abonnement Unibet Coolblue
pi_183021935
Ik heb een warme belangstelling voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis, mede omdat mijn moeder er een beetje last van had.

Ik zie het steeds vaker om me heen de laatste tijd. En ik spreek ook vaker slachtoffers, gewoon in mijn vriendenkring.
Het beste is de omgang met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zoveel mogelijk te vermijden, maar soms kun je niet anders.

Zonet heb ik een goed artikel gelezen, voor iedereen die worstelt met het omgaan met narcisten:

Wat is het probleem met narcisme?

Narcisten lijken in eerste opzicht succesvol en hun overdreven charisma en succesvolle uiterlijk of handelen, lijkt hen alleen maar vruchten af te werpen. Maar dat houdt allemaal niet lang stand in de praktijk.

Op korte termijn niveau zijn narcisten succesvol. Eerste dates. Sollicitatiegesprekken. Ze krijgen gemakkelijk relaties en promoties. Op lange termijn, echter, verwelkt dat al gauw.

Dit onderzoek toont aan dat narcisten na ongeveer 3 weken als ‘onbetrouwbaar’ worden bestempeld door de mensen om hen heen.
En dat een gemiddelde relatie met een narcist na 4 maanden stuk gaat, volgens deze analyse-studie.
Ze zijn bewezen slechte leiders en managers.
Ze worden op termijn ongelukkig en maken de mensen om zich heen nog veel ongelukkiger, toont deze studie aan.

Dat komt door het complete gebrek aan empathie (meevoelen met anderen / denken aan anderen), het enorm opgeblazen zelfbeeld en het roekeloze, verwoestende gedrag dat ze vertonen om te krijgen wat zij willen hebben – het maakt de mensen om hen heen kapot.

En dat is geen overdreven geformuleerde conclusie.

“Een recente psychiatrische studie concludeerde dat de grootste consequentie van narcisme, het lijden van de mensen om hen heen is.”

En:

“Narcisme maakt mensen depressief, eenzaam en ingegraven in bergen van schuld.”

Ernstig.
Omgaan met een narcist; het belangrijkste dat je moet weten

Narcisme is klaarblijkelijk niet iets om licht over te denken. Noch iets om met de mantel der liefde te bedekken. Door te denken:

‘Ach, dat gaat wel over’.

Of:

‘Als ik nu maar dit of dit doe, dan draait hij/zij wel bij.’

Het belangrijkste dat je moet weten in het omgaan met narcisme is namelijk dit: je kunt een échte narcist niet veranderen.

Zijn of haar gedrag ligt namelijk niet aan jou, niet aan jouw houding en noch aan jouw communicatie. Kun je nog zo assertief zijn als je wil en alles goed doen in de communicatie; het gaat niet baten in de omgang met een narcist. Het ligt in dit zeldzame geval écht puur aan de ander, waardoor jij het niet in de hand hebt – en dus niets kunt veranderen aan de stoornis van de ander. Een ware narcist heeft namelijk een stoornis. Van zijn persoonlijkheid. Vandaar de volledige naam: Narcissism Personality Disorder.

Geen gekke karaktertrek, geen tijdelijk omgeslagen humeur, geen weg te wuiven weeffoutje. Het is, in zijn meest complete vorm, een stoornis. In iemands persoonlijkheid. Oftewel: het zit in de aard. En dan niet op de semi vergoelijkende ‘ach, de aard van het beestje, he?’-manier.

Eerder op de ‘klinisch kille psychologische’-manier, zoals expert en onderzoekster Peg Streep dat doet:

“Het blijkt dat het lage niveau van emotie en empathie in narcisten automatisch is, en fysiologisch van aard.”

En dat is er dus niet zomaar uit te krijgen.
‘Hoe werkt dat dan: omgaan met narcisme?’

Peg Streep’s advies in het omgaan met narcisme is dan ook resoluut en concreet:

“Misschien is het, ooit, zodra de wetenschap meer weet over de diepere dieptes van de werking van de narcist, mogelijk om met verschillende therapeutische interventies met narcisme te kunnen omgaan. Maar tot die tijd raad ik je zonder twijfel aan om je blik vooral op de nooduitgang te houden zodra je te maken hebt met een narcist.”

Dé enige echte tip van de experts in het omgaan met narcisme is dus:

NIET.

Ga niet om met narcisme. Of narcisten. Blijf uit de buurt. Brand je vingers niet. Probeer het ook niet, het gaat niet werken. Je kunt het niet veranderen, alleen jezelf pijn doen. Zoek de nooduitgang, zo snel als je kunt.

Is je relatie met een narcist nu even onontkoombaar? Voldoet je leidinggevende bijvoorbeeld aan het profiel: levensgroot ego, onverbiddelijk en totaal apathisch (het tegenovergestelde van empathisch)? Dan zit je, toegegeven, in een lastig parket.
Als je niet anders kunt, dan omgaan met een narcist

Probeer, als je niet anders kunt dan omgaan met een narcist, een narcist in zo’n geval zoveel mogelijk uit de weg te blijven. Vermijd samenwerkingen zoveel mogelijk, ga geen discussies aan en probeer niks van hem of haar te verwachten. Ga je eigen weg en stel je neutraal, bijna negerend, op tegen de ander.

Maar let op: neutraal, niet zwak! Daar hebben narcisten een neus voor. En dan ben je de pineut. Als je ook maar enige vorm van subassertiviteit laat merken, ben je voordat je het doorhebt in het vizier. En dat zal je bezuren. Houd je relatie daarom in elk geval te allen tijde assertief en waardig. Niet te veel, niet te weinig – zoals een gezonde assertieve houding hoort te zijn.
Kortom


Verzamel goede mensen en gezonde relaties om je heen. Blijf je omgaan met een narcist, dan zit je met een compleet verstoorde relatie te kijken die niet gaat verbeteren – en dat zal zijn effect op jou hebben: ongelukkigheid. “Lijden” zelfs, volgens psychiatrisch onderzoek.

Laat de epidemie dus niet op jou overslaan door slachtoffer te worden van een narcist of narcisme in het algemeen. Want besmettelijk is de ongelukkigheid van deze epidemie wel degelijk – zegt Yale professor Nicholas Christakis:

“We hebben aangetoond dat altruïstisch gedrag door relaties heen sijpelt, net als gemeen gedrag dat doet. Relaties vergroten datgene waarmee ze gevoed worden: van Ebola tot ongelukkigheid en geweld. Maar ook van liefde tot altruïsme en geluk.”

Omgaan met narcisme komt dus neer op: ga niet om met narcisme, ga het vooral uit de weg.

Zoek fijne mensen op, om je leven beter te maken. Assertieve lui, bijvoorbeeld. Altijd goed.
https://murp.nl/omgaan-met-MURP/

[ Bericht 0% gewijzigd door murp op 08-11-2018 17:05:43 ]
  Moderator donderdag 8 november 2018 @ 15:01:37 #2
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183022061
Ja, want iemand die van nature niet assertief is, die zal dat wel even kunnen faken bij de doorgewinterde narcist wou je zeggen? Zo snel wordt je niet ineens assertief. Blijf er dan helemaal bij uit de buurt zou ik zeggen.

Maar, wat wil je verder met dit topic dan? Ik bedoel, wat wil je bespreken? Of wil je gewoon waarschuwen? wat wil je?

En hoe heb je dat opgelost met je moeder dan, die hier schijnbaar een 'beetje' last van had? Je schrijft had, verleden tijd, en aangezien je schrijf dat een narcist niet te veranderen is trek ik de voorzichtige conclusie dat je moeder niet meer leeft?
Breitling - Instruments for Professionals
pi_183022240
Hier staan ook altijd wel mooie verhalen
https://www.reddit.com/r/raisedbynarcissists/
pi_183022293
Da's een nogal stigmatiserende OP.
pi_183022468
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Héél veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
pi_183022472
Narcisme en psychopathie worden weer eens heerlijk door elkaar gehaald als je het mij vraagt... Maar ja, beiden zijn het slechts woorden.

Risico met je 'heel erg veel bezighouden' met dit soort materie is overigens dat het erg je focus kan gaan bepalen en een beetje een obsessie wordt. Dan wordt iedereen die maar een beetje in jouw mindset-focuszone al heel snel verdacht en ga je het overal zien, wat dan gewoon een illusie is als gevolg van je eigen gerichtheid erop. Een mens is geen 'ding'. Niemand valt in een woord samen te vatten door er een etiket op te plakken.
Maar het kan zeker handig zijn om het te kunnen herkennen. Alleen een narcist is niet zo'n levensgevaarlijke uitzuiger als een psychopaat.
Eens kijken
pi_183022547
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb.
Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Eens kijken
pi_183022669
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:28 schreef Maharski het volgende:

[..]

Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Ik vroeg haar of ze zich voor een bepaalde cursus heeft aangemeld (waar haar slachtoffer ook op zit).
pi_183022776
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:28 schreef Maharski het volgende:

[..]

Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Hier ben ik ook benieuwd naar
pi_183022792
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:35 schreef Loekie1 het volgende:
Ik vroeg haar of ze zich voor een bepaalde cursus heeft aangemeld (waar haar slachtoffer ook op zit).
Cursus omgaan met narcisme? ;)
Eens kijken
pi_183022816
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:41 schreef Maharski het volgende:

[..]

Cursus omgaan met narcisme? ;)
Nee, schildercursus!

Ik denk dat de oplossing in het omgaan met narcisme zit in een aanpak met twee personen! Ik heb deze vraag namelijk in overleg met het andere slachtoffer gesteld. Ik kan haar vervolgens vertellen dat ik een zielig hoopje heb gezien. Dat is weer heilzaam voor haar etc.
Het is net als met een mug, die vang je ook beter als je met twee handen richt ipv één hand!
pi_183022887
Ik zou zeggen prima aangepakt. Ze er rechtstreeks mee confronteren en laten zien dat je het door hebt, maakt jou immuun voor de manipulatie en zal er voor zorgen dat ze met een boog om je heen gaan.
Eens kijken
pi_183022905
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:46 schreef Maharski het volgende:
Ik zou zeggen prima aangepakt. Ze er rechtstreeks mee confronteren en laten zien dat je het door hebt, maakt jou immuun voor de manipulatie en zal er voor zorgen dat ze met een boog om je heen gaan.
Ik voel me sinds gisteren totaal immuun, dat is heerlijk.
pi_183022968
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:46 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Ik voel me sinds gisteren totaal immuun, dat is heerlijk.
Maar wat volgens jou als je narcistische trekken hebt? Hoe is daar, als het al mogelijk is, volgens jou mee om te gaan?
pi_183023005
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:50 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Maar wat volgens jou als je narcistische trekken hebt? Hoe is daar, als het al mogelijk is, volgens jou mee om te gaan?
Je bedoelt als je ze zelf hebt?
pi_183023079
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:51 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Je bedoelt als je ze zelf hebt?
Stel ik heb het; zou het volgens jou mogelijk zijn dat je daar wel mee om kunt gaan?

Toen ik helemaal koekoek was ben ik namelijk door de psychiatrische gehaktmolen gehaald waaruit een 3 tal dingen kwamen, waaronder kenmerken hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Van schaal 1 tot 10 was dat alleen wel een 3. Verre van voldoende om daarvoor een diagnose te stellen.

Als ik jouw OP zo lees, dan komt het op mij een beetje over alsof ik in dat geval tot het groepje behoor die totaal geïsoleerd zou moeten worden van de "normale" gutmensch. Van die stelligheid waaruit je OP is geschreven schrik ik een beetje.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-11-2018 15:56:44 ]
pi_183023223
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:56 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Stel ik heb het; zou het volgens jou mogelijk zijn dat je daar wel mee om kunt gaan?

Toen ik helemaal koekoek was ben ik namelijk door de psychiatrische gehaktmolen gehaald waaruit een 3 tal dingen kwamen, waaronder kenmerken hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Van schaal 1 tot 10 was dat alleen wel een 3. Verre van voldoende om daarvoor een diagnose te stellen.

Als ik jouw OP zo lees, dan komt het op mij een beetje over alsof ik in dat geval tot het groepje behoor die totaal geïsoleerd zou moeten worden van de "normale" gutmensch. Van die stelligheid waaruit je OP is geschreven schrik ik een beetje.
Als je jezelf herkent in een mug die bloed uit anderen zuigt om zelf in leven te blijven, dan zou ik hulp zoeken want een mens hoort geen bloedzuiger te zijn.
  donderdag 8 november 2018 @ 16:05:26 #18
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183023230
Goed advies, dank je wel.
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
pi_183023303
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Héél veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
:')
pi_183023312
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Héél veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
Dingen zien is niet meteen hetzelfde als correct interpreteren. Gezien de toon van de op zou ik meer gokken op een soort lotgenoteninsteek van je in plaats van een discussie..
pi_183023448
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:05 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Als je jezelf herkent in een mug die bloed uit anderen zuigt om zelf in leven te blijven, dan zou ik hulp zoeken want een mens hoort geen bloedzuiger te zijn.
Ik vind dat jij een beetje langs het grijze gebied heen kijkt in je zwart-wit verhaal.

Daarnaast; stel ik herken mezelf daarin, waarom zou ik dan hulp zoeken? Volgens jouw betoog zou dat namelijk geen enkel effect kunnen hebben.

Maar ik kom er zo nog op terug als ik achter de pc kan. Niet om mn gelijk te halen, maar om mijn persoonlijke situatie met je te delen zodat je misschien kunt begrijpen waar narcisme vandaan kán komen en dat er in sommige gevallen prima mee om te gaan is.

Zoals je het in de OP doet laten overkomen vind ik namelijk te kort door de bocht.
pi_183023489
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:10 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Dingen zien is niet meteen hetzelfde als correct interpreteren.
Bij narcisme gaat het vooral om voelen. De narcist zegt: nee hoor, dat zie je verkeerd, nee hoor, zo had ik het niet bedoeld. Maar jij blijft ondertussen zitten met dat gevoel.
Een slachtoffer moet allereerst leren zijn of haar gevoel op waarde te schatten.
pi_183023795
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:17 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Bij narcisme gaat het vooral om voelen. De narcist zegt: nee hoor, dat zie je verkeerd, nee hoor, zo had ik het niet bedoeld. Maar jij blijft ondertussen zitten met dat gevoel.
Een slachtoffer moet allereerst leren zijn of haar gevoel op waarde te schatten.
Waarom start je dan niet gewoon een topic voor je lotgenoten op in plaats van te doen alsof je het hele onderwerp hier wil bespreken? En nu ik hier toch aan het posten ben, naar welk onderzoek refereert de op (Dit onderzoek staat er ergens)? Probeer het dan op z'n minst te onderbouwen met door jou gebruikte bronnen enzo.
pi_183024018
Het gedrag van een narcist kan inderdaad heel veel leed veroorzaken. Mijn vader heeft ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

In de meeste gevallen kunnen mensen het niet opbrengen te hecht om te gaan met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, omdat ze zich dan teveel weg moeten cijferen en teveel affectie missen die ze nodig hebben van die persoon.

Er is heel veel informatie te vinden op bijvoorbeeld internet en vaak vanuit het perspectief van de slachtoffers. Ik lees termen als "narcistische voeding" en "psychopaat". Ik vind dat soort informatie veel te gekleurd. Besef dat de narcist zelf ook een probleem heeft en dat er een verhaal zit achter dat gedragspatroon. Of het nou aangeboren is, of door ervaringen in het leven of in de meeste gevallen een mix van allebei. Het is tragisch dat iemand niet kan aanvaarden dat hij niet perfect is en dat het toegeven van fouten voelt alsof hij zich ontzettend klein en minderwaardig voelt. En aangezien ze heel moeilijk een emotionele band aan kunnen gaan met anderen en ook niet de zelfreflectie toelaten om te kunnen begrijpen waarom ze elke keer conflicten krijgen met mensen, voelen ze zich eigenlijk heel erg alleen en leeg.

Ik heb geen contact nu met mijn vader. Niet omdat ik hem haat en het hem misgun, maar omdat ik het niet kan opbrengen dat hij mij elke keer zo minderwaardig laat voelen. Als hij dat nou eens zou begrijpen, kunnen we het uitpraten. Ik hoop wel mentaal sterker te worden en als hij in de toekomst contact wilt en ik voel me weerbaar genoeg om niet mee te gaan in zijn gedragspatroon, dan wil ik het wel proberen. Ik zal het altijd oppervlakkig moeten houden uit zelfbescherming. Maar ik koester geen wens om het hem betaald te zetten.

Daarbij heeft hij met zijn narcistische gedrag gek genoeg ook positieve dingen meegegeven. Materieel gezien en wat betreft oppervlakkige contacten heeft hij het goed gepresteerd in het leven. Narcisten hebben een ding wel goed begrepen: laat je niet kleineren door anderen en wees je eigen beste vriend, want anders red je het niet in het leven.
pi_183024473
Op zich een interessant topic. Maar een waarschuwing is natuurlijk waardeloos zonder handvatten om te kunnen herkennen wanneer je met een narcist te maken hebt. En dat is best moeilijk.

Zolang je geen enkele emotionele waarde toekent aan narcisten kun je een hoop lol aan ze beleven.

Jeugdige slachtoffers van narcisten zoeken overigens vaak partners met dezelfde stoornis uit.
Charity is injurious unless it helps the recipient to become independent of it.
Socialisten vechten allang niet meer tegen het kapitalisme maar tegen de realiteit.
pi_183024740
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 17:05 schreef Rockefellow het volgende:
Op zich een interessant topic. Maar een waarschuwing is natuurlijk waardeloos zonder handvatten om te kunnen herkennen wanneer je met een narcist te maken hebt. En dat is best moeilijk.

Zolang je geen enkele emotionele waarde toekent aan narcisten kun je een hoop lol aan ze beleven.

Jeugdige slachtoffers van narcisten zoeken overigens vaak partners met dezelfde stoornis uit.
En narcisten zoeken vaak mensen uit die tov henzelf tegenpolen zijn. Mensen die heel empathisch zijn maar ook niet zo weerbaar tegenover anderen en daarom wat makkelijker te manipuleren.

Ik denk niet dat ze zich alleen om die reden aangetrokken voelen tot hen. Narcisten zijn zich er misschien niet van bewust, maar ze voelen zich wel leeg. En het gemis hopen ze bij die ander te vinden. Ik denk dat ze voor een deel wel degelijk oprecht geïnteresseerd zijn in de ander.

Maar ze zitten vast in hun eigen gedragspatroon. Daarbij gaan ze zich ook irriteren aan de kwetsbaarheid van de ander. Of beter gezegd de kwetsbare houding. Dat ze zich daaraan irriteren, kunnen ze niet voor zichzelf toegeven, want daarmee erkennen ze dat ze zelf ook niet perfect en kwetsbaar zijn en voelen ze zichzelf ook zwak. Dus ze verdringen dat besef en proberen dan nog harder de ander te vormen naar hun ideaalbeeld. Dat werkt niet en ze gaan zich nog meer ergeren aan dat de ander niet kan opbrengen wat zij van hen verlangen. Ze kijken op de ander neer, want waarom kan de ander niet terwijl zij het wel kunnen? En uiteindelijk raken ze allebei verzeild in een heel negatieve spiraal. De narcist kan die niet doorbreken, omdat hij de zelfreflectie niet durft toe te laten. Het is aan de ander om eruit te komen. Vaak is er dan zoveel narigheid gebeurd dat de ander het contact verbreekt of zo beperkt mogelijk houdt.

Narcisten proberen vaak erkenning af te dwingen bij anderen. Moet je eens opletten wat er gebeurt als ze erkenning krijgen zonder dat ze er zelf om vragen.
pi_183025233
quote:
Narcisten proberen vaak erkenning af te dwingen bij anderen. Moet je eens opletten wat er gebeurt als ze erkenning krijgen zonder dat ze er zelf om vragen.
Wat gebeurt er dan?
pi_183025303
Okay, ik ga een poging doen om je alleen een inkijkje te geven in mijn persoonlijke situatie. Wat je ermee doet moet je zelf weten. Het gaat er om dat het gedrag wat ik vertoon(de) namelijk voortkomt uit een verhaal waarin ik gevangen zat. Een verhaal die niet leuk was, en waarin pijn en schuldgevoel de boventoon voerde.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik geloof oprecht dat iedere narcist diep van binnen gewoon heel alleen is, verdrietig, bang en wegloopt in destructieve gewoontes of zich staande houdt door een masker op te houden. Ik heb het geluk gehad dat het bij mij misschien meeviel en er ruimte was voor inzicht. Maar ik geloof niet dat een echte narcist dat deurtje niet heeft. Ik geloof dat hij zelf de sleutel heeft, maar gewoon te bang is om die te gebruiken want "de boze buitenwereld". Natuurlijk hoef je er zelf niets mee te doen, maar om nou anderen te overtuigen dat er bij geen enkele narcist een deur te vinden is vind ik een brug te ver. Dat is niet de hele waarheid.

[ Bericht 37% gewijzigd door #ANONIEM op 08-11-2018 18:47:25 ]
pi_183025332
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 17:43 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Wat gebeurt er dan?
Ik verlegde altijd gelijk het onderwerp, begon ergens anders over, kaatste het terug. Ik accepteerde het in ieder geval niet door bedankt te zeggen ofzo. Ineens iets van iemand krijgen wat positief is, is vreemd, herkende ik niet, kon ik niet plaatsen. "Daar moet iets achter zitten", "Dit vertrouw ik niet"

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-11-2018 17:50:03 ]
  donderdag 8 november 2018 @ 18:06:39 #30
438527 MissButterflyy
Fladderend vlindertje
pi_183025615
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Héél veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
Ik denk dat je je wat te veel in je hoofd haalt.

Laat het etiketjes plakken maar aan professionals over
Wie dit leest is een lezer van dit
pi_183025867
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:06 schreef MissButterflyy het volgende:

[..]

Ik denk dat je je wat te veel in je hoofd haalt.

Laat het etiketjes plakken maar aan professionals over
Heb je nog iets te melden over narcisme?
pi_183025914
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:21 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Heb je nog iets te melden over narcisme?
Kunnen we beter aan jou vragen. Oh wacht.. De bron van het artikel wat je copypaste en het daarin aangehaalde onderzoek bijvoorbeeld?
pi_183025949
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:21 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Heb je nog iets te melden over narcisme?
Kun je dan ook reageren op mensen die wel iets te melden hebben over narcisme?

In mijn geval op het verhaal notabene uit mn persoonlijke ervaring?

Of is het de bedoeling van dit topic dat er alleen ingegaan wordt op reacties die binnen jouw straatje passen? In dat geval ook prima, maar dan edit ik mijn post gewoon weg want dan heeft het toch geen meerwaarde.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-11-2018 18:26:36 ]
pi_183026043
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:26 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Kun je dan ook reageren op mensen die wel iets te melden hebben over narcisme?

In mijn geval op het verhaal notabene uit mn persoonlijke ervaring?

Of is het de bedoeling van dit topic dat er alleen ingegaan wordt op reacties die binnen jouw straatje passen? In dat geval ook prima, maar dan edit ik mijn post gewoon weg want dan heeft het toch geen meerwaarde.
Ik zou het gezien ts d'r oeuvre niet persoonlijk opvatten als ik jou was. Kudo's voor PBR en jou dat jullie er serieus op in zijn gegaan, ik denk dat het zeker wel een meerwaarde geeft om wat genuanceerder over zo een onderwerp te posten :*
pi_183026057
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:41 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
Het gedrag van een narcist kan inderdaad heel veel leed veroorzaken. Mijn vader heeft ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis.


Ik heb geen contact nu met mijn vader. Niet omdat ik hem haat en het hem misgun, maar omdat ik het niet kan opbrengen dat hij mij elke keer zo minderwaardig laat voelen. Als hij dat nou eens zou begrijpen, kunnen we het uitpraten. Ik hoop wel mentaal sterker te worden en als hij in de toekomst contact wilt en ik voel me weerbaar genoeg om niet mee te gaan in zijn gedragspatroon, dan wil ik het wel proberen. Ik zal het altijd oppervlakkig moeten houden uit zelfbescherming. Maar ik koester geen wens om het hem betaald te zetten.

Daarbij heeft hij met zijn narcistische gedrag gek genoeg ook positieve dingen meegegeven. Materieel gezien en wat betreft oppervlakkige contacten heeft hij het goed gepresteerd in het leven. Narcisten hebben een ding wel goed begrepen: laat je niet kleineren door anderen en wees je eigen beste vriend, want anders red je het niet in het leven.
Ik had dus een moeder met soortgelijk probleem. Mijn advies bij een ouder:
1. Tijdig terug in het hok zetten. Dwz bij bepaald gedrag tijdig corrigeren/terug in het hok zetten, ook al ben je de zoon/dochter. Dus dan ben jij meer de ouder, dat is af en toe nodig.
2. Niets verwachten. Met name op het gebied van betrouwbaarheid en empathie. Verwacht bijv. niet van je vader empathie/gevoel voor je moeder.
3. Bij geklaag niet daarover gaan piekeren, jij hoeft zijn problemen niet op te lossen. Geef advies maar als dat niet helpt, het zij zo, laat het los.
4. Geloof hem niet als het geklaag over anderen gaat, want narcisten zijn goed in het verdraaien van de waarheid. Neem dat dus met een korreltje zout.
5. Behoud je humor!

[ Bericht 11% gewijzigd door Loekie1 op 08-11-2018 18:45:13 ]
pi_183026172
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:32 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Ik zou het gezien ts d'r oeuvre niet persoonlijk opvatten als ik jou was. Kudo's voor PBR en jou dat jullie er serieus op in zijn gegaan, ik denk dat het zeker wel een meerwaarde geeft om wat genuanceerder over zo een onderwerp te posten :*
Je hebt gelijk, ook over het feit dat ik het persoonlijk opvat. Het voelt een beetje als een aanval ofzo.

Maar dat probleem ligt bij mezelf.

Ik hoop alleen idd wel dat de nuance vroeg of laat wel gevonden wordt, want vind dit een beetje zonde zo. Ook wbt de potentie van dit topic.

Thx O+
pi_183026314
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 17:43 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Wat gebeurt er dan?
Zijn ze helemaal verbaasd dat iemand iets aardigs tegen hen zegt zonder dat ze dat hoeven af te dwingen. Normaliter zijn ze gewend dat ze altijd maar kritiek krijgen van anderen.

Dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of ze voelen zich door jou erkend, gaan jou meer vertrouwen en kunnen van jou meer kritiek incasseren dan van anderen.

Of ze reageren heel defensief en krijgen de pik op jou. Want ze zijn stiekem bang dat jij hen kan doorgronden. En als jij hun oprechte goede kanten kan zien, kan jij ook hun slechte kanten zien. En dat kan betekenen dat jij hen zou kunnen afwijzen.
pi_183026348
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:47 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Zijn ze helemaal verbaasd dat iemand iets aardigs tegen hen zegt zonder dat ze dat hoeven af te dwingen. Normaliter zijn ze gewend dat ze altijd maar kritiek krijgen van anderen.

Dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of ze voelen zich door jou erkend, gaan jou meer vertrouwen en kunnen van jou meer kritiek incasseren dan van anderen.

Of ze reageren heel defensief en krijgen de pik op jou. Want ze zijn stiekem bang dat jij hen kan doorgronden. En als jij hun oprechte goede kanten kan zien, kan jij ook hun slechte kanten zien. En dat kan betekenen dat jij hen zou kunnen afwijzen.
Perfect verwoord. _O_

Complimenten hoor

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 08-11-2018 18:49:52 ]
pi_183026448
Weg.

[ Bericht 26% gewijzigd door MissLuna op 08-11-2018 19:04:50 ]
Karma is a fucking bitch.
pi_183026465
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:32 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Ik zou het gezien ts d'r oeuvre niet persoonlijk opvatten als ik jou was. Kudo's voor PBR en jou dat jullie er serieus op in zijn gegaan, ik denk dat het zeker wel een meerwaarde geeft om wat genuanceerder over zo een onderwerp te posten :*
Thanx :)

Er wordt op internet zoveel geschreven of gevolgd over narcisme. Door narcisten af te schilderen als pure evil, doe je niet alleen mensen die narcistisch zijn tekort maar ook jezelf.

Mensen zijn nou eenmaal niet perfect. Iedereen krijgt te maken met mensen die wat moeilijker zijn. En ook al kunnen sommige mensen je heel veel pijn doen, als je er niet dood aan gaat, word je er uiteindelijk alleen maar sterker en wijzer door.
pi_183026511
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:24 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Kunnen we beter aan jou vragen. Oh wacht.. De bron van het artikel wat je copypaste en het daarin aangehaalde onderzoek bijvoorbeeld?
Ja het lijkt wel een beetje narcistisch zo :D
Horum omnium fortissimi sunt Belgae
pi_183026535
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 14:52 schreef Loekie1 het volgende:
Ik heb een warme belangstelling voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis, mede omdat mijn moeder er een beetje last van had.
En waar heb je zelf last van?
pi_183026579
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:56 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Thanx :)

Er wordt op internet zoveel geschreven of gevolgd over narcisme. Door narcisten af te schilderen als pure evil, doe je niet alleen mensen die narcistisch zijn tekort maar ook jezelf.

Mensen zijn nou eenmaal niet perfect. Iedereen krijgt te maken met mensen die wat moeilijker zijn. En ook al kunnen sommige mensen je heel veel pijn doen, als je er niet dood aan gaat, word je er uiteindelijk alleen maar sterker en wijzer door.
Ik ga er ook veel te serieus op in zie ik. :').
Karma is a fucking bitch.
pi_183026594
Nevermind.
Karma is a fucking bitch.
pi_183026599
Dubbel.
Karma is a fucking bitch.
pi_183026604
quote:
10s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:02 schreef MissLuna het volgende:

[..]

Ik ga er ook veel te serieus op in zie ik. :').
Het is ook een serieus onderwerp, dus voel je niet bezwaard :)
pi_183026619
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Héél veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
doe ff normaal meid.

Ik heb iemand ontmaskerd... :')
compact en kleverig.
pi_183026642
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:04 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Het is ook een serieus onderwerp, dus voel je niet bezwaard :)
True, maar dit is blijkbaar niet het goede topic daarvoor. ;).
Karma is a fucking bitch.
  † In Memoriam † donderdag 8 november 2018 @ 19:18:17 #49
230491 Zith
pls tip
pi_183026870
Op, heb jij geen last van narcisme?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 8 november 2018 @ 19:29:08 #50
438527 MissButterflyy
Fladderend vlindertje
pi_183027117
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:18 schreef Zith het volgende:
Op, heb jij geen last van narcisme?
Was ik ook al aan het denken :')
Wie dit leest is een lezer van dit
pi_183027234
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
Whatever...
pi_183027301
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:34 schreef Spanky78 het volgende:
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
volgens mij valt dit redelijk mee.
Het is wel hip om dit te roepen, dat in elk geval.
compact en kleverig.
pi_183027665
quote:
11s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:39 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Je hebt gelijk, ook over het feit dat ik het persoonlijk opvat. Het voelt een beetje als een aanval ofzo.

Maar dat probleem ligt bij mezelf.

Ik hoop alleen idd wel dat de nuance vroeg of laat wel gevonden wordt, want vind dit een beetje zonde zo. Ook wbt de potentie van dit topic.

Thx O+
Nou in dit geval lijkt het me niet puur bij jou liggen. En eens, al zou ik dan liever een titel zien waar zo een op meer op aansluit..

quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:34 schreef Spanky78 het volgende:
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
Dit ja, online zijn (ex-)vrouwen borderliners en het mannelijke equivalent narcisten. Gelukkig wordt daar op dit forum enige rekening mee gehouden, zodat het niet al te lukraak rond geroepen kan worden O+
pi_183028216
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Maharski het volgende:
Narcisme en psychopathie worden weer eens heerlijk door elkaar gehaald als je het mij vraagt... Maar ja, beiden zijn het slechts woorden.

Risico met je 'heel erg veel bezighouden' met dit soort materie is overigens dat het erg je focus kan gaan bepalen en een beetje een obsessie wordt. Dan wordt iedereen die maar een beetje in jouw mindset-focuszone al heel snel verdacht en ga je het overal zien, wat dan gewoon een illusie is als gevolg van je eigen gerichtheid erop. Een mens is geen 'ding'. Niemand valt in een woord samen te vatten door er een etiket op te plakken.
Maar het kan zeker handig zijn om het te kunnen herkennen. Alleen een narcist is niet zo'n levensgevaarlijke uitzuiger als een psychopaat.
Maar het mens als van buitenaf 100% bestudeerbaar doordat gedrag alles zou zeggen over de persoonlijkheid ding beschouwen zit zo diep in het mainstream psychologische denken dat bijna iedereen inclusief medisch personeel zich eraan schuldig maakt.

quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:34 schreef Spanky78 het volgende:
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
De grens ligt waar psychologen die trekken. Maar eigenlijk waar het andere mensen uitkomt; hebben ze last van je, dan ben je gek en moet je naar de psycholoog, verklaart die jou gezond dan heeft de psycholoog het volgens zulke mensen alsnog mis. Of je moet je niet zo aanstellen want er is dan niks mis met je, maar de echte gekken zijn dan alleen de extreme gevallen waarbij wordt genegeerd dat die niet in 1 dag een zenuwinzinking hebben gekregen. Mensen kunnen alleen maar raar , emotioneel, irrationeel en krampachtig omgaan met psychologische gebreken.

[ Bericht 31% gewijzigd door geeninspiratie1235 op 08-11-2018 20:19:37 ]
❣ °º¤,¸🖤 ♡º💕♡💚,ø¤°º¤💛♡`°º¤,¸❣ https://bit.ly/3oMY5yM ; https://bit.ly/39EZXor ; https://bit.ly/309QhN5 ; https://bit.ly/3fUlDyP
pi_183030011
narcisme
Volgens de Amerikaanse psycholoog Paul Rose, die onderzoek deed naar de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn er twee vormen: openlijk of grandioos narcisme en verborgen of kwetsbaar narcisme. Rose definieert openlijke narcisten als ‘mensen met een opgeblazen gevoel over zichzelf die vaak andermans aandacht opeisen en charmant overkomen, ondanks het feit dat ze weinig besef hebben van de behoeften van anderen’.

Deze openlijke narcisten hebben – zo blijkt uit het onderzoek van Rose – meer gevoel van eigenwaarde en zijn gelukkiger en tevredener dan zogenaamde ‘verborgen narcisten’. Die zijn net zo hevig met zichzelf bezig en even arrogant als openlijke narcisten, maar doen dit op een veel subtielere manier: ze spelen voortdurend in op andermans verwachtingen, willen de grootheid van anderen op zichzelf laten afstralen, voelen zich zeer minderwaardig ten opzichte van anderen en zijn hypergevoelig voor wat anderen van hen vinden.

Dit gevoel van ‘volledig bepaald worden door anderen’ maakt waarschijnlijk dat ze ontevredener met hun leven zijn dan openlijke narcisten, die gloriëren bij de gedachte dat zíj het leven van anderen bepalen. Verborgen narcisten voelen zich dan ook onrustiger, meer emotioneel uitgeput en meer vervreemd van zichzelf, blijkt uit weer ander onderzoek.

Overigens beschreven Australische onderzoekers in 2013 nog een derde type: de agressieve narcist. Die wordt omschreven als iemand die weinig empathisch is, een kwaadaardige houding heeft, er niet voor terugschrikt anderen te gebruiken en zich antisociaal en agressief gedraagt.
https://www.psychologiemagazine.nl/thema/narcisme/

In mijn voorbeeld ging het om verborgen narcisme.
pi_183030175
Dus narcisme is iemand die heel erg met zichzelf bezig is en een gruwelijk bord voor het hoofd heeft ?

Als ik het goed begrijp. En hoe ziet TS zichzelf ?
pi_183030449
In de VS heeft een redelijk deel van de bevolking zelfs na 2 JAAR nog vertrouwen in de grootste narcist die de mensheid ooit gekend heeft. Misschien dat die mensen kicken op de totale chaos en het lijden dat die vent inderdaad veroorzaakt...
I've got 99 problems, but a bitch ain't one.
pi_183030909
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 21:07 schreef Loekie1 het volgende:
narcisme
Volgens de Amerikaanse psycholoog Paul Rose, die onderzoek deed naar de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn er twee vormen: openlijk of grandioos narcisme en verborgen of kwetsbaar narcisme. Rose definieert openlijke narcisten als ‘mensen met een opgeblazen gevoel over zichzelf die vaak andermans aandacht opeisen en charmant overkomen, ondanks het feit dat ze weinig besef hebben van de behoeften van anderen’.

Deze openlijke narcisten hebben – zo blijkt uit het onderzoek van Rose – meer gevoel van eigenwaarde en zijn gelukkiger en tevredener dan zogenaamde ‘verborgen narcisten’. Die zijn net zo hevig met zichzelf bezig en even arrogant als openlijke narcisten, maar doen dit op een veel subtielere manier: ze spelen voortdurend in op andermans verwachtingen, willen de grootheid van anderen op zichzelf laten afstralen, voelen zich zeer minderwaardig ten opzichte van anderen en zijn hypergevoelig voor wat anderen van hen vinden.

Dit gevoel van ‘volledig bepaald worden door anderen’ maakt waarschijnlijk dat ze ontevredener met hun leven zijn dan openlijke narcisten, die gloriëren bij de gedachte dat zíj het leven van anderen bepalen. Verborgen narcisten voelen zich dan ook onrustiger, meer emotioneel uitgeput en meer vervreemd van zichzelf, blijkt uit weer ander onderzoek.

Overigens beschreven Australische onderzoekers in 2013 nog een derde type: de agressieve narcist. Die wordt omschreven als iemand die weinig empathisch is, een kwaadaardige houding heeft, er niet voor terugschrikt anderen te gebruiken en zich antisociaal en agressief gedraagt.
https://www.psychologiemagazine.nl/thema/narcisme/

In mijn voorbeeld ging het om verborgen narcisme.
Komt hetgeen wat er in dit topic gepost wordt wel bij jou binnen?

Wat wil je eigenlijk met dit topic bereiken? Wil je erkenning dat je door zo'n iemand rot bent behandeld? Was jij een paar maanden geleden onder een andere usernaam ook niet hier met verhalen over een narcistische ex, dat je helemaal klaar was met mannen sowieso en dat je drie dagen later weer een relatie had met iemand die eveneens een narcist bleek te zijn? Kan toeval zijn, maar die user was er ook zo obsessief mee bezig.

Als je echt verder wilt komen, moet je die persoon loslaten. Dat houdt ook in geen wraak koesteren. Als je narcisme interessant vindt, moet je je zeker erin verdiepen, maar probeer het dan objectiever te benaderen ipv het te zien als het ultieme kwaad in de vorm van openlijk narcisme, verborgen narcisme en agressief narcisme. Het is kut voor de slachtoffers maar ook kut voor henzelf. Achter het narcistische gedrag schuilt een eenzaam iemand met weinig gevoel voor eigenwaarde.

Je bereikt veel meer door je af te vragen waarom het je overkomt dat je - ahem - slachtoffer bent geworden van een narcist. Waarom laat je je manipuleren? Waarom laat je inspelen op je gevoel? Waarom voel je je aangetrokken tot dat soort mensen?
pi_183031001
quote:
2s.gif Op donderdag 8 november 2018 21:20 schreef Puntenjager het volgende:
In de VS heeft een redelijk deel van de bevolking zelfs na 2 JAAR nog vertrouwen in de grootste narcist die de mensheid ooit gekend heeft. Misschien dat die mensen kicken op de totale chaos en het lijden dat die vent inderdaad veroorzaakt...
Oh ja. Trump is zeker narcistischer dan Putin en Erdogan? Het was zeker allemaal goed gekomen met Hillary? Volgens mij is het niet Trump die de chaos heeft gecreëerd: dat kan het Amerikaanse volk zelf wel. In ieder geval de media
pi_183032389
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 21:34 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Komt hetgeen wat er in dit topic gepost wordt wel bij jou binnen?

Wat wil je eigenlijk met dit topic bereiken? Wil je erkenning dat je door zo'n iemand rot bent behandeld? Was jij een paar maanden geleden onder een andere usernaam ook niet hier met verhalen over een narcistische ex, dat je helemaal klaar was met mannen sowieso en dat je drie dagen later weer een relatie had met iemand die eveneens een narcist bleek te zijn? Kan toeval zijn, maar die user was er ook zo obsessief mee bezig.

Als je echt verder wilt komen, moet je die persoon loslaten. Dat houdt ook in geen wraak koesteren. Als je narcisme interessant vindt, moet je je zeker erin verdiepen, maar probeer het dan objectiever te benaderen ipv het te zien als het ultieme kwaad in de vorm van openlijk narcisme, verborgen narcisme en agressief narcisme. Het is kut voor de slachtoffers maar ook kut voor henzelf. Achter het narcistische gedrag schuilt een eenzaam iemand met weinig gevoel voor eigenwaarde.

Je bereikt veel meer door je af te vragen waarom het je overkomt dat je - ahem - slachtoffer bent geworden van een narcist. Waarom laat je je manipuleren? Waarom laat je inspelen op je gevoel? Waarom voel je je aangetrokken tot dat soort mensen?
Nee dat was ik niet, sorry.
pi_183032416
quote:
2s.gif Op donderdag 8 november 2018 21:20 schreef Puntenjager het volgende:
In de VS heeft een redelijk deel van de bevolking zelfs na 2 JAAR nog vertrouwen in de grootste narcist die de mensheid ooit gekend heeft. Misschien dat die mensen kicken op de totale chaos en het lijden dat die vent inderdaad veroorzaakt...
Trump zie ik niet als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
pi_183033485
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 22:22 schreef Loekie1 het volgende:
Trump zie ik niet als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Whahahaha!

Je haalt dus echt narcisme en psychopathie door elkaar als je het mij vraagt........ Trump is keihard narcisme. Josef Stalin of Idi Amin zijn voorbeelden van een psychopatische leiders.
Eens kijken
pi_183034805
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 22:22 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Trump zie ik niet als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Daar denken experts anders over.

Maar daar hoef je geen expert voor te zijn. Hij is narcistisch tot de macht 10. Dat ziet zelfs een blinde.
I've got 99 problems, but a bitch ain't one.
pi_183035411
quote:
2s.gif Op vrijdag 9 november 2018 00:28 schreef Puntenjager het volgende:

[..]

Daar denken experts anders over.

Maar daar hoef je geen expert voor te zijn. Hij is narcistisch tot de macht 10. Dat ziet zelfs een blinde.

Dat kan je bijvoorbeeld hier ook zien. Hij kan absoluut niet om die persiflage lachen en hij kan zich nauwelijks inhouden.

Het moet gezegd worden: wel sportief dat hij dit toch aangaat.
pi_183036361
Op afstand een diagnose bepalen is wel een erg goedkope manier om je politieke tegenstander onderuit te halen. Een groot ego is wat anders dan een stoornis.

[ Bericht 17% gewijzigd door Loekie1 op 09-11-2018 07:39:04 ]
pi_183036383
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 november 2018 01:31 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]


Dat kan je bijvoorbeeld hier ook zien. Hij kan absoluut niet om die persiflage lachen en hij kan zich nauwelijks inhouden.

Het moet gezegd worden: wel sportief dat hij dit toch aangaat.
Bedankt voor het filmpje! Gaaf!
pi_183036422
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 07:31 schreef Loekie1 het volgende:
Op afstand een diagnose bepalen is wel een erg goedkope manier om je politieke tegenstander onderuit te halen. Een groot ego is wat anders dan een stoornis.
Maar jij kan het wel zo zeggen van die ene vrouw?
  vrijdag 9 november 2018 @ 07:50:32 #68
277627 Seven.
We are Borg.
pi_183036433
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:34 schreef Spanky78 het volgende:
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
De trend hangt volgens mij ook samen met de opkomst van een aantal prominente politici die narcistische trekken vertonen.
Resistance is futile.
pi_183036476
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 november 2018 07:50 schreef Seven. het volgende:

[..]

De trend hangt volgens mij ook samen met de opkomst van een aantal prominente politici die narcistische trekken vertonen.
Voor mij hangt het samen met het fetisjisme om aan al het gedrag dat niet exact voldoet aandeel gemiddelden of de idealen, een stoornis te plakken.

Kun je je lekker achter verschuilen of ermee schelden.
Whatever...
pi_183036714
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 07:31 schreef Loekie1 het volgende:
Op afstand een diagnose bepalen is wel een erg goedkope manier om je politieke tegenstander onderuit te halen. Een groot ego is wat anders dan een stoornis.
pi_183036950
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 07:31 schreef Loekie1 het volgende:
Op afstand een diagnose bepalen is wel een erg goedkope manier om je politieke tegenstander onderuit te halen. Een groot ego is wat anders dan een stoornis.
Het is ook een goedkope manier van naar anderen wijzen voor je eigen tekortkomingen.

Wat maakt dat jij kan bepalen of iemand een stoornis heeft?
1 + 1 = blauw
  Moderator vrijdag 9 november 2018 @ 09:10:16 #72
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183036991
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:06 schreef Kamina het volgende:

[..]

Het is ook een goedkope manier van naar anderen wijzen voor je eigen tekortkomingen.

Wat maakt dat jij kan bepalen of iemand een stoornis heeft?
Ik weet niet of je een beetje bekend bent met (het oeuvre van) deze TS, maar het is niet echt heel erg serieus te nemen.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_183037015
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:10 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik weet niet of je een beetje bekend bent met (het oeuvre van) deze TS, maar het is niet echt heel erg serieus te nemen.
Jazeker, maar zolang de mods het serieus nemen en het topic niet sluiten, zal ik dat ook doen.
1 + 1 = blauw
  Moderator vrijdag 9 november 2018 @ 09:27:12 #74
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183037186
quote:
7s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:12 schreef Kamina het volgende:

[..]

Jazeker, maar zolang de mods het serieus nemen en het topic niet sluiten, zal ik dat ook doen.
Ik zeg niet dat je het topic niet serieus moet nemen, ik geef alleen maar aan dat je je pappenheimers een beetje moet kennen. Ik bedoel, narcisme wordt rondgestrooid alsof ze een expert is op dat gebied, om dan iets later te stellen dat 'op afstand diagnoses stellen' not done is.

Dat is op z'n minst een beetje apart te noemen. Dit is R&P, dus mensen reageren, zoals je ziet, wel degelijk op, maar normaal (doe dit in KLB en je wordt afgemaakt) maar het is TS die die dingen zelf zegt, en daarmee zichzelf eigenlijk een beetje diskwalificeert.

Ik denk dat het vooral confirmation bias is van TS. Ze wil narcisme zien, en ziet het daarom dus ook. Dan roepen dat ze iemand 'exposed' heeft is natuurlijk een beetje overdreven, want diagnoses stellen is iets wat je aan de experts moet overlaten.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_183037242
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:27 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik zeg niet dat je het topic niet serieus moet nemen, ik geef alleen maar aan dat je je pappenheimers een beetje moet kennen. Ik bedoel, narcisme wordt rondgestrooid alsof ze een expert is op dat gebied, om dan iets later te stellen dat 'op afstand diagnoses stellen' not done is.

Dat is op z'n minst een beetje apart te noemen. Dit is R&P, dus mensen reageren, zoals je ziet, wel degelijk op, maar normaal (doe dit in KLB en je wordt afgemaakt) maar het is TS die die dingen zelf zegt, en daarmee zichzelf eigenlijk een beetje diskwalificeert.

Ik denk dat het vooral confirmation bias is van TS. Ze wil narcisme zien, en ziet het daarom dus ook. Dan roepen dat ze iemand 'exposed' heeft is natuurlijk een beetje overdreven, want diagnoses stellen is iets wat je aan de experts moet overlaten.
Jij weet dat en ik weet dat, maar een willekeurige andere user misschien niet. Vandaar dat ik serieus antwoord. ;)
1 + 1 = blauw
pi_183037582
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:27 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik zeg niet dat je het topic niet serieus moet nemen, ik geef alleen maar aan dat je je pappenheimers een beetje moet kennen. Ik bedoel, narcisme wordt rondgestrooid alsof ze een expert is op dat gebied, om dan iets later te stellen dat 'op afstand diagnoses stellen' not done is.

Dat is op z'n minst een beetje apart te noemen. Dit is R&P, dus mensen reageren, zoals je ziet, wel degelijk op, maar normaal (doe dit in KLB en je wordt afgemaakt) maar het is TS die die dingen zelf zegt, en daarmee zichzelf eigenlijk een beetje diskwalificeert.

Ik denk dat het vooral confirmation bias is van TS. Ze wil narcisme zien, en ziet het daarom dus ook. Dan roepen dat ze iemand 'exposed' heeft is natuurlijk een beetje overdreven, want diagnoses stellen is iets wat je aan de experts moet overlaten.
Dat laatste wordt denk ik ook een beetje als excuus gebruikt, want narcisten kunnen moeilijk gediagnosticeerd worden als ze geen hulp zoeken. Dus voelen bepaalde ervaringsdeskundigen zich enigszins gerechtvaardigd om het dan maar te gaan roepen. #awareness enzo..
  Moderator vrijdag 9 november 2018 @ 10:17:43 #77
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183037831
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:57 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Dat laatste wordt denk ik ook een beetje als excuus gebruikt, want narcisten kunnen moeilijk gediagnosticeerd worden als ze geen hulp zoeken. Dus voelen bepaalde ervaringsdeskundigen zich enigszins gerechtvaardigd om het dan maar te gaan roepen. #awareness enzo..
Nou ja, dat, maar ik denk dat er wel degelijk bij zit dat iemand het dan graag wíl zien. Want iedereen heeft narcistische trekjes, maar een echte narcist zijn gaat natuurlijk wel een paar flinke stappen verder.

Daarnaast denk ik ook dat het zo is dat het wel lekker makkelijk is om dat labeltje op iemand te plakken, want als iemand over je heen walst of wat dan ook dan kunnen er 3 dingen aan de hand zijn. Of je bent een deurmat, of hij is écht over je heen gewalst, of een combinatie van beide. Als je dan stelt dat de ander een narcist is dan ligt direct alle verantwoordelijkheid en schuld bij die persoon, en niet meer bij jezelf.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_183052988
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 10:17 schreef CoolGuy het volgende:

Nou ja, dat, maar ik denk dat er wel degelijk bij zit dat iemand het dan graag wíl zien. Want iedereen heeft narcistische trekjes, maar een echte narcist zijn gaat natuurlijk wel een paar flinke stappen verder.
Wat voor stappen dan? Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes? Mensen strooien maar met begrippen zonder deze te specificeren. Deze vaagheid zou verboden moeten worden.
❣ °º¤,¸🖤 ♡º💕♡💚,ø¤°º¤💛♡`°º¤,¸❣ https://bit.ly/3oMY5yM ; https://bit.ly/39EZXor ; https://bit.ly/309QhN5 ; https://bit.ly/3fUlDyP
pi_183054922
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 23:10 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Wat voor stappen dan? Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes? Mensen strooien maar met begrippen zonder deze te specificeren. Deze vaagheid zou verboden moeten worden.
Zodra een psycholoog dat officieel vaststelt lijkt me.
1 + 1 = blauw
pi_183055789
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 01:04 schreef Kamina het volgende:

Zodra een psycholoog dat officieel vaststelt lijkt me.
Ja, maar een psycholoog vergelijkt de persoon niet met de rest van Nederland of de rest van de wereld.
Als iemand volgens een psycholoog narcistisch is, dan is dan omdat de persoon zichzelf narcistisch vindt en op basis daarvan eerlijke antwoorden geeft, of de psycholoog vindt dat diegene aan de kenmerken voldoet, want de psycholoog heeft ook alleen maar als referentie andere cliënten. Er is geen data van hoe narcistisch Nederland is. En als dat er wel is, dan vind ik het kwalijk dat psychologen dat geheim houden. Een onderdeel van de genezing is al door te beseffen dat je of normaal bent, of afwijkend. Dat is immers wat de mensen die stoornissen diagnosticeren pretenderen dat het zijn; afwijkingen. Als er geen bewijs kan worden gegeven dat je daadwerkelijk afwijkend bent, dan neem je dat niet zomaar aan. Ik niet in ieder geval. En als je zelf klachten hebt en te horen krijgt dat die normaal zijn, dan wil je ook bewijs dat die inderdaad normaal zijn.
❣ °º¤,¸🖤 ♡º💕♡💚,ø¤°º¤💛♡`°º¤,¸❣ https://bit.ly/3oMY5yM ; https://bit.ly/39EZXor ; https://bit.ly/309QhN5 ; https://bit.ly/3fUlDyP
pi_183056516
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 01:04 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zodra een psycholoog dat officieel vaststelt lijkt me.
wut?
Dis je kan geen stoornis hebben als dat niet door een psycholoog officieel is vastgesteld?
compact en kleverig.
pi_183056553
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 07:15 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

wut?
Dis je kan geen stoornis hebben als dat niet door een psycholoog officieel is vastgesteld?
Geen officiële vastgestelde stoornis.
1 + 1 = blauw
pi_183056555
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 07:15 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

wut?
Dis je kan geen stoornis hebben als dat niet door een psycholoog officieel is vastgesteld?
Een huisarts (‘eenvoudige’ diagnoses) en een psychiater kunnen dat natuurlijk ook.
pi_183057843
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 07:31 schreef MevrouwPuff het volgende:

Een huisarts (‘eenvoudige’ diagnoses) en een psychiater kunnen dat natuurlijk ook.
Maar niemand is kennelijk geinteresseerd in hoe dat tot stand komt. Het maakt niet zo veel uit wie de diagnose stelt het gaat meer om de manier waarop de diagnose uberhaupt tot stand komt, als er huisartsen zijn die narcisme vaststellen is het wel belangrijk, maar zet er dan ook bij hoe dat in zijn werk gaat want dat is interessanter.

[ Bericht 6% gewijzigd door geeninspiratie1235 op 10-11-2018 10:28:55 ]
❣ °º¤,¸🖤 ♡º💕♡💚,ø¤°º¤💛♡`°º¤,¸❣ https://bit.ly/3oMY5yM ; https://bit.ly/39EZXor ; https://bit.ly/309QhN5 ; https://bit.ly/3fUlDyP
pi_183060392
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 10:23 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Maar niemand is kennelijk geinteresseerd in hoe dat tot stand komt. Het maakt niet zo veel uit wie de diagnose stelt het gaat meer om de manier waarop de diagnose uberhaupt tot stand komt, als er huisartsen zijn die narcisme vaststellen is het wel belangrijk, maar zet er dan ook bij hoe dat in zijn werk gaat want dat is interessanter.
Een persoonlijkheidsstoornis is geen eenvoudige diagnose, dus dat zal een huisarts niet doen.

Wel maken behandelaren gebruik van gevalideerde methoden: een combinatie van een semi-gestructureerd interview, biografische gegevens, soms een heteroanamnese en vragenlijsten. En nee, dat zal niet makkelijk te manipuleren zijn, daarop zijn de lijsten dus gevalideerd (onderzocht op positief en negatief voorspellende waarde).
pi_183064157
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 07:29 schreef Kamina het volgende:

[..]

Geen officiële vastgestelde stoornis.
maar dat was niet de vraag, dat was deze:

Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes?

En het is natuurlijk onzin om te stellen dat iemand niet ziek is tenzij dat vastgesteld is.
Sowieso zijn narcisten niet vaak geneigd om naar n psych te gaan omdat zij zelf nooit het probleem zijn, dat zijn anderen altijd. Dat houdt ook in dat een diagnose vaak niet gesteld wordt.

En dat betekent niet dat er geen narcisten zijn, of dat mensen er geen last van kunnen hebben.
Nee, je kan als leek geen officiële diagnose stellen, maar je kan wel symptomen herkennen en aangeven dat de kans aanwezig is dat iemand een bepaalde stoornis heeft.
Dat mensen dat te snél doen, doet er ook niets aan af dat een gedeelte van de leken die iemand een stoornis toebedelen daar wel degelijk gelijk in kan hebben.

Nee, je moet daar niet te snel in mee gaan, maar het moet ook niet gelijk afgewezen worden ‘omdat iemand geen psycholoog is’.
Je hoort argumenten aan, weegt de relatie die de personen in het verhaal met elkaar hebben,( is er veel woede bv, dan neem je het met een korreltje zout) en op basis daarvan bepaal je of zij een punt hebben of niet.
Qat dus niet meteen betekent dat je hen gelijk geeft en helemaal in het verhaal meegaat. Maar enkel dat je de overwegingen snapt en er wellicht rekening mee kan houden in de omgang.

Op basis van wat TS vertelt heb ik bv geen enkele reden om aan te nemen dat die kennis waar ze t over had een narcist is.
compact en kleverig.
pi_183064344
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 23:10 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Wat voor stappen dan? Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes? Mensen strooien maar met begrippen zonder deze te specificeren. Deze vaagheid zou verboden moeten worden.
Meestal is de graadmeter voor dat onderscheid dat iemand door een bepaalde oorzaak wordt beperkt in zijn/haar functioneren. Iemand die door dezelfde oorzaak wel trekjes heeft, maar verder geen belemmeringen op het gebied van functioneren ervaart krijgt niet de diagnose van een bepaalde stoornis.

Even heel grofweg gesteld dan. En het kenmerk van narcisme is juist dat die vlieger niet op gaat.
pi_183064477
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 17:02 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

maar dat was niet de vraag, dat was deze:

Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes?

En het is natuurlijk onzin om te stellen dat iemand niet ziek is tenzij dat vastgesteld is.
Sowieso zijn narcisten niet vaak geneigd om naar n psych te gaan omdat zij zelf nooit het probleem zijn, dat zijn anderen altijd. Dat houdt ook in dat een diagnose vaak niet gesteld wordt.

En dat betekent niet dat er geen narcisten zijn, of dat mensen er geen last van kunnen hebben.
Nee, je kan als leek geen officiële diagnose stellen, maar je kan wel symptomen herkennen en aangeven dat de kans aanwezig is dat iemand een bepaalde stoornis heeft.
Dat mensen dat te snél doen, doet er ook niets aan af dat een gedeelte van de leken die iemand een stoornis toebedelen daar wel degelijk gelijk in kan hebben.

Nee, je moet daar niet te snel in mee gaan, maar het moet ook niet gelijk afgewezen worden ‘omdat iemand geen psycholoog is’.
Je hoort argumenten aan, weegt de relatie die de personen in het verhaal met elkaar hebben,( is er veel woede bv, dan neem je het met een korreltje zout) en op basis daarvan bepaal je of zij een punt hebben of niet.
Qat dus niet meteen betekent dat je hen gelijk geeft en helemaal in het verhaal meegaat. Maar enkel dat je de overwegingen snapt en er wellicht rekening mee kan houden in de omgang.

Op basis van wat TS vertelt heb ik bv geen enkele reden om aan te nemen dat die kennis waar ze t over had een narcist is.
Wat zonde dat je zo'n enorme lap tekst schrijft om alsnog zo keihard ongelijk te hebben. ;(
1 + 1 = blauw
pi_183065163
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 17:27 schreef Kamina het volgende:

[..]

Wat zonde dat je zo'n enorme lap tekst schrijft om alsnog zo keihard ongelijk te hebben. ;(
wat zonde dat je niet leest ;(
compact en kleverig.
pi_183065905
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 18:09 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

wat zonde dat je niet leest ;(
Foute aanname. ;(
1 + 1 = blauw
pi_183070926
Ik vind mensen die denken dat zich met mij kunnen meten echt narcisten!
Eens kijken
  maandag 12 november 2018 @ 14:18:59 #92
330313 Gary_Oak
Smell ya later!
pi_183100884
Een tijdje iemand met een dergelijke stoornis mogen ervaren in mijn leven. Advies: ren weg. Deze persoon was op z'n zachts gezegd nogal een faalhaas in het leven: geen werk of diploma, maar het was de schuld van iedereen, behalve diegene zelf. Niemand zag zogenaamd in wat voor genie het was. Talent te over, maar iedereen zat gewoon in de weg, waardoor het niet kon bloeien. Gesprekken gingen ook altijd over een verdwaalde prestatie of succes in een ver verleden. Diegene teerde op oude successen, want dat was dé indicatie van wat er nog komen gaat. In werkelijkheid had diegene totaal geen discipline en kwam alleen maar bij mij om te klagen. Niet één keer oprechte interesse in mij getoond of zelfs maar gevraagd hoe het met me gaat. Verder natuurlijk heel veel over anderen roddelen, maar poeslief in hun gezicht doen. Zal bij mij ook wel zijn geweest.

Contact verbroken en er is echt een last van mijn schouders af.
  maandag 12 november 2018 @ 16:33:17 #93
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183103839
quote:
1s.gif Op maandag 12 november 2018 14:18 schreef Gary_Oak het volgende:
Een tijdje iemand met een dergelijke stoornis mogen ervaren in mijn leven. Advies: ren weg. Deze persoon was op z'n zachts gezegd nogal een faalhaas in het leven: geen werk of diploma, maar het was de schuld van iedereen, behalve diegene zelf. Niemand zag zogenaamd in wat voor genie het was. Talent te over, maar iedereen zat gewoon in de weg, waardoor het niet kon bloeien. Gesprekken gingen ook altijd over een verdwaalde prestatie of succes in een ver verleden. Diegene teerde op oude successen, want dat was dé indicatie van wat er nog komen gaat. In werkelijkheid had diegene totaal geen discipline en kwam alleen maar bij mij om te klagen. Niet één keer oprechte interesse in mij getoond of zelfs maar gevraagd hoe het met me gaat. Verder natuurlijk heel veel over anderen roddelen, maar poeslief in hun gezicht doen. Zal bij mij ook wel zijn geweest.

Contact verbroken en er is echt een last van mijn schouders af.
Ik ken er genoeg. ;-)
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
  maandag 12 november 2018 @ 22:30:41 #94
330313 Gary_Oak
Smell ya later!
pi_183112131
quote:
1s.gif Op maandag 12 november 2018 16:33 schreef Keep_Walking het volgende:

[..]

Ik ken er genoeg. ;-)
Nare mensen, brrr.
pi_183131193
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 13:08 schreef MevrouwPuff het volgende:

Een persoonlijkheidsstoornis is geen eenvoudige diagnose, dus dat zal een huisarts niet doen.

Wel maken behandelaren gebruik van gevalideerde methoden: een combinatie van een semi-gestructureerd interview, biografische gegevens, soms een heteroanamnese en vragenlijsten. En nee, dat zal niet makkelijk te manipuleren zijn, daarop zijn de lijsten dus gevalideerd (onderzocht op positief en negatief voorspellende waarde).
Maar vind je het dan niet bizar dat het onderzoek zich beperkt tot de persoon zelf en een beetje de directe omgeving, zonder dat er uberhaupt statistieken bij betrokken worden hoe diegene zich verhoudt tot de rest van de mensen? Dat is toch essentieel om het in perspectief te plaatsen? Dat is een beetje als zeggen dat madurodam grote gebouwen heeft, omdat wat kinderen het groot vinden.

quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 17:02 schreef JaniesBrownie het volgende:

maar dat was niet de vraag, dat was deze:

Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes?

En het is natuurlijk onzin om te stellen dat iemand niet ziek is tenzij dat vastgesteld is.
Sowieso zijn narcisten niet vaak geneigd om naar n psych te gaan omdat zij zelf nooit het probleem zijn, dat zijn anderen altijd. Dat houdt ook in dat een diagnose vaak niet gesteld wordt.

En dat betekent niet dat er geen narcisten zijn, of dat mensen er geen last van kunnen hebben.
Nee, je kan als leek geen officiële diagnose stellen, maar je kan wel symptomen herkennen en aangeven dat de kans aanwezig is dat iemand een bepaalde stoornis heeft.
Dat mensen dat te snél doen, doet er ook niets aan af dat een gedeelte van de leken die iemand een stoornis toebedelen daar wel degelijk gelijk in kan hebben.

Nee, je moet daar niet te snel in mee gaan, maar het moet ook niet gelijk afgewezen worden ‘omdat iemand geen psycholoog is’.
Je hoort argumenten aan, weegt de relatie die de personen in het verhaal met elkaar hebben,( is er veel woede bv, dan neem je het met een korreltje zout) en op basis daarvan bepaal je of zij een punt hebben of niet.
Qat dus niet meteen betekent dat je hen gelijk geeft en helemaal in het verhaal meegaat. Maar enkel dat je de overwegingen snapt en er wellicht rekening mee kan houden in de omgang.

Op basis van wat TS vertelt heb ik bv geen enkele reden om aan te nemen dat die kennis waar ze t over had een narcist is.
mee eens

quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 17:16 schreef Chai het volgende:

Meestal is de graadmeter voor dat onderscheid dat iemand door een bepaalde oorzaak wordt beperkt in zijn/haar functioneren. Iemand die door dezelfde oorzaak wel trekjes heeft, maar verder geen belemmeringen op het gebied van functioneren ervaart krijgt niet de diagnose van een bepaalde stoornis.

Even heel grofweg gesteld dan. En het kenmerk van narcisme is juist dat die vlieger niet op gaat.
Maar wat is dat nou weer voor graadmeter dan? Want dan heb je dus inderdaad een stoornis die geen enkel doel dient, omdat de doelgroep er vaak niet mee wordt gediagnosticeerd. Tenzij het een soort biologisch doel is, mensen classificeren in psychologische ondersoorten, maar dan vraag ik mij wel af waarom de samenleving daar zo wanhopig op leek zitten te wachten.
❣ °º¤,¸🖤 ♡º💕♡💚,ø¤°º¤💛♡`°º¤,¸❣ https://bit.ly/3oMY5yM ; https://bit.ly/39EZXor ; https://bit.ly/309QhN5 ; https://bit.ly/3fUlDyP
pi_183157496
Ik vind het moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen wat of wie precies een narcist is. Ik zie door de kenmerken veel overlap met andere persoonlijkheidstypen. Is bijvoorbeeld niet iedereen welleens een beetje narcistisch. Als in, het gaat alsmaar om jouzelf al doe je alsof het om de ander gaat?
Alleen schiet een (chronische) narcist hierin door en doet het er om om anderen psychisch zeer te doen. En hiervan te genieten. Het is een vorm van invloed uitoefenen op anderen. Weldoeners die graag zelf in de belangstelling staan door voor een goede zaak te strijden. Zijn volgens mij dus geen narcisten. Mensen die het erom doen anderen te pijnigen wel. Dat lijken mij de belangrijkste kenmerken van een echte narcist(e). Anderen willens benadelen en manipuleren.
pi_183158340
@chinees: je haalt zelf narcisme en antisociaal door elkaar.
Een weldoener is een uitstekend voorbeeld van wat narcisme kan zijn: kijk eens hoe goed ik ben! Narcisme gaat vaak ook over niet goed kunnen omgaan met kritiek op diegene, dat is onterecht want hij is toch zo goed?

Manipulatie om anderen bewust pijn te doen past meer bij antisociaal gedrag. Een narcist zal eerder manipuleren om er zelf voordeel uit te halen, niet zozeer om de ander naar beneden te halen.
pi_183158596
Half jaar samen mogen zijn met een borderliner die meer richting narcisme neigde.

De hel op aarde, dat volk zuigt je helemaal leeg :r
Op donderdag 12 maart 2009 22:55 schreef Adelante het volgende:
Welkom vader renwan ^O^
Uw zoon is een modeluser in KLB, waar velen een voorbeeld aan zouden moeten nemen.
pi_183195650
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2018 06:46 schreef MevrouwPuff het volgende:
@chinees: je haalt zelf narcisme en antisociaal door elkaar.
Een weldoener is een uitstekend voorbeeld van wat narcisme kan zijn: kijk eens hoe goed ik ben! Narcisme gaat vaak ook over niet goed kunnen omgaan met kritiek op diegene, dat is onterecht want hij is toch zo goed?

Manipulatie om anderen bewust pijn te doen past meer bij antisociaal gedrag. Een narcist zal eerder manipuleren om er zelf voordeel uit te halen, niet zozeer om de ander naar beneden te halen.
Het lijkt me soms heel moeilijk om die twee patronen uit elkaar te halen. Vooral bij intelligente mensen manifesteert narcisme of antisociaal gedrag zich op een heel subtiele en geraffineerde manier.
pi_183203114
Maar wat is nou precies het verschil tussen:
- een egoistisch persoon die anderen manipuleert
- een egoistische narcist die anderen manipuleert
Als er geen verschil is, heeft het gebruik van het woord narcist geen enkele toegevoegde waarde behalve als scheldwoord
❣ °º¤,¸🖤 ♡º💕♡💚,ø¤°º¤💛♡`°º¤,¸❣ https://bit.ly/3oMY5yM ; https://bit.ly/39EZXor ; https://bit.ly/309QhN5 ; https://bit.ly/3fUlDyP
pi_183203695
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2018 12:28 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
Maar wat is nou precies het verschil tussen:
- een egoistisch persoon die anderen manipuleert
- een egoistische narcist die anderen manipuleert
Als er geen verschil is, heeft het gebruik van het woord narcist geen enkele toegevoegde waarde behalve als scheldwoord
Het maakt ook geen verschil, tenzij je een narcist bedoelt als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, waarbij die persoon dus op meerdere terreinen van zijn leven (werk, familie, sociale relaties) blijft vastlopen.

Maar dit is je al zo vaak gezegd dat ik twijfel of het dit keer wel duidelijk wordt.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')