FOK!forum / Ouder(s) / Bevallingsverlof in onderwijs
Brightwoensdag 7 mei 2003 @ 14:08
Ik weet niet of dit in het juiste forum staat, maar toch maar proberen ...
Weet iemand hoe het zit met het bevallingsverlof (verlof na de bevalling dus) van vrouwen in het onderwijs, indien er een vakantieperiode tussen ligt?
Voorbeeld: 1/2 jaar bevallingsverlof, vanaf 1 januari betekent eigenlijk t/m 30 juni. Daarbinnen zitten 6 vakantieweken. Is de verlofperiode dan t/m 30 juni of t/m 6 weken na juni?

Ik vraag dit ook omdat ik mij kan herinneren (maar niet vinden!) dat er jaren geleden zo'n herrie was van mensen voor wie geldde dat het zwangerschapsverlof (deels) in de zomervakantie viel.

sindellwoensdag 7 mei 2003 @ 14:16
Je hebt het hier neem ik aan over ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof is maar 16 weken
sqlsmurftwoensdag 7 mei 2003 @ 14:21
quote:
Op woensdag 7 mei 2003 14:08 schreef Bright het volgende:
Ik weet niet of dit in het juiste forum staat, maar toch maar proberen ...
Weet iemand hoe het zit met het bevallingsverlof (verlof na de bevalling dus) van vrouwen in het onderwijs, indien er een vakantieperiode tussen ligt?
Voorbeeld: 1/2 jaar bevallingsverlof, vanaf 1 januari betekent eigenlijk t/m 30 juni. Daarbinnen zitten 6 vakantieweken. Is de verlofperiode dan t/m 30 juni of t/m 6 weken na juni?

Ik vraag dit ook omdat ik mij kan herinneren (maar niet vinden!) dat er jaren geleden zo'n herrie was van mensen voor wie gold dat het zwangerschapsverlof (deels) in de zomervakantie viel.


Vakanties die binnen de zwangerschapsverlof vallen kunnen later worden opgenomen. Dit kan altijd met de betreffende manager geregeld worden.
Nausicaawoensdag 7 mei 2003 @ 21:46
Dit is wat ik zo snel gevonden heb:
quote:
Ouderschapsverlof
De werknemer, ouder of verzorger van een kind jonger dan 8 jaar, heeft, indien de arbeidsverhouding ten minste een jaar heeft geduurd, recht op onbetaald verlof van maximaal 13 weken in een aaneengesloten periode van ten hoogste 6 maanden voor minimaal de helft van de arbeidsduur per week. Op verzoek van de werknemer verleent de werkgever het verlof voor een langere periode, in ten hoogste 3 perioden van ten minste 1 maand of voor minder dan de helft van de arbeidsduur, tenzij zwaarwegend dienstbelang zich hiertegen verzet.
Het recht op onbetaalde ouderschaps/adoptieverlof, bedraagt (G20) 995 uur voor het eerste kind en 415 voor elk volgend kind van niet ouder dan 8 jaar op te nemen gedurende een aaneengesloten periode van ten hoogste 1 jaar.
Art. G21 bevat de regeling betaald ouderschapsverlof voor 415 uur voor een kind dat op 1-8-2002 de leeftijd van 4 jaren nog niet heeft bereikt op te nemen in een aaneengesloten periode van ten hoogste 6 maanden tegen 75% bezoldiging. De werknemer kan verzoeken het betaald ouderschapsverlof aansluitend te verlengen met het resterende aantal uur ouderschapsverlof op grond van art. G20.
Tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten kan op verzoek van de werknemer het verlof opgenomen worden over een langere periode dan zes maanden of op een moment dat het kind de leeftijd van drie jaar heeft bereikt.

Compensatie met vakantie-aanspraken:
De wet zegt dat dagen of gedeelten van dagen waarop de werknemer zijn arbeid niet verricht wegens dit verlof niet kunnen worden aangemerkt als vakantie. Onlangs oordeelde de Hoge Raad dat de vakantieregeling in het onderwijs niet voorziet in de toekenning van een bepaald aantal vakantiedagen of in de mogelijkheid van opbouw van vakantiedagen, maar slechts de bepaling dat verlof moet worden genoten gedurende schoolvakanties.


Bron: http://www.besturenraad.nl/docs/vragen-arbeidenzorg-po-5-11-2002.doc

Ik geloof alleen niet dat ik snįp wat er staat

Misschien brengt dit meer duidelijkheid:

quote:
Compensatie van zwangerschapsverlof tijdens schoolvakanties
Wat is de stand van zaken met betrekking tot de mogelijkheid van compensatie van dagen van het zwangerschapsverlof die vielen in een schoolvakantie?

Nadat diverse kantonrechters, rechtbanken en de centrale Raad van Beroep zich al hadden uitgelaten over compensatie van zwangerschapsverlof dat in schoolvakanties valt, heeft nu ook de Hoge Raad beslist.

In lijn met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep oordeelt de Hoge Raad dat de vakantieregeling in het onderwijs niet voorziet in de toekenning van een bepaald aantal vakantiedagen of in de mogelijkheid van opbouw van vakantiedagen, maar slechts de bepaling dat verlof moet worden genoten gedurende schoolvakanties.

Omdat in de schoolvakanties volgens de Hoge Raad ook niet lesgebonden activiteiten, zoals deskundigheidsbevordering, kunnen plaatsvinden, is het mogelijk dat vrouwen bij gebreke van een compensatieregeling gediscrimineerd worden op grond van het geslacht. Immers, een lerares van wie het zwangerschaps- en bevallingsverlof (gedeeltelijk) samenvalt met een of meer schoolvakanties, heeft vanwege dit verlof minder tijd voor haar niet lesgebonden werkzaamheden in het kader van deskundigheidsbevordering, nu moet worden aangenomen dat leerkrachten (ook) tijdens schoolvakanties (geacht worden te) werken aan deze taken. De Hoge Raad heeft het geding verwezen naar het Gerechtshof te 's-Gravenhage voor onderzoek op dit punt.


Bron: http://www.besturenraad.nl/main_1-2-7-9.html

En daarom worden verzoeken van vrouwen die vragen om compensatie van in de vakantie vallende ouderschapsverlofdagen niet gehonoreerd. Zie laatste link voor link met modelbrief die een schoolbestuur aan een vrouw die dit vraagt kan sturen.

Overigens snap ik dat gedeelte met die discriminatie niet. Maar misschien ben ik even niet zo helder of zo.

[Dit bericht is gewijzigd door Nausicaa op 07-05-2003 21:54]

Brightdonderdag 8 mei 2003 @ 08:22
Voor zover alvast bedankt ... Zoals ieder kunt zien is dit een moeilijk onderwerp...

Het lijkt erop dat de Hoge Raad in principe het vakantieverlof buiten het verlof-deel wilt laten vallen (later opnemen), maar alleen omdat de CAO geen voorziening heeft om buiten de schoolvakanties vakantieverlof op te nemen, is dit niet mogelijk...

niet-lesgeef-werkzaamheden worden dus ook in de vakanties doorberekend... Dat lijkt mij juist in te houden dat die vakanties in de verlofregeling blijven vallen. Wat dat met discriminatie van de vrouwen te maken heeft snap ik niet. (Waarschijnlijk discriminatie t.o.v. vrouwen in andere beroepen)

Ik heb wel de CAO-PO gevonden: [link]http://onderwijsonderzoek.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/12000/returnPage/12000/itemId/449/instanceId/12002/pageId/10468/[/link]

Nu blijkt ook dat als de vrouw na het verlof minder gaat werken, dan wordt tijdens de verlofperiode 75% van het aantal uren NA die verlofperiode uitbetaald. Gaat de vrouw dus van hele dagen naar halve dagen, dan wordt voor de verlofperiode slechts een half salaris uitbetaald - ook niet helemaal eerlijk lijkt mij. Tenslotte heeft ze al jaren een fulltime-job gehad.

Verder moet ik nog 't 1 en ander onderzoeken ...
Kan even duren, maar ik kom d'r op terug.

Nausicaadonderdag 8 mei 2003 @ 18:29
quote:
Op donderdag 8 mei 2003 08:22 schreef Bright het volgende:
Nu blijkt ook dat als de vrouw na het verlof minder gaat werken, dan wordt tijdens de verlofperiode 75% van het aantal uren NA die verlofperiode uitbetaald. Gaat de vrouw dus van hele dagen naar halve dagen, dan wordt voor de verlofperiode slechts een half salaris uitbetaald - ook niet helemaal eerlijk lijkt mij. Tenslotte heeft ze al jaren een fulltime-job gehad.
Dat is overal zo, helaas. Als ik ouderschapsverlof zou opnemen, daarna terugkom voor minder uren, dan moet ik het teveel betaalde ouderschapsverlof fijn terugbetalen (ik werk niet in het onderwijs). En als ik binnen een jaar wegga bij die werkgever, kan ik de volle mep terugbetalen. Ik begrijp het wel, maar ik vind het niet fijn. Het heeft mij er tot nu toe in elk geval van weerhouden om ouderschapsverlof op te nemen (en nu heb ik er geen recht op want ik ben nog geen jaar in dienst). Maar ja, relativerend: we wórden tenminste doorbetaald, dat gebeurt lang niet overal. En dat vind ik pas helemaal raar!
Brightvrijdag 9 mei 2003 @ 12:06
quote:
Op donderdag 8 mei 2003 18:29 schreef Nausicaa het volgende:

[..]

Maar ja, relativerend: we wórden tenminste doorbetaald, dat gebeurt lang niet overal. En dat vind ik pas helemaal raar!


Mee eens; daarom zullen we ook niet gaan klagen oid. Maar wel willen we 'gewoon' wat ons toekomt, net als vele anderen. Ik verbaas me er soms over hoeveel sommige anderen toch voor elkaar krijgen ...

In elk geval lijkt het me dat we wel voor het vakantieverlof een uitstel moeten aanvragen. Mocht dan blijken dat die alsnog gegeven moet worden (of uitbetaald?), dan hebben we in elk geval een bewijs dat we ons best gedaan hebben.

Loisvrijdag 9 mei 2003 @ 12:39
Doorbetaald worden tijdens je ouderschapsverlof lijkt me echt geweldig!
* Lois heeft dat helaas niet