abonnement Unibet Coolblue
pi_183413000

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2015 17:42 schreef Montagui het volgende:
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:53 schreef Montagui het volgende:
Infographic verbanden en sponsoring
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.

quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.
Het boekje van Schenkman is online in te zien: https://www.slideshare.net/FeenyNL/sint-nikolaas-en-zijn-knecht


quote:
Het is toch wel een hele mooie dag aan het worden. KOZP word echt op alle fronten vernederd.
Eerst schrappen ze de meeste demonstraties omdat ze te weinig deelnemers hebben, vervolgens word hun door de gemeentes een hoop beperkende maatregelen opgelegd. De bussen naar Den Helder werden 2x tot stoppen gedwongen door de politie. Vervolgens worden ze overal weggejaagd en aangevallen. In Rotterdam zelfs door zowel voetbalfans als de politie zelf.

En de enige arrestaties zijn er onder KOZP'ers _O_
Alternatieve Sinterklaas journaals:

pi_183413027
Nog een week te gaan. Dan kunnen we de balans opmaken.
  woensdag 28 november 2018 @ 08:52:49 #3
52811 DustPuppy
The North Remembers
pi_183414649
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2018 23:22 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
Alsof 4-jarigen de 'intentie' van Sinterklaas en Zwarte Piet niet begrijpen. :)
Ok man, vertel mij de intentie van Sinterklaas en Zwarte Piet maar eens dan.
"The north remembers, Lord Davos. The north remembers, and the mummer’s farce is almost done.”
pi_183416369
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183416444
quote:
7s.gif Op woensdag 28 november 2018 00:35 schreef DavidTwente het volgende:
Nog een week te gaan. Dan kunnen we de balans opmaken.
Welke balans hierin komt het land niet verder hoor het blijft een ja tegenover een nee.
Of een nee tegenover een ja?
pi_183416512
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 11:15 schreef john2406 het volgende:

[..]

Welke balans hierin komt het land niet verder hoor het blijft een ja tegenover een nee.
Of een nee tegenover een ja?
Ga jij nog gedichten schrijven voor pakjesavond? Zo ja, wil je die op fok! delen?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183416585
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 11:20 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ga jij nog gedichten schrijven voor pakjesavond? Zo ja, wil je die op fok! delen?
In deze provincie is men niet zo voor de Sint hier meer Kerst!
pi_183417295
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 11:24 schreef john2406 het volgende:

[..]

In deze provincie is men niet zo voor de Sint hier meer Kerst!
Jammer. Allebei is leuker <O) ~:)
pi_183417393
Kerst is leuk alleen jammer van die traditie van de kerstman met zijn elfen.
Dat is heel discriminerend naar mensen die klein zijn.
  woensdag 28 november 2018 @ 12:25:38 #10
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_183417399
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 11:10 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Wat een vuile racisten toch weer in Nederland
[filmpje]
Die Jensen heeft ook een goeie koe opgegeten.
Filmpje niet gezien natuurlijk :r.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_183417541
quote:
7s.gif Op woensdag 28 november 2018 12:25 schreef Ringo het volgende:

[..]

Die Jensen heeft ook een goeie koe opgegeten.
Filmpje niet gezien natuurlijk :r.
Jensen vreet een heel melkveebedrijf per dag.
pi_183419539
Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over Zwarte Piet

Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over het behoud van Zwarte Piet in Rotterdam. De uitkomst moet bindend zijn, ongeacht de uitslag. Dat voorstel gaat Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf indienen. De partij verwacht dat een overweldigende meerderheid voor het behoud van Zwarte Piet zal stemmen. ,,Angst op een andere uitkomst hebben we niet. Op dit moment wordt de stem van de minderheid opgedrongen. Dat leidt er toe dat er straks geen intocht meer is of een intocht met een peleton ME’’, aldus Hoogwerf.

Volgend jaar zal zwarte piet dus zo goed als verbannen worden van het kinderfeest. Alle tweehonderd pieten zijn roetvegen.
De afgelopen intocht bestond 75 procent van de pieten uit roetvegen en de rest was zwart. Het kwam het op de Erasmusbrug tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Vier personen zijn aangehouden. Een persoon is inmiddels weer op vrije voeten. De rest weet nog niet welke straf boven hun hoofd hangt.

Voortrekkersrol
In de verhitte raadsvergadering van vorige week liet burgemeester Aboutaleb weten een voortrekkersrol te willen spelen in het beslechten van de discussie rond Zwarte Piet.

,,De burgemeester is al een paar jaar bezig om hier een politiek thema van te maken, waarbij duidelijk wordt toegewerkt naar het einde van Zwarte Piet in Rotterdam’’, aldus Tanya Hoogwerf. ,,Eerst zette hij een anti-Zwarte Piet-clubje aan tafel bij het intochtcomité, met als gevolg een akkoord over het terugdringen van het aantal Zwarte Pieten bij de intocht. Een regelrecht schijnakkoord, buiten alle Rotterdammers om. Nu lijkt de burgemeester het gaspedaal nog wat verder in te willen trappen. En intussen is politiek links, met het islamitische NIDA voorop, voornemens een motie in te dienen om Zwarte Piet per direct volledig uit Rotterdam te verbannen.’’

Nida-raadslid Nourdin el Ouali zegt woensdag een voorstel in te dienen over de kwestie: ,,Wij vinden dat van gemeenschapsgeld alleen een inclusief feest kan worden gegeven. Dus met roetveegpieten en geen Zwarte Piet. De traditie verandert door de jaren heen al en Leefbaar Rotterdam voert een achterhoede gevecht. Dit voorstel is een wanhoopsdaad.’’

Achterkamertjes
Leefbaar Rotterdam zegt zich te blijven verzetten zich tegen de veranderende traditie. ,,Linkse partijen en door burgemeester Aboutaleb geselecteerde maatschappelijke organisaties willen in de achterkamertjes een prachtige traditie de nek omdraaien. Aan de bevolking, de mensen aan wie het sinterklaasfeest toebehoort, wordt niets gevraagd’’, zo stelt Hoogwerf. ,,Middels een referendum willen wij de Rotterdammers de kans geven om zich hier zelf over uit te spreken. Zij, en niet een stel politici aan de Coolsingel of wat linkse actiegroepjes, horen te bepalen hoe hun volksfeest eruit ziet.’’

El Ouali reageert: ,,Wat de meerderheid wil, is niet persé goed. Uit vele rapporten blijkt dat met name kinderen en volwassenen moeite hebben met Zwarte Piet en dus moeten we af van de racistische karikaturen van Zwarte Piet. Over zulke zaken ga je niet polderen.’’
Het referendum over Zwarte Piet zou tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 of de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei kunnen worden gehouden. Een andere optie is volgens Hoogwerf een digitale meningspeiling, waarbij via een online enquête naar de mening van Rotterdammers wordt gevraagd.
De gemeenteraad van Rotterdam bepaalt of het referendum er komt.
https://www.ad.nl/rotterd(...)warte-piet~af2c5aa6/
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183419683
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:37 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over Zwarte Piet

Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over het behoud van Zwarte Piet in Rotterdam. De uitkomst moet bindend zijn, ongeacht de uitslag. Dat voorstel gaat Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf indienen. De partij verwacht dat een overweldigende meerderheid voor het behoud van Zwarte Piet zal stemmen. ,,Angst op een andere uitkomst hebben we niet. Op dit moment wordt de stem van de minderheid opgedrongen. Dat leidt er toe dat er straks geen intocht meer is of een intocht met een peleton ME’’, aldus Hoogwerf.

Volgend jaar zal zwarte piet dus zo goed als verbannen worden van het kinderfeest. Alle tweehonderd pieten zijn roetvegen.
De afgelopen intocht bestond 75 procent van de pieten uit roetvegen en de rest was zwart. Het kwam het op de Erasmusbrug tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Vier personen zijn aangehouden. Een persoon is inmiddels weer op vrije voeten. De rest weet nog niet welke straf boven hun hoofd hangt.

Voortrekkersrol
In de verhitte raadsvergadering van vorige week liet burgemeester Aboutaleb weten een voortrekkersrol te willen spelen in het beslechten van de discussie rond Zwarte Piet.

,,De burgemeester is al een paar jaar bezig om hier een politiek thema van te maken, waarbij duidelijk wordt toegewerkt naar het einde van Zwarte Piet in Rotterdam’’, aldus Tanya Hoogwerf. ,,Eerst zette hij een anti-Zwarte Piet-clubje aan tafel bij het intochtcomité, met als gevolg een akkoord over het terugdringen van het aantal Zwarte Pieten bij de intocht. Een regelrecht schijnakkoord, buiten alle Rotterdammers om. Nu lijkt de burgemeester het gaspedaal nog wat verder in te willen trappen. En intussen is politiek links, met het islamitische NIDA voorop, voornemens een motie in te dienen om Zwarte Piet per direct volledig uit Rotterdam te verbannen.’’

Nida-raadslid Nourdin el Ouali zegt woensdag een voorstel in te dienen over de kwestie: ,,Wij vinden dat van gemeenschapsgeld alleen een inclusief feest kan worden gegeven. Dus met roetveegpieten en geen Zwarte Piet. De traditie verandert door de jaren heen al en Leefbaar Rotterdam voert een achterhoede gevecht. Dit voorstel is een wanhoopsdaad.’’

Achterkamertjes
Leefbaar Rotterdam zegt zich te blijven verzetten zich tegen de veranderende traditie. ,,Linkse partijen en door burgemeester Aboutaleb geselecteerde maatschappelijke organisaties willen in de achterkamertjes een prachtige traditie de nek omdraaien. Aan de bevolking, de mensen aan wie het sinterklaasfeest toebehoort, wordt niets gevraagd’’, zo stelt Hoogwerf. ,,Middels een referendum willen wij de Rotterdammers de kans geven om zich hier zelf over uit te spreken. Zij, en niet een stel politici aan de Coolsingel of wat linkse actiegroepjes, horen te bepalen hoe hun volksfeest eruit ziet.’’

El Ouali reageert: ,,Wat de meerderheid wil, is niet persé goed. Uit vele rapporten blijkt dat met name kinderen en volwassenen moeite hebben met Zwarte Piet en dus moeten we af van de racistische karikaturen van Zwarte Piet. Over zulke zaken ga je niet polderen.’’
Het referendum over Zwarte Piet zou tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 of de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei kunnen worden gehouden. Een andere optie is volgens Hoogwerf een digitale meningspeiling, waarbij via een online enquête naar de mening van Rotterdammers wordt gevraagd.
De gemeenteraad van Rotterdam bepaalt of het referendum er komt.
https://www.ad.nl/rotterd(...)warte-piet~af2c5aa6/
Goede genade zeg. Ik ben heel benieuwd naar de uitslag van zo'n referendum en zou het mooi vinden als hij kwam, maar kan het geld daarvoor nou echt niet beter uitgegeven worden dan aan de huidskleur van verzonnen personage? Als er een referendum komt is dit nou echt het onderwerp waar Rotterdam voor wakker ligt?
pi_183419726
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:37 schreef voetbalmanager2 het volgende:
El Ouali reageert: ,,Wat de meerderheid wil, is niet persé goed. Uit vele rapporten blijkt dat met name kinderen en volwassenen moeite hebben met Zwarte Piet en dus moeten we af van de racistische karikaturen van Zwarte Piet. Over zulke zaken ga je niet polderen.’’
tsja
pi_183419780
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:48 schreef Wup2 het volgende:

[..]

tsja
Je verwacht het niet he?
pi_183419782
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:45 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Goede genade zeg. Ik ben heel benieuwd naar de uitslag van zo'n referendum en zou het mooi vinden als hij kwam, maar kan het geld daarvoor nou echt niet beter uitgegeven worden dan aan de huidskleur van verzonnen personage? Als er een referendum komt is dit nou echt het onderwerp waar Rotterdam voor wakker ligt?
Je wilt niet weten hoe ongelofelijk veel geld Rotterdam al uitgegeven heeft aan de zwarte pieten discussie dit jaar. Op de livestream van KOZP waren vele tientallen agenten te zien. Bij de intocht was daar nog een veelvoud van. Er zijn meerdere extra raadsvergaderingen over zwarte piet ingelast. Aboutaleb heeft aangegeven dat ook volgend jaar tegendemonstraties gehouden mogen worden bij en tijdens de intocht, ongeacht de risico's en kosten.

En dan moet van het weekend de intocht van LR nog plaats vinden.
Zo'n stemming die een hoop onvrede weg zal nemen lijkt mij in elk geval niet vanwege enige kosten de moeite niet waard. De kans dat dat er komt is natuurlijk wel enorm klein, maar dat heeft met kosten niets te maken.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183419815
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:48 schreef Wup2 het volgende:

[..]

tsja
Weer een reden om inderdaad te peilen hoe Rotterdam zelf over al die van buitenaf opgelegde verboden denkt. En als El Ouali zo zeker is van zijn zaak dan denkt hij daar ook zo over.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 28 november 2018 @ 14:58:24 #18
3542 Gia
User under construction
pi_183419899
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:51 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Je wilt niet weten hoe ongelofelijk veel geld Rotterdam al uitgegeven heeft aan de zwarte pieten discussie dit jaar. Op de livestream van KOZP waren vele tientallen agenten te zien. Bij de intocht was daar nog een veelvoud van. Er zijn meerdere extra raadsvergaderingen over zwarte piet ingelast. Aboutaleb heeft aangegeven dat ook volgend jaar tegendemonstraties gehouden mogen worden bij en tijdens de intocht, ongeacht de risico's en kosten.

En dan moet van het weekend de intocht van LR nog plaats vinden.
Zo'n stemming die een hoop onvrede weg zal nemen lijkt mij in elk geval niet vanwege enige kosten de moeite niet waard. De kans dat dat er komt is natuurlijk wel enorm klein, maar dat heeft met kosten niets te maken.
Stel, er komt een referendum en de uitslag is 95 % pro zwarte piet en 5 % is tegen, denk je dan echt dat de antipieten hun mond gaan houden of zich gewonnen geven? Echt niet.
pi_183420025
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:51 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Je wilt niet weten hoe ongelofelijk veel geld Rotterdam al uitgegeven heeft aan de zwarte pieten discussie dit jaar. Op de livestream van KOZP waren vele tientallen agenten te zien. Bij de intocht was daar nog een veelvoud van. Er zijn meerdere extra raadsvergaderingen over zwarte piet ingelast. Aboutaleb heeft aangegeven dat ook volgend jaar tegendemonstraties gehouden mogen worden bij en tijdens de intocht, ongeacht de risico's en kosten.

En dan moet van het weekend de intocht van LR nog plaats vinden.
Zo'n stemming die een hoop onvrede weg zal nemen lijkt mij in elk geval niet vanwege enige kosten de moeite niet waard. De kans dat dat er komt is natuurlijk wel enorm klein, maar dat heeft met kosten niets te maken.
Zelfs bij een enorme meerderheid voor ZP blijven de anti's terugkomen. Ze hebben al meerdere keren aangegeven dat het ze geen reet kan schelen wat de meerderheid vindt van dit onderwerp. Afgelopen maand hebben we kunnen zien dat ze zelfs al fantaseren over de botsplinters van Sinterklaas over kinderen verspreiden en een referendum die negatief uitpakt zal alleen nog maar meer van die gekjes radicaliseren.
pi_183420126
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:58 schreef Gia het volgende:

[..]

Stel, er komt een referendum en de uitslag is 95 % pro zwarte piet en 5 % is tegen, denk je dan echt dat de antipieten hun mond gaan houden of zich gewonnen geven? Echt niet.
Ik denk niet dat de uitslag zo extreem zal zijn. Maar zowel Aboutaleb, zwarte pieten tegenstanders als verschillende politici aan beiden zijden doen regelmatig uitspraken over het draagvlak van zwarte piet in Rotterdam. En op LR na, is dat altijd dat er zoveel weerstand is tegen zp in Rotterdam en dat zoveel inwoners erdoor gekwetst worden.

Daarna wordt er zonder te peilen besloten dat zp tijdens de centrale intocht afgeschaft moet worden. Vervolgens zijn ook de subsidies voor andere intochten en activiteiten waar zwarte pieten voor gebruikt worden taboe. En tenslotte zijn er 3 partijen die alles waar een zwarte piet bij loopt willen verbieden.

Van de voorstanders is er geen enkel geluid dat er geen compromis gesloten mag worden en dat zp zwart moet blijven in R'dam. Maar dat hij overal verbannen wordt en dat zelfs vrijwilligers die zich in willen zetten voor een leuk feest als criminelen behandeld wordt, dat zorgt voor enorm veel woede en onvrede onder inwoners van Rotterdam.

Ik hoop dat we uiteindelijk een intocht met zwarte en roetveegpieten krijgen en zo'n onderzoek kan helpen om een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Je zal niet iedereen tevreden kunnen houden, maar nu lijkt het er meer op dat iedereen ontevreden is.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183420194
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:05 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Zelfs bij een enorme meerderheid voor ZP blijven de anti's terugkomen. Ze hebben al meerdere keren aangegeven dat het ze geen reet kan schelen wat de meerderheid vindt van dit onderwerp. Afgelopen maand hebben we kunnen zien dat ze zelfs al fantaseren over de botsplinters van Sinterklaas over kinderen verspreiden en een referendum die negatief uitpakt zal alleen nog maar meer van die gekjes radicaliseren.
Ja, dat is een probleem. Mensen die er zo extreem over denken kan je gewoon niet tevreden houden. Dat geld ook voor de andere partij. Maar ik ben er van overtuigd dat slechts een hele kleine groep er zo over denkt.

De uitslag van zo'n onderzoek kan je helpen om met een oplossing te komen waar je zoveel mogelijk rekening kan houden met de mening van je inwoners. Dat is een veel betere oplossing dan alle eisen van zo'n Rutu in te willigen en de rest van je inwoners te negeren.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183420317
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 12:17 schreef DavidTwente het volgende:

[..]

Jammer. Allebei is leuker <O) ~:)
Tja dat er bestaan die hun hals nooit vol genoeg krijgen was mij al bekend.
  woensdag 28 november 2018 @ 15:24:29 #23
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420361
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:13 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ja, dat is een probleem. Mensen die er zo extreem over denken kan je gewoon niet tevreden houden. Dat geld ook voor de andere partij. Maar ik ben er van overtuigd dat slechts een hele kleine groep er zo over denkt.
Het punt is dat het niet een onderwerp is waar je even overheen kunt stappen, zoals een verandering van parkeerbeleid, de naam voor het nieuwe zwembad of een belastingverhoging. Deze mensen worden elke keer persoonlijk gekwetst, en dat gaat nooit wennen. Dus dan kun je wel zeggen dat de meerderheid zich daar geen drol van aantrekt dus het mag, maar daarmee neem je de pijn niet weg. En dus zal het protest door blijven gaan.
Dat verandert alles
pi_183420417
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:24 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Het punt is dat het niet een onderwerp is waar je even overheen kunt stappen, zoals een verandering van parkeerbeleid, de naam voor het nieuwe zwembad of een belastingverhoging. Deze mensen worden elke keer persoonlijk gekwetst, en dat gaat nooit wennen. Dus dan kun je wel zeggen dat de meerderheid zich daar geen drol van aantrekt dus het mag, maar daarmee neem je de pijn niet weg. En dus zal het protest door blijven gaan.
Wat is persoonlijk gekwetst worden op wat voor manier, het gebruik wat hier in het land bestaat sint en piet?
pi_183420460
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:24 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Het punt is dat het niet een onderwerp is waar je even overheen kunt stappen, zoals een verandering van parkeerbeleid, de naam voor het nieuwe zwembad of een belastingverhoging. Deze mensen worden elke keer persoonlijk gekwetst, en dat gaat nooit wennen. Dus dan kun je wel zeggen dat de meerderheid zich daar geen drol van aantrekt dus het mag, maar daarmee neem je de pijn niet weg. En dus zal het protest door blijven gaan.
En je begrijpt dat de 'oplossing' van Aboutaleb door iedere zwarte piet af te schaffen en de 'oplossing' van die 3 linkse partijen om zelfs inwoners te verbieden iets te organiseren waar een zwarte piet in voorkomt nog veel erger is?

Door gelijk elke eis van zulke extreme klagers gelijk in te willigen schep je een vreselijk precedent voor toekomstige zaken waar ze vanaf willen. En door te roepen dat dit is wat de Rotterdammer wil, zoals door verschillende politici is gedaan, maak je het probleem nog veel erger.

In een stad als Rotterdam zijn er zeker tegenstanders. Tegenstanders waar je ook rekening mee moet houden, zeker. Maar ik geloof dat je de grote meerderheid een hoop onvrede bezorgt door zo met zp om te gaan als gemeente. In zo'n situatie kan je prima het poldermodel toepassen.

Bij de centrale intocht gebruik je dan een aantal pieten zoals de tegenstanders ze het liefste zien, maar je gebruikt ook gewoon zwarte pieten. En als uit het onderzoek blijkt dat er wijken zijn waar de meerderheid moeite heeft met het figuur zp dan kan je in de wijken activiteiten organiseren waar helemaal geen zp meer zijn. En vice versa natuurlijk.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 28 november 2018 @ 15:33:46 #26
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420466
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:30 schreef john2406 het volgende:

[..]

Wat is persoonlijk gekwetst worden op wat voor manier, het gebruik wat hier in het land bestaat sint en piet?
Ik wil niet flauw doen, maar kun je je vraag iets duidelijker formuleren? Of zijn het een paar vragen?
Dat verandert alles
pi_183420480
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:33 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Ik wil niet flauw doen, maar kun je je vraag iets duidelijker formuleren? Of zijn het een paar vragen?
Hoe worden deze gekwetst en waardoor?
  woensdag 28 november 2018 @ 15:41:09 #28
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420578
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:33 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Door gelijk elke eis van zulke extreme klagers gelijk in te willigen schep je een vreselijk precedent voor toekomstige zaken waar ze vanaf willen.
Hier ga je meteen weer de fout in. Je polariseert onnodig.
Het is niet 'gelijk' de eisen inwilligen: het verzet tegen zwarte piet is al tientallen jaren oud.
Het zijn geen 'extreme klagers': ze klagen over hun pijn. Wat is daar extreem aan?
Je overdrijft flink met je 'vreselijke precedent'? Ongewenst, ongewild, afkeurenswaardig, of stom desnoods. Maar vréselijk? Probeer een beetje rustig te doen, want we weten inmiddels dat het makkelijk de klauwen uitloopt en daar heeft niemand wat aan.
Dat verandert alles
  woensdag 28 november 2018 @ 15:42:32 #29
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420595
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:34 schreef john2406 het volgende:

Hoe worden deze gekwetst en waardoor?
Je gaat me toch niet vertellen dat je dat in de afgelopen jaren geen één keer hebt meegekregen?
Dat verandert alles
pi_183420618
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:42 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Je gaat me toch niet vertellen dat je dat in de afgelopen jaren geen één keer hebt meegekregen?
Sinterklaas feest is toch een Nederlands gebruik, ongeveer gelijk als het gebruik bijstand toch?

Of ben ik dan gekwetst als ik daar ooit gebruik van mag maken?

[ Bericht 60% gewijzigd door #ANONIEM op 28-11-2018 15:44:20 ]
pi_183420681
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:24 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Het punt is dat het niet een onderwerp is waar je even overheen kunt stappen, zoals een verandering van parkeerbeleid, de naam voor het nieuwe zwembad of een belastingverhoging. Deze mensen worden elke keer persoonlijk gekwetst, en dat gaat nooit wennen. Dus dan kun je wel zeggen dat de meerderheid zich daar geen drol van aantrekt dus het mag, maar daarmee neem je de pijn niet weg. En dus zal het protest door blijven gaan.
Kun je uitleggen wat er zo gruwelijk is aan gekwetst worden?

Hebben de pro-Pieten die zich gekwetst voelen iedere keer dat ze voor racist worden uitgemaakt omdat ze nog nooit een neger in ZP hebben gezien ook het recht op een kwetskaart?
pi_183420696
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:48 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Kun je uitleggen wat er zo gruwelijk is aan gekwetst worden?

Hebben de pro-Pieten die zich gekwetst voelen iedere keer dat ze voor racist worden uitgemaakt omdat ze nog nooit een neger in ZP hebben gezien ook het recht op een kwetskaart?
Nee natuurlijk niet, man man man :')
"Oh shut up, silly woman," said the reptile with a grin
"You knew damn well I was a snake before you took me in."
pi_183420732
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:41 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Hier ga je meteen weer de fout in. Je polariseert onnodig.
Het is niet 'gelijk' de eisen inwilligen: het verzet tegen zwarte piet is al tientallen jaren oud.
Het zijn geen 'extreme klagers': ze klagen over hun pijn. Wat is daar extreem aan?
Je overdrijft flink met je 'vreselijke precedent'? Ongewenst, ongewild, afkeurenswaardig, of stom desnoods. Maar vréselijk? Probeer een beetje rustig te doen, want we weten inmiddels dat het makkelijk de klauwen uitloopt en daar heeft niemand wat aan.
Het gaat hier om een convenant die ergens halverwege 2017 is opgesteld door Rutu, die banden hebben met KOZP, en waar een aantal harde stellingen en uitspraken over bekend zijn. Het is niet overdreven om dit extreme klagers te noemen.

Je kan kritiek hebben op mijn classificatie vreselijk en dat woord is subjectief, maar ongewenst, ongewild en afkeurenswaardig is zo'n precedent zeker.

En reageer eens op de rest van mijn post: waarom is een compromis tussen beide partijen geen betere optie dan volledig de stelling van de ene partij in te nemen en de andere partij volkomen te negeren, maar wel zeggen dat hiermee de mening van de Rotterdammers hiermee gewaardeerd wordt?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 28 november 2018 @ 15:59:37 #34
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420855
Zwarte Piet wordt ervaren als een karikatuur van de gekleurde mens. Het is daarbij niet van belang hoe ZP is ontstaan en wat er precies mee wordt bedoeld - of hij nou uit de Germaanse oudheid komt of bedacht is in de vorige eeuw door een tekenaar of wat dan ook - in de praktijk zien zij (en wij) gewoon elk jaar negerkarikaturen door de straten huppelen.
Dat verandert alles
pi_183420925
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:59 schreef Kiegie het volgende:
Zwarte Piet wordt ervaren als een karikatuur van de gekleurde mens. Het is daarbij niet van belang hoe ZP is ontstaan en wat er precies mee wordt bedoeld - of hij nou uit de Germaanse oudheid komt of bedacht is in de vorige eeuw door een tekenaar of wat dan ook - in de praktijk zien zij (en wij) gewoon elk jaar negerkarikaturen door de straten huppelen.
Oh, dus als een kleine minderheid iets negatiefs ervaart dan betekent dat gelijk dat de hele traditie afgedwongen aangepast moet worden voor de grote meerderheid. En feitelijkheden en intentie spelen geen enkele rol en ook een compromis is geen optie.

Wat leuk, deze extreme stelling was nog niet voorgekomen in deze reeks. Kunnen we daar eindelijk over discussieren. Of mag dat ook al niet volgens jouw regels?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 28 november 2018 @ 16:05:47 #36
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183420969
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:41 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Hier ga je meteen weer de fout in. Je polariseert onnodig.
Het is niet 'gelijk' de eisen inwilligen: het verzet tegen zwarte piet is al tientallen jaren oud.
Volgens mij was dat verzet gedurende veel van die "tientallen jaren" nogal marginaal, maar los daarvan verdient het bepaald geen schoonheidsprijs als gemeentes en organisaties dat verzet, als het er inderdaad was, eerst tientallen jaren negeren om als een blad aan een boom om te slaan zodra de zaak in de (internationale) publiciteit raakt en vervolgens te verwachten dat de grote massa daar even vrolijk in meegaat.
  woensdag 28 november 2018 @ 16:06:06 #37
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420973
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:48 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Kun je uitleggen wat er zo gruwelijk is aan gekwetst worden?

Hebben de pro-Pieten die zich gekwetst voelen iedere keer dat ze voor racist worden uitgemaakt omdat ze nog nooit een neger in ZP hebben gezien ook het recht op een kwetskaart?
Bij mijn weten luidt de slogan 'Zwarte Piet is racisme', niet 'Iedereen die van Zwarte Piet houdt is een racist'. Dat is volgens mij een conclusie die de pro-Pieten zelf hebben getrokken. Maar dat is natuurlijk onzin: pas als je Zwarte Piet viert als een symbool voor de onderdanige neger, kun je van racistisch denken worden beschuldigd. Nu kun je de pro-Pieten hooguit als niet-empathisch betitelen.
Dat verandert alles
  woensdag 28 november 2018 @ 16:08:23 #38
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183421001
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:05 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Volgens mij was dat verzet gedurende veel van die "tientallen jaren" nogal marginaal, maar los daarvan verdient het bepaald geen schoonheidsprijs als gemeentes en organisaties dat verzet, als het er inderdaad was, eerst tientallen jaren negeren om als een blad aan een boom om te slaan zodra de zaak in de (internationale) publiciteit raakt
Zo gaat het altijd. Pas als er imagoschade of zelfs economisch gevaar dreigt, worden de comfortabele stellingen verlaten.
Dat verandert alles
pi_183421012
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:06 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Bij mijn weten luidt de slogan 'Zwarte Piet is racisme', niet 'Iedereen die van Zwarte Piet houdt is een racist'. Dat is volgens mij een conclusie die de pro-Pieten zelf hebben getrokken. Maar dat is natuurlijk onzin: pas als je Zwarte Piet viert als een symbool voor de onderdanige neger, kun je van racistisch denken worden beschuldigd. Nu kun je de pro-Pieten hooguit als niet-empathisch betitelen.
Nou, opgelost. We betitelen alle tegenstanders gewoon als niet empathisch en negeren verder al hun gedachtes en gevoelens.

Je realiseert je toch wel dat je dat nu precies doet bij de voorstanders van een zwarte piet?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  Moderator woensdag 28 november 2018 @ 16:11:19 #40
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183421024
je snapt wat hij met 'hooguit' bedoelt toch?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  woensdag 28 november 2018 @ 16:12:10 #41
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183421033
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:06 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Bij mijn weten luidt de slogan 'Zwarte Piet is racisme', niet 'Iedereen die van Zwarte Piet houdt is een racist'. Dat is volgens mij een conclusie die de pro-Pieten zelf hebben getrokken.
Het ligt natuurlijk wel erg voor de hand dat een groot deel van de doelgroep, van wie de meesten weinig tijd voor of ervaring met uitgebreide semantische discussies hebben, die conclusie wel degelijk zullen trekken en vervolgens heel boos zullen reageren. Het ligt ook wel een beetje voor de hand dat die slogan speciaal om de "shock value" werd gekozen.
  woensdag 28 november 2018 @ 16:12:53 #42
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183421048
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:03 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Oh, dus als een kleine minderheid iets negatiefs ervaart dan betekent dat gelijk dat de hele traditie afgedwongen aangepast moet worden voor de grote meerderheid. En feitelijkheden en intentie spelen geen enkele rol en ook een compromis is geen optie.

Wat leuk, deze extreme stelling was nog niet voorgekomen in deze reeks. Kunnen we daar eindelijk over discussieren. Of mag dat ook al niet volgens jouw regels?
Nou, niet meteen weer zo agressief. Ik heb helemaal geen 'regels' die ik anderen opleg. Hoe kom je daarbij?

Maar als een substantiële groep mensen zich elk jaar gekwetst voelt bij een bepaalde gewoonte, ja, dan zou je als meevoelende samenleving kunnen overwegen om daar iets aan te doen. En zoals eerder gezegd, is een compromis als bijv. minder zwarte pieten niet zo gauw toereikend, omdat het gaat om een persoonlijke belediging - of wat men in ieder geval ervaart als een persoonlijke belediging.
Dat verandert alles
  woensdag 28 november 2018 @ 16:15:28 #43
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183421087
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:12 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Het ligt natuurlijk wel erg voor de hand dat een groot deel van de doelgroep, van wie de meesten weinig tijd voor of ervaring met uitgebreide semantische discussies hebben, die conclusie wel degelijk zullen trekken en vervolgens heel boos zullen reageren. Het ligt ook wel een beetje voor de hand dat die slogan speciaal om de "shock value" werd gekozen.
Klopt, heb je gelijk in. Vind ik ook een domme aanpak. Had veel genuanceerder gekund.
Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat, als je niet verder komt met nuances, je op een gegeven moment een breekijzer gebruikt. Zelfs als dat niet zo slim is.
Dat verandert alles
pi_183421093
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:12 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Nou, niet meteen weer zo agressief. Ik heb helemaal geen 'regels' die ik anderen opleg. Hoe kom je daarbij?

Maar als een substantiële groep mensen zich elk jaar gekwetst voelt bij een bepaalde gewoonte, ja, dan zou je als meevoelende samenleving kunnen overwegen om daar iets aan te doen. En zoals eerder gezegd, is een compromis als bijv. minder zwarte pieten niet zo gauw toereikend, omdat het gaat om een persoonlijke belediging - of wat men in ieder geval ervaart als een persoonlijke belediging.
En wat zou dat 'iets' dan kunnen zijn behalve het volledig verbieden van de kleur van zwarte piet?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183421108
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:11 schreef sp3c het volgende:
je snapt wat hij met 'hooguit' bedoelt toch?
Ja, maar dat woord is niet bepaald in lijn met andere woorden die hij gebruikt. Het klopt dat ik handig over dat ene woordje heen heb gelezen. Zoals hij met de meeste woorden bij mij heeft gedaan.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  Moderator woensdag 28 november 2018 @ 16:17:39 #46
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183421120
:')
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_183421236
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:06 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Bij mijn weten luidt de slogan 'Zwarte Piet is racisme', niet 'Iedereen die van Zwarte Piet houdt is een racist'. Dat is volgens mij een conclusie die de pro-Pieten zelf hebben getrokken. Maar dat is natuurlijk onzin: pas als je Zwarte Piet viert als een symbool voor de onderdanige neger, kun je van racistisch denken worden beschuldigd. Nu kun je de pro-Pieten hooguit als niet-empathisch betitelen.
Ga dat dan maar aan vierjarige kinderen uitleggen. :')
  woensdag 28 november 2018 @ 16:25:00 #48
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183421257
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:15 schreef voetbalmanager2 het volgende:
En wat zou dat 'iets' dan kunnen zijn behalve het volledig verbieden van de kleur van zwarte piet?
Weet ik niet. Ik denk eerlijk gezegd dat je er niet onderuit komt om de figuur van Zwarte Piet (of Piet dan dus) grondig te veranderen, als je een einde wilt maken aan de kwetsende situatie.

Het enige wat ook zou kunnen helpen, vermoed ik, is als je alle discriminatie op huidskleur uit onze maatschappij weet te halen. Want dat zit natuurlijk ook achter die pijn: je voelt je in onze maatschappij als kleurling vaak toch al niet als gelijke behandeld, en dan wordt er ook nog eens elk jaar de spot met je gedreven. Als die achtergrond er niet meer is, zal het gekwetst worden door ZP misschien ook minder zijn. Maar dat is niet meer dan mijn gedachte, en ik behoor niet tot de groep in kwestie. En verder ook niet relevant, want discriminatie zit nog dieper ingebakken in de mens dan de liefde voor een vrolijke met pepernoten strooiende jeugdvriend.
Dat verandert alles
  woensdag 28 november 2018 @ 16:28:45 #49
8369 speknek
Another day another slay
pi_183421312
Een compromis sluiten over racisme :'). Wat is dit, 1861?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183422613
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:28 schreef speknek het volgende:
Een compromis sluiten over racisme :'). Wat is dit, 1861?
Als je het al zo erg zou vinden dat er in R'dam een compromis gesloten zou worden dat je je dan in 1861 zou wanen, dan is de realiteit nog veel erger voor jou. In ruim 99% van alle intochten in Nederland is namelijk helemaal geen compromis. Daar zijn gewoon alle pieten zwart. Nog steeds. Nadat al jaren geroepen word om afschaffing van zp. En niets wijst er op dat er in zulke gemeenten ooit een compromis gesloten word, laat staan dat ze akkoord gaan met het verdwijnen van zwarte piet.

Goh, wat moet het toch vreselijk zijn voor jou om in dit slavernij verheerlijkende land te moeten wonen.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 28 november 2018 @ 18:47:28 #51
8369 speknek
Another day another slay
pi_183423867
Oh ze gaan wel om hoor. Nothing stops this train.

(Overigens zijn in tenminste 7 intochten niet alle pieten zwart. Als we de enorme numerieke overwicht van de grote steden achterwege laten, geloof ik ook niet dat we 700 gemeenten hebben)
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183424113
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 18:47 schreef speknek het volgende:
Oh ze gaan wel om hoor. Nothing stops this train.
En dan raar opkijken als ik zeg dat je extreem-links bent.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  woensdag 28 november 2018 @ 18:59:29 #53
3542 Gia
User under construction
pi_183424114
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 18:47 schreef speknek het volgende:
Oh ze gaan wel om hoor. Nothing stops this train.

(Overigens zijn in tenminste 7 intochten niet alle pieten zwart. Als we de enorme numerieke overwicht van de grote steden achterwege laten, geloof ik ook niet dat we 700 gemeenten hebben)
Alleen in Helmond e.o. zijn al tig optochten. Elke wijk en elk omringend dorp heeft een eigen in(op)tocht. Denk wel minstens 10 voor gemeente Helmond.

We hebben 380 gemeenten.
pi_183424530
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:06 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Bij mijn weten luidt de slogan 'Zwarte Piet is racisme', niet 'Iedereen die van Zwarte Piet houdt is een racist'. Dat is volgens mij een conclusie die de pro-Pieten zelf hebben getrokken. Maar dat is natuurlijk onzin: pas als je Zwarte Piet viert als een symbool voor de onderdanige neger, kun je van racistisch denken worden beschuldigd. Nu kun je de pro-Pieten hooguit als niet-empathisch betitelen.
Zo werkt het niet. Als je Zwarte Piet blackface noemt, al dan niet om te scoren bij je internationale strijdmakkers die zeker weten dat het overal hetzelfde is als in de VS met racisme, dan beschuldig je iedereen er wel van racist te zijn.

quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 16:12 schreef Kiegie het volgende:

Maar als een substantiële groep mensen zich elk jaar gekwetst voelt bij een bepaalde gewoonte, ja, dan zou je als meevoelende samenleving kunnen overwegen om daar iets aan te doen. En zoals eerder gezegd, is een compromis als bijv. minder zwarte pieten niet zo gauw toereikend, omdat het gaat om een persoonlijke belediging - of wat men in ieder geval ervaart als een persoonlijke belediging.
Of iets waarvan men beweert dat ze erdoor gekwetst zijn. Ik geloof gewoon niet dat mensen het slavernijverleden 8 generaties later nog met zich mee moeten dragen als ze dat niet heel graag zouden willen. Als je beweert dat Zwarte Piet een slaaf is dan lieg je ook gewoon. Maar die hele Nederlandse black identity campagne zit vol met leugenaars. Velen daarvan zitten heel redelijk en genuanceerd te doen in de Nederlandse media, maar verschijnen ondertussen in Engelstalige media met een schepje leugens er bovenop. Het gaat er ook altijd lekker in bij de Angelsaksen die maar wat graag hun eigen geschiedenis projecteren op een land als Nederland om zich beter te voelen over zichzelf. Dat geldt voor recente Amerikaanse geschiedenis, maar ook over projectie van de Britse koloniale geschiedenis, die echt wel behoorlijk anders is. Soms lijkt het wel alsof ze nog steeds nijdig zijn om de vernedering bij Medway. De vuile was buiten hangen is nog tot daaraan toe maar eerst zelf een remspoor trekken is gewoon vals.

Ik vind ook dat Zwarte Piet moet veranderen. Het is nou eenmaal een traditie ontstaan in een tijd met alleen maar blanken en het is een feest voor alle kinderen waarbij ook alle ouders zich op hun gemak moeten voelen, de lat mag best wat hoger liggen dan 'niet racistisch bedoeld'. Maar een roetpiet is ook zwart en het moet her en der wel een vermomming blijven.

Dat kan ook makkelijk als die verbale minderheid het gaat zien als een Nederlands probleem met een Nederlandse traditie binnen een Nederlandse historische context dat om een Nederlandse oplossing vraagt. Dat mag best op zijn Nederlands recht voor zijn raap maar dan ook graag eerlijk.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_183424564
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 18:47 schreef speknek het volgende:
Oh ze gaan wel om hoor. Nothing stops this train.

(Overigens zijn in tenminste 7 intochten niet alle pieten zwart. Als we de enorme numerieke overwicht van de grote steden achterwege laten, geloof ik ook niet dat we 700 gemeenten hebben)
Er zijn ruim 1000 intochten. Daar was eerder in deze reeks al een kaartje van naar voren gekomen.

Verder zijn de meeste van de intochten waar geen zwarte pieten aan meedoen, intochten waar die verdwijning van zp van hogerhand is opgelegd. Zoals ik al eerder pleitte, lijkt mij het prima als we aan inwoners gaan vragen wat ze het liefste zien. Maar dan worden die 7 er eerder minder dan meer.

Laat ik de schaal eens jouw kant op vallen-----wat als niet bij meer dan 99%, maar bij 98% van alle intochten alleen maar zwarte pieten meelopen? En jij vind een compromis waar ze zelfs maar aanwezig zijn al een teruggang naar 1861. Hoe walgelijk racistisch vind je Nederland dan wel niet?

En als over een jaar blijkt dat dat cijfer niet verder daalt of zelfs stijgt?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183424728
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 18:47 schreef speknek het volgende:
Oh ze gaan wel om hoor. Nothing stops this train.

(Overigens zijn in tenminste 7 intochten niet alle pieten zwart. Als we de enorme numerieke overwicht van de grote steden achterwege laten, geloof ik ook niet dat we 700 gemeenten hebben)
Schattig naïef.
  woensdag 28 november 2018 @ 19:31:54 #57
8369 speknek
Another day another slay
pi_183424998
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 18:59 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

En dan raar opkijken als ik zeg dat je extreem-links bent.
Daar kijk ik inderdaad van op. Ik vind mensenrechten namelijk niks met links of rechts te maken. Economisch ben ik centrumrechts.

quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 19:17 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Er zijn ruim 1000 intochten. Daar was eerder in deze reeks al een kaartje van naar voren gekomen.

Verder zijn de meeste van de intochten waar geen zwarte pieten aan meedoen, intochten waar die verdwijning van zp van hogerhand is opgelegd. Zoals ik al eerder pleitte, lijkt mij het prima als we aan inwoners gaan vragen wat ze het liefste zien. Maar dan worden die 7 er eerder minder dan meer.

Laat ik de schaal eens jouw kant op vallen-----wat als niet bij meer dan 99%, maar bij 98% van alle intochten alleen maar zwarte pieten meelopen? En jij vind een compromis waar ze zelfs maar aanwezig zijn al een teruggang naar 1861. Hoe walgelijk racistisch vind je Nederland dan wel niet?

En als over een jaar blijkt dat dat cijfer niet verder daalt of zelfs stijgt?
(Ah ik rekende het verschijnen in een wijk niet als intocht, alhoewel we dan ook ruim meer dan 7 intochten met roetpieten hebben.)

Die dictatuur van de meerderheid vind je waarschijnlijk vooral een goed idee zolang het in jouw voordeel blijft. De jongeren zijn al om, als andere groepen omgaan zul je wel een andere maatstaf gaan aannemen. Wat was het laatste aantal, 32% dat verandering wil? Lijken me er iets meer dan 98% waar ze volledig zwart blijven dan. Verder vind ik niet dat je door de meerderheid kan laten beslissen wat wel en niet racisme is. Vroeger noemden we zoiets fascisme, nu is iedereen dan super triggered en claimen ze dat ik extreem links ben.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183425053
Ik las laatst een boek en zag dat er in 1944 al ophef was om zwarte piet in Nederland. Jeetje, gaat echt ver terug dus. Boek ging niet om de zwarte pieten discussie overigens :P
pi_183425354
quote:
14s.gif Op woensdag 28 november 2018 19:34 schreef Moneyfornothing1 het volgende:
Ik las laatst een boek en zag dat er in 1944 al ophef was om zwarte piet in Nederland. Jeetje, gaat echt ver terug dus. Boek ging niet om de zwarte pieten discussie overigens :P
Ja, begin 1944 hadden degene die de macht hadden in Nederland het niet zo op negers. Dat heb je goed gelezen. Die zullen graag zwarte piet afgeschaft hebben. Toch lijkt het me niet heel verstandig om die medestanders in de armen te sluiten.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183425547
quote:
Columnist Clarice Gargard is naar de politie gestapt omdat ze bedreigd en beledigd werd op Facebook.

Gargard had een livestream geplaatst van een demonstratie tegen Zwarte Piet. Daar werden reacties als 'een bom er tussen gooien', 'allemaal aan het gas' en 'afschieten dit tuig' onder neergezet.

Duizenden reacties
'Ik had eerst een soort laconieke reactie, van, het zal wel', vertelt Gargard. 'Maar later, toen ik zag hoe erg het was, dat het steeds erger werd en dat het duizenden reacties waren, ging het me niet in de koude kleren zitten. Het was wel ingrijpend en aangrijpend omdat het direct aan mij gericht werd en aan de mensen die daar stonden, de mensen om mij heen, mensen die gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting.'
https://www.at5.nl/index.(...)k-het-was-ingrijpend

En al dat verbale agressie, doodwensen , tot in het racistische is om....
niet voor het plezier van de kinderen. Dat is duidelijk.
Nederland heeft een probleem met discriminatie.
pi_183425562
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 19:44 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ja, begin 1944 hadden degene die de macht hadden in Nederland het niet zo op negers. Dat heb je goed gelezen. Die zullen graag zwarte piet afgeschaft hebben. Toch lijkt het me niet heel verstandig om die medestanders in de armen te sluiten.
Nee hoor, ik bedoel zwarte soldaten (bevrijders) uit Amerika in Nederland. Die werden hier door de bevolking (uiteraard) goed opgenomen, dus ze gingen kijken bij de sinterklaasintocht en waren toen overrompeld toen ze zwarte pieten zagen. Dat vonden ze racistisch, terwijl ze juist vrij en warm werden ontvangen in Nederland zonder dat iemand belachelijk deed vanwege huidskleur. Nederland was een verademing tegenover het racistische Amerika. Dus ze waren in shock toen ze de zwarte pieten zagen.
pi_183425735
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 18:47 schreef speknek het volgende:
Oh ze gaan wel om hoor. Nothing stops this train.

(Overigens zijn in tenminste 7 intochten niet alle pieten zwart. Als we de enorme numerieke overwicht van de grote steden achterwege laten, geloof ik ook niet dat we 700 gemeenten hebben)
Blijf dromen, het gaat niet om, 2018 is wel het jaar geworden dat het duidelijk is geworden dat Nederland dit niet wilt
  woensdag 28 november 2018 @ 20:10:41 #63
8369 speknek
Another day another slay
pi_183426230
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 19:54 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Blijf dromen, het gaat niet om, 2018 is wel het jaar geworden dat het duidelijk is geworden dat Nederland dit niet wilt
Nederland zijn geen hooligans.

In ieder geval, nog een paar jaar NTR en Zapp kijken en kinderen gaan zich afvragen waarom zwarte pieten er zo gek uitzien in hun dorp. Succes met uitleggen dat pappa vasthoudt aan niet-inclusieve feestjes.

2014 Amsterdam
2015 +Utrecht, +Schiedam
2016 +Rotterdam +Den Haag +Den Bosch +Leiden +Maastricht +Sittard
2017 +landelijk
2018 +Arnhem +Middelburg

Tik tok tik tok
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  woensdag 28 november 2018 @ 20:29:44 #64
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183426701
quote:
14s.gif Op woensdag 28 november 2018 19:50 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

Nee hoor, ik bedoel zwarte soldaten (bevrijders) uit Amerika in Nederland. Die werden hier door de bevolking (uiteraard) goed opgenomen, dus ze gingen kijken bij de sinterklaasintocht en waren toen overrompeld toen ze zwarte pieten zagen. Dat vonden ze racistisch, terwijl ze juist vrij en warm werden ontvangen in Nederland zonder dat iemand belachelijk deed vanwege huidskleur. Nederland was een verademing tegenover het racistische Amerika. Dus ze waren in shock toen ze de zwarte pieten zagen.
Klopt, dat verhaal stond kennelijk in Vrij Nederland. Ook dat is volgens mij al eens in een van de eerdere deeltjes van deze reeks voorbijgekomen.


https://www.bndestem.nl/b(...)et-in-1944~a4dbae22/
pi_183426804
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:29 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Klopt, dat verhaal stond kennelijk in Vrij Nederland. Ook dat is volgens mij al eens in een van de eerdere deeltjes van deze reeks voorbijgekomen.

[ afbeelding ]
https://www.bndestem.nl/b(...)et-in-1944~a4dbae22/
dank hiervoor en ook Moneyfornothing voor het ter sprake brengen.
Leuke bijkomstigheid van deze hele discussie, dat graven in het verleden.
  woensdag 28 november 2018 @ 20:39:10 #66
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183426910
quote:
14s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:34 schreef Wup2 het volgende:

[..]

dank hiervoor en ook Moneyfornothing voor het ter sprake brengen.
Leuke bijkomstigheid van deze hele discussie, dat graven in het verleden.
Eigenlijk vind ik dat graven in het verleden het enige echt leuke aspect van deze discussie, ook omdat je soms nog eens iets verrassends tegenkomt. :P De argumenten pro en contra blijven toch allemaal hetzelfde.
pi_183427084
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:10 schreef speknek het volgende:

[..]

Nederland zijn geen hooligans.

In ieder geval, nog een paar jaar NTR en Zapp kijken en kinderen gaan zich afvragen waarom zwarte pieten er zo gek uitzien in hun dorp. Succes met uitleggen dat pappa vasthoudt aan niet-inclusieve feestjes.

2014 Amsterdam
2015 +Utrecht, +Schiedam
2016 +Rotterdam +Den Haag +Den Bosch +Leiden +Maastricht +Sittard
2017 +landelijk
2018 +Arnhem +Middelburg

Tik tok tik tok
Wees blij met die paar gemeentes, de zware meerderheid is nog zoals het hoort
  woensdag 28 november 2018 @ 22:14:08 #68
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183429400
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 18:47 schreef speknek het volgende:
(Overigens zijn in tenminste 7 intochten niet alle pieten zwart. Als we de enorme numerieke overwicht van de grote steden achterwege laten, geloof ik ook niet dat we 700 gemeenten hebben)
Hier 1 gemeente, 11 kernen, elke kern zijn eigen intocht en misschien hebben de gehuchten ook nog festiviteiten.
pi_183433861
Interessant geluid vanuit Rotterdam. De lijfgarde van de Sint bij de officiële intocht aldaar bestaat uit pikzwarte Zwarte Pieten van het SNIC (Sint Nicolaas Intocht Comité). Voor Bert Jansen (oprichter en hoofdpiet) blijven deze Pieten dan ook zwart. Dit, uiteraard, tegen het zere been (of is het zere teen?) van met name RUTU. Namens deze partij spreekt een Mohamud de meest legendarisch hypocriete woorden:
quote:
„Het is eigenlijk absurd”, zegt Mohamud namens RUTU, „dat heel de intocht staat of valt, of heel de dialoog, bij de behoeften en de gevoeligheden van één persoon, één man.”
https://www.nrc.nl/nieuws(...)lijft-zwart-a2787605
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_183437210
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 07:42 schreef Montagui het volgende:
Interessant geluid vanuit Rotterdam. De lijfgarde van de Sint bij de officiële intocht aldaar bestaat uit pikzwarte Zwarte Pieten van het SNIC (Sint Nicolaas Intocht Comité). Voor Bert Jansen (oprichter en hoofdpiet) blijven deze Pieten dan ook zwart. Dit, uiteraard, tegen het zere been (of is het zere teen?) van met name RUTU. Namens deze partij spreekt een Mohamud de meest legendarisch hypocriete woorden:

[..]

https://www.nrc.nl/nieuws(...)lijft-zwart-a2787605
Dit weekend de intocht van LR. Het is dat ik dan in Zeeland Sinterklaas aan het vieren ben anders was ik wel even wezen kijken.

Ben benieuwd of leden van RUTU of KOZP de boel weer gaan proberen te verpesten.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183437686
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:15 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

En wat vind je nu zelf van zo'n tekst Slayage? Vind je het een goede vergelijking of juist een vergezochte onzinnige poging om zp te ridiculiseren?
eigenlijk gaat het niet zo zeer over ZP, de vergelijking is niet minder begrijpelijk. een onherkenbaar persoon op straat, net als de burka, integraal helm enz. zoals in de wet beschreven "god mag weten wat hij te verbergen heeft".

Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183437811
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:10 schreef speknek het volgende:

In ieder geval, nog een paar jaar NTR en Zapp kijken en kinderen gaan zich afvragen waarom zwarte pieten er zo gek uitzien in hun dorp. Succes met uitleggen dat pappa vasthoudt aan niet-inclusieve feestjes.
mooi vooruitzicht dit *O*
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183437842
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:18 schreef Slayage het volgende:

[..]

eigenlijk gaat het niet zo zeer over ZP, de vergelijking is niet minder begrijpelijk. een onherkenbaar persoon op straat, net als de burka, integraal helm enz. zoals in de wet beschreven "god mag weten wat hij te verbergen heeft".


Doei carnaval.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_183437865
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:25 schreef Montagui het volgende:

[..]

Doei carnaval.
ik woon boven de rivieren :D
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183438115
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:18 schreef Slayage het volgende:

[..]

eigenlijk gaat het niet zo zeer over ZP, de vergelijking is niet minder begrijpelijk. een onherkenbaar persoon op straat, net als de burka, integraal helm enz. zoals in de wet beschreven "god mag weten wat hij te verbergen heeft".




Een Zwarte Piet is voor een volwassen persoon niet onherkenbaar.
Het lijkt er ook op dat je geen kennis hebt genomen van de desbetreffende wet.

[ Bericht 1% gewijzigd door Klepper272 op 29-11-2018 13:53:53 ]
pi_183438284
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:18 schreef Slayage het volgende:

[..]

eigenlijk gaat het niet zo zeer over ZP, de vergelijking is niet minder begrijpelijk. een onherkenbaar persoon op straat, net als de burka, integraal helm enz. zoals in de wet beschreven "god mag weten wat hij te verbergen heeft".


En jij bent zo verstandelijk beperkt dat je dit serieus een argument vind in de zwartepietendiscussie? Geef dan gewoon toe dat je fel tegenstander van zwarte pieten bent en dat je alles gebruikt om daarvan af te komen.

Maar laat ik dan maar serieus ingaan op jouw 'argument'.
Er zijn bedrijven en instellingen die in hun huisregels hebben dat je herkenbaar moet zijn zoals: geldwisselkantoren, vervoersbedrijven, overheidsinstellingen, maar ook pizzeria's en tabakswinkels. Nikaabdragers hebben nu een uitzonderingspositie en komen bij sommige instellingen en bedrijven toch binnen zoals de vervoersbedrijven en overheidsinstellingen.
Daar is nu waar die andere discussie over gaat.

In alle gevallen mag je gewoon over straat met een helm, gezichtsmasker, burqa, niqaab, schmink of wat voor kledingstuk dan ook.

Bij een intocht of ander feest zullen er ook echt geen bezoekers zijn die bang zijn om overvallen te worden door een zwarte piet. Dat is ook nooit een serieus tegenargument geweest en het gaat jou ook niet lukken om dat als serieus argument ingevoerd te krijgen.
Als je als zwarte piet bent verkleed en onherkenbaar bent geschminkt en vervolgens een casino, bank of ander bedrijf met hoog risico binnenstapt dan zal je waarschijnlijk argwanend aangekeken worden en heb je kans dat men niet zo positief reageert en je zelfs weigert te helpen. Een nieuw paspoort aanvragen terwijl je als zwarte piet bent geschminkt is ook geen optie.

Maar als je tijdens een intocht of feest met Sinterklaas verkleed wil gaan als piet, dan is dat natuurlijk iets compleets anders
Dat heeft verder niets te maken met de zwarte pieten discussie.


Vond je het nu echt nodig dat iemand jou dit uit moest leggen, Slayage?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183438444
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:47 schreef voetbalmanager2 het volgende:

serieus verhaal
take a chill pill bro. no hard feelings. *;
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183438509
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:58 schreef Slayage het volgende:

[..]

take a chill pill bro. no hard feelings. *;
Beetje flauw om zo te reageren. Een inhoudelijke reactie zou sterker zijn.
pi_183438588
quote:
15s.gif Op donderdag 29 november 2018 14:01 schreef DavidTwente het volgende:

[..]

Beetje flauw om zo te reageren. Een inhoudelijke reactie zou sterker zijn.
wat valt er na jaren discussie nog inhoudelijk te reageren? alles wat we de laatste jaren zien is een herhaling van zetten.

maar mijn reactie is wel oprecht. ik vind dat deze discussie veel te serieus wordt gevoerd. ik bedoel als wij in nederland ons zo druk kunnen maken over een fictief personage hebben we het echt goed. het is eigenlijk een uiting van de afwezigheid van serieuzere issues. een beetje net als zeiken over het weer. :P



[ Bericht 2% gewijzigd door Slayage op 29-11-2018 14:11:55 ]
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183438671
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 14:06 schreef Slayage het volgende:

[..]

wat valt er na jaren discussie nog inhoudelijk te reageren? alles wat we de laatste jaren zien is een herhaling van zetten.

maar mijn reactie is wel oprecht. ik vind dat deze discussie veel te serieus wordt gevoerd. ik bedoel als wij in nederland ons zo druk kunnen maken over een fictief personage hebben we het echt goed. het is eigenlijk een uiting van hoe goed we het hebben in nederland. een beetje net als zeiken over het weer. :P
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:58 schreef Slayage het volgende:

[..]

take a chill pill bro. no hard feelings. *;
Je zit in een reeks waar de meest idiote argumenten naar voren komen om zwarte piet als iets verwerpelijks neer te zetten. Dat jij dit in eerste instantie als een serieus argument in probeerde te brengen zorgt ervoor dat je ook een serieus antwoord krijgt.

En natuurlijk is het lachwekkend dat sommige mensen in een figuur als zwarte piet een vastgeketende slaaf zien die door een lachende blankewitte eigenaar afgeranseld word terwijl heel Nederland dat schouwspel juichend toe staat te kijken.

Maar helaas worden die idioten heel serieus genomen door allerlei burgemeesters, omroepbazen en overkoepelende schooldirecteuren.
Als het aan de gemiddelde Nederlander ligt, dan lacht hij om zulk soort idiote denkbeelden en gaat hij vrolijk verder met zijn feestje met zwarte piet.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183438696
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 14:11 schreef voetbalmanager2 het volgende:

Als het aan de gemiddelde Nederlander ligt, dan lacht hij om zulk soort idiote denkbeelden en gaat hij vrolijk verder met zijn feestje met zwarte piet.
de gemiddelde nederlander is in beweging mbt de perceptie van de traditionele piet ;)
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  donderdag 29 november 2018 @ 14:58:55 #84
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183439451
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 14:06 schreef Slayage het volgende:

[..]

wat valt er na jaren discussie nog inhoudelijk te reageren? alles wat we de laatste jaren zien is een herhaling van zetten.

maar mijn reactie is wel oprecht. ik vind dat deze discussie veel te serieus wordt gevoerd. ik bedoel als wij in nederland ons zo druk kunnen maken over een fictief personage hebben we het echt goed. het is eigenlijk een uiting van de afwezigheid van serieuzere issues. een beetje net als zeiken over het weer. :P

[ afbeelding ]
Mwah, om dit soort conflicten zijn in het verleden wel doden gevallen en toen waren er meer dan genoeg "serieuzere" issues. Misschien spelen zulke issues op de achtergrond ook wel mee. Sommige zaken die algemeen als belangrijk worden gevoeld zijn niet kwantificeerbaar.

[ Bericht 1% gewijzigd door Iblardi op 29-11-2018 15:14:59 ]
  donderdag 29 november 2018 @ 15:10:48 #85
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183439648
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 14:11 schreef voetbalmanager2 het volgende:

En natuurlijk is het lachwekkend dat sommige mensen in een figuur als zwarte piet een vastgeketende slaaf zien die door een lachende blankewitte eigenaar afgeranseld word terwijl heel Nederland dat schouwspel juichend toe staat te kijken.
Het probleem in deze discussie is dat de vasthouders van ZP niet verder kunnen (of willen) denken dan jij nu weer doet: alles gooien op een ridiculisering van het probleem. Natuurlijk gaat het er niet om dat ZP als mishandelde slaaf wordt gezien door de hervormers. Klinkt lekker simpel en je haalt er weer witte voetjes mee bij je medestanders: niemand ziet toch ooit Sinterklaas ZP afranselen? Hij hep gelijk! Boeoeoe, weg met KOZP!
Ik kan wel weer mijn eerdere uitleg in deze thread herhalen, maar ik vermoed dat het weinig zin heeft. Je zit in een bubble en weigert er uit te komen.
Dat verandert alles
  Moderator donderdag 29 november 2018 @ 16:27:04 #86
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183441309
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:18 schreef Slayage het volgende:

[..]

eigenlijk gaat het niet zo zeer over ZP, de vergelijking is niet minder begrijpelijk. een onherkenbaar persoon op straat, net als de burka, integraal helm enz. zoals in de wet beschreven "god mag weten wat hij te verbergen heeft".


sinterklaas is een feestje/culturele activiteit en dus een van de uitzonderingen in die wet
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_183441436
Ik merk echt dat ik een beetje de pest in deze discussie krijg. Roetveeg pieten hebben ze al. Nou hup.
  donderdag 29 november 2018 @ 17:24:02 #88
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183442382
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:18 schreef Slayage het volgende:

[..]

eigenlijk gaat het niet zo zeer over ZP, de vergelijking is niet minder begrijpelijk. een onherkenbaar persoon op straat, net als de burka, integraal helm enz. zoals in de wet beschreven "god mag weten wat hij te verbergen heeft".


Voor de gemiddelde gezichtsherkenningssoftware is prima te herkennen wie Zwarte Piet speelt. Dat gaat immers om afstanden tussen gezichtskenmerken als ogen, oren, mond en neus. Dingen die je met er boerka niet kunt zien. Dus domme vergelijking: een gelovig kind is geen technische gadget.
pi_183442563
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 16:32 schreef miaeak het volgende:
Ik merk echt dat ik een beetje de pest in deze discussie krijg. Roetveeg pieten hebben ze al. Nou hup.
Mogen ze van mij zelf weten, wat mij betreft zelfs naakt!

Mooi naakt vind ik niet vies.
pi_183442584
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 19:31 schreef speknek het volgende:

[..]

Daar kijk ik inderdaad van op. Ik vind mensenrechten namelijk niks met links of rechts te maken. Economisch ben ik centrumrechts.

[..]

(Ah ik rekende het verschijnen in een wijk niet als intocht, alhoewel we dan ook ruim meer dan 7 intochten met roetpieten hebben.)

Die dictatuur van de meerderheid vind je waarschijnlijk vooral een goed idee zolang het in jouw voordeel blijft. De jongeren zijn al om, als andere groepen omgaan zul je wel een andere maatstaf gaan aannemen. Wat was het laatste aantal, 32% dat verandering wil? Lijken me er iets meer dan 98% waar ze volledig zwart blijven dan. Verder vind ik niet dat je door de meerderheid kan laten beslissen wat wel en niet racisme is. Vroeger noemden we zoiets fascisme, nu is iedereen dan super triggered en claimen ze dat ik extreem links ben.
Je houdt er opvattingen op na die simpelweg extreem-links zijn.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_183442618
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 15:10 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Het probleem
Er is geen 'probleem'.

Dat zien we dit jaar ook weer. Donkere kinderen zat bij die intochten.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_183442624
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 13:18 schreef Slayage het volgende:

[..]

eigenlijk gaat het niet zo zeer over ZP, de vergelijking is niet minder begrijpelijk. een onherkenbaar persoon op straat, net als de burka, integraal helm enz. zoals in de wet beschreven "god mag weten wat hij te verbergen heeft".


Om onherkenbaar te zijn kun je dan toch echt beter als sinterklaas gaan. Die baard verbergt een heel stuk meer van je gezicht ^O^.
  Moderator donderdag 29 november 2018 @ 17:36:21 #93
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183442706
van de wet mag het sowieso dus echt boeiend is het niet
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_183442753
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 17:36 schreef sp3c het volgende:
van de wet mag het sowieso dus echt boeiend is het niet
Wat mag niet van de wet, zoals die groep anti Pieten zich gedragen doet, waar is meneer agent om de wet te handhaven dan, mits dat het niet zou mogen?
  Moderator donderdag 29 november 2018 @ 17:38:53 #95
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183442766
mag wel
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_183442779
Wat deden ze in Amsterdam die opblaas eendjes wegnemen van .... toen kon het wel, en mocht dat wel?
pi_183442795
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 17:38 schreef sp3c het volgende:
mag wel
Valt dat niet onder oproer?
pi_183442803
Hoe is dit eigenlijk van een zwartepietendiscussie uitgelopen op een discussie over wel of niet herkenbaar over straat mogen? :?
  Moderator donderdag 29 november 2018 @ 17:40:44 #99
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183442813
nee dan zou het niet mogen
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_183442835
Dan mag Sinterklaas ook niet. Die is het minst herkenbaar van allemaal...
pi_183442849
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 17:40 schreef sp3c het volgende:
nee dan zou het niet mogen
Doe eens wat duidelijker!

Neem een stelling of wil je niet?
  Moderator donderdag 29 november 2018 @ 17:47:04 #102
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183442954
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 17:42 schreef john2406 het volgende:

[..]

Doe eens wat duidelijker!

Neem een stelling of wil je niet?
ik weet niet wat je vraag is en ik nam al een stelling

zwarte piet valt binnen dat verbod op gezichtsbedekkende kleding onder de uitzonderingen, dat maakt het argument vals
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_183444752
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 17:31 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Je houdt er opvattingen op na die simpelweg extreem-links zijn.
Ja en dan economisch centrum rechts zijn :r
  donderdag 29 november 2018 @ 19:48:26 #104
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183445216
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 19:26 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Ja en dan economisch centrum rechts zijn :r
"Links lullen, rechts vullen" O-)
  donderdag 29 november 2018 @ 21:02:35 #105
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183446691
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 17:33 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Er is geen 'probleem'.
Heel goed. Gewoon je kop in het zand steken en halsstarrig de realiteit ontkennen. Op de lange termijn kom je in de moeilijkheden, maar voor even moet het heerlijk zijn.
Dat verandert alles
pi_183447122
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 21:02 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Heel goed. Gewoon je kop in het zand steken en halsstarrig de realiteit ontkennen. Op de lange termijn kom je in de moeilijkheden, maar voor even moet het heerlijk zijn.
Kan hij niet exact hetzelfde van jou zeggen? Dat jij je kop in het zand steekt door niet te willen zien dat er helemaal niets mis is met Zwarte Piet zoals hij nu is? Ik zag je eerder ook zeggen dat iemand in een bubble leeft; kan jij je indenken dat er heel veel mensen zijn die juist denken dat jij in een bubble leeft waar je maar niet uit lijkt te willen komen?
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 donderdag 29 november 2018 @ 21:28:57 #107
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_183447215
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 21:24 schreef Scrummie2.0 het volgende:

[..]

Kan hij niet exact hetzelfde van jou zeggen? Dat jij je kop in het zand steekt door niet te willen zien dat er helemaal niets mis is met Zwarte Piet zoals hij nu is? Ik zag je eerder ook zeggen dat iemand in een bubble leeft; kan jij je indenken dat er heel veel mensen zijn die juist denken dat jij in een bubble leeft waar je maar niet uit lijkt te willen komen?
En zie hier, de crux van deze gehele "discussie".
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
pi_183448930
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 21:24 schreef Scrummie2.0 het volgende:

[..]

Kan hij niet exact hetzelfde van jou zeggen? Dat jij je kop in het zand steekt door niet te willen zien dat er helemaal niets mis is met Zwarte Piet zoals hij nu is? Ik zag je eerder ook zeggen dat iemand in een bubble leeft; kan jij je indenken dat er heel veel mensen zijn die juist denken dat jij in een bubble leeft waar je maar niet uit lijkt te willen komen?
De discussie doet me ook denken aan die optische illusie tekeningen. Waar de een een oude man vrouw ziet en de ander een jonge vrouw enz. :P
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183450151
De nieuwe documentaire van Arnold Scheer is zeker geen tijdverspilling! ^O^

https://vimeo.com/ondemand/ontmoetingenduivel/
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
pi_183450242
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 21:02 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Heel goed. Gewoon je kop in het zand steken en halsstarrig de realiteit ontkennen. Op de lange termijn kom je in de moeilijkheden, maar voor even moet het heerlijk zijn.
Is dat een dreigement?
pi_183450297
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 21:02 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Heel goed. Gewoon je kop in het zand steken en halsstarrig de realiteit ontkennen. Op de lange termijn kom je in de moeilijkheden, maar voor even moet het heerlijk zijn.
En dan gewoon de Nederlandse vlag als ui hebben _O-
pi_183451284
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 21:02 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Heel goed. Gewoon je kop in het zand steken en halsstarrig de realiteit ontkennen. Op de lange termijn kom je in de moeilijkheden, maar voor even moet het heerlijk zijn.
:')
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  vrijdag 30 november 2018 @ 06:51:37 #113
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183451524
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 21:24 schreef Scrummie2.0 het volgende:

[..]

Kan hij niet exact hetzelfde van jou zeggen? Dat jij je kop in het zand steekt door niet te willen zien dat er helemaal niets mis is met Zwarte Piet zoals hij nu is? Ik zag je eerder ook zeggen dat iemand in een bubble leeft; kan jij je indenken dat er heel veel mensen zijn die juist denken dat jij in een bubble leeft waar je maar niet uit lijkt te willen komen?
Klinkt heel redelijk wat je zegt. En je moet inderdaad altijd bereid zijn om je eigen overtuigingen te betwijfelen.
Maar compleet ontkennen dat er iemand een probleem heeft, is van een andere orde. Dat is gewoon vluchten voor de werkelijkheid.
Dat verandert alles
  vrijdag 30 november 2018 @ 07:13:34 #114
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183451580
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 22:45 schreef Slayage het volgende:

[..]

De discussie doet me ook denken aan die optische illusie tekeningen. Waar de een een oude man vrouw ziet en de ander een jonge vrouw enz. :P
Goeie vergelijking.
Je moet proberen om met andere ogen naar de tekening te kijken. Maak je los van wat je nu ziet/vindt, probeer het met een andere blik te bezien.
Zou wel leuk/interessant zijn om te doen: op één bepaalde dag verruilt iedereen op Fok! z’n mening voor de tegenovergestelde opinie. Anti-Pieten bepleiten het behoud van de zwarte huidskleur van de kindervriend, Trumpfans bekritiseren de hele dag de Amerikaanse president, Eurofielen roemen de voordelen van een Nexit en Schipholfanaten betwijfelen het nut van een nog verdere groei van de luchtvaart. Bijvoorbeeld. En andersom, natuurlijk. We noemen het dan zoiets als Wisseldag.
De volgende dag neem je weer gewoon je eigen standpunt in - als je wilt.
Op z’n minst zou het een goeie en vermakelijke hersenoefening zijn. En misschien helpt het om halsstarrige stellingnames eens los te laten. Bij iedereen, ja.
Dat verandert alles
pi_183451726
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 07:13 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Goeie vergelijking.
Dat was ook mijn eerste gedachte, maar ik kom daar toch op terug. Bij die tekening/illusie gaat het om wat je ziet en hoe je dat interpreteert. Het oppervlakkige uiterlijk. Terwijl met het karakter Zwarte Piet er veel meer meespeelt dan alleen de uiterlijke verschijning. Het zou bij Zwarte Piet veel meer moeten gaan over de inhoud ipv het uiterlijk. Ik vind dat het meeste storende aan deze discussie. De traditie met al zijn symboliek houdt zoveel meer in dan het op zijn uiterlijk gebaseerde statement Zwarte = racisme.

"Don't judge a book by it's cover"

Trek je die lijn van 'veroordeling op uiterlijk' namelijk door dan zou men ook schande moeten spreken over het Spaanse Semana Santa.
quote:
Je moet proberen om met andere ogen naar de tekening te kijken. Maak je los van wat je nu ziet/vindt, probeer het met een andere blik te bezien.
Zou wel leuk/interessant zijn om te doen: op één bepaalde dag verruilt iedereen op Fok! z’n mening voor de tegenovergestelde opinie. Anti-Pieten bepleiten het behoud van de zwarte huidskleur van de kindervriend, Trumpfans bekritiseren de hele dag de Amerikaanse president, Eurofielen roemen de voordelen van een Nexit en Schipholfanaten betwijfelen het nut van een nog verdere groei van de luchtvaart. Bijvoorbeeld. En andersom, natuurlijk. We noemen het dan zoiets als Wisseldag.
De volgende dag neem je weer gewoon je eigen standpunt in - als je wilt.
Op z’n minst zou het een goeie en vermakelijke hersenoefening zijn. En misschien helpt het om halsstarrige stellingnames eens los te laten. Bij iedereen, ja.
Tof idee. Werk het uit zou ik zeggen. Wie weet is er ruimte en animo op dit forum.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  vrijdag 30 november 2018 @ 08:54:55 #116
8369 speknek
Another day another slay
pi_183452206
Het uiterlijk van de KKK is gebaseerd op semana santa, het uiterlijk van zwarte piet is gebaseerd op blackface, klein verschilletje.
Het is niet door zwarte piet dat we schande spreken over blackface.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 30 november 2018 @ 09:39:11 #117
308523 the-eye
I'm a Live Wire
pi_183452755
Eerst moeten er overal monumenten komen om de slavernijtijd niet te vergeten en daarna moet Zwarte Piet verdwijnen omdat hij een paar zeurkousen aan de slavernijtijd herinnerd. Het is dat het me worst zal zijn maar je zou bijna vragen "Wat wil je nou eigenlijk"
pi_183452818
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 08:54 schreef speknek het volgende:
Het uiterlijk van de KKK is gebaseerd op semana santa, het uiterlijk van zwarte piet is gebaseerd op blackface, klein verschilletje.
Het is niet door zwarte piet dat we schande spreken over blackface.
Ga je nu een verklaring geven? Dat is nu juist het punt, dat boeit blijkbaar niemand. Men kijkt puur en alleen naar het uiterlijk. Qua uiterlijk: ZP=blackface, Semana Santa=KKK.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  vrijdag 30 november 2018 @ 10:15:28 #119
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183453244
De oorsprong van de Klan-muts staat trouwens ook niet helemaal vast.
https://newrepublic.com/article/127242/klan-got-hood

De huidige versie is gebaseerd op het hoofddeksel dat in de film Birth of a Nation (1915) werd getoond, maar 19e-eeuwse afbeeldingen laten allerlei varianten van hoofd- en gezichtsbedekking zien, met en zonder masker of puntmuts:




pi_183453285
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 08:54 schreef speknek het volgende:
Het uiterlijk van de KKK is gebaseerd op semana santa, het uiterlijk van zwarte piet is gebaseerd op blackface, klein verschilletje.
Het is niet door zwarte piet dat we schande spreken over blackface.
Dat is historisch gezien onjuist. Tenzij je niet verder terug gaat dan de 19de-eeuw.
  vrijdag 30 november 2018 @ 10:24:13 #121
8369 speknek
Another day another slay
pi_183453350
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 09:43 schreef Montagui het volgende:

[..]

Ga je nu een verklaring geven? Dat is nu juist het punt, dat boeit blijkbaar niemand. Men kijkt puur en alleen naar het uiterlijk. Qua uiterlijk: ZP=blackface, Semana Santa=KKK.
Ah fair enough.

(Ik denk niet dat 'men' puur en alleen naar het uiterlijk kijkt, maar voor je vergelijking klopt het inderdaad)
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 30 november 2018 @ 10:26:59 #122
8369 speknek
Another day another slay
pi_183453395
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 10:15 schreef Iblardi het volgende:
De oorsprong van de Klan-muts staat trouwens ook niet helemaal vast.
https://newrepublic.com/article/127242/klan-got-hood

De huidige versie is gebaseerd op het hoofddeksel dat in de film Birth of a Nation (1915) werd getoond, maar 19e-eeuwse afbeeldingen laten allerlei varianten van hoofd- en gezichtsbedekking zien, met en zonder masker of puntmuts:

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ah tnx! Aanvankelijk zal het inderdaad gewoon een masker geweest zijn om onherkenbaar te zijn. Misschien is de invloed ook wel meer van een tovenaarshoed, toen ze zichzelf grand wizards gingen noemen (alhoewel de christelijke iconografie dan weer clasht)
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183453768
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 10:24 schreef speknek het volgende:

[..]

Ah fair enough.

(Ik denk niet dat 'men' puur en alleen naar het uiterlijk kijkt, maar voor je vergelijking klopt het inderdaad)
Dat wijzen naar het uiterlijk is in principe ook alleen bedoeld voor het bespelen van de internationale gemeenschap. Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald. Twitter, Facebook, blogs, krantenartikelen, docu's zoals die van Sunny Bergman en haal de VN er ook maar bij. En alles in het Engels. En alles alleen gebaseerd op de connectie ZP=racisme, ZP=blackface. Geen wonder dat men in het buitenland alleen maar "that's racist" kan blaten. Ze krijgen geen andere info.

(Ook allemaal geheel in lijn met het plan de campagne uit 2013 - punt 8: 8. Mobiliseer de internationale gemeenschap)

Leg je echter uit waar Zwarte Piet vandaan komt (in onderstaand geval de schoorsteenpiet) dan is men ineens een stuk genuanceerder, zoals in het interview in Alabama.

“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_183454163
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:10 schreef speknek het volgende:

[..]

Nederland zijn geen hooligans.

In ieder geval, nog een paar jaar NTR en Zapp kijken en kinderen gaan zich afvragen waarom zwarte pieten er zo gek uitzien in hun dorp. Succes met uitleggen dat pappa vasthoudt aan niet-inclusieve feestjes.

2014 Amsterdam
2015 +Utrecht, +Schiedam
2016 +Rotterdam +Den Haag +Den Bosch +Leiden +Maastricht +Sittard
2017 +landelijk
2018 +Arnhem +Middelburg

Tik tok tik tok
Schap Rotterdam snel van je lijstje, alle pieten die hier rondlopen zijn zwart.

Ik heb IRL nog geen roetveegpiet gezien :7
pi_183454256
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 09:39 schreef the-eye het volgende:
Eerst moeten er overal monumenten komen om de slavernijtijd niet te vergeten en daarna moet Zwarte Piet verdwijnen omdat hij een paar zeurkousen aan de slavernijtijd herinnerd. Het is dat het me worst zal zijn maar je zou bijna vragen "Wat wil je nou eigenlijk"
Kijk - dat is een leuk argument. Gewoon zeggen dat Piet idd sprekend op blackface lijkt; misschien zelfs weer terug naar de oude versie - maar dan wel er voor zorgen dat Piet tegelijkertijd ubercool en educatief is. Zodat iedereen de geschiedenis van de slavernij kent EN negers cool vindt.

Iedereen blij. Toch ?
pi_183454276
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 14:58 schreef Iblardi het volgende:

Mwah, om dit soort conflicten zijn in het verleden wel doden gevallen en toen waren er meer dan genoeg "serieuzere" issues. Misschien spelen zulke issues op de achtergrond ook wel mee. Sommige zaken die algemeen als belangrijk worden gevoeld zijn niet kwantificeerbaar.
de pro pieten voelen zich gewketst doordat hun jeugd te grabbel wordt gegooid door mensen die roepen "zwarte piet is racisme".
en de anti pieten voelen zich gekwetst doordat ze het feest ervaren als een racistische gangbang.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183454485
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:10 schreef speknek het volgende:

[..]

Nederland zijn geen hooligans.

In ieder geval, nog een paar jaar NTR en Zapp kijken en kinderen gaan zich afvragen waarom zwarte pieten er zo gek uitzien in hun dorp. Succes met uitleggen dat pappa vasthoudt aan niet-inclusieve feestjes.

2014 Amsterdam
2015 +Utrecht, +Schiedam
2016 +Rotterdam +Den Haag +Den Bosch +Leiden +Maastricht +Sittard
2017 +landelijk
2018 +Arnhem +Middelburg

Tik tok tik tok
in Den Haag waren er wel degelijk Zwarte Pieten dit jaar.
  Moderator vrijdag 30 november 2018 @ 11:46:39 #128
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_183454573
Amsterdam ook
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  vrijdag 30 november 2018 @ 12:33:06 #129
3542 Gia
User under construction
pi_183455225
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:10 schreef speknek het volgende:
Succes met uitleggen dat pappa vasthoudt aan niet-inclusieve feestjes.

Wat is er niet-inclusief aan?
pi_183455601
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 11:40 schreef Opnaarutrecht het volgende:

[..]

in Den Haag waren er wel degelijk Zwarte Pieten dit jaar.
In Enschede eveneens
Alius aliud dicit
  vrijdag 30 november 2018 @ 14:20:38 #131
8369 speknek
Another day another slay
pi_183457234
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 11:40 schreef Opnaarutrecht het volgende:

[..]

in Den Haag waren er wel degelijk Zwarte Pieten dit jaar.
De opmerking waar ik op reageerde was volledig zwart. Dat was niet zo.
Er waren roetveegpieten bij, en daarnaast in het algemeen (niet allemaal) zitten deze steden op een traject om volledig roetveegpiet te worden.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183457389
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 14:20 schreef speknek het volgende:

[..]

De opmerking waar ik op reageerde was volledig zwart. Dat was niet zo.
Er waren roetveegpieten bij, en daarnaast in het algemeen (niet allemaal) zitten deze steden op een traject om volledig roetveegpiet te worden.
Oh er zal heus wel ergens een roetveegpietje tussenlopen maar in al die steden lopen gewoon zwarte pieten. Dus s.v.p. geen verkeerde voorstelling van zaken geven, anders val je zo door de mand.
  vrijdag 30 november 2018 @ 16:02:12 #133
8369 speknek
Another day another slay
pi_183459300
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 14:27 schreef Spectator19 het volgende:

[..]

Oh er zal heus wel ergens een roetveegpietje tussenlopen maar in al die steden lopen gewoon zwarte pieten. Dus s.v.p. geen verkeerde voorstelling van zaken geven, anders val je zo door de mand.
:').

De wens is weer eens de vader van de gedachte.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183459987
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 08:54 schreef speknek het volgende:
Het uiterlijk van de KKK is gebaseerd op semana santa, het uiterlijk van zwarte piet is gebaseerd op blackface, klein verschilletje.
Het is niet door zwarte piet dat we schande spreken over blackface.
Hoe kom je daar nu weer bij?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_183461815
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 11:40 schreef Opnaarutrecht het volgende:

[..]

in Den Haag waren er wel degelijk Zwarte Pieten dit jaar.
Tilburg ook...
Fokbanner ook...

[ Bericht 2% gewijzigd door miaeak op 30-11-2018 18:35:32 ]
  vrijdag 30 november 2018 @ 19:27:27 #136
3542 Gia
User under construction
pi_183463002
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 18:26 schreef miaeak het volgende:

[..]

Tilburg ook...
Fokbanner ook...
Helmond ook.
  vrijdag 30 november 2018 @ 20:41:57 #137
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183465008
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 16:45 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Hoe kom je daar nu weer bij?
Lange tenen, grote duimen.
  vrijdag 30 november 2018 @ 20:42:51 #138
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183465030
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 12:33 schreef Gia het volgende:

[..]

Wat is er niet-inclusief aan?
Dat dus.
pi_183474642
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183474679
quote:
inclusief geel hesje
  zaterdag 1 december 2018 @ 12:52:24 #141
3542 Gia
User under construction
pi_183475194
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 20:42 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat dus.
?
pi_183475348
Triest idd dat een dergelijke beveiliging van Sinterklaas nodig is na die vreselijke bedreigingen.
  zaterdag 1 december 2018 @ 14:07:36 #143
8369 speknek
Another day another slay
pi_183476392
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 16:45 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Hoe kom je daar nu weer bij?
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ce-traditie-a2756195
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 1 december 2018 @ 14:14:22 #144
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183476496
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 12:52 schreef Gia het volgende:

[..]

?
Dat je vraag een retorische vraag was :)
pi_183476546
quote:
En dat vond jij een goed verhaal?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 1 december 2018 @ 14:18:53 #146
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183476552
quote:
Komt ie weer met dat prutonderzoek van Koning. Daar staat dat "feit" helemaal niet in! Het is een zeer voorzichtige aanname gebaseerd op aannames, geen enkel feit. Plus selectief lezen uit geselecteerde publicaties.

Het is hooguit rond 1900 "beïnvloed door", maar nooit "gebaseerd op".
pi_183476667
ook in de asielzoekerscentra is de discussie gaande onder volwassen. de kinderen hebben schijt uiteraard.

Zwarte Piet als onderdeel van de integratie

Discussie over Zwarte Piet

Sint bezoekt dit jaar zeker twintig asielzoekerscentra. Hoe reageren de kinderen op de komst van zwarte pieten?
.......
„Het is toch een geweldig feest voor kinderen? Ik wil als nieuwkomer de gewoonten van Nederlanders respecteren en zoveel mogelijk overnemen.”

Vluchtelingen die kritiek op Zwarte Piet hebben „kunnen niet goed integreren”, stelt hij. Bovendien, zegt Al-Kathieb: „Zwarte Piet is zeker geen slaaf. Hij komt cadeautjes brengen door de schoorsteen, daarom is hij zwart.”

Daar is Tamer Maklad (32) het niet mee eens. Hij leerde sinterklaas kennen tijdens een schilderworkshop voor kinderen in Dronten. „De docenten besloten op een dag om Sinterklaas te vieren. Ze kozen een jongen met een lichte huid om de rol van sinterklaas te spelen en een andere met een zwarte huid om de rol van zwarte piet te spelen.”

Het verbaasde hem dat niemand zwarte piet wilde zijn. „De kinderen die in hun schoenen een chocoladeletter P vonden, wilden hem ruilen voor een S.”

Hij is geen fan van het feest. „Het toont een verhouding waarin de witte man de machthebber is en de zwarte moet volgen. We moeten het zonder Zwarte Piet vieren of het moet stoppen.”
...
Twee zwarte kinderen zijn vandaag door het Wolkentheater aangewezen als hulppiet, te herkennen aan hun pietenmuts. Zij zijn de enige zwarte kinderen in de zaal. Zijn ze gecast op hun huidskleur? „Nee hoor, dit is puur toeval”, zegt een actrice.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  zaterdag 1 december 2018 @ 14:30:46 #148
3542 Gia
User under construction
pi_183476727
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:14 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat je vraag een retorische vraag was :)
Nee, ik vraag me serieus af wat er niet-inclusief is aan het Sinterklaasfeest.
Het is juist wel inclusief. Sinterklaas is er voor elk kind.
  zaterdag 1 december 2018 @ 14:38:49 #149
3542 Gia
User under construction
pi_183476821
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:26 schreef Slayage het volgende:

Hij is geen fan van het feest. „Het toont een verhouding waarin de witte man de machthebber is en de zwarte moet volgen. We moeten het zonder Zwarte Piet vieren of het moet stoppen.”

Wat een onzin. De pieten zijn simpelweg werknemers. Ze zijn niet zwart van zichzelf, althans, niet per se. Ook negers mogen voor zwarte piet spelen.
pi_183476892
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:38 schreef Gia het volgende:

[..]

Wat een onzin. De pieten zijn simpelweg werknemers. Ze zijn niet zwart van zichzelf, althans, niet per se. Ook negers mogen voor zwarte piet spelen.
als we de rollen omdraaien, dus dat sinterklaas voortaan alleen maar door zwarte mannen gespeeld wordt en we de zwarte pieten omtoveren tot witte pieten gespeeld door blanke mensen wordt de verhouding misschien duidelijk voor je ;)

daarnaast gaat het om hoe de boodschap overkomt. deze man ziet er een duidelijke hiërarchie in "zwarte piet is onderdanig aan de sinterklaas" is wat hij begrijpelijkerwijs ziet. hieruit vloeit het gedrag uit dat mensen geen S als choclade letter willen, maar een P.

symboliek is krachtig, ook al komt het heel subtiel over

[ Bericht 0% gewijzigd door Slayage op 01-12-2018 14:59:27 ]
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  zaterdag 1 december 2018 @ 17:05:00 #152
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183478720
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:26 schreef Slayage het volgende:
„De docenten besloten op een dag om Sinterklaas te vieren. Ze kozen een jongen met een lichte huid om de rol van sinterklaas te spelen en een andere met een zwarte huid om de rol van zwarte piet te spelen.”

Het verbaasde hem dat niemand zwarte piet wilde zijn. „De kinderen die in hun schoenen een chocoladeletter P vonden, wilden hem ruilen voor een S.”
(...)
Twee zwarte kinderen zijn vandaag door het Wolkentheater aangewezen als hulppiet, te herkennen aan hun pietenmuts. Zij zijn de enige zwarte kinderen in de zaal. Zijn ze gecast op hun huidskleur? „Nee hoor, dit is puur toeval”, zegt een actrice. [/url]
Wat is dat dan voor achterlijks? Wat voor klapjosties organieren dat dan?
Waarom krijgen die kinderen niet gewoon de eerste letter van hun voornaam als chocoladeletter, zoals het hoort?
  zaterdag 1 december 2018 @ 17:06:04 #153
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183478741
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:30 schreef Gia het volgende:

[..]

Nee, ik vraag me serieus af wat er niet-inclusief is aan het Sinterklaasfeest.
Het is juist wel inclusief. Sinterklaas is er voor elk kind.
Dat bedoel ik ook. Het wàs inclusief. Inclusiever is een feest zelden geweest.
  zaterdag 1 december 2018 @ 17:07:05 #154
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183478763
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:38 schreef Gia het volgende:
Ook negers mogen voor zwarte piet spelen.
En voor Sinterklaas mits ook witgeschminkt.
  zaterdag 1 december 2018 @ 17:16:27 #155
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183478908
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:44 schreef Slayage het volgende:

[..]

als we de rollen omdraaien, dus dat sinterklaas voortaan alleen maar door zwarte mannen gespeeld wordt en we de zwarte pieten omtoveren tot witte pieten gespeeld door blanke mensen wordt de verhouding misschien duidelijk voor je ;)

daarnaast gaat het om hoe de boodschap overkomt. deze man ziet er een duidelijke hiërarchie in "zwarte piet is onderdanig aan de sinterklaas" is wat hij begrijpelijkerwijs ziet. hieruit vloeit het gedrag uit dat mensen geen S als choclade letter willen, maar een P.

symboliek is krachtig, ook al komt het heel subtiel over
Hieruit blijkt je racistische wereldbeeld en je culturele gebrek.

Sinterklaas kan door zwarten worden gespeeld, mits, zoals alle andere Sinterklaasacteurs, inclusief blanken, wit/licht geschminkt. Zo kan ook iedereen Zwarte Piet spelen, mits zwart/donker geschminkt. Dat schminken is noodzakelijk omdat de kleur geen huidskleur uitbeeldt, maar een sterke symbolische betekenis heeft in elk winterfeest: het licht moet overwinnen op de duisternis, Sol Invictus. Naast andere symboliek als
zwart = dood lichaam, vruchtbaarheid, chaos, elkerlijk
wit = geest, sneeuw, vrede, rust
Juist het schminken maakt het mogelijk dat iedereen willekeurig welke rol kan spelen in dat mystieke spel en daarom is het een inclusief feest.

Het is jammer dat kettingen en roe zijn verdwenen, die versterken die symboliek.
pi_183478999
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:44 schreef Slayage het volgende:

[..]

als we de rollen omdraaien, dus dat sinterklaas voortaan alleen maar door zwarte mannen gespeeld wordt en we de zwarte pieten omtoveren tot witte pieten gespeeld door blanke mensen wordt de verhouding misschien duidelijk voor je ;)

daarnaast gaat het om hoe de boodschap overkomt. deze man ziet er een duidelijke hiërarchie in "zwarte piet is onderdanig aan de sinterklaas" is wat hij begrijpelijkerwijs ziet. hieruit vloeit het gedrag uit dat mensen geen S als choclade letter willen, maar een P.

symboliek is krachtig, ook al komt het heel subtiel over
Uit hetzelfde bericht:

quote:
Discussie over Zwarte Piet

Sint bezoekt dit jaar zeker twintig asielzoekerscentra. Hoe reageren de kinderen op de komst van zwarte pieten?
.......
„Het is toch een geweldig feest voor kinderen? Ik wil als nieuwkomer de gewoonten van Nederlanders respecteren en zoveel mogelijk overnemen.”

Vluchtelingen die kritiek op Zwarte Piet hebben „kunnen niet goed integreren”, stelt hij. Bovendien, zegt Al-Kathieb: „Zwarte Piet is zeker geen slaaf. Hij komt cadeautjes brengen door de schoorsteen, daarom is hij zwart.”
  zaterdag 1 december 2018 @ 17:22:58 #157
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183479008
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 17:16 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Hieruit blijkt je racistische wereldbeeld en je culturele gebrek.

Sinterklaas kan door zwarten worden gespeeld, mits, zoals alle andere Sinterklaasacteurs, inclusief blanken, wit/licht geschminkt. Zo kan ook iedereen Zwarte Piet spelen, mits zwart/donker geschminkt. Dat schminken is noodzakelijk omdat de kleur geen huidskleur uitbeeldt, maar een sterke symbolische betekenis heeft in elk winterfeest: het licht moet overwinnen op de duisternis, Sol Invictus. Naast andere symboliek als
zwart = dood lichaam, vruchtbaarheid, chaos, elkerlijk
wit = geest, sneeuw, vrede, rust
Juist het schminken maakt het mogelijk dat iedereen willekeurig welke rol kan spelen in dat mystieke spel en daarom is het een inclusief feest.

Het is jammer dat kettingen en roe zijn verdwenen, die versterken die symboliek.
Aan de ene kant: respect dat je nog inhoudelijk op zaken in gaat.

Aan de andere kant: waarom doe je het nog?
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
  zaterdag 1 december 2018 @ 17:26:49 #158
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183479069
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 17:22 schreef thedeedster het volgende:

[..]

Aan de ene kant: respect dat je nog inhoudelijk op zaken in gaat.

Aan de andere kant: waarom doe je het nog?
En die bosmongolen het idee geven dat ze winnen? Nee, doorgaan tot het bittere eind. Zal wel aan de genen liggen :+
  zaterdag 1 december 2018 @ 17:34:56 #159
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183479201
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 17:26 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

En die bosmongolen het idee geven dat ze winnen? Nee, doorgaan tot het bittere eind. Zal wel aan de genen liggen :+
Inhoudelijk is alles al tien keer langsgekomen. Dat is dan ook - elke keer dat ik hier wat post - het enige dat ik nog wil melden.

En dat ik helemaal klaar ben met het gejank.

Beledigd zijn, wil niet zeggen dat je dan maar gelijk moet krijgen.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
  zaterdag 1 december 2018 @ 17:43:43 #160
8369 speknek
Another day another slay
pi_183479369
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:18 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

En dat vond jij een goed verhaal?
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:18 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Komt ie weer met dat prutonderzoek van Koning. Daar staat dat "feit" helemaal niet in! Het is een zeer voorzichtige aanname gebaseerd op aannames, geen enkel feit. Plus selectief lezen uit geselecteerde publicaties.

Het is hooguit rond 1900 "beïnvloed door", maar nooit "gebaseerd op".
¯\_(ツ)_/¯

Je vroeg om een bron. Een onderzoek van de historicus van het jaar vond ik best een goed verhaal ja. Dat je het niet accepteert omdat het niet in je straatje past is iets anders.

Maar kom op

1850


1950


Koekoek!

En natuurlijk is het niet gebaseerd op, maar beïnvloed door. Het is gebaseerd op Schenkman, de verkleedtraditie is beïnvloed door blackface.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 1 december 2018 @ 18:01:13 #161
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183479759
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 17:43 schreef speknek het volgende:

[..]


[..]

¯\_(ツ)_/¯

Je vroeg om een bron. Een onderzoek van de historicus van het jaar vond ik best een goed verhaal ja. Dat je het niet accepteert omdat het niet in je straatje past is iets anders.

Maar kom op

1850
[ afbeelding ]

1950
[ afbeelding ]

Koekoek!

En natuurlijk is het niet gebaseerd op, maar beïnvloed door. Het is gebaseerd op Schenkman, de verkleedtraditie is beïnvloed door blackface.
Je stond dus gewoon keihard te liegen zonder enige bron toen je beweerde dat Zwarte Piet op Blackface is gebaseerd. Alles geoorloofd om die herstelbetalingen maar los te krijgen en die gemene witten te straffen voor iets dat ze nooit hebben gedaan.
  zaterdag 1 december 2018 @ 18:06:42 #162
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183479831
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 17:43 schreef speknek het volgende:

[..]


[..]

¯\_(ツ)_/¯

Je vroeg om een bron. Een onderzoek van de historicus van het jaar vond ik best een goed verhaal ja. Dat je het niet accepteert omdat het niet in je straatje past is iets anders.

Maar kom op

1850
[ afbeelding ]

1950
[ afbeelding ]

Koekoek!

En natuurlijk is het niet gebaseerd op, maar beïnvloed door. Het is gebaseerd op Schenkman, de verkleedtraditie is beïnvloed door blackface.
Maar dat is best een atypische Zwarte Piet, met die grote lippen. Op de meeste historische foto's is dat kenmerk volgens mij niet aanwezig, evenmin als bij de moderne. Er zijn zoveel verkleedtradities geweest. In sommige streken werden maskers gebruikt in plaats van schmink. Dan spreek je toch ook niet van "de" verkleedtraditie?
  zaterdag 1 december 2018 @ 18:08:31 #163
8369 speknek
Another day another slay
pi_183479852
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 18:01 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Je stond dus gewoon keihard te liegen zonder enige bron toen je beweerde dat Zwarte Piet op Blackface is gebaseerd. Alles geoorloofd om die herstelbetalingen maar los te krijgen en die gemene witten te straffen voor iets dat ze nooit hebben gedaan.


Ik snap dat je door begint te krijgen dat je zo hard aan het verliezen bent dat je je genoodzaakt voelt om in zulke hyperbolen te moeten grossieren om nog stevig over te komen. Maar voor de veruidelijking, het huidige beeld van zwarte piet is gebaseerd op, de idee zwarte piet is beïnvloed door.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 1 december 2018 @ 18:13:00 #164
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183479914
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 18:01 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Je stond dus gewoon keihard te liegen zonder enige bron toen je beweerde dat Zwarte Piet op Blackface is gebaseerd. Alles geoorloofd om die herstelbetalingen maar los te krijgen en die gemene witten te straffen voor iets dat ze nooit hebben gedaan.
Speknek en herstelbetalingen? Dat verband zie ik (ook) niet.
  zaterdag 1 december 2018 @ 18:14:05 #165
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183479929
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 18:08 schreef speknek het volgende:
Maar voor de veruidelijking, het huidige beeld van zwarte piet is gebaseerd op, de idee zwarte piet is beïnvloed door.
Jij gaat gewoon door met liegen omdat je ook wel weet dat je geen gelijk hebt en dat nooit zult krijgen.
  zaterdag 1 december 2018 @ 18:15:34 #166
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183479952
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 18:13 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Speknek en herstelbetalingen? Dat verband zie ik (ook) niet.
Hij laat zich duidelijk misbruiken door de mensen die pro-herstelbetalingen zijn. Zoals Koning die in die publicatie met name bronnen gebruikt uit die hoek.
pi_183479970
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 18:08 schreef speknek het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Ik snap dat je door begint te krijgen dat je zo hard aan het verliezen bent
Alsof het daar om gaat.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  zaterdag 1 december 2018 @ 18:54:32 #168
8369 speknek
Another day another slay
pi_183480532
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 18:06 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Maar dat is best een atypische Zwarte Piet, met die grote lippen. Op de meeste historische foto's is dat kenmerk volgens mij niet aanwezig, evenmin als bij de moderne. Er zijn zoveel verkleedtradities geweest. In sommige streken werden maskers gebruikt in plaats van schmink. Dan spreek je toch ook niet van "de" verkleedtraditie?
Nouja we hebben het er al vaker over gehad, de rode lippen zijn voor mij overdreven, en passen ook bij de minstrel shows wanneer het niet om zwart-wit beelden ging. (cf. Billy King). Want dat is een beetje het probleem, rood zie je niet in zwart wit, dus bij films en foto's werden de lippen groot en wit gelaten, uit normale zwart wit foto's kun je niet zien of ze wel of niet roodgestift zijn.

Als je wil zeggen dat er in het begin veel diversiteit was, met herauten, witte pieten, Romeinen, dan ben ik het daar natuurlijk mee eens.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183480691
Blablabla. Lekker boeiend wat 'de afkomst' is, we gaan het toch nooit weten.

Feit is dat ZP gespeeld wordt door vrijwilligers of mensen -die daarvoor betaald worden. En die doen dat niet om zwarte mensen belachelijk te maken.

Case closed.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_183480926
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 17:43 schreef speknek het volgende:

1950
[ afbeelding ]

Koekoek!

En natuurlijk is het niet gebaseerd op, maar beïnvloed door. Het is gebaseerd op Schenkman, de verkleedtraditie is beïnvloed door blackface.
Lijkt trouwens wel een photoshop.

Ik bedoel het oogwit van de Zwarte Piet is echt wit, en dat zie je bij niemand op die foto.

Ook het korrelige streperige effect lijkt net wel iets anders bij Zwarte Piet.

Ik ben benieuwd hoe je eraan komt, als je de foto echt hebt, kun je hem altijd nog een keertje inscannen natuurlijk.
pi_183481589
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 19:02 schreef BoneThugss het volgende:
Blablabla. Lekker boeiend wat 'de afkomst' is, we gaan het toch nooit weten.

Feit is dat ZP gespeeld wordt door vrijwilligers of mensen -die daarvoor betaald worden. En die doen dat niet om zwarte mensen belachelijk te maken.

Case closed.
Juist!!!
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:02:06 #172
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183481783
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 18:06 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Maar dat is best een atypische Zwarte Piet, met die grote lippen. Op de meeste historische foto's is dat kenmerk volgens mij niet aanwezig, evenmin als bij de moderne. Er zijn zoveel verkleedtradities geweest. In sommige streken werden maskers gebruikt in plaats van schmink. Dan spreek je toch ook niet van "de" verkleedtraditie?
Als je geen schmink hebt maar wel roet is het wijs je lippen niet zwart te maken want dat is goor en ongezond. En "kwasten" met een kurk is niet zo nauwkeurig. In plaats van ongeverfd laten kun je de hele zooi opvullen met de lipstick van je moeder. Zie daar de oorsprong van de "dikke rode lippen", want de meeste moeders zijn geen Goth met zwarte lipstick in hun make-uptasje.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:03:16 #173
8369 speknek
Another day another slay
pi_183481807
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 19:02 schreef BoneThugss het volgende:
Blablabla. Lekker boeiend wat 'de afkomst' is, we gaan het toch nooit weten.

Feit is dat ZP gespeeld wordt door vrijwilligers of mensen -die daarvoor betaald worden. En die doen dat niet om zwarte mensen belachelijk te maken.

Case closed.
Nou dan moet een aanpassing geen probleem zijn. Als het echt niet hun bedoeling was.

Je kunt met de beste bedoelingen in een gestreept pak met een gele ster gaan staan, als mensen met een Joodse achtergrond daar moeite mee hebben, en het was verder helemaal niet je bedoeling om iets over de Joodse kwestie te zeggen, dan pas je dat gewoon aan lijkt me.

Blijk ik extreem links te zijn, ofzo.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:05:15 #174
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_183481839
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:03 schreef speknek het volgende:

[..]

Je kunt met de beste bedoelingen in een gestreept pak met een gele ster gaan staan,
En dat doet de historie van gestreepte pakken en gele sterren er ineens niet meer toe natuurlijk. Wat ben je toch ook een walgelijke hypocriet :D!
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_183481881
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:03 schreef speknek het volgende:

[..]

Nou dan moet een aanpassing geen probleem zijn. Als het echt niet hun bedoeling was.

Je kunt met de beste bedoelingen in een gestreept pak met een gele ster gaan staan, als mensen met een Joodse achtergrond daar moeite mee hebben, en het was verder helemaal niet je bedoeling om iets over de Joodse kwestie te zeggen, dan pas je dat gewoon aan lijkt me.

Blijk ik extreem links te zijn, ofzo.
Ga je nou daadwerkelijk het hele zwarte piet gebeuren vergelijken met de joden in de tweede wereldoorlog?
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:15:00 #176
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183482021
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:07 schreef Scrummie2.0 het volgende:

[..]

Ga je nou daadwerkelijk het hele zwarte piet gebeuren vergelijken met de joden in de tweede wereldoorlog?
Vast dyslectisch. ZWARTE PIET = FASCISME 1!!1! :|W
pi_183482043
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:03 schreef speknek het volgende:

[..]

Nou dan moet een aanpassing geen probleem zijn. Als het echt niet hun bedoeling was.

Je kunt met de beste bedoelingen in een gestreept pak met een gele ster gaan staan, als mensen met een Joodse achtergrond daar moeite mee hebben, en het was verder helemaal niet je bedoeling om iets over de Joodse kwestie te zeggen, dan pas je dat gewoon aan lijkt me.

Blijk ik extreem links te zijn, ofzo.
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:07 schreef Scrummie2.0 het volgende:

[..]

Ga je nou daadwerkelijk het hele zwarte piet gebeuren vergelijken met de joden in de tweede wereldoorlog?
Speknek is genoodzaakt om in hyperbolen te grossieren om stevig over te komen, omdat hij door krijgt dat ie hard aan het verliezen is.
pi_183482055
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:03 schreef speknek het volgende:

[..]

Nou dan moet een aanpassing geen probleem zijn. Als het echt niet hun bedoeling was.

Je kunt met de beste bedoelingen in een gestreept pak met een gele ster gaan staan, als mensen met een Joodse achtergrond daar moeite mee hebben, en het was verder helemaal niet je bedoeling om iets over de Joodse kwestie te zeggen, dan pas je dat gewoon aan lijkt me.

Blijk ik extreem links te zijn, ofzo.
Goede vergelijking weer man.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:17:34 #179
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183482062
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 19:18 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Lijkt trouwens wel een photoshop.

Ik bedoel het oogwit van de Zwarte Piet is echt wit, en dat zie je bij niemand op die foto.

Ook het korrelige streperige effect lijkt net wel iets anders bij Zwarte Piet.

Ik ben benieuwd hoe je eraan komt, als je de foto echt hebt, kun je hem altijd nog een keertje inscannen natuurlijk.
Het werd wel gedaan hoor. Zie http://www.museumvanzuilen.nl/best-bekeken-facebookberichten-vi/ voor een ander voorbeeld uit dezelfde tijd. Misschien was de invloed van karikaturale voorstellingen van zwarten rond het midden van de vorige eeuw wat groter. (Via stripverhalen of krantenfeuilletons misschien?) De vraag is hoe algemeen dat was. Uit het op internet beschikbare beeldmateriaal krijg ik niet de indruk dat deze wijze van schminken ooit standaard is geweest.
pi_183482183
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 19:18 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Lijkt trouwens wel een photoshop.

Ik bedoel het oogwit van de Zwarte Piet is echt wit, en dat zie je bij niemand op die foto.

Ook het korrelige streperige effect lijkt net wel iets anders bij Zwarte Piet.

Ik ben benieuwd hoe je eraan komt, als je de foto echt hebt, kun je hem altijd nog een keertje inscannen natuurlijk.
Het is geen photoshop. Of, in elk geval niet om de redenen die jij noemt.

Het witte valt meer op omdat het contrast van de kleur eromheen veel groter is. Daaruit ontstaan ook meer van die compressie dingen.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:27:25 #181
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183482260
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:07 schreef Scrummie2.0 het volgende:

[..]

Ga je nou daadwerkelijk het hele zwarte piet gebeuren vergelijken met de joden in de tweede wereldoorlog?
Dit verbaast mij onderhand niet meer.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:41:07 #182
8369 speknek
Another day another slay
pi_183482503
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:07 schreef Scrummie2.0 het volgende:

[..]

Ga je nou daadwerkelijk het hele zwarte piet gebeuren vergelijken met de joden in de tweede wereldoorlog?
De slavernij met de tweede wereldoorlog? Ja waarom niet?

Niet dat het uitmaakt, want het was toch niet de bedoeling, toch?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:42:30 #183
8369 speknek
Another day another slay
pi_183482515
quote:
14s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:05 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

En dat doet de historie van gestreepte pakken en gele sterren er ineens niet meer toe natuurlijk. Wat ben je toch ook een walgelijke hypocriet :D!
Eh...
Is je snappertje weer stuk?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:44:06 #184
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_183482537
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:42 schreef speknek het volgende:

[..]

Eh...
Is je snappertje weer stuk?
Zo blind _O-.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_183482558
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:03 schreef speknek het volgende:

[..]

Nou dan moet een aanpassing geen probleem zijn. Als het echt niet hun bedoeling was.

Je kunt met de beste bedoelingen in een gestreept pak met een gele ster gaan staan, als mensen met een Joodse achtergrond daar moeite mee hebben, en het was verder helemaal niet je bedoeling om iets over de Joodse kwestie te zeggen, dan pas je dat gewoon aan lijkt me.

Blijk ik extreem links te zijn, ofzo.
Man man man, hoe diep kun je zinken
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:47:27 #186
8369 speknek
Another day another slay
pi_183482572
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:46 schreef Bottendaal het volgende:

[..]

Man man man, hoe diep kun je zinken
Je bedoelt door koppig niet te willen veranderen, ookal hebben mensen er wel een nare bijsmaak aan?

Nou, inderdaad.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:48:43 #187
8369 speknek
Another day another slay
pi_183482589
Maar ik zie dat de argumenten, zo die er ooit al waren, meteen weer op zijn, hij is weer fijn hoor. Tabee.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183482629
:')
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_183482637
Zielig figuur, past prima bij de KOZP
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:53:33 #190
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183482650
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:47 schreef speknek het volgende:

[..]

Je bedoelt door koppig niet te willen veranderen, ookal hebben mensen er wel een nare bijsmaak aan?

Nou, inderdaad.
Mensen met een nare bijsmaak bij Zwarte Piet hebben educatie nodig omdat ze de cultuur niet voldoende kennen.
Dat er veel meer mensen door deze discussie een nare bijsmaak krijgen van negers vind je kennelijk niet erg.
  zaterdag 1 december 2018 @ 20:59:48 #191
8369 speknek
Another day another slay
pi_183482740
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:53 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Mensen met een nare bijsmaak bij Zwarte Piet hebben educatie nodig omdat ze de cultuur niet voldoende kennen.
Dat er veel meer mensen door deze discussie een nare bijsmaak krijgen van negers vind je kennelijk niet erg.
Als je hierom een nare bijsmaak van een ras krijgt, was het vernislaagje wel eeeeerg dun.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183482832
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 17:43 schreef speknek het volgende:

[..]

[..]

¯\_(ツ)_/¯

Je vroeg om een bron. Een onderzoek van de historicus van het jaar vond ik best een goed verhaal ja. Dat je het niet accepteert omdat het niet in je straatje past is iets anders.

Maar kom op

1850
[ afbeelding ]

1950
[ afbeelding ]

Koekoek!

En natuurlijk is het niet gebaseerd op, maar beïnvloed door. Het is gebaseerd op Schenkman, de verkleedtraditie is beïnvloed door blackface.
Jij lijkt teveel te doen alsof historie exacte wetenschap is. Als het over zwarte piet gaat is en blijft het een kwestie van associaties trekken.

Je kan immers ook nog verder terug gaan dan 1850, en dan zie je dat de huidige zwarte piet ook 'afstamt' van andere zaken dan blackface.

Waar leg je de nadruk op?
pi_183482900
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 21:04 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Jij lijkt teveel te doen alsof historie exacte wetenschap is. Als het over zwarte piet gaat is en blijft het een kwestie van associaties trekken.

Je kan immers ook nog verder terug gaan dan 1850, en dan zie je dat de huidige zwarte piet ook 'afstamt' van andere zaken dan blackface.

Waar leg je de nadruk op?
Exacte wetenschap?

Het enige 'argument' wat speknek en gelijkgestemden gedurende de gehele reeks gebruiken is "maar duh gevoelunsssss!"

..en dat heeft nog stemrecht ook. _O-
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
pi_183483010
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 21:08 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Exacte wetenschap?

Het enige 'argument' wat speknek en gelijkgestemden gedurende de gehele reeks gebruiken is "maar duh gevoelunsssss!"

..en dat heeft nog stemrecht ook. _O-
Aldus iemand die bij het argument dat wapenbezit weinig zinvol is tegen een overheid die beschikt over allerlei geavanceerde wapens roept dat diegene uit is op terrorisme en geweld. :')
pi_183483216
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 december 2018 21:15 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Aldus iemand die bij het argument dat wapenbezit weinig zinvol is tegen een overheid die beschikt over allerlei geavanceerde wapens roept dat diegene uit is op terrorisme en geweld. :')
:')
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_183483282
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 21:28 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

:')
Dat dacht ik ook toen ik dat las.
  zaterdag 1 december 2018 @ 22:22:10 #197
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_183485352
Ing vraag van heden, hoeveel geld geeft U uit aan sinterklaas cadeau s, niets, 56% anderen ook niets, dus vraag mij dus wel degelijk af of het om de reclame te doen is? Pis in de bek champagne of jonger tsjaka!
  zaterdag 1 december 2018 @ 23:53:30 #199
8369 speknek
Another day another slay
pi_183486206
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 21:04 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Jij lijkt teveel te doen alsof historie exacte wetenschap is. Als het over zwarte piet gaat is en blijft het een kwestie van associaties trekken.

Je kan immers ook nog verder terug gaan dan 1850, en dan zie je dat de huidige zwarte piet ook 'afstamt' van andere zaken dan blackface.

Waar leg je de nadruk op?
Nee natuurlijk is geschiedenis geen exacte wetenschap, daar leg ik juist niet de nadruk op. Dit is een logisch verhaal, zo logisch als het dikwijls kan in de geschiedkunde. Bepaalde types hier gaan dan schermen met dat er geen keiharde bewijzen zijn, alsof dat ooit echt mogelijk is bij zaken zoals dit. Gewoon een gevalletje doelpalen verschuiven terwijl ze zelf niet veel verder komen dan nietes geen associatie puur toeval lalala. Want op het moment dat ze moeten engageren met bronnen en een logisch verhaal moeten maken dan wordt het ineens supermoeilijk, dus krijg je dit soort pogingen de discussie dood te maken.


quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 21:08 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Exacte wetenschap?

Het enige 'argument' wat speknek en gelijkgestemden gedurende de gehele reeks gebruiken is "maar duh gevoelunsssss!"

..en dat heeft nog stemrecht ook. _O-
Nouja, discussie, laten we wel wezen, er is een reden waarom iedereen met een IQ boven de tachtig hier goeddeels weggetrokken is. Omdat zulke posters niet bijtijdig verwijderd worden.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 00:07:37 #200
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183486382
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 22:22 schreef AchJa het volgende:

[..]

En straks de treintjessite van Nico Spilt overbelast... :')

Hoe lang heb je daar op moeten googlen?
Googelen is niet zo moeilijk, ik vond deze eerder ook maar heb diep respect voor het werk van Spilt dus koos ik een ander.
  zondag 2 december 2018 @ 00:13:13 #201
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183486433
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 23:53 schreef speknek het volgende:

[..]

Nee natuurlijk is geschiedenis geen exacte wetenschap, daar leg ik juist niet de nadruk op. Dit is een logisch verhaal, zo logisch als het dikwijls kan in de geschiedkunde. Bepaalde types hier gaan dan schermen met dat er geen keiharde bewijzen zijn, alsof dat ooit echt mogelijk is bij zaken zoals dit. Gewoon een gevalletje doelpalen verschuiven terwijl ze zelf niet veel verder komen dan nietes geen associatie puur toeval lalala. Want op het moment dat ze moeten engageren met bronnen en een logisch verhaal moeten maken dan wordt het ineens supermoeilijk, dus krijg je dit soort pogingen de discussie dood te maken.

[..]

Nouja, discussie, laten we wel wezen, er is een reden waarom iedereen met een IQ boven de tachtig hier goeddeels weggetrokken is. Omdat zulke posters niet bijtijdig verwijderd worden.
Er zijn genoeg samenhangende teksten geweest over waarom Zwarte Piet geen Blackface is en wat Zwarte Piet allemaal wel is, maar op de een of andere manier komt het bij jou niet binnen. Jij lijkt me daarmee prima iemand voor BNW, want daar doen ze ook liever ingewikkeld met aannames op aannames dan Occams Razor te gebruiken of überhaupt te luisteren naar "tegenstanders".
  zondag 2 december 2018 @ 00:14:52 #202
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183486450
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:59 schreef speknek het volgende:

[..]

Als je hierom een nare bijsmaak van een ras krijgt, was het vernislaagje wel eeeeerg dun.
Leg uit?
  zondag 2 december 2018 @ 00:21:55 #203
8369 speknek
Another day another slay
pi_183486518
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 00:13 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Er zijn genoeg samenhangende teksten geweest over waarom Zwarte Piet geen Blackface is en wat Zwarte Piet allemaal wel is, maar op de een of andere manier komt het bij jou niet binnen. Jij lijkt me daarmee prima iemand voor BNW, want daar doen ze ook liever ingewikkeld met aannames op aannames dan Occams Razor te gebruiken of überhaupt te luisteren naar "tegenstanders".
Het enige wat ik in die zin nochtans gezien heb is krampus achtige vieringen ver voor de introductie van zwarte piet. (Die wel of niet in Nederland gevierd werden). Maar dat is geen ontkrachting van hoe blackface rond de eeuwwisseling in de sinterklaasviering terecht gekomen is.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183487054
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 00:13 schreef Lunatiek het volgende:

Er zijn genoeg samenhangende teksten geweest over waarom Zwarte Piet geen Blackface is en wat Zwarte Piet allemaal wel is.
voor "sinterklaas en zijn knecht" van schenkman was er GEEN zwarte piet met de sinterklaas vieringen.

schenkman is dus de man die met het idee kwam om de personage te voegen aan het verhaal.

de knecht is OVERDUIDELIJK een zwarte man in de prenten van het boek.

de zwarte pieten in nederland worden (uitzonderingen daargelaten) gespeeld door blanke mannen/vrouwen die hun gezicht zwart schminken om te doen alsof ze negeroide zijn. zie het kroes haar, de grote rode lippen, de gouden oorbel en tot voorkort het gebrekkige nederlands dat ze spreken en het surinaamse accent waarmee ze spreken.

het is niet de amerikaanse blackface, maar het is wel de nederlandse blackface.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  zondag 2 december 2018 @ 07:20:25 #205
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183488777
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 20:59 schreef speknek het volgende:

[..]

Als je hierom een nare bijsmaak van een ras krijgt, was het vernislaagje wel eeeeerg dun.
Dit argument werkt precies andersom. Niet echt handig dus...
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_183489411
quote:
10s.gif Op zondag 2 december 2018 00:57 schreef Slayage het volgende:

[..]

voor "sinterklaas en zijn knecht" van schenkman was er GEEN zwarte piet met de sinterklaas vieringen.

schenkman is dus de man die met het idee kwam om de personage te voegen aan het verhaal.
Voor Schenkman waren er WEL vieringen van Sinterklaas met een knecht en Sint vieringen met donkere personages.
quote:
de knecht is OVERDUIDELIJK een zwarte man in de prenten van het boek.
Dat hij er uitziet als een zwarte man is inderdaad overduidelijk. Maar NIEMAND weet wie of wat Schenkman met zijn afgebeelde karakter bedoelde. Dat blijft een individuele interpretatie. "Een" interpretatie kan zijn:
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 21:52 schreef Montagui het volgende:
...... dat Schenkman zijn zwart personage 'mogelijk' zou kunnen hebben afgeleid van bv de Struwelpeter (een erg populaire uitgave van enkele jaren eerder) of Sint/helper tradities. Daarbij lijken mij Schenkmans beroep (leraar) en andere interesses (zoals anti-slavernij en voor het behoud van tradities) zich nou niet echt lenen om een pedagogisch vriendelijkere versie van de Sint traditie op te voeren waarbij hij voor zijn zwart personage zich dan zou hebben laten inspireren door de blackface theaters.
Blackface?
quote:
de zwarte pieten in nederland worden (uitzonderingen daargelaten) gespeeld door blanke mannen/vrouwen die hun gezicht zwart schminken om te doen alsof ze negeroide zijn. zie het kroes haar, de grote rode lippen, de gouden oorbel en tot voorkort het gebrekkige nederlands dat ze spreken en het surinaamse accent waarmee ze spreken.

het is niet de amerikaanse blackface, maar het is wel de nederlandse blackface.
Wederom interpretatie. Daarbij ook nog een aantal feitelijke onjuistheden. Over het algemeen had Zwarte Piet géén grote rode lippen, sprak hier en daar met een Surinaams accent, en de oorbel is ook niet voorbehouden aan de stereotypen van de iconografie.

Daarbij zijn de rode lippen, het 'vreemde' accent en de oorbellen ook volledig te verklaren vanuit de symboliek van het als Zwarte Piet opgevoerde personage in de Sinterklaasviering.

En JA, ik begrijp de verwarring met het Amerikaanse blackface,

Zwarte Piet is net als blackface een deelverzameling binnen alle zwarte schmink tradities die hier en daar (qua uiterlijke interpretatie) elkaar kunnen overlappen. Maar Zwarte Piet is geen blackface.



A=Zwarte Piet
B=blackface
AB=verwarrende elementen (oorbel, lippen, krompraat, zwart)
D=alle Zwarte schmink tradities

Daar waar A en B overlappen, ook al valt de symboliek binnen A volledig te verklaren is, om verwarring met B, te voorkomen dan ook al volledig verdwenen. Oorbellen, grote? rode lippen, krompraat zijn weg. De cirkels overlappen elkaar niet meer. Blijft over het zwart. Maar ja he, het zijn beide, net als de rest, 'zwarte schmink' tradities. Dus het zwart is nogal essentieel voor het personage Zwarte Piet, niet?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  zondag 2 december 2018 @ 10:40:24 #207
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_183489841
Al dat quasi-wetenschappelijke gelul er telkens weer om heen.
Op zichzelf is dat al een ontsporing van het debat.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_183489895
quote:
10s.gif Op zondag 2 december 2018 00:57 schreef Slayage het volgende:

[..]

voor "sinterklaas en zijn knecht" van schenkman was er GEEN zwarte piet met de sinterklaas vieringen.

schenkman is dus de man die met het idee kwam om de personage te voegen aan het verhaal.

de knecht is OVERDUIDELIJK een zwarte man in de prenten van het boek.

de zwarte pieten in nederland worden (uitzonderingen daargelaten) gespeeld door blanke mannen/vrouwen die hun gezicht zwart schminken om te doen alsof ze negeroide zijn. zie het kroes haar, de grote rode lippen, de gouden oorbel en tot voorkort het gebrekkige nederlands dat ze spreken en het surinaamse accent waarmee ze spreken.

het is niet de amerikaanse blackface, maar het is wel de nederlandse blackface.
dit. Dat er nog steeds mensen er om heen proberen te lullen is echt ongelofelijk.
Het paste toen in de tijd, waarin slavernij nog bestond in VS oa
  zondag 2 december 2018 @ 10:47:33 #209
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_183489922
quote:
13s.gif Op zondag 2 december 2018 10:40 schreef Ringo het volgende:
Al dat quasi-wetenschappelijke gelul er telkens weer om heen.
Op zichzelf is dat al een ontsporing van het debat.
Dat. Get a life denk ik bij het zoveelste veel te lange epistel waaruit toch echt moet blijken dat zwarte piet heul niet op een neger is gebaseerd. Eerst was het vermakelijk, nu enkel vermoeiend en het internet slibt er van dicht!!!!11!!
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
  zondag 2 december 2018 @ 11:11:30 #210
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_183490232
Weet niet of het al wel of niet voorbij is gekomen, maar is er überhaupt een Zwarte Piet te vinden in de supermarkt of ergens anders in de detailhandel? Of zelfs maar op een verpakking of pakpapier?

Ik meen dat de detailhandel de ZP in de ban hadden gedaan omdat ze liever alle ramen in het gebouw heel willen houden.... :')
  zondag 2 december 2018 @ 11:12:52 #211
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_183490256
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 11:11 schreef Bocaj het volgende:
Weet niet of het al wel of niet voorbij is gekomen, maar is er überhaupt een Zwarte Piet te vinden in de supermarkt of ergens anders in de detailhandel? Of zelfs maar op een verpakking of pakpapier?

Ik meen dat de detailhandel de ZP in de ban hadden gedaan omdat ze liever alle ramen in het gebouw heel willen houden.... :')
Mijn vaste, stadse bakker heeft nog steeds een pikzwarte acrobatenpiet in zijn etalage.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
  zondag 2 december 2018 @ 11:14:30 #212
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_183490286
quote:
7s.gif Op zondag 2 december 2018 11:12 schreef Copycat het volgende:

[..]

Mijn vaste, stadse bakker heeft nog steeds een pikzwarte acrobatenpiet in zijn etalage.
Ah, mooi!
Hoe zit het bijvoorbeeld met de Amsterdamse Bijenkorf? Ik dacht dat ze altijd een grote Zwarte Piet hadden in de hal ed.. (Ik kan het mis hebben!)
pi_183490473
quote:
9s.gif Op zondag 2 december 2018 10:47 schreef Copycat het volgende:

[..]

Dat. Get a life denk ik bij het zoveelste veel te lange epistel waaruit toch echt moet blijken dat zwarte piet heul niet op een neger is gebaseerd. Eerst was het vermakelijk, nu enkel vermoeiend en het internet slibt er van dicht!!!!11!!
Je zult begrijpen dat anderen denken bij mensen die zich druk maken om het uiterlijk van Zwarte Piet: get a life.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  zondag 2 december 2018 @ 11:26:14 #214
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_183490483
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 11:25 schreef Oostwoud het volgende:

Je zult begrijpen dat anderen denken bij mensen die zich druk maken om het uiterlijk van Zwarte Piet: get a life.
Als ze zulke lange, rammelende epistels keer op keer herhalen, jazeker.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_183490496
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 23:53 schreef speknek het volgende:

Nouja, discussie, laten we wel wezen, er is een reden waarom iedereen met een IQ boven de tachtig hier goeddeels weggetrokken is. Omdat zulke posters niet bijtijdig verwijderd worden.
Posters met een IQ boven de tachtig worden niet bijtijds verwijderd?
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
pi_183490515
quote:
7s.gif Op zondag 2 december 2018 11:26 schreef Copycat het volgende:

[..]

Als ze zulke lange, rammelende epistels keer op keer herhalen, jazeker.
Leuk, maar ik heb het over de lieden die anti-Zwarte Piet zijn omdat het racistisch zou zijn. Van hen krijgen we doorgaans ook ellenlange epistels over hoe ZP wél racistisch zou zijn.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  zondag 2 december 2018 @ 11:29:06 #217
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_183490543
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 11:27 schreef Oostwoud het volgende:

Leuk, maar ik heb het over de lieden die anti-Zwarte Piet zijn omdat het racistisch zou zijn. Van hen krijgen we doorgaans ook ellenlange epistels over hoe ZP wél racistisch zou zijn.
Leuk, maar ik had het over die lange doch nikszeggende epistels hier.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_183490566
quote:
7s.gif Op zondag 2 december 2018 11:29 schreef Copycat het volgende:

[..]

Leuk, maar ik had het over die lange doch nikszeggende epistels hier.
Leuk, maar ik sneed een ander maar soortgelijk onderwerp aan. Daar kun je dan op reageren, of niet.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  zondag 2 december 2018 @ 11:30:20 #219
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_183490579
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 11:29 schreef Oostwoud het volgende:

Leuk, maar ik sneed een ander maar soortgelijk onderwerp aan. Daar kun je dan op reageren, of niet.
Leuk. Maar ik hou het bij mijn eigen onderwerp.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_183490584
quote:
7s.gif Op zondag 2 december 2018 11:30 schreef Copycat het volgende:

[..]

Leuk. Maar ik hou het bij mijn eigen onderwerp.
ah.. FOK!-autisme
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  zondag 2 december 2018 @ 11:31:50 #221
13456 AchJa
Shut up!!!
  zondag 2 december 2018 @ 11:31:59 #222
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_183490608
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 11:30 schreef Oostwoud het volgende:

ah.. FOK!-autisme
Beterschap!
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_183490623
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 23:53 schreef speknek het volgende:
[..]

Nouja, discussie, laten we wel wezen, er is een reden waarom iedereen met een IQ boven de tachtig hier goeddeels weggetrokken is. Omdat zulke posters niet bijtijdig verwijderd worden.
Wie weet zit er in de reeks wel stiekem een topic met een hele hoogstaande discussie met hele goede argumenten en interessante perspectieven. Alleen in de overige 165 delen is het telkens hetzelfde gepapegaai.
pi_183490624
quote:
14s.gif Op zondag 2 december 2018 11:31 schreef Copycat het volgende:

[..]

Beterschap!
:') |:(

Het begrijpen van context is niet aan autisten besteed. :W
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  zondag 2 december 2018 @ 11:35:35 #225
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_183490654
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 11:33 schreef Oostwoud het volgende:

:') |:(

Het begrijpen van context is niet aan autisten besteed. :W
Net als grapjes niet herkennen.
Maar succes ermee, ik begreep dat er best medicatie voor is.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_183490665
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 11:33 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

:') |:(

Het begrijpen van context is niet aan autisten besteed. :W
ha ha ha, ik schater :D

:P
pi_183490674
Typisch weer (voor de zoveelste keer).
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  zondag 2 december 2018 @ 11:42:12 #228
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_183490753
Ik heb de discussie hier in alle voorgaande delen niet gevolgd.
Maar de optie dat krampus veranderd is in een zwart steeds minder heidens personage (want christendom wat steeds dominanter werd) en daardoor een zwart geschminkte man werd die Zwarte Piet werd is neem ik aan wel genoemd?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 2 december 2018 @ 12:02:42 #229
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491134
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 08:52 schreef DustPuppy het volgende:

[..]

Ok man, vertel mij de intentie van Sinterklaas en Zwarte Piet maar eens dan.
Cadeautjes!!!
*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:08:22 #230
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491237
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 11:42 schreef Molo het volgende:
Ik heb de discussie hier in alle voorgaande delen niet gevolgd.
Maar de optie dat krampus veranderd is in een zwart steeds minder heidens personage (want christendom wat steeds dominanter werd) en daardoor een zwart geschminkte man werd die Zwarte Piet werd is neem ik aan wel genoemd?
Ja, maar dat zegt verder niks over of zwarte piet wel of niet racistisch is.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 12:12:17 #231
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491308
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:08 schreef speknek het volgende:

[..]

Ja, maar dat zegt verder niks over of zwarte piet wel of niet racistisch is.
Net zoals het gegeven dat Zwarte Piet zwart is, niets zegt over of het een racistische entiteit is.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:12:40 #232
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_183491317
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:08 schreef speknek het volgende:

[..]

Ja, maar dat zegt verder niks over of zwarte piet wel of niet racistisch is.
Ligt er in dat geval volledig aan welke interpretatie je er zelf aan geeft ja
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_183491333
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:10 schreef speknek het volgende:

[..]

Nederland zijn geen hooligans.

In ieder geval, nog een paar jaar NTR en Zapp kijken en kinderen gaan zich afvragen waarom zwarte pieten er zo gek uitzien in hun dorp. Succes met uitleggen dat pappa vasthoudt aan niet-inclusieve feestjes.

2014 Amsterdam
2015 +Utrecht, +Schiedam
2016 +Rotterdam +Den Haag +Den Bosch +Leiden +Maastricht +Sittard
2017 +landelijk
2018 +Arnhem +Middelburg

Tik tok tik tok
Nu in de Koopgoot en de Coolsingel in Rotterdam

Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  zondag 2 december 2018 @ 12:13:52 #234
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491339
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:12 schreef Molo het volgende:

[..]

Ligt er in dat geval volledig aan welke interpretatie je er zelf aan geeft ja
Het Krampus-verhaal past niet binnen Speknek's interpretatie. :)
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:14:23 #235
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491348
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 12:12 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Net zoals het gegeven dat Zwarte Piet zwart is, niets zegt over of het een racistische entiteit is.
Het gegeven dat pieterman in een verhaaltje zelf zwart is niet nee.

(Zwarte piet kan racistisch zijn omdat het al een negatieve betekenis had voordat het op een neger werd geplakt)
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 12:16:02 #236
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491375
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 20:10 schreef speknek het volgende:

In ieder geval, nog een paar jaar NTR en Zapp kijken en kinderen gaan zich afvragen waarom zwarte pieten er zo gek uitzien in hun dorp. Succes met uitleggen dat pappa vasthoudt aan niet-inclusieve feestjes.
Witte Pieten zijn noobs, Zwarte Pieten zijn baas! Zo, hebben we dat voor de komende 25 jaar weer gecoverd. :)

In ieder geval een veel beter verhaal dan Zwarte Piet is racistisch. _O-
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:17:50 #237
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491403
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:12 schreef Molo het volgende:
Ligt er in dat geval volledig aan welke interpretatie je er zelf aan geeft ja
Poewaaaarp ga jij ook doen alsof je zwarte piet altijd als een duivel hebt gezien en al die liedjes en verhalen en intochten op een of andere manier volkomen langs je heen zijn gegaan, maar dat je het geïnterpreteerd hebt als een Krampusvertelling die hier nooit gevierd is?

Zo ja, welkom! Je past helemaal in dit topic.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 12:18:42 #238
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491419
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:14 schreef speknek het volgende:

Zwarte piet kan racistisch zijn omdat het al een negatieve betekenis had voordat het op een neger werd geplakt.
Wat is 'het'? En wat is er op een neger geplakt?
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:20:21 #239
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491442
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 12:13 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Nu in de Koopgoot en de Coolsingel in Rotterdam

[ afbeelding ]
Sad, gelukkig is het aan het uitsterven.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 12:20:50 #240
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491450
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:17 schreef speknek het volgende:

Poewaaaarp ga jij ook doen alsof je zwarte piet altijd als een duivel hebt gezien en al die liedjes en verhalen en intochten op een of andere manier volkomen langs je heen zijn gegaan, maar dat je het geïnterpreteerd hebt als een Krampusvertelling die hier nooit gevierd is?
Gewone mensen doen daar niet zo moeilijk over, die vieren gewoon een feest. Het zijn de 'gekwetsten' die over het Sinterklaasfeest denken in dat soort anale definities.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:23:21 #241
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491487
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:20 schreef speknek het volgende:

Sad, gelukkig is het aan het uitsterven.
Het is pas triest als jij gelijk krijgt.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:24:23 #242
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491505
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 12:18 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Wat is 'het'? En wat is er op een neger geplakt?
De term zwarte piet, van het spel zwartepieten. De zwartepiet is een ongeluksfiguur (gebaseerd op Ogier, de gevangene van Karel de Grote) en iemand de zwartepiet toespelen heeft dan ook een negatieve lading. Dat pieterman al snel zwarte piet werd genoemd omdat ie zwart was is dus niet best, vanuit moderne ogen.

[ Bericht 1% gewijzigd door speknek op 02-12-2018 12:33:12 ]
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 12:25:28 #243
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491529
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 12:20 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Gewone mensen doen daar niet zo moeilijk over, die vieren gewoon een feest. Het zijn de 'gekwetsten' die over het Sinterklaasfeest denken in dat soort anale definities.
Ze convergeren wel in dit topic, het blijft maar over Krampus gaan alsof het relevant is.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 12:28:31 #244
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_183491586
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:17 schreef speknek het volgende:

[..]

Poewaaaarp ga jij ook doen alsof je zwarte piet altijd als een duivel hebt gezien en al die liedjes en verhalen en intochten op een of andere manier volkomen langs je heen zijn gegaan, maar dat je het geïnterpreteerd hebt als een Krampusvertelling die hier nooit gevierd is?

Zo ja, welkom! Je past helemaal in dit topic.
Ik heb Zwarte Piet altijd als kind én volwassene gezien als een fabelfiguur. Niet als een duivel en niet als een neger. Gewoon als een op zich staand iets.

Probeer je me nou in een racismehoek te duwen? :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 2 december 2018 @ 12:32:17 #245
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491677
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:28 schreef Molo het volgende:

[..]

Ik heb Zwarte Piet altijd als kind én volwassene gezien als een fabelfiguur. Niet als een duivel en niet als een neger. Gewoon als een op zich staand iets.

Probeer je me nou in een racismehoek te duwen? :D
Nee hoor, weet alleen dat het uiterlijk van die fabelfiguur gaandeweg een bestaande racistische karikatuur heeft geïncorporeerd.

Wat je met die kennis doet bepaalt of ik je in de racismehoek ga proberen te duwen of niet.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 12:33:20 #246
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_183491707
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:32 schreef speknek het volgende:

[..]

Nee hoor, weet alleen dat het uiterlijk van die fabelfiguur gaandeweg een bestaande racistische karikatuur heeft geïncorporeerd.

Wat je met die kennis doet bepaalt of ik je in de racismehoek ga proberen te duwen of niet.
Ik zeg hoe ik het heb gezien en jij zegt 'nee hoor'. Hoe bedoel je dat?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 2 december 2018 @ 12:33:46 #247
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491721
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:33 schreef Molo het volgende:

[..]

Ik zeg hoe ik het heb gezien en jij zegt 'nee hoor'. Hoe bedoel je dat?
Ik zeg nee hoor op je vraag.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183491754
Speknek is wel de grootste racist van FOK! volgens mij.
  zondag 2 december 2018 @ 12:34:49 #249
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491758
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:24 schreef speknek het volgende:

De term zwarte piet, van het spel zwartepieten. De zwartepiet is een ongeluksfiguur (gebaseerd op Ogier, de gevangene van Karel de Grote) en iemand de zwartepiet toespelen heeft dan ook een negatieve lading. Dat pieterman al snel zwarte piet werd genoemd is dus niet best, vanuit moderne ogen.
Interessant. :O

Vooral omdat Ogier the Dane helemaal niet zwart was.

Zoals ik al zei; alleen de gekwetsten denken in dat soort anale definities over het Sinterklaasfeest. Enige connectie met het Sinterklaasfeest en de entiteit Zwarte Piet is uiteraard niet te vinden.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:35:45 #250
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491783
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:25 schreef speknek het volgende:

[..]

Ze convergeren wel in dit topic, het blijft maar over Krampus gaan alsof het relevant is.
Krampus is ook niet relevant. En de Germaans ridder, waar de legende-figuur Ogier van Denemarken op gebaseerd is, ook niet.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:36:52 #251
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491808
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 12:34 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Interessant. :O

Vooral omdat Ogier the Dane helemaal niet zwart was.

Zoals ik al zei; alleen de gekwetsten denken in dat soort anale definities over het Sinterklaasfeest. Enige connectie met het Sinterklaasfeest en de entiteit Zwarte Piet is uiteraard niet te vinden.
:') het is _letterlijk_ waar de naam vandaan komt.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183491843
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 12:34 schreef Scrummie2.0 het volgende:
Speknek is wel de grootste racist van FOK! volgens mij.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  zondag 2 december 2018 @ 12:38:50 #253
8369 speknek
Another day another slay
pi_183491871
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 12:34 schreef Scrummie2.0 het volgende:
Speknek is wel de grootste racist van FOK! volgens mij.
Je bent zogenaamd kleurenblind maar dit zie je ineens wel :')
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183491884
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:38 schreef speknek het volgende:

[..]

Je bent zogenaamd kleurenblind maar dit zie je ineens wel :')
Ik ben helemaal niet kleurenblind.
  zondag 2 december 2018 @ 12:40:01 #255
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491907
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:32 schreef speknek het volgende:

Nee hoor, weet alleen dat het uiterlijk van die fabelfiguur gaandeweg een bestaande racistische karikatuur heeft geïncorporeerd.
Om iets te 'weten' zul je toch eerst met een goed verhaal moeten komen. En nog niemand is daartoe in staat geweest. Jij ook niet. De claim dat Zwarte Piet een racistische entiteit is, is nergens op gebaseerd.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 12:40:25 #256
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183491916
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 12:36 schreef speknek het volgende:

:') het is _letterlijk_ waar de naam vandaan komt.
Je zwetst.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 13:03:03 #257
8369 speknek
Another day another slay
pi_183492366
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 12:40 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Je zwetst.
Neen. Het spel en de term zwartepieten is veel ouder dan onze sinterklaas zwarte piet. De term is overigens ook bekend in het buitenland.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 13:04:56 #258
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183492407
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 13:03 schreef speknek het volgende:

[..]

Neen. Het spel en de term zwartepieten is veel ouder dan onze sinterklaas zwarte piet. De term is overigens ook bekend in het buitenland.
Je zwetst nog steeds. Totdat je uiteraard met een solide onderbouwing komt. Maar dat heb ik je nog niet eerder zien doen, dus ik ben sceptisch.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_183492592
quote:
Het aantal mensen dat vindt dat Zwarte Piet zwart moet blijven, is gedaald.
In 2016 deelde 65 procent van de ondervraagde Nederlanders die mening,
nu gaat het om 50 procent, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research.
https://nos.nl/artikel/22(...)ele-zwarte-piet.html
pi_183492595
Mooi objectief stukje op nos.nl weer, steeds minder mensen zijn vóór zwarte piet en de voorstanders zijn vooral laag opgeleid.

_O-
"Roken is slecht. Vooral voor de gordijnen." - Willem van Hanegem
  zondag 2 december 2018 @ 13:20:27 #261
8369 speknek
Another day another slay
pi_183492710
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:04 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Je zwetst nog steeds. Totdat je uiteraard met een solide onderbouwing komt. Maar dat heb ik je nog niet eerder zien doen, dus ik ben sceptisch.
Letterlijk 2 seconden googlen

https://isgeschiedenis.nl(...)zwartepiet-toespelen

quote:
De term zwartepiet uit het kaartspel bestaat vermoedelijk al veel langer dan dat de hulpjes van Sinterklaas Zwarte Pieten heten, zodat ook de uitdrukking al lang in de Nederlandse taal bestaat.
quote:
Here-a-we-gooooo
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 13:26:17 #262
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183492842
quote:
Jij moet de betekenis van de term 'solide onderbouwing' misschien eens opzoeken. :)

Een blogje zonder naam of referenties op een prive-site is dat in ieder geval niet.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_183492906
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:14 schreef Knurft-Zork3 het volgende:
Mooi objectief stukje op nos.nl weer, steeds minder mensen zijn vóór zwarte piet en de voorstanders zijn vooral laag opgeleid.

_O-
Herschrijf het eens.... misschien zie je dan je eigen subjectiviteit
Het grote nieuws is hier de daling van voorstanders van de traditionele Piet.
Logisch dat dit in de kop wordt gezet.
De scheidingen leeftijd, opleiding, regio zijn interessante details die men uiteraard ook moet onderzoeken in peilingen en vermelden in de berichtgeving.
  zondag 2 december 2018 @ 13:31:37 #264
8369 speknek
Another day another slay
pi_183492934
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:26 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Jij moet de betekenis van de term 'solide onderbouwing' misschien eens opzoeken. :)

Een blogje zonder naam of referenties op een prive-site is dat in ieder geval niet.
:') de reactie die je wist dat ging komen. Het is al lang duidelijk dat jij jezelf niet eens wenst te informeren, dus als je het niet erg vindt ga ik niet verder voor je zoeken.

(Isgeschiedenis is geen privewebsite, maar de website van geschiedenis magazine, maar dat zal verder ook niet door je filter heenkomen)
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183493042
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:30 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Herschrijf het eens.... misschien zie je dan je eigen subjectiviteit
Het grote nieuws is hier de daling van voorstanders van de traditionele Piet.
Logisch dat dit in de kop wordt gezet.
De scheidingen leeftijd, opleiding, regio zijn interessante details die men uiteraard ook moet onderzoeken in peilingen en vermelden in de berichtgeving.
Klopt inderdaad, interessant stukje om te zien hoe de verdeeldheid is
  zondag 2 december 2018 @ 13:38:06 #266
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183493064
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 13:31 schreef speknek het volgende:

de reactie die je wist dat ging komen. Het is al lang duidelijk dat jij jezelf niet eens wenst te informeren, dus als je het niet erg vindt ga ik niet verder voor je zoeken.
Ik wens mezelf prima te informeren, maar ik kijk (in tegenstelling tot iemand zoals jij, schijnbaar) ook naar de waarde en/of betrouwbaarheid van de informatie.

quote:
(Isgeschiedenis is geen privewebsite, maar de website van geschiedenis magazine, maar dat zal verder ook niet door je filter heenkomen)
Een site van een magazine is een privewebsite.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 december 2018 @ 13:41:41 #267
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_183493129
Isgeschiedenis was inderdaad de eerste referentie die bij Google opkwam, maar ik ben wel benieuwd naar de bronnen achter de bron. Ogier wordt trouwens als een heldhaftige strijder tegen de Saracenen gepresenteerd en de twist met Karel als een tragische ontwikkeling. Het is niet zo dat iedereen die bij de koning in ongenade valt meteen een "bad guy" is, zo zwart-wit zijn die verhalen meestal niet. Denk ook aan Karel ende Elegast, waarin die laatste eigenlijk als de meer sympathieke wordt voorgesteld.
  zondag 2 december 2018 @ 13:41:56 #268
8369 speknek
Another day another slay
pi_183493139
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:38 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
Een site van een magazine is een privewebsite.
Je bedoelt privaat? Dus je vindt alleen overheidsbronnen goed?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 13:43:23 #269
8369 speknek
Another day another slay
pi_183493166
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:41 schreef Iblardi het volgende:
Isgeschiedenis was inderdaad de eerste referentie die bij Google opkwam, maar ik ben wel benieuwd naar de bronnen achter de bron. Ogier wordt trouwens als een heldhaftige strijder tegen de Saracenen gepresenteerd en de twist met Karel als een tragische ontwikkeling. Het is niet zo dat iedereen die bij de koning in ongenade valt meteen een "bad guy" is, zo zwart-wit zijn die verhalen meestal niet. Denk ook aan Karel ende Elegast, waarin die laatste eigenlijk als de meer sympathieke wordt voorgesteld.
Ik weet ook niet hoe relevant dat is (wel interessant), vermoedelijk wisten heel weinig mensen die het spel speelden van Ogier af, zolang het erom gaat dat in het spel zwartepieten, je niet de zwartepiet toegespeeld wil krijgen.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183493199
Om eerlijk te zijn lijkt mij Isgeschiedenis een prima bron
  zondag 2 december 2018 @ 13:45:33 #271
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183493202
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 13:41 schreef speknek het volgende:

[..]

Je bedoelt privaat? Dus je vindt alleen overheidsbronnen goed?
Nee, ik bedoel prive. :)
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_183493253
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:14 schreef Knurft-Zork3 het volgende:
Mooi objectief stukje op nos.nl weer, steeds minder mensen zijn vóór zwarte piet en de voorstanders zijn vooral laag opgeleid.

_O-
Je beseft dat de NOS zich baseert op het onderzoek van I&O?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  zondag 2 december 2018 @ 13:50:00 #273
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_183493280
quote:
Al die pro-Pieten in de paniek :').

Tsja, deze trend is al jaren zichtbaar. Hij gaat niet snel, dat moeten we allemaal toegeven, maar ik gok dat over 10 jaar iedereen die hele discussie zat is en dat je Pieten hebt in allerlei kleuren/gedaantes (ook gewoon oldskool zwart, wat prima is wmb).
&lt;a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow"&gt;Afleidingsmanoeuvre&lt;/a&gt;
  zondag 2 december 2018 @ 13:51:39 #274
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183493314
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:45 schreef Bottendaal het volgende:
Om eerlijk te zijn lijkt mij Isgeschiedenis een prima bron
Dan mogen ze wel iets doen aan onderbouwing en referenties. En daarnaast, geschiedenis onderbouwen is in heel veel gevallen niet te doen. Ook in dit artikel staat om de zin wel een aanname. Om aan de hand van dit soort vage verhalen te claimen dat Zwarte Piet racistisch is, is wel heel erg vergezocht.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_183493333
quote:
2s.gif Op zondag 2 december 2018 13:50 schreef Falco het volgende:

[..]

Al die pro-Pieten in de paniek :').

Tsja, deze trend is al jaren zichtbaar. Hij gaat niet snel, dat moeten we allemaal toegeven, maar ik gok dat over 10 jaar iedereen die hele discussie zat is en dat je Pieten hebt in allerlei kleuren/gedaantes (ook gewoon oldskool zwart, wat prima is wmb).
Nee hoor geen paniek hoor, slaap er geen seconde minder van ;)
  zondag 2 december 2018 @ 13:52:53 #276
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183493336
quote:
2s.gif Op zondag 2 december 2018 13:50 schreef Falco het volgende:

Al die pro-Pieten in de paniek :').
Door een artikeltje bij de NOS? :)
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_183493355
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:51 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Dan mogen ze wel iets doen aan onderbouwing en referenties. En daarnaast, geschiedenis onderbouwen is in heel veel gevallen niet te doen. Ook in dit artikel staat om de zin wel een aanname. Om aan de hand van dit soort vage verhalen te claimen dat Zwarte Piet racistisch is, is wel heel erg vergezocht.
Met de laatste zin ben ik het wel met je eens ja
pi_183493372
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders geen Zwarte Piet willen:

Bron:

https://www.telegraaf.nl/(...)n-zwarte-zwarte-piet

Echter die zijn vooral hoger opgeleid en doen dat vooral wegens de vijandige discussies , die over dit kinderfeest gehouden worden.

Het Sinterklaasfeest is helemaal verpest door de tegenstanders van Zwarte Piet die deze discussie begonnen. Ze hadden liever alles bij het oude moeten laten en elke stad/wijk zijn eigen invulling moeten laten houden: Laat de Bijlmer dan een Zwarte sinterklaas en een Witte Piet krijgen. Maar je mag mensen in bijv. Staphorst niet verplichten hun kinderfeest aan te passen.

Weer een walgelijk gevolg van onze multiculturele kut samenleving.

Mijn stelling is Weg met alle pieten en zeker weg met de roetveegpiet dan: Want Piet is een karikatuur van de werkende loonslaaf . Gewoon de spot drijven met onderdanige werknemers.
Trouwens de roetveeg piet is ook een belediging voor alle Marokkaanse en Turkse gastarbeiders: DUS WEG ERMEE!

Die hebben jarenlang het vuile werk opgeknapt , waarvoor de nederlanders te beroerd waren.

Trouwens de overheid geeft de actiegroepen in alles gelijk. Eerst is Sinterklaas kapot gemaakt en straks volgt nog een verbod op Kerstmis. "Met deze christelijke feestdag worden de moslims benadeeld in ons land. " hoor je nu al actievoerders zeggen.
"Leuker kunnen wij het niet maken , ingewikkelder wel." Lang leve de Belastingdienst!
  zondag 2 december 2018 @ 13:57:14 #279
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183493418
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:54 schreef paulgo het volgende:

Echter die zijn vooral hoger opgeleid en doen dat vooral wegens de vijandige discussies , die over dit kinderfeest gehouden worden.
Maar als je het aan de jeugd over laat, is het beeld vrij duidelijk; bij de hockeyvereniging van mijn dochtertje, waren de hockeymeisjes die verkleed waren tbv van de mini's, 100% zwart.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_183493493
quote:
Ik ben in het bijgevoegde onderzoek gaan lezen.

En er zitten wel een hoop subjectieve vraagstellingen in:

Wat vindt u? Moet Zwarte Piet zwart blijven, geleidelijk/direct veranderen, helemaal verdwijnen?

Door drie keuzes te geven, met helemaal verdwijnen als meest extreme, lijkt de middelste keuze 'geleidelijk/direct veranderen' het meest fatsoenlijk.

Ze hadden ook de keuze kunnen geven, wilt u een Roetveegpiet, Zwarte Piet of Bonte Piet. Maarja, dan had vrijwel iedereen voor Zwarte Piet gekozen.

Uit dit stukje kun je ook enige subjectiviteit waarnemen:

''Deze verandering is ook zichtbaar wanneer Nederlanders de stelling wordt voorgelegd of het goed is dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert''

Ze zouden juist moeten vragen hoe men het vindt ALS zwarte Piet verandert. Niet dat het al gebeurt en hoe men dat vindt. Want als argeloze invuller van vragenlijsten, denk je anders ook. 'Het verandert al, er is bijna een oplossing van het probleem, laat dat dan maar gebeuren.'

Kortom:

pi_183493555
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 14:00 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Ik ben in het bijgevoegde onderzoek gaan lezen.

En er zitten wel een hoop subjectieve vraagstellingen in:

Wat vindt u? Moet Zwarte Piet zwart blijven, geleidelijk/direct veranderen, helemaal verdwijnen?

Door drie keuzes te geven, met helemaal verdwijnen als meest extreme, lijkt de middelste keuze 'geleidelijk/direct veranderen' het meest fatsoenlijk.
Dat zijn dan ook de enige keuzes. En net of iemand die anoniem meewerkt aan zo'n onderzoek ene fuck geeft om fatsoen. Wie vindt dat Zwarte Piet zwart moet blijven vult die optie ook gewoon in.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_183493563
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 14:00 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Ik ben in het bijgevoegde onderzoek gaan lezen.

En er zitten wel een hoop subjectieve vraagstellingen in:

Wat vindt u? Moet Zwarte Piet zwart blijven, geleidelijk/direct veranderen, helemaal verdwijnen?

Door drie keuzes te geven, met helemaal verdwijnen als meest extreme, lijkt de middelste keuze 'geleidelijk/direct veranderen' het meest fatsoenlijk.

Ze hadden ook de keuze kunnen geven, wilt u een Roetveegpiet, Zwarte Piet of Bonte Piet. Maarja, dan had vrijwel iedereen voor Zwarte Piet gekozen.

Uit dit stukje kun je ook enige subjectiviteit waarnemen:

''Deze verandering is ook zichtbaar wanneer Nederlanders de stelling wordt voorgelegd of het goed is dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert''

Ze zouden juist moeten vragen hoe men het vindt ALS zwarte Piet verandert. Niet dat het al gebeurt en hoe men dat vindt. Want als argeloze invuller van vragenlijsten, denk je anders ook. 'Het verandert al, er is bijna een oplossing van het probleem, laat dat dan maar gebeuren.'

Kortom:

[ afbeelding ]
Er zijn ook niet veel meer opties dan; a) Zwarte Piet blijft Zwart, b) Zwarte Piet verandert geleidelijk, of c) Zwarte Piet verdwijnt.
pi_183493632
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 14:05 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Er zijn ook niet veel meer opties dan; a) Zwarte Piet blijft Zwart, b) Zwarte Piet verandert geleidelijk, of c) Zwarte Piet verdwijnt.
Dat is niet concreet.

Want slechts 1% wil dat hij verdwijnt.

Dan moet er dus iets gebeuren. Een Roetveegpiet? Een Bonte Piet? Een Blanke Piet? Een Minion?

Als je de mensen daaruit laat kiezen. Krijg je een andere uitslag.
pi_183493664
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 14:10 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Dat is niet concreet.
Dus?
  zondag 2 december 2018 @ 14:15:07 #285
8369 speknek
Another day another slay
pi_183493705
quote:
2s.gif Op zondag 2 december 2018 13:50 schreef Falco het volgende:

[..]

Al die pro-Pieten in de paniek :').

Tsja, deze trend is al jaren zichtbaar. Hij gaat niet snel, dat moeten we allemaal toegeven, maar ik gok dat over 10 jaar iedereen die hele discussie zat is en dat je Pieten hebt in allerlei kleuren/gedaantes (ook gewoon oldskool zwart, wat prima is wmb).
De hooligans zullen dit jaar goed meegeholpen hebben het proces te versnellen, maar uiteindelijk volgen mensen gewoon de commercie en het Sinterklaasjournaal. Wat dat betreft kunnen we het de NTR wel aanrekenen dat ze zo lang hebben lopen schipperen. Ze hadden beter een voorbeeld kunnen nemen aan Gertje in België. Gewoon in een keer over naar roetpieten. Heb je een half jaar gezeik en is het daarna helemaal over.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 14:15:51 #286
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183493717
Grappig...
Eerst is het aantal tegenstanders volgens de zeurpieten totaal niet relevant, maar later plotseling wel.

Lekker consequent.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_183493775
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 14:15 schreef speknek het volgende:

[..]

De hooligans zullen dit jaar goed meegeholpen hebben het proces te versnellen, maar uiteindelijk volgen mensen gewoon de commercie en het Sinterklaasjournaal. Wat dat betreft kunnen we het de NTR wel aanrekenen dat ze zo lang hebben lopen schipperen. Ze hadden beter een voorbeeld kunnen nemen aan Gertje in België. Gewoon in een keer over naar roetpieten. Heb je een half jaar gezeik en is het daarna helemaal over.
Mensen die denken dat het gezeik in een half jaar over is :')
  zondag 2 december 2018 @ 14:24:28 #288
8369 speknek
Another day another slay
pi_183493828
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 14:15 schreef thedeedster het volgende:
Grappig...
Eerst is het aantal tegenstanders volgens de zeurpieten totaal niet relevant, maar later plotseling wel.

Lekker consequent.
Het is niet relevant voor of het racisme is of niet. Het is (zolang de politiek zich afzijdig houdt) wel relevant voor de snelheid waarmee het verandert natuurlijk.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 2 december 2018 @ 14:25:01 #289
8369 speknek
Another day another slay
pi_183493845
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 14:21 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Mensen die denken dat het gezeik in een half jaar over is :')
Er is in België betrekkelijk weinig over gezeken.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183493866
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 14:25 schreef speknek het volgende:

[..]

Er is in België betrekkelijk weinig over gezeken.
Omdat je daar deze lui niet hebt:

pi_183494266
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 17:43 schreef speknek het volgende:

[..]

[..]

¯\_(ツ)_/¯

Je vroeg om een bron. Een onderzoek van de historicus van het jaar vond ik best een goed verhaal ja. Dat je het niet accepteert omdat het niet in je straatje past is iets anders.

Maar kom op

1850
[ afbeelding ]

1950
[ afbeelding ]

Koekoek!

En natuurlijk is het niet gebaseerd op, maar beïnvloed door. Het is gebaseerd op Schenkman, de verkleedtraditie is beïnvloed door blackface.
Dom geleuter over een broddelwerkje van een historica die naar de uitkomst toeredeneert en veel conclusies trekt die geenzins gedragen worden door de feiten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 2 december 2018 @ 14:47:49 #292
8369 speknek
Another day another slay
pi_183494287
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 14:46 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dom geleuter over een broddelwerkje van een historica die naar de uitkomst toeredeneert en veel conclusies trekt die geenzins gedragen worden door de feiten.
Oké Henk
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183495104
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 13:54 schreef paulgo het volgende:
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders geen Zwarte Piet willen:
Weer zo'n foute kop, het artikel zelf zegt dat mensen het gezeur zat zijn "en dan maar een kant moeten kiezen", niet zwarte Piet zelf.
De enige manier om van het gezeur af te zijn (ook al gaat het maar om één zeurder) is om te kiezen voor een niet-volledig zwarte Piet.
Hetzelfde zie je bij de EU over de zomer-/wintertijd; iemand had er last van dus het MOET afgelopen zijn. Hoezo?
Racist
  zondag 2 december 2018 @ 17:53:55 #294
3542 Gia
User under construction
pi_183498462
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:44 schreef Slayage het volgende:


als we de rollen omdraaien, dus dat sinterklaas voortaan alleen maar door zwarte mannen gespeeld wordt en we de zwarte pieten omtoveren tot witte pieten gespeeld door blanke mensen wordt de verhouding misschien duidelijk voor je ;)

Je bedoelt dat Sinterklaas zwart geschminkt wordt en de pieten wit.
Zou dat wel acceptabel zijn, dan?
pi_183498834
Gaat de goede kant op.
https://nos.nl/l/2261714
  zondag 2 december 2018 @ 18:35:21 #296
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_183499365
NWS / Directeur NGO leert migranten liegen voor asiel
NWS / Meisjes aangerand tijdens Halloween feest
NWS / 'IND betaalt meer dan 1 miljoen euro aan dwangsommen aan asielzoekers'
NWS / Eén op vijf asielzoekers uit Noord-Afrika verdachte van misdrijf
NWS / Doden en gewonden bij aanslag in Melbourne
NWS / Tieners persen op grote schaal af in Zuidoost
NWS / Meisje (18) verkracht door groep vluchtelingen in Freiburg
NWS / Syriër opgepakt in Amsterdam voor deelname terroristische organisatie
NWS / Nijmegen ziet toename van 'niet-westerse sentimenten
NWS / Saoedi-Arabië is het gevaarlijkst voor ongelovigen
NWS / Syriërs krijgen werkplek maar komen na week niet meer opdagen #2
NWS / WNL verslaggever bedreigd door hangjongeren (FILMPJE)
NWS / Helft bijstandsgerechtigden heeft niet-westerse achtergrond

"Paar" ernstige berichten mbt buitenlanders etc, Mwah, incidentjes, niets aan de hand, geen discussie nodig over immigratie, integratie oid hoor, je moet naar het individu kijken!

Nederlanders willen Sinterklaas vieren zoals al decennia zonder kwaad en slechts in de zin: SMERIGE RACISTEN DIE NEDERLANDERS! Aanpakken dat tuig en snel, zo kunnen we niet verder als samenleving. Nederlanders moeten zich aanpassen! Anders snap ik geweld wel, die arme mensen zijn gekwetst!

En NEE, ik wil echt niet "aantonen" of beweren dat alle buitenlanders of gekleurde mensen fout zijn of zoiets, totaal niet. Maar het is een feit dat er nog steeds heel erg veel problemen zijn met mensen van niet Nederlandse afkomst, maar daar hoor je KOZP of Sylvana niet over. Maar Nederlanders die zwarte Piet willen op een kinderfeestje, DAT is prioriteit voor deze mensen blijkbaar, dan mag je iedereen over 1 kam scheren en alle Nederlanders racist noemen.

Ook die Ozcan Akyol, wel roepen dat er HAAT wordt geuit door pro ZP mensen, maar geen woord over moslims die zijn opgepakt wegens beramen van een aanslag, haatpreken in moskeeen waar "de politie niet welkom is" uit pure haat door de islam jegens Nederland. Overal keiharde haat en racisme jegens Nederlanders. Aanslagen over de hele wereld

Zorg gewoon eerst eens dat je je eigen zaakjes op orde hebt voor je de onschuldige gewoontes van een land wil veranderen! Het moet nu toch echt eens van 2 kanten komen.

Ja, kom maar weer op met die "je bent een racist, en dit voor een mod" en al dat zwakzinnige geblaat :').

[ Bericht 3% gewijzigd door HeatWave op 02-12-2018 18:48:40 ]
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
  zondag 2 december 2018 @ 18:53:54 #297
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_183499811
Heilig geloven in onderzoekbureau's... wie zegt dat de ondervraagden echt zo representatief zijn voor het hele volk ? Wie doet er mee aan een dergelijk onderzoek ? Zijn dat willekeurige mensen die random gebeld zijn om ze te vragen hoe ze er over denken of is het een groep die vaker meedoet met dit soort onderzoeken ?
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_183500090
Een meerderheid van 68 procent vindt de discussie onterecht, tegenover acht op de tien ondervraagden in 2016.

Mensen zijn de discussie gwn zat.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  zondag 2 december 2018 @ 19:07:50 #299
8369 speknek
Another day another slay
pi_183500163
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 18:35 schreef HeatWave het volgende:
NWS / Directeur NGO leert migranten liegen voor asiel
NWS / Meisjes aangerand tijdens Halloween feest
NWS / 'IND betaalt meer dan 1 miljoen euro aan dwangsommen aan asielzoekers'
NWS / Eén op vijf asielzoekers uit Noord-Afrika verdachte van misdrijf
NWS / Doden en gewonden bij aanslag in Melbourne
NWS / Tieners persen op grote schaal af in Zuidoost
NWS / Meisje (18) verkracht door groep vluchtelingen in Freiburg
NWS / Syriër opgepakt in Amsterdam voor deelname terroristische organisatie
NWS / Nijmegen ziet toename van 'niet-westerse sentimenten
NWS / Saoedi-Arabië is het gevaarlijkst voor ongelovigen
NWS / Syriërs krijgen werkplek maar komen na week niet meer opdagen #2
NWS / WNL verslaggever bedreigd door hangjongeren (FILMPJE)
NWS / Helft bijstandsgerechtigden heeft niet-westerse achtergrond

"Paar" ernstige berichten mbt buitenlanders etc, Mwah, incidentjes, niets aan de hand, geen discussie nodig over immigratie, integratie oid hoor, je moet naar het individu kijken!

Nederlanders willen Sinterklaas vieren zoals al decennia zonder kwaad en slechts in de zin: SMERIGE RACISTEN DIE NEDERLANDERS! Aanpakken dat tuig en snel, zo kunnen we niet verder als samenleving. Nederlanders moeten zich aanpassen! Anders snap ik geweld wel, die arme mensen zijn gekwetst!

En NEE, ik wil echt niet "aantonen" of beweren dat alle buitenlanders of gekleurde mensen fout zijn of zoiets, totaal niet. Maar het is een feit dat er nog steeds heel erg veel problemen zijn met mensen van niet Nederlandse afkomst, maar daar hoor je KOZP of Sylvana niet over. Maar Nederlanders die zwarte Piet willen op een kinderfeestje, DAT is prioriteit voor deze mensen blijkbaar, dan mag je iedereen over 1 kam scheren en alle Nederlanders racist noemen.

Ook die Ozcan Akyol, wel roepen dat er HAAT wordt geuit door pro ZP mensen, maar geen woord over moslims die zijn opgepakt wegens beramen van een aanslag, haatpreken in moskeeen waar "de politie niet welkom is" uit pure haat door de islam jegens Nederland. Overal keiharde haat en racisme jegens Nederlanders. Aanslagen over de hele wereld

Zorg gewoon eerst eens dat je je eigen zaakjes op orde hebt voor je de onschuldige gewoontes van een land wil veranderen! Het moet nu toch echt eens van 2 kanten komen.

Ja, kom maar weer op met die "je bent een racist, en dit voor een mod" en al dat zwakzinnige geblaat :').
Goeie meltdown.

Vluchtelingen, asielzoekers, Arabieren. Nuttig voor dit topic. Als je die op een hoop gooit voor dit topic is er niks zwakzinnigs aan een opmerking over je wereldbeeld. Maar dat had je misschien zelf ook al door, door je preemptieve opmerking.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_183500249
Dus Zwarte Piet moet zwart blijven omdat een WNL-verslaggever is aangevallen door Marokkanen?

Of wat is precies het punt van Heatwave?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  zondag 2 december 2018 @ 19:13:58 #301
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_183500342
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 19:10 schreef KoosVogels het volgende:
Dus Zwarte Piet moet zwart blijven omdat een WNL-verslaggever is aangevallen door Marokkanen?

Of wat is precies het punt van Heatwave?
Het punt is dat zware bewezen misdrijven en misstanden worden genegeerd en Sinterklaas blijkbaar het ergste is dat er mis is met Nederland.

Ik zou eerst eens lezen de volgende keer, en oh, argumenten ipv "ik noem je dom dus ik heb gewonnen" dat telt al jaren niet meer :').
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')