abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_187808609


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
pi_187808622
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:30 schreef kovenant het volgende:
bij de voorbereiding en planning is het gemeld, meermaals zelfs...
zolang het allemaal "mag" vind ik het verder in orde maar ga wel wat van de prijs af laten halen dan.
Als ze het van tevoren wisten dan lijkt het me eerder een geval van "oh, geen zin om onder de natte kruipruimte te gaan, we zeggen wel dat we geen pak mee hebben en lossen het op een andere manier op".
pi_187808683
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als ze het van tevoren wisten dan lijkt het me eerder een geval van "oh, geen zin om onder de natte kruipruimte te gaan, we zeggen wel dat we geen pak mee hebben en lossen het op een andere manier op".
Ja, mee eens.

Heb ze het voor nu wel zo aan laten leggen.
pi_187808781
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:40 schreef kovenant het volgende:

[..]

Ja, mee eens.

Heb ze het voor nu wel zo aan laten leggen.
Dan komen ze ook nooit meer terug om het op de juiste manier te doen...
pi_187808791
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:48 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Dan komen ze ook nooit meer terug om het op de juiste manier te doen...
is het dan niet de juiste manier?
ik kan het altijd laten corrigeren uiteraard.
  maandag 8 juli 2019 @ 10:06:07 #6
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187809001
4mm naar de wasmachine?
kunnen ze die wel vervangen dan zonder nat te worden?

Hoe gaan ze die 4mm afzeikeren dan? (ik neem aan zwaarder dan 16A)
Hoe zwaar is je Hoofdaansluiting?
Tot nooit .......
pi_187809102
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 10:06 schreef Speekselklier het volgende:
4mm naar de wasmachine?
kunnen ze die wel vervangen dan zonder nat te worden?

Hoe gaan ze die 4mm afzeikeren dan? (ik neem aan zwaarder dan 16A)
Hoe zwaar is je Hoofdaansluiting?
ja de wasmachine bedrading loopt ineens door vandaar ook dat ze voor dit kiezen.
dan is het dus 4mm van meterkast naar pv verdeler
vandaar naar panelen en wasmachine.
met 20 word deze afgezekerd hoofd zekering is 35
  maandag 8 juli 2019 @ 10:24:23 #8
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187809216
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 10:14 schreef kovenant het volgende:

[..]

ja de wasmachine bedrading loopt ineens door vandaar ook dat ze voor dit kiezen.
dan is het dus 4mm van meterkast naar pv verdeler
vandaar naar panelen en wasmachine.
met 20 word deze afgezekerd hoofd zekering is 35
Volgense de NEN normen zeker je de 16A groepen af met 25A (ipv 20) en dan zou je hoofdzekering 40A moeten zijn ivm met selectiviteit.

Ik snap de keuze wel en met maar twee groepjes zal het niet direct kwaad kunnen.
Ik zou wel gaan klagen als de 20A groep er uit slaat bij volle zon en de wasmachine aan.

(
ah laat maar, zit te slapen.
De panelen LEVEREN stroom. De totale stroom over de 4mm tussenkabel kan alleen maar lager worden dan dat de wasmachine vraagt. Dit gaat helemaal goedkomen;
)

[ Bericht 5% gewijzigd door Speekselklier op 08-07-2019 10:32:54 ]
Tot nooit .......
pi_187810055
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 07:47 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Dit is maar gedeeltelijk waar. Ik zit ook bij PowerPeers. Je krijgt 11 cent per terug geleverde KWh. En als iemand jou heeft geselecteerd en stroom van jou afneemt krijg je 15 cent.

Ik lever meer terug dan wat ik verbruik, en 5 mensen hebben mij geselecteerd. Toch gaat niet al mijn stroom naar hun toe. Dus krijg niet over alle KWh die 15 cent maar slechts van een gedeelte.

Ik stap elk jaar over, en voorgaande jaren was Powerpeers niet voordeliger dan een Essent/Nuon die maar 6 cent geeft omdat de maandelijkse vaste lasten van powerpeers zeer hoog zijn. Voor dit jaar, inclusief de welkomst bonus kwamen ze wel als voordeligste uit de bus.
Klopt niet 100% krijg je 15ct voor, maar komt wel dicht in de buurt:
Van de 2380kwh heb ik 265kwh (11%) 11ct gekregen = ¤ 29,15
1321kwh (55.5%) 15ct = ¤ 198,15
794kwh (33.5%) 15.84ct = ¤ 125.77
Totaal: ¤ 353,07

Dus ja een gedeelte, maar wel maar liefst 89% waar ik 15 of 15.84 cent kreeg :7

Dit staat nog los van mijn direct verbruik.



[ Bericht 5% gewijzigd door Patroon op 08-07-2019 12:21:33 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187810611
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 11:24 schreef Patroon het volgende:

[..]

Hier de jaarrekening van Powerpeers.
In totaal 2380kwh teruggeleverd:
265kwh teruggeleverd a 11ct = 29,15
1321kwh teruggeleverd a 15ct = 198,15
794kwh teruggeleverd voor 15,84ct = 125,77
Totaal: ¤ 353,07

Dit staat nog los van mijn direct verbruik.

[ afbeelding ]
Dat ziet er niet gek uit idd :)

Voor mij niet echt praktisch aangezien mijn systeem ~8000kWh aan overschot heeft en boven de 5000kWh zit PowerPeers op ¤0,05 per kWh.
  maandag 8 juli 2019 @ 12:11:49 #11
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187810670
Dat wordt nog een leuk als de saldering stopt.
Dan moeten ze exact weten op welke tijd je wat levert en de andere kant moet op dat moment ook gebruiken.

Immers als jij je energie niet direct aan de ander doorlevert mag je dat niet salderen,
Tot nooit .......
pi_187810715
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat ziet er niet gek uit idd :)

Voor mij niet echt praktisch aangezien mijn systeem ~8000kWh aan overschot heeft en boven de 5000kWh zit PowerPeers op ¤0,05 per kWh.
Klopt. voor ons kan dat hogere vastrecht echt wel uit, maar dat moet iedereen voor zichzelf even berekenen.

Als er mensen ook bij Powerpeers klant willen worden en via mij aanmelden levert dat 30 euro voor mij op en 30 voor de ander. Win win dus, stuur dan even een dm. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Patroon op 08-07-2019 12:23:07 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187810734
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:11 schreef Speekselklier het volgende:
Dat wordt nog een leuk als de saldering stopt.
Dan moeten ze exact weten op welke tijd je wat levert en de andere kant moet op dat moment ook gebruiken.

Immers als jij je energie niet direct aan de ander doorlevert mag je dat niet salderen,
Kan best zijn dat PowerPeers per 2023 z'n formule omgooit...
pi_187810835
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Kan best zijn dat PowerPeers per 2023 z'n formule omgooit...
Dat zie ik dan wel weer. Zit er nu iig nog t/m 2021 en krijg dan voor mijn teruglevering 11ct of 15ct en heb onlangs nog 150 euro bonus gekregen. Vorig jaar ook al 220 euro bonus.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187813078
Zoals jullie weten ben ik bezig om voor mijn nieuwe huis zonnepanelen aan te schaffen. Nu dacht ik aan het volgende, enerzijds wil ik optimizers en solaredge omvormer nemen. Anderszijds zit daar een redelijk prijsverschil in als ik het niet doe.

Maar wat als ik kies voor 3 panelen a 300wp extra zonder optimizers. Ik zou 15 panelen kwijt moeten kunnen. De prijs komt dan neer op ongeveer hetzelfde als 12 panelen met optimizers. Alleen in dit geval heb ik dan 4500wp zonder optimizers i.p.v. 3600wp met optimizers. Mocht ik 80% rendement halen dan zit ik alsnog op 3600kwh. Voordeel ik heb wel minder electronica op het dak liggen. Nadeel is wel dat ik biet elk paneel apart kan uitlezen.

Wat zou jullie keuze zijn?

Dak is trouwens zuid-oost georiënteerd en als de zon opkomt valt er wat schaduw van een bladerdek van een boom op.

Pff keuzes en twijfels 😊 maakt het wat lastig af en toe maar heb nog even de tijd.
pi_187814372
quote:
1s.gif Op maandag 8 juli 2019 14:52 schreef DaRealDeal het volgende:
Zoals jullie weten ben ik bezig om voor mijn nieuwe huis zonnepanelen aan te schaffen. Nu dacht ik aan het volgende, enerzijds wil ik optimizers en solaredge omvormer nemen. Anderszijds zit daar een redelijk prijsverschil in als ik het niet doe.

Maar wat als ik kies voor 3 panelen a 300wp extra zonder optimizers. Ik zou 15 panelen kwijt moeten kunnen. De prijs komt dan neer op ongeveer hetzelfde als 12 panelen met optimizers. Alleen in dit geval heb ik dan 4500wp zonder optimizers i.p.v. 3600wp met optimizers. Mocht ik 80% rendement halen dan zit ik alsnog op 3600kwh. Voordeel ik heb wel minder electronica op het dak liggen. Nadeel is wel dat ik biet elk paneel apart kan uitlezen.

Wat zou jullie keuze zijn?

Dak is trouwens zuid-oost georiënteerd en als de zon opkomt valt er wat schaduw van een bladerdek van een boom op.

Pff keuzes en twijfels 😊 maakt het wat lastig af en toe maar heb nog even de tijd.
In de ochtend is je opbrengst toch nog niet zo hoog. En van die bladeren heb je vooral last als het helder weer is. Op een bewolkte dag heb je veel diffuus licht en geen harde schaduwen.

Hou er ook rekening mee dat omvormers tegenwoordig best een aardig schaduwmanagement hebben en dat er in panelen bypass diodes zitten zodat een beetje schaduw niet zo'n probleem hoeft te zijn.

3 panelen gaan je zeker weten meer opbrengst opleveren.

Uitlezen per paneel is leuk maar uiteindelijk niet nauwkeurig. SolarEdge geeft in hun documentatie aan dat er een 10% (+5 / -5%) afwijking in kan zitten door de manier van meten.
Het is een leuke gimmick maar na een tijdje kijk je er niet zo vaak meer naar en de kans op een defecte optimizer is ongeveer 35x groter dan een defect paneel...

Is SolarEdge dan waardeloos? Nee... zeker niet... vooral als je enkele uren per dag schaduwen hebt die zich over je dak verplaatsen en 3 of 4 panelen in de schaduw leggen dan is het ideaal. En als je diverse dakvlakken hebt en daar panelen op wil leggen is het voordeel dat het vaak allemaal in 1 string kan. Dat is heel mooi en dan zal ik ook zeker SolarEdge adviseren.

Als ik nu voor m'n garage opnieuw een PV-systeem moest aanschaffen zou ik geen SolarEdge meer nemen. Voor de woning (met 2 dakkapellen) was het praktisch, ik kon daardoor veel meer panelen leggen).

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-07-2019 16:21:11 ]
pi_187815412
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 16:09 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

In de ochtend is je opbrengst toch nog niet zo hoog. En van die bladeren heb je vooral last als het helder weer is. Op een bewolkte dag heb je veel diffuus licht en geen harde schaduwen.

Hou er ook rekening mee dat omvormers tegenwoordig best een aardig schaduwmanagement hebben en dat er in panelen bypass diodes zitten zodat een beetje schaduw niet zo'n probleem hoeft te zijn.

3 panelen gaan je zeker weten meer opbrengst opleveren.

Uitlezen per paneel is leuk maar uiteindelijk niet nauwkeurig. SolarEdge geeft in hun documentatie aan dat er een 10% (+5 / -5%) afwijking in kan zitten door de manier van meten.
Het is een leuke gimmick maar na een tijdje kijk je er niet zo vaak meer naar en de kans op een defecte optimizer is ongeveer 35x groter dan een defect paneel...

Is SolarEdge dan waardeloos? Nee... zeker niet... vooral als je enkele uren per dag schaduwen hebt die zich over je dak verplaatsen en 3 of 4 panelen in de schaduw leggen dan is het ideaal. En als je diverse dakvlakken hebt en daar panelen op wil leggen is het voordeel dat het vaak allemaal in 1 string kan. Dat is heel mooi en dan zal ik ook zeker SolarEdge adviseren.

Als ik nu voor m'n garage opnieuw een PV-systeem moest aanschaffen zou ik geen SolarEdge meer nemen. Voor de woning (met 2 dakkapellen) was het praktisch, ik kon daardoor veel meer panelen leggen).
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! De zonnepanelen gaan op 1 dakvlak liggen en de schaduw is niet heel erg extreem idd. Met oog daarop ga ik waarschijnlijk kiezen voor 15x panelen zonder optimizers i.p.v. van 12x met optimizers. Prijsverschil is een paar euro maar en de kans op defecten is een stuk kleiner en de opbrengst waarschijnlijk hoger.
pi_187819155
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 17:03 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Bedankt voor je uitgebreide antwoord! De zonnepanelen gaan op 1 dakvlak liggen en de schaduw is niet heel erg extreem idd. Met oog daarop ga ik waarschijnlijk kiezen voor 15x panelen zonder optimizers i.p.v. van 12x met optimizers. Prijsverschil is een paar euro maar en de kans op defecten is een stuk kleiner en de opbrengst waarschijnlijk hoger.
Het kan wel verslavend werken, voor je het weet leg je panelen op noord, op je fietsenschuur en op het kippenhok :+
pi_187819241
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 20:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het kan wel verslavend werken, voor je het weet leg je panelen op noord, op je fietsenschuur en op het kippenhok :+
Haha heb nog een zelfde soort stuk dak over maar wil daar in de toekomst een dakkapel op zetten en oh ja een redelijk grote schuur nog 😆
pi_187819589
Heb nu 68 panelen en als ik meer dakruimte had, had ik er nog meer :+

M'n omvormer voor de woning is net wat te klein gekozen, daarom kon ik er maximaal 11 op noord kwijt. Daar is nog wel wat ruimte over. Als 1 van m'n 2 omvormers ooit defect raakt vervang ik die door een iets grotere en dan leg ik daar ook nog een stuk of 10-15 panelen bij.
pi_187819646
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 20:59 schreef MaGNeT het volgende:
Heb nu 68 panelen en als ik meer dakruimte had, had ik er nog meer :+

M'n omvormer voor de woning is net wat te klein gekozen, daarom kon ik er maximaal 11 op noord kwijt. Daar is nog wel wat ruimte over. Als 1 van m'n 2 omvormers ooit defect raakt vervang ik die door een iets grotere en dan leg ik daar ook nog een stuk of 10-15 panelen bij.
68 😱 hoeveel kWh wek je op!?
pi_187819698
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:02 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

68 😱 hoeveel kWh wek je op!?
Op een mooie dag zit ik net boven de 100kWh.
Op een bewolkte dag als vandaag kom ik op 51kWh (zie ik net :+)

https://pvoutput.org/list.jsp?id=70798&sid=62890

Op jaarbasis zal het zo'n 15.000 tot 16.000kWh zijn, afhankelijk van hoe mooi de zomer is.
Deze zomer is niet zo mooi dus zal het op zo'n 15.000 blijven steken denk ik. Dat weet ik eind oktober wel ongeveer, aangezien november en december niet echt meer van grote invloed zijn op wat er wordt opgewekt.

Ik zit nu op 8900kWh sinds 1 januari.
pi_187819767
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:04 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Op een mooie dag zit ik net boven de 100kWh.
Op een bewolkte dag als vandaag kom ik op 51kWh (zie ik net :+)

https://pvoutput.org/list.jsp?id=70798&sid=62890

Op jaarbasis zal het zo'n 15.000 tot 16.000kWh zijn, afhankelijk van hoe mooi de zomer is.
Deze zomer is niet zo mooi dus zal het op zo'n 15.000 blijven steken denk ik. Dat weet ik eind oktober wel ongeveer, aangezien november en december niet echt meer van grote invloed zijn op wat er wordt opgewekt.
100 kWh 😂 ik verbruik op jaarbasis denk zon 3000 kWh dat zou je in een maandje opwekken! Lekker hoor
pi_187819796
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:06 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

100 kWh 😂 ik verbruik op jaarbasis denk zon 3000 kWh dat zou je in een maandje opwekken! Lekker hoor
Nah, de zon schijnt niet iedere dag zo mooi, dus reken ruim 2000kWh in mei, juni en juli

Met 15 panelen op zuid ga je je ook nog wel verbazen ;)

Ik heb er "maar" 25 op zuid, de rest ligt richting oost / west / noord.
Die overige richtingen schelen me totaal zo'n 4.000kWh per jaar maar het levert altijd meer stroom op dan een kale dakpan.
pi_187819886
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nah, de zon schijnt niet iedere dag zo mooi, dus reken ruim 2000kWh in mei, juni en juli

Met 15 panelen op zuid ga je je ook nog wel verbazen ;)

Ik heb er "maar" 25 op zuid, de rest ligt richting oost / west / noord
Op mijn huidige woning met plat dak heb ik 3150 wp liggen en haal ook best wel goede opbrengsten.

04-07: 22,3kwh
05-07: 21 kWh
06-07: 13,9 kWh
07-07: 16,6 kWh

Maar erg ligging afhankelijk is het wel idd!
pi_187820033
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:11 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Op mijn huidige woning met plat dak heb ik 3150 wp liggen en haal ook best wel goede opbrengsten.

04-07: 22,3kwh
05-07: 21 kWh
06-07: 13,9 kWh
07-07: 16,6 kWh

Maar erg ligging afhankelijk is het wel idd!
Ja, verschilt wel.

Maar uiteindelijk is de jaaropbrengst straks minder belangrijk.
Je wil juist je dagverbruik zoveel mogelijk afgedekt hebben door je eigen panelen.

Als jij je wasmachine aanzet om 13:00 en je panelen leveren dan 3.000Watt, dan draai je in principe helemaal op je zonnepanelen.

Die energie komt niet langs de meter, je energieleverancier ziet het niet maar je saldeert het wel 100% op dat moment.

Vandaag kon ik er bijvoorbeeld om 17:00 prima op koken, 5kW is genoeg voor de inductieplaat om m'n aardappelen en groenten op te warmen en desnoods verbruik je een beetje uit het net, is ook niet erg.

Na 2023 ga je vanzelf bewuster omgaan met je zelf opgewekte energie, denk ik.

Een thuisaccu is nog weer een stap verder. Staat wel op m'n verlanglijstje maar dan moeten ze eerst nog 4 tot 5x goedkoper worden om ooit terug te kunnen verdienen.
pi_187820161
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, verschilt wel.

Maar uiteindelijk is de jaaropbrengst straks minder belangrijk.
Je wil juist je dagverbruik zoveel mogelijk afgedekt hebben door je eigen panelen.

Als jij je wasmachine aanzet om 13:00 en je panelen leveren dan 3.000Watt, dan draai je in principe helemaal op je zonnepanelen.

Die energie komt niet langs de meter, je energieleverancier ziet het niet maar je saldeert het wel 100% op dat moment.

Vandaag kon ik er bijvoorbeeld om 17:00 prima op koken, 5kW is genoeg voor de inductieplaat om m'n aardappelen en groenten op te warmen en desnoods verbruik je een beetje uit het net, is ook niet erg.

Na 2023 ga je vanzelf bewuster omgaan met je zelf opgewekte energie, denk ik.

Een thuisaccu is nog weer een stap verder. Staat wel op m'n verlanglijstje maar dan moeten ze eerst nog 4 tot 5x goedkoper worden om ooit terug te kunnen verdienen.
Dat wat je hierboven zegt is natuurlijk wel het mooiste, maximaal salderen.

Vraag mij echt af of het na 2023 gaat veranderen. Als dat zo is denk ik dat het gros van de huishoudens met zonnepanelen wel in een thuisaccu gaat investeren. Met als gevolg dat die prijzen flink gaan dalen, waardoor mensen in ieder geval in de zonnige maanden helemaal niks meer terugleveren en de overheid nog minder belasting kan innen.

Maar goed dat is afwachten!
pi_187820289
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:23 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Dat wat je hierboven zegt is natuurlijk wel het mooiste, maximaal salderen.

Vraag mij echt af of het na 2023 gaat veranderen. Als dat zo is denk ik dat het gros van de huishoudens met zonnepanelen wel in een thuisaccu gaat investeren. Met als gevolg dat die prijzen flink gaan dalen, waardoor mensen in ieder geval in de zonnige maanden helemaal niks meer terugleveren en de overheid nog minder belasting kan innen.

Maar goed dat is afwachten!
Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
pi_187820368
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 tot 2000 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
Daar heb je een goed punt!
pi_187820410
Als het aan Elon Musk ligt gaan we die ¤1500 overigens wel halen, batterijen worden nog ieder jaar zo'n 15% goedkoper per kWh dus voor 2030 moet het dan toch wel lukken.
En mogelijk staan er dan ook volwaardige opvolgers van Lithium Ion in de showroom, met hogere energiedichtheid en nog lagere prijzen.
pi_187820472
Dat zou natuurlijk geweldig zijn als het zover komt!
pi_187820786
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:36 schreef DaRealDeal het volgende:
Dat zou natuurlijk geweldig zijn als het zover komt!
De toekomst heeft op dat vlak nog veel nieuws te brengen, ik vind het reuze interessant :)
pi_187820935
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De toekomst heeft op dat vlak nog veel nieuws te brengen, ik vind het reuze interessant :)
Sowieso, hetzelfde geldt voor andere energiebesparende middelen 😀
pi_187821027
Nog een jaar dan is het nieuwe huis eeeeindelijk af. Nog tips betreft OP?
pi_187826905
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:34 schreef MaGNeT het volgende:
Als het aan Elon Musk ligt gaan we die ¤1500 overigens wel halen, batterijen worden nog ieder jaar zo'n 15% goedkoper per kWh dus voor 2030 moet het dan toch wel lukken.
En mogelijk staan er dan ook volwaardige opvolgers van Lithium Ion in de showroom, met hogere energiedichtheid en nog lagere prijzen.
De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd. Zodra er meer productiecapaciteit beschikbaar komt zou de prijs wel hard kunnen dalen.
Overigens heb ik ook zitten rekenen aan de Powerwall en met de VvE komen we voor 1 Powerwall al bijna uit zodra salderen wordt afgeschaft. We kunnen er de hele dag door schommelingen in vraag en aanbod van stroom mee opvangen (wolken, lift of pomp die aanschakelt).
  dinsdag 9 juli 2019 @ 11:49:23 #36
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187827000
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
Auto dan dus aan een openbare laadpaal laden, dan kom je weer een heel eind met die powerwall.
Overigens denk ik dat er ook nog wel andere alternatieven komen, maar dat is gewoon afwachten.
Ik zie wel wat in zoutwater accu's, en dan het liefst modulaire containers zodat ze vrij simpel in de kruipruimte geplaatst kunnen worden.

https://stroomwinkel.nl/natrium-ion-zoutwater-accu-12v.html

https://www.technischweek(...)zout-water/item11784
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187827094
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 11:41 schreef Benger het volgende:

[..]

De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd. Zodra er meer productiecapaciteit beschikbaar komt zou de prijs wel hard kunnen dalen.
Overigens heb ik ook zitten rekenen aan de Powerwall en met de VvE komen we voor 1 Powerwall al bijna uit zodra salderen wordt afgeschaft. We kunnen er de hele dag door schommelingen in vraag en aanbod van stroom mee opvangen (wolken, lift of pomp die aanschakelt).
Als er geen concurrenten zijn, dan zijn er ook weinig redenen om de prijs te verlagen toch? En concurrenten komen wel als de accu's goedkoper worden.

Maar ja. wellicht heeft iedereen rond 2030 een mobiele thuisaccu. Mijn elektrische fietsen worden ook enkel bij zon opgeladen.
  dinsdag 9 juli 2019 @ 12:07:57 #38
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187827266
Ook een interessante: 27 kWh voor ¤ 2.700 :o
https://www.dvhn.nl/econo(...)%2Fwww.google.com%2F

Edit: als je nog een (ondergrondse) gastank hebt; gastank eruit, paar van die bio-accu's erin :D

[ Bericht 19% gewijzigd door Leandra op 09-07-2019 12:16:29 ]
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187834220
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 12:07 schreef Leandra het volgende:
Ook een interessante: 27 kWh voor ¤ 2.700 :o
https://www.dvhn.nl/econo(...)%2Fwww.google.com%2F

Edit: als je nog een (ondergrondse) gastank hebt; gastank eruit, paar van die bio-accu's erin :D
Interessant 100euro per kWh opslag!
pi_187834835
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 11:41 schreef Benger het volgende:

[..]

De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd.
Dat heeft meer met Tesla te maken. Die powerwall is veel te duur. Komen straks wat kleinere elektrische auto's op de markt die qua totaalprijs vergelijkbaar zijn met de kwhuurprijs van de powerwall. Dus dan heb je voor deze prijs/kWh ook meteen een vervoersmiddel.
Eerst denken, dan typen
pi_187843283
Waarom geen loodaccu's gebruiken voor opslag? Worden niet voor niets nog steeds gebruikt voor vorkliften, golfcarts.. Ze zijn goedkoop en voor thuisopslag vormt het gewicht geen probleem. Gaan wel minder lang mee...
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
  woensdag 10 juli 2019 @ 10:57:28 #42
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187843318
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
pi_187843344
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 10:57 schreef EasyLife het volgende:
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
Dat sowieso, op dit moment hebben ze financieel iig nog geen nut.
pi_187843765
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 10:57 schreef EasyLife het volgende:
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
Dat is de komende 3 jaar sowieso de beste optie. En dan kan je kijken wat dan op de markt is.

(maar ik ga er wel rekening mee houden en de kruipruimte schoonhouden. Misschien dat er onder de garage een thuisaccu geplaatst kan worden later. Ipv dat ik het nu vol ga spuiten met isolatieparels. Toch mooi 20m2 oppervlak.)
pi_187844027
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:33 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Dat is de komende 3 jaar sowieso de beste optie. En dan kan je kijken wat dan op de markt is.

(maar ik ga er wel rekening mee houden en de kruipruimte schoonhouden. Misschien dat er onder de garage een thuisaccu geplaatst kan worden later. Ipv dat ik het nu vol ga spuiten met isolatieparels. Toch mooi 20m2 oppervlak.)
tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
  woensdag 10 juli 2019 @ 11:58:09 #46
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187844104
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:52 schreef kovenant het volgende:

[..]

tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
Je zult aan de hand van je locatie toch wel weten of je wel eens water in de kruipruimte hebt staan?

In mijn vorige huis regelmatig (plaatsnaam die eindigt op "broek", dus dan weet je het wel :D), in mijn huidige huis nooit.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187844165
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:58 schreef Leandra het volgende:

[..]

Je zult aan de hand van je locatie toch wel weten of je wel eens water in de kruipruimte hebt staan?

In mijn vorige huis regelmatig (plaatsnaam die eindigt op "broek", dus dan weet je het wel :D), in mijn huidige huis nooit.
we weten niet wat het gaat doen met veranderende weer situaties en/of extreem regenval.
het idee opzich is niet slecht maar dan wel in een waterdicht vat.

ook al zou het kunnen zou ik het zelf niet direct doen.
pi_187844292
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:52 schreef kovenant het volgende:

[..]

tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
Tot nu toe zijn alle zoutwaterbatterijen grote bakken met water en de verbindingen zitten aan de bovenkant. Dat is vrij makkelijk waterdicht te maken en wat ik nu vaak lees is dat de kruipruimte een reeele plek is om deze te plaatsen. Oftewel, kans is groot dat daar bij het ontwerp rekening mee gehouden wordt dat deze in de kruipruimte worden geplaatst.

https://www.volkskrant.nl(...)erbatterij~b8325758/

op zich ook logisch. Een paar duizend liter zout water in huis lekken is minder fijn dan een lek in de kruipruimte.
pi_187844339
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 12:11 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Tot nu toe zijn alle zoutwaterbatterijen grote bakken met water en de verbindingen zitten aan de bovenkant. Dat is vrij makkelijk waterdicht te maken en wat ik nu vaak lees is dat de kruipruimte een reeele plek is om deze te plaatsen. Oftewel, kans is groot dat daar bij het ontwerp rekening mee gehouden wordt dat deze in de kruipruimte worden geplaatst.

https://www.volkskrant.nl(...)erbatterij~b8325758/

op zich ook logisch. Een paar duizend liter zout water in huis lekken is minder fijn dan een lek in de kruipruimte.
mooi concept.
ben benieuwd naar de energiedichtheid
dit zou ik ook wel in mn kruipruimte willen waar wel water in ligt :)
  woensdag 10 juli 2019 @ 12:15:32 #50
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187844347
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 12:02 schreef kovenant het volgende:

[..]

we weten niet wat het gaat doen met veranderende weer situaties en/of extreem regenval.
het idee opzich is niet slecht maar dan wel in een waterdicht vat.

ook al zou het kunnen zou ik het zelf niet direct doen.
Nee klopt, maar als je nu al water in je kruipruimte hebt dan is de kans groot dat dat probleem niet vanzelf verdwijnt.

Als ik nu nieuw zou bouwen dan zou ik zelfs waarschijnlijk onderkelderen zodat de TR daar kan en daarbij ook voldoende ruimte vrijhouden voor accu's in de toekomst.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')