abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_183413000

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2015 17:42 schreef Montagui het volgende:
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:53 schreef Montagui het volgende:
Infographic verbanden en sponsoring
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.

quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.
Het boekje van Schenkman is online in te zien: https://www.slideshare.net/FeenyNL/sint-nikolaas-en-zijn-knecht


quote:
Het is toch wel een hele mooie dag aan het worden. KOZP word echt op alle fronten vernederd.
Eerst schrappen ze de meeste demonstraties omdat ze te weinig deelnemers hebben, vervolgens word hun door de gemeentes een hoop beperkende maatregelen opgelegd. De bussen naar Den Helder werden 2x tot stoppen gedwongen door de politie. Vervolgens worden ze overal weggejaagd en aangevallen. In Rotterdam zelfs door zowel voetbalfans als de politie zelf.

En de enige arrestaties zijn er onder KOZP'ers _O_
Alternatieve Sinterklaas journaals:

pi_183413027
Nog een week te gaan. Dan kunnen we de balans opmaken.
  woensdag 28 november 2018 @ 08:52:49 #3
52811 DustPuppy
The North Remembers
pi_183414649
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2018 23:22 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
Alsof 4-jarigen de 'intentie' van Sinterklaas en Zwarte Piet niet begrijpen. :)
Ok man, vertel mij de intentie van Sinterklaas en Zwarte Piet maar eens dan.
"The north remembers, Lord Davos. The north remembers, and the mummer’s farce is almost done.”
pi_183416369
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183416444
quote:
7s.gif Op woensdag 28 november 2018 00:35 schreef DavidTwente het volgende:
Nog een week te gaan. Dan kunnen we de balans opmaken.
Welke balans hierin komt het land niet verder hoor het blijft een ja tegenover een nee.
Of een nee tegenover een ja?
pi_183416512
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 11:15 schreef john2406 het volgende:

[..]

Welke balans hierin komt het land niet verder hoor het blijft een ja tegenover een nee.
Of een nee tegenover een ja?
Ga jij nog gedichten schrijven voor pakjesavond? Zo ja, wil je die op fok! delen?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183416585
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 11:20 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ga jij nog gedichten schrijven voor pakjesavond? Zo ja, wil je die op fok! delen?
In deze provincie is men niet zo voor de Sint hier meer Kerst!
pi_183417295
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 11:24 schreef john2406 het volgende:

[..]

In deze provincie is men niet zo voor de Sint hier meer Kerst!
Jammer. Allebei is leuker <O) ~:)
pi_183417393
Kerst is leuk alleen jammer van die traditie van de kerstman met zijn elfen.
Dat is heel discriminerend naar mensen die klein zijn.
  woensdag 28 november 2018 @ 12:25:38 #10
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_183417399
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 11:10 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Wat een vuile racisten toch weer in Nederland
[filmpje]
Die Jensen heeft ook een goeie koe opgegeten.
Filmpje niet gezien natuurlijk :r.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_183417541
quote:
7s.gif Op woensdag 28 november 2018 12:25 schreef Ringo het volgende:

[..]

Die Jensen heeft ook een goeie koe opgegeten.
Filmpje niet gezien natuurlijk :r.
Jensen vreet een heel melkveebedrijf per dag.
pi_183419539
Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over Zwarte Piet

Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over het behoud van Zwarte Piet in Rotterdam. De uitkomst moet bindend zijn, ongeacht de uitslag. Dat voorstel gaat Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf indienen. De partij verwacht dat een overweldigende meerderheid voor het behoud van Zwarte Piet zal stemmen. ,,Angst op een andere uitkomst hebben we niet. Op dit moment wordt de stem van de minderheid opgedrongen. Dat leidt er toe dat er straks geen intocht meer is of een intocht met een peleton ME’’, aldus Hoogwerf.

Volgend jaar zal zwarte piet dus zo goed als verbannen worden van het kinderfeest. Alle tweehonderd pieten zijn roetvegen.
De afgelopen intocht bestond 75 procent van de pieten uit roetvegen en de rest was zwart. Het kwam het op de Erasmusbrug tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Vier personen zijn aangehouden. Een persoon is inmiddels weer op vrije voeten. De rest weet nog niet welke straf boven hun hoofd hangt.

Voortrekkersrol
In de verhitte raadsvergadering van vorige week liet burgemeester Aboutaleb weten een voortrekkersrol te willen spelen in het beslechten van de discussie rond Zwarte Piet.

,,De burgemeester is al een paar jaar bezig om hier een politiek thema van te maken, waarbij duidelijk wordt toegewerkt naar het einde van Zwarte Piet in Rotterdam’’, aldus Tanya Hoogwerf. ,,Eerst zette hij een anti-Zwarte Piet-clubje aan tafel bij het intochtcomité, met als gevolg een akkoord over het terugdringen van het aantal Zwarte Pieten bij de intocht. Een regelrecht schijnakkoord, buiten alle Rotterdammers om. Nu lijkt de burgemeester het gaspedaal nog wat verder in te willen trappen. En intussen is politiek links, met het islamitische NIDA voorop, voornemens een motie in te dienen om Zwarte Piet per direct volledig uit Rotterdam te verbannen.’’

Nida-raadslid Nourdin el Ouali zegt woensdag een voorstel in te dienen over de kwestie: ,,Wij vinden dat van gemeenschapsgeld alleen een inclusief feest kan worden gegeven. Dus met roetveegpieten en geen Zwarte Piet. De traditie verandert door de jaren heen al en Leefbaar Rotterdam voert een achterhoede gevecht. Dit voorstel is een wanhoopsdaad.’’

Achterkamertjes
Leefbaar Rotterdam zegt zich te blijven verzetten zich tegen de veranderende traditie. ,,Linkse partijen en door burgemeester Aboutaleb geselecteerde maatschappelijke organisaties willen in de achterkamertjes een prachtige traditie de nek omdraaien. Aan de bevolking, de mensen aan wie het sinterklaasfeest toebehoort, wordt niets gevraagd’’, zo stelt Hoogwerf. ,,Middels een referendum willen wij de Rotterdammers de kans geven om zich hier zelf over uit te spreken. Zij, en niet een stel politici aan de Coolsingel of wat linkse actiegroepjes, horen te bepalen hoe hun volksfeest eruit ziet.’’

El Ouali reageert: ,,Wat de meerderheid wil, is niet persé goed. Uit vele rapporten blijkt dat met name kinderen en volwassenen moeite hebben met Zwarte Piet en dus moeten we af van de racistische karikaturen van Zwarte Piet. Over zulke zaken ga je niet polderen.’’
Het referendum over Zwarte Piet zou tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 of de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei kunnen worden gehouden. Een andere optie is volgens Hoogwerf een digitale meningspeiling, waarbij via een online enquête naar de mening van Rotterdammers wordt gevraagd.
De gemeenteraad van Rotterdam bepaalt of het referendum er komt.
https://www.ad.nl/rotterd(...)warte-piet~af2c5aa6/
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183419683
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:37 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over Zwarte Piet

Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over het behoud van Zwarte Piet in Rotterdam. De uitkomst moet bindend zijn, ongeacht de uitslag. Dat voorstel gaat Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf indienen. De partij verwacht dat een overweldigende meerderheid voor het behoud van Zwarte Piet zal stemmen. ,,Angst op een andere uitkomst hebben we niet. Op dit moment wordt de stem van de minderheid opgedrongen. Dat leidt er toe dat er straks geen intocht meer is of een intocht met een peleton ME’’, aldus Hoogwerf.

Volgend jaar zal zwarte piet dus zo goed als verbannen worden van het kinderfeest. Alle tweehonderd pieten zijn roetvegen.
De afgelopen intocht bestond 75 procent van de pieten uit roetvegen en de rest was zwart. Het kwam het op de Erasmusbrug tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Vier personen zijn aangehouden. Een persoon is inmiddels weer op vrije voeten. De rest weet nog niet welke straf boven hun hoofd hangt.

Voortrekkersrol
In de verhitte raadsvergadering van vorige week liet burgemeester Aboutaleb weten een voortrekkersrol te willen spelen in het beslechten van de discussie rond Zwarte Piet.

,,De burgemeester is al een paar jaar bezig om hier een politiek thema van te maken, waarbij duidelijk wordt toegewerkt naar het einde van Zwarte Piet in Rotterdam’’, aldus Tanya Hoogwerf. ,,Eerst zette hij een anti-Zwarte Piet-clubje aan tafel bij het intochtcomité, met als gevolg een akkoord over het terugdringen van het aantal Zwarte Pieten bij de intocht. Een regelrecht schijnakkoord, buiten alle Rotterdammers om. Nu lijkt de burgemeester het gaspedaal nog wat verder in te willen trappen. En intussen is politiek links, met het islamitische NIDA voorop, voornemens een motie in te dienen om Zwarte Piet per direct volledig uit Rotterdam te verbannen.’’

Nida-raadslid Nourdin el Ouali zegt woensdag een voorstel in te dienen over de kwestie: ,,Wij vinden dat van gemeenschapsgeld alleen een inclusief feest kan worden gegeven. Dus met roetveegpieten en geen Zwarte Piet. De traditie verandert door de jaren heen al en Leefbaar Rotterdam voert een achterhoede gevecht. Dit voorstel is een wanhoopsdaad.’’

Achterkamertjes
Leefbaar Rotterdam zegt zich te blijven verzetten zich tegen de veranderende traditie. ,,Linkse partijen en door burgemeester Aboutaleb geselecteerde maatschappelijke organisaties willen in de achterkamertjes een prachtige traditie de nek omdraaien. Aan de bevolking, de mensen aan wie het sinterklaasfeest toebehoort, wordt niets gevraagd’’, zo stelt Hoogwerf. ,,Middels een referendum willen wij de Rotterdammers de kans geven om zich hier zelf over uit te spreken. Zij, en niet een stel politici aan de Coolsingel of wat linkse actiegroepjes, horen te bepalen hoe hun volksfeest eruit ziet.’’

El Ouali reageert: ,,Wat de meerderheid wil, is niet persé goed. Uit vele rapporten blijkt dat met name kinderen en volwassenen moeite hebben met Zwarte Piet en dus moeten we af van de racistische karikaturen van Zwarte Piet. Over zulke zaken ga je niet polderen.’’
Het referendum over Zwarte Piet zou tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 of de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei kunnen worden gehouden. Een andere optie is volgens Hoogwerf een digitale meningspeiling, waarbij via een online enquête naar de mening van Rotterdammers wordt gevraagd.
De gemeenteraad van Rotterdam bepaalt of het referendum er komt.
https://www.ad.nl/rotterd(...)warte-piet~af2c5aa6/
Goede genade zeg. Ik ben heel benieuwd naar de uitslag van zo'n referendum en zou het mooi vinden als hij kwam, maar kan het geld daarvoor nou echt niet beter uitgegeven worden dan aan de huidskleur van verzonnen personage? Als er een referendum komt is dit nou echt het onderwerp waar Rotterdam voor wakker ligt?
pi_183419726
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:37 schreef voetbalmanager2 het volgende:
El Ouali reageert: ,,Wat de meerderheid wil, is niet persé goed. Uit vele rapporten blijkt dat met name kinderen en volwassenen moeite hebben met Zwarte Piet en dus moeten we af van de racistische karikaturen van Zwarte Piet. Over zulke zaken ga je niet polderen.’’
tsja
pi_183419780
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:48 schreef Wup2 het volgende:

[..]

tsja
Je verwacht het niet he?
pi_183419782
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:45 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Goede genade zeg. Ik ben heel benieuwd naar de uitslag van zo'n referendum en zou het mooi vinden als hij kwam, maar kan het geld daarvoor nou echt niet beter uitgegeven worden dan aan de huidskleur van verzonnen personage? Als er een referendum komt is dit nou echt het onderwerp waar Rotterdam voor wakker ligt?
Je wilt niet weten hoe ongelofelijk veel geld Rotterdam al uitgegeven heeft aan de zwarte pieten discussie dit jaar. Op de livestream van KOZP waren vele tientallen agenten te zien. Bij de intocht was daar nog een veelvoud van. Er zijn meerdere extra raadsvergaderingen over zwarte piet ingelast. Aboutaleb heeft aangegeven dat ook volgend jaar tegendemonstraties gehouden mogen worden bij en tijdens de intocht, ongeacht de risico's en kosten.

En dan moet van het weekend de intocht van LR nog plaats vinden.
Zo'n stemming die een hoop onvrede weg zal nemen lijkt mij in elk geval niet vanwege enige kosten de moeite niet waard. De kans dat dat er komt is natuurlijk wel enorm klein, maar dat heeft met kosten niets te maken.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183419815
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:48 schreef Wup2 het volgende:

[..]

tsja
Weer een reden om inderdaad te peilen hoe Rotterdam zelf over al die van buitenaf opgelegde verboden denkt. En als El Ouali zo zeker is van zijn zaak dan denkt hij daar ook zo over.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 28 november 2018 @ 14:58:24 #18
3542 Gia
User under construction
pi_183419899
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:51 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Je wilt niet weten hoe ongelofelijk veel geld Rotterdam al uitgegeven heeft aan de zwarte pieten discussie dit jaar. Op de livestream van KOZP waren vele tientallen agenten te zien. Bij de intocht was daar nog een veelvoud van. Er zijn meerdere extra raadsvergaderingen over zwarte piet ingelast. Aboutaleb heeft aangegeven dat ook volgend jaar tegendemonstraties gehouden mogen worden bij en tijdens de intocht, ongeacht de risico's en kosten.

En dan moet van het weekend de intocht van LR nog plaats vinden.
Zo'n stemming die een hoop onvrede weg zal nemen lijkt mij in elk geval niet vanwege enige kosten de moeite niet waard. De kans dat dat er komt is natuurlijk wel enorm klein, maar dat heeft met kosten niets te maken.
Stel, er komt een referendum en de uitslag is 95 % pro zwarte piet en 5 % is tegen, denk je dan echt dat de antipieten hun mond gaan houden of zich gewonnen geven? Echt niet.
pi_183420025
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:51 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Je wilt niet weten hoe ongelofelijk veel geld Rotterdam al uitgegeven heeft aan de zwarte pieten discussie dit jaar. Op de livestream van KOZP waren vele tientallen agenten te zien. Bij de intocht was daar nog een veelvoud van. Er zijn meerdere extra raadsvergaderingen over zwarte piet ingelast. Aboutaleb heeft aangegeven dat ook volgend jaar tegendemonstraties gehouden mogen worden bij en tijdens de intocht, ongeacht de risico's en kosten.

En dan moet van het weekend de intocht van LR nog plaats vinden.
Zo'n stemming die een hoop onvrede weg zal nemen lijkt mij in elk geval niet vanwege enige kosten de moeite niet waard. De kans dat dat er komt is natuurlijk wel enorm klein, maar dat heeft met kosten niets te maken.
Zelfs bij een enorme meerderheid voor ZP blijven de anti's terugkomen. Ze hebben al meerdere keren aangegeven dat het ze geen reet kan schelen wat de meerderheid vindt van dit onderwerp. Afgelopen maand hebben we kunnen zien dat ze zelfs al fantaseren over de botsplinters van Sinterklaas over kinderen verspreiden en een referendum die negatief uitpakt zal alleen nog maar meer van die gekjes radicaliseren.
pi_183420126
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 14:58 schreef Gia het volgende:

[..]

Stel, er komt een referendum en de uitslag is 95 % pro zwarte piet en 5 % is tegen, denk je dan echt dat de antipieten hun mond gaan houden of zich gewonnen geven? Echt niet.
Ik denk niet dat de uitslag zo extreem zal zijn. Maar zowel Aboutaleb, zwarte pieten tegenstanders als verschillende politici aan beiden zijden doen regelmatig uitspraken over het draagvlak van zwarte piet in Rotterdam. En op LR na, is dat altijd dat er zoveel weerstand is tegen zp in Rotterdam en dat zoveel inwoners erdoor gekwetst worden.

Daarna wordt er zonder te peilen besloten dat zp tijdens de centrale intocht afgeschaft moet worden. Vervolgens zijn ook de subsidies voor andere intochten en activiteiten waar zwarte pieten voor gebruikt worden taboe. En tenslotte zijn er 3 partijen die alles waar een zwarte piet bij loopt willen verbieden.

Van de voorstanders is er geen enkel geluid dat er geen compromis gesloten mag worden en dat zp zwart moet blijven in R'dam. Maar dat hij overal verbannen wordt en dat zelfs vrijwilligers die zich in willen zetten voor een leuk feest als criminelen behandeld wordt, dat zorgt voor enorm veel woede en onvrede onder inwoners van Rotterdam.

Ik hoop dat we uiteindelijk een intocht met zwarte en roetveegpieten krijgen en zo'n onderzoek kan helpen om een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Je zal niet iedereen tevreden kunnen houden, maar nu lijkt het er meer op dat iedereen ontevreden is.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183420194
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:05 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Zelfs bij een enorme meerderheid voor ZP blijven de anti's terugkomen. Ze hebben al meerdere keren aangegeven dat het ze geen reet kan schelen wat de meerderheid vindt van dit onderwerp. Afgelopen maand hebben we kunnen zien dat ze zelfs al fantaseren over de botsplinters van Sinterklaas over kinderen verspreiden en een referendum die negatief uitpakt zal alleen nog maar meer van die gekjes radicaliseren.
Ja, dat is een probleem. Mensen die er zo extreem over denken kan je gewoon niet tevreden houden. Dat geld ook voor de andere partij. Maar ik ben er van overtuigd dat slechts een hele kleine groep er zo over denkt.

De uitslag van zo'n onderzoek kan je helpen om met een oplossing te komen waar je zoveel mogelijk rekening kan houden met de mening van je inwoners. Dat is een veel betere oplossing dan alle eisen van zo'n Rutu in te willigen en de rest van je inwoners te negeren.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183420317
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 12:17 schreef DavidTwente het volgende:

[..]

Jammer. Allebei is leuker <O) ~:)
Tja dat er bestaan die hun hals nooit vol genoeg krijgen was mij al bekend.
  woensdag 28 november 2018 @ 15:24:29 #23
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420361
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:13 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ja, dat is een probleem. Mensen die er zo extreem over denken kan je gewoon niet tevreden houden. Dat geld ook voor de andere partij. Maar ik ben er van overtuigd dat slechts een hele kleine groep er zo over denkt.
Het punt is dat het niet een onderwerp is waar je even overheen kunt stappen, zoals een verandering van parkeerbeleid, de naam voor het nieuwe zwembad of een belastingverhoging. Deze mensen worden elke keer persoonlijk gekwetst, en dat gaat nooit wennen. Dus dan kun je wel zeggen dat de meerderheid zich daar geen drol van aantrekt dus het mag, maar daarmee neem je de pijn niet weg. En dus zal het protest door blijven gaan.
Dat verandert alles
pi_183420417
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:24 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Het punt is dat het niet een onderwerp is waar je even overheen kunt stappen, zoals een verandering van parkeerbeleid, de naam voor het nieuwe zwembad of een belastingverhoging. Deze mensen worden elke keer persoonlijk gekwetst, en dat gaat nooit wennen. Dus dan kun je wel zeggen dat de meerderheid zich daar geen drol van aantrekt dus het mag, maar daarmee neem je de pijn niet weg. En dus zal het protest door blijven gaan.
Wat is persoonlijk gekwetst worden op wat voor manier, het gebruik wat hier in het land bestaat sint en piet?
pi_183420460
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:24 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Het punt is dat het niet een onderwerp is waar je even overheen kunt stappen, zoals een verandering van parkeerbeleid, de naam voor het nieuwe zwembad of een belastingverhoging. Deze mensen worden elke keer persoonlijk gekwetst, en dat gaat nooit wennen. Dus dan kun je wel zeggen dat de meerderheid zich daar geen drol van aantrekt dus het mag, maar daarmee neem je de pijn niet weg. En dus zal het protest door blijven gaan.
En je begrijpt dat de 'oplossing' van Aboutaleb door iedere zwarte piet af te schaffen en de 'oplossing' van die 3 linkse partijen om zelfs inwoners te verbieden iets te organiseren waar een zwarte piet in voorkomt nog veel erger is?

Door gelijk elke eis van zulke extreme klagers gelijk in te willigen schep je een vreselijk precedent voor toekomstige zaken waar ze vanaf willen. En door te roepen dat dit is wat de Rotterdammer wil, zoals door verschillende politici is gedaan, maak je het probleem nog veel erger.

In een stad als Rotterdam zijn er zeker tegenstanders. Tegenstanders waar je ook rekening mee moet houden, zeker. Maar ik geloof dat je de grote meerderheid een hoop onvrede bezorgt door zo met zp om te gaan als gemeente. In zo'n situatie kan je prima het poldermodel toepassen.

Bij de centrale intocht gebruik je dan een aantal pieten zoals de tegenstanders ze het liefste zien, maar je gebruikt ook gewoon zwarte pieten. En als uit het onderzoek blijkt dat er wijken zijn waar de meerderheid moeite heeft met het figuur zp dan kan je in de wijken activiteiten organiseren waar helemaal geen zp meer zijn. En vice versa natuurlijk.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 28 november 2018 @ 15:33:46 #26
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420466
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:30 schreef john2406 het volgende:

[..]

Wat is persoonlijk gekwetst worden op wat voor manier, het gebruik wat hier in het land bestaat sint en piet?
Ik wil niet flauw doen, maar kun je je vraag iets duidelijker formuleren? Of zijn het een paar vragen?
Dat verandert alles
pi_183420480
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:33 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Ik wil niet flauw doen, maar kun je je vraag iets duidelijker formuleren? Of zijn het een paar vragen?
Hoe worden deze gekwetst en waardoor?
  woensdag 28 november 2018 @ 15:41:09 #28
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420578
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:33 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Door gelijk elke eis van zulke extreme klagers gelijk in te willigen schep je een vreselijk precedent voor toekomstige zaken waar ze vanaf willen.
Hier ga je meteen weer de fout in. Je polariseert onnodig.
Het is niet 'gelijk' de eisen inwilligen: het verzet tegen zwarte piet is al tientallen jaren oud.
Het zijn geen 'extreme klagers': ze klagen over hun pijn. Wat is daar extreem aan?
Je overdrijft flink met je 'vreselijke precedent'? Ongewenst, ongewild, afkeurenswaardig, of stom desnoods. Maar vréselijk? Probeer een beetje rustig te doen, want we weten inmiddels dat het makkelijk de klauwen uitloopt en daar heeft niemand wat aan.
Dat verandert alles
  woensdag 28 november 2018 @ 15:42:32 #29
705 Kiegie
Nu niet meer gehackt
pi_183420595
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:34 schreef john2406 het volgende:

Hoe worden deze gekwetst en waardoor?
Je gaat me toch niet vertellen dat je dat in de afgelopen jaren geen één keer hebt meegekregen?
Dat verandert alles
pi_183420618
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:42 schreef Kiegie het volgende:

[..]

Je gaat me toch niet vertellen dat je dat in de afgelopen jaren geen één keer hebt meegekregen?
Sinterklaas feest is toch een Nederlands gebruik, ongeveer gelijk als het gebruik bijstand toch?

Of ben ik dan gekwetst als ik daar ooit gebruik van mag maken?

[ Bericht 60% gewijzigd door #ANONIEM op 28-11-2018 15:44:20 ]
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')