abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zaterdag 14 september 2019 @ 09:11:08 #1
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_188938672


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
heitieh
  zaterdag 14 september 2019 @ 10:04:09 #2
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188939168
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2019 08:33 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Ik zie het ja, normale wcd laders doen maar 10A, en terecht lijkt me, je neemt wel een risico door met 16A op een normaal wcd te gaan laden vind ik.
Risico op overbelasting bedoel je? Ben er niet zo bang voor, zit op een aparte groep en alles is nieuw met kwaliteitsspul (Busch-Jager, Hager, dikke kabels). Gaat al jaren goed ook.
pi_188939561
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 september 2019 10:04 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Risico op overbelasting bedoel je? Ben er niet zo bang voor, zit op een aparte groep en alles is nieuw met kwaliteitsspul (Busch-Jager, Hager, dikke kabels). Gaat al jaren goed ook.
Oke, da's een ander verhaal. Meeste mensen gooien zo'n ding in een bestaand wcd wat al jaren zit en ze geen idee hebben hoe t aangesloten zit.
pi_188965843
Is het een idee om offertes en installaties van verschillende users te verzamelen en onderling te delen?
pi_188968631
Ik denk het niet. Samenstelling en prijs per KWP is toch prima?
Laat die handjes wapperen!
pi_188969614
Goede opbrengst gehad dit jaar. Dik boven voorspelde hoeveelheden door leverancier. Helaas brengt al die niet verbruikte stroom weinig op. Alsnog gaan we op deze manier de hele installatie binnen 5 jaar terugverdienen.

Lang leve de kortingsacties en het feit dat ze me perse monokristallijn wilden verkopen omdat ze precies nog die paar panelen hadden liggen om mijn dak vol te leggen.
Whatever...
  maandag 16 september 2019 @ 09:47:51 #7
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_188969980
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 09:19 schreef Spanky78 het volgende:
Helaas brengt al die niet verbruikte stroom weinig op.
je wekt meer op dan dat je per jaar verbruikt?.
Tot nooit .......
pi_188972306
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 09:47 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

je wekt meer op dan dat je per jaar verbruikt?.
Yup, heb wat extra capaciteit (want kreeg monokristallijn voor de prijs van blauwe panelen) en het spul levert ook nog meer op dan voorspeld.
Whatever...
pi_188972471
quote:
1s.gif Op maandag 16 september 2019 12:50 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Yup, heb wat extra capaciteit (want kreeg monokristallijn voor de prijs van blauwe panelen) en het spul levert ook nog meer op dan voorspeld.
Dat is lekker, ik heb er een airco (warmte-warmtepomp) bij gekocht om het overige stroom in de zomer te kunnen gebruiken om te koelen en in de winter (bij) te verwarmen. Scheelt ook weer flink gas.

Heb het momenteel alleen op de benedenverdieping, dus zit eraan te denken om m'n "home office" ook naar beneden te verplaatsen deze winter. Dan heb ik boven alleen m'n bed en badkamer, dat hoeft niet op 20 graden. En de warmte van beneden trekt toch wel een beetje naar boven.
pi_188972614
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 13:01 schreef JDx het volgende:

[..]

Dat is lekker, ik heb er een airco (warmte-warmtepomp) bij gekocht om het overige stroom in de zomer te kunnen gebruiken om te koelen en in de winter (bij) te verwarmen. Scheelt ook weer flink gas.

Heb het momenteel alleen op de benedenverdieping, dus zit eraan te denken om m'n "home office" ook naar beneden te verplaatsen deze winter. Dan heb ik boven alleen m'n bed en badkamer, dat hoeft niet op 20 graden. En de warmte van beneden trekt toch wel een beetje naar boven.
Ik denk erover om een hybride ketel te kopen als deze kapot gaat. Dan kan ik die gratis stroom oneens goed gebruiken inderdaad.
Whatever...
pi_188972850
De onze hebben sinds 8 mei nu 1822.5 kwh opgewekt. (10x310wp)
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 16 september 2019 @ 13:37:43 #12
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_188972968
Onze zonnepanelen worden deze week geplaatst in ons huis uit bouwjaar 1959. Of we wel of niet een nieuwe meterkast nodig hebben is nog niet duidelijk. Spannend dus.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_188974708
Bij ons zijn ze zaterdag geplaatst. Komende donderdag worden ze aangesloten. Ben benieuwd naar de opbrengst.
pi_188975198
quote:
11s.gif Op maandag 16 september 2019 13:37 schreef SEMTEX het volgende:
Onze zonnepanelen worden deze week geplaatst in ons huis uit bouwjaar 1959. Of we wel of niet een nieuwe meterkast nodig hebben is nog niet duidelijk. Spannend dus.
Mijn meterkast uit 1967 was ook prima, ze hebben er gewoon zo'n modern blokje naast gezet voor de panelen.

De rest ziet er nog zoiets uit:


Dit is een voorbeeld van internet ^

[ Bericht 6% gewijzigd door JDx op 16-09-2019 19:24:29 ]
  maandag 16 september 2019 @ 17:21:09 #15
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_188975687
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:40 schreef JDx het volgende:

[..]

Mijn meterkast uit 1967 was ook prima, ze hebben er gewoon zo'n modern blokje naast gezet voor de panelen.

De rest ziet er nog zoiets uit:

[ afbeelding ]
Nice! Dat stemt positief. Ik ben benieuwd!
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_188975755
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 13:29 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
De onze hebben sinds 8 mei nu 1822.5 kwh opgewekt. (10x310wp)
27x275 (7425) op Zuid sinds 18 mei 3472 kWh. Niet ontevreden maar ook niet bijster goed.
Laat die handjes wapperen!
pi_188976029
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:40 schreef JDx het volgende:

[..]

Mijn meterkast uit 1967 was ook prima, ze hebben er gewoon zo'n modern blokje naast gezet voor de panelen.

De rest ziet er nog zoiets uit:

[ afbeelding ]
Ik zou de hele zooi er uit trekken voor de brand uit breekt.
(Het klonk hierboven wat bot, ik bedoel vernieuw het beter, want deze installatie is mogelijk onveilig)

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 16-09-2019 18:31:23 ]
pi_188976325
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 17:45 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Ik zou de hele zooi er uit trekken voor de brand uit breekt.
Om het over het aantal groepen in combinatie met één aardlekschakelaar maar niet te hebben. En het ontbreken van de hoofdschakelaar.

Groep 14 roept bij mij ook vragen op. Is dat een 2x16A kookgroep? Zo ja, waar is dan de brug om de groep in één handeling uit te schakelen?

Bij ons op de zaak zou in geval uitbreiding van deze antiek noodzakelijk is er maar één antwoord mogelijk zijn: kast er uit en nieuwe er in.
pi_188977466
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 18:07 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Om het over het aantal groepen in combinatie met één aardlekschakelaar maar niet te hebben. En het ontbreken van de hoofdschakelaar.

Groep 14 roept bij mij ook vragen op. Is dat een 2x16A kookgroep? Zo ja, waar is dan de brug om de groep in één handeling uit te schakelen?

Bij ons op de zaak zou in geval uitbreiding van deze antiek noodzakelijk is er maar één antwoord mogelijk zijn: kast er uit en nieuwe er in.
Oh dat is gewoon een voorbeeld van internet hoor, niet bij mij thuis.

Ik bedoelde gewoon zulk soort ronde zekeringen.

Maar er komt regelmatig iemand langs van een installatiebedrijf (ook voor de CV), van een bedrijf waar m'n ma werkt en alles is nog prima hoor. Geen enkele reden voor vervanging.

Ik heb zelf maar 6 groepen ofzo. Klein huisje, boven, beneden, vaatwasser, wasmachine/cv, computerkamer en schuur/tuin.

quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 17:45 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Ik zou de hele zooi er uit trekken voor de brand uit breekt.
(Het klonk hierboven wat bot, ik bedoel vernieuw het beter, want deze installatie is mogelijk onveilig)
Zie hierboven, niet bij mij thuis dit, bedoelde gewoon die oude ronde zekeringen.
pi_188977551
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 19:19 schreef JDx het volgende:

[..]

Oh dat is gewoon een voorbeeld van internet hoor, niet bij mij thuis.

Handig Harry, had je dat niet even kunnen zegen

quote:
Maar er komt regelmatig iemand langs van een installatiebedrijf (ook voor de CV)
Dat geeft de suggestie dat er toch wat aan de hand is anders zou deze niet steeds komen, tenzij?
quote:
van een bedrijf waar m'n ma werkt en alles is nog prima hoor. Geen enkele reden voor vervanging.
Gefeliciteerd je moeder heeft eindelijk weer een nieuwe liefde in haar leven, leuk voor jullie.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-09-2019 19:24:11 ]
  dinsdag 17 september 2019 @ 11:25:49 #21
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_188987523
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 19:23 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Handig Harry, had je dat niet even kunnen zegen
[..]
Nou inderdaad :') . Gelukkig krijgen we een deskundige elektricien langs. Als-ie onze meterkast ongeschikt acht, gaat-ie eruit. Brand in je meterkast is ook zo onomkeerbaar :')
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_188987887
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:40 schreef JDx het volgende:

[..]

Dit is een voorbeeld van internet ^
Komt ie nu mee, slome :+
  dinsdag 17 september 2019 @ 12:29:00 #23
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_188988477
quote:
2s.gif Op dinsdag 17 september 2019 11:25 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Nou inderdaad :') . Gelukkig krijgen we een deskundige elektricien langs. Als-ie onze meterkast ongeschikt acht, gaat-ie eruit. Brand in je meterkast is ook zo onomkeerbaar :')
als ie de nieuwe meterkast op de faktuur van de zonnepanelen zet kan je de btw ook nog terug vragen.
#denkalseenondernemer
Tot nooit .......
pi_188989704
We hebben begin deze maand de sleutel gekregen van ons nieuwe huis waar 14 panelen op liggen. Dus lees hier ook even mee ;)




pi_188990065
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 13:38 schreef OxygeneFRL het volgende:
We hebben begin deze maand de sleutel gekregen van ons nieuwe huis waar 14 panelen op liggen. Dus lees hier ook even mee ;)

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik zie plek voor nog zo'n pak-m-beet 16 panelen.
pi_188990200
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 19:23 schreef ZetaOS het volgende:

Dat geeft de suggestie dat er toch wat aan de hand is anders zou deze niet steeds komen, tenzij?

Nou laatst om de airco te installeren, tijdje ervoor voor de jaarlijkse CV controle, tijdje daarvoor om de meterkast te bekijken voor de zonnepanelen.

En er staat de rest ziet er zoiets uit. Niet dat dat mijn meterkast is.
  dinsdag 17 september 2019 @ 14:21:31 #27
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_188990277
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 14:03 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik zie plek voor nog zo'n pak-m-beet 16 panelen.
Als je de kwh-en niet gebruikt, waarom zou je dan bijplaatsen?
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_188990425
quote:
2s.gif Op dinsdag 17 september 2019 14:21 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Als je de kwh-en niet gebruikt, waarom zou je dan bijplaatsen?
- om straks nog op ¤0 per maand uit te komen: salderen wordt na 2022 afgebouwd, je krijgt dan minder per kWh, meer panelen is meer kWh is meer vergoeding is lagere rekening
- voorbereid op de toekomst (warmtepomp, elektrisch rijden)
- het levert altijd meer op dan op de bank en je bespaart de VRH

Mijn totale energierekening van september 2018 tot september 2019 was... ¤725 terug (ofwel, ik betaal niets maar krijg wel 725 terug)... toch mooi meegenomen ;)

Zo gek hoeft het natuurlijk niet (68 panelen) maar met de helft kom je ook een heel eind.

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-09-2019 14:40:41 ]
pi_188991161
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 12:29 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

als ie de nieuwe meterkast op de faktuur van de zonnepanelen zet kan je de btw ook nog terug vragen.
#denkalseenondernemer
Goede tip maat, kunnen wat mee ^O^
pi_188991402
Dit is wel weer interessant



Hier te vinden trouwens:
https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/

  dinsdag 17 september 2019 @ 16:04:40 #31
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_188991828
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 15:18 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Goede tip maat, kunnen wat mee ^O^
tja, volgens de belastingdienst ben.je nu ondernemer. dat zullen ze weten ook.


nog een keer met de electricien uit eten (representatiekosten) en natuurlijk een grijs kenteken busje van de zaak.
en verder moet je natuurlijk drie weken naar spanje om te onderzoeken hoe zonnepanelen daar werken.
Tot nooit .......
pi_188995159
Ik zit al een tijdje te lezen over zonnenpanelen en in Zaandam is er binnenkort weer een actie van collectief aanschaffen. Echter zit ik te twijfelen m.b.t mijn dak. Het is een huis uit 1932 en ben heel benieuwd of het dak sterk genoeg is voor 7 zonnenpanelen. Heeft iemand hier ervaring mee?
pi_188996032
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 15:33 schreef athlonkmf het volgende:
Dit is wel weer interessant

[ afbeelding ]

Hier te vinden trouwens:
https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/

[ afbeelding ]
Ik zag het goede nieuws ook al. Helaas nog een wat hoger verbruik van de warmtepomp, maar de energierekening wordt inderdaad een stuk leuker.

Binnenkort eens informeren bij aannemers voor de verbouwing van de benedenverdieping en of ze wellicht nog dit jaar de ramen aan de voorkant kunnen aanpakken (2,40*1,80m oude dubbel glas met enkelglas klapraampjes en enkelglas in de voordeur + bovenlicht van 60*80cm). En dan in het voorjaar beginnen met alles strippen, voorzetwanden plaatsen, plafonds isoleren en achtergevel aanpassen+voorzien van nieuwe kozijnen met HR++ glas. En uiteraard vloerverwarming aanleggen, zodat de aanvoertemperatuur niet meer op 50graden hoeft te staan bij een buitentemperatuur van 0 graden. Dat zal flink verschil maken voor de COP van de warmtepomp.

Waarschijnlijk komt er geen triple glas. We verwachten binnen enkele jaren te verhuizen dus alle investeringen moeten wel een beetje rendabel zijn.
pi_189002151
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 20:47 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Waarschijnlijk komt er geen triple glas. We verwachten binnen enkele jaren te verhuizen dus alle investeringen moeten wel een beetje rendabel zijn.
Het prijsverschil tussen hr++ en hr+++ is juist niet zo heel groot. We hebben in ons nieuwe huis 6 kozijnen en een voordeur laten vervangen. Het prijsverschil tussen overal dubbel of triple was "maar" ¤800,-. De kosten zitten vooral in de kozijnen (incl bewegende delen).
pi_189002944
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 20:01 schreef prld het volgende:
Ik zit al een tijdje te lezen over zonnenpanelen en in Zaandam is er binnenkort weer een actie van collectief aanschaffen. Echter zit ik te twijfelen m.b.t mijn dak. Het is een huis uit 1932 en ben heel benieuwd of het dak sterk genoeg is voor 7 zonnenpanelen. Heeft iemand hier ervaring mee?
Panelen wegen zo'n 18,5 kilo per stuk.
Het montage materiaal (bij schuin dak) is aluminium, laat dat ook een paar kilo per paneel wegen.

Dat zijn de gewichten waar je rekening mee moet houden.
Uiteraard heb je dan ook nog de kracht van de wind op de panelen.

Maar het is moeilijk inschatten wat voor dak het is en hoe de constructie en staat is van balken, panlatten, etc.
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 18 september 2019 @ 09:45:52 #36
74056 crew  ToT
pi_189002994
Wij willen ook zonnepanelen aanschaffen en hebben al een offerte, alleen moeten we het wel via een lening doen. De pest is alleen dat je maximaal 75% van zo'n lening voor zonnepanelen mag gebruiken en de overige 25% moet je gebruiken om je huis te verduurzamen.
Ja fijn! -O- Zit je met een enorm goed geïsoleerd huis uit 2004.
pi_189004661
quote:
2s.gif Op woensdag 18 september 2019 09:45 schreef ToT het volgende:
Wij willen ook zonnepanelen aanschaffen en hebben al een offerte, alleen moeten we het wel via een lening doen. De pest is alleen dat je maximaal 75% van zo'n lening voor zonnepanelen mag gebruiken en de overige 25% moet je gebruiken om je huis te verduurzamen.
Ja fijn! -O- Zit je met een enorm goed geïsoleerd huis uit 2004.
Ja, dat is wel een een vaag iets bij die "duurzaamheidslening".
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 18 september 2019 @ 11:48:39 #38
74056 crew  ToT
pi_189004732
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2019 11:43 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, dat is wel een een vaag iets bij die "duurzaamheidslening".
Ja serieus, ik denk echt dat er wel veel meer mensen zonnepanelen zouden willen hebben, maar dan moet je het wel een beetje toegankelijker maken.
We zitten nu aan een warmtepomp te denken, maar het enige betaalbare is een lucht-lucht warmtepomp en dat is ook wel zo fijn omdat het ook als een airco kan werken, maar ik vraag me af of zoiets wel gezien mag worden als verduurzaming van je huis. Of moet je meteen je cv-ketel vervangen voor een elektrische?
  woensdag 18 september 2019 @ 12:09:37 #39
318149 BORRREETJEEE
Whoop whoop whoop!!!
pi_189004996
quote:
2s.gif Op woensdag 18 september 2019 11:48 schreef ToT het volgende:

[..]

Ja serieus, ik denk echt dat er wel veel meer mensen zonnepanelen zouden willen hebben, maar dan moet je het wel een beetje toegankelijker maken.
We zitten nu aan een warmtepomp te denken, maar het enige betaalbare is een lucht-lucht warmtepomp en dat is ook wel zo fijn omdat het ook als een airco kan werken, maar ik vraag me af of zoiets wel gezien mag worden als verduurzaming van je huis. Of moet je meteen je cv-ketel vervangen voor een elektrische?
Kan je de duurzaamheidslening ook combineren met de "gewone" subsidie op bijvoorbeeld warmtepompen? Dan zou je voor heel weinig geld er een warmtepompboiler bij kunnen nemen.
The colour of her eyes were the colour of insanity
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 18 september 2019 @ 12:21:22 #40
74056 crew  ToT
pi_189005135
quote:
10s.gif Op woensdag 18 september 2019 12:09 schreef BORRREETJEEE het volgende:

[..]

Kan je de duurzaamheidslening ook combineren met de "gewone" subsidie op bijvoorbeeld warmtepompen? Dan zou je voor heel weinig geld er een warmtepompboiler bij kunnen nemen.
Kan als het goed is wel, ja! :Y
Ik wil het echter eerst proberen met een lucht-lucht warmtepomp omdat mijn vrouw graag een airco wil, maar kan dat niet, dan wordt het idd misschien wel een boiler. :)
Maar die subsidies lopen eind dit jaar af, begreep ik?
  woensdag 18 september 2019 @ 12:28:39 #41
318149 BORRREETJEEE
Whoop whoop whoop!!!
pi_189005217
quote:
2s.gif Op woensdag 18 september 2019 12:21 schreef ToT het volgende:

[..]

Kan als het goed is wel, ja! :Y
Ik wil het echter eerst proberen met een lucht-lucht warmtepomp omdat mijn vrouw graag een airco wil, maar kan dat niet, dan wordt het idd misschien wel een boiler. :)
Maar die subsidies lopen eind dit jaar af, begreep ik?
Volgens mij valt de lucht-lucht buiten de regelingen.

Ik hoop dat er volgend jaar ook nog een potje beschikbaar is, februari krijg ik de sleutel van mijn nieuwe woning, daar zit al een Elga hybride warmtepomp in. Maar voor warm water zou ik nog wel een warmtepompboiler willen, zeker met de huidige prijzen als je hem in het buitenland besteld.
The colour of her eyes were the colour of insanity
  woensdag 18 september 2019 @ 13:16:54 #42
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_189005986
ik vind het wel logisch.
zonnepanelen heb je met een paar jaar terug verdient. Niet subsidie waardig.
Laat ze de lening vooral gebruiken voor investeringen die nog geen gemeengoed zijn.
Tot nooit .......
  woensdag 18 september 2019 @ 13:18:02 #43
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_189005998
quote:
2s.gif Op woensdag 18 september 2019 12:21 schreef ToT het volgende:

[..]

Kan als het goed is wel, ja! :Y
Ik wil het echter eerst proberen met een lucht-lucht warmtepomp omdat mijn vrouw graag een airco wil, maar kan dat niet, dan wordt het idd misschien wel een boiler. :)
Maar die subsidies lopen eind dit jaar af, begreep ik?
veel subsidies hebben een einddatum. om het jaar er op weer terug te komen.
Tot nooit .......
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 woensdag 18 september 2019 @ 14:00:52 #44
74056 crew  ToT
pi_189006629
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2019 13:16 schreef Speekselklier het volgende:
ik vind het wel logisch.
zonnepanelen heb je met een paar jaar terug verdient. Niet subsidie waardig.
Laat ze de lening vooral gebruiken voor investeringen die nog geen gemeengoed zijn.
Dus schijt aan de mensen die het zich niet kunnen veroorloven, check! ^O^ Goed voor het milieu en je portemonnee bezig zijn is alleen maar bedoeld voor mensen die een dikke portemonnee hebben.

quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2019 13:18 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

veel subsidies hebben een einddatum. om het jaar er op weer terug te komen.
Ahhh okee. :)

quote:
10s.gif Op woensdag 18 september 2019 12:28 schreef BORRREETJEEE het volgende:

[..]

Volgens mij valt de lucht-lucht buiten de regelingen.

Ik hoop dat er volgend jaar ook nog een potje beschikbaar is, februari krijg ik de sleutel van mijn nieuwe woning, daar zit al een Elga hybride warmtepomp in. Maar voor warm water zou ik nog wel een warmtepompboiler willen, zeker met de huidige prijzen als je hem in het buitenland besteld.
Hmmm toch maar ff contact opnemen met de desbetreffende instanties om me goed voor te laten lichten dan maar. :)
  woensdag 18 september 2019 @ 15:25:45 #45
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_189007700
quote:
2s.gif Op woensdag 18 september 2019 14:00 schreef ToT het volgende:

[..]

Dus schijt aan de mensen die het zich niet kunnen veroorloven, check! ^O^ Goed voor het milieu en je portemonnee bezig zijn is alleen maar bedoeld voor mensen die een dikke portemonnee hebben.
nee hoor een reguliere bank zal je zonder subsidie graag willen lenen. terugvetdientijd nog steeds een paar jaar.
Tot nooit .......
pi_189008212
Met 5000kwh verbruik moet ik een grofweg ¤10.000,- op hoesten om geen stroomrekening meer te hebben. Het financiële voordeel verkrijg ik na een circa 8-10jaar.

Het bied mij geen extra wooncomfort/plezier, wat een nieuwe badkamer, keuken of andere renovatie wel doet.
De 10K die ik in de badkamer oid steek krijg ik tevens direct 1:1 terug in waardevermeerdering van het huis.
Doen zonnepanelen dit ook? En hoe is de afschrijving in waarde na +10jaar?

Op moment kan ik mij geen punten aanhalen om te worden overtuigd in een investering in zonnepanelen. Met name eerst flinke kosten maken zonder er woongenot voor terug te krijgen houd mij tegen
pi_189008393
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2019 16:16 schreef Barry1986 het volgende:
Met 5000kwh verbruik moet ik een grofweg ¤10.000,- op hoesten om geen stroomrekening meer te hebben. Het financiële voordeel verkrijg ik na een circa 8-10jaar.
Als je een redelijk nette offerte hebt zit je op zo'n ¤6000 voor een set die 5000kWh opwekt per jaar.

quote:
Het bied mij geen extra wooncomfort/plezier, wat een nieuwe badkamer, keuken of andere renovatie wel doet.
Geen wooncomfort, wel een lagere energierekening.

quote:
De 10K die ik in de badkamer oid steek krijg ik tevens direct 1:1 terug in waardevermeerdering van het huis.
Dan ga je er vanuit dat de volgende bewoner jouw keuze voor een badkamer of keuken mooi vindt. Aanbouw van een bijkeuken zie ik wel als waardevermeerdering, een keuken of badkamer niet.

quote:
Doen zonnepanelen dit ook? En hoe is de afschrijving in waarde na +10jaar?
Je verdient de panelen in zo'n 6 tot 8 jaar terug. De afschrijving is daarna niet zo interessant meer, ze zullen minimaal zo'n 25 jaar lang stroom opwekken. De omvormer zal je halverwege (na 10 tot 15 jaar) een keer moeten vervangen.

quote:
Op moment kan ik mij geen punten aanhalen om te worden overtuigd in een investering in zonnepanelen. Met name eerst flinke kosten maken zonder er woongenot voor terug te krijgen houd mij tegen
Ok, dat hoeft ook niet.
pi_189008409
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2019 16:16 schreef Barry1986 het volgende:
Met 5000kwh verbruik moet ik een grofweg ¤10.000,- op hoesten om geen stroomrekening meer te hebben. Het financiële voordeel verkrijg ik na een circa 8-10jaar.

Het bied mij geen extra wooncomfort/plezier, wat een nieuwe badkamer, keuken of andere renovatie wel doet.
De 10K die ik in de badkamer oid steek krijg ik tevens direct 1:1 terug in waardevermeerdering van het huis.
Doen zonnepanelen dit ook? En hoe is de afschrijving in waarde na +10jaar?

Op moment kan ik mij geen punten aanhalen om te worden overtuigd in een investering in zonnepanelen. Met name eerst flinke kosten maken zonder er woongenot voor terug te krijgen houd mij tegen
Ik zou (nog wat meer) offertes uitvragen want 10k is te duur voor die kwh. Of het moet zijn dat je een ongelukkige ligging hebt.
  woensdag 18 september 2019 @ 16:51:45 #49
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_189008582
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2019 16:16 schreef Barry1986 het volgende:
Met 5000kwh verbruik moet ik een grofweg ¤10.000,- op hoesten om geen stroomrekening meer te hebben. Het financiële voordeel verkrijg ik na een circa 8-10jaar.

dan zet het het toch gewoon op de bank tegen 0.01%
pak je jaarlijks een dubbeltje aan rente.
Tot nooit .......
pi_189008734
Volgens mij verdien je een badkamer of nieuwe keuken nooit terug. Tenminste wij hebben het beide gedaan afgelopen jaar maar dat krijgen we echt niet meer terug.

En daarbij 10k voor 5000kwh is echt teveel.
I solemnly swear i'm up to no good
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')