette me in mijn jeugd tegen alles wat los en vast zat, dus ook school. Ben erg veel gepest op school. Hoorde later van leraar dat ik ook altijd vragen stelde waar leraren geen antwoord op hadden..........
Ik heb dus niet doorgeleerd. Later wel redelijk goed gemaakt en ben erg content met wat ik bereikt heb. (alhoewel het altijd hoger/beter kan)

Mijn IQ is bij een echte test op 144 gezet.

*** I have this condition ***
  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:33:00 #22
52707 BunnyHunter
Sterker door strijd!!
pi_12775575
Ik ben stom :S ik heb de mavo gedaan .. nooit maar dan ook echt nooit iets uitgevoert .. talen zijn idd ook mijn zeer zwakke punt .. het is dat ik duits al kon van men jeugd (limburger) en engels van de pc/tv daar had ik dus geen moeite mee maar frans kon ik uren leren boven een 4 kwam ik niet ..

Ik had dus makkelijk de havo kunnen gaan doen om daar met een beetje moeite te slagen :S maarjah dat zie ik nu pas .. vind het soms bes wel dom van me want nu zit ik 4 jaar op het mbo om hierna het hbo te kunnen gaan doen .. mensen die goed konden leren hebben volgens mij hier neit veel last van mensen die zoiets tegen hun zeggen het is meer dat de minder goed lerende vaak worden uitgelachen ..

Ik kan maar 1 ding zeggen .. als ik hoogbegaaft was .. dan had ik wel een hoogere opleiding gekozen ... ik zeg dus wel dat ik slim ben maar van hoogbegaaft daar ben ik te stom voor

Brand Bier het bier waar nederland trots op kan zijn!
Als je vijf meter voor een konijn schiet en vijf meter erachter, dan is dat konijn dus gemiddeld dood hé!
pi_12775581
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:30 schreef Silmarwen het volgende:

[..]

IQ heeft ook niets te maken met hoogbegaafd zijn.
Zoals ik al zei is het een combinatie. En je moet iets hebben waar je heel erg goed in bent zoals tekenen ofzo.
Alleen een hoog IQ maakt je niet hoogbegaafd.


Hoe wou je het hoogbegaafdheid dan meten?

met 130 ben je nl nog niet hoogbegaafd.

Het probleem van deze tijd is dat het een mode-vershijnsel lijkt te worden om elk kind maar hoogbegaafd te noemen, had je vroeger dyslexie, nu is het hb-heid.

pi_12775585
Heel mooi stukje voordat iedereen denkt dat-ie hoogbegaafd is...
http://users.skynet.be/sky50779/begaafd.htm

Ook voor de algemene ontwikkeling... een stukje om te lezen... is dus niet hetzelfde als slim/hoge cijfers op school

"Dergelijke feiten zijn verwarrend, omdat het zo verleidelijk is hoogbegaafdheid te verwisselen met uitstekende prestaties op school. Zelfs als men aan die verleiding niet toegeeft, dan is er nog het gevaar, dat men hoogbegaafdheid bepaalt als een uitmuntende uitslag op de intelligentietest. Men verwacht van een hoogbegaafd kind dat het vroeger dan zijn leeftijdgenoten rijpt, een paar jaar of meer vooruit is op de normale intellectuele ontwikkeling, dan uitzonderlijk presteert op school, en nadien op de universiteit, maar het is een feit dat zelfs velen van die veelbelovende leerlingen eigenlijk het niet zo uitzonderlijk ver brengen daarna."

[Dit bericht is gewijzigd door TheScorpio op 28-08-2003 08:39]

  donderdag 28 augustus 2003 @ 08:35:30 #25
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_12775591
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 08:32 schreef Herman het volgende:
Het is soms best wel balen.
Wel om andere redenen dan tot nu to genoemd.

Wat mijn ervaring is dat je dingen erg snel kapot gaat denken. Te analytisch en anderen kunnen gedachtengang niet volgen, laat staan snappen. Dat werkt soms best frustrerend.

Misschien lomp gezegd, maar het zou een verademing zijn om "eenvoudiger" te kunnen denken. Voorkomt enorm veel problemen.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat elke HB'er/ster potentieel depressief is.


Ik herken dat heel erg. Mensen denken vaak dat ik expres ingewikkeld doe maar ik heb dat andersom ook heel erg.
En van de depressie zou wel te verklaren zijn natuurlijk met de verslavingsproblematiek van hb'ers
Maar ik vind dat je hb zijn als stoornis moet zien net als lb zijn.

En men zegt dat de grens tussen genialiteit en gek zijn erg dun is. (Dat herken ik wel)

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')