abonnement Unibet Coolblue
pi_182993516
quote:
Democraten pakken winst in Huis, Republikeinen houden Senaat

De Republikeinen van president Donald Trump verliezen de totale controle over het Amerikaanse Congres. Ze houden de meerderheid in de Senaat, maar de Democraten lijken de winst te pakken in het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinen hadden voorafgaande aan de stembusgang een meerderheid in beide kamers van het Congres. Hun macht over de Senaat staat vast, de winst van de Democraten in het Huis is een voorspelling van Amerikaanse media op basis van de tot dusver getelde stemmen. De opkomst lijkt veel hoger dan in 2014.

De Democraten moeten 23 zetels inlopen op de Republikeinen om het Huis te veroveren. Dat lijkt dus te lukken. De Democratische leider van het Huis, Nancy Pelosi, zei vannacht: ,,Vergeet dit gevoel niet. Ken de macht om te winnen.’’ Ze is inmiddels gefeliciteerd door president Trump, melden betrokkenen. Trumps woordvoerster stelt desondanks dat het ‘een goede nacht was’: ,,Iedereen die een blauwe (Democratische, red.) golf had verwacht, heeft het mis. Wellicht zie je een kleine rimpeling, maar zeker geen golf.”

De Democratische winst in het Huis is hoe dan ook een domper voor Trump, die het zonder automatische politieke meerderheid in het Congres veel lastiger krijgt om te regeren. De Democraten kunnen wetgeving blokkeren, ook zullen ze een aantal onderzoeken starten naar de handel en wandel van Trump. Een anonieme adviseur van de president zegt tegenover persbureau Reuters dat Trump waarschijnlijk niet voorbereid is op die waslijst aan onderzoeken. ,,Ik denk niet dat hij volledig beseft wat het betekent dat de voorzittershamer in handen komt van Nancy Pelosi en haar handlangers”, zei de bron.

Met een Democratisch Huis en een Republikeinse Senaat dreigt een periode van politieke patstelling in Washington, als beide kamers van het Congres het eens moeten worden over wetgeving.
Liveblog NOS:

quote:
Recordaantal vrouwen in Congres
In het nieuwe Congres zullen meer dan 110 vrouwen zitting nemen. Dat is een recordaantal. Het gaat voornamelijk om Democraten. Het record stond op naam van het huidige Congres, met 107 vrouwen. Tot nu toe zijn 103 vrouwen gekozen, en daar komen tien vrouwen bij op Senaatszetels die dit jaar niet verkiesbaar zijn. In totaal zijn er 535 zetels in het Huis en de Senaat.
quote:
Trump feliciteert Pelosi
Een woordvoerder van Nancy Pelosi zegt dat Trump haar heeft gebeld om te feliciteren met haar winst in het Huis. Hij was blij met haar oproep voor meer samenwerking.
quote:
Belrondje Trump
Trump heeft verschillende Republikeinse en Democratische leiders gebeld om hen te feliciteren. Op zijn bellijst stond bijvoorbeeld de leider van de Senaat, de Republikein Mitch McConnell, die de president feliciteerde met "de historische winst in de Senaat". Ook belde hij de Democraat Pelosi, die naar verwachting de nieuwe Voorzitter van het Huis wordt, nu haar partij daar de macht heeft. Ook waren er belletjes naar de verliezers, vertrekkend Voorzitter Paul Ryan en oppositieleider Chuck Schumer in de Senaat.

Daarnaast belde Trump partijgenoten waar hij de afgelopen weken campagne voor voerde, zoals de nieuwe senatoren Scott en Hawkly (Florida en Missouri) en de net verkozen gouverneur van Ohio, Mike DeWine.
quote:
Republikeinen lopen uit in Senaat
De Republikeinen snoepen nog een zetel af van de slinkende Democratische minderheid in de Senaat: Josh Hawley verslaat in Missouri Claire McCaskill. Dat is de derde zetel die de Democraten verliezen, en het ziet er ook niet goed uit voor Bill Nelson in Florida. Er zijn nog zes uitslagen te gaan in de Senaat. Eén uitslag zal tot 27 november moeten wachten: in Mississppi is een tweede ronde nodig tussen Republikein Cindy Hyde-Smith en Democraat Mike Espy, die allebei 41 procent van de stemmen kregen. Als er geen regelrechte winnaar is, volgt in die staat een tweede ronde.
Vooralsnog loopt het misschien wel zoals verwacht. De Democraten pakken het huis van Afgevaardigden en hebben daar een redelijke marge. De Senaat blijft in handen van de Republikeinen en die lopen daar nog een beetje uit. Was dat laatste verwacht omdat in veel Republikeinse districten gekozen moest worden voor de Senaat?

Wat waren nu opmerkelijke voorvallen? De winst van de Democraten in Michigan? De nek-aan-nek race in Florida of de uiteindelijke winst van Cruz in Texas nadat die lange tijd op achterstand leek te staan? Is de winst van de Republikeinen opmerkelijk of is de winst van de Democraten in het huis juist 'te laat' ? Wat vind jij?

En wat gaat dit straks inhouden? Gaan we een impasse krijgen waarbij niemand elkaar iets gunt of gaan we toch enige vorm van samenwerking zien?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')