abonnement Unibet Coolblue
  maandag 12 november 2018 @ 14:10:26 #1
466913 Eightyone
Bejaarde millennial
pi_183100732
https://nos.nl/artikel/22(...)en-enkele-reden.html

Gevalletje 'lang geprobeerd, niet gelukt'.

quote:
Na jaren restylen, verbouwen en sluiten van Blokker-filialen, blijkt de huidige winkelformule nog steeds niet rendabel. Het familiebedrijf Blokker staat na 122 jaar te koop. Wie de zaak gaat overnemen, is nog onduidelijk. Maar retaildeskundigen verwachten dat met de verkoop flink gaat worden gehakt in de Blokker-formule.

"Er zullen minder Blokker-winkels komen, wijzigingen in het assortiment en mogelijk een andere kostenstructuur", verwacht retaildeskundige Kitty Koelemeijer van Nijenrode University. "De nieuwe eigenaar zal misschien niet weten hoe met franchisenemers om te gaan. Hoe dan ook zal deze stap grote gevolgen hebben voor het personeel van Blokker."

De huidige eigenaar ziet dat anders. President-commissaris Michiel Witteveen van Blokker Holding noemt het klinkklare onzin dat er in het bestand van winkels gesneden gaat worden. De sanering heeft volgens hem juist de afgelopen jaren al plaatsgevonden, samen met een flinke investering in de ombouw van de winkels." Hij wijst erop dat de keten 800 vacatures heeft open staan op het moment." Ik zie geen enkele reden dat dit gevolgen zou hebben voor het personeelsbestand."
'Onhoudbare situatie'

Toch verwachten meer retailexperts dat er bij Blokker gesneden zal worden. Koelemeijer vindt de verkoop van de winkels en de bijbehorende formules Big Bazar en Maxi Toys jammer, maar kijkt er niet van op. "Het heeft even geduurd, maar dat is begrijpelijk: het bedrijf draagt de naam van de familie, er zit daardoor veel emotie in de zaak." Tegelijkertijd moet het besef zijn binnengedrongen dat dit niet houdbaar is, denkt ze. "Velen zagen dit aankomen, en de president-commissaris hint er nu ook op dat de familie eindelijk zover is."

Wil Blokker het met de nieuwe eigenaar redden, dan zal het zich volgens haar moeten gaan richten op een exclusiever aanbod en bijvoorbeeld meer servicegerichte winkels. "Blokker maakt nog steeds 850 miljoen euro omzet. Maar de manier waarop ze die omzet maken, zal moeten veranderen. Het idee was altijd dat er in elke plaats een winkel zit en het bedrijf sterk aanwezig is in de markt. Dat systeem gaat onderuit, zeker met zoveel concurrenten."

Ik denk toch dat er 100 à 150 winkels dicht zullen gaan.
Rupert Parker Brady, retaildeskundige

Volgens retailkenner Rupert Parker Brady gooit de familie Blokker daarom de handdoek in de ring. "Ze hebben de strijd verloren van Action", is zijn slotconclusie. "De familie is er eindelijk achtergekomen dat die zelf onvoldoende beschikt over ondernemerschap en frisse ideeën." Schrijnend, vindt hij.

De toekomst van de ruim 550 winkels in Nederland en België en de 8670 personeelsleden is volgens hem ongewis. Parker Brady denkt dat er uiteindelijk door een nieuwe eigenaar met een meerderheidsbelang in de winkelketen toch het mes wordt gezet in het aantal locaties. "Ik denk toch dat er 100 à 150 winkels dicht zullen gaan, de minst rendabele vestigingen eerst natuurlijk. En wat betekent dat voor de franchisers die 90 vestigingen exploiteren?"
'Achteraf makkelijk gezegd'

"Met huishoudspullen is natuurlijk best geld te verdienen, maar of een nieuwe eigenaar belangstelling heeft voor de huidige Blokker-formule of voor al die locaties, is zeer de vraag. Misschien dat zo'n partij een meerderheidsbelang koopt met de garantie dat de naam Blokker nog drie tot vijf jaar op de gevels prijkt. Maar ja, drie tot vijf jaar is in de huidige markt ook al heel lang."

Misschien had het concern na de dood van Jaap Blokker moeten besluiten om Blokker om te bouwen tot discountketen Big Bazar om beter met Action te kunnen concurreren, zegt Parker Brady. "Maar dat hebben ze kennelijk niet overwogen of aangedurfd. Dat is natuurlijk ook makkelijk gezegd, achteraf."
Zo ging het de laatste jaren met de Blokker Holding
JAAR OMZET WINST/VERLIES
2017 1,56 miljard euro - 344 miljoen euro
2016 1,97 miljard euro - 180 miljoen euro
2015 2,1 miljard euro - 52 miljoen euro
2014 2,1 miljard euro - 20 miljoen euro
2013 2,5 miljard euro + 61 miljoen euro

Martijn den Heijer van CNV Vakmensen werd vanochtend verrast door het Blokker-nieuws via de radio te moeten vernemen. "Normaal gesproken worden wij geïnformeerd over dat soort zaken. Ik vind het niet chic", zegt hij enigszins kribbig.

De vakbondsbestuurder verwacht van de Blokker-directie zo snel mogelijk een uitnodiging voor een gesprek: "We willen feiten horen. Hoe zit dit allemaal, is het concern al in gesprek met kandidaten? Zijn er al concrete plannen? Wij krijgen ook vragen van leden. Erg vervelend dat wij daar geen antwoord op kunnen geven."

Den Heijer maakt zich zorgen om de werkgelegenheid. "Dit raakt een hele grote groep mensen. De onzekerheid onder het winkelpersoneel en de filiaalhouders is enorm. De enige zekerheid is dat we een sociaal plan hebben afgesloten dat geldt tot 1 februari 2020. Maar voor wie? En voor wie niet? Fijne feestdagen, denk ik dan cynisch."
'Totale verrassing'

Het nieuws van de verkoopplannen is ook een verrassing voor het personeel van het Blokker-concern. De medewerkers hebben dit niet zien aankomen, zegt retailexpert Bas Vermond. "Blokker heeft nooit echt uitgeblonken in communicatie. Waarschijnlijk hebben zij het nieuws ook in de krant moeten lezen."

Vermond verwacht eveneens dat veel filialen onder een nieuwe eigenaar zullen sluiten, en dat de verkoop dus banen gaat kosten. Maar, denkt de retailexpert, dit nieuws kan personeelsleden die door eerdere reorganisaties al jaren in spanning zitten, wel een stukje zekerheid geven. "Zij denken nu misschien: 'Kom maar door met dat besluit'. Anderzijds is het bij een nieuwe eigenaar altijd weer afwachten wat er precies gaat gebeuren."
Respect

Hoe die toekomst eruit ziet, is afhankelijk van wie het overneemt, zegt ook Vermond. "De familie Blokker hoopt natuurlijk op een Hema-scenario, waarbij een Nederlandse ondernemer het wil overkopen." De vrees is volgens Vermond echter dat een buitenlandse investeerder aan boord komt die eerder geneigd is om te gaan reorganiseren. "Een verschil met Hema is daarnaast dat dit wel winst draait in het buitenland, en Blokker - met ook vestigingen in België, Luxemburg en Suriname - nergens."

FNV-bestuurder Nico Meijer hoopt dat de koper van Blokker in ieder geval een ondernemer is die fatsoen en respect kan opbrengen voor de werknemers. "Want het personeel heeft tot nu toe alle klappen opgevangen."

Daarover zegt president-commissaris Witteveen: "Wij zoeken een partner die bij het bedrijf past en daar zijn we zelf bij. Wij zijn ervan overtuigd dat de sanering al heeft plaatsgevonden en dat verder snijden in winkels niet nodig is."
pi_183100970
Dit kon zelfs een blinde zien aan komen.
  maandag 12 november 2018 @ 14:28:55 #3
466913 Eightyone
Bejaarde millennial
pi_183101107
Toch hoop ik dat Big Bazar blijft.

Bij Blokker zelf kom ik amper. Vroeger wel, toen was dat 4-verdiepingen-filiaal in mijn regio heilig. :)

Maar dan hebben we het over de jaren 90.

Bovengenoemd filiaal is btw +25 jaar niet van uiterlijk veranderd; dat zegt al veel. Wat in 1990 heel wat leek, was in 2015 nogal afgesleten. Letterlijk. En volgens mij waren er veel van zulke filialen.
pi_183101148
Het is echt zo'n net niet winkel tegenwoordig. Wat je nodig hebt hebben ze niet, maar ondertussen ligt er de meest idiote troep in die winkels.
  maandag 12 november 2018 @ 14:31:03 #5
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_183101158
Alweer? Of nog steeds?
Man of Steal.
  maandag 12 november 2018 @ 14:31:35 #6
479315 SuperNeger
De gezelligste neger van FOK!
pi_183101176
Sowieso Blokker :') Lekker voor ze met hun teringdure troep. Neem een voorbeeld aan Action of Big Bazar, dat is gewoon 2x (of zelfs nog meer) zo goedkoop. Waarom zou je dan nog naar de Blokker gaan om 5 euro per plastic bakje te betalen?
Man of Steal.
  maandag 12 november 2018 @ 14:42:25 #7
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_183101382
Jaren te laat.
Tics van je petten.
pi_183101404
quote:
President-commissaris Michiel Witteveen van Blokker Holding noemt het klinkklare onzin dat er in het bestand van winkels gesneden gaat worden. De sanering heeft volgens hem juist de afgelopen jaren al plaatsgevonden, samen met een flinke investering in de ombouw van de winkels." Hij wijst erop dat de keten 800 vacatures heeft open staan op het moment." Ik zie geen enkele reden dat dit gevolgen zou hebben voor het personeelsbestand."
quote:
Daarover zegt president-commissaris Witteveen: "Wij zoeken een partner die bij het bedrijf past en daar zijn we zelf bij. Wij zijn ervan overtuigd dat de sanering al heeft plaatsgevonden en dat verder snijden in winkels niet nodig is."
Allemaal leuk en aardig, maar hij kan natuurlijk onmogelijk nu al weten wat een volgende, nu nog onbekende eigenaar uiteindelijk met de keten van plan is, en hoe dat uitpakt. Zeker die recente investering in de winkelombouw kan wel eens volkomen irrelevant blijken indien de koper het roer drastisch omgooit.

Edit: en sowieso, er zullen hoe dan ook grote aanpassingen moeten komen omdat de formule met de huidige gang van zaken niet meer levensvatbaar is. Ze willen er natuurlijk ook niet voor niets vanaf.
pi_183101791
Ach werk zat voor het personeel.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_183102200
Blokker heb ik altijd een goede zaak gevonden. Maar het laatste jaar ging het helemaal nergens meer over. Slechte voorraad, slechte service. Je stond als klant gewoon te balen.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 maandag 12 november 2018 @ 15:28:33 #11
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_183102278
Ze hebben best goede producten, maar de voorraad was om te janken. Personeel vaak ook. Winkels zien er wel goed uit, althans, diegenen die verbouwd zijn. Het kan best werken lijkt me.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
pi_183102283
De dag van wie je wist wat zou komen
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  maandag 12 november 2018 @ 15:30:53 #13
466913 Eightyone
Bejaarde millennial
pi_183102334
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2018 14:43 schreef saparmurat_niyazov het volgende:

Zeker die recente investering in de winkelombouw kan wel eens volkomen irrelevant blijken indien de koper het roer drastisch omgooit.

Ze hebben er zelfs twee kort achter elkaar gehad. Die van een jaar of vier terug vond ik prima, niet zo klinisch/identiteitsloos als de huidige versie, maar is niet doorgezet. 1 of 2 jaar later ging het roer weer om.

Dit dus:
pi_183102412
Snel verkopen voor het complete schip gezonken is....
  Eindredactie Sport / Forummod maandag 12 november 2018 @ 16:16:48 #15
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_183103472
Wat is in vredesnaam 'de Blokker-formule'? :@
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  maandag 12 november 2018 @ 16:38:53 #16
466913 Eightyone
Bejaarde millennial
pi_183103949
quote:
1s.gif Op maandag 12 november 2018 16:16 schreef heywoodu het volgende:
Wat is in vredesnaam 'de Blokker-formule'? :@
Zouden degenen die daarover gaan dat zelf nog wel weten?

Dit, van een paar jaar terug, is inmiddels een klassieker (de beste man is inmiddels alweer vertrokken - wat vreemd nou):

  maandag 12 november 2018 @ 16:46:44 #17
479089 wollah
#BLACKLIVESMATTER
pi_183104077
Blokker _O_
Jammer dit :'(
#KICKOUTZP
pi_183104155
Vooral het personeel en de winkelindeling :X

Qua producten kunnen ze het best redden. Ja, het zijn geen Action-prijzen, het is ook niet gelukkig de Action-kwaliteit (op sommige producten na). Gewoon degelijke spullen, vriendelijk en behulpzaam personeel en af en toe leuke acties. En goede online-service, dat ook.
Somebody that I used to know
pi_183104174
Bestaat die nog dan? Dacht dat die al jaren failliet was. Voor het laatst geweest in de jaren 90.
pi_183104391
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2018 15:34 schreef naiipajiiau het volgende:
Snel verkopen voor het complete schip gezonken is....
Net of een koper dat nog niet door heeft en een grote korting eist. Kopers van zulke bedrijven maken vaak prima winst door idioot lage bedragen te bieden en/of op een of andere manier te kunnen omvormen/liquidieren.

Maar ze zullen zeker slechts 50 cent voor een euro proberen te betalen.

[ Bericht 17% gewijzigd door #ANONIEM op 12-11-2018 17:06:08 ]
pi_183104589
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2018 16:38 schreef Eightyone het volgende:

[..]

Zouden degenen die daarover gaan dat zelf nog wel weten?

Dit, van een paar jaar terug, is inmiddels een klassieker (de beste man is inmiddels alweer vertrokken - wat vreemd nou):

Die kale knikker met bril zegt gewoon helemaal niks. Beetje grammofoonplaatje afdraaien.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_183104769
quote:
1s.gif Op maandag 12 november 2018 15:30 schreef Eightyone het volgende:

[..]

Ze hebben er zelfs twee kort achter elkaar gehad. Die van een jaar of vier terug vond ik prima, niet zo klinisch/identiteitsloos als de huidige versie, maar is niet doorgezet. 1 of 2 jaar later ging het roer weer om.

Dit dus: [ afbeelding ]
Die was wat beter inderdaad, kwam wat huiselijker over en dat past wel bij een keten die het beste een soort specialist in huishoudsartikelen voor het middensegment zou moeten zijn. Of zou moeten proberen te zijn, in ieder geval.
pi_183104842
quote:
1s.gif Op maandag 12 november 2018 17:17 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Die kale knikker met bril zegt gewoon helemaal niks. Beetje grammofoonplaatje afdraaien.
Hij heeft wat interessant klinkende buzzwords uit z'n hoofd geleerd, maar kan eigenlijk helemaal niets concreets vertellen. Typisch inhoudsloos managementgezwam, maar omdat hij er zelf ook niet echt in lijkt te geloven wordt het een nogal pijnlijk interview. ;(
  maandag 12 november 2018 @ 17:51:02 #24
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_183105143
Ze hebben het nog wel geprobeerd met Blokker.nl maar kunnen toch niet op tegen Bol.com. Die winkels waren er alleen nog voor mensen diue een aversie hebben tegen webwinkelen. Met het verdwijnen van het zoveelste warenhuis vrees ik voor de winkelstraten in de stad. Kans imo groot dat dit een sneeuwbaleffect heeft aangezien grote warenhuizen in een winkelgebied een aanzuigende werking hebben voor de kleinere winkels.
  maandag 12 november 2018 @ 17:58:53 #25
335133 MichaelScott
fulltime CEO//parttime fluffer
pi_183105283
Het gekke is dat ze zien dat het niet werkt en er toch mee doorgaan.

Zag pas weer een reclame dat ze nu blijkbaar nog meer de kant van Action op gaan.


Waarom zou iemand 15 euro betalen voor 6 wijnglazen als je er bij de Action 6 voor 3 euro hebt? Het exclusieve karakter gaat er door die partijhandel reclame wel vanaf.
Op zaterdag 8 februari 2014 23:39 schreef Slaapscheet het volgende:
Oke, MichaelScott, je bent geweldig. :D
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')